Onderzoek naar toetsvragen die effectief discrimineren tussen studenten, en het verwerken van inzichtsvragen in meerkeuze toetsen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek naar toetsvragen die effectief discrimineren tussen studenten, en het verwerken van inzichtsvragen in meerkeuze toetsen."

Transcriptie

1 Voorblad Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie Drs. L.H.Helder Maatschappijwetenschappen Discriminerend Toetsen Onderzoek naar toetsvragen die effectief discrimineren tussen studenten, en het verwerken van inzichtsvragen in meerkeuze toetsen. Ontwikkelaar Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Sectie Communicatiewetenschap Hogeschool Betrouwbaarheid toetsvragen, gesloten toetsen, maatschappijwetenschappen Helder, L.H. (2013). Discriminerend Toetsen: Interfacultaire Lerarenopleidingen UvA. Studentnummer Begeleider(s) Opdrachtgever drs. M. van Riessen Sectie Communicatiewetenschap, Hogeschool Datum Juni 2013

2 Abstract & Verantwoording 1. Doelstelling De Hogeschool waar ik werkzaam ben, ontwikkelt momenteel een nieuw curriculum voor het propedeuse jaar. Voor het nieuwe curriculum zijn nieuwe multiple choice toetsen nodig die aansluiten bij de nieuwe literatuur en leerdoelen. Hierbij wordt een hoge toetskwaliteit beoogd. De eerstejaars tentamenvragen bij het vak Communicatiewetenschap richten zich nu nog hoofdzakelijk op kennis vragen waarbij de studenten feiten moet herkennen, of feiten met elkaar in verband moet brengen. Intellectuele vaardigheden als interpretatie, analyse, synthese en evaluatie komen daardoor in mindere mate aan bod. Dit zijn echter vaardigheden die in het nieuwe curriculum wel gevraagd worden. De nieuwe MC toetsen dienen daarom ook complexe cognitieve niveaus te bevatten, zoals inzichtsvragen. Het onderzoek beoogd bij te dragen aan een hoge toetskwaliteit door inzichtelijk te maken hoe vragen met een hoog onderscheiden vermogen zijn opgesteld, en hoe vaardigheden als interpretatie, analyse, synthese en evaluatie verwerkt kunnen worden in MC vragen. De vragen die ten grondslag liggen aan deze doelstelling zijn: Aan welke eisen moeten MC tentamenvragen voldoen ten einde een hoge toetskwaliteit te borgen? Op welke manieren kunnen docenten MC tentamenvragen ontwerpen die een hoog onderscheidend vermogen hebben ten aanzien van de studenten die de stof wel en niet beheersen? Op welke manieren kunnen docenten MC tentamenvragen ontwerpen die het inzicht van studenten toetsten?

3 2. Product Het eerste product betreft een inhoudsanalyse van toetsvragen die discrimineren tussen studenten met een hoog en laag kennisniveau: hoe zijn deze vragen geconstrueerd? Het tweede product is een handleiding die als een checklist kan fungeren voor het maken van meerkeuzetoetsen. Het is opgebouwd uit: 1. Good practices voor het maken van meerkeuzetoetsvragen 2. Een hulpmiddel voor het maken van inzichtsvragen 3. Voorbeelden van inzichtsvragen A. Psychometrische toetsanalyse Middels een statistische psychometrische toetsanalyse van 8 toetsen van ieder 60 vragen is eerst een kwaliteitsanalyse gemaakt van de sterke en zwakke kanten van een toets. Een statistische psychometrische toetsanalyse is een computergestuurde toets- en itemanalyse van de vragen. Middels deze kwaliteitscontrole kunnen achteraf de zwakke en sterke kanten van een toets aan het licht komen door de vraag statistisch te analyseren. Teneinde inzicht te krijgen in de kwaliteit van een toets zijn er drie kwaliteitsindicatoren: - De moeilijkheid van de toetsvraag (p-waarde) - Het onderscheidend vermogen van de toetsvraag (Rit,) - De betrouwbaarheid van de gehele toets (coëfficiënt alpha) Teneinde het discriminerend vermogen van een vraag te kunnen berekenen is de score bij een bepaalde vraag gerelateerd aan de eindscore van een student. Hiervoor zijn minstens 50 toetsdeelnemers nodig. Vragen die door studenten met een lage eindscore in gelijke mate goed worden beantwoord, zijn vragen die de twee groepen niet van elkaar onderscheiden. Een vraag die goed discrimineert heeft zoals gezegd een positieve correlatiecoëfficiënt Rit : item-testcorrelatie.

4 Een vraag die te makkelijk is, heeft geen onderscheidend vermogen. Deze vragen worden geduid met de P-waarde in de psychometrische analyse. De P-waarde varieert van 0 (iedereen fout) en 1 (iedereen goed). De wenselijke score is tussen 0,5 en 0,75 bij gesloten vragen. P-waarde is bijna 1: makkelijke vraag. De vraag discrimineert dan niet. De vragen bij Communicatiewetenschap bevatten steeds drie potentiele antwoorden waarvan er één juist is. Een tentamen bestaat uit 60 vragen. De psychometrische analyses van acht tentamens zijn bekeken. Dit zijn allen tentamen die afgenomen zijn bij gemiddeld 100 studenten. De Rit waarde is alleen betrouwbaar bij groepen studenten groter dan 50. B. Inhoudsanalyse van psychometrische resultaten Deze statistische resultaten zijn vervolgens geanalyseerd op item niveau, en specifiek de constructie onderzocht van vragen met een positieve correlatiecoëfficiënt Rit : itemtestcorrelatie, en een P-waarde van bijna 1. Vragen met een positieve correlatiecoëfficiënt Rit: Dit zijn vragen met een hoog onderscheidend vermogen : ze maken een onderscheid tussen studenten die de stof beheersen en studenten die de stof onvoldoende beheersen. De kans voor laatstgenoemden om een vraag onjuist te beantwoorden moet groter zijn. Vragen moeten dus discriminerend werken c.q. dat hoog onderscheidend vermogen hebben. Tevens is een inhoudsanalyse gemaakt van vragen met een hoge p-waarde (bijna 1) zijn vragen zonder onderscheidend vermogen: deze vragen zijn te makkelijk. Ik let hierbij op de volgende criteria die ontleend zijn aan o.m. Dousma en Horsten (1980) en relevant zijn voor het onderscheidend vermogen van een vraag:

5 Heeft de vraag direct betrekking op de lesstof? (code VR1) Is het item zakelijk en kort geformuleerd? (code VR2) Is het item specifiek: moet de student de stof kennen om het item te kunnen beantwoorden. (code VR3) Kan het item ook beantwoord worden zonder kennis van het onderwerp (door bijvoorbeeld aanknopingspunten in de vraag) (code VR4) Binnen welk cognitief niveau vallen de vragen: denkvraag, toepassingsvraag, begripsvraag, inzichtsvraag? (code VR5) Is slechts één antwoord goed? (code SL1) Zijn de antwoorden allen geloofwaardig/plausibel. Wanneer antwoorden niet even plausibel zijn, vallen de zwakke alternatieven meteen af. (code AF2) Overlappen antwoorden elkaar in betekenis? Daardoor kan een antwoord meteen worden geëlimineerd (code AF2) Worden er absolute termen gebruikt in het antwoord zoals: nooit, altijd, zeker etc. Dat soort termen wijzen er meestal op dat het antwoord onjuist is. (code AF3) zijn de alternatieven van gelijke lengte (studenten hebben de neiging het langste antwoord te kiezen omdat dit veelal juist is). (code AF4) De tentamenvragen zijn getoetst aan bovenstaande criteria en gecodeerd. Een criterium heeft betrekking op de vraag (VR), de stam (ST) van de vraag, de sleutel (SL) en/of de afleiders (AF). De stam bevat het probleem van de vraag. De afleiders vormen de alternatieven waaruit een student kan kiezen en de sleutel is het juiste antwoord. Bij elk criterium hoort een code. Dit systeem kan overigens ook handig worden toegepast bij het beoordelen van tentamenvragen van collegae/ sectiegenoten.

6 C. Literatuuronderzoek Daarbij is literatuuronderzoek verricht naar de constructie van MC vragen die het inzicht (begrip- en toepassingsvragen) kunnen toetsen. Uit deze inhoudsanalyses en literatuuronderzoek is als tweede product de handleiding voortgekomen 3. Bevindingen inhoudsanalyse Ik had verwacht dat de moeilijke vragen het beste discrimineren tussen studenten dat is echter niet per definitie het geval. Bij de vragen die een hoog onderscheidend vermogen hebben (positieve correlatiecoëfficiënt Rit) valt het volgende op: De toetsvragen zijn kort en bondig geformuleerd. Deze vragen bevatten zelden contextuele informatie. Een vraag over een theorie of wetenschapper wordt niet ingeleid met achtergrondinformatie over het onderzoek. En wanneer dit wel gebeurd is het kort en bondig. De kans wordt hierdoor verkleint dat de slecht scorende student uit de extra informatie (eventuele aanknopingspunten of aanwijzingen) in de vraag het correcte antwoord makkelijker kan raden, zonder specifieke kennis van het onderwerp. De vragen met een hoog onderscheidend vermogen toetsen ook de complexere cognitieve niveaus. Het zijn veelal toepassingsvragen en begripsvragen. Dit vereist een diepere kennis van het onderwerp omdat de student met een concrete situatie wordt voorgesteld, of hij/zij moet aantonen verder dan de geleerde stof te kunnen denken. De vragen zijn erg specifiek gericht op een onderwerp, en de potentiele antwoorden allen plausibel, waardoor het lastig is voor studenten zonder kennis van het onderwerp om het juiste antwoord te raden. De antwoorden zijn kort en heel kennis specifiek. Er wordt geen toelichting geboden. Studenten moeten daardoor zeer specifieke kennis hebben van de termen om het juiste antwoord te kunnen onderscheiden van de foutieve.

7 Voorbeeld van een vraag met hoge Rit waarde: Welke van de volgende theorieën is van toepassing op de invloed die actiegroeperingen vaak via de media willen uitoefenen? De Agenda-setting theorie. De Culturele Indicatoren benadering. Mediumdeterminisme. De vragen die een laag onderscheidend vermogen (hoge p-waarde) hebben worden gekenmerkt door het volgende: Deze vragen bieden potentiele antwoorden waarvan slechts één antwoord plausibel is. De alternatieve antwoorden zijn bijvoorbeeld te absoluut geformuleerd, waardoor één of twee alternatieven meteen afvallen. De studenten hoeft hierdoor geen specifieke kennis te hebben van het onderwerp. Deze vragen informeren veelal naar reeds bekende leerstof: het voegt dus niets toe. Bijvoorbeeld omdat er een sterke overlap is met een ander vak. Het gevraagde vormt dan eigenlijk een herhaling van reeds elders geleerde stof. De laag scorende vragen zijn hoofdzakelijk kennisvragen die toetsen of de student feiten of definities kan herkennen. De cognitieve inspanning ten aanzien van deze vragen betreft dus een lagere intellectuele activiteit en een minder diepe verwerking van de materie. In de vragen zit veel achtergrondinformatie verwerkt en zijn minder vaak kort en bondig geformuleerd.

8 Voorbeeld van vraag die met een laag onderscheidend vermogen (Zie rode markering: te veel aanknopingspunten en afleiders zijn te absoluut geformuleerd): Communicatiewetenschapper Berelson deed in 1949 een uitspraak die erg vaak geciteerd is, nl.: 'Some kinds of communication on some kinds of issues, brought to the attention of some kinds of people under some kinds of conditions have some kinds of effects'. Wat bedoelt hij met deze zinsnede? Communicatiewetenschappers weten precies wat de invloed is van de massamedia op het publiek. Het effect van de massamedia is uiteindelijk altijd te onderzoeken. De media blijken toch minder machtig te zijn dan men denkt.

9 4. Bevindingen literatuuronderzoek De literatuurstudie maakt duidelijk hoe toetsvragen betrouwbaar, valide en objectief geconstrueerd kunnen worden. Van Berkel (1999), Dousma en Horsten (1984) en Teelen (2011) wijzen op overeenkomstige criteria voor het bereiken van kwaliteit. Relevantie, objectiviteit, specificiteit en efficiëntie noemen zij allen als belangrijke kwaliteitseisen. Teneinde deze waarden te bereiken dient er voldaan te worden aan constructie eisen voor de vragen. De eisen die relevant zijn met betrekking tot het bereiken van een hoog onderscheidend vermogen heb ik toegepast op mijn analyse van de items (zie het boven genoemde overzicht). Het ontwikkelen van inzichtsvragen Er zijn meerdere doelen die gehanteerd kunnen worden bij het toetsen van studenten, bijvoorbeeld: het kunnen reproduceren van kennis, inzicht tonen en toepassen van de kennis (Bloom, 1972). Bloom heeft een bekende classificatiemethode ontwikkeld, die van belang is voor het leerproces: Feitenkennis Samenvatten Toepassen De volgorde geeft een rangorde aan: de student loopt van een laag naar een steeds hogere intellectuele activiteit. Analyseren Synthetiseren Evalueren De volgorde geeft een rangorde aan: de student loopt van een laag naar een steeds hogere intellectuele activiteit.

10 Het typen vragen dat we kunnen onderscheiden zijn: Kennisvragen, begripsvragen, toepassingsvragen en denkvragen. Bij kennis vragen hoeft de student het geleerde slechts weer te geven: de vraag toetst of de studenten feiten, definities en/of observaties kan herkennen of reproduren. Toepassingsvragen informeren of de student in staat is geleerde kennis en regels aan een concrete situatie te koppelen. De kennis wordt dus in verband gebracht met de buitenwereld. Begripsvragen richten zich op de doelstellingen te toetsen waarbij het erom gaat dat de student bewijst meer te weten dan in de leerstof in feite gegeven is. De student wordt hier gevraagd nieuwe informatie te produceren. De geleerde kennis wordt gebruikt om tot nieuwe kennis te komen. Hieronder valt: conclusies strekken, effecten van een theorie beschrijven en in eigen woorden vorm kunnen geven aan de leerstof. Denkvragen toetsen of de studenten oplossingen kan verzinnen in nieuwe situaties. Kennis moet hierbij vertaald worden naar bijvoorbeeld een oplossingsplan, bewijsmateriaal, of een onderzoeksplan. Een tentamen toetst bij voorkeur meerdere intellectuele vaardigheden en bijvoorbeeld niet alleen feitenkennis. Vragen die het inzicht van de student spelen daarbij een belangrijke rol want deze vragen doen een beroep op het vermogen te analyseren, interpreteren, synthetiseren en te evalueren. Van Berkel (1999) geeft aan op welke manier deze vaardigheden getoetst kunnen worden met gesloten vragen. Ten einde studenten te laten analyseren middels een gesloten meerkeuze vraag dient de student de antwoorden bijvoorbeeld te ontrafelen of te relateren aan een gegeven, om tot het juiste alternatief te komen. Categoriseren, samenvatten en synthetiseren zijn overige taken die verwerkt kunnen worden in MC vragen. En vragen waarbij studenten moeten interpreteren, rechtvaardigen, vergelijken, concluderen, valideren of contrasteren, testen de capaciteit tot evalueren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van intellectuele vaardigheden die ik verwerkt heb in mijn product: een bondige handleiding met voorbeeld tentamenvragen, gericht op het toetsen van het inzicht.

11 5. Reflectie Het onderzoek liep niet helemaal volgens het geplande tijdpad. Door mijn werk en andere verplichtingen is er aan het begin vertraging opgetreden. Ik heb het product ook enigszins aangepast: in plaats van een toets te produceren heb ik gekozen voor een korte handleiding met voorbeelden. Uiteindelijk lijkt mij dat een instrument waar de sectie op de lange termijn meer aan heeft dan een enkele toets. Het onderzoeksproces liep verder goed. Het onderwerp heeft mijn interesse en ik ben ook van plan dit onderwerp verder te onderzoeken. Ik heb een veel duidelijker beeld gekregen van de zwakke kanten van toetsen en waarom bepaalde resultaten uit de psychometrische analyses komen. Door mijn nieuwe inzicht in de constructieregels van MC vragen ben ik in staat kwalitatief betere tentamenvragen te ontwerpen. Het onderwerp leeft op school doordat we op zeer korte termijn nieuwe toetsen moeten ontwikkelen. Mijn input kan helpen bij een effectieve werkwijze. De reactie van de opdrachtgever is positief en zij zien aanleiding om dit onderwerp verder uit te werken en nader onderzoek te doen.

12 6. Literatuur Berkel, H.J.M. van, & Bax, A.E. (1993). Beoordelen in het onderwijs : een handleiding voor het construeren van toetsen en het evalueren van leerdoelen en onderwijsvormen. Houten : Bohn stafleu Van Loghum. Berkel, H.J.M. van (1999). Zicht op Toetsen. Assen: Van Gorcum. Berkel, H.J.M. van, & Bax, A.E. (2006). Toetsen in het hoger onderwijs. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Bloom, B.S. (ed.) (1972). Taxonomy of Educational objectives. New York: David McKay. Cluitmans, J.J. 2000) Toetsing en zelfstandig leren : gevarieerd toetsen binnen probleemgestuurd onderwijs en projectonderwijs in het HBO en het MBO. Nuenen : Onderwijsadviesbureau Dekkers, 2000 Dousma, T, & Horsten, A. (1980) Tentamineren. Groningen: Wolters-Noordhoff Teelen, kennismanagment. (2011) Toetsontwikkeling in de praktijk. Hoe maak ik goede vragen en toetsen? Twello: Teelen bv. Vleuten, C.P.M. van der, & Driessen, E.W. (2000). Toetsing in probleemgestuurd onderwijs. Groningen: Wolters-Noordhoff

Toetsanalyse. Leidraad Digitaal Toetsen FGw

Toetsanalyse. Leidraad Digitaal Toetsen FGw Toetsanalyse Leidraad Digitaal Toetsen FGw Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 1 TOETSANALYSE 3 1.1 P-waarde 3 1.2 Betrouwbaarheid Alpha/KR-20 3 2 ITEMANALYSE 5 2.1 P-waarde 5 2.2 A-waarde 5 2.3 Rit en Rir-waarde

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument

Zelfevaluatie-instrument Zelfevaluatie-instrument voor het bepalen van de kwaliteit van een toets Faculteit Management en Bestuur Zoëzi Opleidingsadvies Drs. Hilde ter Horst Drs. Annemiek Metz Versie 4.0, 11 september 2008 1.

Nadere informatie

VALIDITEIT EN BETROUWBAARHEID VAN TOETSEN. Johan Jeuring Informatica Voorzitter toetsadviescommissie

VALIDITEIT EN BETROUWBAARHEID VAN TOETSEN. Johan Jeuring Informatica Voorzitter toetsadviescommissie VALIDITEIT EN BETROUWBAARHEID VAN TOETSEN Johan Jeuring Informatica Voorzitter toetsadviescommissie WAAROM TOETSEN? Om de student feedback te geven over zijn of haar vorderingen Om te bepalen of een student

Nadere informatie

Kwantitatieve analyse toetskwaliteit

Kwantitatieve analyse toetskwaliteit Kwantitatieve analyse toetskwaliteit Auteur: Rob Kayzel Aan de hand van de resultaten van het tentamen (de scores van de studenten) is het mogelijk om de kwaliteit van het tentamen onderzoeken. De analyse

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Nijenhuis, N Vakgebied Natuurkunde Titel Wiskunde bij Natuurkunde: de afgeleide Onderwerp Wiskunde natuurkunde transfer Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Kwaliteitseisen. 4.1 Praktijk Reflectie Kwaliteitseisen voor toetsing Portfolio 30

Kwaliteitseisen. 4.1 Praktijk Reflectie Kwaliteitseisen voor toetsing Portfolio 30 25 Kwaliteitseisen Samenvatting In dit hoofdstuk worden de kwaliteitseisen aan een toets besproken. Een toets moet valide, betrouwbaar, bruikbaar en transparant zijn..1 Praktijk 26.2 Reflectie 26.3 Kwaliteitseisen

Nadere informatie

Grafieken, samenwerkend leren, hardop denken, stappenplan

Grafieken, samenwerkend leren, hardop denken, stappenplan PAPER 3 ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie Marlinda van Rooijen Steltenpool, drs Economie Grafieken en betekenis Marktvraag

Nadere informatie

Psychometrische analyses

Psychometrische analyses Psychometrische analyses Psychometrische analyses zijn kwantitatieve analyses waarbij een aantal indicatoren berekend worden die iets zeggen over de kwaliteit van de toets. Wanneer de toets is afgenomen

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsing - borging van het eindniveau

Kwaliteit van toetsing - borging van het eindniveau Kwaliteit van toetsing - borging van het eindniveau scholingsdag examencommissies en toetscommissies Stenden Agenda 11:15 12:00 Basis voor kwaliteit van toetsing 12:00 12:30 Actieve participatie door Ralph

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Aantal woorden (exclusief bijlage, literatuur en samenvatting): 581 Jeffrey de Jonker Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Jeffrey de Jonker Biologie Differentiëren

Nadere informatie

Doel. Programma. Computergebaseerd toetsen (CBT) Verschillende manieren van benaderen

Doel. Programma. Computergebaseerd toetsen (CBT) Verschillende manieren van benaderen Item- en toetsconstructie en analyse bij Computergebaseerd toetsen BKO-workshop Desirée Joosten, IPO/CELSTEC, Open Universiteit Nederland Doel Opfrissen van kennis en vaardigheden op het gebied van itemen

Nadere informatie

TOETSEN EN TOETSVRAGEN ANALYSEREN. E-merge Digitaal toetsen 2 november 2016

TOETSEN EN TOETSVRAGEN ANALYSEREN. E-merge Digitaal toetsen 2 november 2016 TOETSEN EN TOETSVRAGEN ANALYSEREN E-merge Digitaal toetsen 2 november 2016 INTRODUCTIE Sander Schenk Hogeschool Rotterdam sinds 1999 Instituut voor Financieel Management Docent manager beleidsadviseur

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan

Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan Ontwerponderzoek Paper 3: Onderzoeksplan Naam auteur(s) Vakgebied Titel A. Sturm, drs. Management & Organisatie Stappenplan als oplossingsstrategie voor vraagstukken hypothecaire leningen Onderwerp Probleem

Nadere informatie

1. Bepaal de te evalueren leerresultaten/competenties/leerdoelen/leerinhouden

1. Bepaal de te evalueren leerresultaten/competenties/leerdoelen/leerinhouden Toetsmatrijs Omschrijving Een toetsmatrijs is een tabel waarin wordt aangegeven hoe de toetsvragen verdeeld zijn over de te bereiken leerresultaten/ competenties/ leerdoelen/ leerinhouden in relatie tot

Nadere informatie

Kwaliteitsvol evalueren

Kwaliteitsvol evalueren Kwaliteitsvol evalueren Studiedag peer review van het toetsgebeuren, 31/5/2013 Dirk Van Landeghem Inleiding Kwaliteitsvol onderwijs vereist kwaliteitsvol evalueren Evaluatie = multidimensioneel en complex

Nadere informatie

Workshop Toetsmatrijs & toetsanalyse

Workshop Toetsmatrijs & toetsanalyse Workshop Toetsmatrijs & toetsanalyse Inhoud Waarom? Wat is het? Hoe doe ik het? Wat doe ik er mee? Hoe kom ik meer te weten? Toets-Advies-Commissie (TAC) Farmaceutische Wetenschappen, Augustus 2018 1 Waarom?

Nadere informatie

Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten. Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten. Leraren Opleiding. Management & Organisatie Ontwerp Onderzoek: Paper 3: Onderzoeksinstrumenten Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Procent rekenen

Nadere informatie

Profielproduct-2- -Verantwoording-!

Profielproduct-2- -Verantwoording-! 1 Profielproduct-2- -Verantwoording- Naamauteurs) F.J.Kuiper Vakgebied Aardrijkskunde Onderwerp HetzichtbaarmakenvanhethogereordedenkenindevwoC bovenbouwbijhetvakaardrijkskunde. Opleiding InterfacultaireLerarenopleidingen,UniversiteitvanAmsterdam

Nadere informatie

Omschrijven, formules, natuurkunde, stappenplan, begripspracticum

Omschrijven, formules, natuurkunde, stappenplan, begripspracticum ONTWERP ONDERZOEK FORMULES OMSCHRIJVEN BIJ NATUURKUNDE IN 3 VWO Naam auteur Margriet van der Laan, Msc Vakgebied Natuurkunde Titel & onderwerp Formules omschrijven bij natuurkunde Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. natuurkundeonderwijs, motivatie, differentiatie, flipping the classroom

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. natuurkundeonderwijs, motivatie, differentiatie, flipping the classroom ONTWERPONDERZOEK; PAPER 3 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Drs. R.K.A.M. Mallant natuurkunde Flipping my Classroom Differentiatie ter bevordering van motivatie Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Tips voor het construeren van een toets en het verbeteren van de toetskwaliteit Faculteit Management en Bestuur

Tips voor het construeren van een toets en het verbeteren van de toetskwaliteit Faculteit Management en Bestuur Tips voor het construeren van een toets en het verbeteren van de toetskwaliteit Faculteit Management en Bestuur Zoëzi Opleidingsadvies Drs. Hilde ter Horst Drs. Annemiek Metz Versie 4.0, 11 september 2008

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

Paper 3 Onderzoeksinstrumenten. Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen

Paper 3 Onderzoeksinstrumenten. Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen Paper 3 Onderzoeksinstrumenten Ontwerprapport Naam auteur(s) Karin Groen Vakgebied Nederlands Titel Historische letterkunde? Kapot saai! Onderwerp Motivatie bij historische letterkunde Opleiding Interfacultaire

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid SKE november 2016

Toetsbekwaamheid SKE november 2016 Toetsbekwaamheid SKE november 2016 De SeniorKwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. De SKE kwalificatie is bij voorkeur een teamgericht proces waarin individuele docenten

Nadere informatie

TOETSONTWIKKELING. in de praktijk HOE MAAK IK GOEDE VRAGEN EN TOETSEN?

TOETSONTWIKKELING. in de praktijk HOE MAAK IK GOEDE VRAGEN EN TOETSEN? TOETSONTWIKKELING in de praktijk HOE MAAK IK GOEDE VRAGEN EN TOETSEN? Inhoudsopgave 1. Inleiding......................................................... 7 1.1 Doel en doelgroep......................................................

Nadere informatie

Cesuurbepaling houdt veel meer in dan afspreken dat 55% een voldoende is

Cesuurbepaling houdt veel meer in dan afspreken dat 55% een voldoende is Cesuurbepaling houdt veel meer in dan afspreken dat 55% een voldoende is Door: Jolanda Soeting en Esther Haykens Stel: je hebt een volledige toets of opdracht samengesteld. De toets bestaat bijvoorbeeld

Nadere informatie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie Toetsvormen Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie 1 Waarom wordt er getoetst? Om te beoordelen in hoeverre de student in staat is te handelen zoals op academisch

Nadere informatie

TOETSTIP 10 - JANUARI 2008

TOETSTIP 10 - JANUARI 2008 TOETSTIP 10 - JANUARI 2008 Bepaling wat en waarom je wilt meten Toetsopzet Materiaal Betrouwbaarheid Beoordeling Interpretatie resultaten TIP 10: CESUURBEPALING Bij het beoordelen van de taalvaardigheid

Nadere informatie

Job Aid: Hoe kun je een responsiecollege vormgeven?

Job Aid: Hoe kun je een responsiecollege vormgeven? Job Aid: Hoe kun je een responsiecollege vormgeven? Doel van een responsie college Het is een plenaire bijeenkomst (PB) waar studenten vragen over de leerstof kunnen stellen. Zij moeten zich hiervoor altijd

Nadere informatie

WHITEPAPER GEBRUIKEN VAN BEOORDELINGSSCHALEN VOOR OPDRACHTEN BEOORDELINGSSCHALEN VOOR CHECKLISTS EN RUBRICS, 24 VOORBEELDEN HOE GEBRUIK JE ZE?

WHITEPAPER GEBRUIKEN VAN BEOORDELINGSSCHALEN VOOR OPDRACHTEN BEOORDELINGSSCHALEN VOOR CHECKLISTS EN RUBRICS, 24 VOORBEELDEN HOE GEBRUIK JE ZE? WHITEPAPER GEBRUIKEN VAN BEOORDELINGSSCHALEN VOOR OPDRACHTEN BEOORDELINGSSCHALEN VOOR CHECKLISTS EN RUBRICS, HOE GEBRUIK JE ZE? 24 VOORBEELDEN maart 2017 Harry Molkenboer, toetsdeskundige bureau@toetsen-beoordelen.nl

Nadere informatie

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen M.J.D. van den Bosch- Knip, Ir RBA Wiskunde DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO beschrijvende statistiek

Nadere informatie

Leerlingbegeleiding ADD: wat helpt volgens de leerlingen zelf?

Leerlingbegeleiding ADD: wat helpt volgens de leerlingen zelf? PROFIELPRODUCT 2 - ABSTRACT Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Studentnummer Begeleider(s) Beoordelaar(s) indien bekend

Nadere informatie

Laan, van der E.J.C. (2012), Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel., Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Laan, van der E.J.C. (2012), Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel., Amsterdam: Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur E.J.C. van der Laan Vakgebied Algemene Economie Titel Nominaal en reëel? Dat is al snel teveel. Meer grip op abstracte economische begrippen met behulp van taalgericht vakonderwijs. Ontwerpen

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Schrijven, herschrijven, schrijfonderwijs, feedback geven, feedback ontvangen

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam. Schrijven, herschrijven, schrijfonderwijs, feedback geven, feedback ontvangen Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Inge van de Wiel Nederlands Peerfeedback in het schrijfproces Schrijfonderwijs Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Doelgroep Gymnasium

Nadere informatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie Opdracht: Profiel Product Verantwoording LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Borging van de kwaliteit van toetsing als wettelijke taak van de examencommissie. Christoffel Reumer Vrije Universiteit Amsterdam

Borging van de kwaliteit van toetsing als wettelijke taak van de examencommissie. Christoffel Reumer Vrije Universiteit Amsterdam Borging van de kwaliteit van toetsing als wettelijke taak van de examencommissie Christoffel Reumer Vrije Universiteit Amsterdam VSNU conferentie Versterking Examencommissies 9 maart 2016 Taken van de

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Studievaardigheden

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Studievaardigheden BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Inleiding en leerdoelen Leren en studeren is een belangrijk onderdeel in je opleiding tot verpleegkundige. Om beter te leren studeren is het belangrijk niet

Nadere informatie

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehadleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Methoden en vaardigheden voor praktijkonderzoek Code onderwijseenheid: HBOMIGV015MV Jaar: Onderwijsperiode:

Nadere informatie

Toetsen: toetssteen of dobbelsteen

Toetsen: toetssteen of dobbelsteen 15 Toetsen: toetssteen of dobbelsteen Henk van Berkel en Anneke Bax Inleiding Hoe kunnen docenten rechtvaardig toetsen? Hoe is onderscheid te maken tussen studenten die de stof wel en niet beheersen? Hoe

Nadere informatie

Instructiehandleiding. Typ hier om tekst in te voeren. Digitaal Toetsen. Kom verder. Saxion.

Instructiehandleiding. Typ hier om tekst in te voeren. Digitaal Toetsen. Kom verder. Saxion. Instructiehandleiding Typ hier om tekst in te voeren Kom verder. Saxion. Digitaal Toetsen Hoofdstuk 1 Toetsen 1 Hoofdstuk 1 samenvatting DOELEN Je kent het verschil tussen formatief en summatief toetsen.

Nadere informatie

Leerwerktaak: Wiskundeproefwerk ontwerpen

Leerwerktaak: Wiskundeproefwerk ontwerpen Leerwerktaak: Titel Gekoppeld aan beroepstaak OWE ILS-wi 614 Gekoppeld aan de volgende competenties(s) Niveau Geschikt voor de volgende vakken Ontwerper/ ontwerpgroep/ sectie/ school Relevantie/ kader

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

ITS EvaluatieService LEESWIJZER TOETSRAPPORT

ITS EvaluatieService LEESWIJZER TOETSRAPPORT ITS EvaluatieService LEESWIJZER TOETSRAPPORT ITS EvaluatieService verwerkt toetsen met meerkeuzevragen digitaal. De rapportage wordt geleverd in de vorm van een overzichtelijk toetsrapport in Microsoft

Nadere informatie

Schriftelijk examen met (half)open vragen

Schriftelijk examen met (half)open vragen Schriftelijk examen met (half)open vragen Omschrijving Open vragen zijn vragen waarbij de student zelf het antwoord moet formuleren. Dit antwoord kan variëren in lengte: één woord, meerdere woorden of

Nadere informatie

Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm

Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm wwwexpertisecentrum-kunsttheorienl Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm Dit collegevoorbeeld/lesvoorbeeld laat twee verschillende werkvormen zien, een werkvorm die gericht is op lagere orde

Nadere informatie

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen M.J.D. van den Bosch- Knip, Ir RBA Wiskunde DOEN! - Praktische opdracht beschrijvende statistiek in 4HAVO beschrijvende statistiek

Nadere informatie

HandOut 5a MC PLUS ontwerp - constructie afname beoordelen - evalueren Centrum voor Onderwijs en Leren

HandOut 5a MC PLUS ontwerp - constructie afname beoordelen - evalueren Centrum voor Onderwijs en Leren 5a. Toetsanalyse Introductie Na het afnemen van het tentamen en het analyseren van de scores komt het vaststellen van de uitslag. Dat gaat eerst globaal, daarna wordt een diepgaandere analyse uitgevoerd

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) HOGESCHOOL ROTTERDAM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent Onthouden Kunnen ophalen van specifieke informatie, variërend van feiten tot complete theorieën Opslaan en ophalen van informatie (herkennen) Kennis van data, gebeurtenissen, plaatsen Kennis van belangrijkste

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Naam student: Studentnummer: Naam beoordelende docent: Datum: Toets code Osiris: Algemene eisen (voor een voldoende beoordeling van het

Nadere informatie

PROFIELPRODUCT - VERANTWOORDING

PROFIELPRODUCT - VERANTWOORDING PROFIELPRODUCT - VERANTWOORDING Naam auteur(s) Hofstee, R.H. MSc of Economics Vakgebied Algemene Economie Titel Vakgroepwerkplan Open Schoolgemeenschap Bijlmer Economie (3 H/V) Onderwerp Leerplan Profiel

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming

Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen onderneming PAPER 5 Evaluatie Naam: Luuk Schoenmakers Vakgebied: Management & Organisatie Titel: Contextgericht leren: leren met behulp van je eigen

Nadere informatie

Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011

Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011 Doesjka Nijdeken Trinitas College Heerhugowaard Woudschoten Chemie Conferentie 2011 Hoe je het onderbuikgevoel zichtbaar maakt voor leerlingen (en jezelf) Wat bedoel ik met determineren? Hoe doe je dat

Nadere informatie

Paper 3: Uitvoeringsfase. Management & Organisatie

Paper 3: Uitvoeringsfase. Management & Organisatie Paper 3: Uitvoeringsfase Naam auteur L. A. Molijn MSc. Vakgebied Management & Organisatie Titel Geld & Rente Onderwerp Enkelvoudige & Samengestelde interest Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Rijke Lessen zetten je aan het denken Minka Dumont 2009 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Onthouden Kunnen ophalen

Nadere informatie

Faculteit Ontwerpwetenschappen Handleiding Opstellen van een toetsmatrijs Versie 15/04/2015

Faculteit Ontwerpwetenschappen Handleiding Opstellen van een toetsmatrijs Versie 15/04/2015 Faculteit Ontwerpwetenschappen Handleiding Opstellen van een toetsmatrijs Versie 15/04/2015 FOW Handleiding toetsmatrijzen 1 Inhoud Woord vooraf... 3 DEEL 1: Theoretische achtergrond... 4 1. Kwaliteitsvol

Nadere informatie

Hoe kan je effectief leervaardigheden trainen op basis van het RTTI model?

Hoe kan je effectief leervaardigheden trainen op basis van het RTTI model? Hoe kan je effectief leervaardigheden trainen op basis van het RTTI model? Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie Studentnummer

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsing

Kwaliteit van toetsing Kwaliteit van toetsing Scholingsdag HAN, 3 oktober 2012 Desirée Joosten-ten Brinke Open Universiteit Fontys Lerarenopleiding Tilburg Programma Kennismaking 9:45 Het borgen van toetskwaliteit Gerealiseerd

Nadere informatie

Halen we het maximale uit digitaal toetsen? Willeke van Essen-Tamboer, onderwijskundig adviseur Paragin

Halen we het maximale uit digitaal toetsen? Willeke van Essen-Tamboer, onderwijskundig adviseur Paragin Halen we het maximale uit digitaal toetsen? Willeke van Essen-Tamboer, onderwijskundig adviseur Paragin Over Paragin Ieder mens wil zijn mogelijkheden tot bloei laten komen. Wij maken daar met veel plezier

Nadere informatie

Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB

Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB Arnout Horemans 5 juni 2007 Online toetsing met QMP - A. Horemans 1 Inhoud Wat? Voor en nadelen Perception in EhB Voorbeeld formatieve toets Feedback

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Wat vinden docenten van hun examenprogramma? Hans Bataille Inge Broekmans Bart Janssen 1 november 2013

Zelfevaluatie. Wat vinden docenten van hun examenprogramma? Hans Bataille Inge Broekmans Bart Janssen 1 november 2013 Zelfevaluatie Wat vinden docenten van hun examenprogramma? Hans Bataille Inge Broekmans Bart Janssen 1 november 2013 Instrument van Liesbeth Baartman & Raymond Kloppenburg, Hogeschool Utrecht Baartman,

Nadere informatie

» Standaard 3: De opleiding beschikt over een adequaat systeem van toetsing en toont aan dat de beoogde eindkwalificaties worden gerealiseerd.

» Standaard 3: De opleiding beschikt over een adequaat systeem van toetsing en toont aan dat de beoogde eindkwalificaties worden gerealiseerd. V Alweer een nieuw boek over toetsen in het hoger onderwijs. Maar dan wel één waarvan wij denken dat het een aanvulling is op de bestaande boeken, en niet zozeer een verdubbeling. Het boek gaat in op nieuwe

Nadere informatie

Gesloten vraagvormen in TestVision

Gesloten vraagvormen in TestVision Gesloten vraagvormen in TestVision Vaak denken we bij gesloten vragen alleen aan meerkeuzevragen. Multiple choice of mc-vragen, noemen sommige mensen dat. Maar er kan intussen, dankzij digitaal toetsen,

Nadere informatie

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Auteurs: Sara Diederen Rianne van Kemenade Jeannette Geldens i.s.m. management initiële opleiding (MOI) / jaarcoördinatoren 1 Inleiding Dit document is bedoeld

Nadere informatie

Toetsbeleid en gemeenschappelijke afspraken

Toetsbeleid en gemeenschappelijke afspraken Toetsbeleid en gemeenschappelijke afspraken Inleiding Gedurende hun gehele schoolloopbaan worden leerlingen getoetst. Voordat leerlingen op het Farelcollege hun diploma in ontvangst nemen, hebben zij vele

Nadere informatie

Communicatie voor juristen. mevrouw drs. D. van der Wagen. Communicatie voor juristen. Beschrijving en doel van dit beroepsproduct

Communicatie voor juristen. mevrouw drs. D. van der Wagen. Communicatie voor juristen. Beschrijving en doel van dit beroepsproduct Titel Onderwijseenheid (OWE) Code OWE Eigenaar OWE Communicatie voor juristen COJE 1 Opleiding HBO-Rechten 2 Doelgroep: variant(en) VT / DT / DU / EL mevrouw drs. D. van der Wagen E-learning Cluster A-cluster

Nadere informatie

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht leer je hoe je door meer en beter formatief te evalueren toetsen onderdeel van het leerproces kan maken,

Nadere informatie

Taxonomie van Bloom. (taxonomie = wetenschap van het indelen) 6. Creëren. Nieuwe ideeën, producten of gezichtspunten genereren

Taxonomie van Bloom. (taxonomie = wetenschap van het indelen) 6. Creëren. Nieuwe ideeën, producten of gezichtspunten genereren Taxonomie van Bloom (taxonomie = wetenschap van het indelen) 6. Creëren Nieuwe ideeën, producten of gezichtspunten genereren Ontwerpen, maken, plannen, produceren, uitvinden, bouwen 5. Evalueren Motiveren

Nadere informatie

SCHRIJFWIJZER TOETSTERMEN

SCHRIJFWIJZER TOETSTERMEN SCHRIJFWIJZER TOETSTERMEN Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Een minimumprestatie en voorwaarde formuleren... 3 3. Een taxonomiecode toekennen... 4 4. Concreetheid van de toetsterm... 5 5. Uitgebreidheid van

Nadere informatie

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen

1 en 2 oktober 2013. Bezoek aan Groningen 1 en 2 oktober 2013 Bezoek aan Groningen programma 1-2 oktober 2013 www.cultuurindespiegel.be 1. Stavaza van CIS Nederland 2. Emiel Copini (14-18jaar) en Theisje van Dorsten (4-10 jaar) 3. Astrid Rass

Nadere informatie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie ONTWERPRAPPORT Naam auteur Elles Lelieveld Vakgebied Economie Titel De juiste stappen, een onderzoek naar de problemen en oplossingen van opgaven over het boxenstelsel Onderwerp Het aanleren van een stappenplan

Nadere informatie

Leergang AOS - Bijeenkomst 2 26 november 2015 Ari de Heer Hans Poorthuis Larike Bronkhorst

Leergang AOS - Bijeenkomst 2 26 november 2015 Ari de Heer Hans Poorthuis Larike Bronkhorst Leergang AOS - Bijeenkomst 2 26 november 2015 Ari de Heer Hans Poorthuis Larike Bronkhorst Programma en doelen bijeenkomst 1. Uitwisselen peerfeedback 2. Doordenken onderzoeksopzet 3. Vooruitblik startreviews

Nadere informatie

Liesbeth Baartman & Raymond Kloppenburg, Hogeschool Utrecht, januari 2013

Liesbeth Baartman & Raymond Kloppenburg, Hogeschool Utrecht, januari 2013 KIT: KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s in beroepsgericht onderwijs Zelfevaluatie-instrument voor docenten Website: www.kwaliteit-toetsprogramma.nl conceptversie 14-03-2013 In onderstaand schema vindt

Nadere informatie

Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Loon- en inkomstenbelasting. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Auteur: Hofstee, Rémon (R.H.) Vakgebied Algemene Economie Titel In drie fasen de inkomstenbelastingen berekenen: P2. Onderwerp Opleiding Loon- en inkomstenbelasting Doelgroep VMBO- GTL, leerjaar 4 Sleuteltermen

Nadere informatie

Toetsregeling Klinische Vraagstukken

Toetsregeling Klinische Vraagstukken Toetsregeling Klinische Vraagstukken Samenvatting toetsregeling Titel examenonderdeel Toetsvorm Schriftelijk tentamen. - 2 meerkeuzevragen; - gesloten boek toets; - gebruik standaardrekenmachine (Casio

Nadere informatie

Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V.

Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V. Programma van toetsing tot september 2015 Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding Voor studenten die zijn begonnen met het curriculum voor september 2015 is het oude

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten. 7 november 2016

Werken met leeruitkomsten. 7 november 2016 Werken met leeruitkomsten 7 november 2016 Wat zijn leeruitkomsten? Een leeruitkomst is een meetbaar resultaat van een leerervaring op basis waarvan vastgesteld kan worden in welke mate, tot op welk niveau

Nadere informatie

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Stageopdracht Effectief leren

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Stageopdracht Effectief leren Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn 2015-2016 Stageopdracht Effectief leren 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Werken aan competenties... 3 Praktijkopdracht Effectief leren... 3 Bijlage 1: Beoordelingsformulier...

Nadere informatie

Toetsregeling Klinische Vraagstukken

Toetsregeling Klinische Vraagstukken Toetsregeling Klinische Vraagstukken Bacheloropleidingen Geneeskunde Radboudumc Deze regeling is van kracht vanaf september 27. Begripsbepaling De tentamens Klinische vraagstukken niveau t/m 5 bestaan

Nadere informatie

In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school.

In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school. Handleiding leerverslag. Inleiding In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school. Binnen de HBO-V opleiding neemt bovengenoemde vorm van leren veel tijd in beslag

Nadere informatie

Quickstart Toetsontwikkeling

Quickstart Toetsontwikkeling Quickstart Toetsontwikkeling 6. Evalueren 1. Specificatietabel maken 5. Cijfers geven 2. Vragen construeren 4. Nakijken en analyseren 3. Toets afnemen Waar gaat deze bijdrage over? Steeds blijkt weer dat

Nadere informatie

Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering Samenvatting Lessenserie Dataverzameling

Ontwerponderzoek Paper 4 Uitvoering Samenvatting Lessenserie Dataverzameling ONTWERPRAPPORT Naam auteur(s) Sarah Schouten, MA Vakgebied CKV Titel Het Actief en Affectief Toepassen van Kunsttheoretische Kennis op Verschillende Nieuwe Voorbeelden in de Kunst Onderwerp Het toepassen

Nadere informatie

Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak.

Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak. Strategisch Lezen Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak. Doelgroepen Strategisch Lezen Muiswerk Strategisch Lezen is

Nadere informatie

Pourquoi Pourquoi Pas?? Onderzoek naar de beste manier om met de huidige leergang om te gaan binnen de sectie.

Pourquoi Pourquoi Pas?? Onderzoek naar de beste manier om met de huidige leergang om te gaan binnen de sectie. PROFIELPRODUCT 1 Naam auteur Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Carl Webb Frans Pourquoi Pourquoi Pas?? Onderzoek naar de beste manier om met de huidige leergang om te

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken:

Opbrengstgericht werken: Kris Verbeeck en Astrid van den Hurk (KPC Groep) i.s.m. Marcel Pennings (OBS de Windhoek), met dank aan Liesbeth Baartman (TU Eindhoven). Opbrengstgericht werken: samenhangend beleid bij toetsen en volgen

Nadere informatie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie ONTWERPRAPPORT Naam auteur Elles Lelieveld Vakgebied Economie Titel De juiste stappen, een onderzoek naar de problemen en oplossingen van opgaven over het boxenstelsel Onderwerp Het aanleren van een stappenplan

Nadere informatie

Probleembeschrijving

Probleembeschrijving Naam auteur(s) Ir. N.C.Veerman Vakgebied Wiskunde Titel Motivatieproblemen in het volwassenonderwijs Onderwerp Het verhogen van de motivatie van leerlingen door eigen materiaal in te zetten. Opleiding

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s in beroepsgericht onderwijs (KIT)

KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s in beroepsgericht onderwijs (KIT) KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s in beroepsgericht onderwijs (KIT) www.kwaliteit-toetsprogramma.nl Docentversie, januari 2013. In dit document staan de kwaliteitscriteria met onderliggende indicatoren,

Nadere informatie

Leren & Instructie 3 ONTWERPOPDRACHT: HERONTWERPEN

Leren & Instructie 3 ONTWERPOPDRACHT: HERONTWERPEN Leren & Instructie 3 ONTWERPOPDRACHT: HERONTWERPEN Context In L&I 1 en 2 heb je je bekwaamd in het model didactische analyse voor je lesvoorbereidingen; in de praktijk heb je flink wat ervaring opgedaan

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Profiel Opleiding B.P. Verhagen, MA Kunstgeschiedenis/CKV/KuA Profielproduct Erfgoedprogramma Cultuur en Erfgoed Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit

Nadere informatie

KIT Plus, borgingsinstrument voor examencommissies

KIT Plus, borgingsinstrument voor examencommissies X0A0T Validiteit Betrouwbaarheid Functionaliteit Condities Toetsbeleid Het toetsbeleidsplan is valide Het toetsbeleidsplan is betrouwbaar Het toetsbeleidsplan is functioneel Het toetsbeleidsplan voldoet

Nadere informatie

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Naam student: Joost den Hollander Naam afstudeerbegeleider: Ceciel Zandee Naam tweede beoordelaar: Winifred paulis Datum: 9-0-05 Voorlopige titel onderzoek

Nadere informatie

Onderwijsontwerp. Onderwijsontwerp. methodiek. methodiek. ICT&O

Onderwijsontwerp. Onderwijsontwerp. methodiek. methodiek.   ICT&O Onderwijsontwerp Onderwijsontwerp methodiek methodiek ICT&O www.saxion.nl/icto Voorwoord Ga jij een module/onderwijseenheid (her)ontwerpen? Dan komt SHUFFLE wellicht goed van pas. Deze onderwijsontwerp

Nadere informatie

Edumetrische analyses

Edumetrische analyses Edumetrische analyses Met de opkomst van het competentiegericht onderwijs zijn ook nieuwe assessmentvormen komen opzetten. Deze assessmentvormen maken het mogelijk om een geïntegreerde geheel van kennis,

Nadere informatie

Beleid Toetsbeleid. Toetsbeleid De Nieuwe Veste

Beleid Toetsbeleid. Toetsbeleid De Nieuwe Veste De Nieuwe Veste Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave Onderwijs Nr. Pagina 1. Inleiding 2 2. Doel van toetsen 2 3. Functies van toetsen 2 4. Toetssystematiek 3 5. Kwaliteitseisen aan toetsen 4 6. Toetscontrole

Nadere informatie