De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN"

Transcriptie

1 Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) Bijlage(n) 1 Ons kenmerk Datum Uw brief van Uw kenmerk - Geachte heer, mevrouw, Onze leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Door een rijk aanbod te creëren, krijgen kinderen in onze stad maximale kansen om hun talenten te ontwikkelen. Kinderen die een extra zetje nodig hebben worden actief benaderd om de aangeboden kansen aan te pakken. Drie jaar geleden (2013) kreeg het bestaande vensterschoolconcept een nieuwe impuls. Binnen het nieuwe concept kwam de regie, op de samenwerking binnen de, bij het basisonderwijs te liggen. De gemeente bleef verantwoordelijk voor de wijk en de verbinding tussen de wijk en de school. Nieuw was het werken in een co-creatief proces met gelijke inbreng van alle partners, zowel in ideeën, als in personeel en middelen. Inhoudelijk was er extra aandacht voor de doorontwikkeling van vier thema s; een gezamenlijk pedagogisch fundament, een doorgaande ontwikkelingslijn, ouderbetrokkenheid en ondersteuning en zorg. De Nieuwe Impuls Vensterscholen is inmiddels geëvalueerd door het lectoraat Integraal Jeugdbeleid van de Hanzehogeschool Groningen. De evaluatie geeft antwoord op de vraag: helpt de nieuwe werkwijze de vensterschoolontwikkeling? Het antwoord hierop kan, na twee metingen (2015 en 2016), met ja beantwoord worden. Er is veel in gang gezet door de nieuwe impuls. De hebben veel opgepakt. Over de hele linie zijn de professionals van de positief over het pedagogisch fundament en de drie andere pijlers en hebben ze de ambitie om door te ontwikkelen. Hoe de verder moeten, is een belangrijke vraag. Uit de tweejarige monitor blijkt dat de mate van borging sterk samenhangt met waarop is ingezet. Vensterscholen die hebben geïnvesteerd in activiteiten, geven aan dat het moeizaam is om de activiteiten in stand te houden zonder extra middelen.

2 Bladzijde 2 Vensterscholen die hebben geïnvesteerd in visievorming en professionele ontwikkeling, geven aan dat hierdoor een lerende cultuur in de vensterschool is ontstaan die kan worden voortgezet. De evaluatie levert een mooi resultaat, maar vooral ook kansen voor doorontwikkeling van het Vensterschoolconcept. Graag nemen we u mee in de aanbevelingen die vanuit de evaluatie naar voren komen en de opgaven die we hebben. Vooraf gaan we kort in op de plannen die de afgelopen jaren zijn ingediend. De vensterschoolplannen Vanuit de stuurgroep Vensterscholen zijn scholen uitgenodigd om samen met hun partners in de wijk (zoals de voorschoolse voorzieningen en het CJG) tweejarige plannen in te dienen, gericht op het waarmaken van de gezamenlijke ambities en thema s. In 2014 ontving de stuurgroep 16 plannen en deden 23 scholen uit het reguliere basisonderwijs (60%) mee aan de vensterschoolimpuls. In 2015 breidde dit aantal zich uit met 3 nieuwe scholen en in 2016 volgde nog een nieuwe school. Inmiddels doet ruim 70% van de scholen vanuit het reguliere basisonderwijs mee aan de impuls. In 2014 werd voor aan nieuwe plannen gehonoreerd. In 2015 ging het om en in 2016 om ruim scholen 26 scholen 27 scholen Waar wordt aan gewerkt? Pedagogische fundament en doorgaande lijn De evaluatie wijst uit dat vanuit de impuls veel onderwerpen aanpakken. Tijdens de eerste meting werkten ze het meest aan het pedagogisch fundament, gevolgd door de doorgaande lijn. De tweede meting laat zien dat er nu aan beide onderwerpen evenveel wordt gewerkt. Meer zetten in 2016 dus in op de doorgaande lijn. Met het pedagogisch fundament wordt een gedeelde visie bedoeld van waaruit gezamenlijke activiteiten benoemd en uitgevoerd kunnen worden. Het geeft aan welke waarden men wil voorleven, waar we de kinderen willen brengen en hoe we naar ze kijken. Bij de doorgaande ontwikkelingslijn gaat het om de ontwikkelingslijn in de leeftijd (0-12 jaar), maar ook om de doorgaande lijn in de dag. Kinderen hebben gedurende dag met verschillende professionals te maken. Het gaat er vooral om dat professionals vanuit de pedagogische visie afspraken maken over het pedagogisch en didactisch aanbod. De gedeelde cultuur, daar is de voedingsbodem nu voor gelegd. De andere partijen zijn meer mee. Het was zaaien maar het begint nu te groeien. Medewerkers zijn enthousiast en lopen sneller bij elkaar binnen. Ze kennen elkaar!

3 Bladzijde 3 Een vensterschooldirecteur: Alle pedagogisch medewerkers en leerkrachten van de groepen 1 en 2 hebben bij elkaar gekeken met een kijkwijzer. Daarmee keken ze op dezelfde wijze. De kijkwijzer is hierna uitvoering besproken. Leerkrachten waren erg positief over de vrijheid van spelen bij peuters en wat het oplevert voor hun ontwikkeling. Er is een andere blik op de betekenis van spel en de ruimte ontstaan. Ondersteuning en zorg en ouderbetrokkenheid In 2015 was ondersteuning en zorg, met als doel het creëren van een sluitend aanbod van hulp voor kinderen en ouders, het onderwerp waar de het minst aan werkten. De meting in 2016 laat een lichte toename zien (van 69,2% naar 71,4%). Scholen werken in 2016 nog evenveel aan de pijler ouderbetrokkenheid als in Met de focus op ouderbetrokkenheid proberen de ouders te betrekken bij het leerproces van het kind om zo te komen tot maximale ontwikkelingsmogelijkheden van hun kind. Een vensterschooldirecteur: De wij-manager had een cruciale rol. Ze zorgt voor een goede verbinding met de wijk en vond het belangrijk om contact te leggen met de kerngroep. Voor we wisten wat wij precies was, wisten we dat ook wij iets met het wij-team moesten Pedagogisch fundament Doorgaande lijn Ouderbetrokkenheid Ondersteuning en zorg Grafiek 1: aantal (vensterwijken) dat aan een onderwerp werkt tijdens de eerste en tweede meting. N= 14

4 Bladzijde 4 De aanbevelingen Het lectoraat heeft op basis van de evaluatie een aantal aanbevelingen geformuleerd. Deze aanbevelingen betreffen: Het werken aan een pedagogisch fundament en de doorgaande lijn; Aandacht voor meer structurele financiering, De zorg voor adequate huisvesting en; De samenwerking met de wijk en de wij-teams. Hieronder worden de aanbevelingen kort weergegeven. Pedagogisch fundament Blijf financiële en inhoudelijke ondersteuning bieden ten behoeve van de inhoudelijke ontwikkeling van de en blijf dit goed volgen. Zet in op het ontwikkelen, implementeren en borgen van het pedagogisch fundament. Van belang zijn het werken aan een gedeelde visie, het formuleren van gezamenlijke concrete doelen en continue professionalisering als vensterschoolteam op de werkvloer. Doorgaande lijn Blijf investeren in de stijgende doorgaande lijn en blijf de samenwerking tussen onderwijs en opvang stimuleren. Ook door te zorgen voor functionele huisvesting. Huisvesting Investeer waar mogelijk in adequate huisvesting. Dat hoeft niet een multifunctionele accommodatie te zijn, maar zorg in de fysieke infrastructuur wel voor nabijheid en ontmoeting. Het kan gaan om gezamenlijke ontmoetings- en/of personeelsruimtes voor medewerkers van verschillende disciplines, voor ouders en kinderen. Maar ook om ruimten voor bijvoorbeeld peuteropvang of de BSO. Door uitbreiding op bestaande gebouwen zijn er meer mogelijkheden om een kind centrum van 2 tot 12- jarigen te realiseren. Structurele basisfinanciering Zorg voor voldoende structurele basisfinanciering voor. Zorg voor structurele financiering van hoogwaardige buitenschoolse activiteiten in verbinding met binnen schools leren en het uitvoeren van functies die een brugfunctie vervullen tussen vensterschool, wij-team en gezin. Activiteiten en functies ten behoeve van de uitvoering zouden niet meer moeten worden bekostigd uit ontwikkeling/innovatiegelden. Schakel tussen Vensterschool en het Wij team Zorg voor een goede schakel tussen de en de wij-teams. Het verdient aanbeveling om concrete doelstellingen van de te verbinden met de wijkplannen voor jeugd. Het verdient tevens aanbeveling om goed contact tussen de vensterschool en de wij-manager te organiseren. Om de verbinding te laten slagen is a) een wij-medewerker met kennis van jeugd en gezin en b) tijd nodig.

5 Bladzijde 5 Doorontwikkeling Vensterschool 3.0 De eindrapportage is inmiddels besproken met alle betrokkenen. De bovengenoemde aanbevelingen zijn door de stuurgroep niet alleen overgenomen maar hebben geleid tot een aantal belangrijke opdrachten die de partners in 2017 verder gaan uitwerken. We zien daarbij een gezamenlijke opgave in het verstevigen van de samenwerking tussen partijen met als doel doorgaande lijnen te versoepelen voor kinderen. Mogelijk zullen ook partners die nog niet mee doen met de Vensterschool maar de ambities wel onderschrijven willen aansluiten. We gaan onderzoeken of we subsidies meer kunnen bundelen en verbinden aan grotere doelen of ambities die we met elkaar nastreven. We willen dat de plannen van scholen aansluiten bij plannen in de wijken en dat planmatig wordt gewerkt. We willen onderzoeken of er behoefte is en ruimte bestaat om een vensterschool een predicaat mee te geven. Tot slot realiseren we ons dat het bij al deze opgaven essentieel is, een verbinding op de diverse niveaus (gemeente, bestuur, directie en werkveld) te zoeken. De stuurgroep heeft bij het overnemen van de aanbevelingen het besluit genomen om het jaar 2017 te bestempelen als een tussenjaar. De middelen die voor 2017 beschikbaar worden gesteld, zullen in dit tussenjaar worden ingezet om bestaande inzet te verduurzamen. De aanvragen voor dit jaar moeten ook aansluiten bij de genoemde aanbevelingen. Ook is afgesproken dat we in 2017 de blijven volgen en monitoren. Vervolg Naast de uitwerking van opgaven, organiseert de stuurgroep in januari 2017 een bijeenkomst waarin we de volgende fase, verder zullen verkennen. De bijeenkomst zal leiden tot een aangepaste koers die we in 2018 verder gaan varen. We verwachten hierover uw Raad in het tweede kwartaal van 2017 meer te kunnen vertellen. Eén ding is zeker de ambitie om door te ontwikkelen is er! We gaan ervan uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders van Groningen, de burgemeester, Peter den Oudsten de secretaris, Peter Teesink

Monitor vensterscholen Jeannette Doornenbal, Henriëtte Pauwels en Rosanne Spruijt. Herziene versie Januari 2019

Monitor vensterscholen Jeannette Doornenbal, Henriëtte Pauwels en Rosanne Spruijt. Herziene versie Januari 2019 Monitor vensterscholen 2015-2017 Jeannette Doornenbal, Henriëtte Pauwels en Rosanne Spruijt Herziene versie Januari 2019 Inhoudsopgave Onderzoeksopzet Monitor Vensterscholen Impressie leeratelier Respons

Nadere informatie

Janny Reitsma

Janny Reitsma Welkom 1998 2006 2011 2019 Janny Reitsma PACT: een landelijk innovatieproject Bouwen aan een hoogwaardige pedagogische basisvoorziening voor kinderen, waarin IEDER kind meetelt, meedoet en leert: een inclusieve

Nadere informatie

Talentvol Opgroeien dichterbij brengen Jeannette Doornenbal 4 juni 2015

Talentvol Opgroeien dichterbij brengen Jeannette Doornenbal 4 juni 2015 Talentvol Opgroeien dichterbij brengen Jeannette Doornenbal 4 juni 2015 De stad van mijn kinderen Eén uitgangspunt: vensterschool een middel geen doel Eén doel: talentontwikkeling Eén vraag: helpt netwerksamenwerking

Nadere informatie

Monitor Vensterscholen Groningen

Monitor Vensterscholen Groningen Monitor Vensterscholen Groningen Eindrapportage 2016 Monitor Vensterscholen 2.0. Eindrapportage Jeannette Doornenbal Henriëtte Pauwels Groningen, juni 2016 Opdrachtgever: Gemeente Groningen (mede namens

Nadere informatie

Nieuwe verhoudingen Nieuwe dynamiek; Evaluatie /impuls Vensterscholen Groningen. Anita Schnieders Jur de Haan

Nieuwe verhoudingen Nieuwe dynamiek; Evaluatie /impuls Vensterscholen Groningen. Anita Schnieders Jur de Haan Nieuwe verhoudingen Nieuwe dynamiek; Evaluatie /impuls Vensterscholen Groningen Anita Schnieders Jur de Haan Sessie opzet De Vensterschool in Groningen Aanleiding voor de evaluatie Karakter van de Evaluatie

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp inzet intensiveringsmiddelen 'leren' 2017 Steller R.H.L. Pos De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 63 92 Bijlage(n) Ons kenmerk 6262777 Datum Uw brief

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

De toekomst begint vandaag!

De toekomst begint vandaag! verder bouwen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch De toekomst begint vandaag! Als professionals, schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en gemeente werken we samen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch;

Nadere informatie

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Door het ondertekenen van deze intentieverklaring verklaren de hierna genoemde besturen mee te werken aan de inhoudelijke realisatie van Brede School

Nadere informatie

Venster op de wereld. Samenwerken aan kansen voor kinderen op de vensterschool in Groningen

Venster op de wereld. Samenwerken aan kansen voor kinderen op de vensterschool in Groningen Venster op de wereld Samenwerken aan kansen voor kinderen op de vensterschool in Groningen INHOUD 2 Voorwoord Ton Schroor, wethouder onderwijs en opvang, gemeente Groningen 4 Inleiding Een impuls voor

Nadere informatie

Convenant Kindcentra

Convenant Kindcentra Convenant Kindcentra 2015 2018 1 Partijen: 1. Dak Kindercentra, vertegenwoordigd door mevrouw Briedé, voorzitter Raad van Bestuur; 2. Lucas Onderwijs, vertegenwoordigd door de heer van Vliet, voorzitter

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatierapport Kunstraad Groningen Steller M.M.A. Blom De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 62 50 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6616761 Datum Uw brief van

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Stand van zaken Monitor Sociaal Domein Steller S. Sadler De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 06-16955391 Bijlage(n) -- Ons kenmerk 6481021 Datum Uw brief van

Nadere informatie

K. Fiselier BP OA en LIE. Anders, nl: Vaststellen jeugdprogramma Hengelo Zelf doen!, Positief opgroeien en opvoeden in Hengelo.

K. Fiselier BP OA en LIE. Anders, nl: Vaststellen jeugdprogramma Hengelo Zelf doen!, Positief opgroeien en opvoeden in Hengelo. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201252 436171 / 436171 ONDERWERP Jeugdprogramma Hengelo 2011-2014. K. Fiselier BP OA en LIE AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^ Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: Activiteit; Stellers: Conny van Aarle Akkoord: Gemeente Boxtel, afd. Maatschappelijke Ontwikkeling H. Schuurman;

Nadere informatie

Early Arts 23 mei 2018

Early Arts 23 mei 2018 Early Arts 23 mei 2018 Els Rienstra & Maaike Vaes Het Kinderopvangfonds PACT, Kindcentra 2020 Vandaag eerst een schets van de Nederlandse context Daarna inzoomen op kindcentra en cultuur en sport Kinderopvang

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Beantwoording motie cultuurhopper Steller Donjali Aeilkema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 7067106 Datum Uw brief van 8 november

Nadere informatie

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1 LOKALE CONTEXT BS Omgevingsanalyse Kinderen en jongeren Partners De BS brengt bij de omgevingsanalyse zowel de noden als kansen van de lokale kinderen en jongeren in kaart: houdt hierbij rekening met de

Nadere informatie

Stand van zaken huisvesting Vrijdag. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Stand van zaken huisvesting Vrijdag. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Stand van zaken huisvesting Vrijdag A. van der Molen De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 0650255191 2 7123239 - Geachte heer, mevrouw, Bij de besluitvorming over de fusie van Kunstencentrum

Nadere informatie

Gemeentelijke inventarisatie mbt VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking

Gemeentelijke inventarisatie mbt VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking Onderwerp Gemeentelijke inventarisatie mbt VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking Steller J.F.K.D. Martini De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon Bijlage(n)

Nadere informatie

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS 0 6 UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS Krijgt het kind wat het nodig heeft? leerkracht Koester de nieuwsgierigheid van het kind, geef het kind regie en plan samen de leerdoelen. Koers Best Onderwijs 2016-2020

Nadere informatie

VVE wijkanalyses. Evaluatieverslag VVE wijkanalyses

VVE wijkanalyses. Evaluatieverslag VVE wijkanalyses VVE wijkanalyses Evaluatieverslag VVE wijkanalyses VVE wijkanalyses Evaluatieverslag VVE wijkanalyses Annelies Kassenberg, Senior onderzoeker Matti Blok, Onderzoeker Dorien Petri, projectondersteuner

Nadere informatie

JAARVERSLAG Peuteradministratie

JAARVERSLAG Peuteradministratie JAARVERSLAG 2018 Peuteradministratie Zuidkade 62/1 9203 CN Drachten 0512-52 55 83 www.oink.nl typisch Oink! Peuterspelen JAARVERSLAG 2018 Dit is het eerste jaarverslag van Oink! als zelfstandige Stichting.

Nadere informatie

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers VISIEDOCUMENT November 2015 OOGO De Liemers De samenwerkende gemeenten Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar en de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015 Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams Erik Sterk, 5 maart 2015 Wmo werkplaats Rotterdam Leerkring Samen werken en samen leren in wijknetwerken Wijkteams en wijknetwerken Wmo implementatietraject

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo

Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Samenwerken in het CJG Tynaarlo Periode: 2010-2014 1 ALGEMEEN Samenwerken in het Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Dit convenant maakt deel uit van het ontwikkelingsplan

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Stand van zaken aanpak problematische jeugdgroepen L.T. Rozema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 61 95-6460666 - Geachte heer, mevrouw, In de raadscommissie Financiën

Nadere informatie

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Inleiding Op de slotbijeenkomst is in de workshop Organisatiestructuur naar voren gekomen dat de taken en de verantwoordelijkheden van de deelnemers

Nadere informatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Akkers Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 15 maart 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 6 november 2018 een onderzoek uitgevoerd in groep 1 en 2 van basisschool OBS De

Nadere informatie

voor- en vroegschoolse educatie Convenant uitvoering Boxtels model

voor- en vroegschoolse educatie Convenant uitvoering Boxtels model Convenant uitvoering Boxtels model Impuls kwaliteit VVE beleid Boxtel 6 juli 2011 Aanleiding en doelstelling bestuurlijk convenant Met ingang van de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie krijgt

Nadere informatie

Samen verder In het sociale domein

Samen verder In het sociale domein Samenvatting Masterplan Samen verder In het sociale domein What if I fall? Oh,but my darling,what if you fly? (gedicht van Erin Hanson) Samen Verder is het programma om de doorontwikkeling van het sociale

Nadere informatie

Groningen, dé onderwijsinnovatiestad van Nederland. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

Groningen, dé onderwijsinnovatiestad van Nederland. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Groningen, dé onderwijsinnovatiestad van Nederland D. Vogelzang De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 74 43 0 6838279 09-05-2018 - Geachte heer, mevrouw, Sinds 2015 zetten

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp Versienummer Portefeuillehouder Ed Anker

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp Versienummer Portefeuillehouder Ed Anker Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Versienummer Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp V4 Portefeuillehouder Ed Anker Informant Jan-Willem Dollekamp Eenheid/Afdeling Ontwikkeling / OWS

Nadere informatie

Prestatie- overeenkomst subsidie Voorschoolse Educatie in de peuteropvang 2018:

Prestatie- overeenkomst subsidie Voorschoolse Educatie in de peuteropvang 2018: Prestatie- overeenkomst subsidie Voorschoolse Educatie in de peuteropvang 2018: VVE= Voor- en Vroegschoolse Educatie Activiteit: Stellers: Conny van Aarle Akkoord: Gemeente Boxtel, afd. Maatschappelijke

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief *19.I000181* 19.I Onderwerp Evaluatie Kempenvisie VTE en Uitvoeringsprogramma. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief *19.I000181* 19.I Onderwerp Evaluatie Kempenvisie VTE en Uitvoeringsprogramma. Geachte raadsleden, Raadsinformatiebrief Onderwerp Evaluatie Kempenvisie VTE en Uitvoeringsprogramma Geachte raadsleden, Inleiding De Kempenvisie VTE en het Uitvoeringsprogramma zijn na advies van de Kempencommissie door

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

Nieuwe koers brede school

Nieuwe koers brede school bijlage bij beleidsvoorstel Brede Talentontwikkeling in de Kindcentra 28 mei 2013 Nieuwe koers brede school (november 2012) 1. Waarom een nieuwe koers? De gemeente Enschede wil investeren in de jeugd.

Nadere informatie

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015 Steller R. Brilhuis De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 12 95 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk

Nadere informatie

Brede School: ontwikkelingen in Nederland. Lia Blaton Universiteit Gent Steunpunt Diversiteit & Leren Januari 2014 ter informatie

Brede School: ontwikkelingen in Nederland. Lia Blaton Universiteit Gent Steunpunt Diversiteit & Leren Januari 2014 ter informatie Brede School: ontwikkelingen in Nederland Lia Blaton Universiteit Gent Steunpunt Diversiteit & Leren Januari 2014 ter informatie Inhoud Brede School in Nederland: geschiedenis Evoluties in Nederland Verschijningsvormen

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.019.058 Portefeuillehouder(s) R. König Zaaknummer 2016-04-00086 Cluster Beleid & Regie Vertrouwelijk Nee Ambtenaar G. van Haaren Datum in college 12

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

logoocw Geadresseerde PO/ZO/2007/30206 koersbrief

logoocw Geadresseerde PO/ZO/2007/30206 koersbrief logoocw Geadresseerde Den Haag Ons kenmerk PO/ZO/2007/30206 Onderwerp koersbrief Samenvatting Vanaf volgend jaar wil het kabinet het beleid op het terrein van brede scholen, sport en cultuur bundelen en

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

Van randverschijnsel naar core business

Van randverschijnsel naar core business Van randverschijnsel naar core business Doorgaande lijn in de dag/geïntegreerd Curriculum Matti Blok, onderzoeker lectoraat Mariëlle Reneman, locatiemanager Stadspark Jeannette Doornenbal, lector Brede

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) n.v.t. -

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) n.v.t. - M.O.S. Floor De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 62 54 1 6175833 n.v.t. - Geachte leden van de raad, Graag bieden wij u het rapport aan van de quick scan die in onze opdracht

Nadere informatie

Het Kindcentrum Informatie voor professionals

Het Kindcentrum Informatie voor professionals Het Kindcentrum 0-13 Informatie voor professionals De kenmerken Op steeds meer plekken in s-hertogenbosch wordt gewerkt aan Kindcentra 0-13. In een kindcentrum staan het kind en zijn of haar ontwikkeling

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Eindevaluatie aanpak problematische jeugdgroepen Steller L.T. Rozema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 61 95 Bijlage(n) 2 Ons kenmerk 6986814 Datum

Nadere informatie

Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Leiden

Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Leiden Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Jeugd Leiden Gemeentelijke wijkgericht werken rapportage Inleiding 3 1. Leiden Morskwartier 3 2. Wijkgericht werken algemeen 6 3. Wijkgericht werken 2019 6 Gemeente

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK cbs Koningin Juliana Plaats : Wilnis BRIN nummer : 09UW C1 Onderzoeksnummer : 292388 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 6 april 2017 Pagina

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

naar core business randverschijnsel Van Mariëlle Reneman, locatiemanager Stadspark Matti Blok, onderzoeker lectoraat Jeannette Doornenbal, lector

naar core business randverschijnsel Van Mariëlle Reneman, locatiemanager Stadspark Matti Blok, onderzoeker lectoraat Jeannette Doornenbal, lector Van randverschijnsel naar core business Doorgaande lijn in de dag/geïntegreerd Curriculum Matti Blok, onderzoeker lectoraat Mariëlle Reneman, locatiemanager Stadspark Jeannette Doornenbal, lector Brede

Nadere informatie

Eerste tussentijdse effectevaluatie

Eerste tussentijdse effectevaluatie Eerste tussentijdse effectevaluatie In Noord-Brabant namen in 2013 en 2014 85 basisscholen en 3 middelbare scholen uit 27 gemeenten deel aan De Cultuur Loper. De Cultuur Loper helpt scholen om vanuit hun

Nadere informatie

Dagarrangementen voor ALLE kinderen Petra Tielen & Peter Vereijken

Dagarrangementen voor ALLE kinderen Petra Tielen & Peter Vereijken Dagarrangementen voor ALLE kinderen Petra Tielen & Peter Vereijken Stichting Brede School Nederland 6 de Jaarcongres Brede School Jaarbeurs Utrecht, 23 april 2009 Uitnodigingstekst voor deze Workshop 1.

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.:

Agendanummer: Begrotingswijz.: Agendanummer: Begrotingswijz.: CS1 Notitie samenwerking en spreiding kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en primair Onderwerp : onderwijs 'Een stap in het bundelen van krachten' Kenmerk: 10/0025968 Aan de

Nadere informatie

Jaarplan Nijkerklaan BA Den Haag Tel:

Jaarplan Nijkerklaan BA Den Haag Tel: Jaarplan 2018-2019 Inleiding Voor u ligt het jaarplan van de Rosaschool voor het schooljaar 2018-2019. Een jaar om naar uit te kijken. De school gaat een aantal positieve uitdagingen en kansen tegemoet

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 63 92-5516815

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 63 92-5516815 intensiveringsprogramma leren R.H.L. Pos De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 63 92-5516815 Geachte heer, mevrouw, Onderwijs is de toekomst. Als Onderwijsstad hechten we

Nadere informatie

Basisschool Koningin Juliana

Basisschool Koningin Juliana Basisschool Koningin Juliana Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 16 januari 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 12 november 2018 een onderzoek uitgevoerd naar de vroegschoolse

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Pedagogisch Beleid. Peuterspeelzalen

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Pedagogisch Beleid. Peuterspeelzalen Stichting Kinderopvang Alkmaar Pedagogisch Beleid Peuterspeelzalen Inhoudsopgave 1. INLEIDING...3 2. DOEL VAN HET BELEID...3 2.1 ALGEMEEN...3 2.2 BIJDRAGE AAN ORGANISATIEDOELEN...3 2.3 ROLLEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN...4

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen De gemeenteraad - Brede Welzijnsvisie Het college 121560 1 Controller Directie Paraaf Datum CC Samenvatting Op 3 juli 2012 heeft

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. Wat kan de 6 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning

Nadere informatie

Bijlage 2. Uitvoeringsplan PK in de wijk. Periode maart juli 2009

Bijlage 2. Uitvoeringsplan PK in de wijk. Periode maart juli 2009 Bijlage 2 Uitvoeringsplan PK in de wijk Periode maart juli 2009 Tonny van den Berg, Hanzehogeschool Groningen Projectleider PK in de Wijk 10-3-2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. PK in de Wijk: de uitvoering

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE. Blaricum

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE. Blaricum RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE GEMEENTE Blaricum Plaats : Blaricum Gemeentenummer : 0376 Onderzoeksnummer : 293985 Datum onderzoek : 3 oktober 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang B&W.nr. 11.0700, d.d. 28-6-2011 BBnr. 11.039 Onderwerp Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang Burgemeester en wethouders besluiten:behoudens advies van

Nadere informatie

MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN!

MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN! MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN! > WAAROM? > WIE WE ZIJN INHOUD > WAAR WE IN GELOVEN > WAT WE BEOGEN 6 THEMA S 1. DE BEDOELING VOOROP > 2. LEER-WERK-LEEF > 3. LIEFDE VOOR LEREN > 4.

Nadere informatie

Kerntaken Programma LimonadeBrigade Gorinchem

Kerntaken Programma LimonadeBrigade Gorinchem Kerntaken Programma LimonadeBrigade Gorinchem 2015-2019 Stimuleren tot samenwerken (integrale aanpak, co-creatie) Doorlopende lijn ontwikkelen (integrale aanpak, ontschotting) Interveniëren volgens het

Nadere informatie

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Samenvatting Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp 12-12-2016 1 Passend onderwijs en jeugdhulp: 2 stukjes van dezelfde puzzel Aantal 0-19 jarigen

Nadere informatie

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Raadsvoorstel *Z0552777F2F* Aan de raad Documentnummer : INT-19-47486 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Inleiding Méédoen. Dat is de doelstelling

Nadere informatie

Pedagogisch fundament. handboek ikc leeuwarden

Pedagogisch fundament. handboek ikc leeuwarden Pedagogisch fundament handboek ikc leeuwarden pedagogisch fundament Inhoud Moreel kader IKC Leeuwarden Dit handboek is een hulpmiddel te komen tot een pedagogisch fundament voor een IKC s. Uitgangspunt

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen. tekst raadsvoorstel Inleiding Vanaf januari 2015 (met de invoering van de nieuwe jeugdwet) worden de gemeenten verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders.

Nadere informatie

ZO Opvang en Onderwijs

ZO Opvang en Onderwijs ZO Opvang en Onderwijs Opvang en Onderwijs doe je ZO! ZOOO is een pedagogisch-didactisch concept dat opvang en onderwijs volledig integreert. Het resultaat is een krachtige pedagogische omgeving die kinderen

Nadere informatie

Regeling Peuteropvang en Voorschoolse Educatie gemeente Waalwijk 2019

Regeling Peuteropvang en Voorschoolse Educatie gemeente Waalwijk 2019 Regeling Peuteropvang en Voorschoolse Educatie gemeente Waalwijk 2019 Het college van de gemeente Waalwijk; gelet op de Wet kinderopvang, de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk en de Algemene

Nadere informatie

sine limite voor ieder kind

sine limite voor ieder kind Opbrengsten en bereik nog beter in beeld VVE: resultaten 2016-2017 Deze vijfde VVE Monitor brengt de resultaten van VVE in schooljaar 2016-2017 in kaart. Dankzij ons VVE-beleid kunnen peuters in Deventer

Nadere informatie

WouÓENbERq. RAPPORTFORMULIER eigen initiatief. 05- Ol Datum inboeken. onderwerp Toekomst regulier peuterspeelzaalwerk Woudenberg

WouÓENbERq. RAPPORTFORMULIER eigen initiatief. 05- Ol Datum inboeken. onderwerp Toekomst regulier peuterspeelzaalwerk Woudenberg WouÓENbERq RAPPORTFORMULIER eigen initiatief Besluitenregistratie: Postregistratienummer : 13. 05- Ol Datum inboeken Openbaar nee Internet naar RAAD nee OR nee Communicatie ja Europese regelgeving nee

Nadere informatie

Samen verder bouwen aan onze bron van groei

Samen verder bouwen aan onze bron van groei Samen verder bouwen aan onze bron van groei STRATEGIE DOOMIJN 2018-2022 samen de wereld ontdekken STRATEGIE DOOMIJN 2018-2022 Samen verder bouwen aan onze bron van groei De wereld ontdekken. Bij Doomijn

Nadere informatie

Team Breda Breda brengt het samen 2

Team Breda Breda brengt het samen 2 Breda 2 Team Breda Onder deze titel is op 6 april 2017 de nieuwe sportbeleidsvisie en het uitvoeringsplan van de gemeente Breda unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Breda voert al jaren

Nadere informatie

Workshop Geïntegreerd Curriclum (GiC)

Workshop Geïntegreerd Curriclum (GiC) Workshop Geïntegreerd Curriclum (GiC) Resultaten en lessen Matti Blok In opdracht van: Vensterschool Stadspark Augustus 2008 Programma 17.00 uur Voorstelronde en inleiding Doel van de workshop Presentatie

Nadere informatie

KRACHT VANUIT DE BASIS

KRACHT VANUIT DE BASIS ikc het leeuwarder model_ikc het leeuwarder model 24-11-13 14:26 Pagina 1 IKC's in Leeuwarden: KRACHT VANUIT DE BASIS ikc het leeuwarder model_ikc het leeuwarder model 24-11-13 14:26 Pagina 3 ikc het leeuwarder

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Child Friendly Cities...1. Gemeente Huizen...2. Gemeente Gilze en Rijen...2. Gemeente Hoogeveen...2. Gemeente Den Haag...3

Child Friendly Cities...1. Gemeente Huizen...2. Gemeente Gilze en Rijen...2. Gemeente Hoogeveen...2. Gemeente Den Haag...3 Voorbeelden van Child Friendly Cities Bent u benieuwd wat gemeenten doen om kindvriendelijker te zijn? Lees de voorbeelden van de gemeenten Huizen, Hoogeveen, Gilze en Rijen, Den Haag, Capelle aan den

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

Nota. Ouderbeleid Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Hilversum

Nota. Ouderbeleid Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Hilversum Nota Ouderbeleid Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Hilversum 1 Inhoud Inleiding... 3 Doel... 3 Leeswijzer... 3 Visie en uitgangspunten... 4 Visie... 4 Uitgangspunten... 4 Indicatoren... 5 Gemeentelijk

Nadere informatie

VVE op het platteland biedt kansen!?

VVE op het platteland biedt kansen!? VVE op het platteland biedt kansen!? Marga Salakory m.salakory@giralisgroep.nl Anne Marie Klomp a.klomp@giralisgroep.nl Inhoud deelsessie Landelijke en regionale ontwikkelingen in VVE, onderwijs en opvang

Nadere informatie

In deze notitie wordt bovengenoemde concrete actie nader uitgewerkt.

In deze notitie wordt bovengenoemde concrete actie nader uitgewerkt. Notititie Interne Zorgstructuur Voorschool d.d. 2 mei 2006 Vastgesteld Adviesgroep GOA 0-6 d.d. 6 juni 2006 1. Inleiding In oktober 2005 heeft de gemeenteraad de nota Haagse Klasse, Beleidskader voor het

Nadere informatie

Visie onderwijs en huisvesting SPOZ. Visie op onderwijs en huisvesting

Visie onderwijs en huisvesting SPOZ. Visie op onderwijs en huisvesting Visie op onderwijs en huisvesting Stichting Primair Onderwijs Zundert November 2015 0 Visie op onderwijs en huisvesting Aanleiding: Het onderwerp onderwijshuisvesting staat al geruime tijd op de Zundertse

Nadere informatie

Stand van zaken uitvoering aanbevelingen en toezeggingen Rekenkameronderzoek informatievoorziening aan de gemeenteraad over de Wmo en Jeugdhulp

Stand van zaken uitvoering aanbevelingen en toezeggingen Rekenkameronderzoek informatievoorziening aan de gemeenteraad over de Wmo en Jeugdhulp Jaarverslag 2017 Bijlage 2: Stand van zaken uitvoering aanbevelingen en toezeggingen Rekenkameronderzoek informatievoorziening aan de gemeenteraad over de Wmo en Jeugdhulp De Rekenkamer heeft haar onderzoek

Nadere informatie

LOKALE EDUCATIEVE AGENDA GEMEENTE OLDENZAAL

LOKALE EDUCATIEVE AGENDA GEMEENTE OLDENZAAL LOKALE EDUCATIEVE AGENDA GEMEENTE OLDENZAAL 2017-2020 1 LOKALE EDUCATIEVE AGENDA De Lokale Educatieve Agenda 2017-2020 is tot stand gekomen in samenspraak met: Voorschoolse voorzieningen Columbus-Junior,

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Pareltje de Schatkaart Plaats : Delft LRKP nummer : 198321922 BRIN nummer : 13QZ C2 Onderzoeksnummer : 288192

Nadere informatie

Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders

Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders Visie De pedagogische kwaliteiten van medewerkers bepalen voor een zeer groot deel de kwaliteit van de kinderopvang, passend bij

Nadere informatie

Ononderbroken ontwikkeling

Ononderbroken ontwikkeling Meerjarenplanning 2015-2019: Ononderbroken ontwikkeling Alle medewerkers van het kindcentrum spreken dezelfde pedagogische taal De VZS is leidraad voor het handelen van alle medewerkers en is het fundament

Nadere informatie

Kansrijk opgroeien in Lelystad

Kansrijk opgroeien in Lelystad PowerPoint presentatie Lelystad Kansrijk opgroeien in Lelystad Gemeente Lelystad dient als volgt te worden Kadernota Jeugdhulp Beeldvormende sessie 28 januari 2014 PowerPoint presentatie Lelystad Gemeente

Nadere informatie

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum CMWW Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding Blz. 3 2. Uitvoering Blz. 3 3. Aanpak Blz. 4 4. Ontwikkelingen van het JPP Blz. 5 5. Conclusies en Aanbevelingen Blz. 6

Nadere informatie

Van idee naar subsidiabel projectplan

Van idee naar subsidiabel projectplan FINALEDAG 3-2-1-CO! ZORGT VOOR VERRIJKTE INNOVATIEVE IDEEËN Van idee naar subsidiabel projectplan Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 26 maart 2015 vond voor de tweede

Nadere informatie

Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten

Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten Met veel interesse hebben wij - de gemeente Houten - op 1 februari 2016 kennis genomen van het advies van de Adviesraad Sociaal Domein Houten. Om te komen

Nadere informatie

Onderwerp Voortgangsrapportage : De kwaliteit van Voor- en Vroegschoolse Educatie in de gemeente Haarlem in schooljaar ' BBV nr:

Onderwerp Voortgangsrapportage : De kwaliteit van Voor- en Vroegschoolse Educatie in de gemeente Haarlem in schooljaar ' BBV nr: Informatienota Onderwerp Voortgangsrapportage : De kwaliteit van Voor- en Vroegschoolse Educatie in de gemeente BBV nr: 2016/450120 1. Inleiding De gemeente Haarlem is sinds de inwerkingtreding van de

Nadere informatie