DSO/2017. Projectdocument Noordwal 117 Projectnaam en Projectnummer Noordwal 117 SBK nummer:.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DSO/2017. Projectdocument Noordwal 117 Projectnaam en Projectnummer Noordwal 117 SBK nummer:."

Transcriptie

1 DSO/2017. Projectdocument Noordwal 117 Projectnaam en Projectnummer Noordwal 117 SBK nummer:. 1. Inleiding In de commissiebrief DSO/ RIS Nieuwe kansen door Kleinschalig Opdrachtgeverschap van 9 februari 2012 is aangegeven dat er wordt ingespeeld op een nieuwe trend in de vastgoedmarkt. Dit met als doel de eindgebruiker de burger, de ondernemer of andere investeerders centraal te stellen en de mogelijkheid te geven om hun eigen woning en/of bedrijf te (ver)bouwen naar eigen inzicht. In het project Kleinschalig Opdrachtgeverschap (KO) wordt dit op diverse manieren vanuit de gemeente vormgegeven; enerzijds door de uitgifte van grondkavels voor de bouw van nieuwe woningen en/of bedrijven en anderzijds door het ter beschikking stellen van woningen met achterstallig onderhoud als klushuis of voormalige scholen, kantoren, en dergelijke als kluscomplex waarin particulieren binnen een deel van het gebouw zo individueel mogelijk hun eigen woning kunnen realiseren. Met het project Kleinschalig Opdrachtgeverschap wordt ingespeeld op de nieuwe trend in de vastgoedmarkt om de eindgebruiker de burger, de ondernemer of andere investeerders centraal te stellen. In november 2014 is door het DT DSO opdracht gegeven tot het uitvoeren van quick-scans naar de toepasbaarheid van het KO op meerdere locaties in de stad. De quick-scan is de eerste stap in een proces dat - indien het KO kan worden toegepast - uiteindelijk moet leiden tot de verkoop van elke locatie in de vorm van kavel of klushuis. Uit de quickscan met de betrokken vakafdelingen is gebleken dat de locatie Noordwal 117 zich uitstekend leent voor transformatie naar de nieuwe functie Wonen middels verkoop als een kluscomplex, waarbinnen in principe 11 klusappartementen en de bestaande ruimte van de Bulgaarse Kerk kunnen worden aangeboden voor de verkoop aan de kerk en particulieren voor zelfbewoning binnen het project Kleinschalig Opdrachtgeverschap. Hierbij is ervan uitgegaan dat het gehele pand (met uitzondering van de ruimte van de kerk) leeg wordt opgeleverd door beëindiging van de (tijdelijke) bruikleenovereenkomsten.

2 In het college (DSO/ RIS d.d. 1 sept 2015) is de Nota van Uitgangspunten vastgesteld, waarna eerst de buurt en de huidige tijdelijke gebruikers geconsulteerd worden alvorens verder te gaan met de uitwerking van de plannen. Resultaat buurtconsultatie Op datum 15 september 2015 is het plan gepresenteerd aan de buurt. De opkomst was goed te noemen ca. 300 personen. Totaal hebben ca. 137 belangstellenden gereageerd via het reactieformulier. Op 4 februari 2017 is er een open dag geweest om het pand in zijn huidige staat te bezichtigen, voordat de gemeente met het klusrijp maken begint. Ook hiervoor was de opkomst zeer goed. Meer dan 200 personen hebben het pand bezocht. Tevens zijn op dit moment de verkoopprijzen bekend gemaakt. Het plan is positief door de buurt ervaren en men was blij dat het pand behouden kon worden en het een nieuwe bestemming voor Wonen krijgt. Tijdens de presentatie op 15 september 2015 werd de laatste versie van het plan gepresenteerd met meer (kleinere) klusappartementen. Opgemerkt werd of het uitgeven van juist grotere klusappartementen bijvoorbeeld door combinaties ook tot de mogelijkheid behoorde. Bij het uitgeven van de klusappartementen kan hier eventueel rekening mee worden gehouden. Volgend op de presentatie heeft KO (Kleinschalig Opdrachtgeverschap) de nodige acties ondernomen en onderzoeken opgestart zoals: constructief, milieu- en asbestonderzoek, het verder optimaliseren van het verkavelingsplan en een exploitatieberekening met als doel verkoop van individuele klusappartementen aan particulieren.

3 In dit projectdocument wordt in het kader van het Kleinschalig Opdrachtgeverschap de verkoop van 11 zelfstandige klusappartementen en de ruimte voor de kerk in het voormalige schoolgebouw aan de Noordwal 117 als kluscomplex beschreven. 1.2 Gebied De locatie valt binnen stadsdeel Kortenbos in Den Haag. Het betreft een voormalig schoolgebouw met gymzaal, gebouwd anno 1900, met hoge klaslokalen en een statig karakteristieke uitstraling. Het pand heeft later dienst gedaan als buurtcentrum. Het gehele pand staat al lange tijd zonder bestemming leeg en is ter voorkoming van kraak tijdelijk in gebruik bij Stichting Stroom voor atelierruimte voor kunstenaars.

4 1.3 Projectbeschrijving Het complex is leeg ter beschikking. De kunstenaars zijn grotendeels op nieuwe locaties waaronder de Duinstraat ondergebracht. Door een bouwkundig adviesbureau is binnen het gebouw een verkaveling gemaakt voor het realiseren van 11 aantrekkelijke appartementen in verschillende grootten met parkeerplaats op eigen terrein aan de zijde van de Bakkerstraat. De klusappartementen kunnen aan individuele kopers worden verkocht. Het is afhankelijk van de wensen van de individuele kopers of zij hun eigen verbouwing individueel of collectief uitvoeren. Het gebouw zal eerst hiervoor klusrijp worden opgeleverd door de gemeente. Dit betekent onder andere dat de nodige sloopwerkzaamheden zijn uitgevoerd, alle klusappartementen zijn voorzien van een eigen entreedeur en hoofdaansluitingen voor stadsverwarming/water/elektra/riolering, afvoeren ventilatie kanalen en buitenruimten (in de vorm van binnenplaats, terras of logia). De algemene ruimten zoals: hoofd entrees, gangen en trappenhuizen doelmatig, functioneel, doch sober zijn opgeknapt, direct noodzakelijke gebreken aan het gevels zijn gerepareerd en eigen parkeervoorzieningen op het achter gelegen terrein is gerealiseerd. Het gehele dak wordt geisoleerd, waarbij de pannenkap wordt herlegd en dakbedekking op de plattedaken wordt vernieuwd. De gehele voorgevel krijgt een nieuwe uitstraling met nieuwe gevelkozijnen en alle dakkapellen/terrassen en loggia worden met het klusrijp maken meegenomen. Tijdens het klusrijp maken kan de kerk op locatie blijven zitten en zijn diensten door laten gaan.

5 In het bestemmingsplan voor Kortenbos is de bestemming voor het kluscomplex reeds aangepast om bestemming wonen mogelijk te maken. Voor het project is een klusobject exploitatie opgesteld. Planinhoud Het programma dat als basis dient voor de klusobject exploitatie bestaat uit de verkoop van het gebouw in klusappartementen met in totaal ca. 910 m2 aan gebruiksoppervlak (GO), waarbinnen 11 zelfstandige woningen en de kerk kunnen worden gerealiseerd. Verkoop De verkoop van de klushuizen gebeurt volgens de principes van het Kleinschalig Opdrachtgeverschap. Als 1 koper zijn woning wil verbouwen dan moet dit zoveel mogelijk onafhankelijk van de andere kopers kunnen. De gemeente maakt dit mogelijk door elke eenheid klusrijp op te leveren, waarbij de basis (hoofdaansluitingen) en de gemeenschappelijke voorzieningen al zijn gerealiseerd, waardoor koper zich voornamelijk hoeft te concentreren op de verbouw binnen zijn gekochte ruimte. De gemeente stelt wel eisen aan de interne kwaliteit van de individuele woningen. Deze moeten voldoen aan het bouwbesluit en wordt als zodanig door de

6 handhavend inspecteur (afd. V&T) gecontroleerd. In het proces zal de gemeente de kopers stimuleren om zoveel mogelijk collectief de transformative. Wijzigingen aan de collectieve elementen als de inrichting van het gemeenschappelijke trappenhuis, indeling terrein en de renovatie van de gevels en het dak is aan de Vereniging van Eigenaren om te regelen. De kopers zijn verplicht lid te worden van de (door de gemeente op te richten) Vereniging van Eigenaren en zich aan de binnen deze vereniging gestelde regels te houden. Klusappartementen Binnen het project kunnen 11 appartementen met eigen parkeerplaats worden gerealiseerd. De particuliere koper krijgt optimale vrijheid in de transformatie van de gekochte eenheid naar een woning binnen de daarvoor opgestelde randvoorwaarden. Deze randvoorwaarden worden opgenomen in een zogenaamd kluspaspoort per eenheid. De uit te geven klusappartementen varieren qua groottevan 41 m2 (excl vliering) tot 108 m2. Afhankelijk van de grootte van de wooneenheden vallen enkele woningen in de startercategorie. De toegang tot de woningen is mogelijk via een gemeenschappelijke hoofdentree en trappenhuis binnen het complex. Eén appartement heeft een eigen entrée aan de Noordwal. De appartementen op de 1e verdieping hebben een eigen buitenruimte in de vorm van een dakterras of loggia. Elk appartement dat is gelegen op de begane grond beschikt over een eigen (kleine) buitenruimte.

7 Parkeren Parkeren in de openbare ruimte is niet mogelijk. Door de aanleg van de Sterfietsroute moeten een aantal parkeerplaatsen op de Noordwal verdwijnen, waardoor de parkeerdruk toeneemt. Ook is onderzocht of parkeerruimte beschikbaar is in de bestaande parkeergarage s. Ook hierin is geen parkeerruimte meer beschikbaar. Het parkeren wordt nu opgelost op het achtergelegen terrein met een inrit vanuit de Bakkerstraat, door de geplande nieuwbouw kavels aan de Bakkerstraat (uit een eerder plan) te laten vervallen. Naast het parkeerterrein wordt de rest van het achtergelegen terrein met daarop een momumentale kastanjeboom in eigendom aan de particuliere kopers van de klusappartementen uitgegeven en valt daarmee onder de verantwoordelijkheid van de VvE. De kerk krijgt een eigen entrée en buitenruimte (aan zijde Bakkerstraat), welke toegankelijk is via het parkeerterrein. De toegang tot het parkeerterrein vanuit de Bakkerstraat wordt door de gemeente gerealiseerd. Voor de particuliere kopers geldt een parkeereis van 1 parkeerplaats per appartement. Daarnaast geldt voor bezoekers een aanvullende parkeereis van 0,3 parkeerplaats per appartement. Het bezoekersparkeren wordt op eigen terrein (indien onbezet) en in de bestaande parkeervoorzieningen (garage s) en in de openbare ruimte in de omgeving Noordwal gevonden.

8 Duurzaamheid Voor het kluscomplex is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor duurzaamheid. In dit onderzoek is gelet op: wat is het maximaal haalbare, wat kan/moet een koper zelf doen en zelf bepalen, wat is de minimale eis (bouwbesluit) en kan publiekrechtelijk op worden gehandhaafd en wat kunnen we met het klusrijp maken gelijk meenemen, zonder kapitaalvernietiging achteraf. Als eerste maatregel kunnen we stellen dat het behoud van het pand ter voorkoming van sloop al op zichzelf een keuze is voor duurzaamheid. Het gehele dak wordt geisoleerd. Alle (met het klusrijp maken) nieuw te plaatsen gevelkozijnen en dakkapellen zijn geisoleerd en hebben dubbelglas. Betreft verwarming en warm tapwater worden alle klusappartementen aangesloten op de Stadsverwarming en krijgen dus geen gasaansluiting. Verder zal de duurzaamheid gericht zijn op het stimuleren van de kopers bij hun verbouwing betreft gebruik materialen en installaties. Elke koper krijgt een persoonlijk maatwerkadvies door een gemeentelijke duurzaamheidsadviseur en een voucher om technisch advies te kunnen inwinnen hoe hun woning zo duurzaam mogelijk kan worden.

9 2. Uitvoeringsaspecten 2.1 Winst voor particulier Het principe van klushuizen is dat de koper de eenheid individueel af kan nemen, renoveert en zoveel mogelijk naar eigen wensen indeelt en inricht tot woning of appartement. Buiten de kwalitatieve winst heeft de particulier ook financieel het nodige te winnen door zoveel mogelijk zelf de renovatie te leiden en uit te voeren. Bij de bepaling van de verkoopprijs van het klushuis of complex is hiermee rekening gehouden door middel van een indicatieve taxatie van de renovatiekosten uitbesteed aan een aannemer. De kosten voor renovatie samen met de aankoopprijs mogen niet meer bedragen dan de marktwaarde van de woning bij oplevering. 2.2 Voorwaarden en levering aan de koper Bij de verkoop van het klushuis krijgt de koper vanuit de gemeente een aantal voorwaarden mee voor de eigen woning die zich vertaalt naar een kluspaspoort. De voorwaarden zijn als volgt: - De gemeente doet de voorinvesteringen en levert het kluscomplex en elk klusappartement klusrijp op; - koper dient zelf een omgevingsvergunning aan te vragen voor zijn verbouwing. - de kluseenheid moet door koper worden getransformeerd naar een woning conform bestaande wet- en regelgeving (o.a. Bouwbesluit Eisen ten aanzien van Verbouw naar nieuwe functie Wonen en redelijke eisen van welstand); - de koper moet de transformatie binnen één jaar voltooid na levering van het klushuizen: - er geldt een zelfbewoningplicht van 3 jaar na oplevering; - de verbouwing moet binnen de regels van de Vereniging van Eigenaren worden uitgevoerd. 2.3 Stappenplan gronduitgifte voor de Noordwal 117 De oude gebruikersgroep (de kunstenaars groep) heeft de toezegging gehad om het 1e recht van koop te hebben van een klusappartement. Er hebben zich tot op heden 2 kunstenaars aangemeld voor klushuis NW01 en NW04. Zodra de koopprijzen worden vrijgegeven kunnen zij gebruik maken van het 1e recht van koop. De overgebleven klusappartementen worden via loting verkocht. Het stappenplan zal zich richten op verkoop middels loting via de notaris. Na loting kan diegene en op volgorde van loting een een keuze maken welk klusappartement hij wil opteren. In het kort bestaat het stappenplan uit: 1. het nemen van een optie. Deze optie is 12 weken geldig. Koper kan in deze periode onderzoeken of het voor hem technisch- en financieel haalbaar is;

10 2. na 12 weken of eerder dient koper te beslissen om door te gaan of niet. Gaat hij door dan dient hij een reserveringsovereenkomst te tekenen. De reserveringsovereenkomst is 1 jaar geldig. Binnen dit jaar moet de koper zijn financiering definitief regelen en zijn omgevingsvergunning aanvragen en verleend krijgen; 3. na verkrijging van zijn omgevingsvergunning binnen het gestelde termijn kan de koper zijn klushuis af nemen. 2.4 Begeleiding door gemeente De koper is zelf volledig verantwoordelijk voor het realiseren en renoveren van zijn klusappartement tot woning binnen het complex. Samen met de andere kopers is de koper verantwoordelijk voor het gezamenlijk onderhoud van het casco, dak, de inrichting van de gemeenschappelijke buitenruimte, parkeerterrein en onderdelen zoals trappenhuis, gangen en (hoofd)entree. Voor de koper is vanuit de Gemeente een vast aanspreekpunt, de koperscoach, beschikbaar. Deze kan de consument helpen in de contacten met en binnen de gemeente om daarmee mogelijke vertraging bij gemeentelijke procedures te voorkomen. Om de opstart van het uitvoeringproces van de kopers (individueel en collectief) goed te begeleiden en om een collectieve aanpak te stimuleren wordt vanuit de gemeente voor dit klusproject voor maximaal 110 uur een begeleidingsbureau ter beschikking gesteld, waar kopers terecht kunnen voor advies en vragen. 2.5 Vereniging van Eigenaren Omdat het hier gaat om de verkoop van kadastraal gesplitste eenheden binnen één pand is oprichting van een Vereniging van Eigenaren verplicht. De gemeentelijk richt de VvE als eerste op, waarna kopers verplicht zijn deze vervolgens voort te zetten en actief te houden. De VvE-balie zal de kopers verder adviseren en indien nodig begeleiden. Bij de VvE-balie kunnen (aspirant)kopers en eigenaren van een appartementsrecht terecht voor advies en informatie over het oprichten, activeren en actief houden van Verenigingen van Eigenaren. Het advies is gratis. 2.6 Verwerving De Noordwal 117 komt uit de vastgoedportefeuille CVDH en is afgestoten door OCW. Bij verkoop via het project Kleinschalig Opdrachtgeverschap wordt afgeweken van het collegebesluit labeling vastgoed DSO kenmerk DSO/ voor wat betreft de verkoopstrategie. Immers bij klushuizen gaat het om een combinatie van een lage verkoopprijs met een opknapplicht en ambities uit het Kleinschalig Opdrachtgeverschap gericht op kwaliteit en duurzaamheid, sociale cohesie en impuls voor de buurt.

11 2.7 Uitgifte Het klushuis wordt verkocht, waarbij de grond in eeuwigdurende erfpacht wordt uitgegeven. De totale koopsom wordt hiertoe gesplitst in respectievelijk de waarde van de opstal en de grondwaarde. Het moment van overdracht aan koper is afhankelijk van het verkrijgen van de bestemming tot Wonen, oplevering klusrijp en verkrijging omgevingsvergunning door koper. 2.8 Juridisch en Planologisch kader Middels een WABO procedure wordt de bestemming van het kluscomplex omgezet naar Wonen en voor de kerk naar Maatschappelijk. 2.9 Communicatie De communicatie van het project wordt meegenomen in de campagne voor het overkoepelende project Kleinschalig Opdrachtgeverschap. Enkele momenten zijn het persmoment bekendmaking van het aanbod, advertenties in dagbladen, verstrekken brochures en kavelpaspoorten en kijkdagen voor belangstellenden Inbedding gemeentelijke organisatie De gemeentelijke organisatie (DSO) is overwegend gericht op het produceren van bouwrijpe grond en grondexploitaties voor nieuwbouwprojecten. Bij de klushuizen produceert de gemeente verbouwrijpe gebouwen en vastgoedexploitaties voor renovatieprojecten. Een nieuwe ontwikkelvorm die gezien de intentie om het product structureel in de markt te zetten in de gemeentelijke organisatie moet worden ingebed en gestandaardiseerd. Om verwarring in de organisatie te voorkomen ligt het voor de hand om deze standaardisatie zoveel mogelijk te overlappen met de reguliere processen en verantwoordelijkheden zoals de organisatie gewend is bij grondexploitaties. Dit betekent het volgende voor de klusprojecten. Een projectdocument (inclusief vastgoedexploitatie) bestuurlijk wordt vastgesteld; De klusobject exploitatie een overzicht geeft van de kosten (plankosten, boekwaarde, beheerlasten, e.d.) en baten (verkoopprijs); De verkoopprijs is een vast bedrag; er kan niet over worden onderhandeld; De verantwoordelijkheid en aansturing van de klusprojecten, vanwege de uniformiteit, specifieke deskundigheid en slagvaardigheid, valt onder het Expertteam Kleinschalig Opdrachtgeverschap (uitvoerend). 3. Financiën 3.1 Financiële consequenties In de vertrouwelijke bijlage Klusobject exploitatie Noordwal 117 (projectcode FJ628) zijn de kosten en de opbrengsten opgenomen.

12 In totaal bedragen de kosten op reële waarde. Tegenover deze kosten staan aan opbrengsten, op reële waarde Het geprognoticeerde saldo bedraagt positief. De verwachte rentekosten op MVA in aanbouw bedraagt Risico s Bij vaststelling van het projectdocument worden de risico s gedekt door de Reserve Grondbedrijf en heeft daarmee invloed op het benodigde weerstandsvermogen van het Grondbedrijf. Deze wordt vastgesteld in de Meerjaren Prognose Grondexploitaties (MPG). Er is een inschatting gemaakt van de risico s. De risico s zijn te onderscheiden in projectrisico s en marktrisico s. Marktrisico s zijn risico s die voor alle top-40 projecten worden berekend om de bandbreedte van het benodigde weerstandvermogen te bepalen. Er zijn 2 projectrisico s te onderkennen, met name een post voor archeologische kosten a.g.v. verdeelstation en een post bodemsanering, voor een berdrag van Op basis van de marktscenario s MPG 2016 is het marktrisico geschat op Conform de beheersregels zal er dekking aangegeven worden om dit marktrisico af te dekken en toe te voegen aan de Reserve Grondbedrijf (RGB). Voor kluswoningen wordt een andere benadering van de risico s gehanteerd dan bij grondexploitaties. In afwijking van grondexploitaties,waarbij rekening wordt gehouden met 12% tegenvallende opbrengsten, wordt hier uitgegaan van 6 %. bij kavels in de particulier opdrachtgever schap (PO), Tot nu toe is de ervaring dat klusobjecten tegen de geschatte waarde worden aangeboden en verkocht. In afwijking van grondexploitaties, waar rekening wordt gehouden met 3 jaar vertraging, wordt hier uitgegaan van een marktrisico van 2 jaar vertraging, mede in samenhang met de gemeentelijke investering in de (ver)bouwkosten. Deze (ver)bouwkosten worden pas gerealiseerd als 70% is verkocht. Het marktrisico van vertraging in de verkoop is voor 2 jaar meegenomen, in de berekening is uitgegaan van een eerste verkoop pas in Het totaal impact op het benodigd weerstandsvermogen bedraagt negatief. 3.3 Hypotheek verstrekking In de huidige markt is het verkrijgen van een hypotheek met bouwdepot bij een bank een moeilijke zaak. Met een aantal banken, dat bekend is met Kleinschalig Opdrachtgeverschap in Den Haag, wordt onderzocht en besproken hoe de koper het best gefaciliteerd kan

13 worden bij zijn financiering en hypotheekverstrekking. De verantwoordelijkheid voor het verkrijgen van een hypotheek ligt echter altijd bij de koper. 4. Planning Na vaststelling in college februari 2017 wordt direct erna (planning 15 maart 2017) gestart met het klusrijp maken van het kluscomplex. Via de media en op de website zal bekendheid worden gemaakt en via de Kavelwinkel kunnen geïnteresseerden nader worden geïnformeerd over beschikbare brochures en kavelpaspoorten. Eind 2e kwartaal 2017 na de tweede opendag op zaterdag 24 juni, kunnen geïnteresseerden zich per 27 juni inschrijven voor de resterende klushuizen, die niet zijn geclaimd middels 1e recht van koop en na loting op 4 juli een optie nemen bij de Kavelwinkel. De klusappartementen kunnen pas aan koper juridisch worden geleverd, nadat (indien van toepassing) de bestemming voor het pand voor Wonen onherroepelijk is, het pand klusrijp is opgeleverd door gemeente en de omgevingsvergunning door de koper is verkregen. Volgens huidige planning is dit op zijn vroegst mogelijk in September Zodra juridisch is geleverd heeft de koper een jaar de tijd om de transformatie van het klushuis naar een woning te voltooien. Bijlage - Vertrouwelijke Klusobject exploitatie Noordwal Verkavelingsplan/Presentatieboekje - Overzicht verkoopprijzen

PROJECTDOCUMENT EN PLANEXPLOITATIE KEPPLERSTRAAT 301

PROJECTDOCUMENT EN PLANEXPLOITATIE KEPPLERSTRAAT 301 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2013.8934 RIS 267850 PROJECTDOCUMENT EN PLANEXPLOITATIE KEPPLERSTRAAT 301 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende de commissiebrief DSO/2011.1772 RIS 246411

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Ons kenmerk DSO/ RIS KLUSCOMPLEX WITTE DE WITHSTRAAT 119 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag. Ons kenmerk DSO/ RIS KLUSCOMPLEX WITTE DE WITHSTRAAT 119 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2015.1088 RIS 290052 KLUSCOMPLEX WITTE DE WITHSTRAAT 119 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - kleinschalig opdrachtgeverschap één van de door

Nadere informatie

PROJECTDOCUMENT EN PLANEXPLOITATIE VAN DER VENNESTRAAT 85

PROJECTDOCUMENT EN PLANEXPLOITATIE VAN DER VENNESTRAAT 85 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2013.9475 RIS 267849 PROJECTDOCUMENT EN PLANEXPLOITATIE VAN DER VENNESTRAAT 85 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende de commissiebrief DSO/2011.1772

Nadere informatie

Nieuwe locatie ontwikkeling in Centrum Noordwal 117

Nieuwe locatie ontwikkeling in Centrum Noordwal 117 Nieuwe locatie ontwikkeling in Centrum Noordwal 117 Locatie Locatie Noordwal 117 2 Locatie Locatie Noordwal 117 3 Algemeen Geschiedenis Het pand dateert uit de periode 1900 en heeft van oorsprong de functie

Nadere informatie

Openbare Klusobject exploitatie Noordwal 117

Openbare Klusobject exploitatie Noordwal 117 Openbare Klusobject exploitatie Noordwal 117 Projectcode: FJ628 Februari 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk pagina Samenvatting... 3 1. Projectomschrijving en plankaders... 5 1.1 Inleiding... 5 1.2 Historische

Nadere informatie

C O N C E P T. Nieuwe locatie ontwikkeling in Centrum Noordwal 117

C O N C E P T. Nieuwe locatie ontwikkeling in Centrum Noordwal 117 Nieuwe locatie ontwikkeling in Centrum Noordwal 117 Locatie Locatie Noordwal 117 2 Locatie Locatie Noordwal 117 3 Algemeen Geschiedenis Het pand dateert uit de periode 1900 en heeft van oorsprong de functie

Nadere informatie

I. Kennis te nemen van de Nota van Uitgangspunten Locatie Wijhestraat 28

I. Kennis te nemen van de Nota van Uitgangspunten Locatie Wijhestraat 28 Gemeente Den Haag DSO/2016.89 RIS 292659 NOTA VAN UITGANGSPUNTEN LOCATIE WIJHESTRAAT 28 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - Kleinschalig Opdrachtgeverschap één van de door de

Nadere informatie

Nota van Uitgangspunten Locatie Wijhestraat 28. Kleinschalig Opdrachtgeverschap Januari 2016

Nota van Uitgangspunten Locatie Wijhestraat 28. Kleinschalig Opdrachtgeverschap Januari 2016 Nota van Uitgangspunten Locatie Wijhestraat 28 Kleinschalig Opdrachtgeverschap Januari 2016 INHOUDSOPGAVE 1 2 3 4 Locatie Pitch Werksessie Samenvatting Voorstel Ligging in de stad Begrenzing onderzoeksgebied

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/ RIS NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2016.428 RIS 294507 NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - Kleinschalig Opdrachtgeverschap één van de door de gemeente

Nadere informatie

HALO LOCATIE LAAN VAN POOT

HALO LOCATIE LAAN VAN POOT HALO LOCATIE LAAN VAN POOT Programma 1. Inleiding 2. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap 3. Proces: van optie naar uitgifte 4. Overeenkomsten (GRO + GUO) 5. Planning 6. Vergunningen 7. Duurzaamheid

Nadere informatie

V. Na vaststelling van de herziene grondexploitatie Escamplaan fase 2 KO (SBK nummer LO-72) het project operationeel te verklaren.

V. Na vaststelling van de herziene grondexploitatie Escamplaan fase 2 KO (SBK nummer LO-72) het project operationeel te verklaren. Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2012.1393 RIS 253826 2 e HERZIENING PROJECTDOCUMENT ESCAMPLAAN (fase 2) KO (LO 72) HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de ontwikkelaar voor

Nadere informatie

Factsheet Bestaande Bouw (klushuizen)

Factsheet Bestaande Bouw (klushuizen) Factsheet Bestaande Bouw (klushuizen) 1. Algemeen/kader Kluswoningen zijn in oorsprong een Rotterdams fenomeen. Hoe dit concept tot stand is gekomen, wat de context ervan is en of het bruikbaar is voor

Nadere informatie

Doel. Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing

Doel. Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing Grondexploitaties Doel Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing Transformatieproces met als eindproduct : bouwrijpe grond voor woningen, kantoren of bedrijfsterreinen Vijf grote grexen: Wijnhavenkwartier

Nadere informatie

Wonen in een oude school aan het Prins Hendrikpark!

Wonen in een oude school aan het Prins Hendrikpark! Wonen in een oude school aan het Prins Hendrikpark! Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Doe je mee? Floris Versterstraat 11 Bennebroekstraat 11 Floris Versterstraat 10 ZELFBOUW IN DE AANBIEDING Transformatie

Nadere informatie

PROJECTDOCUMENT TOREN VAN OUD. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

PROJECTDOCUMENT TOREN VAN OUD. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, RIS297234 PROJECTDOCUMENT TOREN VAN OUD Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - de Toren van Oud al geruime tijd leeg staat; - het college middels een brief op 20 april

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083692 Datum: Behandeld door: 19 juni 2013 Brian Scott, Harm Jan Stalman Paul Heye Mare Jansen Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid

Nadere informatie

Bestaande Bouw (klushuizen)

Bestaande Bouw (klushuizen) Bestaande Bouw (klushuizen) van het Expertteam Eigenbouw Een nieuwe aanpak voor oudere woningen Kluswoningen zijn in oorsprong een Rotterdams fenomeen. Hoe dit concept tot stand is gekomen, wat de context

Nadere informatie

HUIDIGE SITUATIE DC VAN HALL. Meer informatie www.dcvanhall.amsterdam BRAAK LIGGENDE KAVEL BEDRIJFS VERZAMEL GEBOUW MERKELBACH

HUIDIGE SITUATIE DC VAN HALL. Meer informatie www.dcvanhall.amsterdam BRAAK LIGGENDE KAVEL BEDRIJFS VERZAMEL GEBOUW MERKELBACH DC VAN HALL HUIDIGE SITUATIE NAARGEESTIGE U ITSTRALING DONKER CURTIUS ZIJDE (DEELS) VERVANGEN LIFTEN ONSAMENHANGEND GEHEEL PAND IN SLECHTE CONDITIE SLECHTE GALLERIJEN BRAAK LIGGENDE KAVEL BEDRIJFS VERZAMEL

Nadere informatie

Klushuizen. Expertteam Eigenbouw. in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Klushuizen. Expertteam Eigenbouw. in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Klushuizen Expertteam Eigenbouw in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Een nieuwe aanpak voor oudere woningen Klushuizen zijn van oorsprong een Rotterdams fenomeen.

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2015

Grondprijzenbrief 2015 Grondprijzenbrief 2015 Inleiding De grondprijzenbrief 2015 geeft de door de gemeente Ede te hanteren prijzen weer voor gronden die in Ede door de gemeente worden uitgegeven met verschillende bestemmingen.

Nadere informatie

21 juni 2012. Klushuizen Bossche Pad s-hertogenbosch informatie bijeenkomst 28 augustus 2014

21 juni 2012. Klushuizen Bossche Pad s-hertogenbosch informatie bijeenkomst 28 augustus 2014 21 juni 2012 Klushuizen Bossche Pad s-hertogenbosch informatie bijeenkomst 28 augustus 2014 Inhoud Welkom en Opening Peter Krol van BrabantWonen Klushuis concept, Urbannerdam en Hulshof Architecten Voorstel

Nadere informatie

Werkbespreking waarderingssystematiek van grondexploitaties

Werkbespreking waarderingssystematiek van grondexploitaties Werkbespreking waarderingssystematiek van grondexploitaties Aart Hendriks Afdelingsmanager Planeconomie Dienst stedelijke Ontwikkeling Den Haag, 18 april 2013 Onderwerpen Bedrijfsvoeringsprincipes rondom

Nadere informatie

Kopersnotitie inzake de Handelskade

Kopersnotitie inzake de Handelskade Kopersnotitie inzake de Handelskade Aan de Waal in Nijmegen heeft BPD Ontwikkeling B.V. ( BPD ) het project de Handelskade ontwikkeld. Omdat de Handelskade bestaat uit 9 gebouwen, een stallingsgarage en

Nadere informatie

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Algemeen De grote grondexploitaties zijn toegelicht in de Toelichting bouwgrondexploitatie 2015. Voor de overige projecten schetsen we in deze bijlage

Nadere informatie

Uitgangspunten Rondom de besluitvorming huisvesting statushouders is de volgende passage opgenomen:

Uitgangspunten Rondom de besluitvorming huisvesting statushouders is de volgende passage opgenomen: BIJLAGE 1 Notitie afstoten objecten Sassenheim/Voorhout De gemeente heeft een aantal gebouwen in bezit die leeg staan dan wel op korte termijn leeg kunnen worden gespeeld. Het gaat daarbij om de volgende

Nadere informatie

INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER

INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER Algemene toelichting Stichting Brentano Amstelveen (SBA) is gespecialiseerd in wonen, zorg en dienstverlening aan ouderen in Amstelveen. SBA is al 40 jaar actief

Nadere informatie

Samen uw eigen appartement bouwen. 2. Collectief particulier opdrachtgeverschap

Samen uw eigen appartement bouwen. 2. Collectief particulier opdrachtgeverschap Samen uw eigen appartement bouwen De gemeente heeft een locatie beschikbaar die u in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) kan ontwikkelen. Samen met andere particulieren kunt u een appartementencomplex

Nadere informatie

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek BIJLAGE 2 Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek Beschrijving van varianten De Cichoreifabriek bestaat constructief uit een vloer, verdieping en kapconstructie die een onlosmakelijke verbinding met elkaar

Nadere informatie

Herziening projectdocument

Herziening projectdocument Herziening projectdocument Eurocinema-locatie 21 juni 2016 Gemeente Den Haag Postbus 12655 T 14070 Spui 70 2500 DP Den Haag www.denhaag.nl Den Haag 1. Inleiding Het pand van de voormalige bioscoop Eurocinema,

Nadere informatie

Kopersnotitie inzake de Handelskade

Kopersnotitie inzake de Handelskade Kopersnotitie inzake de Handelskade Aan de Waal in Nijmegen heeft BPD Ontwikkeling B.V. ( BPD ) het project de Handelskade ontwikkeld. Omdat de Handelskade bestaat uit 9 gebouwen, een stallingsgarage en

Nadere informatie

Nota grondprijsbeleid gemeente Dirksland

Nota grondprijsbeleid gemeente Dirksland Nota grondprijsbeleid gemeente Dirksland Concept Opdrachtgever: Gemeente Dirksland NEXT Vastgoed BV Nico Harkes / Erik Lamfers Rotterdam, 31 augustus 2009 NEXT Vastgoed BV WTC Rotterdam, Beursplein 37

Nadere informatie

Achter St. Vitus 1 Hilversum

Achter St. Vitus 1 Hilversum Achter St. Vitus 1 Hilversum Deze informatie is geheel vrijblijvend en uitsluitend voor geadresseerde bestemd. Alle gegevens zijn door ons met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid ervan kunnen

Nadere informatie

Vraagprijs: k.k.

Vraagprijs: k.k. Timberwolfstraat 9 4758 AJ Standdaarbuiten Vraagprijs: 189.000 k.k. OMSCHRIJVING Aan rustige weg, in de dorpskern van Standdaarbuiten, gelegen vrijstaand woonhuis met vrijstaande garage en diepe op het

Nadere informatie

Totaal overzicht grondexploitatie Hoge Akkers

Totaal overzicht grondexploitatie Hoge Akkers 14 Hoge Akkers 01-jan-21 contante waarde 9 01-jan-14 Totaal overzicht grondexploitatie Hoge Akkers Gerealiseerd 17 Woningbouw sociale sector (grondgebonden) Te realiseren 16 Woningbouw sociale sector (grondgebonden)

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK. Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen

BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK. Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen 1 1. Huenderstraat 2 (locatie voormalig kantoor Betula) Centrum 2011, bestemming Maatschappelijk Het perceel is in

Nadere informatie

DUURSTEDELAAN 24 UTRECHT.

DUURSTEDELAAN 24 UTRECHT. DUURSTEDELAAN 24 UTRECHT www.duurstedelaan24.nl Duurstedelaan 24, Utrecht Dit bijzondere en unieke voormalige schoolgebouw bevindt zich in de wijk Hoograven. Het bruto vloeroppervlakte van dit gebouw is

Nadere informatie

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Bouw zelf je eigen droomhuis Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Inhoud 1. Inleiding 2. Van droom naar werkelijkheid: collectief particulier opdrachtgeverschap 3. Je eigen droomhuis

Nadere informatie

Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting

Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting Koopgarant, dat is kopen met korting De stap van een woning huren naar een woning kopen is voor veel mensen helaas moeilijk te maken. De

Nadere informatie

In beweging voor u COMPLEXEN IN EXPLOITATIE

In beweging voor u COMPLEXEN IN EXPLOITATIE Complexen in exploitatie Het betreft exploitaties waarvoor een op uitvoering gebaseerde exploitatieopzet is vastgesteld. In deze complexen is per 31 december 2013 totaal een bedrag geïnvesteerd van ca.

Nadere informatie

Opinienota. Onderwerp Ontwikkeling Fietsznfabriek

Opinienota. Onderwerp Ontwikkeling Fietsznfabriek Opinienota Onderwerp Ontwikkeling Fietsznfabriek Nummer 2019/401758 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling PCM Auteur Dieben, G.C. Telefoonnummer

Nadere informatie

WONING KOPEN MET KOOPGARANT. Koopgarant, dat is kopen met korting.

WONING KOPEN MET KOOPGARANT. Koopgarant, dat is kopen met korting. WONING KOPEN MET KOOPGARANT Koopgarant, dat is kopen met korting. De stap van een woning huren naar een woning kopen is voor veel mensen helaas moeilijk te maken. De Alliantie biedt een oplossing door

Nadere informatie

Nota Grondbeleid 2014 / Grondprijsbrief 2015. Nota Grondbeleid 2014 en grondprijsbrief 2015

Nota Grondbeleid 2014 / Grondprijsbrief 2015. Nota Grondbeleid 2014 en grondprijsbrief 2015 Nota Grondbeleid 2014 / Nota Grondbeleid 2014 en grondprijsbrief 2015 Inhoud presentatie Grondbeleid 2014 Aanleiding - Doel Grondbeleidskeuze Financiële kaders Marktonderzoek Grondprijzen Verkoop bevorderende

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. I.M.C. Vlugt Telefoon 5113679 E-mail: i.vlugt@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 226228 Te kopiëren: A,B,C,D

Nadere informatie

TE KOOP. Nieuwe Haven K.K XJ Den Haag. B&F Makelaar. Tasmanstraat VR 'S-GRAVENHAGE

TE KOOP. Nieuwe Haven K.K XJ Den Haag. B&F Makelaar. Tasmanstraat VR 'S-GRAVENHAGE TE KOOP 475.000 K.K. B&F Makelaar Tasmanstraat 126 2518 VR 'S-GRAVENHAGE 070-8209895 info@bfmakelaar.nl Nieuwe Haven 131 2511 XJ Den Haag Nieuwe Haven 131 2511 XJ Den Haag Inleiding Wauw wat een plaatje!

Nadere informatie

Holy Résidence te Vlaardingen. maart 2017

Holy Résidence te Vlaardingen. maart 2017 Holy Résidence te Vlaardingen maart 2017 1 Partijen Ontwikkeling en realisatie Boele & van Eesteren Contactpersoon Floris Gortemaker Adres Laan van Vredenoord 14 Postbus 3077 2280 GB Rijswijk Mail info@holy-residence.nl

Nadere informatie

MARKTWAARDE EN BIJZONDERE UITGANGSPUNTEN

MARKTWAARDE EN BIJZONDERE UITGANGSPUNTEN MARKTWAARDE EN BIJZONDERE UITGANGSPUNTEN De komst van de EVS en de introductie van de nieuwe taxatiemodellen vragen om aandacht voor het gebruik van de begrippen marktwaarde en marktwaarde met bijzondere

Nadere informatie

Te koop Insulindestraat 208-224

Te koop Insulindestraat 208-224 Te koop Insulindestraat 208-224 Kijkdagen : donderdag 10 december 2015 : 11: 00 uur - 13: 00 uur : dinsdag 15 december 2015 : 13: 00 uur - 15: 00 uur Uiterste inschrijfdatum : 26 januari 2016 : 12: 00

Nadere informatie

Holy Résidence te Vlaardingen. januari 2017

Holy Résidence te Vlaardingen. januari 2017 Holy Résidence te Vlaardingen januari 2017 1 Partijen Ontwikkeling en realisatie Boele & van Eesteren Contactpersoon Floris Gortemaker Adres Laan van Vredenoord 14 Postbus 3077 2280 GB Rijswijk Mail info@holy-residence.nl

Nadere informatie

Startnotitie Grote en Kleine Geer met parkeerterrein

Startnotitie Grote en Kleine Geer met parkeerterrein Startnotitie Grote en Kleine Geer met parkeerterrein (gewijzigd n.a.v. de raadsvergadering van 27 juni 2017) Aanleiding en probleemschets Datum: juni 2017 Om invulling te geven aan de ombuigingen is in

Nadere informatie

Na informeren betrokkenen. Openbaar op 2 augustus Aanbieden via de Griffie aan Commissie Werken en Besturen en Raad

Na informeren betrokkenen. Openbaar op 2 augustus Aanbieden via de Griffie aan Commissie Werken en Besturen en Raad B en W Adviesnota Onderwerp Verkoop locatie voormalige school Castenray Zaaknummer 318462 Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 30 juli 2018 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

ALBATROS BOUWGROEP DEN HAAG. creëer je eigen droomwoning in Ypenburg

ALBATROS BOUWGROEP DEN HAAG. creëer je eigen droomwoning in Ypenburg creëer je eigen droomwoning in Ypenburg versie 16.01.2018 cpo: je eigen woning tegen kostprijs In Ypenburg komt het nieuwe wooncomplex Albatros, op basis van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Nadere informatie

Vliegende Hollander aan de Lagersstraat in IJmuiden. Kluscomplex of sloop-nieuwbouw

Vliegende Hollander aan de Lagersstraat in IJmuiden. Kluscomplex of sloop-nieuwbouw Vliegende Hollander aan de Lagersstraat in IJmuiden Kluscomplex of sloop-nieuwbouw SITUATIE Locatie in de wijk Plattegrond bestaande situatie Bestaande situatie BIJDRAGEN (INPUT) VAKAFDELINGEN Wonen Vliegende

Nadere informatie

Stand van zaken fysieke projecten in Zuid. Spreker René Pruysers Datum 4 oktober 2016

Stand van zaken fysieke projecten in Zuid. Spreker René Pruysers Datum 4 oktober 2016 Stand van zaken fysieke projecten in Zuid Spreker René Pruysers Datum 4 oktober 2016 Plaats De Posten Huidige fysieke projecten in Zuid Het Rutbeek/bungalowpark, PL: René Pruysers Beekwoude, PL: René Pruysers

Nadere informatie

Weteringstraat 2C AALSMEER Vraagprijs: 219.000 k.k.

Weteringstraat 2C AALSMEER Vraagprijs: 219.000 k.k. Weteringstraat 2C AALSMEER Vraagprijs: 219.000 k.k. In het centrum van Aalsmeer bieden wij u aan op de 1e verdieping een mooi starters appartement. Het 2 kamerappartement is netjes afgewerkt en bijgehouden.

Nadere informatie

Opfrissen van de Zeeuws- Vlaamse woningmarkt. Bijeenkomst VNG, 27 maart 2013 Marco van Dorst marco@moveo.nu, 0114-630998 / 06-22110077

Opfrissen van de Zeeuws- Vlaamse woningmarkt. Bijeenkomst VNG, 27 maart 2013 Marco van Dorst marco@moveo.nu, 0114-630998 / 06-22110077 Opfrissen van de Zeeuws- Vlaamse woningmarkt Bijeenkomst VNG, 27 maart 2013 Marco van Dorst marco@moveo.nu, 0114-630998 / 06-22110077 Intentieverklaring UPGRADE 24 januari 2013 ondertekende groot aantal

Nadere informatie

KOGELVANGERSTRAAT 114-116 TE ROTTERDAM

KOGELVANGERSTRAAT 114-116 TE ROTTERDAM KOGELVANGERSTRAAT 114-116 TE ROTTERDAM 1 VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE KOOP Betreft : Een voormalig schoolgebouw met buitenterrein met een totaal vloeroppervlakte van ca. 932 m², gebouwd omstreeks

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Afronding projecten Funderingsaanpak Reg.nummer: GM/WZ 2012/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Afronding projecten Funderingsaanpak Reg.nummer: GM/WZ 2012/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Afronding projecten Funderingsaanpak Reg.nummer: GM/WZ 2012/27849 1. Inleiding Het programma voor funderingaanpak (Fuca) binnen de gemeente is zo goed als afgesloten. Een tweetal projecten

Nadere informatie

Vrije bouwkavels De Schulp. Informatiebrochure

Vrije bouwkavels De Schulp. Informatiebrochure Vrije bouwkavels De Schulp Informatiebrochure INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE 2 LOCATIE 2 STAAT VAN DE BOUWKAVEL 3 KAVELREGELS 3 KAVELPRIJZEN 5 VERKOOPPROCEDURE 5 NADERE INFORMATIE 6 BIJLAGEN 6 Informatiebrochure

Nadere informatie

Welkom Herontwikkeling locatie Sportfondsenbad

Welkom Herontwikkeling locatie Sportfondsenbad 1 Welkom Herontwikkeling locatie Sportfondsenbad U vindt vanavond informatie over: Sloop zwembad Ontwerp inrichting openbare ruimte Impressie bouwplannen Omnia CPO - ontwikkeling Planologische procedure:

Nadere informatie

OPENBARE Grondexploitatie. Herontwikkeling Vitalizee. SBK-nummer: SC-106 Projectcode: FK februari 2017

OPENBARE Grondexploitatie. Herontwikkeling Vitalizee. SBK-nummer: SC-106 Projectcode: FK februari 2017 OPENBARE Grondexploitatie Herontwikkeling Vitalizee SBK-nummer: SC-106 Projectcode: FK-507 1 februari 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk pagina Samenvatting... 3 1. Inleiding... 5 2. Plankaders... 5 2.1 Plangebied...

Nadere informatie

1. Inleiding. 1.1 Status projecten. Projecten opgeleverd Lange Beestenmarkt hoek Zuidwal Lange Beestnemarkt 104 t/m 106 Boekhorststraat 47-49

1. Inleiding. 1.1 Status projecten. Projecten opgeleverd Lange Beestenmarkt hoek Zuidwal Lange Beestnemarkt 104 t/m 106 Boekhorststraat 47-49 september 2011 1. Inleiding Hierbij hebben wij het genoegen u de Voortgangsrapportage WOM van november 2018 aan te bieden. In deze rapportage informeren wij alle voor de WOM belangrijke stakeholders over

Nadere informatie

Kopersnotitie inzake de Handelskade

Kopersnotitie inzake de Handelskade Kopersnotitie inzake de Handelskade Aan de Waal in Nijmegen heeft BPD Ontwikkeling B.V. ( BPD ) het project de Handelskade ontwikkeld. Omdat de Handelskade bestaat uit 9 gebouwen, een stallingsgarage en

Nadere informatie

Openbare Grondexploitatie. Noordboulevard Scheveningen (Hommerson) SBK-nummer: SC-105 Projectcode: FJ084 November 2016

Openbare Grondexploitatie. Noordboulevard Scheveningen (Hommerson) SBK-nummer: SC-105 Projectcode: FJ084 November 2016 Openbare Grondexploitatie Noordboulevard Scheveningen (Hommerson) SBK-nummer: SC-105 Projectcode: FJ084 November 2016 Inhoudsopgave Hoofdstuk pagina Samenvatting... 3 1. Projectomschrijving en plankaders...

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

Goudsesingel 43 C - Rotterdam

Goudsesingel 43 C - Rotterdam Goudsesingel 43 C - Rotterdam Vraagprijs 175.000,- k.k. Omschrijving Goudsesingel 43 C - Rotterdam Vraagprijs 175.000,- k.k. Gelegen in een levendig, maar toch ook rustig gedeelte van Rotterdam- Centrum,

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Openen Exploitatie Stijn Streuvelslaan Registratienummer: 00539526 Op voorstel B&W d.d.: 28-04-2015 Datum vergadering: 07-07-2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees

Nadere informatie

Congres 2013 Nieuw elan

Congres 2013 Nieuw elan Congres 2013 Nieuw elan Workshop Creëren van financiële betrokkenheid bij transformaties Eric Thelen, Ron Karssing Remco Jutstra Gemeente Amsterdam 14 november 2013 Creëren van financiële betrokkenheid

Nadere informatie

eikendonk Klushuizen aan De Bossche Pad woon in de tuin van de binnenstad De uitdaging voor kopers die samen met anderen willen verbouwen

eikendonk Klushuizen aan De Bossche Pad woon in de tuin van de binnenstad De uitdaging voor kopers die samen met anderen willen verbouwen eikendonk woon in de tuin van de binnenstad De uitdaging voor kopers die samen met anderen willen verbouwen Klushuizen aan De Bossche Pad Voorwoord Een eigen huis bouwen en zelf de indeling Klushuis en

Nadere informatie

Verkoopuitgangspunten bouwkavels Sprokkelenburg. 5 april 2016

Verkoopuitgangspunten bouwkavels Sprokkelenburg. 5 april 2016 Verkoopuitgangspunten bouwkavels Sprokkelenburg 5 april 2016 Contactgegevens: Projectleider Sprokkelenburg: Anne-Louise (A.) Vader Sprokkelenburg@culemborg.nl 0345-477 805 O6-31 63 26 62 (niet op vrijdagmiddag)

Nadere informatie

COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVER- SCHAP ZONDER RISICO DOE MEE

COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVER- SCHAP ZONDER RISICO DOE MEE STARTDOCUMENT COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVER- SCHAP ZONDER RISICO Het voormalige stadsdeelkantoor Zuider- Amstel aan het President Kennedyplantsoen 1-3 in Amsterdam is door het Stadsdeel Zuid, door

Nadere informatie

125m 2 vvo In units vanaf 36 m² TE KOOP. Laan van de Ram Apeldoorn

125m 2 vvo In units vanaf 36 m² TE KOOP. Laan van de Ram Apeldoorn 125m 2 vvo In units vanaf 36 m² TE KOOP Laan van de Ram Apeldoorn Object/ligging Nieuw te bouwen flexibel in te delen bedrijfsunits, centraal gelegen op Bedrijvenpark Laan van de Ram op Apeldoorn Noord

Nadere informatie

Een droom bouwen, kàn! Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Welsum

Een droom bouwen, kàn! Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Welsum Een droom bouwen, kàn! Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Welsum 4 september 2012 Hoe werkt een CPO? En welke stappen moet je nemen? Definitie CPO Particulieren organiseren zich in een rechtspersoon

Nadere informatie

Stand van zaken projecten station Hollands Spoor en omgeving

Stand van zaken projecten station Hollands Spoor en omgeving Wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur Joris Wijsmuller Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte DSO/2015.1217 RIS 289676 14070 10 december 2015 Stand van zaken projecten

Nadere informatie

concept Grote Hondring KAVELPASPOORT type A rijwoning

concept Grote Hondring KAVELPASPOORT type A rijwoning concept KAVELPASPOORT Grote Hondring type A rijwoning 1 Kavelpaspoort Locatie Grote Hondring april 2017 Wonen in een rustige woonwijk met het winkelcentrum Sterrenburg, sportpark Schenkeldijk en het nationaal

Nadere informatie

Kantoren. KOOPSOM ,00 k.k. Kantoorruimte ca. 568 m². Rijstuin MA Rotterdam

Kantoren. KOOPSOM ,00 k.k. Kantoorruimte ca. 568 m². Rijstuin MA Rotterdam Kantoren Kantoorruimte ca. 568 m² Rijstuin 176 3011 MA Rotterdam KOOPSOM 650.000,00 k.k. Kenmerken Koopsom 650.000,00 k.k. Opleveringsniveau In huidige staat BTW belast Nee Datum van oplevering In overleg

Nadere informatie

12 maart 2016. Holy Résidence te Vlaardingen

12 maart 2016. Holy Résidence te Vlaardingen 12 maart 2016 Holy Résidence te Vlaardingen Partijen Ontwikkeling en realisatie Boele & van Eesteren Contactpersoon Floris Gortemaker Adres Laan van Vredenoord 14 Postbus 3077 2280 GB Rijswijk Mail info@holy-residence.nl

Nadere informatie

Omtaplein 5, Wieringerwerf - 4 Appartementen

Omtaplein 5, Wieringerwerf - 4 Appartementen Pro s p e c tu s Omtaplein 5, Wieringerwerf - 4 Appartementen K O O P S O M VA N 203.000 TOT 2 7 2. 5 0 0 V R I J O P N A A M E info@optimamakelaardij.nl www.optimamakelaardij.nl T 0229 50 66 90 A Oosterblokker

Nadere informatie

Dorpsontwikkeling Den Ham Voorontwerp bestemmingsplan Zuidmaten oost woongebied

Dorpsontwikkeling Den Ham Voorontwerp bestemmingsplan Zuidmaten oost woongebied Dorpsontwikkeling Den Ham Voorontwerp bestemmingsplan Zuidmaten oost woongebied Welkom Inleiding door wethouder Oordt 1 Opbouw presentatie Huidige situatie Uitgangspunten Het stedenbouwkundige plan Referentiebeelden

Nadere informatie

Te koop. Steekterweg 0 ong

Te koop. Steekterweg 0 ong Te koop Steekterweg 0 ong 2407 Alphen aan den Rijn Prins Bernhardlaan 4, 2405 VZ Alphen aan den Rijn (0172) 47 02 47 alphen@basis.nl www.basis.nl Omschrijving Werken op maat Op het bedrijventerrein Steekterpoort

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

Verkoopbrochure kavels Steenspil 14-16, bedrijventerrein Oude Molen te Halsteren 1

Verkoopbrochure kavels Steenspil 14-16, bedrijventerrein Oude Molen te Halsteren 1 Verkoopbrochure kavels Steenspil 14-16, bedrijventerrein Oude Molen te Halsteren 1 Inhoudsopgave 1. Omschrijving registergoed... 3 2. Verkoopprocedure... 5 3. Foto s... 7 BIJLAGEN... 9 Kaart Bergen op

Nadere informatie

Memo van het College van B&W

Memo van het College van B&W Aanleiding In de commissie Ruimte van 22 mei 2014 zijn vragen gesteld over het risicoprofiel van de parkeerexploitatie gerelateerd aan het project Waterfront. In deze commissie is het voorstel van administratieve

Nadere informatie

KOOPGARANT EEN WONING KOPEN MET FLINKE KORTING!

KOOPGARANT EEN WONING KOPEN MET FLINKE KORTING! KOOPGARANT EEN WONING KOPEN MET FLINKE KORTING! KOOPGARANT Voordelig kopen, gegarandeerd verkopen In de huidige woningmarkt is de stap naar een koopwoning als starter of middeninkomer vaak onoverbrugbaar.

Nadere informatie

Bloklandstraat 123. Verkoopdetails. 113.000,- vrij op naam. start verkoop: februari 2014

Bloklandstraat 123. Verkoopdetails. 113.000,- vrij op naam. start verkoop: februari 2014 Bloklandstraat 123 Verkoopdetails Koopprijs Klusbudget Financieringseis 197.500,- Bijkomende kosten 2.000,- Totale kosten 199.500,- Aanvaarding 113.000,- vrij op naam 84.500,- inclusief btw inclusief nieuwe

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel

Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel Raadscommissie gemeente Reusel - De Mierden 8 september 2015 Laride Vastgoedstrategie Procesmanagement Projectmanagement Beheer en

Nadere informatie

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad Keuzenotitie scholencomplex Ot en Sienpad Huissen De Financiële aspecten. Naast de algemene notitie met de bijbehorende 6 bijlagen waarin de voor- en nadelen en de omgeving factoren en de financiële gevolgen

Nadere informatie

Financiering Motorcross accommodatie Noord-Holland

Financiering Motorcross accommodatie Noord-Holland Financiering Stichting NHGS Phoenix Financiering Motorcross accommodatie Noord-Holland Versie : 1.0 Datum : 18-6-2016 Inhoud 1. Toelichting financiering... 3 2. Uitleg crowdfunding... 4 3. Uitgifte van

Nadere informatie

Bouwen in plan Almen Zuid, fase 1 Zelf uw woning (laten) ontwerpen en bouwen Hoogteverschil in bouwkavels Welstandseisen en beeldkwaliteit

Bouwen in plan Almen Zuid, fase 1 Zelf uw woning (laten) ontwerpen en bouwen Hoogteverschil in bouwkavels Welstandseisen en beeldkwaliteit 1 Kavelpaspoort Almen Zuid fase 1 Kavelgegevens Plangebied Nummer 4 Type woning Vrijstaande woning Oppervlakte ± 600 m² Verkoopprijs 210.000,-- vrij op naam Korting energie maximaal 4.000,-- Bouwpeil van

Nadere informatie

Jean Monnetstraat 314. H e e m s k e r k. VRAAGPRIJS ,- kosten koper

Jean Monnetstraat 314. H e e m s k e r k. VRAAGPRIJS ,- kosten koper B R O C H Jean Monnetstraat 314 H e e m s k e r k U R E VRAAGPRIJS 339.500,- kosten koper J e a n M o n n e t s t r aat 3 1 4 t e H e e m s k e r k Geheel verbouwde hoekwoning met garage In de woonwijk

Nadere informatie

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 13 mei 2014 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen: Van

Nadere informatie

Registratienummer: ID Behorende bij: - raadsvoorstel RVO d.d. 29 maart raadsbesluit nr. RB d.d.

Registratienummer: ID Behorende bij: - raadsvoorstel RVO d.d. 29 maart raadsbesluit nr. RB d.d. N A - Registratienummer: ID 11.01795 Behorende bij: - raadsvoorstel RVO 11.0107 d.d. 29 maart 2011 - raadsbesluit nr. RB 11.0088 d.d. 16 N A 011- Inhoud I. Inleiding... 3 II. Huidige portefeuille... 5

Nadere informatie

SLECHTS 1 UNIT BESCHIKBAAR! TE KOOP. Werklust Veenweg, hoek Jachtlaan Apeldoorn

SLECHTS 1 UNIT BESCHIKBAAR! TE KOOP. Werklust Veenweg, hoek Jachtlaan Apeldoorn SLECHTS 1 UNIT BESCHIKBAAR! TE KOOP Werklust Veenweg, hoek Jachtlaan Apeldoorn Object/ligging Aan de Jachtlaan/Veenweg te Apeldoorn is reeds gestart met de bouw van het bedrijfsverzamelgebouw Werklust.

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls kantoren

Kwaliteitsimpuls kantoren 10 maart 2014, Festival Leegstaand Vastgoed Kwaliteitsimpuls kantoren Sjef de Pont, hoofd afdeling Economische Zaken, sector Stadsontwikkeling Opzet workshop Situatie s-hertogenbosch Onze aanpak: Impuls

Nadere informatie

SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem

SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem SINT MARTENS HOF 20 kluswoningen in de wijk Sint Marten te Arnhem 3 REALISATIE VAN 20 KLUSHUIZEN IN COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHT- GEVERSCHAP

Nadere informatie

Verkoopbrochure F-kavels Steenspil, bedrijventerrein Oude Molen te Halsteren 1

Verkoopbrochure F-kavels Steenspil, bedrijventerrein Oude Molen te Halsteren 1 Verkoopbrochure F-kavels Steenspil, bedrijventerrein Oude Molen te Halsteren 1 Inhoudsopgave 1. Omschrijving registergoed... 3 2. Verkoopprocedure... 5 3. Foto s... 7 BIJLAGEN... 10 VERKOOPTEKENING...

Nadere informatie

Dijkstraat Terneuzen

Dijkstraat Terneuzen Dijkstraat 58-60 Terneuzen Dijkstraat 58-60 - Terneuzen Karakteristieke tussenwoning met Franse kap op 98 m² grond. De woning is gelegen in het centrum van Terneuzen, op loopafstand van het winkelcentrum,

Nadere informatie

Belegging woon / werk op Schaepmanstraat 248 III+IV te Amsterdam 345000

Belegging woon / werk op Schaepmanstraat 248 III+IV te Amsterdam 345000 Belegging woon / werk op Schaepmanstraat 248 III+IV te Amsterdam 345000 K.K. Aanbiedende partij: Beleggingspanden.nl Email: info@beleggingspanden.nl Telefoon: 030-225 31 12 Website: www.beleggingspanden.nl

Nadere informatie

P R O S P E C T U S WERKENDAM KRUISSTRAAT 3. VRAAGPRIJS ,-- k.k. excl. btw OPLEVERING IN OVERLEG

P R O S P E C T U S WERKENDAM KRUISSTRAAT 3. VRAAGPRIJS ,-- k.k. excl. btw OPLEVERING IN OVERLEG P R O S P E C T U S WERKENDAM KRUISSTRAAT 3 VRAAGPRIJS 197.500,-- k.k. excl. btw OPLEVERING IN OVERLEG Pagina 1 T E K O O P Kruisstraat 3 4251 CT Werkendam Vraagprijs 197.500,-- k.k. excl. btw oplevering

Nadere informatie

Vraagprijs 495.000,-- k.k.

Vraagprijs 495.000,-- k.k. Zijde 38 te BOSKOOP Vraagprijs 495.000,-- k.k. Altijd al royaal willen wonen boven uw eigen praktijk-/kantoorruimte en centraal gelegen in de dorpskern van Boskoop, dan is dit uw kans! Bouwjaar Inhoud

Nadere informatie

Taxatie-instructie Koopgarant - woning op eigen grond

Taxatie-instructie Koopgarant - woning op eigen grond Taxatie-instructie Koopgarant - woning op eigen grond 1 juli 2015 1. Inleiding Deze versie van de instructie is bestemd voor de situatie dat de woningcorporatie of ontwikkelaar eigenaar is van de grond

Nadere informatie