3D-nascholing 2013 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 22 augustus Gent Informatiebrochure Inhoud sessies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3D-nascholing 2013 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 22 augustus 2013 - Gent Informatiebrochure Inhoud sessies"

Transcriptie

1 3D-nascholing 2013 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 22 augustus Gent Informatiebrochure Inhoud sessies

2 2 1. Welkom op de 3D-nascholing De Bond voor Lichamelijke Opvoeding Oost-Vlaanderen vzw organiseert naar jaarlijkse gewoonte eind augustus (20 t.e.m. 22 augustus 2013) een nascholing voor leraren en studenten LO (lager en secundair onderwijs), trainers, sportmonitoren en sportfunctionarissen in verschillende sporttakken. Dit jaar is er voor het eerst ook een heel uitgebreid aanbod voor kleuterbegeleiders! Een enthousiast lesgeversteam staat klaar met een pak vernieuwend lesmateriaal ter voorbereiding van het nieuwe school- of sportjaar. Een ideale gelegenheid om opnieuw in vorm te komen, collega's te ontmoeten in een toffe sfeer en natuurlijk om ideeën op te doen. Ons aanbod is voornamelijk gericht op het LO-onderwijs. Vanuit het vakconcept wordt een ruime waaier voorzien aan sessies rond bewegingsgebieden die passen in het LO-curriculum. Vakgebonden en vakoverschrijdende thema's worden op maat van het lager en secundair onderwijs en het onderwijs voor kleuters aangeboden. Hopelijk mogen we je verwelkomen op onze nascholingsweek! 2. Algemene en praktische informatie Deze nascholingsdriedaagse is gericht naar leraren en studenten lichamelijke opvoeding uit het kleuter-, lager- en secundair onderwijs die wensen op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in hun vakgebied. Ook trainers, sportmonitoren en sportfunctionarissen kunnen nuttige informatie opdoen om toe te passen in hun werkveld. De sessies vinden plaats van dinsdag 20 t.e.m. donderdag 22 augustus 2013 in het G.U.S.B. en het HILO (Watersportlaan 3 en 2, 9000 Gent). De buitensessies voetbal en rugby vinden plaats op het RUSS (Zuiderlaan 10, 9000 Gent). Tot slot vindt de sessie klimmen op school plaats in de klimzaal Bleau (Rooigemlaan 180a, 9000 Gent) De deelnemers hebben de mogelijkheid om aan verschillende sessies deel te nemen en in te schrijven naar keuze.je kan je inschrijven voor minimum 1 en maximum 9 sessies, verspreid over de drie dagen. Elke sessie duurt 1u 30min en per dag kan je 3 sessies volgen. Voor een volledige 3D-nascholing van 9 sessies, kan je deelnemen aan voordeeltarief. Om dit administratief te kunnen opvolgen, worden geen inschrijvingen meer aanvaard na vrijdag 9 augustus 2013 (ook niet ter plaatse op de dag zelf!). Een sessie die tweemaal geprogrammeerd staat met dezelfde naam bv. freerunning SO, wordt door dezelfde docent gegeven en heeft ook dezelfde inhoud. Sessies zonder aanduiding van doelgroep in het programmaoverzicht zijn geschikt voor meerdere doelgroepen. Lees hiervoor goed de korte inhouden na. Verder in deze brochure kan je de korte inhouden, doelgroep en lesgever van de sessies bekijken. Van alle deelnemers wordt een actieve deelname verwacht.

3 3 Om het comfort van de lesgevers en de deelnemers te garanderen tijdens de sessies wordt er op toegezien dat het maximum aantal deelnemers niet wordt overschreden. Het aantal inschrijvingen per sessie is beperkt! Schrijf dus snel in. Wanneer een sessie volzet is zal die online verdwijnen en kan je hiervoor niet meer inschrijven. De deelnameprijs omvat een verzekering, deelname aan het gewenste aantal sessies naar keuze, een BVLO-cadeautje, de syllabus en een deelnameattest (een attest van deelname wordt je na afloop van de bijscholing overhandigd). Tijdens de voormiddag wordt er gewerkt van 9.30 u. tot u, van u tot u in de namiddag van 14 u tot u. Er is geen middagmaal in de prijs inbegrepen. Je kan je lunchpakket nuttigen in de GUSB Sportsbar of ter plaatse een broodje bestellen. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van je inschrijvingsbewijs (elektronisch) en betaling. Het is niet toegestaan om de wagens te plaatsen op de parking van de Roeiclub. Je kan de wagen parkeren langs de Watersportlaan op de voorziene parkeerstroken. Opgelet: het is er altijd druk en er vinden regelmatig gerichte politiecontroles plaats naar fout geparkeerde wagens. Wij raden alle deelnemers aan om zich te parkeren op de parking aan de VerenigdeNatieslaan. Vanaf deze locatie is het ongeveer nog een 10-tal minuten wandelen naar het GUSB. Indoor en/of outdoor sportkledij voorzien naargelang de sessies waarvoor je inschrijft! Kleedkamers en douchegelegenheid zijn ter plaatse voorzien (G.U.S.B.). Voor bepaalde sessies wordt ook gevraagd specifiek materiaal zelf mee te brengen. Lees dus goed de inhoud van de sessies na.

4 4 3. Inschrijven De inschrijvingskost is afhankelijk van het aantal dagen/sessies waarvoor men intekent en het al dan niet lid zijn van de BVLO. Prijs 1-3 sessies BVLO-Lid Niet-Lid BVLO-Lid Niet-lid BVLO-Lid Prijs 4-6 sessies Prijs 7-9 sessies 55 euro 107 euro 80 euro 132 euro 100 euro Niet-lid Studentenkorting = 10 euro 152 euro Het is gebruikelijk dat de schooldirectie tussenkomt in de deelnameprijs (op grond van de werkingskosten en het nascholingsbudget). Gelieve bij voorkeur elektronisch in te schrijven via de website. Je ontvangt na betaling automatisch een bevestiging van inschrijving via met betalingsrichtlijnen. Je inschrijving is pas definitief wanneer het juiste bedrag is betaald. Je kan ook onmiddellijk met bankcontact of kredietkaart online betalen. Om problemen met laattijdige inschrijving en betaling te vermijden, raden we de deelnemer aan om dit goed op te volgen en eventueel het bedrag zelf voor te schieten en nadien een terugstorting van de school te bekomen! Annuleringsvoorwaarden: - Bij annulatie voor maandag 5 augustus 2013 krijgt u het bedrag in de vorm van een BVLOwaardebon terugbetaald (1 jaar geldig bij de aankoop van PVLO-artikelen, het betalen van het BVLOlidmaatschap of het betalen van BVLO-nascholingen). Bij het voorleggen van een doktersattest worden geen administratiekosten afgehouden, in alle andere gevallen bedraagt de kost 20% van het deelnamebedrag. - Bij annulaties doorgegeven na maandag 5 augustus 2013, is er geen terugbetaling in de vorm van een BVLO-waardebon mogelijk. Wel kan je zelf een vervanger opgeven die de nascholingsweek in jouw plaats volgt! Hierover moet duidelijk en tijdig over gecommuniceerd worden naar de BVLO toe. Hoe inschrijven? > nascholingen > nascholingsweek > Vragen of problemen? Davy Van Boxstael - 09/

5 5 4. Programma Nascholingsweek

6 6 Dinsdagvoormiddag 20 augustus u30 tot 11u00 Balspelen binnen de les Bewegingsopvoeding voor kleuters Doelgroep: Kleuter Lesgever: Isabel Tallir Titel: Docent bewegingsopvoeding kleuter- en lager onderwijs KATHO PHO Tielt Binnen de bewegingsopvoeding zijn de variatie- en gradatiemogelijkheden onuitputtelijk. We verkennen samen de mogelijkheden en voordelen om te werken aan de hand van leerlijnen binnen enkele bewegingsthema s. Het Leerplan Bewegingsopvoeding bevat dertien bewegingsthema s, die telkens een groep van bewegings- en spelvaardigheden bevatten waarbinnen dezelfde bewegingsproblemen voorkomen. Maar hoe bouwen we de lessen voor de kleuters nu op? Hoe maken we bewegings- of spelvaardigheden gemakkelijker of moeilijker? We kunnen wijzigingen aanbrengen aan de materialen, de opstelling, de organisatie, het aantal kleuters, het al dan niet samenwerken of samenspelen, MTV dance (SO) Lesgever: Valerie Burm Titel: Regente LO/Biologie Voel de vibe, de bounce en de beats in iedere vezel van je lichaam in een choreografie zoals de videoclips van MTV!

7 7 Schoolslag: fouten zien en verbeteren theorie (SO) (1/2) Lesgever: David De Wandel Titel: Trainer A Zwemmen Lesgever Swim Academy (www.swimacademy.be) In deze sessie worden praktische tips gegeven met het oog op foutenobservatie, -analyse én remediëring van de elementaire schoolslag. Tijdens deze sessie komt een theoretische inleiding aan bod om nadien in de tweede sessie met de praktijk aan de slag te gaan. Get into rugby: Tag rugby (LO) Lesgever: Michel De Baets Licentiaat in de Medisch-Sociale Wetenschappen + geaggregeerde groep 2 secundair onderwijs Door het vermijden van contact kan iedereen deelnemen aan een vorm van rugby (TAG-rugby). Uiterst geschikt voor lager onderwijs. We bezorgen alle deelnemers voorgemaakte lesfiches, waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Circus: Evenwicht en Chinese bordjes (LO) Lesgever: Niels Reynaert Regent LO Evenwicht en Chinese bordjes zijn de technieken bij uitstek voor de lagere school. Op een speelse maar pedagogische wijze worden de verschillende technieken aangebracht. Er is een sterke aandacht voor zorgen voor elkaar en een goede samenwerking tussen de kinderen.

8 8 Spelend en functioneel opwarmen voor een les handbal (LO) Lesgever: Joeri Van de Voorde licentiaat LO / geaggregeerde SO type II / VTS trainer A handbal Een gevarieerd aanbod van spelen voor het lager onderwijs waarin de basisvaardigheden (werpen, vangen, dribbelen, vastgrijpen bal) voor een handballes centraal staan. Deze kunnen worden gebruikt in opwarming en gekozen in functie van de lesdoelstellingen. De bedoeling is om een speels alternatief te bieden voor oefenvormen zonder het leereffect uit het oog te verliezen. BLOK 2 : Dinsdagvoormiddag 20 augustus u00 tot 13u00 Circus: Circomotoriek voor kleuters Doelgroep: Kleuter Lesgever: Niels Reynaert Regent LO Kleuters ontdekken hun eigen lichaam aan de hand van circus. Op een fantasierijke manier worden de kleuters meegenomen in de magische wereld van het circus waar ze kennis maken de verschillende disciplines. Circustrucks worden sterk vereenvoudigd aangereikt. Aan de hand van het circusmateriaal wordt gewerkt aan evenwicht, oog-hand coordinatie en lichamelijke expressie. Dancing Kids Lesgever: Valerie Burm Regente LO/Biologie Een mix van verschillende dansstijlen, swingende moves op hippe tunes, dance and have some fun!

9 9 Schoolslag: fouten zien en verbeteren praktijk Lesgever: David De Wandel Trainer A Zwemmen Lesgever Swim Academy (www.swimacademy.be) Na de theoretische inleiding in de vorige sessie, volgt een praktijkgedeelte in het water waarbij we de tips in de praktijk brengen. De deelnemers spelen de rol van zowel observator als leerling. Nadien volgt een nabespreking. Get into rugby: komen tot 7-a side met contact Lesgever: Michel De Baets Regent LO-BWR Leerlingen in het secundair onderwijs willen wel eens aanvoelen hoe een tackel in het echt is. Door stapsgewijs op te bouwen en voldoende aandacht te hebben voor de veiligheid kan je tijdens de les LO komen tot een wedstrijd 7-a side. De Olympische discipline. De nascholing wordt zo opgebouwd dat je een aantal lessen kan doceren waarbij er wordt gestreefd naar een maximale spelbeleving. Naast de tackel zal er ook even stil gestaan worden bij de scrum (3 vs 3). Disciplineoverschrijdende springvoorbereiding binnen atletiek Lesgever: Frank Vandael Licentiaat LO Snel reageren, goed starten en een goede looptechniek zijn bij vrijwel alle atletiekdisciplines belangrijk. Met een veelheid aan oefeningen wordt hier op een uitdagende manier aan gewerkt.

10 10 Spelend en functioneel opwarmen voor een les handbal Lesgever: Joeri Van de Voorde Leerkracht LO secundair onderwijs Praktijkassistent handbal UGent Lesgever VTS Jeugdtrainer HC Eeklo Een gevarieerd aanbod van spelen voor het secundair onderwijs waarin de basisvaardigheden (werpen, vangen, dribbelen, vastgrijpen bal) voor een handballes centraal staan. Deze kunnen worden gebruikt in opwarming en gekozen in functie van de lesdoelstellingen. De bedoeling is om een speels alternatief te bieden voor oefenvormen zonder het leereffect uit het oog te verliezen. Hartslagmeting in de les LO Lesgever: Frank Beauraing Regent LO Met hartslagmeting tijdens de lessen LO beschikt u over een waardevol instrument om uw leerlingen te inspireren, te motiveren en hen het belang van een gezonde levensstijl bij te brengen. Met Polar hartslagmeters registreer je de intensiteit van fysieke activiteit waardoor zowel jou als de leerlingen meteen over de noodzakelijke feedback beschikken. Dit stelt jou als leerkracht LO in staat om jouw leerlingen objectief te beoordelen en hun ontwikkeling beter op te volgen.

11 11 BLOK 3 Dinsdagnamiddag 20 augustus 14u00-15u30 Mini Disco (KO) Doelgroep: Kleuter Lesgever: Valerie Burm Regente LO/Biologie Op een speelse manier worden de basis dansbewegingen aangeleerd met eenvoudige dansjes en dit alles op muziek aangepast voor de derde kleuterklas. Hip hop (SO) Lesgever: Ruben Van Parys A2 Aanleren van choreografie aangepast voor leerlingen 14+ met enige danservaring. Verschillende technieken worden in deze dans verwerkt nl. Pop & Lock, Wave, Float,. Circus: Acrobatie en Jongleren (SO) Lesgever: Niels Reynaert Regent LO De basis van acrobatie en jonglerie wordt aangeleerd met ruime aandacht voor de pedagogische kant. Er worden verschillende spelvormen aangereikt om het speelse karakter van circus in de les te gebruiken. Er ligt een nadruk op een goede samenwerking in groep om zo op het einde van de les iets te kunnen presenteren.

12 12 Maatschappij moeilijke jongeren (LO en SO) en Secundair Lesgever: Lies Pauwels Master Pedagogische Wetenschappen Straffen en belonen, het lijkt maar niet te werken? Wat houdt maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren bezig? Wat zorgt ervoor dat ze precies altijd moeilijk gedrag stellen? In deze sessie bouwen we via vraag en antwoord een kader op om een antwoord te bieden aan jullie dagelijkse moeilijkheden bij deze kinderen en jongeren. Sprintsnelheid binnen atletiek (SO) Lesgever: Frank Vandaele Licentiaat LO De basisaandachtspunten bij springen zijn niet zo moeilijk. Toch lijken die niet altijd aanwezig bij springen voor prestatie. Door een aantal dwingende spel en oefenvormen worden de leerlingen op een motiverende manier basisbewegingen bijgebracht. Speedminton SO Lesgever: Bart Abrams Regent LO - Instructeur B Tennis Op een speelse manier kennismaken met speedminton in diverse oefenvormen vertrekkende van ½ badmintonterrein tot genormeerd spel op een tennisveld. Speedminton is een mengeling van squash, badminton en tennis waar er geen gebruik gemaakt wordt van een net, waardoor deze sport ook ideaal op een grasmat of strand beoefend kan worden. De ondergrond is dus vrij en kan zowel in- als outdoor gespeeld worden met 2 of 4 spelers.

13 13 BLOK 1 Woensdagvoormiddag 21 augustus 9u30-11u00 Multimove voor kinderen (KO) Doelgroep: Kleuter Lesgever: Shela Van Puyvelde Licentiaat LO Als je niet kan springen, landen, lopen, vangen, werpen kan je niet voetballen, zwemmen, tafeltennissen Multimove voor kinderen stimuleert de Vlaamse kinderen tussen 3 en 8 jaar om gevarieerd en voldoende te bewegen. De focus ligt daarbij op de algemene ontwikkeling van vaardigheden. Het proefproject is gestart in 2011 en loopt gedurende 2 sportseizoenen in een 100-tal pilootgroepen (zie ook In het Multimove voor kinderen aanbod staan 12 fundamentele bewegingsvaardigheden centraal. Deze vormen belangrijke bouwstenen die een kind reeds op jonge leeftijd moet verwerven om de motorische ontwikkeling te bevorderen. In de sessie wordt theoretisch toegelicht (30 min.) wat de doelstellingen van het project zijn en hoe het project werd vormgegeven. Daarna volgt een praktijkles (1u) waarin de basisvaardigheden in een superleuke Multimoveles aan bod komen. Er zullen tips en nieuwe ideeën worden gegeven om een succesvolle Multimoveles op te bouwen en in de praktijk uit te werken. Tijdens de voorbeeldles voor kleuters wordt ook een toelichting gegeven van de keuze van de oefenstof bij het opstellen van een les. Daarnaast komen ook verschillende organisatievormen, motivatievormen, didactische tips, aan bod. Schoolfeestdansen voor het lager onderwijs (LO) Lesgever: An-Sofie Maes freelance dansdocente auteur: 'Aan de slag met kleuterdans' "Aan de slag met kleuterdans is een vorming die leerkrachten meeneemt aan de hand van enkele thema s (op wereldreis, kabouters, dieren, enz.) in de wondere wereld van dansinitiatie op school, in de dansschool, in het fitnesscenter, op het sportkamp, e.a. Er worden heel wat tips aangereikt die je direct kan gebruiken in de praktijk. Aan de ene kant wordt er een kant-en-klaar pakket aangeboden, aan de andere kant is de lesgever heel vrij om te gebruiken wat hij wil. Deze sessie is vooral doen, doen en nog eens doen! Trek je dansschoenen maar aan!

14 14 Bewegingsthema s binnen de les bewegingsopvoeding (LO) Lesgever: Jan Vanden Hautte licentiaat LO trainer A (AGH) In deze sessie werken we rond 4 bewegingsthema s: sprongen (steunsprongen en vrije sprongen) slingeren (aan touwen en ringen) klimmen & klauteren roteren. De werkvorm is gericht op zelfstandig en samenwerkend leren met integratie van verschillende rollen: beweger helper observator). Golf op school (SO) Lesgevers: Vlaamse Vereniging voor Golf Tom Sueters, Kevin Dhondt en Katrien Pauwels In deze sessie wordt een algemene inleiding tot de golfsport gegeven. Er wordt dieper ingegaan op verschillende slagen zoals putten, chippen en lange slagen. Verder wordt er meer uitleg gegeven over de cursus. Bootcamp (SO) Lesgever: Leander Verbraeken Bachelor LO, Personal Training Academy Advanced PT, Advanced Functional trainer Faster Global Education BOOTCAMP is een nieuwe vorm van fitness die een alternatief biedt aan de klassieke indoor vorm. In deze sessie leer je over de verschillende soorten Bootcamps, oefeningen en organisatie die erbij komt kijken.

15 15 Tennis (SO) Lesgever: Piet Himpe Master LO / Trainer A tennis Het tennisspel opbouwen en spelen volgens de spelgerichte aanpak en met de vernieuwde methodiek. Met gebruik van het juiste materiaal, oefenstof en organisatie kan dit perfect voor leerlingen uit het basis onderwijs. Ideaal voor deze leeftijd zijn de kleuren blauw en rood uit het kidstennis. BLOK 2 : Woensdagvoormiddag 21 augustus u00 tot 13u00 Aan de slag met kleuterdans (KO) Doelgroep: kleuter Lesgever: An-Sofie Maes freelance dansdocente auteur: 'Aan de slag met kleuterdans' Elk jaar opnieuw nieuwe concepten uitwerken die dan niet mogen lijken op iets wat je vorig jaar met je school voorbracht. Het is niet altijd gemakkelijk. In deze vorming bied ik twee volledig dansante uitgewerkte schoolfeestprojecten aan en tips om thema s uit te werken waar je dan weer enkele jaren mee verder kan. Je kan deze uitgewerkte ideeën ook gebruiken voor een grootouderfeest, een opendeurdag, e.a. Er wordt met materiaal gedanst zodat je je al goed kan voorstellen hoe het er zal uitzien op je feest! Alleen over de kledij op het podium dienen jullie nadien nog na te denken. Deze vorming is gericht op dansen met kleuters!

16 16 Reggaeton versus Salsaton (SO) Lesgever: Abdel Temsamani Bachelor Reggaeton "vs" Salsaton is een unieke combinatie van twee stijlen. Abdel is de enige in België die ons naar Panama en Puerto Rico brengt met de stijl "ragga-hip-hop (reggaeton)" en dit combineert met een nieuwe trend de Salsaton. De bewegingen hiervan zijn ontstaan uit de Cubaanse salsa en geëvolueerd tot "salsa-ragga". Abdel loodst je met heel veel kennis van zaken en een engelengeduld door de workshops. Verwacht je aan zwoele bewegingen op de coolste muziek, een flinke work-out en heel veel zweten! Freerunning (SO) Lesgever: Jan Vanden Hautte licentiaat LO Trainer A (AGH) Freerunning wordt door de jeugd op straat gedaan. Ze passeren op snelheid en vaak op spectaculaire wijze allerlei hindernissen die ze in hun natuurlijke of stedelijke omgeving tegenkomen ( parkour ). Of ze doen trucjes waarin het gaat om het showen van behendigheid ( tricks ). Hiervan worden vaak filmpjes gemaakt die op YouTube te zien zijn. Het plezier en de uitdaging stralen er vanaf. Leerlingen op school krijgen hierdoor een hernieuwde belangstelling voor activiteiten die dicht tegen gymnastiek aanliggen. Als LK LO hebben we veel in ons gymrepertoire dat zich leent voor lesgeven in parkour. Door accenten te verleggen en het nemen van hindernissen meer centraal te stellen, komen gymactiviteiten in een hernieuwde belangstelling. We maken tijdens de workshop kennis met een ruime waaier aan freerunningvaardigheden (tricks). We maken gebruik van de klassieke toestellen uit de gymzaal en besteden hierbij de nodige aandacht aan de methodische opbouw en de veiligheid.

17 17 Golf op school (LO) Lesgever: Vlaamse Vereniging voor Golf Tom Sueters, Kevin Dhondt en Katrien Pauwels In deze sessie wordt een algemene inleiding tot de golfsport gegeven. Er wordt dieper ingegaan op verschillende slagen zoals putten, chippen en lange slagen. Verder wordt er meer uitleg gegeven over de cursus. The Importance of play (SO) Lesgever: Leander Verbraeken Bachelor LO, Personal Training Academy Advanced PT, Advanced Functional trainer Faster Global Education PLAY is een belangrijk aspect in ons leven. Het is de meest natuurlijke vorm om van elkaar te leren. Jammer genoeg vinden we dit aspect in de klassieke fitnessruimte nergens terug. Leer hoe je een klassieke fitnesstraining kan omvormen naar een boeiende, speelse en leerrijke les. Kids tennis (LO) Lesgever: Piet Himpe Master LO / Trainer A tennis Het tennisspel opbouwen en spelen volgens de spelgerichte aanpak en met de vernieuwde methodiek. Verder bouwen op de vaardigheden die in het lager onderwijs (blauw en rood) geleerd werden en opbouwen tot spelen op een groter terrein (oranje en groen).

18 18 BLOK 3 Woensdagnamiddag 21 augustus 14u00-15u30 Schoolfeestdans voor het kleuteronderwijs (KO) Doelgroep: kleuter Lesgever: An-Sofie Maes freelance dansdocente auteur: 'Aan de slag met kleuterdans' Elk jaar opnieuw nieuwe concepten uitwerken die dan niet mogen lijken op iets wat je vorig jaar met je school voorbracht. Het is niet altijd gemakkelijk. In deze vorming bied ik twee volledig dansante uitgewerkte schoolfeestprojecten aan en tips om thema s uit te werken waar je dan weer enkele jaren mee verder kan. Op ieder niveau (1ste graad lager onderwijs, 2de graad lager onderwijs, 3de graad lager onderwijs) leer je enkele dansen aan. Er wordt met materiaal gedanst zodat je je al goed kan voorstellen hoe het er zal uitzien op je feest! Alleen over de kledij op het podium dienen jullie nadien nog na te denken. Dancehall & Ragga (SO) Lesgever: Abdel Temsamani Bachelor Dancehall is ontstaan uit een combinatie van reggae, hiphop en calypso. De Caribische noot maakt het tot een muzikale, speelse en creatieve (individuele) dansvorm.

19 19 Vrouwen aan de ringen, mannen op de balk (SO) Lesgever: Jan Vanden Hautte licentiaat LO Trainer A (AGH) In onze gymlessen hebben we vaak te maken met gemengde groepen (jongens en meisjes). Coëducatief onderwijs impliceert dus dat we als leerkracht LO in staat zijn om zowel jongens als meisjes een aanbod aan de diverse gymtoestellen kunnen aanbieden. In deze sessie maken de dames kennis met basisvaardigheden aan de slingerende ringen en de herenbrug. De heren herontdekken hun evenwichtsgevoel aan de balk en maken kennis met de basisvaardigheden aan de damesbrug. Spel, een spel met grenzen (KO, LO & SO) en Secundair Lesgever: Lore Vandevivere Master Lichamelijke Opvoeding Regelmatig komt het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag door en met kinderen in voorzieningen, jeugdbeweging, school in de pers. Instellingen hebben een grote verantwoordelijkheid, maar weten vanuit hun beleid daar niet altijd een antwoord op te formuleren. Het Vlaggensysteem speelt op deze nood in. Het pakket bestaat uit een handleiding, theoriekaart en een educatieve kaartenset met tekeningen om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Caveman fitness (SO) Lesgever: Leander Verbraeken Bachelor LO, Personal Training Academy Advanced PT, Advanced Functional trainer Faster Global Education Leer trainen als een oermens en vorm die saaie fitness les om naar een speelse, pure, full body work-out waarin ons eigen lichaam, de ontwikkeling van basis bewegingen en de natuur centraal staan. In deze sessie is geen plaats voor exercise, maar wel voor natural movement. Aanleren van verschillende technieken om kwalitatief te bewegen staat in deze sessie centraal.

20 20 Badminton (LO) Doelgroep: lager Lesgever: Sofie Robbrecht Regent LO - Trainer B badminton Badminton in het lager onderwijs: voorbeelden van organisatievormen, inkleding van technieken-onderwerpen, oefenstof, aanleermethodes,

21 21 BLOK 1 Donderdagvoormiddag 22 augustus 9u30-11u00 Kleuteryoga Doelgroep: Kleuter Lesgever: Vanessa Demeulemeester opvoeder kinderyogadocent Deze vorming is voor iedere volwassene die op een speelse manier meer wil ontdekken over kinderyoga. Je kunt zelf ervaren en ontdekken wat kinderyoga met je doet. Durf je de uitdaging aan om rond te sluipen als een tijger en je fantasie de vrije loop te laten gaan in de magische wereld van het kind? Aerobics in circuitvorm (SO) Lesgever: Ruth Byl Leraar secundair onderwijs - groep 1: L.O. + bewegingsrecreatie Trainer B gymnastiek discipline tumbling Jeugddansleider Danskant Om het gegeven aerobics leuk, vernieuwend en interessant te houden, zullen we een uitbreiding doen rond de basispassen en - bewegingsvormen op andere muziek, met gebruik van toestellen en materiaal en in verschillende werkvormen. Initiatie in kin-ballspel (LO) Lesgever: Denies Cédric Leraar kleuterklas, Leermeester in de Psychomotoriek Trainer niv2 ( Quebec), Scheidsrechter Dames Initiatie van de kin-ball sport in 20min.Workshops voor de verbetering en de opleiding van de verschillende technieken (offensief/defensief) Nadering van de basis strategieën.

22 22 Keeperspelen op school (LO) Doelgroep: lager Lesgever: Rik Van den Bergh Master Lichamelijke Opvoeding De eindtermen bewegingsopvoeding met het bewegingsdomein kleine spelen en sportspelen bieden in de leerplannen een overzicht van globale na te streven doelstellingen. Om vanuit deze vrij abstract geformuleerde eindtermen tot een programma met concretere doelstellingen te komen is het formuleren van leerlijnen en thema s een meer dan zinvolle tussenstap. Binnen het bewegingsdomein kleine spelen en sportspelen vullen doelspelen een groot deel van mogelijke bewegingsactiviteiten op school in. De leerlingen moeten van een aantal doelspelen vormen leren spelen. Van die vormen van spelen met o.a. de keeperspelen wordt een mogelijke leerlijn uitgewerkt. Concreet betekent dit dat we een aantal keeperspelen aanbieden waarbij leerlijnen uitgewerkt worden met oefenstof rond een welbepaald bewegings- én regelthema. Zo proberen we een leerlijn weer te geven voor de opbouw van het verwerven van enige competentie op het gebied van het bewegen, nl. mikken maar ook op het gebied van het regelen, nl. het coachen. Basis Zelfverdediging: bevrijdings- en grondtechnieken (1ste en 2de graad LO) Lesgever: Jan Wellens Regent LO Leuke en realistische vormen van zelfverdediging gaande va judo, aikido, karate, kickboksen tot en met worstelen met daarin verweven Krav Maga. Deze zelfverdedigingssport is misschien niet zo bekend bij het grote publiek. Het kende zijn oorsprong in Israël. Krav Maga beperkt zich grotendeels tot technieken die vrij effectief zijn en in relatief korte tijd te leren zijn. De technieken sluiten voornamelijk aan op natuurlijke reflexen van iemand die zich verdedigt tegen een al dan niet gewapende aanval.

23 23 Van golvende bewegingen tot vlinderslag Lesgever: Tine Sleurs Zwemmen (SO) Licentiaat Lichamelijke Opvoeding Vlinderslag wordt vaak als een te moeilijke en zware slag beschouwd om leerlingen in het secundair onderwijs aan te bieden. Toch is het mogelijk om oefenstof aan te bieden die voor leerlingen aantrekkelijk en uitdagend is. In deze sessie starten we met eenvoudige golfbewegingen en bouwen we op tot een globale vlinderslag. BLOK 2 Donderdagvoormiddag22 augustus u00 tot 13u00 Coöperatief spel bij kleuters (KO) Doelgroep: kleuter Lesgever: Vanessa Demeulemeester opvoeder kinderyogadocent Peuters ontdekken heel actief en bewegelijk de wereld. Naast de vele inspanningen en prikkels hebben ze ook ontspanning en rust nodig. Het zou dus vanzelfsprekend moeten zijn peuters ook ontspanning aan te bieden. Inspanning en ontspanning horen elkaar af te wisselen, dat brengt een peuter in balans In deze playshop maken we kennis met heel wat lichaamshoudingen gebaseerd op dierenhoudingen.

24 24 Flashmobs, doe je mee? (LO) Doelgroep: lager Lesgever: Ruth Byl Leraar secundair onderwijs - groep 1: L.O. + bewegingsrecreatie Trainer B gymnastiek discipline tumbling Jeugddansleider Danskant Flashmobs (opeens ergens beginnen dansen) vind je ondertussen overal ter wereld en steeds dienen ze hetzelfde doel; voorbijgangers verrassen, sfeer brengen, mensen samenbrengen en amusement verzekeren. Doe dit in de gemeente/stad van je school en je hebt gegarandeerd een heleboel gesprekken die over dit leuke initiatief gaan! De kids zelf zijn er dol op. Initiatie en perfectionering van Kin-ball (SO) Lesgever: Cédric Denies Leraar kleuterklas Leermeester in de Psychomotoriek Trainer niv2 ( Quebec), Scheidsrechter Dames Initiatie van de kin-ball sport in 20min. Workshops voor de verbetering en de opleiding van de verschillende technieken (offensief/defensief - basis tot complexer). Benadering van de basis en complexe strategieën. Strategisch beheer van het kin-ball reglement.

25 25 Basis Zelfverdediging: combinatietechnieken van kickboksen, judo, aikido en worstelen (3de graad LO) Lesgever: Jan Wellens Regent LO Leuke en realistische vormen van zelfverdediging gaande va judo, aikido, karate, kickboksen tot en met worstelen met daarin verweven Krav Maga. Deze zelfverdedigingssport is misschien niet zo bekend bij het grote publiek. Het kende zijn oorsprong in Israël. Krav Maga beperkt zich grotendeels tot technieken die vrij effectief zijn en in relatief korte tijd te leren zijn. De technieken sluiten voornamelijk aan op natuurlijke reflexen van iemand die zich verdedigt tegen een al dan niet gewapende aanval. Zwemmen (LO) Lesgever: Tine Sleurs Licentiaat Lichamelijke opvoeding Basisvaardigheden voor het zwemmen: een dubbele betekenis. Het is wenselijk om vooraleer kinderen starten met het aanleren van specifieke zwemslagen te oefenen op de basisvaardigheden (evenwicht, stroomlijnen, ademhaling, stuwen met de armen en stuwen met de benen). Daarnaast is het ook bevorderlijk voor de zwemtechniek om ook tijdens het aanleren van de zwemslagen te blijven oefenen op de basisvaardigheden. In deze praktijksessie wordt oefenstof aangeboden om bij kinderen in de lagere school de basisvaardigheden te oefenen.

Nascholingsweek 2012 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 24 augustus 2012 - Gent. Informatiebrochure Inhoud sessies

Nascholingsweek 2012 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 24 augustus 2012 - Gent. Informatiebrochure Inhoud sessies Nascholingsweek 2012 BVLO Oost-Vlaanderen 20 tot 24 augustus 2012 - Gent Informatiebrochure Inhoud sessies 2 1. Welkom op de nascholingsweek De Bond voor Lichamelijke Opvoeding Oost-Vlaanderen vzw organiseert

Nadere informatie

INHOUD. INLEIDING Ron Stokkink COLOFON. Elderveld in beweging

INHOUD. INLEIDING Ron Stokkink COLOFON. Elderveld in beweging INHOUD Elderveld in beweging Inleiding, door Ron Stokkink 3 Voorwoord van de wethouder 4 Jeu de Boules Jeu de Boulesclub Elderveld 5 Club extra / ouder kind gym AAC1899 6 Korfbal E.K.C.A. Impact Personeel

Nadere informatie

SPORT VORM!NG. najaar

SPORT VORM!NG. najaar SPORT VORM!NG 2015 najaar 3 Goed om weten! Bij de deelnameprijs staan soms twee prijzen vermeld. De prijs voor leden heeft betrekking op leden van de organiserende federatie, gemeente of regio. De organisator

Nadere informatie

Doewapidoe. Vormingen voor groepsopvang en gezinsopvang

Doewapidoe. Vormingen voor groepsopvang en gezinsopvang Doewapidoe Vormingen voor groepsopvang en gezinsopvang 2014-2015 sopgave sopgave... 1 Wie is K+... 5 Attest... 6 Vorming ter plaatse... 6 Hoe een vorming aanvragen... 6 Deelnemers... 7 Voor ouders... 7

Nadere informatie

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching Coachen met een dubbel doel Handleiding voor positieve coaching Hockey Club Houten 1 Voorwoord Hoe krijgen we onze jeugd 1 zover dat ze met plezier het beste uit zichzelf halen? Het belang van goede coaches

Nadere informatie

SPORTVORMING VOORJAAR 2013

SPORTVORMING VOORJAAR 2013 SPORTVORMING VOORJAAR 2013 Limburg beweegt! Wij actualiseren ons adressenbestand! Wil je deze brochure in de toekomst nog ontvangen, graag dan naam en adres opgeven. Wil je een digitale versie via e-mail

Nadere informatie

sport voorjaar 2012 Departement Recreatie, Sport en Toerisme VORM!NG

sport voorjaar 2012 Departement Recreatie, Sport en Toerisme VORM!NG sport VORM!NG voorjaar 2012 Departement Recreatie, Sport en Toerisme Provinciale Sportdienst Boomgaardstraat 22 b1 2600 Antwerpen VORM!NG www.provant.be/sport 1 V.U.: Danny Toelen Provinciegriffier Koningin

Nadere informatie

Muziek zonder Noten. Over Muziek Maken en Communiceren. Ria Frowijn, Hanno Tomassen. Utrechts Conservatorium. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Muziek zonder Noten. Over Muziek Maken en Communiceren. Ria Frowijn, Hanno Tomassen. Utrechts Conservatorium. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Muziek zonder Noten Over Muziek Maken en Communiceren Ria Frowijn, Hanno Tomassen Utrechts Conservatorium Hogeschool voor de Kunsten Utrecht fascinatie, improviserend ontwerpen, muziek, kern, proces, interactie,

Nadere informatie

OPLEIDINGSAANBOD 2015 BESCHUTTE WERKPLAATSEN. in samenwerking met

OPLEIDINGSAANBOD 2015 BESCHUTTE WERKPLAATSEN. in samenwerking met OPLEIDINGSAANBOD 2015 BESCHUTTE WERKPLAATSEN in samenwerking met INVESTEREN IN OPLEIDING Weet jij al hoe je opleidingsbeleid er zal uitzien in 2015? Sta eens stil bij volgende uitgangspunten. Welke objectieven

Nadere informatie

IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen

IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen Deze bundel hoort thuis in het deel Vele kleintjes INHOUD INLEIDING 1. WAT IS LEEFTIJDSGERICHT WERKEN 2. WAAROM LEEFTIJDSGERICHT WERK

Nadere informatie

OPLEIDINGSBROCHURE 2014

OPLEIDINGSBROCHURE 2014 Elke wijze uil begon als uilskuiken (Bond Zonder Naam) OPLEIDINGSBROCHURE 2014 BESCHUTTE WERKPLAATSEN in samenwerking met het Vormingsfonds van de Beschutte Werkplaatsen 1 OPLEIDINGEN MET RESULTAAT Hoe

Nadere informatie

Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto

Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto English corner op de Paulusschool in Hilversum augustus 2012 Deborah van Loon Wim Setz Onder begeleiding van prof.dr. Rick de Graaff Universiteit Utrecht in opdracht

Nadere informatie

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS

STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS STUDIEDAG BASISLESSEN BEWEGINGSONDERWIJS Op 21 januari 2015 organiseert scholings- en adviesbureau Alles in Beweging in samenwerking met de opleiding Sport & Bewegen Hilversum de 5 e editie van de studiedag

Nadere informatie

Nascholing Onze taak!

Nascholing Onze taak! Nascholing Onze taak! Professionalisering en levenslang leren, wordt meer en meer een vanzelfsprekende opdracht voor ieder van ons. PDCL biedt daarvoor een kwalitatief en actueel nascholingsaanbod aan.

Nadere informatie

NASCHOLING. BASISONDERWIJS Gewoon - Buitengewoon. Katholieke Hogeschool Kempen Departement Lerarenopleiding

NASCHOLING. BASISONDERWIJS Gewoon - Buitengewoon. Katholieke Hogeschool Kempen Departement Lerarenopleiding NASCHOLING w w w. d o n c h e. b e BASISONDERWIJS Gewoon - Buitengewoon Katholieke Hogeschool Kempen Departement Lerarenopleiding donchecentrum Lepelstraat 2, 2290 Vorselaar tel. 014 508 169-014 508 160,

Nadere informatie

Werkdocument voor het Jeugdcircus

Werkdocument voor het Jeugdcircus Werkdocument voor het Jeugdcircus Inhoudsopgave 8 9 H1-1 H1-1 H1-3 H1-3 H1-4 H1-4 H1-5 H1-5 H1-5 H1-5 H1-5 H1-6 H1-6 H1-7 H1-7 H1-8 H1-8 H1-8 H1-9 H1-9 H1-9 H1-9 H1-9 H1-10 H1-10 H1-11 H1-12 H1-12 H1-12

Nadere informatie

Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar

Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar Bovendien is dit landelijk Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar te gebruiken: als basis voor het eigen pedagogisch beleidsplan van de instelling; als lesmateriaal in opleidingen en bijscholing; om

Nadere informatie

Nascholing en professionalisering in onderwijs campus Turnhout en campus Vorselaar

Nascholing en professionalisering in onderwijs campus Turnhout en campus Vorselaar Nascholing en professionalisering in onderwijs campus Turnhout en campus Vorselaar Donche 2015-2016 De roots in onze naam Bijna twee eeuwen nadat Lodewijk Vincent Donche de Congregatie van de Zusters der

Nadere informatie

Dynamo Project opleidingen Infofiches najaar 2015

Dynamo Project opleidingen Infofiches najaar 2015 Dynamo Project opleidingen Infofiches najaar 2015 Alle sportdiensten en sportfederaties kunnen een beroep doen op het Dynamo Project om bijscholingen voor hun sportclubs te organiseren. Sportfederaties

Nadere informatie

Inhoud. PC pakketten Excel: automatisch verwerken van subsidieaanvragen met excel...28 Sociale media...29 WEB 2.O...29 Website bouwen met Drupal...

Inhoud. PC pakketten Excel: automatisch verwerken van subsidieaanvragen met excel...28 Sociale media...29 WEB 2.O...29 Website bouwen met Drupal... Inhoud Sportbestuurlijk Dag van de sportclubbestuurder...8 Eventmanagement...11 Fondsenwerving en sponsoring...12 Interne en externe communicatie...13 Medisch en ethisch verantwoord sporten...14 R.E.S.P.E.C.T.

Nadere informatie

najaar 2014 SPORT VORM!NG

najaar 2014 SPORT VORM!NG najaar 2014 SPORT VORM!NG Het nieuwe vormingsaanbod verhoogt de kwaliteit in de sport! 3 Goed om weten! Bij de deelnameprijs staan soms twee prijzen vermeld. De prijs voor leden heeft betrekking op leden

Nadere informatie

Scholengemeenschap Houtland NASCHOLING

Scholengemeenschap Houtland NASCHOLING Scholengemeenschap Houtland NASCHOLING 1ste semester 2013-2014 NASCHOLING SCHOLENGEMEENSCHAP HOUTLAND schooljaar 2013-2014/1 Beste collega Een nieuw schooljaar met nieuwe gezichten. Vanaf 1 september

Nadere informatie

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VOORJAAR 2014 2 VONX VONX: één organisatie, vier brochures VONX organiseert vorming voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben een

Nadere informatie

Inleiding. Voorstelling Jeugd en Seksualiteit vzw. Tips rond begeleidingshouding. Algemeen Veiligheid Richtlijnen gepast reageren Echtheid en rolmodel

Inleiding. Voorstelling Jeugd en Seksualiteit vzw. Tips rond begeleidingshouding. Algemeen Veiligheid Richtlijnen gepast reageren Echtheid en rolmodel LESMAP ROND VERLIIEFDHEIID,, ZWANGERSCHAP EN HOLEBII Inleiding Voorstelling Jeugd en Seksualiteit vzw Tips rond begeleidingshouding Algemeen Veiligheid Richtlijnen gepast reageren Echtheid en rolmodel

Nadere informatie

MEERJARENOPLEIDINGSPLAN SHORTTRACK

MEERJARENOPLEIDINGSPLAN SHORTTRACK MEERJARENOPLEIDINGSPLAN SHORTTRACK MEERJARENOPLEIDINGSPLAN 8-7-2015 SHORTTRACK 2 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 5 Nederland schaatsland... 5 Kampioen word je niet vanzelf... 5 Doestelling... 5 Achtergronden...

Nadere informatie

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW Geef ze de ruimte! Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW 1e druk: december 1997 2e druk: september 2000 1997 Nederlands Instituut voor

Nadere informatie

Fitness.be Faculty, uw partner in de opleiding van de fitnesstalenten van morgen

Fitness.be Faculty, uw partner in de opleiding van de fitnesstalenten van morgen CATALOGUS 2014 1 Fitness.be Faculty, uw partner in de opleiding van de fitnesstalenten van morgen Beste fitnessondernemer, Een succesvolle fitnesszaak runnen en toch tijd vrijmaken voor opleidingen en

Nadere informatie

MO - Huishouding 2013/824/6/D

MO - Huishouding 2013/824/6/D Basiseducatie - Leergebied MO Leerplan MO - Huishouding Goedkeuringscode 2013/824/6/D Indieningdatum 2013 01 31 Leerplancommissie MO Annelies De Pelsemaeker (CBE Brussel) Aram De Ryck (CBE Zuid-Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

MO - Techniek 2013/825/6/D

MO - Techniek 2013/825/6/D Basiseducatie - Leergebied MO Leerplan MO - Techniek Goedkeuringscode 2013/825/6/D Indieningdatum 2013 01 31 Leerplancommissie MO Annelies De Pelsemaeker (CBE Brussel) Aram De Ryck (CBE Zuid-Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

SNO LEUSDEN PEDAGOGISCHE VISIE EN BELEID. J. Riezebosch, S.J. Versteeg, R. Drost

SNO LEUSDEN PEDAGOGISCHE VISIE EN BELEID. J. Riezebosch, S.J. Versteeg, R. Drost SNO LEUSDEN PEDAGOGISCHE VISIE EN BELEID J. Riezebosch, S.J. Versteeg, R. Drost Inhoudsopgave: Pedagogische Visie SNO... 3 Beleidsplan SNO... 13 Groepen >30... 30 SNO Mini Stars, Young Stars en All Stars....

Nadere informatie