De Beleidshorizon vind je op Connect! Veranderen doen we samen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Beleidshorizon vind je op Connect! Veranderen doen we samen!"

Transcriptie

1 De Beleidshorizon vind je op Connect! Veranderen doen we samen! voor medewerkers

2 Bij Wilgaerden draait alles om het welzijn van ouderen met een zorgbehoefte of zorgindicatie die samenhangt met het ouder worden. Onze (potentiële) cliënten zijn ouderen in West-Friesland die door een afnemende gezondheid - of het wegvallen van de sociale omgeving - zorg, begeleiding of ondersteuning nodig hebben. Het gaan dan zowel om zelfstandig (beschermd) wonende cliënten, cliënten in een beschermde woonomgeving als tijdelijke cliënten (bijv. respijtzorg, revalidatie, palliatieve zorg of nachtzorg). cartoons: Mark de Koning

3 Herstructurering AWBZ Om het mogelijk te maken dat mensen langer thuis kunnen blijven en ervoor te zorgen dat de zorg ook in de toekomst betaalbaar blijft, zijn hervormingen nodig. Met ingang van 1 januari zien de veranderingen er als volgt uit:

4 Herijken beleid In transitiewerkgroepen hebben we analyses gemaakt van de zorg, arbeidsmarkt en deskundigheid, vastgoed, (communicatie-) technologie en bedrijfsvoering. Ook is vanuit het project Topzorg het project Topteams leveren Topzorg gestart, waarbij we de zorg- en dienstverlening vanuit het zelforganiserende vermogen van het team gaan vormgegeven en daarbij de eigen kracht van de cliënt en zijn sociale netwerk benutten. De transitieplannen sluiten hierop aan. Op basis van deze resultaten is de herijkte Beleidshorizon tot stand gekomen.

5 Gevolgen herstructurering Wat zijn voor ons de belangrijkste gevolgen van het anders inrichten van de langdurige zorg? Vernieuwd aanbod van complexe zorg Complexere zorgvragen vragen om hogere deskundigheid personeel Niet-complexe zorgvragen worden vaker opgepakt door mantelzorgers en vrijwilligers Belangrijke rol voor preventie Plattere organisatie met zelforganiserende teams Anders werken met minder middelen

6 Nieuwe kansen De veranderingen bieden ons veel kansen om onze zorg- en dienstverlening goed te laten aansluiten op de veranderende vraag (meer extramuraal en zwaardere zorgvraag): Zorg op maat, de cliënt voorop Het leveren van deskundige onplanbare zorg en 24-uurs zorg in onze woonzorgcentra en de woonzorgzones Hogere deskundigheid van medewerkers in het leveren van psychogeriatrische zorg, complexe somatiek en overige zorg Inzet van domotica (zorg op afstand, veiligheid, medicijngebruik,. ) Nieuw aanbod ontwikkelen en/of uitbreiden voor de private zorgmarkt Wonen op maat: variatie in de huurappartementen Aanpassen van de woonomgeving (bijv. beschermde buitenruimte, stalruimte voor booster en parkeerplek) Verhogen en/of professionaliseren van de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers/familie Deelname aan sociale gebiedsteams Adviesverstrekking cliëntadviseurs (financieel, wonen, zorg, activiteiten) Versteviging samenwerking (met o.a. Wmoconsulenten, woningcorporaties, welzijnsorganisaties, ziekenhuis, huisartsen en overige zorgaanbieders) Uitbouwen van de dienstverlening in woonzorgzones (restaurantmogelijkheden en andere activiteiten)

7 Risico s Elke verandering brengt onzekerheden met zich mee. Daar zijn we ons van bewust en daar houden we in onze beleidsvorming ook zoveel mogelijk rekening mee. Als belangrijkste risico s zien we: Het onvoldoende kunnen inspelen op de veranderende zorgvraag en meerdere financieringsvormen Een krapper wordende arbeidsmarkt Complexere financiering (Privaat, Wmo, Wlz en Zvw) en de zorgcontractering wordt onzekerder) Toename van de administratieve druk door meerdere verantwoordingssystemen Blijvende investeringen in vastgoed (leeftijd gebouwen en verandering in zorgvraag)

8 Waar staan we voor? Comfortabel en plezierig ouder worden, dat gunnen we iedereen. Ook als het (tijdelijk) op eigen kracht niet meer gaat. Wij willen met uitstekende ouderenzorg een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van ouderen in West-Friesland. Met zorg op maat, uitgaande van de individuele wensen en mogelijkheden van de cliënt én in goede samenwerking met alle betrokken partijen. Wij zetten alles op alles om mensen te ondersteunen in het zo comfortabel en plezierig mogelijk ouder worden. Waar mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving, maar als dat (tijdelijk) niet meer lukt in een nieuw thuis, op een van onze locaties in de buurt. respect Wij leveren maatwerk en doen dat met respect, openheid, in leren van/aan elkaar en vooral met trots. openheid trots leren van /aan elkaar Kijk ook op wilgaerden.nl Voor uitstekende ouderenzorg!

9 Samen denken, doen en doorzetten We realiseren ons dat we in deze veranderende omgeving veel van je vragen. Een andere, vaak zwaardere zorgvraag, meer extramuraal, werken in zelforganiserende teams, met meer nadruk op samenwerken en ook nog de onduidelijkheid of je bijvoorbeeld wel op jouw locatie blijft werken. En ondertussen gaat je werk gewoon door. Uiteraard proberen we je zo goed mogelijk te ondersteunen en te faciliteren. Samen gaan we de verandering in en samen blijven we een prachtige zorg- en dienstverlening neerzetten voor onze (toekomstige) cliënten.

10 Nieuwe manier van werken Binnen het meerjarenprogramma Topzorg zijn we in 2012 en 2013 aan de slag gegaan met cliëntgerichtheid en gastvrijheid. De nadruk lag daarbij op de bejegening en het luisteren naar de wensen van cliënt. In het dit jaar gestarte project Topteams leveren Topzorg gaan we de cliënt nog beter ondersteunen in zijn of haar eigen kracht door kleinere, cliëntgerichte teams.

11 Zelforganiserende teams We creëren daarvoor zelforganiserende teams waarbij de verantwoordelijkheden en bevoegdheden lager in de organisatie worden gelegd. We stellen hiervoor kaders, sturen meer op hoofdlijnen en vragen je om verantwoordelijkheid te nemen en verantwoording af te leggen. Binnen de zelforganiserende teams worden prioriteiten gesteld en worden de alledaagse werkzaamheden georganiseerd. De teams worden in hun ontwikkeling ondersteund vanuit het programma Topzorg. De teamleider gaat de rol van teamcoach vervullen. In dit veranderingsproces krijgen we praktische ondersteuning van het overheidsprogramma In voor zorg!

12 Acties tot 2018 Uit de analyses is per onderdeel een aantal concrete acties benoemd. Deze acties zijn opgenomen in de Beleidshorizon en in de jaarplannen. Waar gaan we deze periode mee aan het werk? Acties Interne Bedrijfsvoering 1 Traject Topteams leveren Topzorg implementeren 2 Ondersteunende processen hierop laten aansluiten 3 Vernieuwen kaders decentraal/centraal 4 Herinrichten organisatiestructuur 5 Herinrichten accountmanagement Zorgkantoor, gemeenten en zorgverzekeraars 6 Digitalisering bedrijfsvoeringsprocessen 7 Optimaliseren managementinformatie Acties Zorg- en dienstverlening Deelnemen aan ontwikkeling van regionaal expertisecentrum Ondersteuningsaanbod mantelzorgers en vrijwilligers doorontwikkelen Expertise inzetten voor preventie, advies en voorlichting Welzijnsactiviteiten in samenwerking met welzijnsinstellingen vormgeven Restaurantfunctie optimaliseren Ontwikkelen privaat aanbod Arbeidsmarkt & deskundigheidsbevordering In samenspraak met het programma Topzorg investeren in deskundigheid medewerkers Teamcoaches scholen op competenties coachend leidinggeven Verhogen van mobiliteit en flexibiliteit Werven/aantrekken van jong, gekwalificeerd personeel De Beleidshorizon vind je op >

13 Invulling geven aan goed werkgever zijn Strategische personeelsplanning (meerjarig) Inzet social media Acties Vastgoed Extramuralisering Sint Jozefpark (periode 16-18) Herbouw Zandhove op nieuwe locatie (periode nog nader te bepalen) met mogelijk uitbreiding aantal intramurale plaatsen Sint Nicolaas vernieuwen; in samenhang bezien met productie Herfstzon Opstellen transitieplannen per locatie Opstellen financiële kaders en normbedragen Herinrichten beheer aansluitend op herziening organisatiestructuur Optimaliseren Ultimo Informatie en communicatietechnologie Optimaliseren Cliëntvolgsysteem Op basis kosten-baten besparende technologieën inzetten in zorg- en dienstverlening Acties Resultaat CQ > 8,5 IGZ-inspecties: voldoende (m.n. medicatieveiligheid) MedewerkerMonitor > 7,7 Zorg- en dienstverlening middels zelforganiserende teams gerealiseerd Deskundigheid medewerkers verhoogd Intensivering benutting vrijwilligers en mantelzorgers, vast item van het zorgleefplan en daarmee de zorg- en dienstverlening Intensievere samenwerking met externe partners Ontwikkeling adequate, efficiënte overhead binnen de marges van de Berenschot-benchmark Financieel gezond: omzet > 50 miljoen, behoud weerstandsvermogen, liquiditeit groen. wilgaerden.nl en Connect.

14 Hoe nu verder? Stap voor stap gaan we samen aan de slag om de noodzakelijke veranderingen te realiseren. Hoe houden we je op de hoogte? We informeren je via de bekende kanalen en op vaste momenten. Persoonlijk waar mogelijk, op Connect, in Nieuwsgaerd en via (groeps) . Ook maken we een vraag- en antwoordoverzicht op Connect, waar jij ook jouw vraag kunt stellen.

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Ons visiedocument? www.wilgaerden.nl Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Bij Wilgaerden draait alles om het welzijn van ouderen met een zorgbehoefte of zorgvraag die samenhangt met het ouder

Nadere informatie

Peter Tijssen directeur / bestuurder

Peter Tijssen directeur / bestuurder Peter Tijssen directeur / bestuurder Werkgebied 1 Aantal cliënten Intramuraal 188 Volledig pakket thuis 10 Extramuraal 42 Dagopvang 25 Totaal 265 Financiën Omzet 18.101.817 waarvan AWBZ 15.855.035 Resultaat

Nadere informatie

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk Gewoon leven Samenvatting Contourennotitie Raamwerk 2016-2018 April 2016 lnleiding In 2015 heeft Raamwerk ervaring opgedaan met het nieuwe stelsel voor de langdurige zorg (Wlz) en de Wmo en Jeugdwet. Het

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

Ondernemingsplan Opella

Ondernemingsplan Opella Ondernemingsplan Opella 02 08 Op weg naar 2020 Bijzonder en gewoon Zorgdienstverlener Opella ondersteunt mensen op allerlei manieren, waarbij het zo zelfstandig mogelijk leven en wonen voorop staat. Ondanks

Nadere informatie

Leiden veranderingen in de VVT tot samenwerking

Leiden veranderingen in de VVT tot samenwerking Leiden veranderingen in de VVT tot samenwerking Dwingt de veranderingen in de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg zorgaanbieders tot samenwerking? Frans van Rijn 21 maart 2013 1 Veranderingen in

Nadere informatie

Scheiden van wonen en zorg

Scheiden van wonen en zorg Scheiden van wonen en zorg Een nieuwe koers voor welzijn en zorg 14 november 2012 Themadag Commissie Ouderenzorg Religieuzen Carla Cornuit Inleiding Carla Cornuit: bestuurder LuciVer LuciVer Een kleinschalige

Nadere informatie

Van mens tot mens met hart en hoofd

Van mens tot mens met hart en hoofd Van mens tot mens met hart en hoofd Strategisch Plan SWZ 2016-2020 Bestemd voor medewerkers en belanghebbenden van SWZ Aan een afgedrukte versie kunnen geen rechten worden ontleend. De enige geldige versie

Nadere informatie

Robin: Strategisch denken en handelen 13 september 2012. Oplossingen binnen handbereik

Robin: Strategisch denken en handelen 13 september 2012. Oplossingen binnen handbereik Robin: Strategisch denken en handelen 13 september 2012 Communicati Coördina econnect tie Contro ie le Oplossingen binnen handbereik Introductie Robin Matteman, I4C-Connect. Ontzorgt zorgprofessionals:

Nadere informatie

Strategische zelfanalyse

Strategische zelfanalyse Strategische zelfanalyse Vol vertrouwen de WMO tegemoet Wat betekent de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor uw organisatie? Hoe houdt u goed rekening met de modernisering van de AWBZ?

Nadere informatie

Communicatieplan Herijking Strategie

Communicatieplan Herijking Strategie Communicatieplan Herijking Strategie - Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk - voorbereiding: 18 juli 2014 bespreking Directieraad: voorgenomen besluit Bestuur: advies Cliëntenraad: advies Ondernemingsraad:

Nadere informatie

Pieter van Foreest in verandering. September 2013

Pieter van Foreest in verandering. September 2013 Pieter van Foreest in verandering September 2013 Wat is oud? Demografie Toename aantal 80 + -ers 12.000 10.000 8.000 6.000 4.000 2.000 Prognose aantal 80+-ers per gemeente 0 2013 2015 2020 2030 2040 Delft

Nadere informatie

Profielschets Directeur-bestuurder Catharina Stichting

Profielschets Directeur-bestuurder Catharina Stichting Profielschets Directeur-bestuurder Catharina Stichting ERLY the consulting company Datum: juni 2017 Adviseur: drs. Lilian Vos Catharina Stichting De Catharina Stichting is een kleinschalige zorg- en welzijnsorganisatie

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 Inhoud van de presentatie 1. Wat zijn de belangrijkste trends 2. Hoe is het nu geregeld? 3. Hooflijnen nieuwe stelsel 4. PGB in de Wmo 5. Eigen

Nadere informatie

Vernieuwing medezeggenschap binnen Wilgaerden Voorstel Waardigheid en trots

Vernieuwing medezeggenschap binnen Wilgaerden Voorstel Waardigheid en trots Nederland verandert, de zorg verandert mee, dus ook de medezeggschap. Vernieuwing medezeggschap binn Wilgaerd Voorstel Waardigheid trots 1. Inleiding Vanaf januari 2015 heeft Wilgaerd e ontwikkeling in

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Bijeenkomst cliëntenraden Zorgkantoor Friesland Wlz & De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Planning 10.00 11.00 Korte terugblik Presentatie Wlz Presentatie Wijkverpleging 11.00-11.45

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen

Aandacht voor iedereen Aandacht voor iedereen Veranderingen in de zorg Klankbordgroep belangenbehartiging Aalsmeer 12 mei 2014 Esther Anker Adviseur versterking Wmo In deze presentatie 1. Landelijke ontwikkelingen 2. Hoe is

Nadere informatie

Factsheet: Monitor Hervorming van de Langdurige Zorg 2015

Factsheet: Monitor Hervorming van de Langdurige Zorg 2015 Factsheet: Monitor Hervorming van de Langdurige Zorg 2015 ActiZ 1 oktober 2014 drs. S. van Klaveren K.J. van de Werfhorst MSc Projectnummer: 419052 Correspondentienummer: DH-0110-4067 Inhoud SAMENVATTING

Nadere informatie

mensen verbinden MEERJARENBELEID 2013 2016

mensen verbinden MEERJARENBELEID 2013 2016 mensen verbinden MEERJARENBELEID 2013 2016 Beweging 3.0 Postbus 2633 3800 GD Amersfoort T: (033) 476 37 61 E: bestuurssecretariaat@beweging3.nl Bezoekadres: St. Brandaenstraat 4 3814 WZ Amersfoort 2013

Nadere informatie

Programma Langer thuis. Peter Alders

Programma Langer thuis. Peter Alders Programma Langer thuis Peter Alders Langer thuis: opgave ouderenzorg Mensen wonen langer zelfstandig; Voorkeur van mensen om thuis te blijven wonen Kosten voor overheid lager als mensen thuis blijven wonen

Nadere informatie

De positie van de(thuis)zorg. Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog

De positie van de(thuis)zorg. Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog De positie van de(thuis)zorg Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog de Zorgboog Voor alle generaties; dus kraamzorg, Jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar, behandelpraktijk (paramedici),

Nadere informatie

Datum 25 juli 2014 Betreft Transitie Hervormingen Langdurige Zorg

Datum 25 juli 2014 Betreft Transitie Hervormingen Langdurige Zorg > Retouradres Directoraat Generaal Langdurige Zorg Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78 34 NLD www.rijksoverheid.nl Kenmerk 646367-124068-HLZ Datum 25 juli 2014 Betreft

Nadere informatie

WELKOM! Discussie- en netwerkbijeenkomst Scheiden Wonen & Zorg. Stichting Ruimtelijk Management 14 februari 2013

WELKOM! Discussie- en netwerkbijeenkomst Scheiden Wonen & Zorg. Stichting Ruimtelijk Management 14 februari 2013 WELKOM! Discussie- en netwerkbijeenkomst Scheiden Wonen & Zorg Stichting Ruimtelijk Management 14 februari 2013 Arthur van Iterson kw8 Project- en Conceptontwikkeling 06-31927552 Ellis Brinkman LS Projectmanagement

Nadere informatie

interim-professionals voor Finance & Control

interim-professionals voor Finance & Control Veel omzet draaien, maar toch weinig verdienen? Niet beschikken over de juiste managementinformatie? Ineens geconfronteerd worden met liquiditeitsproblemen? Een ervaren interim-manager kan u bijstaan om

Nadere informatie

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw,

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw, De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 I~~ Cj Contactpersoon Martijn van der Linden,

Nadere informatie

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed Gerard Koster VNG Opbouw presentatie 1. Ontwikkelingen 2. Opgaven regionaal/lokaal 3. Samenwerking 4. Voorbeelden 5. Vragen aan u 1. Ontwikkelingen Extramuralisering:

Nadere informatie

Opdracht transitiemanager voor de wijken

Opdracht transitiemanager voor de wijken Opdracht transitiemanager voor de wijken Deze opdracht beschrijft de rol van de transitiemanager voor de wijken in de implementatie van de strategie van Magentazorg en Actiezorg. De opdracht heeft een

Nadere informatie

Cliënt in beweging. van zorgen voor naar zorgen dat. Voorwoord

Cliënt in beweging. van zorgen voor naar zorgen dat. Voorwoord Cliënt in beweging van zorgen voor naar zorgen dat Meerjarenbeleidsplan 2016-2020 Voorwoord In 2014 en 2015 is er een maatschappelijke verandering in gang gezet die veel betekent voor de Nederlandse burger

Nadere informatie

https://insights.abnamro.nl/branche/drie-wetten-verantwoordelijk-voor-fin... Laatste update:: 19 mei 2016

https://insights.abnamro.nl/branche/drie-wetten-verantwoordelijk-voor-fin... Laatste update:: 19 mei 2016 Page 1 of 6 Laatste update:: 19 mei 2016 Page 2 of 6 Langdurige Zorg De langdurige zorg bestaat uit ondersteuning en verzorging van ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en mensen met langdurig psychische

Nadere informatie

Opdracht wijkmanager Heerhugowaard / Langedijk 2015 2017

Opdracht wijkmanager Heerhugowaard / Langedijk 2015 2017 Opdracht wijkmanager Heerhugowaard / Langedijk 2015 2017 Inleiding Deze opdracht beschrijft de rol van de wijkmanager Heerhugowaard / Langedijk in de implementatie van de strategie van Magentazorg. Deze

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Congres Cliëntenraden Waardigheid & Trots Bunnik, 9 oktober 2017 Ingrid Renes en Jolanda van der Heide Zorgkantoor Zilveren Kruis Workshop cliëntenraad en zorginkoop

Nadere informatie

Raadsledendag 20 september

Raadsledendag 20 september Raadsledendag 20 september Wet langdurige zorg & Zorgverzekeringswet Marlies Kamp Manon Jansen Programmamanagement HLZ 3 Presentatie 1. Wet langdurige zorg 2. Zorgverzekeringswet 3. Implementatie 4. Communicatie

Nadere informatie

Jaarverslag Samenwerken aan Vernieuwing

Jaarverslag Samenwerken aan Vernieuwing Jaarverslag 2013 Samenwerken aan Vernieuwing keten partners Samenwerken aan Vernieuwing Het jaar 2013 heeft voor Amaris in het teken staan van vernieuwing. Dit jaar hebben wij de eerste stappen gezet in

Nadere informatie

ZORGINKOOP PRESENTATIE

ZORGINKOOP PRESENTATIE ZORGINKOOP PRESENTATIE voor Themadag CNV in Nijkerk Woensdag 25 mei 2016 door Sabrina Weij Zorginkoper / Relatiebeheerder Care Inhoud presentatie Uitleg werkzaamheden Zorgkantoor DSW Transities / overhevelingen

Nadere informatie

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid BUITENSTE BINNEN Op weg naar een nieuwe werkelijkheid Aanleiding 1. Visie kabinet hervorming langdurige zorg 2. Transitie AWBZ Wmo-Jeugdwet-Participatiewet: Overheveling taken rijk gemeenten Bezuiniging

Nadere informatie

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie?

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? Vraag en antwoord 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? 2. Maasduinen en Zorggroep Elde hebben de kwaliteit op orde en zijn financieel gezond. Waarom gaan zij samenwerken? 3. Wie is Maasduinen en

Nadere informatie

Zorggroep De Vechtstreek beter voorbereid op de toekomst!

Zorggroep De Vechtstreek beter voorbereid op de toekomst! Zorggroep De Vechtstreek beter voorbereid op de toekomst! Zorggroep De Vechtstreek had als centraal doel bij de start van het In voor Zorgtraject om haar implementatievermogen structureel te vergroten.

Nadere informatie

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon

Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015. Goede maat en juiste toon Visiedocument Zorggroep Almere 2010-2015 Goede maat en juiste toon 0 2015 2010 2015 2010 2015 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 0 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015 2010 2015

Nadere informatie

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Hanneke Henkens Congres Herstelwerkzaamheden 14 december 2006 WMO, WIA, WWB, Poortwachter AWBZ ZVW Forensisch wettelijk kader GGz Maatschappelijke

Nadere informatie

Ondernemingsplan richting 21

Ondernemingsplan richting 21 Ondernemingsplan richting 21 Inhoudsopgave. Iedereen verdient Respect. 3 De zorg verandert snel. 4-7 Veelzijdig aanbod van wonen, zorg en welzijn. 8 Werken vanuit vier pijlers. 9-10 Waar gaat Respect zich

Nadere informatie

IJsselheem en veranderingen in de zorg

IJsselheem en veranderingen in de zorg IJsselheem en veranderingen in de zorg Zorgkosten Kosten AWBZ 25 miljard euro (2011); nu 27 miljard In 10 jaar tijd een stijging van 38% Tekort 3 miljard euro In 2013 een daling door invoering scheiden

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN ZORGEN VOOR DE TOEKOMST STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2013-2017 SWINHOVE GROEP Definitieve versie 2.2 Addendum 2015 Zwijndrecht, 15 september 2015 Strategisch beleidsplan 29 oktober 2013 definitieve versie 2.2

Nadere informatie

Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink

Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink Stand van zaken regeerakkoord op dit moment Kern is versterking van zorg thuis ( extramuraliseren ) via Wmo en Zorgverzekeringswet Uit

Nadere informatie

Voorwoord. De ontwikkeling in beeld

Voorwoord. De ontwikkeling in beeld De keuze van Savant 2015-2016 Voorwoord De langdurige zorg in Nederland wordt hervormd om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Ook de visie op zorg is veranderd. Er is een verschuiving van Zorgen

Nadere informatie

Opdracht transitiemanager voor de 3 grote locaties

Opdracht transitiemanager voor de 3 grote locaties Opdracht transitiemanager voor de 3 grote locaties Deze opdracht beschrijft de rol van de transitiemanager voor de 3 grote locaties (Lauwershof, Oudtburgh en Zuyder Waert) in de implementatie van de strategie

Nadere informatie

Transities in de langdurende zorg. Lizette de Laat Rens de Haas

Transities in de langdurende zorg. Lizette de Laat Rens de Haas Transities in de langdurende zorg Lizette de Laat Rens de Haas Initiatief Deze workshop is ontstaan vanuit een gezamenlijk initiatief van de gemeente Tilburg en de Tilburgse zorgaanbieders De Wever en

Nadere informatie

Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het

Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het proces en tijdlijnen rond zorginkoop 2017 en hebben aanvullingen

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 11 april, 13 april, 18 april, 21 april 2017

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 11 april, 13 april, 18 april, 21 april 2017 Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging 11 april, 13 april, 18 april, 21 april 2017 Programma Welkom Korte terugblik naar bijeenkomsten in november/december 2016 en vooruitblik naar zorginkoop

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

Klaar voor 2015 e.v. Hans Helgers. voorzitter Raad van Bestuur

Klaar voor 2015 e.v. Hans Helgers. voorzitter Raad van Bestuur Klaar voor 2015 e.v. Hans Helgers voorzitter Raad van Bestuur 11 december 2013 1 De Opbouw Wie of wat is De Opbouw? Opgericht 1939 Medewerkers ca. 5.500 (3.219 fte) 200+ locaties in 114 gemeenten in 3

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest

Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest 30 maart 2017 Andere tijden..wat is oud.? Nieuwe generatie ouderen (actieve 65+) Eigen regie/eigen keuzes Consument: zelf betalen,

Nadere informatie

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 V&V en GZ Disclaimer De documenten opgesteld door het zorgkantoor ten behoeve van de inkoop van langdurige zorg 2015 zijn onder voorbehoud van wijzigend beleid

Nadere informatie

Voor elkaar, slim samen werken in de regio

Voor elkaar, slim samen werken in de regio Voor elkaar, slim samen werken in de regio Presentatie congres 'Samen vernieuwen in de Wmo' - 15 juni in Nieuwegein Rob Slegers Linda Visser RSZK Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen Zuid-Oost Brabant

Nadere informatie

Utrecht gezond! Ervaringen in samenwerking

Utrecht gezond! Ervaringen in samenwerking Utrecht gezond! Ervaringen in samenwerking In Utrecht samenwerking niet nieuw Al jarenlange samenwerking op verschillende onderwerpen, zoals: - Collectiviteit voor uitkeringsgerechtigden en minima - Gezamenlijke

Nadere informatie

Integrale producten: Respijtzorg en Time-out voorziening

Integrale producten: Respijtzorg en Time-out voorziening ntegrale producten: Respijtzorg en Time-out voorziening Versie atum 2.1 30-10-2017 Respijtzorg Respijtzorg is zorg ter ontlasting van de informele zorg rond een cliënt. Er zijn diverse vormen van respijtzorg.

Nadere informatie

Facilitering eigen regie

Facilitering eigen regie Congres Samen vernieuwen in de WMO, juni 2015 de kern van de transitie Facilitering eigen regie Hans Hendriks, programmamanager Cliënt in Regie Archipel Doelgroepen ouderen en mensen met chronische beperkingen

Nadere informatie

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

Verkorte versie fusiedocument

Verkorte versie fusiedocument Verkorte versie fusiedocument Gelopen proces fase 1 o Reden fusie is steeds leidend geweest, is bekend o Diverse gremia mee laten denken in voorbereiding o Uitwerking in 4 werkgroepen (en werkgroep communicatie)

Nadere informatie

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Astrid Buis Stijgende kosten zorg Vergrijzing Vereenzaming Professionalisering Individualisering Bureaucratisering Wet- en regelgeving

Nadere informatie

!7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING

!7: ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING !7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE Uitgangspunten en inkoopdoelen 2015 Verpleging en Verzorging (V&V) U hebt recht op langdurige zorg als dat nodig is. Denk aan

Nadere informatie

Nieuwe woonzorgcentrum

Nieuwe woonzorgcentrum Nieuwe woonzorgcentrum Kerngegevens Topaz Jaarbegroting: 63 miljoen Locaties : 7 Intramurale plaatsen: 967 Dagbehandeling: 81 Aantal clienten: 1672 Aantal medewerkers: 1700 Aantal medewerkers fte: 890

Nadere informatie

Van TopZorg naar Programma Samen Uniek.

Van TopZorg naar Programma Samen Uniek. Van TopZorg naar Programma Samen Uniek. Uitwerking doelen Client voorop en Zelforganisatie en het traject en de doelen van De Werkvloer Centraal Maaike Zweep Programmadirecteur zorg 20 mei 2015 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Het credo wordt steeds meer: zorgen dat.in plaats van zorgen voor.

Het credo wordt steeds meer: zorgen dat.in plaats van zorgen voor. Jaarplan 2014 Inleiding In dit jaarplan wordt tegen de achtergrond van grote veranderingen in de zorgfinanciering een uitwerking gegeven van de plannen van Orion voor het jaar 2014. De gemeentes worden

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden Wlz. 22 maart 2016

Bijeenkomst cliëntenraden Wlz. 22 maart 2016 Bijeenkomst cliëntenraden Wlz 22 maart 2016 Programma - Doel van de ochtend - Terugblik inkoop Wlz 2016 - Inkoop Wlz 2017 - Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) - Waardigheid & Trots -

Nadere informatie

Lid Raad van Toezicht Aandachtgebieden financiën, bedrijfsvoering en vastgoed

Lid Raad van Toezicht Aandachtgebieden financiën, bedrijfsvoering en vastgoed Vacature Lid Raad van Toezicht Aandachtgebieden financiën, bedrijfsvoering en vastgoed Stichting De Waalboog Nijmegen 13 maart 2019 1 Stichting De Waalboog Stichting De Waalboog is één van de grote Nijmeegse

Nadere informatie

PROFIEL MANAGER ZORG, WELZIJN EN ONDERSTEUNING @ STICHTING ZORGSAAM / CURAMUS

PROFIEL MANAGER ZORG, WELZIJN EN ONDERSTEUNING @ STICHTING ZORGSAAM / CURAMUS PROFIEL MANAGER ZORG, WELZIJN EN ONDERSTEUNING @ STICHTING ZORGSAAM / CURAMUS 17 juli 2013 voor meer info over de functie: Lidewij Geertsma, adviseur Leeuwendaal, telefoon (070) 41 42 700 voor sollicitatie:

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2013

Verkort jaarverslag 2013 Verkort jaarverslag 2013 Een (wijk)bewoner is voor ons het allerbelangrijkst Hij is niet afhankelijk van ons Wij zijn afhankelijk van hem Hij is geen onderbreking in ons werk Hij is de reden Hij is geen

Nadere informatie

Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg Samen in beweging

Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg Samen in beweging Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg 2017-2020 Samen in beweging De wens van cliënten staat voorop in onze zorg. Bij hen ligt de regie. We zijn samen in beweging Als organisatie

Nadere informatie

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar Hoe de zorgwetgeving verandert Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar In de zorg gaat er veel veranderen. De AWBZ gaat verdwijnen. Een groot deel van de AWBZ-zorg gaat over naar de Wmo, de Jeugdwet

Nadere informatie

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 V&V en GZ Disclaimer De documenten opgesteld door het zorgkantoor ten behoeve van de inkoop van langdurige zorg 2015 zijn onder voorbehoud van wijzigend beleid

Nadere informatie

Welkom! André Vermaas. Workshop Ruimtelijke Ordening 21-11-2014 12:27. Informatie of wensen: willwestbroek@wsaudiovisueel.nl 1

Welkom! André Vermaas. Workshop Ruimtelijke Ordening 21-11-2014 12:27. Informatie of wensen: willwestbroek@wsaudiovisueel.nl 1 Welkom! Workshop Ruimtelijke Ordening André Vermaas Directeur van Careyn, bureau Zorg en Vastgoed - Ouderenhuisvesting in Westland Keuzevrijheid en diversiteit Missie Careyn decentralisatie in het sociale

Nadere informatie

Trends. Het rijksbeleid en het gemeentelijk beleid op het terrein waarmee VPTZ-organisaties te maken hebben,

Trends. Het rijksbeleid en het gemeentelijk beleid op het terrein waarmee VPTZ-organisaties te maken hebben, Jaarverslag 2013 Trends De doelgroep waarvoor VPTZ-organisaties zich inzetten bestaat voor het grootste deel uit oude(re) mensen. Aan eenieder in zijn laatste levensfase en diens naasten, bieden opgeleide

Nadere informatie

Financiële Zorgthermometer - 4 e kwartaal

Financiële Zorgthermometer - 4 e kwartaal Financiële Zorgthermometer - 4 e kwartaal 2015 - Dit onderzoek kan worden overgenomen met bronvermelding. Toezending Utrecht, december 2015 Agenda Managementsamenvatting Generieke resultaten Sectorresultaten:

Nadere informatie

opening informatiebijeenkomst zorgaanbieders Zwolle, 25 juni 2014 Ria Stegehuis, directeur Zorg

opening informatiebijeenkomst zorgaanbieders Zwolle, 25 juni 2014 Ria Stegehuis, directeur Zorg Menzis wijkverpleging opening informatiebijeenkomst zorgaanbieders Zwolle, 25 juni 2014 Ria Stegehuis, directeur Zorg Programma 1. Opening bijeenkomst (Ria Stegehuis) 2. Menzis visie/ambitie Wijkverpleging

Nadere informatie

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Programma Welkom en korte kennismaking Pluspunt aan het werk Ouderen Mantelzorgers Visie Pluspunt op ontwikkelingen in sociaal domein Pluspunt aan het werk

Nadere informatie

Regioanalyse Midden IJssel Zorgkantoor Midden IJssel Juni 2019

Regioanalyse Midden IJssel Zorgkantoor Midden IJssel Juni 2019 Regioanalyse Midden IJssel 2019 Juni 2019 Regioanalyse Midden IJssel Inleiding stelt jaarlijks een regioanalyse samen. Deze regioanalyse vertaalt de landelijke en regionale ontwikkelingen rondom zorgvraag

Nadere informatie

Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep

Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep Praktijk verhaal Naam presentator Marieke van Haaren gebiedsondersteuner ZZG zorggroep, gebied Wijchen, Maas en Waal Programma Wie is ZZG zorggroep? Ontwikkeling

Nadere informatie

Personeel Talma Urk. Waar wij voor staan. We zijn trots op Talma

Personeel Talma Urk. Waar wij voor staan. We zijn trots op Talma Personeel Talma Urk Waar wij voor staan Ondersteuning van de cliënt in het voortzetten van het leven zoals hij gewend was. Wij bieden op Urk kwalitatief goede zorg. Wij leveren een totaalpakket uitgaande

Nadere informatie

SAMENVATTING REGEERAKKOORD

SAMENVATTING REGEERAKKOORD SAMENVATTING REGEERAKKOORD Zorg algemeen I N H O U D 1. Het zorgverzekeringsstelsel 2. Preventie, ook op de werkvloer 3. Het aantal polissen 4. De budgetpolis 5. Eigen risico en eigen bijdrage(n) 6. De

Nadere informatie

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Wonen en zorg: onlosmakelijk met elkaar verbonden Introductie

Nadere informatie

Bestuur & Management Consultants. Katherine Boon Ester Rood

Bestuur & Management Consultants. Katherine Boon Ester Rood Bestuur & Management Consultants Katherine Boon Ester Rood 1 Presentatie Project!mpulsbijeenkomsten Samen in de wijk Themasessie Grenzen aan vermaatschappelijking en extramuralisering 2 Impressies Extramuralisering

Nadere informatie

Samenvatting consultatie Ledenraad. Zorginkoopbeleid 2018

Samenvatting consultatie Ledenraad. Zorginkoopbeleid 2018 Samenvatting consultatie Ledenraad Zorginkoopbeleid 2018 1 Introductie De Ledenraad is betrokken bij het zorginkoopbeleid en contractering van zorg middels: Enquête Formele Ledenraadsvergadering Regionale

Nadere informatie

Aad Koster 17 september 2013. Actualiteit en toekomstperspectief!

Aad Koster 17 september 2013. Actualiteit en toekomstperspectief! Aad Koster 17 september 2013 Actualiteit en toekomstperspectief! Actualiteit Wat heeft de Koning vanmiddag over ons gezegd? Van klassieke verzorgingsstaat naar participatiesamenleving Actualiteit Wat heeft

Nadere informatie

Samen aan de slag! Gewoon goede zorg

Samen aan de slag! Gewoon goede zorg Kwaliteitsjaarplan 2018 Locatie: het Anker, het Vooronder, de Roef Datum: augustus 2018 Samen aan de slag! Gewoon goede zorg 1 Voorwoord Dit is het ( concept) kwaliteitsjaarplan van Woonzorg centrum het

Nadere informatie

Regioanalyse Verpleging & Verzorging Flevoland

Regioanalyse Verpleging & Verzorging Flevoland Regioanalyse Verpleging & Verzorging December 2017 Inleiding & leeswijzer Voor u ligt de regioanalyse van de regio Zilveren Kruis startte in 2016 met regioanalyses om meer inzage te krijgen in de regionale

Nadere informatie

Catharina Stichting visie op zelfsturing

Catharina Stichting visie op zelfsturing Catharina Stichting visie op zelfsturing Verhalende versie Binnen Catharina Stichting werken we steeds nadrukkelijker op basis van zelfsturing. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat we werken vanuit

Nadere informatie

De VGN heeft voor de gehandicaptenzorg in de Wlz een aantal speerpunten benoemd:

De VGN heeft voor de gehandicaptenzorg in de Wlz een aantal speerpunten benoemd: Toekomst gehandicaptenzorg in de Wlz 1. Cliënten met een beperking in de Wlz Ongeveer 200.000 mensen maken gebruik van langdurige zorg en ondersteuning vanuit de gehandicaptenzorg (cijfers 2014). Het gaat

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken Investeren in kwaliteit verpleeghuiszorg : zinvolle daginvulling en deskundig personeel.

Bestuurlijke afspraken Investeren in kwaliteit verpleeghuiszorg : zinvolle daginvulling en deskundig personeel. Bestuurlijke afspraken Investeren in kwaliteit verpleeghuiszorg : zinvolle daginvulling en deskundig personeel. Datum: Partijen: ActiZ, organisatie van zorgondernemers Zorgverzekeraars Nederland (ZN) De

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen. De Kanteling en ambulantisering: wat heeft u eraan? Mei 2013

Aandacht voor iedereen. De Kanteling en ambulantisering: wat heeft u eraan? Mei 2013 Aandacht voor iedereen De Kanteling en ambulantisering: wat heeft u eraan? Mei 2013 Welkom Programma: Korte kennismaking Informatie over: Veranderingen ZVW, AWBZ, WMO, generalistische basisggz Het idee

Nadere informatie

Routeplan "meer ruimte voor de professional, meer ruimte voor het team" Waardigheid & Trots

Routeplan meer ruimte voor de professional, meer ruimte voor het team Waardigheid & Trots Routeplan "meer ruimte voor de professional, meer ruimte voor het team" Waardigheid & Trots 2017-2018 K. Polman teamleider HRD Definitieve versie d.d. 29-09-2016 Pagina 1 van 5 Inleiding Zinzia streeft

Nadere informatie

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet.

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Op 1 januari 2015 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) van kracht. De zes Drechtsteden zijn dan verantwoordelijk voor de ondersteuning

Nadere informatie

Zorgvernieuwing in Middelburg

Zorgvernieuwing in Middelburg Zorgvernieuwing in Middelburg ERVARINGEN VAN EEN KOPLOPER Albert de Vries wethouder van o.a. wonen, zorg en welzijn Uitgangssituatie in 2002 Alle zorgverleners besloten te vernieuwen Woonbeleid Middelburg

Nadere informatie

TriviumMeulenbeltZorg Samen de toekomst vormgeven

TriviumMeulenbeltZorg Samen de toekomst vormgeven TriviumMeulenbeltZorg Samen de toekomst vormgeven s 2014 Samen voor persoonlijke zorg Vitaal Ondernemend Coöperatief Inhoud Voorwoord 5 Thema 1 : Palliatieve zorg 7 Thema 2 : Geriatrische Revalidatiezorg

Nadere informatie

Zorgcontractering bedreigt financiële continuïteit

Zorgcontractering bedreigt financiële continuïteit Financiële discontinuïteit en private financiering Zorgcontractering bedreigt financiële continuïteit Bij de zorgcontractering doet zich het belangrijke probleem voor dat ziekenhuizen en verzekeraars eind

Nadere informatie

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Zorginkoop Wlz 2017 Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017 April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Inkoopplan Jaarlijks bepalen we onze inkoopdoelen die

Nadere informatie