This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam"

Transcriptie

1 This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam

2 !

3 De gemeente Appingedam wil jongeren actiever laten participeren in beleidsvorming, zodat ze beter kan inspelen op de behoeften van jongeren. Om dit te kunnen realiseren, is de gemeente een uitdaging aangegaan, namelijk: De jongeren zelf laten verwoorden via welke methode zij willen participeren!

4 Krimp Krimp Krimp Krimp Krimp Krimp Krimp De Eemsdeltagemeenten, waaronder Appingedam, hebben structureel te maken met krimp. Dit betekent dat het bevolkingsaantal daalt. Eén van de oorzaken van de structurele daling ligt bij de uitmigratie. Zo trekken jongeren weg doordat het studieaanbod in de stad Groningen groter is dan in Appingedam. Een andere oorzaak van de krimp is een sterk veranderende samenstelling van de bevolking: de potentiële beroepsbevolking krimpt, terwijl het aantal 65-plussers stijgt. Gevolgen van krimp Een van de gevolgen van krimp is dat de kwaliteit en kwantiteit van voorzieningen in samenhang met de uitmigratie, de vergrijzing en de groeiende mismatching van vraag en aanbod aan beroepsbevolking, achteruit gaan. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Rol van jongerenparticipatie Via jongerenparticipatie kan de gemeente gebruik maken van de ervaringsdeskundigheid van de jongeren. Zij weten zelf immers het beste aan welke voorzieningen zij behoefte hebben. Op die manier kan de gemeente in de beleidsvorming inspelen op de wensen en behoeften van jongeren. Jongeren participeren aan opzet jongerenparticipatie De gemeente Appingedam heeft direct ingespeeld op de ervaringsdeskundigheid van de jongeren. Zij is de uitdaging aangegaan om de jongeren zelf te laten verwoorden via welke methode zij willen participeren. Zodoende krijgen de jongeren alle kans om hun stem te laten horen. Waarom dit een uitdaging is? Het vergt aanpassingsvermogen om de wensen van de jongeren te behartigen. Dit is een uitdaging die de gemeente Appingedam durft aan te gaan. Dat is zeer positief voor het effect van jongerenparticipatie. Doel van de gemeente De voorzieningen voor jongeren verbeteren zodat de uitmigratie vermindert en er voldoende potentiële beroepsbevolking blijft in de gemeente Appingedam.?! is de naam van het project waarin is onderzocht via welke methode de jongeren willen participeren. Het opzetten en uitvoeren van een duurzame methode van jongerenparticipatie is het middel om het doel van de gemeente te behalen.

5 Mate van jongerenparticipatie Dat de gemeente in dit onderzoek gebruik maakt van jongerenparticipatie, blijkt uit het volgende. Er is sprake van jongerenparticipatie wanneer de jongeren voor de gemeente een van de volgende taken vervullen: informeren, raadplegen, adviseren, coproduceren of meebeslissen. In het geval van adviseren de jongeren de gemeente over de in- en uitvoering van jongerenparticipatie.

6 Het resultaat Aan het onderzoek hebben 133 jongeren meegewerkt. Deze jongeren zijn benaderd via het Ommelander College, het Dollard College, het Fivelcollege, het Noorderpoort, het Werkplein, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. De jongeren waren tussen 15 en 23 jaar en afkomstig uit de gemeente Appingedam of een omliggende gemeente. Tijdens de gesprekken met de jongeren hebben de jongeren ideeën genoemd voor methoden van jongerenparticipatie, gediscussieerd over de vooren nadelen, een voorstel gedaan voor de meest wenselijke methode en de details over de uitvoering van die methode. Het resultaat Het merendeel van de jongeren geeft de voorkeur aan een combinatie van de volgende methoden van jongerenparticipatie: 1. Live contact tussen de gemeente en jongeren op school. 2. De jongeren vullen op school een enquête van de gemeente in. 3. Een jongerenraad vertegenwoordigt de mening van alle jongeren in vergaderingen met een vertegenwoordiger van de gemeenteraad. Het resultaat Het resultaat Het resultaat

7 1. Live contact tussen de gemeente en jongeren op school De jongeren hebben aangegeven dat zij zelf niet snel initiatief zouden nemen voor jongerenparticipatie en dat de gemeente het initiatief moet nemen. Deze letterlijke en figuurlijke stap van de gemeente, geeft de jongeren vertrouwen dat de gemeente hun mening en ideeën wil horen. Door dit vertrouwen zijn de jongeren bereid actiever te participeren. Het contact kan een- of tweemaal per jaar gelegd worden tijdens een projectweek of een les maatschappijleer. Dit verschilt per school. Tijdens dit contact kan de gemeente kort verwoorden welke rol zij kunnen vervullen in het bieden van voorzieningen, toelichten welke informatie er in de enquête gevraagd wordt en vertellen wat de gemeente met die informatie zal doen. Het zou goed zijn als er dan ook ruimte is voor vragen van de jongeren. Door deze informatiewisseling ontstaat er meer begrip en binding tussen de gemeente en de jongeren. De jongeren geven de voorkeur aan een informele benadering vanuit de gemeente. Dit kan gestimuleerd worden door de aanwezigheid van een lid van de jongerenraad. 2. Enquête op school Direct nadat het live contact op de scholen heeft plaatsgevonden, kan de enquête afgenomen worden. Door dit met elkaar te combineren, wordt er tijd en energie bespaard. De gemeente en/of de jongerenraad kunnen invulling geven aan de enquête en daarin zelf bepalen welke informatie er wordt gevraagd. Een enquête kost weinig tijd en op die manier kunnen veel jongeren hun mening bekend maken. De jongeren geven aan dat zij weinig vrije tijd hebben en daarin geen ruimte willen maken voor inspraak in gemeentelijk beleid. Wanneer dit tijdens schooltijd plaatsvindt, zijn de jongeren wel gemotiveerd. Het is zinvol om tot slot te vragen een adres in te vullen wanneer er interesse is om benaderd te worden voor deelname aan de jongerenraad. De enquête zou in de computerlokalen van de scholen ingevuld kunnen worden. Hierdoor is er beperkt tijd nodig voor de informatieverwerking. Evenals bij het live contact kan de enquête een- of tweemaal per jaar afgenomen worden tijdens een projectweek of een les maatschappijleer.

8 Jongerenraad Jongerenraad Jongerenraad Jongerenraad Jongerenraad Jongerenraad 3. Jongerenraad Het zou goed zijn om een jongerenraad samen te stellen waarin jongeren van alle leeftijden en niveaus vertegenwoordigd worden. Tijdens de bezoeken aan de scholen kunnen er jongeren voor de jongerenraad geworven worden. Dit vergemakkelijkt het aanvullen van de jongerenraad. De jongeren geven zelf aan dat zij weinig tijd hebben en slechts interesse in bepaalde taken. Om dit op te vangen zou het goed zijn om minimaal 15 jongeren te laten deelnemen aan de jongerenraad. Deze kunnen dan door commissievorming ieder een eigen taak vervullen en eigen verantwoordelijkheid krijgen. De jongerenraad zou eventueel ingevuld kunnen worden vanuit een maatschappelijke stage. Wanneer er onvoldoende animo blijkt te zijn voor de jongerenraad, kan de gemeente wellicht een vergoeding aan de jongeren bieden. Door de combinatie van de drie genoemde methoden kan het contact tussen de gemeente en de jongeren zowel draagvlak voor beleid vergroten (live contact en enquête), als kwaliteit van het beleid verhogen ( jongerenraad). Door de input vanuit de enquête kan de jongerenraad de mening van veel jongeren vertegenwoordigen. De belangrijkste taken zijn: Het promoten van jongerenparticipatie Aanwezig zijn bij het live contact op de scholen Het verwerken van de enquête Werven van nieuwe leden voor de jongerenraad Contact met de gemeenteraad Initiëren van voorstellen aan de gemeente Advies geven wanneer de gemeente de jongerenraad raadpleegt. Niet-schoolgaande jongeren benaderen Het merendeel van de jongeren is schoolgaand en het gemakkelijkst via school te benaderen. HBO- en WO-studenten, werkende- en werkzoekende jongeren zijn moeilijk te bereiken zodra zij van school af gaan. Daarom is het belangrijk om hen te binden in de tijd dat zij nog naar school gaan. Combinatie van de methoden

9 Jongerenparticipatie Jongerenparticipatie Jongerenparticipatie Jongerenparticipatie Jongerenparticipatie De huidige situatie Momenteel is er een jongerenraad en een jongerenwebsite. Het is gebleken dat veel jongeren er niet van op de hoogte zijn dat dit wordt aangeboden. Gelukkig kan daarvan geleerd worden: het is goed om voor het nieuwe initiatief van jongerenparticipatie aandacht te besteden aan de promotie van het aanbod van jongerenparticipatie. Er is gebleken dat een jongerenwebsite niet de grootste behoefte is van de jongeren. De website moet vervangen worden door de andere vormen van jongerenparticipatie. Hij zou echter ook als aanvulling kunnen functioneren. Dit betekent wel dat de jongerenraad de taak op zich moet nemen om de website te onderhouden. De huidige jongerenraad kan blijven bestaan en aangepast worden aan de eerder genoemde tips. Promotie van jongerenparticipatie Om jongerenparticipatie zo succesvol mogelijk te maken, is het belangrijk dat het aanbod van jongerenparticipatie bekend is. Zo wordt gestimuleerd dat jongerenparticipatie gaat leven onder de jongeren. Dit wordt automatisch bevorderd door het live contact op de scholen. Daarnaast kunnen er posters opgehangen worden op scholen en andere plekken waar veel jongeren komen. De jongeren worden echter het liefst persoonlijk benaderd. Dit kan bevorderd worden door de jongerenraad flyers uit te laten reiken aan de jongeren zelf. Tevens kan de jongerenraad gepromoot worden door in de enquête tot slot een adres in te laten vullen wanneer de jongere interesse heeft om benaderd te worden voor deelname aan de jongerenraad.

10 Terugkoppeling Terugkoppeling Terugkoppeling Terugkoppeling Terugkoppeling Terugkoppeling De jongeren hebben er veel behoefte aan om te horen wat er met hun input wordt gedaan. Dit is belangrijk voor hun motivatie om actief te participeren. Deze terugkoppeling kan gegeven worden op dezelfde wijze als de promotie. Het is belangrijk dat de jongeren binnen korte tijd weten wat er met hun input gebeurt. Dit kan gestimuleerd worden door tijdens het live contact, dus vooraf, aan te geven wat er gebeurt met de informatie uit de enquête. Succesfactoren Het succes van jongerenparticipatie kan vergroot worden wanneer er aandacht wordt besteed aan het onderstaande. De details voor de invoering van jongerenparticipatie Aanstellen van een aanspreekpunt binnen de gemeente Promotie van jongerenparticipatie Terugkoppeling aan de jongeren Actieve benadering vanuit de gemeente Representativiteit van de jongerenraad Informeel contact tijdens live contact Onderhouden van contact met de ASWA en de betrokken scholen Monitoren van de voortgang van jongerenparticipatie 1. Voor een optimale uitwerking van jongerenparticipatie is het belangrijk om binnen de gemeente een aanspreekpunt voor de betrokken scholen en de jongerenraad aan te stellen. 2. De coördinatie van de invoering van jongerenparticipatie kan liggen bij deze gemeentelijke vertegenwoordiger. Hierin heeft hij/zij een belangrijke rol. 3. De jongerenraad kan optimaal benut worden wanneer er structureel contact plaatsvindt met de vertegenwoordiger. 4. Tijdens het project Eemsdelta me hebben de scholen een belangrijke rol gespeeld in het onderzoek en zijn zij op de hoogte gebracht van de resultaten. Alle betrokken scholen hebben aangegeven dat zij bereid zijn om ook bij de uitvoering van het live contact en de enquête een belangrijke rol te blijven vervullen. De gemeente kan met de scholen contact opnemen om concrete afspraken te maken.

11 Stappen voor de invoering van de methoden 5. Tegelijkertijd zal de jongerenraad gereorganiseerd worden. Het is goed om met de huidige jongerenraad te bespreken welke rol zij daarin willen vervullen. Daarnaast kunnen er nieuwe jongeren voor de raad geworven worden. Er is een lijst beschikbaar om jongeren hiervoor te benaderen. Daarnaast kan dit door jongeren actief op de scholen te benaderen. 6. De Algemene Stichting Welzijn Appingedam (ASWA) kan een belangrijke rol vervullen bij de in- en uitvoering van de methoden van jongerenparticipatie. Door in de beginfase met de ASWA af te stemmen welke taken door hen opgenomen kunnen worden, kunnen taken worden verdeeld en is de belasting minimaal. Samenwerking Eemsdeltagemeenten Op de scholen zitten jongeren vanuit verschillende (Eemsdelta)gemeenten. De jongeren uit andere gemeenten kunnen tijdens het contact op de scholen meedenken. Wanneer er samenwerking plaatsvindt met andere gemeenten, is het ook mogelijk om de jongeren onder te verdelen onder hun eigen gemeente. De gemeente kan overwegen of dit van toegevoegde waarde zou zijn. Duurzame participatie realiseren De vertegenwoordiger vanuit de gemeente kan monitoren in hoeverre de methoden succesvol zijn. Zo kan er ingesprongen worden wanneer bepaalde factoren niet optimaal functioneren. Het monitoren gaat automatisch doordat er in de methoden actief contact plaatsvindt, zowel met de jongerenraad als met de jongeren via de schoolbezoeken. In de opzet van de methoden is herhaling mogelijk. Dit versterkt de duurzaamheid van de methoden. Duurzaamheid wordt bevorderd door de jongerenraad blijvend aan te vullen met gemotiveerde jongeren. De jongeren hebben hun wensen verwoord: de UITDAGING van de gemeente kan van start!

12 Tekst: Sanne van IJperen & Gezina Kooistra Vormgeving: Ninke Draaijer Juni 2011

Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam

Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam Eemsdelta ME Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam Aanleiding De aanpak Draagvlak Bouwen Borgen Het project Eemsdelta ME is een initiatief van de gemeente Appingedam. De

Nadere informatie

Student 1 en studentnummer: Sanne van IJperen Student 2 en studentnummer: Gezina Kooistra

Student 1 en studentnummer: Sanne van IJperen Student 2 en studentnummer: Gezina Kooistra Student 1 en studentnummer: Sanne van IJperen 0325017 Student 2 en studentnummer: Gezina Kooistra 0304061 Afstudeerbegeleider Hanzehogeschool: Cees Nuijten Begeleider lectoraat Arbeidsparticipatie: Louis

Nadere informatie

Plan van aanpak. Jongerenraad Moerdijk

Plan van aanpak. Jongerenraad Moerdijk Plan van aanpak Jongerenraad Moerdijk Inhoud Aanleiding... 3 Jongerengemeenteraad 2015... 3 Beleid... 3 Missie... 3 De rol van de jongerenraad in gemeente Moerdijk... 3 Wat heeft de jongerenraad nodig?...

Nadere informatie

Jongerenparticipatie in Amersfoort

Jongerenparticipatie in Amersfoort Jongerenparticipatie in Amersfoort gemeente Amersfoort Ben van de Burgwal november 2013 Samenvatting De gemeente wil Amersfoortse jongeren meer betrekken bij zaken die hen aangaan. We hebben via digitaal

Nadere informatie

PARTICIPATIE IN GORINCHEM

PARTICIPATIE IN GORINCHEM PARTICIPATIE IN GORINCHEM Gemeente Gorinchem April 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017 / 58 Datum April 2017 Opdrachtgever

Nadere informatie

Achterban Participatie app

Achterban Participatie app Achterban Participatie app Achterban Participatie app Betrokkenheid vergroten van burgers, achterban, leden of medewerkers? Maak gebruik van onze achterban participatie app. In deze presentatie komen de

Nadere informatie

Voor de Jeugddag. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker.

Voor de Jeugddag. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Voor de Jeugddag Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Nieuwe wegen inslaan, door: Wat willen we? Innovatie Sociaal Domein 1. Verbindingen

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: * Instelling Jongerenraad. Datum: 22 juni 2015. Decosnummer: 361

Initiatiefvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: * Instelling Jongerenraad. Datum: 22 juni 2015. Decosnummer: 361 Initiatiefvoorstel Status: besluitvormend Agendapunt: * Onderwerp: Instelling Jongerenraad Datum: 22 juni 2015 Portefeuillehouder: drs. H.C.P. Noten Decosnummer: 361 Informant: Jan Rooijakkers j.rooijakkers@dalfsen.nl

Nadere informatie

Jongerenparticipatie bij beleidsvorming

Jongerenparticipatie bij beleidsvorming Jongerenparticipatie bij beleidsvorming DE KLOOF TUSSEN JONGEREN EN BELEID STRUCTUREEL OVERBRUGGEN Karin van Nuland Stimulansz Marjolein Weidema Save the Children Donderdag 6 december 2018 Programma Kennismaking:

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Inleiding In Langedijk lopen momenteel een aantal grote, ingrijpende projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de gemeente ingestelde klankbordgroepen. Daarnaast

Nadere informatie

jaargang 6, peiling 4 3 februari 2009

jaargang 6, peiling 4 3 februari 2009 Internetpanel Hengelo jaargang 6, peiling 4 3 februari 2009 Wijkgericht werken in Hengelo! Het thema van de laatste internetpeiling van was Wijkgericht werken. Binnen de gemeente Hengelo zijn verschillende

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding De 7 stappen van je participatieproces - handleiding 1 1) Doelstellingen helder krijgen De eerste vraag die we moeten beantwoorden is niet Hoe gaan we dit doen? maar wel vragen zoals: - Waarom doen we

Nadere informatie

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Bestuursstaf Advies en ondersteuning Venlo, juli 2017 Onderzoek & Statistiek 2 Samenvatting In maart 2018 vinden er in Venlo gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin?

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? Huiswerkbegeleiding Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Conclusies 8 Resultaten 1. Zetten ouders huiswerkbegeleiding

Nadere informatie

Convenant Wijk en Buurtgericht Werken in de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Convenant Wijk en Buurtgericht Werken in de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Convenant Wijk en Buurtgericht Werken in de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Partijen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, op grond van artikel 171 van de Gemeentewet vertegenwoordigd door de portefeuillehouder

Nadere informatie

Samen met leden beleid maken, we doen toch niets anders? Co-creatie versterkt het draagvlak. Adviezen, tips en regels.

Samen met leden beleid maken, we doen toch niets anders? Co-creatie versterkt het draagvlak. Adviezen, tips en regels. 06 Samen met leden beleid maken, we doen toch niets anders? Co-creatie versterkt het draagvlak. Adviezen, tips en regels. tekst: Erik van co- Laar en Therèse van t Westende-de Bijl 26 vm juni 2013 creatie

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening Adviesraad Sociaal Domein

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening Adviesraad Sociaal Domein GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijswijk. Nr. 91877 7 juli 2016 Verordening Adviesraad Sociaal Domein De gemeenteraad van Rijswijk, Bijeen in openbare vergadering op 5 juli 2016 Gelezen het

Nadere informatie

Opleidingsinitiatief. Elektrotechniek Mechatronica Werktuigbouw Fijnmechanisch

Opleidingsinitiatief. Elektrotechniek Mechatronica Werktuigbouw Fijnmechanisch Opleidingsinitiatief Elektrotechniek Mechatronica Werktuigbouw Fijnmechanisch Aanleiding Demografische ontwikkelingen Leeftijdsklasse 1950 2008 Tot 20 jaar 37% 24% 20-40 jaar 29% 26% 40-65 jaar 25% 35%

Nadere informatie

Participatie van jeugd en ouders in gemeenten

Participatie van jeugd en ouders in gemeenten Participatie van jeugd en ouders in gemeenten E-panel De digitale vragenlijst is uitgezet onder wethouders en beleidsmedewerkers Jeugd, projectleiders Transitie Jeugd, CJG-coördinatoren en via hen CJG-medewerkers

Nadere informatie

Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht

Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht Perikles Adviesgroep Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht Bart Haagsma, Mirthe de Kok, Bas Litjens, Bart van Santen, Montse van Schie en Annemijn Willemsen 21 maart 2016 Perikles

Nadere informatie

Beleidsparticipatie. Hier komt de titel van de presentatie

Beleidsparticipatie.  Hier komt de titel van de presentatie Beleidsparticipatie hannes.jossart@bataljong.be ellen.degrauwe@bataljong.be zita.depauw@bataljong.be Hier komt de titel van de presentatie 1 Participatie is een fundamenteel recht van kinderen en jongeren

Nadere informatie

Samen op weg! Partnerschap oudercommissies speel-leerhuizen

Samen op weg! Partnerschap oudercommissies speel-leerhuizen Samen op weg! Partnerschap oudercommissies speel-leerhuizen Wensen en verwachtingenavond oudercommissies peutercentra SPA Op 17 juni 2015 zijn ouders en pedagogisch medewerkers van de peutercentra van

Nadere informatie

Nog even geduld, de kennissessie start over enkele ogenblikken. Tip: zet het geluid van de computer alvast aan. Hoort u de achtergrondmuziek?

Nog even geduld, de kennissessie start over enkele ogenblikken. Tip: zet het geluid van de computer alvast aan. Hoort u de achtergrondmuziek? Nog even geduld, de kennissessie start over enkele ogenblikken Tip: zet het geluid van de computer alvast aan. Hoort u de achtergrondmuziek? Uitleg Zoom We gebruiken alleen Chat Geluid standaard uit Patiënten

Nadere informatie

Vertrouwenswerk & Cliëntenparticipatie

Vertrouwenswerk & Cliëntenparticipatie Vertrouwenswerk & Cliëntenparticipatie CLIËNTENPARTICIPATIE JEUGD Hoe je jongeren kunt betrekken bij jeugdhulp 1 Bij de transitie van de jeugdzorg is inspraak van belang. Juist jongeren en hun ouders die

Nadere informatie

PARTICIPATIE VOLGENS FONTYS

PARTICIPATIE VOLGENS FONTYS PARTICIPATIE VOLGENS FONTYS BELANG VAN PARTICIPATIE Wie studeert of werkt bij Fontys, weet: wij hechten veel waarde aan de mening van onze studenten en medewerkers. Bij het maken van beleid en bij het

Nadere informatie

Medewerkersbetrokkenheid en medezeggenschap bij bibliotheken. Ervaringen uit de praktijk

Medewerkersbetrokkenheid en medezeggenschap bij bibliotheken. Ervaringen uit de praktijk Medewerkersbetrokkenheid en medezeggenschap bij bibliotheken Ervaringen uit de praktijk BibliotheekWerk Bezoekadres Lange Voorhout 9-13 2514 EA Den Haag Postadres Postbus 556 2501 CN Den Haag T 070-376

Nadere informatie

LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL

LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL INHOUD 1. Wat is een leerlingenraad? a. Visie b. Doel c. Gespreksonderwerpen 2. Wie zitten erin? a. Lidmaatschap/samenstelling b. Verkiezingen c. Criteria 3. Vergaderingen

Nadere informatie

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging)

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Jongerenparticipatie in en door de sport Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Nota Jongerenparticipatie in en door de sport Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs,

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2014: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. April 2015

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2014: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. April 2015 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2014: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo April 2015 Feiten en cijfers 2 Inleiding In deze factsheet staan de arbeidsmarktresultaten van hbo-afgestudeerden

Nadere informatie

BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017

BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017 BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017 Doel: gezamenlijk knelpunten oplossen Datum: 16 maart 2017 Locatie: De Buitengaander Bijeenkomst Westerhovens verenigingsleven 2017 Inleiding In 2016 zijn

Nadere informatie

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL Registr.nr. 1423468 R.nr. 52.1 Datum besluit B&W 6juni 2016 Portefeuillehouder J. Versluijs Raadsvoorstel over de evaluatie van participatie Vlaardingen, 6juni 2016 Aan de gemeenteraad. Aanleiding

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

Beter beleid door burger-participatie: doel en methoden

Beter beleid door burger-participatie: doel en methoden Beter beleid door burger-participatie: doel en methoden 27 maart 2008 Jonge Ambtenarendag Suzanne van der Pijll en Marjolein Sterk Burgerparticipatie is een containerbegrip Overheid (1945-1975) _ Nederland

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

Innovatief Haaglanden. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker.

Innovatief Haaglanden. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Innovatief Haaglanden Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Nieuwe wegen inslaan, door: Wat willen we? Innovatie Sociaal Domein 1. Verbindingen

Nadere informatie

VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol]

VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol] VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol] Inleiding De vragenboom is een hulpmiddel om weloverwogen te bepalen of en in welke vorm interactief wordt gewerkt. Bij het aanbieden van de ingevulde vragenboom

Nadere informatie

Missie en Visie van Maximina

Missie en Visie van Maximina Maximina is een vrijwilligersorganisatie voor vrouwen in Roermond en bestaat sinds 2012. De stichting Moedercentrum Maximina heeft een bestuur dat verantwoordelijk is voor de organisatie. Door de stichting

Nadere informatie

Nieuwe vormen van huurdersparticipatie. Inhoud

Nieuwe vormen van huurdersparticipatie. Inhoud Nieuwe vormen van huurdersparticipatie Jaap van der Veen -Stade Advies 25 november 2015 ALV HBV Nieuwkoop Nieuwe vormen van huurdersparticipatie 1 Inhoud Huurdersparticipatie algemeen -Wat is het -Motieven

Nadere informatie

JONGERENPARTICIPATIE

JONGERENPARTICIPATIE HET 100 ste ADVIES VAN DE HAAGSE JONGERENAMBASSADEURS JONGERENPARTICIPATIE 2015 Geschreven door 125Procent en de Haagse Jongerenambassadeurs Haagse Jongerenambassadeurs 2015 100 ste ADVIES HAAGSE JONGERENAMBASSADEURS

Nadere informatie

Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013. Samenvatting en conclusies

Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013. Samenvatting en conclusies Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013 Samenvatting en conclusies Bart Meert Projectmanager Verkeer en Mobiliteit Imagine the result Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Medezeggenschap van Vrijwilligers

Medezeggenschap van Vrijwilligers Terugkoppeling netwerkbijeenkomst 1 december 2014 Medezeggenschap van Vrijwilligers In deze derde en laatste bijeenkomst keken we opnieuw naar verschillende mogelijkheden om meedenken en meepraten van

Nadere informatie

Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet

Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet Artikel 12 VN Kinderrechtenverdrag De Staten die partij zijn, verzekeren het kind dat in staat is zijn of haar eigen mening te vormen, het

Nadere informatie

Plan van Aanpak Verkeersveiligheid op Het Lint

Plan van Aanpak Verkeersveiligheid op Het Lint Plan van Aanpak Verkeersveiligheid op Het Lint Afdeling Leefomgeving Fysiek Versie 4 november 2016 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doelstelling... 3 2. Organisatie... 3 3. Wie zijn betrokken en wat is hun

Nadere informatie

Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder

Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder Negende peiling Huurderspanel Woonwaard Woonwaard december 2014 Inleiding Aanleiding en doel onderzoek Woonwaard peilt periodiek de mening van de huurders

Nadere informatie

A. Kinderparticipatie in beleid door BSO De stal Liemeer

A. Kinderparticipatie in beleid door BSO De stal Liemeer VOORBEELDEN KINDERPARTICIPATIE IN PEDAGOGISCH BELEID. A. Kinderparticipatie in beleid door BSO De stal Liemeer B. B4 Kids te Leiden Handvest Handvest vertaald voor kinderen C. COKD, Dordrecht A. Beleidsplan:

Nadere informatie

Achtergrondinformatie. Man 2.0. Programma ter bevordering van emancipatie en participatie van sociaal geïsoleerde mannen

Achtergrondinformatie. Man 2.0. Programma ter bevordering van emancipatie en participatie van sociaal geïsoleerde mannen Achtergrondinformatie Man 2.0 Programma ter bevordering van emancipatie en participatie van sociaal geïsoleerde mannen April 2010 1 Inleiding Het is het Oranje Fonds gebleken dat veel maatschappelijke

Nadere informatie

Inleiding Motivatie & Leerstijlen. Hoogste scores. Motivatie overzicht. Uw resultaten in een overzicht. Naam:

Inleiding Motivatie & Leerstijlen. Hoogste scores. Motivatie overzicht. Uw resultaten in een overzicht. Naam: Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Motivatie en Leerstijlenvragenlijst (MLV-M) Status Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek 12 mei 2014 Emailadres Inleiding Motivatie & Leerstijlen

Nadere informatie

Ouders op de arbeidsmarkt

Ouders op de arbeidsmarkt Ouders op de arbeidsmarkt Ingrid Beckers en Johan van der Valk De bruto arbeidsparticipatie van alleenstaande s is sinds 1996 sterk toegenomen. Wel is de arbeidsparticipatie van paren nog steeds een stuk

Nadere informatie

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout 0-meting burgerparticipatie en communicatie De gemeente Noordwijkerhout heeft een nieuw communicatiebeleidsplan dat uitgaat van meer omgevingsbewust werken

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Advies hernieuwde aanvraag zendtijdtoewijzing Heusdense Televisie en Radio Stichting

Advies hernieuwde aanvraag zendtijdtoewijzing Heusdense Televisie en Radio Stichting Zaaknummer: 00365118 Onderwerp: Collegevoorstel Feitelijke informatie Hierbij treft u het raadsvoorstel aan over een aan het Commissariaat voor de Media uit brengen advies. Dit is noodzakelijk vanwege

Nadere informatie

6STAP BELEIDSBEÏNVLOEDING ZELFBEHEER MEEBESLISSEN COPRODUCEREN ADVISEREN RAADPLEGEN INFORMEREN. actie vanuit de burger naar overheid

6STAP BELEIDSBEÏNVLOEDING ZELFBEHEER MEEBESLISSEN COPRODUCEREN ADVISEREN RAADPLEGEN INFORMEREN. actie vanuit de burger naar overheid introductie 3 10 tips succesvolle online beleidsbeïnvloeding 3 ONLINE BELEIDSBEÏNVLOEDING VORMEN & VOORBEELDEN actie vanuit de burger naar overheid 6STAP MEEBESLISSEN 4STAP ADVISEREN 2STAP ZELFBEHEER 5STAP

Nadere informatie

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging Netwerken formele- en informele zorg - AGORA Organisatie info AGORA-beroepsvereniging https://www.agora-beroepsvereniging.nl AGORA is de landelijke beroepsvereniging voor coördinatoren in Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten

Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten gemeentelijke WWBcliëntenraden en de Districtscliëntenraad Noord UWV Algemeen Vanaf 2009 moeten UWV Werkbedrijf en Gemeenten cliënten geïntegreerde

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

Uitwerking scenario Belangenbehartiging

Uitwerking scenario Belangenbehartiging Uitwerking scenario Belangenbehartiging Korte omschrijving Belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke / cognitieve beperking gebeurt op 3 niveaus. 1. Individueel doorgaans wordt dit gedaan

Nadere informatie

De stem van ouders. succesvolle samenwerking. voor. Sardes Special

De stem van ouders. succesvolle samenwerking. voor. Sardes Special De stem van ouders voor succesvolle samenwerking Sardes Special Nummer 22 november 2017 Arline Spierenburg De Staat van de Ouder in het primair en voortgezet onderwijs In het voorjaar van 2017 voerde Ouders

Nadere informatie

Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten

Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten PvdA Afdeling Houten Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten 21 maart 2018 Vast te stellen 26.01.2017 1 Inleiding De gemeenteraadsverkiezingen 2018 liggen in het verschiet. Het organiseren en

Nadere informatie

SPOTDAG 2017 De burger als armchair auditor

SPOTDAG 2017 De burger als armchair auditor SPOTDAG 2017 De burger als armchair auditor Spotdag 2017 Na een eerste editie in 2016, hebben lokale rekenkamer(commissie)s en de Algemene Rekenkamer in november 2017 wederom hun handen ineengeslagen tijdens

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST

ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST Stimuland Vilsterseweg 11 7734 PD Vilsteren Tel (0529) 47 81 80 Fax (0529) 45 20 02 info@stimuland.nl www.stimuland.nl ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST Eindrapportage

Nadere informatie

WAARDERING GEMEENTEBESTUUR KOGGENLAND

WAARDERING GEMEENTEBESTUUR KOGGENLAND WAARDERING GEMEENTEBESTUUR KOGGENLAND Gemeente Koggenland Maart 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2016/concept Datum Maart

Nadere informatie

Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden BESLUITEN

Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden BESLUITEN B&W-nr.: 05.0938 d.d. 23-08-2005 Onderwerp Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie EGTV 1) In te stemmen met een proef met een digitaal burgerpanel

Nadere informatie

Onderwerp : Advies aanvraag Commissariaat voor de Media

Onderwerp : Advies aanvraag Commissariaat voor de Media Nummer : 08-03.2017 Onderwerp : Advies aanvraag Commissariaat voor de Media Korte inhoud : Het Commissariaat voor de Media vraagt de gemeenteraad om advies inzake de aanvraag van Havenstad FM om als lokale

Nadere informatie

Leerlingenraad - statuut

Leerlingenraad - statuut Leerlingenraad - statuut Geldend voor de scholen die vallen onder het Christiaan Huygens College: Vastgesteld door het bevoegd gezag op 22 juni 2017 Instemming verleend door de medezeggenschapsraad op

Nadere informatie

RESULTATEN. Hoeveel mannen en vrouwen hebben de enquête ingevuld?

RESULTATEN. Hoeveel mannen en vrouwen hebben de enquête ingevuld? RESULTATEN Hoeveel mannen en vrouwen hebben de enquête ingevuld? Van de 100 geënquêteerden zijn er 58% mannen en 42% vrouwen. Dit houdt dan ook direct in dat er binnen dit onderzoek uitspraken worden gedaan

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

2 Ontwikkelingen. 2.1 Grijze en groene druk

2 Ontwikkelingen. 2.1 Grijze en groene druk 2 Ontwikkelingen Nederland vergrijst en ontgroent. Ook in arbeidsorganisaties zal de gemiddelde leeftijd van medewerkers steeds meer omhoog gaan. Oudere medewerkers zullen een steeds groter deel van het

Nadere informatie

niet in gevaar komt. Datum: Informerend Datum: Adviserend

niet in gevaar komt. Datum: Informerend Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Bovenregionale samenwerking Gecertificeerde instellingen (GI s) 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door

Nadere informatie

handleiding

handleiding Er zijn op dit moment ongeveer 110 bewonerscommissies die samen met Eigen Haard actief zijn. De meeste bewonerscommissies zijn actieve, zelfstandige groepen die niet alleen met Eigen Haard samenwerken,

Nadere informatie

Why & How. Resultaten onderzoek gemeenten Drenthe. Wat is energieneutraal? Hoe ga je het bereiken? Hoe meet je het?

Why & How. Resultaten onderzoek gemeenten Drenthe. Wat is energieneutraal? Hoe ga je het bereiken? Hoe meet je het? Resultaten onderzoek gemeenten Drenthe Wat is energieneutraal? Hoe ga je het bereiken? Why & How Hoe meet je het? Carina Wiekens, Marcel Koenis & Lynette Germes EnTranCe: Centre of Expertise Energy Hanzehogeschool

Nadere informatie

MEER ZIELEN, MEER IDEEËN, MEER OPLOSSINGEN BEWONERSPARTICIPATIE IN STEDELIJKE ONTWIKKELING

MEER ZIELEN, MEER IDEEËN, MEER OPLOSSINGEN BEWONERSPARTICIPATIE IN STEDELIJKE ONTWIKKELING MEER ZIELEN, MEER IDEEËN, MEER OPLOSSINGEN BEWONERSPARTICIPATIE IN STEDELIJKE ONTWIKKELING P5, 30 januari 2014 TU DELFT - BK - RE&H/UAD Wilson Wong INHOUD - Onderwerp en context - Onderzoeksopzet - Theoretisch

Nadere informatie

Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid. Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat

Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid. Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat 2 3 Vernieuwingen in de praktijk Directe participatie bevorderen 1. Modern werkoverleg 2. OR-leden als

Nadere informatie

In hoeverre kunnen personen met een verstandelijke handicap daadwerkelijk participeren via de gebruikersraad (GBR) van die voorziening?

In hoeverre kunnen personen met een verstandelijke handicap daadwerkelijk participeren via de gebruikersraad (GBR) van die voorziening? 'Op zoek naar de grenzen van participatie. Een kwalitatief onderzoek naar de gebruikersraad in voorzieningen voor volwassenen met een verstandelijke beperking.' Lien Van de Wiel 1. SITUERING VAN HET ONDERZOEK

Nadere informatie

Maatschappelijke stage in gemeentebeleid. Typetest

Maatschappelijke stage in gemeentebeleid. Typetest Maatschappelijke stage in gemeentebeleid Typetest MOVISIE ondersteunt u MOVISIE ondersteunt en adviseert gemeenten bij de invoering van maatschappelijk makelaarsfunctie. Heeft u vragen over het opzetten

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld 1 Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld Onderzoeksresultaten fase 2 Elisabeth Hoekstra Goda Perlaviciute Linda Steg onderzoekgaswinning@rug.nl

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD

INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD 1 Inleiding. De gemeenteraad van Leeuwarden vindt het erg belangrijk dat de jeugd goed geïnformeerd wordt over wat de gemeente en de politiek

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid

Vrijwilligersbeleid Vrijwilligersbeleid Het vinden en binden van (nieuwe) vrijwilligers 2016-2020 Voorwoord Voetbal is een teamsport en binnen de teamsport is samenwerken de sleutel tot succes. Dat geldt niet alleen binnen

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Memo woensdag 15 februari aanstaande Wat is de relatie tussen het beëindigen van de tijdelijke contracten bij WML en de aanstaande fusie?

Memo woensdag 15 februari aanstaande Wat is de relatie tussen het beëindigen van de tijdelijke contracten bij WML en de aanstaande fusie? Met deze memo informeren wij u aan de hand van veel gestelde vragen en daarbij horende antwoorden over de stand van zaken van het fusietraject tussen de ISD en WML en geven we u informatie ondermeer over

Nadere informatie

gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017;

gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017; man ETTEN LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017; gezien het amendement zoals ingebracht door de fracties van CDA,

Nadere informatie

Inspraak en participatie in het schoolbeleid:

Inspraak en participatie in het schoolbeleid: Inspraak en participatie in het schoolbeleid: een onmisbaar element in de kwaliteitszorg Jef Verhoeven Centrum voor Onderwijssociologie KU Leuven 23 december 2003 Inspraak en participatie 1 1. Kwaliteitszorg

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Onderwerp Beleidsplannen Sociaal Domein inclusief zeven verordeningen Aan de leden van de raad, Voorgesteld

Nadere informatie

Huiswerkbeleid. Cluster Itter. Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus

Huiswerkbeleid. Cluster Itter. Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus Huiswerkbeleid Cluster Itter Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus Huiswerk Op onze school wordt in diverse groepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven

Nadere informatie

Oplegnotitie Reglement WSW-Raad gemeenten Brunssum en Onderbanken 2010 Gemeenteblad 2010, nr. 36

Oplegnotitie Reglement WSW-Raad gemeenten Brunssum en Onderbanken 2010 Gemeenteblad 2010, nr. 36 Maximaal 1 A4 Oplegnotitie Reglement WSW-Raad gemeenten Brunssum en Onderbanken 2010 Gemeenteblad 2010, nr. 36 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd om - Te controleren/toetsen of

Nadere informatie

Informatienota voor de gemeenteraad

Informatienota voor de gemeenteraad Informatienota voor de gemeenteraad Datum 2 februari 2016 Behandelend ambtenaar P. Wieggers Team Sociaal Beleid Portefeuillehouder J.H.A.P. Sluiter/H.W.M. Witjes Registratienummer 16RDS00046 *16RDS00046*

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

>> Vindt u het wetvoorstel effectief om de gestelde doelen te bereiken? Indien niet, heeft u suggesties voor verbetering? En zo ja, welke?

>> Vindt u het wetvoorstel effectief om de gestelde doelen te bereiken? Indien niet, heeft u suggesties voor verbetering? En zo ja, welke? Internetconsultatie: Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Eerste reactie LOC Zeggenschap in zorg Dit document is een eerste reactie van LOC Zeggenschap in zorg op de voorliggende Wmcz.

Nadere informatie

NOTITIE.

NOTITIE. aan Tamara Pultrum, Petra Tjalma en Krijnie Schotel organisatie ForCA van I.L. Bongers, M.C.P. Peeters & Ch. van Nieuwenhuizen organisatie GGzE datum 30 juni 2016 onderwerp ForCA QuickScan Jongerenparticipatie;

Nadere informatie

CULTUURRAAD NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP

CULTUURRAAD NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP 79 (1972-1973) - N 1 CULTUURRAAD VOOR DE NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP ZITTING 1972-1973 1 MAART 1973 VOORSTEL VAN DECREET houdende inrichting en werking van de gemeentelijke culturele raden TOELICHTING

Nadere informatie

Jongerenparticipatie: niet praten over, maar praten met jongeren

Jongerenparticipatie: niet praten over, maar praten met jongeren Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: datum: 9 juli 2008 sector/stafafdeling: samenleving portefeuillehouder: W. A. J. Borgonjen ontworpen door: C. Kerkmans par. par. afd.hfd. par. sectorhfd.

Nadere informatie

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION DUTCH DATACENTER ASSOCIATION Onze missie: De DDA verbindt de marktleidende datacenters in Nederland met als missie het versterken van de economische groei en het profileren van datacenters in de samenleving.

Nadere informatie

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015 1 Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015 Fact sheet juni 20 De werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is het afgelopen jaar sterk gedaald. Van de 3.00 Amsterdamse jongeren in de leeftijd van 15

Nadere informatie

Miranda Kila, Voorzitter

Miranda Kila, Voorzitter Miranda Kila, Voorzitter 07-10-2015 moederraadrijnmond@outlook.com Inhoud Inleiding... 3 Visie en missie van de moederraad... 3 Cliëntenparticipatie... 4 Uitwerking regio Rijnmond... 5 Taakverdeling...

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2017

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2017 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2017 Stichting Nacht van de Fooi Kromme Nieuwegracht 58, 3512 HL Utrecht contact@nachtvandefooi.nl www.nachtvandefooi.nl Beste geïnteresseerde, Dat

Nadere informatie

Nieuwe participatievorm. Adviesvangers. Jongeren die zélf zeggenschap van jongeren organiseren. Inzichten ontwikkeltraject >

Nieuwe participatievorm. Adviesvangers. Jongeren die zélf zeggenschap van jongeren organiseren. Inzichten ontwikkeltraject > Nieuwe participatievorm Adviesvangers Jongeren die zélf zeggenschap van jongeren organiseren Inzichten ontwikkeltraject > Adviesvangers: jongeren organiseren zeggenschap van jongeren 15 december 2016 Maatschappelijke

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie