Aan de leden van de Provinciale Staten Zuid-Holland. p/a: statengriffie. Postbus LP Den Haag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de leden van de Provinciale Staten Zuid-Holland. p/a: statengriffie. Postbus LP Den Haag"

Transcriptie

1 Aan de leden van de Provinciale Staten Zuid-Holland p/a: statengriffie Postbus LP Den Haag Onderwerp: voorbereidingsbesluit Regio Rotterdam Geachte leden van Provinciale Staten, Het Platform Ontwikkeling Rotterdam (hierna POR) schrijft u deze brief, omdat wij ons zorgen maken over het ontwerp-voorbereidingsbesluit Regio Rotterdam. Het POR is een professioneel bouw- en vastgoednetwerk van marktpartijen, woningcorporaties en de gemeente Rotterdam. De belangrijkste, actieve partners voor gebiedsontwikkeling in de regio Rotterdam participeren hierin. Onze doelstelling is een positief investeringsklimaat te bewerkstelligen waarmee een bijdrage geleverd wordt aan een duurzame ontwikkeling van de stad en regio Rotterdam. Samen werken we aan meer aantrekkelijke woonmilieus met een duidelijk profiel en een uitgebalanceerd woningbestand, waar grote concentraties van zwakke woongebieden tot het verleden behoren, zoals dat verwoord is in het beleid van de gemeente Rotterdam. Voorwaarde voor realisatie van deze doelstellingen is onder meer de productie van voldoende nieuwbouwwoningen en grootschalige renovaties die aansluiten bij de behoeften van huidige en toekomstige bewoners. Vanuit deze verantwoordelijkheid en ambitie vindt onze reactie plaats op het genoemde ontwerp-voorbereidingsbesluit. We verwachten dat de bouw van circa woningen op herstructureringslocaties de komende vier jaar in Rotterdam vertraagt door de verplichtingen uit het ontwerpvoorbereidingsbesluit. En dan tellen we de aantallen in de overige steden in de woonregio Rotterdam nog niet mee. Ook zal op basis van een eerste inschatting de geplande grootschalige renovatie van circa woningen de komende vier jaar in Rotterdam niet meer uitgevoerd kunnen worden. Consequenties zijn: de kwaliteitsverbetering en verduurzaming van de woningvoorraad stokt; de groei van geschikte woningen om langer thuis te wonen hapert; voor kwetsbare woongebieden zoals de wijken in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid wordt het maken van wooncarrière problematisch, omdat verdunning en differentiatie van de woningvoorraad uitblijven. de haalbaarheid van beoogde nieuwbouwontwikkelingen verslechtert, waardoor de voor de regio Rotterdam belangrijke doelgroep moeizamer in het middeldure vrije sector huuren koopsegment een woning vindt. een toenemende schaarste in passend aanbod leidt tot prijsopdrijving die met name deze doelgroep treft. Het ontwerp-voorbereidingsbesluit heeft daarmee een groot negatief effect op de realisatie van de doelstellingen van de gemeente Rotterdam alsmede van het POR.

2 Het ontwerp-voorbereidingsbesluit werkt ook belemmerend op de ambities van de provincie. De in 2016 geactualiseerde verstedelijkingsagenda zet in op fysiek bereikbare en passende woningen voor iedereen, zoveel mogelijk binnenstedelijk, duurzaam en dichtbij een baan en/of hoogwaardig openbaar vervoer. Om aan de verwachte woningvraag in de provincie te voldoen moeten in de periode tot 2030, woningen worden toegevoegd (inclusief sloop/herstructurering). In de verstedelijkingsagenda nodigt de provincie alle woningcorporaties, beleggers, ontwikkelaars, investeerders, financiers uit om samen op te trekken bij de uitvoering. De opgave is niet makkelijk. Het voorgestelde voorbereidingsbesluit maakt de uitvoering echter vrijwel onmogelijk. Bij de overweging van de inzet van zo n uitzonderlijk instrument past in elk geval een nadere analyse van de impact ervan. Deze analyse missen we vooralsnog bij het ontwerpvoorbereidingsbesluit. Gezien het bovenstaande, verzoeken wij u om af te zien van het in procedure brengen van het ontwerp-voorbereidingsbesluit. Met vriendelijke groeten, Namens alle leden van het Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR) Rob de Jong, voorzitter POR

3

4

5 Inleiding 3 Achtergrond POR 5 Visie POR-sessies POR-programma Reglement Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR) 16

6 2

7 3 Het Platform Ontwikkeling Rotterdam is het professionele vastgoednetwerk van marktpartijen en gemeente in de stad, waarin de binnen Rotterdam actieve partners voor gebiedsontwikkeling participeren. Binnen het platform wordt ingezet op een gezamenlijke, actieve bijdrage aan een duurzame (waarde) ontwikkeling van de stad. Dit is het jaarplan van POR voor Hierin staan de achtergrond van het POR en de POR-visie voor Vervolgens behandelen we de opbrengst van de POR-sessies 2016 en het POR-programma van 2017 en het PORreglement. Los bijgeleverd is de ledenlijst per

8 4

9 5 Het netwerk POR bestaat al vele jaren (voorheen onder de naam platform marktsector) en komt 4 keer per jaar bijeen. Daarnaast vindt elk jaar een studiereis plaats. Het platform kende een moeilijke periode door de crisis, maar heeft eind 2013 een doorstart gemaakt onder de nieuwe naam Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR). Een naam passend bij de nieuwe manier van samenwerken gebaseerd op tweerichtingsverkeer tussen markt en gemeente. In 2014 is een start gemaakt met de nieuwe werkwijze. In 2015 en 2016 is deze werkwijze verder uitgebouwd en wordt in 2017 gecontinueerd.

10 6

11 7 De opgave voor Rotterdam is het verhogen van het innovatief vermogen en het doorontwikkelen van de (woon)kwaliteiten van de stad. Er zijn vele succesvolle en spraakmakende projecten opgeleverd de afgelopen jaren. Het is de gezamenlijke uitdaging de kwaliteiten van Rotterdam verder uit te bouwen en daarmee Rotterdam nog aantrekkelijker te maken voor nog meer doelgroepen. Direct hieraan gekoppeld is de opgave om ook het investerend vermogen verder te vergroten, juist om de investeringen in deze transitie te kunnen doen. Dat betekent dat we als publieke en private partners gezamenlijk moeten zoeken naar effectieve oplossingen, door het bundelen van denkkracht en resources. Een belangrijk doel is om te komen tot een gezamenlijke (markt/gemeente) investeringsstrategie die snel vertaald kan worden in concrete acties.

12 8

13 9 ROL PLATFORM ONTWIKKELING ROTTERDAM Het Platform Ontwikkeling Rotterdam is het professionele vastgoednetwerk van marktpartijen en gemeente in de stad, waarin de binnen Rotterdam belangrijkste, actieve partners voor gebiedsontwikkeling participeren. Binnen het platform wordt ingezet op een gezamenlijke, actieve bijdrage aan een duurzame (waarde) ontwikkeling van de stad. Het bijdragen aan de duurzame (waarde)ontwikkeling van Rotterdam kan op drie manieren, die past bij de uiteenlopende rollen die de diverse leden van het platform vervullen: door actief te investeren en/of te ontwikkelen in de stad door actief te initiëren en/of te stimuleren dat ontwikkelingen in de stad tot stand komen inbreng van kennis. Om te komen tot het stimuleren van investeringen zetten we binnen het Platform Ontwikkeling Rotterdam in op de volgende punten: Binnen het POR is er sprake van participatie en wederkerigheid tussen gemeente en marktpartijen. Uitgangspunt is dat markt en gemeente ook in gezamenlijkheid de agenda bepalen. Echt tweerichtingverkeer dus. Het POR wordt tijdig ingezet als klankbord voor beleidsvorming door middel van toetsen van beleid, invloed uitoefenen op beleid en wederzijdse projectconsultatie. Leden van het POR hebben een zichtbare inbreng in gemeentelijk beleid. Het POR werkt aan co-creatie en maakt de resultaten hiervan zichtbaar. Het POR is niet alleen een netwerkclub. Het POR zet in op zowel maatschappelijke als commerciële opbrengst. Deze uitgangspunten worden ingezet om gericht te werken aan een gezamenlijke strategie (co-creatie) voor actuele thema s. Het POR komt 4 keer per jaar bij elkaar. Daarnaast is er een jaarlijkse studiereis met als vast inderdeel een inhoudelijke POR-bijeenkomst. Tijdens de 5 bijeenkomsten van het platform is ruimte voor: wederzijdse informatie-uitwisseling gezamenlijke analyse van de Rotterdamse opgave (reactie markt op gemeentelijk beleid). vergelijking met andere steden gezamenlijke lobby naar het Rijk imago / reputatiemanagement van de stad etc.

14 10

15 11 Om te komen tot het stimuleren van verdere duurzame (waarde) ontwikkeling van de stad, zetten we in op de volgende punten: POR IS EEN PROFESSIONEEL PLATFORM MET leden die ertoe doen een geüpdatet ledenbestand, informatie op orde partijen die we nodig hebben, zijn vertegenwoordigd. BINNEN HET POR IS ER SPRAKE VAN PARTICIPATIE EN WEDERKERIGHEID TUSSEN GEMEENTE EN MARKTPARTIJEN Het POR is bekend binnen de gemeentelijke organisatie. Het POR wordt tijdig ingezet als klankbord voor beleidsvorming door middel van toetsen van beleid, invloed uitoefenen op beleid en wederzijdse projectconsultatie. Leden van het POR hebben een zichtbare inbreng in gemeentelijk beleid. POR ZET ZICH IN OP ZOWEL MAATSCHAPPELIJKE EN COMMERCIËLE OPBRENGST Signaleren van vraagstukken/behoeften en meedenken als denktank. POR WERKT AAN CO CREATIE EN MAAKT DE RESULTATEN HIERVAN ZICHTBAAR. HET POR IS NIET ALLEEN EEN NETWERKCLUB Opinie: artikelen, symposium, kennis delen, publiceren. Gezamenlijke, inspirerende communicatiestrategie. Deze uitgangspunten worden ingezet om gericht te werken aan een gezamenlijke strategie (co creatie) voor actuele thema s.

16 12

17 13 De thema s die tijdens de POR-bijeenkomsten in 2016 behandeld zijn: Transformatie van Kantoren en Winkels, De Binnnenstad, Bijzondere Woonmilieus en de Woonvisie, Roadmap Next Economy en Parkeren. In deze bijeenkomsten is het concept beleid inzake de desbetreffende thema s van de gemeente Rotterdam gepresenteerd en hebben de marktpartijen op interactieve wijze meegedacht en aangegeven hoe verder te gaan met het beleid op deze thema s. Per onderwerp is er inhoudelijk gediscussieerd en zijn er concrete aanbevelingen gedaan of vervolgacties afgesproken. Van alle sessies zijn verslagen gemaakt. In februari is de aanpak van winkels en kantoren behandeld, hetgeen mede heeft geleid tot het Convenant Aanpak Kantoren 2016 welke door zeer veel marktpartijen is ondertekend. In april was het thema binnenstad, waarin onder meer de versnellingslocaties zijn gedeeld en de bouwcoördinator is geïntroduceerd. In juni zijn de woonvisie en bijzondere woonmilieus behandeld. Er is toen onder meer gesproken over het aansluiten van woonproducten bij de lange termijn behoeftes. In september zijn de vijf transitiepaden van de Roadmap Next Economy verkend en is het POR betrokken bij diverse business cases. In november is het nieuwe Parkeerplan behandeld. Hierbij is onder meer input geleverd hoe om te gaan met nieuwe parkeernormen. Tenslotte is in de nieuwe stuurgroep woonpromotie de nieuwe positionering van Rotterdam Woonstad uitgewerkt. Tevens waren er gedurende 2016 diverse evenementen waaraan POR-leden hebben deelgenomen. Er was op 16 maart een lunch op de MIPIM met als gastspreker Tim Rowe, op 8 juni de succesvolle ondertekening van het convenant Aanpak Kantoren op de PROVADA en op 5 oktober een diner tijdens de EXPO REAL.

18 14 De POR-bijeenkomsten vinden plaats van uur. Dit is inclusief een borrel. Datum Bijeenkomst Thema do 9 februari 2017 POR-bijeenkomst 1 thema Woningmarkt wo 15 maart :30-14:30 uur POR-lunch wo 29 t/m vr 31 maart 2017 POR-studiereis Turijn/Milaan MIPIM Cannes (uitnodiging volgt) do 30 maart 2017 POR-bijeenkomst 2 thema Samenwerking/voortgang projecten/procedures di 30 mei t/m do 1 juni 2017 POR-borrel Provada (uitnodiging volgt) do 29 juni 2017 POR-bijeenkomst 3 thema Detailhandelsvisie do 21 september 2017 POR-bijeenkomst 4 thema Architectuur wo 4 t/m vr 6 oktober 2017 POR-diner Expo Real Munchen (uitnodiging volgt) do 16 november 2017 POR-bijeenkomst 5 thema Energietransitie, duurzaamheid, benutten platte daken

19 15 De thema s die tijdens de POR bijeenkomsten in 2017 behandeld zullen worden zijn: 1 De Woningmarkt 2 De Samenwerking/voortgang projecten/procedures 3 De Detailhandelsvisie Rotterdam 4 Architectuur 5 Energietransitie, duurzaamheid, benutten platte daken Deze thema s zijn aangegeven in de POR vergadering van 17 november 2016 en afgestemd binnen de agendacommissie. Het doel van de bijeenkomsten is om marktpartijen uit te dagen met concrete ideeën te komen voor kansrijke ontwikkelingen in de stad. Per themabijeenkomst wordt de volgende opzet aangehouden: 1 Voorsessie met thema vanuit marktperspectief door agendacommissie en gemeentelijke vertegenwoordigers. 2 Presentatie van het thema in de vergadering. 3 Interactie uitwerking van thema tijdens POR vergadering. 4 Conclusies/Acties opgenomen in verslag. 5 Terugkoppeling voortgang thema tijdens de volgende vergadering.

20 16 Het Platform Ontwikkeling Rotterdam is één van de belangrijkste professionele netwerken met marktpartijen in de stad, waar de belangrijkste partners voor gebiedsontwikkeling in participeren. Binnen het platform wordt ingezet op een gezamenlijke, actieve bijdrage aan een duurzame (waarde) ontwikkeling van de stad. Generiek karakter De waarde van het platform zit in de periodieke communicatie op basis van wederkerigheid, overigens wel met de erkenning dat het platform zich niet leent voor concreet zaken doen. Het agenderen van onderwerpen die raken aan specifieke projecten waarin partijen posities innemen werkt non-interventiegedrag in de hand en blokkeert de toegevoegde waarde die het platform kan hebben. Dit betekent dat de netwerk bijeenkomsten van het Platform een generiek karakter dragen, met de volgende mogelijke onderwerpen en thema s: wederzijdse informatie-uitwisseling gezamenlijke analyse over de Rotterdamse opgave reactie markt op gemeentelijk beleid (validering) vergelijking met andere steden gezamenlijke lobby naar het Rijk imago / reputatiemanagement van de stad etc. Uitnodiging op persoonlijke titel door de wethouder Uitgangspunt is dat markt en gemeente ook in gezamenlijkheid de agenda bepalen. Echt twee-richtingverkeer dus. Daarbij kunnen ook allerlei nieuwe settings en/of werkvormen worden gebruikt om de opbrengst van de uitwisseling zoveel mogelijk te optimaliseren. De gemeente heeft toegezegd om ook in de toekomst een secretaris te leveren. Uitnodiging voor de bijeenkomsten van het Platform vindt plaats op persoonlijke titel door de wethouder.

21 17 Agendacommissie De voorbereiding van de bijeenkomsten is in handen van de agendacommissie. Deze is samengesteld uit twee leden vanuit de markt en twee leden vanuit de gemeente. De agendacommissie bereidt gezamenlijk de bijeenkomsten voor (4x per jaar plus de studiereis). Het gastheerschap van de bijeenkomsten wordt bij toerbeurt vervuld door de leden. Dit veronderstelt het op eigen initiatief beschikbaar stellen van een vergaderlocatie en alle benodigde voorzieningen. Bijeenkomsten hebben een interactief karakter, zodat de aanwezige kennis door iedereen maximaal kan worden benut. De agendacommissie maakt een jaarplanning met onderwerpen die het komende jaar in de bijeenkomsten besproken worden. Daarbij wordt ook ruimte geboden voor afstemming en dialoog met andere (functionele) platforms in de stad, zoals bijv. Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ), Clean Tech Delta (CTD) en Rotterdam Partners. Maar ook met het Haven bedrijf, over onderwerpen die zich daartoe lenen (raak vlakken, dwarsverbanden, integrale afstemming, etc.) Bijdrage door de leden Het bijdragen aan de duurzame (waarde)ontwikkeling van Rotterdam kan op twee manieren, die past bij de uiteenlopende rollen die de diverse leden van het platform vervullen: door actief te investeren en/of te ontwikkelen in de stad door actief te initiëren en/of te stimuleren dat ontwikkelingen in de stad tot stand komen inbreng kennis. Aan leden van het POR wordt een actieve deelname aan de bijeenkomsten van het POR gevraagd. Daarnaast bedragen de kosten van het lidmaatschap 500, per lid per jaar. Dit bedrag is exclusief de kosten voor de jaarlijkse studiereis. De continuering van het lidmaatschap wordt mede bepaald door de bijdrage die wordt geleverd aan de doelstelling van het POR. Het ledenbestand wordt elk jaar geüpdatet. De agendacommissie doet tweejaarlijks een voordracht aan de wethouder over de samenstelling van het POR.

22

Inleiding 3 Achtergrond POR 5 Visie POR-sessies POR-programma Reglement Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR) 14

Inleiding 3 Achtergrond POR 5 Visie POR-sessies POR-programma Reglement Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR) 14 Inleiding 3 Achtergrond POR 5 Visie 2016 9 POR-sessies 2015 11 POR-programma 2016 13 Reglement Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR) 14 2 3 Het Platform Ontwikkeling Rotterdam is het professionele vastgoednetwerk

Nadere informatie

Rotterdam, 24 november bb9555. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling Woonvisie Rotterdam, koers naar 2030, agenda tot 2020

Rotterdam, 24 november bb9555. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling Woonvisie Rotterdam, koers naar 2030, agenda tot 2020 Rotterdam, 24 november 2015. 15bb9555 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling Woonvisie Rotterdam, koers naar 2030, agenda tot 2020 Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor: de Woonvisie Rotterdam,

Nadere informatie

Jaarprogramma Bouwen en Wonen MRA februari 2019

Jaarprogramma Bouwen en Wonen MRA februari 2019 Bezoekadres WTC Amsterdam I-tower, second floor Strawinskylaan 1779 1077 XX Amsterdam info@metropoolregioamsterdam.nl Jaarprogramma Bouwen en Wonen MRA 2019 28 februari 2019 Metropoolregio Amsterdam Pagina

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. S.A. Kurvers (VVD) (d.d. 9 november 2016) Nummer Onderwerp Koop- en huurwoningen Zuid-Holland

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. S.A. Kurvers (VVD) (d.d. 9 november 2016) Nummer Onderwerp Koop- en huurwoningen Zuid-Holland van Gedeputeerde Staten op vragen van S.A. Kurvers (VVD) (d.d. 9 november 2016) Nummer 3238 Onderwerp Koop- en huurwoningen Zuid-Holland Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting De VVD staat voor

Nadere informatie

Woonvisie Regio Eindhoven. Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt

Woonvisie Regio Eindhoven. Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Woonvisie Regio Eindhoven Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Actieprogramma 2013 1 Inleiding Op 28 juni 2012 heeft de Regioraad de Regionale Woonvisie 2012-2015 vastgesteld.

Nadere informatie

Verstedelijking Zuidelijke Randstad. Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016

Verstedelijking Zuidelijke Randstad. Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016 Verstedelijking Zuidelijke Randstad Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016 Leiden Rotterdam Inhoud Stedelijke vraag Ruimtelijke kansen Woningbouwplanning Druk op woningmarkt Regionale afstemming Samenwerking

Nadere informatie

Woonagenda Uitvoeringsplan Woonvisie Delft

Woonagenda Uitvoeringsplan Woonvisie Delft Woonagenda 2019-2022 Uitvoeringsplan Woonvisie Delft 2019-2022 Woonagenda Vertaling Woonvisie in concrete Uitvoeringsagenda De Woonagenda biedt een vertaalslag van het WAT naar het HOE Geeft korte termijn

Nadere informatie

Raadsbijeenkomst Agenda Delft april 2018 Locatie HNK

Raadsbijeenkomst Agenda Delft april 2018 Locatie HNK Raadsbijeenkomst Agenda Delft 2040 12 april 2018 Locatie HNK Welkom Agenda Delft 2040 in beeld Programma (20:00-22:00) 1. Welkom 2. Agenda Delft 2040 / Fonds Delft 2040, introductie Pauze 3. Langs de opgaven

Nadere informatie

Continue bouwstroom Op zoek naar stabiliteit op de verhitte woningmarkt DESIREE UITZETTER, 15 MEI 2019

Continue bouwstroom Op zoek naar stabiliteit op de verhitte woningmarkt DESIREE UITZETTER, 15 MEI 2019 Continue bouwstroom Op zoek naar stabiliteit op de verhitte woningmarkt DESIREE UITZETTER, 15 MEI 2019 Opmaken voor meer stabiliteit binnen bandbreedtes Verhitte woningmarkt Trends en ontwikkelingen Regionale

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven gemeente Eindhoven 15R6567 Raadsnummer Inboeknummer 15bst01548 Beslisdatum B&W 10 november 2015 Dossiernummer 15.46.551 Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven Inleiding In januari 2014 heeft het

Nadere informatie

Betreft: aanscherping bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken

Betreft: aanscherping bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1362015 Uw kenmerk: Contact: Jeannette Wijnmalen Bijlage(n):1 Doorkiesnummer: 010-506 1158 E-mailadres: j.wijnmalen@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

Haagse Woningbouwopgave. Peter van der Gugten Heijmans Vastgoed Commissie Ruimte Den Haag 14 september 2017

Haagse Woningbouwopgave. Peter van der Gugten Heijmans Vastgoed Commissie Ruimte Den Haag 14 september 2017 Haagse Woningbouwopgave Peter van der Gugten Heijmans Vastgoed Commissie Ruimte Den Haag 14 september 2017 HEIJMANS De activiteiten van Heijmans op het gebied van Wonen, Werken en Verbinden zijn georganiseerd

Nadere informatie

Clean Tech Delta. Privaat-publiek samenwerkingsverband voor economische structuurversterking. Welkom bij de Provada!

Clean Tech Delta. Privaat-publiek samenwerkingsverband voor economische structuurversterking. Welkom bij de Provada! Clean Tech Delta Privaat-publiek samenwerkingsverband voor economische structuurversterking Welkom bij de Provada! Wij van Clean Tech Delta, thuishaven voor cleantech innovaties in de regio Delft-Rotterdam-Drechtsteden,

Nadere informatie

Kader Stedelijke Ontwikkeling

Kader Stedelijke Ontwikkeling Presentatie Hans Beekman MCD Open College Gemeenten Kader Stedelijke Ontwikkeling De prospectus van de stad 11 juni 2013 Aanleiding Eerdere opdracht nieuwe nota Grondbeleid (rekenkamerrapport Grond voor

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

Ontwerp convenant woningmarktafspraken

Ontwerp convenant woningmarktafspraken Ontwerp convenant woningmarktafspraken De gemeente Maassluis, gelet op artikel 171 van de Gemeentewet en het ingevolge Boek 3 titel 3 van het Burgerlijk Wetboek verleende volmacht vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders Visie op wonen Open Huis 16 mei 2017 Gesprek raad en stakeholders Opzet - Proces - Korte schets woningmarkt - Vijf stellingen Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad 8 september 2016 2 Beelden ophalen Bewoners

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel 2017-2020 BBVnr: 2016/324154 1. Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de taak beschermd wonen door het Rijk gedecentraliseerd naar de (centrum)gemeenten.

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken. Geachte raadsleden, Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1351107 Uw kenmerk: Contact: Jeannette Wijnmalen Bijlage(n):1 Doorkiesnummer: 010-506 1158 E-mailadres: j.wijnmalen@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord

Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord Participatiebijeenkomst 12 april2018 Programma Introductie (19.30 19.40) Presentatie: historie, ruimtelijke kaders en selectieproces (19.40 19.55) Doel van de

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

UITNODIGING ICT MARKTTOETS

UITNODIGING ICT MARKTTOETS UITNODIGING ICT MARKTTOETS Verwervingsvragen DSO software VNG namens de gemeenten 21 juni 2019 Voor de digitale economie Op vrijdag 21 juni organiseert Nederland ICT voor de Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien...

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... 4 PIJLERS PRAKTIJK ACHTERGROND WIE ZIJN WIJ Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... TOON geeft leegstaande

Nadere informatie

WOONVISIE VELSEN 2040

WOONVISIE VELSEN 2040 WOONVISIE VELSEN 2040 28 Februari vond een bijeenkomst plaats met raadsleden en inwoners over de nieuwe Woonvisie. Het eerste deel bestond uit een informatiemarkt, waarbij uitleg en achtergronden gegeven

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord.

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Deelname Gelders Energieakkoord Programma Duurzaamheid Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Het Klimaatverbond, Alliander en Gelderse Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

op de woningmarkt Presentatie A: Het beleidsproces DSP-groep 2011 in opdracht van Stadsregio Rotterdam

op de woningmarkt Presentatie A: Het beleidsproces DSP-groep 2011 in opdracht van Stadsregio Rotterdam Kansen voor doorstroom op de woningmarkt Presentatie A: Het beleidsproces DSP-groep 2011 in opdracht van Stadsregio Rotterdam Presentatie gebruiken bij discussie verbetering doorstroom Met regiogemeenten

Nadere informatie

vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht

vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht Stec Groep aan Gemeente Maastricht Desiree Uitzetter 18 november 2014 U vroeg ons: Actuele inzichten voor herijking stedelijke programmering Nieuwe regionale

Nadere informatie

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Lokale Energie Lokale Energie - 4 Lokale energie-initiatieven - Een loket voor buurt- en dorpsinitiatieven Projectnaam : Lokale Energie Opdrachtgever

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 december Portefeuillehouder C.Koppenol

Raadsvergadering 6 december Portefeuillehouder C.Koppenol RAADSVOORSTEL Datum en nummer 30 oktober 2012, nummer Raadsvergadering 6 december 2012 Agendapunt Programmaveld Ruimte Portefeuillehouder C.Koppenol Wettelijke basis - Onderwerp Woonvisie Papendrecht 2012-2020

Nadere informatie

I Provincie. Bouwend Nederland de vereniging van bouw- en infrabedrijven SAMENWERKINGSAGENDA BOUWEND NEDERLAND RRN EN PROVINCIE NOORD-HOLLAND

I Provincie. Bouwend Nederland de vereniging van bouw- en infrabedrijven SAMENWERKINGSAGENDA BOUWEND NEDERLAND RRN EN PROVINCIE NOORD-HOLLAND I gif Noord Holland Bouwend Nederland SAMENWERKINGSAGENDA BOUWEND NEDERLAND RRN EN PROVINCIE NOORD-HOLLAND OVERWEGINGEN: De Noord-Holland heeft belang bij een duurzame ontwikkeling van steden, dorpen,

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: L.Garnie@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan Provinciale Staten Datum 1 juni 2017 Ons kenmerk

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1)

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1) Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.1331

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Jeroen van Spijk. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem

Gemeente Haarlem. Jeroen van Spijk. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem Gemeente Haarlem Haarlem Jeroen van Spijk wethouder ruimtelijke ordening en monumenten, MRA, financiën, dienstverlening en burgerparticipatie Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden

Nadere informatie

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord Gemeente Zandvoort B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Publicatie Afdeling / werkeenheid: MD/BA Auteur : P. Haker Datum

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit>

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit> Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep Green Deal Doelstelling van de Stuurgroep De Stuurgroep fungeert als klankbord voor de initiatiefnemende partijen en stuurt de werking

Nadere informatie

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1]

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1] 1. Aanleiding Sinds 2006 is er een Convenant Autisme Zaanstreek/Waterland. Elke twee jaar wordt het convenant geëvalueerd en eventueel aangepast en opnieuw ondertekend. Met ingang van het nieuwe convenant

Nadere informatie

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn Ambitieverklaring Samenwerken aan groen-recreatieve ontwikkeling in de Leidse regio 9/12/2009 Ambitieverklaring 1 Ambitieverklaring Partijen 1. De gemeente Kaag en Braassem, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

Nr. 2011-052 Houten, 27 september 2011

Nr. 2011-052 Houten, 27 september 2011 Raadsvoorstel Nr. 2011-052 Houten, 27 september 2011 Onderwerp: Bereikbaarheidsvisie Beslispunten: 1. De bereikbaarheidsvisie vast te stellen als ambitie en agenda voor de bereikbaarheid van Houten Samenvatting:

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018

Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018 Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018 Merel Ooms, Saskia Buitelaar (Platform31), Angelina Scalzo (gemeente Haarlem) Wat gaan we doen? Nederland naar aardgasvrije wijken

Nadere informatie

Rotterdam, 1 maart 2016.

Rotterdam, 1 maart 2016. Rotterdam, 1 maart 2016. 16bb1367 Aan: de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling Woonvisie Rotterdam, koers naar 2030, agenda tot 2020 Gevraagd besluit: Samenvattend stellen wij u voor: de Woonvisie Rotterdam,

Nadere informatie

Bondgenootschap voor. Geletterdheid Drenthe. Convenant 2019

Bondgenootschap voor. Geletterdheid Drenthe. Convenant 2019 Bondgenootschap voor Geletterdheid Drenthe Convenant 2019 Inleiding Laaggeletterdheid Er zijn nog te veel mensen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Landelijk gezien gaat het om 11% van de bevolking.

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015 Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid Marco Pastors 11 maart 2015 1 1 Werkgebied 2 2 2 Rotterdam Zuid 2014 Nederland Totaal G4 Rotterdam Zuid 7 Focus wijken %huishoudens met WWB-AO-of WWuitkering

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Woonmarketing in Dordrecht (en de overige Drechtsteden) Gerben Baaij, Dordrecht Marketing 31 januari 2019

Woonmarketing in Dordrecht (en de overige Drechtsteden) Gerben Baaij, Dordrecht Marketing 31 januari 2019 Woonmarketing in Dordrecht (en de overige Drechtsteden) Gerben Baaij, Dordrecht Marketing 31 januari 2019 Twee voorspellingen Marketing is een MIDDEL Kortom Je moet wel gek zijn als je niet in Dordrecht

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 Onderwerp Sloop sociale huurwoningen Rotterdam Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

BoZ! Bewoners op Zuid

BoZ! Bewoners op Zuid BoZ! Bewoners op Zuid Wie zijn wij? Noem ons de ambassadeurs of verbinders op Zuid. We zijn actieve bewoners en ondernemers die zich met plezier en naar eigen vermogen inzetten voor de gebieden IJsselmonde,

Nadere informatie

Nieuw beleid bewegen en sporten Schiedam. VSG Kennisdag. Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond...

Nieuw beleid bewegen en sporten Schiedam. VSG Kennisdag. Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond... Nieuw beleid bewegen en sporten Schiedam VSG Kennisdag 16 februari 2017 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond......gebruik vervolgens onderstaande tool om uw foto op maat

Nadere informatie

Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland

Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland Resultaten en lessen voor de toekomst drs. A.A.M. Brok Voorzitter veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, portefeuillehouder jaar van transport en veiligheid

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015).

Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015). Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015). - Preambule - Partijen, De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, handelend

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Aardgasvrije wijken van en voor bewoners

Aardgasvrije wijken van en voor bewoners Aardgasvrije wijken van en voor bewoners Congres Vooruit met de Wijk 11 oktober 2018 Henk Jan Bierling, Merel Ooms Agenda Kennismaking Waarom aandacht voor democratische besluitvorming over aardasvrije

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE GEBRUIKERSGROEP

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE GEBRUIKERSGROEP PROJECT : PRISMA is een project met steun van het IWT, ter bevordering van de online marketing in de autocarsector. (IWT projectnummer «130828») De gebruikersgroep REGLEMENT VAN ORDE VAN DE GEBRUIKERSGROEP

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012HR HAARLEM INGEKOMEN 30 MAART 2018 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Woningmarkt na de crisis. Henk Jagersma, Directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Woningmarkt na de crisis. Henk Jagersma, Directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance Woningmarkt na de crisis Henk Jagersma, Directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance 1 Waar staan we met Nederland na de crisis? Nederlandse economie is er heel voorzichtig weer bovenop aan

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN 2013-2016 De gemeente Dinkelland, ten dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder Steggink, daartoe ingevolge artikel 171 van de Gemeentewet aangewezen

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Aanpak Omgevingsbeleid. Wij werken aan ons IMAGO Omgevingsbeleid

Aanpak Omgevingsbeleid. Wij werken aan ons IMAGO Omgevingsbeleid Wij werken aan ons IMAGO Omgevingsbeleid 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doel van de aanpak 2. Uitgangspunten 3. De werkwijze 4. De planning Bijlage: Voorbeeld Overzicht Modulair Omgevingsbeleid; het

Nadere informatie

Ontwerp-voorbereidingsbesluit van Provinciale Staten. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Ontwerp-voorbereidingsbesluit van Provinciale Staten. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Ontwerp-voorbereidingsbesluit van Provinciale Staten Provinciale Staten van Zuid-Holland, Overwegende dat het provinciaal woonbeleid, zoals neergelegd in de Visie Ruimte en Mobiliteit, tot doel heeft te

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Voortgang streeknetwerken 2012-2014 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De voortgang van de streeknetwerken Aanleiding In de vergadering

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen Subsidieplafond 2019 Regionale Netwerken voor Innovatie Zuid-Holland

Statenvoorstel. Vaststellen Subsidieplafond 2019 Regionale Netwerken voor Innovatie Zuid-Holland Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 15 januari 2019 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-674462616 Onderwerp Vaststellen Subsidieplafond 2019 Regionale

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 Datum: 13 maart 2012. Deelsessie: 19.55 20.45 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming. Onderwerp: Standpunt ontwikkeling windpark Markermeer. Toelichting: Door

Nadere informatie

Datum 27 maart 2017 Behandeld door Leon Langenhuizen. Stand van zaken regionaal actieprogramma uit de Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg

Datum 27 maart 2017 Behandeld door Leon Langenhuizen. Stand van zaken regionaal actieprogramma uit de Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg Aan de leden van de Commissie Wonen en de Raad Ruimtelijke ontwikkeling Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl Internet

Nadere informatie

QQ&A Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken

QQ&A Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken QQ&A Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam 2018-2030 Kernboodschap De veertien gemeenten van het Samenwerkingsverband Wonen maken zich samen sterk om het aantal woningen in de regio

Nadere informatie

Terugblik en tussenstand Regionale Energietransitie Opbrengst terugblik projectgroep op 18 oktober 2018 t.b.v. PHO+ op 21 november

Terugblik en tussenstand Regionale Energietransitie Opbrengst terugblik projectgroep op 18 oktober 2018 t.b.v. PHO+ op 21 november Terugblik en tussenstand Regionale Energietransitie Opbrengst terugblik projectgroep op 18 oktober 2018 t.b.v. PHO+ op 21 november Opzet 1. Doel en aanpak terugblik 2. Behaalde resultaten en producten

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND. 31 augustus 2013

VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND. 31 augustus 2013 VAN AMBITIE NAAR UITVOERING - INRICHTING EN BESTURING I&A DELFLAND 31 augustus 2013 CONTEXT Delfland wordt de komende jaren geconfronteerd met een groeiende interne en externe vraag naar (innovatieve)

Nadere informatie

Ingek. d.d.: 2 5 SEP Beh. afd.: Ontv.bev. Afqed.

Ingek. d.d.: 2 5 SEP Beh. afd.: Ontv.bev. Afqed. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten in de provincie Noord-Brabant en akį^gigįíļţ^igję^gļiingmarkt in Brabant.rabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681

Nadere informatie

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0427 d.d. 13-4-2010 BB.nr. 10.033 d.d. 13-4-2010 Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier Onderwerp Convenant ter ondersteuning van de kandidatuur van de gemeente Den Haag als Europese Culturele

Nadere informatie

Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag

Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag Henk Harms, gemeente Den Haag Directeur Ontwikkeling en Realisatie Internationale stad van Vrede en Recht Den Haag: na New York, tweede VN stad Wereldstad

Nadere informatie

De stad als onderneming?

De stad als onderneming? IkZitopZuidZ id De stad als onderneming? Willem Sulsters & Hidde van der Veer Conferentie Kansrijk ondernemen in de krachtwijken Rotterdam, 14 oktober 2009 IkZitopZuid Wie zijn wij? IZoZ is een privaat

Nadere informatie

Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad

Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad Stad met een hart Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad 1 Economische Verkenning

Nadere informatie

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT Cluster Bedrijfsvoering rve ICT ACTIEPLAN 2017-2020 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) 30 juni 2017 Pagina 1 van 10 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 AMBITIE RVE ICT MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN...

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

Raadsbrief rapport (bevings)bestendige zorg in de aardbevingsregio

Raadsbrief rapport (bevings)bestendige zorg in de aardbevingsregio Raadsbrief Verzenddatum 08-10-2018 : Behandeld door: Zaak: Joyce van der Waal 2018-028562 Mailadres: joyce.vanderwaal@middengroningen.nl Onderwerp: Raadsbrief rapport (bevings)bestendige zorg in de aardbevingsregio

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

Ferwert, 28 mei 2013.

Ferwert, 28 mei 2013. AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 15/36.13 Onderwerp : Brandrisicoprofiel Veiligheidsregio Fryslân Ferwert, 28 mei 2013. 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio

Nadere informatie

DE REGIO. Wat is de regio

DE REGIO. Wat is de regio Wat is de regio DE REGIO Waarom werken we samen Wie beslist Welke afspraken zijn er in welk samenwerkingsverband en hoe verhouden die zich tot elkaar Ophalen hoe u geïnformeerd wilt worden Regionale samenwerking

Nadere informatie

Versnellingsaanpak asbestdaken sanering: Stand van zaken II

Versnellingsaanpak asbestdaken sanering: Stand van zaken II Versnellingsaanpak asbestdaken sanering: Stand van zaken II Aan: Ambassadeurs Versnellingsaanpak asbestdaken sanering Van: Programmabureau en Ministerie van IenM, 18 april 2017 Betreft: Stand van zaken

Nadere informatie

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Inleiding Stedelijke herontwikkeling Voor de ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht is de Nieuwe Ruimtelijke Strategie opgesteld die in 2012 door de Raad

Nadere informatie

Beleidskader windenergie

Beleidskader windenergie Bijlage 1 Beleidskader windenergie Europese richtlijn 2009/28/EG De Europese richtlijn 2009/28/EG verplicht Nederland om in 2020 14 procent van het totale bruto-eindverbruik aan energie afkomstig te laten

Nadere informatie

Werkwijze Klankbordgroep bij het ontwerp van de onderwijsvoorziening Laauwick

Werkwijze Klankbordgroep bij het ontwerp van de onderwijsvoorziening Laauwick Werkwijze Klankbordgroep bij het ontwerp van de onderwijsvoorziening Laauwick 1.0 vastgesteld 21 januari 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Doel klankbordgroep... 4 Rol van de klankbordgroep...

Nadere informatie

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN,

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN, Van: Sylvia van der Werff [mailto:s.vanderwerff@groninqergemeenten.nl] Verzonden: vrijdag 2 februari 2018 7:37 Aan: Onderwerp: Voortgang project Opgaven, Taken en Rollen Geacht College, Namens de stuurgroep

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

» Woningbouwlocaties Centraal Capelle. Gebiedsvisie Centraal Capelle Consultatie makelaars 19 mei 2015

» Woningbouwlocaties Centraal Capelle. Gebiedsvisie Centraal Capelle Consultatie makelaars 19 mei 2015 » Woningbouwlocaties Centraal Capelle Gebiedsvisie Centraal Capelle Consultatie makelaars 19 mei 2015 Inleiding Ruud de Graaf, programmamanager bij de gemeente Capelle aan den IJssel, heet alle makelaars

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken van de uitvoering

Nadere informatie

Beslisdocument en plan van aanpak

Beslisdocument en plan van aanpak Beslisdocument en plan van aanpak TIENDEVEEN Inleiding In oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak Woningbouw dorpen. Het project bestaat uit drie fasen. Deze fasen worden telkens

Nadere informatie

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda 2012-2013 Inleiding M&S Breda bestaat uit acht organisaties die er voor willen zorgen dat de kwetsbare burger in Breda mee kan doen. De deelnemers in M&S Breda delen

Nadere informatie

OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem

OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan

Nadere informatie