3D-nascholing 2013 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 22 augustus Gent Informatiebrochure Inhoud sessies

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3D-nascholing 2013 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 22 augustus 2013 - Gent Informatiebrochure Inhoud sessies"

Transcriptie

1 3D-nascholing 2013 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 22 augustus Gent Informatiebrochure Inhoud sessies

2 2 1. Welkom op de 3D-nascholing De Bond voor Lichamelijke Opvoeding Oost-Vlaanderen vzw organiseert naar jaarlijkse gewoonte eind augustus (20 t.e.m. 22 augustus 2013) een nascholing voor leraren en studenten LO (lager en secundair onderwijs), trainers, sportmonitoren en sportfunctionarissen in verschillende sporttakken. Dit jaar is er voor het eerst ook een heel uitgebreid aanbod voor kleuterbegeleiders! Een enthousiast lesgeversteam staat klaar met een pak vernieuwend lesmateriaal ter voorbereiding van het nieuwe school- of sportjaar. Een ideale gelegenheid om opnieuw in vorm te komen, collega's te ontmoeten in een toffe sfeer en natuurlijk om ideeën op te doen. Ons aanbod is voornamelijk gericht op het LO-onderwijs. Vanuit het vakconcept wordt een ruime waaier voorzien aan sessies rond bewegingsgebieden die passen in het LO-curriculum. Vakgebonden en vakoverschrijdende thema's worden op maat van het lager en secundair onderwijs en het onderwijs voor kleuters aangeboden. Hopelijk mogen we je verwelkomen op onze nascholingsweek! 2. Algemene en praktische informatie Deze nascholingsdriedaagse is gericht naar leraren en studenten lichamelijke opvoeding uit het kleuter-, lager- en secundair onderwijs die wensen op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in hun vakgebied. Ook trainers, sportmonitoren en sportfunctionarissen kunnen nuttige informatie opdoen om toe te passen in hun werkveld. De sessies vinden plaats van dinsdag 20 t.e.m. donderdag 22 augustus 2013 in het G.U.S.B. en het HILO (Watersportlaan 3 en 2, 9000 Gent). De buitensessies voetbal en rugby vinden plaats op het RUSS (Zuiderlaan 10, 9000 Gent). Tot slot vindt de sessie klimmen op school plaats in de klimzaal Bleau (Rooigemlaan 180a, 9000 Gent) De deelnemers hebben de mogelijkheid om aan verschillende sessies deel te nemen en in te schrijven naar keuze.je kan je inschrijven voor minimum 1 en maximum 9 sessies, verspreid over de drie dagen. Elke sessie duurt 1u 30min en per dag kan je 3 sessies volgen. Voor een volledige 3D-nascholing van 9 sessies, kan je deelnemen aan voordeeltarief. Om dit administratief te kunnen opvolgen, worden geen inschrijvingen meer aanvaard na vrijdag 9 augustus 2013 (ook niet ter plaatse op de dag zelf!). Een sessie die tweemaal geprogrammeerd staat met dezelfde naam bv. freerunning SO, wordt door dezelfde docent gegeven en heeft ook dezelfde inhoud. Sessies zonder aanduiding van doelgroep in het programmaoverzicht zijn geschikt voor meerdere doelgroepen. Lees hiervoor goed de korte inhouden na. Verder in deze brochure kan je de korte inhouden, doelgroep en lesgever van de sessies bekijken. Van alle deelnemers wordt een actieve deelname verwacht.

3 3 Om het comfort van de lesgevers en de deelnemers te garanderen tijdens de sessies wordt er op toegezien dat het maximum aantal deelnemers niet wordt overschreden. Het aantal inschrijvingen per sessie is beperkt! Schrijf dus snel in. Wanneer een sessie volzet is zal die online verdwijnen en kan je hiervoor niet meer inschrijven. De deelnameprijs omvat een verzekering, deelname aan het gewenste aantal sessies naar keuze, een BVLO-cadeautje, de syllabus en een deelnameattest (een attest van deelname wordt je na afloop van de bijscholing overhandigd). Tijdens de voormiddag wordt er gewerkt van 9.30 u. tot u, van u tot u in de namiddag van 14 u tot u. Er is geen middagmaal in de prijs inbegrepen. Je kan je lunchpakket nuttigen in de GUSB Sportsbar of ter plaatse een broodje bestellen. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van je inschrijvingsbewijs (elektronisch) en betaling. Het is niet toegestaan om de wagens te plaatsen op de parking van de Roeiclub. Je kan de wagen parkeren langs de Watersportlaan op de voorziene parkeerstroken. Opgelet: het is er altijd druk en er vinden regelmatig gerichte politiecontroles plaats naar fout geparkeerde wagens. Wij raden alle deelnemers aan om zich te parkeren op de parking aan de VerenigdeNatieslaan. Vanaf deze locatie is het ongeveer nog een 10-tal minuten wandelen naar het GUSB. Indoor en/of outdoor sportkledij voorzien naargelang de sessies waarvoor je inschrijft! Kleedkamers en douchegelegenheid zijn ter plaatse voorzien (G.U.S.B.). Voor bepaalde sessies wordt ook gevraagd specifiek materiaal zelf mee te brengen. Lees dus goed de inhoud van de sessies na.

4 4 3. Inschrijven De inschrijvingskost is afhankelijk van het aantal dagen/sessies waarvoor men intekent en het al dan niet lid zijn van de BVLO. Prijs 1-3 sessies BVLO-Lid Niet-Lid BVLO-Lid Niet-lid BVLO-Lid Prijs 4-6 sessies Prijs 7-9 sessies 55 euro 107 euro 80 euro 132 euro 100 euro Niet-lid Studentenkorting = 10 euro 152 euro Het is gebruikelijk dat de schooldirectie tussenkomt in de deelnameprijs (op grond van de werkingskosten en het nascholingsbudget). Gelieve bij voorkeur elektronisch in te schrijven via de website. Je ontvangt na betaling automatisch een bevestiging van inschrijving via met betalingsrichtlijnen. Je inschrijving is pas definitief wanneer het juiste bedrag is betaald. Je kan ook onmiddellijk met bankcontact of kredietkaart online betalen. Om problemen met laattijdige inschrijving en betaling te vermijden, raden we de deelnemer aan om dit goed op te volgen en eventueel het bedrag zelf voor te schieten en nadien een terugstorting van de school te bekomen! Annuleringsvoorwaarden: - Bij annulatie voor maandag 5 augustus 2013 krijgt u het bedrag in de vorm van een BVLOwaardebon terugbetaald (1 jaar geldig bij de aankoop van PVLO-artikelen, het betalen van het BVLOlidmaatschap of het betalen van BVLO-nascholingen). Bij het voorleggen van een doktersattest worden geen administratiekosten afgehouden, in alle andere gevallen bedraagt de kost 20% van het deelnamebedrag. - Bij annulaties doorgegeven na maandag 5 augustus 2013, is er geen terugbetaling in de vorm van een BVLO-waardebon mogelijk. Wel kan je zelf een vervanger opgeven die de nascholingsweek in jouw plaats volgt! Hierover moet duidelijk en tijdig over gecommuniceerd worden naar de BVLO toe. Hoe inschrijven? > nascholingen > nascholingsweek > Vragen of problemen? Davy Van Boxstael - 09/

5 5 4. Programma Nascholingsweek

6 6 Dinsdagvoormiddag 20 augustus u30 tot 11u00 Balspelen binnen de les Bewegingsopvoeding voor kleuters Doelgroep: Kleuter Lesgever: Isabel Tallir Titel: Docent bewegingsopvoeding kleuter- en lager onderwijs KATHO PHO Tielt Binnen de bewegingsopvoeding zijn de variatie- en gradatiemogelijkheden onuitputtelijk. We verkennen samen de mogelijkheden en voordelen om te werken aan de hand van leerlijnen binnen enkele bewegingsthema s. Het Leerplan Bewegingsopvoeding bevat dertien bewegingsthema s, die telkens een groep van bewegings- en spelvaardigheden bevatten waarbinnen dezelfde bewegingsproblemen voorkomen. Maar hoe bouwen we de lessen voor de kleuters nu op? Hoe maken we bewegings- of spelvaardigheden gemakkelijker of moeilijker? We kunnen wijzigingen aanbrengen aan de materialen, de opstelling, de organisatie, het aantal kleuters, het al dan niet samenwerken of samenspelen, MTV dance (SO) Lesgever: Valerie Burm Titel: Regente LO/Biologie Voel de vibe, de bounce en de beats in iedere vezel van je lichaam in een choreografie zoals de videoclips van MTV!

7 7 Schoolslag: fouten zien en verbeteren theorie (SO) (1/2) Lesgever: David De Wandel Titel: Trainer A Zwemmen Lesgever Swim Academy (www.swimacademy.be) In deze sessie worden praktische tips gegeven met het oog op foutenobservatie, -analyse én remediëring van de elementaire schoolslag. Tijdens deze sessie komt een theoretische inleiding aan bod om nadien in de tweede sessie met de praktijk aan de slag te gaan. Get into rugby: Tag rugby (LO) Lesgever: Michel De Baets Licentiaat in de Medisch-Sociale Wetenschappen + geaggregeerde groep 2 secundair onderwijs Door het vermijden van contact kan iedereen deelnemen aan een vorm van rugby (TAG-rugby). Uiterst geschikt voor lager onderwijs. We bezorgen alle deelnemers voorgemaakte lesfiches, waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Circus: Evenwicht en Chinese bordjes (LO) Lesgever: Niels Reynaert Regent LO Evenwicht en Chinese bordjes zijn de technieken bij uitstek voor de lagere school. Op een speelse maar pedagogische wijze worden de verschillende technieken aangebracht. Er is een sterke aandacht voor zorgen voor elkaar en een goede samenwerking tussen de kinderen.

8 8 Spelend en functioneel opwarmen voor een les handbal (LO) Lesgever: Joeri Van de Voorde licentiaat LO / geaggregeerde SO type II / VTS trainer A handbal Een gevarieerd aanbod van spelen voor het lager onderwijs waarin de basisvaardigheden (werpen, vangen, dribbelen, vastgrijpen bal) voor een handballes centraal staan. Deze kunnen worden gebruikt in opwarming en gekozen in functie van de lesdoelstellingen. De bedoeling is om een speels alternatief te bieden voor oefenvormen zonder het leereffect uit het oog te verliezen. BLOK 2 : Dinsdagvoormiddag 20 augustus u00 tot 13u00 Circus: Circomotoriek voor kleuters Doelgroep: Kleuter Lesgever: Niels Reynaert Regent LO Kleuters ontdekken hun eigen lichaam aan de hand van circus. Op een fantasierijke manier worden de kleuters meegenomen in de magische wereld van het circus waar ze kennis maken de verschillende disciplines. Circustrucks worden sterk vereenvoudigd aangereikt. Aan de hand van het circusmateriaal wordt gewerkt aan evenwicht, oog-hand coordinatie en lichamelijke expressie. Dancing Kids Lesgever: Valerie Burm Regente LO/Biologie Een mix van verschillende dansstijlen, swingende moves op hippe tunes, dance and have some fun!

9 9 Schoolslag: fouten zien en verbeteren praktijk Lesgever: David De Wandel Trainer A Zwemmen Lesgever Swim Academy (www.swimacademy.be) Na de theoretische inleiding in de vorige sessie, volgt een praktijkgedeelte in het water waarbij we de tips in de praktijk brengen. De deelnemers spelen de rol van zowel observator als leerling. Nadien volgt een nabespreking. Get into rugby: komen tot 7-a side met contact Lesgever: Michel De Baets Regent LO-BWR Leerlingen in het secundair onderwijs willen wel eens aanvoelen hoe een tackel in het echt is. Door stapsgewijs op te bouwen en voldoende aandacht te hebben voor de veiligheid kan je tijdens de les LO komen tot een wedstrijd 7-a side. De Olympische discipline. De nascholing wordt zo opgebouwd dat je een aantal lessen kan doceren waarbij er wordt gestreefd naar een maximale spelbeleving. Naast de tackel zal er ook even stil gestaan worden bij de scrum (3 vs 3). Disciplineoverschrijdende springvoorbereiding binnen atletiek Lesgever: Frank Vandael Licentiaat LO Snel reageren, goed starten en een goede looptechniek zijn bij vrijwel alle atletiekdisciplines belangrijk. Met een veelheid aan oefeningen wordt hier op een uitdagende manier aan gewerkt.

10 10 Spelend en functioneel opwarmen voor een les handbal Lesgever: Joeri Van de Voorde Leerkracht LO secundair onderwijs Praktijkassistent handbal UGent Lesgever VTS Jeugdtrainer HC Eeklo Een gevarieerd aanbod van spelen voor het secundair onderwijs waarin de basisvaardigheden (werpen, vangen, dribbelen, vastgrijpen bal) voor een handballes centraal staan. Deze kunnen worden gebruikt in opwarming en gekozen in functie van de lesdoelstellingen. De bedoeling is om een speels alternatief te bieden voor oefenvormen zonder het leereffect uit het oog te verliezen. Hartslagmeting in de les LO Lesgever: Frank Beauraing Regent LO Met hartslagmeting tijdens de lessen LO beschikt u over een waardevol instrument om uw leerlingen te inspireren, te motiveren en hen het belang van een gezonde levensstijl bij te brengen. Met Polar hartslagmeters registreer je de intensiteit van fysieke activiteit waardoor zowel jou als de leerlingen meteen over de noodzakelijke feedback beschikken. Dit stelt jou als leerkracht LO in staat om jouw leerlingen objectief te beoordelen en hun ontwikkeling beter op te volgen.

11 11 BLOK 3 Dinsdagnamiddag 20 augustus 14u00-15u30 Mini Disco (KO) Doelgroep: Kleuter Lesgever: Valerie Burm Regente LO/Biologie Op een speelse manier worden de basis dansbewegingen aangeleerd met eenvoudige dansjes en dit alles op muziek aangepast voor de derde kleuterklas. Hip hop (SO) Lesgever: Ruben Van Parys A2 Aanleren van choreografie aangepast voor leerlingen 14+ met enige danservaring. Verschillende technieken worden in deze dans verwerkt nl. Pop & Lock, Wave, Float,. Circus: Acrobatie en Jongleren (SO) Lesgever: Niels Reynaert Regent LO De basis van acrobatie en jonglerie wordt aangeleerd met ruime aandacht voor de pedagogische kant. Er worden verschillende spelvormen aangereikt om het speelse karakter van circus in de les te gebruiken. Er ligt een nadruk op een goede samenwerking in groep om zo op het einde van de les iets te kunnen presenteren.

12 12 Maatschappij moeilijke jongeren (LO en SO) en Secundair Lesgever: Lies Pauwels Master Pedagogische Wetenschappen Straffen en belonen, het lijkt maar niet te werken? Wat houdt maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren bezig? Wat zorgt ervoor dat ze precies altijd moeilijk gedrag stellen? In deze sessie bouwen we via vraag en antwoord een kader op om een antwoord te bieden aan jullie dagelijkse moeilijkheden bij deze kinderen en jongeren. Sprintsnelheid binnen atletiek (SO) Lesgever: Frank Vandaele Licentiaat LO De basisaandachtspunten bij springen zijn niet zo moeilijk. Toch lijken die niet altijd aanwezig bij springen voor prestatie. Door een aantal dwingende spel en oefenvormen worden de leerlingen op een motiverende manier basisbewegingen bijgebracht. Speedminton SO Lesgever: Bart Abrams Regent LO - Instructeur B Tennis Op een speelse manier kennismaken met speedminton in diverse oefenvormen vertrekkende van ½ badmintonterrein tot genormeerd spel op een tennisveld. Speedminton is een mengeling van squash, badminton en tennis waar er geen gebruik gemaakt wordt van een net, waardoor deze sport ook ideaal op een grasmat of strand beoefend kan worden. De ondergrond is dus vrij en kan zowel in- als outdoor gespeeld worden met 2 of 4 spelers.

13 13 BLOK 1 Woensdagvoormiddag 21 augustus 9u30-11u00 Multimove voor kinderen (KO) Doelgroep: Kleuter Lesgever: Shela Van Puyvelde Licentiaat LO Als je niet kan springen, landen, lopen, vangen, werpen kan je niet voetballen, zwemmen, tafeltennissen Multimove voor kinderen stimuleert de Vlaamse kinderen tussen 3 en 8 jaar om gevarieerd en voldoende te bewegen. De focus ligt daarbij op de algemene ontwikkeling van vaardigheden. Het proefproject is gestart in 2011 en loopt gedurende 2 sportseizoenen in een 100-tal pilootgroepen (zie ook In het Multimove voor kinderen aanbod staan 12 fundamentele bewegingsvaardigheden centraal. Deze vormen belangrijke bouwstenen die een kind reeds op jonge leeftijd moet verwerven om de motorische ontwikkeling te bevorderen. In de sessie wordt theoretisch toegelicht (30 min.) wat de doelstellingen van het project zijn en hoe het project werd vormgegeven. Daarna volgt een praktijkles (1u) waarin de basisvaardigheden in een superleuke Multimoveles aan bod komen. Er zullen tips en nieuwe ideeën worden gegeven om een succesvolle Multimoveles op te bouwen en in de praktijk uit te werken. Tijdens de voorbeeldles voor kleuters wordt ook een toelichting gegeven van de keuze van de oefenstof bij het opstellen van een les. Daarnaast komen ook verschillende organisatievormen, motivatievormen, didactische tips, aan bod. Schoolfeestdansen voor het lager onderwijs (LO) Lesgever: An-Sofie Maes freelance dansdocente auteur: 'Aan de slag met kleuterdans' "Aan de slag met kleuterdans is een vorming die leerkrachten meeneemt aan de hand van enkele thema s (op wereldreis, kabouters, dieren, enz.) in de wondere wereld van dansinitiatie op school, in de dansschool, in het fitnesscenter, op het sportkamp, e.a. Er worden heel wat tips aangereikt die je direct kan gebruiken in de praktijk. Aan de ene kant wordt er een kant-en-klaar pakket aangeboden, aan de andere kant is de lesgever heel vrij om te gebruiken wat hij wil. Deze sessie is vooral doen, doen en nog eens doen! Trek je dansschoenen maar aan!

14 14 Bewegingsthema s binnen de les bewegingsopvoeding (LO) Lesgever: Jan Vanden Hautte licentiaat LO trainer A (AGH) In deze sessie werken we rond 4 bewegingsthema s: sprongen (steunsprongen en vrije sprongen) slingeren (aan touwen en ringen) klimmen & klauteren roteren. De werkvorm is gericht op zelfstandig en samenwerkend leren met integratie van verschillende rollen: beweger helper observator). Golf op school (SO) Lesgevers: Vlaamse Vereniging voor Golf Tom Sueters, Kevin Dhondt en Katrien Pauwels In deze sessie wordt een algemene inleiding tot de golfsport gegeven. Er wordt dieper ingegaan op verschillende slagen zoals putten, chippen en lange slagen. Verder wordt er meer uitleg gegeven over de cursus. Bootcamp (SO) Lesgever: Leander Verbraeken Bachelor LO, Personal Training Academy Advanced PT, Advanced Functional trainer Faster Global Education BOOTCAMP is een nieuwe vorm van fitness die een alternatief biedt aan de klassieke indoor vorm. In deze sessie leer je over de verschillende soorten Bootcamps, oefeningen en organisatie die erbij komt kijken.

15 15 Tennis (SO) Lesgever: Piet Himpe Master LO / Trainer A tennis Het tennisspel opbouwen en spelen volgens de spelgerichte aanpak en met de vernieuwde methodiek. Met gebruik van het juiste materiaal, oefenstof en organisatie kan dit perfect voor leerlingen uit het basis onderwijs. Ideaal voor deze leeftijd zijn de kleuren blauw en rood uit het kidstennis. BLOK 2 : Woensdagvoormiddag 21 augustus u00 tot 13u00 Aan de slag met kleuterdans (KO) Doelgroep: kleuter Lesgever: An-Sofie Maes freelance dansdocente auteur: 'Aan de slag met kleuterdans' Elk jaar opnieuw nieuwe concepten uitwerken die dan niet mogen lijken op iets wat je vorig jaar met je school voorbracht. Het is niet altijd gemakkelijk. In deze vorming bied ik twee volledig dansante uitgewerkte schoolfeestprojecten aan en tips om thema s uit te werken waar je dan weer enkele jaren mee verder kan. Je kan deze uitgewerkte ideeën ook gebruiken voor een grootouderfeest, een opendeurdag, e.a. Er wordt met materiaal gedanst zodat je je al goed kan voorstellen hoe het er zal uitzien op je feest! Alleen over de kledij op het podium dienen jullie nadien nog na te denken. Deze vorming is gericht op dansen met kleuters!

16 16 Reggaeton versus Salsaton (SO) Lesgever: Abdel Temsamani Bachelor Reggaeton "vs" Salsaton is een unieke combinatie van twee stijlen. Abdel is de enige in België die ons naar Panama en Puerto Rico brengt met de stijl "ragga-hip-hop (reggaeton)" en dit combineert met een nieuwe trend de Salsaton. De bewegingen hiervan zijn ontstaan uit de Cubaanse salsa en geëvolueerd tot "salsa-ragga". Abdel loodst je met heel veel kennis van zaken en een engelengeduld door de workshops. Verwacht je aan zwoele bewegingen op de coolste muziek, een flinke work-out en heel veel zweten! Freerunning (SO) Lesgever: Jan Vanden Hautte licentiaat LO Trainer A (AGH) Freerunning wordt door de jeugd op straat gedaan. Ze passeren op snelheid en vaak op spectaculaire wijze allerlei hindernissen die ze in hun natuurlijke of stedelijke omgeving tegenkomen ( parkour ). Of ze doen trucjes waarin het gaat om het showen van behendigheid ( tricks ). Hiervan worden vaak filmpjes gemaakt die op YouTube te zien zijn. Het plezier en de uitdaging stralen er vanaf. Leerlingen op school krijgen hierdoor een hernieuwde belangstelling voor activiteiten die dicht tegen gymnastiek aanliggen. Als LK LO hebben we veel in ons gymrepertoire dat zich leent voor lesgeven in parkour. Door accenten te verleggen en het nemen van hindernissen meer centraal te stellen, komen gymactiviteiten in een hernieuwde belangstelling. We maken tijdens de workshop kennis met een ruime waaier aan freerunningvaardigheden (tricks). We maken gebruik van de klassieke toestellen uit de gymzaal en besteden hierbij de nodige aandacht aan de methodische opbouw en de veiligheid.

17 17 Golf op school (LO) Lesgever: Vlaamse Vereniging voor Golf Tom Sueters, Kevin Dhondt en Katrien Pauwels In deze sessie wordt een algemene inleiding tot de golfsport gegeven. Er wordt dieper ingegaan op verschillende slagen zoals putten, chippen en lange slagen. Verder wordt er meer uitleg gegeven over de cursus. The Importance of play (SO) Lesgever: Leander Verbraeken Bachelor LO, Personal Training Academy Advanced PT, Advanced Functional trainer Faster Global Education PLAY is een belangrijk aspect in ons leven. Het is de meest natuurlijke vorm om van elkaar te leren. Jammer genoeg vinden we dit aspect in de klassieke fitnessruimte nergens terug. Leer hoe je een klassieke fitnesstraining kan omvormen naar een boeiende, speelse en leerrijke les. Kids tennis (LO) Lesgever: Piet Himpe Master LO / Trainer A tennis Het tennisspel opbouwen en spelen volgens de spelgerichte aanpak en met de vernieuwde methodiek. Verder bouwen op de vaardigheden die in het lager onderwijs (blauw en rood) geleerd werden en opbouwen tot spelen op een groter terrein (oranje en groen).

18 18 BLOK 3 Woensdagnamiddag 21 augustus 14u00-15u30 Schoolfeestdans voor het kleuteronderwijs (KO) Doelgroep: kleuter Lesgever: An-Sofie Maes freelance dansdocente auteur: 'Aan de slag met kleuterdans' Elk jaar opnieuw nieuwe concepten uitwerken die dan niet mogen lijken op iets wat je vorig jaar met je school voorbracht. Het is niet altijd gemakkelijk. In deze vorming bied ik twee volledig dansante uitgewerkte schoolfeestprojecten aan en tips om thema s uit te werken waar je dan weer enkele jaren mee verder kan. Op ieder niveau (1ste graad lager onderwijs, 2de graad lager onderwijs, 3de graad lager onderwijs) leer je enkele dansen aan. Er wordt met materiaal gedanst zodat je je al goed kan voorstellen hoe het er zal uitzien op je feest! Alleen over de kledij op het podium dienen jullie nadien nog na te denken. Dancehall & Ragga (SO) Lesgever: Abdel Temsamani Bachelor Dancehall is ontstaan uit een combinatie van reggae, hiphop en calypso. De Caribische noot maakt het tot een muzikale, speelse en creatieve (individuele) dansvorm.

19 19 Vrouwen aan de ringen, mannen op de balk (SO) Lesgever: Jan Vanden Hautte licentiaat LO Trainer A (AGH) In onze gymlessen hebben we vaak te maken met gemengde groepen (jongens en meisjes). Coëducatief onderwijs impliceert dus dat we als leerkracht LO in staat zijn om zowel jongens als meisjes een aanbod aan de diverse gymtoestellen kunnen aanbieden. In deze sessie maken de dames kennis met basisvaardigheden aan de slingerende ringen en de herenbrug. De heren herontdekken hun evenwichtsgevoel aan de balk en maken kennis met de basisvaardigheden aan de damesbrug. Spel, een spel met grenzen (KO, LO & SO) en Secundair Lesgever: Lore Vandevivere Master Lichamelijke Opvoeding Regelmatig komt het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag door en met kinderen in voorzieningen, jeugdbeweging, school in de pers. Instellingen hebben een grote verantwoordelijkheid, maar weten vanuit hun beleid daar niet altijd een antwoord op te formuleren. Het Vlaggensysteem speelt op deze nood in. Het pakket bestaat uit een handleiding, theoriekaart en een educatieve kaartenset met tekeningen om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Caveman fitness (SO) Lesgever: Leander Verbraeken Bachelor LO, Personal Training Academy Advanced PT, Advanced Functional trainer Faster Global Education Leer trainen als een oermens en vorm die saaie fitness les om naar een speelse, pure, full body work-out waarin ons eigen lichaam, de ontwikkeling van basis bewegingen en de natuur centraal staan. In deze sessie is geen plaats voor exercise, maar wel voor natural movement. Aanleren van verschillende technieken om kwalitatief te bewegen staat in deze sessie centraal.

20 20 Badminton (LO) Doelgroep: lager Lesgever: Sofie Robbrecht Regent LO - Trainer B badminton Badminton in het lager onderwijs: voorbeelden van organisatievormen, inkleding van technieken-onderwerpen, oefenstof, aanleermethodes,

21 21 BLOK 1 Donderdagvoormiddag 22 augustus 9u30-11u00 Kleuteryoga Doelgroep: Kleuter Lesgever: Vanessa Demeulemeester opvoeder kinderyogadocent Deze vorming is voor iedere volwassene die op een speelse manier meer wil ontdekken over kinderyoga. Je kunt zelf ervaren en ontdekken wat kinderyoga met je doet. Durf je de uitdaging aan om rond te sluipen als een tijger en je fantasie de vrije loop te laten gaan in de magische wereld van het kind? Aerobics in circuitvorm (SO) Lesgever: Ruth Byl Leraar secundair onderwijs - groep 1: L.O. + bewegingsrecreatie Trainer B gymnastiek discipline tumbling Jeugddansleider Danskant Om het gegeven aerobics leuk, vernieuwend en interessant te houden, zullen we een uitbreiding doen rond de basispassen en - bewegingsvormen op andere muziek, met gebruik van toestellen en materiaal en in verschillende werkvormen. Initiatie in kin-ballspel (LO) Lesgever: Denies Cédric Leraar kleuterklas, Leermeester in de Psychomotoriek Trainer niv2 ( Quebec), Scheidsrechter Dames Initiatie van de kin-ball sport in 20min.Workshops voor de verbetering en de opleiding van de verschillende technieken (offensief/defensief) Nadering van de basis strategieën.

22 22 Keeperspelen op school (LO) Doelgroep: lager Lesgever: Rik Van den Bergh Master Lichamelijke Opvoeding De eindtermen bewegingsopvoeding met het bewegingsdomein kleine spelen en sportspelen bieden in de leerplannen een overzicht van globale na te streven doelstellingen. Om vanuit deze vrij abstract geformuleerde eindtermen tot een programma met concretere doelstellingen te komen is het formuleren van leerlijnen en thema s een meer dan zinvolle tussenstap. Binnen het bewegingsdomein kleine spelen en sportspelen vullen doelspelen een groot deel van mogelijke bewegingsactiviteiten op school in. De leerlingen moeten van een aantal doelspelen vormen leren spelen. Van die vormen van spelen met o.a. de keeperspelen wordt een mogelijke leerlijn uitgewerkt. Concreet betekent dit dat we een aantal keeperspelen aanbieden waarbij leerlijnen uitgewerkt worden met oefenstof rond een welbepaald bewegings- én regelthema. Zo proberen we een leerlijn weer te geven voor de opbouw van het verwerven van enige competentie op het gebied van het bewegen, nl. mikken maar ook op het gebied van het regelen, nl. het coachen. Basis Zelfverdediging: bevrijdings- en grondtechnieken (1ste en 2de graad LO) Lesgever: Jan Wellens Regent LO Leuke en realistische vormen van zelfverdediging gaande va judo, aikido, karate, kickboksen tot en met worstelen met daarin verweven Krav Maga. Deze zelfverdedigingssport is misschien niet zo bekend bij het grote publiek. Het kende zijn oorsprong in Israël. Krav Maga beperkt zich grotendeels tot technieken die vrij effectief zijn en in relatief korte tijd te leren zijn. De technieken sluiten voornamelijk aan op natuurlijke reflexen van iemand die zich verdedigt tegen een al dan niet gewapende aanval.

23 23 Van golvende bewegingen tot vlinderslag Lesgever: Tine Sleurs Zwemmen (SO) Licentiaat Lichamelijke Opvoeding Vlinderslag wordt vaak als een te moeilijke en zware slag beschouwd om leerlingen in het secundair onderwijs aan te bieden. Toch is het mogelijk om oefenstof aan te bieden die voor leerlingen aantrekkelijk en uitdagend is. In deze sessie starten we met eenvoudige golfbewegingen en bouwen we op tot een globale vlinderslag. BLOK 2 Donderdagvoormiddag22 augustus u00 tot 13u00 Coöperatief spel bij kleuters (KO) Doelgroep: kleuter Lesgever: Vanessa Demeulemeester opvoeder kinderyogadocent Peuters ontdekken heel actief en bewegelijk de wereld. Naast de vele inspanningen en prikkels hebben ze ook ontspanning en rust nodig. Het zou dus vanzelfsprekend moeten zijn peuters ook ontspanning aan te bieden. Inspanning en ontspanning horen elkaar af te wisselen, dat brengt een peuter in balans In deze playshop maken we kennis met heel wat lichaamshoudingen gebaseerd op dierenhoudingen.

24 24 Flashmobs, doe je mee? (LO) Doelgroep: lager Lesgever: Ruth Byl Leraar secundair onderwijs - groep 1: L.O. + bewegingsrecreatie Trainer B gymnastiek discipline tumbling Jeugddansleider Danskant Flashmobs (opeens ergens beginnen dansen) vind je ondertussen overal ter wereld en steeds dienen ze hetzelfde doel; voorbijgangers verrassen, sfeer brengen, mensen samenbrengen en amusement verzekeren. Doe dit in de gemeente/stad van je school en je hebt gegarandeerd een heleboel gesprekken die over dit leuke initiatief gaan! De kids zelf zijn er dol op. Initiatie en perfectionering van Kin-ball (SO) Lesgever: Cédric Denies Leraar kleuterklas Leermeester in de Psychomotoriek Trainer niv2 ( Quebec), Scheidsrechter Dames Initiatie van de kin-ball sport in 20min. Workshops voor de verbetering en de opleiding van de verschillende technieken (offensief/defensief - basis tot complexer). Benadering van de basis en complexe strategieën. Strategisch beheer van het kin-ball reglement.

25 25 Basis Zelfverdediging: combinatietechnieken van kickboksen, judo, aikido en worstelen (3de graad LO) Lesgever: Jan Wellens Regent LO Leuke en realistische vormen van zelfverdediging gaande va judo, aikido, karate, kickboksen tot en met worstelen met daarin verweven Krav Maga. Deze zelfverdedigingssport is misschien niet zo bekend bij het grote publiek. Het kende zijn oorsprong in Israël. Krav Maga beperkt zich grotendeels tot technieken die vrij effectief zijn en in relatief korte tijd te leren zijn. De technieken sluiten voornamelijk aan op natuurlijke reflexen van iemand die zich verdedigt tegen een al dan niet gewapende aanval. Zwemmen (LO) Lesgever: Tine Sleurs Licentiaat Lichamelijke opvoeding Basisvaardigheden voor het zwemmen: een dubbele betekenis. Het is wenselijk om vooraleer kinderen starten met het aanleren van specifieke zwemslagen te oefenen op de basisvaardigheden (evenwicht, stroomlijnen, ademhaling, stuwen met de armen en stuwen met de benen). Daarnaast is het ook bevorderlijk voor de zwemtechniek om ook tijdens het aanleren van de zwemslagen te blijven oefenen op de basisvaardigheden. In deze praktijksessie wordt oefenstof aangeboden om bij kinderen in de lagere school de basisvaardigheden te oefenen.

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013 C.P.R. REDDEND ZWEMMEN Vlaamse Reddingscentrale PN231SO/1314 reeks 1 en 2 Dit is de jaarlijks verplichte nascholing voor leraren met een diploma van

Nadere informatie

Circus Tico. Brochure 2010

Circus Tico. Brochure 2010 Circus Tico Brochure 2010 Overzicht Aanbod Vormingen Jeugdwerk en werkveld Kampen Initiaties Circusstage Combi Kampen Straattheater Initiatie Technieken Circus Overal Circusspel Specifieke Initiaties Kleuterinitiatie

Nadere informatie

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub)

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub) Inschrijvingsformulier Persoonlijke gegevens Naam en voornaam:.. Adres: Postnummer en Gemeente:.... Telefoon: GSM.. E mail: School of club: Geboortedatum:.././ Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code

Nadere informatie

Dag van de bewegingsopvoeding Aan de slag met leerlijnen

Dag van de bewegingsopvoeding Aan de slag met leerlijnen BASISONDERWIJS Leraren bewegingsopvoeding basisonderwijs Datum Vrijdag 18 januari 2013 van 9.00 u. tot 15.00 u. (onthaal vanaf 8.30 u.) Plaats KATHO RENO Campus Torhout, Sint-Jozefstraat 1, 8820 Torhout

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

Het is weer voorbij, die mooie zomer! Berg de bbq-toestellen maar op, want tijdens het eerste trimester van dit nieuwe schooljaar, kan je

Het is weer voorbij, die mooie zomer! Berg de bbq-toestellen maar op, want tijdens het eerste trimester van dit nieuwe schooljaar, kan je Sportlessen SEPTEMBER-DECEMBER 2015 Het is weer voorbij, die mooie zomer! Berg de bbq-toestellen maar op, want tijdens het eerste trimester van dit nieuwe schooljaar, kan je deelnemen aan een brede waaier

Nadere informatie

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen 2016 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen i.s.m. het lokaal dienstencentrum www.middelkerke.be/sportkaart Vragen over Sport@Middelkerke? Sport@Middelkerke geeft een overzicht van alle sportactiviteiten

Nadere informatie

hier weetjes & tips voor ouders beweegt iets een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen

hier weetjes & tips voor ouders beweegt iets een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen hier beweegt iets weetjes & tips voor ouders een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen Als je niet kan springen, landen, lopen, vangen, werpen kan je niet voetballen, tafeltennissen, zwemmen Wat

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name]

Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet. [Company Name] Bewegingsonderwijs Nutsschool Zorgvliet Door: M Lange Nutsschool Zorgvliet Dartijn en Hde aag [Company Name] Voorwoord: Niet zo lang geleden ontmoette ik een generatiegenote, een vrouw van deze tijd. Zo,

Nadere informatie

Tot in de les!!! infobrochure 2015-2016 Ook afdeling in Verrebroek! Vzw Kieldrecht

Tot in de les!!! infobrochure 2015-2016 Ook afdeling in Verrebroek! Vzw Kieldrecht Tot in de les!!! infobrochure 2015-2016 Ook afdeling in Verrebroek! Vzw Kieldrecht O NS AANBOD OUDER-PEUTERGYM KLEUTERGYM KLEUTERDANS DANCE KIDS RECREAGYM AIRTRACK GROEPSACRO FATBURNING STEP ACRO- recreawedstrijd

Nadere informatie

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen Veelzijdige motorische basisvorming bij 4 8 jarigen Keisers Wim Richtlijnen bij de veelzijdige motorische basisvorming Om in de topsport later een rol van belang te kunnen spelen is het voor een jeugdspeler

Nadere informatie

SPORT- EN BEWEEGLESSEN

SPORT- EN BEWEEGLESSEN SPORT- EN BEWEEGLESSEN JANUARI-MAART 2016 Deze sport- en beweeglessen starten in de week van maandag 11 januari 2016! Kleuters Lager & Middelbaar Volwassenen 50-plussers Sportlessen voor kleuters Kleuterturnen

Nadere informatie

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

De trainers en trainsters. Het bestuur. Adressen van de sporthallen

De trainers en trainsters. Het bestuur. Adressen van de sporthallen Onze werking Met een 35 tal trainers en 7 bestuursleden zetten wij ons jaarlijks in om op een evenwichtige en pedagogisch verantwoorde manier te zorgen voor de persoonlijke ontplooiing en de fysieke training,

Nadere informatie

woensdag 16 maart uur

woensdag 16 maart uur organisatie van BVLO vzw i.s.m. Thomas More Hogeschool VOORJAARSNASCHOLING woensdag 16 maart 2016 9.00-12.30 uur stel zelf je programma samen 10 keuzesessies voor meer informatie www.bvlo.be nascholingen@bvlo.be

Nadere informatie

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina SMART trainen Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina Structuur Structuur in de training Structuur in het seizoen Doelen stellen Hoger op

Nadere informatie

Kaderdag Dans

Kaderdag Dans Kaderdag Dans 9.10.2016 Modulen online: 1 september Waar SR Rozebroeken Victor Braeckmanlaan 180, 9040 Gent Datum 9 oktober 2016 Voor wie Lesgevers dans, choreografen en studenten LO Prijzen - Tot 25 september

Nadere informatie

Brede School Activiteitenaanbod (BSA) januari t/m maart 2013. ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal

Brede School Activiteitenaanbod (BSA) januari t/m maart 2013. ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal Brede School Activiteitenaanbod (BSA) januari t/m maart 2013 ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal 1. Beeldhouwen... 1 2. Zaalhockey... 2 3. Sportcarrousel... 3 4. Voetbalschool... 3 5. Schatkisten maken...

Nadere informatie

De trainers en het bestuur van SPORTIVA heten jullie van harte welkom bij turnclub SPORTIVA in Sint-Gillis-Waas.

De trainers en het bestuur van SPORTIVA heten jullie van harte welkom bij turnclub SPORTIVA in Sint-Gillis-Waas. Welkom Beste ouders en leden van SPORTIVA. De trainers en het bestuur van SPORTIVA heten jullie van harte welkom bij turnclub SPORTIVA in Sint-Gillis-Waas. In deze brochure vinden jullie heel wat informatie

Nadere informatie

Aanbod sportkampen Zomer 2010

Aanbod sportkampen Zomer 2010 Aanbod sportkampen Zomer 2010 Voor wie? Voor kinderen vanaf het 1 ste kleuter t.e.m. 2 e middelbaar. Waar? Prijs? Alle sportkampen gaan door in de sporthal van Anzegem. Er is busvervoer voorzien vanuit

Nadere informatie

BALLET. Dansgroepen. BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar

BALLET. Dansgroepen. BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar Dansgroepen BALLET BALLET 1 ste + 2 de + 3 de leerjaar Klassiek ballet is een zeer academische dansstijl en vormt dé basis voor veel andere dansstijlen. Een goede danser kan niet zonder deze ballettraining.

Nadere informatie

Winterlessen 2014-2015. Puur Sport VZW. Jeugdwerking Waregem Gaver Tennisclub

Winterlessen 2014-2015. Puur Sport VZW. Jeugdwerking Waregem Gaver Tennisclub Winterlessen 2014-2015 Puur Sport VZW Jeugdwerking Waregem Gaver Tennisclub Puur Sport: Speel tennis op je eigen ritme Puur Sport VZW verzorgt de volledige jeugdwerking van Waregem gaver tennisclub: tennislessen,

Nadere informatie

Tech c nie i k k A c A ad a e d m e i m e FOOTBALL CLUB

Tech c nie i k k A c A ad a e d m e i m e FOOTBALL CLUB Techniek Academie FOOTBALL CLUB 2010-2011 FOOTBALL CLUB ACADEMIE Football Club is een organisatie die staat voor een methode in opleiden waarin het proces zorg draagt voor plezier en voetbal naar ieder

Nadere informatie

CSPE GL 2014. bijlage 1. opdracht 1. verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed. PG-5016-b-14-1-b1 1 / 5 lees verder

CSPE GL 2014. bijlage 1. opdracht 1. verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed. PG-5016-b-14-1-b1 1 / 5 lees verder CSPE GL 2014 verzorging - uiterlijke verzorging - zorg en welzijn-breed bijlage 1 opdracht 1 PG-5016-b-14-1-b1 1 / 5 lees verder Sportcentrum Sports4All is een sportieve, sfeervolle plek om mensen te ontmoeten,

Nadere informatie

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 6 x 1 uur op school of het spilcentrum. x x x

Naschoolse activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 6 x 1 uur op school of het spilcentrum. x x x Capoeira Het hippe Capoeira komt uit Brazilië en is een energieke combinatie van gevecht, dans, acrobatiek en muziek. In een kring draaien en balanceren steeds twee spelers om elkaar heen door middel van

Nadere informatie

Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1

Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1 Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1 Wat is KidsTennis? Gestructureerde tennisopleiding met doelstellingen: Kinderen op correcte en prettige manier leren tennissen (evolutie) Interesse

Nadere informatie

SPORT- & SPELAANBOD APRIL - JUNI Kijk! Ik fiets! Sportlessen kleuters Sportlessen lager & middelbaar Buitenspeeldag Lokale jonge helden

SPORT- & SPELAANBOD APRIL - JUNI Kijk! Ik fiets! Sportlessen kleuters Sportlessen lager & middelbaar Buitenspeeldag Lokale jonge helden SPORT- & SPELAANBOD APRIL - JUNI Kijk! Ik fiets! Sportlessen kleuters Sportlessen lager & middelbaar Buitenspeeldag Lokale jonge helden 1 KIJK! IK FIETS! NIEUW Heb je al vaak jouw kind achterna moeten

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting

Programma van toetsing en afsluiting Programma van toetsing en afsluiting Opleiding: VWO Vak: (BSM) Bewegen, Sport en Maatschappij Module 1 [periode 4] Bewegen en regelen: De kandidaat kan een hockey en een voetbal spel zelfstandig kunnen

Nadere informatie

3D-Nascholing 2014. 48 verschillende sessies met vakspecialisten als lesgevers. Inschrijven via: www.bvlo.be/bvlo-aanbod

3D-Nascholing 2014. 48 verschillende sessies met vakspecialisten als lesgevers. Inschrijven via: www.bvlo.be/bvlo-aanbod 3D-Nascholing 2014 48 verschillende sessies met vakspecialisten als lesgevers Inschrijven via: www.bvlo.be/bvlo-aanbod BVLO vzw Waterkluiskaai 16 9040 Sint-Amandsberg 09/218.91.20 Voor verdere informatie:

Nadere informatie

1. Werken met natuurlijke materialen

1. Werken met natuurlijke materialen Brede School Activiteitenaanbod (BSA) mei juni 2013 ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal 1. Werken met natuurlijke materialen...1 2. Voetbalworkshop...3 3. Sportcarrousel...3 4. Graffiti...4 5. Op eigen houtje!...5

Nadere informatie

Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding PN199BA/1516 reeks 1 Donderdag 29 oktober 2015

Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding PN199BA/1516 reeks 1 Donderdag 29 oktober 2015 Vormingsinitiatief voor leerkrachten kleuteronderwijs, lager en buitengewoon lager onderwijs, dat zal plaatsvinden in S & R Rozebroeken, Victor Braeckmanlaan 180 te 9040 Gent. Een organisatie van PEDIC

Nadere informatie

januari - augustus wekelijkse activiteiten en lessenreeksen Sportdienst i.s.m. het lokaal dienstencentrum De Stille Meers

januari - augustus wekelijkse activiteiten en lessenreeksen Sportdienst i.s.m. het lokaal dienstencentrum De Stille Meers 208 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen januari - augustus Sportdienst i.s.m. het lokaal dienstencentrum www.middelkerke.be/nl/vrije-tijd/sport/sportmiddelkerke Sport@Middelkerke geeft een overzicht

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs BEWEGINGSONDERWIJS Karakteristiek Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein tijdens het buitenspelen van de kleuters. Het

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

Tennisles met alternatief materiaal. Ylenia Farinelli

Tennisles met alternatief materiaal. Ylenia Farinelli Tennisles met alternatief materiaal Ylenia Farinelli Inhoudstabel 1. Wie ben ik en wat doe ik? 2. Wie zijn jullie en wat doen jullie? 3. Situering van Creatennis 4. Ontwikkelingslijnen van het kind 5.

Nadere informatie

Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter)

Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter) Dansstijlen Kleuters (jongen én meisjes) Kleuterdans (beginners kleuters - 1ste en 2de kleuter) Op een speelse manier reiken we de basis van dans aan door middel van eenvoudige oefeningen. De kindjes leren

Nadere informatie

Sport- en Bewegingsaanbod

Sport- en Bewegingsaanbod Sport- en Bewegingsaanbod JANUARI-MAART 2014 Een nieuw jaar begint steeds met enkele goede voornemens! Aan u om het enkel bij woorden te houden of toch eens iets aan de lichamelijke conditie te doen De

Nadere informatie

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen 2016 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen i.s.m. het lokaal dienstencentrum www.middelkerke.be/sportkaart Vragen over Sport@Middelkerke? Sport@Middelkerke geeft een overzicht van alle sportactiviteiten

Nadere informatie

Van GiLs Dojo. Aikido, martial art, body & mind centre

Van GiLs Dojo. Aikido, martial art, body & mind centre Van GiLs Dojo Aikido, martial art, body & mind centre Van harte welkom bij Van GiLs Dojo! Wim Van Gils, al 15 jaar bezieler van de dojo, gepassioneerd 5 de dan aikidoka en goede huisvader van de dojo staat

Nadere informatie

Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep

Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep Sportkamp vs. doelgroep Het aanbod binnen je sportkamp afstemmen op zoveel mogelijk deelnemers, inclusief werken, met oog voor iedereen. De keuze om

Nadere informatie

Algemene informatie:

Algemene informatie: Algemene informatie: Voor wie? Voor kinderen vanaf het 1 ste kleuter t.e.m. 6 e leerjaar. Wat? Sport en spel voor groot en klein! Waar? Alle sportkampen gaan door in de sporthal van Anzegem. Er is busvervoer

Nadere informatie

Graag breng ik u op de hoogte van de (on)vermogens van Elise op het gebeid van spel en bewegen.

Graag breng ik u op de hoogte van de (on)vermogens van Elise op het gebeid van spel en bewegen. Gegevens afzender Plaats, datum Geachte docent LO, Elise... is een leerling van de... school. Elise een. (omschrijving van karakter: vrolijk, (weinig) energiek, afwachtend, initiatiefrijk, creatief, angstig,

Nadere informatie

LO: een vak met inhoud

LO: een vak met inhoud LO: een vak met inhoud Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor.

Nadere informatie

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg Félix Vande Sandestraat 15 1081 Koekelberg sportaanbod vgc-sporthal koekelberg seizoen 14-15 inhoudsopgave 5 jeugd 11 volwassenen 16 17 18 50+ en personen met een beperking sportclubs in vgc-sporthal koekelberg

Nadere informatie

Elegance Fitness Femme D Elegance Elegance Squash Elegance Sun LESROOSTER ELEGANCE

Elegance Fitness Femme D Elegance Elegance Squash Elegance Sun LESROOSTER ELEGANCE LESROOSTER ELEGANCE Elegance Health Centre Waalwijk Eerste Zeine 120a 5144 AM Waalwijk T. 0416 363 525 F. 0416 363 592 E. info@elegance-health-centre.nl W. www.elegancewaalwijk.nl Elegance Fitness Femme

Nadere informatie

Korte inhoud sessies donderdag 11/12

Korte inhoud sessies donderdag 11/12 Korte inhoud sessies donderdag 11/12 Samenwerking en acrobatie - Donderdag 11 december: (sessie 1)/ Lager onderwijs (sessie 2) Lesgever: Barbele Kindt Uitleg sessies: Voor wie? Deze vorming is gericht

Nadere informatie

FLASH. Ook tijdens de zomer, organiseert de sportdienst van Diepenbeek sportkampen. Ziehier de nodige gegevens:

FLASH. Ook tijdens de zomer, organiseert de sportdienst van Diepenbeek sportkampen. Ziehier de nodige gegevens: Teng 38 Sportdienst 2011 1/ Kleuterweek De sportdienst van Diepenbeek organiseert elk jaar een kleuterweek voor alle kleuters van Diepenbeek van 2,5 tot en met 5 jaar. Ongeveer 800 kleuters genieten deze

Nadere informatie

Welkom bij de tofste gymclub.

Welkom bij de tofste gymclub. Welkom bij de tofste gymclub. Wil je van turnen jouw sport maken? Bij Sterk en Lenig Drongen zit je zeker goed! We bieden onze leden een gezonde, zinvolle en sociale vrijetijdsbesteding aan in een gezellige

Nadere informatie

WORKSHOPS. (met uitzondering van de zeillessen en de zwemlessen). Buitenschoolse opvang op een unieke locatie

WORKSHOPS. (met uitzondering van de zeillessen en de zwemlessen). Buitenschoolse opvang op een unieke locatie WORKSHOPS Beste ouders, lieve kids van BSO Kids & Go, De workshops Voetbal en Streetdance zijn alweer afgelopen. Het was ontzettend leuk, leerzaam en sportief! We waren voornemens de voetbalworkshops voort

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nummer 2/2013. Fedes VZW. Wat mag je verwachten in dit nummer: 1. Opleiding voor clubverantwoordelijken: Web 2.0

Nieuwsbrief. Nummer 2/2013. Fedes VZW. Wat mag je verwachten in dit nummer: 1. Opleiding voor clubverantwoordelijken: Web 2.0 Nummer 2/2013 Wat mag je verwachten in dit nummer: 1. Opleiding voor clubverantwoordelijken: Web 2.0 Nieuwsbrief Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be 2.

Nadere informatie

LO, creatief met visie

LO, creatief met visie LO, creatief met visie Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor.

Nadere informatie

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066 Core Wat is ClubJoy Core? ClubJoy Core is een efficiënte workout om in slechts 30 minuten op een snelle én verantwoorde manier je kernspieren te trainen. Je buik, billen en rug worden strakker en sterker.

Nadere informatie

Vakantiewerking BeZEMSTeel

Vakantiewerking BeZEMSTeel Vakantiewerking BeZEMSTeel Kerstvakantie 2017-2018 Wat mag je verwachten? Vakantiewerking voor kinderen die in Zemst wonen en/of in Zemst naar school gaan. Boeiende workshops en doldwaze activiteiten met

Nadere informatie

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012 1 Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in jouw gemeente Eva Vonck 6 december 2012 2 Inhoud Vlaamse Trainersschool: wie zijn we? Begeleidingsgerichte opleidingen

Nadere informatie

AANBOD ACTIVITEITEN SPORTORIËNTATIE : VWO, VMBO EN HAVO.

AANBOD ACTIVITEITEN SPORTORIËNTATIE : VWO, VMBO EN HAVO. AANBOD ACTIVITEITEN SPORTORIËNTATIE 2012-2013: VWO, VMBO EN HAVO. 1 ATLETIEK(Nieuw!) Er wordt een aanbod gedaan van een atletiek programma waarin je verder gaat of kennis maakt met onder andere speerwerpen,

Nadere informatie

Groenewald sport met passie voor bewegen!

Groenewald sport met passie voor bewegen! Sport Clinic dagen 2013 Voor alle 2 e en 3 e jaars leerlingen Maandag 16 december 2013 en Dinsdag 17 december 2013 Voor alle 2 e en 3 e jaars leerlingen van Groenewald is er ook dit jaar op: maandag 16

Nadere informatie

GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure

GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure Pagina 11 WELKOM Beste gymnast, Beste ouder, Graag heten we jullie welkom bij de Gymgroep. Deze brochure bevat een bundeling van alles wat je moet weten om als nieuwkomer

Nadere informatie

programma Olympische dag klas 3

programma Olympische dag klas 3 programma Olympische dag klas 3 woensdag 12 juli PASCAL COLLEGE DE CLINICS waar je uit kunt kiezen: handbal yoga streetball boksen aikido Kanoen Golf tennis ALGEMENE INFO Woensdag 12 juli is het zover,

Nadere informatie

SPORT SPEEL School. op woensdag en op zaterdag. Ook kinderen met een handicap zijn welkom!

SPORT SPEEL School. op woensdag en op zaterdag. Ook kinderen met een handicap zijn welkom! 2017-2018 SPORT SPEEL School Ook kinderen met een handicap zijn welkom! op woensdag en op zaterdag Wat is de Sport Speel School? De Sport Speel School leert kinderen van jongs af aan rollen, kruipen, springen,

Nadere informatie

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem Kinder Taijiquan Opleiding kinder Tai Chi voor docenten Organisatie van Stichting Taijiquan Nederland STN 2016 te Haarlem Tái Chi School Kennemerland www.taichikennemerland.nl Een samenwerking van de volgende

Nadere informatie

Permanente Vorming 2015-2016

Permanente Vorming 2015-2016 Permanente Vorming 2015-2016 INTRODUCTIE Meer lesgevers/trainers beter opleiden Basiskwalifica9e > bijscholing Bijscholing VZF of extern Accent op didac9ek/methodiek Duidelijk afgebakende doelgroepen Kwaliteitszorg:

Nadere informatie

Algemene informatie: Wat? Sport en spel voor groot en klein! Het volledige aanbod vind je vanaf nu ook op

Algemene informatie: Wat? Sport en spel voor groot en klein! Het volledige aanbod vind je vanaf nu ook op Algemene informatie: Voor wie? Voor kinderen vanaf het 1 ste kleuter t.e.m. 2 e secundair. Wat? Sport en spel voor groot en klein! Het volledige aanbod vind je vanaf nu ook op www.anzegem.be/vrije-tijd/sport/sportkamp

Nadere informatie

Daarom is ook iedereen in onze club welkom, ongeacht afkomst, geaardheid, mentale of geestelijke beperking of beperkte fysieke beperking.

Daarom is ook iedereen in onze club welkom, ongeacht afkomst, geaardheid, mentale of geestelijke beperking of beperkte fysieke beperking. Onze werking Onze club zet zich jaarlijks in om binnen de gymnastiek verschillende disciplines aan te bieden. Dit gebeurt op recrea-, selectie- en wedstijdniveau. Een gymnast die de vaardigheden en het

Nadere informatie

Van maandag 8 februari 2016 t.e.m. 12 februari 2016 KROKUSVAKANTIE

Van maandag 8 februari 2016 t.e.m. 12 februari 2016 KROKUSVAKANTIE Van maandag 8 februari 2016 t.e.m. 12 februari 2016 KROKUSVAKANTIE OPGEPAST! Enkele wijzigingen ALGEMENE INFO PETOETER & GRABBELPAS NIEUW! Het grabbelpasje wordt vervangen door de UiTPAS. Om deel te nemen

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

Kleuteratelier 3-4 jaar. Kleuteratelier 5-6 jaar. Wereldzang

Kleuteratelier 3-4 jaar. Kleuteratelier 5-6 jaar. Wereldzang http://www.brusselbazaar.be/ Je zocht op: Gemeente: Vorst, Anderlecht Thema: Sport, Muziek Kleuteratelier 3-4 jaar Muziek en turnen voor kleuters spelenderwijs 50 Taalniveau: Gemakkelijk 1/10/2016-14/1/2017

Nadere informatie

Judo. Zumba. Bootcamp

Judo. Zumba. Bootcamp Judo Jullie zijn op een speelse manier actief bezig met judo en werken samen met jonge leeftijdsgenootjes die al een tijdje bezig zijn met judo. Daarbij leren jullie actief de fijne kneepjes van een sport

Nadere informatie

Sportkampen pasen 2015

Sportkampen pasen 2015 Sportkampen pasen 2015 SportDienSt Sportkampen 1 e KleUTer: huppelplezier 1 7-10 april 2015 9u-12u Kom huppelen tussen alle sportspelletjes! alle sportspelen zijn gebaseerd op de basisvaardigheden die

Nadere informatie

VANAF NU ENKEL ONLINE INSCHRIJVEN!

VANAF NU ENKEL ONLINE INSCHRIJVEN! Tervuren, 27 mei 2016 Beste turners en ouders, Zondag 29 mei 2016 is de laatste les voor de recreatieve groepen. Voor de wedstrijdgroepen AGD en tumbling eindigt het turnseizoen op donderdag 23 2016. Het

Nadere informatie

Winterlessen 2015 2016

Winterlessen 2015 2016 Winterlessen 2015 2016 Jeugdwerking Waregem Gaver Tennisclub Puur Sport VZW verzorgt de volledige jeugdwerking van Waregem Gaver tennisclub. Interclub, tornooitjes, begeleid tennis en tenniskampen zijn

Nadere informatie

Daarom is ook iedereen in onze club welkom, ongeacht afkomst, geaardheid, mentale of geestelijke beperking of beperkte fysieke beperking.

Daarom is ook iedereen in onze club welkom, ongeacht afkomst, geaardheid, mentale of geestelijke beperking of beperkte fysieke beperking. Onze werking Onze club zet zich jaarlijks in om binnen de gymnastiek en dans verschillende disciplines aan te bieden. Dit gebeurt op recrea-, selectie- en wedstijdniveau. Een gymnast/danser die de vaardigheden

Nadere informatie

Sportvakanties 2015. Krokus Pasen Zomer Herfst. informeer ernaar via sportdienst@schoten.be

Sportvakanties 2015. Krokus Pasen Zomer Herfst. informeer ernaar via sportdienst@schoten.be Verbertstraat 3-2900 Schoten Ondernemingsnummer 0477.687.386 Sportvakanties 2015 Krokus Pasen Zomer Herfst informeer ernaar via sportdienst@schoten.be Zwemmen-omnisport 4-5 en 6-8 jaar De zwemgroepen zwemmen

Nadere informatie

Bewegen en sport. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1. Bewegen en sport

Bewegen en sport. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1. Bewegen en sport Een actieve leefstijl is een wezenlijk bestanddeel van een gezonde leefstijl. Een actieve leefstijl draagt bij aan kwaliteit van leven of gezondheid in de breedste zin van het woord. De school kan op diverse

Nadere informatie

So you think you can dance? Bewegen op muziek binnen BSM door: Jim Weistra

So you think you can dance? Bewegen op muziek binnen BSM door: Jim Weistra So you think you can dance? Bewegen op muziek binnen BSM door: Jim Weistra Jim Weistra Docent instituut voor Sportstudies Groningen (Hanze): ALO & SGM Atleet, bergsporter en, danser Breakdance Jazz, streetdance,

Nadere informatie

Voorjaar 2016 Plug In Music

Voorjaar 2016 Plug In Music Voorjaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

Balletschool De Dansacker

Balletschool De Dansacker Balletschool De Dansacker Informatieboekje seizoen 2014-2015 Welkom bij Balletschool De Dansacker Balletschool De Dansacker is een begrip in Pijnacker en omgeving. Al meer dan 30 jaar vinden kinderen hun

Nadere informatie

90 Voor wie: 3 jaar - 4 jaar Wanneer: 1/10/ /5/2017 op Zaterdag van 10:00 tot 12:00

90 Voor wie: 3 jaar - 4 jaar Wanneer: 1/10/ /5/2017 op Zaterdag van 10:00 tot 12:00 http://www.brusselbazaar.be/ Je zocht op: Thema: Sport Gemeente: Elsene, Etterbeek Leeftijd: 1 104 Multimove VUB Elsene 3-4 jaar Multimove voor kinderen van 3 tot 6 jaar biedt een gevarieerd bewegingsprogramma

Nadere informatie

Sportdienst i.s.m. het Lokaal dienstencentrum De Stille Meers. www.middelkerke.be/sportkaart

Sportdienst i.s.m. het Lokaal dienstencentrum De Stille Meers. www.middelkerke.be/sportkaart 2013 Sportdienst i.s.m. het Lokaal dienstencentrum De Stille Meers www.middelkerke.be/sportkaart de beurtenkaart geldig blijft tot deze opgebruikt is. elke deelnemer verzekerd is tegen lichamelijke ongevallen.

Nadere informatie

ALGEMENE INFO Olympische dag klas 2

ALGEMENE INFO Olympische dag klas 2 programma ALGEMENE INFO Olympische dag klas 2 Dinsdag 11 juli is het zover, de Olympische dag van klas 2! Elke leerling volgt 2 clinics. Eén clinic in de ochtend en één clinic in de middag. Clinic ochtend

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE BREDE SCHOOL GORTER ACADEMIE

PROGRAMMABOEKJE BREDE SCHOOL GORTER ACADEMIE PROGRAMMABOEKJE BREDE SCHOOL GORTER ACADEMIE BREDE SCHOOLACTIVITEITEN SCHOOLJAAR 2014/2015 Blok 1 Voorwoord Voor jullie ligt het programma van de Brede schoolactiviteiten, voor schooljaar 2014/2015 De

Nadere informatie

Telefoon +31 (0) Postadres Postbus AH Arnhem. Bezoekadres Papendallaan 60 Arnhem

Telefoon +31 (0) Postadres Postbus AH Arnhem. Bezoekadres Papendallaan 60 Arnhem Check hieronder uit welke sporten jij en je team kunnen kiezen. Elke deelnemer krijgt de kans om tenminste 2 dagen te sporten. Deelnemen aan meerdere sporten (afhankelijk van het programma) is mogelijk

Nadere informatie

MULTIMOVE ALS OPSTART VOOR KLIMTRAINING AAN 5-6 JARIGEN

MULTIMOVE ALS OPSTART VOOR KLIMTRAINING AAN 5-6 JARIGEN MULTIMOVE ALS OPSTART VOOR KLIMTRAINING AAN 5-6 JARIGEN WAT IS MULTIMOVE? MULTIMOVE MULTIMOVE VISIE Een gevarieerd bewegingsaanbod voor 3-8 jarigen 12 bewegingsvaardigheden Gevarieerde omgeving- gevarieerd

Nadere informatie

Sportkampen en Kinderopvang 2012

Sportkampen en Kinderopvang 2012 SPORT Sportkampen en Kinderopvang 2012 Stedelijke Sportdienst Sportlaan 1-3400 Landen Tel. 011 83 20 18 E-mail sportdienst@landen.be Hoe inschrijven? Inschrijven voor de sportkampen kan vanaf 1 maart 2012,

Nadere informatie

schooljaar 2010-2011 sporten in je buurt Aalbeke, Bellegem, Rollegem » Wat kan ik allemaal doen?» Waar kan ik sporten?

schooljaar 2010-2011 sporten in je buurt Aalbeke, Bellegem, Rollegem » Wat kan ik allemaal doen?» Waar kan ik sporten? schooljaar 2010-2011 sporten in je buurt Aalbeke, Bellegem, Rollegem» Wat kan ik allemaal doen?» Waar kan ik sporten? Inhoud Sporten bij Sportplus Sporten bij Sportplus Rolle Bolle voor kleuters met sportplus

Nadere informatie

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen 2017 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen januari-december Sportdienst i.s.m. het lokaal dienstencentrum De Stille Meers www.middelkerke.be/sportkaart Sport@Middelkerke geeft een overzicht van alle

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Praktisch Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol

Nadere informatie

SPORT- EN BEWEGINGSAANBOD SEPTEMBER-DECEMBER 2014

SPORT- EN BEWEGINGSAANBOD SEPTEMBER-DECEMBER 2014 SPORT- EN BEWEGINGSAANBOD SEPTEMBER-DECEMBER 2014 Wil u na die rustige vakantiedagen opnieuw werken aan een fit lichaam, dan bent u bij de sportdienst van Zulte aan het juist adres! Tijdens het eerste

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE GORTER ACADEMIE

PROGRAMMABOEKJE GORTER ACADEMIE PROGRAMMABOEKJE GORTER ACADEMIE GORTER ACADEMIE ACTIVITEITEN SCHOOLJAAR 2015 Blok 3 Voorwoord Voor jullie ligt het activiteiten programmaboekje voor schooljaar 2015 De cursussen voor dit derde blok beginnen

Nadere informatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie Ontwikkelingsdoelen 1. Motorische competenties Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing 1. De leerling beweegt zich doorheen diverse ruimtelijke hindernissen. 2. De leerling behoudt

Nadere informatie

De Dansacker Informatieboekje seizoen 2015-2016

De Dansacker Informatieboekje seizoen 2015-2016 De Dansacker Informatieboekje seizoen 2015-2016 Welkom bij De Dansacker De Dansacker is een begrip in Pijnacker en omgeving. Al meer dan 30 jaar vinden kinderen hun weg naar de balletschool. Op een plezierige

Nadere informatie

VGC-sportkamp Herfstvakantie Schaarbeek. VGC-sportkamp Herfstvakantie Koekelberg. Circuskamp Circus Zonder Handen

VGC-sportkamp Herfstvakantie Schaarbeek. VGC-sportkamp Herfstvakantie Koekelberg. Circuskamp Circus Zonder Handen VGC-sportkamp Herfstvakantie Schaarbeek begeleiding. De kleuters vullen sport aan met crea-activiteiten in een bepaald thema. OPGELET! Woensdag 1 en donderdag 2 november GEEN sportkamp! 36 Voor wie: 4-12

Nadere informatie

7-11 juli. 14-18 juli

7-11 juli. 14-18 juli Tijdens onze sportstages laten we de kinderen tussen 4 en 14 jaar proeven van verschillende sportdisciplines. Dit gebeurt onder begeleiding van ervaren en gediplomeerde sportmonitoren die worden bijgestaan

Nadere informatie

Sport op de buitenschoolse opvang

Sport op de buitenschoolse opvang Sport op de buitenschoolse opvang Voorwoord Voor u ligt de menukaart Sport op de buitenschoolse opvang. In samenwerking met verschillende sportverenigingen biedt Sportpunt Houten een gevarieerd sportprogramma

Nadere informatie

Afrikaanse dans. Afrikaanse dans. Afrikaanse dans. 9 Voor wie: 18 jaar Wanneer: 29/10/2017 van 14:30 tot 16:30.

Afrikaanse dans. Afrikaanse dans. Afrikaanse dans. 9 Voor wie: 18 jaar Wanneer: 29/10/2017 van 14:30 tot 16:30. http://www.brusselbazaar.be/ Afrikaanse dans Op het opzwepende ritme van live percussie leer je in deze cursus de bewegingen van de Afrikaanse dans. Deze stage wordt begeleid door percussionisten met ritmes

Nadere informatie

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan De ontwikkeling van vrouwen en meisjes in het rugby heeft de afgelopen jaren flink aan momentum gewonnen en de beslissing om zowel heren als dames uit te laten komen op het sevenstoernooi van de Olympische

Nadere informatie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie De speelgoedtrein rijdt door het hele land. Soms snel, soms traag. Plots stopt de trein. Door het venster zien de

Nadere informatie

HANDLEIDING 6 ONLINE INSCHRIJVINGEN Europese Bedrijfssportspelen Gent 2017

HANDLEIDING 6 ONLINE INSCHRIJVINGEN Europese Bedrijfssportspelen Gent 2017 HANDLEIDING 6 ONLINE INSCHRIJVINGEN Europese Bedrijfssportspelen Gent 2017 INHOUDSTAFEL 1) Verbinding maken met de online inschrijvingstool... 2 2) Kies je taal... 2 3) Een account creëren... 3 4) Verbinding

Nadere informatie

SPORTHAL DEN OOSTHOEK

SPORTHAL DEN OOSTHOEK SPORTHAL DEN OOSTHOEK Activiteiten najaar 2016 Dienst sport I Sportlaan 2 I 8660 De Panne t/ 058-42 18 20 I sport@depanne.be I www.depanne.be Dienst Sport De Panne YOGA 8 SEP TOT 8 DEC 2016 DONDERDAG 18-19

Nadere informatie