Laat ons de rust. Uitkomsten van een onderzoek naar de visie van winkeliers op de openstelling van hun winkel in de gemeente Geldermalsen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Laat ons de rust. Uitkomsten van een onderzoek naar de visie van winkeliers op de openstelling van hun winkel in de gemeente Geldermalsen"

Transcriptie

1 30 september Laat ons de rust. Uitkomsten van een onderzoek naar de visie van winkeliers op de openstelling van hun winkel in de gemeente Geldermalsen

2 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag 2 Laat ons de rust. Uitkomsten van een onderzoek naar de visie op de zondag van winkeliers in Geldermalsen 1 Inleiding Koopzondagen vormen een actueel thema. Veel ondernemers stellen ons daar vragen over. Moet onze winkel nu echt open om te kunnen blijven bestaan? Wat is het beleid van de gemeente? De gemeenteraad zal in de komende maanden tot een standpuntbepaling moeten komen nu ook deze regelgeving naar de gemeente is gedecentraliseerd. De Gemeente Geldermalsen kent geen zondagopenstelling, en dat wordt in het algemeen ook niet als probleem ervaren of verwoord. Om de mening van de winkeliers te objectieveren heeft de SGP een onderzoek onder hen uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn in deze nota opgenomen. iet in het onderzoek meegenomen is de mening van winkelend publiek. Dit zou een toekomstige uitbreiding van het onderzoek kunnen zijn. Al moeten we ons wel realiseren dat de ondernemers in Geldermalsen hun klanten echt kennen. Indirect spreken door de ondernemers dus ook de consumenten. Wij verwachten met dit onderzoek de gemeente, de ondernemers en de inwoners een dienst te doen. Het is het eerste integrale onderzoek binnen onze gemeente. De overheid, en de gemeente, moet burgers een stabiele omgeving geven om mens te kunnen zijn, ook in economisch zware tijden. Ingrijpen in concurrentieverhoudingen is ongewenst, het bieden van kaders rond openingstijden meer dan nodig. Verscheidenheid aan winkels is voor onze kernen belangrijk. Dit onderzoek geeft duidelijkheid aan de politiek. Voor vragen / opmerkingen kunt u ons benaderen via De SGP-fractie Geldermalsen ohan van den Brink, raadslid Lourens van Bruchem, fractievoorzitter ohan Bulsink, plv. commissielid Bestuur en Middelen Gerard Kievit, raadslid Hans van Lith an Pul an de Ruiter Cornelis Vreeken, plv. Commissielid Samenleving Werkgroep Communicatie SGP Arjan Benschop Arjan Heikoop Koert Kirpestijn, voorzitter Marieke van Mourik Willeke Vreeken 1 Gemeente Geldermalsen: hiermee worden dus alle elf kernen bedoeld.

3 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag 3 Onderzoek Het onderzoek is gehouden onder 120 ondernemers in de gehele gemeente Geldermalsen. 104 formulieren zijn terug ontvangen. Ruim 90% van de respondenten is de ondernemer zelf. Wij hebben onderscheid gemaakt tussen zelfstandigen en franchise ondernemers (filiaal). De winkels (middenstand) hebben wij verdeeld in: 1) Speciaalzaken (speelgoed, sport, drogist, kleding etc.) 2) Bakker, slager, groentenboer, kaaswinkel) 3) Supermarkt en 4) Warenhuis. Daarnaast is er nog de categorie Anders. Hieronder vallen kappers, horeca, autobedrijven, reisbureaus, doe-het-zelf zaken etc. Wij hebben ook inzicht gevraagd in het aantal medewerkers. Daarnaast is ook de oppervlakte van de verschillende winkels in beeld gebracht. Het gebruikte enqu teformulier vindt u als bijlage bijgevoegd. Alle resultaten zijn gedocumenteerd en kunnen dus worden geverifieerd. Uiteraard is alles anoniem verwerkt. Het onderzoek is gehouden in september 2013.

4 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag 4 1. Algemene conclusies Uit het onderzoek komt een evenwichtig beeld. De voorstanders van winkelopenstelling op zondag zijn te vinden in alle kernen waar meerdere typen winkels bestaan. Ze zijn ook redelijk evenredig verdeeld over de verschillende winkel/zaak-categorieën en kernen van de gemeente Geldermalsen. Het beeld is ook gelijk voor het al dan niet franchisenemer zijn. Ongeveer 85% van de winkeliers wil de winkel niet openen op zondag. 3% wil de winkel wekelijks open. 4% wil de winkel eenmaal open per maand. Ook ongeveer 4% wil de winkel open op speciale dagen of in een bepaald seizoen. De overigen weten nu niet wat ze willen. Veel ondernemers zien geen enkele meerwaarde van de openstelling op zondag. Het geeft een verschuiving van de bestedingen. Het verhoogt de kosten en het is de nekslag voor de kleine(re) middenstander. Relatief vaak wordt ook gemeld dat het publiek in Geldermalsen openstelling op zondag zeker niet zal waarderen. Openstelling van mijn winkel op zondag zal zeker klanten kosten.

5 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag 5 2. Inhoudsopgave 1. Algemene conclusies Inhoudsopgave Kenmerken geënquêteerden Uitkomsten Winkel/zaak open op zondag? Winkel open op zondag in de gemeente Geldermalsen? Winkel open op zondag in de kern Beesd? Winkel open op zondag in de kern Deil? Winkel open op zondag in de kern Geldermalsen? Openstelling, gerelateerd aan winkel/zaakoppervlakte Openstelling, gerelateerd aan het aantal medewerkers Supermarkten, open of dicht in de gemeente Geldermalsen Speciaalzaken, open of dicht in de gemeente Geldermalsen Bakker, Slager, GF-zaak, Kaasspeciaalzaak, open of dicht in de gemeente Geldermalsen Winkels/Zaken van categorie A(nders), open of dicht in de gemeente Geldermalsen Franchisenemers, de winkel open of dicht in de gemeente Geldermalsen? Wij willen onze zaak open op zondag. De argumenten Wij willen onze zaak dicht houden op zondag. De argumenten Enquêteformulier... 23

6 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag 6 3. Kenmerken geënquêteerden De winkeliers/middenstand die geïnterviewd zijn bieden werk aan 909 personen. Uiteraard zijn dat niet allemaal fulltime banen. Soms is de ondernemer zelf ook meegeteld. Een zeer substantieel deel van onze bevolking is niet alleen als klant bij deze winkeliers betrokken, maar ook als medewerker. Het aantal medewerkers in alle categorieën minus de categorie Anders bedraagt 700 voor alle ge-enquêteerden. Dat is dus 77 procent van het totaal. Ruim 90% van de respondenten vormen de ondernemers zelf, in de andere gevallen zijn de leidinggevenden. De totale (winkel)oppervlakte is ongeveer m2. Let op, dit is inclusief de categorie Anders. Die categorie is goed voor circa m2. Dat is vanzelfsprekend, omdat in deze categorie naast de kapper, de slijter, de horeca ook tuincentra en doe-het-zelf zaken zijn opgenomen. De oppervlakte van de supermarkten, de speciaalzaken, de bakkers, slagers, GF-zaken, kaaswinkels en warenhuizen bedraagt ca m2. Dus 77% van de medewerkers werkt op 35% van de (winkel)oppervlakte. Daarnaast vallen 9 respondenten in de categorie Bakker, Slager, Groenteman of Kaashandelaar. Er is gesproken met 7 supermarktondernemers en 54 ondernemers die een Speciaalzaak hebben. Er is gesproken met twee warenhuizen. 32 gesprekken zijn gevoerd met ondernemers die een onderneming hebben die valt in de categorie Anders. Van deze ondernemers zijn er 14 franchisenemers (13.5%). Er zijn 20 gesprekken gevoerd in Beesd. 67 in Geldermalsen en 7 in Meteren. Daarnaast 6 in Deil. De overige gesprekken zijn gevoerd in Enspijk en Tricht.

7 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag 7 4. Uitkomsten In de volgende hoofdstukken vindt u de resultaten van de enquête uitgewerkt. De resultaten worden per onderwerp gerubriceerd weergegeven. In de laatste hoofdstukken 7 tot en met 11 presenteren we naast de percentages ook letterlijk de opmerkingen van de verschillende ondernemers. 5. Winkel/zaak open op zondag? 5.1. Winkel open op zondag in de gemeente Geldermalsen? Op de vraag of de ondernemer de eigen zaak (evt. als franchisenemer) open wil op zondag heeft 85% van de ondernemers in de gehele gemeente Geldermalsen ee geantwoord. 3% is voor een wekelijkse openstelling. 4% zou dat op één zondag per maand willen. Ook 4% wil de winkel open in hun seizoen. 4% heeft geen mening.

8 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Winkel open op zondag in de kern Beesd? Op de vraag of de ondernemer de eigen zaak (evt. als franchisenemer open wil op zondag heeft 82% van de ondernemers in de kern Beesd nee geantwoord. 12% is voor openstelling op zondag. Van die 12% wil geen enkele ondernemer elke week open. Maandelijks wordt genoemd of alleen in een speciaal seizoen Winkel open op zondag in de kern Deil? In Deil geeft 17% van de ondernemers aan open te willen op zondag. Dit is 1 ondernemer die aangeeft zelf te willen bepalen of zijn zaak open of dicht is. Dat geldt niet alleen voor de zondag, maar ook voor een speciale feestdag als tweede paas-, pinkster- of kerstdag.

9 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Winkel open op zondag in de kern Geldermalsen? In de kern Geldermalsen is 82 % niet voor openstelling op zondag. 4% geeft aan interesse te hebben om de winkel wekelijks open te hebben. Datzelfde percentage geldt ook voor winkeliers die hun winkel maandelijks een zondag open zou willen. 3% wil de winkel graag open in hun seizoen. Het is voor deze ondernemers ook belangrijk dat minimaal 70% van alle ondernemers open gaat, anders kan het niet.

10 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Openstelling, gerelateerd aan winkel/zaakoppervlakte Eigenaren van 19% van het beschikbare winkel-/zaakoppervlakte zou de zaak op zondag open willen. 3% heeft geen mening. 78% zou dit juist niet willen.

11 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Openstelling, gerelateerd aan het aantal medewerkers 7% van de medewerkers van winkels/zaken in de gehele gemeente werken in winkels waarvan de eigenaar het op prijs stelt om de zaak op zondag (soms) open te hebben.

12 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Supermarkten, open of dicht in de gemeente Geldermalsen In de gehele gemeente Geldermalsen is gesproken met eigenaren/bedrijfsleiders van 7 supermarkten. 1 ondernemer geeft aan open te willen. 1 ondernemer twijfelt en geeft aan dat de zaak open gaat afhankelijk van de gemeente en de behoefte van de klant. Beiden geven aan nu of dan wekelijks open te willen. Argumenten Open a/ee, Geen mening G Argumenten Geeft wel extra druk Tegen! Maar bedrijf zal er op aansturen dat het wel moet! Let op! Zondag open is altijd open, behalve 1 kerstdag, 1 paasdag en 1 pinksterdag. Er wordt een aanslag gedaan op al het sociale leven wat we hebben opgebouwd in de loop der jaren. Dit geldt voor verenigingen/kerken zodat die zich aan moeten passen en zelfs gaan verdwijnen. Afhankelijk van de gemeente en de wens van de klant Vanuit geloofsovertuiging niet werken op zondag Een dag rust in de week! Sociaal staat voorop. Cliënten kunnen van maandag 8 uur tot zaterdag 20 uur terecht, dat moet voldoende zijn. Godsdienstige reden speelt wel mee, maar als andere supermarkten open gaan, dan zullen we ons beleid moet heroverwegen.

13 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Speciaalzaken, open of dicht in de gemeente Geldermalsen Er is gesproken met 54 ondernemers met een Speciaalzaak in onze gemeente. Van die ondernemers geven 7 ondernemers aan open te willen op zondag. 3 hebben er geen mening. 44 ondernemers willen niet open op zondag. Argumenten voor en tegen openstelling. Open a/ee, Geen mening Argumenten Als wij op zondag open gaan, verliezen wij de helft van onze klanten 6 dgn open is ruim voldoende. Voor (kleine) zelfstandig is het niet haalbaar. Zondagsrust In verband met extra benodigde inzet en klantenkring Er is nog maar 1 vrije dag over. Als mensen iets nodig hebben moeten ze het toch kunnen halen Baalt dat alles dicht zit op zondag. Wil graag open en werken op zondag. Geen zin in. Geloofsovertuiging van medewerkers + enige vrije dag van de ondernemer Eigenaar heeft ook een winkel in Utrecht. Die is ook dicht. Mogen wel 1 keer een rust(dag) hebben toch? a, maar wel een beperkt aantal als het gehele winkelbestand meedoet +goede commercie + liefst met activiteiten er omheen. Op zondag meer tijd, meer rust. Dorp wordt levendiger.

14 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag 14 G G G Geloofsovertuiging klanten. Omzet detailhandel loopt terug -> spreiding. Personeelskosten, Dorp moet dorp blijven Is gewoon omzetspreiding. Hogere personeelskosten. Ook ondernemers hebben een gezin. Alleen als minimaal 70% winkels open gaat. Zal geen extra omzet genereren Alleen maar omzetspreiding ipv omzetvermeerdering Rustdag is door God ingesteld, daar staan wij volledig achter Daar is Beesd te klein voor. iet commercieel verantwoord. Het gezin heeft ook aandacht nodig. Zondag is Rustdag Onze concurrentie in o.a. Houten, Gorinchem, Utrecht en Amersfoort zijn regelmatig open. Mensen rijden in onze branche 50+ km om te shoppen. Graag geniet ik van mijn enige vrije dag. Wellicht dat er meer vraag komt in de toekomst, dan moet wel de gehele middenstand mee. Rustdag, bezinnen Rustdag Ik wil op zondag naar de kerk. Het kost ook klanten als ik op zondag open ga. Winkels niet, zijn voldoende open. Horeca wel open, belachelijk dat een fietser hier niet eens iets kan nuttigen. Respect voor grote groep gelovigen op het dorp 1 dag in de week een vrije dag! iet tegen, maar zeker niet voor openstelling. e hebt geen keus als de rest van de winkels open is. Het geeft geen meerwaarde. iet: respect zondagsrust. Wel: bij evenement/incidenteel, graag ook respect om wel open te zijn. Ziet het nut niet van openstelling in Geldermalsen. Sociale druk voor eenmanszaakjes wordt te groot. Enige vrije dag. Publiek wil dit niet. Willen we niet, gaan we niet doen. Kost klanten, mensen keuren dit af. Winkels zijn genoeg open. Zondag is voor gezin. Zijn niet kerkelijk. Aanbod winkels te klein voor zondagsopening Zwaar tegen. Past niet in Geldermalsen Werkt niet in Geldermalsen. Geen vrije dag meer. Al geprobeerd voor 5 dec en kerst. Geen klanten Geen vrije dag meer. Past niet bij Geldermalsen. Kost klanten. Rustdag is belangrijk Kost klanten. Past niet bij Geldermalsen 6 Dagen is genoeg Als we allemaal dicht zijn op zondag, dan is het niet nodig. Die euro kunnen we maar 1 keer uitgeven. Al gaat heel Geldermalsen open, ik niet. Kan impulsaankopen opleveren. Ik ga niet open vanwege mijn klantenbestand. 1 rustdag is nodig

15 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag 15 We werken samen als echtpaar in de winkel. Het gezin heeft ook een dag nodig. Als je het in 6 dgn niet kunt verdienen, dan ook niet in 7 dgn. Allemaal hebben we rust nodig. Bij openstelling zullen we veel klanten verliezen. Respect. Vrije dag belangrijk. Graag een vrije dag. Er is weinig traffic. Komt niet van de grond, bewoners tegen. We werken al 6 dagen. Respect voor anderen.\ Voor de ondernemer wordt het onrustiger. Voor medewerkers ook. Persoonlijk tegen. Ook respect voor anderen. Zakelijk niet goed. Hangt af van andere ondernemers. iet alle medewerkers zijn voor. Wekelijks is overdreven. Zondag is de enige thuisdag. Wij scoren geen vrienden als we open gaan. Als alles open gaat, gaan we ook. iet open wegens medewerkers en uit respect voor de inwoners van Geldermalsen

16 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Bakker, Slager, GF-zaak, Kaasspeciaalzaak, open of dicht in de gemeente Geldermalsen Al deze 9 ondernemers geeft aan niet op zondag open te willen. Argumenten Open a/ee, Geen mening Argumenten Als kleine zelfstandige zal opening op zondag onze ondergang worden Er zitten 6 dagen in de week om te werken, graag 1 dag rust Tegen zondagswerk Zondag is vrije dag. Winkels zijn lang genoeg open 6 dagen per week is voldoende Zondag als vrije dag, niet religieus. Winkels zijn al lang genoeg open, tot veel te lang open. Het maakt middenstand kapot.

17 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Winkels/Zaken van categorie A(nders), open of dicht in de gemeente Geldermalsen Van deze 32 zaken is 13 procent voor openstelling op zondag. 88 zaken zijn tegen openstelling op zondag. 1 ondernemer wil wekelijks, maar geeft aan dat het niets brengt in Geldermalsen. Een andere ondernemer wil graag 1 keer per maand open. Twee andere ondernemers bepalen het graag zelf. Argumenten Open a/ee, Geen mening Argumenten Ik werk al zes dagen per week Er is meer in het leven dan werk en geld Wij hebben 6 dgn om te werken en 1 rustdag. Als je het in 5/6 dgn niet kunt verdienen dan moet je snel stoppen met je onderneming. Geen openstelling op zondag. Geen commerciele toevoeging. Veel medewerkers voelen hier niets voor. Godsdienstige/levensbeschouwelijke redenen Heel kort: 6 dgn zult gij arbeiden. De zondag is de rustdag die op gepaste wijze dient doorgebracht te worden. Door openstelling op zondag zullen de kleine zaken het nog moeilijker krijgen Mogen zelf weten wat we doen, maar wij blijven dicht iet onze must Iedere ondernemer moet vrij zijn in zijn keuze De zondag is vrij voor ons

18 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag 18 De zondag is voor mij en mijn gezin. 24-uurs economie - globalisering Ziet hier niet op te wachten, werkt door de week al voldoende. Dicht op bijbelse gronden en 1 dag met kinderen en gezin, rust Wil graag 1 dag vrij hebben. 6 dgn werken van huis uit meegekregen. 6 dgn is genoeg. 6 dgn is genoeg om te werken. Uit overtuiging 6 dgn is meer dan voldoende. Fel op tegen 1 dag in de week rust. We kunnen de mensen 6 dgn per week bedienen. Als het er 7 moeten zijn, dan hoeft het niet meer. We werken al genoeg. iet nodig Men wil de zondag als rustdag respecteren Zondagsrust moet gerespecteerd worden Op zondag komen geen klanten Horeca, tourisme, terras Klanten zijn tegen vanuit principiële redenen. Uit onderzoek reisbranche blijkt geen meerwaarde terwijl kosten wel stijgen. Openstelling brengt echter niets. Rest is allemaal dicht. Zeker niet open op zondag. 6 dagen voldoende. Wij gaan ook graag naar de kerk. 6 dagen werken per week is voldoende

19 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Franchisenemers, de winkel open of dicht in de gemeente Geldermalsen? Twee franchisenemers willen wekelijks de winkel open op zondag. Twee andere weten het niet echt. Zij vinden het e.e.a. afhankelijk van de wensen van de klant in Geldermalsen. De andere respondent geeft aan dat het niet werkt in Geldermalsen. Hij heeft het al geprobeerd voor 5 december en de kerst. agenoeg geen klanten. 10 franchisenemers willen hun zaak op zondag niet open doen. Argumenten Open a/ee, Geen mening G Argumenten Geen openstelling op zondag. Geen commerciele toevoeging. Veel medewerkers voelen hier niets voor. Geeft wel extra druk Tegen! Maar bedrijf zal er op aansturen dat het wel moet! Let op! Zondag op is altijd open, behalve 1 kerstdag, 1 paasdag en 1 pinsterdag. Baalt dat alles dicht zit op zondag. Wil graag open en werken op zondag. Afhankelijk van de gemeente en de wens van de klant Vanuit geloofsovertuiging niet werken op zondag Men wil de zondag als rustdag respecteren Willen we niet, gaan we niet doen. Kost klanten, mensen keuren dit af.

20 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag 20 G Winkels zijn genoeg open. Zondag is voor gezin. Zijn niet kerkelijk. Aanbod winkels te klein voor zondagsopening Zwaar tegen. Past niet in Geldermalsen Werkt niet in Geldermalsen. Geen vrije dag meer. Al geprobeerd voor 5 dec en kerst. Geen klanten Klanten zijn tegen vanuit principiële redenen. Uit onderzoek reisbranche blijkt geen meerwaarde terwijl kosten wel stijgen. Hangt af van andere ondernemers. iet alle medewerkers zijn voor. Wekelijks is overdreven. Zondag is de enige thuisdag.

21 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Wij willen onze zaak open op zondag. De argumenten Van de argumenten die genoemd zijn door de ondernemers die de winkel/zaak op zondag open willen wordt het commerciële aspect en het financiële aspect (gezamenlijk 93%) het meest genoemd. 7% van de argumenten zijn sociaal van aard.

22 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Wij willen onze zaak dicht houden op zondag. De argumenten Van de argumenten die genoemd zijn door de ondernemers die hun winkel/zaak op zondag dicht willen houden wordt komt 31% Godsdienstige/Levensbeschouwelijke als argument naar voren. Daarnaast 25% commerciële/financiële redenen. Sociale redenen worden in 44% van de gevallen genoemd.

23 Onderzoek behoefte winkelopstelling in de gemeente Geldermalsen pag Enquêteformulier Enquete zondagopenstelling winkels Gemeente Geldermalsen Vragen die je zelf al kunt invullen hoef je natuurlijk niet te stellen. e weet b.v. dat Albert Heijn een supermarkt is. Stel alleen vragen aan de bedrijfsleider/eigenaar. Medewerkers kunnen een andere mening hebben. De * - vragen zijn verplicht. Wat is het soort winkel: O Speciaal zaak (speelgoed, sport, drogist, kleding etc.) O Bakker, Slager, Groentezaak, Kaaswinkel O Supermarkt O Warenhuis O Anders:. Wat is het type winkel/onderneming? O Zelfstandig ondernemer O Franchisenemer Hoeveel medewerkers zijn er actief in uw winkel? Wat is het winkeloppervlakte van uw winkel?.. medewerkers. m2 In welke kern is uw winkel gevestigd: O Beesd O Deil O Geldermalsen O Meteren Als u deel uitmaakt van een keten (al dan niet via franchise), wat is dan het beleid van de keten t.o.v. zondagsopstelling van de winkels? O Dit wordt vrijgelaten aan ons. O Dit wordt verplicht gesteld O Anders: Bent u zelf voor openstelling van uw winkel op zondag? O a O ee O Geen mening Wat is uw motivatie om wel/niet voor openstelling op zondag te kiezen? Als u zelf mag kiezen voor het aantal zondagopenstellingen per jaar, wat zou u dan kiezen? O Maandelijks open O Wekelijks O ooit O Anders:. Wat is de reden voor u om voor of tegen zondagopenstelling te kiezen? O Financiele reden O Sociale reden O Commerciele reden O Godsdienstige / levensbeschouwelijke reden O Anders :.

Gratis parkeren... wat is het nut? Wat brengt het de ondernemers in Geldermalsen? Wat denken de winkeliers?

Gratis parkeren... wat is het nut? Wat brengt het de ondernemers in Geldermalsen? Wat denken de winkeliers? 7 maart 2014 Gratis parkeren... wat is het nut? Wat brengt het de ondernemers in Geldermalsen? Wat denken de winkeliers? www.gratisparkeren.nu gratisparkeren@sgpgeldermalsen.nl Gratis parkeren.. Heeft

Nadere informatie

Gewenst aantal koopzondagen

Gewenst aantal koopzondagen KOOPZONDAGEN IN HILVERSUM EEN SP-ONDERZOEK ONDER WINKELIERS Gewenst aantal koopzondagen 50% 6% 32% Minder Evenveel Meer Overig HILVERSUM Naar aanleiding van de aankomende Winkeltijdenverordening Hilversum

Nadere informatie

Resultaten ondernemersenquête

Resultaten ondernemersenquête Resultaten ondernemersenquête Respons: verzonden 365 onbestelbaar 8 totaal (N) 357 ingevuld (n) 132 37, 1. Binnen welke branche valt uw onderneming? * levensmiddelenspeciaalzaak 1 mode en persoonlijke

Nadere informatie

ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING

ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING nieuwsbrief Februari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het. Deze peiling ging over de zondagsopenstelling. De gemeenteraad

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN De mening van burgers en ondernemers

KOOPZONDAGEN De mening van burgers en ondernemers KOOPZONDAGEN De mening van burgers en ondernemers Opdrachtnemer: Bureau O&S Heerlen Opdrachtgever: Bureau Economie Januari 2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Onderzoeksvragen 3 3. Onderzoeksopzet 3 4.

Nadere informatie

Winkelopenstelling op zondag Resultaten en conclusies

Winkelopenstelling op zondag Resultaten en conclusies Onderzoek Winkelopenstelling op zondag Resultaten en conclusies Uitgevoerd door CDA-fractie Huizen Juni 2012 2 Inhoudsopgave Conclusies 5 Vergelijking winkelcentrum Oude Dorp en Oostermeent 6 Winkelcentrum

Nadere informatie

Vragenlijst winkeliers eerste peiling zondagsopenstelling winkels in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Vragenlijst winkeliers eerste peiling zondagsopenstelling winkels in gemeente Utrechtse Heuvelrug Vragenlijst winkeliers eerste peiling zondagsopenstelling winkels in gemeente Utrechtse Heuvelrug 1. Wat vindt u ervan dat alle winkels in de gemeente Utrechtse Heuvelrug momenteel op zondag open kunnen

Nadere informatie

Burgerpanel Zeewolde. Resultaten peiling 8: Winkelen in Zeewolde. Inleiding. Zondagopenstelling winkels. April 2014

Burgerpanel Zeewolde. Resultaten peiling 8: Winkelen in Zeewolde. Inleiding. Zondagopenstelling winkels. April 2014 Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 8: Winkelen in Zeewolde April 2014 Inleiding In opdracht van de gemeenteraad heeft I&O Research voor de 8 e keer een peiling uitgevoerd met het burgerpanel van Zeewolde.

Nadere informatie

Zondagsopenstelling in Oud-West

Zondagsopenstelling in Oud-West Zondagsopenstelling in Oud-West Rapportage Project: 8131 In opdracht van: Stadsdeel Oud-West dr. Clemens Wenneker dr. Willem Bosveld Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam Telefoon

Nadere informatie

Z/16/031709/60986 *Z00984D687E* Evaluatie Enquête Koopzondagen in de gemeente Leiderdorp

Z/16/031709/60986 *Z00984D687E* Evaluatie Enquête Koopzondagen in de gemeente Leiderdorp Z/16/3179/6986 *Z984D687E* Evaluatie Enquête Koopzondagen in de gemeente Leiderdorp 4 juli 16 Inhoudsopgave 1. Inleiding en aanleiding 2. Onderzoeksvragen en opzet 3. Uitkomsten enquêtes 4. Conclusie 1.Inleiding

Nadere informatie

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Strategie en Onderzoek, september 2013 Inleiding Begin september 2013 is onder Leidse winkeliers een enquête gehouden over de openstelling

Nadere informatie

Enquête koopzondagen Goes mei 2012

Enquête koopzondagen Goes mei 2012 Enquête koopzondagen Goes mei 2012 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Onderzoeksvragen en opzet 4 Uitvoering onderzoek 4 Kenmerken deelnemende ondernemers 4 Uitkomsten enquête 8 Conclusies 11 Appendix

Nadere informatie

Onderzoek Zondagsopenstelling. Capelle aan den IJssel 2012

Onderzoek Zondagsopenstelling. Capelle aan den IJssel 2012 Onderzoek Zondagsopenstelling Capelle aan den IJssel 2012 Onderzoeksperiode: zomer 2011 Alle ondernemers (202, zomer 2011) in de winkelcentra van Capelle zijn benaderd. In totaal hebben 157 ondernemers

Nadere informatie

Draagvlakonderzoek. Hoe denken winkeliers in Zuidplas over verdere uitbreiding van de winkelopenstelling op zondag?

Draagvlakonderzoek. Hoe denken winkeliers in Zuidplas over verdere uitbreiding van de winkelopenstelling op zondag? Draagvlakonderzoek Hoe denken winkeliers in Zuidplas over verdere uitbreiding van de winkelopenstelling op zondag? Oktober 2014 Inhoudsopgave Samenvatting 3 Hoofdstuk 1 Inleiding 4 Coalitie en college

Nadere informatie

1. Ga jij wel eens op zondag winkelen?

1. Ga jij wel eens op zondag winkelen? Zondag Supermarkten in Horst aan de Maas mogen elke zondag geopend zijn. Voor overige winkels in winkelgebieden geldt er een beperkt aantal koopzondagen. 8 7 6 5 4 3 2 1 1. Ga jij wel eens op zondag winkelen?

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 februari Agendapunt : 6. Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs. Aan de Raad.

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 februari Agendapunt : 6. Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs. Aan de Raad. Raadsvoorstel Vergadering : 18 februari 2016 Agendapunt : 6 Status : Opiniërend Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs Behandelend ambt. : Gerda van der Let / Jan Sijtsma

Nadere informatie

Zondagopenstelling winkels Zwijndrecht

Zondagopenstelling winkels Zwijndrecht Zondagopenstelling winkels Zwijndrecht Mening bewoners en ondernemers Sinds 1 juli 2013 is de nieuwe Winkeltijdenwet in werking. Dit betekent dat gemeenten de mogelijkheid hebben om vrijstelling te verlenen

Nadere informatie

Wekelijkse koopzondag stadsdeel Amsterdam-Noord

Wekelijkse koopzondag stadsdeel Amsterdam-Noord Wekelijkse koopzondag stadsdeel Amsterdam-Noord Project 8281 In opdracht van stadsdeel Amsterdam-Noord Lotje Cohen MSc dr. Esther Jakobs Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam

Nadere informatie

Uitkomsten eerste enquête proef zondagopenstelling winkels

Uitkomsten eerste enquête proef zondagopenstelling winkels Uitkomsten eerste enquête proef zondagopenstelling winkels Notitie voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug 29 oktober 2013 Inleiding Sinds zondag 28 juli mogen de winkels in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

EVALUATIE KOOPZONDAGEN DONGERADEEL

EVALUATIE KOOPZONDAGEN DONGERADEEL EVALUATIE KOOPZONDAGEN DONGERADEEL Inleiding In juni 2014 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voor een aantal zondagen per jaar verlenen van ontheffing van de bepalingen in de Winkeltijdenwet. Daardoor

Nadere informatie

Bewonerspanel Koopzondagen en (zondag)avondwinkels

Bewonerspanel Koopzondagen en (zondag)avondwinkels Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Koopzondagen en (zondag)avondwinkels Veel Utrechters gaan maandelijks op zondag naar een supermarkt

Nadere informatie

ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND

ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND ONDERNEMERS EN INTERNETPANEL OVER DE WINKELOPENINGSTIJDEN IN PURMEREND Ondernemers en internetpanel over de winkelopeningstijden in Purmerend In opdracht van: Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Patty Laan

Nadere informatie

Winkelopening op zondagen in Papendrecht

Winkelopening op zondagen in Papendrecht Winkelopening op zondagen in Papendrecht MENING ONDERNEMERS EN BEWONERS Inhoud 1. Conclusies 2. Ondernemers 3. Bewoners Bijlagen Sinds 1 juli 2013 is de nieuwe Winkeltijdenwet in werking. Dit betekent

Nadere informatie

Evaluatie. Openstelling zondagen en feestdagen Gemeente Eemsmond

Evaluatie. Openstelling zondagen en feestdagen Gemeente Eemsmond Evaluatie Openstelling zondagen en feestdagen Gemeente Eemsmond Versie: 1. (defintief) Datum: 26 februari 216 Steller: Rolie Tromp Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Leeswijzer... 3 1. Enquête...

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Winkeltijden in Utrecht. Hier komt tekst RIA 13 januari 2015 Hier komt ook tekst. Utrecht.nl

Winkeltijden in Utrecht. Hier komt tekst RIA 13 januari 2015 Hier komt ook tekst. Utrecht.nl Winkeltijden in Utrecht Hier komt tekst RIA 13 januari 2015 Hier komt ook tekst Winkeltijden in Utrecht RIA 13 januari 2015 presentatie ontheffingsbesluit Albert Heijn Amsterdamsestraatweg winkeltijdenwet

Nadere informatie

Winkeltijdenonderzoek De Wolden

Winkeltijdenonderzoek De Wolden Winkeltijdenonderzoek De Wolden Gemeente De Wolden T.a.v. Jeannette Los Raadhuisstraat 2 7921 GD Zuidwolde Januari 2014 Onderzoekers: Yannick Abrahams MSC Drs. Koop Boer MANAGEMENT SUMMARY Wat vinden de

Nadere informatie

Zondagopenstelling Drechterland Peiling onder inwoners. Gemeente Drechterland Augustus 2013

Zondagopenstelling Drechterland Peiling onder inwoners. Gemeente Drechterland Augustus 2013 Zondagopenstelling Drechterland Peiling onder inwoners Gemeente Drechterland Augustus 2013 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer

Nadere informatie

Enquête koopzondagen Mag het een onsje minder zijn?

Enquête koopzondagen Mag het een onsje minder zijn? 1 Enquête koopzondagen Mag het een onsje minder zijn? 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Onderzoeksvragen en opzet...4 Resultaten...5 Conclusies en aanbevelingen...9 Appendix A: tabellenboek...11

Nadere informatie

A M E N D E M E N T. De Raad van de gemeente Heerhugowaard, in vergadering bijeen op 27 augustus 2013,

A M E N D E M E N T. De Raad van de gemeente Heerhugowaard, in vergadering bijeen op 27 augustus 2013, Agendapunt: 6 Datum ingekomen: 27-08-2013 Volgnummer: B Registratienummer: RB2013156 Status: Voorstel nr.: RB2013114 Onderwerp: Wijziging in de Winkeltijdenwet (per 1 juli 2013) A M E N D E M E N T De

Nadere informatie

13.30u Wijzigingen winkeltijdenwet Karel Trommelen 14.00u Belangen betrokken partijen Jasper Vlek

13.30u Wijzigingen winkeltijdenwet Karel Trommelen 14.00u Belangen betrokken partijen Jasper Vlek Alle dagen (k)open? Masterclass winkeltijden en koopzondagen Droogh Trommelen en Partners (DTNP) Hotel New York Rotterdam, Villa Sonsbeek Arnhem 21 en 23 mei 2013 Programma 13.30u Wijzigingen winkeltijdenwet

Nadere informatie

RAPPORT KOOPZONDAGEN GEMEENTE DALFSEN PAG. 1. November Student Bedrijfswetenschappen Vrije Universiteit Zwolle

RAPPORT KOOPZONDAGEN GEMEENTE DALFSEN PAG. 1. November Student Bedrijfswetenschappen Vrije Universiteit Zwolle RAPPORT KOOPZONDAGEN GEMEENTE DALFSEN PAG. 1 November 2007 Auteur: H.J. Meijer Student Bedrijfswetenschappen Vrije Universiteit Zwolle RAPPORT KOOPZONDAGEN GEMEENTE DALFSEN PAG. 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden

Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Gemeente Haarlemmermeer November 2012 Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Gemeente Haarlemmermeer November 2012 Colofon Uitgave I&O Research Villawal 19

Nadere informatie

Startnotitie beleid winkeltijden

Startnotitie beleid winkeltijden Startnotitie beleid winkeltijden Aanleiding Aanleiding voor deze startnota zijn de mogelijkheden, die de wet onze gemeente biedt om winkels open te stellen op zon- en feestdagen. U kunt het zien als discussienota.

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE ZONDAGSOPENING

RESULTATEN ENQUÊTE ZONDAGSOPENING RESULTATEN ENQUÊTE ZONDAGSOPENING INLEIDING Naar aanleiding van het toenemend aantal lokale stadsbesturen (o.a. Antwerpen, Kortrijk, Gent, Luik, ) dat zijn centrum wil laten erkennen als toeristische zone

Nadere informatie

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis 2015 Zondag openstelling voor kleine ondernemers CDA Schiedam Andreas Lepidis Aanleiding In 2011 besloot de gemeenteraad dat de zondag openstelling voor de winkels in Schiedam verruimd werd van 12 zondagen

Nadere informatie

Kopen op zondag in Hengelo niet heilig. Een kort onderzoek naar de wenselijkheid van uitbreiding van de winkeltijden onder MKB winkeliers in Hengelo

Kopen op zondag in Hengelo niet heilig. Een kort onderzoek naar de wenselijkheid van uitbreiding van de winkeltijden onder MKB winkeliers in Hengelo Kopen op zondag in Hengelo niet heilig Een kort onderzoek naar de wenselijkheid van uitbreiding van de winkeltijden onder MKB winkeliers in Hengelo SP afdeling Hengelo december 2010 1 Voorwoord Openingstijden

Nadere informatie

Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling

Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling 1. Aanleiding Per 1 juli 2013 is de Winkeltijdenwet gewijzigd. De grootste wijziging is het schrappen van de toeristische bepaling. Deze bepaling stelde dat

Nadere informatie

Iepen op Snein? Onderzoek zondagopenstelling winkels in Stiens

Iepen op Snein? Onderzoek zondagopenstelling winkels in Stiens Iepen op Snein? Onderzoek zondagopenstelling winkels in Stiens Leeuwarden/Ljouwert, december 2014 1 INHOUD 1 AANLEIDING EN ONDERZOEKSVRAAG 3 2 UITKOMSTEN VAN DE ENQUÊTE 4 3 CONCLUSIES 7 Bijlage I: Verantwoording

Nadere informatie

PEILING MOERDIJKPANEL

PEILING MOERDIJKPANEL PEILING MOERDIJKPANEL Hoe denken inwoners van gemeente Moerdijk over een verruiming van de zondagsopenstelling voor winkels binnen hun gemeente? November 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research

Nadere informatie

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND 2013 Winkelopeningstijden op zondag in Purmerend 2013 Onderzoek onder het internetpanel In opdracht van Team Economie Jeroen van der Weerd Uitgevoerd door Team

Nadere informatie

Onderwerp Evaluatie Verordening winkeltijden gemeente Heerenveen 2014 Voorstel

Onderwerp Evaluatie Verordening winkeltijden gemeente Heerenveen 2014 Voorstel Onderwerp Evaluatie Verordening winkeltijden gemeente Heerenveen 2014 Voorstel Portefeuillehouder van der Laan Datum collegebesluit 31 maart 2015 Opsteller de heer G. van der Veer Registratie GF15.20024

Nadere informatie

Reactienota naar aanleiding van het Inwonerpanel

Reactienota naar aanleiding van het Inwonerpanel Reactienota naar aanleiding van het Inwonerpanel In juni dit jaar zijn aan het Inwonerpanel vragen gesteld over de gemeentelijke informatievoorziening in het algemeen, de wekelijkse informatiepagina in

Nadere informatie

Gemeente Deventer. Evaluatie reguliere. koopzondagen binnenstad. Deventer

Gemeente Deventer. Evaluatie reguliere. koopzondagen binnenstad. Deventer Gemeente Deventer Evaluatie reguliere koopzondagen binnenstad Deventer Evaluatie reguliere koopzondagen binnenstad Deventer Onderzoek naar de mening van consumenten en ondernemers Datum 27 januari 2010

Nadere informatie

Winkeltijden gemeente Woensdrecht. Toelichting, voor- en nadelen varianten

Winkeltijden gemeente Woensdrecht. Toelichting, voor- en nadelen varianten Winkeltijden gemeente Woensdrecht Toelichting, voor- en nadelen varianten Variant I Toelichting Variant Deze variant beoogt de opening voor winkels in de gemeente Woensdrecht volledig vrij te geven. Dit

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : P.J. Beers : Vergunning Verlening en Handhaving : Olof Stom Voorstel aan de raad Onderwerp : Verordening winkeltijden

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Winkeltijdenverordening Heusden 2014

Raadsvoorstel. Onderwerp Winkeltijdenverordening Heusden 2014 Raadsvoorstel Inleiding Het Rijk heeft sinds 1 juli 2013 de Winkeltijdenwet verruimd. De gemeente Heusden kan (zoals andere gemeenten) sindsdien zelf bepalen in hoeverre zij vrijstellingen of ontheffingen

Nadere informatie

Draagvlak voor (k)open op zondag

Draagvlak voor (k)open op zondag Draagvlak voor (k)open op zondag Wensen en standpunten van inwoners, bezoekers, ondernemers en personeel Augustus 2013 Draagvlak voor (k)open op zondag Wensen en standpunten van inwoners, bezoekers, ondernemers

Nadere informatie

Inleiding. Ervaringen van inwoners met de zondagsopenstelling. Zondagsopenstelling winkels. November 2015

Inleiding. Ervaringen van inwoners met de zondagsopenstelling. Zondagsopenstelling winkels. November 2015 BURGERPANEL CAPELLE OVER Zondagsopenstelling winkels November 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 17 e peiling met het burgerpanel van Gemeente Capelle aan den IJssel. Deze

Nadere informatie

Zondagopenstelling. In opdracht van. Gemeente Houten. Resultaten. Oktober 2012 Rianne van Beek MSc

Zondagopenstelling. In opdracht van. Gemeente Houten. Resultaten. Oktober 2012 Rianne van Beek MSc Zondagopenstelling Resultaten In opdracht van Gemeente Houten ADV Market Research Willem Arntszlaan 115 C 3734 EE Den Dolder www.adv-mr.com Oktober 2012 Rianne van Beek MSc 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

*ZE9E70CE512* INITIATIEF VOORSTEL. Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 Agendanr. 16. Aan de Raad. No. ZA.15-32314/DV.15-451, fractie VVD.

*ZE9E70CE512* INITIATIEF VOORSTEL. Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 Agendanr. 16. Aan de Raad. No. ZA.15-32314/DV.15-451, fractie VVD. *ZE9E70CE512* INITIATIEF VOORSTEL Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 Agendanr. 16. Aan de Raad No. ZA.15-32314/DV.15-451, fractie VVD. Sellingen, 18 mei 2015 Onderwerp: Initiatiefvoorstel VVD m.b.t. wijziging

Nadere informatie

Op 10 november jl. heeft uw raad een motie aangenomen om te overleggen met ondernemers en stakeholders over de zondagsopenstelling in Gouda.

Op 10 november jl. heeft uw raad een motie aangenomen om te overleggen met ondernemers en stakeholders over de zondagsopenstelling in Gouda. Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum Gemeenteraad Resultaten consultatie koopzondagen 1 Burgemeester en wethouders 0182-588121 4 maart 2013 Memo Op 10 november jl. heeft uw raad een

Nadere informatie

Registratienummer / 14Z Onderwerp Vaststellen Verordening winkeltijden Midden-Delfland 2014

Registratienummer / 14Z Onderwerp Vaststellen Verordening winkeltijden Midden-Delfland 2014 Datum 02 oktober 2014 Nummer 2014-10- Datum commissievergadering 14 oktober 2014 Datum raadvergadering 28 oktober 2014 OPLEGGER Registratienummer 2014-25954 / 14Z.006080 Onderwerp Vaststellen Verordening

Nadere informatie

Resultaten peiling 17: detailhandel

Resultaten peiling 17: detailhandel Hofpanel Resultaten peiling 17: detailhandel Maart 2013 1. Inleiding Van 10 tot en met 17 maart 2013 is er onder het Hofpanel een peiling gehouden over detailhandel. De gemeente Hof van Twente werkt aan

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten; Enquête toekomst basisonderwijs Wanneperveen

Onderzoeksresultaten; Enquête toekomst basisonderwijs Wanneperveen Onderzoeksresultaten; Enquête toekomst basisonderwijs Wanneperveen Mei 2015 Oudergeleding MR-en : Lumien Brand Brenda Dannijs Anja Kievit Liesbeth den Hollander Inleiding Medio september 2014 hebben de

Nadere informatie

17 november / n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch. Onderwerp Voorstel tot het wijzigen van de Verordening winkeltijden gemeente Olst-Wijhe

17 november / n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch. Onderwerp Voorstel tot het wijzigen van de Verordening winkeltijden gemeente Olst-Wijhe Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 17 november 2014 11 2014/ n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Kenmerk 14.407446

Nadere informatie

Winkeltijden Houten 2015

Winkeltijden Houten 2015 Winkeltijden Houten 2015 Notitie Afdeling Ruimtelijke ontwikkeling Januari 2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doel 2. De rol van de gemeente 3. Koers en richting 4. Drie varianten 5. Planning, participatie

Nadere informatie

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten Waar winkelen de inwoners van de gemeente? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten In opdracht van de SGP Door Studentenpool Bestuurlijke Bedrijfskunde Academie Mens & Organisatie Christelijke Hogeschool

Nadere informatie

Beleidsregels zon- en feestdagenregeling

Beleidsregels zon- en feestdagenregeling Beleidsregels zon- en feestdagenregeling Vastgesteld bij besluit van : 8 juli 2008 Auteur : Baukje van der Bij Documentnaam : Beleidsregels zon- en feestdagenregeling Gemeente Beuningen De burgemeester

Nadere informatie

1 Vind jij dat de winkeliers in Horst aan de Maas zelf mogen bepalen wanneer ze open gaan?

1 Vind jij dat de winkeliers in Horst aan de Maas zelf mogen bepalen wanneer ze open gaan? Koopzondag Horst aan de Maas II Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl In de gemeente is een discussie over de koopzondagen. 8 1 Vind jij dat de winkeliers in Horst aan de Maas zelf mogen bepalen wanneer

Nadere informatie

Nota van toelichting

Nota van toelichting Nota van toelichting Nummer: 14Tl014 Kerkrade, 19 februari 2014. Behorende bij ontwerpbesluit nummer: 14Rb014 Onderwerp: Winkeltijdenverordening Beslispunten: te besluiten tot wijziging van de bij besluit

Nadere informatie

Onderzoek koopzondagen Diemen

Onderzoek koopzondagen Diemen nderzoek koopzondagen Diemen pdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Diemen mevrouw C. van der Sande Projecleider DTNP: mevrouw L. Dicou Projectnummer: 1146.0312 Datum: 13 juni 2012 Droogh Trommelen en

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel inzake Winkelopenstelling Zondag. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 15 juni 2010

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel inzake Winkelopenstelling Zondag. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 15 juni 2010 Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel inzake Winkelopenstelling Zondag. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 15 juni 2010 Op 8 december 2009 heeft ons college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

de bijgaande 'Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden De Bilt' vast te stellen.

de bijgaande 'Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden De Bilt' vast te stellen. Raadsvoorstel Portefeuillehouder Datum raadsvergadering J.L. van Hulst-Mazirel 30 oktober 2014 Datum voorstel 09 september 2014 Agendapunt Onderwerp Zondagopenstelling winkels De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Colofon. Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld.

Colofon. Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld. Mogelijke effecten zondagopenstelling levensmiddelenzaken in Hoorn Gemeente Hoorn April 2013 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. nr.: 0229-282555 Rapportnummer 2013-1933

Nadere informatie

Over winkelen op zondag

Over winkelen op zondag Over winkelen op zondag Zouden alle winkels iedere zondag open moeten kunnen zijn? En de supermarkten? Moeten die open op zondag? Stadserf van de Gemeente Schiedam 11 oktober 2010 Aanvang 20.00 uur Aleidazaal,

Nadere informatie

Heeft u een aanvulling? - Open-Ended Response

Heeft u een aanvulling? - Open-Ended Response Heeft u een aanvulling? - Open-Ended Response Een dag rust voor het gehele gezin is belangrijk. Er was nog maar een dag per week daarvoor over. In de praktijk zal er op zondag worden gewerkt om bij te

Nadere informatie

Rapport Zelfstandigheid Wijdemeren

Rapport Zelfstandigheid Wijdemeren Rapport Zelfstandigheid Wijdemeren Geïnitieerd en uitgevoerd DorpsBelangen Maart 2015 Wijdemeren, 2 maart 2015 Zeer geachte heer Smit, Hierbij ontvangt u de samenvatting van de resultaten van de Enquête

Nadere informatie

Peiling Zondagopenstelling

Peiling Zondagopenstelling Peiling Zondagopenstelling Onder CBW-MITEX leden Wonen, Mode, Schoenen en Sport CBW-MITEX Afdeling Leden & Advies Driebergsestraatweg 9 Doorn Postbus 762 3700 AT ZEIST April 2011 Colofon Het rapport Peiling

Nadere informatie

Utt) \ÄMJ<t\\ji SOI Aan de leden van de Raad. Hengelo, 15 december Geachte leden van de Raad,

Utt) \ÄMJ<t\\ji SOI Aan de leden van de Raad. Hengelo, 15 december Geachte leden van de Raad, SOI 7939 Aan de leden van de Raad Geachte leden van de Raad, Bijgevoegd* zenden wij u een verzoek aan uw College om het voorstel Winkeltijdenverordening 2015 en eventueel het Besluit tot aanwijzing van

Nadere informatie

Bespreeknotitie. Winkelopenstelling gemeente Stadskanaal 2015

Bespreeknotitie. Winkelopenstelling gemeente Stadskanaal 2015 1 Winkelopenstelling gemeente Stadskanaal 2015 Sinds de wijziging van de landelijke Winkeltijdenwet in 2013, hebben ons diverse vragen en signalen bereikt over het verruimen dan wel vrijgeven van de koopzondagen.

Nadere informatie

17 Stiens, 13 januari 2015

17 Stiens, 13 januari 2015 17 Stiens, 13 januari 2015 Raadsvergadering: 22 januari 2015 Voorstelnummer: 2015/9 Portefeuillehouder: R. van der Meulen Behandelend ambtenaar: G. de Vries E-mail: g.devries@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Koopzondagen Breda Onderzoek naar de effecten van de invoering van de wekelijkse koopzondag in Breda

Koopzondagen Breda Onderzoek naar de effecten van de invoering van de wekelijkse koopzondag in Breda Koopzondagen Breda Onderzoek naar de effecten van de invoering van de wekelijkse koopzondag in Breda juni 2013 In opdracht van: Afdeling Economie, Cultuur en Onderwijs Gemeente Breda Uitgave: Gemeente

Nadere informatie

ONDERZOEK VERRUIMING ZONDAGOPENSTELLING DE RONDE VENEN

ONDERZOEK VERRUIMING ZONDAGOPENSTELLING DE RONDE VENEN Rapport ONDERZOEK VERRUIMING ZONDAGOPENSTELLING DE RONDE VENEN Opdrachtgever: Gemeente De Ronde Venen Mei 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer

Nadere informatie

Onderzoek zondagsopenstelling Gemeente Vlagtwedde

Onderzoek zondagsopenstelling Gemeente Vlagtwedde Onderzoek zondagsopenstelling Gemeente Vlagtwedde Dit rapport is samengesteld naar aanleiding van de toezegging aan de raad om onderzoek te doen naar de wensen van inwoners en winkeliers op het gebied

Nadere informatie

Onderzoek Zondagopenstelling Gemeente Borger-Odoorn. Bijlagenrapport

Onderzoek Zondagopenstelling Gemeente Borger-Odoorn. Bijlagenrapport Onderzoek Zondagopenstelling Gemeente Borger-Odoorn Bijlagenrapport Oktober 2015 2 Inhoud 1 Vragenlijsten 5 1.1 Inwoners 5 1.2 Omwonenden 7 1.3 Winkeliers & Horeca 9 2 Open vragen 11 2.1 Inwoners 11 2.1.1

Nadere informatie

Opinienota 14INT Opinienota openingstijden winkels op zon- en feestdagen. Aan de gemeenteraad.

Opinienota 14INT Opinienota openingstijden winkels op zon- en feestdagen. Aan de gemeenteraad. Opinienota raadsvergadering agendapunt nummer 14INT00267 onderwerp Opinienota openingstijden winkels op zon- en feestdagen Aan de gemeenteraad. Samenvatting voorstel Met ingang van 1 juli 2013 is de Winkeltijdenwet

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII mei 2016 Verzoek tot verruiming van de zondag-openstelling 64101

agendanummer afdeling Simpelveld VII mei 2016 Verzoek tot verruiming van de zondag-openstelling 64101 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII - 29 24 mei 2016 onderwerp Verzoek tot verruiming van de zondag-openstelling 64101 zaakkenmerk Inleiding In februari 2012 heeft de gemeenteraad de Verordening

Nadere informatie

Draagvlak onderzoek naar verruiming van de zondagopenstelling van winkels in de gemeente Nieuwkoop

Draagvlak onderzoek naar verruiming van de zondagopenstelling van winkels in de gemeente Nieuwkoop Draagvlak onderzoek naar verruiming van de zondagopenstelling van winkels in de gemeente Nieuwkoop De mening van de inwoners, de winkeliers en het winkelpersoneel November 2013 Remko Stilting/Annemieke

Nadere informatie

13raad

13raad Agendapunt commissie: Steller telefoonnummer email Joyce van Doremalen 3417 jdo@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Winkeltijdenverordening. aan de gemeenteraad A. Samenvatting

Nadere informatie

Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen

Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen In opdracht van: Gemeente Diemen Projectnummer: 13225 Anne Huijzer Willem Bosveld Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 0330 Postbus 658, 1000 AR

Nadere informatie

*Z E* Evaluatie Zondagsopenstelling Oegstgeest INTERN MEMO

*Z E* Evaluatie Zondagsopenstelling Oegstgeest INTERN MEMO INTERN MEMO Evaluatie Zondagsopenstelling Oegstgeest Van : P. Brunet de Rochebrune Aan : Wendelien Tönjann Datum : 12 november 2014 Onderwerp : Plan van aanpak evaluatie winkeltijden verordening Oegstgeest

Nadere informatie

Langs deze weg willen wij u informeren over het B en W-besluit rond de koopzondagen in Gouda.

Langs deze weg willen wij u informeren over het B en W-besluit rond de koopzondagen in Gouda. Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum Gemeenteraad Gouda Besluit koopzondagen B en W 10 september 2013 Memo Langs deze weg willen wij u informeren over het B en W-besluit rond de koopzondagen

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Q1 2016 1 Forse omzetgroei voor supermarkten in kwartaal 1-2016, mede door vroege Pasen. De supermarktomzet is in het 1 e kwartaal van 2016 (januari t/m maart) met 2,9% gestegen

Nadere informatie

Bijlage behorende bij het raadsvoorstel Winkeltijdenverordening met betrekking tot de belangenafweging en uitwerking van de verschillende varianten.

Bijlage behorende bij het raadsvoorstel Winkeltijdenverordening met betrekking tot de belangenafweging en uitwerking van de verschillende varianten. Bijlage behorende bij het raadsvoorstel Winkeltijdenverordening met betrekking tot de belangenafweging en uitwerking van de verschillende varianten. Belangen Bij een nieuwe Winkeltijdenverordening gelden

Nadere informatie

Resultaten Branche Quiz MKB Advies Congres

Resultaten Branche Quiz MKB Advies Congres Resultaten Branche Quiz MKB Advies Congres Wilt u meer weten over over branches? Kijk op www.goudseupdate.nl Hier hebben wij interessante én leuke informatie voor u verzameld! 1. Welke soort groothandels

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Hallo, De informatie staat op de laatste pagina. Met vriendelijke groet, Anna Doolaard-Pek Medewerker Economische Zaken / Bedrijfscontactfuncionaris

Hallo, De informatie staat op de laatste pagina. Met vriendelijke groet, Anna Doolaard-Pek Medewerker Economische Zaken / Bedrijfscontactfuncionaris Hallo, Ter aanvulling op het rapport van de zondagsopenstelling in de gemeente Vlagtwedde: De volgende toevoegingen zijn gedaan: Standpunt van de Handelsvereniging Mercurius en de Ondernemersvereniging

Nadere informatie

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER Oktober 2012 2 Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Team Financieel Advies, Onderzoek & Statistiek Camiel De Bruijn Ard Costongs Economie

Nadere informatie

Vragenlijst inwoners eerste peiling zondagsopenstelling winkels in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Vragenlijst inwoners eerste peiling zondagsopenstelling winkels in gemeente Utrechtse Heuvelrug Vragenlijst inwoners eerste peiling zondagsopenstelling winkels in gemeente Utrechtse Heuvelrug 1. Hoe vaak heeft u in het afgelopen jaar ergens in Nederland op zondag een winkel bezocht en/of boodschappen

Nadere informatie

Terwijde = m 2. Ruimte voor ondernemen in een wijk die groeit

Terwijde = m 2. Ruimte voor ondernemen in een wijk die groeit Terwijde = 12.000 m 2 voor circa 40 winkels en horeca 700 gratis parkeerplaatsen en een NS-station voor de deur Ruimte voor ondernemen in een wijk die groeit STATION TERWIJDE DAGELIJKSE OP- EN AFSTAP VOOR

Nadere informatie

Over openingstijden. Meting stadspanel augustus 2014

Over openingstijden. Meting stadspanel augustus 2014 Over openingstijden Meting stadspanel augustus 2014 Over openingstijden Meting stadspanel augustus 2014 Datum: augustus 2014 Colofon Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek contactpersoon: Klaas Pruijsen

Nadere informatie

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Samenvatting Ondernemersenquête Land van Heusden en Altena 2016 Bedrijvenkring Altena (BKA), Netwerkplatform Ondernemend Altena

Nadere informatie

Uitgangspunten en richtingen van de raad voor programma 5.2. integrale veiligheid thema sluitingstijden horeca.

Uitgangspunten en richtingen van de raad voor programma 5.2. integrale veiligheid thema sluitingstijden horeca. 342794 Raadsvoorstel Raadsvergadering : 5 februari 2013 Voorstel : 2013-008 Agendapunt : Zaaknummer : 1894/2012/86525 Documentnummer : 1894/2012/137267 Datum : 9 januari 2013 Onderwerp Uitgangspunten en

Nadere informatie

Evaluatie zondagopenstelling winkels Barendrecht

Evaluatie zondagopenstelling winkels Barendrecht Evaluatie zondagopenstelling winkels Barendrecht J. Lukasse, 12 mei 2015 Inhoud SAMENVATTING... 4 Inleiding... 6 1. Wijze van onderzoek... 7 1.1 Economische effecten ondernemers.... 7 1.2 Werkgelegenheidseffecten...

Nadere informatie

Onderzoek koopzondag

Onderzoek koopzondag CHE/SGP EDE Onderzoek koopzondag Meta-analyse van effectonderzoeken koopzondag Eelco van Dool, Daniël Schouten 1-3-2015 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding en aanleiding... 2 2. Onderzoeksmethode... 3 3.

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot vaststelling van de Winkeltijdenverordening gemeente Aalten 2014 AAN DE RAAD

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot vaststelling van de Winkeltijdenverordening gemeente Aalten 2014 AAN DE RAAD Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot vaststelling van de Winkeltijdenverordening gemeente Aalten 2014 AAN DE RAAD Samenvatting Per 1 juli 2013 is de nieuwe Winkeltijdenwet in werking getreden. De

Nadere informatie

89 % van de respondenten verwacht zelf geen overlast te hebben van de winkelopenstelling op zon en feestdagen.

89 % van de respondenten verwacht zelf geen overlast te hebben van de winkelopenstelling op zon en feestdagen. Bijlage 4 Inleiding Bij het nemen van een besluit over de openstelling van winkels op zon en feestdagen is het van belang de mening te kennen van de doelgroepen ondernemers en inwoners. Eind 2013/begin

Nadere informatie

Verslag discussieavond zondagopenstelling 16 oktober 2013, Parklocatie De Jaargetijden

Verslag discussieavond zondagopenstelling 16 oktober 2013, Parklocatie De Jaargetijden Verslag discussieavond zondagopenstelling 16 oktober 2013, Parklocatie De Jaargetijden Genodigden: alle winkeliers, marktbond, MKB Twente, horeca, raadsleden, pers. Deel 1 Het eerste deel van de avond

Nadere informatie

Het CDA standpunt over de koopzondag

Het CDA standpunt over de koopzondag Het CDA standpunt over de koopzondag Brigitte L.M. Bauer en Raymond H.J.M. Gradus 1 Het lokale debat over koopzondagen gaat losbarsten. Het wetsvoorstel van het vorige kabinet om misbruik van de toerismebepaling

Nadere informatie