Nascholingsweek 2012 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 24 augustus Gent. Informatiebrochure Inhoud sessies

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nascholingsweek 2012 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 24 augustus 2012 - Gent. Informatiebrochure Inhoud sessies"

Transcriptie

1 Nascholingsweek 2012 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 24 augustus Gent Informatiebrochure Inhoud sessies

2 2 1. Welkom op de nascholingsweek De Bond voor Lichamelijke Opvoeding Oost-Vlaanderen vzw organiseert naar jaarlijkse gewoonte eind augustus (20 t.e.m. 24 augustus 2012) een nascholingsweek voor leraren en studenten LO (lager en secundair onderwijs), trainers, sportmonitoren en sportfunctionarissen in verschillende sporttakken. Dit jaar is er voor het eerst ook een heel uitgebreid aanbod voor kleuterbegeleiders! Een enthousiast lesgeversteam staat klaar met een pak vernieuwend lesmateriaal ter voorbereiding van het nieuwe school- of sportjaar. Een ideale gelegenheid om opnieuw in vorm te komen, collega's te ontmoeten in een toffe sfeer en natuurlijk om ideeën op te doen. Ons aanbod is voornamelijk gericht op het LO-onderwijs. Vanuit het vakconcept wordt een ruime waaier voorzien aan sessies rond bewegingsgebieden die passen in het LO-curriculum. Vakgebonden en vakoverschrijdende thema's worden op maat van het lager en secundair onderwijs en het onderwijs voor kleuters aangeboden. Hopelijk mogen we je verwelkomen op onze nascholingsweek! 2. Thema Tijdens de nascholingsweek van 2012 wordt er voor het eerst met een centraal thema gewerkt. De rode draad doorheen deze vormingsweek is Evaluatie tijdens de les Lichamelijk opvoeding of sportles, met bijzondere aandacht voor de persoonsgebonden doelen. 3. Algemene en praktische informatie Deze nascholingsweek is gericht naar leraren en studenten lichamelijke opvoeding uit het kleuter-, lager- en secundair onderwijs die wensen op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in hun vakgebied. Ook trainers, sportmonitoren en sportfunctionarissen kunnen nuttige informatie opdoen om toe te passen in hun werkveld. De sessie vinden plaats van maandag 20 t.e.m. vrijdag 24 augustus 2012 in het G.U.S.B. en het HILO (Watersportlaan 3 en 2, 9000 Gent). De buitensessies voetbal en rugby gaan door op het RUSS (Zuiderlaan 10, 9000 Gent). Tot slot gaat de sessie klimmen op school door in de klimzaal Bleau (Rooigemlaan 180a, 9000 Gent) De deelnemers hebben de mogelijkheid om aan verschillende sessies deel te nemen en in te schrijven naar keuze. Je schrijft in voor ten minste 5 sessies van 2u30m dit stemt overeen met 2,5 dagen. Je kan vanaf dit jaar ook voor 3 dagen, 3,5 dagen, 4 dagen,. of de volledige week inschrijven. Om dit administratief te kunnen opvolgen, worden geen inschrijvingen meer aanvaard na vrijdag 5 augustus 2011 (ook niet ter plaatse op de dag zelf!). Een sessie die tweemaal geprogrammeerd staat met dezelfde naam bv. freerunning SO, wordt door dezelfde docent gegeven en heeft ook dezelfde inhoud. Sessie zonder aanduiding van doelgroep in het programmaoverzicht zijn geschikt voor meerdere doelgroepen. Lees hiervoor goed de korte inhouden na. Verder in deze brochure kan je de korte inhouden, doelgroep en lesgever van de sessies bekijken. Van alle deelnemers wordt een actieve deelname verwacht.

3 3 Om het comfort van de lesgevers en de deelnemers te garanderen tijdens de sessies wordt er op toegezien dat het maximum aantal deelnemers niet wordt overschreden. Het aantal inschrijvingen per sessie is beperkt! Schrijf dus snel in. Wanneer een sessie volzet is zal die online verdwijnen en kan je hiervoor niet meer inschrijven. De deelnameprijs omvat een verzekering, deelname aan het gewenste aantal sessies naar keuze, een BVLO-cadeautje, de syllabus en een deelnameattest (een attest van deelname wordt je na afloop van de bijscholing overhandigd). Tijdens de voormiddag wordt er gewerkt van 9.30 u. tot u., in de namiddag van 13u. tot 15u30. Er is geen middagmaal in de prijs inbegrepen. Je kan je lunchpakket nuttigen in de GUSB Sportsbar of ter plaatse een broodje bestellen. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van je inschrijvingsbewijs (elektronisch) en betaling. Het is niet toegestaan om de wagens te plaatsen op de parking van de Roeiclub. Je kan de wagen parkeren langs de watersportlaan op de voorziene parkeerstroken. Opgelet: het is er altijd druk en er vinden regelmatig gerichte politiecontroles plaats naar fout geparkeerde wagens. Wij raden alle deelnemers aan om zich te parkeren op de parking aan de Verenigde- Natieslaan. Vanaf deze locatie is het ongeveer nog een 10-tal minuten wandelen naar het GUSB. Indoor en/of outdoor sportkledij voorzien naargelang de sessies waarvoor je inschrijft! Kleedkamers en douchegelegenheid zijn ter plaatse voorzien (G.U.S.B.). Voor bepaalde sessies wordt ook specifiek materiaal gevraagd om mee te brengen. Lees dus goed de inhoud van de sessies na.

4 4 4. Inschrijven De inschrijvingskost is afhankelijk van het aantal dagen/sessies waarvoor men intekent en het al dan niet lid zijn van BVLO. Volledige week - 10 sessies BVLO Ledenprijs Niet-ledenprijs 165 euro 225 euro 5 sessies (minimum aantal) BVLO Ledenprijs Niet-ledenprijs Prijs per extra sessie 105 euro 165 euro 15 euro Voor leden van AlumniHILO wordt een bijkomend korting van 20 euro gegeven bij het volgen van 10 sessies)! Vul je lidnummer in en bekom deze korting. Het is gebruikelijk dat de schooldirectie tussenkomt in de deelnameprijs (op grond van de werkingskosten en het nascholingsbudget). Gelieve bij voorkeur elektronisch in te schrijven via de website. Je ontvangt na betaling automatisch een bevestiging van inschrijving via met betalingsrichtlijnen. Je inschrijving is pas definitief wanneer het juiste bedrag is betaald. Je kan ook onmiddellijk met bancontact of kredietkaart online betalen. Om problemen met laattijdige inschrijving en betaling te vermijden, raden we de deelnemer aan om dit goed op te volgen en eventueel het bedrag zelf voor te schieten en nadien een terugstorting van school te bekomen! Annuleringsvoorwaarden: - Bij annulatie voor maandag 4 augustus 2012 krijgt u het bedrag in de vorm van een BVLOwaardebon terugbetaald (1 jaar geldig bij de aankoop van PVLO-artikelen, het betalen van het BVLOlidmaatschap of het betalen van BVLO-nascholingen). Bij het voorleggen van een doktersattest worden geen administratiekosten afgehouden, in alle andere gevallen bedraagt de kost 20% van het deelnamebedrag. - Bij annulaties doorgegeven na maandag 4 augustus 2012, is er geen terugbetaling in de vorm van een BVLO-waardebon mogelijk. Wel kan je zelf een vervanger opgeven die de nascholingsweek in jouw plaats volgt! Hierover moet duidelijk en tijdig over gecommuniceerd worden naar de BVLO toe. Hoe inschrijven? > nascholingen > nascholingsweek > Vragen of problemen? Hanne Gyselbrecht - 09/

5 5 5. Programma Nascholingsweek

6 6

7 7 6. Inhoud sessies Maandagvoormiddag 20 augustus u30 tot 12u00 Didactiek specifiek voor kleuters Lesgever: An Taets Titel : lector hogeschool Antwerpen, Licentiaat Lichamelijke opvoeding Doelgroep: kleuterbegeleiders Dat je een kleuter anders benadert dan een lager school kind moet niet gezegd worden. Voor sommigen is het echter wat aftasten wat deze doelgroep wel of niet aankan en zijn praktische tips en trucs net dat wat je nodig hebt om in september goed voorbereid voor je prutsen te staan. Didaktiek, creatief materiaal, organisatievormen, thematisch werken, lesopbouw, zijn maar enkele sleutelwoorden. Disco Dance LO Lesgever: Elvira Dehaene Titel : Master LO, meermaals individueel vice en Belgisch kampioen discodance Doelgroep: Lager onderwijs Disco is anno jaren 2012 gemoderniseerd tot een intensieve bewegingsles met snelle arm- en beenbewegingen. De kernaccenten van deze dansstijl liggen op kracht, snelheid en flexibiliteit bij het uitvoeren van bewegingen. Discodance is bijgevolg een fysiek zware sport die tijdens deze initiatiesessie uiteraard aangepast wordt aan het niveau van het lager onderwijs. Olympisch boksen (LO) Lesgevers: Abdel Wahhabi & Haudenhuyse Rein Titel Abdel Wahhabi : Gediplomeerde professionele bokscoach Titel Haudenhuyse Rein: Master LO Doelgroep: lager onderwijs Met deze sessie beogen wij het aanbieden van concreet lesmateriaal om kinderen op een pedagogische, veilige en leuke manier te laten kennismaken met het Olympisch Boksen. We gebruiken hierbij innovatieve spelvormen, oefenvormen en didactisch materiaal om deelnemers via het boksen een rijk palet aan bewegingservaringen te bieden. Korfbal evalueren in gemengd onderwijs (SO) Lesgever: Tom Bastianen Titel: Bachelor LO, Trainer B korfbal Doelgroep: Lager onderwijs Tijdens deze sessie wordt de sport korfbal met leuke spel- en wedstrijdvormen toegepast voor het niveau van secundair onderwijs. Jongens en meisjes leren via deze weg bewegen met het kinderen van het andere geslacht en veelzijdig motorisch bewegen. Daarnaast wordt zelfevaluatie van de leerlingen ook belicht!

8 8 Leren reanimeren via partnerleren met taakkaarten Lesgever: Peter Iserbyt Titel: Postdoctoraal onderzoeker KU Leuven, Doctor in de Kinesiologie Deze sessie wil leraren laten kennismaken met de werkvorm partnerleren en nadruk leggen op de correcte invoering ervan. De werkvorm wordt ondersteund door het gebruik van taakkaarten. Dit zijn schriftelijke leermiddelen met een design op basis van hoe mensen leren. Tijdens deze sessie zullen leraren een basisreanimatie leren volgens de nieuwe richtlijnen. Voldoende aandacht wordt besteed aan een progressieve opbouw van bewegings-en persoonsdoelen. Deze sessie gaat door op het droge zwemkledij is niet nodig.

9 9 Maandagnamiddag 20 augustus u00 tot 15u30 D Basisvaardigheden en leerlijnen binnen de watergewenning Lesgever: An Taets Titel : lector lector hogeschool Antwerpen, Licentiaat Lichamelijke opvoeding Doelgroep: kleuterbegeleiders Na een bondige theoretische herhaling van de zwemdidactiek en de basisvaardigheden die nodig zijn om tot drijven te komen gaan we deze vaardigheden zelf uitproberen. Er wordt rekening gehouden met de leerlijnen die zich binnen het zwemonderwijs manifesteren. Disco Dance (SO) Lesgever: Elvira Dehaene Titel : Master LO, meermaals individueel vice en Belgish kampioen discodance Disco is anno jaren 2012 gemoderniseerd tot een intensieve bewegingsles met snelle arm- en beenbewegingen. De kernaccenten van deze dansstijl liggen op kracht, snelheid en flexibiliteit bij het uitvoeren van bewegingen. Discodance is bijgevolg een fysiek zware sport die tijdens deze initiatiesessie uiteraard aangepast wordt aan het niveau van het secundair onderwijs. Olympisch boksen (SO) Lesgevers: Abdel Wahhabi & Haudenhuyse Rein Titel Abdel Wahhabi : Gediplomeerde professionele bokscoach Titel Haudenhuyse Rein: Master LO Doelgroep: lager onderwijs Met deze sessie beogen wij het aanbieden van concreet lesmateriaal om kinderen op een pedagogische, veilige en leuke manier te laten kennismaken met het Olympisch Boksen. We gebruiken hierbij innovatieve spelvormen, oefenvormen en didactisch materiaal om deelnemers via het boksen een rijk palet aan bewegingservaringen te bieden. Basiskorfbal en hoe evalueren (LO) Lesgever: Tom Bastianen Titel: Bachelor LO, Trainer B korfbal Doelgroep: Lager onderwijs Korfbal is een attractieve sport waarbij je zowel jongens als meisjes van het lager onderwijs hun motorische vaardigheden en balvaardigheid kan laten inoefenen. Tijdens deze sessie komt de basis van korfbal aan bod en dit aan de hand van diversie spel- en wedstrijdvormen. Daarnaast komen evalueren in groep en evalueren op individuele basis in the picture te staan.

10 10 Reddend Zwemmen in de derde graad van het SO Lesgever: Peter Iserbyt Titel: Postdoctoraal onderzoeker KU Leuven, Doctor in de Kinesiologie Doelgroep: Derde graad van het secundair onderwijs Deze sessie zal een leerlijn aanreiken die leraren lichamelijke opvoeding in de derde graad van het secundair onderwijs kunnen uitbouwen voor het verwezenlijken van bewegings- en persoonsdoelen rond een periode Reddend Zwemmen. Breng je zwemgerief en handdoek mee, deze sessie vindt plaats in het zwembad Kidstennis Lesgever: Piet Himpe Titel: lesgever Vlaamse Tennisvereniging vzw Doelgroep: Lager onderwijs De inhoud van deze sessie wordt later nog bekend gemaakt. D

11 11 Dinsdagvoormiddag 21 augustus u30 tot 12u00 Kleuterdans Lesgever: Elke Blancke Titel : Bachelor LO, zelfstandig lesgever dans Doelgroep: kleuterbegeleiders Kleuters hebben nood aan aanlokkelijke en creatieve bewegingsmogelijkheden. Tijdens deze kleutersessie komen spelletjes en leuke oefeningen op muziek aan bod, met als doel de ritmiek en expressie van de kleuter te ontwikkelen! Zo ga je naar huis met kant-en-klare ideeën om onmiddellijk met je kleuters aan de slag te gaan. Er wordt gewerkt met materiaal van Danskant. Lijndansen Lesgevers: Katrien De Cuyper Titel: Master LO Doelgroep: Lager Onderwijs & Secundair Onderwijs Tijdens deze sessie maken de deelnemers kennis met diverse korte lijndansen die uitgevoerd worden op hedendaagse etnische muziek. Er wordt een variatie aangeboden met gebruik van elementen uit Latino, Ierse, Marokkaanse,... dans. Start to Measure - Motivatie voor fysieke fitheid LO Lesgevers: Paul Ponnet & Jean-Pierre Vanderbist Titel Paul Ponnet: Dr. Lichamelijke Opvoeding,ervaren coach in zowel topsport, jeugdsport als gezondheidssport en zaakvvoerder en senior consultant bij sportculsultancy BVBA Titel Jean-Pierre Vanderbist: Master LO, Gewezen Opdrachthouder Bewegingsopvoeding Vanderbist Jean-Pierre Doelgroep: Lager onderwijs Jongeren zijn wel degelijk te motiveren om zich fysiek in te zetten. Hoewel ze dat bij voorkeur zelf willen beslissen. Volhouden doen ze echter pas wanneer ze aan persoonlijk haalbare intensiteit mogen oefenen en wanneer ze met eigen ogen progressie zien en daar nuttige feedback over krijgen. Hier ligt een geschikte opportuniteit voor de leraar of coach. Deze start to measure sessie leert om daadwerkelijk te meten waar individuele fysieke mogelijkheden liggen. Concreet wordt uitgelegd hoe we door een combinatie van hartslagmeting, partnerwerk en een gebruiksvriendelijke computer toepassing optimale oefensnelheden vaststellen en individuele progressie bij lopen en verplaatsen meten. Dit specifiek bij jongeren tussen 10 en 12 jaar. De sessie is opgesplitst in een praktijk gedeelte en een computer gedeelte. Eerst wordt met enkele vrijwilligers gedemonstreerd hoe op een motiverende en interactieve manier essentiële hartslag gegevens verzameld worden. In het tweede deel leren we hoe de gegevens in de computer toepassing ingevoerd worden en hoe de individuele profielen tot stand komen. Naast het motiveren van de jongeren hebben de profielen het voordeel dat leraars of coaches subgroepen van evenwaardig niveau kunnen samenstellen om te oefenen. Elke deelnemer krijgt bij deze sessie een bundel met praktijk gerichte informatie mee om zelf gepersonaliseerd aan de slag te gaan.

12 12 Evaluatie in gym: bewegingsdoelen én persoonsdoelen (SO) Lesgever: Jan Vanden Hautte Titel : Docent KATHO-RENO Torhout & praktijkassistent gymnastiek Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen UGent De meeste collega s hebben efficiënte en praktische oplossingen gevonden om tot een beoordeling te komen voor gymnastiek. Helaas moeten we tegelijkertijd ook concluderen dat deze oplossingen vaak niet evident zijn. Uiteraard vind je het als leerkracht belangrijk om de vorderingen van leerlingen bij te houden. We geven cijfers, testen of we schrijven een volledige woordrapportering uit in een digitaal dossier. Het bewegen zelf (technische aspecten), inzet, samenwerking, regeltaken en liefst ook nog iets met gezondheid niets mag vergeten worden in het totale evaluatieprofiel van onze leerlingen. In deze sessie besteden we aandacht aan het evalueren van bewegingsdoelen en persoonsdoelen in gymnastiek en komen verschillende wijzen van beoordelen aan bod. Maar er is meer Wanneer we het leren van onze leerlingen ook echt willen waarderen zullen we een onderscheid moeten maken tussen meten, waarderen en scoren. Niet alleen de wijze waarop en door wie de evaluatie gebeurt maar ook het moment van evalueren, zal een beduidend verschil maken in leereffect. Speelse zelfverdediging (LO) Lesgever: Jan Wellens Titel: Bachelor LO + 3de DAN Ju Jitsu Doelgroep: Lager Onderwijs Het doel van deze sessies is om op een veilige manier en speelse manier een realistische zelfverdediging aan te bieden aangepast aan het lager onderwijs. Maar veilig kan tegelijkertijd voor jongeren ook heel saai overkomen. Dit hoeft dus niet altijd waar te zijn. Mits goed gekozen oefenstof aangeboden in veilige omstandigheden kan je je les zelfverdediging als het ware toch vrij spectaculair laten overkomen. Deze sessies bestaat uit 3 delen. Het eerste deel laat zien welke veilige spelvormen je kan gebruiken tijdens een opwarming. In het 2 de gedeelte overlopen we elke tak van de zelfverdedigingssport. Ten slotte worden nog enkele praktische tips aangeboden om een zelfverdedigingles of eventueel een andere les op een ontspannende manier af te sluiten. Klimmen met school: klimtechnische leerstof en spelvormen Lesgever : Renaat Will Titel Manager Klimzaal Bleau Evaluator Indoor Toprope, Indoor Voorklimmen en Outdoor Voorklimmen (KVB1, 2, 3), Trainer B SPortklimmen Tijdens de sessie overlopen we de verschillende opties die binnen een schoolse klimles aan bod kunnen komen: de opwarming, de klimtechnische leerstof, de verschillende spelvormen, en de mogelijkheden tot evaluatie. Dit alles kan aangepast worden in functie van de leeftijd van de groep. Breng je klim- of sportschoenen mee met dunne zool! Deze sessie vindt plaats in klimzaal Bleau op 5 min rijden van de hoofdlocatie.

13 13 Dinsdagnamiddag 21 augustus u00 tot 15u30 Racketgewenning / Kleutertennis Lesgever: Dominique De Boeck Titel: lesgever Vlaamse Tennisvereniging vzw Doelgroep: kleuterbegeleiders De inhoud van deze sessie volgt later! Volksdans Lesgevers: Katrien De Cuyper Titel: Master LO Doelgroep: Lager Onderwijs Volksdansen hebben hun oorsprong in verscheidene landen en hebben een grote invloed ondergaan vanuit diverse bevolkingsgroepen, waardoor deze soort dansen zijn uiterst gevarieerd zijn. Het dynamische karakter van de danspassen en de opgewekte muziek trekt jongeren aan. Een ideaal leerstofonderdeel om zowel bij jongens als meisjes binnen de leerinhoud Ritmische Expressieve Vorming op school aan te bieden. Start to Measure - Motivatie voor fysieke fitheid SO Lesgevers: Paul Ponnet & Jean-Pierre Vanderbist Titel Paul Ponnet: Dr. Lichamelijke Opvoeding, ervaren coach in zowel topsport, jeugdsport als gezondheidssport en zaakvoerder en senior consultant bij sportconsultancy BVBA Titel Jean-Pierre Vanderbist: Master LO, Gewezen Opdrachthouder Bewegingsopvoeding Doelgroep: Secundair Onderwijs Jongeren zijn wel degelijk te motiveren om zich fysiek in te zetten. Hoewel ze dat bij voorkeur zelf willen beslissen. Volhouden doen ze echter pas wanneer ze aan persoonlijk haalbare intensiteit mogen oefenen en wanneer ze met eigen ogen progressie zien en daar nuttige feedback over krijgen. Hier ligt een geschikte opportuniteit voor de leraar of coach. Deze start to measure sessie leert om daadwerkelijk te meten waar individuele fysieke mogelijkheden liggen. Concreet wordt uitgelegd hoe we door een combinatie van hartslagmeting, partnerwerk en een gebruiksvriendelijke computer toepassing optimale oefensnelheden vaststellen en individuele progressie bij lopen en verplaatsen meten. Dit specifiek bij jongeren tussen 12 en 18 jaar. De sessie is opgesplitst in een praktijk gedeelte en een computer gedeelte. Eerst wordt met enkele vrijwilligers gedemonstreerd hoe op een motiverende en interactieve manier essentiële hartslag gegevens verzameld worden. In het tweede deel leren we hoe de gegevens in de computer toepassing ingevoerd worden en hoe de individuele profielen tot stand komen. Naast het motiveren van de jongeren hebben de profielen het voordeel dat leraars of coaches subgroepen van evenwaardig niveau kunnen samenstellen om te oefenen. Elke deelnemer krijgt bij deze sessie een bundel met praktijk gerichte informatie mee om zelf gepersonaliseerd aan de slag te gaan.

14 14 Evaluatie in gym: bewegingsdoelen én persoonsdoelen (lager onderwijs) Lesgever: Jan Vanden Hautte Titel : Docent KATHO-RENO Torhout & praktijkassistent gymnastiek Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen UGent Doelgroep: Lager onderwijs De meeste collega s hebben efficiënte en praktische oplossingen gevonden om tot een beoordeling te komen voor gymnastiek. Helaas moeten we tegelijkertijd ook concluderen dat deze oplossingen vaak niet evident zijn. Uiteraard vind je het als leerkracht belangrijk om de vorderingen van leerlingen bij te houden. We geven cijfers, testen of we schrijven een volledige woordrapportering uit in een digitaal dossier. Het bewegen zelf (technische aspecten), inzet, samenwerking, regeltaken en liefst ook nog iets met gezondheid niets mag vergeten worden in het totale evaluatieprofiel van onze leerlingen. In deze sessie besteden we aandacht aan het evalueren van bewegingsdoelen en persoonsdoelen in gymnastiek en komen verschillende wijzen van beoordelen aan bod. Maar er is meer Wanneer we het leren van onze leerlingen ook echt willen waarderen zullen we een onderscheid moeten maken tussen meten, waarderen en scoren. Niet alleen de wijze waarop en door wie de evaluatie gebeurt maar ook het moment van evalueren, zal een beduidend verschil maken in leereffect. Realistische zelfverdediging (SO) Lesgever: Jan Wellens Titel: Bachelor LO + 3de DAN Ju Jitsu Doelgroep: Secundair Onderwijs Het doel van deze sessies is om op een veilige manier en speelse manier een realistische zelfverdediging aan te bieden aangepast aan het secundair onderwijs. Maar veilig kan tegelijkertijd voor jongeren ook heel saai overkomen. Dit hoeft dus niet altijd waar te zijn. Mits goed gekozen oefenstof aangeboden in veilige omstandigheden kan je je les zelfverdediging als het ware toch vrij spectaculair laten overkomen. Deze sessies bestaat uit 3 delen. Het eerste deel laat zien welke veilige spelvormen je kan gebruiken tijdens een opwarming. In het 2 de gedeelte overlopen we elke tak van de zelfverdedigingsport. Ten slotte worden nog enkele praktische tips aangeboden om een zelfverdedigingles of eventueel een andere les op een ontspannende manier af te sluiten. Poi Spinning Lesgever: Ophelie Verhaeghe Titel:Provinciaal medewerkster FROS, Bachelor LO Doelgroep: Lager Onderwijs Poi Spinning betekent letterlijk bal aan een touwtje. Het jongleren met poi is fysiek niet zwaar maar vraagt wel enige vaardigheid en voornamelijk coördinatie. Enkele eenvoudige draaibewegingen worden stap voor stap aangeleerd en vervolgens gecombineerd tot een korte choreografie op muziek. Je leerlingen komen op deze manier al snel tot een spectaculair resultaat.

15 15 Woensdagvoormiddag 22 augustus u30 tot 12u00 Speelse kleuteractiviteiten met nadruk op zelfsturing Lesgever: Hannelore Coens Titel : Leerkracht bewegingsopvoeding Doelgroep: Kleuteronderwijs Tijdens deze workshop worden verschillende werkvormen aangeboden voor 4- en 5-jarige kleuters. De activiteiten bieden de mogelijkheid om in te spelen op het individuele tempo en interesses van elke kleuter. Het accent ligt vooral op zelfsturing. De zelfsturing wordt het meest aangesproken wanneer de kleuters zelfstandig in kleine groepjes actief kunnen zijn. Enkele praktijkvoorbeelden worden in deze workshop meegegeven. Voor deze sessie is heel wat inspiratie gehaald uit Hop Pompom, bewegingsontwikkeling voor kleuters. C. De Medts, H. Coens, E. Van Damme Salsaton Lesgever: Abdel Temsamani Titel: Ervaringsdeskundige Abdel is de enige in België die ons naar Panama en Puerto Rico brengt met de stijl "ragga-hip-hop (reggaeton)" en dit combineert met een nieuwe trend de Salsaton. De bewegingen hiervan zijn ontstaan uit de Cubaanse salsa en geëvolueerd tot "salsa-ragga". Abdel loodst je met heel veel kennis van zaken en een engelengeduld door de workshops. Verwacht je aan zwoele bewegingen op de coolste muziek,een flinke workout en heel veel zweten! Freerunning SO Lesgevers: Ger Van Mossel & Eric Swinkels Titel Ger Van Mossel: Leerplanontwikkelaar bewegingsonderwijs & sport, Akte MOP en doctoraal onderwijspsychologie Titel Eric Swinkels: Leerplanontwikkelaar bewegingsonderwijs & sport en docent LO/BSM, Acte MOP SLO, nationaal expertisecentum leerplanontwikkeling in Nederland, heeft in het basisdocument vo allerlei leer- en ontwikkellijnen met deelnameniveaus van leerlingen beschreven. Een groot aantal leerlijnen is tevens in digitaal beeldmateriaal vastgelegd (zie Nieuw is de freesport-leerlijn freerunning (zie inclusief de DVD Freerunning in het voortgezet onderwijs). In deze praktijkworkshop ervaart u zelf hoe u freerunning op een toegankelijke en veilige manier kan aanbieden in uw lessen LO voor 12 tot 15 jarigen. U gaat aan de slag met digitale beelden als didactisch hulpmiddel. U ontwikkelt zelf een freerunning parcours met obstakels. En u krijgt een voorbeeld van een ontwerpopdracht voor leerlingen.

16 16 Ropeskipping LO Lesgever: Willem Tack Titel: Bachelor lichamelijke opvoeding, VTS initiator Ropeskipping, Wereldkampioen ropeskipping Doelgroep: Lager onderwijs In deze sessie komen verschillende onderdelen van rope skipping aan bod. Single rope, Double Dutch, two people one rope, long rope, box, rainbow, cross. Hierbij zullen individuele rope skipping oefeningen aangeboden, maar ook oefeningen om per 2, 3, 4 of in groep uit te voeren. Dit alles op niveau van de lagere school. Badminton in het lager onderwijs Lesgevers: Jo Van Damme & Sofie Robbrecht Titel Jo Van Damme: Directeur Sportkaderopleiding (DSKO) en TSC Badminton, Master LO Titel Sofie Robbrecht: trainer B Badminton, Bachelor LO, Sporttechnisch medewerkster jeugd en promotie bij VBL Doelgroep: Lager Onderwijs Badminton is dit jaar de sporttak in de kijker! Tijdens deze sessie komen mik-, tref-, werp- en estafettevormen aan bod om badminton in het lager toe te passen. Ook aangepaste spel- en tornooivormen worden toegepast. Badminton is duidelijk veel meer dan gewoon een pluimpje slaan! Attitudes als samenwerking, verantwoordelijkheidszin, komen in de praktijk aan bod. Breng je eigen racket + 6 shuttles mee! Toepassing van de ondersteunende rollen in basketbal en de evaluatie ervan in de praktijk Lesgevers: Benny Mertens en Veerle Vonderlynck Titel Benny Mertens: Praktijkassitent Ugent, Lector HoGent en Erasmus Hoge School Brussel. DSKO basketbal. Coach nationale damesploeg basketbal (Benny Mertens) Titel Veerle Vonderlynck: Praktijkassitent Ugent en VUB. DSKO basketbal. Tijdens deze sessie komt grondvorm 1 van basket aan bod. In deze grondvorm wordt met 3 tegen 3 gespeeld en komt zowel de rol als scheidsrechter als de rol als coach aan bod. Tijdens deze sessie worden volgende vragen beantwoord: Hoe organiseer ik de rollen binnen een les? Hoe begeleid ik de leerlingen die de rollen aan het vervullen zijn? Welke opbouw van de rollen kan ik toepassen in een lessenreeks basketbal? Welke didactische hulpmiddelen kan ik gebruiken bij de rollen? Hoe evalueer ik de rollen in een les? Welke persoongsgebonden doelen bereik ik met een dergelijke aanpak?

17 17 Woensdagnamiddag 22 augustus 2012: 13u00 tot 15u30 Kleutercircuit Lesgever: Tine Verberght Titel lesgever: Regent LO, 15 jaar ervaring als lesgever bij sportdienst Gent, 12 jaar ervaring in kleuter en lager onderwijs Doelgroep: kleuterbegeleiders Kleuters gaan sneller over tot beweging wanneer hen een aantrekkelijk parcours aangeboden wordt. Het eerste deel van de sessie bestaat uit een aantal praktijkvoorbeelden van parcours op DVD. Daarna zie je de parcours tot leven komen in een échte lessituatie. Na de pauze gaan we samen aan de slag om een leuk parcours op te bouwen met het materiaal dat voorhanden is. Raggaeton vs. Hiphop (SO) Lesgever: Abdel Temsamani Titel: Zelfstandig danslesgever,ervaringsdeskundige Deze sessie is voor de meer gemotiveerde deelnemers die een mix zoeken tussen Afro-Jamaicaanse Dans, Hip Hop (Breakdance, Electro-rock, Poppin, Locking, Jazz-rock, Wacking, etc...) en Salsa (Rueda de Casino, LA style, partnerwork, footwork, etc.). Freerunning SO Lesgevers: Ger Van Mossel & Eric Swinkels Titel Ger Van Mossel: Leerplanontwikkelaar bewegingsonderwijs & sport, Akte MOP en doctoraal onderwijspsychologie Titel Eric Swinkels: Leerplanontwikkelaar bewegingsonderwijs & sport en docent LO/BSM, Acte MOP SLO, nationaal expertisecentum leerplanontwikkeling in Nederland, heeft in het basisdocument vo allerlei leer- en ontwikkellijnen met deelnameniveaus van leerlingen beschreven. Een groot aantal leerlijnen is tevens in digitaal beeldmateriaal vastgelegd(zie Nieuw is de freesport-leerlijn freerunning (zie inclusief de DVD Freerunning in het voortgezet onderwijs). In deze praktijkworkshop ervaart u zelf hoe u freerunning op een toegankelijke en veilige manier kan aanbieden in uw lessen LO voor 12 tot 15 jarigen. U gaat aan de slag met digitale beelden als didactisch hulpmiddel. U ontwikkelt zelf een freerunning parcours met obstakels. En u krijgt een voorbeeld van een ontwerpopdracht voor leerlingen.

18 18 Ropeskipping SO Lesgever: Willem Tack Titel: bachelor lichamelijke opvoeding, VTS initiator Ropeskipping, Wereldkampioen ropeskipping In deze sessie komen verschillende onderdelen van rope skipping aan bod. Single rope, Double Dutch, two people one rope, long rope, box, rainbow, cross. Hierbij zullen individuele rope skipping oefeningen aangeboden, maar ook oefeningen om per 2, 3, 4 of in groep uit te voeren. Dit alles op niveau van de secundaire school. Badminton in het secundair onderwijs Lesgevers: Jo Van Damme & Sofie Robbrecht Titel Jo Van Damme: Directeur Sportkaderopleiding (DSKO) en TSC Badminton, Master LO Titel Sofie Robbrecht: Bachelor LO, trainer B Badminton, Sporttechnisch medewerkster jeugd en promotie bij VBL Badminton is dit jaar de sporttak in de kijker! Door een gewijzigde aanpak leer je tijdens deze sessie hoe je jouw leerlingen meer inzicht en beleving doet krijgen in het badmintonspel. We zullen samen de sportspecifiek herkenbaarheid tijdens de les verhogen met een verhoogde interactie tussen de leerlingen onderling. Breng je eigen racket + 6 shuttles mee! Rugscholing en houdingsgymnastiek Lesgever: Lennert Goossens Titel: Assistent vakgroep LO en Bewegingswetenschappen UGent, Master LO Doelgroep: Lager onderwijs en secundair onderwijs Na een theoretische inleiding met betrekking tot de verspreiding van sportblessures binnen LOcontext, worden een aantal strategieën die reeds effectief bleken in de preventie van sportblessures besproken. Er wordt vertrokken van centraal (rompstabilisatie). De leerkrachten krijgen zodoende een reeks makkelijk implementeerbare oefeningen voorgeschoteld die na consequente toepassing zullen bijdragen aan de preventie van (lage) rugblessures bij hun studenten.

19 19 Donderdagvoormiddag 23 augustus 2012: 13u00 tot 15u30 Peuterdans Lesgever: Marleen Horemans Titel: Leerkracht Lichamelijke opvoeding kleuters, Kleuterleidster, Hoofdinstructor in het jeugdwerk- Dansdocent, Bachelor kleuteronderwijs, Doelgroep: peuters 2 en ½ tot 4 jaar Peuters (21/2 tot 4) houden van beweging. Dans, muziek, spel en zang zijn hier geïntegreerd in hun belevingswereld en dragen bij aan tal van ontwikkelingsgebieden. In deze actieve sessie ontdekken we wat peuters juist aanspreekt. We vertrekken van dansliedjes, een ritme, materiaal of een muziekfragment om zo tot dans en beweging te komen. Hiphop for kids Lesgever: Natalie Jans Titel: instructeur streetdance Doelgroep: Lager onderwijs We dompelen ons volledig onder in de danswereld van kinderen. In deze sessie krijg je kant-en-klare dansjes aangeleerd voor elke graad van de lagere school. Door gebruik van eigentijdse muziek en gemakkelijke, herkenbare bewegingen krijg je de kinderen aan het dansen. Bewegingsexpressie Lesgever: Luc Bombeke Titel: Leerkracht lichamelijke opvoeding en muzische vorming, Bachelor LO Doelgroep: 2 de en 3 de graad lager onderwijs Deze workshop laat je al doende kennismaken met bewegingsexpressie. Op een speelse wijze wordt gewerkt rond beleving in de beweging a.h.v. enkele thematische lessen aansluitend bij taal, W.O., of andere leervakken van het lager onderwijs. Het improviseren en experimenteren met eigen gevonden bewegingen biedt kansen voor een unieke bewegingstaal en creativiteit. Naast de eigen beleving is er ook tijd voor duiding, vragen stellen en een aanzet van methodiek. Hiervoor wordt het boek Durf je dans. Bewegingsexpressie met kinderen gebruikt. We bewegen op blote voeten in een losse kledij. VoetbalFUN in het basisonderwijs Lesgever: Rik Van den Bergh Titel: Docent KATHO departement lerarenopleiding RENO Torhout, Master kinesitherapie, Bachelor LO, trainer A voetbal Doelgroep: Lager onderwijs Voetbal is leuk maar is nog zoveel meer! We vertrekken vanuit een afgeleid voetbalspel om, binnen een duidelijk kader, kinderen ook andere rollen te geven dan die van beweger. We hebben aandacht voor spelende rollen en vertrekken vanuit een heel duidelijke methodiek. Ons speelvak wordt zo ook een leef- en leervak! Deze sessie vindt buiten plaats, neem dus je voetbalschoenen mee!

20 20 Teambuilding Circus Spirit Lesgever: lesgever Circusatelier Woesh Titel: circusdocent Circus biedt een ideale invalshoek voor een inspirerende teambuilding. Vanuit verschillende circusdisciplines gaan de deelnemers samen uitdagingen aan, tasten ze mogelijkheden af, leren ze samenwerken en verleggen ze grenzen. Dit alles steeds op speelse wijze! Tijdens deze sessie worden voldoene verschillende oefeningen aangereikt om in verschillende lesvormen te verwerken. Indoor roeien schoolproject ergometerroeien Lesgever: Gillegot Jan, Bachelor LO Titel : Sporttechnisch coördinator recreatief roeien VRL Doelgroep: 5 de en 6 de leerjaar lager onderwijs, secundair onderwijs, bijzonder onderwijs Bij deze sessie indoor roeien zal je merken dat een roei-ergometer veel positieve ervaringen kan losmaken bij jongeren. Bovendien kan het een leuk alternatief kan zijn voor teamsporten in de lessen turnen, balsporten, duurlopen,...maak met deze initiatie kennis met de roeiwereld en leer de methodiek kennen om de roeitechniek over te brengen op jouw leerlingen. Tijdens deze sessie worden ook alternatieve oefenvormen aangeboden volgens individuele mogelijkheden van de leerlingen. Tot slot worden ook lesfiches en formulieren voor individuele testmomenten geïntegreerd in deze indoor sessie. Wist je dat je de roeitoestellen naar school kan laten brengen voor één euro per dag per toestel gedurende minstens drie weken. De Vlaamse Roeiliga probeert op deze manier op maat van de school te werken! De Vlaamse Roeiliga heeft sinds 2010 het ergometerproject Laurent Campe lopen, waarbij scholen voordelig roei-ergometers kunnen huren om de schoolgaande jeugd te laten kennismaken met de roeisport. Wij komen met de ergometers naar de school (de school hoeft dus zelf geen ergometers te vervoeren), geven een initiatieles en hebben een reeks lesfiches ter beschikking voor de leerkrachten L.O.

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub)

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub) Inschrijvingsformulier Persoonlijke gegevens Naam en voornaam:.. Adres: Postnummer en Gemeente:.... Telefoon: GSM.. E mail: School of club: Geboortedatum:.././ Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code

Nadere informatie

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013 C.P.R. REDDEND ZWEMMEN Vlaamse Reddingscentrale PN231SO/1314 reeks 1 en 2 Dit is de jaarlijks verplichte nascholing voor leraren met een diploma van

Nadere informatie

Sportvakanties 2015. Krokus Pasen Zomer Herfst. informeer ernaar via sportdienst@schoten.be

Sportvakanties 2015. Krokus Pasen Zomer Herfst. informeer ernaar via sportdienst@schoten.be Verbertstraat 3-2900 Schoten Ondernemingsnummer 0477.687.386 Sportvakanties 2015 Krokus Pasen Zomer Herfst informeer ernaar via sportdienst@schoten.be Zwemmen-omnisport 4-5 en 6-8 jaar De zwemgroepen zwemmen

Nadere informatie

Circus Tico. Brochure 2010

Circus Tico. Brochure 2010 Circus Tico Brochure 2010 Overzicht Aanbod Vormingen Jeugdwerk en werkveld Kampen Initiaties Circusstage Combi Kampen Straattheater Initiatie Technieken Circus Overal Circusspel Specifieke Initiaties Kleuterinitiatie

Nadere informatie

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen 2016 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen i.s.m. het lokaal dienstencentrum www.middelkerke.be/sportkaart Vragen over Sport@Middelkerke? Sport@Middelkerke geeft een overzicht van alle sportactiviteiten

Nadere informatie

Korte inhoud sessies donderdag 11/12

Korte inhoud sessies donderdag 11/12 Korte inhoud sessies donderdag 11/12 Samenwerking en acrobatie - Donderdag 11 december: (sessie 1)/ Lager onderwijs (sessie 2) Lesgever: Barbele Kindt Uitleg sessies: Voor wie? Deze vorming is gericht

Nadere informatie

Het is weer voorbij, die mooie zomer! Berg de bbq-toestellen maar op, want tijdens het eerste trimester van dit nieuwe schooljaar, kan je

Het is weer voorbij, die mooie zomer! Berg de bbq-toestellen maar op, want tijdens het eerste trimester van dit nieuwe schooljaar, kan je Sportlessen SEPTEMBER-DECEMBER 2015 Het is weer voorbij, die mooie zomer! Berg de bbq-toestellen maar op, want tijdens het eerste trimester van dit nieuwe schooljaar, kan je deelnemen aan een brede waaier

Nadere informatie

woensdag 16 maart uur

woensdag 16 maart uur organisatie van BVLO vzw i.s.m. Thomas More Hogeschool VOORJAARSNASCHOLING woensdag 16 maart 2016 9.00-12.30 uur stel zelf je programma samen 10 keuzesessies voor meer informatie www.bvlo.be nascholingen@bvlo.be

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

Algemene informatie: Wat? Sport en spel voor groot en klein! Het volledige aanbod vind je vanaf nu ook op

Algemene informatie: Wat? Sport en spel voor groot en klein! Het volledige aanbod vind je vanaf nu ook op Algemene informatie: Voor wie? Voor kinderen vanaf het 1 ste kleuter t.e.m. 2 e secundair. Wat? Sport en spel voor groot en klein! Het volledige aanbod vind je vanaf nu ook op www.anzegem.be/vrije-tijd/sport/sportkamp

Nadere informatie

BALLET. Dansgroepen. BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar

BALLET. Dansgroepen. BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar Dansgroepen BALLET BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar Klassiek ballet is een zeer academische dansstijl en vormt dé basis voor veel andere dansstijlen. Een goede danser kan niet zonder deze ballettraining.

Nadere informatie

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 6 x 1 uur op school of het spilcentrum. x x x

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 6 x 1 uur op school of het spilcentrum. x x x Capoeira Het hippe Capoeira komt uit Brazilië en is een energieke combinatie van gevecht, dans, acrobatiek en muziek. In een kring draaien en balanceren steeds twee spelers om elkaar heen door middel van

Nadere informatie

SPORT- & SPELAANBOD APRIL - JUNI Kijk! Ik fiets! Sportlessen kleuters Sportlessen lager & middelbaar Buitenspeeldag Lokale jonge helden

SPORT- & SPELAANBOD APRIL - JUNI Kijk! Ik fiets! Sportlessen kleuters Sportlessen lager & middelbaar Buitenspeeldag Lokale jonge helden SPORT- & SPELAANBOD APRIL - JUNI Kijk! Ik fiets! Sportlessen kleuters Sportlessen lager & middelbaar Buitenspeeldag Lokale jonge helden 1 KIJK! IK FIETS! NIEUW Heb je al vaak jouw kind achterna moeten

Nadere informatie

SPORT- EN BEWEEGLESSEN

SPORT- EN BEWEEGLESSEN SPORT- EN BEWEEGLESSEN JANUARI-MAART 2016 Deze sport- en beweeglessen starten in de week van maandag 11 januari 2016! Kleuters Lager & Middelbaar Volwassenen 50-plussers Sportlessen voor kleuters Kleuterturnen

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen 2016 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen i.s.m. het lokaal dienstencentrum www.middelkerke.be/sportkaart Vragen over Sport@Middelkerke? Sport@Middelkerke geeft een overzicht van alle sportactiviteiten

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Sport- en Bewegingsaanbod

Sport- en Bewegingsaanbod Sport- en Bewegingsaanbod JANUARI-MAART 2014 Een nieuw jaar begint steeds met enkele goede voornemens! Aan u om het enkel bij woorden te houden of toch eens iets aan de lichamelijke conditie te doen De

Nadere informatie

Kaderdag Dans

Kaderdag Dans Kaderdag Dans 9.10.2016 Modulen online: 1 september Waar SR Rozebroeken Victor Braeckmanlaan 180, 9040 Gent Datum 9 oktober 2016 Voor wie Lesgevers dans, choreografen en studenten LO Prijzen - Tot 25 september

Nadere informatie

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen Veelzijdige motorische basisvorming bij 4 8 jarigen Keisers Wim Richtlijnen bij de veelzijdige motorische basisvorming Om in de topsport later een rol van belang te kunnen spelen is het voor een jeugdspeler

Nadere informatie

GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure

GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure Pagina 11 WELKOM Beste gymnast, Beste ouder, Graag heten we jullie welkom bij de Gymgroep. Deze brochure bevat een bundeling van alles wat je moet weten om als nieuwkomer

Nadere informatie

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde!

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde! Ines Vandoorne (Beeldopvoeding) - Bernadette De Geest (Muzikale Opvoeding) Kathleen Pisman (Dramatisch Spel - Bewegingsexpressie) - Liliane Steppe (Muzisch taalgebruik) Muzo - Workshops voor scholengemeenschappen

Nadere informatie

AANKONDIGING NASCHOLING. 13 maart 2008. Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs

AANKONDIGING NASCHOLING. 13 maart 2008. Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs AANKONDIGING NASCHOLING 13 maart 2008 Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs Doelstellingen Aan het einde van deze dag hebben deelnemers zicht op de behoefte aan zorg van hoogbegaafden

Nadere informatie

Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding PN199BA/1516 reeks 1 Donderdag 29 oktober 2015

Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding PN199BA/1516 reeks 1 Donderdag 29 oktober 2015 Vormingsinitiatief voor leerkrachten kleuteronderwijs, lager en buitengewoon lager onderwijs, dat zal plaatsvinden in S & R Rozebroeken, Victor Braeckmanlaan 180 te 9040 Gent. Een organisatie van PEDIC

Nadere informatie

OPLEIDINGEN SOMIVAL - 2015

OPLEIDINGEN SOMIVAL - 2015 Waregem, 16 februari 2015 OPLEIDINGEN SOMIVAL - 2015 1. SPORTKADEROPLEIDINGEN IN DE G-SPORT VLAAMSE TRAINERSCHOOL 1.1. BASISMODULE ALGEMEEN GEDEELTE INIITATOR alle medewerkers die nog niet beschikken over

Nadere informatie

Nummer 2/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/

Nummer 2/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/ Nummer 2/2016 Nieuwsbrief Fedes VZW Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be Wat mag je verwachten in dit nummer: 2 1. Inhoudstafel 2 2. Recreatieve volleyontmoetingen

Nadere informatie

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg Félix Vande Sandestraat 15 1081 Koekelberg sportaanbod vgc-sporthal koekelberg seizoen 14-15 inhoudsopgave 5 jeugd 11 volwassenen 16 17 18 50+ en personen met een beperking sportclubs in vgc-sporthal koekelberg

Nadere informatie

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Geachte, biedt een nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van uw school aan. Als ervaren onderwijzer, organisator en begeleider

Nadere informatie

Sportdienst i.s.m. het Lokaal dienstencentrum De Stille Meers. www.middelkerke.be/sportkaart

Sportdienst i.s.m. het Lokaal dienstencentrum De Stille Meers. www.middelkerke.be/sportkaart 2013 Sportdienst i.s.m. het Lokaal dienstencentrum De Stille Meers www.middelkerke.be/sportkaart de beurtenkaart geldig blijft tot deze opgebruikt is. elke deelnemer verzekerd is tegen lichamelijke ongevallen.

Nadere informatie

Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1

Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1 Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1 Wat is KidsTennis? Gestructureerde tennisopleiding met doelstellingen: Kinderen op correcte en prettige manier leren tennissen (evolutie) Interesse

Nadere informatie

Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter)

Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter) Dansstijlen Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter) Op een speelse manier reiken we de basis van dans aan door middel van eenvoudige oefeningen. De kindjes leren

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR SUBSIDIES SPORT

AANVRAAGFORMULIER VOOR SUBSIDIES SPORT AANVRAAGFORMULIER VOOR SUBSIDIES SPORT Goedgekeurd door de gemeenteraad 19 december 2013 Sportvereniging: Adres:. Contactpersoon: KWALITEITSCRITERIA (deel 1) A. Voor de trainers die jeugdreeksen begeleiden

Nadere informatie

FLASH. Ook tijdens de zomer, organiseert de sportdienst van Diepenbeek sportkampen. Ziehier de nodige gegevens:

FLASH. Ook tijdens de zomer, organiseert de sportdienst van Diepenbeek sportkampen. Ziehier de nodige gegevens: Teng 38 Sportdienst 2011 1/ Kleuterweek De sportdienst van Diepenbeek organiseert elk jaar een kleuterweek voor alle kleuters van Diepenbeek van 2,5 tot en met 5 jaar. Ongeveer 800 kleuters genieten deze

Nadere informatie

Inclusieve praktijkvoorbeelden bij sportfederatie RECREAS vzw

Inclusieve praktijkvoorbeelden bij sportfederatie RECREAS vzw Inclusieve praktijkvoorbeelden bij sportfederatie RECREAS vzw Voorstelling RECREAS vzw. INHOUD Voorbeeld van een inclusieve sportvakantie en de beleving van een lesgever Lichamelijke Opvoeding. Voorbeeld

Nadere informatie

LEIDRAAD VOOR EEN KLASBEZOEK BIJ DE LEERKACHT BEWEGINGSOPVOEDING KLEUTER Bijlage 3 April 2012

LEIDRAAD VOOR EEN KLASBEZOEK BIJ DE LEERKACHT BEWEGINGSOPVOEDING KLEUTER Bijlage 3 April 2012 Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL LEIDRAAD VOOR EEN KLASBEZOEK BIJ DE LEERKACHT BEWEGINGSOPVOEDING KLEUTER Bijlage 3 April 2012 Naam leerkracht Datum Klas Activiteit

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool Opleiding Aspirant-Initiator Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren (geldend vanaf 13 februari 2015) Afdeling Sportkaderopleiding

Nadere informatie

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012 1 Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in jouw gemeente Eva Vonck 6 december 2012 2 Inhoud Vlaamse Trainersschool: wie zijn we? Begeleidingsgerichte opleidingen

Nadere informatie

Sport op de buitenschoolse opvang

Sport op de buitenschoolse opvang Sport op de buitenschoolse opvang Voorwoord Voor u ligt de menukaart Sport op de buitenschoolse opvang. In samenwerking met verschillende sportverenigingen biedt Sportpunt Houten een gevarieerd sportprogramma

Nadere informatie

3D-nascholing 2013 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 22 augustus 2013 - Gent Informatiebrochure Inhoud sessies

3D-nascholing 2013 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 22 augustus 2013 - Gent Informatiebrochure Inhoud sessies 3D-nascholing 2013 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 22 augustus 2013 - Gent Informatiebrochure Inhoud sessies 2 1. Welkom op de 3D-nascholing De Bond voor Lichamelijke Opvoeding Oost-Vlaanderen vzw organiseert

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

Bewegen en sport. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1. Bewegen en sport

Bewegen en sport. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1. Bewegen en sport Een actieve leefstijl is een wezenlijk bestanddeel van een gezonde leefstijl. Een actieve leefstijl draagt bij aan kwaliteit van leven of gezondheid in de breedste zin van het woord. De school kan op diverse

Nadere informatie

Specifieke vakkennis in LO: een basis voor het leren

Specifieke vakkennis in LO: een basis voor het leren Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 1 Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 2 Inhoud Inhoud 3 Inleiding en thema 4 Visie op nascholing 5 Kostprijs en inschrijving 6 Overzicht programma

Nadere informatie

CSPE GL 2014. bijlage 1. opdracht 1. verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed. PG-5016-b-14-1-b1 1 / 5 lees verder

CSPE GL 2014. bijlage 1. opdracht 1. verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed. PG-5016-b-14-1-b1 1 / 5 lees verder CSPE GL 2014 verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed bijlage 1 opdracht 1 PG-5016-b-14-1-b1 1 / 5 lees verder Sportcentrum Sports4All is een sportieve, sfeervolle plek om mensen te ontmoeten,

Nadere informatie

Dag van de bewegingsopvoeding Aan de slag met leerlijnen

Dag van de bewegingsopvoeding Aan de slag met leerlijnen BASISONDERWIJS Leraren bewegingsopvoeding basisonderwijs Datum Vrijdag 18 januari 2013 van 9.00 u. tot 15.00 u. (onthaal vanaf 8.30 u.) Plaats KATHO RENO Campus Torhout, Sint-Jozefstraat 1, 8820 Torhout

Nadere informatie

Def Zwemlijnfolder.indd 2 7/11/15 08:07

Def Zwemlijnfolder.indd 2 7/11/15 08:07 n j i l wem Z Def Zwemlijnfolder.indd 1 7/11/15 08:07 Def Zwemlijnfolder.indd 2 7/11/15 08:07 ZWEMLIJN SPORTDIENST NIJLEN Algemene informatie Wie kan zwemmen, doet met veel plezier mee aan alle mogelijk

Nadere informatie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie De speelgoedtrein rijdt door het hele land. Soms snel, soms traag. Plots stopt de trein. Door het venster zien de

Nadere informatie

SPORT- EN BEWEGINGSAANBOD SEPTEMBER-DECEMBER 2014

SPORT- EN BEWEGINGSAANBOD SEPTEMBER-DECEMBER 2014 SPORT- EN BEWEGINGSAANBOD SEPTEMBER-DECEMBER 2014 Wil u na die rustige vakantiedagen opnieuw werken aan een fit lichaam, dan bent u bij de sportdienst van Zulte aan het juist adres! Tijdens het eerste

Nadere informatie

Sportkampen pasen 2015

Sportkampen pasen 2015 Sportkampen pasen 2015 SportDienSt Sportkampen 1 e KleUTer: huppelplezier 1 7-10 april 2015 9u-12u Kom huppelen tussen alle sportspelletjes! alle sportspelen zijn gebaseerd op de basisvaardigheden die

Nadere informatie

Gepersonaliseerd leren realiseren met tablets

Gepersonaliseerd leren realiseren met tablets Gepersonaliseerd leren realiseren met tablets VUB 4 JULI 2017 Persoonlijke voorstelling Lerarenopleider PXL-Education Onderzoeker Leren in beweging kleuter- en lager onderwijs Gepersonaliseerd leren realiseren

Nadere informatie

januari - augustus wekelijkse activiteiten en lessenreeksen Sportdienst i.s.m. het lokaal dienstencentrum De Stille Meers

januari - augustus wekelijkse activiteiten en lessenreeksen Sportdienst i.s.m. het lokaal dienstencentrum De Stille Meers 208 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen januari - augustus Sportdienst i.s.m. het lokaal dienstencentrum www.middelkerke.be/nl/vrije-tijd/sport/sportmiddelkerke Sport@Middelkerke geeft een overzicht

Nadere informatie

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina SMART trainen Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina Structuur Structuur in de training Structuur in het seizoen Doelen stellen Hoger op

Nadere informatie

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066 Core Wat is ClubJoy Core? ClubJoy Core is een efficiënte workout om in slechts 30 minuten op een snelle én verantwoorde manier je kernspieren te trainen. Je buik, billen en rug worden strakker en sterker.

Nadere informatie

Een intensief taalbad!

Een intensief taalbad! 2011 Sedert 1963 organiseren wij kwalitatief hoogstaande taalcursussen (Nederlands - Engels - Frans) voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Cijfers bewijzen ons succes: Een intensief taalbad! Onze cursussen

Nadere informatie

De trainers en trainsters. Het bestuur. Adressen van de sporthallen

De trainers en trainsters. Het bestuur. Adressen van de sporthallen Onze werking Met een 35 tal trainers en 7 bestuursleden zetten wij ons jaarlijks in om op een evenwichtige en pedagogisch verantwoorde manier te zorgen voor de persoonlijke ontplooiing en de fysieke training,

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - vmbo)

Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - vmbo) Doorlopende leerlijn Bewegen en sport (PO - vmbo) De samengevatte vakinhoudelijke kerndoelen en eindtermen per perspectief of sleutel voor kwaliteit Sleutel PO Onderbouw VO Vmbo 1. Bewegen verbeteren Nr.

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod. Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008

Brede school met sportaanbod. Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Brede school met sportaanbod Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Onze Missie: Het creëren en optimaliseren van sportkansen in Brusselse buurten met prioriteit voor kwetsbare doelgroepen

Nadere informatie

Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep

Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep Sportkamp vs. doelgroep Het aanbod binnen je sportkamp afstemmen op zoveel mogelijk deelnemers, inclusief werken, met oog voor iedereen. De keuze om

Nadere informatie

Aanbod sportkampen Zomer 2010

Aanbod sportkampen Zomer 2010 Aanbod sportkampen Zomer 2010 Voor wie? Voor kinderen vanaf het 1 ste kleuter t.e.m. 2 e middelbaar. Waar? Prijs? Alle sportkampen gaan door in de sporthal van Anzegem. Er is busvervoer voorzien vanuit

Nadere informatie

LICHAMELIJKE OPVOEDING

LICHAMELIJKE OPVOEDING LICHAMELIJKE OPVOEDING Dirk De Bock voor directies en leraren 1 Algemene didactische en pedagogische berichten De overheidsreglementering in verband met documenten bij de lesvoorbereiding is beperkt: de

Nadere informatie

Tapas in vogelvlucht Talentennetwerkdag 19/04/2017 Ine Geerts en Lieve Peeters

Tapas in vogelvlucht Talentennetwerkdag 19/04/2017 Ine Geerts en Lieve Peeters Tapas in vogelvlucht Talentennetwerkdag 19/04/2017 Ine Geerts en Lieve Peeters TapasCity.org Wie zijn wij? TapasCity als organisatie Ine en Lieve als Tapas coaches TapasCity en Ruimtevaarder Programma

Nadere informatie

VANAF NU ENKEL ONLINE INSCHRIJVEN!

VANAF NU ENKEL ONLINE INSCHRIJVEN! Tervuren, 27 mei 2016 Beste turners en ouders, Zondag 29 mei 2016 is de laatste les voor de recreatieve groepen. Voor de wedstrijdgroepen AGD en tumbling eindigt het turnseizoen op donderdag 23 2016. Het

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Brede School Activiteitenaanbod (BSA) januari t/m maart 2013. ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal

Brede School Activiteitenaanbod (BSA) januari t/m maart 2013. ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal Brede School Activiteitenaanbod (BSA) januari t/m maart 2013 ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal 1. Beeldhouwen... 1 2. Zaalhockey... 2 3. Sportcarrousel... 3 4. Voetbalschool... 3 5. Schatkisten maken...

Nadere informatie

WEEK VAN DE SPORTCLUB

WEEK VAN DE SPORTCLUB WEEK VAN DE SPORTCLUB Van ZATERDAG 10 tem ZONDAG 18 SEPTEMBER 2011 Een organisatie van Bloso ism : 1. de gemeentelijke sportdienst 2. de gemeentelijke sportraad Hamme 3. de lokale sportclubs WEEK VAN DE

Nadere informatie

LO: een vak met inhoud

LO: een vak met inhoud LO: een vak met inhoud Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor.

Nadere informatie

SPORT SPEEL School. op woensdag en op zaterdag. Ook kinderen met een handicap zijn welkom!

SPORT SPEEL School. op woensdag en op zaterdag. Ook kinderen met een handicap zijn welkom! 2017-2018 SPORT SPEEL School Ook kinderen met een handicap zijn welkom! op woensdag en op zaterdag Wat is de Sport Speel School? De Sport Speel School leert kinderen van jongs af aan rollen, kruipen, springen,

Nadere informatie

Gemeentelijke sportdienst Kaaiplein 32 9220 Hamme Sportdienst@hamme.be 052/47.63.74 www.weekvandesportclub.be

Gemeentelijke sportdienst Kaaiplein 32 9220 Hamme Sportdienst@hamme.be 052/47.63.74 www.weekvandesportclub.be VAN 13 T/M 21 SEPTEMBER 2014 Een organisatie van Bloso ism - De gemeentelijke sportdienst - De gemeentelijke sportraad - De Hamse sportclubs Gemeentelijke sportdienst Kaaiplein 32 9220 Hamme Sportdienst@hamme.be

Nadere informatie

SPORT- EN BEWEGINGSAANBOD JANUARI-MAART 2015

SPORT- EN BEWEGINGSAANBOD JANUARI-MAART 2015 Initiatielessen MEER INFO OP PAG. 9 SPORT- EN BEWEGINGSAANBOD JANUARI-MAART 2015 Wil u na die rustige vakantiedagen opnieuw werken aan een fit lichaam, dan bent u bij de sportdienst van Zulte aan het juist

Nadere informatie

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de mentor

Nadere informatie

Brede School Activiteitenaanbod (BSA) november-december 2012. ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal

Brede School Activiteitenaanbod (BSA) november-december 2012. ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal Brede School Activiteitenaanbod (BSA) november-december 2012 ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal 1. Dieren schilderen...1 2. Creatief...2 3. Free running...3 4. Sportcarrousel...4 5. Drumkisten...5 6. Kinderkoor...5

Nadere informatie

Opleiding Aspirant-Initiator. Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren

Opleiding Aspirant-Initiator. Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren Opleiding Aspirant-Initiator Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator Hockey voor organisatoren 1. Inleiding Het is een feit dat vandaag veel sporttechnisch niet gediplomeerde

Nadere informatie

WERKINGSVERSLAG PLOEGSPORTEN

WERKINGSVERSLAG PLOEGSPORTEN WERKINGSVERSLAG PLOEGSPORTEN 1.KWANTITEITSSUBSIDIE (30% van het te verdelen bedrag individuele- + ploegsporten) 1.1. LEDENLIJST CLUB:... Deze hebben jullie al bijgevoegd bij het formulier clubgegevens.

Nadere informatie

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs!

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! 17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! Waarom het Beweegdiploma? In de leeftijd van 2 tot en met

Nadere informatie

1. Werken met natuurlijke materialen

1. Werken met natuurlijke materialen Brede School Activiteitenaanbod (BSA) mei juni 2013 ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal 1. Werken met natuurlijke materialen...1 2. Voetbalworkshop...3 3. Sportcarrousel...3 4. Graffiti...4 5. Op eigen houtje!...5

Nadere informatie

WORKSHOPS. (met uitzondering van de zeillessen en de zwemlessen). Buitenschoolse opvang op een unieke locatie

WORKSHOPS. (met uitzondering van de zeillessen en de zwemlessen). Buitenschoolse opvang op een unieke locatie WORKSHOPS Beste ouders, lieve kids van BSO Kids & Go, De workshops Voetbal en Streetdance zijn alweer afgelopen. Het was ontzettend leuk, leerzaam en sportief! We waren voornemens de voetbalworkshops voort

Nadere informatie

DEELNAMEKAART. Hoe deelnemen? Naam:... Geboortedatum:../../ Adres:... Gemeente:...

DEELNAMEKAART. Hoe deelnemen? Naam:... Geboortedatum:../../ Adres:... Gemeente:... Gullegemse badmintonclub Verantwoordelijke: Jean-Pierre Demeestere - 057/46 72 56 Plaats: sporthal Gullegem Programma:Na een korte kennismaking met de spelregels worden de spelers ingedeeld in groepjes

Nadere informatie

WERKINGSVERSLAG INDIVIDUELE SPORTEN

WERKINGSVERSLAG INDIVIDUELE SPORTEN WERKINGSVERSLAG INDIVIDUELE SPORTEN 1.KWANTITEITSSUBSIDIE (30% van het te verdelen bedrag individuele- + ploegsporten) 1.1.LEDENLIJST CLUB:... Deze hebben jullie al bijgevoegd bij het formulier clubgegevens.

Nadere informatie

EEN INTENSIEF TAALBAD!

EEN INTENSIEF TAALBAD! NL 2015 Sedert 1963 organiseren wij kwalitatief hoogstaande taalcursussen (Nederlands - Engels) voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Cijfers bewijzen ons succes: EEN INTENSIEF TAALBAD! Onze cursussen getuigen

Nadere informatie

De Katholieke Schoolgids

De Katholieke Schoolgids De Katholieke Schoolgids afgiftekantoor Sint-Niklaas 1 P409909 verschijnt 5x per jaar 66ste jaargang maart 2012 nr. 2 Scholen voor het leven Peter Steyaert Scholen voor het leven Inhoudstafel Rijpen als

Nadere informatie

Welkom bij de tofste gymclub.

Welkom bij de tofste gymclub. Welkom bij de tofste gymclub. Wil je van turnen jouw sport maken? Bij Sterk en Lenig Drongen zit je zeker goed! We bieden onze leden een gezonde, zinvolle en sociale vrijetijdsbesteding aan in een gezellige

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Praktisch Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol

Nadere informatie

VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/ Rek.nr. BE

VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/ Rek.nr. BE VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/41.50.95 E-MAIL : tennisschool@keypointtennis.be Rek.nr. BE 56 1430 8880 2288 WWW.KEYPOINTTENNIS.BE LENTE (SEPTEMBER - APRIL) reeks van 22 lessen

Nadere informatie

Wie is ATTAK? Bob Bierkens geboren op 03/03/1970 en opgegroeid in de Antwerpse kempen ex A speler in Belgie Trainer A gediplomeerd regent lichamelijke opvoeding 8 jarige dienst bij de topsportschool van

Nadere informatie

! In deze brochure vindt u nog enkele praktische richtlijnen.!

! In deze brochure vindt u nog enkele praktische richtlijnen.! Beste ouder, We ontvingen van u een inschrijving voor één van onze voetbalstages. Dit betekent dat uw toekomstige topvoetballer op het punt staat om de week van zijn leven te beleven. In deze brochure

Nadere informatie

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren:

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: 9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: Introverte vs. Extraverte kinderen Katja Soors van de SESSIE Elke leerkracht/directie beseft dat een goede communicatie tussen de kinderen bijdraagt

Nadere informatie

Participatie van obese kinderen in een samenwerking tussen CLB & G.S.F. HOPSAKEE. Aalst

Participatie van obese kinderen in een samenwerking tussen CLB & G.S.F. HOPSAKEE. Aalst Participatie van obese kinderen in een samenwerking tussen CLB & G.S.F. HOPSAKEE Aalst De achtergrond Het Centrum Leerlingen Begeleiding (CLB) van Aalst stelt vast dat de problematiek van overgewicht/obesitas

Nadere informatie

BuSO Binnenhof SSP2 Performing for Success najaar 2013

BuSO Binnenhof SSP2 Performing for Success najaar 2013 BuSO Binnenhof SSP2 Performing for Success najaar 2013 Beknopt evaluatie rapport 1. Korte inleiding van activiteiten In Groot-Brittannië, Nederland en Vlaanderen kampt men met het probleem van jongeren

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name]

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name] Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet Door: M Lange Nutsschool Zorgvliet Dartijn en Hde aag [Company Name] Voorwoord: Niet zo lang geleden ontmoette ik een generatiegenote, een vrouw van deze tijd. Zo,

Nadere informatie

MEETJESLAND EEKLO MALDEGEM

MEETJESLAND EEKLO MALDEGEM 2016 2017 MEETJESLAND EEKLO MALDEGEM BESTE SNS-ER Welkom bij SNS. Wij hopen dat je naar hartenlust zal sporten. Veel sportplezier INLEIDING In deze brochure vind je alle informatie over de aangeboden SNS-activiteiten

Nadere informatie

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be INLEIDING Met het kleutersportproject 'Doe maar mee' biedt vzw Homerun gevarieerde speelleersituaties aan die

Nadere informatie

Groenewald sport met passie voor bewegen!

Groenewald sport met passie voor bewegen! Sport Clinic dagen 2013 Voor alle 2 e en 3 e jaars leerlingen Maandag 16 december 2013 en Dinsdag 17 december 2013 Voor alle 2 e en 3 e jaars leerlingen van Groenewald is er ook dit jaar op: maandag 16

Nadere informatie

De trainers en het bestuur van SPORTIVA heten jullie van harte welkom bij turnclub SPORTIVA in Sint-Gillis-Waas.

De trainers en het bestuur van SPORTIVA heten jullie van harte welkom bij turnclub SPORTIVA in Sint-Gillis-Waas. Welkom Beste ouders en leden van SPORTIVA. De trainers en het bestuur van SPORTIVA heten jullie van harte welkom bij turnclub SPORTIVA in Sint-Gillis-Waas. In deze brochure vinden jullie heel wat informatie

Nadere informatie

Het nieuwe topsportconvenant

Het nieuwe topsportconvenant Het nieuwe topsportconvenant Stéphanie PIEN Avocate Vanden Eynde Legal Avenue de la Toison d'or, 77 1060 Bruxelles Tél : + 32 / (0)2.290.04.00 Fax : +32 / (0)2.290.04.10 contact : sp@vdelegal.be Web site

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN

DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN gh DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN Goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad op 23 juni 2014

Nadere informatie