Maart De WoonTafel. Woontafel Whitepaper. De kansen van ketensamenwerking. Mede mogelijk gemaakt door

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maart De WoonTafel. Woontafel Whitepaper. De kansen van ketensamenwerking. Mede mogelijk gemaakt door"

Transcriptie

1 Maart 2013 De WoonTafel Woontafel Whitepaper De kansen van ketensamenwerking Mede mogelijk gemaakt door

2 Woontafel Whitepaper De kansen van ketensamenwerking De cijfers lopen uiteen, maar op basis van onderzoek in het Verenigd Koninkrijk en schattingen in Nederland wordt 5-35 procent van alle kosten die gemaakt worden in het proces van ontwikkelen, bouwen en onderhouden van vastgoed als faalkosten gezien. Tijd voor verandering dus, maar ketensamenwerking vergt organisatorische investeringen en een cultuuromslag voor corporaties, vanaf managementniveau tot aan lokaal persoonlijk niveau. Dat werd duidelijk tijdens de AWB Woontafel die eind 2012 plaatsvond voor corporaties uit heel Nederland. In dit artikel gaan we verder in op de noodzaak van ketensamenwerking, de initiatie en de borging van in de nieuwe werkvorm opgedane kennis. Onderzoek Er wordt nog steeds gekeken naar een lage inkoopprijs, in plaats van naar de prestatie achteraf, aldus Marcel Noordhuis, promovendus aan Nyenrode Business Universiteit op het onderwerp faalkostenreductie door ketensamenwerking. Noordhuis lichtte het thema Ketensamenwerking toe tijdens de AWB Woontafel. Er wordt nog steeds gekeken naar een lage inkoopprijs, in plaats van naar de prestatie achteraf. De promotie van Noordhuis op zijn onderzoek naar faalkostenreductie staat gepland voor Acht jaar geleden begon Noordhuis onderzoek in meer algemene zin naar manieren om faalkosten te reduceren. Na vele omzwervingen ontdekte hij een relatie tussen faalkostenreductie en ketensamenwerking, en startte hij met het praktische gedeelte van zijn onderzoek. Mede mogelijk gemaakt door 2.

3 Dat was geen sinecure, aldus Noordhuis. bijvoorbeeld omdat ik bouwprojecten moest vinden waarvan de stakeholders bereid waren om (gedeeltelijk) op een nieuwe manier te gaan werken. Daarnaast diende ik voor een goede vergelijking te beschikken over een goede nulmeting, maar de prestaties van bouwend Nederland waren in die tijd nog niet goed gedocumenteerd. Ten slotte vroegen de bij mijn onderzoek betrokken partijen me om een manier om ketensamenwerking te implementeren, omdat daar nog niets over bekend was. Faalkosten en het Fyra-denken Faalkosten vormen één van de pijlers van de totale kwaliteitskosten. De andere pijler wordt gevormd door de investeringen die je als organisatie (corporatie, bouwer en onderaannemer) doet in het professionaliseren van je processen. Die twee pijlers werken als communicerende vaten. Door vooraf te investeren in kwaliteit en ontwikkeling en het bereiken van die gewenste kwaliteit ook tot het gemeenschappelijk doel van alle betrokken partijen te maken, maak je een belangrijke stap in het minimaliseren van faalkosten en daardoor de totale kwaliteitskosten. De faalkosten in Nederland nemen nog steeds toe. De faalkosten in Nederland nemen nog steeds toe. En dat is volgens Noordhuis te wijten aan twee factoren. Enerzijds omdat het thema steeds meer bekendheid geniet en dus meer bloot komt te liggen. Aan de andere kant omdat die openheid een schijnbare openheid is. Veel organisaties schermen met ketensamenwerking als USP maar geven uiteindelijk geen openheid van zaken en gaan geen duurzame partnerschappen aan. Het resultaat is dat er nog steeds hoofdzakelijk op de laagste prijs wordt ingekocht, en nog steeds niet naar de prestatie achteraf. Het Fyra-denken viert nog steeds hoogtij. Ketensamenwerking: ondernemers en aandeelhouders Ketensamenwerking staat voor het optimaliseren van de gehele keten als ware het één eenheid, in plaats van elke ketenpartner afzonderlijk. In de ideale situatie bepalen corporaties in de opstartfase van een bouw- of renovatieproject gezamenlijk met hoofdaannemers en onderaannemers de gewenste prestaties, beschreven in heldere en meetbare prestatie-indicatoren. Mede mogelijk gemaakt door 3.

4 Die voorbereiding vergt ondernemersmentaliteit. Ketensamenwerking draait erom vooraf die extra euro te investeren in professionaliteit omdat die euro er aan de achterkant in meervoud uitkomt. Maar die extra euro moet vooraf wél worden geïnvesteerd om die verbetering in prestatie en rendement te realiseren. Noordhuis pleit daarbij voor het promoveren van alle betrokken partijen tot aandeelhouders. Als ketenpartijen geloven in hun prestaties, moeten ze er ook aandeelhouders in willen worden. Dat mes snijdt aan twee kanten, want iedere aandeelhouder profiteert van de meerwaarde die ze door hun inbreng hebben gerealiseerd. Iedere partner profiteert van de meerwaarde die ze door hun inbreng hebben gerealiseerd. Opdrachtgevers als initiators Hoewel steeds meer aannemers inzien dat professionalisering van bouwprocessen noodzakelijk is om hun rendement te verhogen, is het aan de opdrachtgevers (corporaties) om deze ontwikkeling te initiëren. Vervolgens staan de aannemers en leveranciers voor de uitdaging om de handschoen op te pakken en innovatieve producten en dienstverlening te leveren waarmee kwaliteit kan worden bereikt, aldus Noordhuis. Ketensamenwerking ligt ook gewoon voor de hand. Het is toch te gek voor woorden als je bedenkt dat je in grote bouwprojecten jarenlang met elkaar samenwerkt, maar niet vooraf afspraken hebt gemaakt omtrent de prestaties die uiteindelijk moeten worden bereikt. Implementeren blijkt moeilijk Bij de inventarisatie die Marcel Noordhuis maakte onder de aan de AWB Woontafel deelnemende corporaties, bleek dat de deelnemers allen al bezig zijn met het onderzoeken van nieuwe vormen van samenwerking met aannemers, installateurs en leveranciers. Het vinden van de juiste vorm en het maken van de juiste afspraken blijkt in veel gevallen echter nog een struikelblok. Vanuit corporaties klinkt het geluid dat het in de praktijk een uitdaging is om duidelijk en meetbare kwaliteitsdoelstellingen te formuleren, bijvoorbeeld omdat afdelingen van woningcorporaties vaak nog te geïsoleerd van elkaar werken. Met een moeilijk uitvoerbaar ontwerp of een haast onmogelijke onderhoudsopgave tijdens de gebruiksfase als gevolg. Mede mogelijk gemaakt door 4.

5 Er wordt binnen corporaties en sectorbreed wel samengewerkt, maar die samenwerking verloopt in sommige gevallen op basis van de verkeerde prikkels. Als onze afdeling het maar goed doet, is het goed. Of voor leveranciers: als wij ons product maar op tijd leveren, hebben we onze taak volbracht. De eerste stap naar ketensamenwerking zet je met de directie. Implementatie is een drie-stap-sprong Implementatie begint altijd met bedenken wat ketensamenwerking kan doen voor het bereiken van je strategische doelstellingen als woningcorporatie. Die eerste stap zet je met de directie. Hoe veranker je ketensamenwerking in je strategie? Hoe gaat het ons helpen bij het behalen van onze doelstellingen op het gebied van huurderstevredenheid, duurzaamheid, het reduceren van beheerskosten en woonlasten? Het moet eerst duidelijk zijn dat er anders gewerkt moet gaan worden, voordat ketensamenwerking daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht. Stap 2: interne optimalisatie De tweede stap is een interne optimalisatie. Stel believers aan, die pionierswerk verrichten. Begin klein, denk niet in projecten maar in programma s en werk bottomup: verander kleine dingen in de interne processen en waarborg de kennis die je daaruit opdoet zorgvuldig. Anderzijds kun je top down vaak al gebruikmaken van reeds ontwikkelde procedures, formats en instrumenten die door de organisatie ter beschikking worden gesteld. Borg de opgedane kennis en ervaring, en neem het mee naar het volgende project. Best practises integreer je zo snel mogelijk in de organisatie. Stap 3: keuze externe partners In de laatste stap wordt de verbinding met externe strategische partners gemaakt. Deze stap is een samenspel tussen de inkoop en verkoop binnen een corporatie. De inkoper oude stijl heeft geen toekomstperspectief meer. Leveranciers en partners moeten worden uitgedaagd om samen met corporaties het leerproces in te gaan, want de corporatie is zo sterk als zijn zwakste leverancier. Mede mogelijk gemaakt door 5.

6 Bij de verbinding met externe partners moeten een aantal belangrijke zaken in ogenschouw worden genomen: Heeft de potentiële partner de vaardigheden? Heeft de potentiële partner het leren van fouten en het toepassen van verbeterpunten in volgende projecten opgenomen in de organisatie? Wat is de visie van de potentiële partner ten opzichte van ketensamenwerking? Niet alle producten laten direct hun waarde zien, maar zijn pas na enkele jaren rendabel. Daarom is het voor corporaties belangrijk dat toeleveranciers de daadwerkelijke meerwaarde van hun producten of diensten over een langere termijn helder kunnen aantonen. De inkoper oude stijl heeft geen toekomst meer. Ketensamenwerking voor huurdertevredenheid Hoe vertaalt het concept van ketensamenwerking zich naar de huurder? Een erg belangrijke vraag voor woningcorporaties, bleek tijdens de AWB Woontafel. Het sociale aspect van het werken aan de woningvoorraad ook moet worden belicht. Het gaat ten slotte om onze klanten, aldus één van de deelnemers. Het antwoord is dat diverse dimensies van kwaliteit die van toepassing zijn op de huurder vooraf kunnen worden vastgelegd in prestatie-indicatoren. Prestatie-indicatoren als minimaal onderhoud, lagere gebruikskosten, comfortniveau en minimale overlast door snelle onderhoud- en reparatiebeurten kunnen uitstekend in de conceptfase van een project kunnen worden vastgelegd. Het draait allemaal om heldere afspraken tussen opdrachtgever, aannemer en onderaannemer. Uiteindelijk profiteren deze partners allemaal van huurdertevredenheid. Daarom is het van groot belang om daar gezamenlijk op in te zetten. Mede mogelijk gemaakt door 6.

December De WoonTafel. Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel. De kansen van ketensamenwerking. Mede mogelijk gemaakt door

December De WoonTafel. Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel. De kansen van ketensamenwerking. Mede mogelijk gemaakt door December 2012 De WoonTafel Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel De kansen van ketensamenwerking Mede mogelijk gemaakt door Visie delen voor verbetering tijdens AWB Woontafel De kansen van

Nadere informatie

Dit is een samenvatting van het proefschrift. Voor geïnteresseerden is het proefschrift via bol.com, Libris, Ako, Cosmox als hardcopy versie of

Dit is een samenvatting van het proefschrift. Voor geïnteresseerden is het proefschrift via bol.com, Libris, Ako, Cosmox als hardcopy versie of Dit is een samenvatting van het proefschrift. Voor geïnteresseerden is het proefschrift via bol.com, Libris, Ako, Cosmox als hardcopy versie of E-reader te bestellen. Samenvatting De Nederlandse woningbouw

Nadere informatie

De waarde van ketensamenwerking

De waarde van ketensamenwerking De waarde van ketensamenwerking Resultaten empirisch onderzoek naar de relatie tussen de toepassing van ketensamenwerking en het (gelijktijdig) verlagen van (faal)kosten, het verhogen van de kwaliteit

Nadere informatie

Faalkostenreductie door ketensamenwerking.

Faalkostenreductie door ketensamenwerking. Faalkostenreductie door ketensamenwerking. De kansen voor corporaties en bouwondernemers drs. ing. Marcel Noordhuis Promovendus Universiteit van Amsterdam Director Deloitte Real Estate Advisory E-mail:

Nadere informatie

Profielschets. Procesmanager Bouw & Onderhoud Woonwaard

Profielschets. Procesmanager Bouw & Onderhoud Woonwaard Profielschets Procesmanager Bouw & Onderhoud Woonwaard ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woonwaard Datum: maart 2015 Inleiding Woonwaard is een klantgerichte en vernieuwende woningcorporatie,

Nadere informatie

STAPPENPLAN REGISSEREND OPDRACHTGEVERSCHAP OPDRACHTGEVERSCHAP IS EEN ORGANISATIEVRAAGSTUK

STAPPENPLAN REGISSEREND OPDRACHTGEVERSCHAP OPDRACHTGEVERSCHAP IS EEN ORGANISATIEVRAAGSTUK STAPPENPLAN REGISSEREND OPDRACHTGEVERSCHAP OPDRACHTGEVERSCHAP IS EEN ORGANISATIEVRAAGSTUK Corporaties hebben de maatschappelijke opdracht om voor betaalbare en kwalitatief hoogwaardige sociale huisvesting

Nadere informatie

VNO-NCW West bouwpower lezing 4 april Samen Succesvol Bouwen

VNO-NCW West bouwpower lezing 4 april Samen Succesvol Bouwen VNO-NCW West bouwpower lezing 4 april 2011 Samen Succesvol Bouwen Hoe het begon Hoe het begon Aanleiding Vogelaarwijk no. 1 Overtoomse Veld Nieuw-West Amsterdam Vernieuwingsplan Overtoomse Veld 2003 Uitwerkingsplan

Nadere informatie

Even voorstellen: Historie

Even voorstellen: Historie Postbus 33 5160 AA Sprang-Capelle T 0416 280 880 F 0416 273 322 E info@vanscholladvies.nl I www.vanscholladvies.nl BTW-nr NL8057.27.826.B.01 K.v.K. Tilburg nr. 18047302 Rabobank 33.42.24.578 Even voorstellen:

Nadere informatie

De kracht van een goede opdracht

De kracht van een goede opdracht PREVIEW De kracht van een goede opdracht Het moment is nu Als er íets zeker is, dan is het wel dat dit een bijzonder interessante tijd is om bij een woningcorporatie te werken. Naast de sociale opgave

Nadere informatie

Hoe ketensamenwerking de (bouw)wereld verandert.

Hoe ketensamenwerking de (bouw)wereld verandert. Hoe ketensamenwerking de (bouw)wereld verandert. Marcel Noordhuis Promovendus Universiteit van Amsterdam Director Deloitte Real Estate Advisory E-mail: mnoordhuis@deloitte.nl Mobiel: 06 123 446 31 www:

Nadere informatie

Leveranciersbijdrage voor realisatie doelstellingen Ondernemende inkooprol nodig!

Leveranciersbijdrage voor realisatie doelstellingen Ondernemende inkooprol nodig! Leveranciersbijdrage voor realisatie doelstellingen Ondernemende inkooprol nodig! Executive Platform Supply Chain Excellence Prof.dr.ing. Jacques J.A.M. Reijniers MBA Breukelen, 27 februari 2013 Leadership

Nadere informatie

Adviespunt Social Return

Adviespunt Social Return Social Return Maatwerk in Social Return adviseert (semi-)overheidsinstellingen en bedrijven, die een professioneel inkoopbeleid hanteren, over het toepassen van. Na gunning ondersteunt zij opdrachtnemers

Nadere informatie

PROGRAMMA SUMMERSCHOOL OMGAAN MET DE GEMEENTE 2017

PROGRAMMA SUMMERSCHOOL OMGAAN MET DE GEMEENTE 2017 PROGRAMMA SUMMERSCHOOL OMGAAN MET DE GEMEENTE 2017 Is de gemeente voor jouw onderneming een belangrijke stakeholder? En wil je de samenwerking verbeteren? Dan is de Summerschool Omgaan met de gemeente

Nadere informatie

Van. Communicatie Uitgaande van deze context zal communicatie zich bij Heijmans in 2011 richten op:

Van. Communicatie Uitgaande van deze context zal communicatie zich bij Heijmans in 2011 richten op: Memo Datum 20 december 2010 Onderwerp Communicatieplan Infra 2011 Van Marc Lucassen Telefoon +31 73 543 53 14 Fax +31 73 543 59 01 E-mail mlucassen@heijmans.nl Aan Vooraf Het afgelopen jaar was voor Heijmans

Nadere informatie

Whitepaper. Woningcorporaties & Klant Contact Centrum. Inrichten Klant Contact Centrum bij woningcorporaties

Whitepaper. Woningcorporaties & Klant Contact Centrum. Inrichten Klant Contact Centrum bij woningcorporaties Whitepaper Woningcorporaties & Klant Contact Centrum Inrichten Klant Contact Centrum bij woningcorporaties Inleiding Klantgerichtheid blijft centraal staan in de dienstverlening van de woningcorporaties.

Nadere informatie

FACTS & FIGURES DIGITALISERING CORPORATIESECTOR

FACTS & FIGURES DIGITALISERING CORPORATIESECTOR Hoe ver staat de sector met digitalisering? FACTS & FIGURES DIGITALISERING CORPORATIESECTOR November 2015 Sanneke van der Linden & Marnix van Welie KLANTVRAGEN HUURADMINISTRATIE VASTGOED- PROCESSEN KLIK

Nadere informatie

Logistiek in de bouw. Startbijeenkomst Aannemersfederatie. Marjolein Jordans, Sandra Krupe

Logistiek in de bouw. Startbijeenkomst Aannemersfederatie. Marjolein Jordans, Sandra Krupe Logistiek in de bouw Startbijeenkomst Aannemersfederatie Marjolein Jordans, Sandra Krupe 3 maart 2009 De bouwsector heeft een complexe keten met veel opties producent distributeur (onder-) aannemer werf

Nadere informatie

Groeien in & met klantbeleving Hoe groot is in uw onderneming het risico dat u uw klanten voor lief neemt?

Groeien in & met klantbeleving Hoe groot is in uw onderneming het risico dat u uw klanten voor lief neemt? Groeien in & met klantbeleving Hoe groot is in uw onderneming het risico dat u uw klanten voor lief neemt? Dominantieval Klanten voor lief nemen is een risico. Uit een publicatie van Harvard management

Nadere informatie

Faalkostenreductie door ketensamenwerking?.

Faalkostenreductie door ketensamenwerking?. Faalkostenreductie door ketensamenwerking?. Theorie en stand van zaken in Nederland drs.ing. Marcel Noordhuis Promovendus Universiteit van Amsterdam Director Deloitte Real Estate Advisory E-mail: mnoordhuis@deloitte.nl

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

Workshop BIM. Een methodiek met nieuwe kansen 21 juni 2011. Hans Hendriks & Frank Maatje

Workshop BIM. Een methodiek met nieuwe kansen 21 juni 2011. Hans Hendriks & Frank Maatje Workshop BIM Een methodiek met nieuwe kansen 21 juni 2011 Hans Hendriks & Frank Maatje Agenda & Introductie Definitie BIM Essentie BIM : Samenwerken! BIM= BIM model en BIM methodiek Kortom: BIM = hulpmiddel,

Nadere informatie

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN EEN NIEUW SOORT ONDERNEMERSCHAP RESULTAAT KOERS VISIE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP MEERWAARDE & RENDEMENT WAARDEN BEWUST WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN ANNO 2013 Waarden Bewust Ondernemen

Nadere informatie

WAAROM IS OPDRACHT- GEVERSCHAP BELANGRIJK?

WAAROM IS OPDRACHT- GEVERSCHAP BELANGRIJK? Margriet Drijver Corporatiebestuurder sinds 2004 Voormalig lid RegieRaad Bouw, Vernieuwing Bouw Voormalig lis Aedesbestuur Trekker Actieteam Professioneel Opdrachtgeverschap tijdens ActieAgenda Bouw Initiatiefnemer

Nadere informatie

Ik wil aantonen dat ketenmanagement bijdraagt aan de reductie van faalkosten

Ik wil aantonen dat ketenmanagement bijdraagt aan de reductie van faalkosten Artikel Ik wil aantonen dat ketenmanagement bijdraagt aan de reductie van faalkosten Door: Karl Bijsterveld Marcel Noordhuis (l) en Jack van der Veen: reductie faalkosten door ketenmanagement. Augustus

Nadere informatie

Inbo Bouwkunde. Ketensamenwerking De ultieme vorm van werken in multidisciplinair teamverband is voor ons ketensamenwerking. Een samenwerkingsvorm

Inbo Bouwkunde. Ketensamenwerking De ultieme vorm van werken in multidisciplinair teamverband is voor ons ketensamenwerking. Een samenwerkingsvorm Ketensamenwerking Inbo Bouwkunde Inbo Bouwkunde heeft talentvolle professionals die ambities hebben om landelijke en stedelijke gebieden in te richten. Onze kracht is om in een professionele omgeving,

Nadere informatie

Inkoopsamenwerking. Samen ambities realiseren Harco Bouwman, Partner, Trevian

Inkoopsamenwerking. Samen ambities realiseren Harco Bouwman, Partner, Trevian Inkoopsamenwerking Samen ambities realiseren Harco Bouwman, Partner, Trevian WIE IS TREVIAN? HET ONTSTAAN TREVIAN HEEFT HAAR WORTELS IN DE CORPORATIE SECTOR EN IS IN 2009 ONDER DE NAAM TREVIN OPGERICHT

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Selectieprocedure ketensamenwerking: de praktijk

Selectieprocedure ketensamenwerking: de praktijk Training advies ketensamenwerking (woning-)bouwsector ferrywilgenburg@me.com / 06-10012950 Selectieprocedure ketensamenwerking: de praktijk 2 voorbeelden, tips en tops 9 oktober 2015 @FerryWilgenburg Training

Nadere informatie

Profielschets. Assetmanager Woonwaard

Profielschets. Assetmanager Woonwaard Profielschets Assetmanager Woonwaard ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woonwaard Datum: maart 2015 Inleiding Woonwaard is een klantgerichte en vernieuwende woningcorporatie, die circa 13.500 woningen

Nadere informatie

Vormgeven aan Vernieuwend Opdrachtgeverschap. 11 september 2013

Vormgeven aan Vernieuwend Opdrachtgeverschap. 11 september 2013 Vormgeven aan Vernieuwend schap september 203 Waarom vernieuwing? Wat bereiken met vernieuwend opdrachtgeverschap? Afwenden onnodige kosten, naar lagere prijs Vermijden tegenvallende kwaliteit, meer kwaliteit

Nadere informatie

INKOOPBELEID. Datum: 1 december /5

INKOOPBELEID. Datum: 1 december /5 INKOOPBELEID Datum: 1 december 2017 1/5 1. INLEIDING Jaarlijks koopt Laurentius voor enkele miljoenen euro s aan diensten, werken en leveringen in. Laurentius is zich hierbij van bewust dat deze uitgaven

Nadere informatie

Leveranciersbijdrage voor realisatie zorgdoelstellingen Ondernemende inkooprol broodnodig!

Leveranciersbijdrage voor realisatie zorgdoelstellingen Ondernemende inkooprol broodnodig! Leveranciersbijdrage voor realisatie zorgdoelstellingen Ondernemende inkooprol broodnodig! Zorgcongres 2013 Prof.dr.ing. Jacques J.A.M. Reijniers MBA Hengelo, 7 februari 2013 Leadership Entrepreneurship

Nadere informatie

Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt. door middel van het oprichten van een. Advies- en Verkooporganisatie

Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt. door middel van het oprichten van een. Advies- en Verkooporganisatie Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt door middel van het oprichten van een Advies- en Verkooporganisatie Datum: 13 mei 2013 Status: Publicatie Namens: Werkgroep MIO Duurzaamheid De

Nadere informatie

Beleidsplan MVO 2015-2017

Beleidsplan MVO 2015-2017 Beleidsplan MVO 2015-2017 CB Concreet Duurzaam April 2015 Inleiding Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) speelt een belangrijke rol binnen de prestatie- en groeistrategie van Cementbouw. Als een

Nadere informatie

Ketensamenwerking en Elektronisch zakendoen: Een ideale combinatie

Ketensamenwerking en Elektronisch zakendoen: Een ideale combinatie S@les in de Bouw en Installatiedag Ketensamenwerking en Elektronisch zakendoen: Een ideale combinatie Prof.dr. Jack AA van der Veen EVO Leerstoel Supply Chain Management Nyenrode Business Universiteit

Nadere informatie

Warmtewet als aanjager voor verduurzaming sociaal vastgoed corporaties. Jan-Maarten Elias Unica Ecopower

Warmtewet als aanjager voor verduurzaming sociaal vastgoed corporaties. Jan-Maarten Elias Unica Ecopower Warmtewet als aanjager voor verduurzaming sociaal vastgoed corporaties Jan-Maarten Elias Unica Ecopower Over Unica Technische dienstverlener 14 vestigingen door heel Nederland 11 gespecialiseerde bedrijven

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

De waarde van (keten)samenwerking Op basis van de situatie in de woningbouwsector

De waarde van (keten)samenwerking Op basis van de situatie in de woningbouwsector De waarde van (keten)samenwerking Op basis van de situatie in de woningbouwsector dr.ing. Marcel Noordhuis Nyenrode Business Universiteit 30 juni 2016 Gedragsbeïnvloeding in afvalcampagnes AGENDA 1. (Keten)samenwerking

Nadere informatie

Méér dan samen werken alleen

Méér dan samen werken alleen Méér dan samen werken alleen Ketenintegratie is meer dan samenwerken alleen. Het gaat over het integreren van processen, om elkaar en de gehele keten te versterken. Een maatschappij waarin de klant kritisch

Nadere informatie

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 HRM-scorecard HRM SCORECARD PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 Een korte introductie Wat doet WATCH-Consultancy op het gebied van HRM-Consultancy?

Nadere informatie

Ketensamenwerking in Bouw & Infra: Leven tussen Hoop en Vrees

Ketensamenwerking in Bouw & Infra: Leven tussen Hoop en Vrees Gamechangers in de Bouw en Infra Ketensamenwerking in Bouw & Infra: Leven tussen Hoop en Vrees Prof.dr. Jack AA van der Veen evofenedex Leerstoel Supply Chain Management Nyenrode Business Universiteit

Nadere informatie

Workshop Bouwlogistiek in de Stadsregio

Workshop Bouwlogistiek in de Stadsregio Workshop Bouwlogistiek in de Stadsregio Bijeenkomst @ Stadregio, d.d. 30-10-2013 Marcel Ludema Lector Logistics Hogeschool Rotterdam RDM Sustainable Solutions Platform Logistiek in de Bouw Onderzoek naar

Nadere informatie

slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren

slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren Voor: Bouwlokalen Het Nieuwe Renoveren 11 oktober 2011 te Doetinchem http://www.slimrenoveren.nl

Nadere informatie

Profielschets. Manager Vastgoedbeheer. Woonwaard. ERLY the consulting company Datum: Augustus 2015 Opdrachtgever: Woonwaard

Profielschets. Manager Vastgoedbeheer. Woonwaard. ERLY the consulting company Datum: Augustus 2015 Opdrachtgever: Woonwaard Profielschets Manager Vastgoedbeheer Woonwaard ERLY the consulting company Datum: Augustus 2015 Opdrachtgever: Woonwaard Adviseur ERLY: mr. drs. Tristan Vos Telefoonnummer: 035 543 00 88 Inleiding Woonwaard

Nadere informatie

Wat is het echte verhaal van Ketensamenwerking?

Wat is het echte verhaal van Ketensamenwerking? Workshop Ketensamenwerking Wat is het echte verhaal van Ketensamenwerking? Prof.dr. Jack AA van der Veen evofenedex Leerstoel Supply Chain Management Nyenrode Business Universiteit Buiding Inspiration

Nadere informatie

Versterken van business door het bouwen en benutten van relaties en sociaal kapitaal

Versterken van business door het bouwen en benutten van relaties en sociaal kapitaal Whitepaper Netwerkend werken in de bouw en vastgoed Versterken van business door het bouwen en benutten van relaties en sociaal kapitaal 2015 1 Sector in transitie: De bouwsector is in beweging. Er is

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie

Deelname initiatieven. Conform 3D.1 & 3.D.2. Arie Arts Boomverzorging BV Dodenberg XN St. Agatha

Deelname initiatieven. Conform 3D.1 & 3.D.2. Arie Arts Boomverzorging BV Dodenberg XN St. Agatha Conform 3D.1 & 3.D.2 Arie Arts Boomverzorging BV Dodenberg 1 5435 XN St. Agatha versie 12-11-2018 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Woord vooraf... 3 1.2 Deelname volgens de handleiding... 4 1.3 Budget ten behoeve

Nadere informatie

Ketensamenwerking. Overeenkomen van een strategisch partnerschap

Ketensamenwerking. Overeenkomen van een strategisch partnerschap Ketensamenwerking Overeenkomen van een strategisch partnerschap Agenda Introductie Ketensamenwerking Mechanisme Het beste contract? Toepassen van het mechanisme Afronding Supply Chain PlusValu Erik van

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

aedes-magazine 8/2011

aedes-magazine 8/2011 10 aedes-magazine 8/2011 SAMENWERKEN IN DE BOUW aedes-magazine 8/2011 11 KETENSAMENWERKING ARCHITECT JOKE VOS ROSHAN MANBODH (MET KOKER) VAN DE GEMEENTE ROTTERDAM Wat is ketensamenwerking? Bij ketenintegratie

Nadere informatie

Themabijeenkomst SPREKER. Prof.dr.ing. Alfons van Marrewijk bijzonder hoogleraar bedrijfsantropologie. Vrije Universiteit Amsterdam

Themabijeenkomst SPREKER. Prof.dr.ing. Alfons van Marrewijk bijzonder hoogleraar bedrijfsantropologie. Vrije Universiteit Amsterdam Themabijeenkomst SPREKER Prof.dr.ing. Alfons van Marrewijk bijzonder hoogleraar bedrijfsantropologie Vrije Universiteit Amsterdam Cultuurverandering in de aanleg van ondergrondse netwerken 27 oktober 2014

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord FUNCTIEPROFIEL LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle 1. LTO Noord LTO Noord is dé belangenbehartiger en partner voor boeren en tuinders in de negen provincies

Nadere informatie

Van gecertificeerde inspanning naar resultaatgerichte samenwerking. Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR) Ir. P.C. Nuiten Direc

Van gecertificeerde inspanning naar resultaatgerichte samenwerking. Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR) Ir. P.C. Nuiten Direc Van gecertificeerde inspanning naar resultaatgerichte samenwerking. Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR) Ir. P.C. Nuiten Directeur Rendon Onderhoudsgroep Inhoud Terugblik, ervaringen

Nadere informatie

Gedeelde smart, halve smart? Over samenwerken in de bouw

Gedeelde smart, halve smart? Over samenwerken in de bouw Gedeelde smart, halve smart? Over samenwerken in de bouw mr. Marijn Nuijens PlasBossinade Legal Updates 8 oktober 2015 Faalkosten Krijgen we maar niet omlaag in de bouw. Al jarenlang 5 tot 35% van alle

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V.

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 3.D. Actieve deelname initiatieven (2016.001)website.docx Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave 1 Actieve deelname initiatief...

Nadere informatie

Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015

Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015 ISO Revisions Nieuw en herzien Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015 Inleiding Dit document maakt een vergelijking tussen ISO 9001:2008 en de Final Draft International

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Visiedocument Regie over informatie: BIM voor woningcorporaties

Visiedocument Regie over informatie: BIM voor woningcorporaties Visiedocument Regie over informatie: BIM voor woningcorporaties (januari 2015) Uitgever: Aedes vereniging van woningcorporaties Aedes verwijst u graag naar de volgende bijbehorende documenten: Leidraad

Nadere informatie

Profiteer van veranderende technologieën

Profiteer van veranderende technologieën Profiteer van veranderende technologieën Lees hoe Managed Services Providers u kunnen helpen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen Uitdagingen en kansen in veranderende technologieën Ontwikkelingen

Nadere informatie

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000 Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER...

Nadere informatie

STAKEHOLDERS. Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 BUSINESS ASSURANCE

STAKEHOLDERS. Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 BUSINESS ASSURANCE BUSINESS ASSURANCE STAKEHOLDERS Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 1 DNV GL 2014 Stakeholders 19 November 2015 SAFER, SMARTER, GREENER

Nadere informatie

Doelstelling en doelgroep

Doelstelling en doelgroep klimaat op maat Klimaat op maat Het klimaat verandert en de olievoorraden raken langzaamaan op. Dat laatste betekent concreet dat de energieprijzen naar verwachting flink stijgen in de komende decennia.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst KOVRA 23 november 2016: Elektronisch berichtenverkeer tussen woningcorporatie en comaker: Opdracht, status en factuur.

Informatiebijeenkomst KOVRA 23 november 2016: Elektronisch berichtenverkeer tussen woningcorporatie en comaker: Opdracht, status en factuur. Informatiebijeenkomst KOVRA 23 november 2016: Elektronisch berichtenverkeer tussen woningcorporatie en comaker: Opdracht, status en factuur. Aanleidingen voor de oprichting van de stichting KOVON in 2003

Nadere informatie

Ketenintegratie in de bouw: beter, sneller en goedkoper

Ketenintegratie in de bouw: beter, sneller en goedkoper Ketenintegratie in de bouw: beter, sneller en goedkoper Wat is ketenintegratie? Ketenintegratie in de bouw betekent met meerdere partijen werken aan een gezamenlijk doel. De keten is zo groot als je hem

Nadere informatie

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS Case VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS FlowFabric geeft startsein voor innovatie bij VolkerWessels Telecom VolkerWessels Telecom, specialist in telecominfrastructuur, weet als geen

Nadere informatie

BIGGER BIM Onderzoek naar hoe het gedachtegoed van ketenintegratie en lean meer betekenis kan geven aan BIM als informatiedrager van het bouwproces

BIGGER BIM Onderzoek naar hoe het gedachtegoed van ketenintegratie en lean meer betekenis kan geven aan BIM als informatiedrager van het bouwproces BIGGER Onderzoek naar hoe het gedachtegoed van ketenintegratie en lean meer betekenis kan geven aan als informatiedrager van het bouwproces Ketenintegratie Lean 1 INTEGRAAL Architect Adviseurs Opdracht

Nadere informatie

REGIE OVER INFORMATIE BIM VOOR WONINGCORPORATIES

REGIE OVER INFORMATIE BIM VOOR WONINGCORPORATIES REGIE OVER INFORMATIE BIM VOOR WONINGCORPORATIES REGIE OVER INFORMATIE BIM VOOR WONINGCORPORATIES Woningcorporaties worden in toenemende mate aangesproken op efficiency en het verlagen van bedrijfslasten.

Nadere informatie

CASEBESCHRIJVING. OPDIC analyse en uitkomst

CASEBESCHRIJVING. OPDIC analyse en uitkomst CASEBESCHRIJVING OPDIC analyse en uitkomst VERTROUWELIJK W E www.implementatie-erp.nl info@implementatie-erp.nl Inleiding Dit is een voorbeeldproject, uitgevoerd door 1 of meerdere professionals van de

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2015 Revisie:

Nadere informatie

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS Case VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS FlowFabric geeft startsein voor innovatie bij VolkerWessels Telecom VolkerWessels Telecom, specialist in telecominfrastructuur, weet als geen

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Business Continuity Management conform ISO 22301

Business Continuity Management conform ISO 22301 Business Continuity Management conform ISO 22301 Onderzoek naar effecten op de prestaties van organisaties Business continuity management gaat over systematische aandacht voor de continuïteit van de onderneming,

Nadere informatie

Betaalbaarheid en de energietransitie

Betaalbaarheid en de energietransitie Betaalbaarheid en de energietransitie Afgelopen jaren sterke toename aandeel huishoudens met betaalrisico Energietransitie = verschuivingen tussen woonlasten en energie / investering vs. consumptie PBL

Nadere informatie

Handreiking Maatschappelijke identiteit

Handreiking Maatschappelijke identiteit Handreiking Maatschappelijke identiteit Woningcorporaties lijken op veel punten sterk op elkaar, maar kennen ook behoorlijke verschillen, met name waar het gaat over maatschappelijke positionering en profilering.

Nadere informatie

Interne audits, het rendement

Interne audits, het rendement Interne audits, het rendement HKZ Kwaliteitsdag Olav Kloek 8 april 2014 SAFER, SMARTER, GREENER Strategie van de organisatie Herontwerp van organisaties, door: Nieuw financieringsstelsel Zelfsturende/zelfregulerende

Nadere informatie

Faalkosten. Faalkosten en preventiekosten. Uiting van faalkosten. Oorzaken van faalkosten. Uiting, oorzaken, preventie en remedies

Faalkosten. Faalkosten en preventiekosten. Uiting van faalkosten. Oorzaken van faalkosten. Uiting, oorzaken, preventie en remedies Faalkosten Uiting, oorzaken, preventie en remedies Hoge faalkosten zijn een probleem voor de bouwsector. Vooral in tijden van laagconjunctuur en krappe marges. In de breedste zin van het woord omvat de

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Joseph Bradley Christopher Reberger Amitabh Dixit Vishal

Nadere informatie

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig? Vraagstelling 1. Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken? 2. Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid plan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit actieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Introductie Voor je ligt

Nadere informatie

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN 6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN INLEIDING Het Nieuwe Werken is in de afgelopen jaren op vele plekken geïntroduceerd om slimmer om te gaan met de beschikbare middelen binnen organisaties

Nadere informatie

Lessen uit 13 jaar tevredenheidonderzoek onder huurders in Nederland

Lessen uit 13 jaar tevredenheidonderzoek onder huurders in Nederland Lessen uit 13 jaar tevredenheidonderzoek onder huurders in Nederland Verwachtingen van huurders en uitdagingen voor corporaties Dit jaar is het alweer 13 jaar geleden dat USP Marketing Consultancy startte

Nadere informatie

Piet-Hein Kolff Hoofd Ingenieursbureau s-hertogenbosch Commissielid Aanbesteden en Inkopen VNG 6 Omgaan met partners in de markt De bouwaffaire heeft er toe geleid dat Gemeenten en opdrachtnemers op afstand

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

Op weg naar regisserend opdrachtgeverschap

Op weg naar regisserend opdrachtgeverschap Op weg naar regisserend opdrachtgeverschap Aanleiding Woningcorporaties hebben de afgelopen jaren gezamenlijk ongeveer 6,5 miljard euro per jaar in hun woningvoorraad gestoken. Van dit bedrag ging ongeveer

Nadere informatie

Programma: bouwen van woningen met de klant aan het stuur. Wie durft? E&R Project: sneller, slimmer, samen bouwen en exploiteren van vastgoed

Programma: bouwen van woningen met de klant aan het stuur. Wie durft? E&R Project: sneller, slimmer, samen bouwen en exploiteren van vastgoed Programma: bouwen van woningen met de klant aan het stuur. Wie durft? E&R Project: sneller, slimmer, samen exploiteren van vastgoed 28 februari 207 @EconomieRuimte Programma: bouwen van woningen met de

Nadere informatie

Op weg naar regisserend opdrachtgeverschap

Op weg naar regisserend opdrachtgeverschap Op weg naar regisserend opdrachtgeverschap Aanleiding Woningcorporaties hebben de afgelopen jaren gezamenlijk ongeveer 6,5 miljard euro per jaar in hun woningvoorraad gestoken. Van dit bedrag ging ongeveer

Nadere informatie

1. Doel profielschets Functie van de Raad van Commissarissen Algemeen Kwaliteitsprofiel 2

1. Doel profielschets Functie van de Raad van Commissarissen Algemeen Kwaliteitsprofiel 2 Stichting Mozaïek Wonen Profielschets Raad van Commissarissen Met ingang van 12-05-2016 Inhoudsopgave 1. Doel profielschets 1 2. Functie van de Raad van Commissarissen 1 3. Algemeen Kwaliteitsprofiel 2

Nadere informatie

Strategie Projecten. Resultaten Ronde 3 Sustainable Beton Workshop 7 dec. 2009, CURNET, Gouda

Strategie Projecten. Resultaten Ronde 3 Sustainable Beton Workshop 7 dec. 2009, CURNET, Gouda Strategie Projecten Terugkoppeling Resultaten Ronde 3 Sustainable Beton Workshop 7 dec. 2009, CURNET, Gouda 1 Domein 1: Duurzame betonketen Project 10 Omschrijving: Demonstratieproject geïntegreerd opdrachtgeverschap

Nadere informatie

FORMAT BUSINESSCASE Inkoop Dagbesteding (licht)

FORMAT BUSINESSCASE Inkoop Dagbesteding (licht) FORMAT BUSINESSCASE Inkoop Dagbesteding (licht) Aanvrager Organisatie Overige initiatiefnemers Naam Contactpersoon Telefoon E-mail 1 Naam business case Klantsegment DAGBESTEDING CATEGORIE LICHT Cliënten

Nadere informatie

Met het oog op morgen. Strategisch plan DWA 2020

Met het oog op morgen. Strategisch plan DWA 2020 Met het oog op morgen Strategisch plan DWA 2020 Met oog op morgen DWA werkt aan het verhogen van de kwaliteit van de leefomgeving en aan het verlagen van het energiegebruik. Hierbij leggen we de lat hoog

Nadere informatie

Maria Harmsen CONSULTANT. Henk den Boer CO-FOUNDER

Maria Harmsen CONSULTANT. Henk den Boer CO-FOUNDER WELKOM Maria Harmsen CONSULTANT Henk den Boer CO-FOUNDER WORKSHOP COBEE Dé tool voor bewonerscommunicatie EENVOUDIG COMMUNICEREN MET BEWONERS, HET KAN! OVERLAST CORPORATIE EINDGEBRUIKER EINDGEBRUIKER EINDGEBRUIKER

Nadere informatie

Hand-out 'Digitale toegankelijkheid op een hoger niveau, aanpak bij de Koninklijke Bibliotheek'

Hand-out 'Digitale toegankelijkheid op een hoger niveau, aanpak bij de Koninklijke Bibliotheek' Verder met digitale toegankelijkheid Hand-out 'Digitale toegankelijkheid op een hoger niveau, aanpak bij de Koninklijke Bibliotheek' Presentatie Iacobien Riezebosch van Firm Ground op de SDU Praktijkdag

Nadere informatie

Inkoopmanagement en Ketenintegratie. 18 september 2008

Inkoopmanagement en Ketenintegratie. 18 september 2008 Inkoopmanagement en Ketenintegratie 18 september 2008 Van Schöll Advies In de huidige vorm ontstaan in 2003 Kernactiviteiten Begeleiden van veranderingsprocessen Optimaliseren van het sproces Inkoop management

Nadere informatie

De Digitale Corporatie

De Digitale Corporatie De Digitale Corporatie Operational Excellence of Customer Intimacy? Woningcorporaties worden digitaal. Streeft de digitale corporatie vooral Operational Excellence na of toch maximale klanttevredenheid?

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2013-2014 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2013-2014 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2013-2014 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Februari 2014 Revisie:

Nadere informatie

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen 4 Context van de organisatie 4 Milieumanagementsysteemeisen 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context 4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden 4.3 Het toepassingsgebied

Nadere informatie