Leren van elkaar : fundamenteel betere dienstverlening samen organiseren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leren van elkaar : fundamenteel betere dienstverlening samen organiseren"

Transcriptie

1 Leren van elkaar : fundamenteel betere dienstverlening samen organiseren Korte impressie van de VDP-kwartaalbijeenkomst van 27 juni in Rotterdam. Rotterdam, machtige stad aan de Maas. 'Gateway to Europe' aan de monding van de Europese delta. In Rotterdam zijn we als Vereniging Directeuren Publieksdiensten gastvrij onthaald door de collega's van de gemeente Rotterdam, Linda Molenaar, Annemarie de Rotte en Leonie Melchers. Op een mooie zonnige dag, zonder hittegolf. In een stadstuin met gefilterd zonlicht. In het Schielandshuis: een monumentale parel in een moderne stad. Een prachtig gerestaureerd pand dat als huis van Rotterdam de lange historie van de stad met zich meedraagt. Een pand omgeven door moderne hoogbouw. En dat is eigenlijk ook in ons werk de kunst: om in een wereld die overspoeld wordt door moderne, nieuwe technologie, vertrouwde waarden te koesteren.

2 Op die 27e juni 2019 zijn we met zeventig leden bijeen geweest in de grote zaal van het Schielandshuis. We zijn van harte welkom geheten door de directeur van Rotterdam Partners, Jannelieke Aalstein en vervolgens door de nieuwe concerndirecteur Dienstverlening van de gemeente Rotterdam, Linda Molenaar. Zij pleitte voor meer samenwerking, zowel binnen de gemeente, als ook buiten de gemeente. Vanuit haar vorige functie, als directeur Stadsbeheer, brengt zij veel ervaring mee. Veel van het werk dat wij doen gaat goed en dat krijgt weinig aandacht en soms gaat het mis en dan gaan de spots van de publiciteit aan. Dus we mogen als Dienstverleners best iets minder bescheiden zijn. Het delen van successen is belangrijk! Hoe dan ook, en wat we ook doen: we doen het altijd vanuit de gedachte mens centraal. Vervolgens geven Annemarie de Rotte en Leonie Melchers een inkijkje in de Rotterdamse dienstverlening. Zie bijlage. Annemarie vertelt dat dienstverlening niet langer een simpel vraag - antwoordspel is, maar dat er een plus verwacht wordt. Het gaat om passende dienstverlening voor alle inwoners. Zo noemt ze het voorbeeld van een klachtafhandelaar die gebeld werd door een vader. De zoon had een ernstig ongeluk en was niet verzekerd. De verzekering had de zoon uitgeschreven. Ziekenhuis dreigde geen zorg te verlenen. Klachtafhandelaar aan de slag. Strikt genomen geen gemeentelijk probleem, maar meer een kwestie van organisaties die langs elkaar heen werken. Aan het eind van de dag is de verzekering geregeld, zoon kan geopereerd worden. Vader is dankbaar. Dat is passende dienstverlening! Ook Leonie vertelt ronduit over haar ervaring in Rotterdam. En is vervolgens heel blij, dat de gemeenteraad op datzelfde moment de visie op Dienstverlening unaniem heeft aangenomen. Na een korte minigame over leiderschap met Jurgen Bomas en Alexandra van der Lee in de hoofdrol, doet Holger Peters van de gemeente Buren zijn verhaal. Zie bijlage. Zijn project heet open web concept en het is in feite een nieuwe manier van werken. Het geeft antwoord op de vraag, hoe gemeenten via samenwerking tot versnelling kunnen komen. Ook de plaat waarin aangegeven staat, waar het nieuwe verdienmodel voor de leveranciers zit, vraagt om verdere concretisering en uitwerking. Wordt vervolgd.

3 Het blok chatbot wordt ingeleid door projectleider Joost Groenestein. Joost is voor een dag per week door de VNG ingehuurd, om samen met de collega s het filmpje Zo regelen we dat in te concretiseren. Nog dit jaar. Uit de fantastische presentatie van Harvey van der Meer en Eline Kooijmans blijkt dat de groep al een heel eind op weg is. Ook Utrecht en Eindhoven werken actief mee. Uit de workshops blijkt dat het concept positief ontvangen wordt. De bevindingen zullen worden meegenomen bij de verdere uitwerking. Zie voor een weergave van de hoofdlijn: Aan het slot van het ochtendgedeelte neemt onze voorzitter Wim Blok het woord om afscheid te nemen van twee bestuursleden: Jurgen Bomas (Haarlemmermeer) en Elo de Mul (Dordrecht). Hij dankt het voor hun jarenlange inzet voor de VDP en wenst hen veel succes met het zoeken naar nieuw perspectief en een nieuwe toekomst. Jurgen dankt de leden voor de prettige samenwerking. Hij kijkt terug op een mooie tijd en bezint zich op het verdere vervolg. Het bestuur neemt nog afscheid van Jurgen en Elo. Direct na een prima lunch houdt Alexandra van der Lee een indringend verhaal waarin zij haar persoonlijk ervaringen verbindt met een aantal inzichten over leiderschap. Er waren veel leiders in de zaal, maar toen de voetjes van de vloer gingen op de muziek van Justin Timberlake, bleek dat leiders graag hun eigen speelveld kiezen. Het is ook gewoon een kwestie van oefenen. In het volgende blok legde de werkgroep Dienstverlening in Beweging via Esther ter Horst verantwoording af van het traject dat ze hebben afgelegd. Zie bijlage. Drie sessies rondom Talentontwikkeling, Leiderschap en Veranderbeweging zijn goed gewaardeerd. Van de resultaten is met waardering kennisgenomen. En via de Mentimeter werden er nog een flink aantal suggesties aan toegevoegd. Alle suggesties worden meegenomen en in de programmering van de VDP ingepast. De werkgroep heeft het werk gedaan, maar wil graag verder met de uitwerking. Op 30 augustus wordt een concreet voorstel in het bestuur behandeld. Voorzitter Wim Blok dankt de werkgroep hartelijk voor alle inspanningen.

4 In de laatste blokje deelt Jan Fraanje zijn bevindingen rondom het implementatie- en verandertraject dat gemeenten zullen moeten doormaken. Vervolgens wordt via de Mentimeter gepeild, hoe gemeenten er voor staan en welke ambities ze hebben. Het is een indicatie, een momentopname en een beperkte groep, maar toch Uit de peiling blijkt in elk geval, dat het beter kan. Ook blijkt dat het toekomstperspectief bij veel gemeenten er eerder op gericht is om zaken zelf op te pakken en minder op het alles uit handen geven en uitsluitend regie voeren: het wordt waarschijnlijk een mix met een differentiatie per beleidsveld. Wat betreft de aard van de dienstverlening kiest men eerder voor betrokken en mensgericht, dan voor zakelijk en efficiënt. Uit de peiling blijkt ook, dat het overgrote merendeel van de gemeenten de ontwikkelingen (minimaal) actief volgt; iets meer dan een kwart werkt als koploper of ontwikkelt actief mee. Op basis van de peiling kan geconcludeerd worden, dat meer dan de helft de bereidheid heeft om tot die actieve groep toe te treden. Kortom, er is verbeterpotentieel, er zijn ambities en er is bereidheid om actie te ondernemen. Nu de bouw van de onderste drie lagen van CG zijn voltooiing nadert, is het de vraag wat we met de bovenste twee lagen doen (de processen en de dienstverlening) en is het tijd om de implementatie van Common Ground concreet voor te bereiden. Aan het slot van de bijeenkomst hebben we drie gasten: sleutelfiguren die iets kunnen betekenen bij de verdere uitwerking en uitvoering: Huub Westendorp (VNG) is programmamanager standaardisatie basiswerkprocessen. Hij is net begonnen en heeft als de taak om samen met ons de lijn ten aanzien van de bovenste twee lagen uit te zetten. Een goede samenspel tussen generiek en specifiek is daartoe noodzakelijk. Vervolgens wordt nog even terug gegrepen op de landelijke verhuissservice. Het idee was goed, maar het heeft uiteindelijk niet tot een werkbaar resultaat geleid. We hebben er wel veel van geleerd: intellectueel eigendom moet goed geregeld zijn, werken met open source heeft de voorkeur, goed opdrachtgeverschap is belangrijk en eens te meer is gebleken dat een beweging als Common Ground absoluut noodzakelijk is. Inmiddels wordt vanuit de gemeente s-hertogenbosch bezien, op welke wijze componenten uit de landelijke verhuisservice kunnen worden hergebruikt in de setting van Common Ground.

5 Frits Dreschler (gemeente Westland) is onze vooruitgeschoven post in de VNG-werkgroep Beheer. Vraag is, hoe we allerlei voorzieningen die centraal beschikbaar komen, gaan beheren en ontwikkelen. De werkgroep is een heel eind met het werk en verwacht aan het eind van het jaar met een helder voorstel te komen. Er wordt naar gestreefd om de collectieve voorzieningen zo snel mogelijk in de lucht te krijgen, zodat gemeenten er gebruik van kunnen maken. Karin Sleeking (directeur van het A&O-fonds) wil mens en organisatie verder brengen. Vraag is welke kwaliteiten management en medewerkers moeten hebben in een tijd van toenemende digitalisering. Het A&O-fonds is actief met dit vraagstuk bezig en heeft een plek gecreëerd waar medewerkers zichzelf kunnen ontwikkelen ( Daarnaast heeft het A&O-fonds medewerking verleend aan twee publicaties: De Veranderende Gemeente van Thijs Homan en Bouwen aan Morgen van Dany Robberecht en Stijn Smet. Het A&O-fonds is van de gemeenten en staat open voor initiatieven die gemeenten helpen om in te spelen op de uitdagingen van de nieuwe tijd. Wim Blok dankt allen die de bijeenkomst tot een succes hebben gemaakt en sluit de bijeenkomst af. Vervolgens wordt in de tuin van het mooie Schielandshuis nog nagepraat over de bijeenkomst. Het was wel veel, maar het was wel interessant. De toekomst dient zich aan: we hebben elkaar (hard) nodig om alle ontwikkelingen in goede banen te leiden en te zorgen voor een fundamenteel betere dienstverlening. Jan Fraanje, 5 juli 2019

6 Kwartaalbijeenkomst Rotterdam 27 juni 2019, menti-meter - hoofdpunten: Dienstverlening in Beweging - hoofdpunten, conclusies, leerpunten: - in aansluiting op de suggesties vanuit de werkgroep: - voorbeelden, kennis en ervaringen delen, - samen ontwikkelen, innoveren en elkaar inspireren, - goede voorbeelden uitwisselen, bij elkaar in de keuken kijken, - richtlijnen gezamenlijke aanpak? - voor het vervolg een voorkeur voor: - afwisseling (15) - best practices uit het bedrijfsleven (11) - delen best practices gemeenten (8) - veel aanvullende suggesties op thema s, waaronder: - dienstverlening: hostmanship, robot process automation (RPA); - talentontwikkeling: escaperoom, gamification, collegetour; - leiderschap: op de stoel van een ander, functiewisseling; - veranderbeweging: - en verder: bedrijfsbezoek, kennis delen, gedragskennis. - aanvulling op uitgangspunten: (bereikbare) locatie, beperkte tijd beschikbaar, (en dus): meer videoconferencing? Praktische toepasbaarheid, versterking eigen rol.

Organisatie-ontwikkeling, cultuur en dienstverlening

Organisatie-ontwikkeling, cultuur en dienstverlening Organisatie-ontwikkeling, cultuur en dienstverlening Programma 25 april 2018 Locatie: Den Witten Haen, Groenmarkt 19-B, 3311 BD Dordrecht 1. Welkom door Esther ter Horst (Nieuwegein). Na de inlooplunch

Nadere informatie

Dienstverlening: datagestuurd werken on Common Ground. Tilburg 13 december 2018

Dienstverlening: datagestuurd werken on Common Ground. Tilburg 13 december 2018 Dienstverlening: datagestuurd werken on Common Ground Tilburg 13 december 2018 Welkom in Tilburg Marcel Meijs Gemeentesecretaris van Tilburg Opening Wim Blok, voorzitter van de Vereniging Directeuren Publieksdiensten

Nadere informatie

Jesse Leemput Tilburg Suzanne Kursten Den Haag. Esther ter Horst Nieuwegein Werkgroep Dienstverlening in beweging

Jesse Leemput Tilburg Suzanne Kursten Den Haag. Esther ter Horst Nieuwegein Werkgroep Dienstverlening in beweging Esther ter Horst Nieuwegein Werkgroep Dienstverlening in beweging Jesse Leemput Tilburg Suzanne Kursten Den Haag Jan Fraanje VDP Marcel Davids Almelo Philip Bosman MijnGemeenteDichtbij Enkele gehoorde

Nadere informatie

Jaarplan Secretariaat VDP Postbus 2000, 1500 GA Zaandam Telefoonnummer Het Akkoord van Emmen waarmaken

Jaarplan Secretariaat VDP Postbus 2000, 1500 GA Zaandam Telefoonnummer Het Akkoord van Emmen waarmaken Jaarplan 2009 Het Akkoord van Emmen waarmaken Het bestuur van de VDP Definitieve versie 25 februari 2009 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Beïnvloeden 4 We beïnvloeden stakeholders door ad-hoc contactpersonen 4 Aanvullende

Nadere informatie

Nieuwsbrief Taskforce #2 - november 2017

Nieuwsbrief Taskforce #2 - november 2017 Programma Samen Organiseren Gemeenten trekken steeds meer gezamenlijk op als het gaat om de (digitale) dienstverlening richting bewoners en bedrijven. Samen Organiseren is vanuit gemeenten opgezet om een

Nadere informatie

We wish you a very merry. Heleen Agterhuis Jurgen Bomas

We wish you a very merry. Heleen Agterhuis Jurgen Bomas We wish you a very merry best practise Heleen Agterhuis Jurgen Bomas Waar staan we? - Opdracht: ontwikkel 3 best practices - Vorige bijeenkomst: 1 e idee Moeten we niet ambitieuzer zijn? Zou het niet geweldig

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Samen realiseren pact

Samen realiseren pact 1/5 De kring gemeentesecretarissen van de 100.000+ gemeenten, de plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG, de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Nadere informatie

Doe mee & maak elkaar sterk!

Doe mee & maak elkaar sterk! Doe mee & maak elkaar sterk! De uitgangspunten Voor alle maatschappelijke partners en professionals in Noordoostpolder Ondersteuning Krachtig Noordoostpolder Wmo Werk In Noordoostpolder kan iedereen meedoen.

Nadere informatie

COMMON GROUND. 10/30/2017 Argumentenboekje

COMMON GROUND. 10/30/2017 Argumentenboekje COMMON GROUND 10/30/2017 Argumentenboekje Common ground - argumentenboekje Vraag 1. Hoe verhoudt zich dit tot de toepassing van nieuwe technologie? a. Idem, tot de Gezamenlijke Gemeentelijke Infrastructuur

Nadere informatie

Toekomstvisie: Emmen en Verder

Toekomstvisie: Emmen en Verder Toekomstvisie: Emmen en Verder Aangescherpte visie op de rol van de VDP Breda, 8 december 2010 1 Agenda 14.00 terugblik Akkoord van Emmen en inleiding programma 14.15 presentatie en bespreken hoofdlijn

Nadere informatie

Radicaal veranderen met Common Ground. Paul Ruijgrok en Sander Bijvank

Radicaal veranderen met Common Ground. Paul Ruijgrok en Sander Bijvank Radicaal veranderen met Common Ground Paul Ruijgrok en Sander Bijvank Agenda Deel 1 1. Welke ontwikkelingen zien we? 2. Wat betekent dat voor gemeenten? 3. Hoe kan Common Ground daarbij helpen? 4. Waar

Nadere informatie

WELKOM Hostmanship Quickscan Gemeente Etten-Leur Hostmanship Quickscan De kracht van de organisatie wordt bepaald door de kwaliteit van de relaties zowel intern als extern Hostmanship Quickscan

Nadere informatie

Agenda 2. Procesgerichte ondersteuning 3. Klantwaardering

Agenda 2. Procesgerichte ondersteuning 3. Klantwaardering 1 Werkgroep MDD Agenda 1. Mededelingen 2. Procesgerichte ondersteuning 3. Klantwaardering 4. Pauze 5. Integratie waarstaatjegemeente.nl 6. Kwaliteit digitale dienstverlening 7. Implementatie-ondersteuning

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

DNA van de Dienstverlening: gemeentenederland in beweging op het vlak van talentontwikkeling, cultuur, houding en gedrag bijeenkomst 7 februari 2019.

DNA van de Dienstverlening: gemeentenederland in beweging op het vlak van talentontwikkeling, cultuur, houding en gedrag bijeenkomst 7 februari 2019. DNA van de Dienstverlening: gemeentenederland in beweging op het vlak van talentontwikkeling, cultuur, houding en gedrag bijeenkomst 7 februari 2019. De bijeenkomst van 7 februari wordt geopend door Philip

Nadere informatie

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding Gemeentelijke regisseurs Regisseren en de kunst van de verleiding Van traditioneel management naar modern regisseren De gemeente heeft de regie dat gebeurt niet zomaar, en ook niet van de ene op de andere

Nadere informatie

workshop loopbaanbezinning voor orkestmusici

workshop loopbaanbezinning voor orkestmusici workshop loopbaanbezinning voor orkestmusici workshop loopbaanbezinning voor orkestmusici Waarom deelnemen? Orkestmusici starten hun loopbaan binnen een orkest vaak op relatief jonge leeftijd en blijven

Nadere informatie

Ik ben rustiger geworden en haal meer resultaten

Ik ben rustiger geworden en haal meer resultaten Leergang Veranderen en Organiseren in gemeenten Ik ben rustiger geworden en haal meer resultaten Tekst: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Hoe bied ik ontwikkelingen in en buiten mijn organisatie

Nadere informatie

Innovatie en digitalisering: basis voor integrale dienstverlening

Innovatie en digitalisering: basis voor integrale dienstverlening Innovatie en digitalisering: basis voor integrale dienstverlening Woensdag 14 december Programma 14 en 15 december 2016 Haarlem Vanaf 11.30 Inchecken in het Amrathhotel en op weg naar het Stadhuis. http://www.amrathhotels.nl/franshals/welcome-nl.html

Nadere informatie

Change. Making Change Happen!

Change. Making Change Happen! Change MANaGEMENT Making Change Happen! 2 Uw organisatie verandert. Vaak onder druk van de markt, aandeelhouders of belanghebbenden. Maar soms gewoon omdat u zelf gelooft dat het beter kan. Het merendeel

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Fenna Dijkman Adviseur P&O. Jan Willem Nugteren Manager Gastvrijheid

Hartelijk welkom. Fenna Dijkman Adviseur P&O. Jan Willem Nugteren Manager Gastvrijheid Hartelijk welkom Fenna Dijkman Adviseur P&O Jan Willem Nugteren Manager Gastvrijheid Bernhoven, de reis van meest gastvrije naar meest mensgerichte ziekenhuis. Wat gaat u vandaag horen? 1. Wat is voor

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering?

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 2. Waarom zijn standaard basisprocessen Meerdere redenen, de belangrijkste: - Juist door digitalisering

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Samen organiseren van de Omgevingswet

Samen organiseren van de Omgevingswet Samen organiseren van de Omgevingswet Digitaal Stelsel,Klantreizen en Serviceformules Bestuurdersdag 30 november 2016 Erik Dolle (VNG) Hanneke Kunst (KING) Inhoud: Invoering van de Omgevingswet Wat betekent

Nadere informatie

Wij zullen over een paar dagen contact opnemen om eventuele vragen te beantwoorden.

Wij zullen over een paar dagen contact opnemen om eventuele vragen te beantwoorden. Univé T.a.v. mevrouw L. de Zeeuw Deventer, 20 september 2013 Offerte kenmerk: MD.13.09.3797 Geachte mevrouw De Zeeuw, Hartelijk dank voor uw aanvraag en interesse in Sprekersplatform. Wij zijn u graag

Nadere informatie

Leergang Hospitality Innovator

Leergang Hospitality Innovator Share the next step in hospitality! Leergang Hospitality Innovator 2019 Met nieuwe kennis en methodieken heb ik anderen kunnen helpen en inspireren om gastvrijheidsambassadeur te worden. Ik kan iedereen

Nadere informatie

Vliegwiel voor verbinden en versnellen van gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Vliegwiel voor verbinden en versnellen van gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samen Organiseren Vliegwiel voor verbinden en versnellen van gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samen Organiseren: waar staat het voor? Samen organiseren is een nieuwe werkwijze, vormgegeven vanuit

Nadere informatie

Over Ren Steenvoorden

Over Ren Steenvoorden Over Ren Steenvoorden Ren Steenvoorden is als CIO en Chief Digital Officer bij Randstad verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van de digitale strategie. Wie met hem praat over de impact

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Digitale Agenda Borne. 6 maart 2017

Digitale Agenda Borne. 6 maart 2017 Digitale Agenda 2020 Borne 6 maart 2017 Menu Voorstellen Aanleiding DA2020 Pilotstarter Projecten Q&A 2 Even voorstellen Edwin Boender Accountmanager Implementatieondersteuning Digitale Agenda 2020 06

Nadere informatie

Bijeenkomst Loopbaanprofessionals

Bijeenkomst Loopbaanprofessionals Bijeenkomst Loopbaanprofessionals 3 oktober 2017 Johan Lodder Edwin Brink Krachtige mensen, Verbindend Leiderschap Bewegende Organisaties Advies, training en werkende oplossingen nieuwe stijl Bewegende

Nadere informatie

10 jaar Spirit4you 2 november 2017

10 jaar Spirit4you 2 november 2017 10 jaar Spirit4you 2 november 2017 10 jaar spirit, 10 jaar betrokkenheid Van gemeente naar beleid Van bedrijfsleven en naar onderwijs Vmbo mbo een tienjarige reis De leerling staat centraal bij Spirit4you

Nadere informatie

Tien succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking

Tien succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking Tien succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking Tien succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking Intergemeentelijke samenwerking is van alle tijden, maar gemeenten lopen de laatste jaren

Nadere informatie

Maak het verschil. Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig.

Maak het verschil. Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig. Maak het verschil Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig www.talentcoach.nl Het succes van Talentcoach Talentcoach gelooft dat iedereen in onze samenleving succesvol kan zijn. Pas als je je bewust

Nadere informatie

Provero bijeenkomst. Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra

Provero bijeenkomst. Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra Provero bijeenkomst Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra Doel Informeren Met elkaar verkennen van de strategie voor invoering van de Omgevingswet Vraag: hoe ver is uw organisatie? Hoe

Nadere informatie

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck 2016-2017 Inhoud Voorwoord... 3 Doelstellingen monitor sociaal domein... 3 Meetbare doelstellingen... 4 Rol van raad en college... 4 Visie,

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl Verslag Meet-up #4 19-februari 2019 @de Burgt Rijnsburg detoekomstvankatwijk.nl Meet-up #4 Dit was alweer de vierde meet-up van de Toekomst van Katwijk! Deze keer waren alle inwoners, ondernemers en organisaties

Nadere informatie

Welkom! Wat gaan we met jullie delen?

Welkom! Wat gaan we met jullie delen? Mark Hut, 10 juni 2016 Welkom! Wat gaan we met jullie delen? Werkgeluk bij Zayaz: aanleiding Doel, achtergrond, output van de methode Uitrol in organisatie: projectgroep aan de slag Proces interne afstemming

Nadere informatie

Het DNA van de Dienstverlening

Het DNA van de Dienstverlening Het DNA van de Dienstverlening Programma 21 september 2017 Stadhuis Den Haag 9.00 Inloop in het Stadhuis van Den Haag, Spui 70, 2511 BT Den Haag. Je komt binnen in het fraaie Atrium en loopt dan naar de

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2. Inleiding 3. Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5. Communicatie 6.

INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2. Inleiding 3. Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5. Communicatie 6. INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2 Inleiding 3 Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5 Communicatie 6 Fondsenwerving 7 Personeel & Organisatie 8 Financiele onderbouwing 9 Kernwaarden 10 1 Vooraf

Nadere informatie

Pilot Onze Keuken bij Gemeente Alkmaar 1-meting onder gasten. september 2012

Pilot Onze Keuken bij Gemeente Alkmaar 1-meting onder gasten. september 2012 Pilot Onze Keuken bij Gemeente Alkmaar 1-meting onder gasten september 2012 Achtergrond Met behulp van een online vragenlijst is de waardering en beoordeling van de gasten ten aanzien van de dienstverlening

Nadere informatie

Samenvatting klantonderzoek 2016

Samenvatting klantonderzoek 2016 Samenvatting klantonderzoek 2016 DutchCulture September 2016 Charlotte van Dorp Markus Huibrechtse MSc. Voorwoord door DutchCulture Beste relatie, Voor u ligt een samenvatting van de resultaten uit ons

Nadere informatie

De Participatieladder. Klaas Folkerts, Rotterdam Luuk Mallee, Regioplan Ingrid van Dinteren, Eindhoven

De Participatieladder. Klaas Folkerts, Rotterdam Luuk Mallee, Regioplan Ingrid van Dinteren, Eindhoven De Participatieladder Klaas Folkerts, Rotterdam Luuk Mallee, Regioplan Ingrid van Dinteren, Eindhoven Inhoud presentatie Aanleiding en proces (KF) De participatieladder (LM) Resultaten pilots (IvD) Toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

Achtergrond. Probleemstelling

Achtergrond. Probleemstelling 1 Achtergrond PLAN VAN AANPAK REGIONALE ENERGIEVISIE Aanleiding Op wereldniveau zijn afspraken gemaakt om de temperatuur van de aarde niet meer dan 2 graden Celsius en bij voorkeur niet meer dan 1,5 graden

Nadere informatie

VERSLAG VIERDE BIJEENKOMST VNG-AMBASSADEURSNETWERK INTEGRATIE

VERSLAG VIERDE BIJEENKOMST VNG-AMBASSADEURSNETWERK INTEGRATIE VERSLAG VIERDE BIJEENKOMST VNG-AMBASSADEURSNETWERK INTEGRATIE Arnhem, 2/7 Inhoud 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag bijeenkomst 26 september 2008 4. Uitwisselen van ervaringen, knelpunten en good practices

Nadere informatie

Bewonersavond Soesterberg Noord - groen en levendig woonwerkgebied GEMEENTE SOEST

Bewonersavond Soesterberg Noord - groen en levendig woonwerkgebied GEMEENTE SOEST Bewonersavond Soesterberg Noord - groen en levendig woonwerkgebied 18-01-2017 Indeling / programma van deze bewonersavond 19.30 uur Welkom door Janne Pijnenborg (wethouder) Voorstellen van de aanwezige

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen

Nota van beantwoording zienswijzen Nota van beantwoording zienswijzen CONCEPT WOONVISIE REGIO EINDHOVEN Samen werken aan drie uitdagingen voor de regionale woningmarkt Colofon Nota van beantwoording zienswijzen Concept Woonvisie Samen werken

Nadere informatie

LEREN & INSPIREREN. Burgemeester Aboutaleb en Bas Janssen. Laten we de wereld een beetje mooier maken. Een vriendelijke wake-up call - DUO INTERVIEW -

LEREN & INSPIREREN. Burgemeester Aboutaleb en Bas Janssen. Laten we de wereld een beetje mooier maken. Een vriendelijke wake-up call - DUO INTERVIEW - - DUO INTERVIEW - Burgemeester Aboutaleb en Bas Janssen Q. magazine nr.01 januari 2018 Alice Krekt: Laten we de wereld een beetje mooier maken Henk Volberda: Een vriendelijke wake-up call LEREN & INSPIREREN

Nadere informatie

Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie

Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie Den Haag, 1 mei 2009 Digital Groep Definitief MANAGEMENTSAMENVATTING De gemeente X heeft hoge ambities op het gebied van dienstverlening en

Nadere informatie

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet.

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet. Jos Dolstra MWH Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet Docent Basiscursus Omgevingswet (ism Mibacu) Erna Roosendaal VNG Omgevingswet Belangenbehartiging

Nadere informatie

Avondcursus kennismaken met NLP

Avondcursus kennismaken met NLP Avondcursus kennismaken met NLP Voor mensen die meer inzicht in zichzelf en anderen willen krijgen en zich verder willen ontwikkelen, is dit een prima inleiding in NLP! Waarnemingsstructuur: zintuiglijke

Nadere informatie

Beknopt verslag - 28 maart 2018 Locatie: Verkadefabriek Boschdijkstraat 45, 5211 VD 's-hertogenbosch

Beknopt verslag - 28 maart 2018 Locatie: Verkadefabriek Boschdijkstraat 45, 5211 VD 's-hertogenbosch Leiderschap: a serious game! Beknopt verslag - 28 maart 2018 Locatie: Verkadefabriek Boschdijkstraat 45, 5211 VD 's-hertogenbosch Leiderschap: a serious game. 'Leiderschap: a serious game!': dat is het

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing.

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing. Bijlagen 1 en 2: Aanbevelingen en opvolging Gateway Reviews (corsa 2018017934) Bijlage 1: Aanbevelingen en opvolging Gateway Review 2018 Aanbeveling Opvolging Status Opmerking 1. Richt een apart project

Nadere informatie

De medewerker van nu: Proteus is de naam!

De medewerker van nu: Proteus is de naam! KENNIS & KUNDEHoofdartikel Onderzoek De medewerker van nu: Proteus is de naam! Jason Gawke De Griekse god Proteus staat bekend om zijn gave de toekomst te voorspellen en zijn fysieke gedaante aan te passen

Nadere informatie

Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening

Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening Native Consulting heeft een 4-daagse praktische en interactieve workshop ontwikkeld over ICT-beleid in relatie tot de gemeentelijke strategie. U komt niet alleen om te luisteren naar nieuwe kennis en inzichten,

Nadere informatie

Unica Schutte ICT is onderscheidend in haar technische oplossingen. Flexibele ICT-omgeving helpt Van Kaathoven in dynamische markt

Unica Schutte ICT is onderscheidend in haar technische oplossingen. Flexibele ICT-omgeving helpt Van Kaathoven in dynamische markt Unica Schutte ICT is onderscheidend in haar technische oplossingen Flexibele ICT-omgeving helpt Van Kaathoven in dynamische markt Familiebedrijf Van Kaathoven heeft één grote passie: het bedrijf is weg

Nadere informatie

Rapportage enquête De ggz laat zich horen

Rapportage enquête De ggz laat zich horen Rapportage enquête De ggz laat zich horen Thijs Emons en Fred Leffers, oktober 2011 Inleiding Op 10 september 2008 werd de website De ggz laat zich horen gelanceerd. Met deze site en de bijbehorende mailinglijst

Nadere informatie

Wabo Next. ABR Kennisbijeenkomst, najaar 2011

Wabo Next. ABR Kennisbijeenkomst, najaar 2011 Wabo Next ABR Kennisbijeenkomst, najaar 2011 Agenda 1. Welkom, voorstellen, verwachtingen 2. Wabo NU 3. Wabo NEXT: Wabo = exemplarisch 4. Wabo NEXT: hoe inzetten in de organisatie 5. SWOT, actieplan 6.

Nadere informatie

Visiedocument. Eén in Dienstverlening

Visiedocument. Eén in Dienstverlening Visiedocument Eén in Dienstverlening 1 Inleiding Sinds 2008 hebben onder andere de volgende ontwikkelingen een nieuw licht geworpen op de dienstverlening door de gemeente Heerenveen: Nieuwe wet- en regelgeving

Nadere informatie

Aanbod trainingen & workshops. Maart 2011

Aanbod trainingen & workshops. Maart 2011 Aanbod trainingen & workshops Maart 2011 In deze brochure: Onze aanpak p. 3 Aanbod trainingen en workshops p. 4 De trainers p. 6 Publicaties p. 7 Contact Hendrikx & Van der Heijden Postbus 1400 5602 BK

Nadere informatie

Werkatelier Integrale visie op dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening/ict Van Antwoord naar een nieuw archetype

Werkatelier Integrale visie op dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening/ict Van Antwoord naar een nieuw archetype Native Consulting biedt een 2-daagse praktische en interactieve workshop over de integrale gemeentelijke visie op dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening/ict. De afgelopen jaren hebben

Nadere informatie

Doorontwikkeling. Dienstverlening. Yvonne van Stiphout

Doorontwikkeling. Dienstverlening. Yvonne van Stiphout Doorontwikkeling Dienstverlening Yvonne van Stiphout Van organisaties naar organiseren Overheid Domein Kennisinstellingen innoverend vermogen Bedrijfsleven Domein: lokaal, regionaal, (inter)nationaal en

Nadere informatie

Projectvoorstel Updating van het kader en faciliteren van vorming. Expertisecentrum E.G.O. KU Leuven

Projectvoorstel Updating van het kader en faciliteren van vorming. Expertisecentrum E.G.O. KU Leuven Projectvoorstel Updating van het kader en faciliteren van vorming Expertisecentrum E.G.O. KU Leuven ACTIEPLAN ONDERNEMEND ONDERWIJS 2015-2019 Reflecties en aanbevelingen n.a.v. de adviesronde (1) Aanbod

Nadere informatie

Digitaal leiderschap in een digitaal tijdperk Hoe organiseer ik de gemeentelijke informatievoorziening?

Digitaal leiderschap in een digitaal tijdperk Hoe organiseer ik de gemeentelijke informatievoorziening? Native Consulting heeft een (gratis) 4-daagse masterclass ontwikkeld voor young professionals over digitalisering, informatisering, en automatisering in relatie tot het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

TOT UW DIENST. Thema s. Presentatie. Van goed naar excellent Waarom???

TOT UW DIENST. Thema s. Presentatie. Van goed naar excellent Waarom??? Presentatie TOT UW DIENST Niko Klop 17 februari 2011 Thema s Net gestart nu al effect Top 5 gastvrijheid SMK Van goed naar excellent Waarom??? Intake gesprek 1 of 2 gezichten Jaarlijkse hoge score patiëntentevredenheid

Nadere informatie

Onze collectieve zorgverzekering

Onze collectieve zorgverzekering Onze collectieve zorgverzekering Uniek aanbod voor KBO-PCOB-leden Goed verzekerd, groot voordeel! De beste zorgverzekering voor senioren Nieuwsgierig? Lees snel verder! KBO-PCOB en Zilveren Kruis zijn

Nadere informatie

NR maart (nr. 15 zal verschijnen op 28 maart 2019)

NR maart (nr. 15 zal verschijnen op 28 maart 2019) NR. 14 14 maart (nr. 15 zal verschijnen op 28 maart 2019) NIEUWS UIT DE GROEPEN 1-2 A & B Maandag hebben we de eerste culturele activiteit gehad van juf Mara over de Valkerij-Vredesboom. We hebben een

Nadere informatie

Proactieve communicatie bij adoptie is de sleutel tot succes. Landschap Overijssel faciliteert medewerkers optimaal met Office 365

Proactieve communicatie bij adoptie is de sleutel tot succes. Landschap Overijssel faciliteert medewerkers optimaal met Office 365 Proactieve communicatie bij adoptie is de sleutel tot succes Landschap Overijssel faciliteert medewerkers optimaal met Office 365 Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt het landschap met

Nadere informatie

Vriendenerf. Een duurzaam CPO-project voor vijftigplussers. Impressie van Vriendenerf (ontwerp: atelier GROENBLAUW)

Vriendenerf. Een duurzaam CPO-project voor vijftigplussers. Impressie van Vriendenerf (ontwerp: atelier GROENBLAUW) Vriendenerf Een duurzaam CPO-project voor vijftigplussers Impressie van Vriendenerf (ontwerp: atelier GROENBLAUW) Werkdocument Visie en ambitie Versie 1.0, 16 september 2012 1 Visie en ambitie Vriendenerf

Nadere informatie

Docentendag HOG Bouw en Ruimte

Docentendag HOG Bouw en Ruimte Docentendag HOG Bouw en Ruimte 7 november 2017 Hogeschool Utrecht Op 7 november organiseert de HOG Bouw en Ruimte haar jaarlijkse Docentendag. Naast interessante keynote speakers is er dit jaar ook veel

Nadere informatie

Vergaderen in de oude rechtbank van Utrecht

Vergaderen in de oude rechtbank van Utrecht Vergaderen in de oude rechtbank van Utrecht De Rechtbank & Court Hotel beschikken over negen vergaderruimtes in twee unieke, monumentale panden waar wij u kunnen verzekeren van een geslaagde bijeenkomst.

Nadere informatie

Kort verslag van de VDP-kwartaalbijeenkomst Datagestuurdwerken on Common Ground op donderdag 13 december 2018.

Kort verslag van de VDP-kwartaalbijeenkomst Datagestuurdwerken on Common Ground op donderdag 13 december 2018. Kort verslag van de VDP-kwartaalbijeenkomst Datagestuurdwerken on Common Ground op donderdag 13 december 2018. Het onderwerp Datagestuurd werken en Common Ground spreekt kennelijk tot de verbeelding. Met

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Bijeenkomst Werken aan de toekomst van burgerzaken druk bezocht. Tekst: Walter Baardemans Juni 2017

Bijeenkomst Werken aan de toekomst van burgerzaken druk bezocht. Tekst: Walter Baardemans Juni 2017 Bijeenkomst Werken aan de toekomst van burgerzaken druk bezocht Tekst: Walter Baardemans Juni 2017 Bewustwording is nu het belangrijkst Het werk van afdelingen Burgerzaken binnen gemeenten gaat ingrijpend

Nadere informatie

HOE STIMULEER JE HET GEBRUIK VAN INTRANET?

HOE STIMULEER JE HET GEBRUIK VAN INTRANET? AANTAL SLIDES 39 HOE STIMULEER JE HET GEBRUIK VAN INTRANET? 36 TIPS & TRICKS 02 39 VEEL ORGANISATIES ZETTEN HET INTRANET IN OM DE INTERNE COMMUNICATIE IN GOEDE BANEN TE LEIDEN. DE VOORDELEN ZIJN EVIDENT.

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Adding Sustainable Value

Adding Sustainable Value Adding Sustainable Value Uw organisatie klaar voor de toekomst! Internationaal duurzaamheidsprogramma voor het Midden- en Kleinbedrijf Een praktisch opleidingsprogramma dat bedrijven helpt om een duurzaamheidplan

Nadere informatie

Proactieve communicatie bij adoptie is de sleutel tot succes. Landschap Overijssel faciliteert medewerkers optimaal met Office 365

Proactieve communicatie bij adoptie is de sleutel tot succes. Landschap Overijssel faciliteert medewerkers optimaal met Office 365 Proactieve communicatie bij adoptie is de sleutel tot succes Landschap Overijssel faciliteert medewerkers optimaal met Office 365 De oplossing Landschap Overijssel Landschap Overijssel beschermt, beheert

Nadere informatie

Open en closed source software in een win win model. een intensieve verkenning!

Open en closed source software in een win win model. een intensieve verkenning! Open en closed source software in een win win model een intensieve verkenning! Probleemstelling Open en closed source software hebben beiden bestaansrecht en daarom is de vraag hoe met respect voor de

Nadere informatie

Welkom op de Bouwcampus. Pieter van der Zwet

Welkom op de Bouwcampus. Pieter van der Zwet Welkom op de Bouwcampus Pieter van der Zwet Co-creatie omtrent te vraag: Hoe kan standaardisatie helpen bij de vervanging van 52 sluizen? Terugblik Programma: 15.30 uur Inloop en ontvangst 16.00 uur Welkom,

Nadere informatie

Verandering bedreigend? Niet als je het concreet maakt

Verandering bedreigend? Niet als je het concreet maakt DE WINTERSCHOOL IN HAARLEM: VAN PAARSE KROKODIL TOT COLLEGE TOUR Verandering bedreigend? Niet als je het concreet maakt Door: Hattum Hoekstra / Fotografie: Kees Winkelman Meer dan 630 ambtenaren deden

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Informatie en organisatie Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden De organisatie moet meer nadruk op efficiency dan op nieuwe uitdagingen leggen De

Nadere informatie

CONGRESSEN - BEURZEN - VERGADEREN - PRESENTATIES - PRODUCTLANCERINGEN - PRIVÉ BIJEENKOMSTEN TROUWEN - DINERS - FILMPRODUCTIES - FOTOSHOOTS -

CONGRESSEN - BEURZEN - VERGADEREN - PRESENTATIES - PRODUCTLANCERINGEN - PRIVÉ BIJEENKOMSTEN TROUWEN - DINERS - FILMPRODUCTIES - FOTOSHOOTS - I N F O R M AT I E PA K K E T CONGRESSEN - BEURZEN - VERGADEREN - PRESENTATIES - PRODUCTLANCERINGEN - PRIVÉ BIJEENKOMSTEN TROUWEN - DINERS - FILMPRODUCTIES - FOTOSHOOTS - PERSONEELSFEESTEN - RECEPTIES

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Regie 3.0. een stap verder... Een serie masterclasses om bibliotheken in transitie te ondersteunen met allianties, transitiemanagement en geldstromen.

Regie 3.0. een stap verder... Een serie masterclasses om bibliotheken in transitie te ondersteunen met allianties, transitiemanagement en geldstromen. Regie 3.0 een stap verder... Een serie masterclasses om bibliotheken in transitie te ondersteunen met allianties, transitiemanagement en geldstromen. Regie 3.0 een stap verder... Een serie masterclasses

Nadere informatie

Programma ibewustzijn sessie 4 november Maastricht

Programma ibewustzijn sessie 4 november Maastricht Programma ibewustzijn sessie 4 november Maastricht 09:30 10:00 Inloop 10:00 10:30 Opening en presentatie Digitale Agenda 2020 door Jan Fraanje, commissielid D&I 10:30 11:15 Lezing over de informatiemaatschappij

Nadere informatie

WERKEN AAN VERNIEUWING #slimmerenbetervoorelkaar

WERKEN AAN VERNIEUWING #slimmerenbetervoorelkaar WERKEN AAN VERNIEUWING #slimmerenbetervoorelkaar ALGEMENE INFORMATIE VERNIEUWINGSAGENDA VERNIEUWINGSAGENDA: SLIMMER EN BETER VOOR ELKAAR De Vernieuwingsagenda verbindt corporaties en samenwerkingspartners

Nadere informatie

De belangrijkste aspecten voor een optimale maaltijdbeleving

De belangrijkste aspecten voor een optimale maaltijdbeleving Ziekenhuizen De belangrijkste aspecten voor een optimale maaltijdbeleving Product Omgeving Gedrag WELKOM Wat voor manieren zijn er mogelijk om de kwaliteit binnen de horeca outlets van ziekenhuizen te

Nadere informatie

Onderwerp: voortzetting lokale internationale ontwikkelingssamenwerking

Onderwerp: voortzetting lokale internationale ontwikkelingssamenwerking Secretariaat: E. Doornebal-Deenik, Maalkoppelweg 6, 4105 HH Culemborg E-mail: e.doornebal@live.nl Tel. 0345 515747 Rabo: 312596502 Aan de (leden van de) Raad van de gemeente Culemborg d.t.v. het College

Nadere informatie

Verslag Startconferentie Basisprocessen gemeentelijke belastingen. Datum: 14 november 2017 Plaats: Utrecht

Verslag Startconferentie Basisprocessen gemeentelijke belastingen. Datum: 14 november 2017 Plaats: Utrecht Verslag Startconferentie Basisprocessen gemeentelijke belastingen. Datum: 14 november 2017 Plaats: Utrecht Opening Martien van de Kraan, gemeentesecretaris Dordrecht en portefeuillehouder voor dit project

Nadere informatie

KAM Consultants- workshops

KAM Consultants- workshops KAM Consultants- workshops Welkom bij KAM Consultants B.V. Waarom KAM Consultants B.V. Workshop Continue Verbetering Workshop Procesmanagement Workshop Risicomanagement Waar kun je onze trainingen volgen?

Nadere informatie

Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening

Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening Native Consulting heeft een 4-daagse praktische en interactieve workshop ontwikkeld over ICT-beleid in relatie tot de gemeentelijke strategie. U komt niet alleen om te luisteren naar nieuwe kennis en inzichten,

Nadere informatie