Nascholingsweek 2012 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 24 augustus Gent. Informatiebrochure Inhoud sessies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nascholingsweek 2012 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 24 augustus 2012 - Gent. Informatiebrochure Inhoud sessies"

Transcriptie

1 Nascholingsweek 2012 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 24 augustus Gent Informatiebrochure Inhoud sessies

2 2 1. Welkom op de nascholingsweek De Bond voor Lichamelijke Opvoeding Oost-Vlaanderen vzw organiseert naar jaarlijkse gewoonte eind augustus (20 t.e.m. 24 augustus 2012) een nascholingsweek voor leraren en studenten LO (lager en secundair onderwijs), trainers, sportmonitoren en sportfunctionarissen in verschillende sporttakken. Dit jaar is er voor het eerst ook een heel uitgebreid aanbod voor kleuterbegeleiders! Een enthousiast lesgeversteam staat klaar met een pak vernieuwend lesmateriaal ter voorbereiding van het nieuwe school- of sportjaar. Een ideale gelegenheid om opnieuw in vorm te komen, collega's te ontmoeten in een toffe sfeer en natuurlijk om ideeën op te doen. Ons aanbod is voornamelijk gericht op het LO-onderwijs. Vanuit het vakconcept wordt een ruime waaier voorzien aan sessies rond bewegingsgebieden die passen in het LO-curriculum. Vakgebonden en vakoverschrijdende thema's worden op maat van het lager en secundair onderwijs en het onderwijs voor kleuters aangeboden. Hopelijk mogen we je verwelkomen op onze nascholingsweek! 2. Thema Tijdens de nascholingsweek van 2012 wordt er voor het eerst met een centraal thema gewerkt. De rode draad doorheen deze vormingsweek is Evaluatie tijdens de les Lichamelijk opvoeding of sportles, met bijzondere aandacht voor de persoonsgebonden doelen. 3. Algemene en praktische informatie Deze nascholingsweek is gericht naar leraren en studenten lichamelijke opvoeding uit het kleuter-, lager- en secundair onderwijs die wensen op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in hun vakgebied. Ook trainers, sportmonitoren en sportfunctionarissen kunnen nuttige informatie opdoen om toe te passen in hun werkveld. De sessie vinden plaats van maandag 20 t.e.m. vrijdag 24 augustus 2012 in het G.U.S.B. en het HILO (Watersportlaan 3 en 2, 9000 Gent). De buitensessies voetbal en rugby gaan door op het RUSS (Zuiderlaan 10, 9000 Gent). Tot slot gaat de sessie klimmen op school door in de klimzaal Bleau (Rooigemlaan 180a, 9000 Gent) De deelnemers hebben de mogelijkheid om aan verschillende sessies deel te nemen en in te schrijven naar keuze. Je schrijft in voor ten minste 5 sessies van 2u30m dit stemt overeen met 2,5 dagen. Je kan vanaf dit jaar ook voor 3 dagen, 3,5 dagen, 4 dagen,. of de volledige week inschrijven. Om dit administratief te kunnen opvolgen, worden geen inschrijvingen meer aanvaard na vrijdag 5 augustus 2011 (ook niet ter plaatse op de dag zelf!). Een sessie die tweemaal geprogrammeerd staat met dezelfde naam bv. freerunning SO, wordt door dezelfde docent gegeven en heeft ook dezelfde inhoud. Sessie zonder aanduiding van doelgroep in het programmaoverzicht zijn geschikt voor meerdere doelgroepen. Lees hiervoor goed de korte inhouden na. Verder in deze brochure kan je de korte inhouden, doelgroep en lesgever van de sessies bekijken. Van alle deelnemers wordt een actieve deelname verwacht.

3 3 Om het comfort van de lesgevers en de deelnemers te garanderen tijdens de sessies wordt er op toegezien dat het maximum aantal deelnemers niet wordt overschreden. Het aantal inschrijvingen per sessie is beperkt! Schrijf dus snel in. Wanneer een sessie volzet is zal die online verdwijnen en kan je hiervoor niet meer inschrijven. De deelnameprijs omvat een verzekering, deelname aan het gewenste aantal sessies naar keuze, een BVLO-cadeautje, de syllabus en een deelnameattest (een attest van deelname wordt je na afloop van de bijscholing overhandigd). Tijdens de voormiddag wordt er gewerkt van 9.30 u. tot u., in de namiddag van 13u. tot 15u30. Er is geen middagmaal in de prijs inbegrepen. Je kan je lunchpakket nuttigen in de GUSB Sportsbar of ter plaatse een broodje bestellen. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van je inschrijvingsbewijs (elektronisch) en betaling. Het is niet toegestaan om de wagens te plaatsen op de parking van de Roeiclub. Je kan de wagen parkeren langs de watersportlaan op de voorziene parkeerstroken. Opgelet: het is er altijd druk en er vinden regelmatig gerichte politiecontroles plaats naar fout geparkeerde wagens. Wij raden alle deelnemers aan om zich te parkeren op de parking aan de Verenigde- Natieslaan. Vanaf deze locatie is het ongeveer nog een 10-tal minuten wandelen naar het GUSB. Indoor en/of outdoor sportkledij voorzien naargelang de sessies waarvoor je inschrijft! Kleedkamers en douchegelegenheid zijn ter plaatse voorzien (G.U.S.B.). Voor bepaalde sessies wordt ook specifiek materiaal gevraagd om mee te brengen. Lees dus goed de inhoud van de sessies na.

4 4 4. Inschrijven De inschrijvingskost is afhankelijk van het aantal dagen/sessies waarvoor men intekent en het al dan niet lid zijn van BVLO. Volledige week - 10 sessies BVLO Ledenprijs Niet-ledenprijs 165 euro 225 euro 5 sessies (minimum aantal) BVLO Ledenprijs Niet-ledenprijs Prijs per extra sessie 105 euro 165 euro 15 euro Voor leden van AlumniHILO wordt een bijkomend korting van 20 euro gegeven bij het volgen van 10 sessies)! Vul je lidnummer in en bekom deze korting. Het is gebruikelijk dat de schooldirectie tussenkomt in de deelnameprijs (op grond van de werkingskosten en het nascholingsbudget). Gelieve bij voorkeur elektronisch in te schrijven via de website. Je ontvangt na betaling automatisch een bevestiging van inschrijving via met betalingsrichtlijnen. Je inschrijving is pas definitief wanneer het juiste bedrag is betaald. Je kan ook onmiddellijk met bancontact of kredietkaart online betalen. Om problemen met laattijdige inschrijving en betaling te vermijden, raden we de deelnemer aan om dit goed op te volgen en eventueel het bedrag zelf voor te schieten en nadien een terugstorting van school te bekomen! Annuleringsvoorwaarden: - Bij annulatie voor maandag 4 augustus 2012 krijgt u het bedrag in de vorm van een BVLOwaardebon terugbetaald (1 jaar geldig bij de aankoop van PVLO-artikelen, het betalen van het BVLOlidmaatschap of het betalen van BVLO-nascholingen). Bij het voorleggen van een doktersattest worden geen administratiekosten afgehouden, in alle andere gevallen bedraagt de kost 20% van het deelnamebedrag. - Bij annulaties doorgegeven na maandag 4 augustus 2012, is er geen terugbetaling in de vorm van een BVLO-waardebon mogelijk. Wel kan je zelf een vervanger opgeven die de nascholingsweek in jouw plaats volgt! Hierover moet duidelijk en tijdig over gecommuniceerd worden naar de BVLO toe. Hoe inschrijven? > nascholingen > nascholingsweek > Vragen of problemen? Hanne Gyselbrecht - 09/

5 5 5. Programma Nascholingsweek

6 6

7 7 6. Inhoud sessies Maandagvoormiddag 20 augustus u30 tot 12u00 Didactiek specifiek voor kleuters Lesgever: An Taets Titel : lector hogeschool Antwerpen, Licentiaat Lichamelijke opvoeding Doelgroep: kleuterbegeleiders Dat je een kleuter anders benadert dan een lager school kind moet niet gezegd worden. Voor sommigen is het echter wat aftasten wat deze doelgroep wel of niet aankan en zijn praktische tips en trucs net dat wat je nodig hebt om in september goed voorbereid voor je prutsen te staan. Didaktiek, creatief materiaal, organisatievormen, thematisch werken, lesopbouw, zijn maar enkele sleutelwoorden. Disco Dance LO Lesgever: Elvira Dehaene Titel : Master LO, meermaals individueel vice en Belgisch kampioen discodance Doelgroep: Lager onderwijs Disco is anno jaren 2012 gemoderniseerd tot een intensieve bewegingsles met snelle arm- en beenbewegingen. De kernaccenten van deze dansstijl liggen op kracht, snelheid en flexibiliteit bij het uitvoeren van bewegingen. Discodance is bijgevolg een fysiek zware sport die tijdens deze initiatiesessie uiteraard aangepast wordt aan het niveau van het lager onderwijs. Olympisch boksen (LO) Lesgevers: Abdel Wahhabi & Haudenhuyse Rein Titel Abdel Wahhabi : Gediplomeerde professionele bokscoach Titel Haudenhuyse Rein: Master LO Doelgroep: lager onderwijs Met deze sessie beogen wij het aanbieden van concreet lesmateriaal om kinderen op een pedagogische, veilige en leuke manier te laten kennismaken met het Olympisch Boksen. We gebruiken hierbij innovatieve spelvormen, oefenvormen en didactisch materiaal om deelnemers via het boksen een rijk palet aan bewegingservaringen te bieden. Korfbal evalueren in gemengd onderwijs (SO) Lesgever: Tom Bastianen Titel: Bachelor LO, Trainer B korfbal Doelgroep: Lager onderwijs Tijdens deze sessie wordt de sport korfbal met leuke spel- en wedstrijdvormen toegepast voor het niveau van secundair onderwijs. Jongens en meisjes leren via deze weg bewegen met het kinderen van het andere geslacht en veelzijdig motorisch bewegen. Daarnaast wordt zelfevaluatie van de leerlingen ook belicht!

8 8 Leren reanimeren via partnerleren met taakkaarten Lesgever: Peter Iserbyt Titel: Postdoctoraal onderzoeker KU Leuven, Doctor in de Kinesiologie Deze sessie wil leraren laten kennismaken met de werkvorm partnerleren en nadruk leggen op de correcte invoering ervan. De werkvorm wordt ondersteund door het gebruik van taakkaarten. Dit zijn schriftelijke leermiddelen met een design op basis van hoe mensen leren. Tijdens deze sessie zullen leraren een basisreanimatie leren volgens de nieuwe richtlijnen. Voldoende aandacht wordt besteed aan een progressieve opbouw van bewegings-en persoonsdoelen. Deze sessie gaat door op het droge zwemkledij is niet nodig.

9 9 Maandagnamiddag 20 augustus u00 tot 15u30 D Basisvaardigheden en leerlijnen binnen de watergewenning Lesgever: An Taets Titel : lector lector hogeschool Antwerpen, Licentiaat Lichamelijke opvoeding Doelgroep: kleuterbegeleiders Na een bondige theoretische herhaling van de zwemdidactiek en de basisvaardigheden die nodig zijn om tot drijven te komen gaan we deze vaardigheden zelf uitproberen. Er wordt rekening gehouden met de leerlijnen die zich binnen het zwemonderwijs manifesteren. Disco Dance (SO) Lesgever: Elvira Dehaene Titel : Master LO, meermaals individueel vice en Belgish kampioen discodance Disco is anno jaren 2012 gemoderniseerd tot een intensieve bewegingsles met snelle arm- en beenbewegingen. De kernaccenten van deze dansstijl liggen op kracht, snelheid en flexibiliteit bij het uitvoeren van bewegingen. Discodance is bijgevolg een fysiek zware sport die tijdens deze initiatiesessie uiteraard aangepast wordt aan het niveau van het secundair onderwijs. Olympisch boksen (SO) Lesgevers: Abdel Wahhabi & Haudenhuyse Rein Titel Abdel Wahhabi : Gediplomeerde professionele bokscoach Titel Haudenhuyse Rein: Master LO Doelgroep: lager onderwijs Met deze sessie beogen wij het aanbieden van concreet lesmateriaal om kinderen op een pedagogische, veilige en leuke manier te laten kennismaken met het Olympisch Boksen. We gebruiken hierbij innovatieve spelvormen, oefenvormen en didactisch materiaal om deelnemers via het boksen een rijk palet aan bewegingservaringen te bieden. Basiskorfbal en hoe evalueren (LO) Lesgever: Tom Bastianen Titel: Bachelor LO, Trainer B korfbal Doelgroep: Lager onderwijs Korfbal is een attractieve sport waarbij je zowel jongens als meisjes van het lager onderwijs hun motorische vaardigheden en balvaardigheid kan laten inoefenen. Tijdens deze sessie komt de basis van korfbal aan bod en dit aan de hand van diversie spel- en wedstrijdvormen. Daarnaast komen evalueren in groep en evalueren op individuele basis in the picture te staan.

10 10 Reddend Zwemmen in de derde graad van het SO Lesgever: Peter Iserbyt Titel: Postdoctoraal onderzoeker KU Leuven, Doctor in de Kinesiologie Doelgroep: Derde graad van het secundair onderwijs Deze sessie zal een leerlijn aanreiken die leraren lichamelijke opvoeding in de derde graad van het secundair onderwijs kunnen uitbouwen voor het verwezenlijken van bewegings- en persoonsdoelen rond een periode Reddend Zwemmen. Breng je zwemgerief en handdoek mee, deze sessie vindt plaats in het zwembad Kidstennis Lesgever: Piet Himpe Titel: lesgever Vlaamse Tennisvereniging vzw Doelgroep: Lager onderwijs De inhoud van deze sessie wordt later nog bekend gemaakt. D

11 11 Dinsdagvoormiddag 21 augustus u30 tot 12u00 Kleuterdans Lesgever: Elke Blancke Titel : Bachelor LO, zelfstandig lesgever dans Doelgroep: kleuterbegeleiders Kleuters hebben nood aan aanlokkelijke en creatieve bewegingsmogelijkheden. Tijdens deze kleutersessie komen spelletjes en leuke oefeningen op muziek aan bod, met als doel de ritmiek en expressie van de kleuter te ontwikkelen! Zo ga je naar huis met kant-en-klare ideeën om onmiddellijk met je kleuters aan de slag te gaan. Er wordt gewerkt met materiaal van Danskant. Lijndansen Lesgevers: Katrien De Cuyper Titel: Master LO Doelgroep: Lager Onderwijs & Secundair Onderwijs Tijdens deze sessie maken de deelnemers kennis met diverse korte lijndansen die uitgevoerd worden op hedendaagse etnische muziek. Er wordt een variatie aangeboden met gebruik van elementen uit Latino, Ierse, Marokkaanse,... dans. Start to Measure - Motivatie voor fysieke fitheid LO Lesgevers: Paul Ponnet & Jean-Pierre Vanderbist Titel Paul Ponnet: Dr. Lichamelijke Opvoeding,ervaren coach in zowel topsport, jeugdsport als gezondheidssport en zaakvvoerder en senior consultant bij sportculsultancy BVBA Titel Jean-Pierre Vanderbist: Master LO, Gewezen Opdrachthouder Bewegingsopvoeding Vanderbist Jean-Pierre Doelgroep: Lager onderwijs Jongeren zijn wel degelijk te motiveren om zich fysiek in te zetten. Hoewel ze dat bij voorkeur zelf willen beslissen. Volhouden doen ze echter pas wanneer ze aan persoonlijk haalbare intensiteit mogen oefenen en wanneer ze met eigen ogen progressie zien en daar nuttige feedback over krijgen. Hier ligt een geschikte opportuniteit voor de leraar of coach. Deze start to measure sessie leert om daadwerkelijk te meten waar individuele fysieke mogelijkheden liggen. Concreet wordt uitgelegd hoe we door een combinatie van hartslagmeting, partnerwerk en een gebruiksvriendelijke computer toepassing optimale oefensnelheden vaststellen en individuele progressie bij lopen en verplaatsen meten. Dit specifiek bij jongeren tussen 10 en 12 jaar. De sessie is opgesplitst in een praktijk gedeelte en een computer gedeelte. Eerst wordt met enkele vrijwilligers gedemonstreerd hoe op een motiverende en interactieve manier essentiële hartslag gegevens verzameld worden. In het tweede deel leren we hoe de gegevens in de computer toepassing ingevoerd worden en hoe de individuele profielen tot stand komen. Naast het motiveren van de jongeren hebben de profielen het voordeel dat leraars of coaches subgroepen van evenwaardig niveau kunnen samenstellen om te oefenen. Elke deelnemer krijgt bij deze sessie een bundel met praktijk gerichte informatie mee om zelf gepersonaliseerd aan de slag te gaan.

12 12 Evaluatie in gym: bewegingsdoelen én persoonsdoelen (SO) Lesgever: Jan Vanden Hautte Titel : Docent KATHO-RENO Torhout & praktijkassistent gymnastiek Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen UGent De meeste collega s hebben efficiënte en praktische oplossingen gevonden om tot een beoordeling te komen voor gymnastiek. Helaas moeten we tegelijkertijd ook concluderen dat deze oplossingen vaak niet evident zijn. Uiteraard vind je het als leerkracht belangrijk om de vorderingen van leerlingen bij te houden. We geven cijfers, testen of we schrijven een volledige woordrapportering uit in een digitaal dossier. Het bewegen zelf (technische aspecten), inzet, samenwerking, regeltaken en liefst ook nog iets met gezondheid niets mag vergeten worden in het totale evaluatieprofiel van onze leerlingen. In deze sessie besteden we aandacht aan het evalueren van bewegingsdoelen en persoonsdoelen in gymnastiek en komen verschillende wijzen van beoordelen aan bod. Maar er is meer Wanneer we het leren van onze leerlingen ook echt willen waarderen zullen we een onderscheid moeten maken tussen meten, waarderen en scoren. Niet alleen de wijze waarop en door wie de evaluatie gebeurt maar ook het moment van evalueren, zal een beduidend verschil maken in leereffect. Speelse zelfverdediging (LO) Lesgever: Jan Wellens Titel: Bachelor LO + 3de DAN Ju Jitsu Doelgroep: Lager Onderwijs Het doel van deze sessies is om op een veilige manier en speelse manier een realistische zelfverdediging aan te bieden aangepast aan het lager onderwijs. Maar veilig kan tegelijkertijd voor jongeren ook heel saai overkomen. Dit hoeft dus niet altijd waar te zijn. Mits goed gekozen oefenstof aangeboden in veilige omstandigheden kan je je les zelfverdediging als het ware toch vrij spectaculair laten overkomen. Deze sessies bestaat uit 3 delen. Het eerste deel laat zien welke veilige spelvormen je kan gebruiken tijdens een opwarming. In het 2 de gedeelte overlopen we elke tak van de zelfverdedigingssport. Ten slotte worden nog enkele praktische tips aangeboden om een zelfverdedigingles of eventueel een andere les op een ontspannende manier af te sluiten. Klimmen met school: klimtechnische leerstof en spelvormen Lesgever : Renaat Will Titel Manager Klimzaal Bleau Evaluator Indoor Toprope, Indoor Voorklimmen en Outdoor Voorklimmen (KVB1, 2, 3), Trainer B SPortklimmen Tijdens de sessie overlopen we de verschillende opties die binnen een schoolse klimles aan bod kunnen komen: de opwarming, de klimtechnische leerstof, de verschillende spelvormen, en de mogelijkheden tot evaluatie. Dit alles kan aangepast worden in functie van de leeftijd van de groep. Breng je klim- of sportschoenen mee met dunne zool! Deze sessie vindt plaats in klimzaal Bleau op 5 min rijden van de hoofdlocatie.

13 13 Dinsdagnamiddag 21 augustus u00 tot 15u30 Racketgewenning / Kleutertennis Lesgever: Dominique De Boeck Titel: lesgever Vlaamse Tennisvereniging vzw Doelgroep: kleuterbegeleiders De inhoud van deze sessie volgt later! Volksdans Lesgevers: Katrien De Cuyper Titel: Master LO Doelgroep: Lager Onderwijs Volksdansen hebben hun oorsprong in verscheidene landen en hebben een grote invloed ondergaan vanuit diverse bevolkingsgroepen, waardoor deze soort dansen zijn uiterst gevarieerd zijn. Het dynamische karakter van de danspassen en de opgewekte muziek trekt jongeren aan. Een ideaal leerstofonderdeel om zowel bij jongens als meisjes binnen de leerinhoud Ritmische Expressieve Vorming op school aan te bieden. Start to Measure - Motivatie voor fysieke fitheid SO Lesgevers: Paul Ponnet & Jean-Pierre Vanderbist Titel Paul Ponnet: Dr. Lichamelijke Opvoeding, ervaren coach in zowel topsport, jeugdsport als gezondheidssport en zaakvoerder en senior consultant bij sportconsultancy BVBA Titel Jean-Pierre Vanderbist: Master LO, Gewezen Opdrachthouder Bewegingsopvoeding Doelgroep: Secundair Onderwijs Jongeren zijn wel degelijk te motiveren om zich fysiek in te zetten. Hoewel ze dat bij voorkeur zelf willen beslissen. Volhouden doen ze echter pas wanneer ze aan persoonlijk haalbare intensiteit mogen oefenen en wanneer ze met eigen ogen progressie zien en daar nuttige feedback over krijgen. Hier ligt een geschikte opportuniteit voor de leraar of coach. Deze start to measure sessie leert om daadwerkelijk te meten waar individuele fysieke mogelijkheden liggen. Concreet wordt uitgelegd hoe we door een combinatie van hartslagmeting, partnerwerk en een gebruiksvriendelijke computer toepassing optimale oefensnelheden vaststellen en individuele progressie bij lopen en verplaatsen meten. Dit specifiek bij jongeren tussen 12 en 18 jaar. De sessie is opgesplitst in een praktijk gedeelte en een computer gedeelte. Eerst wordt met enkele vrijwilligers gedemonstreerd hoe op een motiverende en interactieve manier essentiële hartslag gegevens verzameld worden. In het tweede deel leren we hoe de gegevens in de computer toepassing ingevoerd worden en hoe de individuele profielen tot stand komen. Naast het motiveren van de jongeren hebben de profielen het voordeel dat leraars of coaches subgroepen van evenwaardig niveau kunnen samenstellen om te oefenen. Elke deelnemer krijgt bij deze sessie een bundel met praktijk gerichte informatie mee om zelf gepersonaliseerd aan de slag te gaan.

14 14 Evaluatie in gym: bewegingsdoelen én persoonsdoelen (lager onderwijs) Lesgever: Jan Vanden Hautte Titel : Docent KATHO-RENO Torhout & praktijkassistent gymnastiek Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen UGent Doelgroep: Lager onderwijs De meeste collega s hebben efficiënte en praktische oplossingen gevonden om tot een beoordeling te komen voor gymnastiek. Helaas moeten we tegelijkertijd ook concluderen dat deze oplossingen vaak niet evident zijn. Uiteraard vind je het als leerkracht belangrijk om de vorderingen van leerlingen bij te houden. We geven cijfers, testen of we schrijven een volledige woordrapportering uit in een digitaal dossier. Het bewegen zelf (technische aspecten), inzet, samenwerking, regeltaken en liefst ook nog iets met gezondheid niets mag vergeten worden in het totale evaluatieprofiel van onze leerlingen. In deze sessie besteden we aandacht aan het evalueren van bewegingsdoelen en persoonsdoelen in gymnastiek en komen verschillende wijzen van beoordelen aan bod. Maar er is meer Wanneer we het leren van onze leerlingen ook echt willen waarderen zullen we een onderscheid moeten maken tussen meten, waarderen en scoren. Niet alleen de wijze waarop en door wie de evaluatie gebeurt maar ook het moment van evalueren, zal een beduidend verschil maken in leereffect. Realistische zelfverdediging (SO) Lesgever: Jan Wellens Titel: Bachelor LO + 3de DAN Ju Jitsu Doelgroep: Secundair Onderwijs Het doel van deze sessies is om op een veilige manier en speelse manier een realistische zelfverdediging aan te bieden aangepast aan het secundair onderwijs. Maar veilig kan tegelijkertijd voor jongeren ook heel saai overkomen. Dit hoeft dus niet altijd waar te zijn. Mits goed gekozen oefenstof aangeboden in veilige omstandigheden kan je je les zelfverdediging als het ware toch vrij spectaculair laten overkomen. Deze sessies bestaat uit 3 delen. Het eerste deel laat zien welke veilige spelvormen je kan gebruiken tijdens een opwarming. In het 2 de gedeelte overlopen we elke tak van de zelfverdedigingsport. Ten slotte worden nog enkele praktische tips aangeboden om een zelfverdedigingles of eventueel een andere les op een ontspannende manier af te sluiten. Poi Spinning Lesgever: Ophelie Verhaeghe Titel:Provinciaal medewerkster FROS, Bachelor LO Doelgroep: Lager Onderwijs Poi Spinning betekent letterlijk bal aan een touwtje. Het jongleren met poi is fysiek niet zwaar maar vraagt wel enige vaardigheid en voornamelijk coördinatie. Enkele eenvoudige draaibewegingen worden stap voor stap aangeleerd en vervolgens gecombineerd tot een korte choreografie op muziek. Je leerlingen komen op deze manier al snel tot een spectaculair resultaat.

15 15 Woensdagvoormiddag 22 augustus u30 tot 12u00 Speelse kleuteractiviteiten met nadruk op zelfsturing Lesgever: Hannelore Coens Titel : Leerkracht bewegingsopvoeding Doelgroep: Kleuteronderwijs Tijdens deze workshop worden verschillende werkvormen aangeboden voor 4- en 5-jarige kleuters. De activiteiten bieden de mogelijkheid om in te spelen op het individuele tempo en interesses van elke kleuter. Het accent ligt vooral op zelfsturing. De zelfsturing wordt het meest aangesproken wanneer de kleuters zelfstandig in kleine groepjes actief kunnen zijn. Enkele praktijkvoorbeelden worden in deze workshop meegegeven. Voor deze sessie is heel wat inspiratie gehaald uit Hop Pompom, bewegingsontwikkeling voor kleuters. C. De Medts, H. Coens, E. Van Damme Salsaton Lesgever: Abdel Temsamani Titel: Ervaringsdeskundige Abdel is de enige in België die ons naar Panama en Puerto Rico brengt met de stijl "ragga-hip-hop (reggaeton)" en dit combineert met een nieuwe trend de Salsaton. De bewegingen hiervan zijn ontstaan uit de Cubaanse salsa en geëvolueerd tot "salsa-ragga". Abdel loodst je met heel veel kennis van zaken en een engelengeduld door de workshops. Verwacht je aan zwoele bewegingen op de coolste muziek,een flinke workout en heel veel zweten! Freerunning SO Lesgevers: Ger Van Mossel & Eric Swinkels Titel Ger Van Mossel: Leerplanontwikkelaar bewegingsonderwijs & sport, Akte MOP en doctoraal onderwijspsychologie Titel Eric Swinkels: Leerplanontwikkelaar bewegingsonderwijs & sport en docent LO/BSM, Acte MOP SLO, nationaal expertisecentum leerplanontwikkeling in Nederland, heeft in het basisdocument vo allerlei leer- en ontwikkellijnen met deelnameniveaus van leerlingen beschreven. Een groot aantal leerlijnen is tevens in digitaal beeldmateriaal vastgelegd (zie Nieuw is de freesport-leerlijn freerunning (zie inclusief de DVD Freerunning in het voortgezet onderwijs). In deze praktijkworkshop ervaart u zelf hoe u freerunning op een toegankelijke en veilige manier kan aanbieden in uw lessen LO voor 12 tot 15 jarigen. U gaat aan de slag met digitale beelden als didactisch hulpmiddel. U ontwikkelt zelf een freerunning parcours met obstakels. En u krijgt een voorbeeld van een ontwerpopdracht voor leerlingen.

16 16 Ropeskipping LO Lesgever: Willem Tack Titel: Bachelor lichamelijke opvoeding, VTS initiator Ropeskipping, Wereldkampioen ropeskipping Doelgroep: Lager onderwijs In deze sessie komen verschillende onderdelen van rope skipping aan bod. Single rope, Double Dutch, two people one rope, long rope, box, rainbow, cross. Hierbij zullen individuele rope skipping oefeningen aangeboden, maar ook oefeningen om per 2, 3, 4 of in groep uit te voeren. Dit alles op niveau van de lagere school. Badminton in het lager onderwijs Lesgevers: Jo Van Damme & Sofie Robbrecht Titel Jo Van Damme: Directeur Sportkaderopleiding (DSKO) en TSC Badminton, Master LO Titel Sofie Robbrecht: trainer B Badminton, Bachelor LO, Sporttechnisch medewerkster jeugd en promotie bij VBL Doelgroep: Lager Onderwijs Badminton is dit jaar de sporttak in de kijker! Tijdens deze sessie komen mik-, tref-, werp- en estafettevormen aan bod om badminton in het lager toe te passen. Ook aangepaste spel- en tornooivormen worden toegepast. Badminton is duidelijk veel meer dan gewoon een pluimpje slaan! Attitudes als samenwerking, verantwoordelijkheidszin, komen in de praktijk aan bod. Breng je eigen racket + 6 shuttles mee! Toepassing van de ondersteunende rollen in basketbal en de evaluatie ervan in de praktijk Lesgevers: Benny Mertens en Veerle Vonderlynck Titel Benny Mertens: Praktijkassitent Ugent, Lector HoGent en Erasmus Hoge School Brussel. DSKO basketbal. Coach nationale damesploeg basketbal (Benny Mertens) Titel Veerle Vonderlynck: Praktijkassitent Ugent en VUB. DSKO basketbal. Tijdens deze sessie komt grondvorm 1 van basket aan bod. In deze grondvorm wordt met 3 tegen 3 gespeeld en komt zowel de rol als scheidsrechter als de rol als coach aan bod. Tijdens deze sessie worden volgende vragen beantwoord: Hoe organiseer ik de rollen binnen een les? Hoe begeleid ik de leerlingen die de rollen aan het vervullen zijn? Welke opbouw van de rollen kan ik toepassen in een lessenreeks basketbal? Welke didactische hulpmiddelen kan ik gebruiken bij de rollen? Hoe evalueer ik de rollen in een les? Welke persoongsgebonden doelen bereik ik met een dergelijke aanpak?

17 17 Woensdagnamiddag 22 augustus 2012: 13u00 tot 15u30 Kleutercircuit Lesgever: Tine Verberght Titel lesgever: Regent LO, 15 jaar ervaring als lesgever bij sportdienst Gent, 12 jaar ervaring in kleuter en lager onderwijs Doelgroep: kleuterbegeleiders Kleuters gaan sneller over tot beweging wanneer hen een aantrekkelijk parcours aangeboden wordt. Het eerste deel van de sessie bestaat uit een aantal praktijkvoorbeelden van parcours op DVD. Daarna zie je de parcours tot leven komen in een échte lessituatie. Na de pauze gaan we samen aan de slag om een leuk parcours op te bouwen met het materiaal dat voorhanden is. Raggaeton vs. Hiphop (SO) Lesgever: Abdel Temsamani Titel: Zelfstandig danslesgever,ervaringsdeskundige Deze sessie is voor de meer gemotiveerde deelnemers die een mix zoeken tussen Afro-Jamaicaanse Dans, Hip Hop (Breakdance, Electro-rock, Poppin, Locking, Jazz-rock, Wacking, etc...) en Salsa (Rueda de Casino, LA style, partnerwork, footwork, etc.). Freerunning SO Lesgevers: Ger Van Mossel & Eric Swinkels Titel Ger Van Mossel: Leerplanontwikkelaar bewegingsonderwijs & sport, Akte MOP en doctoraal onderwijspsychologie Titel Eric Swinkels: Leerplanontwikkelaar bewegingsonderwijs & sport en docent LO/BSM, Acte MOP SLO, nationaal expertisecentum leerplanontwikkeling in Nederland, heeft in het basisdocument vo allerlei leer- en ontwikkellijnen met deelnameniveaus van leerlingen beschreven. Een groot aantal leerlijnen is tevens in digitaal beeldmateriaal vastgelegd(zie Nieuw is de freesport-leerlijn freerunning (zie inclusief de DVD Freerunning in het voortgezet onderwijs). In deze praktijkworkshop ervaart u zelf hoe u freerunning op een toegankelijke en veilige manier kan aanbieden in uw lessen LO voor 12 tot 15 jarigen. U gaat aan de slag met digitale beelden als didactisch hulpmiddel. U ontwikkelt zelf een freerunning parcours met obstakels. En u krijgt een voorbeeld van een ontwerpopdracht voor leerlingen.

18 18 Ropeskipping SO Lesgever: Willem Tack Titel: bachelor lichamelijke opvoeding, VTS initiator Ropeskipping, Wereldkampioen ropeskipping In deze sessie komen verschillende onderdelen van rope skipping aan bod. Single rope, Double Dutch, two people one rope, long rope, box, rainbow, cross. Hierbij zullen individuele rope skipping oefeningen aangeboden, maar ook oefeningen om per 2, 3, 4 of in groep uit te voeren. Dit alles op niveau van de secundaire school. Badminton in het secundair onderwijs Lesgevers: Jo Van Damme & Sofie Robbrecht Titel Jo Van Damme: Directeur Sportkaderopleiding (DSKO) en TSC Badminton, Master LO Titel Sofie Robbrecht: Bachelor LO, trainer B Badminton, Sporttechnisch medewerkster jeugd en promotie bij VBL Badminton is dit jaar de sporttak in de kijker! Door een gewijzigde aanpak leer je tijdens deze sessie hoe je jouw leerlingen meer inzicht en beleving doet krijgen in het badmintonspel. We zullen samen de sportspecifiek herkenbaarheid tijdens de les verhogen met een verhoogde interactie tussen de leerlingen onderling. Breng je eigen racket + 6 shuttles mee! Rugscholing en houdingsgymnastiek Lesgever: Lennert Goossens Titel: Assistent vakgroep LO en Bewegingswetenschappen UGent, Master LO Doelgroep: Lager onderwijs en secundair onderwijs Na een theoretische inleiding met betrekking tot de verspreiding van sportblessures binnen LOcontext, worden een aantal strategieën die reeds effectief bleken in de preventie van sportblessures besproken. Er wordt vertrokken van centraal (rompstabilisatie). De leerkrachten krijgen zodoende een reeks makkelijk implementeerbare oefeningen voorgeschoteld die na consequente toepassing zullen bijdragen aan de preventie van (lage) rugblessures bij hun studenten.

19 19 Donderdagvoormiddag 23 augustus 2012: 13u00 tot 15u30 Peuterdans Lesgever: Marleen Horemans Titel: Leerkracht Lichamelijke opvoeding kleuters, Kleuterleidster, Hoofdinstructor in het jeugdwerk- Dansdocent, Bachelor kleuteronderwijs, Doelgroep: peuters 2 en ½ tot 4 jaar Peuters (21/2 tot 4) houden van beweging. Dans, muziek, spel en zang zijn hier geïntegreerd in hun belevingswereld en dragen bij aan tal van ontwikkelingsgebieden. In deze actieve sessie ontdekken we wat peuters juist aanspreekt. We vertrekken van dansliedjes, een ritme, materiaal of een muziekfragment om zo tot dans en beweging te komen. Hiphop for kids Lesgever: Natalie Jans Titel: instructeur streetdance Doelgroep: Lager onderwijs We dompelen ons volledig onder in de danswereld van kinderen. In deze sessie krijg je kant-en-klare dansjes aangeleerd voor elke graad van de lagere school. Door gebruik van eigentijdse muziek en gemakkelijke, herkenbare bewegingen krijg je de kinderen aan het dansen. Bewegingsexpressie Lesgever: Luc Bombeke Titel: Leerkracht lichamelijke opvoeding en muzische vorming, Bachelor LO Doelgroep: 2 de en 3 de graad lager onderwijs Deze workshop laat je al doende kennismaken met bewegingsexpressie. Op een speelse wijze wordt gewerkt rond beleving in de beweging a.h.v. enkele thematische lessen aansluitend bij taal, W.O., of andere leervakken van het lager onderwijs. Het improviseren en experimenteren met eigen gevonden bewegingen biedt kansen voor een unieke bewegingstaal en creativiteit. Naast de eigen beleving is er ook tijd voor duiding, vragen stellen en een aanzet van methodiek. Hiervoor wordt het boek Durf je dans. Bewegingsexpressie met kinderen gebruikt. We bewegen op blote voeten in een losse kledij. VoetbalFUN in het basisonderwijs Lesgever: Rik Van den Bergh Titel: Docent KATHO departement lerarenopleiding RENO Torhout, Master kinesitherapie, Bachelor LO, trainer A voetbal Doelgroep: Lager onderwijs Voetbal is leuk maar is nog zoveel meer! We vertrekken vanuit een afgeleid voetbalspel om, binnen een duidelijk kader, kinderen ook andere rollen te geven dan die van beweger. We hebben aandacht voor spelende rollen en vertrekken vanuit een heel duidelijke methodiek. Ons speelvak wordt zo ook een leef- en leervak! Deze sessie vindt buiten plaats, neem dus je voetbalschoenen mee!

20 20 Teambuilding Circus Spirit Lesgever: lesgever Circusatelier Woesh Titel: circusdocent Circus biedt een ideale invalshoek voor een inspirerende teambuilding. Vanuit verschillende circusdisciplines gaan de deelnemers samen uitdagingen aan, tasten ze mogelijkheden af, leren ze samenwerken en verleggen ze grenzen. Dit alles steeds op speelse wijze! Tijdens deze sessie worden voldoene verschillende oefeningen aangereikt om in verschillende lesvormen te verwerken. Indoor roeien schoolproject ergometerroeien Lesgever: Gillegot Jan, Bachelor LO Titel : Sporttechnisch coördinator recreatief roeien VRL Doelgroep: 5 de en 6 de leerjaar lager onderwijs, secundair onderwijs, bijzonder onderwijs Bij deze sessie indoor roeien zal je merken dat een roei-ergometer veel positieve ervaringen kan losmaken bij jongeren. Bovendien kan het een leuk alternatief kan zijn voor teamsporten in de lessen turnen, balsporten, duurlopen,...maak met deze initiatie kennis met de roeiwereld en leer de methodiek kennen om de roeitechniek over te brengen op jouw leerlingen. Tijdens deze sessie worden ook alternatieve oefenvormen aangeboden volgens individuele mogelijkheden van de leerlingen. Tot slot worden ook lesfiches en formulieren voor individuele testmomenten geïntegreerd in deze indoor sessie. Wist je dat je de roeitoestellen naar school kan laten brengen voor één euro per dag per toestel gedurende minstens drie weken. De Vlaamse Roeiliga probeert op deze manier op maat van de school te werken! De Vlaamse Roeiliga heeft sinds 2010 het ergometerproject Laurent Campe lopen, waarbij scholen voordelig roei-ergometers kunnen huren om de schoolgaande jeugd te laten kennismaken met de roeisport. Wij komen met de ergometers naar de school (de school hoeft dus zelf geen ergometers te vervoeren), geven een initiatieles en hebben een reeks lesfiches ter beschikking voor de leerkrachten L.O.

sport voorjaar 2012 Departement Recreatie, Sport en Toerisme VORM!NG

sport voorjaar 2012 Departement Recreatie, Sport en Toerisme VORM!NG sport VORM!NG voorjaar 2012 Departement Recreatie, Sport en Toerisme Provinciale Sportdienst Boomgaardstraat 22 b1 2600 Antwerpen VORM!NG www.provant.be/sport 1 V.U.: Danny Toelen Provinciegriffier Koningin

Nadere informatie

SPORT VORM!NG. najaar

SPORT VORM!NG. najaar SPORT VORM!NG 2015 najaar 3 Goed om weten! Bij de deelnameprijs staan soms twee prijzen vermeld. De prijs voor leden heeft betrekking op leden van de organiserende federatie, gemeente of regio. De organisator

Nadere informatie

najaar 2014 SPORT VORM!NG

najaar 2014 SPORT VORM!NG najaar 2014 SPORT VORM!NG Het nieuwe vormingsaanbod verhoogt de kwaliteit in de sport! 3 Goed om weten! Bij de deelnameprijs staan soms twee prijzen vermeld. De prijs voor leden heeft betrekking op leden

Nadere informatie

SPORTVORMING VOORJAAR 2013

SPORTVORMING VOORJAAR 2013 SPORTVORMING VOORJAAR 2013 Limburg beweegt! Wij actualiseren ons adressenbestand! Wil je deze brochure in de toekomst nog ontvangen, graag dan naam en adres opgeven. Wil je een digitale versie via e-mail

Nadere informatie

MO - Huishouding 2013/824/6/D

MO - Huishouding 2013/824/6/D Basiseducatie - Leergebied MO Leerplan MO - Huishouding Goedkeuringscode 2013/824/6/D Indieningdatum 2013 01 31 Leerplancommissie MO Annelies De Pelsemaeker (CBE Brussel) Aram De Ryck (CBE Zuid-Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

Inhoud. PC pakketten Excel: automatisch verwerken van subsidieaanvragen met excel...28 Sociale media...29 WEB 2.O...29 Website bouwen met Drupal...

Inhoud. PC pakketten Excel: automatisch verwerken van subsidieaanvragen met excel...28 Sociale media...29 WEB 2.O...29 Website bouwen met Drupal... Inhoud Sportbestuurlijk Dag van de sportclubbestuurder...8 Eventmanagement...11 Fondsenwerving en sponsoring...12 Interne en externe communicatie...13 Medisch en ethisch verantwoord sporten...14 R.E.S.P.E.C.T.

Nadere informatie

ethiek: ook in jouw sportorganisatie OPEN managementvaardigheden voor een ethisch sportklimaat

ethiek: ook in jouw sportorganisatie OPEN managementvaardigheden voor een ethisch sportklimaat ethiek: ook in jouw managementvaardigheden voor een ethisch sportklimaat sportorganisatie OPEN titel auteurs in samenwerking met met dank aan eindredactie ETHIEK: OOK IN JOUW SPORTORGANISATIE Managementvaardigheden

Nadere informatie

Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto

Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto English corner op de Paulusschool in Hilversum augustus 2012 Deborah van Loon Wim Setz Onder begeleiding van prof.dr. Rick de Graaff Universiteit Utrecht in opdracht

Nadere informatie

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching Coachen met een dubbel doel Handleiding voor positieve coaching Hockey Club Houten 1 Voorwoord Hoe krijgen we onze jeugd 1 zover dat ze met plezier het beste uit zichzelf halen? Het belang van goede coaches

Nadere informatie

Dynamo Project opleidingen Infofiches najaar 2015

Dynamo Project opleidingen Infofiches najaar 2015 Dynamo Project opleidingen Infofiches najaar 2015 Alle sportdiensten en sportfederaties kunnen een beroep doen op het Dynamo Project om bijscholingen voor hun sportclubs te organiseren. Sportfederaties

Nadere informatie

Ouders & clubs: één doel?! Ouderbetrokkenheid stimuleren in jeugdsport. Onderzoek en vormingspakket door Joris Lambrechts en Hans Van Crombrugge

Ouders & clubs: één doel?! Ouderbetrokkenheid stimuleren in jeugdsport. Onderzoek en vormingspakket door Joris Lambrechts en Hans Van Crombrugge Ouders & clubs: één doel?! Ouderbetrokkenheid stimuleren in jeugdsport Onderzoek en vormingspakket door Joris Lambrechts en Hans Van Crombrugge Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen - HUBrussel 2013

Nadere informatie

De Bron. Een schitterende school voor ieder kind. Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o. Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o.

De Bron. Een schitterende school voor ieder kind. Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o. Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o. Stichting Christelijk 2 Bedoeld om te schitteren! Het bestuur van de Stichting Christelijk (SCO Delft e.o.) heet u en uw kind(eren)van harte welkom bij basisschool. Wij waarderen uw keuze om uw kind(eren)

Nadere informatie

DE STAAT VAN DE LEERLING

DE STAAT VAN DE LEERLING DE STAAT VAN DE LEERLING De Staat van de Leerling Voorwoord In deze Staat van de Leerling beschrijven leerlingen hun ervaringen op school. Ze zeggen wat hen motiveert. Je proeft hun enthousiasme als ze

Nadere informatie

Departement Recreatie, Sport en Toerisme. Provinciale Sportdienst Boomgaardstraat 22 b1 2600 Antwerpen www.provant.be/sport

Departement Recreatie, Sport en Toerisme. Provinciale Sportdienst Boomgaardstraat 22 b1 2600 Antwerpen www.provant.be/sport rt voorjaar 2 0 1 1 2 0 VORM NG 2 0 1 1 Departement Recreatie, S en Toerisme Provinciale Sdienst Boomgaardstraat 22 b1 2600 Antwerpen www.provant.be/s V.U.: Danny Toelen Provinciegriffier Koningin Elisabethlei

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Les en leiding geven. Hoofdstuk 2 Klant-begeleiding

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Les en leiding geven. Hoofdstuk 2 Klant-begeleiding Fitnesstrainer-A versie 1.1 Module 4: Training geven Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Les en leiding geven 1.1 Inleiding............................................................. 3 1.2 Lesdoelstellingen....................................................

Nadere informatie

DE OPVANG VAN ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN DE REGULIERE KLAS EN DE ONTHAALKLAS LAGER ONDERWIJS

DE OPVANG VAN ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN DE REGULIERE KLAS EN DE ONTHAALKLAS LAGER ONDERWIJS DE OPVANG VAN ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN DE REGULIERE KLAS EN DE ONTHAALKLAS LAGER ONDERWIJS Praktische informatie en aandachtspunten bij het werken aan taalvaardigheid Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers

Nadere informatie

Fitness.be Faculty, uw partner in de opleiding van de fitnesstalenten van morgen

Fitness.be Faculty, uw partner in de opleiding van de fitnesstalenten van morgen CATALOGUS 2014 1 Fitness.be Faculty, uw partner in de opleiding van de fitnesstalenten van morgen Beste fitnessondernemer, Een succesvolle fitnesszaak runnen en toch tijd vrijmaken voor opleidingen en

Nadere informatie

SCHOOLGIDS 2014-2015. Basisschool Tweelingen

SCHOOLGIDS 2014-2015. Basisschool Tweelingen SCHOOLGIDS 2014-2015 Basisschool Tweelingen EEN WOORD VOORAF Geachte ouders/verzorgers, Dit is de schoolgids van basisschool Tweelingen voor het schooljaar 2014-2015. Samen met de kalender geeft de schoolgids

Nadere informatie

Muziek zonder Noten. Over Muziek Maken en Communiceren. Ria Frowijn, Hanno Tomassen. Utrechts Conservatorium. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Muziek zonder Noten. Over Muziek Maken en Communiceren. Ria Frowijn, Hanno Tomassen. Utrechts Conservatorium. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Muziek zonder Noten Over Muziek Maken en Communiceren Ria Frowijn, Hanno Tomassen Utrechts Conservatorium Hogeschool voor de Kunsten Utrecht fascinatie, improviserend ontwerpen, muziek, kern, proces, interactie,

Nadere informatie

MEERJARENOPLEIDINGSPLAN SHORTTRACK

MEERJARENOPLEIDINGSPLAN SHORTTRACK MEERJARENOPLEIDINGSPLAN SHORTTRACK MEERJARENOPLEIDINGSPLAN 8-7-2015 SHORTTRACK 2 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 5 Nederland schaatsland... 5 Kampioen word je niet vanzelf... 5 Doestelling... 5 Achtergronden...

Nadere informatie

IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen

IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen Deze bundel hoort thuis in het deel Vele kleintjes INHOUD INLEIDING 1. WAT IS LEEFTIJDSGERICHT WERKEN 2. WAAROM LEEFTIJDSGERICHT WERK

Nadere informatie

De ontwikkeling van een sporttalent

De ontwikkeling van een sporttalent De ontwikkeling van een sporttalent Sandra Ligeon De ontwikkeling van een sporttalent Auteur: Sandra Ligeon Studierichting: Vrijetijdsmanagement Onderwerp: Talentontwikkeling in de sport Docent: Dhr. T.

Nadere informatie

BEOORDELEN VAN ONDERZOEKS- VAARDIGHEDEN VAN LEERLINGEN

BEOORDELEN VAN ONDERZOEKS- VAARDIGHEDEN VAN LEERLINGEN BEOORDELEN VAN ONDERZOEKS- VAARDIGHEDEN VAN LEERLINGEN richtlijnen, alternatieven en achtergronden kernredactie: Dr. K.M. Stokking Drs. M.F. van der Schaaf MesoConsult B.V. Tilburg juni 1999 Deze brochure

Nadere informatie

PEDIC komt naar je toe!

PEDIC komt naar je toe! Sint-Baafshuis Biezekapelstraat 2 te tel. 09 225 37 34 fax 09 269 14 88 pedic@vsko.be www.pedic.be PEDIC PEDIC komt naar je toe! nascholingsaanbod 2015-2016 gewoon en buitengewoon basisonderwijs Agenda

Nadere informatie

Leermiddelen onder de loep op zoek naar het interculturele gehalte

Leermiddelen onder de loep op zoek naar het interculturele gehalte Leermiddelen onder de loep op zoek naar het interculturele gehalte Een vervolgonderzoek Julie Van Den Bossche (stagiair Onderwijskunde) Mentor en begeleiding Eva Verstraete Piet Van Avermaet Steunpunt

Nadere informatie

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs.

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. Auteurs: Maartje Reitsma Aleid Schipper praktijkvoorbeeld * uitgelicht * succesfactor * regelgeving Deze handreiking, gebaseerd op de resultaten

Nadere informatie

Eigen-Wijs. Wegwijs Voorwoord (p. 1) ( de volgende, opnieuw ) Wie, waar & hoe? (p.2) ( met een uitgebreide eindredactie )

Eigen-Wijs. Wegwijs Voorwoord (p. 1) ( de volgende, opnieuw ) Wie, waar & hoe? (p.2) ( met een uitgebreide eindredactie ) Eigen-Wijs Een trimestriële uitgave van VONAC, het nascholings- en pedagogisch begeleidingscentrum van VOOP Vlaams Onderwijs OverlegPlatform. Jaargang: 6 Nummer: 17, januari 2007. In dit nummer vind je:

Nadere informatie

WORD VRIJWILLIGER JE KRIJGT ER VEEL VOOR TERUG VRIJWILLIGERSACADEMIE LIMBURG

WORD VRIJWILLIGER JE KRIJGT ER VEEL VOOR TERUG VRIJWILLIGERSACADEMIE LIMBURG WORD VRIJWILLIGER JE KRIJGT ER VEEL VOOR TERUG vrijwilligersacademie limburg 2013-2014 1 VRIJWILLIGERSACADEMIE LIMBURG 2013-2014 Vormingsaanbod voor verenigingen, organisaties en vrijwilligers 2 vrijwilligersacademie

Nadere informatie

DE SUCCESFORMULE: Voor professionals over jongeren. 20 succesformules. Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie.

DE SUCCESFORMULE: Voor professionals over jongeren. 20 succesformules. Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie. DE SUCCESFORMULE: Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie Toekomstbestendig NJR het Bureau is het jongerenadviesbureau voor professionals over jongeren. NJR het Bureau ontwikkelt: ǃ Beleidsadvies

Nadere informatie

We adviseren u om deze schoolgids goed te bewaren, omdat alle belangrijke zaken en telefoonnummers erin vermeld staan.

We adviseren u om deze schoolgids goed te bewaren, omdat alle belangrijke zaken en telefoonnummers erin vermeld staan. Voorwoord: Voor u ligt de schoolgids van basisschool de Buit voor het schooljaar 2014-2015. De Buit maakt onderdeel uit van de Brede School Sion Buiten. Samen met kinderopvang Eigenwijs verzorgen we dagelijks

Nadere informatie