Verbeterplan Begrijpend luisteren en Begrijpend lezen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verbeterplan Begrijpend luisteren en Begrijpend lezen"

Transcriptie

1 Verbeterplan Begrijpend luisteren en Begrijpend lezen Schlplan: bieden van kwalitatief ged nderwijs Als we de nze resultaten ged analyseren zien we dat begrijpend lezen nvldende scrt ten pzichte van andere vakgebieden. Vral zien we jaarlijks in grep 6 terug dat begrijpend lezen nvldende scrt. Algemeen Een vrwaarde vr een gede basis vr begrijpend lezen is begrijpend luisteren in de grepen 1-4. Dr te luisteren naar teksten leren leerlingen betekenis te verlenen aan tekst; ze verbinden aanwezige kennis aan de nieuwe infrmatie en z breiden ze hun kennis verder uit. Vr het ged kunnen lezen met begrip is het vlgende van grt belang: Technische leesvaardigheid p vldende niveau, zie beleidsplan technisch lezen. Wrdenschat en algemene kennis. Hiervr is een aparte kwaliteitskaart gemaakt. Metacgnitie; het denken ver de eigen cgnitieve prcessen. Mdeling van de 7 meest effectieve lees- en leerstrategieën dr de leerkracht. Om infrmatieve teksten te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat de leerling zich een leesdel stelt. Waarm ga ik deze tekst lezen en wat wil ik te weten kmen ver het nderwerp? He duidelijker de leerling dit vr gen heeft, he gerichter hij de tekst zal lezen en he eerder de essentie van de tekst gevnden wrdt. Vrdat je gaat zeken, met je weten wát je zekt dr je vrkennis te gebruiken, vragen te stellen, vragen te beantwrden, de tekst te visualiseren f bijvrbeeld een samenvatting te maken. Delgericht lezen draagt bij aan een beter tekstbegrip. Het kunnen mnitren van het begrijpend lees prces is een heel belangrijke strategie bij het drzien van infrmatieve teksten. Als je weet welke stappen je kunt zetten als je een tekst niet meer begrijpt en welke strategieën je kunt aangrijpen, heb je je eigen leesprces nder cntrle. Dit maakt je tt een zelfstandige lezer die weet wat te den als een tekst niet begrepen wrdt. Del Effectief begrijpend leesnderwijs met hge ambities vr wat betreft de pbrengsten. Drgaande lijn in de pbuw vr grep 1-8. Afspraken Plan Iedere leerkracht is zich bewust van het belang van begrijpend lezen. De leerlijnen p het gebied van begrijpend lezen zijn bekend. De leerkracht is zich bewust van de 7 strategieën. In de grepen 1-4 is specifieke aandacht vr begrijpend luisteren. Er is vldende tijd ingepland vr wrdenschat (vanuit de methde), technisch lezen en begrijpend lezen in grep 5-8. In de grepen 5 t/m 8 wrdt gewerkt met de methde Tekstverwerken. We geven Nieuwsbegrip mee als huiswerk.

2 D In grep 7 en 8 wrdt vr de studievaardigheden gewerkt met de methde Blits. Mdeling wrdt ingezet als instructiemdel vr begrijpend lezen ingebed in het GRRIM mdel: ik-wij-jullie - de leerkracht det het vr; - de leerkracht det het samen met de leerlingen; - de leerlingen den het in du s f in grepjes van vier; - de leerling det het alleen. Mdeling wrdt k ingezet tijdens instructie van geschiedenis. Er wrdt een maximaal aantal strategieën aangeleerd, deze kmen in de grepen 5-8 aan de rde. Deze strategieën passen k bij geschiedenis. De aangebden strategieën zijn zichtbaar in alle klassen, zdat ernaar verwezen kan wrden en de kinderen visueel ndersteund wrden. Daarnaast gebruiken we de verzichtskaart van Nieuwsbegrip vr de signaalwrden. Directe feedback aan de leerling p een gecncentreerde huding is van belang vr een ged begrip van de tekst. De leerlingen wrden vertruwd gemaakt met de specifieke vaardigheden die de CITO tetsen begrijpend lezen vragen dr.a. gebruik te maken Junir Einstein beken. De leerkracht hanteert het principe van mdelen vlgens GRIMM mdel: ik-wij-jullie. In grep 1-4 wrdt gewerkt met het aanbieden van een aantal strategieën, zals hardp(interactief)vrlezen. Tijdens het hardp denkend vrlezen nderbreekt de leerkracht het lezen af en te dr hardp denkend te demnstreren (mdeling) welke strategie zij gebruikt m de tekst te begrijpen en he zij betekenis verleent aan een tekst (ik de het vr). Bij interactief vrlezen geven leerkracht en leerlingen samen betekenis aan de tekst (wij den het samen). Interactie is uiteraard cruciaal; tekstbegrip ntwikkelt zich niet dr alleen te luisteren, maar juist dr er bijvrbeeld met anderen ver de tekst te praten, dr erver te spelen f te tekenen. Dr in grep 1-4 p de manier bewust bezig te zijn met het begrip van tekst wrdt de drgaande lijn van begrijpend luisteren naar begrijpend lezen vrmgegeven. Kinderen leren betekenis geven aan een tekst en reeds verwrven kennis te kppelen aan nieuwe. Verschillende srten teksten en beken zijn hiervr van belang; dus niet alleen prentenbeken, maar juist k infrmatieve beken (vr)lezen en bespreken. Infrmatieve teksten dragen namelijk juist bij aan het vergrten van de achtergrndkennis en de wrdenschat van kinderen. In grep 5-8 wrdt gebruik gemaakt van nderstaande strategieën: De 7 meest effectieve leesstrategieën: Vr het lezen Tijdens het lezen Na het lezen De tekst verkennen p basis van tekstkenmerken Vrspellen wat er in de tekst staat Kunnen mgaan met vrkennis Vragen bedenken en beantwrden ver de tekst De tekst visualiseren Mnitren van het begrijpend leesprces De tekst samenvatten Check In grep 3 en 4 wrdt de Cit-tets Begrijpend Luisteren afgenmen. Eind grep 4 wrdt de tets Begrijpend Lezen aan het eind van het schljaar afgenmen.

3 Deze is bedeld als 0-meting m in grep 5, middels het grepsplan, effectief te kunnen handelen. In grep 5,6 en 7 wrdt de Cit-tets Begrijpend Lezen structureel 2x per jaar afgenmen in januari/februari en juni met de nieuwe 3.0 CITO tetsen. In grep 8 kmt de CITO tets begrijpend lezen eenmaal aan bd in januari. De leerkracht maakt een grepsplan vr begrijpend lezen. Deze infrmatie wrdt pgenmen in het algemene grepsplan. De leerkracht en IB zmen in p de nderwijsbehefte van de individuele kinderen indien ndig. Observaties: week 48 & 49 (jaarkalender plaatsen) Act We veren team- en pbrengstbesprekingen. Tijdens deze besprekingen reflecteren we naar aanleiding van de analyse van de leerling resultaten en de uitvering van effectief nderwijs. We stellen nze delen en afspraken ver leerling resultaten en de uitvering van effectief nderwijs bij. Vragen die hierbij aan de rde kunnen kmen: Welke interventies en acties zijn ndig m leerlingen de delen te laten behalen? Zijn de delen (vr alle leerlingen) scherp geneg gefrmuleerd f kunnen we de lat hger leggen? Is de tijd die we ingepland hebben vr de basisvaardigheden vldende? Wrdt de tijd daadwerkelijk en effectief besteed? Is er structureel en frequent extra tijd ingepland vr de risicleerlingen? Vraagt de drgaande lijn vr grep 1 tt en met 8 aanscherping? Is er in elke grep sprake van een beredeneerd aanbd? Beschikken we ver geschikte methden en materialen? Wrden de methden en materialen ged gebruikt? Wrdt het directe instructiemdel in cmbinatie met mdeling en het GRRIM mdel ged uitgeverd? Is er sprake van verlengde instructie? Is sprake van een uitdagend aanbd vr de leerlingen die meer aankunnen? Evaluatie De pbrengstgesprekken wrden tweemaal per jaar gehuden (februari, juni). Tweemaal per jaar wrden de LVS gegevens in een teamvergadering besprken. Brging Leerkrachtvaardigheden wrden in beeld gebracht tijdens klassenbezeken dr middel van een kijkwijzer. Deze bservaties wrden gedaan dr de teamleider nderwijs. - Eerste bservatie vindt plaats in december (les Tekstverwerken en les interactief vrlezen) - Tweede bservatie vindt plaats in februari (les geschiedenis en interactief vrlezen). Grepsbesprekingen wrden geëvalueerd dr teamleider nderwijs, IB-er en directeur. In nvember en in januari wrdt tijdens de (buw)vergadering de afspraken herhaald en geeft Anuk Brink (werkgrep Taal/Lezen) een les begrijpend lezen aan de teamleden van de Flris Radewijszschl. Bij deze kwaliteitskaart hren een aantal bijlagen: Overzicht aanbd begrijpend lezen Flris Radewijnszschl (bijlage 1) Delen begrijpend lees- en leer strategieën (bijlage 2) Van therie naar praktijk; pbuw begrijpend lezen les (bijlage 3) Stappenplan begrijpend lezen (bijlage 4)

4 Overzichtskaart van Nieuwsbegrip vr de signaalwrden (bijlage 5)

5 Bijlage 1 Overzicht aanbd Begrijpen lezen Flris Radewijnszschl Grep Wat Tijd ½ Interactief vrlezen 3 Interactief vrlezen 4 5 Tekstverwerken 6 Tekstverwerken Nieuwsbegrip A 7 Tekstverwerken Nieuwsbegrip B Blits 8 Tekstverwerken Nieuwsbegrip C Blits D-Kaart 45 minuten 30 minuten (huiswerk) 45 minuten 45 minuten

6 Bijlage 2 Grep 5 Begrijpend lees- en leerstrategieën per grep Grep 6 Grep 7 Grep 8 Leesstrategieën Oriëntatie p de tekst - Leesdel bepalen (genieten/amusement, kennis uitbreiden/infrmeren, vertuigen f activeren) - Tekstinhud/nderwerp vrspellen m.b.v. tekstsignalen (plaatjes, titel, tussenkpjes, schuin/dikgedrukte wrden en begin en eind van de tekst). - Vrkennis activeren (wat weet ik al van het nderwerp). - Tekstsrt bepalen (verhaal, gedicht, infrmatief, krantenartikel ect.) Legenda Tekst interpreteren - Meilijke wrden verklaren m.b.v. de cntext f wrdenbek. - Verwijswrden (zin lezen, wie/wat/he vraag, antwrd zeken in dezelfde zin f de zin ervr. - Signaalwrden, signaalzinnen. - Glbale pbuw van de tekst aangeven. - Kernzin per alinea eruit kunnen halen. - Verbanden in de tekst leggen. - Verschillen en vereenkmsten in de tekst herkennen. - Wie/wat/waar/wanneer/waarm en he-vragen beantwrden. - Hfdzaken en bijzaken nderscheiden. - Verschil feiten en meningen. - Tekst interpreteren: zien wat de bedeling van de schrijver is (infrmeren, activeren, vertuigen) Samenvatten - Je vertelt de tekst krt na - (Invul)samenvatting maken - Samenvatting maken (wie/wat/waar/wanneer/waarm en he-vragen) Tekst berdelen - Mening geven met uitleg. - Uitleggen wat je aan de tekst hebt en waarm. Reflecteren p eigen leesgedrag - Vragen beantwrden ver je eigen leesgedrag. Leerstrategieën - Pijlenschema maken - Leerschema maken - Begrips- en kennisvragen maken - Vragen beantwrden ver je eigen leergedrag. - Nieuwe infrmatie verbinden met wat je al weet. - Cntrleren f je de infrmatief ged beheerst.

7 Bijlage 3 Van therie naar de praktijk; pbuw begrijpend lezen les Opbuw van een les De les wrdt gegeven m.b.v. het directe instructie mdel. Hierin wrdt veel gebruik gemaakt van het GRRIM-mdel. De les begint met een klassikale instructie ver het centrale leerdel. Het leerdel heeft altijd betrekking p één lees- f leerstrategie. Vervlgens wrden de kinderen betrkken bij de les dr bijvrbeeld een krt filmpje, plaatje f vrwerp behrende bij de tekst. Daarna bespreekt de leerkracht een aantal meilijke wrden die van belang zijn m de tekst te begrijpen. Vervlgens wrdt er gekeken naar de tekstsignalen m de inhud van de tekst te vrspellen. Daarna prberen de kinderen hun vrkennis te activeren betreffende het nderwerp. Vrdat we de tekst gaan lezen, bekijken we ten sltte ng met wat vr srt we te maken hebben. Tijdens het lezen blijven we cntinu alert p het begrijpen van de tekst. Dr bewust na elke alinea te stppen en te vertellen waar de alinea verging, wrden de kinderen zich hiervan bewust van. Daarnaast schenken we tijdens het lezen aandacht het centrale lees- f leerstrategie van die les. Na het lezen van de tekst vatten we mndeling de tekst samen, dit kan eventueel ndersteund wrden met een van de leerschema s. Ok geven de kinderen hun menig ver de tekst en leggen ze uit wat ze aan de tekst hadden. Daarna gaan de kinderen zelfstandig aan het werk met vragen uit het werkbek. Aan het eind van de les bespreekt de leerkracht klassikaal de belangrijkste pgaves. Alle stappen p een rij Stap 1: Vr het lezen Del van de les benemen. Vrkennis activeren dr iets ver het nderwerp te vertellen/laten zien. Meilijk wrden bespreken. Bekijken waar de tekst ver gaat m.b.v. tekstsignalen (plaatjes, titel, tussenkpjes, schuin/dikgedrukte wrden en begin en eind van de tekst). Vrkennis activeren (Wat weet ik al ver het nderwerp) Wat vr srt tekst is het? (Infrmatieve/weettekst, verhaal, gedicht, krantenartikel ect.) Leeswijze Stap 2: Tijdens het lezen Lees- f leerstrategie terug laten kmen. Stppen na elke alinea: Snap ik ng wat ik lees? Wat is de kernzin? Stap 3: Na het lezen Samenvatten (wie/wat/waar/wanneer/waarm en he-vragen) Ga in je hfd de tekst ng een keer krt na. Mening geven met uitleg. Vragen werkbek zelfstandig maken Vragen bespreken met de leerkracht

8 Didactiek lees- en leerstrategieën Tekstsignalen Plaatjes, titel, tussenkpjes, schuin/dikgedrukte wrden en begin en eind van de tekst. Verwijswrden Betreffende zin met het verwijswrd lezen. Wie/wat/he-vraag maken. Antwrd p de wie/wat/he-vraag zeken in dezelfde zin f de zin ervr. Signaalwrden/signaalzinnen Overzicht Nieuwsbegrip (zie bijlage 5) Kernzin (belangrijkste zin van de alinea) Altijd de eerste, tweede f laatste zin in de alinea. Verbanden Vrbeeld Opsmming f vlgrde Tegenstelling/verschil Orzaak-gevlg/reden-gevlg Del-middel Wie/wat/waar/wanneer/waarm en he-vragen beantwrden Om de tekst ged te kunnen begrijpen meten de kinderen zich tijdens het lezen bij een verhaal cntinu zelf de wie/wat/waar/wanneer/waarm en he-vragen stellen. De leerkracht met dit tijdens het lezen cntinu stimuleren. Dit kan tijdens het stppen na elke alinea. Hfdzaken en bijzaken nderscheiden Verschil feiten en meningen Feiten zijn te cntrleren. Meningen herken je.a. aan de wrdjes: ik vind en ik denk. Tekst interpreteren Zien wat de bedeling van de schrijver is. Dit kan zijn: Infrmeren (infrmatie geven) Activeren (aanzetten tt een handeling) Overtuigen (mening veranderen) Samenvatten Aan het einde van het lezen van de tekst Terug laten kmen tijdens wereldriëntatie. - Pijlenschema - Leerschema maken - Kennis- en begripsvragen maken Bij kennisvragen kun je het antwrd vinden in de tekst. Bij begripsvragen met je verbanden in de tekst leggen m tt een antwrd te kmen.

9 Bijlage 4 Stappenplan begrijpend lezen Vr het lezen Stap 1: Wat zie je al? Let p: plaatjes, titel, tussenkpjes, pvallende wrden (dik f scheefgedrukt), getallen. Stap 2: Wat vr srt tekst is het? Denk aan: verhaal, infrmatie, nieuws, gedicht, recept, anders. Stap 3: Waar denk je dat het ver gaat? De tekst gaat ver Stap 4: Wat weet je al van het nderwerp? Ik weet Tijdens het lezen Stap 5: Lees de tekst - Stp na elke alinea en bedenk wat je hebt lezen Ik heb gelezen - Stel jezelf de WWW-vragen. (wie, wat, waar, waarm, wanneer, he) - Meilijk wrden: zek ik p met de wrdhulp. Na het lezen Stap 6: Denk na - Klpte je vrspelling? - Ga in je hfd de tekst ng een keer krt na. - Mening geven met uitleg. - Uitleggen wat je aan de tekst hebt en waarm. Stap 7: Vragen maken - Kijk altijd terug in de tekst. - Meerkeuzevragen, ik maak gebruik van het meerkeuze stappenplan. - Ik cntrleer f ik alles heb gemaakt. Stap 8: Vragen nakijken en bespreken - Vragen met de leerkracht nakijken en de belangrijkste vragen bespreken. - Heb je een futje gemaakt, vraag jezelf af waar het mis is gegaan.

10 Wrdhulp Je ziet een wrd dat je niet begrijpt. Je wilt weten wat een wrd betekent. Wat kun je den? Kijk naar het wrd. Sms ken je al een stukje van het wrd. Kijk naar de illustratie bij de tekst. Misschien heeft het plaatje iets met het wrd te maken. Lees een stukje terug f verder: - Daar staat sms een wrd dat ngeveer hetzelfde betekent - Daar staat sms een wrd dat het tegengestelde betekent - Daar wrdt sms uitgelegd wat het wrd betekent Meerkeuzevragen stappenplan 1 Lees de vraag. 2 Zek het antwrd p in de tekst. 3 Lees nu pas de antwrden. Zit juw antwrd ertussen, kruis juw antwrd aan. Klaar! Ben je niet zeker van het antwrd? 4 Streep de antwrden die zeker fut zijn weg. 5 Kies het antwrd dat het meest lijkt p juw zelf bedachte antwrd. 6 Twijfel je ng steeds? Kies dan het antwrd waar je het beste gevel bij hebt. Bij begrijpend lezen: als je tussen 2 keuzen twijfelt, kies dan vr het antwrd dat het dichtst bij de tekst blijft en geen nieuwe dingen erbij haalt. Als de hele tekst niet gaat ver wandelen, maar wel ver fietsen, kies dan bij de vraag waar gaat de tekst ver niet vr de ptie wandelen en fietsen, als fietsen er k bij staat. 7 Weet je het echt niet? Gk maar

11 Bijlage 5 Overzichtskaart Signaalwrden

12

Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen informatie, betekenissen en bedoelingen uit teksten te halen.

Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen informatie, betekenissen en bedoelingen uit teksten te halen. Begrijpend Lezen 2 Met behulp van Muiswerk Begrijpend Lezen 2 leren leerlingen infrmatie, betekenissen en bedelingen uit teksten te halen. Delgrepen Begrijpend Lezen 2 Muiswerk Begrijpend Lezen 2 is gemaakt

Nadere informatie

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid.

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr studievaardigheid. Delgrep Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid is bedeld vr het vrtgezet

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT Muiswerk Studievaardigheid p maat richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr het studeren. Delgrepen Studievaardigheid p maat Muiswerk Studievaardigheid p

Nadere informatie

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar Huiswerkgids grep 5-6 Ranninkschl Schljaar 2014-2015 Huiswerkgids grep 5-6 In deze gids is alle infrmatie ver huiswerk in grep 5-6 te vinden! Inhud: Hfdstuk 1 Hfdstuk 2 Hfdstuk 3 Waarm huiswerk? Huiswerk

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 2

Praktijkgericht Lezen 2 Praktijkgericht Lezen 2 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 2 is gericht p het aanleren van de vaardigheden die ndig zijn infrmatie van alledag te begrijpen. Delgrep Praktijkgericht Lezen 2 Het prgramma is

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 1 en 2. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 1 en 2. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 1 en 2 Extra efenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 1 en 2 Niveau B 2 Vr het lezen Als je de tekst bekijkt en ng niet gelezen hebt, kun je k al zien uit heveel alinea

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

Taal- en leescoördinator binnen 1 jaar!

Taal- en leescoördinator binnen 1 jaar! Taal- en leescördinatr binnen 1 jaar! Opbrengsten: Certificaat (ligt vr ter erkenning bij CPION en Registerleraar) Taalbeleid en cmpetenties (HBO-niveau) - Inhud (inspiratr/expert) Inhudelijke kennis:

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

Studievaardigheden in monitoraatsoefeningen. Checklist goede oefeningen faculteit Letteren

Studievaardigheden in monitoraatsoefeningen. Checklist goede oefeningen faculteit Letteren Studievaardigheden in mnitraatsefeningen Checklist gede efeningen faculteit Letteren Overzicht 1. Cmmunicatie 2. Een echte mnitr 3. De inhud van je efening bepalen 4. Een ged lesbegin 5. Belang van een

Nadere informatie

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen Del: Oefenen f herhalen van wat geleerd is in de klas; een brug slaan tussen leren p schl en thuis Vrbereiden p kmende lessen; dit kan een zekpdracht zijn f een verzamelpdracht Integreren van vaardigheden

Nadere informatie

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol Verlenging f verkrting schltijd Cncept prtcl Inhud 1. Inleiding... 1 1. Wanneer wrdt er gedacht aan verlenging?... 1 2. Criteria vr schlverlenging:... 2 3. Wie zijn er betrkken bij een besluit tt schlverlenging?...

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 1

Praktijkgericht Lezen 1 Praktijkgericht Lezen 1 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 1 is gericht p het aanleren van de vaardigheden die ndig zijn infrmatie van alledag te begrijpen. Delgrep Praktijkgericht Lezen 1 Het prgramma is

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

Kijkwijzer spreken. - Wat wil ik zeker vertellen? - Wat is de rode draad? - Wat is de voorkennis van mijn publiek?

Kijkwijzer spreken. - Wat wil ik zeker vertellen? - Wat is de rode draad? - Wat is de voorkennis van mijn publiek? Kijkwijzer spreken Oriënteren Inhud verkennen Uitveren Reflecteren - Wat is het spreekdel? - Wat is eigen aan mijn spreekpdracht? - Wie is mijn delpubliek? - Heb ik deze spreekpdracht al eens eerder uitgeverd?

Nadere informatie

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3 Verbanden 3 Verbanden 3 besteedt aandacht aan het pstellen van tabellen, frmules en grafieken. Er zijn k uitbreidingen van de subdmeinen statistiek en rijen en reeksen. Delgrep Verbanden 3 Verbanden 3

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016

Nadere informatie

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren Frmuleren Muiswerk Frmuleren is een prgramma dat aandacht besteedt aan de belangrijkste stf die in de eerste klassen van het vrtgezet nderwijs veelal aan de rde kmt. Delgrep Frmuleren Muiswerk Frmuleren

Nadere informatie

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1 Ace! Training E-learning mdule 'vragen stellen' Cursus cmmunicatievaardigheden 1 Gede vragen stellen Vragen stellen is een vrm van verbale cmmunicatie. Verbale cmmunicatie bestaat uit spreken en luisteren.

Nadere informatie

Waarom is de zee zout? - Kijkersvraag voor het Klokhuis-

Waarom is de zee zout? - Kijkersvraag voor het Klokhuis- Waarm is de zee zut? - Kijkersvraag vr het Klkhuis- Vakgebied: Aardrijkskunde Niveau: Klas 3 vmb; Klas 2&3 hav/vw, zie verderp in dit dcument. Tijdsduur: +/- 3 uur, verschilt per niveau In deze pdracht

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Infrmatie grep 5 Algemene infrmatie Beste uder(s)/ verzrger(s) van grep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkm heten in grep 5. Het is altijd weer spannend m aan een nieuw schljaar

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 2 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 2 Nederlandse taal Uitwerking kerndel 2 Nederlandse taal Tussendelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair nderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndel 2 Stichting

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Kijkwijzer onderwijsinhouden, didactische werkvormen en stamgroepmanagement

Kijkwijzer onderwijsinhouden, didactische werkvormen en stamgroepmanagement Grepsbezeken Kijkwijzer Kijkwijzer nderwijsinhuden, didactische werkvrmen en stamgrepmanagement De stamgrepleider: bevrdert dat kinderen de nderwijsinhuden als zinvl en betekenisvl ervaren. daagt kinderen

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Ntities bij Cit Begrijpend lezen 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost:

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging.

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging. VZ-B-K1-W4-A Biedt persnlijke verzrging Verzrgende-Ig basisdeel kerntaak 1 werkprces 4 Om zrgvragers methdisch te ndersteunen bij de persnlijke verzrging maak je gebruik van prtcllen en handelingsplannen.

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

De leerkracht beschrijft in het groepsplan welke extra leesbegeleiding de kinderen krijgen.

De leerkracht beschrijft in het groepsplan welke extra leesbegeleiding de kinderen krijgen. Dyslexieprtcl Grep 1 Gehele jaar: bservaties leerlingvlgsysteem digikeuzebrd Grep 2 Gehele jaar: bservaties leerlingvlgsysteem digikeuzebrd Januari: CITO taal en rekenen Mei: Bij twijfel: lees-vrwaardentets

Nadere informatie

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8.

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8. Dcentenhandleiding Beleef Het Verleden met Ltte Delgrepen Dit educatieve lespakket is bedeld vr de grepen 5,6 en de grepen 7,8. Middelen Data-DVD: Inzet van filmmateriaal via digibrd. 4 afleveringen met

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam OPLEIDING tt Verzrgende-IG Ondersteuningsmagazijn Berepstaak E Startbekaam Albeda cllege Branche gezndheidszrg Kwalificatieniveau 4 Chrt: 2010-2011 Fase: Startbekaam Naam student:. P.E1-3.start.gesprek

Nadere informatie

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken?

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken? Actie keuze 5 a. Campagne rkvrij schlplein Jullie Stappenplan hebben vr actie 5 gekzen: Maak het schlplein rkvrij grepjes Maak de twee gebruik nderzekspdracht psters: brnnenpagina Presenteer 1. argumenten

Nadere informatie

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten.

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten. Verhudingen 1 Muiswerk Verhudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Delgrep Verhudingen 1 Het prgramma Verhudingen 1 is bedeld vr leerlingen in grep

Nadere informatie

Ontdekken van talenten jouw woorden, jouw verhaal

Ontdekken van talenten jouw woorden, jouw verhaal Ontdekken van talenten juw wrden, juw verhaal Methdiek Omschrijving: Kunnen werken met je talenten geeft mensen energie, weerbaarheid en veerkracht. Via deze methdiek wrden teams uitgendigd m hun talenten

Nadere informatie

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperide 1 Prtcl dubleren De beslissing m een leerling een schljaar extra te laten den wrdt genmen aan de hand van een welverwgen prcedure. In de prcedure wrden

Nadere informatie

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6 JAARPLAN 2016-2017 Inhud Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ntwikkelpunten schljaar 2016-2017 blz. 3 matri blz. 6 1 Inleiding en analyse beginsituatie In het strategisch beleidsplan van ns bestuur,

Nadere informatie

Werkwoordspelling op maat

Werkwoordspelling op maat Werkwrdspelling p maat Muiswerk Werkwrdspelling p maat besteedt aandacht aan het hele algritme van de spelling van regelmatige werkwrden en k aan de verleden tijd van nregelmatige werkwrden. Delgrepen

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK. Goese Lyceum, locatie Bergweg

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK. Goese Lyceum, locatie Bergweg HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK Gese Lyceum, lcatie Bergweg 2018-2019 1 INHOUDSOPGAVE Het prfielwerkstuk algemeen pagina 3 Wat is een prfielwerkstuk? Waar met een prfielwerkstuk aan vlden? Algemene infrmatie

Nadere informatie

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden SPELLING WERKWOORDEN Spelling Werkwrden is een prgramma vr het leren schrijven van de werkwrdsvrmen. Deze mdule behandelt de spelling van infinitief, tegenwrdige tijd, verleden tijd, vltid deelwrd, en

Nadere informatie

Kwaliteitsaspecten van onderwijs. Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van opleiders

Kwaliteitsaspecten van onderwijs. Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van opleiders Kwaliteitsaspecten van nderwijs Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van pleiders Clfn Titel Kwaliteitsaspecten van nderwijs. Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van pleiders. Auteur

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen!

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen! WERKBLAD FUNDA.NL Inleiding De mdule leefbaar Nederland gaat ver de verschillen in sciale mstandigheden tussen mensen. Het gaat ver verschillen in gezndheid, verschillen tussen stad en platteland en ver

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager!

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager! Dear Student Je weet nu p welke level je gaat lezen. Dit is wat je te den staat: Kies een PENGUIN READER uit p juw level, NIET lager! Lees het bek Vul de Reading Recrd in. Als je de Reading Recrd naar

Nadere informatie

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0

Notities bij Cito Begrijpend lezen 3.0 Ntities bij Cit Begrijpend lezen 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost:

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Reader afval voor de middenbouw, samengesteld door MEC De Witte Schuur, 2006-1 -

Reader afval voor de middenbouw, samengesteld door MEC De Witte Schuur, 2006-1 - Reader afval vr de middenbuw, samengesteld dr MEC De Witte Schuur, 2006-1 - Milieu Educatie Centrum De Witte Schuur Wilhelminaplantsen 2 1601 LS Enkhuizen tel. (0228) 320 310 mec.dewitteschuur@znnet.nl

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2 VERHOUDINGEN 2 Muiswerk Verhudingen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Dit zijn de regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND Les 1 Vergrten van kennis ver psychische gezndheid Zelfstandige verwerkingsles (achter de cmputer) is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zrg p K.S.T.S. Temse-Velle Beste uders, De zrgwerking p nze schl bestaat al heel wat jaren en is vrtdurend in beweging. Enerzijds mdat de wetgeving i.v.m. zrg verandert, anderzijds mdat leerlingzrg zelf

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt dr Hedendaagse Prpaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling p de leerervaring bij het nline Mind Over Media platfrm www.mindvermedia.be 1 Les 6 Maak je eigen prpaganda Klaslkaal:

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2. Grammatica p maat Werkwrdspelling p maat is nderdeel van de Bundel Taal p maat. Deze bundel bevat kspelling p maat 1, Spelling p maat 2, Spelling p maat 3 en Werkwrdspelling p maat. Het Muiswerkprgramma

Nadere informatie

Spreken Aandacht voor een goede spreekhouding d.m.v. actieve deelname aan klasgesprekken.

Spreken Aandacht voor een goede spreekhouding d.m.v. actieve deelname aan klasgesprekken. Wat is het V-niveau? In het V-niveau f vrderingsniveau wrden kennis en vaardigheden verder ingeefend en uitgebreid. Hiervr steunt men p de verwrven basiskennis vanuit het initiatieniveau f de lagere schl.

Nadere informatie

Mijn verhaal 2 docentenhandleiding

Mijn verhaal 2 docentenhandleiding Mijn verhaal 2 dcentenhandleiding Jsé van der Heven, Rs Scharten, Cindy Teunissen 1 2013, KPC Grep, s-hertgenbsch. SLOA-prject: Een taal- en rekenaanbd vr vmb-kbl. Dit materiaal is ntwikkeld dr KPC Grep

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT

WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT WHITE PAPER HET INRICHTEN VAN KWALITEITSMANAGEMENT Adjust - Sciaal Resultaat zet in p verbinding in het Sciaal Dmein. Dat den we dr altijd g te hebben vr de mens en zijn mgeving. We hebben nze expertise

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Groepsindeling. Groep 2. Groep 3. Groep 1. Maaike U. Margaretha E. Sofie T. Sanne B. Ingrid M. Bieke B. Kris V.G. Inge C. Ines A. Luc S. Hilde V.E.

Groepsindeling. Groep 2. Groep 3. Groep 1. Maaike U. Margaretha E. Sofie T. Sanne B. Ingrid M. Bieke B. Kris V.G. Inge C. Ines A. Luc S. Hilde V.E. Grepsindeling Grep 1 Kris V.G. Inge C. Ines A. Luc S. Grep 2 Margaretha E. Sfie T. Sanne B. Hilde V.E. Grep 3 Ingrid M. Bieke B. Hilde V.E. Maaike U. Reflectie vr zelfregulering in blended leermgevingen

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

VERSLAG PRACTICUM 6 Pattern Recognition. PCA

VERSLAG PRACTICUM 6 Pattern Recognition. PCA VERSLAG PRACTICUM 6 Pattern Recgnitin. PCA Niclaas Heyning 0152447 Sjerd kerkstra 0445061 Inleiding Bij deze pdracht is het de bedeling de werking van Principal Cmpnent Analyse (PCA) te bestuderen. Er

Nadere informatie

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen. Lesbeschrijving Brn vr Werk Aan de hand van deze 5 lessen ntdekken de leerlingen dat de Schelde veel mgelijkheden biedt vr werk. En daarmee van essentieel belang is vr nze regi. Relatie met kerndelen:

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

Werken met de CONTENT-bibliotheek in Quayn

Werken met de CONTENT-bibliotheek in Quayn Quayn Werken met de CONTENT-biblitheek De Rde Planeet bv 2018 Werken met de CONTENT-biblitheek in Quayn Deze handleiding is enkel bedeld vr gebruikers van Quayn met de licentie Quayn CONTENT. Binnen deze

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

Observatielijst: Zelfregulatie in het onderwijs

Observatielijst: Zelfregulatie in het onderwijs Observatielijst: Zelfregulatie in het nderwijs ZO! Observatielijst zelfregulatie in het nderwijs 1 Inhud 1. Inleiding 1.1 Uitgangspunten van de ZO! 1.2 Wat is de ZO!? 1.3 Het del van de ZO! 1.4 Delgrep

Nadere informatie

Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen.

Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen. Verbanden 2 Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen. Delgrep Verbanden 2 Verbanden 2 is bedeld vr leerlingen in klas 1-4 van het vmb en in klas 1-3 van hav/vw.

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Domeinmodel voor hypothesetoetsen Sietske 23 oktober 2015

Domeinmodel voor hypothesetoetsen Sietske 23 oktober 2015 Dmeinmdel vr hypthesetetsen Sietske 23 ktber 2015 In dit dcument wrdt een mgelijk dmeinmdel vr hypthesetetsen beschreven. Het dcument bestaat uit twee delen: het dmeinmdel zelf en de verwegingen bij het

Nadere informatie

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2

Getallen 2. Doelgroep Rekenen en Wiskunde Getallen 2. Omschrijving Rekenen en Wiskunde Getallen 2 Getallen 2 Getallen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen, regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw van hav/vw wrden aangeleerd, geefend en tegepast. Delgrep Rekenen

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

W O O N R U IM TE B A S IS

W O O N R U IM TE B A S IS LEERGANG VERHUURMAKELAAR W O O N R U IM TE B A S IS Een krte impressie van de pleiding: Vr wie bestemd Wat leer je Wat kun je ermee Tijdsduur en middelen De Verhuur Academy Klassikaal f E-Learning. VOOR

Nadere informatie

VERBANDEN 2. Doelgroep Verbanden 2. Omschrijving Verbanden 2

VERBANDEN 2. Doelgroep Verbanden 2. Omschrijving Verbanden 2 VERBANDEN 2 Het cmputerprgramma Verbanden 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen, regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw van hav/vw wrden aangeleerd, geefend en

Nadere informatie

6. Opleidingskader voor de procesopleiding Informatiemanagement

6. Opleidingskader voor de procesopleiding Informatiemanagement 6. Opleidingskader vr de prcespleiding Infrmatiemanagement In het prject GROOTER wrden nder andere een aantal pleidingskaders ntwikkeld vr prcessen nder Bevlkingszrg. Hiernder wrdt het pleidingskader vr

Nadere informatie

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015 Opbrengsten VSO Panta Rhei Cllege schljaar 2014-2015 Inleiding Iedere schl heeft tt taak nderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en hudingen verwerven. Uitgangspunt vr dat aanbd zijn

Nadere informatie

Training Werken aan Welbevinden. Opleidingscurriculum. Facit, Velsen-Noord Februari 2011

Training Werken aan Welbevinden. Opleidingscurriculum. Facit, Velsen-Noord Februari 2011 Training Werken aan Welbevinden Opleidingscurriculum Facit, Velsen-Nrd Februari 2011 Inhudspgave Inleiding 3 1. Algemene beschrijving van de pleiding 4 1.1 Delgrep 4 1.2 Kwalificaties 4 1.3 Uitgangspunten

Nadere informatie

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr)

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr) RKBS Inghelsenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelsenberghe@gperspect.nl www.inghelsenberghe.nl Infrmatie grep 1-2 Grepsleerkrachten: Grep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag,

Nadere informatie