Directie Human Resources Brussel, 10 september 2003 HR.222 Sectie 53 Tel. 911/63571 BERICHT Nr. 45 HR 9e bijvoegsel bij bericht 39PP/2000

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Directie Human Resources Brussel, 10 september 2003 HR.222 Sectie 53 Tel. 911/63571 BERICHT Nr. 45 HR 9e bijvoegsel bij bericht 39PP/2000"

Transcriptie

1 NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN Directie Human Resources Brussel, 10 september 2003 HR.222 Sectie 53 Tel. 911/63571 BERICHT Nr. 45 HR 9e bijvoegsel bij bericht 39PP/2000 Uitreiking : - Bericht : 999 : 0 (reserve : HR.222 : 15 ex.) - Bijlage : Typelijst nr. T15/009 (reserve : HR.222 : 15 ex.) SELECTIEPROEVEN PERSONEEL VAN DE BEWEGING AANPASSING VAN HET PROGRAMMA Zoals aangekondigd met het bericht 21 PP/2002 wordt het uitvoerig programma van het vak "Algemene reglementering N, II en TR met betrekking tot het treinverkeer en de veiligheid van de treinen" dat is voorzien in de eerste en tweede zitting van de selectieproeven van de eerste en tweede groep van de bevorderingsonderafdeling "Personeel van de beweging" periodiek gewijzigd. De geadresseerden die voor de uitreiking van de voormelde bundel in aanmerking komen zullen als bijlage bij dit bericht de te vervangen bladzijden ontvangen betreffende de tot stand gekomen wijzigingen tot 1 juli * * * De onmiddellijke chefs moeten onverwijld het personeel onder hun gezag inlichten over het verschijnen van dit bericht. Deze verplichting geldt eveneens ten overstaan van het personeel dat tijdelijk uit de dienst verwijderd is wegens ziekte, kwetsuur, loopbaanonderbreking, verlof, verlof zonder bezoldiging, beschikbaarheidsverlof of detachering naar een organisme buiten de Maatschappij. de directeur-generaal, T. VAN DEN BERGHEN

2 TOEGANG TOT DE GRADEN VAN ONDERBUREAUCHEF, BUREAUCHEF, AFDELINGSSECRETARIS EN GELIJKGESTELDE GRADEN Tabel van de van kracht zijnde bijvoegsels bij bericht 39 PP/2000. Nr. van het bijvoegsel Nr. en jaar van het bericht Wijzigingen 1 16 PP/2001 Aanpassing van de uitvoerige programma's 2 18 PP/2002 Aanpassing van de gedetailleerde programma s van de bevorderingsonderafdeling "Personeel van de ontvangsten" 3 20 PP/2002 Aanpassing van de gedetailleerde programma s "Tekenpersoneel" 4 21 PP/2002 Aanpassing van de gedetailleerde programma s "Personeel van de beweging" 5 42 PP/2002 Aanpassing van de gedetailleerde programma s "Personeel van de beweging" 6 52 PP/2002 Toekenningsvoorwaarden van bepaalde vrijstellingen 7 4 HR/2003 Afschaffing van de graden "boekhoudkundig(e) secretaris(esse) (persoonlijke titel)" en "politiechef" Inlassing van de graad "eerste veiligheidsbediende" 8 14 HR/2003 Aanpassing van de uitvoerige programma's 9 Aanpassing van de uitvoerige programma's van de bevorderingsonderafdeling "Personeel van de beweging"

3 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 1 Uitvoerig programma van het vak "ALGEMENE REGLEMENTERING N, II en TR MET BETREKKING TOT HET TREINVERKEER EN DE VEILIGHEID VAN DE TREINEN" Reglement en Bundel Titel en/of hoofdstuk ARE Inrichting en uitvoering van de 1 Terminologie. rangeringen. 2 Bevoegdheden Verantwoordelijkheid van het personeel. 3 Modaliteiten bij het uitvoeren van rangeringen. 4 Koppelen - Ontkoppelen. 5 Stuiting van de voertuigen Bescherming en rangschikking : zendingen met gevaarlijke goederen, breekbare zendingen en gewone zendingen. 6 Bijzondere voorschriften bij de verschillende categorieën rangeringen. 7 Immobiliseren van stilstaande stellen. 8 Beveiliging van het personeel. ARE Inrichting van de dienst der 1 Terminologie. treinen - Gemeenschappelijke 2 Organisatie en inleggen. bepalingen. 3 Opstellen van de dienstregelingen. 4 Publicatie van de dienstregelingsdocumenten. 5 Uitzonderlijke stilstanden van de treinen. ARE Begeleiding en uitrusting van 1 Begeleiding van de reizigerstreinen. de treinen. 2 Begeleiding van de goederentreinen en de diensttreinen. 3 Gemeenschappelijke bepalingen. 4 Uitrusting van de treinen. ARE Coördinatie van de werken en 1 Basisprincipes. het treinverkeer. 2 Organisatie van het treinverkeer in geval van werken Dienst op enkel spoor met of zonder BAV. 3 BTS, BAV en BO. 4 Aanvragen om uitvoering van werken. ARE Reizigerstreinen 1 Soorten treinen en bepalingen. gemeenschappelijke bepalingen. 2 Nummering en afkortingen. 3 Optimale samenstelling van de treinen. 4 Onderhoud en beschermingsmaatregelen. 5 Aanduidingen op en in de rijtuigen. 6 Reizen in de lege stellen en in de bagageafdelingen.

4 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 2 Reglement en Bundel Titel en/of hoofdstuk 7 Plaatsreservering voor reizigers die zich in groep verplaatsen. 8 Aansluitingen. ARE Reizigerstreinen Exploitatie 1 Toegelaten materieel. van het gesleept materieel. 2 Dienstbestemming, beurtregeling en beheer. 3 Rangschikking, samenstelling en last. 4 Snelheid. 5 Sleping. 6 Afkeuringen van het gesleept reizigersmaterieel. 7 Leeg rijdend gesleept materieel. 8 Speciale vervoeren met reizigerstreinen. 9 Bijzonderheden. ARE Reizigerstreinen Exploitatie 1 Toegelaten materieel. van de motorwagens. 2 Beurtregeling en beheer. 3 Samenstelling en rangschikking. 4 Snelheid. 5 Koppelen en ontkoppelen. 6 Evacuatie van een defect stel Afkeuring. ARE Reizigerstreinen Exploitatie 1 Toegelaten materieel. van de Elektrische 2 Beurtregeling en beheer. Motorstellen. 3 Samenstelling en rangschikking. 4 Snelheid. 5 Koppelen en ontkoppelen (+ omzendbrief 25N/1998). 6 Evacuatie van een defect stel Afkeuring. ARE Indeling en nummering van de 1 Criteria voor indeling en definities goederentreinen. 2 Nummering. 3 Identificatie van de gesleepte last. 4 Bijkomende identificatie. ARE Samenstelling van de goederentreinen. 1 Opnemingsvoorwaarden opgelegd aan de voertuigen en de ladingen. 2 Rangschikkingsvoorschriften. 3 Lengte van de goederentreinen. 4 Last van de goederentreinen. ARE Snelheid van de goederentreinen. 1 Theoretische maximumsnelheid van het gesleepte stel. 2 Toegelaten maximumsnelheid van het gesleepte stel.

5 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 3 Reglement en Bundel Titel en/of hoofdstuk 3 Maximumsnelheid van de locomotief(- ven) die de motorkracht ontwikkelt(- kelen). 4 Toegelaten maximumsnelheid van de trein. Handleiding III Goederentreinen - Vorming en verkeer. Deel 1 Bundel 4 Bundel 6 Gemeenschappelijke bepalingen voor alle treinen. Vervoer van gevaarlijke goederen met wagenlading. Behandeling van het gecombineerd vervoer en het hiermee gelijkgesteld vervoer. Inleiding. Terminologie. 1 Structuur en bijzondere delen van het RID. 2 Voorschriften van toepassing op alle vervoeren van gevaarlijke goederen met wagenlading. 3 Bijzondere voorschriften van toepassing op het burgerlijk vervoer van springstoffen met wagenlading. 7 Gevarenkaart en codeboek van de gevaarlijke goederen. 8 Bescherming van RID-zendingen tegen schokken tijdens het rangeren. 9 Toepassing van de GEM bij het vervoer van gevaarlijke goederen met wagenlading. 10 Ongevallen of voorvallen bij het vervoer van gevaarlijke goederen. 11 Aanstelling en opdrachten van de raadgevers RID en de regionale controleurs RID. 1 Terminologie. 2 Laadprofiel, gecombineerd vervoer, wagens gebouwd of beladen volgens het profiel A of B - Begrippen. 3 Principes van de codificatie. 4 Verzamelen en invoeren van de codificaties. 5 Doorgeven van de gegevens tussen de netten. 6 Omleiding en afwijken van de treinen.

6 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 4 Reglement en Bundel Titel en/of hoofdstuk ARE Diensttreinen. 1 Algemeenheden. 2 Technische hulptreinen. 3 Werktreinen. 4 Andere diensttreinen dan de technische hulptreinen of de werktreinen. 5 Verkeer van diensttreinen. ARE Losrijdende krachtvoertuigen. 1 Terminologie. 2 Wijze van verzending. 3 Nummering. 4 Organisatie en inleggen van de rit. 5 Verkeer. ARGSI Buitengewone vervoeren en ladingen. ARGSI Overseinen van de mededelingen. 1 Algemene regels. 2 Basisregels van het gewoon vervoer (GV). 3 Buitengewone vervoeren (BV). 4 BV - Administratieve procedure. 5 Elementen voor de studie van BV. 6 Bestendige toelatingen. 1 Algemeenheden. 2 Talenkennis van het veiligheidspersoneel van de IG. 3 Regels voor het communiceren tussen bestuurders en seinposten of het regelingsorgaan. 5 Fiche voor mededelingen aan de bestuurder - E Telegram. 7 Bulletin. 8 Gemeenschappelijke voorschriften voor telegrammen en bulletins. 9 Mondelinge mededeling. 10 Communicatie door middel van gebaren. ACN A Hogesnelheidstreinen. Doorgeven van de technische voorwaarden voor het rijden na depannage. 1 Fiches met de voorwaarden voor het hervatten van de tractie na depannage. 2 Overseiningsprocedure.

7 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 5 Reglement en Bundel ACN B Overseinen van de telegrammen betreffende de veiligheid, te wisselen tussen correspondenten die posten bezetten die in een verschillend taalgebied liggen. ARGSI Exploitatievoorschriften voor de lijnen. ARGSI Verkeer van buitengewone vervoeren. Titel en/of hoofdstuk 1 Voorafgaande opmerking. 2 Principe. 3 Identificatie van de telegrammen. 4 Voorstelling van de telegrammen. 5 Te volgen werkwijze. 6 Identificatie van de telegrammen. 7 Voorbeeld. 1 Algemeenheden. 2 Enkelspoorlijnen: kruisen van treinen. 3 Inleggen van facultatieve treinen. 4 Inleggen van extratreinen. 5 Afschaffen van een geregelde, een facultatieve of een extratrein waarvan het inleggen werd aangekondigd. 6 Afwijken of omleiden van een trein. 7 Voor tijd rijden van een trein. 8 Uitwijken van een trein. 9 Lokale bewegingen (LB). 11 Bijzonderheden voor de exploitatie van de hogesnelheidslijn uitgerust met TVM (Lijn 1). 12 Bijzonderheden voor de exploitatie van de hogesnelheidslijn uitgerust met TBL 2 (Lijn 2). 1 Algemeenheden. 2 Aankondiging van het verkeer van een BV. 3 Herkennen van BV. 4 Verzenden van BV. 5 Verkeer van de BV in de breedte. 6 Verkeer van BV in de hoogte - gecombineerd vervoer. 7 Toegelaten maximumlastgrenzen - zwaar BV.

8 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 6 Reglement en Bundel Titel en/of hoofdstuk 8 Bijzonderheden betreffende het verkeer van wagens waarvan de afstand tussen opeenvolgende assen groter is dan 17,50M. 9 Verkeer van goedgekeurde niet-nmbs werktuigen met eigen aandrijving, technische wagens, spoor- wegkranen en spoorwegvoertuigen. 10 Plaatselijk consigne. ACN A Vervoer van buitengewone vervoeren. Aanvullende voorschriften bij het ARGSI voor de buitengewone vervoeren die met NMBS-goederentreinen worden verzonden. ARGSI Plaatselijke documenten voor het uitvoeren van de dienst beweging. ACN A Plaatselijke documenten voor het uitvoeren van de dienst van de beweging (plaatselijk protocol voor gebruik van de infrastructuur). ARGSI Verkeer op enkelspoor of op tegenspoor op een dubbelspoorbaanvak. 1 Definitieve toestand. 2 Bijlage bij het door de capaciteitsbeheerder uitgegeven bulletin voor de buitengewone vervoeren die met NMBS goederentreinen worden verzonden. 1 Algemeenheden. 2 Het plaatselijk consigne. 3 Boekje "dienstbestemming van de sporen". 4 Dagelijks uittreksel. 5 Lokaal bericht. 6 Dagelijks verslag van de beweging E Algemeenheden. 2 Schema. 1 Algemene voorschriften.

9 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 7 Reglement en Bundel ARGSI Exploitatie in geval van onderbreking van de blokverbindingen. Titel en/of hoofdstuk 2 Sperren van de rijrichting per telefoon (BSRTf) - Toevallig verkeer op enkelspoor op een niet voor tegenspoor beseind spoorvak. 3 Sperren van de rijrichting per telefoon (BSRTf) - Toevallig verkeer op enkelspoor op een spoorvak met vaste seininrichting voor tegenspoor. 4 Sperren van de rijrichting per telefoon (BSRTf) - Toevallig verkeer op enkelspoor op een gedeeltelijk voor tegenspoor beseind spoorvak. 5 Sperren van de rijrichting per telefoon (BSRTf) - Verkeer op enkelspoor wegens voorziene werken. 6 Gematerialiseerd sperren van de rijrichting (BSRM) - Toevallig verkeer op enkelspoor. 7 Gematerialiseerd sperren van de rijrichting (BSRM) - Verkeer op enkelspoor voor voorziene werken. 8 Gematerialiseerd sperren van de rijrichting (BSRM) - Verkeer op tegenspoor voorzien in de dienstregelingsdocumenten of voor het ontlasten van een overbelast spoorvak. 9 Gematerialiseerd sperren van de rijrichting (BSRM) - Bijzondere maatregelen in geval van storing van de sperapparatuur. 1 Algemeen. 2 Blokstelsel van station tot station. 3 Exploitatie zonder aankondigingen. 4 Automatisch blokstelsel. 5 Dubbelspoorlijn - Dienst op enkelspoor met sperren van de rijrichting per telefoon. 6 Dubbelspoorlijn - Dienst op enkelspoor met gematerialiseerd sperren van de rijrichting. ARE Vertrek van de treinen. 1 Algemeenheden. 2 Begeleide reizigerstreinen.

10 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 8 Reglement en Bundel ARGSI Maatregelen te nemen in geval van vertraging, incident, in nood verkeren, ongeval of abnormale toestand. ACN A Dringende mededelingen aan de verdelers ES. ACN B Protocol voor het gebruik van de GSM's uitgereikt aan de NMBS-bestuurders van BE bestuurders en treinmaterieel. Titel en/of hoofdstuk 1 Algemeenheden. 2 Trein met vertraging. 3 Gemeenschappelijke voorschriften bij incidenten, in nood verkeren, ongevallen en abnormale toestanden. 4 Incident. 5 In nood verkeren. 6 Abnormale toestanden. 7 Ongeval. 8 Ongevallen of incidenten bij het vervoer van gevaarlijke goederen. 1 Inleiding. 2 Kennis van de actiezone van de verdeler ES. 3 Kennis van de werking van de communicatiemiddelen met de verdeler ES. 4 Controle van de werking van de communicatiemiddelen met de verdelers ES. 1 Verdeling van de GSM's. 2 GSM "bestuurder". 3 GSM "RTV". 4 Verzenden van een alarmoproep door de bestuurder. 5 Verzenden van een alarmoproep aan een bestuurder. 6 Verzenden van een gewone oproep door de bestuurder. 7 Verzenden van een gewone oproep aan de bestuurder. 8 Bijzondere regels voor het communiceren met een GSM "bestuurder". 9 Kaarten van het net.

11 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 9 Reglement en Bundel Titel en/of hoofdstuk ARGSI Het besturen. 3 Voorschriften betreffende het materieel. 4 Voorschriften betreffende het besturen. ARGSI Opstellen en publiceren van de dienstregelingen. ARGSI Hulpmiddelen bij het besturen. 1 Algemeenheden. 2 Opmaak van de dienstregelingen. 3 Publicatie van de dienstregelingen. 1 De automatische waakinrichting. 2 Hulpinrichting bij het besturen. 3 Krokodil.

12 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 10 Reglement en Bundel Titel Hoofdstuk ARS I Algemeenheden Seinen. I Algemeenheden. I Lijnen, sporen en spooraansluitingen spoortoestellen voertuigen gevaarlijke plaatsen. II Seininrichting. III Begrippen met betrekking tot het verkeer inachtname van de seinen mist verschillende documenten. II Handseinen. I Handseinen op de baan. II Handseinen op de voertuigen. III Vaste seinen. I Inleiding. II Lichtseinstelsel. V Bakens en krokodillen. VI Diverse seinen. VII Snelheidsseinen. ARS II Blokstelsel I Algemeenheden. I Bepalingen. en sperren van de II Na te leven voorschriften bij de verschillende blokstelsels. rijrichting. III Bijzondere maatregelen, te nemen bij storingen. II Blokstelsel per I Algemene voorschriften. telefoon, op II Bijzondere verrichtingen. dubbelspoorlijnen. VII Halfautomatisch I Algemeenheden. blokstelsel. II Voorschriften. III Aankondigingen. IV Storingen. VIII Automatisch blokstelsel. I Algemeenheden. II Lokale ritten. III Automatische aankondiging der treinen. IV Aankondiging aan de bewaakte OW. IX Stationsblokstelsel. I Algemene voorschriften. II Stationsblokstelsel per telefoon.

13 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 11 Reglement en Bundel Titel Hoofdstuk X Sperren van de I Inleiding. rijrichting op een gespecialiseerd spoorvak. II Sperren van de rijrichting door middel van telefoonaankondigingen (BSRtf). III Gematerialiseerde sperring van de rijrichting (BSRM). IV Storingen. ARS III Bediening van wissels en seinen. I Algemeenheden. I Gemeenschappelijke bepalingen voor de seinposten en voor de wisselwachterposten. II Posten met niet-gekoppelde bediening. III Posten met gekoppelde bediening. IV Loden, herloden en controle op het gebruik van de hulpinrichtingen. V Controle op de sluiting der seinen. Controle op de seinverlichting. VI Oproepen van het onderhoudspersoneel der seininrichting buiten de normale diensturen. II Mechanische en I Mechanische bediening. elektromechanische II Elektromechanische bediening. bediening. III Elektrische bediening. I Elektrische posten met afzonderlijke bediening van de wissels. II Posten All-Relais. IV Bijzondere maatregelen te treffen in het geval van een storing in de posten met elektrische bediening. ARS IV Allerlei. I Verkeer van I Lorries. dienstvoertuigen. III Krachtvoertuigen. IV Blokstelsel en overschrijden van de seinen bij het verkeer der lichte dienstvoertuigen. II Toestanden die I Overschrijden en voorbijrijden bijzondere van gesloten stopseinen. maatregelen vergen. II Bijzondere exploitatiegevallen.

14 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 12 Reglement en Bundel Titel Hoofdstuk III Tijdelijk buiten dienst stellen van een spoor. III Bijzondere I Private spooraansluitingen. toepassingen. III Werkaansluitingen. ARS V Veiligheidsmaatregelen I Gemeenschappelijke I Algemeenheden. te nemen in geval van werken. bepalingen voor de installaties met mechanische en elektrische bediening. II III Algemene veiligheidsmaatregelen. Bijzondere veiligheidsmaatregelen. III Bijzondere I Werken aan wissels. maatregelen, te II nemen bij werken aan installaties met elektrische bediening. Bijzondere werken buiten de seinpost met elektrische bediening. IV Werken in een in dienst zijnde seinpost met elektrische bediening. V Werken met mogelijke indringing in het vrijeruimteprofiel van een spoor. A Bepaling van het vrijeruimteprofiel. B Werken met een mogelijke indringing in het vrijeruimteprofiel van een in dienst zijnd spoor. C Werken met een mogelijke indringing in het vrijeruimteprofiel van een buiten dienst zijnd spoor. ARS VI Overwegen en dienstovergangen. I Algemeenheden. I Bepalingen, categorieën van overwegen en typen dienstovergangen, conventionele voorstelling. II Wegsignalisatie van de overwegen. III Slagbomen. II Overwegen met I Algemeenheden. automatische signalisatie. II Werking der seinen, die zich tot de weggebruikers richten. III Controle op de werking van de automatische overwegen. IV Te treffen maatregelen bij abnormale werking van de automatische overwegen.

15 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 13 Reglement en Bundel Titel Hoofdstuk V Buitendienststelling van de aankondigingszones van automatische overwegen op lijnen uitgerust met BSRMtoestellen. VI Bijzondere toestanden. VII Allerlei. III Bewaking der overwegen. I Algemeenheden betreffende de dienst der wegwachters. II Documenten, gereedschap en materiaal voor de wegwachters, plaatselijke onderrichtingen en uurtabellen. III Aankondigingen der treinen aan de bewaakte overwegen. IV Tijdelijk bewaakte overwegen. V Bediening der slagbomen. VI Bijzondere toestanden. VII Storingen, ongevallen, voorvallen. VIII Aanwezigheid van de wegwachter en wegcontrole. IX Bevel om de snelheid te beperken tot 5 km/h en om te fluiten (S379).

16 Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 14 Reglement en Titel Hoofdstuk Sectie ARM Remming der 1 Remming der A Remuitrusting en gebruik. treinen en treinen. B Remming van de reizigerstreinen. remproeven tijdens de C Remming van de goederentreinen. exploitatie. D Remming van losrijdende locomotieven en treinen uitsluitend samengesteld uit krachtvoertuigen. E Remming van stellen tijdens rangeringen. F Remafstand. 2 Remproeven A Algemene schikkingen. tijdens de exploitatie. B Toezicht op de werking van de remmen van gesleepte treinen. C Toezicht op de werking van de rem op motorstellen. (Enkel Deel I) Reglement ARM Uittreksel uit het ARM ten gerieve van het personeel van de Directie E. Titel of hoofdstuk IV Koppeling van het gesleept materieel. VII Effectief, schouwing, onderhoud en herstelling van het goederenmaterieel. AREL Bundel I Vaste installaties voor elektrische tractie. Titel I Technische beschrijving van de vaste installaties. Inleiding ten dienste van de exploitatie tot het 2e deel van het AREL - Bundel I. Titel IV Technische exploitatie der bovenleidingen. Titel V Titel VI Onderhoud en herstelling van de bovenleiding. Hoofdstuk V : Exploitatieongevallen. Ongevallen door elektrocutie, brand, hulp en eerste zorgen aan geëlektrocuteerden.

17 Hoofdstuk III - Bijlage II,m - Blz. 1 Uitvoerig programma van het vak "ALGEMENE REGLEMENTERING N, II EN TR MET BETREKKING TOT HET TREINVERKEER EN DE VEILIGHEID VAN DE TREINEN". Het uitvoerig programma van dit vak is hetzelfde als dit voorzien in de bijlage I,k, voor het vak "Reglementering met betrekking tot het treinverkeer en de veiligheid van de treinen", waar het volgende wordt aan toegevoegd. Reglement en Titel Bundel RBSI 3.11 Lastencohier voor het personeel van de infrastructuurgebruikers. ARGSI Beheer van de treinpaden. Hoofdstuk 1 Algemene voorwaarden. 2 Dossier op te stellen door de IG. 3 Kwaliteitswaarborg. 4 Certificatie en homologatie van het veiligheidspersoneel. 5 Goedkeuringsattest voor het personeel. 6 Overgangsmaatregelen. 1 Wettelijk kader. 2 Definities. 3 Beheer van de infrastructuurcapaciteit. 4 Beheer van de treinpaden. REGLEMENT VAN TOEPASSING VOOR ALLE SPOORWEGONDER- NEMINGEN BEHALVE DE NMBS ARGSI Regeling en controle op de regelmaat van het spoorwegverkeer. 1 Regeling van het spoorwegverkeer 2 Controle op de regelmaat van het treinverkeer. ARGSI Gemeenschappelijke voorschriften voor alle categorieën van treinen. 1 Opmerkingen vooraf. 2 Terminologie. 3 Vertrek van treinen. 4 Stops van treinen. 5 Nummering van de treinen.

18 Hoofdstuk III - Bijlage II,m - Blz. 2 Reglement en Bundel Titel Hoofdstuk 6 Toegang tot de stuurposten, pakwagenafdelingen en leeg rijdend materieel. 7 Snelheid van de treinen. 8 Slepen van de treinen. 9 Dienstregeling. 10 Materieel en lading. 11 Door de treinen gedragen seinen. 12 Akoestische treinseinen. ARGSI Voorschriften eigen aan reizigerstreinen. 1 Terminologie. 2 Vertrek van reizigerstreinen. 3 Samenstelling van reizigerstreinen. 4 Aansluitingen. 5 Materieel met eigen tractie. 6 Gesleept materieel. 7 Reizigerstrein die leeg rijdt op een gedeelte van zijn reisweg. 8 Meedelen van inlichtingen betreffende het treinverkeer aan de klanten. ARGSI Voorschriften eigen aan goederentreinen. 1 Terminologie. 2 Vertrek van de goederentreinen. 3 Samenstelling van goederentreinen. 4 Snelheid van goederentreinen. 5 Slepen van goederentreinen. 6 Remmingsbulletin en aankondiging van de samenstelling. 7 Verzending van wagens. 8 Vervoer van gevaarlijke goederen. ARGSI Bijzondere voorschriften voor bepaalde categorieën van treinen. 1 Technische treinen. 2 Losrijdende krachtvoertuigen. 3 Militaire treinen. 4 Posttreinen. ARGSI De rangeerdienst. 1 Terminologie.

19 Reglement en Bundel Titel Hoofdstuk Bundel Titel III - Deel I Hoofdstuk III - Bijlage II,m - Blz. 3 2 Bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de plaatselijke diensten van de IB en IG. 3 Koppelen - ontkoppelen van voertuigen. 4 Modaliteiten voor het uitvoeren van de rangeringen. 5 Sluiten van de voertuigen. 6 Bescherming van de zendingen tegen schokken tijdens de rangeringen. 7 Bijzondere voorschriften bij de verschillende categorieën van rangeringen. ARGSI Bijzondere voorschriften inzake arbeidsveiligheid. 1 Personeelsbeveiliging. 2 Gebruik van de voettreden. 3 Terugplaatsen van schuivende stootbokken.

Uitvoerig programma van het vak "ALGEMENE REGLEMENTERING N, II en TR MET BETREKKING TOT HET TREINVERKEER EN DE VEILIGHEID VAN DE TREINEN"

Uitvoerig programma van het vak ALGEMENE REGLEMENTERING N, II en TR MET BETREKKING TOT HET TREINVERKEER EN DE VEILIGHEID VAN DE TREINEN Hoofdstuk III - Bijlage I,k Blz. 1 Uitvoerig programma van het vak "ALGEMENE REGLEMENTERING N, II en TR MET BETREKKING TOT HET TREINVERKEER EN DE VEILIGHEID VAN DE TREINEN" ARE 121.1 Inrichting en uitvoering

Nadere informatie

Uitvoerig programma van het vak "ALGEMENE REGLEMENTERING N, II en TR MET BETREKKING TOT HET TREINVERKEER EN DE VEILIGHEID VAN DE TREINEN"

Uitvoerig programma van het vak ALGEMENE REGLEMENTERING N, II en TR MET BETREKKING TOT HET TREINVERKEER EN DE VEILIGHEID VAN DE TREINEN Hoofdstuk III - Bijlage I,j Blz. 1 Uitvoerig programma van het vak "ALGEMENE REGLEMENTERING N, II en TR MET BETREKKING TOT HET TREINVERKEER EN DE VEILIGHEID VAN DE TREINEN" ARE 122.10 Inrichting van de

Nadere informatie

Directie Human Resources Brussel, 5 februari 2004 HR.222 Sectie 53 Tel. 911/63571 BERICHT Nr. 9 HR 12e bijvoegsel bij bericht 39PP/2000

Directie Human Resources Brussel, 5 februari 2004 HR.222 Sectie 53 Tel. 911/63571 BERICHT Nr. 9 HR 12e bijvoegsel bij bericht 39PP/2000 NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN Directie Human Resources Brussel, 5 februari 2004 HR.222 Sectie 53 Tel. 911/63571 BERICHT Nr. 9 HR 12e bijvoegsel bij bericht 39PP/2000 Uitreiking : - Bericht

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE ONTHAALBEDIENDE

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE ONTHAALBEDIENDE 50 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE ONTHAALBEDIENDE A. WERKZAAMHEDEN Activiteiten betreffende de verkoop en de informatie in verband met het binnenlands

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/54480 N.232.1/2.4.1.4/N.5116 Brussel, 15 januari 2002 BERICHT 12N/2002 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR HET

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.6.1.1/046039 Brussel, 10 november 2004 BERICHT 37N/2004 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN. Directie Human Resources Brussel, 5 februari 2004 HR.222 Sectie 53 Tel. 911/63571

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN. Directie Human Resources Brussel, 5 februari 2004 HR.222 Sectie 53 Tel. 911/63571 NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN Directie Human Resources Brussel, 5 februari 2004 HR.222 Sectie 53 Tel. 911/63571 BERICHT Nr. 8 HR 11e bijvoegsel bij bericht 39PP/2000 Uitreiking : - Bericht

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL TUCHTREGLEMENT

ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL TUCHTREGLEMENT ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL 550 - TUCHTREGLEMENT BIJLAGE III BESTRAFFING VAN DE FOUTEN TEGEN DE VEILIGHEID VAN HET VERKEER. A. INBREUKEN OP DE REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE NETWERK COÖRDINATIE VAN DE WERKEN EN HET VERKEER Bureau N.41 Sectie 84 911/54190 N.41/ARGSI/4.1.3/09/036528 BERICHT 41N/2003 Brussel, 05.09.2003

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.6.1.6/N.5583 Brussel, 28 februari 2001 BERICHT 10N/2001 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR HET

Nadere informatie

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING TREINBESTUURDER BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING Publicatiedatum: 04/02/2015 NMBS B-TR.2 Inhoud Blz. 1. Spoorwegen 3 2. Sporen 6 3. Lichtseinen 8 4. Snelheidssignalisatie 14 5. Allerhande seinen 16-2

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN. BERICHT Nr. 14 HR. Uitreiking : T.25/002 (reserve : 40 ex.)

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN. BERICHT Nr. 14 HR. Uitreiking : T.25/002 (reserve : 40 ex.) NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN HUMAN RESOURCES CENTRALE EXAMENCOMMISSIE BUREAU 311 (SECTIE 61) TEL. 911/53612 Brussel, 18 februari 2004. BERICHT Nr. 14 HR Uitreiking : T.25/002 (reserve

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.5.1.1/N.5585 Brussel, 28 februari 2002 BERICHT 14N/2001 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR HET

Nadere informatie

Bijlage 1 tot Bericht 61HR/2003 blz. 1

Bijlage 1 tot Bericht 61HR/2003 blz. 1 Bijlage 1 tot Bericht 61HR/2003 blz. 1 VOORBEREIDING VOOR DE SELECTIEPROEVEN VAN ONDERBUREAUCHEF EN GELIJKGESTELDE GRADEN (EERSTE GROEP). De bijzondere voorwaarden voor toegang tot de betrekkingen en de

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.6.1.4/N.5681 BERICHT 19N/2002 Brussel, 20 maart 2002 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK CAPACITEITSBEHEER - DIENSTREGELINGEN Bureau N.221 Sectie 83 911/54134 N.221/901072/713AT/N.5953 Brussel, 25 april 2002 BERICHT 21N/2002 ALGEMEEN

Nadere informatie

Deel IV Bepalingen in verband met risico s van rijdende spoorvoertuigen. Titel IV Voorschriften toepasselijk tijdens rangeringen. Hoofdstuk I Algemeen

Deel IV Bepalingen in verband met risico s van rijdende spoorvoertuigen. Titel IV Voorschriften toepasselijk tijdens rangeringen. Hoofdstuk I Algemeen ARAD 06 Deel IV Bepalingen in verband met risico s van rijdende spoorvoertuigen Titel IV Voorschriften toepasselijk tijdens rangeringen Hoofdstuk I Algemeen 1. WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

NETVERKLARING. Bijlage B.4 Opstellen en publiceren van de dienstregelingen INHOUD

NETVERKLARING. Bijlage B.4 Opstellen en publiceren van de dienstregelingen INHOUD NETVERKLARING Bijlage B.4 Opstellen en publiceren van de dienstregelingen INHOUD 1. ALGEMEENHEDEN... 3 1.1. RIJPERIODE... 3 1.2. WEEKKARAKTERISTIEK... 3 1.2.1. Algemeenheden... 3 1.2.2. Betekenis van de

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.3.1.4/N.01.5448 Brussel, 3 januari 2002 BERICHT 4N/2002 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR HET

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.6.1.9/N.6635 Brussel, 20 augustus 2002 BERICHT 38N/2002 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR HET

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III DEPANNEERDER ROLLEND MATERIEEL

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III DEPANNEERDER ROLLEND MATERIEEL 501 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III DEPANNEERDER ROLLEND MATERIEEL A. WERKZAAMHEDEN De depanneerder rollend materieel wordt, binnen de actiezone van zijn werkzetel,

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN. BERICHT Nr. 7 HR. Uitreiking : T.25/002 (reserve : 40 ex.) GESLOTEN PROEVEN BINNENKORT TE ORGANISEREN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN. BERICHT Nr. 7 HR. Uitreiking : T.25/002 (reserve : 40 ex.) GESLOTEN PROEVEN BINNENKORT TE ORGANISEREN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN HUMAN RESOURCES CENTRALE EXAMENCOMMISSIE BUREAU 311 (SECTIE 61) TEL. 911/53612 Brussel, 28 januari 2004 BERICHT Nr. 7 HR Uitreiking : T.25/002 (reserve :

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN. BERICHT Nr. 23 HR. Uitreiking : T.25/002 (reserve : 40 ex.)

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN. BERICHT Nr. 23 HR. Uitreiking : T.25/002 (reserve : 40 ex.) NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES CENTRALE EXAMENCOMMISSIE BUREAU 3 (SECTIE 6) TEL. 9/5362 Brussel, 26 maart 2003. BERICHT Nr. 23 HR Uitreiking : T.25/002 (reserve

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III BESTUURDER RANGERINGEN

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III BESTUURDER RANGERINGEN 501 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III BESTUURDER RANGERINGEN A. WERKZAAMHEDEN De werkzaamheden die aan een bestuurder rangeringen kunnen worden toevertrouwd

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.3.1.3/N.5606 Brussel, 23 juni 2004 BERICHT 24N/2004 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR

Nadere informatie

4.3.3 Etiket M4 of R2 "Remleiding buiten dienst"

4.3.3 Etiket M4 of R2 Remleiding buiten dienst Vergezellende bediende goederentreinen Leseenheid 4 Blz. 16 Vergezellende bediende goederentreinen Leseenheid 4 Blz. 17 Vergezellende bediende goederentreinen Leseenheid 4 Blz. 18 Vergezellende bediende

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES Brussel, 24 februari 2004 Bureau HR.341 Sectie 52 Tel. : 911/52516 BERICHT Nr. 18 HR Uitreiking: 999 : 0 Reserve : 100 ex. STATUTAIRE

Nadere informatie

Veiligheidsonderzoeksrapport

Veiligheidsonderzoeksrapport Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Veiligheidsonderzoeksrapport BOTSING TUSSEN EEN REIZIGERSTREIN EN EEN WERKTREIN DIEGEM - 14 NOVEMBER 2008 December 2013 Elk gebruik van dit

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.5.1.3/N.5587 BERICHT 16N/2001 Brussel, 28 februari 2001 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR HET

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN 1 NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES Brussel, 15 januari 2004 Bureau HR 212, sectie 53 ( 911/525.86 ( 911/525.88 Fax: 911/534.05 BERICHT NR. 6 HR Uitreiking : T 25/001

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.5.1.2/N.5586 Brussel, 28 februari 2001 BERICHT 15N/2001 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR HET

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES OPLEIDINGS-EN VERVOLMAKINGSCENTRUM BUREAU PS 094 (SECTIE 28) TEL. 911/46432-46449 Brussel, 17 januari 2003 BERICHT Nr 6 HR Uitreiking

Nadere informatie

TITEL II. Deel III. GESPECIALISEERD VAKBEDIENDE (SPOREN)

TITEL II. Deel III. GESPECIALISEERD VAKBEDIENDE (SPOREN) TITEL II. GRAADBEVORDERING EN VERANDERING VAN GRAAD. Deel III. Toegangsvoorwaarden. GESPECIALISEERD VAKBEDIENDE (SPOREN) A. WERKZAAMHEDEN. 1 Uitvoeren van spoorwerken waarvoor een bijzondere vaardigheid

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III WAGENSCHOUWER. De voornaamste taken van de wagenschouwer zijn:

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III WAGENSCHOUWER. De voornaamste taken van de wagenschouwer zijn: 501 TITEL III A. AMBTSBEZIGHEDEN BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III WAGENSCHOUWER De voornaamste taken van de wagenschouwer zijn: - het schouwen van reizigers- en goederentreinen;

Nadere informatie

ARAD 06 : Reglement Arbeidsveiligheid en Hygiene (RAVH) Onderhavige bijwerkingen heeft tot doel om :

ARAD 06 : Reglement Arbeidsveiligheid en Hygiene (RAVH) Onderhavige bijwerkingen heeft tot doel om : NMBS-Holding Brussel, 5 september 2005. Directie Strategie en Coördinatie Dienst Veiligheid en Milieu Bureau H-VM 009 Sectie 0 : 9/53068 Kenm. : BER2005_6VM Uitreiking : Typelijst : T 7.00 Reserve : 30

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.5.2.1/N.7583 Brussel, 12 november 2001 BERICHT 28N/2001 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR HET

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN BE NETWERK REGLEMENTERING Bureau N.232.1 Sectie 81 911/53336 N.232.1/2.8.1.1/N. 5742 Brussel, 28 maart 2002 BERICHT 22N/2002 ALGEMEEN REGLEMENT VOOR HET

Nadere informatie

WIJZIGINGEN AAN TE BRENGEN AAN ARAD 06 DEEL I EN II

WIJZIGINGEN AAN TE BRENGEN AAN ARAD 06 DEEL I EN II NMBS-Holding Brussel, 16. Directie Strategie & Coördination VEILIGHEID EN MILIEU Bureau: H-VM.02 Sectie: 26/2 Tel.: 911/52062 Distributie: Typelijst: T17.010 Reserve: 20 Bericht 4 H-VM 2012 WIJZIGINGEN

Nadere informatie

ARPS bundel 501 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL I

ARPS bundel 501 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL I ARPS bundel 501 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL I TOEGANG TOT DE GRADEN VAN ONDERBUREAUCHEF, BUREAUCHEF, AFDELINGSSECRETARIS EN DAARMEE GELIJKGESTELDE GRADEN Hoofdstuk

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE TECHNICUS. Specialiteit: spoorwerken

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE TECHNICUS. Specialiteit: spoorwerken 501 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE TECHNICUS Specialiteit: spoorwerken A. WERKZAAMHEDEN De spoorwerken betreffen zowel de infrastructuur als de bovenbouw.

Nadere informatie

TITEL II. GRAADBEVORDERING EN VERANDERING VAN GRAAD. Deel III. Toegangsvoorwaarden. MAGAZIJNBEDIENDE.

TITEL II. GRAADBEVORDERING EN VERANDERING VAN GRAAD. Deel III. Toegangsvoorwaarden. MAGAZIJNBEDIENDE. TITEL II. GRAADBEVORDERING EN VERANDERING VAN GRAAD. Deel III. Toegangsvoorwaarden. MAGAZIJNBEDIENDE. A. WERKZAAMHEDEN. 1 Onderhoud van het magazijn. Toepassen van de voorschriften ter voorkoming van arbeidsongevallen

Nadere informatie

Veiligheidsonderzoeksverslag OVERLIJDEN VAN EEN RANGEERDER TIJDENS HET LOSKOPPELEN VAN MOTORSTELLEN JEMELLE - 15 NOVEMBER 2009

Veiligheidsonderzoeksverslag OVERLIJDEN VAN EEN RANGEERDER TIJDENS HET LOSKOPPELEN VAN MOTORSTELLEN JEMELLE - 15 NOVEMBER 2009 Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Veiligheidsonderzoeksverslag OVERLIJDEN VAN EEN RANGEERDER TIJDENS HET LOSKOPPELEN VAN MOTORSTELLEN JEMELLE - 15 NOVEMBER 2009 Mei 2015 Elk

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES Brussel, 27 oktober 2003 Bureau HR. 341 Sectie 52 Tel. : 911/52516 BERICHT NR. 49 HR Verdeling : 999 : 0 410 : 99 HR.341 : 100 ex.

Nadere informatie

NETVERKLARING. Bijlage B.4 Opstellen en publiceren van de rijpaden INHOUD

NETVERKLARING. Bijlage B.4 Opstellen en publiceren van de rijpaden INHOUD NETVERKLARING Bijlage B.4 Opstellen en publiceren van de rijpaden INHOUD 1. ALGEMEENHEDEN... 2 1.1. RIJPERIODE... 2 1.2. WEEKKARAKTERISTIEK... 2 1.2.1. Algemeenheden... 2 1.2.2. Betekenis van de gebruikte

Nadere informatie

VEILIGHEIDSONDERZOEKSVERSLAG

VEILIGHEIDSONDERZOEKSVERSLAG Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor SAMENVATTING VAN HET VEILIGHEIDSONDERZOEKSVERSLAG ONTSPORING VAN EEN REIZIGERSTREIN OP 28 JANUARI 2011 TE PEPINSTER December 2013 SAMENVATTING

Nadere informatie

Samenvatting Verslag van het Veiligheidsonderzoek Ontsporing van een leegrijdende NMBS-reizigerstrein Neufvilles - 8 juni 2018

Samenvatting Verslag van het Veiligheidsonderzoek Ontsporing van een leegrijdende NMBS-reizigerstrein Neufvilles - 8 juni 2018 Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Samenvatting Verslag van het Veiligheidsonderzoek Ontsporing van een leegrijdende NMBS-reizigerstrein Neufvilles - 8 juni 2018 Juni 2019 TABEL

Nadere informatie

2. OPMAAK VAN DE DIENSTREGELINGEN BASISPRINCIPES OPMAAK DIENSTSTOP... 4

2. OPMAAK VAN DE DIENSTREGELINGEN BASISPRINCIPES OPMAAK DIENSTSTOP... 4 NETVERKLARING Bijlage B.4 Opstellen en publiceren van de rijpaden INHOUD 1. ALGEMEENHEDEN... 2 1.1. RIJPERIODE... 2 1.2. WEEKKARAKTERISTIEK... 2 1.2.1. Algemeenheden... 2 1.2.2. Betekenis van de gebruikte

Nadere informatie

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN ARAD 06 Deel V Titel II Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen Hoofdstuk II Wegvoertuigen in beweging 1. ALGEMEEN 935 1) De bestuurders moeten

Nadere informatie

Directie Infrastructuur VEILIGHEIDSFUNCTIE. Formulier I_504 / Eenheid 9 VA. Versie aannemer

Directie Infrastructuur VEILIGHEIDSFUNCTIE. Formulier I_504 / Eenheid 9 VA. Versie aannemer Directie Infrastructuur VEILIGHEIDSFUNCTIE Verantwoordelijke bediende voor de uitvoering i van de werken Formulier I_504 / Eenheid 9 VA Versie aannemer Dit document vervangt de van kracht zijnde reglementering

Nadere informatie

ir1"6ll ';i lii'1 Operator bestuurder Infra ,li BASISPRTNCI PES VAN DE SETN IN RTCHTTNG BASTSPRTNCTPES VAN DE REMMING DER TREINEN rl tl

ir16ll ';i lii'1 Operator bestuurder Infra ,li BASISPRTNCI PES VAN DE SETN IN RTCHTTNG BASTSPRTNCTPES VAN DE REMMING DER TREINEN rl tl I 1 ) I rl tl ir1"6ll ';i lii'1 I :i'l tr t. :tj) i t ':"i\ OPLEIDINGSCENTRUM Operator bestuurder Infra BASISPRTNCI PES VAN DE SETN IN RTCHTTNG BASTSPRTNCTPES VAN DE REMMING DER TREINEN ií,li l rl Deze

Nadere informatie

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: november 2016

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: november 2016 Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: november 2016 Hieronder vindt u de voornaamste stiptheidscijfers die spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spooroperator NMBS maandelijks op hun website

Nadere informatie

Verkeer op spoorwegterreinen en het oversteken van sporen. Verkeersregels voor voetgangers, fietsers en motorvoertuigen

Verkeer op spoorwegterreinen en het oversteken van sporen. Verkeersregels voor voetgangers, fietsers en motorvoertuigen ARAD 06 Deel IV Titel II Hoofdstuk II Bepalingen met betrekking tot risico's teweeggebracht door rijdende spoorvoertuigen Verkeer op spoorwegterreinen en het oversteken van sporen Verkeersregels voor voetgangers,

Nadere informatie

Hoofdstuk I Basisbegrippen

Hoofdstuk I Basisbegrippen ARAD 06 Deel IV Titel I Bepalingen met betrekking tot risico's teweeggebracht door rijdende spoorvoertuigen Algemene bepalingen gemeenschappelijk voor alle diensten Hoofdstuk I Basisbegrippen 1. WETTELIJKE

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 14.11.2017 L 295/69 GEDELEGEERD BESLUIT (EU) 2017/2075 VAN DE COMMISSIE van 4 september 2017 ter vervanging van bijlage VII bij Richtlijn 2012/34/EU van het Europees Parlement en de Raad tot instelling

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN HET VEILIGHEIDSVERSLAG

SAMENVATTING VAN HET VEILIGHEIDSVERSLAG Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor SAMENVATTING VAN HET VEILIGHEIDSVERSLAG BOTSING TUSSEN 2 GOEDERENTREINEN TINTIGNY - 4 MEI 2012 Oktober 2013 Op vrijdag 4 mei 2012 rijdt een eerste

Nadere informatie

Met de trein naar Het Beroepenhuis lesmateriaal

Met de trein naar Het Beroepenhuis lesmateriaal Met de trein naar Het Beroepenhuis lesmateriaal De les bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Voorbereiding in de klas a) Hoe plan ik een treinreis? Doel: de leerlingen plannen zelf de treinreis naar Het

Nadere informatie

BASIS PRI NCIPES VAN DE SEIN IN RICHTI NG BASISPRINCI PES VAN DE REM MING DER TREIN EN

BASIS PRI NCIPES VAN DE SEIN IN RICHTI NG BASISPRINCI PES VAN DE REM MING DER TREIN EN IN EL Right On Track OPLEIDINGSCENTRUM voo1 irelnbesc uur ders BASIS PRI NCIPES VAN DE SEIN IN RICHTI NG BASISPRINCI PES VAN DE REM MING DER TREIN EN Deze brochure werd ons ter beschikking gesteld door

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III VEILIGHEIDSBEDIENDE. - Securail

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III VEILIGHEIDSBEDIENDE. - Securail TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III VEILIGHEIDSBEDIENDE Specialiteiten : - B-Security - Securail A. WERKZAAMHEDEN I. Specialiteit: B-Security Bewaking en beveiliging

Nadere informatie

Verslag van het Veiligheidsonderzoek

Verslag van het Veiligheidsonderzoek Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Verslag van het Veiligheidsonderzoek Aanrijding van een vakbediende van Infrabel door een NMBS-trein Neufvilles - 20 november 2017 Mei 2018 TABEL

Nadere informatie

Gent. Brussel, 78 juli NMBS HOLDING DIRECTIE HUMAN RESOURCES Bureau H-HR.132 Sectie 53 Tel. :

Gent. Brussel, 78 juli NMBS HOLDING DIRECTIE HUMAN RESOURCES Bureau H-HR.132 Sectie 53 Tel. : NMBS HOLDING DIRECTIE HUMAN RESOURCES Bureau H-HR.132 Sectie 53 Tel. : 91 1152573 Brussel, 78 juli 2007 BERICHT NR 91 H-HR Uitreiking: bericht: 999:O (reserve: H-H R. 1 32, 15 exemplaren) IN VOEGE TREDEN

Nadere informatie

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: februari 2017

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: februari 2017 Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: februari 2017 Hieronder vindt u de voornaamste stiptheidscijfers die spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spooroperator NMBS maandelijks op hun website

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III PLANNINGMAN DRIJVER SPECIALE WERKTUIGEN VAN DE BAAN

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III PLANNINGMAN DRIJVER SPECIALE WERKTUIGEN VAN DE BAAN TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III PLANNINGMAN DRIJVER SPECIALE WERKTUIGEN VAN DE BAAN A. AMBTSBEZIGHEDEN - Bediening van de machines. - Voorbereiding van de

Nadere informatie

35 NUMMERING VAN DE TREINEN

35 NUMMERING VAN DE TREINEN [ 1 ] BVTDeel III 35 NUMMERING VAN DE TREINEN 1. REIZIGERSTREINEN 1.1 Internationale dienst De nummering dient conform te zijn aan de UIC fiche 4191 OR. In de internationale dienst worden onpare nummers

Nadere informatie

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: april 2017

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: april 2017 Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: april 2017 Hieronder vindt u de voornaamste stiptheidscijfers die spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spooroperator NMBS maandelijks op hun website

Nadere informatie

TITEL III BIIZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN POLITIEOFFICIER

TITEL III BIIZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN POLITIEOFFICIER TITEL III BIIZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III POLITIEOFFICIER A. AMBTSBEZIGHEDEN De politieofficier wordt overeenkomstig de wetten en reglementen, onder het toezicht of

Nadere informatie

24 BELGISCHE VOERTUIGEN ZONDER INDIENSTSTELLINGSATTEST, ONDERWORPEN AAN BEPERKINGEN OF VERBODSBEPALINGEN OP DE LIJNEN IN DIENST

24 BELGISCHE VOERTUIGEN ZONDER INDIENSTSTELLINGSATTEST, ONDERWORPEN AAN BEPERKINGEN OF VERBODSBEPALINGEN OP DE LIJNEN IN DIENST - 1 - BVT - Deel III 24 BELGISCHE VOERTUIGEN ZONDER INDIENSTSTELLINGSATTEST, ONDERWORPEN AAN BEPERKINGEN OF VERBODSBEPALINGEN OP DE LIJNEN IN DIENST Opmerking: Beperkingen of verbodsbepalingen op de lijnen

Nadere informatie

Vakkennis wijzigingsdocument Op de website VVRV update

Vakkennis wijzigingsdocument Op de website VVRV update Vakkennis wijzigingsdocument Op de website VVRV update 12-2-2018 Cluster tekst tekstwijziging datum Infra (5) Hoe is de energievoorziening geregeld? Spanningssluis Doordat een spanningsluis geen spanning

Nadere informatie

BIJLAGE. bij GEDELEGEERD BESLUIT VAN DE COMMISSIE

BIJLAGE. bij GEDELEGEERD BESLUIT VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.9.2017 C(2017) 5963 final ANNEX 1 BIJLAGE bij GEDELEGEERD BESLUIT VAN DE COMMISSIE ter vervanging van bijlage VII bij Richtlijn 2012/34/EU van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor

Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Samenvatting Verslag van het Veiligheidsonderzoek Ontsnapping van 2 lege motorstellen gevolgd door een zijdelingse aanrijding van een technische

Nadere informatie

HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven.

HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven. 110 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven. Seinen op treinen. (Treinseinen). Bij treinen, waarvan het voorste en het achterste

Nadere informatie

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam:

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam: Met de trein naar Het Beroepenhuis Naam: 1 1) Beroepen - vul in: Bij de Spoorwegen werken meer mensen dan je denkt. Weet jij wie wat moet doen? Kies uit het lijstje van beroepen en schrijf de naam van

Nadere informatie

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam:

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam: Met de trein naar Het Beroepenhuis Naam: 1 1) Beroepen - vul in: Bij de Spoorwegen werken meer mensen dan je denkt. Weet jij wie wat moet doen? Kies uit het lijstje van beroepen en schrijf de naam van

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN Directie Human Resources Brussel, 19 april 2004 Bureau HR 124 Sectie 53 Tel. 911/52993 Nr.2.1.393 BERICHT 23 HR Uitreiking: 99 999: 0 (Reserve HR 124:25

Nadere informatie

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EN ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. DEFINITIES...3 1. Categorie G... 3 2. Opmerkingen...

Nadere informatie

1.3. Ongevallen waarvoor geen onderzoek dient te worden uitgevoerd - Samenstelling van het ongevallendossier

1.3. Ongevallen waarvoor geen onderzoek dient te worden uitgevoerd - Samenstelling van het ongevallendossier A.R.A.D. ONDERZOEKSVERSLAG 1. ALGEMEENHEDEN 1.1. Voorafgaande opmerking 1.2. Ongevallen waarvoor een onderzoek moet uitgevoerd worden 1.3. Ongevallen waarvoor geen onderzoek dient te worden uitgevoerd

Nadere informatie

Beveiliging van één of twee tewerkgestelde bedienden. A.R.A.B., art. 54ter; Wet van , art. 5. A. Beveiligingssystemen.

Beveiliging van één of twee tewerkgestelde bedienden. A.R.A.B., art. 54ter; Wet van , art. 5. A. Beveiligingssystemen. DEEL III. TITEL IV. HOOFDSTUK I. Rubriek 1. WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN. REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN. BASISREGEL. AANVULLENDE BEPALINGEN DIE EIGEN ZIJN AAN DE NMBS-GROEP. WERKEN IN DE SPOREN EN IN HUN NABIJHEID.

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ BERICHT NR. 7 H-HR/2006. Uitreiking : Typelijst nr. T15/009 (reserve H-HR.132: 15 exemplaren) ARPS BUNDEL 501 TITEL III DEEL III

BIJLAGE BIJ BERICHT NR. 7 H-HR/2006. Uitreiking : Typelijst nr. T15/009 (reserve H-HR.132: 15 exemplaren) ARPS BUNDEL 501 TITEL III DEEL III BIJLAGE BIJ BERICHT NR. 7 H-HR/006 Uitreiking : Typelijst nr. T15/009 (reserve H-HR.1: 15 exemplaren) ARPS BUNDEL 501 TITEL III DEEL III TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN

Nadere informatie

ONTSPORING VASTSTELLINGEN AANGAANDE DE BOVENBOUW VAN HET SPOOR

ONTSPORING VASTSTELLINGEN AANGAANDE DE BOVENBOUW VAN HET SPOOR Bijlage 3 blz. 1 ONTSPORING VASTSTELLINGEN AANGAANDE DE BOVENBOUW VAN HET SPOOR Station :... Seinhuis / blok :... Werkplaats :... Bundel :... Spoortoestel :... Spoor :... Lijn :... van... naar... Spoor

Nadere informatie

1 van 11 30-12-2013 22:12

1 van 11 30-12-2013 22:12 1 van 11 30-12-2013 22:12 Regeling spoorverkeer (Tekst geldend op: 30-12-2013) Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer)

Nadere informatie

EN VERANDERING VAN GRAAD. NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER Brussel, 3 december BELGISCHE SPOORWEGEN Directie van het Personeel en de Sociale Diensten

EN VERANDERING VAN GRAAD. NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER Brussel, 3 december BELGISCHE SPOORWEGEN Directie van het Personeel en de Sociale Diensten TITEL II. Deel IlI. HOOFDSTUK I. GRAADBEVORDERING EN VERANDERING VAN GRAAD. Toegangsvoorwaarden. WERKLIEDENPERSONEEL. 361 - BANKWERKER-GIETSCHALENMAKER. NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER Brussel, 3 december 1969.

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE ONDERSTATIONSCHEF

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE ONDERSTATIONSCHEF 50 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III EERSTE ONDERSTATIONSCHEF A. WERKZAAMHEDEN Uitvoeren van de werkzaamheden van de onderstationschef. B. TOEWIJZING VAN DE

Nadere informatie

ADVIES 18/03 STIPTHEID VAN DE REIZIGERSTREINEN VAN DE BINNENLANDSE DIENST EN BEHEERSING VAN INCIDENTEN SAMENVATTING VAN DE AANBEVELINGEN

ADVIES 18/03 STIPTHEID VAN DE REIZIGERSTREINEN VAN DE BINNENLANDSE DIENST EN BEHEERSING VAN INCIDENTEN SAMENVATTING VAN DE AANBEVELINGEN ADVIES 18/03 STIPTHEID VAN DE REIZIGERSTREINEN VAN DE BINNENLANDSE DIENST EN BEHEERSING VAN INCIDENTEN 1. Inleiding SAMENVATTING VAN DE AANBEVELINGEN Een hoog stiptheidsniveau voor de reizigerstreinen

Nadere informatie

Spoorwegveiligheid. Beremming en Remproeven

Spoorwegveiligheid. Beremming en Remproeven Spoorwegveiligheid Railned Spoorwegveiligheid Catharijnesingel 30 Postbus 2101 3500 GC Utrecht Tel. 030 235 5572 Email: safety@railned.nl RnV-RICHTLIJN M-007 Beremming en Remproeven Colofon Richtlijnbeheerder

Nadere informatie

Samenvatting van het Veiligheidsonderzoeksrapport

Samenvatting van het Veiligheidsonderzoeksrapport Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Samenvatting van het Veiligheidsonderzoeksrapport ONTSPORING VAN EEN GOEDERENTREIN HEVER - 19 FEBRUARI 2013 Mei 2014 SAMENVATTING Op dinsdag

Nadere informatie

A.R.A.D ALGEMEENHEDEN - DEFINITIES INDELING VAN DE ONGEVALLEN

A.R.A.D ALGEMEENHEDEN - DEFINITIES INDELING VAN DE ONGEVALLEN A.R.A.D. 05.1 - ALGEMEENHEDEN - DEFINITIES INDELING VAN DE ONGEVALLEN 1 - ALGEMEENHEDEN 1.1. Voorwerp van het reglement van de exploitatieveiligheid 1.2. Dienst exploitatieveiligheid 1.2.1. Structuur 1.2.2.

Nadere informatie

VR DOC.0291/1

VR DOC.0291/1 VR 2018 3003 DOC.0291/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling Vlaamse Regering over het ontwerp

Nadere informatie

Directie Asset Management

Directie Asset Management Directie Asset Management Veiligheid van het personeel VP_Eenheid nr. 2_VA Versie Aannemer Bediende aan het werk / lid van de ploeg aan het werk in de verschillende beveiligingssystemen (V1.01) Dit document

Nadere informatie

De uitvoerende diensten van Infrabel-Netwerk

De uitvoerende diensten van Infrabel-Netwerk De uitvoerende diensten van Infrabel-Netwerk Wij zullen het vandaag hebben over: de uitvoerende dienst van Infrabel-Netwerk: wat? werking? toekomst? Afhandeling van ongevallen Gevaarlijke goederen de Hersporingstrein

Nadere informatie

ARPS bundel 501. een diploma van het algemeen secundair onderwijs (of gelijkwaardig);

ARPS bundel 501. een diploma van het algemeen secundair onderwijs (of gelijkwaardig); ARPS bundel 501 TITEL III - DEEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN TREINBESTUURDER A. WERKZAAMHEDEN De werkzaamheden die aan een treinbestuurder kunnen worden toevertrouwd

Nadere informatie

Treinbestuurder. 1. Werkomgeving. 4. Wij bieden je. 2. Functie en verantwoordelijkheden. 5. Welke stappen doorloop je? 3. Profiel

Treinbestuurder. 1. Werkomgeving. 4. Wij bieden je. 2. Functie en verantwoordelijkheden. 5. Welke stappen doorloop je? 3. Profiel Brussel ( Brussel) 1. Werkomgeving NMBS is de Belgische spoorwegoperator verantwoordelijk voor het onthaal en het vervoer van en de communicatie met de reizigers. In het kader van haar opdracht van openbare

Nadere informatie

VERSLAG VAN HET VEILIGHEIDSONDERZOEK

VERSLAG VAN HET VEILIGHEIDSONDERZOEK Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor VERSLAG VAN HET VEILIGHEIDSONDERZOEK Zijdelingse aanrijding tussen twee reizigerstreinen te Arlon op 15 september 2010 November 2015 2 Elk gebruik

Nadere informatie

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 RV12-0386 24-uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 Stoptonend seinpassage met risico op een botsing met een passerende trein. Datum 26 april 2012 Status definitief RV12-0386

Nadere informatie

JAARLIJKSE INVENTARIS VAN DE VAN KRACHT ZIJNDE OMZENDBRIEVEN VAN DE DIRECTIE HUMAN RESOURCES TOESTAND OP

JAARLIJKSE INVENTARIS VAN DE VAN KRACHT ZIJNDE OMZENDBRIEVEN VAN DE DIRECTIE HUMAN RESOURCES TOESTAND OP JAARLIJKSE INVENTARIS VAN DE VAN KRACHT ZIJNDE OMZENDBRIEVEN VAN DE DIRECTIE HUMAN RESOURCES TOESTAND OP 01.01.2004 Nummer omzendbrief Datum Onderwerp van de onderrichting Verantwoordelijke dienst/afdeling

Nadere informatie

Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer)

Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer) (Tekst geldend op: 30-12-2008) Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer) De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III ADJUNCT VAN DE TOEZICHTBEDIENDE

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III ADJUNCT VAN DE TOEZICHTBEDIENDE 501 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III ADJUNCT VAN DE TOEZICHTBEDIENDE A. WERKZAAMHEDEN - schrijfwerk inzake personeel, materieel en stoffen ; - beheren van bij

Nadere informatie

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam:

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam: Met de trein naar Het Beroepenhuis Naam: 1 1) Beroepen - vul in: Bij de Spoorwegen werken meer mensen dan je denkt. Weet jij wie wat moet doen? Kies uit het lijstje van beroepen en schrijf de naam van

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN STATISTISCH JAARBOEK

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN STATISTISCH JAARBOEK NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN STATISTISCH JAARBOEK 2003 Strategie en Ontwikkeling Frankrijstraat 52/54 (sectie 26) 1060 Brussel Tel.(32) 02.525.44.23 Inhoudstafel TERMINOLOGIE 4 1. DE

Nadere informatie

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: september 2016

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: september 2016 Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: september 2016 Hieronder vindt u de voornaamste stiptheidscijfers die spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spooroperator NMBS maandelijks op hun website

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING SLEEPSTUKKEN VOOR PANTOGRAFEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING SLEEPSTUKKEN VOOR PANTOGRAFEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING 74710999 SLEEPSTUKKEN VOOR PANTOGRAFEN Nieuwe versie - addendum Wijzigingen tegenover de vorige versie staan aangeduid in het rood UITGAVE:

Nadere informatie

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Sedert 11 april 2007 zijn nieuwe regels van toepassing m.b.t. de rij- en rusttijden voor het wegvervoer (Koninklijk besluit van 9 april 2007 houdende uitvoering van

Nadere informatie