ONDERHANDELEN. 1. soorten. 1.1 Distributief onderhandelen. Definitie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERHANDELEN. 1. soorten. 1.1 Distributief onderhandelen. Definitie"

Transcriptie

1 ONDERHANDELEN 1. soorten 1.1 Distributief onderhandelen Definitie Distributief onderhandelen is het onderhandelen gericht op de baten van de eigen partij. Aankopen van een tweedehandswagen. Aankoop van een huis. Vier belangrijke principes Doelstellingen Dit is je ideale eindresultaat dat je wil behalen rekeninghoudend met de beperkingen die je tegenpartij zal opwerpen. Dit doel kan ook veranderen in de loop van het onderhandelingsproces. De uitdaging zal zijn om niet vast te houden aan de initiële doelstelling. BATNA Ken uw BATNA (Best Alternative Towards Negotiated Agreement), ook reserveprijs of walkaway prijs genoemd) In om het even welke onderhandeling is het belangrijk om duidelijk te zijn omtrent uw BATNA of te weten welke route u zou kiezen indien u geen akkoord bereikt. BATNA vestigt een drempel voor de regeling. Bepalen van uw BATNA of walkaway is niet altijd gemakkelijk. U moet een concrete waarde voor diverse alternatieven vestigen. Bijvoorbeeld, wat de waarde van het houden van een huidige baan tegen het nemen van een nieuwe baan met een hoger salaris inhoudt of welke loonswijziging een verandering kan teweegbrengen. In eenvoudige onderhandelingen omtrent één kwestie is het vastleggen van een BATNA relatief eenvoudig maar onderhandelingen omtrent verschillende elementen vereisen een moeilijker afweging om BATNA S op te stellen. Een doel van onderhandeling is de BATNA van de andere partij zo dicht mogelijk te benaderen en daarom moet u die eerst inschatten. Deskundige onderhandelaars proberen ook vaak om BATNA van andere partijen te beïnvloeden. Dit gebeurt wanneer u de andere persoon overtuigt dat zijn alternatieven niet zo goed zijn als hij zelf wel denkt.

2 ZOPA (Zone of possible agreement) Ankeren Mensen maken schattingen door te starten van een initiële waarde en deze aan te passen tot een finaal antwoord. Maar aanpassingen zijn vaak onafdoend want de initiële waarde is een psychologisch anker. Dit anker is vaak te hoog of te laag. De hele moeilijkheid is het inschatten van de BATNA van de tegenpartij. Wanneer men deze kent kan men afdoend gaan ankeren. Wanneer het anker te ver van de realiteit ligt kan het de onderhandeling doen beëindigen. De partijen hebben geen zin om verder te praten met elkaar. 1.2 Integrerend onderhandelen Definitie Integrerend onderhandelen is een onderhandelingsstrategie waarin de partijen samenwerken om een" win- win "oplossing voor hun geschil te vinden. Deze strategie concentreert zich bij het ontwikkelen van wederzijds voordelige overeenkomsten die op de belangen van beide partijen worden gebaseerd. Vier belangrijke principes Problemen van personen scheiden Perceptie: ga in de schoenen staan van de andere partij. Emoties: reageer niet op emotionele signalen.

3 Communicatie: luister actief. Voorkom problemen: denk oplossingsgericht Aandacht voor belangen in plaats van posities Zoek naar het antwoord op de vraag: hoeveel is het u waard? Vraag naar het waarom en waarom niet? Overweeg hun keuze. Wees hard voor het probleem, zacht voor de mensen. Zoek oplossingen voor wederzijdse winst Zoek niet naar het unieke antwoord. Denk niet hun probleem oplossen is hun probleem. Probeer samen een oplossing uit te werken. Dring aan op het gebruik van objectieve criteria Procedures en objectieve criteria moeten onafhankelijk zijn van de wil van de betrokken partijen. Vb.: marktwaarde, professionele standaarden, kosten, aanpak voorbereiding inhoud Minimumeisen van de klant te weten komen Verduidelijking eigen eisen uitwerken Harde techniek of zachte techniek kiezen Positiekeuze Definitieve positiekeuze bepalen; Take it of leave it scenario Open positiekeuze; laat nog ruimte voor nieuwe mogelijkheden Stel je doel op voorhand duidelijk vast (wat wil ik met dit gesprek bereiken) Uitgangspositie versterken Specialistische voorkennis gebruiken Kennis van de markt Concurrentie Beschikken over informatie in de breedte Ervaringen met de klant Vroegere samenwerking met de klant Over alternatieven beschikken (BATNA) Politiek gevoel Status Steun van anderen Personen en gedrag scheiden Voldoende vertrouwen opbouwen Geloofwaardigheid creëren De keuze van plaats Kies voor neutrale plekken Vermijd storingsfactoren Ga strategisch zitten

4 De procedures Exploreren Ken de procedures Verken hoever u kan afwijken van de procedures De achterban Men haalt elkaar niet onderuit tijdens de onderhandeling, blijf altijd vriendelijk en respectvol. Men gunt elkaar een stuk theater, weet dat mensen dingen proberen. Duw niet te snel concessies naar het management toe, zoek zelf oplossingen. 3. Het gesprek Verklaar het Doel Iedere ontmoeting heeft doelen nodig. Zij moeten duidelijk door de sales engineer voorgesteld worden bij de opening van het gesprek. Deze eenvoudige procedure vestigt de reden voor de ontmoeting. Met een doel in de geest, kunnen alle bespreking en energie naar het doel geleid worden. Maak een Agenda klaar Een agenda is een noodzaak. De sales engineer stelt de agenda op voor de ontmoeting en bezorgt deze aan alle betrokken partijen. De agenda zal dienen als een wegenkaart om tijdens de bespreking het onderwerp bij te houden. Een agenda vooraf moedigt voorbereiding van de ontmoeting aan. Vermeld zeker de elementen uit de verkoopsvoorwaarden die je wenst te bespreken. Zo weet de klant op voorhand dat je deze wenst te bespreken. Leiden van de beschikbare Tijd Geef een timing aan. Hou de tijd goed bij en geef aan wanneer een beslissing nodig is. Door tijd aan te geven hou je de controle van het gesprek. Neem initiatief Gebruik de agenda om de bespreking op onderwerp bij te houden. Stel behoud van tijd voorop, hanteer de procedures voor het bereiken van het doel en gebruik deze op geschikte tijden. Leid de vergadering. Sluit af met een Samenvatting en een actieplan Iedere ontmoeting zou met een herformulering van de ontmoeting moeten eindigen: Een herhaling van het vooropgestelde doel. Een samenvatting van wat naar het doel heeft geleid. Een beoordeling van besluiten.

5 4. Omgaan met Spanningen Luisteren Herformuleer Bevestig wat je hoorde Neem een actieve houding aan Erkennen Toon begrip voor de emotie Geef aan dat je de vraag van de klant wel kan snappen Oplossen Doe jouw voorstel Houd rekening met de informatie van de klant 5. Tactieken The Nibble Het doel is om de klant openlijk interesse te laten tonen voor ons product, om dan enkele zaken toe te voegen. Met alle opties die we bespraken maakt dat in total Dat klinkt goed, ik had meer verwacht. U moet natuurlijk rekening houden met extra kosten voor de levering. The Good Guy/Bad Guy Deze tactiek werkt perfect wanneer je met z n twee naar een klant gaat. De ene doet erg lastig en tracht op elk punt het onderste uit de kan te halen. De tweede persoon is erg vriendelijk en werkt vooral aan de relatie met de klant. Sales engineer (bad guy): Het spijt me, maar wat u vraagt is onmogelijk. Ik heb de indruk dat u ons niet serieus neemt, zo doen wij geen zaken. Sales engineer (good guy): Sorry hoor, maar mijn collega is zeer categoriek daarin, ik stel voor dat wij even overleggen zodat we een ander voorstel kunnen doen. Wat denk je dat hij wel zou accepteren?

6 The Set Aside Deze aanpak werkt perfect wanneer een klant een bepaald item naar voren brengt dat je op dit moment nog niet wenst te bespreken. Kijk, wij doen enkel zaken als een betaaltermijn van 60 dagen einde maand van factuurdatum geld. Kan ik heel goed inkomen, we krijgen die vraag vaak. Ik stel voor dat we de betaalvoorwaarden even aan kant zetten en daar later op terug komen. Is dat ok voor u? The Give and Take Deze tactiek kan doorheen het hele onderhandelingsproces gebruikt worden. De basis van wat en wanneer je iets toegeeft of naar meer vraagt ligt in een goede voorbereiding. Je moet echt al je opties kennen, pas dan kan je op goede manier toegevingen doen. De facturatievoorwaarden die u voorstelt kan ik echt niet aanvaarden, we moeten een voorschot hebben. Wat ik wel wil doen is over de betaaltermijn praten. ok, ik ben bereid een voorschot te betalen als we akkoord zijn om 30 dagen einde maand na factuurdatum te accepteren. The Higher Authority Deze tactiek is erg duidelijk. Wanneer je het gevoel krijgt dat je klant teveel vraagt en je wil of kan de beslissing niet zelf nemen, dan kan je doorverwijzen naar het management. Ik wil absoluut een bankgarantie van 20%. daar kan ik niet zelf over beslissen, ik neem dit op met mijn sales manager en laat u zo spoedig mogelijk iets weten. The Pre- Condition Deze tactiek start vanaf je gaat zitten met de klant. Het gaat over zaken die eerst moeten opgelost worden voor je gaat onderhandelen of voorwaarden die je wil zetten voor je het gesprek aangaat. We zijn bereid heel wat voorwaarden te bespreken, behalve de prijs. Daar zal ik niets aan kunnen doen. Ok dat is duidelijk, we zullen zien wat de rest oplevert.

7 The Counter Dit gebruiken we voornamelijk wanneer klanten ons voorstel vergelijken met de concurrentie. Enkele mogelijkheden die we kunnen uitspelen: Vergelijken we wel appelen met appelen? Als de prijs bij de concurrent zoveel beter is, waarom neemt u dat aanbod dan niet?

Onderhandelen doe je zo

Onderhandelen doe je zo Onderhandelen doe je zo Workshop summerschool 2018 Helmi Kaskens Je grootste blunder met onder handelen Opwarmertje Je meest succesvolste ervaring En wat leren we daarvan! Ervaring met onderhandelstijlen

Nadere informatie

EEN WIN-WIN - ONDERHANDELING:

EEN WIN-WIN - ONDERHANDELING: EEN WIN-WIN - ONDERHANDELING: HOE PAK JE HET AAN? INHOUD Definitie van onderhandelen Wat? Wie? Wanneer? Onderhandelingsstijlen Onderhandelen: talent of vaardigheid De weg naar succesvol & intelligent onderhandelen,

Nadere informatie

Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus

Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus pag.: 1 van 5 Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus Ieder mens heeft een persoonlijke stijl van beïnvloeden. De een is meer gericht op het opbouwen

Nadere informatie

Onderhandelen Kennis, Kunde, Kracht. Kennis. eendracht maakt macht

Onderhandelen Kennis, Kunde, Kracht. Kennis. eendracht maakt macht Onderhandelen Kennis Kunde Kracht Kennis, Kunde, Kracht Kennis: Kunde: Kracht: kennis van zaken vaardigheid eendracht maakt macht Kennis De hoeveelheid kennis van zaken over het onderwerp bepaalt de acceptatie

Nadere informatie

Omgaan met klachten en het brengen van slecht nieuws

Omgaan met klachten en het brengen van slecht nieuws Omgaan met klachten en het brengen van slecht nieuws Ken Pieters IMPACT nv IMPACT nv Klein Dalenstraat 26 b2 B-3020 HERENT Tel. + 32 16 52 09 94 Fax + 32 16 52 09 95 info@impact-nv.be POLL Aan hoeveel

Nadere informatie

Een gids over onderhandelen

Een gids over onderhandelen Een gids over onderhandelen Een gids over ONDERHANDELEN Onderhandelen doen we voortdurend en niet alleen in zakelijke situaties. Vaak worden onderhandelingen beschouwd als een compromis om een probleem

Nadere informatie

Onderhandelen Plan-Kuren wat is onderhandelen? voorbereiding 25/10/2010. En wat dus niet? de andere partij & jij. we willen t hebben over

Onderhandelen Plan-Kuren wat is onderhandelen? voorbereiding 25/10/2010. En wat dus niet? de andere partij & jij. we willen t hebben over we willen t hebben over Onderhandelen Plan-Kuren 2010 wat is onderhandelen, en wat niet? voorbereiding onderhandelingsproces overtuigen onderhandelingsstijlen en wat als het dreigt niet te lukken? Een

Nadere informatie

Omgaan met klachten en het brengen van slecht nieuws

Omgaan met klachten en het brengen van slecht nieuws Omgaan met klachten en het brengen van slecht nieuws Ken Pieters IMPACT nv 1 Inhoud van deze webinar Hoe behandel je een klacht? Hoe stel ik me op bij moeilijke gesprekken? Hoe kan ik nee-zeggen of aandringen?

Nadere informatie

Onderhandelen. Rob Koster. 28 oktober 2016

Onderhandelen. Rob Koster. 28 oktober 2016 28-10-16 Onderhandelen Rob Koster 28 oktober 2016 1 Onderhandelaar? - Cao-tafels: ziekenhuizen, UMC, AMS, apothekers - Pensioen-fondsen, -raden en -verenigingen - Arbeidsmarkt- en Opleidingsfondsen (StAZ

Nadere informatie

19/09/2017 HET NQ CONCEPT PROF. DR. KATIA TIELEMAN

19/09/2017 HET NQ CONCEPT PROF. DR. KATIA TIELEMAN HET NQ CONCEPT PROF. DR. KATIA TIELEMAN 1 HET NQ CONCEPT (NEGOTIATION INTELLIGENCE SLEUTEL 1 SLEUTEL 2 SLEUTEL 3 SLEUTEL 4 ONTGRENDELEN VASTE POSITIES ONTGRENDELEN VASTE WAARDE ONTGRENDELEN JE VEILIGHEIDSKIT

Nadere informatie

Commercieel Onderhandelen

Commercieel Onderhandelen Commercieel Onderhandelen Roel Van de Wiele atlas grow how www.abt.be! 25 years of grow how met een havik wordt onderhandeld, een duif wordt opgegeten... if you can meet with Triumph and Disaster, and

Nadere informatie

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl Website: MT.nl 5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo 13 november 2015 5 managementlessen uit een businessroman over een ogenschijnlijk succesvolle ceo die volkomen vastloopt. Het staat

Nadere informatie

B².DNA Strategische GedragsVerbetering

B².DNA Strategische GedragsVerbetering Onderhandelen met Resultaat! Krachtig voeren van onderhandelingen USP s kennen, voelen én uitstralen! Vertrouwen in eigen toegevoegde waarde Uitstekende voorbereiding Passende strategie Controle over het

Nadere informatie

Zeg het eens. Assertief communiceren en overtuigend argumenteren.

Zeg het eens. Assertief communiceren en overtuigend argumenteren. Zeg het eens Assertief communiceren en overtuigend argumenteren www.cameleontraining.be Overtuigend argumenteren Jij verliest Jij wint Ik win Ik manipuleer jou Ik beïnvloed jou Ik verlies Ik haal ons allebei

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Sales script voor 1 op 1 gesprekken

Sales script voor 1 op 1 gesprekken Sales script voor 1 op 1 gesprekken Word je focus master en word een Focus Master Dit gesprek voer je wanneer iemand interesse toont in je programma. Zorg ervoor dat u zich in een rustige kamer zonder

Nadere informatie

Rapport selectieassessment

Rapport selectieassessment Rapport selectieassessment Datum: Kandidaat: dhr Proefpersoon Organisatie: XYZ Rol: Manager Customer Support Adviseur: Dit rapport beschouwen wij als strikt vertrouwelijk en zal niet zonder toestemming

Nadere informatie

DOEL: INZICHT IN CONFLICTHANTERING

DOEL: INZICHT IN CONFLICTHANTERING Conflicten hanteren DOEL: INZICHT IN CONFLICTHANTERING Conflicten hanteren Het is makkelijk om kwaad te worden. Maar hoe slaag je er in het conflict in goede banen te leiden en voorkom je dat het onnodig

Nadere informatie

Gesprekken voeren met medewerkers. HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V.

Gesprekken voeren met medewerkers. HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V. Gesprekken voeren met medewerkers HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V. Gesprekken met medewerkers voeren... Doen we meerdere keren per dag Kunnen we allemaal Terug

Nadere informatie

Webinar verkoopvaardigheden

Webinar verkoopvaardigheden Prijsonderhandelingen Stefaan Maes 0495 288803 stefaan.maes@thehouseofchange.be Webinar verkoopvaardigheden 15 januari: Verkopen, de kunst van het verleiden 19 februari: Prijsonderhandelingen De 10 basisprincipes

Nadere informatie

Training Onderhandelen met Respect

Training Onderhandelen met Respect Training Onderhandelen met Respect Deze opleiding is een meerdaagse opleiding met volgende leergebieden: Het belang van respectvol onderhandelen voor een duurzame klantenrelatie: we staan stil bij de technieken

Nadere informatie

Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden Peter van Delden Februari 2017 Herman Kuijkstraat 14 4191 AK Geldermalsen +31 622 201 805 www.deldenadvies.nl Overleg over cao / arbeidsvoorwaarden (1)

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

Vergader efficiënt! Maak van vergaderen een uitdaging en geen opgave

Vergader efficiënt! Maak van vergaderen een uitdaging en geen opgave Vergader efficiënt! Maak van vergaderen een uitdaging en geen opgave Ken Pieters Ken Pieters IMPACT nv IMPACT nv Klein Dalenstraat 26 b2 B-3020 HERENT Tel. + 32 16 52 09 94 Fax + 32 16 52 09 95 info@impact-nv.be

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Klantgericht omgaan met klachten. Agenda. Wat is klantgerichtheid. Wat is een klacht precies. Waaraan hebben klagers nood

Klantgericht omgaan met klachten. Agenda. Wat is klantgerichtheid. Wat is een klacht precies. Waaraan hebben klagers nood Klantgericht omgaan met klachten Stefaan Maes 0495 288803 stefaan.maes@thehouseofchange.be 1 2 2 Agenda Wat is klantgerichtheid Wat is een klacht precies Waaraan hebben klagers nood Welke stijlen zetten

Nadere informatie

Succesvol onderhandelen

Succesvol onderhandelen Succesvol onderhandelen INTERN SEMINARIE Prof. Dr. Dirk VAN POUCKE RESULTAAT De bedrijfsomgeving wordt steeds concurrentiëler. Volume én rendabiliteit halen is geen gemakkelijke opdracht. Concurrenten

Nadere informatie

Eerste sessie. Time Management. Quick Win: multitasken Structureel: direct beslissen Toepassingen: Concreet beslissen

Eerste sessie. Time Management. Quick Win: multitasken Structureel: direct beslissen Toepassingen: Concreet beslissen Time Management Sneller, eenvoudiger, productiever! Eerste sessie Extra voordeel voor snelle beslissers! Quick Win: multitasken Structureel: direct beslissen Toepassingen: Concreet beslissen Structureel

Nadere informatie

PON college. Effectief onderhandelen

PON college. Effectief onderhandelen PON college Effectief onderhandelen Effectief onderhandelen bepaal de context Verschillende situaties Eenmalige transacties - Verkoopveiling - Exit vergoeding Transactionele relatie - Dienstverlening -

Nadere informatie

Haal meer rendement uit een beursbezoek!

Haal meer rendement uit een beursbezoek! Haal meer rendement uit een beursbezoek! Wat is jouw doel voor een bezoek aan een beurs? Oude bekenden ontmoeten? Nieuwe relaties opdoen? Nieuwe producten belijken? Maken van afspraken? Voorbereiding Ken

Nadere informatie

ONDERHANDELEN VOOR AMBTENAREN

ONDERHANDELEN VOOR AMBTENAREN Programma LEF! 16 mei ONDERHANDELEN VOOR AMBTENAREN Jasper Groen Dit programma is een kort maar belangrijk onderdeel uit de tweedaagse training Onderhandelen voor Ambtenaren dat TAQT voor de VNG ontwikkeld

Nadere informatie

ONDERHANDELEN 1 SITUATIE 2 TEST. prof. dr. W.F.G. Mastenbroek

ONDERHANDELEN 1 SITUATIE 2 TEST. prof. dr. W.F.G. Mastenbroek ONDERHANDELEN prof. dr. W.F.G. Mastenbroek 1 SITUATIE Iedereen onderhandelt. Op het werk en thuis - verschillende meningen, botsende belangen - het is de normaalste zaak van de wereld. Overal waar mensen

Nadere informatie

Crisis als Vergrootglas

Crisis als Vergrootglas Workshop Crisis onderhandelen vertaald PROGRAMMA Blog: uitgangspunten voor de workshop Stukje film: gijzeling (= de metafoor voor de workshop) Game crisis onderhandelen + nabespreken en vertaling Voorbeelden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Over Dingerdis Customer Care. Inleiding. 1. Situaties die weerstand oproepen. 2. Zes veel voorkomende vormen van weerstand

Inhoudsopgave. Over Dingerdis Customer Care. Inleiding. 1. Situaties die weerstand oproepen. 2. Zes veel voorkomende vormen van weerstand Ronald Dingerdis Inhoudsopgave Over Dingerdis Customer Care Inleiding 1. Situaties die weerstand oproepen 2. Zes veel voorkomende vormen van weerstand 3. Omgaan met weerstand van anderen 4. Omgaan met

Nadere informatie

Onderhandelen op basis van win win. Drs. Anna T. de Boer

Onderhandelen op basis van win win. Drs. Anna T. de Boer Onderhandelen op basis van win win Drs. Anna T. de Boer Stijlen van conflicthantering D o e l g e r i c h t Wedijveren Doordrukken Vermijden Compromis Samenwerken Aanpassen Aandacht voor de relatie (belang

Nadere informatie

Eerste sessie. Time Management. Quick Win: multitasken Structureel: direct beslissen Toepassingen: Concreet beslissen

Eerste sessie. Time Management. Quick Win: multitasken Structureel: direct beslissen Toepassingen: Concreet beslissen Time Management Sneller, eenvoudiger, productiever! Eerste sessie Extra voordeel voor snelle beslissers! Quick Win: multitasken Structureel: direct beslissen Toepassingen: Concreet beslissen Toepassingen

Nadere informatie

Wat definieren wij als verkoop?

Wat definieren wij als verkoop? Prijsonderhandelingen Positief omgaan met de prijs. SITUATIONELE VERKOOPSONDERSTEUNING ACCOUNT MANAGEMENT SYNTRA WEST 1 Prijs en de mate van gunning (ijsbergtheorie) Prijs en gespreksfases (in welke fase

Nadere informatie

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Uitnodiging: focus op het webinar en leer hoe je met goede communicatie bereikt wat je graag wilt. Hoe doe je dat?.

Nadere informatie

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting Overzicht De kracht van Positief opvoeden 1 Hoop en verwachting Opvoeden in de praktijk Waarom positief opvoeden? De 5 principes van positief opvoeden Tijd voor vragen en discussie 2 Hoop en verwachting

Nadere informatie

Adviesgesprekken met Spreken tegen ouders

Adviesgesprekken met Spreken tegen ouders Adviesgesprekken met Spreken tegen ouders Eerst de relatie, dan de communicatie In de communicatie tussen personen Inhoudsaspect Feiten Gebeurtenissen Resultaten Adviezen Relatieaspect Wat speelt tussen

Nadere informatie

Zakelijke coaching vragenlijst Document. Voor bedrijf: Door: Datum:

Zakelijke coaching vragenlijst Document. Voor bedrijf: Door: Datum: Zakelijke coaching vragenlijst Document Voor bedrijf: Door: Datum: Inhoud Instructies Bedrijfs onderzoek 1. De verwachtingen in het bedrijf 2. Uitdagingen en mogelijkheden met inzicht op verwachting 3.

Nadere informatie

Deel I: Inleiding 7 1. Onderhandelen: wat is het? 9 2. Waarom onderhandel je niet? 13

Deel I: Inleiding 7 1. Onderhandelen: wat is het? 9 2. Waarom onderhandel je niet? 13 Inhoud Deel I: Inleiding 7 1. Onderhandelen: wat is het? 9 2. Waarom onderhandel je niet? 13 Deel II: Voorbereiding op een onderhandeling 25 1. Ervaren versus onervaren onderhandelaars 27 2. Onderhandel

Nadere informatie

Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden Overleg en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden Peter van Delden April 2017 Herman Kuijkstraat 14 4191 AK Geldermalsen +31 622 201 805 www.deldenadvies.nl Overleg over cao / arbeidsvoorwaarden (1) Wat

Nadere informatie

Oogcontact is zeer goed. Eens knikken ook. Men moet de klant laten merken dat men voor hem beschikbaar is.

Oogcontact is zeer goed. Eens knikken ook. Men moet de klant laten merken dat men voor hem beschikbaar is. 43. VERKOOPSTECHNIEKEN 43.1.Verloop van een verkoop ----------------------------------- 1.Begroeting van de klant Oogcontact is zeer goed. Eens knikken ook. Men moet de klant laten merken dat men voor

Nadere informatie

Even kennismaken... Communicatie De essentie! Succesvol onderhandelen

Even kennismaken... Communicatie De essentie! Succesvol onderhandelen Succesvol onderhandelen Even kennismaken... Voornaam + naam Uw functie? Uw doelstellingen? Open positief-kritische houding Actiepunten Communicatie De essentie! Dixit: Paul Watzlawick, Villach 25.07.1921,

Nadere informatie

Bij het schrijven van je ervaringen per sessie kunnen volgende vragen interessant zijn : MIJN AURELIS DAGBOEK

Bij het schrijven van je ervaringen per sessie kunnen volgende vragen interessant zijn : MIJN AURELIS DAGBOEK www.aurelis.org MIJN AURELIS DAGBOEK Bij het schrijven van je ervaringen per sessie kunnen volgende vragen interessant zijn : Welke emoties kwam ik tegen? Welke gedachten kwamen op? Kwamen onverwachte

Nadere informatie

Vergader efficiënt! Maak van vergaderen een uitdaging en geen opgave

Vergader efficiënt! Maak van vergaderen een uitdaging en geen opgave Vergader efficiënt! Maak van vergaderen een uitdaging en geen opgave Ken Pieters Ken Pieters IMPACT nv Inhoud van deze opleiding De vergadering als voorzitter leiden Haal meer uit een meeting als deelnemer

Nadere informatie

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel.

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. stimu stimu aanbieden en Lees meer in ons beleid Hygiëne en voeding stimu stimu aanbieden en Reageer op de emotie van het kind, benoem

Nadere informatie

Training Sales. Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen

Training Sales. Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen Training Sales Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen Verkopen. De één krijgt er een vieze smaak van in zijn mond en de ander staat te trappelen om aan de slag te gaan. Sales is wat jij ervan maakt.

Nadere informatie

KERN TALENTASSESSMENT

KERN TALENTASSESSMENT KERN TALENTASSESSMENT De beste mensen op de juiste positie s die de juiste zaken goed doen! KERN TALENT ASSESSMENT Het Kern talent assessment is een zeer gerichte - en volledig objectieve - manier om medewerkers

Nadere informatie

Leergang Procesmanager Veiligheidshuizen. Dag 3: Coördinatie en samenwerking in de keten Botsende logica s

Leergang Procesmanager Veiligheidshuizen. Dag 3: Coördinatie en samenwerking in de keten Botsende logica s Leergang Procesmanager Veiligheidshuizen Dag 3: Coördinatie en samenwerking in de keten Botsende logica s Programma leergang Doelgroep: Doel: Door: Procesmanagers van het casusoverleg Verhogen van de effectiviteit

Nadere informatie

Onderneem met zin! Hoe komen we aan inkomsten?

Onderneem met zin! Hoe komen we aan inkomsten? Hoe komen we aan inkomsten? Onderneem met zin! Jos van der Horst PABO Andragologie.COM 1956 (goed wijnjaar) 1987: Commissie Dekker Bereidheid tot Verandering Antwoord 1: Waarom zijn wij er? Ons geloof,

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

Even kennismaken... Communicatie De essentie! 1. Succesvol onderhandelen

Even kennismaken... Communicatie De essentie!   1. Succesvol onderhandelen Succesvol onderhandelen Even kennismaken... Voornaam + naam Uw functie? Uw doelstellingen? Open positief-kritische houding Actiepunten Communicatie De essentie! Dixit: Paul Watzlawick, Villach 25.07.1921,

Nadere informatie

Coaching en zorg. coaching als vorm van methodische werkbegeleiding. Gesprekken. Strategie en technieken. Theoretische kaders

Coaching en zorg. coaching als vorm van methodische werkbegeleiding. Gesprekken. Strategie en technieken. Theoretische kaders Coaching en zorg Uitzetten van sessie: vraag/aanbod Onze kijk: van een montuur met verschillende glazen naar diverse lenzen Benoemen van deelvaardigheden Aan de slag met reflectiegesprekken Oefenen coaching

Nadere informatie

Inleiding. Heb jij geen concreet product, maar lever je een dienst? Waar het woord product staat, kun je ook dienst lezen.

Inleiding. Heb jij geen concreet product, maar lever je een dienst? Waar het woord product staat, kun je ook dienst lezen. Inleiding Wil je weten hoe je acquisitie aanpakt? Commerciële kansen beter benut? Of misschien gewoon meer opdrachten binnenhaalt? Dan is deze waaier voor jou bedoeld. Je krijgt een helder overzicht van

Nadere informatie

Conflict Communicatiestijl Scan

Conflict Communicatiestijl Scan Conflict Communicatiestijl Scan 1 A. Ik probeer in een gesprek de ander bij de gesprekagenda te houden. B. Ik neem in een gesprek zelfstandig beslissingen die binnen mijn bevoegdheid vallen. 2 A. Als iemand

Nadere informatie

Hoe bespreek ik het functioneren bij onvoldoende functioneren?

Hoe bespreek ik het functioneren bij onvoldoende functioneren? Hoe bespreek ik het functioneren bij onvoldoende functioneren? Je bent niet tevreden over het functioneren van je medewerker. Het is belangrijk hier tijdig over in gesprek te gaan, zodat je medewerker

Nadere informatie

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ Inleiding Deze gedragscode dient voor werknemers onderling. Daarnaast kent Ambiq een gedragscode voor de bejegening van haar cliënten. Ambiq hecht veel waarde

Nadere informatie

Onderhandelen (tab 5)

Onderhandelen (tab 5) Onderhandelen (tab 5) Onderhandelen Onderhandelen is de sociale vaardigheid die gericht is op het hanteerbaar maken van tegenstellingen tussen mensen in situaties van wederzijdse afhankelijkheid (Mastenbroek)

Nadere informatie

Loop therapie? ik had liever een stent

Loop therapie? ik had liever een stent Loop therapie? ik had liever een stent (Hoe start je zo n gesprek?) Stijn van Merendonk Trainer Motivational Interviewing @stijnvmerendonk Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Bezwaren en tegenwerpingen oplossen. Michel Hoetmer SalesQuest

Bezwaren en tegenwerpingen oplossen. Michel Hoetmer SalesQuest Bezwaren en tegenwerpingen oplossen Michel Hoetmer SalesQuest Wat gaan we vandaag doen? Bezwaren - een overzicht Bezwaren oplossen in 5 stappen Hoe ga je om met specifieke bezwaren? Bezwaren een definitie

Nadere informatie

i.s.m. Start 2 Start...

i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... Klanten werven JIJ MAAKT HET VERSCHIL! Wie vergeet zich voor te bereiden... bereidt zich voor vergeten te worden... Neem de juiste verkoopsattitude aan.

Nadere informatie

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Personeelsgesprekken Het personeelsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) is een belangrijk instrument dat ingezet kan worden voor een heldere arbeidsverhouding

Nadere informatie

Gedragscode Martini Ziekenhuis

Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Gedragscode Martini Ziekenhuis Het Martini Ziekenhuis, dat zijn wij. Een dienstverlenende instelling die als speerpunt gastvrijheid heeft en waar mensen centraal staan. Samen

Nadere informatie

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS HOW TO: LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS Een handleiding vol met tips om te communiceren en leiding te geven aan jonge medewerkers voor een optimaal bedrijfsresulltaat. L1NDA 1 Introductie In de horeca

Nadere informatie

Strategisch netwerken. 02 september 2015

Strategisch netwerken. 02 september 2015 Strategisch netwerken 02 september 2015 Strategisch netwerken ## augustus 2015 Onderwerpen Diverse strategieën. Opdrachten. Zet aan tot actie om een keuze te maken. Focus. Doe het constant. 3 Inleiding

Nadere informatie

LEERTRAJECT VERBINDEND ONDERHANDELEN OPEN INSCHRIJVING

LEERTRAJECT VERBINDEND ONDERHANDELEN OPEN INSCHRIJVING LEERTRAJECT VERBINDEND ONDERHANDELEN OPEN INSCHRIJVING 1 VERBINDEND ONDERHANDELEN We hebben het maximaal haalbare er uitgesleept, meer zat er niet in, hoor je vaak als onderhandelingen afgerond zijn. Maar

Nadere informatie

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers Goed gezien Emilie Depuydt Goed gezien Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent Witsand Uitgevers Voor Jules en Jeanne, twee grote voorbeelden in zichtbaar zijn. Alle voorbeelden in dit

Nadere informatie

Hoe ik preferred supplier word

Hoe ik preferred supplier word Hoe ik preferred supplier word De winnende offerte is meer dan prijs alleen Henk Vlaming Directeur Nederlands Redactie Instituut Er is slechts 1 route Voorsorteren Stap 1: Winnen van vertrouwen: overtuigen

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

Succesvol Onderhandelen Myriam Coperloos

Succesvol Onderhandelen Myriam Coperloos Succesvol Onderhandelen Myriam Coperloos www.expertacademy.be Succesvol onderhandelen Even kennismaken... Voornaam + naam Uw functie? Uw doelstellingen? Open positief-kritische houding Actiepunten Communicatie

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Tanya Kreeftenberg Anke-Nel Vos

Tanya Kreeftenberg Anke-Nel Vos Tanya Kreeftenberg Anke-Nel Vos Wat is een conflict? Zelftest: conflicthanteringsstrategie Maatschapsconflicten Feedback geven Onderhandelen Definitie: een conflict ontstaat als de één de ander nodig heeft

Nadere informatie

Adviesgesprek Van contact naar contract

Adviesgesprek Van contact naar contract Adviesgesprek Van contact naar contract Het doel van het eerste adviesgesprek is het om het eens te worden over de vraag van de opdrachtgever en over de werkwijze van de adviseur. Het resultaat is een

Nadere informatie

LIVE LEEFT! VAN EEN 7 NAAR EEN 9+

LIVE LEEFT! VAN EEN 7 NAAR EEN 9+ LIVE LEEFT! VAN EEN 7 NAAR EEN 9+ VERBINDEN & COMMUNICEREN Het wordt voor verenigingen steeds belangrijker om een inhoudelijke connectie met leden te maken. Wat vinden leden echt belangrijk? En hoe vind

Nadere informatie

FARMANAGER. communicatie- en onderhandeltechniek. iov BAF & KLAV

FARMANAGER. communicatie- en onderhandeltechniek. iov BAF & KLAV FARMANAGER communicatie- en onderhandeltechniek iov BAF & KLAV rik.moons@skynet.be Public Affairs Manager Bayer Healthcare EMS Prof. communicatie HUB (EHSAL) Gastdocent Facult. Farmacie: Univ Gent en Leuven

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

WERKBOEK. Checklisten, scripts, templates. Door Laura Babeliowsky

WERKBOEK. Checklisten, scripts, templates. Door Laura Babeliowsky WERKBOEK Checklisten, scripts, templates Door Laura Babeliowsky Laura Babeliowsky Inhoudsopgave DEFINITIE CASESTUDIE 3 VOORDELEN CASESTUDIES 4 WAT JE KUNT TESTEN IN EEN CASESTUDIE 5 DE PLAATS DIE CASESTUDIES

Nadere informatie

IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN

IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN 1 2 3 4 5 A Samen werken (spelen) Hierbij is het samenwerken nog vooral doel en nog geen middel. Er is nog geen sprake van taakdifferentiatie. De taak ligt vooraf

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing Sociale Business Efficiënte e-marketing Hedendaagse business draait om vertrouwen. De technologische evolutie van internet, sociale media, mobiele toestellen hebben de klantenrelaties verschoven van controle

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht!

Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht! Thales HR-dag 24 september 2015 Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht! De oplossing vind je nooit op het niveau van het probleem zelf Waar of Niet Waar? De kracht van systemische (organisatie)

Nadere informatie

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management 1 Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische

Nadere informatie

Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven

Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven Workshop = Samen op zoek gaan naar toepassing van Situationele tools in jouw organisatie door - Korte kennismaking met SiSO - Selectie en Ontwikkelingstools

Nadere informatie

Opleidingscyclus Winkelveiligheid 2014 Workshop 1 Diefstal door collega s: hoe stel je het vast en hoe ga je ermee om?

Opleidingscyclus Winkelveiligheid 2014 Workshop 1 Diefstal door collega s: hoe stel je het vast en hoe ga je ermee om? Opleidingscyclus Winkelveiligheid 2014 Workshop 1 Diefstal door collega s: hoe stel je het vast en hoe ga je ermee om? Hoe omgaan met moeilijke situaties? Hoe pak ik conflicten en agressie aan? David De

Nadere informatie

Boeren op een Kruispunt vzw. Het helpend gesprek

Boeren op een Kruispunt vzw. Het helpend gesprek Boeren op een Kruispunt vzw Helpt je discreet op weg gratis 0800 99 138 Het helpend gesprek Geef LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen Wat mensen eerst en vooral willen, is iemand waaraan ze hun verhaal

Nadere informatie

Customer Intimacy @ KBC Securities. Rudy Begas rudy@cameleontraining.be

Customer Intimacy @ KBC Securities. Rudy Begas rudy@cameleontraining.be Customer Intimacy @ KBC Securities Rudy Begas rudy@cameleontraining.be Programma 1. Waarom deze opleiding? 2. Wat is + Zes principes van Customer Intimacy 3. Reactief 1. Professioneel gespreksmodel 2.

Nadere informatie

GDF SUEZ wordt ENGIE. Een medewerker afwezig? Regels en praktische tips

GDF SUEZ wordt ENGIE. Een medewerker afwezig? Regels en praktische tips GDF SUEZ wordt ENGIE Een medewerker afwezig? Regels en praktische tips Nagenoeg 40% van de afwezigheden wegens ziekte houdt verband met de arbeidsomstandigheden (soort werk, omgeving, sfeer, uurregeling,

Nadere informatie

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst bestaat uit de twaalf competenties van de collectieve belangenbehartiger met daarbij steeds vier stellingen. Per stelling kunt u

Nadere informatie

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst Sylvia Verhoef, adviseur en manager Opleidingen Anita Buijs, manager bedrijfsvoering backoffice 2 Ben jij de secretaresse van de toekomst? Perfecte

Nadere informatie

Training Leer Balans Leven

Training Leer Balans Leven Training Leer Balans Leven In 5 maanden meer balans in je leven Wil je minder stress? Wil je meer werkplezier? Wil je jouw doelen effectiever bereiken? Wil je handiger communiceren? Wil je efficiënter

Nadere informatie