Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel"

Transcriptie

1 Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel 3de jaar Bedrijfsmanagement 3de jaar Office Management

2 INHOUD 1. VRAGENLIJST (ONLINE INGEGEVEN IN GOOGLE DRIVE) ANALYSE ANTWOORDEN Reacties downloaden naar Excel Alle respondenten een uniek nummer geven Gegevens analyseren aan de hand van draaitabellen Interessante weetjes... 22

3 1. VRAGENLIJST (ONLINE INGEGEVEN IN GOOGLE DRIVE)

4

5

6

7 2. ANALYSE ANTWOORDEN 2.1 Reacties downloaden naar Excel Je selecteert in Google Drive Bestand Downloaden als Microsoft Excel Je krijgt dan het volgende:

8 Bewaar meteen een tweede versie van deze Excelfile om verder op te werken. Zo heb je nog steeds je oorspronkelijke versie! 2.2 Alle respondenten een uniek nummer geven Voeg een extra kolom toe vooraan de Exceltabel en nummer elke rij. Geef zelf ook een titel aan de rij (bv. Nummer ). 2.3 Gegevens analyseren aan de hand van draaitabellen In Excel kies je Invoegen draaitabel. Je selecteert de volledige tabel en opent de draaitabel in een nieuw werkblad. Het is aan te raden om elke draaitabel in een nieuw werkblad te openen.

9 Je krijgt dan dit te zien: a) ANALYSEREN VAN VRAGEN WAARBIJ SLECHTS ÉÉN ANTWOORD AANGEDUID KAN WORDEN Gebaseerd op bovenstaande enquête gaat dit om vragen 1, 4, 8, 9 en 10. Ook vragen 6 (schaalvraag) en 7 (grid) vallen onder dit principe. Bij vraag 7 wordt elke horizontale lijn immers als een aparte vraag beschouwd waarop slechts één antwoord aangeduid kan worden.

10 Werkwijze bij de analyse van vraag 1 (enkelvoudige vraag) Wat is je geslacht? (Alle) Aantal van Nummer Kolomlabels Rijlabels Eindtotaal Ja, ik verstuur e-cards Ja, ik verstuur papieren kaarten Ja, ik verstuur zowel papieren kaarten als e-cards Neen, ik verstuur dit jaar geen kaarten Eindtotaal Tip: je kan i.p.v. Rijlabels en Kolomlabels de concrete vraagstelling laten zien door in de menubalk het volgende te kiezen: Ontwerpen Rapportindeling tabelweergave (opmerking: je moet ergens in je tabel staan om Ontwerpen te kunnen selecteren). Je krijgt dan het volgende te zien:

11 Wat is je geslacht? (Alle) Aantal van Tijdstempel Wat is je leeftijd? Ben je van plan om dit jaar Kerst- en Nieuwjaarskaarten te versturen? Eindtotaal Ja, ik verstuur e-cards Ja, ik verstuur papieren kaarten Ja, ik verstuur zowel papieren kaarten als e-cards Neen, ik verstuur dit jaar geen kaarten Eindtotaal Rijlabel is nu Ben je van plan om dit jaar geworden en Kolomlabel is nu Wat is je leeftijd geworden. Rapportfilter = geslacht. Hier kan je nu bijvoorbeeld enkel de vrouwen selecteren: Wat is je geslacht? Vrouw Aantal van Nummer Kolomlabels Rijlabels Eindtotaal Ja, ik verstuur e-cards 1 1 Ja, ik verstuur papieren kaarten Ja, ik verstuur zowel papieren kaarten als e-cards Neen, ik verstuur dit jaar geen kaarten Eindtotaal Hoe bereken je nu kolom- en rijpercentages? Je sleept een tweede maal het veld Nummer naar het veld rechts onderaan:

12 Vervolgens klik je via je rechtermuisknop op Waardeveldinstellingen en selecteert daar Waardeveld samenvatten op: Aantal. En onder Waarden weergeven als selecteer je in plaats van geen berekening een van de volgende mogelijkheden (afhankelijk van welke percentages zinvol zijn om weer te geven):

13 % van kolomtotaal geeft bijvoorbeeld het volgende resultaat: Wat is je geslacht? (Alle) Kolomlabels Rijlabels Aantal van Nummer Aantal van Nummer2 Aantal van Nummer Aantal van Nummer2 Aantal van Nummer Aantal van Nummer2 Ja, ik verstuur e-cards 2 6,67% 0,00% 1 8,33% Ja, ik verstuur papieren kaarten 11 36,67% 0,00% 4 33,33% Ja, ik verstuur zowel papieren kaarten als e-cards 1 3,33% 0,00% 6 50,00% Neen, ik verstuur dit jaar geen kaarten 16 53,33% 4 100,00% 1 8,33% Eindtotaal ,00% 4 100,00% ,00% (Opmerking: slechts een gedeelte van de tabel werd weergegeven) Interpretatie: 16 van de 30 respondenten (of 53,33%) die tussen de 16 en de 24 jaar zijn, verstuurden geen kaarten. % van rijtotaal geeft bijvoorbeeld het volgende resultaat: Wat is je geslacht? (Alle) Kolomlabels Rijlabels Aantal van Nummer Aantal van Nummer2 Aantal van Nummer Aantal van Nummer2 Aantal van Nummer Aantal van Nummer2 Ja, ik verstuur e-cards 2 66,67% 0,00% 1 33,33% Ja, ik verstuur papieren kaarten 11 50,00% 0,00% 4 18,18% Ja, ik verstuur zowel papieren kaarten als e-cards 1 6,67% 0,00% 6 40,00% Neen, ik verstuur dit jaar geen kaarten 16 69,57% 4 17,39% 1 4,35% Eindtotaal 30 47,62% 4 6,35% 12 19,05% (Opmerking: slechts een gedeelte van de tabel werd weergegeven) Interpretatie: 16 van de 23 respondenten (of 69,57%) die geen kaarten verstuurden, zijn tussen de 16 en de 24 jaar.

14 Hoe stel je dit nu grafisch voor? We vertrekken opnieuw van: Wat is je geslacht? (Alle) Aantal van Nummer Kolomlabels Rijlabels Eindtotaal Ja, ik verstuur e-cards Ja, ik verstuur papieren kaarten Ja, ik verstuur zowel papieren kaarten als e-cards Neen, ik verstuur dit jaar geen kaarten Eindtotaal Je klikt vervolgens in de menubalk op Opties en selecteert Draaigrafiek : Je kiest bijvoorbeeld voor gestapelde kolom. Je krijgt dan het volgende resultaat:

15 Werkwijze bij de analyse van vraag 4 (enkelvoudige vraag) Je volgt dezelfde werkwijze zoals hierboven beschreven (je gebruikt opnieuw als rapportfilter geslacht ). Je krijgt dan het volgende: Wat is je geslacht? (Alle) Aantal van Nummer Kolomlabels Rijlabels Eindtotaal Ik doe beide: ik verstuur op eigen initiatief kaarten en stuur nadien ook nog kaarten indien blijkt dat ik iemand vergat Ik verstuur alle kaarten in 1 keer op basis van mijn vaste adressenlijst. Nadien verstuur ik er geen meer Ik verstuur geen kaarten op eigen initiatief maar stuur wel een kaart terug wanneer ik er zelf 1 ontvang (leeg) Eindtotaal De rij leeg die je te zien krijgt, heeft te maken met het feit dat die vraag niet ingevuld werd door de 23 respondenten die op de eerste vraag Neen geantwoord hebben. Je kan nu die rij leeg weglaten in je rapportering zodat je verder bijvoorbeeld percentages kan bereken op basis van de 40 respondenten die wel nog Kerstkaarten versturen. Je doet dit door op het pijltje bij Rijlabels te klikken en vervolgens het vakje (leeg) af te vinken:

16 Je krijgt dan het volgende: Wat is je geslacht? (Alle) Aantal van Nummer Kolomlabels Rijlabels Eindtotaal Ik doe beide: ik verstuur op eigen initiatief kaarten en stuur nadien ook nog kaarten indien blijkt dat ik iemand vergat Ik verstuur alle kaarten in 1 keer op basis van mijn vaste adressenlijst. Nadien verstuur ik er geen meer Ik verstuur geen kaarten op eigen initiatief maar stuur wel een kaart terug wanneer ik er zelf 1 ontvang Eindtotaal Je kan nu verder % berekenen o.b.v. de 40 respondenten die wel kaarten versturen. b) ANALYSEREN VAN VRAGEN WAARBIJ MEERDERE ANTWOORDEN AANGEDUID KUNNEN WORDEN Gebaseerd op bovenstaande enquête gaat dit om vragen 2, 3 en 5. Werkwijze bij de analyse van vraag 2 (meervoudige vraag): Selecteer de kolom waar de antwoorden in staan (inclusief titel) Kopieer deze kolom en plak die achteraan de tabel Selecteer de gegevens (zonder titel) in de geplakte kolom en kies bovenaan: Gegevens Tekst naar kolommen Gescheiden Volgende Komma Voltooien

17 Als volgende stap moeten de spaties net voor een woord gewist worden. Ga hiervoor in een nieuwe kolom staan en gebruik de functie =SPATIES.WISSEN(). Kopieer deze functie voor alle betreffende kolommen.

18 Haal de formules eruit en maak data van de betreffende kolommen. Selecteer hiervoor alle kolommen, kies Ctrl C en selecteer Plakken speciaal Waarden. Haal vervolgens alle individuele waarden eruit = alle antwoordmogelijkheden op deze vraag en plaats ze in de kolom net naast de laatste kolom (liefst in volgorde van de antwoordmogelijkheden op het formulier). LET OP dat je EXACT dezelfde schrijfwijze overneemt, anders vindt Excel deze later niet terug! Opgelet: de open gedeeltes (vrij tekstveld onder Anders ) = kwalitatieve informatie. Deze analyseer je best manueel. In de bijgevoegde enquête vulde niemand bij vraag 2 het veld Anders in. Bij vraag 3 is dit echter wel het geval.

19 De kolom met alle antwoordmogelijkheden zetten we om naar rijen. We maken er titels van. We doen dit door de kolom te selecteren, Ctrl C in te geven en Plakken speciaal Transponeren te selecteren. Je transponeert de gegevens naar de eerste rij zodat deze op dezelfde hoogte staan als de titels van de andere kolommen. (Opmerking: je kan de individuele waarden ook meteen naast elkaar intikken in kolommen i.p.v. onder elkaar te plaatsen)

20 Om nadien te kunnen tellen hoeveel respondenten ouders, geliefde enz aanvinkten, moeten we nu eerst weergeven hoe vaak elke antwoordmogelijkheid per rij voorkomt. We doen dit aan de hand van de functie Aantal als. Creëer deze functie voor de eerste cel, bevries de juiste rijen en kolommen en kopieer de formule naar het hele veld. Opmerking: meneer De Ridder gaf aan dat je met Excel ook nog de nullen kan laten verdwijnen door met de functie aantal als te werken (nl. als de waarde 0 oplevert, dan maak je de cel leeg). In dit geval werk je bij het creëren van de draaitabel verder met aantal als waardeveldinstelling en niet met de som zoals hieronder aangegeven. Haal de formules eruit en maak data van de betreffende kolommen. Selecteer hiervoor alle kolommen, kies Ctrl C en selecteer Plakken speciaal Waarden. Verwijder nu alle overtollige kolommen en laat de kolommen met de nullen en de enen aansluiten bij de oorspronkelijke tabel (dus onmiddellijk na de kolom Wat is je geslacht? ). Plaats al je antwoordmogelijkheden (Ouder(s), Kind(eren), Geliefde, Andere familieleden, Vrienden, Collega s, Buren, Niemand) in het vak rechtsonder. Als rijkolommen kan je bijvoorbeeld nog leeftijd plaatsen en als rapportfilter geslacht. Je krijgt dan het volgende:

21 Let op! Hier laat je dus wel som van staan en kies je niet voor aantal. Indien je voor aantal kiest dan zal Excel ook de nullen als een antwoord rekenen en krijg je dus in totaal telkens 63 (= het aantal respondenten). Wat is je geslacht? (Alle) Rijlabels Som van Ouder(s) Som van Kind(eren) Som van Geliefde Som van Andere familieleden Som van Vrienden Som van Collega's Som van Buren Som van Niemand Eindtotaal Je hebt nu een zicht op hoeveel keer Ouder(s), Kind(eren) enz. aangevinkt werden. Let op! Vraag nummer 3 heeft dezelfde antwoordmogelijkheden als vraag nummer 2. Je kan echter geen twee keer dezelfde veldnaam gebruiken. Wat je kan doen is bijvoorbeeld voor elk van de antwoordmogelijkheden het nummer van de vraag ervoor zetten (bv. 3 Ouder(s) ).

22 c) ANALYSEREN VAN VRAGEN WAARBIJ EEN GETAL INGEGEVEN WERD Dit type vraag werd niet voorzien in de Kerst- en Nieuwjaarskaarten-enquête. Naast de enkelvoudige, gesloten vraag Wat is je leeftijd werd er in de tabel fictief in een nieuwe kolom (met de naam Leeftijd ) een concrete leeftijd toegevoegd (net alsof de vraag als een open vraag gesteld werd waarbij de respondent een getal kon intikken). Nu kan je de formules =GEMIDDELDE () of =MEDIAAN() gebruiken om respectievelijk de gemiddelde leeftijd of de mediaanleeftijd te berekenen. Je kan dit rechtstreeks doen in een veld onderaan de kolom. Het gemiddelde kan je ook via een draaitabel laten berekenen. In dat laatste geval selecteer je Leeftijd en sleep je dit naar het veld rechts onderaan. Je klikt dan onder Waardeveldinstellingen op Gemiddelde en dan krijg je het volgende: Dit kan je doen voor elke getalvraag die je stelde. 2.4 Interessante weetjes Je kan in de draaitabel ook dubbelklikken op één cel om de antwoorden te zien van al die respondenten. Dubbelklik bijvoorbeeld in de draaitabel die we creëerden bij vraag 1 op de 11 (respondenten tussen 16 en 24 jaar, die Ja, ik verstuur papieren kaarten aanvinkten):

23 Wat is je geslacht? (Alle) Aantal van Nummer Kolomlabels Rijlabels Eindtotaal Ja, ik verstuur e-cards Ja, ik verstuur papieren kaarten Ja, ik verstuur zowel papieren kaarten als e-cards Neen, ik verstuur dit jaar geen kaarten Eindtotaal Je krijgt dan alle antwoorden te zien van die specifieke elf respondenten: Tijdstempel Ben je van plan om dit jaar Kerst- en Naar wie ga je dit jaar papieren Kerst- en Nieuwjaarskaarten versturenaar wie ga je dit jneem je zelf het initiatief om een kaart te versturen of wacht je af tot je er zelf 1 k 17/11/ :43 Ja, ik verstuur papieren kaarten Andere familieleden, Vrienden, Collega('s), Buren Niemand Ik doe beide: ik verstuur op eigen initiatief kaarten en stuur nadien ook nog kaarten indien 14/11/ :15 Ja, ik verstuur papieren kaarten Ouder(s), Geliefde, Andere familieleden, Vrienden Niemand Ik doe beide: ik verstuur op eigen initiatief kaarten en stuur nadien ook nog kaarten indien 14/11/ :08 Ja, ik verstuur papieren kaarten Vrienden Niemand Ik verstuur alle kaarten in 1 keer op basis van mijn vaste adressenlijst. Nadien verstuur ik 13/11/ :10 Ja, ik verstuur papieren kaarten Andere familieleden Niemand Ik doe beide: ik verstuur op eigen initiatief kaarten en stuur nadien ook nog kaarten indien 12/11/ :07 Ja, ik verstuur papieren kaarten Ouder(s), Andere familieleden, Vrienden, Collega('s), Buren Niemand Ik verstuur alle kaarten in 1 keer op basis van mijn vaste adressenlijst. Nadien verstuur ik 11/11/ :15 Ja, ik verstuur papieren kaarten Ouder(s), Andere familieleden, Vrienden, Collega('s) Niemand Ik verstuur alle kaarten in 1 keer op basis van mijn vaste adressenlijst. Nadien verstuur ik 11/11/ :10 Ja, ik verstuur papieren kaarten Geliefde, Collega('s), Buren Vrienden Ik doe beide: ik verstuur op eigen initiatief kaarten en stuur nadien ook nog kaarten indien 10/11/ :28 Ja, ik verstuur papieren kaarten Ouder(s), Kind(eren), Andere familieleden, Vrienden Niemand Ik doe beide: ik verstuur op eigen initiatief kaarten en stuur nadien ook nog kaarten indien 10/11/ :05 Ja, ik verstuur papieren kaarten Andere familieleden, Vrienden, Buren Niemand Ik doe beide: ik verstuur op eigen initiatief kaarten en stuur nadien ook nog kaarten indien 10/11/ :27 Ja, ik verstuur papieren kaarten Geliefde, Andere familieleden Niemand Ik doe beide: ik verstuur op eigen initiatief kaarten en stuur nadien ook nog kaarten indien 10/11/ :59 Ja, ik verstuur papieren kaarten Ouder(s), Kind(eren), Geliefde, Andere familieleden, Vrienden, Buren Niemand Ik doe beide: ik verstuur op eigen initiatief kaarten en stuur nadien ook nog kaarten indien (Opmerking: slechts een gedeelte van de tabel werd weergegeven) Draaitabellen zijn niet dynamisch. Ze passen zich m.a.w. niet automatisch aan wanneer de basistabel (formulierreacties) aangepast wordt.

Deze les heeft veel oefeningen. Om tijd te besparen kunt u eventueel de herhaling

Deze les heeft veel oefeningen. Om tijd te besparen kunt u eventueel de herhaling draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Deze les heeft veel oefeningen. Om tijd te besparen kunt u eventueel de herhaling overslaan. Oefening 6.1 a. Open de werkmap Draaitabel. b. Sorteer de gegevens

Nadere informatie

les 6 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1

les 6 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1 a. Open de werkmap Draaitabel. b. Sorteer de gegevens Van A naar Z op de kolom Verkoper. c. Maak een Tabel bij alle gegevens van de verkoper De Koning.

Nadere informatie

EXCEL. Een paar handigheden Vertikaal / horizontaal zoeken Een draaitabel

EXCEL. Een paar handigheden Vertikaal / horizontaal zoeken Een draaitabel EXCEL Een paar handigheden Vertikaal / horizontaal zoeken Een draaitabel Een paar handigheden wellicht handig om te gebruiken Nummeren van rijen Breedte van kolommen aanpassen Cellen absoluut maken Opmaak

Nadere informatie

Spreadsheets (Excel 2003)

Spreadsheets (Excel 2003) Spreadsheets (Excel 2003) 14 Toevoegen paragraaf 14.5 14.5 Subtotalen, draaitabellen en ALS In deze paragraaf bespreken we een aantal aanvullende functies in Excel. We beginnen met de subtotalen. Een subtotaal

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

ICT en grote datasets havo wiskunde A en vwo wiskunde A/C

ICT en grote datasets havo wiskunde A en vwo wiskunde A/C ICT en grote datasets havo wiskunde A en vwo wiskunde A/C Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Matthijs van Maarseveen, Stijn Voets en Mark Haneveld Opbouw workshop 1. Demonstratie Exceltabellen

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

Excel 2013: Snelle analyse

Excel 2013: Snelle analyse Excel 2013: Snelle analyse Handleiding van Auteur: CorVerm Juli 2015 Sinds Microsoft Office 2003 (en voorgaande versies) is er veel veranderd. Met weemoed denkt menig Office-gebruiker terug aan de menubalk

Nadere informatie

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

Meerdere draaitabellen maken van dezelfde gegevensbron. (tip 107)

Meerdere draaitabellen maken van dezelfde gegevensbron. (tip 107) Meerdere draaitabellen maken van dezelfde gegevensbron. (tip 107) In Cursus Excel Les 47 wordt uitgelegd hoe je van een gegevensbron een draaitabel kunt maken, echter wanneer je meerdere draaitabellen

Nadere informatie

Monitor JeugdzorgPlus

Monitor JeugdzorgPlus Monitor JeugdzorgPlus Handleiding draaitabellen bij interne rapportage versie 1 februari 2015 Dit project wordt mogelijk gemaakt door: Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Excel rapportage genereren 4 3. Werkbladen

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2015-3

Excellerend Kwartaaltip 2015-3 Draaitabellen III Draaitabel over meerdere tabbladen In de voorgaande twee kwartaaltips heb ik wat mogelijkheden laten zien van een draaitabel die gegevens samenvat vanuit één tabel. Maar wat moet je nu

Nadere informatie

Beknopte handleiding LE/KB en draaitabellen 3 november 2015

Beknopte handleiding LE/KB en draaitabellen 3 november 2015 Deel 1: gegevens uit de ledenadministratie naar Excel halen. Open in Navision de ledenadministratie. Kies segmenten. Maak vervolgens een segment aan. Klik rechtsonder op functies, segment, contactpersonen

Nadere informatie

Excel. de gewenste grafiek. Bewerkingen. . Veelal start ik. als een interessante. beschouw het. Excel Men enig. op een wijze

Excel. de gewenste grafiek. Bewerkingen. . Veelal start ik. als een interessante. beschouw het. Excel Men enig. op een wijze Een Rolling Forecast maken met Excel Regelmatig ontvang ik verzoeken van opdrachtgevers om hun tee helpen met het maken van aantrekkelijke rapporten waarin ook grafieken voorkomen.. Veelal start ik dan

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2015-4

Excellerend Kwartaaltip 2015-4 Draaitabellen IV Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Draaitabel over meerdere tabbladen In de vorige

Nadere informatie

Excel voor de beginner (4) Handleiding van Helpmij.nl

Excel voor de beginner (4) Handleiding van Helpmij.nl Excel voor de beginner (4) Handleiding van Auteur: CorVerm Juni 2008 Excel voor beginners deel 4. Zoals we in deel drie hebben beloofd gaan we het in deze ronde hebben over het geven van namen aan (een)

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Handleiding : Tabellen en grafieken maken in Excel op basis van de export van resultaten

Handleiding : Tabellen en grafieken maken in Excel op basis van de export van resultaten Handleiding : Tabellen en grafieken maken in Excel op basis van de export van resultaten 1. Download het.csv-bestand met de resultaten. Als je bij een.csv instelt dat deze standaard opent in het Excel

Nadere informatie

FACTUURVENSTER VERBRUIK. KPN Insight

FACTUURVENSTER VERBRUIK. KPN Insight FACTUURVENSTER VERBRUIK KPN Insight 1. Product overzicht KPN Insight bestaat uit drie modules: de Portal, Expense Management en Expense Reporting. In dit hoofdstuk vindt u ter kennismaking een korte omschrijving

Nadere informatie

1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN

1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN 1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN Wat is een draaitabel? De functie Draaitabel is het krachtigste instrument van Excel om grote verzamelingen data te analyseren. De data worden razendsnel samengevat in een

Nadere informatie

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken.

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Excel 2010 NL Stap voor Stap formulier maken Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Peter 17-11-2016 Excel 2010 NL: FORMULIER A4 LIGGEND UITLEG

Nadere informatie

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Het kan

Nadere informatie

Tabel Om een draaitabel te kunnen maken, heb je allereerst een tabel nodig met gegevens. Je tabel moet aan de volgende eisen voldoen:

Tabel Om een draaitabel te kunnen maken, heb je allereerst een tabel nodig met gegevens. Je tabel moet aan de volgende eisen voldoen: Wat is een draaitabel? Een draaitabel is een zeer uitgebreid hulpmiddel van Excel om gegevens uit (grote) tabellen die je hebt gemaakt, samen te vatten en te analyseren. Een draaitabel maakt gebruik van

Nadere informatie

Enquête maken met Google Drive

Enquête maken met Google Drive Enquête maken met Google Drive Vraag de mening van je klasgenoten of van anderen met een formulier van Google Drive. Log in met je Gmail-account in Google. Klik op de menuknop. Ga naar Drive. Page 1 Nieuw

Nadere informatie

3. Informatie overzichtelijk maken

3. Informatie overzichtelijk maken 43 3. Informatie overzichtelijk maken In het vorige hoofdstuk heeft u externe gegevens in Excel geïmporteerd. Bij het halen van zoveel gegevens, raakt het overzicht soms kwijt. Als u namelijk 20 of 30

Nadere informatie

Door van Excel 97 (intern versienr 8) over te stappen

Door van Excel 97 (intern versienr 8) over te stappen Draaitabellen in Excel 2010 een wereld van verschil John Spronk Door van Excel 97 (intern versienr 8) over te stappen op Excel 2010 (intern versienr 14) maak je niet alleen een grote sprong in de tijd

Nadere informatie

1 DATABASE MANAGEMENT

1 DATABASE MANAGEMENT 1 DATABASE MANAGEMENT 1.1 Inleiding Excel wordt veel gebruikt om met lijsten te werken. Meestal om informatie, zoals klantgegevens, op te slaan. Ook worden lijsten vaak gebruikt om gegevens te verwerken

Nadere informatie

Handleiding enquetemaken.be

Handleiding enquetemaken.be Handleiding enquetemaken.be Hoofdstuk 1 : Starten met uw eigen enquête - Een account maken - Eerste enquête Maken - Instellingen Hoofdstuk 2 : Opstellen van de vragenlijst - Vragen maken - Vraagtypes -

Nadere informatie

Draaitabel maken voor oudere Excel-versies

Draaitabel maken voor oudere Excel-versies Draaitabel maken voor oudere Excel-versies Als u werkt met Excel 2007 of nieuwer, kunt u een werkmap opslaan voor het geval die met een oudere versie van Excel moet worden geopend (van Excel 97 tot en

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

standaarduurtarieven Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN Europese Unie

standaarduurtarieven Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN Europese Unie Praktische Handleiding gids bulk Comm toevoegen standaarduurtarieven Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Europese Unie Inhoud 1 Inleiding... 1 2 Hoe de functie Bulk toevoegen

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

Het Gegevensmodel en draaitabellen in Excel 2013 (tip 193)

Het Gegevensmodel en draaitabellen in Excel 2013 (tip 193) Het Gegevensmodel en draaitabellen in Excel 2013 (tip 193) In vorige versies van Excel moest men om data te analyseren van verschillende bronnen deze data eerst ingeven of importeren in Excel, en om deze

Nadere informatie

Handleiding enquetemaken.be

Handleiding enquetemaken.be Hoofdstuk : Starten met je eigen enquête - Registreren - Enquete Maken - Instellingen Hoofdstuk 2 : Opstellen van de vragenlijst - Vragen maken - Vraagtypes - Vragenlijst beheren - Vertakkingen invoeren

Nadere informatie

6.8 Lijsten: oefeningen

6.8 Lijsten: oefeningen 6.8 Lijsten: oefeningen Opgaven 44.: Records zoeken Open het document "Autokosten". Klik in de lijst. Kies de opdracht 'Data - Formulier' [Data - Form]. Klik de knop 'Criteria' [Criteria]. Vul als zoekcriterium

Nadere informatie

10: Statistieken en rapportages met Excel

10: Statistieken en rapportages met Excel 10: Statistieken en rapportages met Excel 1. Omschrijving van deze functie Met PlanningPME heeft u de mogelijkheid om verschillende typen rapporten te maken: Statistieken die geproduceerd worden door de

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van sjabloon DYNLIJST

Handleiding voor het gebruik van sjabloon DYNLIJST Handleiding voor het gebruik van sjabloon DYNLIJST 1. Toelichting van de verschillende pagina s RECHTBANK - Dit tabblad geeft het sjabloon weer zoals door de Rechtbank van Koophandel gevraagd. - De grijze

Nadere informatie

VERKOOPCIJFERS ANALYSEREN (DEEL 2)

VERKOOPCIJFERS ANALYSEREN (DEEL 2) Excel-lente Management Tools In deze rubriek treft u interessante Excel-tips en -technieken aan die u in de praktijk goed kunt toepassen. Mocht u bijzondere toepassingen behandeld willen zien, mail dan

Nadere informatie

Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine.

Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine. Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine. Wat is een draaitabel? Een draaitabel (Engels: pivot table) is een soort tabel die datalijsten in spreadsheets zoals Microsoft Excel, OpenOffice.org

Nadere informatie

Grafieken in Excel2003

Grafieken in Excel2003 Grafieken in Excel2003 1 Enkelvoudige grafiek Een enkelvoudige grafiek bestaat uit één dataset van xy-koppels op een XYassenstelsel. De gegevens mogen zich in kolommen of in rijen staan. Verder gaan we

Nadere informatie

Exporteren naar excel

Exporteren naar excel Exporteren naar excel 9 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Exporteren naar excel 2 1.1 Exporteren van schermgegevens......................... 3 1.1.1 Export opvragen.............................

Nadere informatie

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Basis Excel. Uitgave Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke. Werken met mappen 1

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Basis Excel. Uitgave Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke. Werken met mappen 1 & Computerlessen voor Senioren Themacursus Basis Excel Uitgave 2010 Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke Werken met mappen 1 HANDLEIDING BASIS EXCEL 3 1 Inleiding 3 2 Belangrijke functies 8 3

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Handleiding voor enquêtes voor ProZo!

Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Versie 1.1, 1 mei 2012 1 Voorwoord Deze handleiding neemt u stap voor stap mee in de aanvraagprocedure en het beheren van uw ProZo! enquêtes. We raden u aan deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

Akternatieve doorrekenen. 7.2 Tabellen

Akternatieve doorrekenen. 7.2 Tabellen 7.2 Tabellen Een tabel geeft een overzicht van de uitkomsten van een berekening voor verschillende waarden van een of meerdere variabelen. Excel kent twee soorten tabellen. Een eenzijdige en een tweezijdige

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Bonushoofdstukken... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10

Nadere informatie

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14 Statistiek met Excel Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten 2 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 4 Schoolexamen Wiskunde VWO: Statistiek met grote datasets... 5 Uibreidingsopdrachten vwo 5... 6 Schoolexamen

Nadere informatie

8.9 Draaitabellen [Pivot tables]

8.9 Draaitabellen [Pivot tables] 8.9 Draaitabellen [Pivot tables] U kunt de gegevens uit een lijst in een tabel laten weergeven uitgezet tegen tegen één of meer andere veldwaarden. U kunt bijvoorbeeld de bedragen uit onze voorbeeldlijst

Nadere informatie

Excel over transponeren en een tabel. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: CorVerm

Excel over transponeren en een tabel. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: CorVerm Excel over transponeren en een tabel Handleiding van Helpmij.nl Auteur: CorVerm juli 2016 Excel: over transponeren en een tabel Transponeren Stel dat je een model hebt gemaakt om ziekmeldingen in te noteren.

Nadere informatie

Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne

Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne 2 e semster 13 Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne Naam :. Hoofdstuk 1: Inleiding Met een rekenblad kunnen we gegevens berekenen, vergelijken, ordenen en presenteren. Excel start je op via het menu

Nadere informatie

Draaitabellen. Nodige bestanden: BESTELLINGEN BELGIE.WDB DRAAITABELLEN SAMENVOEGEN.XLS DRAAITABELLEN SAMENVOEGEN RESULTAAT.XLS BESTELLINGEN BELGIE.

Draaitabellen. Nodige bestanden: BESTELLINGEN BELGIE.WDB DRAAITABELLEN SAMENVOEGEN.XLS DRAAITABELLEN SAMENVOEGEN RESULTAAT.XLS BESTELLINGEN BELGIE. Oefening Excel HERWWWIG@WEB.DE Draaitabellen Trefwoorden: Draaitabellen, draaitabelrapport, berekende velden, MS Query, SQL, Nodige bestanden: BESTELLINGEN BELGIE.WDB DRAAITABELLEN SAMENVOEGEN.XLS DRAAITABELLEN

Nadere informatie

Handleiding ZorgDomein Draaitabellen maken in Microsoft Excel 2010

Handleiding ZorgDomein Draaitabellen maken in Microsoft Excel 2010 Handleiding ZorgDomein Draaitabellen maken in Microsoft Excel 2010 ZorgDomein 2014 Pagina 1 14 1. Inleiding Waar gaat deze handleiding over? ZorgDomein stelt managementinformatie online ter beschikking

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 13.0 Inleiding Spreadsheets bieden meer grip op gegevens. De twee beste manieren om meer grip te krijgen, is door de gegevens te sorteren of door bepaalde waarden

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

Samen op zoek naar proeven

Samen op zoek naar proeven Samen op zoek naar proeven De handleiding Jens Vanhouwaert jens@vanhouwaert.be 1 Inhoudsopgave 1 Handleiding... 4 1.1 De website... 4 1.2 Algemene werking... 4 1.3 Download de databank... 4 1.3.1 Internet

Nadere informatie

Werken met Google Docs. Joey Lemmens

Werken met Google Docs. Joey Lemmens Werken met Google Docs Joey Lemmens Maart 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1 Aan de slag... 4 1.2 Google Account aanmaken... 4 1.2 Inloggen... 5 2 De basis... 6 2.1 Interface... 6 2.2

Nadere informatie

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6).

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6). Hoofdstuk 22: Draaitabellen * 2010 22.0 Inleiding Dit hoofdstuk had ook snel gegevens samenvatten genoemd kunnen worden. Excel biedt een heel degelijk hulpmiddel om met tabellen gegevens samen te vatten

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Bewerken

Hoofdstuk 8: Bewerken Hoofdstuk 8: Bewerken 8.0 Inleiding Bewerken in Excel gaat grotendeels hetzelfde als het bewerken in andere Microsoft Office programma s. Als het bekend is hoe in Word tekst te knippen en plakken, dan

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip

Excellerend Kwartaaltip Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Draaitabellen V Deze kwartaaltip is voorlopig de laatste die

Nadere informatie

kostenlijnen Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN Europese Unie

kostenlijnen Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN Europese Unie Praktische Handleiding gids bulk Comm toevoegen kostenlijnen Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Europese Unie Inhoud 1 Inleiding... 1 2 Hoe de functie Bulk toevoegen kostenlijnen

Nadere informatie

Gegevens samenvatten met draaitabellen

Gegevens samenvatten met draaitabellen Gegevens samenvatten met draaitabellen Evie Coussé, november 2009 Inleiding Bij taalkundig corpusonderzoek is het typisch dat je uiteenlopende factoren annoteert en analyseert van één of ander taalkundig

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET QDAC VOLLEDIG

AAN DE SLAG MET QDAC VOLLEDIG AAN DE SLAG MET QDAC VOLLEDIG INHOUD Het uiterlijk van QDAC... 2 De rode draad... 4 Openen van een Excel bestand... 4 Totaliseren van velden... 6 Sorteren van velden... 7 Analyses: Gaps... 8 Openen van

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt.

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt. VAARDIGHEDEN EXCEL Excel is een programma met veel mogelijkheden om meetresultaten te verwerken, maar het was oorspronkelijk een programma voor boekhouders. Dat betekent dat we ons soms in bochten moeten

Nadere informatie

Overzicht van uw transacties

Overzicht van uw transacties Overzicht van uw transacties Optimaal gebruik van uw transactieoverzicht Onze medewerkers helpen u graag. 088 228 9400 ccvkb@nl.ccv.eu www.ccv.nl Optimaal gebruik van uw transactieoverzicht Met een transactieoverzicht,

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing

Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN Januari 7 2014 Opgesteld door: Jan-Willem 1//2014 Handleiding voor het maken van een

Nadere informatie

Een grafiek maken in Excel

Een grafiek maken in Excel Een grafiek maken in Excel [Paul De Meyer] 1 Microsoft Excel starten Ga naar start en kies in Alle programma s voor Microsoft Excel of Dubbelklik op het bureaublad het icoontje Microsoft Excel Automatisch

Nadere informatie

Het gebruik van Excel 2007 voor statistische analyses. Een beknopte handleiding.

Het gebruik van Excel 2007 voor statistische analyses. Een beknopte handleiding. Het gebruik van Excel 2007 voor statistische analyses. Een beknopte handleiding. Bij Excel denken de meesten niet direct aan een statistisch programma. Toch biedt Excel veel mogelijkheden tot statistische

Nadere informatie

Handleiding ZorgDomein Draaitabellen maken in Microsoft Excel 97-03

Handleiding ZorgDomein Draaitabellen maken in Microsoft Excel 97-03 Handleiding ZorgDomein Draaitabellen maken in Microsoft Excel 97-03 ZorgDomein 2014 Pagina 1 11 1. Inleiding Waar gaat deze handleiding over? ZorgDomein stelt managementinformatie online ter beschikking

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.)

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.) Handleiding Content Management Systeem (C.M.S.) www.wecaremedia.nl info@wecaremedia.nl 0162-223 161 Inhoudsopgave Inloggen... 3 Dashboard... 4 Bestanden... 4 Map aanmaken... 4 Bestanden toevoegen... 5

Nadere informatie

Excel heeft een krachtig gereedschap om gegevens te analyseren,

Excel heeft een krachtig gereedschap om gegevens te analyseren, Werken met een draaitabel 13 Excel heeft een krachtig gereedschap om gegevens te analyseren, de draaitabel. Dat is een interactieve tabel waarmee u een grote hoeveelheid gegevens compact kunt weergeven.

Nadere informatie

SNELLE INVOER MET EXCEL

SNELLE INVOER MET EXCEL SNELLE INVOER MET EXCEL Naam Nr Klas Datum Het is de bedoeling dat je de gegevens van een tabel op efficiënte wijze invoert, dat betekent: correct en snel! Microsoft Excel biedt verscheidene mogelijkheden

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

Google Drive 2014-2015. Ontwerp van proeven met Google Drive en insluiten in Smartschool

Google Drive 2014-2015. Ontwerp van proeven met Google Drive en insluiten in Smartschool Google Drive 2014-2015 Ontwerp van proeven met Google Drive en insluiten in Smartschool Vivo TKO Kortrijk 1 Google Drive en Smartschool 1 Inleiding Met Google Drive is het mogelijk om documenten, rekenbladen,

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Handleiding LVS-bestand

Handleiding LVS-bestand Tabblad Niveaus 1. Leerlingen(groepen) invoeren. 2. Nieuwe leerling toevoegen. 3. Leerlingen verwijderen. 4. Behaalde niveaus invoeren. Tabblad Gemiddelden 1. Waarom dit tabblad? 2. Opmerking toevoegen.

Nadere informatie

A & A Consultancy. Het aanmaken van een adresbestand in Microsoft Excel.(2007)

A & A Consultancy. Het aanmaken van een adresbestand in Microsoft Excel.(2007) Het aanmaken van een adresbestand in Microsoft Excel.(2007) In het programma Microsoft Excel kunt u een adresbestand aanmaken. Dit bestand kunt u vervolgens weer gebruiken voor het afdrukken van adresetiketten

Nadere informatie

2. Een adressenbestand maken in Excel

2. Een adressenbestand maken in Excel 23 2. Een adressenbestand maken in Excel Als u een grote hoeveelheid brieven of kaarten gaat versturen, kan het handig zijn om daarvoor adresetiketten af te drukken. Adresetiketten kunt u gebruiken voor

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel HOOFDSTUK 1 beginnen met excel Inleiding Voor het betere rekenwerk in de bedrijfseconomie worden spreadsheets (rekenbladen) gebruikt. In dit hoofdstuk leer je omgaan met algemene basisbewerkingen in Excel:

Nadere informatie

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel.

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel. Excel Inleiding Het woord computer betekent zoiets als rekenmachine. Daarmee is is eigenlijk aangegeven wat een computer doet. Het is een ingewikkelde rekenmachine. Zelf voor tekstverwerken moet hij rekenen.

Nadere informatie

INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN

INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN 1 AUTOMATISCH BEREKENEN IN DE STATUSBALK 2 FUNCTIES 3 RELATIEVE ADRESSERING 4 ABSOLUTE ADRESSERING 5 GEMENGDE ADRESSERING 6 KOLOMMEN GROEPEREN 7 OPTIES

Nadere informatie

Het gegevensmodel en kubusformules. (tip 196)

Het gegevensmodel en kubusformules. (tip 196) Het gegevensmodel en kubusformules. (tip 196) Deze tip heeft betrekking op draaitabellen gemaakt met Excel 2010 PowerPivot, Excel 2013 PowerPivot en draaitabellen gemaakt van het Gegevensmodel Excel 2013.

Nadere informatie

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Het maken en gebruiken van rapportages 1. Rapportages en Excel Een rapportage gebruikt u om een bestand aan te maken: u wilt bijvoorbeeld etiketten uitdraaien, een

Nadere informatie

8.8 Records selecteren

8.8 Records selecteren 8.8 Records selecteren Voor het maken van een uittreksel van één of meerdere records die aan een bepaald criterium voldoen, maakt u gebruik van het 'Filter'. 8.8.1 Automatisch filter Klik in het gebied

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Computer Club Bodegraven. 10-4-2012

Computer Club Bodegraven. 10-4-2012 1 8 Alvorens we etiketten kunnen afdrukken moet u beschikken over: 1. Programma Works 2. Vellen met etiketten; noteer merk en nummer, dat heeft u straks nodig. b.v. Rank Xerox, nr. 3R96298 (21 stuks/vel

Nadere informatie

Handleiding bij het Planningsinstrument

Handleiding bij het Planningsinstrument Handleiding bij het Planningsinstrument Inleiding Als verantwoordelijke werk je elke dag hard om je opvang draaiende te houden. Daarbij is het niet altijd makkelijk een overzicht te behouden van wat juist

Nadere informatie

Handleiding online Factsheetmodule

Handleiding online Factsheetmodule Handleiding online Factsheetmodule Sportvissers hebben eigenlijk maar twee dingen nodig: goed viswater en een goede visstand. De zorg voor goed viswater met een goede visstand is dan ook de belangrijkste

Nadere informatie

8.5 Koppelingen: oefeningen

8.5 Koppelingen: oefeningen 8.5 Koppelingen: oefeningen Oefening 68.: Verwijzingen intypen Open het document "Glasoven". In dit document worden fictief de kosten berekend die gemaakt moeten worden voor de productie van een glazen

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 23 januari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire... 3 2.1 Aanmaken extern profiel... 3 2.2 Toewijzing extern

Nadere informatie

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer Inhoudsopgave: De werkmap p. 1 Navigeren p. 1 Selecteren p. 2 Het hele werkblad selecteren p. 2 Gegevens invoeren p. 3 De kolombreedte aanpassen p. 3 Bladtabs p. 4 Naam tabblad wijzigingen p. 4 Invoegen

Nadere informatie

Overzicht van uw transacties

Overzicht van uw transacties Overzicht van uw transacties Optimaal gebruik van uw transactieoverzicht Onze medewerkers helpen u graag. 088 228 9400 ccvkb@nl.ccv.eu www.ccv.nl Optimaal gebruik van uw transactieoverzicht Met een transactieoverzicht,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De volgorde van lezen... 7 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Draaitabellen (niet alleen) voor dummies

Draaitabellen (niet alleen) voor dummies Draaitabellen (niet alleen) voor dummies Geo van Dijk Excel Experience Day 2014 Opbouw van de sessie Wat zijn draaitabellen (eng:pivot tables)? De brongegevens. Mogelijke fouten in de brongegevens. Brongegevens

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip

Excellerend Kwartaaltip Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL1876.58.316 B.01 BANK: NL72ABNA053.68.25.491 KVK: 24389967 Word(perfect) Tijdens mijn studie Bedrijfskunde in

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie