Populair jaarverslag 2011 voor de deelnemers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Populair jaarverslag 2011 voor de deelnemers"

Transcriptie

1 Populair jaarverslag 2011 voor de deelnemers

2 2 Inhoudsopgave Blz. INLEIDING 3 DE ORGANISATIE VAN SPA 1. Het bestuur 4 2. Het verantwoordingsorgaan 4 3. Intern toezicht 5 4. Beroepscommissie 5 5. Compliance 5 6. Externe ondersteuning en deskundigen 5 ONTWIKKELINGEN IN OVERZICHT INDEXATIE EN DEKKINGSGRADEN AFGELOPEN JAREN 7 FINANCIEEL VERSLAG Balans 2011 en Toelichting op de balans 2.1 Pensioenreserves Indexatiefonds (Algemene Reserve Fonds) Staat van baten en lasten over 2011 en OVERZICHT VERLOOP VAN HET AANTAL DEELNEMERS VAN SPA 13 VERKORT VERSLAG VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN 14

3 3 Inleiding Het bestuur van de Stichting Pensionfonds Albemarle (SPA) geeft elk jaar een populaire versie van het jaarverslag uit. De officiële stukken zijn te complex en te uitgebreid om voor een ieder een duidelijke inzage te geven in gang van zaken binnen het fonds en de financiële situatie van het fonds over het boekjaar In dit populaire verslag wordt zo goed mogelijk geprobeerd een beeld te schetsen van de situatie. De basis voor dit populaire verslag zijn de officiële stukken van SPA zijnde: het depotverslag Delta Lloyd; de jaarverslagen van Delta Lloyd Asset Management en Bank Ten Cate; de rapportage van Triple A (de waarmerkend Actuaris); het jaarverslag opgesteld en goedgekeurd door de BDO (de accountant van SPA); het verslag voor De Nederlandsche Bank (de DNB). Het bestuur van SPA wenst u veel plezier met het lezen van dit verslag!

4 4 De organisatie van SPA Het bestuur Het bestuur van SPA bestaat per 31 december 2011 uit de volgende zeven leden: Namens de onderneming: 1. De heer F.L. Plantenga (secretaris) 2. De heer J. Cornel 3. Mevrouw A. Minnesma Namens de deelnemers, op voordracht van OR: 4. De heer J.L. de Booys (voorzitter) 5. De heer Y.J. Duhoux 6. De heer J. Borm (plaatsvervangend secretaris, extern lid na aanbeveling van de bonden) Namens de gepensioneerden 7. De heer K. van der Wiele (plaatsvervangend voorzitter) De bestuursleden die de deelnemers en pensioengerechtigden vertegenwoordigen hebben een stem van 0,75 waardoor de pariteit werkgever en deelnemers gehandhaafd blijft. SPA heeft alle pensioenverplichtingen herverzekerd middels een garantiecontract bij Delta Levensverzekering NV. Daarmee zijn de opgebouwde pensioenen gegarandeerd. Als er goed wordt belegd met een rendement boven de 4,0% dan heeft SPA recht op overrente. Die overrente kan onder andere worden gebruikt voor de indexatie (toeslagverlening) van de pensioenen. Als de beleggingsresultaten tegenvallen dan is dat voor risico van Delta Lloyd. De pensioenen zijn namelijk gegarandeerd en kunnen niet worden verlaagd. Daarnaast beschikt het pensioenfonds over andere financiële middelen (indexatiefonds) om zelf, indien de beleggingen bij Delta Lloyd tegenvallen, de opgebouwde en ingegane pensioenen te kunnen verhogen. Bij de opzet van het pensioenfonds is afgesproken dat als leidraad voor de indexatie voor de actieve deelnemers de algemene salarisronde, zoals afgesproken in de CAO, zal worden gehanteerd. Voor de inactieve deelnemers (pensioengerechtigden en slapers) geldt de prijsinflatie. De prijsinflatie wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek ( over de periode september september van enig jaar. Sinds de oprichting van het pensioenfonds is uw pensioen nog elk jaar verhoogd. Helaas kunnen wij niet garanderen dat dit in de toekomst ook elk jaar het geval is. Het verantwoordingsorgaan Het reglement voor het verantwoordingsorgaan (VO) is op 1 juli 2007 in werking getreden. Het verantwoordingsorgaan bestaat uit vijf leden: twee vertegenwoordigers uit de kring van actieve deelnemers, één vertegenwoordiger uit de kring van pensioengerechtigden en/of deelnemers met premievrije aanspraken en twee vertegenwoordigers van de werkgever. De personele samenstelling van het VO is in 2011 niet gewijzigd. De samenstelling en het rooster van aftreden van het VO is als volgt: De heer A. de Bruijn Namens de pensioengerechtigden 2012 De heer F.W. van Houtert Namens de onderneming 2011 De heer M. Koch Namens de onderneming 2014 De heer F.E. van Rooijen Namens de actieve deelnemers 2012 De heer P. Vroonland Namens de actieve deelnemers 2013 In 2012 heeft de heer H. Hallie de heer A. de Bruin opgevolgd als aspirant-lid van het VO.

5 5 Het verantwoordingsorgaan is bevoegd jaarlijks een algemeen oordeel te geven over: het jaarverslag van het Fonds het handelen van het bestuur in algemene zin; het door het bestuur uitgevoerde beleid in het afgelopen kalenderjaar; beleidskeuzes die op de toekomst betrekking hebben; de naleving van de Principes Pension Fund Governance door het bestuur. Op pagina 14 vindt u een verkort verslag van het verantwoordingsorgaan. Intern Toezicht Doel van intern toezicht is het kritisch bezien van het functioneren van fonds door onafhankelijke deskundigen. Voor het intern toezicht is gekozen voor een visitatiecommissie die eens in de drie jaar de beleids- en bestuursprocedures en -processen, de checks and balances (de wijze waarop de uitvoering van de regeling wordt bestuurd en aangestuurd en de wijze waarop wordt omgegaan met de risico s op de langere termijn voor (de dekkingsgraad van) het pensioenfonds) beoordeelt. Een eerste visitatie is verricht in april Dit betrof de periode 2007 t/m In het populair jaarverslag van 2010 stond een samenvatting van het rapport van deze commissie. In het eerste kwartaal van 2013 wordt een tweede visitatie uitgevoerd over de periode 2010 t/m Beroepscommissie Het reglement beroepscommissie van Stichting Pensioenfonds Albemarle is 1 juli 2007 in werking getreden. Indien een deelnemer of gewezen deelnemer een zaak, de uitvoering van het pensioenreglement betreffende, heeft voorgelegd bij het bestuur van het pensioenfonds, en daarbij op een voor hem of haar onbevredigende wijze, dan wel naar zijn of haar mening onjuiste wijze, is behandeld, kan daarover een beroep worden ingediend bij de beroepscommissie. De klachtencommissie bestaat per 31 december 2011 uit de 3 volgende leden: Namens de onderneming: De heer P.P Langerak Namens de deelnemers, op voordracht van OR: De heer R. Staadegaard Namens beide: De heer G. Elout In 2011 zijn er geen beroepszaken voor deze commissie geweest. Compliance Met compliance beoogt SPA de integriteit van het bestuur te waarborgen en bij te dragen aan een goede reputatie en betrouwbaarheid. Vanaf mei 2011 is de heer G.E. Meijer benoemd als compliance officer. De compliance officer ziet toe op de naleving van wet- en regelgeving van het bestuur m.b.t. compliance. Externe deskundigen en ondersteuning Het bestuur van SPA wordt bijgestaan door een externe pensioendeskundige, de heer Kiffen van Kiffen IPA BV. Daarnaast heeft SPA BDO CampsObers Audit & Assurance B.V. als externe accountant aangesteld en Triple-A Risk Finance Certification B.V. als externe actuaris. Mevrouw Minnesma is per 1 augustus 2012 opgevolgd door de heer S. Thiel als ambtelijk secretaris van SPA.

6 6 Ontwikkelingen in 2011 Op pensioengebied zijn er in 2011 weer volop ontwikkelingen geweest. In dit hoofdstuk treft u een beknopte weergave van de ontwikkelingen die zich in 2011 hebben voorgedaan. Ook wordt er aandacht besteed aan te verwachten ontwikkelingen in Het herstel dat in 2010 werd ingezet werd in 2011 helaas niet doorgezet. Het jaar 2011 is een onstuimig jaar geweest. De onrust is vooral terug te voeren op de Europese schuldencrisis. Binnen de eurozone zijn de ontwikkelingen op drie terreinen kritiek geworden: de overheidsfinanciën, het concurrentievermogen en de kredietverlening. De oplossingen voor de Europese schuldencrisis zijn in 2011 moeizaam tot stand gekomen. Er waren vele besprekingen met de Eurotop voor nodig. Uiteindelijk zijn er in 2011 op Europees niveau afspraken gemaakt waardoor de landen met een tekort aanpassingsprogramma s hebben doorgevoerd en de uitleencapaciteit van het IMF is verhoogd. De financiële markt reageerde in het vierde kwartaal positief op deze afspraken. Ook het onderwerp pensioen bleef in 2011 onderwerp van discussie. De dekkingsgraad van pensioenfondsen staat al jaren onder druk door elkaar opvolgende gebeurtenissen: ten eerste de financiële crises die in 2008 begon, de blijvende lage rente en de toegenomen levensverwachting. Er moeten maatregelen genomen worden om het pensioencontract op de lange termijn gezond te houden. Deze maatregelen zijn uitgewerkt in het pensioenakkoord. Het concept pensioenakkoord van juni 2011 bevat een aantal voorstellen tot aanpassing van het pensioencontact in zowel de eerste als de tweede peiler van ons pensioenstelsel. In de eerste peiler wordt de AOW aangepast aan de stijgende levensverwachting. Het eerste pensioenakkoord voorziet in een verhoging van de AOW-leeftijd van 66 jaar in 2020 en waarschijnlijk van 67 jaar in In de tweede peiler (het aanvullend pensioen) wordt de pensioenleeftijd per 1 januari 2013 verhoogd naar 66 jaar en per 1 januari 2015 naar 67 jaar. Deze leeftijdsverhoging wordt verwerkt door wijziging in het zogenoemde Witteveenkader. Tijdens een spoeddebat in september 2011 gaf de Tweede Kamer goedkeuring aan het pensioenakkoord. Ook de vakbonden hebben, na veel discussie, formeel ingestemd. Een wetsvoorstel, gericht op de verhoging van de pensioenleeftijd, heeft de minister op 12 oktober 2011 ingediend bij de Tweede Kamer, en op 7 februari 2012 is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de voorstellen, waarbij het Witteveenkader is aangepast aan een stijging per van 65 jaar naar 67 jaar. Het voorstel is daarna doorgestuurd naar de Eerste Kamer. Ondertussen viel het kabinet en moesten de ministers demissionair door. In de Tweede Kamer werd het Lenteakkoord uitgewerkt, waarbij de AOW leeftijd per met 1 maand wordt verhoogd. Jaarlijks wordt de AOW leeftijd daarna verhoogd tot het op jaar zal bedragen om vervolgens geleidelijk te worden verhoogd naar 67 jaar in Inmiddels is er een nieuw kabinet waarbij in het regeerakkoord weer nieuwe plannen zijn opgenomen die betrekking hebben op de pensioenen. Het bestuur van SPA volgt de landelijke pensioendiscussie op de voet. Indien de voorstellen worden omgezet in wetgeving vereist dit aanpassing van het pensioenreglement van SPA. De nieuwe regels zullen gelden voor de toekomstige pensioenopbouw vanaf de dag van wijziging. De opgebouwde pensioenrechten over het verleden blijven behouden en worden bepaald door regels uit het oude pensioenreglement. Dit is het gevolg van de harde bepaling in de Pensioenwet dat bij een wijziging van de pensioenregeling de tot dan opgebouwde pensioenaanspraken behouden moeten blijven.

7 7 Overzicht indexatie en dekkingsgraden over de afgelopen jaren SPA is in augustus 2005 opgericht. In het reglement van SPA is vastgelegd dat de indexatie (ook wel toeslagverlening genoemd) voorwaardelijk is. Dat betekent dat het bestuur jaarlijks beslist in hoeverre de pensioenaanspraken worden aangepast. Voor de indexatie is een apart indexatiefonds beschikbaar. Op de pensioenaanspraken van actieve deelnemers wordt jaarlijks toeslag verleend van maximaal de algemene loonsverhoging in het voorgaande jaar, zoals overeengekomen tussen de bonden en Albemarle in de CAO. Op de pensioenaanspraken na beëindiging van het dienstverband en op de pensioenrechten wordt jaarlijks toeslag verleend van maximaal de ontwikkeling van de consumentenprijsindex alle huishoudens. De consumentenprijsindex wordt bekeken over de periode september - september en wordt gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De aanpassing van de ingegane pensioenen is niet hoger dan de aanpassing van de pensioenen van degenen die nog in dienst zijn van Albemarle Catalysts Company B.V. Jaarlijkse indexatie actieven vanaf % 3.00% 2.00% 1.00% 0.00% -1.00% -2.00% -3.00% Excluding incidental payment loonstijging Indexatie loonstijging-/-indexatie Het bestuur heeft tot 2008 conform het indexatieprotocol volledig geïndexeerd (de ambitie is dat de indexatie gelijk is aan de jaarlijkse loonsomstijging). In 2008 en 2009 is niet volledig geïndexeerd en in 2010 is een naast de volledige indexatie ook deel aan inhaalindexatie uitgekeerd. Het jaar 2011 was een moeizaam jaar. Door tegenvallende beleggingsresultaten heeft het indexatiefonds in het derde kwartaal van 2011 een verlies geleden van een half miljoen euro. Desondanks heeft het bestuur besloten om vast te houden aan de uitkomsten van de continuïteitsanalyse door 70% van de ambitie te indexeren.

8 8 Cummulatieve indexatie actieven vanaf 2005 t.o.v. loonstijging (=ambitie) en inflatie 18.00% 16.00% 14.00% 12.00% 10.00% 8.00% 6.00% 4.00% 2.00% 0.00% Ambitie Indexatie Inflatie Hoewel de indexatie achterloopt op de ambitie, is de toegekende indexatie voor de actieve deelnemers wel gelijk en vaak ook hoger dan de inflatie geweest over de afgelopen jaren. Hierdoor is de reële koopkracht van het pensioen gestegen. Jaarlijkse indexatie inactieven vanaf % 3.00% 2.00% 1.00% 0.00% -1.00% inflatie indexatie indexatie-/-inflatie -2.00% -3.00%

9 9 Cummulatieve indexatie inactieven vanaf 2005 t.o.v. inflatie (=ambitie) 18.00% 16.00% 14.00% 12.00% 10.00% 8.00% 6.00% Inflatie/Ambitie Indexatie 4.00% 2.00% 0.00% Ook de indexatie voor inactieve deelnemers loopt achter op de indexatie ambitie van het fonds (ambitie is indexatie gelijk aan inflatie). De toegekende indexatie voor inactieve deelnemers is gelijk en soms ook lager dan de inflatie geweest over de afgelopen jaren. FTK dekkinsgraad % dekking uit indexatiefonds dekking uit depot DL De dekkingsgraad van het pensioenfonds is een graadmeter voor de vermogenspositie van het pensioenfonds. Een dekkingsgraad van 100% betekent dat het pensioenfonds precies genoeg vermogen heeft om de verplichtingen na te komen, boven de 100% beschikt het fonds over buffers. Bij een lager percentage dan 100% is er sprake van onderdekking. Voor de bepaling van het vermogen van een pensioenfonds wordt vanaf 2006 de rentetermijnstructuur (RTS) gehanteerd (dit is een set van rentes met verschillende looptijden). De dekkingsgraad van SPA is over de afgelopen jaren niet onder de 100% geweest, waardoor de pensioenaanspraken en -uitkeringen ongemoeid blijven. Ook hoeft hierdoor de premiebijdrage niet verhoogd te worden.

10 10 Financieel verslag 2011 De financiële verslaggeving bestaat uit een balans en een staat van baten en lasten. De balans is een momentopname waarin de bezittingen en de verplichtingen staan van het pensioenfonds aan het eind van ieder kalenderjaar. In de staat van baten en lasten staat wat er in enig jaar aan geld is ontvangen en is betaald. Het verschil tussen de baten en de lasten (het saldo) resulteert in een winst of een verlies. Balans 2011 en 2010 In duizend euro s Activa (bezittingen) in duizend euro s Vaste Activa Beleggingen Herverzekeringscontract DL Vlottende activa Vorderingen (te goed op) Albemarle Catalysts Company B.V Overige vorderingen en Overlopende activa Liquide middelen Totaal Passiva (verplichtingen) In duizend euro s Stichtingsvermogen Bestemmingsreserve indexatie Bestemmingsreserve beheers- Kostenfonds Bestemmingsreserve calamiteit Technische voorzieningen Herverzekerde aanspraken DL Kortlopende schulden Rekening-courant Delta Lloyd Levensverzekeringen N.V Overige schulden en overlopende passiva Totaal

11 11 Toelichting op de Balans Pensioenreserves De pensioenreserves bij Delta Lloyd bedroegen per op basis van marktwaarde 112,19 miljoen i.p.v. de in de Balans vermelde 142,42 miljoen. De 142,42 miljoen zijn de verplichtingen berekend met een door de DNB voorschreven rentetarief (RTS). De voorschriften van de DNB eisen dat reserves van de verzekeringsmaatschappij en de pensioenverplichtingen exact gelijk zijn. De DNB vereist dat SPA minimaal 1% van de verplichtingen als reserve aanhoudt. De pensioenreserves bij Delta Lloyd waren als volgt verdeeld: Belegd vermogen GS In Euro x Marktwaarde Marktwaarde Percentage Aandelenfondsen ,9% Vastgoedfondsen ,3% Vastrentende ,3% waardefondsen Swaps ,3% Liquide middelen ,2% Totaal ,0% Het beleggingsresultaat bedroeg over ,8% (benchmark 1,9 %) Volgens de voorschriften van de DNB dient bij een garantiecontract in een balans van een pensioenfonds de waarde van de reserves bij een verzekeringsmaatschappij gelijk te worden gesteld aan de waarde van de pensioenverplichtingen naar marktwaarde. De pensioenverplichtingen bedroegen ultimo 2011 zonder afslag volgens marktwaarde 142,42 miljoen. Indexatiefonds (Algemene Reserve Fonds) De reserves in het indexatiefonds bedroegen naar marktwaarde in Euro. Belegd vermogen In EUR x Marktwaarde Marktwaarde Percentage Aandelenfondsen % Vastgoedfondsen % Obligatiefondsen ,5% Liquide middelen ,5% Deposito ,8% Totaal ,0% Het beleggingsresultaat bedroeg over ,01% (benchmark -1,5%) De middelen in het indexatiefonds vormen naast de bestemming tot indexatie van de pensioenrechten ook een kostenreserve. Daarom zou een benaming Algemeen Reserve Fonds passender zijn.

12 12 Staat van baten en lasten over 2011 en 2010 in duizend euro s Baten Ontvangen premies en koopsommen (Beleggings)opbrengsten Totale Baten Lasten Premie Jaarlijkse inkoop + indexatie indexatie 2010 Bijzondere waardevermindering 0* Overige lasten Totale Lasten Saldo Baten en Lasten Bestemming Saldo Baten en Lasten Onttrekking Alg. reserves Onttrekking/Toevoeging aan Indexatiedepot Onttrekking/Toevoeging aan Beheerskosten reserve Toevoeging calamiteiten bestemmingsreserve Totaal * tot 2011 moesten pensioenfondsen een buffer aanhouden voor het kredietrisico op de herverzekeraar. In het derde kwartaal van 2010 heeft toenmalig minister Donner deze regels aangepast. Hierdoor hoefde SPA in 2011 geen buffer meer aan te houden. Financiering van de pensioenen De pensioenen worden gefinancierd door: 1. premiebetalingen van de werkgever. 2. de eigenbijdrage van de deelnemers. Zij betalen 5% van de pensioengrondslag (pensioengevend salaris minus de franchise). 3% wordt gebruikt ter financiering van de pensioenen en 2,5% per 1 april ,0%wordt gestort in het indexatiefonds. Financiering toeslagen (indexatie) De jaarlijkse verhoging van de pensioenaanspraken wordt betaald vanuit het indexatiefonds. Ook worden vanuit dit fonds de kosten betaald die het pensioenfonds maakt (bijv. de accountantskosten). Voor deze kosten betaalt Albemarle een extra bijdrage zodat dit niet ten koste gaat van de indexatiecapaciteit. Het indexatiefonds ontvangt jaarlijks een bijdrage van zowel Albemarle als de deelnemers. De bijdrage van Albemarle is voor de komende jaren vastgelegd in een tabel welke te vinden is in het pensioenreglement. De werknemers betalen jaarlijks 2,5% van hun pensioengrondslag aan het indexatiefonds. Deze bijdrage wordt met ingang van 1 april 2012 verhoogd naar 3%. Naast de storting door Albemarle en de werknemers ontvangt het indexatiefonds ook het op pagina 4 genoemde overrendement van Delta Lloyd en een deel van het positieve technische resultaat.

13 13 Overzicht verloop van het aantal deelnemers van SPA Deelnemers Aantal 2011 Bij 2011 Af Aantal Ultimo 2011 Ultimo 2010 Actieven Slapers Gepensioneerden waarvan: TOP 41* 24* 21* 44* OP Arbeidsongeschiktspensioen Partnerpensioen Wezenpensioen Totaal: * In de staten (J701) zijn de TOP-gepensioneerden opgenomen als actieven daar zij nog conform de overgangsregeling bepaald in de CAO van Albemarle Catalysts Company B.V. nog 2,5 jaar pensioen opbouwen (als zijnde actief). Er is in ,617 miljoen euro aan pensioenen en niets aan waardeoverdrachten uitgekeerd. In 2010 was dit bedrag 2,435 miljoen Euro en 0,171 miljoen aan waardeoverdracht. De stijging is vooral toe te schrijven aan de toename van de deelnemers aan de prepensioenregeling (met een 80% garantieregeling uitkering tussen jaar voor medewerkers geboren voor 1950). Het bestuur heeft besloten om de indexatie over 2011 vast te stellen op 70% van de ambitie. Vorig jaar is nog besloten tot een gedeeltelijke indexatie in verband met een met mogelijk een afslag door de verlaging van de rating van Delta Lloyd. Door de veranderde wetgeving is deze afslag van de baan. De indexatie over 2011 is voor actieven en voor inactieven op 1,20% vastgesteld. Deze indexatie is per 1 januari 2012 doorgevoerd (70% ambitie).

14 14 Verkort verslag van het verantwoordingsorgaan Het verantwoordingsorgaan (VO) van het fonds is op 1 juli 2007 ingesteld. Het VO heeft als taak een oordeel te geven over het handelen van het SPA bestuur door bestudering van jaarverslagen, jaarrekeningen en andere relevante informatie, maar ook over beleidskeuzes voor de toekomst. De huidige samenstelling is als volgt: Dhr. H. Hallie Dhr. F.W. van Houtert Dhr. M. Koch Dhr. F.E. van Rooijen Dhr. P. Vroonland Kandidaat lid namens de inactieve deelnemers Namens de onderneming Namens de onderneming Namens de actieve deelnemers (voorzitter) Namens de actieve deelnemers (secretaris) Het jaar 2011 was wederom een enerverend jaar voor de pensioenen in Nederland en dus ook voor het SPA bestuur. Na de korte economische opleving eind 2010 is er in 2011 geen rust ontstaan in de financiële wereld, waardoor dekkingsgraden van een groot aantal pensioenfondsen in 2011 wederom ontoereikend bleken om indexatie te kunnen verlenen. Het SPA bestuur heeft in 2011 een indexatie studie /continuïteitsanalyse uit laten voeren. Uit deze studie volgt de verwachting dat aan de minimumeis van DNB kan worden voldaan voor wat betreft de toeslagambitie. Gezien de goede uitkomsten van de studies en de gegeven marktomstandigheden is er naar het oordeel van het VO een weloverwogen besluit genomen ten aanzien van de gedeeltelijke indexatie over Op initiatief van het bestuur is met goed gevolg een audit uitgevoerd over het doorvoeren van wijzigingen in het deelnemersbestand bij Delta Lloyd. Het VO waardeert dergelijke (zelf) kritische initiatieven van het bestuur positief. Er hebben in 2011 een aantal wisselingen in het bestuur plaatsgevonden. De ambtelijk secretaris werd per augustus tevens als werkgeververtegenwoordiger benoemd in het bestuur van SPA. Vanwege de personeelsstop kon geen nieuwe ambtelijk secretaris benoemd worden. Het VO kijkt kritisch naar de combinatie van deze functies en beschouwt deze combinatie als onwenselijk. Om alle schijn van belangenverstrengeling te vermijden is een onafhankelijke positie van de ambtelijk secretaris gewenst. Zoals in het verslag van het VO over 2010 is aangegeven hebben de sociale partners in 2010 een werkgroep opgericht, bestaande uit afvaardigingen van de werkgever, de vakverenigingen en de ondernemingsraad. De werkgroep heeft een advies opgesteld over een nieuwe financieringsovereenkomst voor SPA. Dit advies is door de sociale partners tijdens het CAO overleg integraal overgenomen en neergelegd in het principeakkoord van 31 maart Het behaalde resultaat is mede te danken aan de goede communicatie en inzet van het bestuur richting de sociale partners. Het bestuur heeft de suggestie van het VO om in het populair jaarverslag van 2010 meer aandacht te besteden aan een populair technische beschrijving van de dekkingsgraad en het toeslagbeleid naar tevredenheid opgevolgd. Op de website ontbreken echter nog de presentaties van de jaarvergadering of concept verslagen alsmede een historisch overzicht van de indexatie en de percentuele verhouding tot de indexatie ambitie. Ook de dekkingsgraad van het fonds over de jaren heen is niet in een oogopslag te zien. De SPA website wordt in 2011 naar de mening van het VO nog onvoldoende geactualiseerd. Het jaar 2011 stond, en ook nog 2012, in het teken van onzekerheid over de invoering van de verhoging van pensioenleeftijd en over toegestane fiscale opbouwpercentages. Het SPA bestuur heeft aangegeven na realisatie van deze wetswijziging een werkgroep in te stellen die mogelijke scenario s in kaart gaat brengen. Het VO vindt dit een verstandig besluit. Amsterdam, november 2012 Stichting Pensioenfonds Albemarle Het Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Albemarle Jaarvergadering 2010

Stichting Pensioenfonds Albemarle Jaarvergadering 2010 www.albemarle.com Stichting Pensioenfonds Albemarle Jaarvergadering 2010 Annemarie Minnesma / Bert Kiffen / Joost Borm/ Job de Booys 24 November, 2011 Agenda Welkomstwoord Toelichting op veranderingen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Albemarle Jaarvergadering 2014

Stichting Pensioenfonds Albemarle Jaarvergadering 2014 Stichting Pensioenfonds Albemarle Jaarvergadering 2014 Job de Booys / Sander Thiel 27 november 2014 Agenda Welkomstwoord Overzicht pensioenveranderingen Uitvoering en communicatie Toelichting op het jaarverslag

Nadere informatie

Populair jaarverslag 2013 voor de deelnemers

Populair jaarverslag 2013 voor de deelnemers Populair jaarverslag 2013 voor de deelnemers 2 Inhoudsopgave Blz. INLEIDING 3 DE ORGANISATIE VAN SPA 1. Het bestuur 4 2. Het verantwoordingsorgaan 4 3. Intern toezicht 5 4. Beroepscommissie 5 5. Compliance

Nadere informatie

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630 Pensioenfonds Productschappen Bezoekadres Laan van Zuid Hoorn 165 2289 DD Rijswijk Postadres Postbus 3042 2280 GA Rijswijk Telefoon 070 4138630 Fax 070 4138650 E-mail info@pbodnl Website wwwpbodnl KvK

Nadere informatie

Stichting Metro Pensioenfonds Populair jaarverslag 2008

Stichting Metro Pensioenfonds Populair jaarverslag 2008 Stichting Metro Pensioenfonds Populair jaarverslag 2008 blad 1 van 7 Het Metro Pensioenfonds Hieronder eerst een aantal bijzonderheden over het Metro Pensioenfonds. Het Metro Pensioenfonds is opgericht

Nadere informatie

delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012

delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012 delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012 XY 13996-0513 In dit Jaarbericht leest u wat er in 2012 bij ons pensioenfonds gebeurde. We gaan wat dieper in op onze beleggingen en andere financiële zaken.

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2016

VERKORT JAARVERSLAG 2016 VERKORT JAARVERSLAG 2016 2016: wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2016 bij Pensioenfonds TNT Express? U leest het in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige

Nadere informatie

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Geef pensioen de aandacht die het verdient Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Vijf mythes over pensioen Over pensioenen zijn meerdere mythes in omloop. Het is belangrijk om te weten hoe het wel zit. De

Nadere informatie

SPNG. veranderingen. was voor. een jaar van grote. Verkort jaarverslag 2013 >

SPNG. veranderingen. was voor. een jaar van grote. Verkort jaarverslag 2013 > 2013 was voor SPNG een jaar van grote veranderingen. Verkort jaarverslag 2013 > 2013 was voor SPNG een jaar van grote veranderingen. Eind 2012 liep het herverzekeringscontract met Nationale-Nederlanden

Nadere informatie

Terugblik 2011 in cijfers

Terugblik 2011 in cijfers Terugblik 2011 in cijfers U vindt hier een samenvatting van het jaarverslag 2011. Het volledige jaarverslag kunt u downloaden via www.pensioenfondsricohnederland.nl. Financiële situatie Door de kredietcrisis

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2017

VERKORT JAARVERSLAG 2017 VERKORT JAARVERSLAG 2017 De belangrijkste ontwikkelingen in 2017 bij Pensioenfonds TNT Express op een rij in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige jaarverslag vindt

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2013

Verkort jaarverslag 2013 Verkort jaarverslag 2013 Wat waren in 2013 de belangrijkste feiten en gebeurtenissen voor GE Pensioen? U leest het in deze verkorte versie van het jaarverslag 2013. Naast deze bondige versie treft u ook

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Populair Jaarverslag 2014

Pensioenfonds Robeco. Populair Jaarverslag 2014 Pensioenfonds Robeco Populair Jaarverslag 2014 2014 was een bewogen jaar voor Pensioenfonds Robeco door de sterk dalende rente en de veranderende wet- en regelgeving. In het jaarverslag blikken wij als

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds SABIC Innovative Plastics. Verkort Jaarverslag 2009

Stichting Pensioenfonds SABIC Innovative Plastics. Verkort Jaarverslag 2009 Stichting Pensioenfonds SABIC Innovative Plastics Verkort Jaarverslag 2009 Inleiding 2009 is voor de Stichting Pensioenfonds SABIC Innovative Plastics (hierna Pensioenfonds SABIC-IP) weer een bijzonder

Nadere informatie

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram 02 verkort in beeld 03 Ontwikkelingen 05 08 10 Pensioenen Beleggingen Organogram Aantal deelnemers dat pensioen opbouwt Aantal personen dat een ouderdomspensioen ontvangt Aantal deelnemers met slapende

Nadere informatie

Toeslag- verlening Uitgave mei 2015

Toeslag- verlening Uitgave mei 2015 Toeslagverlening Uitgave mei 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds DSM Nederland, gevestigd te Heerlen (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend

Nadere informatie

Update pensioenen INVISTA (Nederland) BV per 15 Oktober 2014. Stichting Pensioenfonds Invista

Update pensioenen INVISTA (Nederland) BV per 15 Oktober 2014. Stichting Pensioenfonds Invista Update pensioenen INVISTA (Nederland) BV per 15 Oktober 2014 Pensioen INVISTA (Nederland) BV Uitvoering door December 2008 in onderdekking. Maart 2009 korte termijnherstelplan ingediend bij en goedgekeurd

Nadere informatie

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM Aanpassing pensioenregeling een must Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM 1 Aanpassing pensioenregeling een must Inhoud Marcel Brussee: Achtergrond wijzigingen

Nadere informatie

Brochure Toeslagverlening

Brochure Toeslagverlening Brochure Toeslagverlening Toeslagverlening Waarom toeslagverlening? Toeslag is een manier om te zorgen dat de pensioenen hun koopkracht behouden. Toeslag wordt ook wel indexatie genoemd. Door pensioenen

Nadere informatie

Toeslagverlening. Versie

Toeslagverlening. Versie Toeslagverlening Versie 25-02-2016 Versie 25-02-2016 Toeslagverlening (indexatie) Waarom toeslagverlening? Toeslag is een manier om te zorgen dat de pensioenen hun koopkracht behouden. Toeslag wordt ook

Nadere informatie

Toeslagverlening. Versie

Toeslagverlening. Versie Toeslagverlening Versie 23-02-2017 Versie 23-02-2017 Toeslagverlening Waarom toeslagverlening? Toeslag is een manier om te zorgen dat de pensioenen hun koopkracht behouden. Toeslag wordt ook wel indexatie

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur

Nadere informatie

Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010

Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010 Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010 Agenda 1. Opening, mededelingen en ingekomen stukken 2. Pensioenregeling uitgevoerd door BNPF 3. Vergelijking andere pensioenfondsen 4. Herstelplan

Nadere informatie

Verslag deelnemersvergadering 2013, gehouden op dinsdag 10 december 2013 om uur in het Golden Tulip Alkmaar, Arcadialaan 6 te Alkmaar.

Verslag deelnemersvergadering 2013, gehouden op dinsdag 10 december 2013 om uur in het Golden Tulip Alkmaar, Arcadialaan 6 te Alkmaar. STICHTING PENSIOENFONDS GROOTHANDEL VEGRO Verslag deelnemersvergadering 2013, gehouden op dinsdag 10 december 2013 om 19.00 uur in het Golden Tulip Alkmaar, Arcadialaan 6 te Alkmaar. 1. Opening en mededelingen

Nadere informatie

stichting pensioenfonds wonen

stichting pensioenfonds wonen stichting pensioenfonds wonen Verkort Jaarverslag 2007 Kerncijfers Aantallen per 31-12 2007 2006 Werkgevers 4.331 4.161 Deelnemers 33.009 31.705 Gewezen deelnemers 70.948 62.860 Gepensioneerden 8.468 7.735

Nadere informatie

Toeslagverlening Uitgave mei 2015

Toeslagverlening Uitgave mei 2015 Toeslagverlening Uitgave mei 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds Sabic, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend indicatief

Nadere informatie

Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux

Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux Beleggingen Het totaal rendement over het afgelopen boekjaar 2010 is uitgekomen op 15,6%. Als we naar de onderverdeling kijken zien we het

Nadere informatie

Toeslagverlening. Versie

Toeslagverlening. Versie Toeslagverlening Versie 07-10-2016 Versie 07-10-2016 Toeslagverlening (indexatie) Waarom toeslagverlening? Toeslag is een manier om te zorgen dat de pensioenen hun koopkracht behouden. Toeslag wordt ook

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur de pensioenregeling

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Leiden, 3 september 2012

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Leiden, 3 september 2012 Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Leiden, 3 september 2012 Agenda 1. Opening 2. Vaststelling notulen jaarvergadering 8 september 2011 3. Jaarverslag 2011 4. Beleggingsbeleid 5. Terugblik

Nadere informatie

Deelnemersvergadering. Haarlem 26 juni 2017 Boxmeer 29 juni 2017 Oss 29 juni 2017

Deelnemersvergadering. Haarlem 26 juni 2017 Boxmeer 29 juni 2017 Oss 29 juni 2017 Deelnemersvergadering Haarlem 26 juni 2017 Boxmeer 29 juni 2017 Oss 29 juni 2017 Agenda Opening, mededelingen Toelichting organisatie van het fonds Verantwoording en jaarverslag 2016: beleggingen en pensioenaanspraken

Nadere informatie

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl Update! bpfhibin.nl stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen December 2014 Kunt u uw werknemers uitleggen wat er per 1 januari 2015 is veranderd aan hun pensioen? WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Verder in deze nieuwsbrief een samenvatting van het rapport van de visitatiecommissie.

Verder in deze nieuwsbrief een samenvatting van het rapport van de visitatiecommissie. Van het SPAN bestuur De maand mei staat in het teken van het afronden van het SPAN jaarverslag over 2012. Eind deze maand verwachten we dat het verslag wordt goedgekeurd door actuaris en accountant. Het

Nadere informatie

DEELNEMERSVERGADERING 16 november Stichting Pensioenfonds Invista

DEELNEMERSVERGADERING 16 november Stichting Pensioenfonds Invista DEELNEMERSVERGADERING 16 november 2011 Stichting Pensioenfonds Invista AGENDA 1. Opening 2. Mededelingen van de voorzitter 3. Verslag over de gebeurtenissen in het boekjaar 2010 4. Financieel jaarverslag

Nadere informatie

27 september Deelnemersvergadering

27 september Deelnemersvergadering 27 september 2007 Deelnemersvergadering Kernpunten 2006 Goed jaar, dekkingsgraad van 117,1% naar 122,7% Geen herstelplan meer nodig in 2007 Indexatie in 2006 verleend over 2005 van: - 0,63% voor de actieve

Nadere informatie

Brochure. Toeslagverlening

Brochure. Toeslagverlening Brochure Toeslagverlening Toeslagverlening Waarom toeslagverlening? Toeslag is een manier om te zorgen dat de pensioenen hun koopkracht behouden. Toeslag wordt ook wel indexatie genoemd. Door pensioenen

Nadere informatie

Waardeoverdracht van VPTech naar Pensioenfonds Vegro

Waardeoverdracht van VPTech naar Pensioenfonds Vegro Waardeoverdracht van VPTech naar Pensioenfonds Vegro Doel: overdracht van de aanspraken vroegpensioen (OP/PP 61-64 jaar) naar SPGV (pens. > 65 jaar) VPTech: tot 2011 collectieve w.o. / individuele w.o.

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst. 22 maart 2018

Pensioenbijeenkomst. 22 maart 2018 Pensioenbijeenkomst 22 maart 2018 Programma Welkom! Het fonds - mensen en cijfers* Financiële positie en beleid* Pensioenregeling en keuzes Actualiteiten 5 minuten 15 minuten 10 minuten 5 minuten Vragen?

Nadere informatie

Kwartaalbericht. 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015. Samenvatting cijfers per 31 december 2014

Kwartaalbericht. 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015. Samenvatting cijfers per 31 december 2014 Kwartaalbericht 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015 Samenvatting cijfers per 31 december 2014 Dekkingsgraad: 111,5% Beleidsdekkingsgraad: 112,6% Belegd vermogen: 19,6 miljard Rendement 2014: 27,6%

Nadere informatie

Deelnemerspresentatie november 2018

Deelnemerspresentatie november 2018 Deelnemerspresentatie november 2018 1 Agenda Pensioen bij Saint-Gobain Introductie UnitedPensions Wat is er voor u geregeld? Pensioen bij pensionering Pensioen bij overlijden Premievrijstelling bij Arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Papendorpseweg 100 3528 BJ Utrecht Ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 41184467

Nadere informatie

Voor actieve deelnemers. Toeslagbeleid. Verhogingen/toeslag

Voor actieve deelnemers. Toeslagbeleid. Verhogingen/toeslag Voor actieve deelnemers Uw pensioen is waardevast De aanspraken van de actieve deelnemers op ouderdomspensioen, (tijdelijk) partnerpensioen en wezenpensioen worden voor het eerst per 1 januari 2017 en

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Pensioenfonds Cargill 2017 in beeld Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2017 van Pensioenfonds Cargill? U leest het in dit verkort jaarverslag. Financiële

Nadere informatie

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds is bijna elke maand anders. Dat komt vooral door de rentestand en onze beleggingsopbrengsten.

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds is bijna elke maand anders. Dat komt vooral door de rentestand en onze beleggingsopbrengsten. Nieuwsbrief Ballast Nedam Pensioenfonds September 2013 Tijd voor een nieuwsbrief van uw Pensioenfonds. Er gebeurt veel in de Nederlandse pensioenwereld; dat kan u bijna niet zijn ontgaan. In onze vorige

Nadere informatie

Welkom op de jaarvergadering 2017

Welkom op de jaarvergadering 2017 Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK Welkom op de jaarvergadering 2017 Amsterdam, 29 augustus 2018 1 Onderwerp Inhoudsopgave 1 Opening 2 Mededelingen van de voorzitter 3 Notulen deelnemersvergadering

Nadere informatie

WELKOM namens Stichting Pensioenfonds KAS BANK

WELKOM namens Stichting Pensioenfonds KAS BANK WELKOM namens Stichting Pensioenfonds KAS BANK Amsterdam, 31 mei 2011 Agenda 1. Opening en voorstellen leden van het bestuur 2. Mededelingen van de voorzitter 3. Notulen deelnemersvergadering 1 oktober

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen RBS pensioen update Van premie tot pensioen Hoe is uw pensioen opgebouwd? Waarom zitten veel pensioenfondsen nu in de problemen? Hoe ziet de toekomst van pensioen in Nederland eruit? In deze RBS Pensioen

Nadere informatie

Meeting Subject Jaarvergadering Stichting Pensioenfonds Albemarle. Meeting date 24 november u, te Amsterdam (Bedrijfsrestaurant)

Meeting Subject Jaarvergadering Stichting Pensioenfonds Albemarle. Meeting date 24 november u, te Amsterdam (Bedrijfsrestaurant) Meeting Subject Jaarvergadering Stichting Pensioenfonds Albemarle Meeting date 24 november 2011 15.00 17.00 u, te Amsterdam (Bedrijfsrestaurant) Present Bestuur: J.de Booys (JdB), Jordy Cornel, Frans Plantenga

Nadere informatie

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent.

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent. Naam Adres Postcode + woonplaats Land ONDERWERP: SITUATIE PENSIOENFONDS ROCKWOOL EN MOGELIJKE VERLAGING VAN UW PENSIOEN BIJLAGEN: EVALUATIEMOMENTEN IN HERSTELPLAN, ONTWIKKELING DEKKINGSGRAAD, DEKKINGSGRAAD

Nadere informatie

Brochure. Toeslagverlening

Brochure. Toeslagverlening Brochure Toeslagverlening Toeslagverlening Waarom toeslagverlening? Toeslag is een manier om te zorgen dat de pensioenen hun koopkracht behouden. Toeslag wordt ook wel indexatie genoemd. Door pensioenen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Windmolenproject Egmond, 2006 1 Deelnemersvergadering 28 september 2006 Agendapunt 4 Kernpunten 2005 Goed jaar, dekkingsgraad van 112,1% naar 117,1% gestegen, ondanks

Nadere informatie

datum onze referentie doorkiesnummer maart

datum onze referentie doorkiesnummer maart datum onze referentie doorkiesnummer maart 2018 0523 208268 Betreft: - gedeeltelijke indexatie per 1 januari 2018 - pensioenpremies en pensioenopbouw voor de periode 2018-2020 - onderzoek toekomstig bestuursmodel

Nadere informatie

Grens volledige indexatie 141% 1 114% 115% complex 125% Indexatie 2.53% 0.00% 0.00% 0.00% 0.00%

Grens volledige indexatie 141% 1 114% 115% complex 125% Indexatie 2.53% 0.00% 0.00% 0.00% 0.00% Benchmark pensioenfondsen Inleiding De Vereniging exleaseplan (VeLP) heeft het initiatief genomen om een benchmarkstudy te maken voor de Stichting Pensioenfonds Lease Beheer (SPLB). Het doel van deze benchmark

Nadere informatie

Stichting CRH Pensioenfonds. 20 februari 2013 Utrecht-De Meern

Stichting CRH Pensioenfonds. 20 februari 2013 Utrecht-De Meern Deelnemersvergadering Stichting CRH Pensioenfonds 20 februari 2013 Utrecht-De Meern Agenda 1. Opening 2. Evaluatie herstelplan 31-12-2012 en korting pensioenen 3. Toeslagenbesluit (indexatie) 4. Rondvraag

Nadere informatie

Extra informatie pensioenverlaging

Extra informatie pensioenverlaging Extra informatie pensioenverlaging Wat is de invloed van de verlaging op mijn netto pensioen? Als u nog niet met pensioen bent, kunnen we u nu niet zeggen hoe uw netto pensioen

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2012

Verkort jaarverslag 2012 1 Verkort jaarverslag 2012 Het jaarverslag 2012 voor u samengevat Stichting Pensioenfonds van de Grolsche Bierbrouwerij houdt u graag op de hoogte. Daarom bieden wij u deze samenvatting van ons jaarverslag

Nadere informatie

De pensioenleeftijd zal omhoog gaan

De pensioenleeftijd zal omhoog gaan Jaarbericht 2011 Ruim 1.600 mensen ontvangen op dit moment een pensioenuitkering via ons pensioenfonds. Nog eens ruim 2.300 (oud) DuPont-medewerkers zullen in de toekomst een pensioenuitkering ontvangen.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Human Resources Stichting Pensioenfonds Nederland Toelichting Witteveenkader II en nieuw Financieel Toetsingskader 30 september 2014 kantoor Amsterdam Identifier Presentatie Seminar DNB 28 en 30 mei 2013

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds SABIC

Stichting Pensioenfonds SABIC Stichting Pensioenfonds SABIC Presentatie SPF tijdens algemene ledenvergadering VGSE 15 april 2010 Jan van den Berg, voorzitter SPF 1 Programma 1. Algemeen 2. Situatie SPF eind 2008 3. Ontwikkelingen SPF

Nadere informatie

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Dit financieel crisisplan is geschreven in het kader van artikel 145 van de Pensioenwet. Het crisisplan maakt deel uit van de beschrijving van de beheerste en integere

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Oegstgeest, 3 september 2018

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Oegstgeest, 3 september 2018 Stichting Pensioenfonds Avery Dennison Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Oegstgeest, 3 september 2018 Agenda 1. Opening 2. Vaststelling notulen jaarvergadering 4 september 2017 3.

Nadere informatie

Extra nieuwsbrief. De positie van het pensioenfonds. Mei 2012. Waarom een extra nieuwsbrief?

Extra nieuwsbrief. De positie van het pensioenfonds. Mei 2012. Waarom een extra nieuwsbrief? Mei 2012 Extra nieuwsbrief Waarom een extra nieuwsbrief? De positie van pensioenfondsen krijgt voortdurend veel aandacht in de media. De berichten over pensioenen zijn vaak complex en de laatste tijd nogal

Nadere informatie

FINANCIËLE POSITIE. Deelnemersvergadering 29 november Financiële positie 29 november 2016 Pagina 1

FINANCIËLE POSITIE. Deelnemersvergadering 29 november Financiële positie 29 november 2016 Pagina 1 FINANCIËLE POSITIE Deelnemersvergadering 29 november 2016 Financiële positie 29 november 2016 Pagina 1 SITUATIE T/M 31 DECEMBER 2016 Garantiecontract bij NN: Nationale-Nederlanden (NN) garandeert opgebouwde

Nadere informatie

Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. 20 juni 2013

Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. 20 juni 2013 Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Thales Nederland 20 juni 2013 1. Agenda 1. Opening 2. Notulen van de vergadering van 26 juni 2012 3. Financiële gegevens uit Verslag en jaarrekening 2012 4.

Nadere informatie

Kwartaalbericht. 2e kwartaal 2015 Den Haag, 14 juli 2015. Samenvatting cijfers per 30 juni 2015

Kwartaalbericht. 2e kwartaal 2015 Den Haag, 14 juli 2015. Samenvatting cijfers per 30 juni 2015 Kwartaalbericht 2e kwartaal 2015 Den Haag, 14 juli 2015 Samenvatting cijfers per 30 juni 2015 Dekkingsgraad (UFR): 108,3% Beleidsdekkingsgraad: 110,0% Belegd vermogen: 19,6 miljard Rendement 2015 1 e halfjaar:

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ SPUN. Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 22 mei 2018

UW PENSIOEN BIJ SPUN. Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 22 mei 2018 UW PENSIOEN BIJ SPUN Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 22 mei 2018 Gezien op tv op 7 mei? Zwarte Zwanen schetst eenzijdig, negatief beeld

Nadere informatie

Premie en pensioenuitkeringen Totale premie 26.639 27.681 Pensioenuitkeringen 22.717 20.913 Toeslagverlening inactieven 0,0% 0,0%

Premie en pensioenuitkeringen Totale premie 26.639 27.681 Pensioenuitkeringen 22.717 20.913 Toeslagverlening inactieven 0,0% 0,0% Verkort jaarverslag 2010 INLEIDING In juni 2011 is door het Algemeen Bestuur van Pensioenfonds Deloitte het Jaarverslag 2010 vastgesteld. Hieronder treft u een samenvatting aan van dit verslag. Het volledige

Nadere informatie

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 25 juni 2015

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 25 juni 2015 Welkom namens Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK AMSTERDAM, 25 juni 2015 AGENDA 1. Opening en voorstellen leden van het bestuur 2. Mededelingen van de voorzitter 3. Notulen deelnemersvergadering 26

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag 2006

Verkort Jaarverslag 2006 Verkort Jaarverslag 2006 Pensioenfonds Achmea Stichting Pensioenfonds Achmea Personeel Jouw pensioen in beeld 2006 Met dit verslag brengt het bestuur je graag op de hoogte van het 2 e jaar van Stichting

Nadere informatie

Ontwikkelingen in 2012

Ontwikkelingen in 2012 1 Jaarbericht 2012 Ontwikkelingen in 2012 2012 was, in alle opzichten, weer een bewogen jaar. We kregen onder meer te maken met hectische ontwikkelingen op de financiële markten, met veranderingen in de

Nadere informatie

Strengere regels voor pensioenfondsen

Strengere regels voor pensioenfondsen Pensioenflits Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie + Verkort jaarverslag November 2015 De Pensioenflits is een uitgave van uw Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM. Tweede kwartaal april 2012 t/m 30 juni Samenvatting: Lage rente drukt dekkingsgraad

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM. Tweede kwartaal april 2012 t/m 30 juni Samenvatting: Lage rente drukt dekkingsgraad Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2012-1 april 2012 t/m 30 juni 2012 Samenvatting: Lage rente drukt dekkingsgraad Nominale dekkingsgraad is gedaald van 110,0% naar 105,1% Beleggingsrendement

Nadere informatie

Update pensioenen INVISTA (Nederland) BV per 12 november 2013

Update pensioenen INVISTA (Nederland) BV per 12 november 2013 Update pensioenen INVISTA (Nederland) BV per 12 november 2013 Kerkrade, 12 november 2013 Pensioen INVISTA (Nederland) BV Uitvoering door December 2008 in onderdekking. Maart 2009 korte termijnherstelplan

Nadere informatie

FINANCIËLE POSITIE EN TOESLAGVERLENING 2015

FINANCIËLE POSITIE EN TOESLAGVERLENING 2015 FINANCIËLE POSITIE EN TOESLAGVERLENING 2015 Deelnemersvergadering Financiële positie en toeslagverlening 2015 18 november 2014 Pagina 1 CONTRACT NATIONALE-NEDERLANDEN Garantiecontract: Nationale-Nederlanden

Nadere informatie

Najaarsbijeenkomst Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland

Najaarsbijeenkomst Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland Najaarsbijeenkomst Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland Peter de Bruijne Voorzitter Bestuur Pensioenfonds ING 31 oktober 2013 QR code website Pensioenfonds ING Agenda Financiële situatie Klanttevredenheid

Nadere informatie

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004 Ballast Nedam Pensioenfonds Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden Theo Bruijninckx 1 november 2004 Onderwerpen Agendapunt 1: Jaarverslag 2003 Overzicht 2003 Herstelplan 2002 Agendapunt

Nadere informatie

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland In deze nieuwsbrief Voorwoord Wat betekenen de nieuwe pensioenmaatregelen voor u? De informatie in dit document is eigendom van en mag noch in haar geheel noch gedeeltelijk van. Page 2 of 5 Voorwoord In

Nadere informatie

2e kwartaal 2016 Den Haag, juli 2016

2e kwartaal 2016 Den Haag, juli 2016 Kwartaalbericht 2e kwartaal 2016 Den Haag, juli 2016 Samenvatting cijfers per 30 juni 2016 Dekkingsgraad (UFR): 99,0% Beleidsdekkingsgraad: 99,6% Belegd vermogen: 23,3 miljard Rendement 1 e halfjaar 2016:

Nadere informatie

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 5 februari 2014. Stand van zaken SVG. 1 van 20

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 5 februari 2014. Stand van zaken SVG. 1 van 20 Stichting Voorzieningsfonds Getronics 5 februari 2014 Stand van zaken SVG 1 van 20 Programma Pensioenfonds SVG Wat speelt er rond de pensioenen? Financiële positie SVG Kortingsmaatregel Vooruitblik 2014-2015

Nadere informatie

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het jaarverslag legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

1.1 Datum in herstel (dd.mm.jj) Gekozen hersteltermijn (in jaren) 10

1.1 Datum in herstel (dd.mm.jj) Gekozen hersteltermijn (in jaren) 10 Staat/formulier K50 blad 2 Datum in herstel (ddmmjj) 324 2 Gekozen hersteltermijn (in jaren) 0 Onderbouwing gekozen hersteltermijn 3 Het bestuur heeft, na consultatie met de achterbannen (werkgever, werknemers

Nadere informatie

Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: 2 januari 1972 Deelnemersnummer: Uw partner Y. Partner Geboren op: 5 februari 1975

Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: 2 januari 1972 Deelnemersnummer: Uw partner Y. Partner Geboren op: 5 februari 1975 pagina 1 van 7 Uniform Pensioenoverzicht 2019 Stand per: 1 januari 2019 Uw persoonlijke gegevens De heer X. Deelnemer Geboren op: 2 januari 1972 Deelnemersnummer: 999999 Relatienummer: xyz123456 Uw partner

Nadere informatie

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Dit financieel crisisplan is geschreven in het kader van artikel 145 van de Pensioenwet. Het crisisplan maakt deel uit van de beschrijving van de beheerste en integere

Nadere informatie

Notulen van de deelnemersvergadering gehouden op 22 november 2010 in Villa Vijverbos, Mr. Lagrostraat 27 te Ammerzoden.

Notulen van de deelnemersvergadering gehouden op 22 november 2010 in Villa Vijverbos, Mr. Lagrostraat 27 te Ammerzoden. CONCEPT Notulen van de deelnemersvergadering gehouden op 22 november 2010 in Villa Vijverbos, Mr. Lagrostraat 27 te Ammerzoden. Aanwezig waren volgens de getekende presentielijst 4 deelnemers, 9 gepensioneerden,

Nadere informatie

Financiële positie pensioenfonds

Financiële positie pensioenfonds Financiële positie pensioenfonds Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds TBI 20 november 2012 Robert Deddens Agenda Achtergrond Financiële positie Stichting Pensioenfonds TBI ultimo 2011 Toeslagverlening

Nadere informatie

Notulen Kernvergadering St Sportfondsen Pensioenfonds 24 november 2017

Notulen Kernvergadering St Sportfondsen Pensioenfonds 24 november 2017 Notulen Kernvergadering St Sportfondsen Pensioenfonds 24 november 2017 Agenda 1. Opening 2. Verslag kernvergadering 2016 3. Financiële situatie per 31-12-2016 - Toeslagverlening per 1-1-2017 4. Ontwikkelingen

Nadere informatie

HERSTELPLAN 31 maart 2009

HERSTELPLAN 31 maart 2009 HERSTELPLAN 31 maart 2009 Naam pensioenfonds: Stichting Pensioenfonds Akzo Nobel Nummer fonds: 07781 Dekkingsgraad per 31 december 2008: 95,6% Status financiële positie (reservetekort, dekkingstekort):

Nadere informatie

WELKOM namens Stichting Pensioenfonds KAS BANK

WELKOM namens Stichting Pensioenfonds KAS BANK WELKOM namens Stichting Pensioenfonds KAS BANK Amsterdam, 0 Agenda 1. Welkom en voorstellen bestuur 2. Mededelingen van de voorzitter 3. Notulen deelnemersvergadering 23 september 2009 4. Bespreking jaarverslag

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind maart 2017 is 112,6% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

1.B. Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014

1.B. Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014 1.B Jouw Cosun pensioen Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014 1 Agenda Pensioen in Nederland Waarom een nieuwe regeling bij Cosun? Pensioenpremie Toeslagverlening (indexatie) Discussie

Nadere informatie

Samenvatting DEPF reglementen

Samenvatting DEPF reglementen Samenvatting DEPF reglementen Er zijn drie DEPF pensioenreglementen: 67, 65 en VP. - Onder het 67-reglement zijn een basisregeling en een overgangsregeling opgenomen. - Voor het 65-reglement geldt dat

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Papendorpseweg 100 3528 BJ Utrecht Ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 41184467

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst. 11 maart 2019

Pensioenbijeenkomst. 11 maart 2019 Pensioenbijeenkomst 11 maart 2019 Programma 1. Het bestuur 2. Pensioen in Nederland 3. De pensioenregeling 4. Over het fonds 2 1 Het bestuur Els Janssen Onafhankelijk voorzitter Vanaf juli 2018 Werkgever

Nadere informatie

Herstelplan 2015 Compartiment SPDHV

Herstelplan 2015 Compartiment SPDHV Herstelplan 2015 Compartiment SPDHV Versie 1.0 17 juni 2015 Auteur: Corné van Bokhoven Status: vastgesteld door bestuur Inleiding Nadat Stichting Pensioenfonds DHV in 2008 in dekkingstekort kwam heeft

Nadere informatie

TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht 2017 Actieve deelnemers

TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht 2017 Actieve deelnemers Postbus 2290 Nl-3430 DL Nieuwegein www.pfecolab.nl TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht 2017 Actieve deelnemers Stichting Pensioenfonds Ecolab Wat heeft u aan het Uniform pensioenoverzicht? Het Uniform

Nadere informatie

Samenvatting DEPF reglementen Per 1 januari 2015

Samenvatting DEPF reglementen Per 1 januari 2015 Samenvatting DEPF reglementen Per 1 januari 2015 Er zijn drie DEPF pensioenreglementen: 67, 65 en VP. - Onder het 67-reglement zijn een basisregeling en een overgangsregeling opgenomen. - Voor het 65-reglement

Nadere informatie

De fiscale aspecten van het pensioenakkoord: het is lastiger dan het lijkt. Workshop 9 mei 2012

De fiscale aspecten van het pensioenakkoord: het is lastiger dan het lijkt. Workshop 9 mei 2012 De fiscale aspecten van het pensioenakkoord: het is lastiger dan het lijkt Workshop 9 mei 2012 Programma De aanleiding en het pensioenakkoord op hoofdlijnen Aanpassingsmechanismes Fiscale pensioenkader

Nadere informatie