Beknopt verslag - 28 maart 2018 Locatie: Verkadefabriek Boschdijkstraat 45, 5211 VD 's-hertogenbosch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beknopt verslag - 28 maart 2018 Locatie: Verkadefabriek Boschdijkstraat 45, 5211 VD 's-hertogenbosch"

Transcriptie

1 Leiderschap: a serious game! Beknopt verslag - 28 maart 2018 Locatie: Verkadefabriek Boschdijkstraat 45, 5211 VD 's-hertogenbosch Leiderschap: a serious game. 'Leiderschap: a serious game!': dat is het thema van een bijeenkomst op 28 maart 2019 in de sfeervolle Verkadefabriek in de gemeente 's-hertogenbosch. De collega's die mee geweest zijn naar Denemarken denken terug aan die warme aprildag op het binnenterrein van het voormalige gemeente- en ziekenhuis van Roskilde. Daar werden we gastvrij ontvangen door de Deense professor Leif Sorensen. Hij is een bedrijfje begonnen genaamd Actee en doet in serious gaming, spelenderwijs leren. Dirk Jan Bolderheij is zijn Nederlandse vertegenwoordiger en organisator van deze dag. Marcel van Druenen van Divosa is mede-organisator en heeft al eerder ervaring opgedaan in het sociaal domein: ambtelijk vakmanschap is zijn specialisme. Niet alleen in de uitvoering, maar ook in leiding, leiderschap en management. Maar eerst: de VDP - algemene ledenvergadering Voordat we aan de hoofdschotel beginnen, leggen we de leden de jaarstukken 2018 en 2019 voor. Het accent ligt op de inhoud. Natuurlijk op de studiereis naar Denemarken waar we veel inspiratie hebben opgedaan. Maar ook de kwartaalbijeenkomsten in Alphen aan den Rijn, Zaanstad, Leeuwarden en Tilburg passeren de revue. Bovendien is het gelukt om het innovatienetwerk rondom ingovernment in stand te houden en te voeden. Als VDP kunnen we veel, maar we hebben vele spelers nodig om te komen tot concreet resultaat. Daarom is dat netwerk zo belangrijk. BZK ondersteunt ons daarin. Door de impulsen in 2018 is de uitname iets hoger dan gepland (48 in plaats van 41K). De reserve is verantwoord. In 2019 werken we met een sluitende begroting.

2 De ambitie in 2019 is onverminderd groot. De ambitie is evenwel onverminderd groot. Een fundamentele verbetering van de dienstverlening: daar is alles op gericht. We willen dat doen door een werkend stelsel Common Ground en daar zaken veel beter samen te organiseren. De organisatie van inspirerende bijeenkomsten die energie geven voor de dagelijkse praktijk staat ook hoog op het lijstje. Via het netwerk willen we de zaak in beweging krijgen: de bijeenkomsten van de VDP-werkgroep Dienstverlening in Beweging dragen daaraan bij: in september 2019 zullen we de eindrapportage overhandigen aan VGS en VNG, zodat de beweging groter kan worden. De ledenvergadering gaat akkoord met de jaarstukken; en de plannen; kandidaten voor de kascommissie 2019 kunnen zich melden bij Jan Fraanje. Voor concrete resultaten is leiderschap nodig. Om alles wat we willen bereiken compleet te maken is het belangrijk om concrete resultaten te boeken en daar is leiderschap voor nodig. In twee korte inleidingen wordt de bedoeling uiteengezet. Philip Bosman, voorzitter van de werkgroep, houdt daarover een korte inleiding. Vervolgens wordt het spel in drie rondes met zeven teams gespeeld. De initiatiefase, de implementatie en de borging: daar gaat het om. Het blijkt lastig te zijn om mensen mee te nemen bij invoering van het nieuwe IT-systeem. Vooral Mark is verknocht aan het oude systeem. Hij ziet kennelijk niet dat nieuwe klanten heel andere wensen hebben en dat de concurrentie oprukt..is voor hem de sense of urgency wel helder? Dat is waar iedere cyclus volgens Kotter mee begint. Daarna komt stap 2: Driving coalition en pas daarna de visie in stap 3, Develop vision. (zie presentatie Actee). Hoe om te gaan met weerstand? Daarnaast hebben we een ronde waarin het gedachtegoed van Maurer centraal staat. Het gaat over de wijze waarop we met weerstand omgaan. Er zijn drie categorieën waar in drie groepen over gesproken wordt (zie artikel van Maurer). Er zijn verschillende vormen van weerstand (gebaseerd op ratio, emotie en relatie) die door de groepen kort worden voorzien van een aantal aandachtspunten: Ratio: - Duidelijke doelen, het waarom van de verandering; - Urgentiebesef + hoe raakt het mij? - Communicatie: open, transparant, consistent en voor iedereen; - Achtergrondinformatie aanleveren; - Feiten checken, checks and balances ; - Doseren en faseren; - Oog voor diverse typen mensen, achtergronden en drijfveren. Emotie: - Werkgarantie, veiligheid; - In gesprek gaan. - Luisteren, samenvatten, doorvragen (LSD); - Situatie, Taak, Activiteiten, Resultaat (STAR-methodiek); - Erkennen, emotie mag er zijn;

3 - Steun bieden; - Training; - Kwaliteiten benutten; - Wat word ik er beter van? - wat als het niet lukt? Relatie: - Waarom? - Vragen, luisteren en begrijpen; - Persoonlijk contact, vertrouwen wekken; - Authenticiteit, openheid, integriteit, kwetsbaar opstellen; - Voorbeeldgedrag; - Als het collectief is: nieren proeven, survival, op zoek naar gezamenlijke waarden; - Op zoek naar gezamenlijk belang? - Hogere doel communiceren, bijvoorbeeld ook via blogging of storytelling; - confrontatie aangaan. Utrecht of: de waarde van geoefende professionals. Tussen de middag staan we nog even stil bij de gebeurtenissen rondom de aanslag in Utrecht. Jorinde ter Mors vertelt ons war zich achter de schermen heeft afgespeeld. Van de hectiek van de eerste uren, de eindeloze hoeveelheid telefoontjes en de verstoorde voorbereiding van de verkiezingsdag tot de telling van de stemmen van twee verkiezingen en de organisatie van de stille tocht op vrijdag. Het was een ontzettend hectische week waarin een goede communicatie van uitermate groot belang is. Ook blijkt op zo n moment, hoe belangrijk het is dat (getrainde) medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt en eigenlijk vanzelf doen wat moet gebeuren. Dat bleek gelukkig in Utrecht geen probleem. De collega s nemen met respect en waardering kennis van het korte verslag van Jorinde. Leiderschapsstijl: op zoek naar je voorkeursstijl. In de middag staan we ten slotte nog kort stil bij de leiderschapsstijl. Het blijkt dat een belangrijk deel van de collega s zich vooral ook verwant voelt met het eerste stadium, de visievorming en initiatie van het project. Ook de implementatie heeft nog wel wat aanhang. Maar bij resultaten en borging staat geen enkele collega. Vraag is natuurlijk of dit een representatief beeld geeft van onze beroepsgroep. Als we het hebben over Common Ground wie zorgt er dan voor de borging en verankering van het project? Moeten we daartoe te biecht bij onze collega s van Bedrijfsvoering? And the winner is tja, dat doet ter eigenlijk niet zo veel toe. Deelnemen is in dit geval belangrijker dan winnen. Wat heeft deze dag aan leerpunten gebracht? In drie groepen wordt geëvalueerd:

4 Groep 1: Beweging in plaats van management : - Start met het doel: waarom en voor wie doen we het? - Geef aan wat er in zit en wat het betekent voor de medewerkers? - Vorm een beeld van de wijze waarop medewerkers naar de verandering kijken; - Ga bewust om met het veranderproces: invoering van een nieuw systeem is complex; - Vooraf een gedetailleerde roadmap maken gaat meestal niet: veel interventies zijn situatie-afhankelijk; - interventies leiden soms tot verrassingen en effecten zijn soms niet direct zichtbaar; - accepteer de effecten van de interventies ; - en nodig management en medewerkers uit om een maximale bijdrage te leveren. Groep 2: Een goede timing is het halve werk - Invoering van een nieuw systeem vraagt om een mix van leiderschap en verandermanagement; - Neem de tijd om te analyseren, want interventies luisteren nauw; - Timing van de stappen is daarbij van groot belang (Kotter); - Vorm een beeld van de weerstand en heb aandacht voor achterblijvers en meelopers; - verschillende mensen vragen om individuele acties en dit gecombineerd met grotere interventies vraagt tijd; - Wees je bewust van het effect van de interventies op de groep. Groep 3: De wereld volgens Kotter - is zich meer bewust van de theorie achter verandering, heeft beter zicht op de interventies en maakt heldere onderscheid tussen leiderschap (mens) en management (middelen); - begin met de noodzaak: maak het zichtbaar en voelbaar; - vorm een enthousiaste groep en investeer daarin; - bepaal vooraf de strategie van verandering; - geef iedere medewerkers een passende rol: je hebt niet alleen denkers, maar ook doeners nodig); - heb gepaste aandacht voor iedereen, niet alleen voor de voorhoede en de achterhoede; - ga op individueel niveau continue in gesprek over proces, doel, persoonlijke aannames et cetera; - wees attent op weerstand en ga na wat voor invloed dat heeft op de strategie.

5 Slotwoord. Voorzitter Wim Blok sluit de bijeenkomst af. De dag geeft de deelnemers belangrijke aanknopingspunten voor de dagelijkse praktijk, en geeft ook de VDP het nodige mee. Wat betekent het aangereikte materiaal voor invoering van een nieuw stelsel als Common Ground? Of voor Samen organiseren? Is het draagvlak voldoende om tot een succesvolle invoering te komen? Dat is de vraag die aan het eind van deze dag boven de markt zweeft en die op korte termijn om een antwoord vraagt. In de komende maanden gaan we op zoek naar dat antwoord, waarvan we een eerste voorzet zullen presenteren tijdens de kwartaalbijeenkomst van 27 juni 2019 in Rotterdam. Wim dankt de twee inleiders voor de leerzame dag, de werkgroep Dienstverlening in beweging voor de organisatie, de collega s voor de enthousiaste deelname en sluit de dag daarmee af.. Utrecht, 8 april 2019, Jan Fraanje Naschrift: uit de evaluatie blijkt dat de ruim dertig deelnemers de bijeenkomst gemiddeld gewaardeerd hebben met een 8,23. Naast een aantal praktische tips, waren mooi, inspirerend en leerzaam veel voorkomende termen op de evaluatiebriefje zie bijlage - JFr.

6 Bijlage: evaluatie van Leiderschap: a serious game! Eén cijfer één zin: 9 Leuk! 8 Inspiratie. 8 Erg leuk + leerzaam. 8,5 Genieten van leereffect. 9 Fouten maken mag. Leren moet. 8 Inzicht in effect interventies in verschillende fasen 9 Leerrijk. Inspirerend. 8 Eigenlijk groot scherm nodig per groep Om te kunnen volgen in plaats van één laptop. Veel interventies zou je zichtbaar mee moeten kunnen spelen. Nabespreking duurt lang. 7 Interactie rond één thema is top! Timing sluit soms niet aan bij energie groep. Tip: experimenteer met werkvormen. 9 Latente kennis weer geactiveerd en in perspectief gezet. Mooie dag. 8 Kwalitatief: geeft veel inzicht in het managen van de veranderingen. Leert boven materie te staan. 8 Leuk en leerzaam. 8 Veranderkundig naar veranderingen kijken en acteren. 8 Leuke dag. Te kort. Zou meer willen leren. 8 Leuk. Leerzaam. Learning by doing - Leuke en leerzame game. Heeft inzichten gegeven die in de praktijk toepasbaar zijn. Alhoewel fictief: realistisch! 8,5 Door doen inzichten. Energie. 8 Leerzame dag. Specifieke case op VDP-niveau wel wenselijk. 8 Concreet. Als veranderinstrument goed in te zetten. 8 Game: hele leuke, goeie tool. Leiderschap, rol in change raakt missie leden VDP. Brengt het dichtbij. 8 Bewuste aandacht voor verandering met een inspirerend gezelschap. 8 Mooi! Beweging geeft energie. 9 Krachtige tool. Mooie interactie. 8,23 Gemiddelde waardering.

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie 20 19 23 Dit is onze missie Ons hoogste doel Ieder kind moet veilig, gezond, gelukkig en kansrijk op kunnen groeien. Onze scholen spelen daarin een essentiële rol. Wij bieden een prettige, veilige en duurzame

Nadere informatie

Masterclass Change Management, Executive Edition

Masterclass Change Management, Executive Edition Masterclass Change Management, Executive Edition Dé masterclass veranderkunde voor het senior management www.ribbonwoodconsultancy.com info@ribbonwoodconsultancy.com +31 85 130 2397 Introductie Met de

Nadere informatie

Jesse Leemput Tilburg Suzanne Kursten Den Haag. Esther ter Horst Nieuwegein Werkgroep Dienstverlening in beweging

Jesse Leemput Tilburg Suzanne Kursten Den Haag. Esther ter Horst Nieuwegein Werkgroep Dienstverlening in beweging Esther ter Horst Nieuwegein Werkgroep Dienstverlening in beweging Jesse Leemput Tilburg Suzanne Kursten Den Haag Jan Fraanje VDP Marcel Davids Almelo Philip Bosman MijnGemeenteDichtbij Enkele gehoorde

Nadere informatie

Leidinggeven aan co-creërend veranderen

Leidinggeven aan co-creërend veranderen Leidinggeven aan co-creërend veranderen Jaarcongres Verandermanagement 2015 Prof. dr. André Wierdsma Focus: Leadership Entrepreneurship S t e w a r d s h i p Opbouw bijdrage 1. Uitdaging organisaties 2.

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn!

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn! Inhoud Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. 1-2 3 Wij zijn! Inge Kaptein - Sinds 2012 communicatieadviseur Het spectrum

Nadere informatie

BENUT DE KRACHT VAN UW MOOD MAKERS

BENUT DE KRACHT VAN UW MOOD MAKERS BENUT DE KRACHT VAN UW MOOD MAKERS ORGANISATIE ONTWIKKELING Welkom, Maak kennis met ons gedachtegoed. We vertellen u over onze visie, onze overtuiging, de Mood Maker filosofie, de GINK aanpak en ontwikkelen

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling Koersen op Succes Of het nu gaat om het verwezenlijken van plannen, het behalen van gestelde doelen, het leuker maken van een organisatie of het

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. pagina 1

INHOUDSOPGAVE. pagina 1 INHOUDSOPGAVE Achtergrond en inhoud Kottermodel Inleiding Inzet en toepassing Leeswijzer Score en kleuraanduiding Interpretatie van de score Gemiddelde Terugkoppeling Interventies Vertrouwelijkheid ChangeKitchen

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Business Development & Leiderschap De cursus Business Development & Leiderschap duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn Algemeen De post-hbo opleiding Management in Zorg en Welzijn is een opleiding van 1,5 jaar voor mensen met een afgeronde hbo-opleiding die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn en

Nadere informatie

Managementgame Het Nieuwe Werken

Managementgame Het Nieuwe Werken Resultaten Managementgame Het Nieuwe Werken www.managementgamehetnieuwewerken.nl Leren door horen en zien, maar vooral doen en ervaren! MANAGEMENT GAME HET NIEUWE WERKEN Inleiding Think too Organisatieadviseurs

Nadere informatie

Organisatie-ontwikkeling, cultuur en dienstverlening

Organisatie-ontwikkeling, cultuur en dienstverlening Organisatie-ontwikkeling, cultuur en dienstverlening Programma 25 april 2018 Locatie: Den Witten Haen, Groenmarkt 19-B, 3311 BD Dordrecht 1. Welkom door Esther ter Horst (Nieuwegein). Na de inlooplunch

Nadere informatie

L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten

L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten Inleiding Steeds meer Huisartsenposten kiezen voor een nieuwe functie Coördinerend Assistente. Deze coördinerend assistente ressorteert hiërarchisch gezien

Nadere informatie

Dienstverlening: datagestuurd werken on Common Ground. Tilburg 13 december 2018

Dienstverlening: datagestuurd werken on Common Ground. Tilburg 13 december 2018 Dienstverlening: datagestuurd werken on Common Ground Tilburg 13 december 2018 Welkom in Tilburg Marcel Meijs Gemeentesecretaris van Tilburg Opening Wim Blok, voorzitter van de Vereniging Directeuren Publieksdiensten

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

Trainingsbrochure: Overtuigen, spreken en presenteren. www.bureauspraakwater.nl

Trainingsbrochure: Overtuigen, spreken en presenteren. www.bureauspraakwater.nl Trainingsbrochure: Overtuigen, spreken en presenteren www.bureauspraakwater.nl Overtuigen, spreken en presenteren INHOUD VAN DE TRAINING Deze training combineert de meest waardevolle aspecten van onze

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS)

Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS) Factsheet Training Project Leadership Simulatie (PLS) LEARNING BY DOING Kort signalement Road2Results heeft op basis van haar jarenlange ervaring met het managen van business en ICT projecten vanuit diverse

Nadere informatie

Aanbod Persoonlijke Vaardigheden

Aanbod Persoonlijke Vaardigheden Aanbod Persoonlijke Vaardigheden Naast de huidige in-house trainingen is er ook op individuele basis een aanbod van trainingen waaraan oio-medewerkers kunnen deelnemen. Deze trainingen zijn gericht op

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Succesvol Netwerken BCLR

Succesvol Netwerken BCLR Welkom bij Succesvol Netwerken voor de BCLR Double Winner! Waar kan je Netwerken? Formele netwerk bijeenkomsten Algemene zakelijke evenementen Sociale, familie, vrije tijd evenementen Ad hoc bijeenkomsten

Nadere informatie

Leren implementeren. Waar sta jij met Leren implementeren? Leren in de wijk 30 januari2017 Karlijn Stals, programmaleidervakmanschapnji

Leren implementeren. Waar sta jij met Leren implementeren? Leren in de wijk 30 januari2017 Karlijn Stals, programmaleidervakmanschapnji Leren implementeren Leren in de wijk 30 januari2017 Karlijn Stals, programmaleidervakmanschapnji Ik weet alles over implementeren en kan het ook heel goed! Ik sta voor een afgebakende, overzichtelijke

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Innoveren als avontuurlijke tocht

Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Oriëntatie op het gebied Omgaan met het onverwachte Het gebied doorgronden Zoeken naar doorwaadbare plekken Rust nemen en op kracht komen

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Verandermanagement & Leadership De cursus Verandermanagement & Leadership duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Jaarplan 2016

Duurzame Inzetbaarheid. Jaarplan 2016 Duurzame Inzetbaarheid Jaarplan 2016 1 Inleiding Binnen de sector Zorg en Welzijn zijn grote veranderingen (transitie en transformatie) aan de gang. In 2015 was het daarom spannend om te zien of de aandacht

Nadere informatie

Werkgroep Dienstverlening in Beweging. Hoofdlijnen, conclusies, leerpunten, sugges4es? Kwartaalbijeenkomst 27 juni 2019

Werkgroep Dienstverlening in Beweging. Hoofdlijnen, conclusies, leerpunten, sugges4es? Kwartaalbijeenkomst 27 juni 2019 Werkgroep Dienstverlening in Beweging Hoofdlijnen, conclusies, leerpunten, sugges4es? Kwartaalbijeenkomst 27 juni 2019 Dienstverlening in Beweging - werkgroep Philip Bosman Suzanne Kursten Jesse Leemput

Nadere informatie

Veranderen als avontuurlijke tocht

Veranderen als avontuurlijke tocht Wie op reis gaat, moet eerst gaan zitten Veranderen als avontuurlijke tocht Oriëntatie op het gebied Omgaan met het onverwachte Het gebied doorgronden Zoeken naar doorwaadbare plekken Rust nemen en op

Nadere informatie

COMMUNICATIE BIJ VERANDERING

COMMUNICATIE BIJ VERANDERING COMMUNICATIE BIJ VERANDERING Ideeën en tips voor leidinggevenden Communicatie bij verandering Ideeën en tips voor leidinggevenden 2 Inleiding Stilstand is achteruitgang. Wie leiding geeft, weet hoe belangrijk

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

Training Netwerken. Netwerken: wat is jouw bijdrage?

Training Netwerken. Netwerken: wat is jouw bijdrage? Training Netwerken Netwerken: wat is jouw bijdrage? Of je nou op zoek bent naar nieuwe klanten, wilt werken aan je carrière of effectiever wilt samenwerken met je collega s: het hebben van een goed netwerk

Nadere informatie

Publieke waarde creëren. Daniël van Geest en Peter Teesink

Publieke waarde creëren. Daniël van Geest en Peter Teesink Publieke waarde creëren Daniël van Geest en Peter Teesink Een kortere versie van onderstaand artikel verscheen eerder in het magazine Vensters Open 2. Het is geschreven door Peter Teesink, gemeentesecretaris

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School White Paper Integraal & proactief sturen van gedrag In dit whitepaper geef ik aan hoe het besturen van gedrag integraal en proactief ingericht kan worden. Door deze vijf stappen toe te passen wordt er

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Maar helaas. Die meerwaarde komt niet vanzelf, want: Voorkeur voor zelfde Last van cultuur- en taalverschil Verblind door beelden en verwachtingen

Maar helaas. Die meerwaarde komt niet vanzelf, want: Voorkeur voor zelfde Last van cultuur- en taalverschil Verblind door beelden en verwachtingen Sjiera de Vries Diversiteit Meer creativiteit Meer flexibiliteit Meer plezier in het werk Bredere visie Beter aansluiten op wensen afzetmarkt/cliënten Leerzaam en inspirerend Veel organisaties streven

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk!

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Ontdek en gebruik je talenten en competenties: Maak stappen in je loopbaan

Nadere informatie

Brochure Storytelling vanuit de dynamiek van enthousiasme. Superpromoter Academy

Brochure Storytelling vanuit de dynamiek van enthousiasme. Superpromoter Academy Brochure Storytelling vanuit de dynamiek van enthousiasme Superpromoter Academy Inhoud 01 Inleiding 03 Planning en kosten 02 Opzet 04 Contactinformatie I Flame: Van persoonlijk naar collectief enthousiasme

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken?

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken? Intervisie Wat is het? Intervisie is een manier om met collega's of vakgenoten te leren van vragen en problemen uit de dagelijkse werkpraktijk. Tijdens de bijeenkomst brengen deelnemers vraagstukken in,

Nadere informatie

Samenvatting: Help, weer een verandering!?

Samenvatting: Help, weer een verandering!? Samenvatting: Help, weer een verandering!? Communicatie als integraal onderdeel van effectieve verandering Vanuit de eisen van de omgeving of ambities van de organisatie ontstaan vele veranderingen. Die

Nadere informatie

360 feedback competentieanalyse

360 feedback competentieanalyse 360 feedback competentieanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger Diestsepoort 1 3000 Leuven T 016-24 53 24 I www.acerta.be E consult@acerta.be Inhoudsopgave Inhoudsopgave: Inleiding

Nadere informatie

Managementgame Het Nieuwe Werken

Managementgame Het Nieuwe Werken Resultaten Managementgame Het Nieuwe Werken wwww.managementgamehetnieuwewerken.nl Leren door horen en zien, maar vooral doen en ervaren! 13 december 2011 drs. Lourens Dijkstra MMC CMC drs. Peter Elzinga

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2016 2020 Strategisch beleidsplan PCO Gelderse Vallei Inleiding Voor u ligt het strategische beleidsplan (SBP) 2016 tot en met 2020. Bij het tot stand komen van dit SBP is als eerste

Nadere informatie

Workshop Human Engineering

Workshop Human Engineering Workshop Bouwkunde Bedrijven Dagen 19 november 2013 Jullie achtergrond? - Bouwkunde - Ontwerp - Technisch - Management -.. Saskia Slotboom 2013 2 Bouwkunde Bedrijven Dagen Workshop Jullie doelen? - Baan

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Workshop Leiderschap, wat voor een leider ben jij? Wat voor leidinggevende wil jij zijn? Wat vind jij zelf belangrijk bij een leidinggevende? Er zijn verschillende leiderschapsstijlen.

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk De jongeren die zich aanmelden bij Maljuna Frato hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt en hebben weinig of geen zicht op hun mogelijkheden, kwaliteiten

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

Een visie op implementatie. 29 november 2018, Academische Werkplaats SAMEN Karlijn Stals, programmaleider Vakmanschap NJi

Een visie op implementatie. 29 november 2018, Academische Werkplaats SAMEN Karlijn Stals, programmaleider Vakmanschap NJi Een visie op implementatie 29 november 2018, Academische Werkplaats SAMEN Karlijn Stals, programmaleider Vakmanschap NJi Implementeren? Innoveren Implementeren Professionaliseren Veranderen Evalueren Leren

Nadere informatie

360 feedback competentieanalyse

360 feedback competentieanalyse 360 feedback competentieanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger T 012 3456789 I www.tmamethod.com E info@tmamethod.com Inhoudsopgave Inhoudsopgave: Inleiding 3 TMA Competentie

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

Praktijkplein Titel: Toepassing: Koppeling met het Operational Excellence Framework: Implementatiemethodieken: ontwerpen en ontwikkelen.

Praktijkplein Titel: Toepassing: Koppeling met het Operational Excellence Framework: Implementatiemethodieken: ontwerpen en ontwikkelen. Praktijkplein Titel: Implementatiemethodieken: ontwerpen en ontwikkelen. Toepassing: Beknopte samenvatting van twee implementatiemethodieken en hun toepassing bij het implementeren van een operational

Nadere informatie

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Effectief investeren in mens en organisatie Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Stellingen van Rob Vinke Stelling 1 De kern van de HRM-opdracht is er voor te zorgen dat de ambitie van de organisatie

Nadere informatie

PROGRAMMA Cursus besluitvorming

PROGRAMMA Cursus besluitvorming PROGRAMMA Cursus besluitvorming Data 2015 I : 26 mei, 9 en 23 juni, en 8 september II : 15 en 29 sept., 13 okt. en 10 nov. Trainer : Stephanie Andrade en Marcel Reijnen Accommodatie : Centrum van het land

Nadere informatie

ACHTERGROND EN INHOUD

ACHTERGROND EN INHOUD Kottermodel Een klimaat voor verandering scheppen 1 2 3 Versterk het gevoel van noodzaak Vorm een sterk leidend team Ontwikkel de juiste visie voor verandering Inleiding De wereld verandert continu. Bijna

Nadere informatie

Handleiding trainer: Module 1 O zit dat zo? Ontdekken dat er communicatieproblemen zijn

Handleiding trainer: Module 1 O zit dat zo? Ontdekken dat er communicatieproblemen zijn Handleiding trainer: Module 1 O zit dat zo? Ontdekken dat er communicatieproblemen zijn Voorbereidingen voor de trainers In dit document staan de voorbereidingen voor de trainers om module 1 te kunnen

Nadere informatie

3-daagse Meesterschapstraining interactie 6 t/m 8 november 2014

3-daagse Meesterschapstraining interactie 6 t/m 8 november 2014 3-daagse Meesterschapstraining interactie 6 t/m 8 november 2014 Identity Compass Denkstijlen herkennen Uzelf helder presenteren Meester in interactieve communicatie Praktische toepassing Certificaat van

Nadere informatie

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Workshop Coachend leidinggeven Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Als leidinggevende wil je het beste uit je personeel halen. Jij wilt dat ze werken conform de missie en

Nadere informatie

Hoe krijg je ze mee? Managen van verandering

Hoe krijg je ze mee? Managen van verandering Hoe krijg je ze mee? Managen van verandering Incompany training voor programma-, projecten lijnmanagers Resultaten, doelstellingen en programma ir. Gerke Oosting MBA Hoe krijg je ze mee in de veranderingen?

Nadere informatie

Artificial Intelligence in Business

Artificial Intelligence in Business 2-daagse training Artificial Intelligence in Business Voeg met AI waarde toe aan uw organisatie Initiatief en organisatie In samenwerking met Wat leert u in deze training? De verschillende vormen van AI

Nadere informatie

10 do s voor succesvolle medewerkeren organisatieontwikkeling

10 do s voor succesvolle medewerkeren organisatieontwikkeling 10 do s voor succesvolle medewerkeren organisatieontwikkeling Een motor blijft staan waar hij staat. Tot iemand zorgt dat hij brandstof krijgt, een richting en de ruimte om te bewegen. We gebruiken deze

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus IT & Process Management De cursus IT & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

10 Tips. over Leiderschap voor startende Managers. 2014 zwaartekracht academie

10 Tips. over Leiderschap voor startende Managers. 2014 zwaartekracht academie 10 Tips over Leiderschap voor startende Managers 1. 1 Accepteer het feit dat jij nog steeds veel moet leren. Je hebt de afgelopen jaren keihard gewerkt om dit te bereiken. Op jouw vakgebied heb je de nodige

Nadere informatie

Persoonlijk Leiderschap in veranderen Sturen op Boven en Onderstroom! Drs. Maaike Arends

Persoonlijk Leiderschap in veranderen Sturen op Boven en Onderstroom! Drs. Maaike Arends Persoonlijk Leiderschap in veranderen Sturen op Boven en Onderstroom! Drs. Maaike Arends (uit: De kunst van Veranderen, De Witte / Jonker) Waarom organisatieveranderingen mislukken? Ze struikelen precies

Nadere informatie

Covey. Introductie Covey. TRAINING: LEIDINGGEVEN IN DE 21ste EEUW

Covey. Introductie Covey. TRAINING: LEIDINGGEVEN IN DE 21ste EEUW Covey Onze training persoonlijk leiderschap is gebaseerd op de bestseller van Stephen Covey The 7 habits of highly effective people. In het Nederlands is dit boek vertaald onder de titel De 7 eigenschappen

Nadere informatie

Masterclass Klimaatbestendige Stad Klimaatbestendige gebiedsontwikkeling. ` Sessie 2 Intern verbinden

Masterclass Klimaatbestendige Stad Klimaatbestendige gebiedsontwikkeling. ` Sessie 2 Intern verbinden Masterclass Klimaatbestendige Stad Klimaatbestendige gebiedsontwikkeling ` Sessie 2 Intern verbinden Allereerst (1/2) Wat is jullie bijgebleven van sessie 1? Wat hebben jullie daar (al) mee gedaan? Allereerst

Nadere informatie

Brochure Storytelling vanuit de dynamiek van enthousiasme. Superpromoter Academy

Brochure Storytelling vanuit de dynamiek van enthousiasme. Superpromoter Academy Brochure Storytelling vanuit de dynamiek van enthousiasme Superpromoter Academy Inhoud 01 Inleiding 03 Planning en kosten 02 Inhoud 04 Contactinformatie I Flame: Van persoonlijke naar collectief enthousiasme

Nadere informatie

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Effectief investeren in mens en organisatie Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Stellingen van Rob Vinke Stelling 1 De kern van de HRM-opdracht is er voor te zorgen dat de ambitie van de organisatie

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Agile Consortium International Agile Master Assessment

Agile Consortium International Agile Master Assessment Agile Consortium International Agile Master Assessment Agile Master Assessment Info & Criteria Page 1 of 5 Version 1.0 Wat is het Agile Master Certificaat Het Agile Master Certificaat is een bewijs van

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

SPOORBOEKJE. Activiteiten met en voor elkaar! Inspiratie, tips en voorbeelden

SPOORBOEKJE. Activiteiten met en voor elkaar! Inspiratie, tips en voorbeelden SPOORBOEKJE Activiteiten met en voor elkaar! Inspiratie, tips en voorbeelden Elke week wandelen we samen. Inmiddels met meer dan twintig mensen. Als het weer te slecht is, doen we binnen een spelletje.

Nadere informatie

PASSENDE MEDEZEGGENSCHAP:

PASSENDE MEDEZEGGENSCHAP: PASSENDE MEDEZEGGENSCHAP: Hoe maak je die? 1 Passende medezeggenschap: Hoe maak je die? 2012 Colofon Passende medezeggenschap: Hoe maak je die? is een uitgave van LOC Zeggenschap in zorg. LOC komt op voor

Nadere informatie

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Veranderkalender Organisatieverandering met humor belicht. Tel

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Veranderkalender Organisatieverandering met humor belicht. Tel 2016 Derks & Derks Veranderkalender Organisatieverandering met humor belicht. Derks & Derks Veranderkalender Aanleiding Er zijn talloze redenen denkbaar om te veranderen, zoals: economische druk: verandering

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken bij ABN AMRO Christa van der Aa, lid van HNW gilde

Het Nieuwe Werken bij ABN AMRO Christa van der Aa, lid van HNW gilde Het Nieuwe Werken bij ABN AMRO Christa van der Aa, lid van HNW gilde www.ohnw.nl/congres Gedragsverandering belangrijker dan faciliteiten HNW bij de bank de gewoonste zaak van de wereld Hoe is het veranderproces

Nadere informatie

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Effectief investeren in mens en organisatie Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Stellingen van Rob Vinke Stelling 1 De kern van de HRM-opdracht is er voor te zorgen dat de ambitie van de organisatie

Nadere informatie

2/05/2017. BNB Schoolontwikkeling. Duurzame processen van schoolontwikkeling. Van gedrevenheid naar gedragenheid

2/05/2017. BNB Schoolontwikkeling. Duurzame processen van schoolontwikkeling. Van gedrevenheid naar gedragenheid Duurzame processen van schoolontwikkeling. Van gedrevenheid naar gedragenheid 28 april 2017 HR Studiedag BaNaBa Schoolontwikkeling Isabelle.step@arteveldehs.be klaas.vandommele@scarlet.be Linda.naert@arteveldehs.be

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

Training Sales. Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen

Training Sales. Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen Training Sales Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen Verkopen. De één krijgt er een vieze smaak van in zijn mond en de ander staat te trappelen om aan de slag te gaan. Sales is wat jij ervan maakt.

Nadere informatie

Doel en resultaat WPOplus training

Doel en resultaat WPOplus training Doel en resultaat WPOplus training Effect: Werknemers vergroten zichtbaar de vaardigheden goed werknemerschap en daardoor kunnen ze doorstromen in hun loopbaan Resultaat: Deelnemers in staat stellen WPO

Nadere informatie

Werken aan veerkracht: een 8 daags HRO trainingsprogramma

Werken aan veerkracht: een 8 daags HRO trainingsprogramma If you do not change direction, you may end up where you are heading. Lao Tzu Werken aan veerkracht: een 8 daags HRO trainingsprogramma Leren en Actie in één programma Het grote verschil tussen de driedaagse

Nadere informatie

Powerful Presentations Incompany

Powerful Presentations Incompany Incompany Wat levert het voor jouw organisatie op als medewerkers beter dan ooit in staat zijn om met meer impact te spreken? De klant koopt het product Er worden nieuwe stappen gezet Collega s worden

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Merkstrategie & Reputatie De cursus Merkstrategie & Reputatie Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Opleidingen voor P&O-ers in de zorg: Serious Game Training duurzame inzetbaarheid Leergang duurzame inzetbaarheid

Opleidingen voor P&O-ers in de zorg: Serious Game Training duurzame inzetbaarheid Leergang duurzame inzetbaarheid Opleidingen voor P&O-ers in de zorg: Serious Game Training duurzame inzetbaarheid Leergang duurzame inzetbaarheid 1 Adres: Welnalaan 5, 7523 NG, Enschede Telefoon: 053-4776614 Website: www.fitform.nl Opleidingsaanbod;

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO Verandermanagement & Leadership De Post HBO opleiding Verandermanagement & leadership duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten in Utrecht.

Nadere informatie

Jaargesprek. Ontwikkelingsgerichte jaargesprekken voeren

Jaargesprek. Ontwikkelingsgerichte jaargesprekken voeren Ontwikkelingsgerichte jaargesprekken voeren Als je als Scouting Nederland als onderdeel in je toekomstvisie hebt opgenomen uit te dagen zich te ontwikkelen en daarbij met elkaar veel plezier te beleven,

Nadere informatie

Workshop. Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties

Workshop. Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties Workshop Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties Zo n 85% van de Nederlandse en Europese organisaties vergrijzen spectaculair. De piek ligt rond 2035. De komende decennia zijn daar de oudste generaties

Nadere informatie