Interne opleidingen. begeleiding studenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2011-2012. Interne opleidingen. begeleiding studenten"

Transcriptie

1 Interne opleidingen begeleiding studenten

2 1 Begeleiden met de vijf rollen van de docent. Binnen de lerarenopleidingen is het competentiegerichte leren ingezet. Onder een competentie wordt een geïntegreerd geheel van kennis, vaardigheden en houding (waarden, gevoelens, overtuigingen) verstaan. Het is het vermogen om bekwaam te handelen in een beroepssituatie. Naarmate een student competenter wordt zal hij dus steeds meer gaan waarnemen in beroepssituaties en tot betere beslissingen en handelingen komen. Een competentiegerichte opleiding vraagt om een actieve student die niet achterover leunt en afwacht wat anderen hem komen leren, maar die zelf veel initiatief ontwikkelt en het leren steeds meer in eigen hand neemt. Om competentiegericht onderwijs vorm te kunnen geven heeft het netwerk( Montessori College, Pantarijn en Het Rhedens) een vijftal rollen overgenomen ( uit coachen op contact van Marti sloter) waarin competent leraarsgedrag kan worden aangetoond. Dat zijn: - de docent als gastheer - de docent als presentator - de docent als didacticus - de docent als pedagoog - de docent als afsluiter Deze rollen zijn kunnen heel concreet gemaakt worden door allerlei voorbeelden en dekken alle competenties die voor de student belangrijk zijn. Wij hechten binnen het netwerk er zeer aan dat de student deze vijf rollen goed leert beheersen en baseren daarop ook onze beoordelingen. 2 Wat is de rol van de begeleider? Tijdens de werkplekactiviteit De spd biedt de student de mogelijkheid de in zijn plan genoemde taken uit te voeren. De spd begeleidt de student gaandeweg in het eerste jaar er zijn geen uitgebreide begeleidingsgesprekken nodig. De spd observeert bij lesactiviteiten in het tweede en derde jaar en spreekt die na. De spd is op de hoogte van de manier van werken met de vijf rollen en weet deze rollen op een Montessoriaanse manier in te vullen. De spd heeft indien nodig contact met de algemeen begeleider ( Mirjam Hartog). Afsluiting De spd voert de tussen- eindevaluatie met de student. De spd is voldoende geschoold om de evaluatie samen met de student af te ronden. De spd leest de zelfevaluatie van de student. De spd voert met de student gesprekken t.b.v. de tussenevaluatie en de eindbeoordeling. De spd vult na afloop van de stage het woordrapport in( kan digitaal)

3 STUDENT Naam : Adres : Telefoon : SPD Naam : Adres : Telefoon : ABI of ABS (algemeen begeleider indien het een opleidingsschool betreft) Naam : Adres : Telefoon : SLB (studieloopbaanbegeleider) of andere begeleidende ILS-docent Naam : Adres : Telefoon : SCHOOL Naam : Locatie : Adres : Telefoon : AANWEZIG op school: maandag / dinsdag / woensdag / donderdag / vrijdag LESTIJDEN 1: - klas: 2: - klas: KWT 3: - klas: 4: - klas: PAUZES uur uur uur

4 Bijlage II: Beoordelingsinstrument beoordelaar spd / abs / abi naam werkplekactiviteit Werkplekleren 1/ 2a, 2b fase tussen- / eindoordeel naam student naam school vak locatie datum 1. Welke taken heeft de student verricht ten behoeve van de school en de vaksectie anders dan in zijn (stage-)plan genoemd? 2. Hoe is uw oordeel over de verschillende onderdelen van de stage? Schrijft u a.u.b. een woordrapport over de student aan de hand van de SBL-competenties/ vijf rollen en vermeldt u hierbij de belangrijkste aandachtspunten voor het vervolg voor zijn werkplekactiviteiten. 1. Rol van de gastheer ( competentie 1,4) 2. Rol van de presentator ( competentie 1,2) 3. Rol van de didacticus ( competentie 3) 4. Rol van de pedagoog ( competentie 2) 5. Rol van de afsluiter ( competentie 1,2,4 en 7)

5 Woordrapport van schoolpracticumdocent N.a.v. gesprek op: De student in zijn rol van gastheer Rol van de presentator Rol van didacticus Rol van pedagoog Rol van afsluiter Handtekening spd: (of opsturen per eigen mail) Advies: doorgaan voorwaardelijk doorgaan stoppen Handtekening student: (of opsturen per eigen mail)

6 LEERWERKTAKEN MONTESSORI COLLEGE. Binnen het netwerk van Montessori College/Pantarijn/ Het Rhedens zijn verschillende opdrachten gemaakt die je kunt gebruiken om verschillende competenties verder te ontwikkelen. Hieronder volgen verschillende opdrachten. Opdracht 1. Wat is een goede leraar?( competentie 7) Bij goed leraarschap onderscheiden we een vijftal rollen De gastheer, de presentator, de didacticus, de pedagoog en de afsluiter. Aan deze rollen zijn een aantal competenties( vaardigheden) verbonden. Je maakt een verslag van twee A4 waarin de volgende elementen voorkomen. a. Welke hobbels ben je tegen gekomen in je eigen middelbare schoolperiode? b. Wat is de reden dat je leraar wordt? ( Wat is jouw drive?) c. Welke vakken vond je interessant? Geef aan of de docent daarbij een rol speelde en hoe die rol er uit zag. d. Welke vaardigheden moet je volgens jou bezitten om een goede leraar te zijn? e. Welke (meetbare) stappen kun jij nemen om dit ideaalbeeld te bereiken? f. Welke rol beheers je al een beetje? g. Wat moet je nog leren? h. Wat voor een hulp heb je nodig van jouw stagebegeleiders/medestudenten? Opdracht 2. De stand van zaken.( geschikt voor werkplekleren 2a, competentie 7) Bij deze opdracht kijk je welke rol met bijbehorende competenties je al een beetje beheerst en waar nog aan gewerkt moet worden. Lengte verslag maximaal 3 A4 De vragen die hieronder staan gebruik je als titelkopjes voor alinea s Wees concreet, geef uitleg en voorbeelden in gedrag. Rollen en competenties. - Aan welke rol/competenties heb je kunnen werken in het eerste jaar? - Wat zijn je sterke punten en welke punten zijn voor verbetering vatbaar? - Wat zijn je leerdoelen/leervragen voor deze stage? - Wat heb je nodig om deze leerdoelen te bereiken? Stage-activiteiten - Wat heb je in het eerste jaar gedaan/kunnen doen? - Welke rol ging jou vlot af, wat ging moeizaam? - Wat vond je leuk/saai? - Hoe heb je jouw eerstejaars stage ervaren? Wat was positief/negatief? - Wat wil je in deze tweedejaars stage gaan doen/uitproberen aan concrete activiteiten?

7 Opdracht 3 Observeren en registreren.(alle studenten, competentie 2,3 en 7, rol van pedagoog) Binnen het netwerk vinden wij observeren en de dialoog belangrijk. Er zijn verschillende soorten dialogen; individueel, sub-groepsgewijs of klassikaal. Voer de volgende opdracht uit. Observeer 4 lessen bij verschillende docenten en vakken. In welke rol/rollen voert de docent de dialoog? Is er sprake van een individuele dialoog, met subgroepen of klassikaal? Van welke soort dialoog is er sprake?(zie bijlage V, de Dialoog ) Opdracht 4 Maken van een sociogram.( alle studenten competentie 2 en 4, rol van pedagoog) Een sociogram is een (al lang bestaande ) manier om relaties binnen een groep duidelijk te krijgen. Wat moet je doen? De opdracht is in feite eenvoudig. Je tikt op Google sociogram in en kijkt wat er gebeurt. Je zoekt een sociogram uit dat jij goed kunt gebruiken. Je zoekt een groep op waarmee je het sociogram wilt uitvoeren Je bespreekt de uitslag van het sociogram met jouw begeleider. Wat zie je? Wat doe jij met jouw onderwijs met deze gegevens? Denk daarbij aan het volgende. 1 Welke groep(en) laat je samenwerken? Welke groep juist niet? 2 Soms zitten groepen aan elkaar vast Wat kun je doen om de groep werkbaar te houden? Opdracht 5 Intervisie.( alle studenten, competentie 7) Tijdens jouw stage neem je deel aan minimaal één intervisie bijeenkomst. Als je weet wat een goede leraar moet kennen en kunnen en je weet wie jij bent ( op het gebied van kennis, vaardigheden en houding) dan kun je er ook achter komen wat je nog mist. Wat je nog mist zorgen voor de wat vragen. Intervisie, nabesprekingen, reflectie en steeds opnieuw proberen zorgen er voor dat je antwoord krijgt op de hoe - vragen. Je zorgt dat je voorafgaand aan de intervisie een casus op papier zet. Beschrijf de casus in een half A4 Zorg dat je een leervraag stelt. Kenmerken van een leervraag zijn. 1 Het moet een open vraag zijn.( begin een open vraag nooit met een werkwoord!) 2 Er zit ik in de vraag. 3 De vraag moet concreet zijn.

8 Opdracht 6 Samenwerkend leren.( alle studenten competentie 3 rol van presentator, pedagoog, didacticus) Je begeleidt nu al een aantal weken een groepje leerlingen. Bedenk een tweetal vormen van samenwerkend leren. Waar moet de opdracht aan voldoen? De opdracht moet met het thema of onderwerp van de les te maken hebben. Er moet een opbouw in zitten van makkelijk naar moeilijk De taken van leerlingen moeten helder beschreven en aanvullend zijn. Het moet helder zijn wat voor een product er moet komen( aan de hand van de eisen die er voor een product zijn). Voorbeeld een maquette maken, een enquete houden en verwerken, en krant maken, een reisgids bij de talen of informatiegids over een land. Overleg met jouw begeleider hoelang je hiermee bezig kunt zijn. Opdracht 7 Een onderwijsleergesprek.( alle studenten, competentie 2 en 3 rol van pedagoog en didacticus) Wat voor een houding moet er zijn bij een (aankomend) docent om een goed onderwijsleergesprek te voeren? Gedraag je als een gespreksleider. Deze gespreksleider is een OEN ( Open, Eerlijk en Nieuwsgierig) Jij bent de volwassene die met jongeren werkt! Open betekent ook; open vragen stellen( wie, wat,waar, wanneer, welke etc). Open betekent verder: antwoorden van leerlingen niet meteen als fout betitelen maar proberen er goede elementen uit te halen, doorvragen en naar voorbeelden kunnen vragen. Bij Eerlijk houdt een docent de touwtjes in handen en zorgt dat iedere leerling aan bod komt. Je stimuleert alle leerlingen om deel te nemen aan het gesprek. Nieuwsgierig betekent; ieders bijdrage waarderen en je kunt open vragen stellen( wie wat welke wanneer etc. )Je probeert met elkaar nieuwe dingen te ontdekken. De groep heeft minimaal 10 leerlingen. De student neemt een onderwerp dat aansluit bij de lessenserie.

9 Opdracht 8 Toets maken + beoordelen ( alle studenten competentie 3, rol van didacticus). Waar moet een goede toets aan voldoen? Duidelijkheid. Het kennisdeel van de toets moet die dingen vragen die de afgelopen periode aan bod zijn geweest. De leerling moet duidelijk kunnen herkennen dat wat geleerd is ook gevraagd wordt. Maak je alleen een kennistoets? Wees duidelijk in je aanwijzingen. Maak vooraf met de klas duidelijke afspraken hoe jij het wilt hebben. ( inleveren als ze klaar zijn of op de hoek van de bank leggen en dan een boek lezen) Wees ook duidelijk over spieken( bv; als je een spiekblaadje hebt gemaakt heb je de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Nu moet je het alleen doen. Als ik het niet zie heb je geluk, word je betrapt dan niet zeuren over de 1, onvoldoende etc.). Zorg ook dat er inzichtvragen zijn zodat je verschillen in niveau( anders dan bij kennisvragen) leert ontdekken. Voorbeelden van vraagstelling. 1. Noem 3 voorbeelden van (niet; noem een aantal voorbeelden. Leerlingen worden daar onzeker van.) 2. Zeg wat de leerling moet doen op papier. B.v;. Kies 1 antwoord ( bij Multiple choise) Welke twee( drie, vier etc) antwoorden uit het onderstaande rijtje zijn goed? Omcirkel de goede antwoorden. Welke woorden horen op de open plaatsen te staan? Schrijf alleen die woorden op. Zet achter elke letter of de zin goed of fout is Zoek wat bij elkaar hoort. Er blijft 1( twee, drie etc.) antwoord(en) over. Opdracht 9 KWT les + instructie geven ( alle studenten, competentie 1,2, 3,4 en 7, rol van didacticus). Als je een tijdje meegelopen hebt op een van de scholen van het netwerk heb je kennis kunnen maken met KWT ( = Keuze Werk Tijd) Wat moet je doen? Het is bij deze opdracht de bedoeling dat je een aantal keren meeloopt met een docent voordat je uiteindelijk een KWT overneemt( in overleg met een docent). Je mag ook samen met een medestudent een KWT overnemen. Je maakt een verslag van 1 A4 waarin je opschrijft welke zaken je tegen bent gekomen.( Welke rol heb je veel geoefend? Welke competentie?) Voorbeeld. 1 Hoe stond je er zelf bij toen de leerlingen binnenkwamen. 2 Waarmee heb je de leerlingen geholpen? 3 Wat voor een soort dialoog heb je gevoerd? 4 Hoe heb je de KWT afgesloten? 5 Hoe heb jij het lokaal voor de volgende gebruiker achtergelaten?

10 Opdracht 10 Les geven en oefenen van de vijf rollen van de docent (muv. Studenten leerjaar 1, competentie1,2,3,4 en 7). Je hebt de afgelopen tijd. Geobserveerd. Instructies gegeven aan een kleine groep. Kennis gemaakt met de vijf rollen van de docent. Je bereidt nu een les voor waarbij je probeert.. Jouw vijf rollen als docent zo goed mogelijk uit te voeren. Een complete instructie te geven. Tip!! 1. In de bijlage zit een lesobservatie formulier. Pak dit er eens bij ter voorbereiding van de les. 2. Vind je het nog wat veel om het allemaal te onthouden kies dan 1 ding uit en probeer dat zo goed mogelijk uit te voeren. Vraag jouw begeleider om daar speciaal op te letten ( b.v ik zou willen dat je eens kijkt naar mijn rol als pedagoog of welke fases van de complete instructie heb ik goed doorlopen? Heb ik mijn leeractiviteit goed afgestemd op de leerbehoefte?) Opdracht 11 Docenten assisteren Hieronder staan een aantal opdrachten waar een keuze uit gemaakt kunnen worden. Denk je dat een competentie/ rol nog niet helemaal uit de verf is gekomen kijk dan eens hieronder. Leerlingen individueel begeleiden ( rol van pedagoog en didacticus) zelfstandig werken begeleiden helpen in de mediatheek leerlingen met achterstand helpen (b.v na ziekte) niveaugroep binnen een klas begeleiden huiswerk nakijken toezien op het uitvoeren van opdrachten. Observeren.( rol van pedagoog) individuele leerlingen observeren om leerproblemen te achterhalen groepjes leerlingen observeren ivm planning leerstof ( leerlingenmap!) en /of samenwerkingsopdrachten( kijk eens bij de leergebieden of bij projecten) leerlingen observeren bij zelfstandig werken klas observeren i.v.m pestgedrag docent observeren m.b.t de dialoog.

11 Onderwijsproducten ontwerpen.( rol van didacticus) toetsen maken studiewijzers maken correctiemodellen maken ontwikkelen van oefeningen uitschrijven van instructies lesmateriaal voorbereiden ict leermateriaal ontwerpen Buitenschoolse activiteiten mede voorbereiden en uitvoeren (competentie 5). werkweek excursies surveilleren op een schoolfeest open dag assisteren sportdag assisteren kerstfeest etc.

12 Bijlage V De dialoog. Als docent heb je vaak gesprekken met leerlingen. Uit onderzoek is gebleken dat de dialoog een bijzondere betekenis heeft voor de kennisconstructie van leerlingen. De onderwijsleerdialoog kent in bepaalde gevallen veel meer onderhandeling. Dit zien we vooral wanneer er gewerkt wordt in leergebieden waarbij weliswaar de doelen voor de komende weken door de docent gesteld zijn maar waarbij de leerlingen veel vrijheid hebben hun studie zelf in te vullen. In de gesprekken met leerlingen is het van belang handelingsgerichte hulp te geven. Niet het uiteindelijke product staat centraal maar de wijze waarop dat product tot stand is gekomen; het gat om door de leerlingen verrichte mentale en materiële handelingen. Daartoe moet de docent ook diagnostisch te werk gaan bijvoorbeeld door observatie maar zeker ook door met de leerling samen in een dialoog te onderzoeken hoe bepaalde resultaten bereikt zijn. Binnen leergebieden/projecten is daar ook de ruimte voor. Op deze manier kan de hulp van de leraar het handelen van de leerling op een hoger plan brengen. Welke verschillende dialogen kunnen we onderscheiden? Banend De docent breekt het probleem waarvoor de leerlingen staat in kleine stappen en baant zo de weg naar de oplossing. Diagnostisch De docent stelt vooral informatieve vragen over de aard van het probleem. Hij probeert de ontwikkelingsmogelijkheden van de leerling vast te stellen. Instructief De leraar geeft informatie en verheldert relaties en theoretische verbanden, wetten, tactieken of werkwijzen. Reflexief De docent stimuleert het denken van de leerlingen over het eigen handelen door het stellen van informatieve vragen, door naar de mening van de leerling te luisteren of door suggesties te geven. Er wordt teruggekeken op het handelen van de leerling en er worden nieuwe mogelijkheden overwogen. Sturend De docent geeft aanwijzingen voor het handelen van de leerling.

13 Bijlage VI Lesobservatieformulier. De docent als gastheer + - +/- n.v.t Geeft een gevoel van welkom zijn. Heeft een positieve uitstraling. Maakt een praatje. Stemt zich af op leerlingen. De docent als presentator Vangt (non-verbaal) de aandacht Maakt het doel van de les duidelijk. Maakt de inhoud van de les duidelijk( agenda op het bord?) Benoemt de eerste overtreding meteen duidelijk. De docent als pedagoog Is duidelijk naar de leerlingen toe. Is consequent in zijn handelen. Toont respect voor zijn leerlingen. Wijst niet de leerling af/ wel zijn gedrag. Kan leerlingen corrigeren. De docent als didacticus Kan een korte instructie geven, veel laten doen. Geeft duidelijke instructie m.b.t tijd, inhoud en resultaat. Is in staat het niveau aan te passen. De docent als afsluiter Kan de les inhoudelijk afronden( samenvatting) Kan ingaan op de werkwijze van de groep. Schrijft het huiswerk tijdig op het bord. Draagt er samen met de groep zorg voor dat de ruimte schoon achterblijft. Sluit de les tijdig af. Opmerkingen.

Opleidingsprofiel Montessoricollege Nijmegen. 2013-2014

Opleidingsprofiel Montessoricollege Nijmegen. 2013-2014 Opleidingsprofiel Montessoricollege Nijmegen. 2013-2014 Je komt als student op onze school. Hoe gaat dat in zijn werk bij ons? Wat kun je verwachten, hoe is de begeleiding, hoe vind je de weg? Onderstaand

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. OPDRACHTFORMULIER Gesprekken voeren 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk in de bronnen welke informatie

Nadere informatie

Leerwerktaak: Wiskundeproefwerk nakijken en bespreken

Leerwerktaak: Wiskundeproefwerk nakijken en bespreken Leerwerktaak: Titel Gekoppeld aan beroepstaak OWE ILS-wi 614 Gekoppeld aan de volgende competenties(s) Niveau Geschikt voor de volgende vakken Ontwerper/ ontwerpgroep/ sectie/ school Relevantie/ kader

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

Verantwoording gebruik leerlijnen

Verantwoording gebruik leerlijnen Verantwoording gebruik leerlijnen In de praktijk blijkt dat er onder de deelnemers van Samenscholing.nu die direct met elkaar te maken hebben behoefte bestaat om de ontwikkeling van de beroepsvaardigheden

Nadere informatie

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

(Docentenhandleiding) Rollenspel

(Docentenhandleiding) Rollenspel (Docentenhandleiding) Rollenspel Een rollenspel is als het ware een klein toneelstukje. In een rollenspel komen personages aan bod die bepaalde eigenschappen of een doel in het verhaal hebben. De bedoeling

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Differentiëren met een groepsplan

Differentiëren met een groepsplan Differentiëren met een groepsplan Dolf Janson 1 verschil maken recht doen aan verschillen afstemmen op verschillen adaptief onderwijs inspelen op onderwijsbehoeften onderwijs passend maken Recht doen aan

Nadere informatie

Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD

Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD Beoordeling werkplekleren jaar 2 DEELTIJD eindbeoordeling WPL-2 Hogeschool van Amsterdam Onderwijs en Opvoeding tweedegraads lerarenopleidingen datum: 2 april 2015 naam student: Peter Lakeman studentnr.

Nadere informatie

kempelscan P2-fase Studentversie

kempelscan P2-fase Studentversie kempelscan P2-fase Studentversie Pedagogische competentie Kern 2.1 Pedagogisch competent Pedagogisch handelen Je draagt bij aan een veilige leef- en leeromgeving in de groep O M V G Je bent consistent

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten OPDRACHTFORMULIER Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent

Nadere informatie

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren

Leerwerktaak: Verhaaltjessom oplossen aanleren Leerwerktaak: oplossen aanleren Titel Gekoppeld aan beroepstaak OWE ILS-wi 614 Gekoppeld aan de volgende competenties(s) Niveau Geschikt voor de volgende vakken Ontwerper/ ontwerpgroep/ sectie/ school

Nadere informatie

Module 9 Kennis delen en coachen

Module 9 Kennis delen en coachen OPDRACHTEN Verzorgende IG Maatschappelijke Zorg Module 9 Kennis delen en coachen Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 Leren 5 A Hoe leer ik? 5 B Bevorderende en belemmerende factoren 7 C Plan van aanpak bij

Nadere informatie

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle 12-10-2010 VLO fase 2, Zwolle Leerwerkplan leerjaar 1 Opmerkingen Werkplekbegeleider Handtekening Opdracht 1 Competentie gericht leren B4 Organisatorisch gedragsindicator: B 4.5 B6 Competent in het samenwerken

Nadere informatie

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010 BPV Styling Design 3 e jaars cohort 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 3 e jaar 2011-2012 Voor je ligt het werkboek voor de BPV-periode van het 3 e jaar, deze stage beslaat 20 weken. Deze periode loopt van 12-09-11

Nadere informatie

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback.

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback. Evaluatieformulier Lerarenopleiding (talen, exact, sociale vakken) Versie schoolcontactpersoon Student: Aldert Kasimier Schoolcontactpersoon: C. Vidon Opleiding: Geschiedenis Stageschool: Zernike Datum:

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL)

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS Datum: AUG 2015 Crebo 95 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit een aantal beroepsopdrachten dat de student

Nadere informatie

Leerwerkstage 1. voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten. Project: informatievaardigheden (mediawijsheid)

Leerwerkstage 1. voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten. Project: informatievaardigheden (mediawijsheid) Leerwerkstage 1 voorbereiden, uitvoeren en evalueren lesactiviteiten Project: informatievaardigheden (mediawijsheid) Activiteiten tijdens de stage Eerst geven we een globaal overzicht van de verschillende

Nadere informatie

pagina 1 van 6 Afdruk Voorbeeld Enquête. Enquête Groep Referentie Unit/Locatie Aantal vragen 30 WPL '13-'14 Voorbeeld Instelling (HAN Instituut voor Leraar en School) 1. In welke variant volg je je opleiding?

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD Gegevens Student: Naam student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 E-mailadres: mariska_gerritsen@hotmail.com Studiejaar+ Klas: 2013 Deeltijd

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

Opleiding Verzorgende IG PROEVE

Opleiding Verzorgende IG PROEVE Opleiding Verzorgende IG PROEVE Uitleg Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Cohort: 2015-2016 Crebocode: 95530 Februari 2015 Naam student: Proeve Cohort 2012-2013 verzorgende IG

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam Onderwijs en Opvoeding, tweedegraads lerarenopleidingen Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (versie september 2011)

Hogeschool van Amsterdam Onderwijs en Opvoeding, tweedegraads lerarenopleidingen Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (versie september 2011) Hogeschool van Amsterdam Onderwijs en Opvoeding, tweedegraads lerarenopleidingen sformulier voor het werkplekleren (versie september 2011) Toelichting bij het beoordelen van het Werkplekleren. De tweedegraads

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Inhoud: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6

Inhoud: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6 Leerwerkplan leerjaar 2 2007 2008 Handtekening instituutbegeleider Naam student : Erik Postema Student nummer : 1006851 Klas : DLO2 metaal Opmerkingen werkplekbegeleider Opmerkingen en eindoordeel instituutbegeleider

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

Een zorgvrager begeleiden die gedesoriënteerd is in tijd, plaats en persoon door het toepassen van ROB

Een zorgvrager begeleiden die gedesoriënteerd is in tijd, plaats en persoon door het toepassen van ROB OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager begeleiden die gedesoriënteerd is in tijd, plaats en persoon door het toepassen van ROB Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep Leerlijn Leren leren CED groep 1 1. Taakaanpak Leerlijn leren leren CED groep Groep 1 a. Luistert en kijkt naar de uitleg van een opdracht in een één op één situatie b. Wijst aan waar hij moet beginnen

Nadere informatie

Training. Coachend begeleiden

Training. Coachend begeleiden Training Coachend begeleiden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Bertine Pruim Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Factor-E Coachend begeleiden

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Opbouw sollicitatiegesprek

Opbouw sollicitatiegesprek Opbouw sollicitatiegesprek Voorbereiding Bespreek vooraf met collega( s) waarmee u de selectie doet welke punten beslist aan de orde moeten komen. Maak vooraf afspraken met de collega( s) waarmee u de

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: Communiceren en sociaal contact onderhouden

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: Communiceren en sociaal contact onderhouden Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: : Thema 1 1. Introductieles De leerling vertelt waarom het belangrijk is om goed te presenteren. Arbeidsvoorbereidend

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007)

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve sformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Toelichting bij het beoordelen in het Werkplekleren. De tweedegraads lerarenopleiding

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Het voeren van een evaluatiegesprek

Het voeren van een evaluatiegesprek OPDRACHTFORMULIER Het voeren van een evaluatiegesprek Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent of je docent.

Nadere informatie

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen Daniëlle Ramp, competentie ontwikkeling, oriënterende stage 1. Interpersoonlijk competent Contact maken Stimuleren om op een eigen manier te leren Klimaat voor scheppen 2. Pedagogisch competent Begeleiding

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Opdrachtformulier Feedback geven

Nadere informatie

Beoordelingsinstrument voor het beoordelen van het portfolio en werkplekleren (rubrics)

Beoordelingsinstrument voor het beoordelen van het portfolio en werkplekleren (rubrics) Beoordelingsinstrument voor het beoordelen van het portfolio en werkplekleren (rubrics) Beschrijving van het beoordelingsinstrument Niveaus Er worden in dit beoordelingsinstrument vier niveaus onderscheiden

Nadere informatie

Praat-plaat. post. aad/thema/post werkblad 1

Praat-plaat. post. aad/thema/post werkblad 1 Thema Praat-plaat aad/thema/ werkblad 1 Strip aad/thema/ werkblad 2 aad/thema / werkblad 3 a aad/thema / werkblad 3 b Knipblad kees aad/thema / werkblad 4 Stripverhaal de ik schrijf een kaart aan kees

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

Cursus werkbegeleiding

Cursus werkbegeleiding Cursus werkbegeleiding Naam: Joyce Stuijt Studentnr: 500635116 Klas: 3IKZ1 Opleiding: 3 e jaar HBO-V Studiedeelnummer: 3512TRWBOP Studieonderdeel: Cursus werkbegeleiding Aantal woorden: 1800 Docent: Y.

Nadere informatie

www.keiinde maatschappij.nl

www.keiinde maatschappij.nl LOGBOEK MAATSCHAPPELIJKE STAGE www.keiinde maatschappij.nl Inleiding Wat is het verschil tussen stagelopen en maatschappelijke stage? Een gewone stage bereidt je voor op een beroep of beroepskeuze. Maatschappelijke

Nadere informatie

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Werkproces VZ-IG 1.1 Stelt (mede) het zorgplan op De verzorgende-ig verzamelt gegevens om de

Nadere informatie

Respectvol reageren op gevoelens

Respectvol reageren op gevoelens OPDRACHTFORMULIER Respectvol reageren op gevoelens Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007)

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve sformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Toelichting bij het beoordelen in het Werkplekleren. De tweedegraads lerarenopleiding

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

BPV Voorbereiding. Leerjaar 1. (Herziene versie voor KD 2012)

BPV Voorbereiding. Leerjaar 1. (Herziene versie voor KD 2012) BPV Voorbereiding Leerjaar 1 (Herziene versie voor KD 2012) 1 Inhoudsopgave: I Kennismaken met het materiaal waarmee je de BPV ingaat 3 II De map met de opdrachten en proeven 4 III Korte kennismaking met

Nadere informatie

Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining

Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining Bij de trainingsbijeenkomsten hoort telkens een voorbereidingsopdracht. Het uitvoeren en (op papier) meenemen hiervan is noodzakelijk

Nadere informatie

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 Interpersoonlijke competentie Kern 1.2 Inter-persoonlijk competent Communiceren in de groep De student heeft zicht op het eigen communicatief gedrag in de klas

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING Doel van de lessenserie De lessenserie is ontworpen met het oog op inzicht te geven over het schrijfproces. Als de leerlingen nu weten hoe een tekst te schrijven en die kennis

Nadere informatie

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen.

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. Beste cursist, Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. U heeft bijgaand de handleiding voor de cursist en die voor de PB (PraktijkBegeleider) digitaal ontvangen.

Nadere informatie

Training. Begeleiden

Training. Begeleiden Training Begeleiden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Janien Leeuwerke Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Training Begeleiden ISBN: 978

Nadere informatie

Leerwerktaak Digibordgebruik en softwarepakket in wiskundelessen

Leerwerktaak Digibordgebruik en softwarepakket in wiskundelessen Leerwerktaak Digibordgebruik en softwarepakket in wiskundelessen Titel Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak Geschikt voor de volgende vakken Aansluitend bij de volgende onderwijseenheid Digibordgebruik

Nadere informatie

Plannen en zelfstandig werken

Plannen en zelfstandig werken Studievaardigheden Plannen en zelfstandig werken di 1 2 3 4! Plannen en zelfstandig werken? Wat kun je al? Gebruik je agenda Stappenplan voor je profielwerkstuk Uitsmijter 1 Plannen en zelfstandig werken?

Nadere informatie

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING Bijeenkomst 2 2018-2019 Programma Het individuele coach gesprek Houding, kennis, vaardigheden Oefenen gesprek Pauze Mondeling feedback geven (en ontvangen) Digitaal

Nadere informatie

KPB Observeren en differentiëren

KPB Observeren en differentiëren 2014-2015 Cursuscode: Cohort 2012: LGWKOD40P2 Cohort 2013: LGWKOD40P2 Cohort 2014: LGWKOD40P2 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Werken aan competenties 3 Praktijkopdracht observeren en differentiëren 3 Bijlage

Nadere informatie

WORKSHOP 1: Anatomie Werkproces: 2.1, 2.6

WORKSHOP 1: Anatomie Werkproces: 2.1, 2.6 Workshops en Praktijkopdrachten Periode 1 Schooljaar 2015-2016 Opleiding: Maatschappelijke Zorg Groep: HWEMZO4P, niveau 4 WORKSHOP 1: Anatomie Werkproces: 2.1, 2.6 In je werk zal je mogelijk soms, in meer

Nadere informatie

Opleiding Verzorgende IG PROEVE

Opleiding Verzorgende IG PROEVE Opleiding Verzorgende IG PROEVE Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Cohort: 2012 2013 Crebocode: 94830 en 95530 Naam student: Proeve Cohort 2012-2013 verzorgende IG Inhoudsopgave

Nadere informatie

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Inhoudsopgave Inhoudsopgave...0 Inleiding...1 Interpersoonlijk competent...2 Pedagogisch competent...3 Vakinhoudelijk & didactisch competent...4 Organisatorisch competent...5 Competent in samenwerken met

Nadere informatie

De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving

De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving ; Vijf rollen van de docent De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving Ontvangt de leerlingen in de les Is de docent op tijd in het lokaal, hij ontvangt de leerlingen? Heeft de docent de les voorbereid?

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Naam: Stageplek: Klas:

Naam: Stageplek: Klas: Naam: Stageplek: Klas: Inhoudsopgave Naam stagebegeleider Telefoonnummer stagebegeleider Mailadres stagebegeleider Adres stage bedrijf Naam stagebegeleider (als er 2 zijn) Telefoonnummer stagebegeleider

Nadere informatie

Thema 7 Activiteit 5. medelln. en leerkracht

Thema 7 Activiteit 5. medelln. en leerkracht De leerlingen ontwerpen hun vlag op een los blad. 3 de leerjaar : Overzicht lesverloop 50 1 De leerlingen ontwerpen een persoonlijke piratenvlag. Ze stellen hun vlag voor aan hun medeleerlingen in een

Nadere informatie

Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse. Datum:

Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse. Datum: A Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse Naam docent: F.Kok Datum: 5-12-2013 Het Lesplan; de student; Omschrijving Bereidt zich voor op de lessen en zorgt ervoor dat alle

Nadere informatie

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started Inhoud Competentiegericht opleiden 3 Doel van praktijktoetsen 4 Wijze van evalueren en beoordelen 4 Rollen 5 Getting started

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Observeren en interpreteren

Observeren en interpreteren 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Observeren en interpreteren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Minor Educatie & Communicatie Variant II

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Minor Educatie & Communicatie Variant II Protocol Werkplekleren Student ESoE Minor Educatie & Communicatie Variant II Versie juli 2011 1 Protocol Werkplekleren Minor Educatie & Communicatie Variant I Inleiding Om het werkplekleren zo soepel mogelijk

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven.

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven. OPDRACHTFORMULIER Voorlichting geven Naam student: Datum: Opdracht Je geeft voorlichting aan een of meer zorgvragers. Voordat je gaat oefenen Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand

Nadere informatie

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview)

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Student: Opleidingsassessor: Studentnummer:. Veldassessor:. Datum: Een startbekwaam

Nadere informatie

Wanneer je goed voorbereid bent, zul je merken dat je tijdens het gesprek minder gespannen bent.

Wanneer je goed voorbereid bent, zul je merken dat je tijdens het gesprek minder gespannen bent. Handleiding motivatieformulier Inleiding Het is zo ver, je mag beginnen met je stageperiode. Je hebt een motivatiebrief met CV verstuurd naar een kinderopvangorganisatie en bent uitgenodigd voor een motivatiegesprek.

Nadere informatie

STAGEBOEKJE NEGENDAAGSE SNUFFELSTAGE

STAGEBOEKJE NEGENDAAGSE SNUFFELSTAGE STAGEBOEKJE NEGENDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 11 21 april 2016 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 INLEIDING Van 11 tot en met 21 april 2016 ga jij 9 dagen stage lopen.

Nadere informatie

Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde

Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde 1 Inleiding Beste student, De derde stage komt eraan. Je bent natuurlijk goed voorbereid om na het onderwijs op school naar de praktijk te gaan. Je stageperiode duurt

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

LA KOL Bijeenkomst

LA KOL Bijeenkomst LA KOL Bijeenkomst 1 12-13 Verkennen LA KOL op N@tschool Verkennen themadossiers Planning Subjectief concept leren Bekijken LA op N@tschool Trigger: straks bekijken Competenties m.b.t. leren: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal Gegevens Student: Naam student: Liesbeth Goderie Studentnummer: 2372762 E-mailadres: liesbeth@gastyling.nl Studiejaar+ Klas: Docent

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens BPV BPV OA Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 022-22 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Lily Benjamin - Merens Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf en Floortje Vissers Titel: BPV OA ISBN:

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Allereerst willen wij de stagebegeleiders van harte bedanken voor uw inzet om onze studenten te begeleiden tijdens hun stage in de educatieve minor.

Allereerst willen wij de stagebegeleiders van harte bedanken voor uw inzet om onze studenten te begeleiden tijdens hun stage in de educatieve minor. Inhoudsopgave Voorwoord... 3 De inrichting van de educatieve minor... 4 Randvoorwaarden voor de stage van de educatieve minor... 6 Begeleiding van de stage... 6 Beoordeling van de stage... 7 Toegang tot

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Samenwerken

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Samenwerken BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Inleiding en leerdoelen Als verpleegkundige werk je niet alleen. Je hebt veel contact met anderen, onder andere collega s, patiënten en andere disciplines.

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

STAGEBOEKJE VIJFDAAGSE SNUFFELSTAGE

STAGEBOEKJE VIJFDAAGSE SNUFFELSTAGE STAGEBOEKJE VIJFDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 8 11 OKTOBER 2018 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 INLEIDING Van 8 tot en met 11 oktober 2018 ga jij 5 dagen stage lopen.

Nadere informatie

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Stageopdracht Effectief leren

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Stageopdracht Effectief leren Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn 2015-2016 Stageopdracht Effectief leren 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Werken aan competenties... 3 Praktijkopdracht Effectief leren... 3 Bijlage 1: Beoordelingsformulier...

Nadere informatie