Liesbeth Baartman & Raymond Kloppenburg, Hogeschool Utrecht, januari 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Liesbeth Baartman & Raymond Kloppenburg, Hogeschool Utrecht, januari 2013"

Transcriptie

1 KIT: KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s in beroepsgericht onderwijs Zelfevaluatie-instrument voor docenten Website: conceptversie In onderstaand schema vindt u een overzicht van de kwaliteitscriteria behorende bij het KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s (KIT). Het KIT is ook beschikbaar via een website: Het KIT is onderdeel van een uitgebreidere zelfevaluatie-procedure, waarmee opleidingsteams (docenten / teamleiders / studenten / vertegenwoordigers uit het werkveld) de kwaliteit van hun eigen toetsprogramma kunnen bepalen. Het schema is als volgt samengesteld: in de linker kolom staan vier kwaliteitscategorieën, deze zijn in de middelste kolom uitgewerkt in twaalf kwaliteitscriteria, en in de rechtkolom is per criterium een set van indicatoren opgenomen. Door na te gaan in hoeverre aan de indicatoren wordt voldaan kan per kwaliteitscriterium worden vastgesteld wat de sterke en zwakke kanten van het toetsprogramma zijn en welke verbeteringen wenselijk of noodzakelijk zijn. Uiteindelijk wordt de kwaliteit van het toetsprogramma van de opleiding bepaald door de mate waarin het doel dat een opleiding ermee heeft, wordt gerealiseerd ( fitness for purpose ). Of dit het geval is, valt bij een afzonderlijke toets moeilijk vast te stellen. Daarom wordt het toetsprogramma als geheel als vertrekpunt genomen voor de evaluatie van toetskwaliteit. Onder een toetsprogramma wordt een samenhangend geheel van toetsen verstaan, gericht op de beoordeling van een vooraf bepaalde set of cluster van opleidingskwalificaties. Voor een deskundig gebruik van het KIT en de zelfevaluatie is het van belang dat de evaluatoren de criteria en indicatoren op een juiste wijze interpreteren en deze kunnen toepassen op de ermee samenhangende aspecten van de toetsing. Hiervoor kan vanaf september 2013 een beroep worden gedaan op een beperkte en een meer uitgebreide instructie en begeleiding vanuit het expertisecentrum docent HBO van de Hogeschool Utrecht (contactpersoon Saskia.vanLaar@hu.nl). Het KIT is vanaf september 2013 via de website gratis beschikbaar voor beroepsopleidingen in het mbo en hbo. Het onderstaande schema is nu nog een conceptversie en kan worden aangepast. Wij verzoeken u deze versie niet verder te verspreiden. Het KIT is ontwikkeld door en eigendom van dr. Liesbeth Baartman en dr. Raymond Kloppenburg. Voor vragen en opmerkingen kunt u een mail sturen naar Liesbeth.Baartman@hu.nl of Raymond.Kloppenburg@hu.nl. Bij gebruik van onderstaand schema en het KIT als bron vermelden: Baartman, L.K.J., & Kloppenburg, R.T.H.M. (2013). KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s (KIT) in beroepsgericht onderwijs. Hogeschool Utrecht.

2 Kwaliteitscategorie Kwaliteitscriteria Indicatoren Validiteit Operationalisatie= Het toetsprogramma is op een duidelijke en juiste wijze afgeleid van de opleidingskwalificaties. 1. De opleidingskwalificaties zijn helder omschreven, uitgewerkt en afgebakend. 2. De opleidingskwalificaties zijn duidelijk uitgewerkt in leerdoelen per cursus. 3. De leerdoelen per cursus zijn duidelijk uitgewerkt in beoordelingscriteria van de toetsen. Dekking = De inhoud van het toetsprogramma is een goede afspiegeling van de opleidingskwalificaties en aspecten daarvan. 1. Alle opleidingskwalificaties en aspecten daarvan worden beoordeeld in het toetsprogramma. 2. Het toetsprogramma bevat een goede afspiegeling van de vereiste kennisbasis. 3. Het toetsprogramma bevat een goede afspiegeling van de vereiste (beroeps)vaardigheden. 4. Het toetsprogramma bevat een goede afspiegeling van de vereiste beroepshouding. 5. In het toetsprogramma wordt het integraal inzetten van kennis, vaardigheden en houdingen in complexe beroepssituaties beoordeeld. 6. In het toetsprogramma wordt het vermogen tot zelfstandig leren beoordeeld. Complexiteit = Het toetsprogramma is van het juiste niveau, passend bij de fase van de opleiding. 1. De normering in het toetsprogramma sluit aan bij het vereiste beheersingsniveau, passend bij de (afstudeer)fase van de opleiding. 2. Het toetsprogramma vereist een toenemend niveau van kennis, vaardigheden en houdingen. 3. Het toetsprogramma kent een toenemend niveau van complexiteit van beroepstaken. 4. Het toetsprogramma vereist een toenemend niveau van zelfstandigheid. 5. Het toetsprogramma vereist een toenemend niveau van (theoretische en ethische) verantwoording van handelen. Vorm = De toetsvormen in het toetsprogramma passen bij de te beoordelen inhoud. 1. In het toetsprogramma is voldoende variatie in beoordelingsvormen, waardoor studenten voldoende kansen hebben om hun capaciteiten te tonen. Denk bijvoorbeeld aan: schriftelijke toetsen, authentieke beroepstaken, peer/self-assessment, reflectieverslagen, groepsgewijze beoordeling, enzovoort. 2. De toetsvormen in het toetsprogramma passen bij de te beoordelen leerdoelen en de verhouding aan kennis, vaardigheden en beroepshouding daarbinnen. Betrouwbaarheid Vergelijkbaarheid = De toetsuitslagen van studenten in het toetsprogramma zijn 1. De beoordelingscriteria en normering zijn voor alle studenten gelijk en vastgelegd in protocollen. 2. Voor alle toetsen is een eenduidige instructie beschikbaar.

3 vergelijkbaar doordat zij zoveel mogelijk onafhankelijk zijn van verschillen tussen beoordelaars en omstandigheden. 3. De toetsomstandigheden zowel binnen- als buitenschools zijn voor alle studenten vergelijkbaar qua ondersteuning en complexiteit van omstandigheden. 4. De beoordelaars interpreteren en gebruiken de beoordelingscriteria op dezelfde manier. 5. Er zijn geen grote afwijkingen tussen de beoordelingen van verschillende docenten. Triangulatie = Het toetsprogramma levert voldoende rijkheid aan informatie op om een betrouwbaar (integraal) oordeel te kunnen vellen. Dit gebeurt ten eerste door gevarieerde en rijke informatie te verzamelen over de student. Ten tweede gebeurt dit door een toetsoverstijgend (integraal) eindoordeel te vellen over de student op basis van deze informatie. 1. Elk (cluster van) opleidingskwalificaties wordt in verschillende soorten toetsen beoordeeld. 2. Er wordt rijkheid van informatie gecreëerd door de toetsen in verschillende contexten uit te voeren. Denk aan: binnenschools, buitenschools, simulaties, enzovoort. 3. Er wordt rijkheid van informatie gecreëerd door verschillende beoordelaars te betrekken. Denk aan: verschillende docenten, praktijkdeskundigen, leidinggevenden, medestudenten, de student zelf, enzovoort. 4. De hoeveelheid toetsen/informatie op basis waarvan een oordeel wordt geveld over de student is in overeenstemming met de consequenties van dit oordeel (denk aan: één cursus herkansen, eindexamen herkansen, bindend studieadvies). 5. Bij toetsen waarbij veel op het spel staat (high stake) en/of die veel interpretatie vereisen wordt een tweede beoordelaar betrokken. Bij een toetsoverstijgend eindoordeel 6. Bij een toetsoverstijgend (integraal) eindoordeel zijn meerdere beoordelaars betrokken die elk een volwaardige inbreng hebben in het eindoordeel. 7. Indien deze beoordelaars geen overeenstemming kunnen bereiken, wordt een extra beoordelaar betrokken. 8. Het eindoordeel is gebaseerd op een passende weging van alle kwalitatieve en kwantitatieve informatie uit het toetsprogramma.

4 Functies Selectie = Op basis van het toetsprogramma kunnen goede en zwakke studenten worden onderscheiden en geselecteerd. Leereffect = Het toetsprogramma heeft een wenselijk effect op het leerproces van de student. Het gaat hier om zowel de voorbereiding van de student richting de toetsen, het leren van de toets zelf (tijdens de toets) en de feedback die de toets oplevert om weer verder te leren. Onderwijseffect = Het toetsprogramma geeft rijke informatie over het ermee samenhangende onderwijs. 1. Op basis van het toetsprogramma kan een goed onderscheid worden gemaakt tussen (zeer) goede, middelmatige en (zeer) zwakke studenten. 2. Op basis van het toetsprogramma wordt tijdig inzichtelijk of studenten geschikt zijn voor het vervolg van de opleiding. 3. Op basis van het toetsprogramma kunnen studenten worden geselecteerd op geschiktheid voor de uitoefening van het beroep (aan het eind van de opleiding. 1. De toetsen in het toetsprogramma stimuleren de gewenste leerprocessen in voorbereiding naar de toets. 2. Studenten ervaren het uitvoeren van de toetsen in het toetsprogramma als een waardevol leermoment. 3. De toetsen in het toetsprogramma zetten de studenten aan het denken over hun eigen ontwikkeling. 4. De toetsen in het toetsprogramma bevatten rijke informatie en geven de student feedback over zijn geleverde prestaties. 5. De toetsen in het toetsprogramma geven de student handvatten over hoe nu verder (b.v. in de vorm van nieuwe leerdoelen). 1. De toetsen in het toetsprogramma geven rijke informatie aan de docent over het huidige niveau van de studenten. 2. De toetsen in het toetsprogramma geven rijke informatie aan de docent over de kwaliteit van het gegeven onderwijs.

5 Condities Transparantie = De informatie over de toetsen in het toetsprogramma is duidelijk en begrijpelijk. Oordeelkundigheid = De beoordelaars beschikken over voldoende kennis en vaardigheden over de toetsinhoud, de manier van toetsen en het geven van feedback. Organisatie = Het toetsprogramma is efficiënt en effectief georganiseerd. 1. In de studiehandleiding wordt begrijpelijke informatie gegeven over de te beoordelen opleidingskwalificaties en de docent legt dit uit. 2. In de studiehandleiding wordt begrijpelijke informatie gegeven over de beoordelingscriteria en normering en de docent legt dit uit. 3. In de studiehandleiding wordt begrijpelijke informatie gegeven over de toetsvormen en de docent legt uit wat er van studenten wordt verwacht. 1. De beoordelaars beschikken over voldoende kennis en vaardigheden over de toetsinhoud, beoordelingscriteria en normering. 2. De beoordelaars beschikken over voldoende kennis en vaardigheden over de beroepspraktijk waarop de toetsing van toepassing is. 3. De beoordelaars beschikken over voldoende kennis en vaardigheden over de verschillende toetsvormen. 4. De beoordelaars beschikken over voldoende kennis en vaardigheden over het geven van feedback aan studenten en het evalueren van gegeven onderwijs op basis van de toetsuitslagen. 5. De beoordelaars beschikken over voldoende kennis en vaardigheden over wettelijke en ethische aspecten van het beoordelen van studenten. 1. Het toetsprogramma is in overeenstemming met de beschikbare tijd en kosten voor ontwikkeling en uitvoering. 2. De tijd die een student nodig heeft voor het uitvoeren van de toetsen is in overeenstemming met de daartoe bepaalde studiebelasting/ects. 3. De aan de docent toegekende tijd is voldoende om tot een zorgvuldige beoordeling te komen. 4. De toetsuitslagen worden binnen de vastgestelde termijn bekend gemaakt. 5. Er zijn voldoende herkansingsmogelijkheden voor studenten. 6. De opleiding beschikt over een klachtenprocedure die bekend is bij docenten en studenten. 7. De voor de toetsing vereiste voorzieningen zijn voldoende aanwezig.

KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s in beroepsgericht onderwijs (KIT)

KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s in beroepsgericht onderwijs (KIT) KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s in beroepsgericht onderwijs (KIT) www.kwaliteit-toetsprogramma.nl Docentversie, januari 2013. In dit document staan de kwaliteitscriteria met onderliggende indicatoren,

Nadere informatie

VALIDITEIT Indicatoren Score Waar blijkt dit uit?

VALIDITEIT Indicatoren Score Waar blijkt dit uit? KwaliteitsInstrument Toetsprogramma (KIT) NB: Dit is een vereenvoudigde versie van het totale KIT. Het KIT is oorspronkelijk bedoeld om de kwaliteti van een toetsprogramma te bepalen. Een toetsprogramma

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Wat vinden docenten van hun examenprogramma? Hans Bataille Inge Broekmans Bart Janssen 1 november 2013

Zelfevaluatie. Wat vinden docenten van hun examenprogramma? Hans Bataille Inge Broekmans Bart Janssen 1 november 2013 Zelfevaluatie Wat vinden docenten van hun examenprogramma? Hans Bataille Inge Broekmans Bart Janssen 1 november 2013 Instrument van Liesbeth Baartman & Raymond Kloppenburg, Hogeschool Utrecht Baartman,

Nadere informatie

KIT Plus, borgingsinstrument voor examencommissies

KIT Plus, borgingsinstrument voor examencommissies X0A0T Validiteit Betrouwbaarheid Functionaliteit Condities Toetsbeleid Het toetsbeleidsplan is valide Het toetsbeleidsplan is betrouwbaar Het toetsbeleidsplan is functioneel Het toetsbeleidsplan voldoet

Nadere informatie

Om de kwaliteit van een toetsprogramma te evalueren, doorloop je idealiter vier stappen:

Om de kwaliteit van een toetsprogramma te evalueren, doorloop je idealiter vier stappen: KwaliteitsInstrument Toetsprogramma s (KIT) Handleiding gebruik KIT Versie: 12 september 2013 Auteurs: Liesbeth Baartman, Raymond Kloppenburg Introductie Het KwaliteitsInstrument Toetsprogramma (KIT: www.kwaliteit-toetsprogramma.nl)

Nadere informatie

Edumetrische analyses

Edumetrische analyses Edumetrische analyses Met de opkomst van het competentiegericht onderwijs zijn ook nieuwe assessmentvormen komen opzetten. Deze assessmentvormen maken het mogelijk om een geïntegreerde geheel van kennis,

Nadere informatie

LIESBETH BAARTMAN - KAARTSPEL KIT 2.0 CONGRUENTIE

LIESBETH BAARTMAN - KAARTSPEL KIT 2.0 CONGRUENTIE CONGRUENTIE LIESBETH BAARTMAN - KAARTSPEL KIT 2.0 Wat voor boodschap geeft de opleiding af door de inrichting van het toetsprogramma? Past deze boodschap bij het toekomstig beroep, de studenten en de visie

Nadere informatie

Op zoek naar nieuwe standaarden voor examinering van Competentie Gericht Onderwijs. Confrontatie tussen twee visies

Op zoek naar nieuwe standaarden voor examinering van Competentie Gericht Onderwijs. Confrontatie tussen twee visies Op zoek naar nieuwe standaarden voor examinering van Competentie Gericht Onderwijs. Confrontatie tussen twee visies Inleiding Binnen de inspectie wordt gewerkt aan de afstemming en toekomstige integratie

Nadere informatie

Symposium Platform Leren van Toetsen. 1 juni 2018

Symposium Platform Leren van Toetsen. 1 juni 2018 Symposium Platform Leren van Toetsen 1 juni 2018 Keynote 1 Liesbeth Baartman, Hogeschool Utrecht Dominique Sluijsmans, Zuyd Hogeschool Jan de Geus, NHL Stenden Programmatisch toetsen bij het afstuderen

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument

Zelfevaluatie-instrument Zelfevaluatie-instrument voor het bepalen van de kwaliteit van een toets Faculteit Management en Bestuur Zoëzi Opleidingsadvies Drs. Hilde ter Horst Drs. Annemiek Metz Versie 4.0, 11 september 2008 1.

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

SCAN. in kwaliteitsvol toetsen

SCAN. in kwaliteitsvol toetsen SCAN in kwaliteitsvol toetsen Instructies Overloop en beoordeel de concrete indicatoren van valide, betrouwbaar, transparant, efficiënt en/of leerrijk toetsen voor het geheel van toetsen/ de toets van

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Instituut Memo te Amersfoort

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Instituut Memo te Amersfoort KWALITEITSONDERZOEK MBO Instituut Memo te Amersfoort Doktersassistent juni 2013 H3257863/3 BRIN: 30LG Onderzoeksnummer: 4055487 Onderzoek uitgevoerd in: 6 en 15 april 2013 Conceptrapport verzonden op:

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid SKE november 2016

Toetsbekwaamheid SKE november 2016 Toetsbekwaamheid SKE november 2016 De SeniorKwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. De SKE kwalificatie is bij voorkeur een teamgericht proces waarin individuele docenten

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : SHE Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Manager/ondernemer Horeca Crebonummer : 90303 Is er sprake van

Nadere informatie

Er moet om deze redenen een nieuw PTO ontwikkeld worden, voor zowel klas 1 en klas 2, Mens en Techniek/Natuur-scheikunde.

Er moet om deze redenen een nieuw PTO ontwikkeld worden, voor zowel klas 1 en klas 2, Mens en Techniek/Natuur-scheikunde. Samenvatting Voor u ligt het beroepsproduct van Chris van Dijk. In deze korte samenvatting beschrijf ik kort de opdracht en hoofdvraag van het project, de opzet van het project en de belangrijkste conclusies

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Gezel Stukadoor (Decoratie) Crebonummer : 91501 Is er sprake

Nadere informatie

Naam Examenleverancier. Beoordeling audit examinering 2012 2013 Rapportage inkoopaudit examenproducten en diensten op examinering 2012 2013

Naam Examenleverancier. Beoordeling audit examinering 2012 2013 Rapportage inkoopaudit examenproducten en diensten op examinering 2012 2013 Naam Examenleverancier : Fundeon Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Waterbouwer Crebonummer : 94020 Is er sprake van een Kadertoets

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : KCH Examens Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Assistent Logistiek Medewerker Crebonummer : 93731 Is er

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Schoonmaak- en Glazenwassen (Schoonmakermedewerker vloeronderhoud)

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : SH&M Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Logistiek medewerker houthandel Crebonummer : 95331 Is er sprake

Nadere informatie

MetaB-instrument exameninstrumenten, gebaseerd op de 'Normenbundel exameninstrumenten', versie januari 2014

MetaB-instrument exameninstrumenten, gebaseerd op de 'Normenbundel exameninstrumenten', versie januari 2014 MetaB-instrument exameninstrumenten, gebaseerd op de 'Normenbundel exameninstrumenten', versie januari 2014 Naam toeleverancier: Adresgegevens: Naam contactpersoon: Telefoonnummer contactpersoon: Kwalificatie

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst. Indien er sprake is van het toetsen van een product: Crebonummer : Is er sprake van een Kadertoets

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst. Indien er sprake is van het toetsen van een product: Crebonummer : Is er sprake van een Kadertoets Naam Examenleverancier : Sectorinstituut Transport & Logistiek Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Logistiek teamleider Crebonummer

Nadere informatie

Examinering in het mbo. Dilemma s in de praktijk

Examinering in het mbo. Dilemma s in de praktijk Examinering in het mbo Dilemma s in de praktijk Examinering examinering versus (ontwikkelingsgerichte) toetsing dilemma t.a.v. examen: afsluiting onderwijs startbekwaamheid ontwikkelpotentieel KWALITEIT

Nadere informatie

Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU Eindhoven) Waarom samenhangend toetsbeleid?

Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU Eindhoven) Waarom samenhangend toetsbeleid? Opbrengstgericht werken: samenhangend beleid bij toetsen en volgen van de ontwikkeling van leerlingen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : VTL Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Manager Transport en Logistiek Crebonummer : 91870 Is er sprake

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : Fundeon Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Dakdekker riet Crebonummer : 93845 Is er sprake van een kadertoets

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : KCH Examens Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Commercieel medewerker binnendienst Crebonummer : 90112

Nadere informatie

Projecten objectief beoordelen

Projecten objectief beoordelen Projecten objectief beoordelen Nieuwjaarsbijeenkomst 23 januari 2014 Esther Gouweloos Erika Rob Dorinde Winkelaar Stellingen Ook voor projecten moet je een toetsmatrijs maken In een project toets je geen

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Entreeopleiding assistent assistent dienstverlening en zorg

Nadere informatie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie Toetsvormen Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie 1 Waarom wordt er getoetst? Om te beoordelen in hoeverre de student in staat is te handelen zoals op academisch

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : SHE Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Zelfstandig werkend Kok Crebonummer : 95420 Is er sprake van een

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : LTTR Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product :Frontoffice manager Crebonummer :94072 Is er sprake van een Kadertoets

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : VTL Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Assistent Logistiek Medewerker Crebonummer : 93732 Is er sprake

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsing

Kwaliteit van toetsing Kwaliteit van toetsing Scholingsdag HAN, 3 oktober 2012 Desirée Joosten-ten Brinke Open Universiteit Fontys Lerarenopleiding Tilburg Programma Kennismaking 9:45 Het borgen van toetskwaliteit Gerealiseerd

Nadere informatie

Beoordelen in het HBO

Beoordelen in het HBO Beoordelen in het HBO Eef Nijhuis Saxion Joke van der Meer HAN RIZO 12 maart 2013 Competentiegericht leren Competenties bepalen de inhoud van leren en toetsen Leren en beoordeling zijn gericht op effectief

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Entreeopleiding assistent Bouwen, wonen en onderhoud - Stukadoor

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : VOC Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Autoschadehersteller, niveau 2 Crebonummer : 95030 Is er sprake

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst. Indien er sprake is van het toetsen van een product: Crebonummer : Is er sprake van een Kadertoets

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst. Indien er sprake is van het toetsen van een product: Crebonummer : Is er sprake van een Kadertoets Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Gezel schilder voorman Crebonummer : 91461 Is er sprake van

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Sectorinstituut Transport & Logistiek Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Chauffeur erenvervoer, Cohort

Nadere informatie

3. Een norm voor valide examenproducten norm voor valide examenproducten cesuur exameninstrumentarium

3. Een norm voor valide examenproducten norm voor valide examenproducten cesuur exameninstrumentarium Dit document is een onderdeel uit het advies Drie routes naar een valide examenproduct van mei 2016. De uitwerking van het advies vindt plaats vanaf augustus 2016 door de hiervoor aangestelde kwartiermaker

Nadere informatie

p/a Structuurbaan 2, 3439 MB Nieuwegein Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2. Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2.

p/a Structuurbaan 2, 3439 MB Nieuwegein Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2. Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2. MetaB-instrument exameninstrumenten, gebaseerd op Bijlage A behorende bij artikel 1 van de 'Regeling standaarden examenkwaliteit mbo 2012, geldend vanaf 01-08-2016 en de Normenbundel exameninstrumenten,

Nadere informatie

Stichting Examenservice MEI Workshop Construeren vanuit de ogen van de vaststeller

Stichting Examenservice MEI Workshop Construeren vanuit de ogen van de vaststeller Stichting Examenservice MEI Workshop Construeren vanuit de ogen van de vaststeller Trainers: Joke Steenbruggen en Robert Kamper 1 De cesuur per werkproces moet op 75% liggen Prestaties zoals zichtbaar

Nadere informatie

Naam Examenleverancier :

Naam Examenleverancier : Naam Eamenleverancier : Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Crebonummer : In te vullen door de Organisatie auditor van Kiwa Naar

Nadere informatie

Toetscyclus. 5.1 Praktijk Reflectie De toetscyclus Portfolio 39

Toetscyclus. 5.1 Praktijk Reflectie De toetscyclus Portfolio 39 33 Toetscyclus Samenvatting In dit hoofdstuk worden de zeven fasen van de toetscyclus genoemd en kort toegelicht..1 Praktijk 34.2 Reflectie 34.3 De toetscyclus 34.4 Portfolio 39 L. Bijkerk, Basis Kwalificatie

Nadere informatie

Bijlage 2: Oorspronkelijke vragenlijst kwaliteit stage

Bijlage 2: Oorspronkelijke vragenlijst kwaliteit stage Bijlage 2: Oorspronkelijke vragenlijst kwaliteit stage Deze vragenlijst is de integrale vragenlijst zoals ze letterlijk werd overgenomen uit het werk Leren en beoordelen op de werkplek van Piet Hendriks

Nadere informatie

Studiepuntensysteem Office-en managementsupport

Studiepuntensysteem Office-en managementsupport Studiepuntensysteem Office-en managementsupport Waarom studiepunten? Het studiepuntensysteem biedt de mogelijkheid om: 1. de studieprestaties van de student transparant te maken; 2. de studievoortgang

Nadere informatie

KIT PLUS. Instrument voor het borgen van de kwaliteit van toetsen, toetsprogramma's en toetsbeleid

KIT PLUS. Instrument voor het borgen van de kwaliteit van toetsen, toetsprogramma's en toetsbeleid KIT PLUS Instrument voor het borgen van de kwaliteit van toetsen, toetsprogramma's en toetsbeleid Dhara de Nobel Ini Luyk José Sagasser Thea van Rooijen Aangeboden op De Dag van de Examencommissies van

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. ROC Ter AA te Helmond. Helpende zorg en welzijn

KWALITEITSONDERZOEK MBO. ROC Ter AA te Helmond. Helpende zorg en welzijn KWALITEITSONDERZOEK MBO ROC Ter AA te Helmond Helpende zorg en welzijn juli 2014 BRIN: 25LJ Onderzoeksnummer: 275652 Onderzoek uitgevoerd in: April 2014 Conceptrapport verzonden op: 2 juni 2014 Rapport

Nadere informatie

KIT-rapportage Algehele bevindingen

KIT-rapportage Algehele bevindingen Resultaten van s onderwijsteams Summa College Datum: 7 oktober 2014 Auteur(s): Inge Broekmans Versie: 1.0 Status: Definitief 2014 Summa College Resultaten van s onderwijsteams Summa College Versie Datum

Nadere informatie

Ontwerpkaders: Leerwegonafhankelijk toetsen (LOT) Versie 1.0/ november 2016

Ontwerpkaders: Leerwegonafhankelijk toetsen (LOT) Versie 1.0/ november 2016 Ontwerpkaders: Leerwegonafhankelijk toetsen (LOT) Versie 1.0/ november 2016 Flexibel onderwijs Flexibel Onderwijs kenmerkt zich door tijd, plaats en tempo-onafhankelijk studeren. De route is individueel

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : Visavi Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Junior Kapper Crebonummer : 95120 Is er sprake van een Kadertoets

Nadere informatie

Kwaliteitseisen. 4.1 Praktijk Reflectie Kwaliteitseisen voor toetsing Portfolio 30

Kwaliteitseisen. 4.1 Praktijk Reflectie Kwaliteitseisen voor toetsing Portfolio 30 25 Kwaliteitseisen Samenvatting In dit hoofdstuk worden de kwaliteitseisen aan een toets besproken. Een toets moet valide, betrouwbaar, bruikbaar en transparant zijn..1 Praktijk 26.2 Reflectie 26.3 Kwaliteitseisen

Nadere informatie

Certificaat B Duurzaamheid. Techniek en Technologie. NIVEAU: 1 t/m 4 STUDENTENINFORMATIE

Certificaat B Duurzaamheid. Techniek en Technologie. NIVEAU: 1 t/m 4 STUDENTENINFORMATIE PROCEDURE: Certificaat B Duurzaamheid DOMEIN: Techniek en Technologie LEERWEG: BOL en BBL NIVEAU: 1 t/m 4 STUDENTENINFORMATIE Versie 22-01-2012 Beste student, Voor je ligt het document Procedure Certificaat

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

Handleiding gebruik landelijke Sportexamens Angerenstein V2

Handleiding gebruik landelijke Sportexamens Angerenstein V2 1 Handleiding gebruik landelijke Sportexamens Angerenstein V2 Inleiding Uit ervaring van gebruikers van de landelijke examenproducten blijkt dat niet altijd duidelijk is wat er nog geregeld moet worden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 11

Inhoudsopgave. Voorwoord 11 5 Voorwoord 11 1. Kwaliteit van toetsing in het hoger onderwijs onder de loep 15 Dominique Sluijsmans, Tamara van Schilt-Mol, Annemieke Peeters en Desirée Joosten-ten Brinke 1.1 De doelen van het hoger

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken:

Opbrengstgericht werken: Kris Verbeeck en Astrid van den Hurk (KPC Groep) i.s.m. Marcel Pennings (OBS de Windhoek), met dank aan Liesbeth Baartman (TU Eindhoven). Opbrengstgericht werken: samenhangend beleid bij toetsen en volgen

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Aventus te Apeldoorn. Medewerker sociale zekerheid

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Aventus te Apeldoorn. Medewerker sociale zekerheid ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Aventus te Apeldoorn Medewerker sociale zekerheid Januari 2015 3280511/8 BRIN: 27DV Onderzoeksnummer: 279425 Onderzoek uitgevoerd in: november

Nadere informatie

Digibib. Hoe te werken met de oefenopdrachten en examens?

Digibib. Hoe te werken met de oefenopdrachten en examens? Digibib Hoe te werken met de oefenopdrachten en examens? Marcel Polman Werkzaam bij het Kellebeek College vanaf 2000 Werkzaam bij het Consortium vanaf 2013 als ontwikkelaar en vanaf september als consulent

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. ROC Aventus te Apeldoorn

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. ROC Aventus te Apeldoorn ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO ROC Aventus te Apeldoorn Leisure & hospitality (Leisure & hospitality assistant) definitief februari 2013 H3280511/1 Plaats: Apeldoorn BRIN: 27DV Onderzoeksnummer:

Nadere informatie

COMPETENTIETOETSEN IN HBO OPLEIDINGEN

COMPETENTIETOETSEN IN HBO OPLEIDINGEN COMPETENTIETOETSEN IN HBO OPLEIDINGEN COMPETENT GETOETST TOETSEN & EXAMINEREN IN HET HBO ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 4 OKTOBER 2016 1 DOCENTEN AAN HET WOORD Wat is adequaat bewijs om

Nadere informatie

De Toetsing Getoetst in definities

De Toetsing Getoetst in definities De Toetsing Getoetst in definities Kenniscentrum Kwaliteit van Leren Tamara van Schilt-Mol 2016 Extra definities Kwaliteitscriteria Bij het vaststellen van kwaliteitscriteria gaat over de vraag welke visie

Nadere informatie

2.2 TOETSDOELEN Toetsen geven leerlingen en docenten inzicht in welke aspecten van het curriculum wel of niet beheerst worden.

2.2 TOETSDOELEN Toetsen geven leerlingen en docenten inzicht in welke aspecten van het curriculum wel of niet beheerst worden. 1 1. VISIE VAN HET TOETSBELEID Het toetsbeleid dient ertoe de kwaliteit, de transparantie en de planning van de toetsing te waarborgen. 2. TOETSING In dit document staat toetsing voor: elk instrument dat

Nadere informatie

De complexe wereld van toetsing

De complexe wereld van toetsing maar boeiende! De complexe wereld van toetsing Bijdrage SLO 19 maart 2012 Dominique Sluijsmans Vooraf.. Jullie vragen afstemmen doelen, inhouden, toetsing? toetsing in relatie tot opbrengstgericht werken?

Nadere informatie

Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen. Nelleke Lafeber

Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen. Nelleke Lafeber Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen Nelleke Lafeber Context Beoordelen Kwaliteit Inspectie van het Onderwijs De afnamecondities en beoordelingen zijn voor studenten gelijkwaardig. De condities

Nadere informatie

Leren van een assessment. Workshop IVG Scholingsdag Toetsing Eric Entken en Titia van Eijndhoven 12 november 2012

Leren van een assessment. Workshop IVG Scholingsdag Toetsing Eric Entken en Titia van Eijndhoven 12 november 2012 Leren van een assessment Workshop IVG Scholingsdag Toetsing Eric Entken en Titia van Eijndhoven 12 november 2012 Doelstelling Hoe kun je de kwaliteit van jouw beoordeling en feedback verbeteren bij een

Nadere informatie

Een toetsprogramma om van te leren. Platform leren van toetsen 2 juni 2017 Wendy Peeters en Nienke Zijlstra

Een toetsprogramma om van te leren. Platform leren van toetsen 2 juni 2017 Wendy Peeters en Nienke Zijlstra Een toetsprogramma om van te leren Platform leren van toetsen 2 juni 2017 Wendy Peeters en Nienke Zijlstra Even voorstellen.. Wendy Peeters Nienke Zijlstra Uitgangspunten en doel sessie Uitgangspunten:

Nadere informatie

Toetsregeling Professionaliteit

Toetsregeling Professionaliteit Toetsregeling Professionaliteit Bacheloropleidingen Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen Radboudumc Propedeuse Deze regeling is van kracht vanaf 31 augustus 2015. 1) Begripsbepaling Professionaliteit

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO Rijn IJssel Allround grimeur definitief december 2012 Plaats: Arnhem BRIN: 25LF Onderzoeksnummer: Kenmerk: 127766 H3478441/MB/25LF Onderzoek uitgevoerd in: september

Nadere informatie

Hoe toets je of de doelen van het curriculum worden bereikt? Harm Tillema

Hoe toets je of de doelen van het curriculum worden bereikt? Harm Tillema Hoe toets je of de doelen van het curriculum worden bereikt? Harm Tillema Inleiding Hoe assess, oftewel beoordeel je of programmadoelen in het curriculum van de lerarenopleiding zijn behaald? Wat is eigenlijk

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Tilburg te Tilburg. Verkoper (Verkoper detailhandel)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Tilburg te Tilburg. Verkoper (Verkoper detailhandel) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Tilburg te Tilburg Verkoper (Verkoper detailhandel) Juli 2014 BRIN: 25LZ Onderzoeksnummer: 276487 Onderzoek uitgevoerd in: April 2014 Conceptrapport

Nadere informatie

Faculteit Ontwerpwetenschappen Handleiding Opstellen van een toetsmatrijs Versie 15/04/2015

Faculteit Ontwerpwetenschappen Handleiding Opstellen van een toetsmatrijs Versie 15/04/2015 Faculteit Ontwerpwetenschappen Handleiding Opstellen van een toetsmatrijs Versie 15/04/2015 FOW Handleiding toetsmatrijzen 1 Inhoud Woord vooraf... 3 DEEL 1: Theoretische achtergrond... 4 1. Kwaliteitsvol

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. ROC Ter AA te Helmond. Juridisch medewerker

KWALITEITSONDERZOEK MBO. ROC Ter AA te Helmond. Juridisch medewerker KWALITEITSONDERZOEK MBO ROC Ter AA te Helmond Juridisch medewerker juli 2014 BRIN: 25LJ Onderzoeksnummer: 275653 Onderzoek uitgevoerd in: April 2014 Conceptrapport verzonden op: 2 juni 2014 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

Ontwerpprincipes voor het onderwijs van Hogeschool Leiden. Ontwerpprincipes voor actief en succesvol studeren

Ontwerpprincipes voor het onderwijs van Hogeschool Leiden. Ontwerpprincipes voor actief en succesvol studeren Ontwerpprincipes voor het onderwijs van Hogeschool Leiden Ontwerpprincipes voor actief en succesvol studeren Opzet Inleiding: Aanleiding Korte toelichting totstandkoming en inhoud ontwerpprincipes Van

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO

KWALITEITSONDERZOEK MBO KWALITEITSONDERZOEK MBO ROC A12 te Ede Ondernemer detailhandel definitief januari 2015 3257863/5 BRIN: 25PM Onderzoeksnummer: 279415 Onderzoek uitgevoerd in: november 2014 Conceptrapport verzonden op:

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC van Amsterdam te Amsterdam

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC van Amsterdam te Amsterdam ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC van Amsterdam te Amsterdam Ondernemer horeca/bakkerij (Manager/ondernemer horeca) Januari, 2015 BRIN: 25PZ Onderzoeksnummer: 278550 Onderzoek

Nadere informatie

7 MANIEREN OM STUDENTEN TE BETREKKEN BIJ SUMMATIEVE TOETSING

7 MANIEREN OM STUDENTEN TE BETREKKEN BIJ SUMMATIEVE TOETSING 7 MANIEREN OM STUDENTEN TE BETREKKEN BIJ SUMMATIEVE TOETSING Inside of every student is a teacher an inside of every teacher is a student (Bobby, et al. 2012) Veronica Bruijns, Charlotte Hoenderdos Beleidsafdeling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 16683 15 september 2011 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 september 2011, nr. BVE/312893,

Nadere informatie

Roeien met de riemen die je hebt Beoordeling interculturele competenties

Roeien met de riemen die je hebt Beoordeling interculturele competenties Roeien met de riemen die je hebt Beoordeling interculturele competenties Ir. Saskia Kreutzer Drs. Jannemieke Geessink Arnhem Business School NUFFIC Workshop Best Practises Roeien met de riemen die je hebt

Nadere informatie

Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria

Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria Management, finance en recht Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria De verwarring voorbij Naar hernieuwd zelfvertrouwen Congres Praktijkgericht onderzoek in het HBO Amersfoort, 11 december 2012

Nadere informatie

AANPAK BEOORDELING INGEKOCHTE EXAMENINSTRUMENTEN EN -DIENSTEN IN 2012

AANPAK BEOORDELING INGEKOCHTE EXAMENINSTRUMENTEN EN -DIENSTEN IN 2012 AANPAK BEOORDELING INGEKOCHTE EXAMENINSTRUMENTEN EN -DIENSTEN IN 2012 UTRECHT, juli 2013 1. Inleiding 1.1. Achtergrond Het toezichtkader bve 2012 is medio september 2011 goedgekeurd door de minister.

Nadere informatie

DEM Toets Beoordelingsformulier

DEM Toets Beoordelingsformulier Toets Beoordelingsrapport Algehele Conclusies Naam van het vak: Opleiding: Sterke punten: Aandachtspunten: Aanbeveling(en): Beoordeeld door: Datum: 1 Bijlage: Kopie van de Vakbeschrijving (BOE) / (BPO)

Nadere informatie

Leerwegonafhankelijke beoordeling

Leerwegonafhankelijke beoordeling Leerwegonafhankelijke beoordeling Omschrijving Leerwegonafhankelijke beoordelaars zijn beoordelaars die niet betrokken zijn bij het onderwijsleerproces van een student. Leerwegonafhankelijke beoordelaars

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten. 7 november 2016

Werken met leeruitkomsten. 7 november 2016 Werken met leeruitkomsten 7 november 2016 Wat zijn leeruitkomsten? Een leeruitkomst is een meetbaar resultaat van een leerervaring op basis waarvan vastgesteld kan worden in welke mate, tot op welk niveau

Nadere informatie

Studenten maken de rubric zelf Comparative Judgement als methode om studenten succescriteria en standaarden te laten formuleren

Studenten maken de rubric zelf Comparative Judgement als methode om studenten succescriteria en standaarden te laten formuleren Studenten maken de rubric zelf Comparative Judgement als methode om studenten succescriteria en standaarden te laten formuleren Festival Leren van Toetsen 7 juni 2019 Elly Vermunt, Monique van Rooijen,

Nadere informatie

Opleider. Context. Doel

Opleider. Context. Doel Opleider Doel (Mede)ontwikkelen van het opleidingsbeleid en ontwikkelen en (laten) verzorgen van trainingen en voor verschillende interne en/of externe doelgroepen, binnen de kaders van het beleid en de

Nadere informatie

COMPETENTIETOETSEN DOMEIN APPLIED SCIENCE ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 23 MAART 2017

COMPETENTIETOETSEN DOMEIN APPLIED SCIENCE ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 23 MAART 2017 COMPETENTIETOETSEN DOMEIN APPLIED SCIENCE ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 23 MAART 2017 1 DOCENTEN AAN HET WOORD Wat is adequaat bewijs om competenties aan te tonen? Hoe kom ik tot een intersubjectief

Nadere informatie

Zelfevaluatie van de kwaliteit van assessment

Zelfevaluatie van de kwaliteit van assessment Praktisch artikel Zelfevaluatie van de kwaliteit van assessment Dit artikel is het achtenveertigste in een serie praktische artikelen over onderwijsinnovatie. Deze serie heeft de bedoeling om mensen die

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Summa College te Eindhoven

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Summa College te Eindhoven ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU Summa College te Eindhoven Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer (Meewerkend leidinggevende meubelindustrie/(scheeps)- interieurbouw) december 2014

Nadere informatie

Examens voor Service en Onderhoud

Examens voor Service en Onderhoud Examens voor Service en Onderhoud Hoe borgen we het niveau? 12 5 2017 Inhoud Doel van de workshop Inleiding Aan de slag Presenteren mindmap Tips 1 Examenproduct per crebo/opleiding Examenproduct voor Basis

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Januari 2015 Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Sector: Schilderen en Onderhoud en Afbouw Vastgesteld door: Paritaire Commissie Onderhoud, Schilderen en Afbouw Savantis Vaststellingsdatum:

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Midden Nederland te Utrecht. Medewerker ICT

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Midden Nederland te Utrecht. Medewerker ICT ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Midden Nederland te Utrecht Medewerker ICT BRIN: 25LH Onderzoeksnummer: 277000 Onderzoek uitgevoerd in: Juli 2014 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

Stimuleren en beoordelen van een onderzoekende houding. Forra Cornelis docent fontys paramedische hogeschool

Stimuleren en beoordelen van een onderzoekende houding. Forra Cornelis docent fontys paramedische hogeschool Stimuleren en beoordelen van een onderzoekende houding Forra Cornelis docent fontys paramedische hogeschool f.cornelis@fontys.nl Even voorstellen FPH Uniform afstudeertraject (25 EC) Gezamenlijk onderwijs

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsing - borging van het eindniveau

Kwaliteit van toetsing - borging van het eindniveau Kwaliteit van toetsing - borging van het eindniveau scholingsdag examencommissies en toetscommissies Stenden Agenda 11:15 12:00 Basis voor kwaliteit van toetsing 12:00 12:30 Actieve participatie door Ralph

Nadere informatie

Het Maastrichtse Model

Het Maastrichtse Model Het Maastrichtse Model EEN ALTERNATIEF? REFLECTIE OP EEN MODEL Toetsen van competenties Longitudinale toetsing en toetsprogramma: doelbewust gepland arrangement van toetsing t ingebed in leerprogramma

Nadere informatie

Tips voor het construeren van een toets en het verbeteren van de toetskwaliteit Faculteit Management en Bestuur

Tips voor het construeren van een toets en het verbeteren van de toetskwaliteit Faculteit Management en Bestuur Tips voor het construeren van een toets en het verbeteren van de toetskwaliteit Faculteit Management en Bestuur Zoëzi Opleidingsadvies Drs. Hilde ter Horst Drs. Annemiek Metz Versie 4.0, 11 september 2008

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) HOGESCHOOL INHOLLAND Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

Kwantitatieve analyse toetskwaliteit

Kwantitatieve analyse toetskwaliteit Kwantitatieve analyse toetskwaliteit Auteur: Rob Kayzel Aan de hand van de resultaten van het tentamen (de scores van de studenten) is het mogelijk om de kwaliteit van het tentamen onderzoeken. De analyse

Nadere informatie