inn MI inn li ui mi ii Reg datum 28/04/2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "inn MI inn li ui mi ii Reg datum 28/04/2014"

Transcriptie

1 Jeugdraad Bergen op Zoom t.a.v. secretaris B. ÿahin Smitsstraat XR Bergen op Zoom inn MI inn li ui mi ii Reg datum 28/04/2014 Betreft: advies WafandeűaL. Bergen op Zoom, 14 april 2014 Geachte raadsleden, Voortbordurend op ons vorig jaar uitgebracht verkeersadvies, en de argumenten voor een goede verlichting van fietsroutes die wij in dat advies schetsten, brengen wij u bij dezen een advies uitgebracht op 7 april jongstleden aan het college van B&W van de gemeente Woensdrecht, uitgebracht door de jeugdraad van Woensdrecht, over de ontbrekende verlichting langs de Moerkantsebaan en de Antwerpschestraatweg. Beiden zijn belangrijke fietsroutes voor scholieren; deels gelegen in de gemeente Woensdrecht en de gemeente Bergen op Zoom. Vandaar dat wij dit advies ook relevant achten voor u. 'boven de ttin ís Bergen op Zoom. Onder de lijn is de gemeente Woemdrec fusion titin -v-n-mni/miir. Op bovenstaande afbeeldingen wordt de gemeentegrens op de Antwerpschestraatweg weergegeven. Diezelfde grens ligt op de Moerkantsebaan net ten zuiden van de Zuidgeest. Op de Antwerpschestraatweg is verlichting momenteel geheel afwezig; de jeugdraad zou graag zien dat de gemeente inzet op het aanbrengen van verlichting; liefst in samenwerking met de gemeente Woensdrecht, om een situatie zoals de huidige op de Moerkantsebaan te voorkomen. Op de Woensdrechtse helft is, na een aanranding van een meisje langs die weg enkele jaren geleden, goede fietsverlichting aangebracht. Die constante verlichting houdt momenteel abrupt op bij de gemeentegrens; halverwege het bos dus. Dit doet de moeite die de gemeente Woensdrecht heeft gedaan om de belangrijkste schoolroute naar Huijbergen veiliger te maken bijna geheel teniet. Wij zouden graag zien dal Bergen zo snel mogelijk de verlichting doortrekt tot de rotonde aan de Olympialaan; of in ieder geval tot eventuele verlichting die op dit moment gerealiseerd wordt bij de herinrichting van de Huijbergsebaan. Wij komen graag spoedig met u terug op het advies van de Woensdrechtse jeugdraad en deze bijlage. Met vriendelijke groet, namens de gehele Jeugdraad, Jim Bemaards voorzitter

2 Onderwerp Datum : Verzoek aanbrengen verlichtingfietspadantwerpsestraatweg : 7 april Aanleiding Veel van de jongeren in de gemeente Woensdrecht zitten op een middelbare school in Bergen op Zoom. De meeste van hen fietsen daarom dagelijks op en neer naar deze gemeente. Er zijn ook jongeren uit Bergen op Zoom die dagelijks naar een school in de gemeente Woensdrecht gaan. Hiervoor gebruiken deze jongeren voornamelijk twee wegen. Vanuit Huijbergen is dat de Moerkantsebaan en vanuit Hoogerheide is dat de Antwerpsestraatweg. De jongerenraad wil dat de fietspaden langs deze wegen voldoende worden verlicht. 2. Situatie 2.1 Moerkantsebaan De Moerkantsebaan is een tijdje geleden verlicht door de gemeente Woensdrecht op het grondgebied van Woensdrecht. Het deel dat is gelegen op het grondgebied van de gemeente Bergen op Zoom is echter niet verlicht. De jongerenraad heeft daarom contact met de jongerenraad Bergen op Zoom om ook het resterende deel verlicht te krijgen. 2.2 Antwerpsestraatweg De Antwerpsestraatweg is op de fiets de meeste directe verbinding tussen de gemeente Woensdrecht en de gemeente Bergen op Zoom. Deze weg is slechts gedeeltelijk verlicht op het grondgebied van de gemeente Woensdrecht en Bergen op Zoom. Het gebrek aan verlichting op het grondgebied van de gemeente Bergen op Zoom zullen wij via de jongerenraad in die gemeente ter sprake brengen. Op het grondgebied van de gemeente Woensdrecht is het fietspad langs de Antwerpsestraatweg slechts binnen de bebouwde kom verlicht. Vanaf het viaduct A4/A58 is het fietspad langs de Antwerpsestraat niet meer verlicht.

3 Hoewel er vanaf het viaduct tot aan de gemeentegrens enkele verlichtingsmasten staan, zijn deze niet gericht op het fietspad. In de middenberm staan enkele masten en nabij een kruising. In beide gevallen gaat het om particuliere lichtmasten. 3. Argumenten 3.1 Belangrijke verkeersader Het zou voor de vele jongeren die elke dag over deze wegen fietsen een stuk veiliger zijn als het fietspad aan de Antwerpsestraatweg geheel verlicht zouden zijn. Zeker in de wintermaanden komt het regelmatig voor dat jongeren naar school en naar huis moeten fietsen in het donker. De Antwerpsestraatweg doet dienst als een zeer belangrijke verkeersader voor jongeren (en voor veel volwassenen). De meeste jongeren zijn lange tijd afhankelijk van de fiets als vervoermiddel en vele van hen zijn na de basisschool afhankelijk van de Antwerpsestraatweg als verbindingsweg naar de middelbare school. Daarnaast biedt Bergen op Zoom een groot aantal voorzieningen waarvan jongeren in hun vrije tijd gebruik van maken, zoals winkel- en uitgaansvoorzieningen. 3.2 Huidig beleid: veiligheid Het 'Beleidsplan openbare verlichting' schept de kaders voor de aanleg en het onderhoud van openbare verlichting in de gemeente Woensdrecht. In dit beleid worden 'sociale veiligheid', 'verkeersveiligheid' en 'leefbaarheid' als functies gegeven voor openbare verlichting. De jongerenraad is van mening dat het gebrek van verlichting aan de Antwerpsestraatweg een zeer nadelig effect heeft op de sociale veiligheid van veel jongeren. De Antwerpsestraatweg geeft in het donker een gevoel van subjectieve onveiligheid. Dit gevoel wordt versterkt door de directe omgeving van het fietspad, wat voor een groot deel bestaat uit dichte begroeiing. Verder is er tijdens een groot deel van de route vrijwel geen sociale controle mogelijk op het fietspad, zeker niet als het donker is. In het beleidsplan wordt aangegeven dat, om de sociale veiligheid te vergroten, een tegemoetkomend persoon op een redelijke afstand herkenbaar moet zijn. Dit is in de huidige situatie in het donker niet mogelijk. De zojuist genoemde factoren zorgen er voor dat de Antwerpsestraatweg in het donker geen prettige plek is om te fietsen terwijl dit vaak wel noodzakelijk is. Voor wat betreft de verkeersveiligheid is de weg relatief veilig voor fietsers. Het fietspad ligt namelijk gescheiden van de rijbaan en het fietspad kent weinig bochten. Echter, gezien het grote gebruik van het fietspad door jongeren, zou verlichting als aanvullend effect de verkeersveiligheid voor veel jongeren ten goede komen.

4 3.3 Huidig beleid: buiten bebouwde kom Het huidige beleid stelt dat buiten de bebouwde kom alleen verlichting wordt aangebracht langs ontsluitingswegen en bij ingewikkelde wegsituaties, zoals rotondes en kruisingen. In dit geval moet volgends de jongerenraad ook worden meegewogen dat de Antwerpsestraatweg zeer veel wordt gebruikt door jonge fietsers, welke behoren tot een groep van zwakkere weggebruikers. 3.4 Eerder genomen besluit over Moerkantsebaan Zoals eerder in deze brief is aangegeven, is de Moerkantsebaan op het grondgebied van Woensdrecht verlicht. Dit is gedaan op basis van een raadsbesluit d.d. 14 december Verhoging van de sociale veiligheid was een belangrijke overweging waaronder dit besluit is genomen. De jongerenraad is, zoals eerder gesteld in deze brief, van mening dat de Moerkantsebaan en de Antwerpsestraatweg beide de belangrijkstefietsverbinding zijn met Bergen op Zoom. Dezelfde veiligheidsargumenten die gelden voor de Moerkantsebaan gelden wat ons betreft dan ook voor de Antwerpsestraatweg. 4, Behandeling verzoek door college in 2013 In 2013 heeft de jongerenraad op basis van de bovenstaande argumenten een verzoek ingediend bij het college. Het college heeft het verzoek afgewezen op basis van een zestal argumenten. De jongerenraad kan zich niet vinden in de gegeven argumenten. Per argument wordt nu het standpunt van de jongerenraad gegeven. 4.1 Argument 1: Niet in lijn met beleidsplan Openbare Verlichting "Volgens het Beleidsplan Openbare verlichting wordt buiten de bebouwde kom alleen op verkeersknooppunten en andere potentiële verkeersonveilige situaties (zoals kruispunten, bochten) openbare verlichting geplaatst. De betreffende fìetspaden staan niet bekend als verkeersonveilig. " In het 'Beleidsplan openbare verlichting' worden 'sociale veiligheid', 'verkeersveiligheid' en 'leefbaarheid' als functies gegeven voor openbare verlichting. De jongerenraad is van mening dat het gebrek van verlichting aan de Antwerpsestraatweg een zeer nadelig effect heeft op de sociale veiligheid van veel jongeren. De Antwerpsestraatweg geeft in het donker een gevoel van subjectieve onveiligheid. Dit gevoel wordt versterkt door de directe omgeving van het fietspad, wat voor een groot deel bestaat uit dichte begroeiing. Verder is er tijdens een groot deel van de route vrijwel geen sociale controle mogelijk op hetfietspad,zeker niet als het donker is. In het beleidsplan wordt aangegeven dat, om de sociale veiligheid te vergroten, een tegemoetkomend persoon op een redelijke afstand herkenbaar moet zijn. Dit is in de huidige situatie in het donker niet mogelijk. De zojuist genoemde factoren zorgen er voor dat de Antwerpsestraatweg in het donker geen prettige plek is om te fietsen terwijl dit vaak wel noodzakelijk is. Het college gaat in zijn reactie niet in op de sociale veiligheid, terwijl dit wel een belangrijk onderdeel is van het Beleidsplan openbare verlichting.

5 4.2 Argument 2: Gemeenteraad heeft besloten geen nieuwe investeringen te doen "De gemeenteraad heeft besloten om geen nieuwe investeringen meer te doen en bovendien is besloten om te bezuinigen op openbare verlichting. Vandaar dat de plaatsing op dit moment niet aan de orde is." De jongerenraad denkt dat de raad in staat gesteld moet worden om een nieuwe afweging te maken. Wellicht dat de argumenten die de jongerenraad nu geeft hier voor aanleiding geven. Het is logisch dat geen verlichting wordt aangelegd op een specifieke plek indien er geen partijen zijn die deze specifieke wens hebben geuit. De jongerenraad uit nu deze wens en ziet graag dat de gemeenteraad hier een uitspraak over doet. Bovendien zijn er nog geen alternatieven beschikbaar (zie 4.4) waardoor de omvang van de kosten niet inzichtelijk zijn. Afhankelijk van deze kosten en de argumenten van de jongerenraad kan het de wens van de gemeenteraad zijn om de verlichting alsnog aan te brengen. 4.3 Argument 3: Bezuinigingstaakstelling energieverbruik "Uitbreiding van het aantal lichtmasten betekent ook hogere verbruikskosten. Dit bemoeilijkt de bezuinigingstaakstelling die de raad heeft gegeven op het energieverbruik." Hiervoor gelden dezelfde argumenten als bij Argument 4: Dure verlichting niet wenselijk i.h.k.v. bezuinigingen "Het aanbrengen van de verlichting is duur. Afhankelijk van de variant ongeveer ,- of ,-. Deze kostenpost en de extra belasting van de beheers- en renovatiebudget is, gelet op alle bezuinigingen, niet gewenst." Hiervoor gelden dezelfde argumenten als bij 4.2 en 4.3. Daarnaast is de jongerenraad er niet van overtuigd dat de enige varianten die mogelijk zijn tussen de C75.000,- en C ,- kosten. Bij de Moerkantsebaan heeft het aanbrengen van verlichting C80.000,- gekost, terwijl dat traject langer is dan het traject Antwerpsestraatweg. De jongerenraad denkt dat er zelfs nog wel goedkopere alternatieven mogelijk zijn. De jongerenraad is blij met elke extra lichtmast die wordt geplaatst en wij weten zekers dat er innovatieve mogelijkheden zijn om de kosten zo laag mogelijk te houden. Daarom zou de jongerenraad graag beter uitgewerkte alternatieven zien. 4.5 Argument 5: Precedentwerking "indien wij zouden besluiten om in dit geval medewerking te verlenen, zullen wij ook medewerking dienen te verlenen aan volgende soortgelijke verzoeken om openbare verlichting te plaatsen." De jongerenraad is van mening dat bij de aanleg van verlichting aan de Moerkantsebaan al een precedent is geschept. Volgens de redenering van het college zou dit betekenen dat medewerking verleend moet worden aan ons verzoek met betrekking tot de Antwerpsestraatweg. De situatie bij de Antwerpsestraatweg is geheel vergelijkbaar met die

6 aan de Moerkantsebaan. Voor de Moerkantsebaan was een aanleiding om over te gaan tot het aanbrengen van verlichting. De jongerenraad wil een dergelijke aanleiding voorkomen aan de Antwerpsestraatweg en de sociale veiligheid vergroten. De jongerenraad ziet precedent niet als een probleem indien dit betekent dat ook andere sociaal onveiligefietspadenworden aangepakt. 4.6 Argument 6: Natura 2000 "De fietspaden langs de Antwerpsestraatweg zijn voor een groot deel gelegen in of nabij zwaar beschermde natuurgebieden (Natura 2000). Voor blijvende verstoringen wordt geen vergunning afgegeven. Het is dus zeer goed mogelijk dat er geen vergunning wordt afgegeven voor de aanleg van openbare verlichting." De Moerkantsebaan is voor een zeer groot deel gelegen in een Natura 2000 gebied, of in de nabijheid daarvan. Toch is het daar gelukt om de verlichting aan te leggen. De jongerenraad is daarom van mening dat in ieder geval geprobeerd zou moeten worden om een vergunning aan te vragen op basis van dezelfde argumenten als bij de Moerkantsebaan zijn gebruikt. 5. Verzoek Gezien het voorgaande adviseren wij u om het fietspad aan de Antwerpsestraatweg van verlichting te voorzien. Graag horen wij van u de mogelijkheden en de voorwaarden om aan ons verzoek te kunnen voldoen.

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief documentnr.: INT/C/16/25616 zaaknr.: Z/C/16/32727 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Verlichting fietspad Cuijk-Beers Aard : Beantwoording schriftelijke vragen Datum indiening : 4 juli 2016 Fractie : CDA

Nadere informatie

Het plan in het coalitieakkoord

Het plan in het coalitieakkoord Aan College van Burgemeester en Wethouders Postbus 603 1620 AR Hoorn Betreft: alternatief scenario Poort van Hoorn Hoorn, 26 augustus 2014 Geacht college, Tijdens de presentatie van het coalitie is in

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: D1509 1512 3044 0384. Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: D1509 1512 3044 0384. Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: D1509 1512 3044 0384 Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee Datum uitgifte advies: Oversteekbaarheid fietsers en voetgangers

Nadere informatie

PLANSTUDIE N324 OSS-GRAVE Wegvak gemeente Landerd

PLANSTUDIE N324 OSS-GRAVE Wegvak gemeente Landerd Wegvak gemeente Landerd 1 AGENDA 2 - Inleiding wethouder Roelofs - Scope herijkte planstudie - Projectteam - Kansen - Vervolgproces & planning - Uitgangspunten - Resultaat - Beantwoording vragen SCOPE

Nadere informatie

Verlichting van Fietspaden. 1 Inleiding Algemeen Functie van fietspaden Hoofdfietsroutes Utilitaire routes

Verlichting van Fietspaden. 1 Inleiding Algemeen Functie van fietspaden Hoofdfietsroutes Utilitaire routes Verlichting van Fietspaden. 1 Inleiding...2 2 Algemeen...2 3 Functie van fietspaden...2 3.1 Hoofdfietsroutes...2 3.2 Utilitaire routes...3 3.3 Recreatieve routes...3 4 Aanliggend of vrijliggend fietspad...3

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: veiligverkeer.nl. Locatie: Nieuw-Wehlseweg Nieuw-Wehl.

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies:  veiligverkeer.nl. Locatie: Nieuw-Wehlseweg Nieuw-Wehl. Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Locatie: Nieuw-Wehlseweg Nieuw-Wehl. Datum uitgifte advies: 29 februari 2016 Rol Veilig Verkeer Nederland Veilig Verkeer Nederland is een

Nadere informatie

Reeds twee keer eerder schreef Lijst Linssen u een brief over de gevaarlijke verkeerssituaties op de Van Konijnenburgweg thv wooncomplex Vissershaven.

Reeds twee keer eerder schreef Lijst Linssen u een brief over de gevaarlijke verkeerssituaties op de Van Konijnenburgweg thv wooncomplex Vissershaven. Lijst Linssen zakelijk met een sociaal hart Lijst Linssen Moerstraatsebaan 41 4661 AN Halsteren Aan: College van Burgemeester & Wethouders Gemeente Bergen op Zoom Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Onderwerp:

Nadere informatie

Onduidelijke en onherkenbare voorrangssituaties Bij een 30 km/u inrichting is sprake van gelijkwaardige kruisingen, verkeer van rechts heeft voorrang.

Onduidelijke en onherkenbare voorrangssituaties Bij een 30 km/u inrichting is sprake van gelijkwaardige kruisingen, verkeer van rechts heeft voorrang. Gemeente Hof van Twente Aan het college van B&W en de gemeenteraad Postbus 54 7470 AB GOOR info@hofvantwente.nl Onderwerp: Verkeersstudie Markelo Datum: 15 november 2016 Geacht College en leden van de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum vergadering: 30 mei 2017 Datum voorstel: 4 april 2017 Nummer: A Onderwerp:

Raadsvoorstel. Datum vergadering: 30 mei 2017 Datum voorstel: 4 april 2017 Nummer: A Onderwerp: Raadsvoorstel Datum vergadering: 30 mei 2017 Datum voorstel: 4 april 2017 Nummer: A Onderwerp: Het wijzigen van de voorrangsregeling op rotondes binnen de bebouwde kom van Denekamp Voorgesteld raadsbesluit:

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Aanleiding In de afgelopen jaren hebben een aantal verkeersincidenten op het kruispunt Bommelweg Dreef plaatsgevonden.

Nadere informatie

Informatiebrief juni 2015

Informatiebrief juni 2015 In de laatste informatiebrief kreeg u informatie over de inrichting van de bosranden langs het nieuwe fietspad over het Oude Spoorbaantracé. In deze informatiebrief vindt u de huidige stand van zaken m.b.t.

Nadere informatie

Reconstructie Touwlaan IJsselstein

Reconstructie Touwlaan IJsselstein Reconstructie Touwlaan IJsselstein Wat is er aangepast? Om de positie en het comfort van de fietser te verbeteren is aan weerszijden van de weg een breed verhoogd fietspad aangelegd. Om het oversteken

Nadere informatie

L.S. Wij adviseren nogmaals de heroverweging van de plaatsing van windturbines op zee. Met vriendelijke groet namens de BHWP

L.S. Wij adviseren nogmaals de heroverweging van de plaatsing van windturbines op zee. Met vriendelijke groet namens de BHWP L.S. De stichting BHWP heeft een zienswijze (nr B0038) ingediend i.v.m. de voorgestelde locatie Beerenplaat. Mevrouw I. van Mulligen heeft ons bevestigd dat deze locatie niet meer in het voorstel opgenomen

Nadere informatie

Agendapunt: 12 Sliedrecht, 28 april 2009

Agendapunt: 12 Sliedrecht, 28 april 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 12 Sliedrecht, 28 april 2009 Onderwerp: Voorrangsregeling fietsers op rotondes Samenvatting: Door de openstelling van de Ouverture per 1

Nadere informatie

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Geachte ouders/verzorgers, In de bijlage treft uw een vragenlijst aan omtrent de verkeersveiligheid in de nabijheid van

Nadere informatie

LITI E. Aan: College B&W Gemeente Heemstede. Postbus AJ Heemstede. Geachte college,

LITI E. Aan: College B&W Gemeente Heemstede. Postbus AJ Heemstede. Geachte college, Organisatieonderdeel Eenheid Noord-Holland Afdeling Infrastructuur Team Verkeer LITI E Behandeld door Ons kenmerk AA. Tepper 2 6 APR. Functie Postadres Verkeersadviseur Postbus 57 2000 AB Haarlem Bezoekadres

Nadere informatie

PLANSTUDIE N324 OSS-GRAVE Wegvak gemeente Grave

PLANSTUDIE N324 OSS-GRAVE Wegvak gemeente Grave Wegvak gemeente Grave 1 AGENDA 2 - Inleiding wethouder Daandels - Scope herijkte planstudie - Projectteam - Kansen - Vervolgproces & planning - Uitgangspunten - Resultaat - Beantwoording vragen SCOPE HERIJKTE

Nadere informatie

Er is een aantal belangrijke redenen om ook nu voorrang te geven aan het fietspad langs de Ringvaart:

Er is een aantal belangrijke redenen om ook nu voorrang te geven aan het fietspad langs de Ringvaart: Hillegom Gemeente Hillegom College van B&W T.a.v. dhr I. ten Hagen cc: gemeenteraad Hillegom, 11-6-2015 Betreft: Fietspad langs de Ringvaart Geacht college, De plannen en het tracé van het fietspad langs

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: >Hier komt de naam van dossier zoals in Meldpunt en wordt ingevoegd door meldpuntmedewerker< Locatie: Eenderparkweg in Ermelo

Nadere informatie

Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake een bezwaarschrift van Nieuw Leefbaar Nijmegen

Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake een bezwaarschrift van Nieuw Leefbaar Nijmegen Toelichting over de behandeling van: Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake een bezwaarschrift van Nieuw Leefbaar Nijmegen Van: Commissie voor bezwaarschriften d.d. 13 juni

Nadere informatie

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg Notitie 60 80 km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg 1. INLEIDING In het kader van de herinrichting van de Antwerpsestraatweg is in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom een sober herinrichtingvoorstel

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Update fietsprojecten Fietsstrategie Steller Jaap Valkema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 367 8980 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 5775070 Datum Uw brief van Uw

Nadere informatie

Postbus AR Hoorn

Postbus AR Hoorn Aan College van Burgemeester en Wethouders Postbus 603 1620 AR Hoorn Betreft: vragen ex art. 36 over "Defecten straatverlichting" Hoorn, 15 januari 2014 Geachte college, Op 4 januari heb ik via het digitale

Nadere informatie

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden,

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden, *U14.04544* *U14.04544* De leden van de gemeenteraad Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk Telefoon 14 010 E-mail info@lansingerland.nl

Nadere informatie

Het gevolgde traject loopt van de Oostlaan (bij het spoorwegviaduct) in Pijnacker tot de Burgemeester Crezeelaan in De Lier.

Het gevolgde traject loopt van de Oostlaan (bij het spoorwegviaduct) in Pijnacker tot de Burgemeester Crezeelaan in De Lier. Zoefroute 2011 Het begon moeilijk: zoeken naar de Zoefroute via de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Je krijgt na het ingeven van de tussenpunten in Delft een rare lus bij de Achterom-straat. Uiteindelijk

Nadere informatie

HERINRICHTING N259 STEENBERGEN VARIANTEN EN VOORKEURSVARIANT HERINRICHTING N259

HERINRICHTING N259 STEENBERGEN VARIANTEN EN VOORKEURSVARIANT HERINRICHTING N259 STEENBERGEN EN VOORKEURSVARIANT 1 AGENDA 2 Opening wethouder Zijlmans De opgave Functie en gebruik van de N259 Resultaten haalsessie Varianten herinrichting N259 Voorkeursvariant PAUZE / VRAGEN Vervolg

Nadere informatie

Aan het college van B&W en de gemeenteraad Berkel en Rodenrijs, 15 oktober 2012

Aan het college van B&W en de gemeenteraad Berkel en Rodenrijs, 15 oktober 2012 Aan het college van B&W en de gemeenteraad Berkel en Rodenrijs, 15 oktober 2012 van Lansingerland Kenmerk: FBLL-20121015-01 Betreft: Verbeteringsvoorstel fietsroutes naar de middelbare scholen aan de Boterdorpseweg

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 mei 2016 Agendapuntnummer : VI, punt 10 Besluitnummer : 2022 Portefeuillehouder : Wethouder Jan ten Kate Aan de gemeenteraad Onderwerp: Fietspad Linderweg.

Nadere informatie

Varsselder-Veldhunten, 4 november 2017 Onderwerp: aanpassingen N817 Ulft - Gendringen. Geachte gemeenteraad en college van B&W,

Varsselder-Veldhunten, 4 november 2017 Onderwerp: aanpassingen N817 Ulft - Gendringen. Geachte gemeenteraad en college van B&W, Varsselder-Veldhunten, 4 november 2017 Onderwerp: aanpassingen N817 Ulft - Gendringen Geachte gemeenteraad en college van B&W, Als Vereniging Dorpsbelangen Varsselder Veldhunten (VDVV) hebben we de brief

Nadere informatie

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1 Raadsvoorstel Agendapunt: 13 Onderwerp Beschikbaar stellen kredieten Turnhoutsebaan Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 6 mei 2014 8 juli 2014 Overzichtstekening werkzaamheden Aan

Nadere informatie

beslissing op het bezwaarschrift van de Fietsersbond, afdeling Langstraat

beslissing op het bezwaarschrift van de Fietsersbond, afdeling Langstraat Zaaknummer: HHVOL11 Onderwerp beslissing op het bezwaarschrift van de Fietsersbond, afdeling Langstraat Collegevoorstel Dit voorstel gaat over de beslissing op het bezwaarschrift van de Fietsersbond, afdeling

Nadere informatie

Herinrichting kruising Wilhelmakade - Prinsesseweg. LTA ja: Maand 5 Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA

Herinrichting kruising Wilhelmakade - Prinsesseweg. LTA ja: Maand 5 Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Herinrichting kruising Wilhelmakade - Prinsesseweg Registratienr. 6287928 Steller/telnr. J.S. Bos/ 8058 Bijlagen 4 Classificatie Openbaar Geheim Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819

Raadsstuk. Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819 Raadsstuk Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819 1. Inleiding In het Meerjarenprogramma (MJP) 2009-2013 (uitvoering 2009-2011) is de

Nadere informatie

namens Jolanda Raveling

namens Jolanda Raveling Riek Vink Van: jolandaraveling.vvnheerde@gmail.com namens Jolanda Raveling Verzonden: woensdag 12 april 2017 23:06 Aan: Bestuurssecretariaat (Heerde); Gemeente Heerde Onderwerp:

Nadere informatie

Aansluiting Heusden centrum Ei van Drunen. Uitvoering 1e quick win van de Corridorstudie A59

Aansluiting Heusden centrum Ei van Drunen. Uitvoering 1e quick win van de Corridorstudie A59 Aansluiting Heusden centrum Ei van Drunen Uitvoering 1e quick win van de Corridorstudie A59 Aansluiting Drunen/Elshout Knelpunten ter hoogte van aansluiting 41 t.w. Drunen/Elshout: * verkeersveiligheid

Nadere informatie

Stichting Behoud Houtmanpad e.o. KvK p/a Merkmanstraat 23, 2013 EA Haarlem Triodos Bank:

Stichting Behoud Houtmanpad e.o. KvK p/a Merkmanstraat 23, 2013 EA Haarlem Triodos Bank: Provincie Noord-Holland T.a.v. Mw. ir. E.A.H. ten Hag en college van Gedeputeerde Staten Dreef 3, Haarlem Postbus 123 2000 MD Haarlem Haarlem, 18 januari 2013 Betreft: Verstreken termijn - ILG subsidie

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM

Referentienummer Datum Kenmerk ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 295747.ehv.500.N01 14 november 2011 FV/HdM Betreft Variantenstudie Beerseweg Inleiding De gemeente Oirschot heeft aan Grontmij gevraagd om een studie uit te voeren

Nadere informatie

Het waterschap Fryslân verzoekt ons het eerder gegeven wateradvies te verwerken in de waterparagraaf. Dat is gedaan.

Het waterschap Fryslân verzoekt ons het eerder gegeven wateradvies te verwerken in de waterparagraaf. Dat is gedaan. Door bewoners van een woning nabij de geplande rotonde is een aantal bezwaren aangedragen die kort en zakelijk samengevat, zie bijlage I betrekking hebben op de volgende punten: noodzaak, planning en veiligheid

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF

UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF Bewoners hebben op de bewonersavond op 11 juli 2017 aangegeven de dorpskern van Wieringerwerf graag het karakter te geven van een verblijfsgebied

Nadere informatie

Aanleiding. Presentatie doortrekken Haarsweg. Communicatietraject. Onderdelen van het onderzoek. Ondernemersvereniging Ommen

Aanleiding. Presentatie doortrekken Haarsweg. Communicatietraject. Onderdelen van het onderzoek. Ondernemersvereniging Ommen Presentatie doortrekken Haarsweg Donderdag 10 april 2014 Aanleiding Raadscommissie van 6 juni 2013 behandeling verkeersonderzoek De Strangen en de rotonde Schurinkstraat- Chevalleraustraat Over de Haarsweg

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 8 maart Onderwerp: Aanleg extra fiets/wandelroute station Sassenheim - Besluitvormend

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 8 maart Onderwerp: Aanleg extra fiets/wandelroute station Sassenheim - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 8 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00196 Onderwerp: Aanleg extra fiets/wandelroute station Sassenheim - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Het college besluit in

Nadere informatie

NOTITIE. Beoordelingsnotitie routevarianten fietstracés langs de spoorlijn Groningen - Sauwerd. Van : Boud Geerdes / Jeroen Bos. Datum : December 2017

NOTITIE. Beoordelingsnotitie routevarianten fietstracés langs de spoorlijn Groningen - Sauwerd. Van : Boud Geerdes / Jeroen Bos. Datum : December 2017 verkeer NOTITIE Beoordelingsnotitie routevarianten fietstracés langs de spoorlijn Groningen - Sauwerd Van : Boud Geerdes / Jeroen Bos Datum : December 2017 Algemeen Voor de geplande fietsroute langs de

Nadere informatie

+ZI IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. 2012/00443 Mobiliteit Ruimte dhr. T. de Jong A. van Koolwijk

+ZI IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. 2012/00443 Mobiliteit Ruimte dhr. T. de Jong A. van Koolwijk Raadsvoorstel ^ \J Gemeente K lit C C II L C +ZI IJsselstein Aan de raad van de gemeente IJsselstein agendapunt 3 Raadsstuknummer Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel. nr. 2012/00443

Nadere informatie

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam Ontslag lid Rekenkamer West-Brabant

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen fractie Groenlinks over verkeerssituatie rondom nieuwe school Brakkenstein Programma / Programmanummer Mobiliteit / 9710 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Zevenhoven, 21 maart 2016 Onderwerp: Fietsplan Petitie Wij willen veilig fietsen tussen 7Hoven & Ter Aar

Zevenhoven, 21 maart 2016 Onderwerp: Fietsplan Petitie Wij willen veilig fietsen tussen 7Hoven & Ter Aar Aan Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland Zevenhoven, 21 maart 2016 Onderwerp: Fietsplan 2016-2025 Petitie Wij willen veilig fietsen tussen 7Hoven & Ter Aar Beste provinciale politici, Graag

Nadere informatie

TRACK LINE. TYREGRIP Dé oplossing voor een veilig fietspad

TRACK LINE. TYREGRIP Dé oplossing voor een veilig fietspad TRACK LINE TYREGRIP Dé oplossing voor een veilig fietspad TRACK LINE TYREGRIP Nederland is een land van fietsers. Het aantal fietsers groeit nog steeds; in aantallen en in diversiteit. Denk bijvoorbeeld

Nadere informatie

*ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015

*ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 *ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.15-32500/DV.15-471, afdeling Ruimte. Sellingen, 18 mei 2015 Onderwerp: Uitwerking bezuinigingsdoelstellingen Openbare Verlichting

Nadere informatie

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Gemeente Nieuwkoop Afd. Beheer openbare ruimte maart 2015 Inhoud INHOUD...2 1 INLEIDING...3 1.1 AANLEIDING...3 1.2 DOELSTELLING

Nadere informatie

In verband met de aanleg van de dijkpassage Rosmalense Aa zal de Empelsedijk tijdelijk omgelegd worden.

In verband met de aanleg van de dijkpassage Rosmalense Aa zal de Empelsedijk tijdelijk omgelegd worden. Vragen ex art. 39 RVO betreft tijdelijke afsluiting Empelsedijk s-hertogenbosch, 30 maart 2014 In verband met de aanleg van de dijkpassage Rosmalense Aa zal de Empelsedijk tijdelijk omgelegd worden. Tot

Nadere informatie

Studie fietsroutes Beethoven

Studie fietsroutes Beethoven Studie fietsroutes Beethoven mogelijkheden tbv fietsroutes Zuidas concept 12-10-2011 1 bron: Hoofdnet Fiets dienst IVV 2005 1ste fase project Beethoven (plot 1,3en5) Hoofdnet Fiets toekomstig Hoofdnet

Nadere informatie

Memo Verlichting snelle fietsroute Apeldoorn - Epe

Memo Verlichting snelle fietsroute Apeldoorn - Epe Memo Verlichting snelle fietsroute Apeldoorn - Epe Datum: 27 sept. 2017 Opgesteld door: Bert Stegeman Documentversie: V3 Inhoudsopgave Memo... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doelen verlichting... 3 1.3 Verlichting

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 mei 2016 Agendapuntnummer : VI, punt 8 Besluitnummer : 1969 Portefeuillehouder : Wethouder Jan ten Kate Aan de gemeenteraad Onderwerp: Fietspad Meppelerweg.

Nadere informatie

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302.

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302. Openbaar Besluit Projectmanagement Registratienummer : 2015/2321 Datum : 16 januari 2015 Opgesteld door : J.A. Pierik Onderwerp: Uitspreken voorkeur variant treinstation Hazerswoude-Koudekerk TOELICHTING

Nadere informatie

Wilhelminalaan verkeersveiliger. Hier komt tekst. Hier komt ook tekst. 2 e bewonersbijeenkomst 30 juni Utrecht.nl.

Wilhelminalaan verkeersveiliger. Hier komt tekst. Hier komt ook tekst. 2 e bewonersbijeenkomst 30 juni Utrecht.nl. Wilhelminalaan verkeersveiliger Hier komt tekst Hier komt ook tekst 2 e bewonersbijeenkomst 30 juni 2016 (versie 3, EGK) Opzet avond Opening Tot nu toe Mogelijkheden profiel Uitgewerkt mogelijk ontwerp

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

Fietsroute Beatrixpark

Fietsroute Beatrixpark Fietsroute Beatrixpark 23 juli 2013 Afdeling Amsterdam Geachte raadsleden, Op 13 maart 2013 nam uw raad unaniem een motie aan om een fietsroute door het Beatrixpark te maken die aansluit op het bestaande

Nadere informatie

Tracé Fietsroute Plus

Tracé Fietsroute Plus Bijlage 1 Tracé Fietsroute Plus Inleiding In deze bijlage treft u nadere informatie over de Fietsroute Plus aan. U leest hier wat de belangrijkste kenmerken van een snelle fietsroute zijn en welke bijzondere

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg gemeente Eindhoven Stichting Witte Dorp/De Burgh Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Van mw. M. Jansen- van der Zande Kamer Telefoon (040) 238 63 88 14 juni 2012 Memo Betreft

Nadere informatie

BESLUIT OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING FINANCIËLE LUIK BESLISSING BIJKOMENDE INFO BIJ HET BESLUIT. Vergadering van 10 mei 2016

BESLUIT OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING FINANCIËLE LUIK BESLISSING BIJKOMENDE INFO BIJ HET BESLUIT. Vergadering van 10 mei 2016 BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 10 mei 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00304 Onderwerp Beantwoording schriftelijke raadsvraag over vergunning BMC en bestemmingsplan Fort de Pol - Besluitvormend Beknopte

Nadere informatie

Verkeersbesluit instellen parkeerverboden Rademakersdonk in de schoolomgeving

Verkeersbesluit instellen parkeerverboden Rademakersdonk in de schoolomgeving STAATSCOURANT 1 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 62836 november 2017 Verkeersbesluit instellen parkeerverboden Rademakersdonk in de schoolomgeving Nr. 2017-483602 Burgemeester

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 19 februari 2008 Nummer voorstel: 2008/28

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 19 februari 2008 Nummer voorstel: 2008/28 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19 februari 2008 Nummer voorstel: 2008/28 Voor raadsvergadering d.d.: 4-3-2008 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

*U * *U *

*U * *U * *U14.04544* *U14.04544* De leden van de gemeenteraad Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk Telefoon 14 010 E-mail info@lansingerland.nl

Nadere informatie

Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg

Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg Klankbordgroep 2: 28 januari 2016 Agenda 1. Terugblik eerste bijeenkomst 2. Toelichting varianten 3. Bespreken voor- en nadelen 4. Voorkeursvariant 5. Vervolgproces

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 17 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 17 ONDERWERP Ekeren, Rob van ALG-R S1 RAD: RAD120418 2012-04-18T00:00:00+02:00 BW: BW120313 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 18 april 2012 Portefeuillehouder : A.W.P. Kirkels Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Entree Oost/Vijverpark - Verleggen grens bebouwde kom Schipholweg BBV nr: 2016/567431

Raadsstuk. Onderwerp: Entree Oost/Vijverpark - Verleggen grens bebouwde kom Schipholweg BBV nr: 2016/567431 Raadsstuk Onderwerp: Entree Oost/Vijverpark - Verleggen grens bebouwde kom Schipholweg BBV nr: 2016/567431 1. Inleiding De Entree Oost in Haarlem wordt een mooie nieuwe woonwijk met ongeveer 400 woningen.

Nadere informatie

ESSEN HEIKANT WIJ GAAN VOOR EEN LEEFBAAR, VEILIG, ACTIEF EN WELVAREND HEIKANT

ESSEN HEIKANT WIJ GAAN VOOR EEN LEEFBAAR, VEILIG, ACTIEF EN WELVAREND HEIKANT ESSEN HEIKANT WIJ GAAN VOOR EEN LEEFBAAR, VEILIG, ACTIEF EN WELVAREND HEIKANT Op 14 oktober gaat het over onze straten, onze bossen, onze speelveldjes, onze wijk. Over Heikant. N-VA/PLE staat met een sterke

Nadere informatie

Verkeersbesluit inhaalverboden en doorgetrokken asmarkering Kanaal Zuid

Verkeersbesluit inhaalverboden en doorgetrokken asmarkering Kanaal Zuid STAATSCOURANT 11 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 43158 augustus 2016 Verkeersbesluit inhaalverboden en doorgetrokken asmarkering Kanaal Zuid Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

nabij de Stelhoeve in Wemeldinge.

nabij de Stelhoeve in Wemeldinge. Besluitvormende raadsvergadering: 16 december 2008 Portefeuillehouder: G.J.J. Burger AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2008/84 Datum : 26 november 2008 Onderwerp : Zienswijzen met betrekking tot de ontwikkeling

Nadere informatie

Vragen en antwoorden aanleg Fietspad Houten-Culemborg Datum : 5 december 2018 Status : definitief Opstellers : Greetje Santing / Edwin Boonstoppel

Vragen en antwoorden aanleg Fietspad Houten-Culemborg Datum : 5 december 2018 Status : definitief Opstellers : Greetje Santing / Edwin Boonstoppel Vragen en antwoorden aanleg Fietspad Houten-Culemborg Datum : 5 december 2018 Status : definitief Opstellers : Greetje Santing / Edwin Boonstoppel Vraag Gebruik Voor wie is het toekomstige fietspad bedoeld?

Nadere informatie

Meer informatie over onze aanpak en onze visie op verkeersveiligheid, leefbaarheid en mobiliteit vind je in ons programma op pagina

Meer informatie over onze aanpak en onze visie op verkeersveiligheid, leefbaarheid en mobiliteit vind je in ons programma op pagina Op zondag 19 augustus hield N-VA Beernem een fietstocht langs een aantal knelpunten voor veilig fietsen in Beernem. In de voorbije legislatuur is op het gebied van fietsveiligheid heel wat gerealiseerd.

Nadere informatie

*2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo,

*2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo, *2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo, Gelet op: De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (art.

Nadere informatie

ui ui mi int ii in nu ui

ui ui mi int ii in nu ui ĩĥ Gemeente ñ Bergen op Zoom fractie GBWP T.a.v. De heer P. Roosendaal Oudeweg 12 4661HK Halsteren ui ui mi int ii in nu ui ľp-'lľ'lľl'llľ-'ll'm'ľlľľ-l Uw kenmerk 114-026401 Uw brief 5-06-2014 Onderwerp:

Nadere informatie

Openbare verlichting in de gemeente Oss Veiligheid Verkeer Sociale veiligheid.

Openbare verlichting in de gemeente Oss Veiligheid Verkeer Sociale veiligheid. Openbare verlichting in de gemeente Oss Gemeente Oss zorgt ervoor dat de openbare ruimte in Oss verlicht is. We gebruiken hiervoor verschillende soorten verlichting. Hieronder leest u waarom en wanneer

Nadere informatie

Ingek. 0 1 FEB. 201?

Ingek. 0 1 FEB. 201? Kern, Marijn Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: 2017/10607 D66 Nederweert GRIF dinsdag 7 februari 2017 10:58 _staten Uitkomst raadpleging N266 door D66 Nederweert Persbericht

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: M20150812

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: M20150812 Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: M20150812 Locatie: Veldhoven, Mullerlaan; bushalten / doorsteek middenberm Datum uitgifte advies: 14-10-2015 Rol Veilig Verkeer

Nadere informatie

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer

Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Knelpunten verkeersveiligheid landbouwverkeer Resultaten van de inventarisatie Debbie Ammerlaan E: debbie.ammerlaan@rhdhv.com T: 06-29279174 Inhoud Inventarisatie Reacties Type knelpunten Type maatregelen

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Samenvatting Van de Leidenaren van 18-75 jaar geeft ruim negen op de tien aan over een fiets te beschikken en acht op de tien Leidenaren fietst wel eens, waarvan een groot deel

Nadere informatie

Aanpassing grenzen bebouwde kom Nijmegen-NoordProgramma / Programmanummer Mobiliteit / 1072

Aanpassing grenzen bebouwde kom Nijmegen-NoordProgramma / Programmanummer Mobiliteit / 1072 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 25 mei 2011 / 117/2010 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Aanpassing grenzen bebouwde kom Nijmegen-Noord Aanpassing grenzen bebouwde kom

Nadere informatie

Krimpen aan den IJssel. Aan de gemeenteraad van. Voorstel 1 augustus 2012 Agendanummer : P. Al

Krimpen aan den IJssel. Aan de gemeenteraad van. Voorstel 1 augustus 2012 Agendanummer : P. Al Raadsvoorstel GEMEENTERAAD Voorstel 1 augustus 2012 Agendanummer : P. Al Datum Ruimte raadsvergadering : 27-9-2012 Ruimtelijke Ontwikkeling Registratienummer : Onderwerp: algemene verklaring van geen bedenkingen

Nadere informatie

NIEUWSBULLETIN-04 FEBRUARI 2016

NIEUWSBULLETIN-04 FEBRUARI 2016 NIEUWSBULLETIN-04 FEBRUARI 2016 Verkenning N307 Roggebot-Kampen bijna klaar De provinciale weg N307 verbindt Lelystad en Kampen en is ook nog eens onderdeel van een groter geheel: de N23 van A (Alkmaar)

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 15 mei 2017 / projectnummer: 2732 1. Toetsingsadvies Inleiding De gemeente Moerdijk

Nadere informatie

Op 28 januari 1997 heeft u ons gemachtigd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op 28 januari 1997 heeft u ons gemachtigd tot het nemen van verkeersbesluiten. Raadsinformatiebrief Onderwerp Verkeersbesluiten Oude Grintweg Inleiding/aanleiding De reconstructie van de Oude Grintweg en de aanleg van het fietspad naar Boxtel naderen hun voltooiing. Ook het plaatsen

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 19-12-2017 NUMMER PS PS2018MME07 AFDELING Mobiliteit COMMISSIE MME STELLER A.M. van 't Zand DOORKIESNUMMER 3346 DOCUMENTUMNUMMER 81C4B60E PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Resultaten gebruikersenquête Zwerfkei Licht door de bomen

Resultaten gebruikersenquête Zwerfkei Licht door de bomen Resultaten gebruikersenquête Zwerfkei Licht door de bomen De enquête is opgesteld door: Marijke van Winsum-Westra, Secretaris wijkplatform Hoogenhof Met medewerking van: Tom van Zuijlen, wonend in de Zwerfkei

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017 Reactienota zienswijzen Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord 2016 11 mei 2017 1. INLEIDING Voor het gebied Ammerzoden Noord, 2 e fase is een woningbouwplan in voorbereiding. In het woningbouwplan worden

Nadere informatie

Kruispunt problemen op de kruising Burgemeester Stemerdinglaan en Lekstraat en Oranjeplein in Oost-Souburg

Kruispunt problemen op de kruising Burgemeester Stemerdinglaan en Lekstraat en Oranjeplein in Oost-Souburg Artikel 34 vragen door 50PLUSVLISSINGEN Kruispunt problemen op de kruising Burgemeester Stemerdinglaan en Lekstraat en Oranjeplein in Oost-Souburg https://www.pzc.nl/walcheren/gemeente-vlissingen-past-gevaarlijke-kruisingoost-souburg-niet-aan

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.9 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Verdubbeling Europaweg Te besluiten om: 1. Voor de doorstroming van de Europaweg het maatregelpakket onder 2 t/m 7 als belangrijkste opgaven

Nadere informatie

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind!

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! CBS De Rietzanger & OBS Ter Borch Februari/maart 2015 Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! In het jaar 2009 werd het Borchkwartier gebouwd. Al snel bleek dat beide scholen te maken hadden

Nadere informatie

Kruispunt Garderenseweg Bosrand Calcariaweg

Kruispunt Garderenseweg Bosrand Calcariaweg Kruispunt Garderenseweg Bosrand Calcariaweg Informatieavond 24 april 2017 CONCEPT Plantekening Welkom! Even voorstellen Lex Groenewold - ecoloog Jan Doornbos - beleidsmdw. ruimte Bernard Looyen - projectleider

Nadere informatie

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Groene Scheg- Oldenzaalsestraat. d.d. 8 mei 2013.

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Groene Scheg- Oldenzaalsestraat. d.d. 8 mei 2013. Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Groene Scheg- Oldenzaalsestraat d.d. 8 mei 2013. 1 Zienswijzenverslag bestemmingsplan Oldenzaalsestraat-N733 Het bestemmingsplan Groene Scheg-Oldenzaalsestraat

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13414 11 maart 2016 Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo Het college van

Nadere informatie

Gemeente Woerden Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres

Gemeente Woerden Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 15R.00133 Van: college van burgemeester en wethouders Datum : 10 maart 2015 Portefeuillehouder(s) : wethouder De Weger Gemeente Woerden Portefeuille(s)

Nadere informatie

Herziening Fietsplan. actief en betrokken. dewolden.nl

Herziening Fietsplan. actief en betrokken. dewolden.nl Herziening Fietsplan actief en betrokken dewolden.nl Waarom herzien: Ontwikkelingen sinds 2008: -schoolroutes -aanlegkosten -subsidie -begin/einde -grondverwerven In 2008 is het Fietsplan vastgesteld.

Nadere informatie

Nieuwstraat 4, 4611 RS Bergen op Zoom, tel ;

Nieuwstraat 4, 4611 RS Bergen op Zoom, tel ; Bergen op Zoom, 27 juni 2014 Aan het College van Burgemeester en Wethouders der Gemeente Bergen op Zoom Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Betreft: vragen over wijk Nieuw-Borgvliet, kenmerk PvdK/PB/14036

Nadere informatie

Parkeren en Verkeersveiligheid

Parkeren en Verkeersveiligheid Parkeren en Verkeersveiligheid Leden van Wijkcomité Oost Carin Bökkerink en Anita Hol-Bubeck Betaald Parkeren Burgemeester & Wethouders hebben in de Parkeervisie 2004 hun beleid over betaald parkeren vastgelegd

Nadere informatie

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 16854 25 maart 2019 Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk Onderwerp:

Nadere informatie

5Verkeersmaatregelen versus het groen Oosterweg en omgeving - verkeersvariant A

5Verkeersmaatregelen versus het groen Oosterweg en omgeving - verkeersvariant A 20 12 Verkeersmaatregelen overige projecten (voorstellen / nader te onderzoeken) Herinrichting Accentueren kruising Fietsroute plus Nieuw fietspad Nieuwe auto verbinding Wat Herinrichting Herinrichting

Nadere informatie