Schuldhulpverlening op maat Onderzoek naar het effect van klantdifferentiatie in de schuldhulpverlening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schuldhulpverlening op maat Onderzoek naar het effect van klantdifferentiatie in de schuldhulpverlening"

Transcriptie

1 Schuldhulpverlening op maat Onderzoek naar het effect van klantdifferentiatie in de schuldhulpverlening Utrecht, 25 oktober 2012, Joost van Ravesteyn Europees Sociaal Fonds

2 Inleiding Stichting Stadsring51 helpt inwoners van Amersfoort met sociaal juridische dienstverlening (sinds 1972) en schuldhulpverlening (sinds 2004). Vanaf november 2010 werkt Stadsring51 aan een hervorming van de schuldhulpverlening. Deze hervorming is nodig omdat de hulpvraag blijft stijgen, de hulpverlening complexer wordt en gemeentelijke budgetten onder druk staan. Dit heeft in 2011 geleid tot een nieuwe aanpak: Hulp die Werkt. Kern van de verandering is een differentiatie van het hulpaanbod op basis van een objectief vastgesteld klantprofiel. Hiervoor heeft Stadsring51 met behulp van praktijkdeskundigen en wetenschappers een screenings- en diagnose-instrument ontwikkeld. De nieuwe aanpak is vanaf oktober 2011 in een pilot getest en vanaf april 2012 integraal ingevoerd. Hiemstra & De Vries heeft van februari tot en met september 2012 onderzoek gedaan naar de kwantitatieve en kwalitatieve effecten van deze innovatieve aanpak en op basis hiervan een rendementsmodel ontwikkeld. Dit verschaft gemeenten en uitvoeringsinstanties een indicatie van de effecten van het invoeren van een dergelijke werkwijze. Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door steun vanuit het Europees Sociaal Fonds.

3 Inhoudsopgave 1. Klantdifferentiatie bij Stadsring51 2. Kenmerken van de aanpak 3. Resultaat 4. Effecten in de keten 5. Rendementsmodel 6. Aandachtspunten en aanbevelingen 7. Bijlagen

4 1. Klantdifferentiatie bij Stadsring Het nieuwe werkproces in vogelvlucht 1.2 Aanmelding en intake 1.3 Screening, klantprofiel, aanpak 1.4 Klantprofiel in de praktijk 1.5 Uitvoering 1.6 Uitstroom

5 1.1 Het nieuwe werkproces in vogelvlucht 1. Alle klanten krijgen aanmeldgesprek 3. Objectieve screening leidt tot klantprofiel 5. Iedereen krijgt aanbod dat past Fase: aanmelding Fase: uitvoering Fase: uitstroom Schuldregeling Aanmeldings gesprek Intake (screening) Aanpak gesprek Uitstroom Schuldenstabilisatie 2. Intake met diagnose-instrument 4. Klantprofiel bepaalt hulpaanbod 6. Van schuld centraal naar klant centraal

6 1.2 Aanmelding en intake In deze fase wordt onderzocht met welk hulpaanbod de klant het beste geholpen is. Deze fase bestaat uit drie onderdelen: 1. Aanmeldingsgesprek In het aanmeldingsgesprek wordt de hulpvraag onderzocht. Er vindt een check plaats op het inkomen. Waar mogelijk worden niet-problematische schulden direct aangepakt, zo nodig middels een extra adviesgesprek. Is er sprake (of een vermoeden) van problematische schulden dan wordt een vervolgafspraak gemaakt voor een intakegesprek. 2. Intakegesprek In het intakegesprek worden een aantal zaken op een rijtje gezet: schulden, inkomsten, uitgaven. Maar ook woon- en leefsituatie, werk en persoonlijke achtergronden. Deze input vormt de basis voor het klantprofiel (hierover later meer). Dit profiel wordt automatisch gekoppeld aan een passend hulpaanbod: een schuldregeling of een maatwerkpakket gericht op stabilisatie. Het intakegesprek vindt uiterlijk drie weken na het aanmeldingsgesprek plaats.

7 1.2 Aanmelding en intake (vervolg) 3. Aanpakgesprek De klant ontvangt, op basis van het intakegesprek, binnen twee weken een hulpaanbod per brief. Dit is een voorstel, de klant besluit zelf om hier wel of niet op in te gaan. Er wordt één keer gerappelleerd. Als de klant ingaat op het voorstel, volgt een gesprek waarin de financieel hulpverlener het aanbod toelicht. Dit vindt uiterlijk vier weken na het intakegesprek plaats.

8 1.3 Screening, klantprofiel, aanpak Het klantprofiel vormt de basis voor het hulpaanbod. Stadsring51 maakt gebruik van een diagnose-instrument om een klantprofiel vast te stellen. Dit gebeurt in zes stappen: 1. Invullen van inputvragenlijst door klant De klant ontvangt na afloop van het aanmeldingsgesprek een vragenlijst. Die wordt thuis ingevuld. Dit kan via internet, of als dit niet lukt, op papier. De vragen gaan over inkomsten, schulden, woon- en leefsituatie. 2. Invullen van intakevragenlijst door financieel hulpverlener Tijdens het intakegesprek met een financieel hulpverlener wordt een tweede vragenlijst ingevuld waarin dieper wordt ingegaan op de situatie van de klant. De antwoorden uit de inputvragenlijst worden hierin ook meegenomen. 3. Invullen reflectievragenlijst door financieel hulpverlener Na afloop van het intakegesprek beantwoordt de financieel hulpverlener een vragenlijst met reflectievragen. Het gaat hierbij om inschattingen van de hulpverlener over de klant. Bijvoorbeeld over de taalvaardigheid van de klant of het gevoel voor discipline en regelbaarheid.

9 1.3 Screening, klantprofiel, aanpak ( vervolg) 4. Scoren op aspecten Na het invullen van de vragenlijsten in het diagnose-instrument wordt de informatie over de persoonlijke en financiële situatie van de klant omgezet in een klantprofiel. Dit profiel bestaat uit een door het diagnose-instrument gegenereerde score op zes aspecten die van belang zijn voor een succesvolle uitvoering. Deze aspecten zijn: regelbaarheid van de klant, regelbaarheid van de schulden, bestedingsgedrag, leefsituatie, sociale participatie en attitude. 5. Collegiale toetsing Het opgestelde klantprofiel wordt collegiaal getoetst. In complexe situaties zoals bij ernstige meervoudige problematiek wordt het resultaat ook besproken met een externe hulpverlener die bij de hulpverlening is betrokken, bijvoorbeeld maatschappelijk werk, maatschappelijke opvang of verslavingszorg. 6. Koppeling met dienstverlening Het diagnose-instrument verbindt de scores van het klantprofiel aan diensten die zich richten op één of meerdere van de hierboven genoemde aspecten. Het hulpaanbod is daarmee afgestemd op het klantprofiel. De koppeling tussen de verschillende aspecten en het dienstenaanbod is in het diagnose-instrument ingebouwd en afgestemd op de dienstverlening van Stadsring51.

10 1.4 Klantprofiel in de praktijk De vragenlijst bestaat uit vragen die ingaan op meer aspecten dan de financiële. Zo worden o.a. de volgende vragen gesteld: Verstaat en spreekt de cliënt voldoende Nederlands om het gesprek naar behoren te voeren? Van welk bedrag moet u maandelijks rondkomen? Op welke inkomstenbronnen (uitkering, salaris, extra voorziening, etc.) is dit bedrag gebaseerd? Hoe is uw woonsituatie? (zelfstandig, inwonend, tijdelijk, dakloos etc. Heeft u een huurachterstand of betalingsachterstand hypotheek? Heeft u ook huisdieren en zo ja, welke? Op welk niveau is uw hoogst genoten en afgemaakte opleiding? Heeft u op het moment betaald werk? Hoe groot is uw totale schuld? Wat ziet u als de belangrijkste reden(en) waardoor u in de schulden bent gekomen? Wordt u door anderen geholpen bij het oplossen van uw schuldenlast? Welke concrete ideeën heeft om uw schuldenlast te verminderen? Waren er vroeger bij u thuis wel eens geldproblemen? Veel mensen met financiële problemen openen hun post niet meer, omdat de rekeningen toch niet betaald kunnen worden. Geldt dit ook voor u? Wat zijn uw gewoontes op het gebied van roken?

11 1.4 Klantprofiel in de praktijk ( vervolg) Wat zijn bij u thuis de gewoontes op het gebied van alcoholgebruik? Is het alcoholgebruik een blokkade voor financiële hulpverlening? Is er sprake van een blokkade voor financiële hulpverlening door een lichamelijk gebrek en/of psychosociale aandoening e.d. waarvoor cliënt niet (meer) onder behandeling is? Wat houdt u tegen om meer te gaan werken? Wat heeft u er voor over om zonder schulden te leven?

12 1.4 Voorbeeld uitkomst screeningsinstrument

13 1.5 Uitvoering Na een succesvolle afronding van de aanmeldingsfase start de daadwerkelijke hulpverlening zoals naar aanleiding van het intakegesprek is bepaald en aangeboden aan de klant. Het hulpaanbod van Stadsring51 bestaat in grote lijnen uit twee oplossingsrichtingen: schuldregeling en schuldenstabilisatie. 1. Schuldregeling Een schuldregelingstraject duurt drie jaar en leidt bij succesvolle afronding tot een leven zonder schulden. De werkwijze van Stadsring51 in deze oplossingsrichting is met invoering van de nieuwe werkwijze niet gewijzigd. 2. Schuldenstabilisatie Klanten voor wie een schuldregeling niet kansrijk is, ontvangen een voorstel dat is gericht op het stabiliseren van de financiële situatie. Afhankelijk van het klantprofiel indiceert het diagnose-instrument binnen deze oplossingsrichting een pakket diensten. Die variëren van een RisicoCheck tot de inzet van een vrijwillige budgetcoach. In totaal bestaat het stabilisatieaanbod van Stadsring51 uit 15 verschillende diensten, geclusterd in drie groepen. Deze zijn gericht op stabilisatie van de schuldensituatie en vitalisering van de schuldenaar. Het kan voorkomen dat, na succesvolle inzet en afronding van een stabilisatietraject, een klant later in aanmerking komt voor een schuldregeling.

14 1.5 Uitvoering (vervolg) Het aanbod van diensten in een stabilisatietraject, is onder te verdelen in drie clusters van trajecten: 1. Traject begroting & bespaarplan RisicoCheck Stabilisatie primaire betalingen (energie, huur, etc.) VoorzieningenCheck Betalingsregelingen (CJIB, woningcorporatie, etc.) Advies rechten/plichten bij incasso Begroting Bespaarplan Hulp verzoek uitstel van betaling Schuldenoverzicht Budgetcursus Budgetcoach (vrijwilliger van Stadsring51) Verwijzing naar andere hulpverlening (psychosociaal, taalvaardigheid etc.)

15 1.5 Uitvoering (vervolg) 2. Traject budgetbeheer (bij on-regelbaarheid voor bepaalde tijd) RisicoCheck VoorzieningenCheck Betalingsregelingen (CJIB, woningcorporatie, etc.) Advies rechten/plichten bij incasso Begroting Bespaarplan Verwijzing naar andere hulpverlening (psychosociaal, taalvaardigheid etc.) Budgetbeheer (uitvoering door Stadsring51) 3. Traject beschermingsbewind (bij on-regelbaarheid voor onbepaalde tijd) RisicoCheck Stabilisatie primaire betalingen (energie, huur, etc.) Advies rechten/plichten bij incasso Beschermingsbewind (aanvraag door Stadsring51, uitvoering door extern bewindvoerderskantoor) Verwijzing naar andere hulpverlening (psychosociaal, taalvaardigheid etc.)

16 1.6 Uitstroom Nadat de schuldhulpverlener de afgesproken diensten heeft ingezet, sluit hij of zij het dossier. De klant stroomt dan uit. Het succesvol doorlopen van een stabilisatietraject betekent niet altijd dat het eindstadium voor een klant is bereikt. Als door de inzet van een stabilisatietraject de financiële situatie van een klant stabiel wordt, kan deze zich opnieuw aanmelden. Er wordt dan onderzocht of een schuldregeling kan worden opgestart.

17 2. Kenmerken van de aanpak

18 2. Kenmerken Het nieuwe proces van financiële hulpverlening heeft de volgende kenmerken: 1. Iedereen krijgt een hulpaanbod op maat Alle nieuwe klanten krijgen een hulpaanbod van Stadsring51, zonder uitsluiting en zonder voorwaarden vooraf (behalve bij recidive). Dit aanbod is afgestemd op het specifieke profiel van de klant. 2. Onderbouwing De toepassing van het diagnose-instrument leidt tot een uitkomst die duidelijk en uitlegbaar onderbouwd is. 3. Vereenvoudigde aanmeldprocedure Aanmeldingsgesprekken worden vijf dagen per week aangeboden. De klant maakt telefonisch een afspraak of via Ook hulpverleners uit de keten kunnen hun klant via de website inboeken. Vooraf hoeven geen formulieren te worden ingevuld, hetgeen de aanmelding vereenvoudigt.

19 2. Kenmerken (vervolg) 5. Verkorting doorlooptijd Klanten krijgen binnen drie weken een aanmeldingsgesprek. Vervolgens vindt binnen drie weken het intakegesprek plaats. Daarna volgt binnen twee weken het voorstel. Tijdens de onderzoeksperiode bedroeg de doorlooptijd van aanvraag tot start uitvoering gemiddeld 28 dagen. Daarbij is, door het gebruik van normtijden, vooraf bekend hoe lang het maximaal duurt voor een klant een hulpaanbod krijgt en hoe lang de hulpverlening zelf duurt. Het stappenplan voor de klant is ook gevisualiseerd via 6. Vermindering dossieropbouw en administratieve handelingen Door de automatische koppeling tussen het klantprofiel en het hulpaanbod is er geen behoefte meer aan een apart geschreven plan van aanpak. Daarbij wordt er in geval van schuldenstabilisatie geen dossier meer aangelegd. Het diagnose-instrument bevat alle noodzakelijke informatie (wat ook als bron voor managementinformatie dient). 7. Inzet op eigen initiatief van klanten Door het gebruik van het diagnose-instrument wordt de drempel voor klanten lager (geen aanlevering van papieren in aanmeldfase). Ook wordt het eigen initiatief gestimuleerd: het hulpaanbod is een aanbod, de klant kiest zelf voor acceptatie.

20 2. Kenmerken (vervolg) 8. Integraal klantprofiel Het klantprofiel omvat meer aspecten dan alleen financiële. Hierdoor verschaft het klantprofiel ook informatie die kan leiden tot de inzet van ketenpartners op het gebied van bijvoorbeeld psychosociale hulpverlening, re-integratie of taalvaardigheid. 9. Inzet vrijwilligers Stadsring51 maakt gebruik van vrijwilligers. Klanten in een schuldregeling ontvangen ondersteuning van een budgetcoach die hen helpt om het traject succesvol af te ronden. In de nieuwe werkwijze wordt budgetcoaching ook als aparte dienst ingezet bij stabilisatietrajecten. De ondersteuning door een budgetcoach moet leiden tot een stabiele financiële situatie bij de klant. Het bereiken van die situatie is voorwaarde voor een schuldregeling

21 3. Resultaat 3.1 Efficiency 3.2 Effectiviteit 3.3 Casus

22 3.1 Efficiency De veranderingen in de aanpak leiden bij Stadsring51 tot een besparing op de inzet van financieel hulpverleners van 24% t.o.v. de oude werkwijze. Deze besparing is het resultaat van de onderstaande veranderingen in het proces: 1. Meer en langere aanmeldgesprekken (+4%) Alle klanten die zich aanmelden of aangemeld worden krijgen een aanmeldgesprek. Waar voorheen klanten die via ketenpartners werden aangemeld rechtstreeks naar de intake gingen. Dit zorgt voor een kleine toename van het aantal gevoerde aanmeldgesprekken (+2%). Met de nieuwe werkwijze zijn de aanmeldgesprekken uitgebreider dan voorheen. Ze duren gemiddeld genomen dan ook iets langer dan bij de oude werkwijze (+2%). 2. Snellere intake (-16%) Door het gebruik van het diagnose-instrument en de automatische koppeling tussen het klantprofiel en het aanbod van diensten, is het niet meer nodig om een plan van aanpak te schrijven. Ook het gesprek over het aanbod is hierdoor korter, er hoeft immers geen plan van aanpak meer met de klant doorgenomen te worden. Hierdoor is minder inzet nodig van financieel hulpverleners (-16%).

23 3.1 Efficiency (vervolg) Meer mensen een intakegesprek Met de nieuwe werkwijze krijgen meer klanten dan voorheen een intakegesprek. Dit kost extra tijd van hulpverleners (+3%). Minder mensen een aanpakgesprek Tussen de intake en het aanpakgesprek trekken meer klanten dan voorheen hun hulpvraag in. Bijvoorbeeld omdat ze door de nieuwe intake en screening meer inzicht hebben gekregen in hun eigen situatie en besluiten om zelf hun problemen op te pakken. Hierdoor is minder inzet nodig van hulpverleners (-3%). 3. Besparing op de uitvoering (-42%) Minder klanten in een langdurig traject Doordat minder mensen uiteindelijk ingaan op het aanbod (zie hierboven), zijn er ook minder klanten in de uitvoering. Hierdoor is minder inzet nodig van hulpverleners in de uitvoering (-5%). Langere tijdsbesteding schuldregeling Met de nieuwe werkwijze vallen minder mensen uit. Hierdoor stijgt de gemiddelde tijdsbesteding per klant licht (+1%).

24 3.1 Efficiency (vervolg) Minder klanten in schuldregeling door aanbieden stabilisatietraject Een klant zit met de nieuwe werkwijze tijdens de uitvoering óf in een schuldregelingstraject, óf in een stabilisatietraject. Er bestaan geen dode paarden meer. T.o.v. de oude werkwijze neemt het aantal klanten dat in de schuldregeling zit dus af. Hierdoor is minder inzet nodig van hulpverleners (-38%). Extra inzet bij uitvoering stabilisatietrajecten (+30%) In de oude werkwijze bestond het stabilisatietraject niet. Het volume aan klanten dat hier aan deelneemt, neemt dus toe. Dit leidt tot extra inzet van hulpverleners (+30%). De hierboven genoemde cijfers zijn afgeronde percentages, welke met behulp van een rendementsmodel zijn berekend. Het gaat hierbij om een vergelijking van de benodigde directe productieve uren in de oude en nieuwe werkwijze. Zie ook hoofdstuk 5 en verder voor uitleg over het rendementsmodel.

25 3.2 Effectiviteit Alhoewel de invoering van klantdifferentiatie grotendeels nog te recent is voor een solide cijfermatige onderbouwing verwachten we op termijn een aantal positieve veranderingen: Minder uitval Klanten die het aanmeldtraject doorlopen krijgen meer zelfinzicht en hun eigen inzet en verantwoordelijkheid wordt gestimuleerd. Ook is het aanbod afgestemd op hun mogelijkheden. De verwachting is dat ze hierdoor leren wat ze kunnen doen en een langdurend traject makkelijker volhouden. Het percentage succesvolle aanvragen voor een schuldregeling stijgt Door de grotere snelheid van handelen en de objectiviteit van het oordeel over de kansrijkheid van een klant zal het slagingspercentage in het minnelijk traject naar verwachting stijgen. Het percentage succesvol afgeronde schuldregelingen stijgt Alleen in situaties waarin op basis van gedragskenmerken een schuldregeling kansrijk wordt geacht, worden klanten begeleid naar deze oplossing. Wij vinden het daarom aannemelijk dat meer mensen dan voorheen de regeling uiteindelijk schuldenvrij zullen voltooien.

26 3.2 Effectiviteit (vervolg) Verkorting doorlooptijd van aanmelding tot start hulpverlening Door het invoeren van klantdifferentiatie is de doorlooptijd van aanvraag tot start hulpverlening teruggebracht van gemiddeld 58 dagen naar maximaal 28 dagen. Redenen hiervoor zijn: Een vermindering in het aantal gesprekken dat nodig is tot aan de start van de hulpverlening. Waar in de oude werkwijze het aantal gesprekken dat nodig was voor opstellen, afronden en ondertekening van het plan van aanpak per klant verschilde, is het aantal benodigde gesprekken voor alle soorten klanten gemaximeerd. Het verminderen van de tijd tussen de stappen. Stappen volgen in de nieuwe werkwijze elkaar op zonder dat er tussentijds aanvullende informatie achterhaald moet worden en er minder wachttijd is.

27 3.2 Effectiviteit (vervolg) Verkorting doorlooptijd uitvoering hulpverlening Bij het merendeel van de klanten is er daarnaast sprake van een verkorting van de gemiddelde doorlooptijd in de uitvoering van de hulpverlening. Dit komt door: Een verwachte daling van de doorlooptijd van een schuldregeling van 490 tot 300 dagen. Let wel, deze doorlooptijd van 300 dagen is verwacht, maar nog niet gerealiseerd. Deze daling wordt voornamelijk* veroorzaakt door het overhouden van goed gemotiveerde en kansrijke klanten in de schuldregeling door het selecteren op klantprofiel (wegvallen dode paarden doordat deze met behulp van het klantprofiel een stabilisatietraject krijgen aangeboden). Klanten die voorheen in een schuldregeling zaten, maar eigenlijk beter geholpen zijn met andere hulpverlening komen nu (op basis van hun klantprofiel) in een stabilisatietraject, welke vrijwel altijd een kortere doorlooptijd hebben dan een schuldregeling. * Stadsring51 voert sinds begin 2012 de schuldregelingen zelf uit, waar dit voorheen door Sociaal.nl werd gedaan. Hiermee is een overdrachtsmoment geschrapt en dit leidt ook tot een verkorting van de doorlooptijden. Het is niet mogelijk het effect van deze wijziging te kwantificeren.

28 3.2 Effectiviteit (vervolg) Onderstaand schema laat de doorlooptijden van de verschillende fasen zien na invoering van klantdifferentiatie. Schuldregeling 300 dagen Stabilisatie 28 dagen Traject Begroting / spaarplan of Traject Beschermings bewind (aanvraag) of Traject Budgetbeheer (uitvoering) 60 dagen 180 dagen 360 dagen

29 3.3 Casus Cliënt met dreigende huisuitzetting in oude werkwijze Samenvatting van het digitale dossier: : eerste aanmelding wegens dreigende huisuitzetting : intake gepland, ging niet door : intake gepland, afgebeld door cliënt : intake gepland, cliënt langs geweest om stukken af te geven, niet voor intake : dossier gesloten wegens geen medewerking : opnieuw aangemeld wegens dreigende huisuitzetting : intakegesprek : start budgetbeheer om fraudeschuld af te betalen : start minnelijke regeling : gesprek over WSNP, cliënt komt niet opdagen : gesprek over WSNP, cliënt komt niet opdagen : gesprek over WSNP, cliënt komt niet opdagen : aanvraag beschermingsbewind bij Sociaal.nl : start beschermingsbewind Totaal contact met klant: 42 keer contact met derden: 89 keer overleggen: 3 ureninzet: 70 uur tijd tot start passende hulpverlening: 2 jaar

30 3.3 Casus (vervolg) Cliënt met dreigende huisuitzetting in nieuwe werkwijze Samenvatting van het digitale dossier: : eerste aanmelding wegens dreigende huisuitzetting : intake gepland, client komt met maatschappelijk werker : voorstel financiele hulpverlening wordt met betrokken hulpverleners besproken : voorstel financiele hulpverlening wordt naar client en betrokken hulpverleners gestuurd : client heeft nog niet gereageerd op voorstel. Er is telefonisch contact met client (g.g) en hulpverlening : client neemt contact op voor maken van vervolggesprek om voorstel financiele hulpverlening uit te werken : het aanpakgesprek wordt gevoerd. Samen met de client en betrokken hulpverlener wordt het voorstel uitgewerkt : budgetbeheer wordt opgestart n.a.v. de gegevens uit het aanpakgesprek : vervolggesprek met client; opstellen budgetplan : budgetbeheer is opgestart, de lopende huur wordt betaald en er is een betalingsregeling met de woningbouwcoorperatie tot stand gekomen. Totaal contact met klant: 6 keer contact met derden: 4 keer overleggen: 2 ureninzet: 7 uur tijd tot start passende hulpverlening: 3 maanden

31 4. Impact op ketenpartners

32 4. Ketenpartners Tijdens interviews met ketenpartners is gevraagd naar de impact van de nieuwe werkwijze van Stadsring51 op de cliënten en werkwijze van de ketenpartners. Daarbij is ingegaan op het gedrag van de cliënt, de effectiviteit van het hulpverleningsproces als geheel en de voor- en nadelen van de gewijzigde aanpak. Concluderend zijn de ketenpartners over het algemeen positief over de nieuwe werkwijze. Een door alle partners erkend voordeel is de verkorting in doorlooptijden. Dit heeft een positief effect op zowel het gedrag van de cliënt als hun eigen werkproces. Daarnaast leidt het door Stadsring51 gebruikte diagnose instrument tot een objectief klantprofiel, waar ook de overige hulpverlening gebruik van kan maken. Een punt van aandacht is de betrokkenheid van de ketenpartners bij het inregelen van de digitale screening met behulp van het diagnose-instrument. Het oordeel dat uit de intake volgt, is voor het verdere proces van de schuldhulpverlening een definitief oordeel. Doordat het oordeel via een digitaal systeem tot stand komt, leeft bij ketenpartners de vraag in hoeverre hun professioneel oordeel bij de totstandkoming van het oordeel een rol heeft gespeeld. Door ketenpartners te betrekken bij zowel de opbouw als de toepassing van het instrument kan hierin voldaan worden.

33 5. Rendementsmodel 5.1 Opbouw rendementsmodel 5.2 Uitgangspunten 5.3 Toepassing rendementsmodel

34 5.1 Opbouw rendementsmodel Om de effecten van de nieuwe werkwijze in kaart te brengen, hebben we een rendementsmodel ontwikkeld waarmee het besparingspotentieel van deze werkwijze in kaart kan worden gebracht. Dit model is opgebouwd uit de volgende onderdelen: Overzicht van processtappen en doorstroompercentages De verschillende stappen van de nieuwe werkwijze zijn in kaart gebracht, op basis van procesomschrijvingen van Stadsring51. Daarbij is per processtap aangegeven hoeveel procent van het aantal aangemelde klanten zich in een bepaalde stap bevindt, en doorstroomt naar een volgende stap. Deze percentages zijn gebaseerd op de pilot-periode waarin de nieuwe werkwijze voor het eerste is ingevoerd. Overzicht van de uitvoeringsorganisatie De manier waarop Stadsring51 de uitvoering organiseert is uitgewerkt in aparte variabelen (aantal aanmeldingen, omvang uitvoeringsorganisatie etc.) De cijfers en de berekende besparing in het model zijn gebaseerd op die van Stadsring51, in het jaar Tijdsbesteding per processtap De berekening van de tijdsbesteding van financieel hulpverleners is gebaseerd op de normtijden die Stadsring51 hanteert in haar dienstverlening en op interviews die wij met medewerkers van Stadsring51 hebben gevoerd.

35 5.2 Uitgangspunten De berekening van het besparingspotentieel dat weergegeven wordt in het rendementsmodel, is gebaseerd op de volgende uitgangspunten: Dienstenaanbod en (administratieve) organisatie Stadsring is basis De verdeling en het aanbod van producten en diensten in de schuldhulpverlening verschilt per gemeente en per uitvoeringsorganisatie. De verdeling en het aanbod in het model is zoals Stadsring51 dit aanbiedt. Dit geldt ook voor de (administratieve) organisatie. Populatie Amersfoort is referentiekader De verdeling en populatie van klanten over de verschillende processtappen is gebaseerd op de verdeling en populatie van de klanten van de schuldhulpverlening in de gemeente Amersfoort. Hanteren van normtijden De tijdsberekening in het rendementsmodel is gebaseerd op de normtijden zoals Stadsring51 die hanteert. Deze normtijden zijn het gevolg van een realistische inschatting van het management van Stadsring51 en worden ook daadwerkelijk gehanteerd in de uitvoering.

36 5.2 Uitgangspunten (vervolg) Ingeregelde organisatie Er is geen leertijd in model opgenomen. De berekening van de tijdsbesteding is gebaseerd op die van een reeds goed ingeregelde organisatie. Constante verdeling populatie De verdeling van het aantal klanten over de verschillende processtappen en diensten, en de doorstroompercentages tussen de verschillende processtappen, is constant. Instroom is uitstroom Processtappen worden in het model volledig doorlopen door alle klanten die instromen in de betreffende stap. Uitval vindt plaats na het doorlopen van de stap, niet tijdens. Inzet vrijwilligers De inzet van vrijwilligers is een essentieel onderdeel van de nieuwe werkwijze. Het rendementsmodel gaat uit van een voldoende beschikbaarheid van vrijwilligers. Met de huidige aanmeldingen zijn er circa 75 vrijwilligers nodig.

37 5.2 Uitgangspunten (vervolg) Productieve uren Het rendementsmodel berekent het besparingspotentieel in productieve uren, exclusief overhead. Er wordt gerekend op basis van inzetbaarheid. Financieel hulpverlener Er wordt in het rendementsmodel geen differentiatie in soorten en schalen financieel hulpverleners toegepast.

38 5.3 Toepassing rendementsmodel Ter illustratie is voor een drietal situaties de benodigde formatie berekend. Onder voorwaarde van de uitgangspunten zoals hiervoor benoemd. Het model is beschikbaar voor verdere uitwerking en berekening van uw eigen situatie. Aantal aanmeldingen Benodigde fte s aanmelding 0,60 1,20 1,90 Benodigde fte s intake en aanpak Benodigde fte s schuldregeling Benodigde fte s stabilisatietraject 1,20 2,40 3,60 0,80 1,60 2,40 1,70 3,40 5,10 Totaal 4,30 8,60 13,00

39 6. Aandachtspunten en aanbevelingen

40 6.1 Aandachtspunten De invoering van klantdifferentiatie leidt tot een verschuiving in het aanbod van diensten. Meer klanten krijgen een aanbod dat gericht is op stabilisatie en het aantal dode paarden in schuldregelingen vermindert. Wel is er een risico van het ontstaan van dode paarden in de stabilisatietrajecten. Stadsring51 probeert dit te voorkomen door middel van het hanteren van normtijden en gesprek over de intentie van het stabilisatie traject. Op dit moment is deze invoering nog te recent om de normtijden te vergelijken met de daadwerkelijke tijden. Zoals gezegd is het invoeren van klantdifferentiatie geen garantie op het voorkomen van recidive. Maar, ook de definitie en meting van recidivisten zal aangepast moeten worden. Immers, na een geslaagde stabilisatie van schulden is het in sommige gevallen misschien mogelijk, en wenselijk, om aanvullend een schuldregeling in te zetten. Een klant zal zich hiervoor opnieuw moeten aanmelden, en wordt in de huidige systematiek daardoor aangemerkt als recidivist (hij komt immers weer langs ), terwijl hier geen sprake hoeft te zijn van nieuwe schulden.

41 6.2 Aanbevelingen Ons onderzoek heeft zich met name gericht op de effecten van klantdifferentiatie op de uitvoeringspraktijk. Daarbij hebben we de tevredenheid van klanten en schuldeisers over klantdifferentiatie niet onderzocht. Naar eigen zeggen van Stadsring51 lijkt de klanttevredenheid in eerste instantie toe te nemen. Het verdient aanbeveling om in de nabije toekomst onderzoeken te doen naar de klanttevredenheid, en de uitkomsten van dit onderzoek te vergelijken met eerdere klanttevredenheidsonderzoeken. Hetzelfde geldt voor de tevredenheid van de schuldeisers. Per slot van rekening zijn ook zij klant in het proces van schuldhulpverlening. Het is het onderzoeken waard om te kijken in hoeverre schuldeisers meer of minder tevreden zijn door deze werkwijze, en welke effecten dit heeft op bijvoorbeeld de mate van acceptatie van minnelijke schuldregelingen.

42 7. Bijlagen

43 7.1 Onderzoeksopzet Tijdens het onderzoek zijn de volgende stappen ondernomen: interviews met directie, administratieve medewerkers, teamleiders en financieel hulpverleners van Stadsring51 interviews met hulpverleners en medewerkers van ketenpartners (Beweging 3.0, Kwintes, Gemeente Amersfoort) Data-analyse van gegevens uit administratie van Stadsring51 (dossieronderzoek naar doorlooptijden, contactmomenten met klanten, tijdsbesteding van hulpverleners)

44 7.2 Bronnen In dit onderzoek is gebruik gemaakt van de volgende bronnen: administratiesystemen Stadsring51 normtijden Stadsring51 jaarverslag 2010 Stadsring51 casebeschrijvingen Stadsring51 Er zijn interviews gehouden met de volgende personen: Annelies Brasjen, Stadsring51 Chantal Steneker, Stadsring51 Geralda Gerritsen, Stadsring51 Gymora Latumahina, Gemeente Amersfoort Öcal Ikiz, Gemeente Amersfoort Ilja van Elburg, Kwintes Inge van de Worp, Stadsring51 Saskia van Moolenbroek, Stadsring51 Sonja van de Hengel, Stadsring51 Wim Jacobs, Beweging3.0

45 7.3 Ontwikkelstappen diagnose-instrument Het diagnose-instrument zoals dat door Stadsring51 wordt gehanteerd is in vier stappen ontwikkeld: 1. Wetenschappelijke verkenning RegioPlan (nov 2010 apr 2011) 2. Consultatie ketenpartners (mrt 2011) 3. Deskundigheidspanel (mei aug 2011) praktijk (schuldhulp, deurwaarder) gedragswetenschap (prof I. Weeda) diensten(non-profit)marketing (R. Schippers) 4. Pilot Stadsring51 (sept 2011 apr 2012) concept instrument (vragenlijsten) Volledige invoering klantdifferentiatie en gebruik diagnose-instrument

46 7.4 Vereisten voor invoering De nieuwe werkwijze kan ook voor andere gemeenten voordelen opleveren. Bij een eventuele invoering van deze werkwijze zijn de onderstaande aandachtspunten van belang: Het betrekken van hulpverleners uit de eigen organisatie én van ketenpartners bij de ontwikkeling van de klantprofielen en de keuzes voor de verschillende trajecten in het hulpaanbod. Gebruik van een diagnose-instrument om klantprofiel te bepalen. Het bespreken van de opbouw en toepassing van het digitale diagnoseinstrument met hulpverleners die bij cliënten betrokken zijn. Een strakke sturing op de dienstverlening in de stabilisatietrajecten, om te voorkomen dat hier dode paarden ontstaan.

47 7.5 Colofon Stadsring51 is in 2011 begonnen met de pilot Hulp die Werkt, waarin de differentiatie in klantprofielen centraal staat. Na een korte proefperiode werken nu alle financieel hulpverleners volgens deze werkwijze. De resultaten van de proefperiode zijn, met steun van het ESF-fonds van de Europese Unie, onderzocht door Hiemstra en de Vries. De in deze presentatie getoonde cijfers zijn gebaseerd op de ervaringen van de proefperiode. Omdat veel schuldhulpverleningstrajecten langdurige trajecten zijn, en er dus nog weinig volledig afgeronde trajecten zijn op basis van deze nieuwe werkwijze, zijn op een aantal plaatsen aannames gedaan. Daarbij is de berekening gebaseerd op het verschil tussen inzet van hulpverleners in de oude en nieuwe werkwijze in zijn totaal. Aangezien de processtappen zelf ook zijn aangepast, is een vergelijking op dat niveau niet mogelijk. Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Joost van Ravesteyn, , joost.vanravesteyn@hiemstraendevries.nl

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Evaluatie schuldhulpverlening

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Evaluatie schuldhulpverlening Gemeente Amersfoort RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4399360 Aan : Gemeenteraad Datum : 31 mei 2013 Portefeuillehouder : Wethouder C.J.M. van Eijk Programma : 11. Werk en

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

We bieden nu ook oplossingen aan mensen die niet direct door kunnen naar een schuldregeling. Binnen twee weken weet mijn cliënt waar hij aan toe is

We bieden nu ook oplossingen aan mensen die niet direct door kunnen naar een schuldregeling. Binnen twee weken weet mijn cliënt waar hij aan toe is We bieden nu ook oplossingen aan mensen die niet direct door kunnen naar een schuldregeling. Binnen twee weken weet mijn cliënt waar hij aan toe is Voor iedere schuldhulporganisatie die betere resultaten

Nadere informatie

december Totaal behandeld

december Totaal behandeld Schuldhulpverlening In 2015 is besloten om met ingang van 2015 geen afzonderlijk jaarverslag over schuldhulpverlening op te stellen, maar de resultaten in een bijlage op te nemen bij de Marap. In 2015

Nadere informatie

Cijfers Schuldhulpverlening 2016

Cijfers Schuldhulpverlening 2016 Cijfers Schuldhulpverlening 2016 1. Aanmeldingen In 2016 zien we weer een lichte stijging van het aantal klanten dat voor een eerste gesprek aan onze balie is gekomen. We hebben in 2016 ingestoken op vindbaarheid,

Nadere informatie

Tijdens het gesprek komen de inkomsten, uitgaven, achterstanden en/of schulden aan bod en ook de reden voor aanmelding.

Tijdens het gesprek komen de inkomsten, uitgaven, achterstanden en/of schulden aan bod en ook de reden voor aanmelding. Budget Support 1. Aanmelding Uiteraard begint het bij de aanmelding van de klant bij Budget Support. Dit kan de klant doen door langs te komen op kantoor, telefonisch, per e-mail of via het contactformulier

Nadere informatie

Het college van de gemeente Geldermalsen;

Het college van de gemeente Geldermalsen; Het college van de gemeente Geldermalsen; gelet op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het raadsbesluit van 27 juni 2017 waarbij het Beleidsplan Schuldhulpverlening is vastgesteld en artikel 4:81

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team ST_PU_KZ Plan buurtgericht werken schuldhulpverlening 1- Notagegevens Notanummer 2009.216772 Datum 26-8-2009 Programma: 09. Werk en inkomen

Nadere informatie

Budgetbeheer Nieuwe Stijl Tynaarlo Eindevaluatie pilot

Budgetbeheer Nieuwe Stijl Tynaarlo Eindevaluatie pilot Budgetbeheer Nieuwe Stijl Tynaarlo Eindevaluatie pilot Budgetbeheer Nieuwe Stijl Tynaarlo Eindevaluatie pilot Henrike Nijhof Gemeentelijke Kredietbank Assen In samenwerking met Gemeente Tynaarlo Assen,

Nadere informatie

COLLECTIEF SCHULDREGELEN & JONGEREN PERSPECTIEF FONDS

COLLECTIEF SCHULDREGELEN & JONGEREN PERSPECTIEF FONDS COLLECTIEF SCHULDREGELEN & JONGEREN PERSPECTIEF FONDS It takes a city to solve debt PROJECTMANAGERS: N HENDRIKS (CS) & I. LEENVAART (JPF) NVVK STUDIEDAG 6 NOV. 2018 SCHULDENLAB070? Actieorganisatie Publiek

Nadere informatie

Notitie Schulddienstverlening

Notitie Schulddienstverlening Notitie Schulddienstverlening 2017-2020 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Terminologie... 3 2. Pilot Ketensamenwerking Armoedebestrijding... 4 3. Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)... 4 3.1 doelstellingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Schulden, hoe kom ik ervan af? Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden?

Inhoudsopgave. Schulden, hoe kom ik ervan af? Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden? met schulden Inhoudsopgave 3 Schulden, hoe kom ik ervan af? 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 Ik kan de rekeningen niet meer betalen. Wat nu? Wat kan ik zelf doen aan mijn schulden? Bij wie kan ik terecht voor

Nadere informatie

Congres Sociale zekerheid in beweging

Congres Sociale zekerheid in beweging Kluwerschulinck.nl Congres Sociale zekerheid in beweging De werkwijze en succesvolle aanpak van de Kredietbank Groningen 2 1 Groningse Kredietbank (GKB) Onderdeel van de dienst Sociale Zaken en Werk van

Nadere informatie

Beschermingsbewind. Informatie- en aanmeldingspakket

Beschermingsbewind. Informatie- en aanmeldingspakket Beschermingsbewind Inhoudsopgave Wat is beschermingsbewind?... 3 Wat kost een beschermingsbewind?... 3 Beschermingsbewind in de praktijk, hoe werkt het?... 4 Overige informatie... 7 Aanmeldingsformulier...

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

PRAKTIJKGERICHTE SCHULDHULPVERLENING

PRAKTIJKGERICHTE SCHULDHULPVERLENING PRAKTIJKGERICHTE SCHULDHULPVERLENING DÉ OPLEIDING DIE DE THEORIE DIRECT TOEPASBAAR MAAKT IN DE PRAKTIJK EN DE PRAKTIJK RUIMSCHOOTS AAN BOD LAAT KOMEN IN DE THEORIE. GiB training en advies heeft de opleiding

Nadere informatie

Gevangen in Schuld. over de uitzichtloze schuldsituaties van cliënten van de verslavingsreclassering. door Marc Anderson

Gevangen in Schuld. over de uitzichtloze schuldsituaties van cliënten van de verslavingsreclassering. door Marc Anderson Gevangen in Schuld over de uitzichtloze schuldsituaties van cliënten van de verslavingsreclassering door Marc Anderson Hoe vorm te geven aan een sluitende aanpak van problematische schulden bij cliënten

Nadere informatie

Raadsfractie t.a.v. mevrouw D. Huysse van GroenLinks en de heer M. Brander van PvdA. Geachte mevrouw Huysse en de heer Brander,

Raadsfractie t.a.v. mevrouw D. Huysse van GroenLinks en de heer M. Brander van PvdA. Geachte mevrouw Huysse en de heer Brander, Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie t.a.v. mevrouw D. Huysse van GroenLinks en de heer M. Brander van PvdA Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail

Nadere informatie

Welzijn Ouderen. Schuldhulpverlening. Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u!

Welzijn Ouderen. Schuldhulpverlening. Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Welzijn Ouderen Thuisadministratie Schuldhulpverlening Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Schuldhulpverlening Ik geef maandelijks

Nadere informatie

in Gemeente Ridderkerk

in Gemeente Ridderkerk in Gemeente Ridderkerk Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inzet dienstverlening en resultaten 1.1 Dienstverlening PLANgroep in Gemeente Ridderkerk 1.2 Instroomcijfers aanmeldingen 1.3 Beschikkingen en doorlooptijden

Nadere informatie

BELEIDSREGELS SCHULDHULPVERLENING GEMEENTE MONTFOORT

BELEIDSREGELS SCHULDHULPVERLENING GEMEENTE MONTFOORT BELEIDSREGELS SCHULDHULPVERLENING GEMEENTE MONTFOORT 1 Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Montfoort 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Montfoort Gelet op: de Algemene

Nadere informatie

Schulddienstverlening. (SDV) Hoe werkt dat?

Schulddienstverlening. (SDV) Hoe werkt dat? Schulddienstverlening (SDV) Hoe werkt dat? Schulddienstverlening Bestaat uit een front-, mid- en backoffice Is onderdeel van de sector Z&I Gestationeerd in Mercado vloerveld 3b Balie SDV zit in het Stadskantoor

Nadere informatie

Een goede aansluiting voorkomt vertraging. Deel 2. Inwoners, afdeling Budgetondersteuning Inburgering en Sociale recherche

Een goede aansluiting voorkomt vertraging. Deel 2. Inwoners, afdeling Budgetondersteuning Inburgering en Sociale recherche datum februari 0 versie Auteur(s) I. Dudink M. Loeven WSNP BEWINDVOERING Een goede aansluiting voorkomt vertraging Deel Inwoners, afdeling Budgetondersteuning Inburgering en Sociale recherche bezoekadres

Nadere informatie

WERKPROCES BESCHERMINGSBEWIND

WERKPROCES BESCHERMINGSBEWIND WERKPROCES BESCHERMINGSBEWIND Bij Budgetcoach Limburg werken wij met een vastgelegd werkproces, hiermee is de uitvoering van het werk meetbaar en controleerbaar. In het proces zijn activiteiten, procedures

Nadere informatie

Schuldbemiddeling. Hulp bij financiële problemen

Schuldbemiddeling. Hulp bij financiële problemen Schuldbemiddeling Hulp bij financiële problemen Schuldbemiddeling Hulp bij financiële problemen Als u te maken heeft met financiële problemen, schakel dan op tijd deskundige hulp in. Hoe eerder hoe beter.

Nadere informatie

Schulddienstverlening

Schulddienstverlening Schulddienstverlening Afdeling Inkomensondersteuning Eenheid Sociale Zaken en Werkgelegenheid Gemeente Zwolle Januari 2013 Regina Koudijs Inhoud presentatie Algemeen Doelgroep Hoofddoel schulddienstverlening

Nadere informatie

Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft

Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft De toestroom van beschermingsbewind neemt aanzienlijk toe. Een groei van het aantal mensen onder bewind waar u

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Schuldhulpverlening. Leidschendam-Voorburg

Samenwerkingsovereenkomst Schuldhulpverlening. Leidschendam-Voorburg 3 ^ ^ / 00Ü944O83 2 A JAN.21114 Gemeente Leidschendam-Voorburg vhomes /""N y wonen leven W O O n l n V B 8 t «Samenwerkingsovereenkomst Schuldhulpverlening Leidschendam-Voorburg Gemeente Leidschendam-Voorburg,

Nadere informatie

Het college heeft besloten tot vaststelling van de regeling schuldhulpverlening 2017 en verder.

Het college heeft besloten tot vaststelling van de regeling schuldhulpverlening 2017 en verder. Samenvatting Het college heeft besloten tot vaststelling van de regeling schuldhulpverlening 2017 en verder. Daarnaast is besloten tot het verlenen van mandaat aan de Kredietbank Limburg voor het indienen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013. Uw partner in schuldhulpverlening. Gemeente Ridderkerk

JAARVERSLAG 2013. Uw partner in schuldhulpverlening. Gemeente Ridderkerk JAARVERSLAG 2013 Uw partner in schuldhulpverlening Gemeente Ridderkerk Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Aanmeldingen & inzet dienstverlening 4 1.1 Aanmeldingen en aantal dossiers 4 1.2 Dienstverlening PLANgroep

Nadere informatie

Beleidsplan Schuldhulpverlening Venray

Beleidsplan Schuldhulpverlening Venray Beleidsplan Schuldhulpverlening Venray 2012-2015 Februari 2012 1 Inhoudsopgave Aanleiding p. 3 Visie p. 3 Doelen p. 3 Wat willen we bereiken en hoe willen we dit bereiken p. 3 Financiële dekking en risico

Nadere informatie

JAARVERSLAG Uw partner in schuldhulpverlening. Gemeente Nederweert

JAARVERSLAG Uw partner in schuldhulpverlening. Gemeente Nederweert JAARVERSLAG 2013 Uw partner in schuldhulpverlening Gemeente Nederweert Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Aanmeldingen & inzet dienstverlening 4 1.1 Aanmeldingen en aantal dossiers 4 1.2 Dienstverlening PLANgroep

Nadere informatie

Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann. Naar efficiënter werken met klantprofielen

Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann. Naar efficiënter werken met klantprofielen Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann Naar efficiënter werken met klantprofielen Achtergrond Uitvoering schuldhulpverlening in transitie Loslaten beleidsdoel iedereen schulden vrij Bezuinigingen Toename

Nadere informatie

Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening

Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening *BI.0170008* NOTA VOOR DE RAAD Datum: 23 januari 2017 Nummer raadsnota: BI.0170008 Onderwerp: beleidsplan schuldhulpverlening 2017-2020 Portefeuillehouder: Vissers Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening

Nadere informatie

Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde

Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Werknemers met financiële problemen: het aantal groeit, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Natuurlijk

Nadere informatie

1 Achtergronden van problematische schulden 15

1 Achtergronden van problematische schulden 15 Inhoud Studiewijzer 11 1 Achtergronden van problematische schulden 15 1.1 Schulden en de huidige samenleving 16 1.2 Trends en tendensen in de samenleving 22 1.3 Disfunctionerende (overheids)instanties

Nadere informatie

RAPPORTAGE MESIS 2017:

RAPPORTAGE MESIS 2017: RAPPORTAGE MESIS 2017: In onderstaande tabellenrapportage worden de belangrijkste uitkomsten van Mesis voor het jaar 2017 gepresenteerd. In totaal is het instrument door 3181 cliënten volledig doorlopen.

Nadere informatie

Schulden? Pak ze snel aan

Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan Als u rekeningen niet of niet op tijd betaalt of een lening niet aflost, dan krijgt u schulden. Kunt u langere tijd geen rekeningen betalen of geen schulden

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12 Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 26-06-2012 Onderwerp: Beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening Aan de raad. Beslispunten 1. Het beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland Rapport Gemeentelijke Ombudsman Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland 7 november 2008 RA0831232 Samenvatting Een inwoner

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek schuldhulpverlening

Klanttevredenheidsonderzoek schuldhulpverlening Klanttevredenheidsonderzoek schuldhulpverlening Gemeente Pijnacker-Nootdorp mei 2015 Versie 23-06-15 Andrew Britt, Naomi Meys Projectnummer: 107748 Correspondentienummer: DH-2105-4345 INHOUD HOOFDSTUK

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Namens de fractie van de PvdA. Siebren Buist. Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie)

Schriftelijke vragen. Namens de fractie van de PvdA. Siebren Buist. Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie) Schriftelijke vragen Reg. Nr. 2015-06 (in te vullen door de griffie) Datum: 27-05-2015 (in te vullen door de griffie) Van: PvdA (in te vullen door de aanvrager) Aan: College via Ben van Zuthem Onderwerp:

Nadere informatie

Thuisadministratie & Budgetbegeleiding

Thuisadministratie & Budgetbegeleiding Thuisadministratie & Budgetbegeleiding Informatie voor Verwijzers Waarom deze folder? Professionals in de hulpverlening, de dienstverlening, het welzijnswerk, de eerstelijns gezondheidszorg en vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

Beleidsregels integrale schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein

Beleidsregels integrale schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein Beleidsregels integrale schuldhulpverlening Gemeente IJsselstein Mei 2012 1 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen...3 Artikel 2. Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening...3 Artikel 3. Aanbod schuldhulpverlening...3

Nadere informatie

Hulp die werkt. Beleidsplan integrale schuldhulpverlening

Hulp die werkt. Beleidsplan integrale schuldhulpverlening Hulp die werkt Beleidsplan integrale schuldhulpverlening 2012-2015 Concept 24 mei 2012 1 Inhoudsopgave Inleiding: van visie naar implementatie 3 1. Uitvoering in dynamische context 4 1.1. Huidige situatie

Nadere informatie

Integrale schulddienstverlening

Integrale schulddienstverlening Integrale schulddienstverlening WELKOM 27 september 2012 Wat gaan we doen? Welkom Beleidskeuze schulddienstverlening, wethouder Margreet de Leeuw Essentie nieuwe wet + laatste cijfers, Joke de Kock Project

Nadere informatie

Deel I Visie op geld en schulden 25

Deel I Visie op geld en schulden 25 Voorwoord 17 Inleiding 21 Deel I Visie op geld en schulden 25 Inleiding 27 1 Geld 31 1.1 Inleiding 31 1.2 Geld als sociaal verschijnsel 31 1.3 Geld als economisch verschijnsel 33 1.4 De geschiedenis van

Nadere informatie

NU WEET IK HOE IK MIJN SCHULDEN GA AANPAKKEN. Gericht aan de slag met uw financiën. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN

NU WEET IK HOE IK MIJN SCHULDEN GA AANPAKKEN. Gericht aan de slag met uw financiën. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN 1 NU WEET IK HOE IK MIJN SCHULDEN GA AANPAKKEN. Gericht aan de slag met uw financiën. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN DE WEG NAAR SCHULDHULPVERLENING Heeft u schulden of financiële problemen?

Nadere informatie

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening CVDR Officiële uitgave van Maassluis. Nr. CVDR613378_1 18 oktober 2018 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis houdende regels omtrent schuldhulpverlening

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Uw partner in schuldhulpverlening Gemeente Boxmeer

JAARVERSLAG 2013 Uw partner in schuldhulpverlening Gemeente Boxmeer Reg.nr.: I-SZ/2014/857 / RIS 2014-436 JAARVERSLAG 2013 Uw partner in schuldhulpverlening Gemeente Boxmeer Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Aanmeldingen & inzet dienstverlening 4 1.1 Aanmeldingen en aantal

Nadere informatie

Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde

Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Werknemers met financiële problemen: het aantal groeit, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Natuurlijk

Nadere informatie

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie!

Armoedebeleid. Welkom bij deze presentatie! Armoedebeleid Welkom bij deze presentatie! Algemeen Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

SCHULDHULPVERLENING september 2013 1

SCHULDHULPVERLENING september 2013 1 SCHULDHULPVERLENING september 2013 1 2 Inhoudsopgave Als schulden een probleem worden... 4 Hoe vraag ik schuldhulpverlening aan? 5 Wanneer kom ik in aanmerking voor schuldhulpverlening? 5 Waaruit bestaat

Nadere informatie

Werkafspraken tussen Schulddienstverlening Zwolle, Gemeente Hattem, Triada, Vérian en Stichting Welzijn Hattem.

Werkafspraken tussen Schulddienstverlening Zwolle, Gemeente Hattem, Triada, Vérian en Stichting Welzijn Hattem. Werkafspraken tussen Schulddienstverlening Zwolle, Gemeente Hattem, Triada, Vérian en Stichting Welzijn Hattem. Gemeente Hattem wil in het kader van Armoedebestrijding meerdere vindplaatsen activeren.

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. college: college van burgemeester en wethouders van Velsen; b. inwoner:

Nadere informatie

Het college stelt de raad voor hiermee de vijfde aanbeveling uit het raadsvoorstel als afgedaan te beschouwen.

Het college stelt de raad voor hiermee de vijfde aanbeveling uit het raadsvoorstel als afgedaan te beschouwen. Typ teksttyp teksttyp tekst 030 Retouradres Postbus 12610, 2500 DK Den Haag Aan: de Gemeenteraad RIS 294248 Contactpersoon Datum 24 mei 2016 Dienst Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Afdeling Beleid

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING...

INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER SAMENVATTING DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... INHOUDSOPGAVE 1. LEESWIJZER... 2 2. SAMENVATTING... 2 3. DOELSTELLINGEN EN KWALITEITSBORGING... 4 4. DE WET GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING... 4 4.1 Integrale aanpak... 4 4.2 Termijnen... 4 4.3 Doelen

Nadere informatie

Netwerkdossier Gemeente Valkenswaard Signaleringsoverleg 2013

Netwerkdossier Gemeente Valkenswaard Signaleringsoverleg 2013 Lumens 6 Valkenswaard Netwerkdossier Gemeente Valkenswaard Signaleringsoverleg 03 Inleiding Vanaf mei 0 is het Woonoverlastteam en het Verbeterteam samengevoegd tot het Breed Signaleringsoverleg. In 03

Nadere informatie

Schuldhulp- verlening

Schuldhulp- verlening Schuldhulpverlening De gemeente Nederweert kan u helpen een problematische schuldsituatie op te lossen of in de toekomst te voorkomen. Dit noemen we ook wel schuldhulpverlening. We zijn verantwoordelijk

Nadere informatie

Beleidsregels Schuldhulpverlening

Beleidsregels Schuldhulpverlening Beleidsregels Schuldhulpverlening Het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem; - gezien het voorstel van 11 december 2012; - gelet op artikel 147 lid 3 van de Gemeentewet; besluit vast

Nadere informatie

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening 2016-2020 Gemeente Boxmeer

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening 2016-2020 Gemeente Boxmeer Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening 2016-2020 Gemeente Boxmeer Januari 2016 Kenmerk: I-SZ/2015/3138 / RIS 2016-122 (Bijlage 1) . Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening 2016-2020 Gemeente Boxmeer

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens

Nadere informatie

Het voorgesprek. Welkom

Het voorgesprek. Welkom Het voorgesprek Welkom U heeft zicht aangemeld bij de gemeente voor Schuldhulpverlening, omdat u vindt dat u geen controle hebt over uw geld en uw uitgaven. Of u hebt van iemand gehoord dat u hulp kunt

Nadere informatie

Agendapunt: 19 No. 50/'12. Dokkum, 24 april 2012. ONDERWERP: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Agendapunt: 19 No. 50/'12. Dokkum, 24 april 2012. ONDERWERP: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Agendapunt: 19 No. 50/'12 Dokkum, 24 april 2012 ONDERWERP: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening SAMENVATTING: Als gevolg van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (per 1 juli 2012), krijgen gemeenten

Nadere informatie

Evaluatie schuldhulpverlening

Evaluatie schuldhulpverlening Bijlage 4. Evaluatie schuldhulpverlening Inleiding Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de schuldhulpverlening en preventie. Wij willen niet dat schulden een belemmering vormen voor participatie.

Nadere informatie

Workshop Hoe kom ik uit de schulden?

Workshop Hoe kom ik uit de schulden? Workshop Hoe kom ik uit de schulden? Hoe kan een beschermingsbewindvoerder daarbij helpen Wim Peeters beschermingsbewindvoerder Even voorstellen Wim Peeters oprichter Bolwerk bewindvoering > 30 jaar (commercieel)management

Nadere informatie

Beleidsregels Schuldhulpverlening

Beleidsregels Schuldhulpverlening Beleidsregels Schuldhulpverlening WETSTECHNISCHE INFORMATIE Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie : Samenwerkingsorgaan Volkskredietbank Noord-Oost Groningen Officiële naam regeling : Beleidsregels

Nadere informatie

Bijlage: evaluatie schuldhulpverlening

Bijlage: evaluatie schuldhulpverlening Bijlage: evaluatie schuldhulpverlening 1. Aanleiding De laatste jaren zijn er in Moerdijk veel ontwikkelingen geweest op het gebied van schuldhulpverlening. Nadat per 1 april 2011 de uitvoeringstaken van

Nadere informatie

In het beleidsplan is de monitoring van een aantal gegevens opgenomen die onder dit hoofdstuk worden weergegeven en waar nodig worden toegelicht.

In het beleidsplan is de monitoring van een aantal gegevens opgenomen die onder dit hoofdstuk worden weergegeven en waar nodig worden toegelicht. RIS.7148 Evaluatie schulddienstverlening 2014 Inleiding De evaluatie schulddienstverlening voor het jaar 2014 valt onder het eerste jaar van het beleidsplan 2014-2018. Dit betekent dat de onderdelen die

Nadere informatie

MANAGEMENT-RAPPORTAGE MESIS Gedragsdimensies. 1.2 Omgevingsfactoren

MANAGEMENT-RAPPORTAGE MESIS Gedragsdimensies. 1.2 Omgevingsfactoren MANAGEMENT-RAPPORTAGE MESIS 2016 In onderstaande tabellenrapportage worden de belangrijkste uitkomsten van Mesis voor het jaar 2016 gepresenteerd. In totaal is het instrument door 6.580 cliënten volledig

Nadere informatie

Effectieve schuldhulp, een stand van zaken

Effectieve schuldhulp, een stand van zaken Seminariereeks sociaal werk de toekomst in! Effectieve schuldhulp, een stand van zaken Dr. Nadja Jungmann Een organisatie van de Master in het sociaal werk en sociaal beleid (KU Leuven i.s.m. hogescholen)

Nadere informatie

Integrale Schuldhulpverlening

Integrale Schuldhulpverlening Integrale Schuldhulpverlening 1 2 Wat doen wij? Door allerlei oorzaken kunnen er financiële problemen of schulden ontstaan. Bijvoorbeeld u krijgt te maken met een plotselinge daling van het inkomen of

Nadere informatie

Was / Wordt-lijst beleidsplan ISHV

Was / Wordt-lijst beleidsplan ISHV 1. Appingedam Besproken in raad d.d. 21 januari 2016. Stemt in met voorgestelde wijzigingen. Beleid sluit aan bij gemeentelijk armoedebeleid. Verdere opmerkingen: Versterken van samenwerking tussen organisaties;

Nadere informatie

1. Onderwerp Schuldhulpverlening

1. Onderwerp Schuldhulpverlening Naam: Functie: dr.ir. M. van Lieshout Onderzoeker-secretaris Rekenkamer Zaaknr: 273186 Betreft: Concept onderzoeksvoorstel Schuldhulpverlening juni 2018 1. Onderwerp Schuldhulpverlening 2. Aanleiding en

Nadere informatie

Purmerend, 3. Voor welke doelgroep willen we schuldhulpverlening aanbieden?

Purmerend, 3. Voor welke doelgroep willen we schuldhulpverlening aanbieden? Agendanummer: 1109 Registratienummer: 602120 Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: Inleiding De beleidsinzet en de wijze van uitvoering van schuldhulpverlening moeten

Nadere informatie

in gemeente Nederweert

in gemeente Nederweert in gemeente Nederweert Inhoudsopgave Voorwoord 1. Samenvatting 2. Inzet dienstverlening en resultaten 2.1 Dienstverlening PLANgroep in gemeente Nederweert 2.2 Instroomcijfers aanmeldingen 2.3 Beschikkingen

Nadere informatie

Peter Hoornweg. Budgetlinkdag

Peter Hoornweg. Budgetlinkdag Peter Hoornweg Budgetlinkdag Even voorstellen 2016-2018 2019 en verder Rotonde Gedeelde overhead SHFH Stichting.. Denkframe Deel 1 van de presentatie: Schuldoplossende maatregelen: begeleiding, schuldhulpverlening

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Tiel

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Tiel Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Het college van burgemeester en wethouders van de ; gelet op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Renkum 2012 e.v.

Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Renkum 2012 e.v. Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Renkum 2012 e.v. Artikel 1. Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: college:college van burgemeester en wethouders van de gemeente Staphorst waarmee de GKB een

Nadere informatie

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Gemeente Oss Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Robert Peters Neeltje van Haandel 3 december 2017 Duurzame Financiële Dienstverlening voor de inwoners van Oss 1. Aanleiding: de kosten en kwaliteit

Nadere informatie

Aan de slag met je schulden

Aan de slag met je schulden Aan de slag met je schulden De stappen van een schuldregeling voor jou op een rij STADSBANK OOST NEDERLAND - SCHULDEN OPLOSSEN De stappen van een schuldregeling 1 Opstartfase 2 Start schuldregeling Je

Nadere informatie

KOSTENEFFECTIVITEIT RE-INTEGRATIETRAJECTEN

KOSTENEFFECTIVITEIT RE-INTEGRATIETRAJECTEN Gepubliceerd in: Maandblad Reïntegratie nr. 9, 2007, p. 6-10 KOSTENEFFECTIVITEIT RE-INTEGRATIETRAJECTEN Drs. Maikel Groenewoud 2007 Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds Voorburgwal 35 1012 RD Amsterdam

Nadere informatie

Mesis Mesis 3.0.

Mesis Mesis 3.0. Mesis 3.0 www.mesis.nu Mesis 3.0 informatie@mesis.nu De kracht van Mesis voor uw organisatie Mesis 3.0 Nieuwe gebruikers: beschermingsbewindvoerders, wijkteams en anderen De aanpak van schulden is een

Nadere informatie

Optimaliseren van zorglogistieke processen. YolandaVeerhuis Afdelingsmanager polikliniek Spaarnepoort

Optimaliseren van zorglogistieke processen. YolandaVeerhuis Afdelingsmanager polikliniek Spaarnepoort Optimaliseren van zorglogistieke processen YolandaVeerhuis Afdelingsmanager polikliniek Spaarnepoort Inhoud Beschrijving afdeling en doelgroep Doel: Grip op proces houden Doelstellingen project Stuurgroep

Nadere informatie

Aanleiding. Ontwikkeling kosten bewindvoering. Astitel 2009/ / / / / / / / / /05

Aanleiding. Ontwikkeling kosten bewindvoering. Astitel 2009/ / / / / / / / / /05 Gemeente Nijmegen Astitel Aanleiding 1600 Ontwikkeling kosten bewindvoering 1400 1200 1000 800 600 400 200 0 2009/01 2010/01 2011/01 2012/01 2013/01 2014/01 2014/02 2014/03 2014/04 2014/05 Gemeente Nijmegen

Nadere informatie

Schuldhulpverlening met drie bruikbare casussen

Schuldhulpverlening met drie bruikbare casussen Schuldhulpverlening met drie bruikbare casussen Nadja Jungmann Tamara Madern Over de auteurs Dr. Nadja Jungmann is lector Schulden en incasso aan Hogeschool Utrecht, verkozen tot de lector van het jaar

Nadere informatie

U wilt uw schulden wegwerken

U wilt uw schulden wegwerken U wilt uw schulden wegwerken Wij helpen u daarbij gemeente Heumen gemeente Heumen Hebt u schulden en komt u er niet meer uit? Dan is het de hoogste tijd dat u in actie komt! Niemand kan uw geldproblemen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Hilversum Gelet op artikel 2 en 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening,

Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Hilversum Gelet op artikel 2 en 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, C:\WINDOWS\TEMP\convert13936.doc Beheerder: B&P M. van Diemen Versie: 1.0 Status: geactualiseerd Versiedatum: 07-08-2012 Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Hilversum Gelet op artikel 2 en 3 van

Nadere informatie

Zorgverzekeraars en schulden

Zorgverzekeraars en schulden Zorgverzekeraars en schulden Saskia van Rij Voorbeelden van projecten van Zilveren Kruis Martin Suithoff Natalie Eilander Trinh Ho Si / Reina Otto 2 nov 2017 Pieter in 't Hout Anna Potijk Enig idee waarom

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Effecten in de praktijk Roeland van Geuns Lector armoede en participatie, Hogeschool van Amsterdam INHOUD 1. Armoede en schulden: en paar cijfers? 1. Effecten armoede 2.

Nadere informatie

ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam

ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam PROBLEMATISCHE SCHULDEN EN ZELFREDZAAMHEID in Amsterdam oktober 2013 Steeds meer mensen hebben schulden en de schulden die zij hebben zijn groter dan voorheen. In 2012 melden 11% meer mensen zich bij kredietbanken

Nadere informatie

Aan: de leden van de Commissie Welzijn ten behoeve van de vergadering van 23 januari 2012 Onderwerp: Voedselbank Teylingen

Aan: de leden van de Commissie Welzijn ten behoeve van de vergadering van 23 januari 2012 Onderwerp: Voedselbank Teylingen MEMO Aan: de leden van de Commissie Welzijn ten behoeve van de vergadering van 23 januari 2012 Onderwerp: Voedselbank Teylingen Geachte leden van de Commissie Welzijn, Bij de behandeling van de programmabegroting

Nadere informatie

Beleidsplan schulddienstverlening 2012-2015. Naar selectieve instroom en snelle uitstroom

Beleidsplan schulddienstverlening 2012-2015. Naar selectieve instroom en snelle uitstroom Beleidsplan schulddienstverlening 2012-2015 Naar selectieve instroom en snelle uitstroom Juli 2012 Inleiding: De aanleiding om te komen tot een plan was dat de gemeente constateerde dat zij te vaak probeerde

Nadere informatie

AANMELDINGS- EN INTAKEFORMULIER INKOMENSBEHEER

AANMELDINGS- EN INTAKEFORMULIER INKOMENSBEHEER AANMELDINGS- EN INTAKEFORMULIER INKOMENSBEHEER Dit aanmeldformulier bestaat uit acht stappen. Als u vragen heeft over het invullen van dit formulier, kunt u contact opnemen met Heine Beschermingsbewind

Nadere informatie

Volkskredietbank Noord-Oost Groningen. Financiële hulp op maat

Volkskredietbank Noord-Oost Groningen. Financiële hulp op maat Volkskredietbank Noord-Oost Groningen Financiële hulp op maat Vindt u het moeilijk maandelijks rond te komen? Heeft u problemen om uw schulden af te lossen? Wilt u uw geldzaken (weer) op orde krijgen,

Nadere informatie

Factsheet. Inleiding. Thema Werkgelegenheid

Factsheet. Inleiding. Thema Werkgelegenheid Factsheet Thema Werkgelegenheid Inleiding Rotterdam wil dromers, denkers en doeners ondersteunen bij het realiseren van ideeën en initiatieven waarmee maatschappelijke vraagstukken in de stad worden aangepakt.

Nadere informatie

Schuldhulpverlening in Almere. Hoe werkt dat?

Schuldhulpverlening in Almere. Hoe werkt dat? Schuldhulpverlening in Almere Hoe werkt dat? Ik heb schulden. Hoe kan ik dat veranderen? Steeds meer Almeerders hebben schulden. De meeste mensen willen deze het liefst zelf oplossen, maar helaas lukt

Nadere informatie

UIT DE SCHULDEN Wegwijs in de schuldhulpverlening

UIT DE SCHULDEN Wegwijs in de schuldhulpverlening UIT DE SCHULDEN Wegwijs in de schuldhulpverlening I wegwijs in de schuldhulpverlening I Ten geleide Dit is een publicatie van de Gemeente Roermond, sector Burgers en Samenleving, afdeling Sociale Zaken.

Nadere informatie