Aan de Gemeenteraad van Delft, Phoenixstraat 16, Postbus 78, 2600 ME - Delft Delft, 14 januari 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de Gemeenteraad van Delft, Phoenixstraat 16, Postbus 78, 2600 ME - Delft Delft, 14 januari 2016"

Transcriptie

1 Aan de Gemeenteraad van Delft, Phoenixstraat 16, Postbus 78, 2600 ME - Delft Delft, 14 januari 2016 Betreft: Ontwikkeling Spoorzone en plaats voor burgerinitiatief Bijlage: Massastudie CPO-project Veld 3 Noord, Van Leeuwenhoekkwartier Spoorzone Delft 18 november 2015 Geachte Leden van de Gemeenteraad, Op 8 maart 2014 heeft het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone (OBS) voor de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft, in het bijzonder voor de Coendersbuurt, een informatiemarkt gehouden waar zowel individuele architecten als projectontwikkelaars hun woonconcepten hebben gepresenteerd aan geïnteresseerden. Op basis daarvan zijn inmiddels de bouwplannen voor de Coendersbuurt in volle gang. Wij verheugen ons op de start ervan en het feit dat een mooi gebied in het hartje van de stad Delft tot ontwikkeling kan komen. Voor ons was het een aangenaam vooruitzicht dat uw gemeenteraad in het bouwbeleid het burgerinitiatief ruim baan zou gaan geven. Voor ons aanleiding om ons voor te bereiden op de mogelijkheid om in een volgende fase zelf een woning of een appartement te gaan bouwen in de Spoorzone. Wij, een groep van zo n zes tot tien huishoudens, hadden als senioren in het bijzonder belangstelling voor het Van Leeuwenhoekkwartier. Wij willen daarin graag met elkaar een woongebouw realiseren wat ons naast woongenot ook een vorm van sociale bescherming kan bieden. Een beetje op elkaar letten kan immers nooit kwaad. En pal op het station biedt ons nog jarenlang mobiliteit. Wij geloven dat dit juist voor onze groep het beste kan worden bereikt binnen een CPO-project. In ons enthousiasme hebben wij dan ook al stappen gezet en geld geïnvesteerd om, zodra er opnieuw sprake zou zijn van een kaveluitgifte, direct te kunnen instappen en met voortvarendheid ons woningbouwplan te kunnen ontwikkelen. Wij hebben dan ook op 10 oktober 2015 aan Liesbeth Janson van Studio Huijgens gevraagd om voor ons een verkenning te doen door het maken van een massastudie naar mogelijke CPO-kavels binnen het voorlopig

2 stedenbouwkundig plan en bestemmingsplan. Studio Huijgens heeft binnen het gebied reeds ervaring opgedaan en is verantwoordelijk voor de totstandkoming van het bouwplan (zie illustratie) voor de bouwgroep Grachtenhuis Nieuw Delft in de Coendersbuurt. Dit bouwplan, waarvan binnenkort de eerste paal zal worden geslagen, is een overtuigend bewijs dat burgers i.s.m. een zelf gekozen architectenbureau, snel tot handelen kunnen komen. De Massastudie voor een cpo-project in Veld 3 Noord, Van Leeuwenhoekkwartier Spoorzone Delft, 18 november 2015 (zie bijlage) is, via Studio Huijgens, aangeboden aan wethouder L. Harpe, deze heeft onze studie tevens doorgezonden aan wethouder R. de Prez die verantwoordelijk is voor het Woonbeleid. In de massastudie is een drietal mogelijkheden opgenomen voor kavels die geschikt zijn voor een CPO-project, te weten een park-, gracht- en hofblok. De laatste locatie heeft onze voorkeur voor een verdere uitwerking. Wij vinden het belangrijk om ook u als gemeenteraad op de hoogte te stellen van ons plan. Dit heeft meer betekenis gekregen nu, naar wij hebben begrepen, de gedachten binnen het OBS uitgaan naar een gronduitgifte in de vorm van een tender waarbij het vooral gaat om een institutionele ontwikkeling van het gebied. De ruimte die dan eventueel zou worden opgenomen lijkt zich te beperken tot enkele kavels voor eengezinswoningen terwijl er voor gestapeld wonen, wat juist door de ligging van de locatie (nabijheid station) voor een CPO-project een gewenste kavelvorm is, geen ruimte lijkt te zijn. Dat zou betekenen dat initiatieven van burgers die graag zelf hun plan willen ontwikkelen en juist in Delft (komen of blijven) wonen, de mogelijkheid om vorm te geven aan ons eigen wonen op de lange baan wordt geschoven. Wij dringen er op aan dat van de zijde van de Gemeenteraad de ruimte voor het burgerinitiatief gegarandeerd wordt binnen de Spoorzone. Burgerinitiatief, andere voorbeelden in Nederland (o.a. Enschede en Almere) laten dat inmiddels overtuigend zien, draagt zorg voor een veel grotere diversiteit in het programma van de stad, de typologieën van de woningen en draagt tevens aantoonbaar bij aan de sociale cohesie van een nieuwe wijk en buurt en ja, voor de gemeente niet onbelangrijk, genereert zelfs een snellere en hogere grondwaarde dan bij een uitgifte aan institutionele partijen. Delft is gebouwd door burgers, dit heeft het karakter van Delft bepaald en is historisch van grote betekenis. Laat Delft, nu die kans zich weer voordoet en de Gemeente zelfs beschikt over eigen grond, opnieuw de burgers de kans geven om aan het eigen wonen inhoud te geven en daarmee bij te dragen aan de bouwcultuur van de stad.

3 Concluderend, verzoeken wij de gemeenteraad dringend om het mogelijk te maken dat binnen het Van Leeuwenhoekkwartier ruimte ontstaat voor een directe kaveluitgifte aan bouwgroepen van burgers. U kunt er van verzekerd zijn, de Coendersbuurt laat dat inmiddels zien, dat wij, mét het realiseren van de gewenste woning waarvan wij al zo lange tijd dromen, óók aan de ontwikkeling van het Van Leeuwenhoekkwartier onze waardevolle bijdrage kunnen en willen leveren. Het moge duidelijk zijn dat wij graag direct aan de slag willen. Tijd is voor ons senioren kostbaar en het ijzer hebben wij als groep nu heet genoeg gesmeed. Wij staan te popelen om te starten! Graag vernemen wij van u en hopen wij op uw support voor ons initiatief voor het Van Leeuwenhoekkwartier. Namens Bouwgroep Van Leeuwenhoek i.o. Henk en Henny Uilenreef, Do Harsveld van der Veen en René Alberda, Jeroen Beumer, Henk van Halen en Gerrie de Koe, Ad Paauwe en Nelleke Boel, Margriet en Ed Tromp Correspondentie adres: Studio Huijgens Huijgensstraat 7, 2515 BC Den Haag, post@studiohuijgens.nl CPO Grachtenhuis Nieuw Delft Coendersbuurt, Hoek Keizer Karelstraat en Graaf Floriskade (ontwerp 2015 door Studio Huijgens)

4 Massastudie voor een cpo-project in Veld 3 Noord, Van Leeuwenhoekkwartier Spoorzone Delft, 18 november November 2015

5 Kansen voor bouwgroepen in de Spoorzone Delft Studio Huijgens heeft in 2014 op de informatiemarkt van de Spoorzone Delft haar concept voor het Grachtenhuis gepresenteerd. Een vijftal huishoudens hebben dit woonconcept, in samenwerking met Studio Huijgens, doorontwikkeld, een bouwgroep opgericht en is verkregen. Op dit moment loopt de aanbesteding van het bouwplan en hoopt de Bouwgroep Het Grachtenhuis Nieuw Delft begin 2016 met de bouw te kunnen starten. In het afgelopen jaar hebben verschillende geïnteresseerden zich bij Studio Huijgens gemeld en aangegeven graag hun eigen woning te willen bouwen in de Spoorzone van Nieuw Delft. In opdracht van een zestal huishoudens heeft Studio Huijgens, vooruitlopend op de komende gronduitgifte voor Veld 3 in het Van Leeuwenhoekkwartier, een massastudie gemaakt van de mogelijke locaties voor een CPO-project. Het gaat hierbij om de bouw van een appartementencomplex. Bij de ontwikkeling van dit project werkt Liesbeth Janson (Studio Huijgens) samen met Mark van Kessel van het bureau Espace Continue Ontwerp in Rijswijk. De massastudie is gebaseerd op het ontwerpbestemmingplan Nieuw Delft, de presentatietekeningen van Veld 3 en is gebruik gemaakt van informatie welke is verkregen uit de gesprekken met het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS). De voorstellen in deze massastudie geven een richting aan waarbinnen potentiële bouwgroepen graag hun eigen appartementencomplex zouden willen realiseren.

6 Voorlopige stedenbouwkundige uitgangspunten voor Veld 3 In onze massastudie hebben wij voor de ontwikkeling van Veld 3 rekening gehouden met de volgende voorlopige uitgangspunten: Aan de noordelijke kop is er een maximale bouwhoogte van 32 meter (ca. 9 bouwlagen) terwijl het blok aan de zuidelijke helft aan de zijde van de Ireneboulevard een verhoogde beëindiging van ca. 28 meter zou kunnen krijgen De tussenliggende bouwstroken kennen een bouwhoogte van maximaal 22 meter Halverwege Veld 3 is aan de parkzijde een hof gepland om de doorsteek door het lange bouwblok te accentueren. Uitgifte kavels: Het OBS gaat tot nog toe uit van een mogelijke kaveluitgifte van het zuidelijk deel van Veld 3 aan Ballast Nedam. Binnen het noordelijke deel is ruimte opgenomen voor particulier opdrachtgeverschap, waaronder CPO-projecten. Omdat het in onze massastudie om CPO-projecten gaat hebben wij ons geconcentreerd op een uitwerking in het noordelijk deel.

7 Vier modellen voor een CPO-project: Parkblok, Hofblok, Grachtblok en Schakelblok In Veld 3 Noord hebben wij een viertal locaties onderzocht die voor de realisering van een CPO-project in aanmerking komen. Dit zijn de locaties: Parkblok, Hofblok en Grachtblok en Schakelblok. Voor deze locaties hebben wij, mede op basis van de geformuleerde woonwensen van de individuele huishoudens, een massa- en bezonningsstudie gemaakt. Daaruit blijkt dat drie locaties in beginsel geschikt zijn voor de ontwikkeling van een CPO-project. Alleen het Schakelblok is niet uitgewerkt, omdat dit een variant van het Grachtblok betreft. Bovendien is daar waarschijnlijk een niet-woonprogramma in de plint gewenst zoals uit de beelden van de stedenbouwkundige valt op te maken. De voorkeur van het merendeel van onze opdrachtgevers gaat uit naar het Parkblok en het Hofblok. Voor beide locaties is een CPO-ontwikkeling realistisch.

8 Indicatieve schets van mogelijke locaties Veld 3 Noord in het Van Leeuwenhoekkwartier

9 Parkblok Kenmerken van de locatie en de woningen: Het gaat hier om een breed kavel, waar men kan wonen aan het park. Het parkblok is gesitueerd in een verkeersluwe omgeving. Er is zicht op het oude centrum van Delft. Op de begane grond is ruimte voor zowel een privé tuin, als de mogelijkheid van een grote gemeenschappelijke tuin. In het parkblok kan in het bestemmingsplan tot 22 meter hoogte gebouwd worden waardoor er bij 7 bouwlagen ruimte ontstaat voor ca. 12 brede woningen. Wij zijn uitgegaan van de realisering van doorzonwoningen. Hierdoor zijn de woningen 2-zijdig georiënteerd. Aan de oostzijde is er uitzicht op het park. Aan de westzijde is er ruimte voor een balkon op de zon. In lagere varianten is er ruimte voor tien woningen bij 6 bouwlagen en acht woningen bij 5 bouwlagen.

10

11

12

13 Bezonning uitgangspunten In het model zijn de bebouwingshoogten uit de verbeelding bij het (ontwerp) bestemmingsplan verwerkt, de hoogte in meters staat bovenop het bouwblok aangegeven. De diepte van de bouwblokken is een interpretatie, namelijk 12m aan de parkzijde en 16m aan de grachtzijde. De afmetingen van het Hof zijn enigszins bepaald uit de studie City Lounge van Palmbout voor de gemeente Delft. De blokgegevens blijven daarmee suggestief maar geven een beeld van wat er mogelijk is bij min of meer benutting van de toegestane bouwhoogten volgens het (ontwerp) bestemmingsplan. Een worst case scenario voor de belemmering van zonlicht op de locatie is hiermee verbeeld. Voor de bezonning zijn steeds 2 verschillende jaarmomenten per blok (locatie) in beeld gebracht: 21 maart, tevens vergelijkbaar met de maand september: De tijden zijn uur 21 Juni: De tijden zijn uur

14 Eén standpunt per blok (Gracht- Park- en Hof) is als zichtpunt genomen om het goed in beeld te brengen. De wintersituatie is vooralsnog buiten beschouwing gelaten, een veel lagere zonnestand levert een aanzienlijk sterkere schaduwval op die verder reikt. In alle animaties is een tijd aangehouden van UTC + 2 uur, dat wil zeggen Nederlandse zomertijd (hoewel die 21 maart nog net niet is ingegaan). De animaties zijn uitgevoerd met behulp van het programma Sketch-Up 8. De geografische locatie is afgelezen op GPS enigszins in de buurt, de kaart die als onderlegger zichtbaar is werd ontleend aan digitale tekeningbestanden van Gemeente Delft met correcte Noordrichting.

15 Bezonning Parkblok

16 Grachtblok Kenmerken van de locatie en de woningen: Het betreft hier een kavel aan de Nieuwe Gracht. Op de begane grond grenst dit bouwblok aan de oostzijde waarschijnlijk aan een, in het binnenterrein gelegen, half verdiepte parkeergarage. Hierdoor is er geen mogelijkheid om op de begane grond te wonen en is er geen - al dan niet gemeenschappelijke - tuin. De voorzijde van het Grachtblok is op het westen gelegen. Hierdoor hebben de balkons een optimale bezonning aan de straat- en grachtzijde. Daartegenover staat dat er sprake zal zijn van een doorgaande hoofdstraat. Aan de voorzijde zijn geluidswerende maatregelen vanwege het verkeer waarschijnlijk noodzakelijk. De slaapvertrekken kunnen aan de rustige oostzijde in het binnenterrein worden gesitueerd. In ons voorstel hebben wij een zevental woningen opgenomen in een blok van 5 bouwlagen. Er is in beginsel ruimte voor een woning met een bedrijfsfunctie. Wij zijn in dit plan uitgegaan van een woning op het bel-etage niveau. De bergingen en de fietsenstalling zijn op het begane grond niveau opgenomen. In een variant met 6 bouwlagen kunnen hier 9 appartementen gerealiseerd worden. In de massastudie zijn de woningen terrasvormig ontworpen zodat iedere woning met haar terras optimaal van de zon kan profiteren.

17

18

19

20 Bezonning Grachtblok

21 Hofblok Kenmerken van de locatie en de woningen: Het betreft hier een kavel aan een half omsloten hof. Hierdoor ontstaat een langwerpig bouwblok dat het binnenterrein van het noordelijke deel afsluit. Alle verblijfsruimtes kijken uit op de hof. Door deze situering ontstaat er een bijzondere plek met woningen die voor wat betreft de typologie een afwijkend formaat hebben. De woningen zijn met hun langsgevel georiënteerd op het zuiden en liggen met de kopgevel aan het park. Het bouwblok is bruto 9.90 meter diep en de woningen hebben wisselende lengtes tot wel 15 meter in de breedte. Je kunt hier wonen in de luwte van de hof met een goede bezonning en hebt tegelijkertijd uitzicht op het park. In dit voorstel gaan wij uit van twee varianten met respectievelijk 5 en 7 bouwlagen. Hierdoor ontstaat ruimte voor 8 dan wel 11 woningen. De variant met 8 woningen heeft een portiekontsluiting, terwijl de variant van 7 bouwlagen uitgaat van een situatie met een veiligheidstrappenhuis. Het Hofblok heeft de volgende voordelen: zuidligging, parkligging, kleine kaveloppervlak en verkeersluw. Nadeel kan zijn dat er geen ruimte voor een tuin is. De woningen hebben relatief veel geveloppervlak, wat prettig is maar tevens kostenverhogend werkt.

22

23

24

25

26

27

28

29 Bezonning Hofblok

30 Conclusie en aanbevelingen ten behoeve van een voorspoedige ontwikkeling van bouwinitiatieven in het Van Leeuwenhoekkwartier bezien vanuit CPO-perspectief (1) Uit de massastudie blijkt dat het Parkblok zeer geschikt is voor een CPO-project vanwege de gelijkwaardige oriëntatie van de woningen. Een nadeel van deze locatie is dat de tuin, vanwege het kaveloppervlak, in financiële zin onevenredig zwaar drukt op de stichtingskosten van de individuele woningen. Voor veel kandidaten kan de grondprijs een obstakel zijn om te kunnen deelnemen. Het Hofblok is juist door zijn a-typische vorm, een dwarsrichting, een aantrekkelijke locatie. Voor een bouwgroep kan dit bijdragen aan een eigen woonidentiteit. Het Grachtblok is minder geschikt voor een CPO-project omdat, door de ligging tegen verkeersweg en parkeergarage aan, er hierdoor juist minder aantrekkingskracht van de locatie uit gaat. Dit bemoeilijkt de vorming van een groep die dit proces daadwerkelijk kan dragen. Voor een voorspoedige ontwikkeling van bovengenoemde locaties is het gewenst dat het OBS een volstrekt helder kavelpaspoort aanlevert. Daarbij verdient het de aanbeveling dat de gemeente rekening houdt met het feit dat het ritme van een CPO-project fundamenteel anders is georganiseerd dan dat van een commerciële projectontwikkelaar. Voor de laatste is het vaak een van de meerdere projecten en voor de bouwgroep gaat het altijd om dat ene project. Bouwen is voor hen een kwetsbaar proces, waaraan reële financiële risico s verbonden zijn. Belangrijk is dan ook dat de gemeente zich faciliterend en dienstbaar opstelt naar de bouwgroep en zorg draagt voor een voorspoedige en vooral eenduidige behandeling van het bouwvoornemen.

31 Conclusie en aanbevelingen ten behoeve van een voorspoedige ontwikkeling van bouwinitiatieven in het Van Leeuwenhoekkwartier bezien vanuit CPO-perspectief (2) De leden van de bouwgroep die het initiatief hebben genomen om de eigen woning vorm te geven, hebben daar ook ideeën en gedachten bij. Vaak gaat het om het in vervulling laten gaan van een lang gekoesterde wens. De keuze voor de locatie in het Van Leeuwenhoekkwartier past daar in. Het maakproces van het appartementencomplex en de individuele woning daarbinnen is een intensief proces tussen de leden van de bouwgroep en de architect. Het is belangrijk dat de gemeente de creativiteit van haar burgers, in dit geval de bouwgroep, respecteert. Binnen die houding mag worden verwacht dat het te ontwikkelen project ook een bijzondere bijdrage zal gaan leveren aan de gemeente Delft en in het bijzonder aan de karakteristiek van de Spoorzone. Tot slot: binnenkort zal de uitgifte van de kavels in Veld 3 Noord gaan beginnen. De vraag is wat daarbij de selectiecriteria zullen zijn. Gaat het de gemeente om de hoogste bieder of staat de kwaliteit van de invulling van het Van Leeuwenhoekkwartier centraal? Het verdient ons inziens de aanbeveling om bij de uitgifte van de grond het aspect van kwaliteit van dit nieuwe stadsdeel en het tot stand brengen van een zo groot mogelijke diversiteit zwaar te laten wegen. De toekomst van het Van Leeuwenhoekkwartier, maar ook de voortgang van de Spoorzone in z n totaliteit zal daarvan in positieve zin kunnen profiteren.

32 Liesbeth Janson studeerde als architect af in 1991 aan de TU-Delft met een ontwerp voor de nieuwbouw van het gerechtshof aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het ontwerp werd door Archiprix gehonoreerd met een derde prijs van de landelijke afstudeerprojecten. In 2008 richtte Liesbeth Janson Studio Huijgens op. Zij specialiseerde zich in combinaties van wonen en zorg in zowel institutionele als particuliere woonprojecten. Zo werd in het najaar van 2014 het woon-zorgcomplex FagelCats opgeleverd. Dit binnenstedelijk project is naadloos ingepast in de architectuur van de grachtengordel van Amsterdam zonder daarin restauratief te zijn. In het woon-zorgcomplex zijn een veelvoud van doelstellingen gecombineerd. Er zijn, naast woningen in de sociale huur en de vrije sector, ook kleinschalige woonvoorzieningen voor vier woongroepen met zes ouderen met dementie. In het hart van het plan is een gemeenschappelijk paviljoen met er omheen een geurtuin. Het project kwam tot stand in opdracht van de woningcorporatie Ymere en zorgaanbieder Amsta. Marit Geluk maakte een korte film van FagelCats: In 2014 deed zij mee aan een architectenselectie voor PO in Nieuw Delft. Haar ontwerp, een hedendaags grachtenhuis voor Delft, werd uitgangspunt voor het eerste CPO-project in Nieuw Delft. Eind 2015 is een start gemaakt met de vorming van een zelfbouwgroep in het Van Leeuwenhoekkwartier in Nieuw Delft. In zowel het woon-zorgcomplex FagelCats als de beide genoemde CPO projecten werkt Studio Huijgens in netwerkverband nauw samen Espace-Continue. Dit bureau is in 2010 opgericht door Mark van Kessel en gevestigd in Rijswijk. Mark van Kessel studeerde in 1985 af aan de TU-Delft op een huisvesting voor het Rotterdams Conservatorium en DansAcademie (Dit complex is later onder de naam Codarts daadwerkelijk elders in de stad gerealiseerd). Verbonden aan verschillende architectenbureaus is hij betrokken geweest bij uiteenlopende projecten waaronder vervangende nieuwbouw van een aanzienlijk deel van een ziekenhuis, diverse woningbouwprojecten waaronder appartementen, zorginstellingen, gezondheidscentrum en een scala aan utiliteitsgebouwen. Voor onder andere Vestia heeft Espace-Continue sinds 2010 verschillende uitgevoerde transformaties ontworpen en studies verricht naar herbestemmingen. Als gastdocent is Mark van Kessel al geruime tijd verbonden aan de TU-Delft, faculteit architectuur.

Massastudie voor een cpo-project in Veld 3 Noord, Van Leeuwenhoekkwartier Spoorzone Delft, 18 november 2015. 17 November 2015

Massastudie voor een cpo-project in Veld 3 Noord, Van Leeuwenhoekkwartier Spoorzone Delft, 18 november 2015. 17 November 2015 Massastudie voor een cpo-project in Veld 3 Noord, Van Leeuwenhoekkwartier Spoorzone Delft, 18 november 2015 17 November 2015 Kansen voor bouwgroepen in de Spoorzone Delft Studio Huijgens heeft in 2014

Nadere informatie

Lorem Ipsum NIEUWSBRIEF. Startbijeenkomsten nieuwe bouwgroep Spoorzone Nieuw Delft. Mei-Juni 2015

Lorem Ipsum NIEUWSBRIEF. Startbijeenkomsten nieuwe bouwgroep Spoorzone Nieuw Delft. Mei-Juni 2015 1 Lorem Ipsum NIEUWSBRIEF Startbijeenkomsten nieuwe bouwgroep Spoorzone Nieuw Delft Mei-Juni 2015 Op dinsdag 16 juni om 20.00 uur en donderdag 18 juni om 15.00 uur organiseert Studio Huijgens voor de mensen

Nadere informatie

Veld 5. Vragen en antwoorden n.a.v. informatieavond d.d. 16 maart 16.

Veld 5. Vragen en antwoorden n.a.v. informatieavond d.d. 16 maart 16. Veld 5 Vragen en antwoorden n.a.v. informatieavond d.d. 16 maart 16. Waar is de locatie van Veld 5? Bouwplan veld 5 is een deelplan van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft, in het centrum van Delft. Het

Nadere informatie

Zienswijzenverslag bestemmingsplan Het Bleekveld.

Zienswijzenverslag bestemmingsplan Het Bleekveld. Zienswijzenverslag bestemmingsplan Het Bleekveld. Gemeente Enschede Afdeling Bestemmingsplannen Juni 2014 Het ligt in de bedoeling om op een reeds langdurig braakliggende locatie aan de Haaksbergerstraat,

Nadere informatie

LAAN OP ZUID LAAN OP ZUID

LAAN OP ZUID LAAN OP ZUID planopzet 01.07.2017 Wil je in de stad wonen, vlakbij winkels, horeca en goede scholen, maar wel graag rustig en veilig? Dan is Overtuin misschien iets voor jou! Hou je van het contrast van de bruisende

Nadere informatie

WONEN VOOR GEVORDERDEN. Boxtel Ouderen in Regie 15 juni 2016

WONEN VOOR GEVORDERDEN. Boxtel Ouderen in Regie 15 juni 2016 WONEN VOOR GEVORDERDEN Boxtel Ouderen in Regie 15 juni 2016 Introductie Sinds begin 2016: Stephan Maussen nieuw bestuurslid Introductie Salon 17 maart Stap 1: Vriend worden Vriend worden biedt de mogelijkheid

Nadere informatie

Zorgeloos wonen in een modern hof

Zorgeloos wonen in een modern hof Zorgeloos wonen in een modern hof 22 comfortabele nieuwbouw appartementen Centraal gelegen nabij centrum en station noorderhof-hillegom.nl Noorderhof Hillegom zorgeloos wonen in een modern hof Nabij de

Nadere informatie

Nieuwbouw Woerden. Woerden Schilderskwartier VAN SCHAGEN ARCHITEKTEN #25

Nieuwbouw Woerden. Woerden Schilderskwartier VAN SCHAGEN ARCHITEKTEN #25 Nieuwbouw Woerden Woerden Schilderskwartier VAN SCHAGEN ARCHITEKTEN #25 n renovatie n nieuwbouw oorspronkelijke situatie definitieve nieuwbouwplan 2010 voormalige herstructureringsplan 2008 In goed overleg

Nadere informatie

congres senioren kbo brabant 8 juni 2017 vissers & roelands architecten & ingenieurs 1 Seniorenhuisvesting concepten en voorbeelden 8 juni 2017

congres senioren kbo brabant 8 juni 2017 vissers & roelands architecten & ingenieurs 1 Seniorenhuisvesting concepten en voorbeelden 8 juni 2017 1 Seniorenhuisvesting concepten en voorbeelden 8 juni 2017 Presentatie - Wie zijn wij? - Seniorenhuisvesting, concepten en voorbeelden - Meergezinswoningen Deurne - Woongebouw dementerende ouderen Sterksel

Nadere informatie

Amsterdam - Staalmanpleinbuurt. Stedenbouwkundig ontwerp voor herstructurering naoorlogse woonwijk.

Amsterdam - Staalmanpleinbuurt. Stedenbouwkundig ontwerp voor herstructurering naoorlogse woonwijk. Amsterdam - Staalmanpleinbuurt Stedenbouwkundig ontwerp voor herstructurering naoorlogse woonwijk. Amsterdam - Staalmanpleinbuurt Stedenbouwkundig ontwerp voor herstructurering naoorlogse woonwijk. De

Nadere informatie

Centrumplan De Lier. Bezonningsstudie

Centrumplan De Lier. Bezonningsstudie Centrumplan De Lier Bezonningsstudie 6 mei 2014 Centrumplan De Lier in vogelvlucht vanuit het noordwesten Centrumplan De Lier in vogelvlucht vanuit het zuidoosten Spring architecten Weena-zuid 110 3012

Nadere informatie

JongZeeuw architecten - wie zijn we?

JongZeeuw architecten - wie zijn we? JongZeeuw architecten - wie zijn we? Grondslag bij de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Multidisciplinair bureau met deskundigheid op het vlak van architectuur, stedenbouw, interieur, energiezuinigheid,

Nadere informatie

Den Helder Stadshart 77

Den Helder Stadshart 77 76 Uitwerkingsplan Den Helder Stadshart 77 N 3.5.GRACHTENGORDEL / DE BEWONERS VAN DE GRACHTENGORDEL HEBBEN DE MOGELIJKHEID OM EEN BOOTJE VOOR DE DEUR AAN TE LEGGEN. DE SFEER WORDT BEPAALD DOOR DE FRAAIE

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Planontwikkeling eiland 5

Raadsvoorstel. Planontwikkeling eiland 5 Raadsvoorstel Nummer 39 Programma Management VINEX Wonen en Verkeer Datum 19 februari 2002 Betreft Welstandsvrij bouwen eiland 5 Floriande Dienst Commissie Bijlage(n) 4 Samenvatting Aan de hand van een

Nadere informatie

Programma. 1. Bestemmingsplan & kavelpaspoorten Van Leeuwenhoekkwartier Noord. 2. Update gebiedsontwikkeling - Parkeren - Marktontwikkelingen - Park

Programma. 1. Bestemmingsplan & kavelpaspoorten Van Leeuwenhoekkwartier Noord. 2. Update gebiedsontwikkeling - Parkeren - Marktontwikkelingen - Park Programma 1. Bestemmingsplan & kavelpaspoorten Van Leeuwenhoekkwartier Noord 2. Update gebiedsontwikkeling - Parkeren - Marktontwikkelingen - Park Afsluiting 22 september 2015 1 Bestemmingsplan & kavelpaspoorten

Nadere informatie

Woongebied Land van Matena. Presentatie Commissie Ruimte 12 april 2017

Woongebied Land van Matena. Presentatie Commissie Ruimte 12 april 2017 Woongebied Land van Matena Presentatie Commissie Ruimte 12 april 2017 Inhoud 1. Hoe zat het ook alweer 2. Uitkomsten woonwensenonderzoek 3. Het definitieve stedenbouwkundig plan 4. Het vervolg Het project

Nadere informatie

Te huur 86 appartementen in woonpark Zonnetij te Aarle-Rixtel

Te huur 86 appartementen in woonpark Zonnetij te Aarle-Rixtel Te huur 86 appartementen in woonpark Zonnetij te Aarle-Rixtel Inhoudsopgave Zonnetij 3 Waar gelegen in Aarle-Rixtel? 4 De appartementen 5 Kwaliteit en voorzieningenniveau 6 Situatietekening 7 Blok A Overzichtsplattegrond

Nadere informatie

Piet Hein kavel te Goes

Piet Hein kavel te Goes Piet Hein kavel te Goes Stedenbouwkundige randvoorwaarden 151215 BIJLAGE 2 1 Bestaande situatie De Piet Hein kavel ligt aan de zuidrand van de oude binnenstad in een omgeving met deels kleinschalige oudere

Nadere informatie

Grens Bisschop Balderikstraat e.o. Grens Oldenzaal Centraal. Deelgebied. Luchtfoto Oldenzaal Centraal

Grens Bisschop Balderikstraat e.o. Grens Oldenzaal Centraal. Deelgebied. Luchtfoto Oldenzaal Centraal Grens Bisschop Balderikstraat e.o. Deelgebied 1 Grens Oldenzaal Centraal Luchtfoto Oldenzaal Centraal Deelgebied 1 Bestaande situatie 2011: Herijking Masterplan Oldenzaal Centraal Luchtfoto plangebied

Nadere informatie

BORGSTEDE EN OMGEVING

BORGSTEDE EN OMGEVING UITSNEDE STRUCTUURKAART 56 UITSNEDE VOORBEELDUITWERKING BORGSTEDE EN OMGEVING STEDENBOUWKUNDIGE STRUCTUUR Uitgangspunt voor de stedenbouwkundige structuur voor het deelgebied Borgstede e.o. is de bestaande

Nadere informatie

Exclusief Vrachelsedijk in Oosterhout

Exclusief Vrachelsedijk in Oosterhout Exclusief Vrachelsedijk in Oosterhout 1 Realiseer uw eigen droomhuis Op één van de mooiste locaties in Oosterhout, op het kleine wooneiland Vrachelen, zijn drie zeer exclusieve en riante bouwkavels te

Nadere informatie

wijswonen bottom-up > stedenbouw > architectuur

wijswonen bottom-up > stedenbouw > architectuur wijswonen bottom-up > stedenbouw > architectuur WijsWonen is een initiatief om in Apeldoorn een eigentijds collectief wooncomplex te realiseren. Niet alleen op financieel, maar ook op sociaal gebied is

Nadere informatie

Ruimtelijke Uitgangspunten. ontwikkeling locatie dorpsschool, Steenhoek te Rozendaal

Ruimtelijke Uitgangspunten. ontwikkeling locatie dorpsschool, Steenhoek te Rozendaal Ruimtelijke Uitgangspunten ontwikkeling locatie dorpsschool, Steenhoek te Rozendaal Ruimtelijke kenmerken situatie Woongebied jaren 70 Architectuur gevarieerd Vrijstaande huizen, ruime kavels Geschakelde

Nadere informatie

BOUWGROEP NIEUW-WEST LOCATIE EN PLANNING

BOUWGROEP NIEUW-WEST LOCATIE EN PLANNING BOUWGROEP NIEUW-WEST LOCATIE EN PLANNING LOCATIE JAN TOOROPSTRAAT 5 Op de locatie Jan Tooropstraat 5 komt een zelfbouwkavel beschikbaar voor een kleine bouwgroep. Vlakbij het Rembrandtpark en op zo n 10

Nadere informatie

Plan B Helschriksel Q4 Venlo

Plan B Helschriksel Q4 Venlo Plan B Helschriksel Q4 Venlo Locatie De Helschriksel-locatie betreft een onderdeel van een historisch bouwblok het Schriksel (Lomstraat-Helschriksel-Maasschriksel-Peperstraat), gelegen in de binnenstadswijk

Nadere informatie

Woonsferen Definitieve versie, augustus 2015

Woonsferen Definitieve versie, augustus 2015 Waar wil jij wonen? Woonsferen Inleiding De gemeente s Hertogenbosch ontwikkelt op de voormalige voetbalvelden op het Jan Sluyterscomplex een nieuwe woongebied met circa 100 woningen voor zelfbouwers en

Nadere informatie

Herontwikkeling De Dubbeldekker SCHATKAART

Herontwikkeling De Dubbeldekker SCHATKAART SCHATKAART Conclusies: POSITIEF Veel groen Zicht op groen, vanuit balkons, achtertuinen - veel groen beleving Veel volwassen, grote bomen Autoluw gebied Speelplek - wordt goed gebruikt Schoolplein Laag

Nadere informatie

Schetsontwerp Starterswoningen Achterweg 90 Voormalig Cultureel Centrum, Nieuwe Wetering.

Schetsontwerp Starterswoningen Achterweg 90 Voormalig Cultureel Centrum, Nieuwe Wetering. Schetsontwerp Starterswoningen Achterweg 90 Voormalig Cultureel Centrum, Nieuwe Wetering. 1 September 2014 Schetsontwerp Starterswoningen Achterweg 90 Voormalig Cultureel Centrum, Nieuwe Wetering. Project:

Nadere informatie

VERKOOP: TRANSFORMATIE OBJECT ZIEKENHUIS RIJNSTATE VELP m2 BVO, m2 terrein

VERKOOP: TRANSFORMATIE OBJECT ZIEKENHUIS RIJNSTATE VELP m2 BVO, m2 terrein VERKOOP: TRANSFORMATIE OBJECT ZIEKENHUIS RIJNSTATE VELP 23.528 m2 BVO, 21.858 m2 terrein INLEIDING Rijnstate Transformatie ziekenhuis en terrein Entree gebied Velp Rijnstate heeft een strategisch vastgoedplan

Nadere informatie

Nesselande. Rotterdam

Nesselande. Rotterdam Nesselande otterdam Nesselande Nesselande, otterdam otterdam KAVELTEKENINGEN ENVrije KAVELPIJZEN Informatieboek s Fase 1, 2, 3 en 4JULI 2016 Informatieboek Waterwijk Vrije s FaseMei1, 2, 3 en 4 FASE 5

Nadere informatie

Nota van Uitgangspunten Oude Uitbreiding West Sliedrecht. December 2008

Nota van Uitgangspunten Oude Uitbreiding West Sliedrecht. December 2008 Nota van Uitgangspunten Oude Uitbreiding West Sliedrecht December 2008 Inhoudsopgave Inleiding Stedenbouwkundig plan Verkeer en parkeren Architectuur Erfafscheidingen Groen en spelen December 2008-02

Nadere informatie

Informatieavond Wonen in Elspeet Noordwest 17 maart 2015

Informatieavond Wonen in Elspeet Noordwest 17 maart 2015 Informatieavond Wonen in Elspeet Noordwest 7 maart 205 Op 7 maart 205 organiseerden de gemeente Nunspeet, Omnia Wonen en Van Wijnen een informatiebijeenkomst voor de plannen voor nieuwe woningen in Elspeet

Nadere informatie

De IJzergieterij Hardinxveld- Giessendam

De IJzergieterij Hardinxveld- Giessendam De IJzergieterij Hardinxveld- Giessendam IJzergieterij Hardinxveld-Giessendam Omschrijving 2 IJzergieterij Hardinxveld-Giessendam Locatie IJzergieterij De voormalige ijzergieterij aan de Rivierdijk ligt

Nadere informatie

Wonen doe je op jouw eigen wijze en je hebt zo je eigen woonideeën. mogen worden. ArchitectBNA.nl uit Amsterdam

Wonen doe je op jouw eigen wijze en je hebt zo je eigen woonideeën. mogen worden. ArchitectBNA.nl uit Amsterdam Specifieke woonhuizen ontwerpen voor individuele mensen is ons kenmerk. Of dat nu n vrijstaand huis is of in een rij, een appartement, studio of loft. In al onze woningtypes streven wij naar de meest flexibele

Nadere informatie

Ketenintegratie in de bouw: beter, sneller en goedkoper

Ketenintegratie in de bouw: beter, sneller en goedkoper Ketenintegratie in de bouw: beter, sneller en goedkoper Wat is ketenintegratie? Ketenintegratie in de bouw betekent met meerdere partijen werken aan een gezamenlijk doel. De keten is zo groot als je hem

Nadere informatie

Ringdijk - Citroëngarage. 3 e Stamtafel 28 september 2015

Ringdijk - Citroëngarage. 3 e Stamtafel 28 september 2015 Ringdijk - Citroëngarage 3 e Stamtafel 28 september 2015 Wouter Veldhuis, stedenbouwkundige Hans van der Heijden, architect Jan Emmens, Ringdijk Garage BV Imke Veltmeijer, gebiedsontwikkelaar Eigen Haard

Nadere informatie

Bezonningsstudie Kop Zuidas maart 2009

Bezonningsstudie Kop Zuidas maart 2009 Bezonningsstudie Kop Zuidas maart 2009 1 2 INHOUD Inleiding 5 Uitvoeringsbesluit 2009 7 effecten randvoorwaardenkaart 7 effecten voorbeeldverkaveling 13 Bezonning bestaande situatie 19 3 4 INLEIDING Dit

Nadere informatie

Stedenbouwkundige aspecten. 7e SilentRoads Symposium, 18 mei

Stedenbouwkundige aspecten. 7e SilentRoads Symposium, 18 mei Stedenbouwkundige aspecten 7e SilentRoads Symposium, 18 mei 2010 1 Stedenbouwkundige aspecten bij een stil ontwerp van de leefomgeving in stedelijke situaties ir. Theodoor Höngens M+P raadgevende ingenieurs

Nadere informatie

27 november 2015. Holy Résidence te Vlaardingen

27 november 2015. Holy Résidence te Vlaardingen 27 november 2015 Holy Résidence te Vlaardingen Partijen Ontwikkeling en realisatie: Ontwerp: Vereniging Boele & van Eesteren Laan van Vredenoord 14 Postbus 3077 2280 GB Rijswijk De Vilder & Zonneveld architecten

Nadere informatie

PROJECTPLAN CITY RANCH, LEEGHWATERKWARTIER, HOOFDDORP Tejo Remy & René Veenhuizen

PROJECTPLAN CITY RANCH, LEEGHWATERKWARTIER, HOOFDDORP Tejo Remy & René Veenhuizen PROJECTPLAN CITY RANCH, LEEGHWATERKWARTIER, HOOFDDORP Tejo Remy & René Veenhuizen Voor een klein, nieuw in te richten park in het Leeghwaterkwartier in Hoofddorp zochten woningcorporatie Ymere en Gemeente

Nadere informatie

Eekholt Plaza, Verkavelingsstudie hotel- en woontorens, Diemen. In opdracht van Pluis Participatie Groep

Eekholt Plaza, Verkavelingsstudie hotel- en woontorens, Diemen. In opdracht van Pluis Participatie Groep Eekholt Plaza, Verkavelingsstudie hotel- en woontorens, In opdracht van Pluis Participatie Groep 1/7 De locatie betreft een kavel met kantoorgebouw op een bedrijventerrein in op de grens met Amsterdam

Nadere informatie

GEMEENTE AMSTERDAM STADSDEEL NIEUW-WEST. Nota van beantwoording zienswijzen en reacties overlegpartners. behorend bij het

GEMEENTE AMSTERDAM STADSDEEL NIEUW-WEST. Nota van beantwoording zienswijzen en reacties overlegpartners. behorend bij het GEMEENTE AMSTERDAM STADSDEEL NIEUW-WEST Nota van beantwoording zienswijzen en reacties overlegpartners behorend bij het bestemmingsplan Oostoever 2014 November 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Zienswijzen

Nadere informatie

RICHTLIJN ONTWIKKELINGSMOGELIJKHEDEN Parallelweg

RICHTLIJN ONTWIKKELINGSMOGELIJKHEDEN Parallelweg mei 2017 2 Aanleiding Recent zijn enkele particuliere initiatieven ingediend voor (sloop-)nieuwbouw van woningen aan de Parallelweg. Dit type initiatieven leidt over het algemeen tot een dichtere bebouwingsstructuur

Nadere informatie

Inschrijving van start!

Inschrijving van start! LittleAmsterdam bouw nu uw eigen grachtenpand 14 appartementen + 2 bedrijfsruimtes Inschrijving van start! De karakteristieken: - een sfeervol energiebewust grachtenpand zonder de ongemakken van bestaande

Nadere informatie

Notitie 20092240-03 Bouwplan ringspoorlijn blok 5 te Amsterdam. Toetsingskader en bouwkundige randvoorwaarden m.b.t. omgevingslawaai.

Notitie 20092240-03 Bouwplan ringspoorlijn blok 5 te Amsterdam. Toetsingskader en bouwkundige randvoorwaarden m.b.t. omgevingslawaai. Notitie 20092240-03 Bouwplan ringspoorlijn blok 5 te Amsterdam. Toetsingskader en bouwkundige randvoorwaarden m.b.t. omgevingslawaai. Datum Referentie Behandeld door 16 mei 2012 20092240-03 ir. J. Hardlooper/CVr

Nadere informatie

4 MAART 2015 www.noorderhavenzutphen.nl

4 MAART 2015 www.noorderhavenzutphen.nl Verslag workshop 2 WONEN AAN DE HAVEN NOORDERHAVEN 4 MAART 2015 www.noorderhavenzutphen.nl Op woensdagavond 4 maart is de tweede workshop voor Veld 10 in de oude Broodfabriek gehouden. Op deze avond hebben

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Torenstraat 7 Gassel

Beeldkwaliteitsplan Torenstraat 7 Gassel 1 Gegevens over het plan: Plannaam: Datum: April 2017 Projectnummer Buro SRO: 14.40.09 Gegevens projectbetrokkenen: Opdrachtgever: Contactpersoon opdrachtgever: Dhr. G. Ariens Dhr. G. Ariens Gegevens Buro

Nadere informatie

een breed gedragen alternatief Haarlem 1 december 2013

een breed gedragen alternatief Haarlem 1 december 2013 H E R O N T W I K K E L I N G - K O N I N G S T E I N - E O een breed gedragen alternatief Haarlem 1 december 2013 H E R O N T W I K K E L I N G - K O N I N G S T E I N - E O een breed gedragen alternatief

Nadere informatie

KAVELPASPOORT CPO-ONTWIKKELING RUBENSSTRAAT LOCATIE SPORTFONDSENBAD

KAVELPASPOORT CPO-ONTWIKKELING RUBENSSTRAAT LOCATIE SPORTFONDSENBAD KAVELPASPOORT 3 sep 2017 CPO-ONTWIKKELING RUBENSSTRAAT LOCATIE SPORTFONDSENBAD Dit concept-kavelpaspoort omvat de (stedenbouwkundige) randvoorwaarden die van toepassing zijn op de ontwikkeling van een

Nadere informatie

Bepaal zelf hoe je wilt wonen. In de Westwijk in Vlaardingen

Bepaal zelf hoe je wilt wonen. In de Westwijk in Vlaardingen Bepaal zelf hoe je wilt wonen In de Westwijk in Vlaardingen Collectief In de Westwijk in Vlaardingen Particulier Samen met je buren je eigen woning ontwerpen en laten bouwen. Zelf bepalen hoe je wil wonen

Nadere informatie

Bijlage 1 Beschrijving verloop ontwikkeling stedenbouwkundig plan herontwikkeling Riethorst

Bijlage 1 Beschrijving verloop ontwikkeling stedenbouwkundig plan herontwikkeling Riethorst Bijlage 1 Beschrijving verloop ontwikkeling stedenbouwkundig plan herontwikkeling Riethorst In deze bijlage wordt nader ingegaan op het proces dat de afgelopen jaren doorlopen is om te komen tot een stedenbouwkundig

Nadere informatie

WAGENINGEN, DE MOUTERIJ STEDENBOUWKUNDIG PLAN & BEELDKWALITEIT 21 JUNI 2016

WAGENINGEN, DE MOUTERIJ STEDENBOUWKUNDIG PLAN & BEELDKWALITEIT 21 JUNI 2016 WAGENINGEN, DE MOUTERIJ STEDENBOUWKUNDIG PLAN & BEELDKWALITEIT 21 JUNI 2016 2 I WAGENINGEN, DE MOUTERIJ INHOUDSOPGAVE AANLEIDING AANPASSING BEELDKWALITEITPLAN 5 CONTEXT 6 HUIDIGE SITUATIE 7 STEDENBOUWKUNDIG

Nadere informatie

Eekholt Plaza, Verkavelingsstudie hotel- en woontorens, Diemen. In opdracht van Pluis Participatie Groep

Eekholt Plaza, Verkavelingsstudie hotel- en woontorens, Diemen. In opdracht van Pluis Participatie Groep Eekholt Plaza, Verkavelingsstudie hotel- en woontorens, In opdracht van Pluis Participatie Groep De locatie betreft een kavel met kantoorgebouw op een bedrijventerrein in op de grens met Amsterdam Zuidoost.

Nadere informatie

KAVELPASPOORTEN / WATERMOLEN 24 SCHAGEN

KAVELPASPOORTEN / WATERMOLEN 24 SCHAGEN KAVELPASPOORTEN / WATERMOLEN 24 SCHAGEN Watermolen Zaagmolen KAVELPASPOORTEN / WATERMOLEN 24 SCHAGEN Inhoud Beeldkwaliteit Kavelpaspoorten Projectnummer : 11008-001 Bestand : 11008-001-19 Datum : 30 september

Nadere informatie

vaststellen bestemmingsplan "Bartok"

vaststellen bestemmingsplan Bartok Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. Documentnummer : 2015.0.053.200 Zaaknummer: 2014-12-01755 Onderwerp: vaststellen bestemmingsplan "Bartok" Aan de gemeenteraad. Arnhem, 9 juni 2015 VOORSTEL

Nadere informatie

Helden van de Ruyter. 8 Unieke herenhuizen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Inzending: Rotterdam Architectuur Prijs 2018

Helden van de Ruyter. 8 Unieke herenhuizen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Inzending: Rotterdam Architectuur Prijs 2018 Helden van de Ruyter 8 Unieke herenhuizen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Inzending: Rotterdam Architectuur Prijs 2018 8 Pioniers in Rotterdam Zuid Inpasssing in beschermd stadsgezicht en

Nadere informatie

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke motivering Orthen 2-14

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke motivering Orthen 2-14 B&W-voorstel Onderwerp: Ruimtelijke motivering Orthen 2-14 1) Status Het voorstel heeft betrekking op de collegebevoegdheid van het voeren van een inspraakprocedure op grond van artikel 2 en 4 van de Inspraakverordening

Nadere informatie

VERSLAG BURGERPARTICIPATIE

VERSLAG BURGERPARTICIPATIE VERSLAG BURGERPARTICIPATIE PLAN KERKSTRAAT 4A BERKEL ENSCHOT Versie: 06-02-2017 1 INHOUD Inleiding... 3 Reacties en antwoorden... 4 2 INLEIDING De gemeente Tilburg is in 2015 met de woningbouwcorporaties

Nadere informatie

Holy Résidence te Vlaardingen. maart 2017

Holy Résidence te Vlaardingen. maart 2017 Holy Résidence te Vlaardingen maart 2017 1 Partijen Ontwikkeling en realisatie Boele & van Eesteren Contactpersoon Floris Gortemaker Adres Laan van Vredenoord 14 Postbus 3077 2280 GB Rijswijk Mail info@holy-residence.nl

Nadere informatie

WESTERDOKSEILAND. Amsterdam. www.awg.be

WESTERDOKSEILAND. Amsterdam. www.awg.be WESTERDOKSEILAND Amsterdam 282 www.awg.be 2 WESTERDOKSEILAND TE AMSTERDAM Nieuwbouw van 110 appartementen, bedrijfsruimten en ondergrondse parkeergarage op het Westerdokseiland te Amsterdam, Nederland.

Nadere informatie

Herontwikkeling voormalig Storkterrein te Amsterdam Oostenburg

Herontwikkeling voormalig Storkterrein te Amsterdam Oostenburg Graduation lab Hybrid Building door Sander Mol studienummer: 9576650 5 november 2010 introductie introductie masterplan stedebouwkundig ontwerp architectonisch concept uitwerking conclusie introductie

Nadere informatie

8. Woningtypen. Gemeente Alkemade Masterplan Braassemerland

8. Woningtypen. Gemeente Alkemade Masterplan Braassemerland 8. Woningtypen Voor Braassemerland kunnen verschillende bijzondere woningtypen ontwikkeld worden. Deze woningen zijn specifiek voor hun locatie en ontsluiting, hierop wordt ook de situering op de kavel

Nadere informatie

Tevoren meegegeven uitgangspunten De gymzaal en buitensportfaciliteit zijn als randvoorwaarde meegegeven voor de ontwikkeling van

Tevoren meegegeven uitgangspunten De gymzaal en buitensportfaciliteit zijn als randvoorwaarde meegegeven voor de ontwikkeling van Bijlage 1 - Voorstel gebiedsontwikkeling Driehoek het Zand Inleiding Op 14 april 2016 is met uw raad afgesproken dat de verkennende notitie Naar een nieuw perspectief voor Driehoek het Zand basis zou zijn

Nadere informatie

Randvoorwaarden kavel 11. Selectie uit: Randvoorwaarden Particuliere kavels d.d. 30 januari 2012

Randvoorwaarden kavel 11. Selectie uit: Randvoorwaarden Particuliere kavels d.d. 30 januari 2012 Randvoorwaarden kavel 11 Selectie uit: Randvoorwaarden Particuliere kavels d.d. 30 januari 2012 Selectie t.b.v. kavel 11 Randvoorwaardennota Particuliere kavels Januari 2012 4. Randvoorwaarden Particuliere

Nadere informatie

I. Kennis te nemen van de Nota van Uitgangspunten Locatie Wijhestraat 28

I. Kennis te nemen van de Nota van Uitgangspunten Locatie Wijhestraat 28 Gemeente Den Haag DSO/2016.89 RIS 292659 NOTA VAN UITGANGSPUNTEN LOCATIE WIJHESTRAAT 28 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - Kleinschalig Opdrachtgeverschap één van de door de

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens

Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4 1.2 Ligging en begrenzing plangebied 4 1.3 Vigerende bestemmingsplan 5 2. Bestaande situatie 6 2.1 ruimtelijke

Nadere informatie

KAVELTEKENINGEN VIJVERBUURT EN BOVENBEEK

KAVELTEKENINGEN VIJVERBUURT EN BOVENBEEK KAVELTEKENINGEN VIJVERBUURT EN BOVENBEEK Maart 2016 Van der Duijn van Maasdamweg Einthovenpad Beekhof Lodewijk Rogierhof Jacques Presserhof Tinbergenlaan 48 52 Beekweg Beekweg Gemeente Rotterdam Stadsbeheer

Nadere informatie

KAVELTEKENINGEN VIJVERBUURT EN BOVENBEEK

KAVELTEKENINGEN VIJVERBUURT EN BOVENBEEK KAVELTEKENINGEN VIJVERBUURT EN BOVENBEEK November 2016 Van der Duijn van Maasdamweg Einthovenpad Beekhof Lodewijk Rogierhof Jacques Presserhof Tinbergenlaan Beekweg Beekweg Gemeente Rotterdam Stadsbeheer

Nadere informatie

Structuur ontwerp. Stadsparc Sittard

Structuur ontwerp. Stadsparc Sittard Structuur ontwerp Stadsparc Sittard 08-05-2017 Bernhardlaan Leyenbroekerweg Toegangsweg naar kavel C12 Kavel C12 Molenweg N Hoeferlaan Andreasommegang 0 10 20 30 40 50 m Stadsparc Sittard projectnr. bladnr.

Nadere informatie

Belcanto. ontspannen stedelijkheid

Belcanto. ontspannen stedelijkheid Belcanto ontspannen stedelijkheid Stedenbouwkundige Uitgangspunten Fase 1 29 augustus 2012 Belcanto stedenbouwkundige uitgangspunten Rijnboutt 2 Ten behoeve van de ontwikkeling van fase 1 van Belcanto

Nadere informatie

Holy Résidence te Vlaardingen. januari 2017

Holy Résidence te Vlaardingen. januari 2017 Holy Résidence te Vlaardingen januari 2017 1 Partijen Ontwikkeling en realisatie Boele & van Eesteren Contactpersoon Floris Gortemaker Adres Laan van Vredenoord 14 Postbus 3077 2280 GB Rijswijk Mail info@holy-residence.nl

Nadere informatie

CPO T STIJN DEURNE. 2 maart 2017 DEFINITIEF ONTWERP

CPO T STIJN DEURNE. 2 maart 2017 DEFINITIEF ONTWERP CPO T STIJN DEURNE 2 maart 2017 DEFINITIEF ONTWERP locatie bestaande bomen langs toekomstig fietspad handhaven bestaande bomen op kop gebouw handhaven 2 MAART 2017 - DEFINITIEF ONTWERP PAG 2 stedenbouwkundige

Nadere informatie

De Wederik. Herontwikkeling woningbouw - Stedenbouwkundig plan Ontwerp

De Wederik. Herontwikkeling woningbouw - Stedenbouwkundig plan Ontwerp De Wederik Herontwikkeling woningbouw - Stedenbouwkundig plan Ontwerp Team stedenbouw Versie 10 april 2015 De Wederik Stedenbouwkundig plan (ontwerp) Inhoud 1. Inleiding 2. Bestaande situatie 3. Project

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit ten behoeve van de realisatie van 8 rijwoningen in plaats van 7 op een perceel bouwterrein gelegen aan Het Wilgert te Epse Inleiding Tussen de straten Het

Nadere informatie

s-hertogenbosch De Groote Wielen planopbouw

s-hertogenbosch De Groote Wielen planopbouw s-hertogenbosch De Groote Wielen planopbouw Ook op het niveau van de woning kan het verschil in de stedebouwkundige positie worden benut: uitkijken over de plas, of wonen aan de laan. Er is een, naar Nederlandse

Nadere informatie

Oranjepark Pijnacker

Oranjepark Pijnacker Oranjepark Pijnacker Oranjepark Pijnacker Situatie Situatie Het Oranjepark ligt binnen de kern van Pijnacker, naast het gemeentekantoor. De appartementengebouwen, bestaande uit 94 woningen, liggen tussen

Nadere informatie

Leonard Springerlaan Deventer

Leonard Springerlaan Deventer - Vraagprijs 225.000,- k.k. Omschrijving - In het hartje van de wijk de Vijfhoek ligt aan een ventweg deze prima onderhouden eengezinswoning met een parkeerplaats op eigen terrein voor de woning. Dit huis

Nadere informatie

Notitie Zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Centrum Rucphen, Raadhuisstraat 32

Notitie Zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Centrum Rucphen, Raadhuisstraat 32 Notitie Zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Centrum Rucphen, Raadhuisstraat 32 1. Procedure Burgemeester en wethouders hebben, ter voldoening van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Project Cooltoren, Rotterdam Opdrachtgever U Vastgoed Architect VANWILSUMVANLOON architectuur & stedenbouw Omschrijving Literatuuronderzoek windhinder

Project Cooltoren, Rotterdam Opdrachtgever U Vastgoed Architect VANWILSUMVANLOON architectuur & stedenbouw Omschrijving Literatuuronderzoek windhinder Project Cooltoren, Rotterdam Opdrachtgever U Vastgoed Architect VANWILSUMVANLOON architectuur & stedenbouw Omschrijving Literatuuronderzoek windhinder R815078aaA2 Datum 04.11.2015 Project Cooltoren, Rotterdam

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

DelftsHart Harnaschpolder Delft

DelftsHart Harnaschpolder Delft DelftsHart Harnaschpolder Delft DelftsHart Harnaschpolder, Delft Locatie Wooneilanden Harnaschpolder Delft is een grootschalige uitleglocatie bij de stad Delft. Nieuw gegraven poldersloten zijn gesitueerd

Nadere informatie

VESTERHOUT. Heerlijk wonen in een ideale woonomgeving! geschakeld vrijstaand, Vier-onder-één kap VOORHOUT

VESTERHOUT. Heerlijk wonen in een ideale woonomgeving! geschakeld vrijstaand, Vier-onder-één kap VOORHOUT VESTERHOUT Heerlijk wonen in een ideale woonomgeving! geschakeld vrijstaand, Vier-onder-één kap VOORHOUT Eeuwenlang was Voorhout met haar bebouwing een speldenknop op de landkaart. In 1988 vierde Voorhout

Nadere informatie

Bouw mee aan Kaap West

Bouw mee aan Kaap West Bouw mee aan Kaap West in de Houthaven, Amsterdam Kaap West is een uniek woonproject in de Houthavens in Amsterdam, waarin u zelf bepaalt hoe uw droomwoning er uit ziet. Het project wordt gerealiseerd

Nadere informatie

aaattttaaa Leusden ro.o m Ruimtelijke onderbouwing Hessenweg 3L0 Bijlage I Stedenbouwkundig onderzoek

aaattttaaa Leusden ro.o m Ruimtelijke onderbouwing Hessenweg 3L0 Bijlage I Stedenbouwkundig onderzoek Ruimtelijke onderbouwing i aaattttaaa Leusden roo m Hessenweg 3L0 Bijlage I Stedenbouwkundig onderzoek u^", /Advies Betref' Hessenweg 3ot, Achterveld Aan: RengerDuinsbergen Van: Algon Schuurman / f ruimtelíjke

Nadere informatie

HUIDIGE SITUATIE DC VAN HALL. Meer informatie www.dcvanhall.amsterdam BRAAK LIGGENDE KAVEL BEDRIJFS VERZAMEL GEBOUW MERKELBACH

HUIDIGE SITUATIE DC VAN HALL. Meer informatie www.dcvanhall.amsterdam BRAAK LIGGENDE KAVEL BEDRIJFS VERZAMEL GEBOUW MERKELBACH DC VAN HALL HUIDIGE SITUATIE NAARGEESTIGE U ITSTRALING DONKER CURTIUS ZIJDE (DEELS) VERVANGEN LIFTEN ONSAMENHANGEND GEHEEL PAND IN SLECHTE CONDITIE SLECHTE GALLERIJEN BRAAK LIGGENDE KAVEL BEDRIJFS VERZAMEL

Nadere informatie

Bewonersbijeenkomst Meeuwensingel 3 oktober 2016

Bewonersbijeenkomst Meeuwensingel 3 oktober 2016 Bewonersbijeenkomst Meeuwensingel 3 oktober 2016 1 Inleiding Dick van Sluis, wethouder bij de gemeente Capelle aan den IJssel, heet de aanwezigen van harte welkom. Met honderden Capellenaren is de afgelopen

Nadere informatie

Voordracht voor de Bestuurscommissie Datum: 19-11-2014. 13 Wijken. Strategiebesluit Verplaatsing Tempo-Team

Voordracht voor de Bestuurscommissie Datum: 19-11-2014. 13 Wijken. Strategiebesluit Verplaatsing Tempo-Team Nummer BD2014-002377 Zuidas Voordracht voor de Datum: 19-11-2014 Publicatiedatum 14 november 2014 Programma 13 Wijken Datum besluit DB 28-10- 2014 Te publiceren tekst Onderwerp Strategiebesluit Verplaatsing

Nadere informatie

1. Inleiding. 1.4 Plangebied

1. Inleiding. 1.4 Plangebied Stedenbouwkundige Invulling Binnenterrein Centrum Laren mei 2011 1. Inleiding 1.4 Plangebied 1.1 Aanleiding De voorliggende stedenbouwkundige visualisatie is gemaakt naar aanleiding van het verzoek dat

Nadere informatie

concept Grote Hondring KAVELPASPOORT type B vrijstaande woning

concept Grote Hondring KAVELPASPOORT type B vrijstaande woning KAVELPASPOORT Grote Hondring type B vrijstaande woning 1 Kavelpaspoort Locatie Grote Hondring april 2017 Wonen in een rustige woonwijk met het winkelcentrum Sterrenburg, sportpark Schenkeldijk en het nationaal

Nadere informatie

Beuningen Advisering Ruimtelijke Kwaliteit. Beuningen! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Beuningen

Beuningen Advisering Ruimtelijke Kwaliteit. Beuningen! Jaarverslag Zorg voor een mooi. Beuningen Jaarverslag Advisering Ruimtelijke Kwaliteit Zorg voor een mooi! Wilt u meer weten? Contactpersoon Lucas Reijmer Functie adviseur ruimtelijke kwaliteit Telefoon 026 442 17 42 Email l.reijmer@geldersgenootschap.nl

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR205912_1. Beleidsregels dakterrassen Bloemendaal 2012

CVDR. Nr. CVDR205912_1. Beleidsregels dakterrassen Bloemendaal 2012 CVDR Officiële uitgave van Bloemendaal. Nr. CVDR205912_1 30 april 2018 Beleidsregels dakterrassen Bloemendaal 2012 Dakterrassenbeleid Bloemendaal Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst 1.Aanleiding

Nadere informatie

Hans van der Heijden Architect

Hans van der Heijden Architect Hans van der Heijden Architect Weigeliaplein, Den Haag In deze ontwerpstudie naar een nieuwe bebouwing rondom het Haagse Wegeliaplein grijpen fascinaties uit het onderwijs, onderzoek en ontwerp in elkaar.

Nadere informatie

Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom.

Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. De bijeenkomst is georganiseerd omdat de raad meer informatie van het college wil over de effecten van een mogelijk Van der

Nadere informatie

Projectteam woningstichting Vestia Den Haag Zuid-West

Projectteam woningstichting Vestia Den Haag Zuid-West SBR NATIONALE RENOVATIE PRIJS 2009 - CATEGORIE WONINGBOUW revitalisatie van een woonwijk door renovatie naast sloop/nieuwbouw, met respect voor het verleden: renovatie van 168 woningen in de woonwijk De

Nadere informatie

Doelstellingen Gemeente Delft

Doelstellingen Gemeente Delft Doelstellingen Gemeente Delft Gemeente - Binnen de Spoorzone Sterke economie Kennisintensieve bedrijvigheid Bind de kenniswerker Bereikbare en gastvrije stad Autoparkeren eenduidig en gastvrij Afronden

Nadere informatie

Bezonningsstudie Ursulaland

Bezonningsstudie Ursulaland Bezonningsstudie Ursulaland Opdrachtgever : Middin Project : 1353 Datum : 18 oktober 2012 lange haven 42 3111 CG Schiedam 010-473 66 11 010-473 14 30 info@vdmarchitecten.nl Www.vdmarchitecten.nl t f E

Nadere informatie

Wijzigingsplan Warandepark - Rijsbergen. Datum: Plan identificatie: NL.IMRO.0879.WPwarandepark-VS01

Wijzigingsplan Warandepark - Rijsbergen. Datum: Plan identificatie: NL.IMRO.0879.WPwarandepark-VS01 Wijzigingsplan Warandepark - Rijsbergen Planstatus: vastgesteld Datum: 2015-09-22 Plan identificatie: NL.IMRO.0879.WPwarandepark-VS01 Colofon Titel: Opdrachtgever: Wijzigingsplan Warandepark - Rijsbergen

Nadere informatie

Westland. Bezonningsstudie Chrysantenstraat Naaldwijk Vigerend planologisch regime. Toetsing aan de lichte TNO-norm

Westland. Bezonningsstudie Chrysantenstraat Naaldwijk Vigerend planologisch regime. Toetsing aan de lichte TNO-norm Westland Bezonningsstudie Chrysantenstraat Naaldwijk Vigerend planologisch regime Toetsing aan de lichte TNO-norm Gemeente Westland Bezonningsstudie Chrysantenstraat Naaldwijk Vigerend planologisch regime

Nadere informatie

Jeroen de Boer Jelmer van der Zweep Nynke Telgenhof Ylze Lindeboom. NB: het ontwerp en financiele haalbaarheid is niet getoetst door Woonservice.

Jeroen de Boer Jelmer van der Zweep Nynke Telgenhof Ylze Lindeboom. NB: het ontwerp en financiele haalbaarheid is niet getoetst door Woonservice. Dit is de presentatie van het schetsontwerp voor de Voornweg 1, Nieuw-Balinge Gemaakt door studenten Bouwkunde van de Hanzehogeschool uit Groningen 15-12-2011 Nieuw-Balinge Jeroen de Boer Jelmer van der

Nadere informatie