Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding PN199BA/1516 reeks 1 Donderdag 29 oktober 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding PN199BA/1516 reeks 1 Donderdag 29 oktober 2015"

Transcriptie

1 Vormingsinitiatief voor leerkrachten kleuteronderwijs, lager en buitengewoon lager onderwijs, dat zal plaatsvinden in S & R Rozebroeken, Victor Braeckmanlaan 180 te 9040 Gent. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Naar jaarlijkse gewoonte brengen we de leerkrachten van het basisonderwijs samen voor de herfstvakantie. Deze keer voorzien we ook een aanbod voor het buitengewoon onderwijs. Deze 10de dag van de leerkracht brengt op een praktijkgerichte wijze een aanbod van uiteenlopende werkwinkels. Je stelt jouw programma zelf samen voor die dag. Je exploreert 3 werkwinkels! Deze dag brengt je als leerkracht alweer een massa leuke ideeën om je eigen praktijk mee te verrijken.

2 PROGRAMMA 08u30 Onthaal met koffie en thee 09u00 Werkwinkels reeks 1 10u30 Koffiepauze 11u00 Werkwinkels reeks 2 12u30 Middagpauze 13u30 Werkwinkels reeks 3 15u00 Einde Werkwinkel 1: Dans en expressie voor kleuters Annelies Vansteenacker, oprichtster en zaakvoerster van Wadada Je krijgt zelf een dansles vol oefeningen die je in je eigen praktijk kan uitproberen, van de 2,5 jarigen t.e.m de 3de kleuterklas. Bovendien ervaar je hoe je voor je dansles inspiratie kan halen uit de klasactiviteiten. Doelgroep: kleuter. Werkwinkel 2: Dansen binnen de klasmuren Charlotte Dhaenens, projectmedewerker jeugdtheaterhuis Larf! Dansen binnen de klasmuren is een danswerkwinkel voor leerkrachten uit het lager onderwijs en het BuBaO en versterkt de dans-educatieve competenties van elke leerkracht. Je maakt zelf eerst kennis met de laagdrempelige bewegingsopdrachten die de creativiteit van elk kind uitdaagt. Je ontdekt hoe je choreografieën opbouwt zonder je leerlingen pasjes op te leggen. Alles komt uit de leerlingen zelf. Je leert een volwaardige muzisch-dansante les opbouwen. De oefeningen kunnen eveneens als bewegingstussendoortjes ingezet worden. Doelgroep: kleuter, lager en buitengewoon: basisaanbod.

3 Werkwinkel 3: De kracht van het spel! Samenwerkingsspelen Michiel Kun, speltrainer Centrum Informatieve Spelen Het spel bestaat uit twee delen. In het eerste deel leren de deelnemers enkele eigenschappen van samenwerken kennen aan de hand van enkele kleinere spelen. In het tweede deel gaan we specifiek oefenen op deze eigenschappen met onze samenwerkingsspelen. Elke oefening is zo opgebouwd dat er een van de eigenschappen uitgesproken naar voren komt. Doelgroep: kinderen en jongeren uit het gewoon én buitengewoon onderwijs. Het spel is zo opgebouwd dat er verschillende mogelijkheden bestaan afhankelijk van de (mentale) leeftijd van de deelnemers. Ook zijn de verschillende spelen aanpasbaar aan kinderen of jongeren met een fysieke beperking. Werkwinkel 4: De nieuwe brevetten in Vlaanderen Docent van Baan 4 We bekijken en bespreken hier de nieuwe brevetten van het ISB (inhoudelijk gemaakt door Baan Vier en WASA) en een opbouw daar naartoe. Notie van de theorie van een leerlijn zwemmen is gewenst. Breng zeker ook jouw zwemgerief mee! Doelgroep: basisonderwijs, buitengewoon onderwijs type basisaanbod, type 3, type 7, type 9. Werkwinkel 5: Het portfolio als brede evaluatievorm: een praktijkvoorbeeld Rita Van Wassenhove, leerkracht Vrije Basisschool Sint-Denijs te Kalken Duiding portfolio als evaluatievorm. Theoretische achtergrond: visie + beweegredenen. Praktijkvoorbeelden: concrete werkvormen + evaluatievormen. Verdieping in voorbeeldportfolio s. Vragenronde met mogelijkheid tot verdieping eigen praktijk Doelgroep: kleuter, lager, buitengewoon onderwijs: basisaanbod, type 3, 7 en 9. Werkwinkel 6: Initiatie Rots en Water Jurgen Dhooge, Rots en Water -trainer van de Karwij, school voor Buitengewoon Secundair Onderwijs De Rots en water -methodiek is een uiterst effectief programma voor het vergroten van sociale vaardigheden en samenwerking, zelfkennis en zelfvertrouwen bij jongeren. Jongeren worden bewust gemaakt van hun gedrag en hun functioneren d.m.v. het aanbieden van een psycho-fysieke training rond weerbaarheid en zelfbeheersing. Doelgroep: basisonderwijs - buitengewoon onderwijs: basisaanbod, type 3.

4 Werkwinkel 7: Oefenstof rond watergewenning Docent van Baan 4 Duiding rond watergewenning en evenwichtige oefenstof. Als basis gebruiken we hier het nieuwe boek van Baan Vier: Wijs Waterwennen. Daarin staan meer dan 500 oefeningen helemaal uitgewerkt volgens het systeem van een leerlijn zwemmen. Breng zeker ook jouw zwemgerief mee! Doelgroep: kleuter en eerste graad, buitengewoon onderwijs type basisaanbod, type 3, type 7,type 9. Werkwinkel 8: Schrijven in een digitale wereld: gaan pen en computer hand in hand? Griet Dewitte, pediatrisch kinesitherapeut Deze werkwinkel start met het schrijven op papier: vanuit recente wetenschappelijke literatuur bespreken we de onderliggende processen die nodig zijn om te leren schrijven, maar ook het leren schrijven van letters, woorden en zinnen. We ervaren aan den lijve wat motorische schrijfproblemen zijn en welke impact dat heeft op het emotioneel welbevinden van het kind. We geven heel wat tips en oefeningen om het kind te stimuleren. We eindigen deze werkwinkel met het digitaal schrijven of m.a.w. hoe we de computer kunnen gebruiken om het schrijven in de klas te vervangen. Doelgroep: 2de-3de kleuterklas, lager onderwijs en buitengewoon onderwijs: basisaanbod, type 3, type 7, type 9. Werkwinkel 9: Spel en oefenvormen met 4 matjes Gert Deckers, leerkracht in De Berk en K.I.D.S., scholen voor buitengewoon onderwijs te Hasselt Vanuit deze organisatie in de 4 hoeken van de ruimte telkens 1 turnmatje worden alle oefeningen en spelvormen aangebracht. Er wordt geen gebruik gemaakt van ander materiaal (tenzij klein materiaal als vestjes, lintjes, spelkaarten, ). We denken dan aan situaties waarbij we in relatief kleine ruimtes en/of met weinig materiaal kinderen van de lagere school of buitengewoon onderwijs moeten onderwijzen. Vaak zijn we genoodzaakt om tijdelijk of occasioneel buiten te werken. Ook dan kan je hiervan gemakkelijk gebruik maken. Maar ook in een mooi uitgeruste sportzaal met alle materiaal voorhanden zijn deze oefeningen en spelen leuk om te doen. Het voordeel is dat je er voor alle leeftijden dingen kan uithalen die in jouw situatie het best passen. Zodoende kan je bij verschillende opeenvolgende lessen gebruik maken van een eenvoudige en blijvende organisatievorm.

5 Werkwinkel 10: Tips en tricks van een moderne schoolslag Docent van Baan 4 Een opbouw van een goede schoolslag, toch de moeilijkste zwemslag. We bespreken tips voor de opbouw en de remediering. We verwachten hier een actieve deelname. Breng zeker ook jouw zwemgerief mee! Doelgroep: basisonderwijs, buitengewoon onderwijs type basisaanbod, type 3, type 7, type 9. Werkwinkel 11: Triatlon op school Docent van de Vlaamse Triatlon en Duatlon Liga Hoe kinderen spelenderwijs laten kennismaken met triatlon. Doelgroep: lager onderwijs en buitengewoon onderwijs: basisaanbod. Werkwinkel 12: Zwerkbal zonder magie? Het kan! Initiatie zwerkbal voor niet-tovenaars Docent van Ghent Gargoyles Op zoek naar een originele nieuwe sport? Zwerkbal is een unieke mix van handbal, trefbal en rugby, met een vleugje dassenroof. Voor elk wat wils dus! De sport is gebaseerd op zwerkbal (quidditch) uit de Harry Potterboeken, maar is zeker niet enkel voor boekenwurmen. Zwerkbal wordt volledig gemengd gespeeld. Ieder team telt zeven spelers. Drie jagers proberen een volleybal door een van de drie doelringen te werpen, een wachter probeert de doelringen te verdedigen, en de twee drijvers van iedere ploeg proberen met trefballen andere spelers tijdelijk uit te schakelen. Het is het doel van de zoeker de wedstrijd te beëindigen door als eerste de snaai te vangen. Tijdens deze werkwinkel komt iedere positie kort aan bod aan de hand van enkele oefeningen en wordt er opgebouwd naar wedstrijdvormen. Doelgroep: in principe aanpasbaar aan ieder niveau (eventueel minder strenge regels, aangepast materiaal, minder posities).

6 INSCHRIJVEN EN PRAKTISCHE INFO Bijdrage: 99,00 EUR (broodjesmaaltijd inbegrepen) Algemene inschrijvingsvoorwaarden en inlichtingen: raadpleeg (tabblad inschrijven) Dit nascholingsaanbod vindt plaats op donderdag 29 oktober 2015 van 08u30 tot 15u00. De sessies vinden plaats in S & R Rozebroeken, Victor Braeckmanlaan 180 te 9040 Gent. Inschrijven Schrijf in via, klik op Schrijf in voor een vormingsinitiatief. Log in of maak een account aan om in te schrijven (nieuwe gebruiker)! Zoek de nascholing met codenummer PN199BA/1516. Schrijf in en koppel je meteen aan een school en kies het facturatieadres van de school als zij deze opleiding betalen. Duid 3 werkwinkels aan die je in volgorde van belangrijkheid wenst te volgen. Bij de verdeling houden we zoveel als mogelijk rekening met jouw keuze. Inschrijven kan tot en met donderdag 22 oktober Het maximum werd vastgelegd op 180 deelnemers.

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

Dag van het kleuteronderwijs Gewoon spelen... PN219BA/1516 reeks 1 Maandag 7 maart 2016

Dag van het kleuteronderwijs Gewoon spelen... PN219BA/1516 reeks 1 Maandag 7 maart 2016 Vormingsinitiatief voor de kleuterleid(st)ers van de 2de en 3de kleuterklas. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. Gewoon spelen OPZET

Nadere informatie

Dag van het kleuteronderwijs PN277BA/1415 Maandag 9 maart 2015

Dag van het kleuteronderwijs PN277BA/1415 Maandag 9 maart 2015 Vormingsinitiatief voor de kleuterleid(st)ers van de 2de en 3de kleuterklas. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent. Illustratie: www.hildeschuurmans.be

Nadere informatie

Sporten voor personen met een handicap

Sporten voor personen met een handicap sportvorm!ng Studiedag Sporten voor personen met een handicap donderdag 30 november 2017 Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos Bredabaan 31 2930 Brasschaat Stel zelf je programma samen. Kies twee activiteiten

Nadere informatie

De Grote Peuterdag. Kom wat dichter, dichterbij! PN172BA/1516 reeks 1 of PN172BA/1516 reeks 2 Donderdag 1 oktober 2015 Donderdag 21 januari 2016

De Grote Peuterdag. Kom wat dichter, dichterbij! PN172BA/1516 reeks 1 of PN172BA/1516 reeks 2 Donderdag 1 oktober 2015 Donderdag 21 januari 2016 Vormingsinitiatief voor peuterleid(st)ers. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent. OPZET De Grote Peuterdag blijft een UNIEK gebeuren. Voor iedereen

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding Vormingsinitiatief voor alle leraren Esthetica, Muzikale Opvoeding & Plastische Opvoeding. Een initiatief van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst Oost- Vlaanderen. OPZET Op donderdag

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Nieuwe actieve voedingsdriehoek: hoe en waarom Waarom een nieuwe model? Bevraging doelgroepen en intermediairs: Burgers,

Nadere informatie

Periode: Voorjaarsvakantie Meivakantie

Periode: Voorjaarsvakantie Meivakantie Periode: Voorjaarsvakantie Meivakantie . Inschrijvingsvoorwaarden NSA De Watermolen Inschrijvingen geschiedt per kind, per activiteit. Bij onvoldoende aanmeldingen voor een cursus heeft de organisatie

Nadere informatie

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013 C.P.R. REDDEND ZWEMMEN Vlaamse Reddingscentrale PN231SO/1314 reeks 1 en 2 Dit is de jaarlijks verplichte nascholing voor leraren met een diploma van

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Inspiratie en professionalisering binnen het kleuteronderwijs. workshopaanbod

Inspiratie en professionalisering binnen het kleuteronderwijs. workshopaanbod Inspiratie en professionalisering binnen het kleuteronderwijs workshopaanbod 2017-2018 In de kleuterklas wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van elk kind. Investeer daarom in de kwaliteit van het

Nadere informatie

De Grote Peuterdag. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET

De Grote Peuterdag. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Vormingsinitiatief voor peuterleid(st)ers. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET blijft een UNIEK gebeuren. Voor iedereen die met

Nadere informatie

Talenten inzetten voor communicatie en samenwerking

Talenten inzetten voor communicatie en samenwerking PN193SO/1617 Ingrid Molein, Eef Rombaut, Tine Van Severen Talenten inzetten voor communicatie en samenwerking PN193SO/1617 Hoe kunnen leerlingen efficiënt samenwerken? Hoe kan je groepen indelen rekening

Nadere informatie

Dag van de godsdienstleerkracht in het officieel secundair onderwijs

Dag van de godsdienstleerkracht in het officieel secundair onderwijs Vormingsinitiatief voor alle leraren godsdienst in het. Een initiatief van de inspectie-begeleiding r.-k. godsdienst in samenwerking met PEDIC. PROGRAMMA 08.45 uur: Onthaal met koffie en thee 09.30 uur:

Nadere informatie

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde!

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde! Ines Vandoorne (Beeldopvoeding) - Bernadette De Geest (Muzikale Opvoeding) Kathleen Pisman (Dramatisch Spel - Bewegingsexpressie) - Liliane Steppe (Muzisch taalgebruik) Muzo - Workshops voor scholengemeenschappen

Nadere informatie

? Waarom deze training?

? Waarom deze training? Yoga in combinatie met Kracht & Uitstraling 1? Waarom deze training? 1 Voor... - Rust en eenheid - Respect voor jezelf en voor elkaar - Een sterke eenheid - Pestgedrag voorkomen - Sterk team 2 Een krachtige

Nadere informatie

IK EN IK EN DE ANDER.

IK EN IK EN DE ANDER. Hierbij nodigen wij jullie uit voor de workshop IK EN IK EN DE ANDER. Gebaseerd op de principes en uitgangspunten van Rots&Water. Als pleegouder wordt er door de pleegkinderen een groot beroep gedaan op

Nadere informatie

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub)

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub) Inschrijvingsformulier Persoonlijke gegevens Naam en voornaam:.. Adres: Postnummer en Gemeente:.... Telefoon: GSM.. E mail: School of club: Geboortedatum:.././ Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons; flexible and positive Respons Respons omvat een pakket van diensten en producten om onderwijs en vechtsport met elkaar

Nadere informatie

ACADEMIE. Scholing en evenementen

ACADEMIE. Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2019-2020 Beste collega, ICC-er, leerkracht, directeur, Afgelopen jaar heeft Collage met groot succes de Collage Academie geïntroduceerd. Vele leerkrachten uit het Almeerse

Nadere informatie

Week van de leraren lichamelijke opvoeding

Week van de leraren lichamelijke opvoeding Week van de leraren lichamelijke opvoeding Maandag 10 tot en met vrijdag 14 december 2012 VLAAMSE REDDINGSCENTRALE C.P.R. Reddend Zwemmen Dit is de jaarlijkse verplichte nascholing voor leraren met een

Nadere informatie

Onze school heeft als doel deze kinderen in ruime zin onderwijs en opvoedingsbegeleiding te geven om: - een maximale zelfontplooiing te bereiken,

Onze school heeft als doel deze kinderen in ruime zin onderwijs en opvoedingsbegeleiding te geven om: - een maximale zelfontplooiing te bereiken, Onthaalfolder BuBaO Doelgroep BuBaO Sint-Gerardus is een katholieke basisschool voor buitengewoon onderwijs in Diepenbeek. Onze school richt zich tot kinderen van 2,5 jaar tot maximum 14 jaar met een (neuro)motorische

Nadere informatie

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem Kinder Taijiquan Opleiding kinder Tai Chi voor docenten Organisatie van Stichting Taijiquan Nederland STN 2016 te Haarlem Tái Chi School Kennemerland www.taichikennemerland.nl Een samenwerking van de volgende

Nadere informatie

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans!

Tot slot, iedereen kan dansen! Dus doe mee en ervaar wat jij jouw klas kan laten ervaren doormiddel van beweging, muziek en dans! Dansen met kleuters (nieuw) Kleuters houden van bewegen! Voeg hier muziek en dans aan toe en niet alleen het lijf, maar ook het hart en het hoofd van jouw leerlingen komen in beweging. De workshop geeft

Nadere informatie

Opleiding Docent Weerbaarheid

Opleiding Docent Weerbaarheid Over MOVISIE MOVISIE is hét landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor toepasbare kennis, adviezen en oplossingen bij de aanpak van sociale vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale

Nadere informatie

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Deze opleiding is een initiatief van RPCZ, Scalda, HZ University of Applied Sciences, Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, Kibeo, Kinderopvang Walcheren,

Nadere informatie

VTON methodiek Tips n.a.v. vragen van trainers Versie juni 2018

VTON methodiek Tips n.a.v. vragen van trainers Versie juni 2018 VTON methodiek Tips n.a.v. vragen van trainers Versie 1.0 - juni 2018 Tips voor trainers en HJO s Deze Tips zijn bedoeld voor trainers, maar ook zeker voor de coördinatoren, die hiermee een tool hebben

Nadere informatie

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP?

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? In deze brochure ontdek jij alles wat je moet weten om een workshop te geven tijdens de STEM-dagen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op: stem-dagen@technopolis.be

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden LIEVERWIJS kindercoaching & training kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling Een rups kan altijd nog een vlinder worden Kindercoaching Van Rups naar Vlinder Voor kinderen in de

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1303265 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Theoretische verantwoording

Theoretische verantwoording Goed gedaan Theoretische verantwoording Malmberg Goed gedaan! Theoretische verantwoording Een preventief programma Goed gedaan! is een praktisch sociaal-emotioneel programma voor de basisschool. Het geeft

Nadere informatie

VTON methodiek Tips & Tricks Versie juni 2018

VTON methodiek Tips & Tricks Versie juni 2018 VTON methodiek Tips & Tricks Versie 1.0 - juni 2018 Tips & Tricks voor trainers en HJO s Deze Tips & Tricks handleiding is bedoelt voor trainers, maar ook zeker voor de coördinatoren, die hiermee een tool

Nadere informatie

aan iedereen uit het onderwijsveld Wij wensen u een leerrijke en aangename COV trefdag toe!

aan iedereen uit het onderwijsveld Wij wensen u een leerrijke en aangename COV trefdag toe! Welkom! aan iedereen uit het onderwijsveld Wij wensen u een leerrijke en aangename COV trefdag toe! Namens de beheerraad van COVLA vzw en het provinciaal bestuur van COV Oost-Vlaanderen Danny De Smet provinciaal

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

Algemeen. Nieuwsbrief, 4 september Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Agenda Do. 14 september informatie avond. Schaakles Spaansles Weerbaarheid

Algemeen. Nieuwsbrief, 4 september Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Agenda Do. 14 september informatie avond. Schaakles Spaansles Weerbaarheid Nieuwsbrief, 4 september 2017 Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Schaakles Spaansles Weerbaarheid Agenda Do. 14 september informatie avond Woe. 27 september studiedag De 4 Kronenburgh waarden: Respect

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/ Rek.nr. BE

VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/ Rek.nr. BE VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/41.50.95 E-MAIL : tennisschool@keypointtennis.be Rek.nr. BE 56 1430 8880 2288 WWW.KEYPOINTTENNIS.BE LENTE (SEPTEMBER - APRIL) reeks van 22 lessen

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

Nascholingssessies voor het gebruik van compenserende dyslexiesoftware: Sprint en Kurzweil Modules voor beginners en modules voor gevorderden.

Nascholingssessies voor het gebruik van compenserende dyslexiesoftware: Sprint en Kurzweil Modules voor beginners en modules voor gevorderden. Nascholingssessies voor het gebruik van compenserende dyslexiesoftware: Sprint en Kurzweil 3000. Modules voor beginners en modules voor gevorderden. Heel wat scholen hebben via de groepsaankoop (schooljaar

Nadere informatie

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen 2016 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen i.s.m. het lokaal dienstencentrum www.middelkerke.be/sportkaart Vragen over Sport@Middelkerke? Sport@Middelkerke geeft een overzicht van alle sportactiviteiten

Nadere informatie

Module 4: Stagemodule Initiator Triatlon/Duatlon (8 u.) Type D/ND T P S Totaal Stage Initiator Triatlon/Duatlon PF ND 8 8 u.

Module 4: Stagemodule Initiator Triatlon/Duatlon (8 u.) Type D/ND T P S Totaal Stage Initiator Triatlon/Duatlon PF ND 8 8 u. Initiator Triatlon/Duatlon Goedgekeurd door de denkcelvergadering 21-03-2013 Benaming diploma : Initiator Triatlon/Duatlon Door het volgen van deze opleiding leert de cursist (naast de algemene doelstellingen):

Nadere informatie

TENNISKIDS WAT IS TENNISKIDS?

TENNISKIDS WAT IS TENNISKIDS? TENNISKIDS WAT IS TENNISKIDS? Tenniskids is hét KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Op een uitdagende manier leren kinderen de sport te spelen en versterken ze hun fysieke en sociale vaardigheden.

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen van groep 4 en 5 van de basisschool, het praktijkonderwijs, vmbo bbl en mbo 1.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen van groep 4 en 5 van de basisschool, het praktijkonderwijs, vmbo bbl en mbo 1. Spelling op maat 1 De Muiswerkprogramma s Spelling op maat 1, 2 en 3 vormen een complete leerlijn voor de spelling die op de basisschool moet worden aangeleerd. Spelling op maat 1 is het eerste deel van

Nadere informatie

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken Voor een groep Korte Workshop Time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com W www.slimwerken.com

Nadere informatie

schooljaar

schooljaar Schrijfdans Brochure Vlaanderen schooljaar 2013-2014 TEAMGERICHTE NASCHOLING Basisworkshop De Schrijfdans WWW.SCHRIJFDANSVLAANDEREN.BE TEAMGERICHTE NASCHOLING (01) BASISWORKSHOP DE SCHRIJFDANS DE ONTWIKKELINGSLIJN

Nadere informatie

Dus hopelijk weer veel inschrijvingen in dit blok en voor de kinderen die meedoen, alvast veel plezier!

Dus hopelijk weer veel inschrijvingen in dit blok en voor de kinderen die meedoen, alvast veel plezier! Beste ouder(s)/verzorger(s), Begin februari starten wij weer met een nieuw blok naschoolse activiteiten. In het vorige blok zijn alle aangeboden activiteiten doorgegaan en het zou mooi zijn dat in blok

Nadere informatie

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs!

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! 17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! Waarom het Beweegdiploma? In de leeftijd van 2 tot en met

Nadere informatie

WEERBAARHEIDSTRAININGEN

WEERBAARHEIDSTRAININGEN WEERBAARHEIDSTRAININGEN INBEDDEN IN EEN MEERSPOREN WEERBAARHEIDSBELEID voor BASISSCHOLEN VAN HET SAMENWERKINGSVERBAND BREVOORDT Sacha Jansen Schuiling, weerbaarheidstrainingen Groenlo, oktober 2010 INLEIDING

Nadere informatie

VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/41.50.95 E-MAIL

VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/41.50.95 E-MAIL Maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag Zondag 18/apr 19/apr 20/apr 21/apr 22/apr 23/apr 24/apr 25/apr 26/apr 27/apr 28/apr 29/apr 30/apr 1/mei 2/mei 3/mei 4/mei 5/mei 6/mei 7/mei 8/mei 9/mei

Nadere informatie

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Kleuter- en lager onderwijs op maat Type 1 voor leerlingen met een licht mentale beperking

Nadere informatie

Overzicht competenties Schrijven

Overzicht competenties Schrijven Overzicht competenties Schrijven Inleiding De insteek bij alle hbo-opleidingen is om in de komende jaren een competentiegerichte aanpak te gaan hanteren. De bedoeling daarbij is om onder andere de student

Nadere informatie

KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN?

KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN? KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN? In deze brochure ontdek jij alles wat je moet weten over de inspiratiebeurs tijdens de STEM-dagen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op:

Nadere informatie

VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/ Rek.nr. BE

VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/ Rek.nr. BE VZW T.C. KEY POINT LOTELINGSTRAAT 5 BIS 2812 MUIZEN TEL 015/41.50.95 E-MAIL : tennisschool@keypointtennis.be Rek.nr. BE 56 1430 8880 2288 WWW.KEYPOINTTENNIS.BE LENTE (SEPTEMBER - APRIL) reeks van 22 lessen

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Programma. DINSDAG 22 augustus Ontvangst met koffie en koeken. Sla je eerste slag

Programma. DINSDAG 22 augustus Ontvangst met koffie en koeken. Sla je eerste slag Programma DINSDAG 22 augustus 2017 9.00 9.30 Ontvangst met koffie en koeken Sla je eerste slag 9.30 10.45 Lezing door Ludo Heylen (directeur CEGO) Een krachtige leeromgeving doet ertoe. Wat werkt! En wat

Nadere informatie

Meivakantie 2014. Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen!

Meivakantie 2014. Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen! Meivakantie 2014 Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen! In de meivakantie organiseert Do-It Oirschot enkele activiteiten voor de thuisblijvers. In deze nieuwsbrief staat het overzicht

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober. Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober. Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017 Nascholingsaanbod 2016-2017 Algemene sessie dinsdag 4 oktober Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017 Vraaggestuurd op locatie Wat is Kickstart? Kickstart je toekomst!

Nadere informatie

Periode: Kerstvakantievoorjaarsvakantie

Periode: Kerstvakantievoorjaarsvakantie . Periode: Kerstvakantievoorjaarsvakantie Inschrijvingsvoorwaarden NSA De Watermolen Inschrijvingen geschiedt per kind per activiteit. Bij onvoldoende aanmeldingen voor een cursus heeft de organisatie

Nadere informatie

De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad)

De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad) DIA 1 Vakdidactische STEM-competenties van schoolteams, docenten en lerarenopleiders versterken De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad)

Nadere informatie

STEM-bedrijventraject@RTC Een RTC project om TSO/BSO scholen te ondersteunen als STEM-school! 5 BEDRIJVEN PROVINCIES OPDRACHTEN THEMA S VERHALEN EEN UNIEKE UITDAGING VOOR LEERKRACHTEN UIT HET TECHNISCH

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2. Dia 3 PORTFOLIO BEWEGINGSOPVOEDING. Het portfolio als brede evaluatievorm, een praktijkvoorbeeld VERLOOP VAN DEZE SESSIE

Dia 1. Dia 2. Dia 3 PORTFOLIO BEWEGINGSOPVOEDING. Het portfolio als brede evaluatievorm, een praktijkvoorbeeld VERLOOP VAN DEZE SESSIE Dia 1 PORTFOLIO BEWEGINGSOPVOEDING Het portfolio als brede evaluatievorm, een praktijkvoorbeeld VAN WASSENHOVE RITA Gymleerkracht Vrije Basisschool Kalken Dia 2 VERLOOP VAN DEZE SESSIE Wat is een portfolio?

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

De Zonnebloem, een school waar pit in zit

De Zonnebloem, een school waar pit in zit De Zonnebloem, een school waar pit in zit Zonnebloemen staan symbool voor opgewektheid, kleur, warmte en groeikracht. De pitten duiden op een grote eenheid in diversiteit. Een symboliek die onze school

Nadere informatie

Leren met je hart, je hoofd en je handen STEM en LEGO Education

Leren met je hart, je hoofd en je handen STEM en LEGO Education Leren met je hart, je hoofd en je handen STEM en LEGO Education Studiedag Talent Primair Zo werkt ICT 17 januari 2017 Ik ben Jelle De kracht van Imagination Een kleine Hands-on oefening Over hoe een

Nadere informatie

Als er eentje anders is

Als er eentje anders is Lenteforum Als er eentje anders is Stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Woensdag 14 mei 2014 Forum staat voor marktplaats. Op deze forumdag willen we plaats

Nadere informatie

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers.

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Dit boekje werd oorspronkelijk gemaakt door de stad Antwerpen en het Onthaalbureau Inburgering Antwerpen. Kom-Pas

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen Veelzijdige motorische basisvorming bij 4 8 jarigen Keisers Wim Richtlijnen bij de veelzijdige motorische basisvorming Om in de topsport later een rol van belang te kunnen spelen is het voor een jeugdspeler

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE NON-VERBAAL LEIDINGGEVEN OP SCHOOL Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Non-verbaal leidinggeven op school door Marijke van Dijk van Co-Actief!

Nadere informatie

Teksten ivm de sessies voor de website (en voor basis?)

Teksten ivm de sessies voor de website (en voor basis?) Teksten ivm de sessies voor de website (en voor basis?) 1. Cyberpesten: het WWW-verhaal prof. Heidi Vandebosch (UA). Ze woont in Kessel-lo, deeltijds medewerker Gie Deboutte.. heidi.vandebosch@ua.ac.be

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren Formuleren Muiswerk Formuleren is een programma dat aandacht besteedt aan de belangrijkste stof die in de eerste klassen van het voortgezet onderwijs veelal aan de orde komt. Doelgroep Formuleren Formuleren

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Lesgeven aan groep 7 en 8

Lesgeven aan groep 7 en 8 Lesgeven aan groep 7 en 8 Heeft u uw ervaring in de onder- of bovenbouw van de basisschool en gaat u nu (of binnenkort) lesgeven aan groep 7 of 8, dan zult u zich wellicht verbazen over de manier waarop

Nadere informatie

Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8)

Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8) 1 Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8) Met een toernooivorm zijn de kinderen actief en intensief bezig. Als er een groot sportveld in de buurt van de school is, kan dit een mooie activiteit zijn om alle

Nadere informatie

Infosessie jeugdspelers 22 oktober 2014

Infosessie jeugdspelers 22 oktober 2014 Infosessie jeugdspelers 22 oktober 2014 Infosessie 22 oktober 2014 1. Intro: tennis in Vlaanderen en in Lokeren 2. Organisatie jeugdopleiding: Kidstennis 3. Klassementen 4. Organisatie jeugdcompetities:

Nadere informatie

Vertrek eens zonder thema

Vertrek eens zonder thema Vertrek eens zonder thema Els Menu els.menu@cego.be Verloop 1. De kracht van een thema 2. De kracht van vertrek eens zonder thema 3. Praktisch aan de slag zonder thema Gun jezelf een week om te herbronnen,

Nadere informatie

Watergewenning. Een lessenreeks bestaat uit 8 lessen waarin je leert wat je best doet en vooral niet doet in het water.

Watergewenning. Een lessenreeks bestaat uit 8 lessen waarin je leert wat je best doet en vooral niet doet in het water. Watergewenning Bij watergewenning wordt een stevige basis gelegd voor latere zwemvaardigheden, waarbij het accent ligt op de zelfredzaamheid van de kinderen. De echte zwemtechnieken komen hier nog niet

Nadere informatie

Jaartraining System dynamics

Jaartraining System dynamics Deze jaartraining richt zich op ieder die zich wil bijscholen in de systemische manier van kijken en handelen met toepassingen in de verschillende levensdomeinen: familie, relatie, opvoeden, werk, helpen,...

Nadere informatie

Watergewenning. Een lessenreeks bestaat uit 8 lessen waarin je leert wat je best doet en vooral niet doet in het water.

Watergewenning. Een lessenreeks bestaat uit 8 lessen waarin je leert wat je best doet en vooral niet doet in het water. Watergewenning Bij watergewenning wordt een stevige basis gelegd voor latere zwemvaardigheden, waarbij het accent ligt op de zelfredzaamheid van de kinderen. De echte zwemtechnieken komen hier nog niet

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond!

Welkom op de ouderavond! Welkom op de ouderavond! ROTS & WATER Heiloo, 20 januari 2016 Mary van Doorn Rots en Water trainer HVO-leerkracht obs Meander Programma Rots & Water 20.10 20.30 Opening: Wie ben ik? Wat doe ik? 20.10 20.30

Nadere informatie

Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING

Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING DOORSTROMING EN ORIËNTERING? GROEPSOPDRACHT Heeft de beschreven schoolsituatie te maken met D&O? Zo ja, is het dan een praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Leer zwemmen. met Fred Brevet. Sportdienst Kuurne

Leer zwemmen. met Fred Brevet. Sportdienst Kuurne Leer zwemmen met Fred Brevet Sportdienst Kuurne 2019-2020 Leren zwemmen met Fred Brevet De leerlijn zwemmen is een onderbouwde leidraad om zwemlessen in zwembaden te coördineren en stroomlijnen. De leerlijn

Nadere informatie

AANKONDIGING NASCHOLING. 13 maart 2008. Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs

AANKONDIGING NASCHOLING. 13 maart 2008. Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs AANKONDIGING NASCHOLING 13 maart 2008 Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs Doelstellingen Aan het einde van deze dag hebben deelnemers zicht op de behoefte aan zorg van hoogbegaafden

Nadere informatie

PEDIC. Dag van de leraren in studiegebied Personenzorg PROGRAMMA

PEDIC. Dag van de leraren in studiegebied Personenzorg PROGRAMMA Vormingsinitiatief voor alle leraren Personenzorg. Een initiatief van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent. Het is reeds meer dan 10 jaar in constante vernieuwing.

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

KANT EN KLAAR PLUS. Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen

KANT EN KLAAR PLUS. Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen KANT EN KLAAR PLUS Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen Handleiding voorwoord Voor u ligt een unieke uitgave in Vlaanderen! Het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek ijvert al een tiental

Nadere informatie

SpeakingNow Vlot en overtuigend spreken. De paprika van het spreken. Als je de aandacht wilt... Als je de aandacht wilt houden!

SpeakingNow Vlot en overtuigend spreken. De paprika van het spreken. Als je de aandacht wilt... Als je de aandacht wilt houden! De paprika van het spreken SpeakingNow Vlot en overtuigend spreken Als je de aandacht wilt... Als je de aandacht wilt houden! De fundamentals voor iedereen die wil leren spreken in het openbaar SpeakingNow

Nadere informatie

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Ze tje n o d ig? Nie u we in zich ten in je zelf? Waard e to evo e ge n aan gro ep sp ro ce ssen? Sy ste m isch werke n vo or o n d e rwijsp ro fe ssio n als

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Didactische opleiding Leerlijn Zwemmen. 10 en 20 november, 1 december 2014

Didactische opleiding Leerlijn Zwemmen. 10 en 20 november, 1 december 2014 Didactische opleiding Leerlijn Zwemmen 10 en 20 november, 1 december 2014 Kenmerken nieuwe leerlijn Zes fasen van peuterwennen tot beter zwemmen Via waterwennen Fase1, leren overleven Fase2, naar zwemmen

Nadere informatie