NEN :2017 Conditiemeting gebouwde omgeving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NEN :2017 Conditiemeting gebouwde omgeving"

Transcriptie

1 NEN :2017 Conditiemeting gebouwde omgeving Instrument als bouwsteen voor onderhoudsmanagement in relatie tot risicobeheersing

2 Vindt u het lastig om te bepalen welke technische installaties echt kritisch zijn voor uw primair proces? Zou het niet mooi zijn wanneer u alleen onderhoud verricht aan gebouwdelen en installaties die echt belangrijk zijn? Vraagt u zich wel eens af hoe u het onderhoud aan uw technische installaties eenduidig aan een marktpartij kan uitbesteden? Conditiemeting en conditiescores volgens NEN 2767: wat is dat ook alweer?

3 Relevantie voor het werkveld Conditie, gebruikskwaliteit, maatschappelijke kwaliteit, locatie, flexibiliteit en risico's bij uitval zijn invloedsfactoren voor vastgoedbeheer en beleid. Conditiemeting is daarmee een hulpmiddel waarvan de uitkomsten helpen bij het maken van keuzes in onder meer risicogedreven onderhoud. NEN is een methode om deze conditie van gebouw- en installatiedelen (en civiele kunstwerken) op een objectieve en eenduidige wijze vast te leggen. In deze whitepaper wordt uitgelegd waarvoor de norm is in te zetten als instrument voor onderhoudsmanagement in relatie tot risicobeheersing, bij professioneel asset- en facility management. Met de NEN is de technische staat van de assets te monitoren op management- en uitvoeringsniveau. Dat helpt bij de beheersing van onderhoudsprestaties en -kosten op korte en lange termijn. Het inzicht dat vastgoedeigenaren en gebruikers (en infraproviders) met conditiemeting van hun assets volgens deze norm wordt geboden, stelt hen in staat betere beslissingen te nemen met betrekking tot het beheer en onderhoud van hun portefeuille. Daarnaast kan deze norm dienen als een toetsingsinstrument en prestatie-indicator voor de door vastgoedbeheerders (infrabeheerders) en onderhoudsaannemers geleverde prestaties. De norm lijkt iets minder geschikt voor installaties, wegen en waterwegen. De norm is daarmee van waarde in de volgende situaties: Doorvertaling van beleid naar onderhoudsmaatregelen op bouwdeelniveau en daarmee een verbinding tussen management en uitvoering. Het opdelen van de assets als basis voor risico- en kritikaliteitsanalyses. Het meten en controleren van de onderhouds- en duurzaamheidscondities van vastgoedportefeuilles en civiele kunstwerken. Het opstellen en optimaliseren van meerjaren-onderhoudsprognoses door kosten, kwaliteit en risico s tegen elkaar af te wegen. Het verdelen van het onderhoudsbudget door risicoafweging en prioritering. Het op gang brengen en vergemakkelijken van de communicatie over vastgoedbeleid, gewenste technische staat en huidige technische staat van het vastgoed. Het opstellen van resultaatgerichte onderhoudscontracten en het inrichten van prestatie-indicatoren. Het overdragen van verantwoordelijkheden bij aanvang of beëindiging van resultaatgerichte onderhoudscontracten.

4 Doelgroep/gebruikers De NEN 2767-reeks is bedoeld voor eigenaren, vastgoedvermogensbeheerders, financiers, beheerders, huurders en gebruikers van objecten in de gebouwde omgeving, zowel intern als in relatie tot hun adviseurs, ingenieurs, inspecteurs, aannemers, installateurs en onderhoudsbedrijven. Te denken valt aan rijksoverheden, provincies, gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven, havenbedrijven en luchthavens, alsmede particuliere eigenaren, verenigingen van eigenaren, woningcorporaties en beleggers. En daarmee dus ook facility managers en assetmanagers in de rol van eigenaar, beheerder en/of gebruiker van vastgoed. Doelstelling NEN 2767 heeft de volgende doelstellingen: NEN 2767-reeks schept uniformiteit in de conditiescore per bouwdeel door middel van het toekennen van een waarde, die de technische toestand van het bouwdeel uitdrukt. Deze waarde is een combinatie van ernst, omvang en intensiteit van een gebrek. NEN 2767 brengt inzicht en eenheid in de soorten gebreken zoals roest, slijtage of vervuiling op basis van de parameter ernst en maakt daarmee de actuele kwaliteit van vastgoed of kunstwerken onderling vergelijkbaar. NEN 2767 classificeert de aangetroffen gebreken en ondersteunt bij de prioriteitsstelling: een rangorde aanbrengen op basis van technische en esthetische kwaliteit in de noodzaak van herstel van de aangetroffen gebreken. NEN 2767 is een hulpmiddel voor toetsing, sturing en uitvoering voor organisatieonderdelen die gericht zijn op beheer en onderhoud. Een belangrijk onderdeel van deze methode vormen de standaard gebrekenlijsten (NEN ). Deze gebrekenlijsten zijn volgens een vast raamwerk opgezet en geven mogelijke gebreken aan een bouw- of installatie- of infradeel, met de bijbehorende ernst en intensiteit van deze gebreken.

5 Prioritering en kwantificering van risico s Om kapitaalgoederen optimaal te laten renderen voor de gebruiker/eigenaar is het zaak om naast een optimale aanwending en aanpassing van de assets voor de bedrijfsvoering ook de kosten van de instandhouding van de assets te optimaliseren in relatie tot de maximaal aanvaarde risico s. Om deze optimalisatie van kosten voor de instandhouding van de assets te realiseren, is over de te onderhouden gebouwen of civiele kunstwerken betekenis gevende informatie nodig. Zo kan door gebruik te maken van risicoparameters het beschikbare onderhoudsbudget beter worden ingezet. Professionele eigenaren, beheerders en gebruikers van vastgoed zullen behoefte hebben aan een onderhoudsbeleid dat bijdraagt aan de beheersing van risico s die leiden tot het niet of niet adequaat functioneren van bouwdelen, gebouwen of assetgroepen. Daartoe is het van belang dat eigenaren en gebruikers aangeven welke risico s zij aanvaardbaar achten. Vervolgens dient de samenhang van de objecten en hun functies te worden beschreven in een functionele en fysieke decompositie. Dan moeten per onderdeel de risico s, die zich voor kunnen doen, worden geïdentificeerd en beoordeeld. De huidige conditie van onderdelen, op basis van bijvoorbeeld NEN2767, is hiervoor mede input. Deze decompositie zou zich om redenen van kosten en uitvoerbaarheid kunnen beperken tot de meest kritische assetgroepen. Hierna kan worden nagegaan of de risico s, die als onacceptabel hoog worden beoordeeld, door middel van het plegen van onderhoud kunnen worden gemitigeerd. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een failure mode effect & criticality analysis (FMECA), wat een risico-register voor de te onderhouden objecten kan opleveren. Onderhoudsconcepten Onaanvaardbare risico s zullen uiteraard teruggebracht moeten worden tot een aanvaardbaar niveau. Dat kan worden bereikt met verschillende onderhoudsconcepten. Aanvaardbare risico s kunnen worden onderhouden volgens het storingsafhankelijke onderhoud (SAO) en defect afhankelijk onderhoud (DAO). Onaanvaardbare risico s als gevolg van een falend asset(systeem) kunnen vragen om preventieve onderhoudsconcepten, zoals toestandsafhankelijk onderhoud (TAO), gebruiksduur gerelateerd onderhoud (GAO) of test-geïndiceerd onderhoud (FFM van failure finding maintenance). Toepassing van deze onderhoudsconcepten leidt tot concrete onderhoudsmaatregelen voor een asset (systeem), waarbij aangegeven de frequenties of de wijze waarop de frequentie wordt bepaald, en aard van de feitelijke ingrepen. Blijkt er geen manier te zijn om de onderhoudsbehoefte te voorspellen van een voor de core business kritische asset, dan moet deze worden vervangen. Zie voor een schematische selectie van onderhoudsconcepten figuur 1 op de volgende pagina.

6 Falen systeem of component Is het Risico acceptabel volgens de risico matrix SAO Nee Is er een storingsvoorspellende grootheid Nee Kan falen adequaat worden voorspeld TAO Is het falen tijdsduur of gebruiksduur afhankelijk Nee Spreiding storingsinterval klein GAO Is het ontwerp te modificeren Modificatie Nee Criteria herbezien of afscheid nemen van betreffend systeem of component Figuur 1. Indicatoren toestand of gebruik identificeren, om falen te voorkomen en onderhoudsconcept te selecteren Om de feitelijke ingrepen vast te kunnen stellen, is het nodig de huidige conditie te kennen. Daartoe geeft de inspecteur tijdens een inspectie de gebreken en de kenmerken (ernst, omvang, intensiteit) ervan per bouwdeel aan. Hieruit volgt een conditiescore voor het bouwdeel. Dat biedt de mogelijkheid om tijdig indicatoren ten aanzien van toestand of gebruik te identificeren, teneinde falen te voorkomen, zoals toegelicht in figuur 1.

7 Daarnaast kan de inspecteur aangeven wat de gevolgen op termijn zijn, als een gebrek niet wordt verholpen. In de NEN zijn een aantal aspecten benoemd: Veiligheid en gezondheid Cultuurhistorische waarde Gebruik en bedrijfsproces Technische vervolgschade Toename klachtenonderhoud Beleving/esthetica Risico-prioriteitsstellingsmatrix In de praktijk kunnen ook andere aspecten worden toegevoegd, zoals de invloed van het gebrek op de beveiliging van het object, de betrouwbaarheid, de beschikbaarheid, de onderhoudbaarheid, de veiligheid, de beveiliging, de gezondheid, de duurzaamheid, het economisch belang of overig beleid. Dit kan leiden tot een ingevulde risico-prioriteitsstellingsmatrix, bijvoorbeeld zoals samengesteld conform figuur 2. Bij deze matrix zijn de te beoordelen prioriteiten en aspecten vrij te kiezen, evenals het schaalniveau van het object (van gebouwdeel tot vastgoedportefeuille). De matrix biedt de mogelijkheid de impact aan te geven van het niet oplossen van gebreken op een negenpuntenschaal van laag risico (9) tot hoog risico (1). Dat effect kan worden uitgedrukt in een driepuntschaal, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen een gering effect (1), een matig effect (2) en sterk effect (3). Figuur 2. Voorbeeld van een risico-prioriteitsstellingsmatrix onderhoud op basis van NEN2767:2017

8 Zo kunnen de onderhoudsprioriteiten binnen één vastgoedportefeuille bij een monumentaal gebouw nadrukkelijk anders zijn dan bij een eigentijds kantoorgebouw. Per gebouw kan een specifieke risicoparameter worden opgesteld, wat kan leiden tot een beter doordachte en geobjectiveerde inzet van het beschikbare onderhoudsbudget. Zo worden voor de verschillende schillen van een ziekenhuis onderscheiden risico-parameters ingericht. Dezelfde geconstateerde gebreken rond het falen van bouw- of installatiedelen hebben op de hotfloor immers een geheel andere impact dan op een beddenhuis of een kantoorvleugel. Zo stelt een drinkwaterbedrijf andere prioriteiten dan een spoorwegbeheerder, en kent een chemische fabriek andere risico s dan een woningcorporatie. Overigens, niet alle assetgroepen zijn bij falen kritisch voor de organisatie in het bereiken van haar doelen. Daarom is het sterk aan te bevelen gedetailleerde failure mode effect & criticality analysis te bepreken tot de kritieke assetgroepen van een facility. Zo zijn voor een ziekenhuis zo n 20 assetgroepen (systemen) kritisch te duiden, omdat bij uitval van deze systemen het ziekenhuis haar doelen niet meer kan bereiken. Het getuigt dan ook van realiteitszin om uitwerking van risico-gedreven onderhoudsconcepten te beperken tot die assetgroepen waarvoor het echt zinvol is. Van grof naar fijn dus en concentreren op de meest kritische assets. Bij functiewijziging van gebouwen dient men extra alert te zijn op aanpassingen van het onderhoudsregiem, met het oog op de bij de nieuwe functie benodigde bedrijfszekerheid. Wanneer bijvoorbeeld een kantoor wordt herbestemd tot huisvesting voor een bloedbank is het noodzakelijk om opnieuw een risicoanalyse uit te voeren, die zal leiden tot een gewijzigd onderhoudsconcept (voorbeeld uit de praktijk). Verschijningsvormen van het eindproduct Onderhoudsprognoses De aldus uitgevoerde en gerapporteerde conditiemetingen volgens NEN 2767 vormen een prima input voor een vertaling naar praktische, op het belang van de organisatie afgestemde meerjaren-onderhoudsprognoses. Dit zijn de zogenaamde MJOP s, waaruit per jaar onderhoudsactiviteiten kunnen worden geïdentificeerd en samengebracht tot een onderhoudsjaarplan (OJP). Deze prognoses kunnen op een professionele wijze worden gecombineerd met organisatie-specifieke elementen. Onderhoudsprognoses in combinatie met duurzaamheid Door onderhouds- en duurzaamheidsmaatregelen te combineren, is synergie te bereiken in het beperken van kosten voor de eigenaar en overlast voor bewoners. Daartoe is het verstandig tijdens de inspecties en prognoses gericht op onderhoud, de verduurzamingsmogelijkheden gericht mee te nemen. Dat leidt tot duurzame meerjaren-onderhoudsprogramma s (DMOP).

9 Een methode waarbij verduurzamingsprogramma s voor vastgoedportefeuilles door efficiënte schouw en prioritering kunnen worden opgesteld en desgewenst ingekocht en gerealiseerd, is de FastLane-aanpak. Energieprestatieadvies voor de utiliteitsbouw (EPA-U) leidt daarentegen uitsluitend tot een energielabel voor utiliteitsgebouwen dat laat zien hoe energiezuinig een gebouw is, zonder dat hierbij indicaties worden afgegeven ten aanzien van de onderhoudstoestand. Het energielabel is verplicht voor eigenaren van een utiliteitsgebouw (zoals kantoren, scholen en ziekenhuizen) bij verkoop, verhuur of oplevering. Onderhoudsprognoses in combinatie met gezondheid, veiligheid, beveiliging en milieuzorg Voor gebruiker-eigenaren en facility managers van kantoor- en andere verblijfsgebouwen is het te overwegen inspecties van de onderhoudstoestand te combineren met inspecties gericht op de aspecten gezondheid, veiligheid, beveiliging en milieu. Dit vraagt om vraagspecifieke bijscholing van technische inspecteur(s) en controle op de rapportage, waarbij veiligheidsdeskundigen, beveiligingsdeskundigen en milieudeskundigen borgen dat hun criteria hetzelfde inzicht opleveren als dat van de technische specialist die de inspectie uitvoert. Onderhoudsprognoses in combinatie met brandveiligheid, duurzaamheid en regelgeving Een voor het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelde combinatie van elementen, waarop geïnspecteerd en gerapporteerd kan worden, is de inspectiemethode op brandveiligheid, onderhoud, energie en inzicht in het voldoen aan regelgeving (compliance), die bekend staat als de BOEI-inspectie. Dit is een methode waarvoor men specifiek gecertificeerd dient te zijn alvorens deze te mogen toepassen. Ook hier zit dus het energieaspect in opgenomen. Afstemming doelen, beleid en uitvoering Kern blijft het kwantificeren van de degradatie van bouw-, installatie- of infradelen op basis van de geconstateerde gebreken, afgezet tegen eisen ten aanzien van het risico dat het bouwdeel haar functie niet meer naar behoren kan vervullen - volgens nader aangegeven prioriteiten. Dit vormt het hart van de toetsing en onderbouwing van het vastgoedbeleid van een organisatie, zoals zorgorganisaties, ziekenhuizen, fabrieken, woningcorporaties, overheden, beleggers in en CRE-organisaties, facility managers en gebruikers van vastgoed zoals kantoren, woningen, winkels en bedrijfspanden. Uiteindelijk leiden onderhoudsprogramma s tot de uitvoering van effectieve ingrepen volgens een (instandhoudings)plan; enerzijds het planmatig onderhoud en anderzijds voor aanvaardbare risico s het storings- en defectafhankelijk onderhoud. Tijdens de uitvoering dient de monteur na te gaan of de feitelijk aangetroffen situatie overeen komt met de vooraf ingeschatte risico s. In een ideale situatie koppelt hij zijn inzicht over de impact van het eventuele falen en de

10 timing van de maatregel terug, zodat het ingezette onderhoudsbeleid steeds beter wordt. Deze ideale afstemming tussen doelen, beleid en uitvoering wordt ook wel de lign of sight van assetmanagement genoemd. Tenslotte zij vermeld dat periodiek het onderhoudsbeleid dient te worden geëvalueerd. Hierbij gaat het om het vaststellen dat de functionele prestaties de gestelde eisen halen, de risico s binnen de vooraf aanvaarde begrenzingen blijven en de uitgaven binnen de vastgestelde budgetten blijven. Als dat niet het geval is, kan gekozen worden uit het bijstellen van prestatieeisen, risiconormen, onderhoudsbudgetten of de onderhoudsmaatregelen zelf. Wat nieuw is aan de versie 2017 Vanaf 2017 is de gewijzigde NEN van kracht. Deze vervangt de vorige versie NEN : C1:2013 nl. Ten opzichte van zijn voorganger zijn op een aantal punten wijzigingen aangebracht: De werking is uniform verbreed tot vastgoed en infrastructuur, iets dat onder meer voor gemeenten interessant kan zijn bij een integrale benadering van maatschappelijk vastgoed, openbare ruimte en infrastructuur. De conditiebepaling is verbeterd in geval zich meerdere gebreken tegelijkertijd voordoen. Definities van gebouwen, infra en bijbehorende installaties zijn aangescherpt en daarmee meer eenduidig. Er is ruimte gemaakt voor facultatieve inspecties en een verzorgingsscore met aanvullende inspecties, die ingezet kunnen worden in combinatie met de conditie-meting volgens deze norm. Er is ruimte voor de decompositie van de te onderhouden objecten, hun functies en de samenhang tussen deze objecten en functies naar fysieke samenhang, functionele samenhang en prestatie-eisen van de systemen en objecten (waaronder de technische staat en de hierna genoemde aspecten). Deze decompositie geeft eenduidigheid in de opzet van FMECA-analyses en aanverwante analyses. Er is ruimte gemaakt voor prioritering, decompositie, duiding van risico s en eisen aan de betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaarheid, veiligheid, beveiliging, gezondheid, duurzaamheid, economisch belang en beleid, naar de eerste letters van de Engelse vertaling van deze termen, afgekort RAMSSHEEP: reliability, availability, maintainability, safety, security, health, environment, economics, politics. Momenteel wordt nog gewerkt aan de ontwikkeling van de aggregatiemethode, een gebrekendataset in deel 2, en duiding van het begrip verval (inschatting conditie op basis van veroudering).

11 Auteur: Rinus Vader, leading professional, met bijdragen van: François van Ekkendonk, consultant health, safety & environment Annemarie Kin, consultant assetmanagement Nico Pasker, bouwkundig adviseur Michiel Steltenpöhl, integraal vastgoedadviseur

Methodiek conditiemeting van gebouwen én infrastructuur. conditiemeting gebouwde omgeving. Nieuwe NEN brengt twee werelden samen:

Methodiek conditiemeting van gebouwen én infrastructuur. conditiemeting gebouwde omgeving. Nieuwe NEN brengt twee werelden samen: conditiemeting gebouwde omgeving objectief inzicht meerjaren plannen prioritering Nieuwe NEN 2767-1 brengt twee werelden samen: Methodiek conditiemeting van gebouwen én infrastructuur www.nen.nl Nieuwe

Nadere informatie

Conditiemeting volgens de NEN 2767 uitleg NEN opgesteld door PIT Beheer.

Conditiemeting volgens de NEN 2767 uitleg NEN opgesteld door PIT Beheer. Conditiemeting volgens de NEN 2767 uitleg NEN opgesteld door PIT Beheer. Inleiding De conditiemeting is als oorsprong ontstaan in Engeland. Dit is ontwikkeld door Housing Condition Surveys om de kwaliteit

Nadere informatie

Nieuwe NEN 2767: meer mogelijk voor vastgoedbeleid

Nieuwe NEN 2767: meer mogelijk voor vastgoedbeleid Nieuwe NEN 2767: meer mogelijk voor vastgoedbeleid Nieuwe norm NEN 2767 Conditiemeting Gebouwde omgeving Begin 2017 is de nieuwe norm NEN 2767 Conditiemeting voor de Gebouwde omgeving gepubliceerd. Dit

Nadere informatie

Workshop Conditiegestuurd onderhoud NEN Presentatie door Jos Brouwer

Workshop Conditiegestuurd onderhoud NEN Presentatie door Jos Brouwer Workshop Conditiegestuurd onderhoud NEN 2767 Presentatie door Jos Brouwer bbn adviseurs Opgericht in 1968, bijna 5 jaar 12 medewerkers Kantoren in: Houten Amsterdam Rotterdam Complete dienstverlening Vastgoedadvies

Nadere informatie

Gebruik conditiemeting voor

Gebruik conditiemeting voor NEN 2767 Gebruik als instrument voor vastgoedsturing en onderhoudsplanning Integratie van conditiemeting van gebouwen en infrastructuur Gebruik conditiemeting voor Het in beeld brengen van de technische

Nadere informatie

NEN 2767 Goede kapstok en basis voor prestatiecontracten met inzet van automatiseringsconcepten

NEN 2767 Goede kapstok en basis voor prestatiecontracten met inzet van automatiseringsconcepten NEN 2767 Goede kapstok en basis voor prestatiecontracten met inzet van automatiseringsconcepten 17 september 2013 Nationale Conferentie Gebouw Automatisering Bijdrage door: Johan Smit Stakeholdersmodel

Nadere informatie

NEN2767 certificatie & oplevering van werken. Peter Bockstaele, Afdelingshoofd Technisch Beheer, Het Facilitair Bedrijf

NEN2767 certificatie & oplevering van werken. Peter Bockstaele, Afdelingshoofd Technisch Beheer, Het Facilitair Bedrijf NEN2767 certificatie & oplevering van werken Peter Bockstaele, Afdelingshoofd Technisch Beheer, Het Facilitair Bedrijf Toelichting NEN2767 - Nederlandse norm voor conditiemeting van gebouwen en installaties

Nadere informatie

SEMINAR MATERIEELONDERHOUD PAS OP JE CONDITIE. 20 juni 2013

SEMINAR MATERIEELONDERHOUD PAS OP JE CONDITIE. 20 juni 2013 SEMINAR MATERIEELONDERHOUD PAS OP JE CONDITIE 20 juni 2013 Conditiemanagement sluit de kring Pieter Dings PDCA van assetmanager Centrale rol voor conditie Relatie Assetperformance en bedrijfsdoelen Risico

Nadere informatie

TECHNISCH BEHEER. Zorgeloze kwaliteit. vandorp.eu

TECHNISCH BEHEER. Zorgeloze kwaliteit. vandorp.eu TECHNISCH BEHEER Zorgeloze kwaliteit TECHNISCH BEHEER Onze samenleving verandert snel. Waar in het verleden volstaan kon worden met een eenvoudig inspanningscontract voldoet dit veelal niet meer aan de

Nadere informatie

Opzet Masterclass. Risicomanagement & Op risico gebaseerd onderhoud

Opzet Masterclass. Risicomanagement & Op risico gebaseerd onderhoud Opzet Masterclass Risicomanagement & Op risico gebaseerd onderhoud Copyright Promaint BV Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij

Nadere informatie

Inspectie Presentation management title, change View >> Header & Footer. Tata Steel Slide 1. Inspectie management

Inspectie Presentation management title, change View >> Header & Footer. Tata Steel Slide 1. Inspectie management Inspectie Presentation management title, change View >> Header & Footer Tata Steel Slide 1 Inspectie management Ko Nieuwenhuijse, Jaap van Tilborgh Lezing KIVI September 2016 Programma Tata Steel Slide

Nadere informatie

Beoordelingskader RgdBOEI Inspecteur Vastgoed, versie 2.0

Beoordelingskader RgdBOEI Inspecteur Vastgoed, versie 2.0 Preambule Dit beoordelingskader is toegesneden op de praktijk van de RgdBOEI Integraal Inspecteur Vastgoed. De RgdBOEI Integraal Inspecteur Vastgoed functioneert in een context samen met een RgdBOEI Adviseur.

Nadere informatie

Halveer je beheer? Datum: 6 juni 2013 Uitgevoerd door: André van Delft Directeur DEMO consultants Versie: 1.0

Halveer je beheer? Datum: 6 juni 2013 Uitgevoerd door: André van Delft Directeur DEMO consultants Versie: 1.0 Halveer je beheer? Datum: 6 juni 2013 Uitgevoerd door: André van Delft Directeur DEMO consultants Versie: 1.0 2 Stuur specifieker op kwaliteit van onderhoud. Verzamel niet méér informatie, maar de juiste

Nadere informatie

Drones voor Assetmanagement. Onafhankelijk uniform periodiek vaststellen status installaties/vastgoed en voortgang werk in uitvoering

Drones voor Assetmanagement. Onafhankelijk uniform periodiek vaststellen status installaties/vastgoed en voortgang werk in uitvoering Drones voor Assetmanagement Onafhankelijk uniform periodiek vaststellen status installaties/vastgoed en voortgang werk in uitvoering Programma 15.00 uur Welkom 15.05 uur De toepassing van Drones in de

Nadere informatie

Onderhoud en vervanging

Onderhoud en vervanging Wet- en regelgeving Onderhoud en vervanging Algemeen Elk gebouw heeft onderhoud nodig, dus ook Scoutinggebouwen. Een goed Scoutinggebouw biedt een veilig en betrouwbaar onderkomen voor de leden en het

Nadere informatie

Meerjarenonderhoudsplan awzi NEN 2767: een evaluatie

Meerjarenonderhoudsplan awzi NEN 2767: een evaluatie Meerjarenonderhoudsplan awzi NEN 2767: een evaluatie Het Team Onderhoud van Hoogheemraadschap van Rijnland heeft opdracht verleend een drietal afvalwaterzuiveringinstallaties (awzi s) te inspecteren op

Nadere informatie

Thermische prestatie contracten

Thermische prestatie contracten 10 november 2005 Thermische prestatie contracten Conform ISSO-publicatie 74 Bert Elkhuizen Chrit Cox TNO Bouw en Ondergrond te Delft Contactgegevens: 015 276 33 10 Bert.Elkhuizen@tno.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

INFORMATIE Resultaatgericht Vastgoedonderhoud (RGVO)

INFORMATIE Resultaatgericht Vastgoedonderhoud (RGVO) INFORMATIE Resultaatgericht Vastgoedonderhoud (RGVO) O n d e r h o u d e n d g o e d NVT Onderhoudsgroep BV Hoefsmid 5-7 2631 RH Nootdorp Telefoon (015) 310 83 32 Fax (015) 310 56 23 www.onderhoudendgoed.nl

Nadere informatie

Prestatiegestuurd Instandhoudingsplan RWS sluizencomplex Prestaties en levensduurkosten o.b.v. een risico gestuurde analyse

Prestatiegestuurd Instandhoudingsplan RWS sluizencomplex Prestaties en levensduurkosten o.b.v. een risico gestuurde analyse Prestatiegestuurd Instandhoudingsplan RWS sluizencomplex Prestaties en levensduurkosten o.b.v. een risico gestuurde analyse Meer prestaties, met minder budget Peter Bakker MSc. Delta Pi presentatie tijdens

Nadere informatie

Welkom. Conditiemetingen volgens NEN De Praktijk

Welkom. Conditiemetingen volgens NEN De Praktijk Welkom Conditiemetingen volgens NEN 2767 De Praktijk Even voorstellen Marc Heijmans MRE Directeur PVM / Adviseur vastgoedmanagement Programmaleider / Docent: Opleiding RgdBOEI Vastgoedinspecteur/-adviseur.

Nadere informatie

Conditiemetingen volgens NEN2767. To Simons

Conditiemetingen volgens NEN2767. To Simons Conditiemetingen volgens NEN2767 To Simons Probleem 1 Probleem 2 Vastgoedstrategie Van vastgoedbeleid naar uitvoering Van vastgoedbeleid naar uitvoering MeerJaren(onderhouds)Plan (MJP) Planmatig onderhoud

Nadere informatie

NEN 2767 Conditiemeting en Risicosturing. Johan Smit

NEN 2767 Conditiemeting en Risicosturing. Johan Smit NEN 2767 Conditiemeting en Risicosturing Johan Smit Doel Inzicht in: Methodiek van conditiemeting en risicobeoordeling van gebreken voor gebouwen. Toepassing van NEN 2767 deel 1 en 2 in prestatiecontracten.

Nadere informatie

Naar een veiliger (proces) industrie. Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven

Naar een veiliger (proces) industrie. Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven Naar een veiliger (proces) industrie Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig

Nadere informatie

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS. Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS. Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud De Planon Condition Assessor bevat onder andere: De volledige NEN 2767-

Nadere informatie

Van conditiemeting naar beleid: meerjaren(onderhouds)planning (MJOP) en hoe software kan helpen. To Simons

Van conditiemeting naar beleid: meerjaren(onderhouds)planning (MJOP) en hoe software kan helpen. To Simons Van conditiemeting naar beleid: meerjaren(onderhouds)planning (MJOP) en hoe software kan helpen To Simons Even voorstellen CeDuBo: promotie duurzaam bouwen sinds 2001 CDG : Centrum duurzaam gebouwbeheer

Nadere informatie

Bent u (wel) toe aan resultaatgericht onderhoud? Peter Gijbels CoSource Februari 2012

Bent u (wel) toe aan resultaatgericht onderhoud? Peter Gijbels CoSource Februari 2012 Bent u (wel) toe aan resultaatgericht onderhoud? Peter Gijbels CoSource Februari 2012 1 Voorstellen Agenda Ontwikkeling en trends m.b.t. resultaat gericht onderhoud Contractvormen Voor- en nadelen conditie

Nadere informatie

Vakwerk Onderhoud is behoud

Vakwerk Onderhoud is behoud Vakwerk Onderhoud is behoud jorritsmabouw.nl Sinds 1880 de bouw meester Jorritsma Bouw is al vijf generaties een modern, vooruitstrevend familiebedrijf. De historie van ons bedrijf gaat terug tot 1880,

Nadere informatie

Prestatiecontracten, de toekomst? Ap Borsje 06-51398334 Koert Meuldijk 06-51398322 Senior consultants exploitatie

Prestatiecontracten, de toekomst? Ap Borsje 06-51398334 Koert Meuldijk 06-51398322 Senior consultants exploitatie Prestatiecontracten, de toekomst? Ap Borsje 06-51398334 Koert Meuldijk 06-51398322 Senior consultants exploitatie Quadrance Wat is Quadrance en wie zijn wij? Adviesbureau vastgoed exploitatie: 16 medewerkers,

Nadere informatie

Planon Building Management

Planon Building Management FACTSHEET Planon Building Management Dienstverlening voor integraal technisch vastgoedbeheer Even voorstellen Planon Building Management is een innovatieve dienstverlener die organisaties ontzorgt en in

Nadere informatie

Conditiemetingen volgens NEN2767. To Simons

Conditiemetingen volgens NEN2767. To Simons Conditiemetingen volgens NEN2767 To Simons Vlisog (Vlaams initiatief voor systematisch onderhoud van gebouwen) Cluster van bedrijven, actief in onderhoud van gebouwen Opstart: gesteund door Vlaamse overheid,

Nadere informatie

Van data naar informatie in het assetmanagementlandschap. Pavel Roudman, Proficium

Van data naar informatie in het assetmanagementlandschap. Pavel Roudman, Proficium Van data naar informatie in het assetmanagementlandschap Pavel Roudman, Proficium 3 november 2016 Inhoud 1. Introductie assetmanagement informatie 2. Dilemma/probleemstelling 3. Ontwikkeltraject AM Vliegwiel

Nadere informatie

Schouwrapportage voor 2015 S.M. Hugo van Gijnweg 1 t/m 215 te Dordrecht

Schouwrapportage voor 2015 S.M. Hugo van Gijnweg 1 t/m 215 te Dordrecht Schouwrapportage voor 2015 S.M. Hugo van Gijnweg 1 t/m 215 te Dordrecht Schouwrapport RAPPORT Inzake schouwresultaten van het benoemde object Rapport Nummer : 2014018 Datum : 04-10-2014 Status : Gereed

Nadere informatie

Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen.

Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

NVVK Congres Risicomanagement als basis voor optimaal Beheer en Onderhoud

NVVK Congres Risicomanagement als basis voor optimaal Beheer en Onderhoud NVVK Congres 2005 1 management als basis voor optimaal Beheer en Onderhoud Peter van Steenderen Adres : DHV Ruimte en Mobiliteit Korte Hogendijk 4, 1506 MA Zaandam e-mail : peter.vansteenderen@dhv.nl Beheers-

Nadere informatie

Welkom. Aggregatie van conditiescores en het berekenen van een conditiescore bij meer dan 1 gebrek Don Bezemer - (DON Bureau / NEN 2767)

Welkom. Aggregatie van conditiescores en het berekenen van een conditiescore bij meer dan 1 gebrek Don Bezemer - (DON Bureau / NEN 2767) Welkom Aggregatie van conditiescores en het berekenen van een conditiescore bij meer dan 1 gebrek Don Bezemer - (DON Bureau / NEN 2767) 1 Agenda 1. Intro + Agenda; 2. Methodiek NEN 2767; 3. Rekenmodel

Nadere informatie

Rijkswaterstaat. Corporate Dienst. Toepassing NEN2767 in prestatiecontracten. ing. Perry Nourzad MSc MRE. Sr. Adviseur Asset- en Onderhoudsmanagement

Rijkswaterstaat. Corporate Dienst. Toepassing NEN2767 in prestatiecontracten. ing. Perry Nourzad MSc MRE. Sr. Adviseur Asset- en Onderhoudsmanagement Corporate Dienst Toepassing NEN2767 in prestatiecontracten ing. Perry Nourzad MSc MRE Sr. Adviseur Asset- en Onderhoudsmanagement 7 juni 2018 1 Perry Nourzad Sr. Adviseur asset- en onderhoudsmanagement

Nadere informatie

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR ADVIESBUREAUS. Vergroot de kwaliteit van uw NEN 2767 of RgdBOEI inspecties en verbeter uw projectrendement

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR ADVIESBUREAUS. Vergroot de kwaliteit van uw NEN 2767 of RgdBOEI inspecties en verbeter uw projectrendement PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR ADVIESBUREAUS Vergroot de kwaliteit van uw NEN 2767 of RgdBOEI inspecties en verbeter uw projectrendement De Planon Condition Assessor bevat onder andere: De volledige NEN

Nadere informatie

Copyright 2002, Waterschap Rijn en IJssel, Doetinchem

Copyright 2002, Waterschap Rijn en IJssel, Doetinchem Gerard van Ramshorst is vanaf het begin betrokken bij de implementatie van onderhoudsmanagement bij ws Rijn en IJssel. Destijds is ervoor gekozen onderhoud en onderhoudsmanagement zoveel mogelijk uniform

Nadere informatie

Onderhoudsmanagement

Onderhoudsmanagement Onderhoudsmanagement De kosten besteedt aan onderhoud kunnen hoog oplopen. Het is interessant waar de kosten door worden veroorzaakt en hoe deze kosten beter beheerst kunnen worden? Onderhoud wordt al

Nadere informatie

Ondersteuning van professionals in vastgoedbeheer

Ondersteuning van professionals in vastgoedbeheer Ondersteuning van professionals in vastgoedbeheer Onafhankelijk Bureau Onderhoud is een onafhankelijk adviesbureau. Wij geven advies, training en ondersteuning aan professionals in vastgoedbeheer en onderhoud

Nadere informatie

URL Erkende monumenten inspecties. Leo Bredie 21 mei 2019 Fort Altena

URL Erkende monumenten inspecties. Leo Bredie 21 mei 2019 Fort Altena URL 2005 Erkende monumenten inspecties Leo Bredie 21 mei 2019 Fort Altena Monumentenwacht? Opgericht in 1973 in Friesland door Walter Kramer en Yde Schakel Ontstaan omdat monumenten soms al tien of twintig

Nadere informatie

Beheer en onderhoud Nationaal Muziekkwartier

Beheer en onderhoud Nationaal Muziekkwartier Beheer en onderhoud Nationaal Muziekkwartier Nihad Mesevic Coördinator onderhoud Bereikbaar: Gemeente Enschede Hengelosestraat 51 Postbus 20 7500 AA Enschede 053-4818424 06-13695226 n.mesevic@enschede.nl

Nadere informatie

ONDERHOUDSCONCEPTEN TOOL (IBC)

ONDERHOUDSCONCEPTEN TOOL (IBC) ONDERHOUDSCONCEPTEN TOOL (IBC) Hedendaagse onderhouds- en operationele ploegen moeten tot in detail begrijpen wat er fout zou kunnen gaan, hoe dat kan gebeuren, de waarschijnlijkheid, de operationele en

Nadere informatie

Assetmanagement in Gelderland

Assetmanagement in Gelderland Assetmanagement in Gelderland Een gezamenlijke reis Jan Fijan Provincie Gelderland Provincie Gelderland 2 oktober 2017 Bepaalt iedereen zijn eigen doelen en afwegingen? Provincie Gelderland 2/10/17 2 Inhoud

Nadere informatie

nota planmatig onderhoud gemeentelijke gebouwen en

nota planmatig onderhoud gemeentelijke gebouwen en nota planmatig onderhoud gemeentelijke gebouwen en objecten 2007-2010 september 2006 nota planmatig onderhoud gemeentelijke gebouwen en objecten 2007-2010 inhoudsopgave 1. inleiding...5 2. toelichting

Nadere informatie

Inleiding. Asset management Wat, waarom en hoe? Asset management Wat, waarom en hoe? Asset management Wat, waarom en hoe? Asset management?

Inleiding. Asset management Wat, waarom en hoe? Asset management Wat, waarom en hoe? Asset management Wat, waarom en hoe? Asset management? Inleiding Stand van zaken Nederland? Groeiende druk op de buitenruimte Veeleisende burgers Krimpende budgetten en Risico management Planmatig en weinig flexibiliteit en creativiteit; Beheer en onderhoud

Nadere informatie

Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk

Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk Optimizer+ is het revolutionaire hulpmiddel voor het opstellen, beheersen en optimaliseren van uw onderhoudsconcept. De softwaretool stelt

Nadere informatie

Uw specialist in technisch management

Uw specialist in technisch management IP-Solutions Het technisch beheer van installaties staat onder druk. De toenemende concurrentie, kostendruk en veranderende wet- en regelgeving vraagt om grotere transparantie, flexibiliteit en efficiency.

Nadere informatie

onderhoud. De visie en praktijk bij (Stadgenoot) Actief in Amsterdam; > bedrijfsruimten > parkeerplaatsen

onderhoud. De visie en praktijk bij (Stadgenoot) Actief in Amsterdam; > bedrijfsruimten > parkeerplaatsen Risicoanalyse en garantie in beheer en onderhoud. De visie en praktijk bij woningcorporaties (Stadgenoot) Een indruk van Stadgenoot. Actief in Amsterdam; > 32.525 woningen > 2.306 bedrijfsruimten > 3.125

Nadere informatie

[Cursus Risicomanagement in onderhoud en beheer]

[Cursus Risicomanagement in onderhoud en beheer] [Cursus Risicomanagement in onderhoud en beheer] Bestemd voor: Managers die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, het (installatie)beheer of de bedrijfsvoering van technische systemen. Technici die

Nadere informatie

Definitief 5/3/2010 Een gezamenlijke product van:.

Definitief 5/3/2010 Een gezamenlijke product van:. Inhoudsopgave 1 Welkom in de wereld van Technisch Beheer Inleiding NEN 2767: instrument voor het bepalen van de conditie Onderhoudniveaus 2 Voorbeelden Minimumniveau Basisniveau Plusniveau 3 Fotocollage

Nadere informatie

NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer.

NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer. NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer. GRIP OP DE BEHEERSKOSTEN In de huidige economie is focus het sleutelwoord. Organisaties concentreren UW DOELEN CENTRAAL zich

Nadere informatie

Factsheet onderhoud op basis van risicobeheersing

Factsheet onderhoud op basis van risicobeheersing Materiaal mag uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden worden gebruikt en indien bronvermelding wordt toegepast. De inhoud van dit rapport is met zorg samengesteld. Colibri Advies BV en de auteur aanvaarden

Nadere informatie

Gemeente Borger-Odoorn Afdeling BOWG Opgesteld door: M.J. Meijer Kadernota Vastgoedbeleid versie 1.0 8 augustus 2007

Gemeente Borger-Odoorn Afdeling BOWG Opgesteld door: M.J. Meijer Kadernota Vastgoedbeleid versie 1.0 8 augustus 2007 Kadernota Gemeente Borger-Odoorn Afdeling BOWG Opgesteld door: M.J. Meijer Kadernota Vastgoedbeleid versie 1.0 8 augustus 2007 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Situatieschets... 3

Nadere informatie

De professionalisering van rail asset management

De professionalisering van rail asset management Kennisdag Inspectie Waterkeringen 2015 Zorgplicht.laat je niet gek maken Arnhem, 19 maart 2015 De professionalisering van rail asset management Jan Swier, ProRail. Tel. +31 88 231 2218. Email: jan.swier@prorail.nl

Nadere informatie

Meer waarde creëren. Assetmanagement op maat

Meer waarde creëren. Assetmanagement op maat Meer waarde creëren Assetmanagement op maat Zo maken wij assetmanagement toepasbaar Met de toolbox Zeven bouwstenen van professioneel assetmanagement maken we de ISO55000 toepasbaar voor u. Belanghebbenden

Nadere informatie

WELKOM op de Kromhoutkazerne

WELKOM op de Kromhoutkazerne WELKOM op de Kromhoutkazerne Adri van Dien Hoofd Portefeuillemanagement Defensie RVB 18 september 2015 Fort Vossegat & Nieuwe Hollandse Waterlinie Bomvrije wachtruimte, brug met de 12 gaten & Tamboershut

Nadere informatie

Risico gestuurd rail asset management

Risico gestuurd rail asset management Asset Management Control Seminar 2015 Vliegbasis Woensdrecht, 5 november 2015 Risico gestuurd rail asset management Jan Swier, Adviseur AM, ProRail. Thema presentatie: verbeteren prestaties (& prijs) Verdeling

Nadere informatie

Schouwrapport 2014 VvE de Berk Van Godewijckstraat te Hendrik Ido Ambacht

Schouwrapport 2014 VvE de Berk Van Godewijckstraat te Hendrik Ido Ambacht Schouwrapport 2014 VvE de Berk Van Godewijckstraat 157 275 te Hendrik Ido Ambacht Schouwrapport RAPPORT Inzake schouwresultaten van het benoemde object Rapport Nummer : 2014013 Datum : 21-09-2014 Datum

Nadere informatie

: Onderhoudskundige Vastgoed. : Blok 1 Kader, Strategie en Proces. Datum : 5 april 2007. : 2 uur (10.00-12.00 uur) Enige belangrijke aandachtspunten:

: Onderhoudskundige Vastgoed. : Blok 1 Kader, Strategie en Proces. Datum : 5 april 2007. : 2 uur (10.00-12.00 uur) Enige belangrijke aandachtspunten: Examen Onderdeel : Onderhoudskundige Vastgoed : Blok 1 Kader, Strategie en Proces Datum : 5 april 2007 Tijdsduur : 2 uur (10.00-12.00 uur) Enige belangrijke aandachtspunten: - Er mag geen lesmateriaal

Nadere informatie

KENNISPORTAAL IAMPRO. In samenwerking met provincies en gemeenten werken aan professioneel beheer.

KENNISPORTAAL IAMPRO. In samenwerking met provincies en gemeenten werken aan professioneel beheer. KENNISPORTAAL IAMPRO In samenwerking met provincies en gemeenten werken aan professioneel beheer. PROGRAMMA Assetmanagement in het kort Hoe gaan we om met assetmanagement? Samen! iampro LEVENSCYCLUS VAN

Nadere informatie

Meerjarenonderhoudsplanning

Meerjarenonderhoudsplanning Print datum: 28-09-2015 Startjaar rapport: 2015 Indexpercentage: 0.00 % Meerjarenonderhoudsplanning 1 Inhoudsopgave 1- Inleiding 2- Algemene gegevens, object en opdrachtgever 3- Opmerkingen 4- Reserverings-

Nadere informatie

Assetmanagement & FMECA

Assetmanagement & FMECA Assetmanagement & FMECA De Waternet-aanpak 526 maart mei 2015 Eric Voost Assetmanagement is niks doen Tenzij je WEL wat moet doen Systeem Lange termijn: 30-50 jaar Stelsel Middellange termijn: 5-30 jaar

Nadere informatie

Vastgoed en vastgoedfinancieringen

Vastgoed en vastgoedfinancieringen Vastgoed en vastgoedfinancieringen Dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen is dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen. Dankzij onze unieke combinatie van pensioenexpertise en vastgoedexpertise

Nadere informatie

Vastgoed en vastgoedfinancieringen

Vastgoed en vastgoedfinancieringen Vastgoed en vastgoedfinancieringen Dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen Syntrus Achmea Real Estate & Finance is dé strategisch vastgoedpartner voor pensioenfondsen. Dankzij onze unieke

Nadere informatie

OVER ONS MISSIE VISIE VOORDELEN RADERADVIES

OVER ONS MISSIE VISIE VOORDELEN RADERADVIES ADVIES OP MAAT OVER ONS Raderadvies is een onafhankelijk inspectie-en adviesbureau, gespecialiseerd in onderhoud en beheer van vastgoed. Wij zijn multidisciplinair inzetbaar en richten ons op zowel bouwkundige

Nadere informatie

Waarom en hoe succes met NEN 6059? Hans Drooger Afdelingshoofd directie Beheer Rijksgebouwendienst

Waarom en hoe succes met NEN 6059? Hans Drooger Afdelingshoofd directie Beheer Rijksgebouwendienst Waarom en hoe succes met NEN 6059? Hans Drooger Afdelingshoofd directie Beheer Rijksgebouwendienst 5 juni 2014 Dit was de start..! 2 Naar een integrale systematiek Synchroniseren, effectiever op elkaar

Nadere informatie

NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer.

NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer. NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer. GRIP OP DE BEHEERSKOSTEN In de huidige economie is focus het sleutelwoord. Organisaties concentreren zich op hun kernactiviteiten:

Nadere informatie

Ervaringen van Duurzaam Beheer en Onderhoud in relatie tot de implementatie nieuwe wetgeving. En dan ook nog duurzame energie en energiebesparing

Ervaringen van Duurzaam Beheer en Onderhoud in relatie tot de implementatie nieuwe wetgeving. En dan ook nog duurzame energie en energiebesparing Ervaringen DBO Praktijkseminar Nieuwe wetgeving Duurzame energie en energiebesparing Consequenties voor installateurs en gebouwbeheerders 11 oktober 2011 Ronald van Nattem Hoofd B&O Vastgoed DH Aart de

Nadere informatie

RAPPORT. Rapport. Inspectierapport NEN2767. Voorbeeld project Dordrecht. Voorbeeld Vastgoed Dordrecht

RAPPORT. Rapport. Inspectierapport NEN2767. Voorbeeld project Dordrecht. Voorbeeld Vastgoed Dordrecht Inspectierapport NEN2767 RAPPORT Voorbeeld project Dordrecht Voorbeeld Vastgoed Dordrecht Rapport Nummer : 20142000 Datum : 23-01-2014 Status : Voorbeeldrapport Colofon Rapport voor Voorbeeld project Archimedesstraat

Nadere informatie

SOLUTION MEERJARENONDERHOUDSPLAN MEERJARENONDERHOUD MET DE KRACHT VAN HET KWADRAAT

SOLUTION MEERJARENONDERHOUDSPLAN MEERJARENONDERHOUD MET DE KRACHT VAN HET KWADRAAT SPLAN MEERJARENONDERHOUD MET DE KRACHT VAN HET KWADRAAT UW GEBOUW IN CONDITIE, UW KOSTEN IN DE HAND Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP), gemaakt met deskundig advies en vastgelegd in gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

PLANON BUILDING MANAGEMENT. Vastgoedinspecties, onderhoudsadvies en software voor onderhoud aan gebouwen, gebouwgebonden installaties en terreinen

PLANON BUILDING MANAGEMENT. Vastgoedinspecties, onderhoudsadvies en software voor onderhoud aan gebouwen, gebouwgebonden installaties en terreinen Vastgoedinspecties, onderhoudsadvies en software voor onderhoud aan gebouwen, gebouwgebonden installaties en terreinen De toegevoegde waarde van Planon Building Management Innovatieve specialist met meer

Nadere informatie

Organisa(e en sturing Assetmanagement. Rinus Kuijper en Anton Vogels, Provincie Gelderland

Organisa(e en sturing Assetmanagement. Rinus Kuijper en Anton Vogels, Provincie Gelderland Organisa(e en sturing Assetmanagement Rinus Kuijper en Anton Vogels, Provincie Gelderland 1 Assetmanagement hoe gaan we er mee om? Duidelijkheid wat, wie, hoe en wanneer Strategisch, tac7sch opera7oneel

Nadere informatie

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider IP-Solutions : Wij maken Asset Management eenvoudig en praktisch Passie voor Asset Management. Resultaat gedreven. Toegepaste filosofieën:

Nadere informatie

Whitepaper. Omgaan met risico s in vastgoedportefeuilles van zorginstellingen. bbn adviseurs 2013. www.bbn.nl info@bbn.nl

Whitepaper. Omgaan met risico s in vastgoedportefeuilles van zorginstellingen. bbn adviseurs 2013. www.bbn.nl info@bbn.nl Whitepaper Omgaan met risico s in vastgoedportefeuilles van zorginstellingen bbn adviseurs 2013 www.bbn.nl info@bbn.nl Risico s in vastgoedportefeuille Marktwerking, zorgzwaartepakketten, normatieve huisvestingscomponent

Nadere informatie

Workshop 7 Scenarioplanning met conditie en risico-inschatting van gebreken (bijlage D)

Workshop 7 Scenarioplanning met conditie en risico-inschatting van gebreken (bijlage D) Workshop 7 Scenarioplanning met conditie en risico-inschatting van gebreken (bijlage D) Programma Voorstellen MJOP s in de dagelijkse praktijk Tools van NEN 2767 bij scenarioplanning Scenario op basis

Nadere informatie

Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers

Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers Inleiding Deze rapportage beschrijft de resultaten en conclusies van de uitgevoerde inspecties van de elektrotechnische installatie bij een groep

Nadere informatie

NEN 6059. inzicht en samenhang in het naar wettelijke maatstaven brandveilig maken en houden van een gebouw

NEN 6059. inzicht en samenhang in het naar wettelijke maatstaven brandveilig maken en houden van een gebouw NEN 6059 inzicht en samenhang in het naar wettelijke maatstaven brandveilig maken en houden van een gebouw Marijke Tsoutsanis Benno Geerdink - Buffel Consultancy - Deerns Nederland NEN 6059-1&2: Waarom?

Nadere informatie

Inleiding prestatieborging / commissioning

Inleiding prestatieborging / commissioning Inleiding prestatieborging / commissioning 1 2 1. Waarom prestatieborging 2. Wat is commissioning 3. Wat levert commissioning op 4. De markt en commissioning 1. Waarom prestatieborging Maar goed dat de

Nadere informatie

MJOP Kasteel Bijsterveld en Kapel, Montfortlaan 12 te Oirschot

MJOP Kasteel Bijsterveld en Kapel, Montfortlaan 12 te Oirschot Betreft... MJOP Kasteel Bijsterveld en Kapel, Montfortlaan 12 te Oirschot MJOP conform de NEN 2767 Siriusdreef 16 2132 WT Hoofddorp T 088 222 15 00 KvK 30102719 kontek.nl Kontek heeft vestigingen in Hoofddorp,

Nadere informatie

Agenda. Integrale sturing

Agenda. Integrale sturing Agenda Wat gebeurt er in de markt? Het sturingsplatform van Ortec Finance en Vabi Het sturingsplatform en ERP Cegeka-DSA, Ortec Finance en Vabi Live preview Asset Management Live preview Vastgoeddata op

Nadere informatie

Afdeling : Planning & Control Organisatie : Thuisvester Functie : Medewerker Planning & Control Datum : augustus 2014

Afdeling : Planning & Control Organisatie : Thuisvester Functie : Medewerker Planning & Control Datum : augustus 2014 FUNCTIEDOCUMENT CONTEXT De afdeling Planning & Control richt zich op de effectieve en efficiënte uitvoering van planning & controlcyclus governance, financiering & treasury en risicomanagement. De medewerker

Nadere informatie

Gemeente Katwijk. Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw. De Leidse Buitenschool (gymzaal)

Gemeente Katwijk. Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw. De Leidse Buitenschool (gymzaal) Gemeente Katwijk Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw De Leidse Buitenschool (gymzaal) Inhoudsopgave 1 Inleiding en samenvatting... 3 2 Vraagstelling... 3 3 Plan van aanpak... 4

Nadere informatie

Specialisten in Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu

Specialisten in Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu Specialisten in Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu Specialisten in Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu Waakzaam op het gebied van Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu! Certafix

Nadere informatie

Tunnel Facility Management

Tunnel Facility Management Tunnel Facility Management Inleiding 19-7-2007 Technologie symposium COB Inhoud presentatie Veranderend gezicht van publieke infrastructuur Huidige praktijk Veranderend gezicht van project in infrastructuur

Nadere informatie

Optimizer+ Modern onderhoudsmanagement in relatie tot doelstellingen

Optimizer+ Modern onderhoudsmanagement in relatie tot doelstellingen Optimizer+ Optimizer+ is hét revolutionaire hulpmiddel voor het opstellen, beheersen en optimaliseren van onderhoudsconcepten. Met Optimizer+ onderbouwt u concrete doelstellingen op het gebied van bedrijfszekerheid,

Nadere informatie

Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd.

Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd. Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd. Jan van der Lee 3 november 2011 Onderhoud ProRail, Lightrail en Industrie Bruggen, Tunnels, Sluizen, Rivieroevers, Waterkeringen

Nadere informatie

Procedure Risicobeheersing en kansen afweging. Waterketen. Registratienummer: Versie: 1.0. Datum

Procedure Risicobeheersing en kansen afweging. Waterketen. Registratienummer: Versie: 1.0. Datum Procedure Risicobeheersing en kansen afweging Waterketen Soort document: Procedure Registratienummer: 14.0037073 Versie: 1.0 Status: Definitief Afdeling /Eenheid: Proceseigenaar: Procesbeheerder Procesbeschrijver:

Nadere informatie

: DEFINITIES ONDERHOUD EN BEHEER TEN BEHOEVE VAN BELEIDSWAARDEBEPALING EN JAARREKENING

: DEFINITIES ONDERHOUD EN BEHEER TEN BEHOEVE VAN BELEIDSWAARDEBEPALING EN JAARREKENING Datum : 15 januari 2019 Van Onderwerp : KETENTEAM SBR-WONEN, BZK, AW EN WSW : DEFINITIES ONDERHOUD EN BEHEER TEN BEHOEVE VAN BELEIDSWAARDEBEPALING EN JAARREKENING Beste lezer, Aanleiding Het onderscheid

Nadere informatie

Gemeente Houten. Onderhoud gemeentelijke accommodaties

Gemeente Houten. Onderhoud gemeentelijke accommodaties Gemeente Houten Onderhoud gemeentelijke accommodaties rapport: 120017-1 datum: maart 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Vastgoedbeheer 3 Onderhoud uitbesteden? 4 Advies 1 Inleiding 1.1 Aanleiding van de

Nadere informatie

Asset Management als bindende factor

Asset Management als bindende factor Asset Management Asset Management als bindende factor Eigenaren, investeerders, beheerders, exploitanten en verzekeraars hebben allen tenminste één ding met elkaar gemeen. Het beheer en het onderhoud van

Nadere informatie

Beheer en onderhoud op nieuwe koers Ontwikkelingen en kansen bij het beheren en onderhouden van civiele infrastructuur

Beheer en onderhoud op nieuwe koers Ontwikkelingen en kansen bij het beheren en onderhouden van civiele infrastructuur Beheer en onderhoud op nieuwe koers Ontwikkelingen en kansen bij het beheren en onderhouden van civiele infrastructuur Gobar adviseurs BV, Lisse, 10 augustus 2011 Inhoudsopgave Waarom dit boekje?... 3

Nadere informatie

ert Harm ten Bolscher

ert Harm ten Bolscher Bent u toeschouwer of doet u mee? ert Harm ten Bolscher 21-3- Inhoud Trends voor de bouw-/ vastgoedwereld? Anders denken Aanpak vanuit F2F-/Citadel-netwerk Wat betekenen trends voor de vastgoed- en bouwwereld?

Nadere informatie

Even voorstellen, Mijn naam is Douwe Jongbloed Project manager bij JBM

Even voorstellen, Mijn naam is Douwe Jongbloed Project manager bij JBM Even voorstellen, Mijn naam is Douwe Jongbloed Project manager bij JBM 15 jaar bij de Rijksdienst IJsselmeer Polders (nieuwbouw) 10 jaar Woningcorporaties als hoofd projectbureau/ HTD onderhoud/beleidsmatig)

Nadere informatie

Gemeente Katwijk. Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw. Willem van Veenschool (noodgebouw)

Gemeente Katwijk. Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw. Willem van Veenschool (noodgebouw) Gemeente Katwijk Quickscan functionele en kwalitatieve staat onderwijsgebouw Willem van Veenschool (noodgebouw) Inhoudsopgave 1 Inleiding en samenvatting... 3 2 Vraagstelling... 3 3 Plan van aanpak...

Nadere informatie

Industrial Services. In-Service Verification Elektrische Veiligheid & Beveiliging

Industrial Services. In-Service Verification Elektrische Veiligheid & Beveiliging Industrial Services In-Service Verification Elektrische Veiligheid & Beveiliging Geen concessies ten aanzien van veiligheid Elektrische veiligheid in de dagelijkse werkomgeving of in openbare ruimten lijkt

Nadere informatie

Asset Management gemeente SWF in het kort. Aanleiding Risico Gestuurd Asset Management. Aanpak Risico Gestuurd Asset Management

Asset Management gemeente SWF in het kort. Aanleiding Risico Gestuurd Asset Management. Aanpak Risico Gestuurd Asset Management 1 2 3 4 Asset Management gemeente SWF in het kort Aanleiding Risico Gestuurd Asset Management Aanpak Risico Gestuurd Asset Management Risico-gebaseerde lange termijn planning 15 tips (Do s) Asset Management

Nadere informatie