2 4 APR. 20Q9 VQ.aft.. v Q.,tl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2 4 APR. 20Q9 VQ.aft.. v Q.,tl"

Transcriptie

1 Brandweer Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland Aan de colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Postbus AE Apeldoorn Europaweg AK Apeldoorn Tel Datum Ons kenmerk Onderwerp Behandeld door 22 april /9-5613/BdG Begroting 21, jaarrekening en jaarverslag 2 Erik Saaltink ^ NR IEMT1RAAD 2 4 APR. 2Q9 VQ.aft.. v Q.,tl Geacht college / geachte raad,.e. Dé.'-. i d.d. hè concern ondersteuning aan de brandweerclusters en geeft daavmeetnvul ina aan 9 het adagium van centraal naar collectief. Dit wordt beschreven in dt begrotingsprogramma's van de sectoren. DoT^iitrT de h be 9 rotin 9 sstukk en heeft plaatsgevonden met de bestuurlijk eumenouders, het Dagelijks Bestuur van de VNOG, de clustercommandanten en de deelnemende gemeenten. BRANDWEER^) ^^ werken aan veiligheid.

2 Brandweer veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland Ter toelichting op de primitieve begroting en de l e en 2 e begrotingswijziging alsmede op de jaarrekening en het jaarverslag, vindt u bijgevoegd de tekst van de betreffende concept-voorstellen voor het Algemeen Bestuur van de VNOG van 25 juni aanstaande.. Hoogachtend, Veilighei Het^agelii n Oost- Gelderland Namens dez ir. J.W. Schferjofl directeur bilandv eer Bijlagen: - Primitieve (programma)begroting 21 VNOG - AB-voorstel bij de primitieve begroting 21 - Kadernota le begrotingswijziging 21 met AB-voorstel - 2e begrotingwijziging 21 met AB-voorstel - Jaarrekening 28 VNOG - AB-voorstel bij de jaarrekening 28 - Jaarverslag 28 VNOG Kopie aan: de leden van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland BRANDWEER aan veiligheid.

3 GHOR Noord- en Oost- Brandweer Gelderland Noord- en Oost- Gelderland Nota voor : Vergadering Algemeen Bestuur Datum : 25 juni 29 Onderwerp : Primitieve Programmabegroting VNOG 21 Agendapunt : Kenmerk : AB/ Bijlagen : Programmabegroting 21 Portefeuillehouder: J.C.G.M. Berends MPA Overzicht bijdrage per gemeente Inleiding De uitkomsten van de primitieve programmabegroting 21 van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zijn gebaseerd op het bestaande beleid t/m de l e wijziging van de begroting 29. In het l e kwartaal van 29 heeft de behandeling van de kadernota plaatsgevonden. Hoewel dit document in de vergadering van het AB van 25 maart 29 is vastgesteld, is er voor gekozen om de uitkomsten daarvan volgens de gebruikelijke procedure afzonderlijk in de vorm van begrotingswijzigingen aan te bieden. De organisatie van de VNOG bevindt zich op een kantelpunt en staat voor een grote uitdaging. De clusterontwikkeling is in volle gang. De invulling van de samenwerking in de clusters en het tempo van de invoering verschilt onderling. Deelnemers kunnen in elk cluster optimaal invulling geven aan de lokale kwaliteitsverbetering. Daarom verschillen de specials naar gelang het cluster. Als gevolg van deze ontwikkelingen mag worden verwacht dat in de loop van 29 nog voorstellen volgen voor verdergaande en nieuwe samenwerkingsvormen. Sinds enkele jaren bestaat de begroting van de VNOG uit een geharmoniseerd deel en een deel met de programma's van de clusters. De inwonerbijdrage voor uw gemeente bestaat derhalve uit een geharmoniseerd bedrag en een afzonderlijk bedrag dat dient ter dekking van de activiteiten die worden ondernomen in het cluster waaraan uw gemeente deelneemt. Advies besluit 1. Instemmen met de Programmabegroting 21; 2. het tekort van 29.26,- voor de brandweer en ,-- voor de Ghor opnemen als een taakstellende bezuiniging; 3. Instemmen met het realiseren van investeringen voorzover binnen de opgenomen kapitaallasten dekking beschikbaar is. Beoogd effect - Met de vaststelling van de begroting wordt het Algemeen Bestuur in staat gesteld het budgetrecht uit te oefenen. - Door vaststelling van de begroting wordt het beleid en daarmee samenhangende financiële consequenties voor 21 vastgesteld.

4 GHOR Noord- en Oost- Brandweer Gelderland Noord- en Oost- Gelderland Argumenten De uitgangspunten voor deze begroting zijn behandeld in het AB van 18 december 28 en naar aanleiding daarvan opgenomen in de kadernota. Voor de begroting 21 zijn deze daarom als stelpost opgenomen aangezien de besluitvorming over de verwerking van de kadernota afzonderlijk is geagendeerd. De basis voor deze begroting vormt de begroting 29 tot en met de l e wijziging 29 en de daarbij behorende inwonerbijdrage. In het proces om te komen tot territoriale congruentie zijn op grond van een besluit van het AB van 18 december 28, de gemeenten Meerde en Hattem toegetreden tot de VNOG. In deze begroting is de uitwerking van de congruentie meegenomen. Ten aanzien van de clustervorming is de meest relevante informatie in de begroting 21 opgenomen. In de loop van 29 en 21 zullen de financiële effecten van diverse ontwikkelingen duidelijk worden. De begroting 21 (en voorzover relevant de Kadernota) vormen hiervoor de budgettaire kaders. Uitgangspunt daarbij is dat effectuering van de ontwikkelingen geen gevolgen heeft voor de inwonerbijdrage. Wel zal sprake zijn van een budgetneutrale wijziging van de begroting. Het gaat dan om ontwikkelingen als: De fusie met meldkamer Zwolle (Project MON) Clustervorming Afwikkeling incidentele effecten Congruentie Kanttekeningen In de P&C-cyclus van gemeenten heeft Kadernota (of een soortgelijk document) een andere rol dan in de P&C-cyclus van de VNOG. Met de vaststelling van de Kadernota stellen de raden van gemeenten de kaders vast waarbinnen de (programma)begroting opgesteld dient te worden. Tot dusver is bij de behandeling van de Kadernota binnen de VNOG ervoor gekozen de financiële effecten afzonderlijk in besluitvorming te brengen door middel van wijzigingen op de begroting. Hiermee wordt het opstellen van de primitieve begroting gecompliceerd. Met name voor het vastgesteld beleid geldt dat verwerking pas mogelijk is na vaststelling van de Kadernota. Voor de cyclus van 211 wordt nagestreefd de financiële effecten van het vastgesteld beleid te verwerken in de primaire begroting. Als gevolg van de afbouw van de districten en het ontstaan van clusters is de methode van doorbelasting herzien. De doorbelasting van het concern naar medewerkers op locatie is verlaagd. Vanaf 21 worden de kosten van o.a. directie en communicatie derhalve op het programma Algemene dekkingsmiddelen verantwoord. Als gevolg van deze ontwikkelingen hebben in de begroting van de VNOG op enkele programma's wijzigingen plaatsgevonden. Een toelichting treft u aan in de paragraaf financiën. In de begroting 21 is rekening gehouden met vervangingsinvesteringen voor: Verbindingen, operationele informatievoorziening 5.,-- Regionaal brandmeldsysteem 11.,-- Automatisering 5.,-- Regionale regeling operationele leiding 75., ,-

5 GHOR Noord- en Oost- Brandweer Gelderland Noord- en Oost- Gelderland Voorbereiding op de Kadernota De diverse beleidsvoornemens uit de kadernota zijn meegenomen, maar verantwoord op het programma Algemene dekkingsmiddelen waarbij aan de batenkant een stelpost is meegenomen voor te realiseren dekking. In het kort kunnen hiervoor volgende bijzondere posten worden genoemd. - De loon- en prijsindex van respectievelijk 1,75% over de loonkosten en 1,25% over goederen en diensten (overheidsconsumptie netto materieel) De kosten van de projecten Gemeenschappelijke Meldkamer Apeldoorn (GMA) en de fusie met meldkamer Dsselland resulterend in Meldkamer Oost Nederland (MON). - De gevolgen van de congruentie - De stijging van de bijkomende lasten van de nieuwbouw - Vervanging materieel en voertuigen - Beheerskosten C2 Bijdrage aan raad voor de multidisciplinaire informatievoorziening (raad MIV) - Toename contributie NVBR - Kennismanagement risicobeheersing - Maatgevend risico natuurbrand - Team Brand Onderzoek (TBO) - Uitbreiding formatie risicobeheersing - Operationele Informatie Voorziening (OIV) - Multidisciplinair Opleiden Trainen en Oefenen OTO - Chief Information Officer - 2e kwaliteitsronde K&P - Calamiteitencoördinator GMA - Opschaling witte kolom Uitvoering/ communicatie/ inwerkingtreding De uitgangspunten voor de begroting zijn behandeld in het overleg met de financieel ambtenaren, waarna vaststelling heeft plaatsgevonden in het AB van 18 december 28 en 25 maart 29. Conform de regelgeving wordt de begroting (ruim) zes weken voor het AB toegezonden aan de gemeenten, zodat zij in de gelegenheid worden gesteld de documenten ter inzage te leggen en de raden hun gevoelen over de begroting kenbaar kunnen maken. Indien de gemeentelijke reacties hiertoe aanleiding geven, worden deze ter vergadering aan het AB kenbaar gemaakt. Rapportage/ evaluatie De kadernota wordt vertaald in een wijziging op de Begroting 21. Daarmee wordt het onderdeel van de P&C-cyclus en vindt tussentijdse rapportage plaats en wordt verantwoording afgelegd over de realisatie in de jaarrekening en het jaarverslag. Financiën, Resultaat begroting 21 Uit de uitkomsten blijkt dat ten opzichte van de uitgangspunten voor de inwonerbijdrage een tekort ontstaat op de geharmoniseerde bijdrage van 29.26,- voor de brandweer en ,-- voor de Ghor. Hierbij kan worden opgemerkt dat in de primaire begroting 29 reeds een tekort aanwezig was van totaal 248.,--. Voorgesteld wordt om het resterende tekort in 21 opnieuw als een taakstellende bezuiniging opnemen. De inwonerbijdrage van de specials begeeft zich eveneens op het niveau van 29. Hierbij wordt opgemerkt dat zich inmiddels wel m.n. in personele zin mutaties hebben voorgedaan, die van invloed zijn op de hoogte van de bijdrage aan de clusters/districten. In afwachting van de verdere ontwikkeling van de clusters wordt voorgesteld om de inwonerbijdrage van de clusters op het niveau van 29 te

6 GHOR Noord- en Oost- Gelderland Brandweer Noord- en Oost- Gelderland houden en de bestuurscommissies van de clusters zelf voorstellen te laten indienen voor wijzigingen op de clusterbegroting. Als gevolg van de clustervorming is: De inwonerbijdrage van de special Achterhoek is vervallen en omgezet in een inwonerbijdrage voor Cluster Achterhoek Oost en een inwonerbijdrage voor Cluster Achterhoek West. De inwonerbijdrage van special Noordwest Veluwe omgevormd tot een bijdrage voor Bovenclusterlijke taken Veluwe. Daarnaast is een inwonerbijdrage voor Cluster Veluwe Noord en een inwonerbijdrage voor Cluster Veluwe West onstaan. De uitkomst van deze berekeningen past in de bestaande uitgangspunten en geeft als uitkomsten: inwonerbijdrage bovenclusterlijk,71 en voor beide clusters 3,56 = totaal 4,27 (is gelijk aan inwonerbijdrage 29 + extra bijdrage waterongevallen). De inwonerbijdrage van Cluster Stedendriehoek is gesplitst in een inwonerbijdrage voor Cluster EVA en een inwonerbijdrage voor Cluster Dselstreek. De splitsing heeft tot gevolg dat t.o.v. de begroting 29 de inwonerbijdrage cluster EVA is gedaald en de inwonerbijdrage voor Cluster Dsselstreek is gestegen. De loon-en prijsindex voor de clusters van,5 is aan de batenkant van elk clusterprogramma als te realiseren dekking opgenomen. Naar aanleiding van de behandeling van de kadernota is de loon- en prijsindex nog niet verwerkt. Deze wordt als afzonderlijke wijziging ter vaststelling aangeboden. Resultaat begroting 21 Omschrijving Harmonisatie Special Achterhoek Cluster Achterhoek Oost Cluster Achterhoek West Special Veluwe Bovenclusterlijk Cluster Veluwe Noord Cluster Veluwe West Special Stedendriehoek Cluster Dsselstreek Cluster EVA GHOR Inw. bijdrage l e wijziging Inw. bijdrage begroting Tekort 21 * In de begroting 21 is rekening gehouden de toetreding van de gemeenten Heerde en Hattem en uittreding van Deventer. De inwonerbijdrage in 29 is nog gebaseerd op inwoners, terwijl de begroting 21 uitgaat van inwoners. *) Dit betreft het tekort op bestaand beleid. Voor de uitkomsten van nieuw beleid wordt verwezen naar de Kadernota

7 GHOR Noord- en Oost- Gelderland Brandweer Noord- en Oost- Gelderland Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Bijeen in de vergadering van 25 juni 29 Gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 16 april 29 Besluit: 1. Instemmen met de Programmabegroting 21; 2. het tekort van 29.26,- voor de brandweer en , voor de Ghor opnemen als een taakstellende bezuiniging; 3. Instemmen met het realiseren van investeringen voorzover binnen de opgenomen kapitaallasten dekking beschikbaar is. De voorzitter De ambtelijk secretaris Mr. G.J. de Graaf mr. M. Assies Apeldoorn, 25 juni 29

8 GHOR Noord- en Oost- Gelderland Brandweer Noord- en Oost- Gelderland Overzicht gemeentelijke inwonerbijdrage 29 en 21 Gemeente inwoners Brandweer Aantal 2Q9 (/m Specia s 29 inwoners... 1e wijz. Aantal GHOR begroting Primitieve.?. U *?" r.. ^lu *' er Bovenclusterlij Cluster Veluwe Cluster Veluwe _,,. Cluster GHOR o^nrt %«inwoners.., Achterhoek Achterhoek,,,,., _.... C uster EVA., Totaa begroting 21 k Veluwe Noord West IJsselstreek 29 t/m 1e wiiz Aalten Berkelland Bronckhorst Doetinchem Oost Gelre Montferland Oude IJsselstreek Winterwijk Totaal Apeldoorn Brummen Deventer * excl nw.belek Epe Lochem Voorst Zutphen Totaal Elburg Ermelo Harderwijk Nunspeet Oldebroek Putten Meerde Hattem Totaal Totaal

9 Primitieve Programmabegroting 21 O Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

10 Inhoudsopgave Leeswijzer 4 Uitgangspunten 5 Programma's 9 Programma: Risicobeheersing 1 Programma: Preparatie 14 Programma: Repressie 16 Programma: Nazorg 19 Programma: Regionaal Veiligheidsbureau 21 Programma: Regionale kwaliteitszorg 23 Programma: Opleidingen 27 Programma: Projecten 29 Programma: Algemene dekkingsmiddelen VNOG 3 Programma: Cluster BWAO (Achterhoek Oost) 31 Programma: Cluster SBAW (Achterhoek West) 33 Programma: Cluster IJsselstreek 36 Programma: Cluster EVA 38 Programma: Cluster Veluwe Noord 39 Programma: Cluster Veluwe West 4 Programma: Bovenclusterlijk Veluwe Noord en West 42 Programma: GHOR 44 Lijst van afkortingen 59 Bijlagen: Kostprijs per product en specials 61 Programmabegroting

11 Leeswijzer r Voor u ligt de begroting 21. Als gevolg van de ontwikkelingen rond de clustervorming V mag worden verwacht dat zich op het gebied van de specials in de komende jaren nog * diverse ontwikkelingen voordoen. Deze specials verschillen naar gelang het cluster. De primitieve programma-begroting is gebaseerd op de bestaande besluitvorming tot begin f 29. Als vervolg hierop mag worden verwacht dat in de loop van 29 nog voorstellen ; volgen voor de nieuwe samenwerkingsvormen in de clusters. Sinds enkele jaren is de begroting van de VNOG geharmoniseerd. De inwonerbijdrage bestaat derhalve uit twee componenten, te weten een geharmoniseerd deel en een deel ter dekking van de clusters : c.q. specials. In het proces om te komen tot territoriale congruentie zijn op grond van een besluit van., het AB van 18 december 28, de gemeenten Heerde en Hattem toegetreden tot de L VNOG. In deze begroting zijn de uitwerkingen van de congruentie meegenomen. Na deze leeswijzer kunt u in het volgende hoofdstuk kennis nemen van de uitgangspunten die zijn gebruikt voor het opstellen van de begroting. i Programma's De programmabegroting bestaat uit de 14 programma's voor de brandweer, één programma voor de Ghor, één programma voor het Regionale Veiligheidsbureau (dat voorheen nog multidisciplinaire voorbereiding werd genoemd) en één programma algemene dekkingsmiddelen. Per programma is aangegeven wat we binnen dat programma wensen te bereiken, en wat daarvoor moet worden gedaan. Daartoe zijn de doelen geformuleerd en wordt verwezen naar de gerelateerde beleidsnota's en lopende ontwikkelingen. Tevens worden de producten vermeld die onderdeel uitmaken van het programma. Vanzelfsprekend is ook de derde W-vraag, Wat mag het kosten? per programma opgenomen. v f Paragrafen Na de programma's volgen de verplichte paragrafen waarin de begroting op een andere wijze wordt doorgelicht (niet vanuit de programma's). Het betreft de paragrafen: weerstandsvermogen, financiering en bedrijfsvoering. In BBV zijn ook nog andere paragrafen voorgeschreven, maar deze zijn niet van toepassing voor een gemeenschappelijke regeling in het algemeen of in onze situatie in het bijzonder. In de paragraaf weerstandsvermogen is het overzicht van de reserves en voorzieningen opgenomen. Aansluitend is nog een paragraaf met de algemeen gehanteerde waarderingsgrondslagen toegevoegd. Bijlagen De volgende bijlagen zijn bij deze begroting opgenomen: - Overzicht programma's met bijbehorende producten - Overzicht bijdragen per programma en product - Overzicht bijdragen per gemeente rl Programmabegroting

12 Uitgangspunten Inleiding De basis voor deze begroting vormt de geharmoniseerde begroting 28. In deze begroting is echter wel rekening gehouden met de toetreding van de gemeenten Meerde en Hatem en de uittreding van gemeente Deventer. Dit naar aanleiding van de besluitvorming daarover in het AB van 18 december 28. De geharmoniseerde inwonerbijdrage is gebaseerd op inwoners. De inwonerbijdragen van de specials is gebaseerd op respectievelijk: Cluster / Gemeente Vel u we Noord Elburg Oldebroek Meerde Hattem Vel u we West Ermelo Harderwijk Nunspeet Putten Eva Apeldoorn Epe Voorst IJsselstreek Brummen Lochem Zutphen Achterhoek West Bronckhorst Doetinchem Montferland Oude IJsselstreek Achterhoek Oost Aalten Berkelland Oost Gelre Winterwijk Totaal Inwoners per 1 januari Volgens de gebruikelijke procedure is in december 28 aan het AB een voorstel voor de uitgangspunten voor de begroting (jaar 21) aangeboden. Door het AB is gevraagd om vanwege de recente situatie de nieuwe macro economische cijfers van het CPB af te wachten en aan te sluiten bij de verwachte bijstelling die ook door de gemeenten zal worden gehanteerd. Dit heeft geresulteerd in een bijstelling van het indexcijfer voor de Programmabegroting

13 lonen naar 1,75% (was 3,5% volgens CPB sept. '8) en een bijstelling voor de prijsindex overheidsconsumptie netto materieel naar 1,25% (was 3,25%). Een voorstel voor de te hanteren uitgangspunten is uitgewerkt in de Kadernota Als gevolg van deze werkwijze is de invloed van de loon- en prijsindex op de inwonerbijdrage niet meegenomen in de uitkomst van de primitieve begroting. Besloten is om deze aan de orde te laten komen bij de behandeling van de Kadernota. De voorstellen uit de kadernota zullen in de vorm van begrotingswijzigingen afzonderlijk ter vaststelling worden aangeboden. Hierbij wordt opgemerkt dat de onderwerpen wel alvast zijn opgenomen, maar echter via neutrale stelposten zijn verwerkt. Voor de tijdelijke effecten van de congruentie geldt dat deze dienen te worden afgedekt door een bijdrage van IJssel-Vecht. In deze begroting worden de gevolgen van de congruentie en de vorming van Meldkamer Oost Nederland (MON) buiten beschouwing gelaten. Deze aspecten leiden tot een belangrijke incidentele verstoring van het begrotingsresultaat. Daarbij komt dat de gesprekken met RIJV en Deventer nog moeten plaatsvinden om tot een vergelijk te komen over de financiële gevolgen van de congruentie en het uitstel van de vorming van MON. In overleg met de accountant zal worden getracht om in een meerjarig kader, waarin wel sprake is van een budgettair neutraal verloop, tot een financieel-technische oplossing te komen die niet leidt tot een onevenredige verstoring van het begrotingsresultaat. In het AB van 26 maart 29 heeft de inhoudelijke behandeling van de kadernota plaatsgevonden. Programmabegroting

14 Wijzigingen t.o.v. begroting 29 Organisatorische wijzigingen Operationeel komt de intergemeentelijke samenwerking op het gebied van de brandweer steeds verder van de grond. Ook in bestuurlijk opzicht worden stappen gezet in de clusterontwikkeling. De districten Achterhoek en Noordwest Veluwe zijn afgebouwd en worden omgevormd tot clusters van elk vier gemeenten die samenwerken. Het bestaande programma voor de clusters van de Stedendriehoek is gesplitst in een afzonderlijk programma voor Cluster Eva en een afzonderlijk programma voor Cluster IJsselstreek. De invulling van de samenwerking in de clusters en het tempo van de invoering verschilt onderling. Daarmee kunnen de deelnemers in elk cluster optimaal invulling geven aan de lokale kwaliteitsverbetering. In diverse gebieden bestaat het voornemen om per cluster een bestuurscommissie in te stellen waardoor het subsidiariteitprincipe blijft gewaarborgd. De gemeenschappelijke regeling van de VNOG biedt hiervoor mogelijkheden. Als gevolg van deze ontwikkelingen hebben in de begroting van de VNOG onder andere volgende wijzigingen plaatsgevonden. 1. De huisvestingskosten zijn in 21 verantwoord op een kostenplaats i.p.v. een product. 2. De stallingkosten zijn zo mogelijk samengevoegd op een kostenplaats (nr. 513) 3. De kostenplaatsen huisvesting Harderwijk en Doetinchem zijn vervallen. 4. De producten van District Achterhoek (nrs. 642 tm 643) zijn geheel komen te vervallen. Er is een nieuw programma gemaakt voor cluster Achterhoek Oost en een nieuw programma voor Cluster Achterhoek West (resp. nrs en 6436) 5. De producten van district Noordwest Veluwe (nrs. 644 tm 644) zijn geheel komen te vervallen. Er is een nieuw programma aangemaakt voor bovenclusterlijke taken Veluwe (nr. 6449) met betrekking tot extra waterongevallenbestrijding, hoogwerkers en veetakels. Verder zijn nieuw programma's gemaakt voor Cluster Veluwe Noord (nr. 645) en voor Cluster Veluwe West (nr. 6451). 6. De inwonerbijdrage van Cluster Stedendriehoek is gesplitst in inwonerbijdrage Cluster Eva en inwonerbijdrage Cluster IJsselstreek. 7. Het product waterongevallen Stedendriehoek is ondergebracht bij Cluster EVA en Cluster IJsselstreek. 8. Het product Voormalig personeel (nr. 6463) is nog wel aanwezig maar zonder inwonerbijdrage. Deze is ondergebracht bij de Cluster EVA en Cluster IJsselstreek. 9. Eveneens is het product Natuurbrand Stedendriehoek (nr. 6465) waar noodzakelijk verantwoord op de Clusters EVA en IJsselstreek. 1. Het product Nieuwbouw 6551 is niet meer opgenomen. Programmabegroting

15 Financiële aspecten De inwonerbijdrage van de primitieve programmabegroting 21 is gebaseerd op het bestaande beleid uit de programmabegroting 29 tot en met de l e wijziging 29. De diverse beleidsvoornemens uit de kadernota zijn echter wel meegenomen, maar verantwoord op het programma Algemene dekkingsmiddelen waarbij aan de batenkant een stelpost is meegenomen voor te realiseren dekking. In het kort kunnen hiervoor volgende bijzondere posten worden genoemd. De loon- en prijsindex van respectievelijk 1,75% over de loonkosten en 1,25% over goederen en diensten (overheidsconsumptie netto materieel) De kosten van de projecten Gemeenschappelijke Meldkamer Apeldoorn (GMA) en de fusie met meldkamer IJsselland resulterend in Meldkamer Oost Nederland (MON). De gevolgen van de congruentie De stijging van de bijkomende lasten van de nieuwbouw Vervanging materieel en voertuigen Beheerskosten C 2 Bijdrage aan de raad voor de multidisciplinaire informatievoorziening (raad MIV) Toename contributie NVBR Kennismanagement risicobeheersing Maatgevend risico natuurbrand Team Brand Onderzoek (TBO) Uitbreiding formatie risicobeheersing Operationele Informatie Voorziening (OIV) Multidisciplinair Opleiden Trainen en Oefenen (OTO) Chief Information Officer 2e kwaliteitsronde K&P Calamiteitencoördinator GMA Opschaling witte kolom Als gevolg van de clustervorming is: De inwonerbijdrage van de special Achterhoek vervallen en omgezet in een inwonerbijdrage voor Cluster Achterhoek Oost en een inwonerbijdrage voor Cluster Achterhoek West. De inwonerbijdrage van special Noordwest Veluwe omgevormd tot een bijdrage voor Bovenclusterlijke taken Veluwe. Daarnaast is een inwonerbijdrage voor Cluster Veluwe Noord en een inwonerbijdrage voor Cluster Veluwe West ontstaan. De uitkomst van deze berekeningen past in de bestaande uitgangspunten en geeft als uitkomsten: inwonerbijdrage bovenclusterlijk,71 en voor beide clusters 3,56 = totaal 4,27 (is gelijk aan inwonerbijdrage 29 + extra bijdrage waterongevallen). De inwonerbijdrage van Cluster Stedendriehoek gesplitst in een inwonerbijdrage voor Cluster EVA en een inwonerbijdrage voor Cluster IJselstreek. De splitsing heeft tot gevolg dat t. o. v. de begroting 29 de inwonerbijdrage cluster EVA is gedaald en de inwonerbijdrage voor Cluster Dsselstreek is gestegen. De loon- en prijsindex voor de clusters van,5 aan de batenkant van elk clusterprogramma als te realiseren dekking opgenomen. Programmabegroting

16 Programma's Programmabegroting

17 Programma: Programmahouder: Budgethouder: Risicobeheersing dhr. HJ. Kaiser dhr. A. van Gulik Omdat de werkzaamheden van Pro-actie en Preventie vaak door elkaar verweven zijn, is met ingang van 29 sprake van één programma Risicobeheersing. Achtereenvolgens treft u de beleidsinhoudelijke toelichting aan voor Pro-actie en Preventie, daarna volgt een overzicht met de gecumuleerde uitgaven voor het programma Risicobeheersing. Wat willen we bereiken? De kernopdracht van brandweer risicobeheersing is het vroegtijdig voorkomen en beperken van risico's en bedreigingen, die maatschappelijk gezien niet acceptabel worden geacht uit het oogpunt van de fysieke veiligheid van burgers en hulpverleners in Noord- en Oost-Gelderland. Deze kernopdracht is verankerd in wet- en regelgeving. De regionale brandweer is wettelijk bevoegd de colleges van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd te adviseren op het gebied van risicobeheersing - fysieke veiligheid. Mogelijk zal in 29 de Wet Veiligheidsregio's in werking getreden zijn 1. Deze wet houdt een versterking in van de adviesrol van de brandweer. In de Wet milieubeheer zijn wettelijke adviestaken van de regionale brandweer met betrekking tot externe veiligheid vastgelegd (Bevi 2 ), alsmede in de aanwijzing van en het toezicht op de meest risicovolle bedrijven waar het gaat om preventie en beheersing van gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn (Brzo 3 ). De regionale brandweer is bovendien wettelijk toezichthouder op de naleving van de voorschriften van de vuurwerkregels bij de opslag en bewerking van vuurwerk (Vuurwerkbesluit in het kader van de Wet Milieubeheer, Wm). De reguliere brandpreventietaak ligt op gemeentelijk niveau. Daarnaast zal de (relatief nieuwe) Wet ruimtelijke ordening (Wro) een verruiming betekenen van de reikwijdte van het bestemmingsplan met de mogelijkheid om van het begin af aan belangen van milieu en veiligheid mee te wegen in de besluitvormings. Hierbij gaat het om Wm-milieukwaliteitseisen met betrekking tot (externe) veiligheid, verantwoordelijkheden van provincie en Rijk met betrekking tot calamiteiten van bovenlokale aard met inachtname van Europees en internationaal beleid en regelgeving. VNOG heeft in het bijzonder oog voor de maatgevende bovenlokale risico's en calamiteiten in het verzorgingsgebied: Maatgevende risico's volgens de Leidraad Maatramp 1. Brandbaar/ explosieve stoffen 2. Giftige stoffen 3. Overstromingen 4. Natuurbranden 5. Extreme weersomstandigheden 6. Uitval nutsvoorzieningen Overige reële risico's en calamiteiten Onveilige bouw en gebruik van (tijdelijke) objecten en inrichtingen, in het bijzonder complexe en grootschalige (hoog)bouw en risicovolle evenementen Ongevallen onderweg: op de weg, te water, op het spoor en in de lucht Epidemie / ziektegolf Nucleaire, biologische en chemische terroristische (NBC) incidenten Vitale infrastructuur Deze wet komt in plaats van de Brandweerwet 1985, de Wet rampen en zware ongevallen (Wrzo) en de Wet geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen. 2 Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi, 24) in het kader van de Wet Milieubeheer. 3 Besluit risico's zware ongevallen (Brzo, 1999) in het kader van de Wet Milieubeheer. Programmabegroting

18 Dit vraagt om specialistische brandweerexpertise op het gebied van risicobeheersing. Gestreefd wordt naar versterking van de multidisciplinaire advisering door VNOG op het gebied fysieke veiligheidsvraagstukken. Er wordt ingezet op het ontwikkelen van een sterke organisatie van risicobeheersing, een samenspel van concern en clusters. Beoogd wordt het volgende te bereiken: Risicobeheersing - Beleid, strategie en organisatie VNOG beschikt over een strategische en planmatig functionerende organisatie van risicobeheersing (concern en clusters). Het brandweerbeleid risicobeheersing speelt in op multidisciplinaire ontwikkelingen met een duidelijke visie op de wijze waarop risicobeheersing bijdraagt aan de bevordering van fysieke veiligheid van burgers en hulpverleners in Noord- en Oost- Gelderland. Deze visie heeft draagvlak onder de gemeentelijke (brandweer)organisaties en past binnen de Wet Veiligheidsregio's. Bestuurders en ambtelijke samenwerkingspartners weten binnen welke kaders op welke wijze zij met de brandweer dienen samen te werken om de wettelijke en wenselijke vroegtijdige advisering ten aanzien van fysieke veiligheid mogelijk te maken. Nieuwe kennisdomeinen op het terrein van fysieke veiligheid en risico's die zich mogelijk kunnen voordoen in Noord- en Oost-Gelderland worden vroegtijdig onderkend en onderzocht op gevolgen voor het optreden van de brandweer in alle schakels van de veiligheidsketen met verspreiding van deze nieuwe kennis binnen en buiten de brandweerorganisatie. Risico-inventarisatie, analyse en onderzoek Het risicoprofiel van Noord en Oost-Gelderland is in beeld gebracht en geactualiseerd wat betreft maatgevende, bovengemeentelijke en bijzondere risico's op het gebied van fysieke veiligheid. Nieuwe / latente risico's op het terrein van fysieke veiligheid die zich mogelijk kunnen voordoen in Noord- en Oost-Gelderland worden vroegtijdig onderkend en onderzocht op gevolgen voor het optreden van de brandweer in alle schakels van de veiligheidsketen. Gevaarlijke stoffen en externe veiligheid Het bevoegd gezag van provincie en gemeenten is tijdig, professioneel en conform regelgeving geadviseerd over de wijze waarop risico's en bedreigingen met betrekking tot gevaarlijke stoffen vroegtijdig voorkomen en beperkt dienen te zijn in en om de gebieden en inrichtingen waar zij verantwoordelijkheid draagt voor de (brand)veiligheid en externe veiligheid. Fysiek veilig bouwen en gebruiken Het bevoegd gezag van provincie en gemeenten is tijdig, professioneel en conform regelgeving geadviseerd over de wijze waarop risico's en bedreigingen met betrekking tot complexe bouw risicovolle evenementen vroegtijdig voorkomen en beperkt dienen te zijn in en om inrichtingen waar zij verantwoordelijkheid draagt voor de fysieke (brand)veiligheid. Maatgevend Risico Natuurbranden Bevoegd gezag van betrokken (overheids)instanties en operationele onderdelen van de hulpverleningsorganisaties in Noord- en Oost-Gelderland zijn en blijven vroegtijdig, deskundig en onafhankelijk geïnformeerd over (rest)risico's van natuurbranden in het verzorgingsgebied en (door hen) te nemen pro-actieve veiligheidsmaatregelen. Risico-informatievoorziening veiligheidsketen Belanghebbenden in de schakels preventie, preparatie, repressie en nazorg van de veiligheidsketen beschikken over de risico-informatie die de brandweer genereert in de schakel pro-actie en preventie en borgt in de operationele informatievoorziening. Programmabegroting

19 Wat gaan we daarvoor doen? Uitgangspunten 21 VNOG geeft uitvoering aan haar taken risicobeheersing volgens het Wetsvoorstel Veiligheidsregio's en de bestuursopdrachten 'risicoprofiel' en 'bestuurlijke vormgeving'. Hieronder valt ook risicobeheersing van natuurbranden in lijn met het bestuurlijk draagvlak hiervoor. Deze taken betreffen intensivering van bestaand beleid. ; f,. Risicobeheersing - Beleid, strategie en organisatie VNOG coördineert in samenspraak met het Leidinggevenden Overleg Risicobeheersing de totstandkoming en uitvoering van brandweerbeleid op dit terrein. De brandweertaken * worden geborgd in de risicobeheersingorganisatie van de VNOG, een samenwerking tussen concern en clusters. Bevorderd wordt dat advisering en toetsing van fysieke { veiligheidsvraagstukken in alle gemeenten eenduidig en professioneel plaatsvindt, conform wet- en regelgeving en binnen de beleidskaders van VNOG en gemeenten. VNOG coördineert ter ondersteuning hiervan de totstandkoming van regionale richtlijnen risicobeheersing. ; In samenspraak met de gemeentelijke brandweerorganisaties zorgt VNOG voor de vertaling van nieuwe ontwikkelingen naar het brandweerbeleid risicobeheersing en levert inhoudelijke bijdragen aan het landelijk NVBR Netwerk Pro-actie (LNP) en van het - Landelijk Netwerk voor de Brandpreventie (LNB, met name cluster Kennis & Kwaliteit). VNOG ondersteunt de clusters op het gebied van risicobeheersing ook op het gebied van kennismanagement en coördineert vakinhoudelijke afstemming in het Regionale ^ Preventieoverleg (RPO). Naast de jaarlijkse Regionale Themadag voor Preventisten worden aanvullend regionale themamiddagen voor deze doelgroep georganiseerd. ;; VNOG ondersteunt de gemeentelijke (brandweer) organisatie in activiteiten op het gebied van publieke risicocommunicatie en voorlichting in Noord- en Oost-Gelderland. In 29 en 21 vindt deze ondersteuning plaats in de vorm van het Project Risicocommunicatie dat gefinancierd wordt in het kader van PUEV2, het Provinciaal Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid Risico-inventarisatie, analyse en onderzoek In 21 dient het risicoprofiel van de veiligheidsregio in beeld gebracht te zijn t (Wetsvoorstel Veiligheidsregio's, raamwerk Convenant Veiligheidsregio's), een ^ samenwerkingproduct van concern (regie) en clusters. Op dit terrein vindt ' doorontwikkeling plaats van de activiteiten die in 29 ten behoeve van het Project L Risicoprofiel (bestuursopdracht) in gang zijn gezet, te weten ontwikkeling van methode, scenariokeuze en uitwerking van scenario's op het gebied van o.a. natuurbranden en, stroomuitval. Dit alles in aansluiting op de Nationale Risicobeoordeling (NRB) van het Programma Nationale Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. VNOG fungeert als regionaal kennis- en expertisecentrum voor complexe vraagstukken ;j op het gebied van risicobeheersing ten behoeve van fysieke veiligheid. In 21 kan in dit opzicht een versteviging worden verwacht van de landelijke voortrekkersrol zoals VNOG * in 28 en 29 heeft neergezet op het gebied van natuurbranden in het kader van het f Programma Nationale Veiligheid. Gevaarlijke stoffen en externe veiligheid J VNOG verleent veiligheidsadviezen in het kader van Bevi 4, Brzo, Vuurwerkbesluit, J- complexe Wm-aanvragen 5 en overige complexe risico-vraagstukken. In het kader van Brzo wordt blijvend aangestuurd op kwaliteitsverbetering ten aanzien van inhoud en operationele informatievoorziening door samenwerking met de twee andere brandweerregio's in Gelderland. 4 Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi, 24) in kader van Wet milieubeheer. 5 Wet milieubeheer l Programmabegroting

20 Beleidsadvisering aan de milieuregio's neemt toe. Dit betreft een wettelijke taak. Medeoverheden waaronder de provincie zullen in toenemende mate een beroep gaan doen op VNOG voor advisering vergunningverlening, toetsing en handhaving in het kader van de Wabo (omgevingsvergunning). Hiervoor zullen dan kosten in rekening gebracht gaan worden. Fysiek veilig bouwen en gebruiken VNOG verleent veiligheidsadviezen in het kader van complexe bouw, risicovolle evenementen en provinciale inrichtingen en overige bijzondere en complexe risicovraagstukken. Tevens legt VNOG beleid en richtlijnen voor aan de gemeentelijke organisatie inzake risicobeoordeling en advisering van evenementen. Op verzoek wordt geadviseerd inzake bovengemeentelijke veiligheidsvraagstukken waaronder verzoeken om "second opinion". Maatgevend Risico Natuurbranden VNOG voert haar taken uit in de CRN Veluwe (plv. voorzitterschap en werkgroep risicobeheersing). VNOG vervult namens de Commissie Risicobeheersing Natuurbranden Veluwe (CRN Veluwe) de rol van adviseur natuurbranden in de Veluwecommissie, het Programma Veluwe 21 en het programma Natura 2. Tevens wordt een bijdrage geleverd aan het landelijk vervolgtraject natuurbranden dat naar verwachting in 29 in gang zal zijn gezet naar aanleiding van de landelijke agendering van het maatgevend risico natuurbranden door VNOG / CRN Veluwe. Dit levert winst op voor VNOG in termen van de natuurbrandrisicokaart Veluwe (in samenwerking met o.a. IPO) en initiatieven op het gebied van natuurbrandonderzoek. Tevens wordt ook in 21 een bijdrage geleverd aan de pilot Zelfredzaamheid bij Natuurbranden - Veluwe, dat in samenwerking met de Provincie Gelderland (projectleiding en financiële administratie) wordt uitgevoerd met subsidie van het ministerie van BZK (start in voorjaar 29). VNOG levert hieraan een formatieve bijdrage. Risico-informatievoorziening veiligheidsketen VNOG zorgt voor de incorporatie van risico-informatie in het systeem van operationele informatievoorziening. De Sector Risicobeheersing draagt bij aan de totstandkoming van dynamische bereikbaarheidskaarten met risico-informatie uit de schakels pro-actie en preventie. Wat mag het kosten? Formatie: Programma Risicobeheersing Realisatie 28 7,5 29 7,5 21 8,1 Lasten en baten: Product Lasten Realisatie Baten Opname uit de reserves Saldo / inwonerbijdrage Bijdrage per inwoner in centen 4.57,1,, Programmabegroting

21 r Programma: Programmahouder: Budgethouder: Preparatie dhr. H.J. Kaiser dhr. A. Buiting Wat willen we bereiken? : De schakel Preparatie van de veiligheidsketen is onlosmakelijk verbonden met de E daaropvolgende schakel Repressie. Daar waar Repressie met name ziet op het daadwerkelijk optreden door de brandweer omvat de schakel Preparatie alle activiteiten f ter voorbereiding op het daadwerkelijk optreden. '. Doelstellingen: Het in voorbereidende zin bijdragen aan het daadwerkelijk optreden van de brandweer bij brand, rampen en zware ongevallen in het verzorgingsgebied van de VNOG. Het zorgdragen voor de coördinatie van de voorbereiding op het daadwerkelijk optreden door de brandweer in geval van brand, rampen en zware ongevallen in het verzorgingsgebied van de VNOG. i t Beleidskaders j" Brandweerwet 1985, Wet Rampen en Zware Ongevallen, Gemeenschappelijke regeling i VNOG, afspraken met deelnemende gemeenten en derden die van invloed zijn op de taakuitoefening door de VNOG (convenanten NBC-steunpuntregio, Heliblussing,.,. luchtverkenning natuurbranden). ^ Beoogd effect Het verder verbeteren en versterken van brandweerzorg in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in samenwerking met de clusters en de deelnemende gemeenten en de veiligheidspartners van de VNOG. r Wat gaan we daarvoor doen? In 21 gaat de sector Operationele Voorbereiding binnen de producten in het programma Preparatie de volgende activiteiten uitvoeren. Deze activiteiten zijn in r hoofdlijnen beschreven. De sector Operationele Voorbereiding maakt voor de verdere ; invulling van zijn taken een jaarplan. Planvorming en procedures In het kader van de planvorming & procedures worden activiteiten verricht als het actueel houden van het regionaal dekkingsplan (met kazernevolgordetabel en de modelalarmregeling) en het vastleggen van bijstandprocedures. Daarnaast zijn er.. uniforme protocolkaarten ontwikkeld die in de VNOG worden gebruikt. i Rampen- en crisisbeheersing», Op het vlak van de rampen- en crisisbeheersing wordt uitvoering gegeven aan het, multidisciplinair oefenen van operationele en gemeentelijke rampenstaven (CoPI, ROT, * RBT, GRS) en specifieke Multi-oefeningen. De regie voor de uitvoering van deze taak berust bij het Regionaal Veiligheidsbureau. f') In het kader van de invulling van de Basisvereisten crisismanagement, die zijn "j opgenomen in de Kwaliteits-AMvB bij de Wet Veiligheidsregio's en in het Convenant met de Minister van BZK, worden nadere eisen gesteld aan de crisisorganisatie. Het gaat daarbij ondermeer om het tijdig kunnen beschikken over de benoemde sleutelfunctionarissen in geval van een ramp of crisis. Deze dienen eveneens geoefend te zijn. ; Programmabegroting

22 Operationele Informatievoorziening Operationele informatievoorziening binnen de schakels preparatie en repressie speelt een steeds belangrijkere rol. Om de aanwezige (operationele) informatie te kunnen ontsluiten en beschikbaar te maken voor preparatieve en repressieve doeleinden zijn op basis van het meerjarige Beleidsplan Operationele Informatievoorziening en de daarop gebaseerde jaarlijkse Informatieplannen meerdere projecten benoemd De informatiearchitectuur en het koppelen van informatiebronnen worden verder opgebouwd. De invoering van de Wet Veiligheidsregio's en de eisen die door de bij de wet behorende Kwaliteits-AMvB aan de crisisorganisatie worden gesteld raken nadrukkelijk het terrein van de OIV. De veiligheidsregio's dienen verder te investeren in middelen voor de uitvoering en ondersteuning van -systemen voor- de crisiscommunicatie. Oefenen In aansluiting op de resultaten van de Taskforce Oefenen is het Regionaal Oefenbeleid Brandweer VNOG ontwikkeld. Dit beleid vormt de basis voor het oefenbeleid in de VNOG. Voor de clusters is een format Meerjarenoefenbeleidsplan ontwikkeld voor dezelfde periode. Daarnaast vindt registratie plaats van oefeningen, oefenprestaties en inzetgegevens, waarmee invulling wordt gegeven aan het cyclisch karakter van het oefenen. Daarvoor is een registratiesysteem in gebruik. Met behulp van de Regionale Monitor Oefenen (RMO) en de Beheerssysteem Oefenen is inzicht gegeven in de beleidsmatige, personele en financiële gevolgen van de verdere ontwikkeling van het oefenen door de Brandweer in de VNOG. Hierbij moet gedacht worden aan het aantrekken van formatie op het gebied van oefencoördinatie, -leiding en instructie. Wat mag het kosten? Formatie Product Preparatie Rampen en crisisbeheersing Planvorming / procedures Operationele informatievoorziening Beheer RROL Deelname aan RROL- piketten Totaal Realisatie 28,9 1,9 3,5 1,65 7,95 29,2 1,8 3,8 1,95 3, 1,75 21,8 1,8 3,6 1,8 8, Lasten en baten: Product Lasten Rampen en crisisbeheersing Planvorming / procedures Operationele informatievoorziening Beheerskosten RROL Totaal lasten Baten Rampen en crisisbeheersing Planvorming / procedures Operationele informatievoorziening Beheerskosten RROL Totaal baten Saldo / inwonerbijdrage Bijdrage per inwoner in centen Realisatie ,96 Begroting ,9 Begroting ,82 Programmabegroting

23 Programma: Repressie r Programmahouder: Budgethouder: dhr. H.J. Kaiser dhr. A. Buiting Wat willen we bereiken? De schakels Preparatie en Repressie van de veiligheidsketen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daar waar Repressie met name ziet op het daadwerkelijk optreden door de brandweer omvat de schakel Preparatie alle activiteiten ter voorbereiding op het daadwerkelijk optreden. j t Doelstellingen programma Repressie: i Het leveren van een in brandweertechnisch opzicht kwalitatief goede bijdrage aan het bestrijden van brand, rampen en zware ongevallen, waaronder het grootschalig optreden, in en buiten het verzorgingsgebied van de VNOG. i Het met daartoe voldoende gekwalificeerd personeel, gebruikmakend van een goed functionerende alarmcentrale op een te verantwoorden wijze en op basis van eenduidige processen zorgdragen voor een adequate en resultaatgerichte afwikkeling van verzoeken om brandweerhulp en het alarmeren van brandweereenheden en operationeel ~ leidinggevenden in geval van brand, rampen en zware ongevallen in het verzorgingsgebied van de VNOG. Beleidskaders Brandweerwet 1985, Wet Rampen en Zware Ongevallen, Gemeenschappelijke regeling VNOG, afspraken met deelnemende gemeenten en derden die van invloed zijn op de ;; h taakuitoefening door de VNOG (convenanten NBC, Heliblussing, luchtverkenning). Beoogd effect Het verder verbeteren en versterken van brandweerzorg in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in samenwerking met de clusters en de deelnemende gemeenten en de veiligheidspartners van de VNOG. f Wat gaan we daarvoor doen? In 21 gaat de sector Operationele Voorbereiding binnen de producten in het, programma Repressie de volgende activiteiten uitvoeren. Deze activiteiten zijn in hoofdlijnen beschreven. De sector Operationele Voorbereiding maakt voor de verdere invulling van zijn taken een jaarplan. /T Gevaarlijke stoffen i Gevaarlijke stoffen betreft het beheren van de regionale Organisatie Ongevalbestrijding Gevaarlijke stoffen (OGS), incl. de waarschuwings en verkenningsdienst (WVD) en de bestrijding van nucleaire, biologische en chemische incidenten (NBC). De VNOG is één van de zes steunpuntregio's in Nederland voor de uitvoering van de NBC-taak. Wereldwijd wordt hierbij de afkorting CBRN gebruikt (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear). Natuurbrandbestrijding Natuurbrand vormt voor de brandweer in de VNOG één van de maatgevende risico's, :, waarop de brandweer zich dient te prepareren. De Strategie Nationale Veiligheid heeft \L hiervoor nadrukkelijk aandacht, naast andere landelijke scenario's zoals overstroming en gevaarlijke stoffen. De voorbereiding op het bestrijden van natuurbranden vraagt om een gezamenlijke aanpak en het kunnen beschikken over specialistisch materieel. Onderdeel van dit product vormen het beheer van het meetsysteem natuurbrandrisico en de uitvoering van het convenant Heliblussing. r Programmabegroting

24 Grootschalig optreden Door de minister van BZK is een nieuwe visie ontwikkeld op de vorming en samenstelling van de brandweercompagnie. De huidige inrichting van het grootschalig optreden van de Brandweer VNOG is daarop gebaseerd. Voor de taak technische hulpverlening geldt een interimbeleid. De verdeling van het materieel voor het grootschalig optreden over de korpsen is vastgelegd. Gemeenschappelijke Meldkamer Apeldoorn (GMA) Het beheren van de GMA is een wettelijke taak van de Veiligheidsregio. Het gaat hierbij om het afwikkelen van meldingen van burgers inzake hulp door de brandweer, politie of ambulancedienst, het beheren van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) en het beheren van het C2 systeem / de C2 apparatuur. Dit geschiedt door de GMAorganisatie. Daarnaast is er een separate verantwoordelijkheid voor brandweerspecifieke zaken die verband houden met de (kunnen) afhandelen van meldingen. De brandweer is bovendien eigenaar van het proces 'opschaling' binnen de GMA. Verbindingen & alarmering Verbindingen en alarmering ondersteunt het grootschalig optreden en de GMA-taak. In de praktijk betekent dit ondermeer het verder ontwikkelen en inrichten van het Regionaal Coördinatie Centrum (RCC), het technisch ondersteunen van het systeem voor groepsalarmering en het onderzoeken van nieuwe verbindingsmogelijkheden. Regionaal Brandmeld Systeem (RBS) Voor een groot aantal bedrijven en instellingen in de regio is aansluiting op een brandmeldsysteem met automatische doormelding voorgeschreven. De VNOG beheert hiertoe het Regionaal Brandmeldsysteem. Het betreft een tariefgestuurd product. Regionale Regeling Operationele Leiding (RROL) De RROL is een door de gemeenten aan de regio opgedragen taak. Activiteiten zijn het beheren en evalueren van de Regeling, het opleiden en (realistisch) oefenen van de functionarissen binnen de RROL en het deelnemen aan de diverse piketfuncties. Materieel De Brandweer VNOG beschikt over een grote verscheidenheid aan materieel en materiaal. Daarbij valt te denken aan rijks- en regionale voertuigen, inventaris, haakarmbakken, gaspakken, meetapparatuur etc. De Brandweer VNOG geeft op basis van regionaal beleid (regionaal en BZK-)materieel in bruikleen aan korpsen van de deelnemende gemeenten. Projecten Gemeenschappelijke Meldkamer Oost-Nederland Het project Gemeenschappelijke Meldkamer Oost zal van invloed zijn op het takenpakket van de sector Operationele Voorbereiding, afhankelijk van de positionering van de MON binnen de Veiligheidsregio. Programmabegroting

2 8 AÜG /BdG Wijziging gemeenschappelijke regeling 1 J.A. Reddingius

2 8 AÜG /BdG Wijziging gemeenschappelijke regeling 1 J.A. Reddingius Brandweer veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland Aan de colleges van Burgemeesters en Wethouders van de gemeenten in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Postbus 234 7300 AE Apeldoorn Prins

Nadere informatie

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 1 juli 2015 Onderwerp : Jaarrekening 2014 en jaarverslag 2014 VNOG Agendapunt : Kenmerk : Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding De jaarrekening

Nadere informatie

Besluit Gelre-IJssel gemeenten inzake de vierde wijziging van de Samenwerkingsregeling Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Gelre-IJssel

Besluit Gelre-IJssel gemeenten inzake de vierde wijziging van de Samenwerkingsregeling Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Gelre-IJssel Besluit Gelre-IJssel gemeenten inzake de vierde wijziging van de Samenwerkingsregeling Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Gelre-IJssel Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn,

Nadere informatie

Voorstel: instemmen met de uitgangspunten zoals verwoord in de kadernota.

Voorstel: instemmen met de uitgangspunten zoals verwoord in de kadernota. Aan de raad AGENDAPUNT 6.11 Kadernota regionalisering brandweer Voorstel: instemmen met de uitgangspunten zoals verwoord in de kadernota. In 2006 besloten de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland

Nadere informatie

III ľi9iiii II liiį:iml ļ! II

III ľi9iiii II liiį:iml ļ! II co ** O > Wet gemeenschappelijke regelingen Inhoud: Blad 1 Blad 2 Blad 3 Blad 4 Blad 5 Gemeenschappelijke Regeling Regio Stedendriehoek Gemeenschappelijke samenwerkingsregeling Noord en Oost Gelderland

Nadere informatie

AGENDAPUNT NO. 16. AAN DE RAAD

AGENDAPUNT NO. 16. AAN DE RAAD Voorstel tot instemming met wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland.. AGENDAPUNT NO. 16. AAN DE RAAD Samenvatting/Advies De Veiligheidsregio Noord en Oost

Nadere informatie

In onderstaand register zijn de geldende gemeenschappelijke regelingen opgenomen waaraan de gemeente Hattem deelneemt:

In onderstaand register zijn de geldende gemeenschappelijke regelingen opgenomen waaraan de gemeente Hattem deelneemt: Register gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet Gemeenschappelijke regelingen gemeente Hattem, laatstelijk bijgewerkt op 19 september 2016 Gemeenten onderling, dan wel provincies

Nadere informatie

Primitieve Programmabegroting. Veiligheidsregio. Noord- en Oost-Gelderland

Primitieve Programmabegroting. Veiligheidsregio. Noord- en Oost-Gelderland Primitieve Programmabegroting 2013 Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Versiedatum 12 april 2012 Inhoudsopgave Leeswijzer...3 Uitgangspunten...4 Programma: Risicobeheersing...6 Programma: Preparatie...10

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente gouda dienst Directie (ab0100) Telefoon 0182-588725 gouda 25 april 2012 afdeling Veiligheid en Wijken Raadsnummer 757899 collegenummer 757806 steller

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar Ginkel, van H.J. Tel.nr. (0318) 68 08 27 Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2010/55 631916 COA 17 augustus

Nadere informatie

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998 Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Coevorden Officiële naam regeling Verordening brandveiligheid

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

Bijlagen : 2 Portefeuillehouder: drs. A.E.H. van der Kolk

Bijlagen : 2 Portefeuillehouder: drs. A.E.H. van der Kolk Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 14 november 2012 Onderwerp : BTW-compensatie en onroerende zaken Agendapunt : 7 Kenmerk : AB/1219 Bijlagen : 2 Portefeuillehouder: drs. A.E.H. van der Kolk

Nadere informatie

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR54284_1 1 juni 2016 Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding De raad van de gemeente Leek; gelet op: - artikel 1, tweede lid, artikel 12

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / I. Drupsteen BVL Ke. Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Twente.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / I. Drupsteen BVL Ke. Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Twente. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G201737 390433 / 390433 I. Drupsteen BVL Ke AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN 08 - Inwoners en bestuur REDEN VAN

Nadere informatie

Onderwerp : Financiële gevolgen door het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek bij de brandweer

Onderwerp : Financiële gevolgen door het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek bij de brandweer Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 26 maart 2015 Onderwerp : Financiële gevolgen door het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek bij de brandweer Agendapunt : 6 Kenmerk : AB/1504 Bijlage:

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar:

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: gemeente Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/13 13 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z64103.RD14-00791 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

Nr.: Renswoude, 31 maart 2015 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: (concept) Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht 2014

Nr.: Renswoude, 31 maart 2015 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: (concept) Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht 2014 Agendapuntnr.: 14 Nr.: 142585 Renswoude, 31 maart 2015 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: (concept) Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht 2014 Geachte raad, Aan de gemeenteraad Samenvatting:

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004 No: 5.4/260204 Onderwerp: Verordening brandveiligheid en hulpverlening De Raad van de gemeente Noordenveld; - gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel 12 van de brandweerwet 1985 - gelet op artikel 8,

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BRANDWEER-GHOR ZUID-LIMBURG.

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BRANDWEER-GHOR ZUID-LIMBURG. Bijlage 4 bij brief U2008-159 d.d. 2 juli 2008: gemeenschappelijke regeling GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BRANDWEER-GHOR ZUID-LIMBURG. GEMEENSCHAPPELIJKE VERORDENING BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING Gemeenschappelijke

Nadere informatie

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen Welkom Veiligheidsregio NHN Wet veiligheidsregios Bezuinigingen Regionalisering brandweer Praktijk Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 18 december 2013 Onderwerp : uitgangspunten begroting 2015 Agendapunt : 4b Kenmerk : AB/1328b Bijlage: 1 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding Conform

Nadere informatie

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen AGENDAPUNT 2 Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 12 december 2014 Strategische Agenda Crisisbeheersing In Veiligheidsregio Groningen werken wij met acht crisispartners (Brandweer, Politie,

Nadere informatie

Gemeente Zienswijze reactie DB. Aalten Apeldoorn Voorlopige zienswijze d.d. 4 juni 2019: Berkelland

Gemeente Zienswijze reactie DB. Aalten Apeldoorn Voorlopige zienswijze d.d. 4 juni 2019: Berkelland Bijlage: Overzicht zienswijzen gemeenten op concept-programmabegroting 2020 (stand van zaken 25 juni 2019) Aalten Apeldoorn Voorlopige zienswijze d.d. 4 juni 2019: De raad van Apeldoorn kan instemmen met

Nadere informatie

Ferwert, 28 mei 2013.

Ferwert, 28 mei 2013. AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 15/36.13 Onderwerp : Brandrisicoprofiel Veiligheidsregio Fryslân Ferwert, 28 mei 2013. 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio

Nadere informatie

Telefoon: Bijlage: -1 set - Fax: E-maii: ludo. vrhm. nl

Telefoon: Bijlage: -1 set - Fax: E-maii: ludo. vrhm. nl Veiligheidsregio HOLLANDS MIDDEN Samen sterk voor meer veiligheid! Aan de Gemeenteraden van de gemeenten die deelnemen in de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Hollands Midden t.a.v. de griffiers

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid gemeente Eindhoven Dienst Brandweer en Rampenbestrijding Raadsbijlage nummer xa Inboeknummer oxroox64r Beslisdatum Blkw 22 januari 2002 Dossiernummer 204.104 Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 april 2007, bijlage nr. : 24-2007;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 april 2007, bijlage nr. : 24-2007; 07.0003314 De raad van de gemeente Son en Breugel; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 april 2007, bijlage nr. : 24-2007; gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel

Nadere informatie

Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer

Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer Portefeuillehouder van der Zwan Datum collegebesluit 1 maart 2016 Opsteller H. Tanja Registratie GF16.20022 Agendapunt 14 Voorstel

Nadere informatie

- het wenselijk is de voorzieningen voor brandveiligheid en hulpverlening in samenhang te treffen,

- het wenselijk is de voorzieningen voor brandveiligheid en hulpverlening in samenhang te treffen, VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING BRANDWEER PARKSTAD LIMBURG 2005 Het Algemeen Bestuur van Brandweer Parkstad Limburg, gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van Brandweer Parkstad Limburg,

Nadere informatie

SST*** Aan de gemeenteraden in Zeeland. Onderwerp: Ontwerp-l e begrotingswijziging 2013. Geachte gemeenteraad,

SST*** Aan de gemeenteraden in Zeeland. Onderwerp: Ontwerp-l e begrotingswijziging 2013. Geachte gemeenteraad, Aan de gemeenteraden in Zeeland SST*** 12.017097 li li Crisisbeheersing en Rampenbestrijding Brandweerzorg Geneeskundige Hulpverlenings gs- organisatie in de Regio (GHOR) Onderwerp: Ontwerp-l e begrotingswijziging

Nadere informatie

Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de. Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel

Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de. Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel 1. Inleiding 1.1 Veiligheidsregio Drenthe en het Regionaal risicoprofiel De Veiligheidsregio Drenthe heeft

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie

Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie C O N C E P T R A A D S V O O R S T E L Veiligheidregio Haaglanden Brandweer Haaglanden Bijlage 5.3 C O N C E P T R A A D S V O O R S T E L Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie

Nadere informatie

Concept-raadsvoorstel. Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân. Aan: de Raad

Concept-raadsvoorstel. Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân. Aan: de Raad Concept-raadsvoorstel Plaats X, Datum X Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân Aan: de Raad 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio s (Wvr) met het daaraan gekoppelde

Nadere informatie

Organisatieverordening Veiligheidsregio Brabant-Noord 2007

Organisatieverordening Veiligheidsregio Brabant-Noord 2007 Organisatieverordening Veiligheidsregio Brabant-Noord 2007 1 Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord, in vergadering d.d. 28 februari 2007 bijeen; overwegende: 1. dat de Veiligheidsregio

Nadere informatie

MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden

MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden ü Aanleiding MOED ü Algemene informatie brandweer in de veiligheidsregio ü Inhoud MOED ü Samenvatting uitspraken algemeen bestuur 1. Aanleiding MOED De wereld

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord

Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord Datum: 25-6-13 Onderwerp Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord Status Besluitvormend Voorstel Het college toestemming te verlenen tot het wijzigen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord Reg.nr. : B&W verg.. : Cie_verg. : Raadsverg.. : 1) Status Ter uitvoering van het bepaalde

Nadere informatie

Gemeenschappelijke samenwerkingsregeling Noord en Oost Gelderland. Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland

Gemeenschappelijke samenwerkingsregeling Noord en Oost Gelderland. Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland Wet gemeenschappelijke regelingen Inhoud: Blad 1 Blad 2 Blad 3 Blad 4 Blad 5 Blad 6 Blad 7 Blad 8 Gemeenschappelijke Regeling Regio Stedendriehoek Gemeenschappelijke samenwerkingsregeling Noord en Oost

Nadere informatie

mêê^w9êêsěľb^ėě Brandweer

mêê^w9êêsěľb^ėě Brandweer mêê^w9êêsěľb^ėě Brandweer veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland Postbus 234 7300 AE Apeldoorn Colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten die T^^A^Apddoorn deel uitmaken van de Veiligheidsregio

Nadere informatie

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Partijen A. De Veiligheidsregio s Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland

Nadere informatie

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband tussen 26 gemeenten.

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband tussen 26 gemeenten. BELEIDSPLAN 2011-2015 VEILIGHEIDSREGIO MIDDEN- EN WEST-BRABANT Bijlage 3. Sturing en organisatie De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

VRBZO. Wat doet VRBZO? Zie film

VRBZO. Wat doet VRBZO? Zie film VRBZO Wat doet VRBZO? Zie film Inhoud van de begroting wordt bepaald door Algemeen Bestuur (burgemeesters) Gemeenteraden geven hun zienswijze hierover Gemeentelijke bijdrage 2020: 42,6 mln Verdeling van

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0695 B.15.0695 Landgraaf, 13 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze over toekomstscenario's van de GHOR. Raadsvoorstelnummer: 23

Nadere informatie

Beoogd effect Het beschikken over een kader van uniforme tariefstelling voor dienstverlenende activiteiten door de brandweer VNOG.

Beoogd effect Het beschikken over een kader van uniforme tariefstelling voor dienstverlenende activiteiten door de brandweer VNOG. Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 18 december 2013 Onderwerp : Tarievenlijst Dienstverlening Brandweer VNOG 2014 Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1329 Bijlage: Tarievenlijst Dienstverlening Brandweer

Nadere informatie

VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING

VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING CVDR Officiële uitgave van Hardenberg. Nr. CVDR2572_1 28 februari 2017 VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING De raad van de gemeente Hardenberg; gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel 12 van

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

RAADSINFORMATIE- AVOND. Gemeente de Bilt, 6 december 2018

RAADSINFORMATIE- AVOND. Gemeente de Bilt, 6 december 2018 RAADSINFORMATIE- AVOND Gemeente de Bilt, 6 december 2018 Programma 1. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) 2. Regionaal risicoprofiel 3. Kadernota 2020 4. Op weg naar Beleidsplan 2020 2023 Gemeente de Bilt

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: Regionalisatie Brandweer Zuid-Limburg Gemeentebladnummer :2006/46 Behandelend ambtenaar : BINDELS, PETER Agendapunt : Portefeuille : ALGEMENE ZAKEN Registratienummer

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 31 oktober 2011 Agenda nr: Onderwerp: Risicoprofiel en beleidsplan Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 31 oktober 2011 Agenda nr: Onderwerp: Risicoprofiel en beleidsplan Veiligheidsregio Zuid-Limburg Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 31 oktober 2011 Agenda nr: Onderwerp: Risicoprofiel en beleidsplan Veiligheidsregio ZuidLimburg Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Verordening brandveiligheid en hulpverlening

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Verordening brandveiligheid en hulpverlening Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de

Nadere informatie

Ve1llghe1dsreg10 IJsselland Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten

Ve1llghe1dsreg10 IJsselland Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten , Ve1llghe1dsreg10 Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten datum Dinsdag 27 maart 2018 Aan de raden van de deelnemende gemeenten in Veiligheidsregio i.a.a. burgemeesters, gemeentesecretarissen, financieel

Nadere informatie

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES CONVENANT SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES 2012 Ondergetekenden: 1. Het Slotervaart, gevestigd te Amsterdam, in deze rechtsgeldig

Nadere informatie

Wijziging Samenwerkingsregeling GGD Gelre-IJssel. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Wijziging Samenwerkingsregeling GGD Gelre-IJssel. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Wijziging Samenwerkingsregeling GGD Gelre-IJssel Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Beoogd effect Een actueel regionaal risicoprofiel dat bijdraagt aan de doelstelling om risicogericht te kunnen werken.

Beoogd effect Een actueel regionaal risicoprofiel dat bijdraagt aan de doelstelling om risicogericht te kunnen werken. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering mr. S.C.C.M. Potters 31 januari 2019 Datum voorstel 18 december 2018 Agendapunt Onderwerp Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling GGD Noord- en Oost-Gelderland 2016 Voorstel nieuwe tekst 5e wijziging

Gemeenschappelijke regeling GGD Noord- en Oost-Gelderland 2016 Voorstel nieuwe tekst 5e wijziging BBS m Noord- en Oost-Gelderland Gemeenschappelijke regeling GGD Noord- en Oost-Gelderland 2016 Voorstel nieuwe tekst 5e wijziging De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Aalten, Apeldoorn,

Nadere informatie

Brandweer Bedum. Commissie Algemene Bestuurlijke Zaken. Rapportage en voortgang van de lokale Brandweer Bedum

Brandweer Bedum. Commissie Algemene Bestuurlijke Zaken. Rapportage en voortgang van de lokale Brandweer Bedum Brandweer Bedum Commissie Algemene Bestuurlijke Zaken Rapportage en voortgang van de lokale Brandweer Bedum Koos Poelma Commandant Brandweer 10 mei 2012 Programma Prestaties brandweerzorg Bedum 2011 Risico

Nadere informatie

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen veiligheidsregio s, politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen veiligheidsregio s, politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen veiligheidsregio s, politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Partijen A. Veiligheidsregio s Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid

Nadere informatie

Gemeenschappelijke verordening BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING

Gemeenschappelijke verordening BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING Gemeenschappelijke verordening BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING 1 Artikel 1 Brandweer Zuid-Limburg De beschikken over een brandweer. In de regeling daarvan wordt voorzien door middel gemeenschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel Nummer: 242561

Raadsvoorstel Nummer: 242561 Raadsvoorstel Nummer: 242561 Datum: 3 februari 2015 Hoort bij collegeadviesnummer: 242560 Datum raadsvergadering: 2 april 2015 Portefeuillehouder: A. Vermeulen Onderwerp Kadernota 2016 VRU Voorgesteld

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer:

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: Gemeente Boxmeer Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Ter uitvoering van het

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR77824_1. Verordening brandveiligheid en hulpverlening

CVDR. Nr. CVDR77824_1. Verordening brandveiligheid en hulpverlening CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR77824_1 8 november 2016 Verordening brandveiligheid en hulpverlening De raad van de gemeente Losser; gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel 12 van de Brandweerwet

Nadere informatie

Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail

Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen s, Politie en Art. 1 Doelen Partijen maken afspraken over: 1. organiseert bijeenkomsten voor de Doorlopend naar - Het vergroten

Nadere informatie

AAN DE RAAD. Op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen worden de Voorlopige Jaarstukken 2018 en Kadernota ter kennisname aangeboden.

AAN DE RAAD. Op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen worden de Voorlopige Jaarstukken 2018 en Kadernota ter kennisname aangeboden. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 10 Voorstel tot kennisneming van de jaarstukken 2018 en de Kadernota 2020-2023 van de VNOG en een zienswijze indienen op de Begrotingswijziging 2019 en concept- Programmabegroting

Nadere informatie

Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant;

Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant; Besluit Belastingsamenwerking West-Brabant Van Het Dagelijks Bestuur van de BWB Onderwerp Planning & Control Cyclus 2018 Agendapunt 8 Datum 22 december 2017 Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Nr. 420 14 december 2015 Organisatiebesluit Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel BG.2A Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden Bijlagen 5 d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel Gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Onderwerp : Gemeenschappelijke beleidsvisie externe veiligheid

Onderwerp : Gemeenschappelijke beleidsvisie externe veiligheid Zaaknummer : 155718 Raadsvergaderin : 12 januari 2016 agendapunt : g Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Gemeenschappelijke beleidsvisie externe veiligheid Collegevergadering : 23 november 2015 agendapunt

Nadere informatie

Aan: de raden van de gemeenten die deelnemen in GGD Noord- en Oost- Gelderland. - per verzonden - Geachte raden,

Aan: de raden van de gemeenten die deelnemen in GGD Noord- en Oost- Gelderland. - per  verzonden - Geachte raden, Kenmerk: DtB/as/018-Dir.036 Datum: 3 december 2018 Behandeld door: Martien de Vries E-mail: m.devries@ggdnog.nl Telefoonnummer: 088 443 3401 Onderwerp: Financiële en beleidsmatige kader 2020 GGD NOG Geachte

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 20 mei 2014 Agendapunt: RTG: 13 mei 2014

GEMEENTE NUTH Raad: 20 mei 2014 Agendapunt: RTG: 13 mei 2014 Reg.nr:Z.06073 INT.05773 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 20 mei 2014 Agendapunt: RTG: 13 mei 2014 AAN DE RAAD Onderwerp: Begroting 2015 Veiligheidsregio Zuid-Limburg 1. Samenvatting Op grond van de

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Begroting 2015. V Ą Vėiligheidsregio. ^ Drenthe

Begroting 2015. V Ą Vėiligheidsregio. ^ Drenthe Begroting 215 V Ą Vėiligheidsregio ^ Drenthe VOORWOORD Dit is d e t w e e d e b e g r o t i n g v a n V e i l i g h e i d s r e g i o D r e n t h e ( V R D ). Hierin is h e t v o l i e d i g e b u d g

Nadere informatie

Elburg Hattem Heerde Oldebroek

Elburg Hattem Heerde Oldebroek Voorstel voor: Bestuurscommissie Agendapunt: 6 Datum: 03-09-13 Onderwerp: Overname gemeentelijk materieel en uitrusting Domein: Auteur: G. van der Heide Bijlagen: - - Vooroverleg: Vz. Bcie : ja / nee Coord

Nadere informatie

Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West Brabant Aan de Raad Made, 9 oktober 2006 Raadsvergadering: 14 december 2006 Nummer raadsnota: 13 Onderwerp: Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Veiligheidsregio Fryslân. Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012

Veiligheidsregio Fryslân. Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012 Veiligheidsregio Fryslân Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012 Programma bijeenkomst 1. Risicoprofiel en uitval elektriciteitsvoorziening (VRF) 2. Impact stroomstoring (Liander) 3.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt 15

Raadsvoorstel agendapunt 15 Raadsvoorstel agendapunt 15 Vergadering d.d. 24 mei 2016 Datum B&W 17 mei 2016 Portefeuillehouder Drs. H. Nuijten Document-nr 016-025 Opsteller Mr. M. Olthuis Financiele stukken Veiligheidsregio Brabant-

Nadere informatie

: Instellen van gemeenschappelijke regeling 'Veiligheidsregio Brabant-Noord"

: Instellen van gemeenschappelijke regeling 'Veiligheidsregio Brabant-Noord RAADSVOORSTEL Onderwerp : Instellen van gemeenschappelijke regeling 'Veiligheidsregio Brabant-Noord" Inleiding Momenteel kent de hulpverleningsdienst Brabant-Noord twee gemeenschappelijke regelingen, namelijk

Nadere informatie

Presentaties -Brandweerzorgplan -Organisatieontwikkeling -Financiële bijdrage. Burgemeester Manager brandweer Financieel adviseur VRGZ

Presentaties -Brandweerzorgplan -Organisatieontwikkeling -Financiële bijdrage. Burgemeester Manager brandweer Financieel adviseur VRGZ Presentaties -Brandweerzorgplan -Organisatieontwikkeling -Financiële bijdrage Burgemeester Manager brandweer Financieel adviseur VRGZ Agenda Brandweerzorgplan Manager brandweer Organisatieontwikkeling

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 29 april Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid. Programma: Leven en welzijn koesteren

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 29 april Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid. Programma: Leven en welzijn koesteren \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 29 april 2009 Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak Afdeling: Beleid Programma: Leven en welzijn koesteren Product: Onderwerp: Zuid-Limburg Aan de Raad. \ Voorstel De

Nadere informatie

De raden van de Zeeuwse gemeenten. Geachte raad, Bijgevoegd treft u aan de 2 e begrotingswijziging 2016 van de GR GGD Zeeland.

De raden van de Zeeuwse gemeenten. Geachte raad, Bijgevoegd treft u aan de 2 e begrotingswijziging 2016 van de GR GGD Zeeland. Doorkiesnummer : 0113-249456 Uw kenmerk : Uw brief van : Ons kenmerk : 160418 NP/CvD Datum : 18 april 2016 De raden van de Zeeuwse gemeenten Onderwerp : 2e begrotingswijziging 2016 Geachte raad, Bijgevoegd

Nadere informatie

Presentatie VGGM. Politieke maandag Wageningen 10 oktober Albert-Jan van Maren Masja Kruse

Presentatie VGGM. Politieke maandag Wageningen 10 oktober Albert-Jan van Maren Masja Kruse Presentatie VGGM Politieke maandag Wageningen 10 oktober 2016 Albert-Jan van Maren Masja Kruse 1 Brandweer Gelderland- Midden Brandweer Wageningen per 1-1-2014 geregionaliseerd: onderdeel van Brandweer

Nadere informatie

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen Adviesnota voor de raad Onderwerp Jaarverslag 2011 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Datum collegebesluit dinsdag 24 april 2012 Datum raadsvergadering Donderdag 24 mei 2012 Agendapunt Portefeuillehouder

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0625 B.15.0625 Landgraaf, 1 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze ontwerp begroting 2016 BsGW Raadsvoorstelnummer: 24 PROGRAMMA

Nadere informatie

Toelichting bij de vierde wijziging van de Samenwerkingsregeling Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Gelre-IJssel Inhoudsopgave

Toelichting bij de vierde wijziging van de Samenwerkingsregeling Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Gelre-IJssel Inhoudsopgave Toelichting bij de vierde wijziging van de Samenwerkingsregeling Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Gelre-IJssel Inhoudsopgave 1. Aanleiding...2 2. Overzicht wijzigingen...2 2.1 Toetreding Hattem...2

Nadere informatie

Nummer : 2009/64 Datum : 1 oktober 2009 : Convenant Veiligheidsregio Zeeland en vorming één Brandweer Zeeland

Nummer : 2009/64 Datum : 1 oktober 2009 : Convenant Veiligheidsregio Zeeland en vorming één Brandweer Zeeland Voorbereidende raadsvergadering: 20 oktober 2009 Besluitvormende raadsvergadering: 10 november 2009 Portefeuillehouder: S.W.G.M. Kramer AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2009/64 Datum : 1 oktober 2009 Onderwerp

Nadere informatie

Landelijk Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail

Landelijk Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail Landelijk Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail Partijen A. De Veiligheidsregio Twente, de Veiligheidsregio IJsselland, de Veiligheidsregio Noord- en Oost

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST RAADSLEDEN, 4 DECEMBER 2018

INFORMATIEBIJEENKOMST RAADSLEDEN, 4 DECEMBER 2018 INFORMATIEBIJEENKOMST RAADSLEDEN, 4 DECEMBER 2018 Programma 1. De Veiligheidsregio Utrecht 2. Regionaal risicoprofiel 3. Kadernota 2020 4. Op weg naar Beleidsplan 2020 2023 5. Verdere proces 6. Vragen/discussie

Nadere informatie

datum: portefeuillehouder: Datum vergadering: 1 mei 2015 Burgemeester Pelzer 16 juni 2015 agendanummer: 12

datum: portefeuillehouder: Datum vergadering: 1 mei 2015 Burgemeester Pelzer 16 juni 2015 agendanummer: 12 Voorstel aan de gemeenteraad g emeente. datum: portefeuillehouder: Datum vergadering: 1 mei 2015 Burgemeester Pelzer 16 juni 2015 agendanummer: 12 onderwerp: Voorstel tot instemming geharmoni programma

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland 2017

Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland 2017 Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland 2017 De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst. Brommen, Doetinchem,

Nadere informatie

Nieuwe koersen. Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving. Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013

Nieuwe koersen. Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving. Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013 Nieuwe koersen Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013 Koerswijziging/bezuinigingen Aansluiten bij nieuwe wetgeving en taakopvattingen

Nadere informatie

*ZEA010C1B3C* Raadsvergadering d.d. 22 september 2015

*ZEA010C1B3C* Raadsvergadering d.d. 22 september 2015 *ZEA010C1B3C* Raadsvergadering d.d. 22 september 2015 Agendanr. 10. Aan de Raad No.ZA.15-33988/DV.15-500, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 10 september 2015 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening

Nadere informatie

Nr. 1998/5/6 Sector MI. Exloo, 14 april Onderwerp: Vaststelling Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening gemeente Borger-Odoorn

Nr. 1998/5/6 Sector MI. Exloo, 14 april Onderwerp: Vaststelling Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening gemeente Borger-Odoorn Nr. 1998/5/6 Sector MI Exloo, 14 april 1998 Onderwerp: Vaststelling Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening gemeente Borger-Odoorn OS M c,c? S" / i J Aan de gemeenteraad, ^~- ) De raden van de voormalige

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0848 B.17.0848 Landgraaf, 4 mei 2017 ONDERWERP: Zienswijze raad op de ontwerpbegroting 2018 stadsregio Parkstad Limburg PROGRAMMA

Nadere informatie

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Waarom een addendum? Het beleidsplan 2012-2015 is op 7 juli 2011 in een periode waarop de organisatie volop in ontwikkeling

Nadere informatie

Verordening brandveiligheid en hulpverlening van de gemeente Heerlen 2005

Verordening brandveiligheid en hulpverlening van de gemeente Heerlen 2005 CVDR Officiële uitgave van Heerlen. Nr. CVDR10487_1 12 juli 2016 Verordening brandveiligheid en hulpverlening van de gemeente Heerlen 2005 Artikel 1 Definities 1. In deze verordening wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 versie 9 mei 2007 Inleiding Het voorliggende Rampenplan Gemeente Assen 2007 beschrijft de organisatie en werkwijze van de

Nadere informatie

Kadernota begroting 2009 Welstandszorg Noord-Brabant

Kadernota begroting 2009 Welstandszorg Noord-Brabant Collegevoorstel Inleiding: Vanuit de adoptieregeling regio Brabant-Noord is extern een voorstel voorbereid inzake de kadernota begroting 2009 Welstandszorg Noord-Brabant. Omdat hiermee ingestemd kan worden

Nadere informatie