Nederlands Vereniging van Groothandelaren in de Tandheelkundige branche PROJECTVOORSTEL INZAKE HET OPSTELLEN VAN EEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederlands Vereniging van Groothandelaren in de Tandheelkundige branche PROJECTVOORSTEL INZAKE HET OPSTELLEN VAN EEN"

Transcriptie

1 PROJECTVOORSTEL INZAKE HET OPSTELLEN VAN EEN ACTIEPLAN TER VERBETERING VAN HET ARBOBELEID GEVAARLIJKE STOFFEN BINNEN DE TANDHEELKUNDIGE BRANCHE Amsterdam, 4 juni 2004 (aangepast 22 juli 2004) E. Kolsteeg secretaris Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in de Tandheelkundige branche (VGT).

2 1. Inleiding. Dit projectvoorstel is gericht op het ontwikkelen van een actieplan ter bevordering van de veilige omgang met c.q. het veilig gebruiken van producten met gevaarlijke stoffen in de tandheelkundige sector. Het initiatief hiertoe is genomen door een brede vertegenwoordiging van brancheorganisaties in de productketen binnen de tandheelkundige sector 1. Binnen de branche wordt al geruime tijd en op ruime schaal gewerkt aan het beschikbaar stellen van informatie over producten met gevaarlijke stoffen in de vorm van Veiligheidsinformatiebladen (VIB s). Recent onderzoek door IVAM heeft aangetoond dat deze informatie, alhoewel inhoudelijk zeer goed van opzet, toch zeer beperkt gebruikt wordt door eindgebruikers, met name omdat deze informatie te complex wordt bevonden. Zodoende vormt deze informatie geen goede basis voor het veilig gebruiken van producten met gevaarlijke stoffen. Het is de wens van de brancheorganisaties om de veiligheid van de eindgebruikers bij het werken met gevaarlijke stoffen te bevorderen. Er wordt gezocht naar wegen om dit te bereiken. Het toegankelijker en beter hanteerbaar maken van de voorhanden zijnde product- en stoffeninformatie wordt daarin een belangrijke schakel geacht. Een en ander sluit nauw aan bij de doelstellingen van de Regeling Versterking Arbeidsomstandighedenbeleid Stoffen (VASt) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In dat kader mag verwacht worden dat aanspraak gedaan kan worden op een partiële financiering door SZW op grond van de subsidieregeling VASt. 2. Situatieschets. Binnen de tandheelkundige branche is in de afgelopen jaren veel gedaan aan het beschikbaar maken van informatie over de risicoaspecten van de gebruikte producten met gevaarlijke stoffen. De VGT heeft voor het kunnen maken van VIB s conform de huidige wettelijke criteria in het verleden in samenwerking met TNO-Arbeid een Gevaarlijke Stoffen Data Bank (GSDB) ontwikkeld. Er kan gesteld worden dat de informatie in deze GSDB van een goed niveau is en de winst vooral te behalen is in het converteren van deze (complexe) stoffen- en productinformatie naar een systeem waarbij een eenvoudige opname in het Arbobeleid mogelijk is. Naast de uitgebreide stoffeninformatie zijn ook diverse metingen en andere typen onderzoek beschikbaar ten aanzien van blootstelling aan gevaarlijke stoffen binnen de branche. Deze informatie is slechts ten dele ontsloten. Bronnen kunnen in ieder geval de (leden van) brancheorganisaties, TNO-Arbeid en/of TNO-Chemie, Arbeidsinspectie en diverse Arbodiensten (met name Atrium als onderdeel van Commit Arbo) zijn. Daarnaast heeft in de afgelopen jaren een intensief inspectieprogramma van de Arbeidsinspectie binnen de tandtechniek plaatsgevonden. Mogelijk dat hieruit belangrijke informatie over het gevoerde Arbo-beleid ten aanzien van het gebruik van producten met gevaarlijke stoffen afgeleid kan worden. 1 Zie bijlage I: overzicht deelnemende branche-organisaties.

3 Kort gezegd bestaat het gevoel dat er al veel basisinformatie beschikbaar is, alhoewel ook geconstateerd mag worden dat de toegankelijkheid en bruikbaarheid voor veel eindgebruikers blijkbaar onvoldoende is. Het betreft hier voornamelijk kleine werkgevers (95% kleiner dan 10 werknemers), waarbij het aan tijd en kennis ontbreekt om de informatie te ontrafelen en te vertalen in een goed Arbo-beleid. Het inhuren van deskundige ondersteuning daarbij is voor de kleinere werkgevers onaanvaardbaar kostbaar. 3. Doelstelling en vraagstelling. Het uiteindelijke doel van dit branche-initiatief is te komen tot een beter Arbo-management ten aanzien van productrisico s. Gezien de expertise met betrekking tot deze problematiek is er voor gekozen om het management van dit project uit te besteden aan een gecertificeerde Arbodienst. Eveneens is gekozen voor een benadering op productniveau en niet op stoffenniveau. De reden hiervan is dat de branche gekenmerkt wordt door producten waarbij de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen veelal in (kleine) percentages en vaak gecombineerd voorkomen. De beoordeling van de informatie op stoffenniveau zou, zonder rekening te houden met de in een product voorkomende percentages en samenstellingen, een overkill veroorzaken. Het beter ontsluiten en hanteerbaar maken van de informatie op productniveau wordt gezien als belangrijke stap om het uiteindelijke doel te bereiken. Hiertoe wordt een gefaseerde aanpak gekozen. Dit projectvoorstel heeft betrekking op de eerste fase. Deze oriënterende fase is bedoeld om inzicht te krijgen in de vraagstelling om zodoende een actieplan op te stellen. Het op te stellen actieplan geeft aan: welke facetten nader beoordeeld moeten worden, welke tools ontwikkeld moeten worden en welke activiteiten ondernomen moeten worden om werkgevers in de branche optimaal te ondersteunen bij het verder verbeteren van het Arbobeleid inzake de omgang met producten met gevaarlijke stoffen. Dit leidt tot de volgende aandachtsgebieden die in een vooranalyse in kaart gebracht moeten worden. Voor de kwaliteit van de informatie geldt dat er vier aandachtsgebieden zijn: 1) eigenschappen, risico s en veiligheidseisen van de gebruikte producten (zoals geregistreerd in de VGT-GSDB en beschreven in de VIB s) 2) een inventarisatie van de producten per gevaarsklasse 3) in welke werkprocessen worden de producten toegepast 4) de mate waarin medewerkers hier aan blootgesteld worden (beheersmaatregelen, best practice en kwantiteit) Om te bepalen hoe de informatie de eindgebruikers zal bereiken zijn van belang: wie houdt zich bezig met het arbobeleid (gebruikers) welke vraagstukken spelen er bij de werknemers en degenen die Arbobeleid vormgeven bij werkgevers welke communicatiekanalen zijn er wie gaan er zorgen voor informatie voorziening en onderhoud

4 Op basis van het opzetten van een vooranalyse met de projectgroep wordt vervolgens een actieplan gemaakt om de omschreven doelstellingen te bereiken. Dit zal enerzijds betrekking hebben op het beschikbaar maken van juiste informatie/tools en anderzijds op het brengen van deze informatie naar de eindgebruikers (voorlichting en implementatie). Onderstaand volgt een voorstel voor de vooranalyse en het maken van een actieplan. Op te leveren advies. Het op te leveren advies bestaat uit een actieplan dat de volgende thema s beslaat: wat dient er te gebeuren om de informatie beter hanteerbaar te maken (systematiek/tools voor vertaling van GSDB/VIB info naar gebruikersinfo) zonodig voorstel voor het nader in kaart brengen van de meest kritieke processen en oplossingen (best practices/ontbrekende informatie) voorstel voor het aan de man brengen van de informatie c.q. op welke wijze bereiken we de eindgebruikers opdat zij de informatie ook daadwerkelijk gaan toepassen welke rolverdeling is wenselijk van partijen in de productketen. Op te leveren resultaat van de vooranalyse. Om te komen tot bovenstaande adviezen zal een analyse gemaakt moeten worden met als tussenresultaat: overzicht van de doelgroepen (eindgebruikers) en de eisen die zij stellen aan de informatie inzake veilig omgaan met gevaarlijke stoffen (zowel productinformatie als beheersmaatregelen) overzicht van de informatiebronnen ten aanzien van risico s ten gevolge van gevaarlijke producten (welke informatie, bij welke bron) overzicht van de belangrijkste risicovolle producten en bijbehorende gebruikersprocessen (gebruik in brede zin dus ook opslag, overslag en transport). Hiermee wordt de aard van de problematiek in kaart gebracht en bekend welke tools er al beschikbaar zijn c.q. beschikbaar gemaakt kunnen worden. 4. Stappenplan Om het bovenstaande resultaat te bereiken wordt het navolgende stappenplan doorlopen: 4.1 Voorbereiding opzetten actieplan Ter voorbereiding voor het opzetten van het actieplan zullen de 6 genoemde brancheorganisaties ter voorbereiding van het projectvoorstel 2 maal in vergadering bijeen moeten komen om verdere invulling te geven aan het geheel en om te komen tot een onderlinge verdeling van taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden.

5 URENBEGROTING 4.1 V.L.H.T. 4 V.G.T. 4 O.N.T. 4 N.T.G. 4 INDENT 4 N.M.T. 4 ARBODIENST In kaart brengen van potentiële risico s door gebruik van gevaarlijke stoffen (week 29-30). De beschikbare database bij de VGT (GSDB) met VIB s wordt geanalyseerd. Doel is te bepalen welke gevaarlijke producten aan de orde zijn en in welke mate deze gebruikt worden. Ook wordt een analyse gemaakt van de producten per gevaarsklasse. Hiermee wordt in beeld gebracht welke producten speciale aandacht vragen. Tevens wordt bepaald in welke werkprocessen deze producten worden toegepast. Tevens wordt geïnventariseerd wat de mogelijkheden en vereisten zijn om een verbinding te leggen tussen de VGT-database en de Stoffenmanager van TNO-Arbo Unie. Om daarin inzicht te krijgen wordt een gesprek voorgesteld met beide partijen en een gesprek met het pilotbedrijf in de sector over de ervaringen met de stoffenmanager. URENBEGROTING 4.2 V.L.H.T. 3 V.G.T. 9 O.N.T. - N.T.G. - INDENT 2 N.M.T. - ARBODIENST In kaart brengen van behoeften van eindgebruikers (werkplekbezoek en interviews) (week 34-35) Op basis van inzicht uit 4.2 worden een aantal bedrijfssituaties bezocht om het gebruik van de producten in de praktijk te beoordelen. Tevens wordt bekeken wat de status is van het huidige Arbomanagement en de behoeftes van eindgebruikers daaromtrent. Dit houdt in dat bekeken wordt: welke werkprocessen zijn er en wat is het niveau van risicobeheersing daarbij worden er nog andere gevaarlijke producten gebruikt die niet uit de database-analyse naar voren zijn gekomen wat is het kennisniveau binnen de bedrijven c.q. hoe wordt het arbobeleid vormgegeven welke vragen en behoeftes leven er bij werknemers en degenen die het Arbobeleid bij de werkgevers vormgeven

6 Het inzicht wordt verworven door ad random een aantal bedrijven te bezoeken. Het voorstel is om deze blind te selecteren in het postcodegebied beginnende met 5.. of 6... De bedrijven (leden van de branchevereniging) worden gekozen door de betreffende branchevereniging en de informatieverstrekking aan deze bedrijven zal eveneens plaatsvinden door de betreffende brancheorganisatie. De volgende steekproef wordt voorgesteld: 3 tandtechnisch laboratoria (3 dagdelen) 2 tandprothetici (2 dagdelen) 3 tandartspraktijken (3 dagdelen) 2 groothandels (2 dagdelen) (reeds gepland; week 34; EK) Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door de projectleider en zijn inclusief voorbereiding en rapportage. Op basis van deze bezoeken wordt een beschrijving opgesteld van het huidige niveau van Arbozorg betreffende de omgang met gevaarlijke stoffen, de wijze waarop het Arbobeleid wordt vormgegeven en welke behoeftes er binnen de sector leven. Ook zal beoordeeld worden in welke mate het Arbo-kennis netwerk verder opgebouwd danwel uitgebouwd zal moeten owrden. Dit als basis voor het pakket van eisen waaraan tools en informatie moeten voldoen om aan te sluiten bij de behoeftes binnen de sector. URENBEGROTING 4.3 V.L.H.T. V.G.T. O.N.T. N.T.G. INDENT - N.M.T. EINDGEBRUIKERS 5 ARBODIENST Gesprekken met branchespecialisten Arbeidsinspectie inzake resultaten van brancheinspectieproject. (week 34) Vraagstelling: welke risico s ten aanzien van producten of processen zijn als belangrijkste in de sector gekwalificeerd visie op stimuleren van het toepassen van informatie zijn er best practices te benoemen welke eisen stelt de AI aan arbeidsomstandighedenbeleid toxische stoffen c.q. wat staat de sector te doen om te voldoen aan de eisen en welke fasering is daarin wenselijk. Noodzakelijke activiteiten: interview met AI-branchespecialisten (door VGT) documentstudie (door ARBODIENST).

7 URENBEGROTING 4.4 V.L.H.T. - V.G.T. 3 O.N.T. - N.T.G. - INDENT - N.M.T. - ARBODIENST Tussenrapportage aan de projectgroep Na deze inventarisatie wordt een tussenrapportage opgeleverd (eind week 36) en besproken met de projectgroep (dinsdag 7 september :00 uur) om de invulling van de navolgende stappen specifieker in te richten. In dit overleg wordt bepaald of het verkregen inzicht toereikend is om te komen tot een actieplan. Zonodig wordt besloten tot aanvullende inventarisaties. Op basis van deze stap zal er binnen de projectgroep een visie ontwikkeld worden wat er ondernomen zou moeten worden teneinde de eindgebruikers beter te ondersteunen binnen hun Arbozorg. Deze opvattingen zullen in een vervolgstap worden getoetst bij een groep van eindgebruikers (workshop koplopers). Dit om de visie bevestigd te krijgen en draagvlak te vinden. Ter voorbereiding van deze eindgebruikertoets zal in de tussenrapportage ook een voorstel worden gedaan voor de vraagstelling die in de workshop aan de eindgebruikers wordt voorgelegd. URENBEGROTING 4.5 V.L.H.T. 2 V.G.T. 2 O.N.T. 2 N.T.G. 2 INDENT 2 N.M.T. 2 ARBODIENST Workshop eindgebruikers (week 39) De projectleider bereid in nauwe afstemming met de stuurgroep de workshop met de eindgebruikers voor. Dit door het voorstel zoals reeds is besproken in de tussenrapportage uit te werken naar oplossingsrichtingen die tijdens de workshop op dinsdag 21 september :00 uur zullen worden getoetst met de eindgebruikers. De oplossingsrichtingen worden door de deelnemers getoetst en dienen te leiden tot een eerste opzet voor de bouwstenen van het actieplan. Waar het gaat om praktische instrumenten wordt inhoudelijk ingegaan op de eisen die door hen gesteld worden aan de te ontwikkelen tools en de wijze waarop deze de eindgebruikers moeten gaan bereiken.

8 URENBEGROTING 4.6 A DAGDEEL B V.L.H.T. 1 1 V.G.T. 1 1 O.N.T. - 1 N.T.G. - 1 INDENT - 1 N.M.T. - 1 EINDGEBRUIKERS - 10 ARBODIENST Opstellen concept actieplan (week 40 41) Op basis van bovenstaande stappen wordt een concept actieplan opgesteld. Hiervoor wordt op deelaspecten met leden van de projectgroep (sleutelinformanten) overleg gepleegd om inhoud te geven aan de programmaonderdelen van het actieplan. De volgende onderdelen worden hierin op basis van het huidige inzicht overwogen: koppeling c.q. conversie van VGT/GSDB naar Stoffenmanager opstellen van een tool voor risico-inventarisatie en best practices voor een groep van kritieke werkprocessen/producten implementatieplan (communicatie en instructie) voor het bevorderen van aandacht en vaardigheden binnen de sector (ketenpartners en eindgebruikers) om de beschikbare tools in te zetten opstellen van een convenant tussen brancheorganisaties en arbeidsinspectie inzake VASt het creëren van draagvlak en een goede rolverdeling binnen de productketen. URENBEGROTING 4.7 V.L.H.T. 1 V.G.T. 1 O.N.T. 1 N.T.G. 1 INDENT 1 N.M.T. 1 ARBODIENST Behandeling van concept actieplan in projectgroep In de projectgroep wordt op vrijdag 15 oktober :00 uur het concept actieplan besproken. Er wordt bekeken in hoeverre het plan adequaat is en zonodig wordt het plan bijgesteld en aangevuld. Verder wordt bekeken bij welke overige partijen toetsing van dit plan wenselijk is (draagvlak). In ieder geval wordt het eindresultaat voorgelegd aan de gebruikers die hebben deelgenomen aan dit fase 1 project, bij wijze van terugkoppeling op de door hen geleverde inspanning.

9 URENBEGROTING 4.8 V.L.H.T. 2 V.G.T. 2 O.N.T. 2 N.T.G. 2 INDENT 2 N.M.T. 2 ARBODIENST Eindrapportage fase 1 (week 44) Er wordt uiterlijk 27 oktober 2004 een eindrapportage opgeleverd als verantwoording van het project. Hierin wordt de situatieschets gegeven van de problematiek binnen de sector en de keuzes die gemaakt zijn door de projectgroep. Tevens wordt een actieplan opgeleverd dat voldoet aan de criteria voor een actieplan in het kader van de subsidievereisten van VASt. URENBEGROTING 4.9 V.L.H.T. V.G.T. O.N.T. N.T.G. INDENT N.M.T. ARBODIENST 4 5. Aanvraag, administratie, planning en organisatie 5.1 Aanvraag. De Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in de Tandheelkundige branche (VGT) te Amsterdam is in deze de aanvrager in het kader van de Subsidieregeling VASt. Inhoudelijk zal de subsidieaanvraag in nauw overleg met de VLHT opgesteld en uitgewerkt worden. URENBEGROTING 5.1 V.L.H.T. 1 V.G.T. 2 O.N.T. - N.T.G. - INDENT - N.M.T. - ARBODIENST -

10 5.2 Administratie. De VGT zal gedurende het project een gedegen administratie voeren over inkomsten/ subsidies, uitgaven/kosten, urenregistratie en uitgevoerde c.q. gerealiseerde werkzaamheden van de Arbodienst. De urenregistratie van de deelnemende branche-organisatie zal plaatsvinden middels een standaard urenregistratieformulier 2. URENBEGROTING 5.2 V.L.H.T. - V.G.T. 8 O.N.T. - N.T.G. - INDENT - N.M.T. - ARBODIENST Planning. De uitvoering kan eind juni ter hand worden genomen (mits accordering vóór 10 juni plaatsvindt). De beoogde planning is opgenomen in de bijlage overzicht kosten projectvoorstel. Dit betekent dat het traject begin oktober zou kunnen worden opgeleverd. Een nadere detailplanning zal na accordering in overleg met de projectgroep worden opgesteld. 5.4 Afstemming en tussentijdse rapportage projectgroep Gedurende het traject is regelmatige afstemming met de opdrachtgevers noodzakelijk. Te denken valt aan een stuurgroep bestaande uit VLHT, VGT, SZW en de Arbodienst die 1x per 3-5 weken bijeen komt voor tussenrapportage (totaal 3x). URENBEGROTING 5.4 V.L.H.T. 3 V.G.T. 3 O.N.T. - N.T.G. - INDENT - N.M.T. - ARBODIENST 6 2 Zie bijlage II: urenspecificatie en -registratie.

11 5.5 Bemensing Voor de uitvoering van dit project zal een programmamanager van een gecertificeerde Arbodienst optreden als eindverantwoordelijk projectleider. Van deze Arbodienst wordt verwacht dat zij alle noodzakelijke specialisten beschikbaar hebben voor de beantwoording van de vraagstukken binnen dit project en een eventueel vervolgtraject. Op basis van detailplanning en afstemming met de projectgroep zal de specifieke bemensing van de deeltrajecten worden ingevuld. Uitvoering van het plan vereist inspanningen van de zijde van de branche organisaties. Zij zullen in belangrijke mate zorgdragen voor het draagvlak en afstemming met belanghebbenden e.e.a. in afstemming met de projectleider. Daarnaast wordt op de volgende aspecten onvoorwaardelijke ondersteuning verwacht van de brancheorganisaties: het verkrijgen van instemming voor dit project en alle medewerking gedurende het project van bestuur en leden van de brancheorganisaties; inhoudelijke ondersteuning en informatieverstrekking ten aanzien van gevaarlijke stoffen, werkprocessen, e.d. branche-informatie voorzover relevant voor bovengenoemde stappen. 6. Overige kosten. De verschillende besturen van de alle deelnemende branche-organisaties dienen zich over dit project-voorstel te beraden en uit te spreken en voor de twee branche-organisaties in de stuurgroep (VLHT en VGT) dient er rekening gehouden te worden met onvoorziene projecttijd (2 dagdelen ieder). URENBEGROTING 6.1 V.L.H.T. 2 V.G.T. 2 O.N.T. N.T.G. INDENT N.M.T. ARBODIENST - Tevens zal rekening gehouden moeten worden met onvoorziene zaken als zaalhuur en catering, reiskosten voor derden (bijvoorbeeld deelnemers pilot) en (mogelijke) accountantskosten in verband met de rapportage aan SZW.

12 Op basis van bovenstaand projectvoorstel en daarin genoemde voorwaarden, komen wij tot het navolgende inschatting van de kosten voor dit project 3. Opmerkingen bij dit kostenoverzicht: - alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW; - het uurtarief van de Arbodienst is op basis van een door Arbo-Unie uitgebrachte offerte terzake dit project; - het uurtarief van de branche-deelnemers is op basis van het standaard uurtarief van de VGT; - alle uurtarieven worden geacht inclusief reistijd, reiskosten en administratiekosten van de betreffende personen c.q. organisaties te zijn. E. Kolsteeg secretaris VGT Amsterdam, 4 juni zie bijlage III: overzicht kosten projectvoorstel.

13 Bijlage I: OVERZICHT DEELNEMENDE BRANCHE-ORGANISATIES Vereniging van Laboratoriumhoudende Tandtechnici (V.L.H.T.) Contact: Mw. G. van der Gaag Udenhoutseweg PE BERKEL ENSCHOT T.: F.: E.: info@vlht.nl Vereniging van Groothandelaren in de Tandheelkundige branche (V.G.T.) Contact: Hr. E. Kolsteeg Marius Bauerstraat 30/ AR AMSTERDAM T.: F.: E.: e.kolsteeg@vgt.nl Vereniging van Dentale Industrie Benelux (INDENT) Contact: Hr. J. Dijk J. van Oldenbarneveltlaan HJ ZEIST T.: F.: E.: jacky.dijk@vertex-dental.com Nederlands Tandtechnisch Genootschap (N.T.G.) Contact: Hr. N. Eikmans Verlengde Slotlaan CK ZEIST T.: F.: E.: info@eikmans.com Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (O.N.T.) Contact: Hr. B. Kerdijk Wilhelminalaan DB BAARN T.: F.: E.: tplkerdijk@interestate.nl Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (N.M.T.) Contact: Hr. A. Schuurmans Geelgors CA NIEUWEGEIN T.: F.: E.: aschuurmans@nmt.nl

14 Bijlage II: URENSPECIFICATIE en - REGISTRATIE Project Arbobeleid Gevaarlijke Stoffen binnen de Tandheelkundige branche Datum Uren 1 Werkzaamheden 2 Projectnummer 3 s.v.p. deze urenspecificatie faxen of en naar: V.G.T. t.a.v. E. Kolsteeg fax e.kolsteeg@vgt.nl 1 Geef hier het aantal werkelijke uren op, afgerond op kwartieren in decimale vorm (2 uur en 15 minuten wordt derhalve 2,25 uur; 1 uur en 30 minuten wordt 1,50 uur) 2 Beschrijf de werkzaamheden, bijvoorbeeld bestuderen notitie of bijeenkomst te. Reistijd, reiskosten en administratiekosten kunnen NIET als werkzaamheden worden opgevoerd. Deze vergoeding is al in het uurtarief verwerkt. 3 Vul hier in op welk projectnummer (zie projectvoorstel) de werkzaamheden betrekking hebben.

Eindverslag VASt-2 tandheelkundige branche

Eindverslag VASt-2 tandheelkundige branche Eindverslag VASt-2 tandheelkundige branche Inleiding Op basis van de voorinventarisatie VASt-1 is door de tandheelkundige branche (tandtechniek en tandheelkunde) een voorstel gemaakt om een verbeterde

Nadere informatie

Voorwoord: status model RI&E SW

Voorwoord: status model RI&E SW Voorwoord: status model RI&E SW De Model RI&E voor de SW-branche kan gebruikt worden als basis voor een RI&E in uw SW-organisatie. De model RI&E is nadrukkelijk geen goedgekeurde branche RI&E en de inhoud

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan proces- kwaliteit majeure projecten. gemeente Best

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan proces- kwaliteit majeure projecten. gemeente Best Rekenkamercommissie Onderzoeksplan proces- kwaliteit gemeente Best September 2014 Rekenkamercommissie gemeente Best Drs. J. J.M. van den Heuvel, Voorzitter Drs. M.A. Koster RA, Lid J.M. van Berlo (secretaris)

Nadere informatie

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Klantprofilering Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Concept projectvoorstel, versie 0.4 26 oktober2004 Documenthistorie Versie/Status Datum Wijzigingen Auteur 0.1 16/06/2004 B.G. Langedijk

Nadere informatie

Voldoen aan nieuwe Arbowet eisen (per 1 juli 2018), meer grip op gedrag van jullie medewerkers

Voldoen aan nieuwe Arbowet eisen (per 1 juli 2018), meer grip op gedrag van jullie medewerkers Voldoen aan nieuwe Arbowet eisen (per 1 juli 2018), meer grip op gedrag van jullie medewerkers Arboplaats en CompositesNL doen jullie 2 aanbiedingen: 1. Een (wettelijk verplicht) basiscontract arbodienstverlening

Nadere informatie

Projectvoorstellen maken

Projectvoorstellen maken Projectvoorstellen maken 1. Kader 1.1. Gebruiksaanwijzing 1.2. Wat zijn de eisen aan een projectvoorstel? 2. Inleiding 2.1 Signalering 2.2 Vooronderzoek 2.3 Probleemsituatie 3. Doelstellingen en randvoorwaarden

Nadere informatie

PROJECTVOORSTEL INVENTARISATIE STOFFEN IN HET KADER VAN VASt VAN DE VTN EN VNTF

PROJECTVOORSTEL INVENTARISATIE STOFFEN IN HET KADER VAN VASt VAN DE VTN EN VNTF Pagina 1/9 PROJECTVOORSTEL INVENTARISATIE STOFFEN IN HET KADER VAN VASt VAN DE VTN EN VNTF 1. INLEIDING De Vereniging Textielindustrie Nederland (VTN) en de Vereniging van de Nederlandse Tapijtfabrikanten

Nadere informatie

OPMERKINGEN OVER HET ALGEMENE AANVRAAGFORMULIER. Op 1 oktober 2013 is de tender pilots lokale hernieuwbare energie Gelderse maat van kracht geworden.

OPMERKINGEN OVER HET ALGEMENE AANVRAAGFORMULIER. Op 1 oktober 2013 is de tender pilots lokale hernieuwbare energie Gelderse maat van kracht geworden. LET OP! OPMERKINGEN OVER HET ALGEMENE AANVRAAGFORMULIER Op 1 oktober 2013 is de tender pilots lokale hernieuwbare energie Gelderse maat van kracht geworden. Tot 26 november 2013 hebben initiatiefnemers

Nadere informatie

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Doel Voorbereiden en opzetten van en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen randvoorwaarden van kosten,

Nadere informatie

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Inleiding In het kader van het Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) is afgesproken dat alle decentrale

Nadere informatie

Figuur 1: bron: onderzoek Erasmus universiteit

Figuur 1: bron: onderzoek Erasmus universiteit Een noodzakelijke update van uw Risico-Inventarisatie en -Evaluatie gecombineerd met een onderzoek naar vermijdbare fouten en/of een inventarisatie van uw gevaarlijke stoffen. Met subsidie kost het u niks.

Nadere informatie

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger!

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger! Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak Zo werk je prettiger! Vooraf Schoonmakers werken dagelijks met allerlei schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Hierin zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer drs. G. Gans Directie G&VW Postbus LV DEN HAAG. Geachte heer Gans,

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer drs. G. Gans Directie G&VW Postbus LV DEN HAAG. Geachte heer Gans, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer drs. G. Gans Directie G&VW Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Den Haag : 7 juni 2012 Ons kenmerk Uw kenmerk Betreft : S.A.12.032.82 CL/JS : G&VW/AA/2012/5646

Nadere informatie

S B M L Stichting Bedrijventerreinen Moleneind / Landweer Gemeente Oss

S B M L Stichting Bedrijventerreinen Moleneind / Landweer Gemeente Oss S B M L Stichting Bedrijventerreinen Moleneind / Landweer Gemeente Oss Projectvoorstel Risicobeheersing en Preventie Oss, 21 November 2005 Aanleiding De Stichting Bedrijventerreinen Moleneind- Landweer

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten. Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen,

Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten. Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen, Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen, Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet Artikel 5 Risico Inventarisatie

Nadere informatie

kort, Jacqueline Wit, e-mail: jacqueline@jwit.nl 1 INLEIDING EN KENNISMAKING Jacqueline Wit Ambtelijk secretaris kort training en advies OR en Arbo

kort, Jacqueline Wit, e-mail: jacqueline@jwit.nl 1 INLEIDING EN KENNISMAKING Jacqueline Wit Ambtelijk secretaris kort training en advies OR en Arbo Aan de slag met ARBO OR ondersteuning klantendag 11 maart 2016. kort, Jacqueline Wit, jacqueline@jwit.nl INLEIDING EN KENNISMAKING Jacqueline Wit Ambtelijk secretaris kort training en advies OR en Arbo

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg Aanleiding en projectdoelstellingen Aanleiding In 2011 werd door de (toenmalige) portefeuillehouder Bevolkingszorg in het DB Veiligheidsberaad geconstateerd dat de nog te vrijblijvend door de gemeenten

Nadere informatie

Voorinventarisatie arbeidsomstandighedenbeleid gevaarlijke stoffen in de tandtechnische en tandheelkundige branche

Voorinventarisatie arbeidsomstandighedenbeleid gevaarlijke stoffen in de tandtechnische en tandheelkundige branche Voorinventarisatie arbeidsomstandighedenbeleid gevaarlijke stoffen in de tandtechnische en tandheelkundige branche Fase 1 onderzoek in het kader van het project VASt van het Ministerie van Sociale Zaken

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Voor subsidieverlening in het kader van het Innovatiebudget Werk en Bijstand indieningstermijn 1 juli oktober 2004

Aanvraagformulier. Voor subsidieverlening in het kader van het Innovatiebudget Werk en Bijstand indieningstermijn 1 juli oktober 2004 Aanvraagformulier Voor subsidieverlening in het kader van het Innovatiebudget Werk en Bijstand 2004 indieningstermijn 1 juli 2004-1 oktober 2004 1 I. Algemene gegevens Naam_ project Naam gemeente/instantie

Nadere informatie

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en 2007 ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en Kartonproducerende en - verwerkende industrieën.

Nadere informatie

8b. (0,5 VE) Op welke manier wordt de blootstelling aan gevaarlijke stoffen beoordeeld? Geschat Gemeten Weet niet

8b. (0,5 VE) Op welke manier wordt de blootstelling aan gevaarlijke stoffen beoordeeld? Geschat Gemeten Weet niet Beleid en maatregelen vanuit bedrijf 7. (1 VE) Treft uw onderneming maatregelen gericht op het werken met gevaarlijke stoffen? (Toelichting: We bedoelen daarmee concrete maatregelen om de gezondheidsrisico

Nadere informatie

REACH en ARBO Hoe implementeer ik REACH in arbeidsomstandigheden? Diana Martens Projectleider Renske Beetstra Specialist Diana Martens, Inspectie SZW

REACH en ARBO Hoe implementeer ik REACH in arbeidsomstandigheden? Diana Martens Projectleider Renske Beetstra Specialist Diana Martens, Inspectie SZW REACH en ARBO Hoe implementeer ik REACH in arbeidsomstandigheden? Diana Martens Projectleider Renske Beetstra Specialist Inhoud 1. Verplichtingen REACH Eindgebruiker 2. Relatie REACH en ARBO-wetgeving

Nadere informatie

EVC Beoordelings- en ontwikkeltraject AF-Erkenningsregeling

EVC Beoordelings- en ontwikkeltraject AF-Erkenningsregeling EVC Beoordelings- en ontwikkeltraject AF-Erkenningsregeling Het EVC (Elders Verworven Competenties) beoordelings- en ontwikkeltraject AF is bedoeld om bedrijven die in eerste instantie niet voldoen aan

Nadere informatie

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Status: concept Bestuurlijk opdrachtgever: Drs J.F.N. Cornelisse Ambtelijk opdrachtgever: Drs H.J. Beumer Ambtelijk opdrachtnemer: Drs M.M.H. de Boer Datum 17-03-2010

Nadere informatie

Rapportage toetsing Risico Inventarisatie en Evaluatie en Plan van aanpak

Rapportage toetsing Risico Inventarisatie en Evaluatie en Plan van aanpak Rapportage toetsing Risico Inventarisatie en Evaluatie en Plan van aanpak Aan Vlietkinderen t.a.v. Vanessa van Zee Bucaillestraat 6 2273 CA Voorburg Datum 10 maart 2015 Versie Projectnummer Van Definitief

Nadere informatie

Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen. Informatiemanagement en privacy 21 november 2011

Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen. Informatiemanagement en privacy 21 november 2011 Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen Informatiemanagement en privacy 21 november 2011 Presentatie Privacy Binnen het programma doorontwikkeling veiligheidshuizen is Privacy een belangrijk onderwerp.

Nadere informatie

Aanvraag deskundigenoordeel UWV door werknemer. 1. Waarover wilt u een onafhankelijk oordeel UWV? 2. Gegevens werknemer : 3. Gegevens werkgever :

Aanvraag deskundigenoordeel UWV door werknemer. 1. Waarover wilt u een onafhankelijk oordeel UWV? 2. Gegevens werknemer : 3. Gegevens werkgever : Wanneer een deskundigenoordeel van UWV? Soms stagneert de reïntegratie door een verschil van inzicht tussen u en de werkgever of omdat er behoefte is aan een deskundig oordeel over de uitvoering van het

Nadere informatie

Instructie indienen einddeclaratie

Instructie indienen einddeclaratie Instructie indienen einddeclaratie ESF Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven 2016 3e tijdvak U heeft het project dat u heeft uitgevoerd met ESF-subsidie Duurzame Inzetbaarheid afgerond en nu is het van belang

Nadere informatie

Steunpunt RI&E-instrumenten

Steunpunt RI&E-instrumenten Steunpunt RI&E-instrumenten Retouradres: Postbus 3005, 2301 DA Leiden Schipholweg 77-89 2132 JJ Hoofddorp Postbus 3005 2301 DA Leiden www.rie.nl Onderwerp Gebruiksovereenkomst Content Management

Nadere informatie

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Plan van Aanpak POV Auteur: Datum: Versie: POV Macrostabiliteit Pagina 1 van 7 Definitief 1 Inleiding Op 16 november hebben wij van u

Nadere informatie

Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW

Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW Gevaarlijke Stoffen en Inspectie SZW Diana Martens Projectleider Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Deze presentatie Arbowetgeving, REACH en gevaarlijke stoffen Wat doet Inspectie SZW op dit gebied?

Nadere informatie

Vergroting van de toegankelijkheid van de SVO regeling in 2019

Vergroting van de toegankelijkheid van de SVO regeling in 2019 Vergroting van de toegankelijkheid van de SVO regeling in 2019 0. Samenvatting De Subsidieregeling Versterking Omgevingsveiligheid (SVO) BRZO-sector is per 1 april 2019 door het ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Nadere regels initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2015-2017

Nadere regels initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2015-2017 Nadere regels initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2015-2017 Het college van burgemeester en wethouders van Almere, Gelet op artikel 2, eerste lid aanhef en onder h en artikel 3

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere Nadere regels initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Het college van burgemeester en wethouders van Almere, Gelet op artikel 2, eerste lid aanhef en onder h en artikel 3 van de

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuincentra

Arbocatalogus Tuincentra Arbocatalogus Tuincentra Arbocatalogus Tuincentra Voorwoord Voor u ligt de Arbocatalogus Tuincentra, het oplossingenboek voor arborisico s in tuincentra. In de tuincentra denken we bij veiligheid automatisch

Nadere informatie

Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren

Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren OP ESF Vlaanderen 2014-2020 Handleiding oproep Anders organiseren Prioriteit uit OP: 4 Mensgericht ondernemen Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren Analyse De bedoeling is dat u bij het beantwoorden

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Augustus 2015-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Medewerker audiovisuele technieken (regie)

Medewerker audiovisuele technieken (regie) technieken (regie) Doel (Regisseren van het) vervaardigen van (audio)visuele en/of multimedia producties, alsmede terzake adviseren van opdrachtgevers en begeleiden van externe uitvoerders, teneinde een

Nadere informatie

BUSINESS CASE. < naam substitutie van zorg> <Ambitie en validiteit> <datum> <naam> <nummer> <naam> <naam> Doel. Paraaf akkoord Paraaf akkoord.

BUSINESS CASE. < naam substitutie van zorg> <Ambitie en validiteit> <datum> <naam> <nummer> <naam> <naam> Doel. Paraaf akkoord Paraaf akkoord. BUSINESS CASE < naam substitutie van zorg> Doel Uitgave Auteur Zorgaanbieder Contactpersoon De Friesland Versie Paraaf akkoord Paraaf akkoord

Nadere informatie

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Plan van Aanpak Format Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Inhoudsopgave 1 Naar een inclusieve arbeidsorganisatie met functiecreatie. 1 2 Plan van aanpak pilot functiecreatie... 2 3 Projectstructuur

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Maart 2014-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Aanvraagformulier projecten

Aanvraagformulier projecten Aanvraagformulier projecten Gebruik voor het invullen van dit aanvraagformulier de invulkaders. Kaders worden scrollbaar als u meer tekst wilt gebruiken dan het kader groot is. Projectnaam Aanvrager Geplande

Nadere informatie

VEILIGHEID BIJ INDUSTRIEEL OPPERVLAKTEBEHANDELENDE BEDRIJVEN. ing. Egbert Stremmelaar MBA RAE www.vereniging-ion.nl stremmelaar@vereniging-ion.

VEILIGHEID BIJ INDUSTRIEEL OPPERVLAKTEBEHANDELENDE BEDRIJVEN. ing. Egbert Stremmelaar MBA RAE www.vereniging-ion.nl stremmelaar@vereniging-ion. VEILIGHEID BIJ INDUSTRIEEL OPPERVLAKTEBEHANDELENDE BEDRIJVEN ing. Egbert Stremmelaar MBA RAE www.vereniging-ion.nl stremmelaar@vereniging-ion.nl AGENDA Introductie De nieuwe werkwijze van Inspectie SZW

Nadere informatie

Inspectierapport Gastouderbureau de Bengel (GOB) Stationsstraat AL MARKELO Registratienummer

Inspectierapport Gastouderbureau de Bengel (GOB) Stationsstraat AL MARKELO Registratienummer Inspectierapport Gastouderbureau de Bengel (GOB) Stationsstraat 25 7475AL MARKELO Registratienummer 149157496 Toezichthouder: GGD Twente In opdracht van gemeente: Hof van Twente Datum inspectie: 25-06-2015

Nadere informatie

Was / Wordt-lijst beleidsplan ISHV

Was / Wordt-lijst beleidsplan ISHV 1. Appingedam Besproken in raad d.d. 21 januari 2016. Stemt in met voorgestelde wijzigingen. Beleid sluit aan bij gemeentelijk armoedebeleid. Verdere opmerkingen: Versterken van samenwerking tussen organisaties;

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554)

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) o~~çëîççêëíéä låçéêïéêéw Rechtmatigheid Portefeuillehouder: J.Kuper Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) ^~å=çé=öéãééåíéê~~ç sççêöéëíéäç=äéëäìáí 1. Kennis te nemen van het plan van aanpak Rechtmatigheid

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID ARBEIDSINSPECTIE EINDVERSLAG INSPECTIEPROJECT GROENTE, FRUIT, ZUIVEL EN DRANKEN (A430)

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID ARBEIDSINSPECTIE EINDVERSLAG INSPECTIEPROJECT GROENTE, FRUIT, ZUIVEL EN DRANKEN (A430) MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID ARBEIDSINSPECTIE EINDVERSLAG INSPECTIEPROJECT GROENTE, FRUIT, ZUIVEL EN DRANKEN (A430) Periode 1 april 2000 t/m 30 november 2000 INHOUDSOPGAVE 1 Samenvatting

Nadere informatie

Een kosteloze inventarisatie van uw gevaarlijke stoffen en/of de Duurzame Inzetbaarheid van uw medewerkers.

Een kosteloze inventarisatie van uw gevaarlijke stoffen en/of de Duurzame Inzetbaarheid van uw medewerkers. Een kosteloze inventarisatie van uw gevaarlijke stoffen en/of de Duurzame Inzetbaarheid van uw medewerkers. Inventariseren van uw gevaarlijke stoffen arbeidsintensief en duur? Niet als u gebruik maakt

Nadere informatie

Communicatieplan Energie- & CO 2

Communicatieplan Energie- & CO 2 Communicatieplan Energie- & CO beleid Versie 9 - Januari 013 Akkoord Directie: Inhoud: 1. Inleiding 1.1 Ambitie 1. Aansluiting op de marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen en voorgenomen acties in 01 1.4

Nadere informatie

TOELICHTING CONTROLEPROTOCOL STICHTING TRANSUMO. -versie 31 mei 2007- pag. 1. 1. Inleiding

TOELICHTING CONTROLEPROTOCOL STICHTING TRANSUMO. -versie 31 mei 2007- pag. 1. 1. Inleiding -versie 31 mei 2007- pag. 1 1. Inleiding Deze toelichting heeft betrekking op het controleprotocol Stichting Transumo, versie 31 mei 2007, en heeft tot doel een nader invulling te geven aan een aantal

Nadere informatie

Welkom bij de Arbocatalogus Provincies. Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen

Welkom bij de Arbocatalogus Provincies. Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen Welkom bij de Arbocatalogus Provincies Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen Programma Achtergrond/totstandkoming Werkwijze Implementatie

Nadere informatie

Met Arbo West meer aanwezig

Met Arbo West meer aanwezig Productinformatie Met Arbo West meer aanwezig benut uw mogelijkheden Ons product We onderscheiden ons door vakmensen aan uw bedrijf te koppelen en niet een aansluitcontract. We willen het verlengstuk zijn

Nadere informatie

Inspectierapport Gastouderbureau Rijssen-Nijverdal e.o. (GOB) Nieuwlandsweg 10 7461VR RIJSSEN Registratienummer 124565372

Inspectierapport Gastouderbureau Rijssen-Nijverdal e.o. (GOB) Nieuwlandsweg 10 7461VR RIJSSEN Registratienummer 124565372 Inspectierapport Gastouderbureau Rijssen-Nijverdal e.o. (GOB) Nieuwlandsweg 10 7461VR RIJSSEN Registratienummer 124565372 Toezichthouder: GGD Twente In opdracht van gemeente: RIJSSEN-HOLTEN Datum inspectie:

Nadere informatie

Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4)

Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4) Eindbeoordelingsformulier (Applicatieontwikkelaar 4) Eindbeoordeling werkprocessen Naam stagiair BPV bedrijf Datum BPV Begeleider Praktijkopleider Periode Kerntaak 1: Ontwerpen van de applicatie, (cross)media

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Deelrapportage 1: Opzet van het project. Project verandering van spijs. TNO Kwaliteit van Leven. TNO-rapport. KvL/APRO/2007.

Deelrapportage 1: Opzet van het project. Project verandering van spijs. TNO Kwaliteit van Leven. TNO-rapport. KvL/APRO/2007. TNO Kwaliteit van Leven TNO-rapport KvL/APRO/2007.198/11410/Hef/stn Deelrapportage 1: Opzet van het project Arbeid Polarisavenue 151 Postbus 718 2130 AS Hoofddorp www.tno.nl/arbeid T 023 554 93 93 F 023

Nadere informatie

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0 Gemeente Breda t.a.v. mevrouw J de Bruijn Postbus 90156 4800 RH BREDA Breda, 9 juli 2007 Betreft : Referentie: Offerte ontwerpfase websites GemeenteBreda002 Geachte mevrouw De Bruijn, Met plezier sturen

Nadere informatie

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Bijlage D: Projectplan Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Realisatie, Implementatie en overdracht aan beheer Inhoudsopgave 1 Projectdefinitie 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Reikwijdte 4 1.4 Randvoorwaarden,

Nadere informatie

Communicatieplan. Energie- & CO 2 beleid. Van Gelder Groep

Communicatieplan. Energie- & CO 2 beleid. Van Gelder Groep Van Gelder Groep B.V. Communicatieplan Energie- & CO 2 beleid Van Gelder Groep 1 2015, Van Gelder Groep B.V. Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit document mag worden gereproduceerd in welke

Nadere informatie

REGLEMENT EN WERKWIJZE COMMISSIE NORMSTELLING ERKENNINGSREGELING GOEDE DOELEN 30 januari 2017

REGLEMENT EN WERKWIJZE COMMISSIE NORMSTELLING ERKENNINGSREGELING GOEDE DOELEN 30 januari 2017 REGLEMENT EN WERKWIJZE COMMISSIE NORMSTELLING ERKENNINGSREGELING GOEDE DOELEN 30 januari 07 Artikel De Commissie Normstelling Erkenningsregeling Goede Doelen a. De Commissie Normstelling is verantwoordelijk

Nadere informatie

Omslag notitie. Projectnummer Onderwerp/titel Stof? Pak t aan (3) Relatie met taken/thema s PT Werken in de tuinbouw. Datum aanvraag 24 mei 2011

Omslag notitie. Projectnummer Onderwerp/titel Stof? Pak t aan (3) Relatie met taken/thema s PT Werken in de tuinbouw. Datum aanvraag 24 mei 2011 Omslag notitie Vergadering van Sociaal Economische Commissie Datum vergadering 6 juni 2011 Agendapunt 8 Voorbereid door Jan Kees Boon Totaal aantal pagina s 6 20 mei 2011 1. Project Projectnummer 13093

Nadere informatie

Eerste voorstel businessmodel eid Stelsel

Eerste voorstel businessmodel eid Stelsel Contactpersoon Nicole Damen T 06 46 87 92 55 nicole.damen@logius.nl Eerste voorstel businessmodel eid Stelsel Aantal pagina's 5 Onderwerp Status Eerste voorstel businessmodel eid Stelsel Ter informatie

Nadere informatie

Actieplan ter uitvoering van het Convenant Stoffen en het VASt-programma door het VHCP

Actieplan ter uitvoering van het Convenant Stoffen en het VASt-programma door het VHCP Actieplan ter uitvoering van het Convenant Stoffen en het VASt-programma door het VHCP Den Haag 21 maart 2005 21 maart 2005 1 Actieplan VHCP in het kader van het Convenant Stoffen en het VASt-programma

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Procesvoorstel Roekenbosch

B en W Adviesnota ADVIES. Procesvoorstel Roekenbosch Onderwerp Procesvoorstel Roekenbosch Zaaknummer Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 15 januari 2018 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Ruimtelijke ontwikkeling Naam steller Winand van der Kooij

Nadere informatie

Voorwoord: status model RI&E SW

Voorwoord: status model RI&E SW Voorwoord: status model RI&E SW De Model RI&E voor de SW-branche kan gebruikt worden als basis voor een RI&E in uw SW-organisatie. De model RI&E is nadrukkelijk geen goedgekeurde branche RI&E en de inhoud

Nadere informatie

Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop

Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop Locatie Rembrandtstraat Ad (A.A.M.) van Zundert Consultant veiligheidskunde Paraaf: ad.van.zundert@arboned.nl 06-46015528 Email sales support:

Nadere informatie

Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker

Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker Interne Instructie Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wettelijke grondslag 3. Aanpak 3.1. Toezicht en handhaving 3.2. Werkwijze 3.3. Basis toetskader

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

Datum: 2 juni E-depot Gemeente Oldambt Aansluiten Esuite

Datum: 2 juni E-depot Gemeente Oldambt Aansluiten Esuite Datum: 2 juni 2017 E-depot Gemeente Oldambt Aansluiten Esuite Inhoud 1. Algemeen... 3 3. Projectaanpak... 4 Doelstelling...4 Resultaten...4 2. Projectaanpak...5 3. Planning...6 4. Kritische succesfactoren...6

Nadere informatie

Uitvoeren actieplan MPZ in het kader van het programma Versterking Arbeidsomstandighedenbeleid Stoffen (VASt)

Uitvoeren actieplan MPZ in het kader van het programma Versterking Arbeidsomstandighedenbeleid Stoffen (VASt) Eindverslag Uitvoeren actieplan MPZ in het kader van het programma Versterking Arbeidsomstandighedenbeleid Stoffen (VASt) Creëren draagvlak, ontwikkeling en implementeren van een informatiesysteem gevaarlijke

Nadere informatie

De rol van de gemeente is het stellen van beleidskaders en het benoemen van de gewenste maatschappelijke effecten, welke de gemeenteraad vast stelt.

De rol van de gemeente is het stellen van beleidskaders en het benoemen van de gewenste maatschappelijke effecten, welke de gemeenteraad vast stelt. Voorsorteren op deel B Deel B van de woonvisie wordt gevormd door het uitvoeringsprogramma. De kaders en doelen worden hierin doorvertaald naar projecten en inspanningen opdat de doelen behaald worden.

Nadere informatie

Prijzen en Voorwaarden AccountOne

Prijzen en Voorwaarden AccountOne Prijzen en Voorwaarden Accountne Fijn dat u geïnteresseerd bent in de dienstverlening van Accountne! In dit document beschrijven wij wat Accountne voor uw organisatie kan betekenen, wat de voorwaarden

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

FNV Bondgenoten. Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven

FNV Bondgenoten. Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven FNV Bondgenoten Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven Gevaarssymbolen op grond van de Europese regelgeving R-zinnen voor de voortplanting giftige stoffen R 46 R

Nadere informatie

World of Lab 2 oktober 2018

World of Lab 2 oktober 2018 World of Lab 2 oktober 2018 Road to Zero Inspectie SZW 2 Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Diana Martens Projectleider Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers

Nadere informatie

Inspectierapport ViaVie Welzijn gastouderopvang (GOB) Tuinstraat 2 7451EX HOLTEN Registratienummer 757582795

Inspectierapport ViaVie Welzijn gastouderopvang (GOB) Tuinstraat 2 7451EX HOLTEN Registratienummer 757582795 Inspectierapport ViaVie Welzijn gastouderopvang (GOB) Tuinstraat 2 7451EX HOLTEN Registratienummer 757582795 Toezichthouder: GGD Twente In opdracht van gemeente: RIJSSEN-HOLTEN Datum inspectie: 23-10-2014

Nadere informatie

Projectmanagement 2.0

Projectmanagement 2.0 Projectmanagement 2.0 Inleiding In ieder bedrijf waar in projecten wordt gewerkt liggen scopechanges op de loer. Zo ook bij het CrossOverteam Projectmanagement 2.0. De eerste dag van het project is gelijk

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Certificering HR Professional

Certificering HR Professional Certificering HR Professional Certificering HR Professional Het personeelsmanagement kenmerkt zich door een grote mate van diversiteit, in de diepte en de breedte. De inhoud van het personeelsmanagement

Nadere informatie

COMPLIANCE MANAGEMENT VOLDOEN AAN WET- EN REGELGEVING COMPLIANCE MANAGEMENT. Vereenvoudigde verantwoording aan in- en externe stakeholders

COMPLIANCE MANAGEMENT VOLDOEN AAN WET- EN REGELGEVING COMPLIANCE MANAGEMENT. Vereenvoudigde verantwoording aan in- en externe stakeholders VOLDOEN AAN WET- EN REGELGEVING Vereenvoudigde verantwoording aan in- en externe stakeholders Tijdig anticiperen op veranderingen in HSE wet- en regelgeving Licence to operate Inzicht in risico s bedrijfsonderdelen

Nadere informatie

Korte informatie HVK examenkandidaten

Korte informatie HVK examenkandidaten Korte informatie HVK examenkandidaten Geachte kandidaat, Hartelijk dank voor uw aanmelding bij de DNV GL HVK portal. U bent geregistreerd. U kunt beginnen met het aanleveren van de gevraagde documenten.

Nadere informatie

Ingekomen stuk D20. Aantal bijlagen

Ingekomen stuk D20. Aantal bijlagen Ingekomen stuk D20 Aan de Raad van de Gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG

Nadere informatie

Team & Talent.

Team & Talent. Team & Talent Vanaf half 2015 zijn er binnen Odion pilots gedraaid met locatiescans bij een aantal locaties onder leiding van een coach van In voor Zorg en pilots met De Teamportaal (een online samenwerkingsinstrument)

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING SGGV CASUS REACH. Inleiding

INTENTIEVERKLARING SGGV CASUS REACH. Inleiding INTENTIEVERKLARING SGGV CASUS REACH Inleiding Op 15 juni 2012 zijn wij allen gezamenlijk gestart met de uitvoering van de Sggv Casus REACH. Deze casus had als doel de regeldruk voor verfformuleerders en

Nadere informatie

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT OVEREENKOMST VAN OPDRACHT De Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds Voortgezet Onderwijs, Voion, hierna ook te noemen Opdrachtgever, statutair gevestigd te Utrecht, voor het ondertekenen van deze overeenkomst

Nadere informatie

Inspectierapport Betaal de Oppas (GOB) Boekeloseweg 115 7553DM HENGELO OV Registratienummer 411409748

Inspectierapport Betaal de Oppas (GOB) Boekeloseweg 115 7553DM HENGELO OV Registratienummer 411409748 Inspectierapport Betaal de Oppas (GOB) Boekeloseweg 115 7553DM HENGELO OV Registratienummer 411409748 Toezichthouder: GGD Twente In opdracht van gemeente: HENGELO Datum inspectie: 13-11-2014 Type onderzoek:

Nadere informatie

Preventiemedewerker NIBHV

Preventiemedewerker NIBHV Tijd Lesonderwerp 08.45-09.00 Introductie en veiligheidsinstructie 09.00-09.45 Arbo-wetgeving en de relatie met de 09.45-10.15 Risico-, Inventarisatie- en Evaluatie (RIE) en het plan van aanpak 10.15-10.30

Nadere informatie

Inspectierapport De Bron (PSZ) Wiardi Beckmanstraat 475c 3762GN SOEST

Inspectierapport De Bron (PSZ) Wiardi Beckmanstraat 475c 3762GN SOEST Inspectierapport De Bron (PSZ) Wiardi Beckmanstraat 475c 3762GN SOEST Toezichthouder: GGD regio Utrecht In opdracht van gemeente: Soest Datum inspectie: 15-01-2015 Type onderzoek: Nader onderzoek Status:

Nadere informatie

Inspectierapport Gastouderopvang De Kroonjuweeltjes (GOB) Flevostraat PX Purmerend

Inspectierapport Gastouderopvang De Kroonjuweeltjes (GOB) Flevostraat PX Purmerend Inspectierapport Gastouderopvang De Kroonjuweeltjes (GOB) Flevostraat 197 1442PX Purmerend Toezichthouder: GGD Zaanstreek-Waterland In opdracht van gemeente: Purmerend Datum inspectie: 17-04-2015 Type

Nadere informatie

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Risico-inventarisatie en -evaluatie b Bedrijfshulpverlening Risico-inventarisatie en -evaluatie MKB-inforeeks Reeks Arbo Arbo in in het de MKB praktijk De arbochecklist voor veiligheid en gezondheid op de werkplek Risico s terugdringen in

Nadere informatie

De Regieraad Techniek Flevoland verbindt Flevolandse personen, partijen en projecten en stimuleert initiatieven om te zorgen dat

De Regieraad Techniek Flevoland verbindt Flevolandse personen, partijen en projecten en stimuleert initiatieven om te zorgen dat De Regieraad Techniek Flevoland verbindt Flevolandse personen, partijen en projecten en stimuleert initiatieven om te zorgen dat de Flevolandse arbeidsmarkt ook in 2025 kan beschikken over voldoende en

Nadere informatie

Graag maak wij van de gelegenheid gebruik om u op de hoogte te brengen van de recente ervaringen en ontwikkelingen bij De Regiecentrale.

Graag maak wij van de gelegenheid gebruik om u op de hoogte te brengen van de recente ervaringen en ontwikkelingen bij De Regiecentrale. 1 Geachte heer/mevrouw Graag maak wij van de gelegenheid gebruik om u op de hoogte te brengen van de recente ervaringen en ontwikkelingen bij De Regiecentrale. Bij verschillende gemeenten en instellingen

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Zwatra B.V. Auteur(s): R. Egas, directie & CO 2-functionaris,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Gemeenteraad Beekstraatkwartier Bestemd Gemeenteraad Periode April/mei 2013. Status Openbaar Datum 13 mei 2013

Voortgangsrapportage Gemeenteraad Beekstraatkwartier Bestemd Gemeenteraad Periode April/mei 2013. Status Openbaar Datum 13 mei 2013 Voortgangsrapportage Gemeenteraad Beekstraatkwartier Bestemd Gemeenteraad Periode April/mei 2013 voor Status Openbaar Datum 13 mei 2013 1. Organisatie Gemeente Weert a) bestuurlijk College van B&W, H.

Nadere informatie

Het project heeft de volgende doelen. De doelen worden gefaseerd opgepakt:

Het project heeft de volgende doelen. De doelen worden gefaseerd opgepakt: Projectplan Implementatie Kwaliteitskader maatwerkvoorziening maatschappelijke ondersteuning (IMKWA) Uitwerking Fase 1 inhoudelijke verdieping kwaliteitskader Opsteller: Thijs Terlouw en Ingrid Hildenbrant

Nadere informatie

Werkplan AllesToegankelijk 2011

Werkplan AllesToegankelijk 2011 Werkplan AllesToegankelijk 2011 Status Versie 4 (definitief) Auteurs van Lier en Datum 22 februari 2011 1 Inleiding en doel In AllesToegankelijk werken (belangen)organisaties van zowel ondernemers als

Nadere informatie