LO: een vak met inhoud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LO: een vak met inhoud"

Transcriptie

1 LO: een vak met inhoud Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor. De sessies vinden plaats op woensdag 23 en donderdag 24 januari 2013 Campus Parnas - Stationsstraat Dilbeek. Een wegbeschrijving vindt u via De Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding van de HUB organiseert in samenwerking met het GPV reeds voor de vijfde maal twee nascholingsdagen voor leraren LO uit het basisonderwijs. Dit jaar luidt het thema: LO: een vak met inhoud Vanuit het vakconcept LO met de centraal vastgelegde eindtermen wordt de inhoud van het vak geconcretiseerd aan de hand van bewegingsdoelen en persoonsdoelen. De competentiegerichte aanpak met integratie van kennis, kunnen en dynamisch-affectieve factoren maakt dat er in dit vak geleerd wordt. De bewegingsdoelen rond motoriek en fitheid verwijzen niet naar een uurtje ontspanning of sportinitiatie, maar naar competenties gericht op een actieve levensstijl. De persoonsdoelen rond sociale vaardigheden en zelfbeeld illustreren het vakoverschrijdend karakter van LO. Met nadruk op het belang van een degelijke vakkennis kan dit thema uitgewerkt worden via een ruim aanbod van leeractiviteiten. Hierbij kan gedacht worden aan foutendetectie en remediëring, leerlijnen en differentiatiemogelijkheden en dit in verschillende werkvormen. In deze folder kan u meer informatie vinden over de inhoudelijke invulling van de verschillende sessies, de kostprijs en de inschrijvingsprocedure. We nodigen u dan ook graag uit om actief deel te nemen aan deze vijfde nascholing voor het basisonderwijs te Brussel en danken de enthousiaste lesgevers die bereid zijn om hun expertise te delen met ons allen. Met sportieve groeten, Petra Wyckmans, Programmaverantwoordelijke HUB

2 Van balspelen naar balsporten Datum: woensdag 23 januari 2013 van 9.45 uur tot uur of van uur tot 13 uur. Locatie: Campus Parnas - A-zaal Lesgever: Anne Moerenhout, lector LO Lerarenopleiding HUB Inhoud: Afhankelijk van het kind zijn/haar mogelijkheden en zijn/haar beleven bieden we een mogelijke leerweg op maat aan. In een balspel/sport kan men een basiskader en -principes terugvinden die op elk(e) balspel/sport van toepassing kunnen zijn. Naast het aanbieden van verschillende spelvormen wordt tevens een kader aangereikt voor het herkennen van de voorkeuren die een leerling gebruikt bij de invulling van zijn motorische beweging/taak. Het uiteindelijke doel voor de leraar is deze voorkeur te kunnen aanwenden om het leren en ontwikkelen vanuit de leerling te laten vertrekken en de leerling bij het proces te betrekken. Indianendorp Datum: woensdag 23 januari 2013 van 9.45 uur tot uur of van uur tot 13 uur. Locatie: campus Parnas, Lesgever: Monique Melotte, licentiaat LO en licentiaat Kinesitherapie. Inhoud: We bouwen met eenvoudige technieken tipi s en vormen een indianendorp. Spelen het bizonloopspel op de prairie. Varen in kano s over de rivier. Rijden paard over de vlakte. Deze workshop is de vereenvoudigde versie in een thema gegoten van de workshop rond bouwen met rieten stokken. Boeiend om te ervaren hoe met eenzelfde techniek en gelijke materialen rond ruimte en verbondenheid te werken en gelijktijdig en intens het lichaam en de ruimte te exploreren.

3 Energizers Datum: woensdag 23 januari 2013 van 9.45 uur tot uur of van uur tot 13 uur. Locatie: campus Parnas, Lesgever: Els Tanghe, lesgeefster Art de Co vzw Inhoud: Onder de noemer energizers vallen diverse soorten oefeningen. Door middel van ijsbrekers kan je een nieuwe groep op een actieve manier met elkaar laten kennismaken, (nieuwe) leerlingen in de groep integreren, een nieuwe oefening inzetten. Door spelenderwijs groepen te verdelen zorg je voor een spontane sfeer en leren de leerlingen met alle klasgenoten omgaan. Heel wat energizers hebben ook een groepsvormend karakter. Door samen te werken, door te streven naar hetzelfde doel, door te zoeken naar gelijkenissen en verschillen, ontdekken de leerlingen elkaars kwaliteiten en kan er wederzijds respect groeien. Energizers met de nadruk op afscheid zijn dan weer ideaal om een les of project af te ronden. Van elk soort energizers leer je er enkele kennen. Ruimteperceptie d.m.v. bouwen met rieten stokken Datum: woensdag 23 januari 2013 van uur tot uur of van uur tot 17 uur. Locatie: Campus Parnas, Lesgever: Monique Melotte, licentiaat LO en licentiaat Kinesitherapie. Inhoud: Via een eenvoudige techniek verbinden we rieten stokken tot constructies waar kinderen doorheen bewegen en de verschillende ruimtes exploreren. Kruipen, glijden, klimmen in alle richtingen doorheen grote en kleine ruimtes. Met deze materialen kunnen we verrassende resultaten bekomen die de fantasie en de vindingrijkheid van kinderen stimuleren. Daarna bekleden we de wanden met doorschijnende doeken. De ruimtes geven aan groepjes geborgenheid en sfeer. Het zet hen aan tot samenwerking en creativiteit. Op het einde van de workshop communicatieve ontspanningsoefeningen met partner. Kernwoorden: Samenwerken, verbinden, creëren, exploreren, sfeer scheppen, begeleide lichaamsoefeningen binnen deze ruimtes.

4 Creatieve opwarmingen Datum: woensdag 23 januari 2013 van uur tot uur of van uur tot 17 uur. Locatie: campus Parnas, B-zaal Lesgever: Guy Peeters, bachelor LO en manager progress sports Inhoud: Creatief opwarmen is een nieuwe vorm om opwarmingen interessanter te maken en het beeld van snel even de spieren losmaken tegen te gaan. Op welke manier kunnen we ervoor zorgen dat opwarmingen vlot verlopen en voldoende intensief zijn? Hoe kunnen we op een heel eenvoudige manier flexibel inspelen op onvoorziene omstandigheden? Welke inhouden zijn het meest geschikt in het opwarmingsgedeelte en hoe zoeken we het best naar creatieve varianten zodat kinderen met een goed gevoel de les LO starten? Na een korte verduidelijking van enkele algemene theoretische principes m.b.t. organisatie en inhouden maken we op een ervaringsgerichte manier kennis met tal van creatieve opwarmingsvormen. We krijgen gesneden brood en via specifieke werkvormen halen we de meest originele ideeën uit onszelf naar boven die we delen met anderen. Free Running in het basisonderwijs Datum: woensdag 23 januari 2013 van 9.45 uur tot uur of van uur tot 13 uur. Locatie: Campus Parnas, C-zaal Lesgever: Geert Timmermans, bachelor LO Inhoud: Free Running of Parkour is een loopdiscipline waarin de deelnemers proberen hindernissen te overwinnen op een zo vloeiend en snel mogelijke manier. Free Running kan vrijwel overal worden beoefend maar dit gebeurt voornamelijk in steden in de buitenlucht. Het doel van Free Running is het verleggen van grenzen d.m.v. vele technieken om obstakels te overwinnen. Naast de fysieke kant, is de filosofie achter deze discipline - de vrijheid en het verleggen van grenzen - ook heel belangrijk. Free Running wordt gebruikt in het onderwijs als alternatief voor gymnastiek/ toestelturnen. Het kan de gymnastieklessen leuker en uitdagender maken op elk niveau. Free running kan een zeer boeiende activiteit zijn van de kleuter tot 3de graad, van onhandige en bange kinderen tot motorisch begaafde kinderen. Hoe ziet free running eruit in een gymzaal? Welke maatregelen of randvoorwaarden zijn noodzakelijk om veiligheid te bewaken?

5 Aan de slag met kleuterdans Datum: donderdag 24 januari 2013 van 9.45 uur tot uur of van uur tot 13 uur. Locatie: Campus Parnas, Lesgever: An-Sofie Maes, dansdocente kleuterdans Inhoud: Aan de slag met kleuterdans is een vorming die aan de hand van enkele thema s (op wereldreis, kabouters, dieren,..) leerkrachten meeneemt in de wondere wereld van dansinitiatie op school, in de dansschool, in het fitnesscenter, op het sportkamp,... Er worden heel wat tips aangereikt die je direct kan gebruiken in de praktijk. Langs de ene kant wordt er een kant-en-klaar pakket aangeboden, langs de andere kant is de lesgever heel vrij om te gebruiken wat hij wil. Deze sessie is vooral doen, doen en nog eens doen! Trek je dansschoenen maar aan! Stemgebruik voor de leraar LO Datum: donderdag 24 januari 2013 van 9.45 uur tot uur of van uur tot 13 uur. Locatie: Campus Parnas, Lesgever: Liesbet De Vos, lector Nederlands en taalvaardigheid aan de HUB Inhoud: Als leraar L.O. sta je vaak in een sportzaal of in de buitenlucht, geen ideale plaatsen om je leerlingen toe te spreken. Een goed stemgebruik en een juiste ademhaling zorgen ervoor dat je toch verstaanbaar en hoorbaar bent zonder je stem te moeten forceren. Meer en meer leraren LO krijgen in de loop hun carrière stemproblemen, nochtans is de stem het belangrijkste instrument van de leraar. We zullen in de eerste plaats stilstaan bij de theorie van het spreken om al heel snel de praktijk in te duiken met oefeningen op ademhaling, toonhoogte, stemtechniek en articulatie. Tenslotte krijgen jullie een aantal tips mee voor een goede stemhygiëne.

6 Werken met een Ipad in de sportzaal Datum: donderdag 24 januari 2013 van uur tot uur of van uur tot 17 uur. Locatie: campus Parnas, A-zaal Lesgever: Toon Dehandschutter en Hilde Leysen, lectoren LO aan de Lerarenopleiding KHL Inhoud: Binnen lichamelijke opvoeding wordt de laatste jaren gezocht naar meer leerlinggerichte werkvormen. De taakkaart is in dit opzicht een veel gebruikt leermiddel. Dit leermiddel geeft de leerkracht de ruimte om de leerlingen zelfstandig aan het werk te zetten. Taakkaarten zijn vaak statisch en worden binnen het domein van de sportspelen eerder techniekgericht gebruikt. Tijdens deze sessie willen we een aantal mogelijkheden verkennen van het werken met IPAD binnen de balsporten. We experimenteren met foutenanalyse, video-opname + observatie, tagging functie, oefenstof gedifferentieerd aanbieden Rope skipping spelenderwijs Datum: donderdag 24 januari 2013 van uur tot uur en van uur tot 17 uur. Locatie: campus Parnas, Lesgever: Tom Brasseur, leraar LO, trainer B ropeskipping Inhoud: Via verschillende werkvormen waaronder vooral spelvormen komen de verschillende disciplines van rope skipping aan bod (Single rope, 2 people 1, traveller, single dutch, double dutch, long rope). Spelenderwijs leert men de beginselen van het rope skippen, waarbij onbewust gewerkt wordt aan ritmegevoel en coördinatie. Leren samenwerken komt op een leuke manier aan bod.

7 Het belang van beweging voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen Datum: donderdag 24 januari 2013 van uur tot uur en van uur tot 17 uur. Locatie: campus Parnas, Lesgever: Liesbeth Verhoeven, lector LO Inhoud: Onze maatschappij is de laatste 20 jaar sterk veranderd. Onze kinderen groeien nu op in een andere speelcultuur waar spelen en bewegen wordt belemmerd door de aanwezigheid van televisie en computer... Buiten het feit dat spelen en bewegen een basisrecht is van het kind, is het ook een noodzaak om optimaal te kunnen ontwikkelen. Kinderen moeten in de echte wereld heel wat bewegingservaringen opdoen om de interne GPS te kunnen ontwikkelen. En dit gebeurt helaas niet vanzelf. Het is een noodzaak dat je een zeer stimulerende omgeving kan creëren waarin kinderen kunnen opgroeien. De kennis om de juiste prikkels op de juiste moment aan te bieden is belangrijk in het groei- en ontwikkelingsproces van een kind. Deze navorming helpt je om kennis en inzicht te verwerven in de ontwikkelingssituatie van elk kind en bovenal gericht met specifieke spel en oefenvormen kinderen efficiënt te ondersteunen. Acrobaten in het water Datum: donderdag 24 januari 2013 van uur tot uur. Locatie: Zwembad Ternat, Van Cauwelaertstr. 40, 1740 Ternat Lesgever: Werner Van Assche, lector Lerarenopleiding KHLeuven Inhoud: Wil je je leerlingen belonen op een andere manier dan vrij zwemmen? Wil je hen iets leuks aanleren en hen zien stralen? Met deze nascholing bieden we inhouden aan die wat weg hebben van circusacts. Het gaat om originele en aantrekkelijke vaardigheden met enig showgehalte. Hiervoor gebruiken we vormen van springen, duiken en partnerzwemmen. De vaardigheden zijn veilig en eenvoudig aan te leren. Ze stellen weinig organisatorische eisen. De succesbeleving is groot. De uitvoeringen, vaak met partner en met duidelijk resultaat (lukken/mislukken), laten toe aan het zelfbeeld en de sociale relaties te werken. Ideaal als tussendoortje of op het einde van een les. Ook mogelijk om er enkele lessen opbouwend rond te werken. We maken gebruik van klein materiaal dat in zwembaden voorhanden is.

8 Programma LO: Woensdag 23 januari uur uur A-zaal Van balspelen naar balsporten Indianendorp Energizers uur 13 uur A-zaal Van balspelen naar balsporten Indianendorp Energizers uur uur B-zaal Ruimteperceptie d.m.v. bouwen met rieten stokken Creatieve opwarmingen uur 17 uur B-zaal Ruimteperceptie d.m.v. bouwen met rieten stokken Creatieve opwarmingen

9 een vak met inhoud Donderdag 24 januari uur uur C-zaal Free running in het basisonderwijs Aan de slag met kleuterdans Stemgebruik voor de leraar LO uur - 13 uur C-zaal Free running in het basisonderwijs Aan de slag met kleuterdans Stemgebruik voor de leraar LO uur uur Zwembad Ternat Acrobaten in het water uur uur A-zaal Werken met een Ipad in de sportzaal Rope skipping spelenderwijs Het belang van beweging voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen uur - 17 uur A-zaal Werken met een Ipad in de sportzaal Rope skipping spelenderwijs Het belang van beweging voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen

10 KOSTPRIJS 25 euro per sessie. Dit bedrag dient gestort te worden op rekeningnummer met vermelding 201PDDLO. Wat betreft middagmaal: broodjes kunnen aan democratische prijzen aangekocht worden. Inhoudelijke informatie kan u bekomen via petra.wyckmans@hubrussel.be. Voor administratieve informatie kan u bekomen via gpv@hubrussel.be. Een minimum van 6 deelnemers is vereist om een sessie te laten plaats vinden. Gelieve goed de datum en het uur waarop de sessies plaatsvinden te checken zodat de door u gekozen sessies niet overlappen. INSCHRIJFSTROOK Naam & voornaam: Adres: Tel: adres: Keuze sessies (gelieve goed de lesuren erbij te vermelden): Gelieve dit strookje te faxen naar of op te sturen naar: HUB-GPV - Campus Brussel - Warmoesberg Brussel U kan ook inschrijven via mail of via de website gpv@hubrussel.be > onderwijs > onderwijsthema s.

LO, creatief met visie

LO, creatief met visie LO, creatief met visie Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor.

Nadere informatie

LO, een leerweg op maat

LO, een leerweg op maat LO, een leerweg op maat Het Groepscentrum Permanente Vorming van de Hogeschool - Universiteit Brussel stelt u graag het nascholingsaanbod voor leraren lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs voor.

Nadere informatie

Specifieke vakkennis in LO: een basis voor het leren

Specifieke vakkennis in LO: een basis voor het leren Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 1 Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 2 Inhoud Inhoud 3 Inleiding en thema 4 Visie op nascholing 5 Kostprijs en inschrijving 6 Overzicht programma

Nadere informatie

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013 C.P.R. REDDEND ZWEMMEN Vlaamse Reddingscentrale PN231SO/1314 reeks 1 en 2 Dit is de jaarlijks verplichte nascholing voor leraren met een diploma van

Nadere informatie

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub)

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub) Inschrijvingsformulier Persoonlijke gegevens Naam en voornaam:.. Adres: Postnummer en Gemeente:.... Telefoon: GSM.. E mail: School of club: Geboortedatum:.././ Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code

Nadere informatie

Zesde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool. Lichamelijke opvoeding: creatief met visie

Zesde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool. Lichamelijke opvoeding: creatief met visie Zesde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool Lichamelijke opvoeding: creatief met visie Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 1 Inhoud Inhoud 2 Inleiding en thema 3 Visie op nascholing

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Sporten voor personen met een handicap

Sporten voor personen met een handicap sportvorm!ng Studiedag Sporten voor personen met een handicap donderdag 30 november 2017 Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos Bredabaan 31 2930 Brasschaat Stel zelf je programma samen. Kies twee activiteiten

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

Vijfde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool. Lichamelijke opvoeding: een vak met inhoud

Vijfde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool. Lichamelijke opvoeding: een vak met inhoud Vijfde nascholing bewegingsopvoeding voor de basisschool Lichamelijke opvoeding: een vak met inhoud Programmaverantwoordelijke: Hilde Leysen Pagina 1 Inhoud Inhoud 2 Inleiding en thema 3 Visie op nascholing

Nadere informatie

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting)

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) Reflecteren over bewegen Zelfstandig leren Verantwoord en veilig bewegen DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) De leraar kiest uit het doelenkader

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Teambuilders, Kajak & Kano, Laser battle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander ik en

Nadere informatie

Circus Tico. Brochure 2010

Circus Tico. Brochure 2010 Circus Tico Brochure 2010 Overzicht Aanbod Vormingen Jeugdwerk en werkveld Kampen Initiaties Circusstage Combi Kampen Straattheater Initiatie Technieken Circus Overal Circusspel Specifieke Initiaties Kleuterinitiatie

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief!

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te komen. Eerst veilig en daarna sneller, mooier of anders is een andere benadering dan maak een hurksprong over de

Nadere informatie

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL

STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL STUDIEDAG FREERUNNING IN HET ONDERWIJS - HANDEL Op woensdag 23 september 2015 organiseert Alles in Beweging samen met Yalp, Progression & basisschool De Havelt de 'studiemiddag Freerunning in het onderwijs'.

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Lerarenopleiding Sportcampus Parnas. Beste leerkracht, beste oud-student, beste directie,

Lerarenopleiding Sportcampus Parnas. Beste leerkracht, beste oud-student, beste directie, Beste leerkracht, beste oud-student, beste directie, Lerarenopleiding Sportcampus Parnas Nu het academiejaar definitief op gang gekomen is, berichten we jullie graag over de recentste ontwikkeling en projecten

Nadere informatie

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen Veelzijdige motorische basisvorming bij 4 8 jarigen Keisers Wim Richtlijnen bij de veelzijdige motorische basisvorming Om in de topsport later een rol van belang te kunnen spelen is het voor een jeugdspeler

Nadere informatie

woensdag 16 maart uur

woensdag 16 maart uur organisatie van BVLO vzw i.s.m. Thomas More Hogeschool VOORJAARSNASCHOLING woensdag 16 maart 2016 9.00-12.30 uur stel zelf je programma samen 10 keuzesessies voor meer informatie www.bvlo.be nascholingen@bvlo.be

Nadere informatie

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school!

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! Telefoon: 015 29 84 78 Fax: 015 29 84 37 Email: frans.schroons.mb@kerknet.be ~ 1 ALGEMENE INFORMATIE i.v.m. BEWEGINGSOPVOEDING OP SCHOOL. De voornaamste

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STEVIGE STAP TRAINING 1 stevige stap training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STEVIGE STAP TRAINING 3 INFORMATIE BROCHURE STEVIGE STAP TRAINING

Nadere informatie

Creatieve Begeleiding

Creatieve Begeleiding Creatieve Begeleiding voor bijzondere kinderen met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld en behoefte van uw kind www.brani.nl Creatieve begeleiding met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld

Nadere informatie

muzische vorming in kleuterschool

muzische vorming in kleuterschool muzische vorming in kleuterschool Inleiding: muzisch werken met kleuters Daar waar vroeger enkel leerkrachten uit de lagere school konden inschrijven voor de navorming komen we nu ook tegemoet aan de noden

Nadere informatie

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans!

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans! Dansen met kleuters (nieuw) Kleuters houden van bewegen! Voeg hier muziek en dans aan toe en niet alleen het lijf, maar ook het hart en het hoofd van jouw leerlingen komen in beweging. De workshop geeft

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

aanstekelijk onderwijs

aanstekelijk onderwijs aanstekelijk onderwijs Als coöperatieve school werken leerlingen, hun ouders en het schoolteam democratisch samen. We geven leerlingen inspraak over hun leertraject en betrekken hen bij het hele schoolproject.

Nadere informatie

Gemeentelijk basisonderwijs: Pedagogisch project

Gemeentelijk basisonderwijs: Pedagogisch project : Het pedagogische project geeft de kenmerken aan die de school hanteert bij de opvoeding en het onderwijs van de kinderen. De missie en visie die het schoolbestuur, de directie en de leerkrachten nastreven,

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

SAMANTHA REEMEIJER HAVT4A POSITION PAPER 2

SAMANTHA REEMEIJER HAVT4A POSITION PAPER 2 SAMANTHA REEMEIJER HAVT4A 493612 POSITION PAPER 2 INHOUD Wie ben je?... 2 Praktijk tijdens de PABO... 2 Beargumenteer waarom je voor de ICT minor hebt gekozen... 3 Lees minimaal één digitale bron over

Nadere informatie

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen In 1993 door overheid ingevoerd Algemene, kwalitatieve doelen die aangeven wat leerlingen van een bepaalde leeftijd en onderwijsvorm moeten bereiken (ET) of nastreven (OD)

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie De speelgoedtrein rijdt door het hele land. Soms snel, soms traag. Plots stopt de trein. Door het venster zien de

Nadere informatie

Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven

Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven Nascholing 27 november 2012 NAS-121127-DOC-GCO Boudewijnlaan 20/21 1000 Brussel Nascholing voor leerkrachten is tijdig inschrijven Beste leerkracht Begin juni kondigden we het POV-nascholingsaanbod aan

Nadere informatie

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan?

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Kinderen ontwikkelen hun motoriek en hun motorische vaardigheden op hun eigen manier, in hun eigen tempo. Dit lijkt vanzelf te

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier UC Leuven Limburg Lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs Lesvoorbereidingsformulier Het mentaal en schriftelijk voorbereiden van een les is iets anders dan het invullen van een lesvoorbereidingsformulier.

Nadere informatie

Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep

Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep Sportkamp vs. doelgroep Het aanbod binnen je sportkamp afstemmen op zoveel mogelijk deelnemers, inclusief werken, met oog voor iedereen. De keuze om

Nadere informatie

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar Ontdek jezelf Verover de wereld Infobrochure eerste jaar Wico schol folder 0205.indd 10 2019-02-06 10:24:30 Ontdek jezelf Verover de wereld Je bent twaalf. Je leerde al veel van je ouders, je oma en opa,

Nadere informatie

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen 2016 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen i.s.m. het lokaal dienstencentrum www.middelkerke.be/sportkaart Vragen over Sport@Middelkerke? Sport@Middelkerke geeft een overzicht van alle sportactiviteiten

Nadere informatie

Meer info sessies G-GYM-KIDIES-SENIOREN-VOLWASSENEN

Meer info sessies G-GYM-KIDIES-SENIOREN-VOLWASSENEN SESSIE DOMEIN OMSCHRIJVING Lesgever Omschrijving Aantal plaatsen H5 KIDIES Inspiratie met alternatief materiaal (idem J1, H6) Barbara Vandorpe Alternatief materiaal kan je helpen om een vertrouwde situatie

Nadere informatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie Ontwikkelingsdoelen 1. Motorische competenties Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing 1. De leerling beweegt zich doorheen diverse ruimtelijke hindernissen. 2. De leerling behoudt

Nadere informatie

dialooghouding We stellen u onze visie even voor.

dialooghouding We stellen u onze visie even voor. schoolvisie Als katholieke basisschool willen we zorg dragen voor de opvoeding van elk kind. We zien onze school als een huis met een tuin waarin we de basis leggen voor de toekomst, om later met de beste

Nadere informatie

kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen

kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen cursusjaar 2011 2012 Cursussen voor leerlingen AMV (algemene muzikale vorming) Verschillende muzikale aspecten komen aan

Nadere informatie

Clinic: Sport, spel en autisme

Clinic: Sport, spel en autisme Je zocht op: Zoekterm: vgc-sportdienst Datum: Tussen 31-08-2016 en 01-08-2016 Clinic: Sport, spel en autisme Deze clinic is opgebouwd uit een theoretisch kader, aangevuld met praktijkgerichte en interactieve

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD ROESELARE THERAPIE EN ONDERZOEKSCENTRUM DE BOOM / OCMW

Nadere informatie

Bijzonder Begaafd. Doelen workshop. Eigen casus. Juni 2016. Passende ondersteuning voor 'dubbel bijzondere' leerlingen

Bijzonder Begaafd. Doelen workshop. Eigen casus. Juni 2016. Passende ondersteuning voor 'dubbel bijzondere' leerlingen Bijzonder Begaafd SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Passende ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen /thema/dubbel-bijzonder Doelen workshop Je weet... wat de term dubbel bijzonder

Nadere informatie

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Beste ouder(s)/verzorger(s), OBS De Jagersplas Brasemermeer 23b 159 GE Zaandam 75-615 61 94 info@obsdejagersplas.nl www.obsdejagersplas.nl Beste ouder(s)/verzorger(s), Voor u ziet u informatie over de Brede school activiteiten van

Nadere informatie

Beeldend werken: De lijn van het zijn.

Beeldend werken: De lijn van het zijn. Beeldend werken: De lijn van het zijn. Open atelier, een ontmoeting op ervaringsniveau. In het werken met vellen papier of delen er van, met nabijheid of afstand, met figuur en achtergrond, met punten

Nadere informatie

T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT

T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT BuBaO BuSO T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT Pedagogisch project van Buitengewoon Onderwijs Ten Dries Buitengewoon Onderwijs (BuO) Ten Dries is een onafhankelijke pluralistische organisatie, ontstaan

Nadere informatie

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ 1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 De cursus niet-confessionele zedenleer (NCZ) in de opleiding leraar secundair onderwijsgroep 1 (LSO-1) sluit aan bij de algemene

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO 21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs Maaike Rodenboog, SLO m.rodenboog@slo.nl SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Onafhankelijke, niet-commerciële positie als

Nadere informatie

Contact. + 32 (0)486 70 78 34 koen.mertens@lessius.eu www.lessius.eu/pgmuziek. Locatie

Contact. + 32 (0)486 70 78 34 koen.mertens@lessius.eu www.lessius.eu/pgmuziek. Locatie levenslang leren! Type: Postgraduaat Studiepunten: 20 Kostprijs: 980 euro Lessen De start van de cursus is voorzien begin oktober 2012 en het einde in mei 2013. Ongeveer 18 lesdagen (praktijkoefeningen

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

1. Is er een academie voor muziek-woord-dans of een academie voor beeldende kunsten (of een filiaal ervan) in uw gemeente?

1. Is er een academie voor muziek-woord-dans of een academie voor beeldende kunsten (of een filiaal ervan) in uw gemeente? 1. Is er een academie voor muziek-woord-dans of een academie voor beeldende kunsten (of een filiaal ervan) in uw gemeente? = 428 = 52 2. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een academie

Nadere informatie

sport lessenreeksen in Brussel

sport lessenreeksen in Brussel G-sport 2013-2014 sport lessenreeksen in Brussel Voor kinderen en volwassenen met een handicap Dans, basketbal, netbal, zaalvoetbal en omnisport AANBOD VGC-SPORTDIENST dans Zit dansen je in het bloed?

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Klimmen, Kajak & Kano, Teambuilders, Laserbattle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander

Nadere informatie

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA PEDAGOGISCHE FICHE Laatst gewijzigd op: 27/Mar/09 ORGANISATIE: ECUADORGALLERY METHODIEK: CREATIEVE SCHILDEREN 1. Algemene info Adres: Bretagnestraat 25, 17 1200 Brussel Tel: 027704310-0494486164 Fax: /

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

INFOBROCHURE BASISAANBOD MIDDENBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/

INFOBROCHURE BASISAANBOD MIDDENBOUW. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ BASISAANBOD MIDDENBOUW INFOBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be WAT BIEDT BASISAANBOD MIDDENBOUW?

Nadere informatie

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN - Situering - Lkr over binnenklasdifferentiatie - Binnenklasdifferentiatie? - Leerplannen - Binnenklasdifferentiatie in wiskunde Hilde De Maesschalck 8 oktober

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad

Tweede jaar van de eerste graad Tweede jaar van de eerste graad Na één jaar secundair onderwijs heeft de leerling al iets meer de kans gehad zich een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap

Nadere informatie

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP?

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? In deze brochure ontdek jij alles wat je moet weten om een workshop te geven tijdens de STEM-dagen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op: stem-dagen@technopolis.be

Nadere informatie

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang Welkom OP Het Spectrum Elkaar de ruimte geven, SAMEN leren, SAMEN

Nadere informatie

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Samengevat door ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Eindtermen ICT Vanaf het schooljaar 2007-2008 zijn er eindtermen voor ICT in het lager onderwijs, dus zal men ICT meer en meer moeten integreren

Nadere informatie

Activiteiten voor kinderen en ouders voorjaar 2016

Activiteiten voor kinderen en ouders voorjaar 2016 Activiteiten voor kinderen en ouders voorjaar 2016 Huis van het Kind regio Zottegem Kloosterstraat 40, Zottegem 09 360 53 72 huisvanhetkind@ocmw.zottegem.be www.facebook.com/huisvanhetkindzottegem Beste

Nadere informatie

DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS

DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS DE LANGE LEERLIJNEN ZIJN GEBASEERD OP 7 COMPETENTIES WAARNEMEN (Wij maken onderscheid tussen waarnemen in receptieve zin en waarnemen in actieve zin)* Waarnemen op een receptieve

Nadere informatie

Zoals jullie weten, zet het Inspirocollege volop in op talenturen.

Zoals jullie weten, zet het Inspirocollege volop in op talenturen. Talenturen 2 de jaar Voorwoord Beste leerling, Zoals jullie weten, zet het Inspirocollege volop in op talenturen. Wij vinden het immers belangrijk dat je niet alleen met je neus in de boeken zit, maar

Nadere informatie

2. Profiel van onze school

2. Profiel van onze school 2. Profiel van onze school Bij ons op school voelen kinderen zich gerespecteerd en gewaardeerd binnen een WARM pedagogisch klimaat, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen op zowel: COGNITIEF, CREATIEF,

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Afspraken stage Initiator Rope skipping

Afspraken stage Initiator Rope skipping Afspraken stage Initiator Rope skipping 2018-2019 1. DOELSTELLINGEN Door het volgen van deze opleiding leert de cursist (naast de algemene doelstellingen) in te staan voor het initiëren van beginnende

Nadere informatie

Vanaf schooljaar 12 13 verandert de organisatie m.b.t. het activiteitenaanbod voor de kinderen.

Vanaf schooljaar 12 13 verandert de organisatie m.b.t. het activiteitenaanbod voor de kinderen. Brede school activiteiten 2012 Blok 4 Voorwoord Beste ouder(s) / verzorger(s), Binnenkort start het 4 e blok van de brede schoolactiviteiten. In dit boekje vindt u alle informatie over de activiteiten

Nadere informatie

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Geachte, biedt een nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van uw school aan. Als ervaren onderwijzer, organisator en begeleider

Nadere informatie

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs 1. In de tweede en/of derde week van september komt de muzische vormer een halve dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen:

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

onderwijs en kinderopvang

onderwijs en kinderopvang School voor onderwijs en kinderopvang Pedagogisch Werker Kinderopvang Onderwijsassistent School voor onderwijs en kinderopvang pedagogisch medewerker kinderopvang / NIVEAU 3 pedagogisch medewerker kinderopvang

Nadere informatie

STA STERK TRAINING 1. sta sterk training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STA STERK TRAINING 1. sta sterk training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STA STERK TRAINING 1 sta sterk training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STA STERK TRAINING 3 De sta sterk training achtergrond sta sterk Training

Nadere informatie

18 Voor wie: 12 jaar Wanneer: 3/3/2017 van 11:30 tot 18:00 Waar: Jeugddienst Temse Extra links:

18 Voor wie: 12 jaar Wanneer: 3/3/2017 van 11:30 tot 18:00 Waar: Jeugddienst Temse Extra links: http://www.brusselbazaar.be/ Je zocht op: Thema: Sport Leeftijd: 7 17 Gemeente: Jette, Schaarbeek, Brussel, Ganshoren, Neder-Over-Heembeek Tieneractiviteit - Koezio We trekken er op uit naar Koezio waar

Nadere informatie

Sportkampen pasen 2015

Sportkampen pasen 2015 Sportkampen pasen 2015 SportDienSt Sportkampen 1 e KleUTer: huppelplezier 1 7-10 april 2015 9u-12u Kom huppelen tussen alle sportspelletjes! alle sportspelen zijn gebaseerd op de basisvaardigheden die

Nadere informatie

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting Overzicht De kracht van Positief opvoeden 1 Hoop en verwachting Opvoeden in de praktijk Waarom positief opvoeden? De 5 principes van positief opvoeden Tijd voor vragen en discussie 2 Hoop en verwachting

Nadere informatie

Beste ouders en kinderen,

Beste ouders en kinderen, Beste ouders en kinderen, Voor U ligt alweer de derde brochure van het aanbod van onze Naschoolse Arrangementen voor schooljaar 2015-2016: N-ARR-G. (dit spreek je uit op zijn Engels als ENARRGY.De N van

Nadere informatie

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg Félix Vande Sandestraat 15 1081 Koekelberg sportaanbod vgc-sporthal koekelberg seizoen 14-15 inhoudsopgave 5 jeugd 11 volwassenen 16 17 18 50+ en personen met een beperking sportclubs in vgc-sporthal koekelberg

Nadere informatie