Maatschappelijke stage in gemeentebeleid. Typetest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maatschappelijke stage in gemeentebeleid. Typetest"

Transcriptie

1 Maatschappelijke stage in gemeentebeleid Typetest

2 MOVISIE ondersteunt u MOVISIE ondersteunt en adviseert gemeenten bij de invoering van maatschappelijk makelaarsfunctie. Heeft u vragen over het opzetten van deze functie binnen uw gemeente? Kijk dan op om te zien wat wij voor u kunnen betekenen. Of neem contact op met de helpdesk maatschappelijke stage bij MOVISIE via kennislijn@movisie.nl of Colofon Auteur: Fraukje van Dijk Redactie: Afdeling Communicatie MOVISIE Vormgeving: Suggestie en illusie MOVISIE, 2010 Deze uitgave is tot stand gekomen met financiering van het ministerie van VWS en het ministerie van OCW.

3 Uw gemeente ontvangt middelen voor de ontwikkeling van een effectieve maatschappelijk makelaarsfunctie. Voor het optimaal vormgeven van de functie van maatschappelijk makelaar is het belangrijk om helder te hebben hoe uw gemeente tegenover de ondersteuning van maatschappelijke stage staat. Wanneer u hierop nog geen eenduidige visie heeft geformuleerd, loont het de moeite de Typetest Maatschappelijke Stage in te vullen. In de test moet u keuzes maken waarmee u achterhaalt wat voor type gemeente uw gemeente is en wat daarvan de consequenties zijn. Hoe maakt u de test? Omcirkel de voor u juiste antwoorden en kijk op de score- pagina welke scores bij uw antwoorden horen. Vul deze scores per vraag aan de onderkant in. Tel vervolgens uw scores op en kijk welke typering bij uw score past. Lees vervolgens welk beleid bij die typering hoort en waar uw gemeente op in zou kunnen zetten. Sla de bladzij om en begin de test.

4 1. Visie op de taak van de gemeente 3. Beleidsformulering a. De gemeente moet de samenwerking tussen partijen bevorderen. b. Maatschappelijke stage is primair een verantwoordelijkheid van het onderwijs. c. Maatschappelijke stage is een gedeelde verantwoordelijkheid van scholen en vrijwilligersorganisaties. De gemeente en ondersteunende partijen hebben slechts een rol als deze partijen er niet samen uitkomen. d. Maatschappelijke stage valt of staat met de inbreng van de gemeente. 2. De opbrengst van maatschappelijke stage a. Maatschappelijke stage is met name van waarde voor de leerling. De school heeft hierin dan ook een belangrijke rol, de gemeente niet. b. Maatschappelijke stage levert de gemeente veel op omdat het jongerenparticipatie vergroot; dat moet je stimuleren. c. Maatschappelijke stage levert de vrijwilligersorganisaties iets op. Als gemeente moet je met name zorgen voor de juiste ondersteuning van de vrijwilligersorganisaties. d. Maatschappelijke stage is van waarde voor de samenleving als geheel. Dit moet je als gemeente sturen om het rendement voor de samenleving zo groot mogelijk te maken. a. Er komt zeker een beleid specifiek op maatschappelijke stage. Dit moet verbindend zijn voor verschillende beleidsterreinen binnen de gemeente, zodat vanuit verschillende segmenten in de gemeente maatschappelijke stage kan worden gestimuleerd. b. Er hoeft geen specifiek beleid rondom maatschappelijke stage te komen, maar er moet wel aandacht voor zijn in bijvoorbeeld het Wmo-beleid, sportbeleid, vrijwilligerswerkbeleid, jeugdbeleid en/of onderwijsbeleid. c. Er wordt beleid geformuleerd op maatschappelijke stage waarin de gemeente duidelijk aangeeft welke doelen behaald moeten worden in de komende jaren en hoe de gemeente dit wil bereiken. d. Er komt zeker een beleid specifiek voor maatschappelijke stage, dit richt zich met name op het financieren van faciliteiten om de stage tot een succes te maken.

5 4. Het gemeentebeleid voor maatschappelijke stage moet vooral a. Bepaald worden door de gemeente. b. Ingegeven worden door scholen, vrijwilligersorganisaties en de maatschappelijk makelaar. c. Zo beperkt mogelijk zijn. d. Interactief worden opgezet met alle partijen, inclusief de gemeente. 5. Hoe ziet de maatschappelijke stage er in uw dromen uit? a. Scholen voeren de regie, zij onderhouden de contacten met de vrijwilligersorganisaties. b. De maatschappelijk makelaar voert de regie, de gemeente financiert deze. c. De gemeente voert de regie, de maatschappelijk makelaar is uitvoerder. d. De gemeente overlegt met scholen, vrijwilligersorganisaties en de maatschappelijk makelaar over wie welke rol op zich neemt. 6. Monitoring van maatschappelijke stage is a. Niet nodig. Als gemeente kun je toch niet beslissen hoe maatschappelijke stage wordt uitgevoerd. b. Handig als aanvulling op de informatie die de gemeente al heeft door nauwe contacten met scholen, organisaties en de maatschappelijk makelaar. c. Praktisch, daardoor is het gemakkelijker draagvlak te vinden voor veranderingen. d. Gewenst, verschillende partijen kunnen daarmee worden aangesproken op hun uitvoering en beleid.

6 7. De invloed van gemeenten bij de invulling van maatschappelijke stage is a. Nihil, vrijwilligersorganisaties moeten zelf kiezen of ze meedoen. Scholen kiezen hun eigen stageconcept. b. Beperkt, de gemeente kan ideeën aanreiken, maar uiteindelijk kiezen de scholen en de vrijwilligersorganisaties hoe ze het doen. c. Redelijk groot, de gemeente heeft middelen beschikbaar en kan daarmee een maatschappelijk makelaar aanstellen en dus ook sturen. d. Groot, door samenwerkingsverbanden op te zetten en professionele begeleiding te geven aan de overlegstructuren kan de gemeente invloed uitoefenen op de plannen. 9. De maatschappelijk makelaar vinden wij a. Een verlengde van de gemeente, waarmee bijsturen door de gemeente gemakkelijker gaat. b. Een professional, door de gemeente gefinancierd,die zijn eigen invulling mag geven aan deze taak. c. Een professional, door de gemeente gefinancierd, die datgene moet uitvoeren wat door organisaties en scholen wordt verlangd. d. Onnodig, scholen en organisaties weten elkaar wel te vinden. 8. De beste initiatieven voor maatschappelijke stage ontstaan a. Spontaan. b. Door een goed netwerk te creëren. c. Door duidelijke prestatieafspraken. d. Door de juiste stimuleringsmaatregelen te bieden. 10. Om maatschappelijke stage succesvol te maken is a. Samenwerking met (partijen uit) andere gemeenten niet nodig. b. Het wenselijk dat de gemeente samenwerking met (partijen uit) andere gemeenten stimuleert. c. Het belangrijk dat de gemeente de benodigde faciliteiten realiseert voor samenwerking met (partijen uit) andere gemeenten. d. Het noodzakelijk dat de gemeente proactief de samenwerking zoekt met (partijen uit) andere gemeenten.

7 Score 1. a = 3 b = 1 c = 2 d = 4 2. a = 1 b = 3 c = 2 d = 4 3. a = 3 b = 1 c = 4 d = 2 4. a = 4 b = 2 c = 1 d = 3 5. a = 1 b = 2 c = 4 d = 3 6. a = 1 b = 3 c = 2 d = 4 7. a = 1 b = 2 c = 3 d = 4 8. a = 1 b = 3 c = 4 d = 2 9. a = 4 b = 2 c = 3 d = a = 1 b = 3 c = 2 d = 4 Score: Totaal:

8 10 14: Gemeente op afstand 15 24: Gemeente als facilitator 25 34: Gemeente als stimulator 35 40: Gemeente als dirigent

9 Uw typering: Gemeente op afstand U ziet voor uzelf als gemeente geen rol weggelegd in het vormgeven van maatschappelijke stage. U ziet maatschappelijke stage vooral als fenomeen waar scholen en vrijwilligersorganisaties mee te maken hebben. Vanuit de gemeente wordt er dan ook niets ondernomen op dit gebied. Scholen zijn gewoonweg verplicht om invulling te geven aan maatschappelijke stage, dat is geen keus. Vrijwilligersorganisaties moeten bedenken of ze mee willen werken aan de maatschappelijke stage door stageplaatsen aan te bieden. U voert geen overleg met scholen en vrijwilligersorganisaties en stelt geen maatschappelijk makelaar aan. Mocht er al een steunpunt vrijwilligerswerk zijn, dan is dat waar de organisaties en de scholen zelf hun zaken mee kunnen regelen. Een ambtenaar die zich bezig houdt met maatschappelijke stage is er niet en hoeft er ook niet te komen. Het geld dat beschikbaar is gesteld door de ministeries van OCW en VWS wordt niet gebruikt voor maatschappelijke stage of een maatschappelijk makelaar. Vul op de gehele wegwijzer in en ontvang gratis een op maat gemaakt rapport met tips en werkwijzen voor het opzetten van een effectieve maatschappelijk makelaarsfunctie.

10 Afstand

11 Uw typering: Gemeente als facilitator Maatschappelijke stage is een fenomeen dat volgens uw gemeente voornamelijk voor scholen en vrijwilligersorganisaties van belang is. Het is belangrijk dat scholen voldoende stageplaatsen kunnen vinden en vrijwilligersorganisaties uit de voeten kunnen met de keuzes die zij hebben ten aanzien van maatschappelijke stage. Organisaties moeten bedenken of zij maatschappelijke stageplaatsen willen bieden en zo ja, hoe zij de leerlingen zo goed mogelijk kunnen begeleiden. De gemeente heeft geld ontvangen van de ministeries van VWS en OCW om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen in het algemeen en specifiek met maatschappelijke stage. De gemeente zet dit geldbedrag in om de juiste voorwaarden te scheppen voor een succesvolle uitvoering van maatschappelijke stage ten behoeve van organisaties en scholen. Dit kan vorm krijgen in een maatschappelijk makelaar, subsidieregelingen, verzekeringen of bijvoorbeeld deskundigheidsbevordering. Vul op de gehele wegwijzer in en ontvang gratis een op maat gemaakt rapport met tips en werkwijzen voor het opzetten van een effectieve maatschappelijk makelaarsfunctie.

12 Facilitator

13 Uw typering: Gemeente als stimulator Als gemeente ziet u maatschappelijke stage als een goede ontwikkeling. U wilt als gemeente daarom stimuleren dat maatschappelijke stage zo succesvol mogelijk wordt in de gemeente. Eigen initiatieven vanuit het veld zijn belangrijk. Daarom moet de stem van organisaties, scholen en ondersteuners volgens u gehoord worden. Er wordt vanuit de gemeente geregeld met partijen gesproken over het verloop van de maatschappelijke stages. Knelpunten worden serieus genomen en successen gevierd. Uw gemeente stimuleert samenwerking tussen partijen en staat open voor goede ideeën. Als deze ideeën aansluiten bij gemeentebeleid worden ze beloond met extra ondersteuning in de vorm van financiële middelen en goede ondersteuning. Het blijft een keuze van scholen en organisaties zelf hoe zij maatschappelijke stage vormgeven en toewerken naar succesvolle samenwerking. De gemeente helpt waar dat nodig is of gevraagd wordt. Vul op de gehele wegwijzer in en ontvang gratis een op maat gemaakt rapport met tips en werkwijzen voor het opzetten van een effectieve maatschappelijk makelaarsfunctie.

14 Stimulator 25 34

15 Uw typering: Gemeente als dirigent Maatschappelijke stage is een belangrijke manier voor uw gemeente om inhoud te geven aan jongerenparticipatie. Jongeren zijn de toekomst van de maatschappelijke organisaties en moeten dus zo goed mogelijk worden geïntroduceerd in het vrijwilligerswerk. Want eenmaal enthousiast voor vrijwilligerswerk, zijn de jongeren beter te werven voor nieuwe klussen in de maatschappij. Als gemeente probeert u zo goed mogelijk in beeld te krijgen wat er met maatschappelijke stage bereikt kan worden op de diverse beleidsterreinen van de gemeente. Uw gemeente speelt een actieve rol in het opzetten van overlegstructuren tussen scholen, vrijwilligersorganisaties en ondersteunende partijen. Er wordt aangestuurd op concrete afspraken tussen de partijen over verantwoordelijkheden en te behalen resultaten. Het geld dat de gemeente heeft ontvangen vanuit de ministeries VWS en/of OCW wordt hiervoor ingezet en wordt besteed aan een maatschappelijk makelaar. De maatschappelijk makelaar krijgt het gemeentelijk geld voor de uitvoering van SMART-geformuleerde opdrachten. De gemeente bepaalt de koers en de kaders. Vul op de gehele wegwijzer in en ontvang gratis een op maat gemaakt rapport met tips en werkwijzen voor het opzetten van een effectieve maatschappelijk makelaarsfunctie.

16 Dirigent

17 Typetest Bepaal in een handomdraai welk beleid voor maatschappelijke stage het best bij uw gemeente past! MOVISIE * Postbus * 3501 DC Utrecht * T * F * * info@movisie.nl

De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009

De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009 De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009 In december 2007 hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

gemeenten Gemeenten en de maatschappelijke makelaarsfunctie

gemeenten Gemeenten en de maatschappelijke makelaarsfunctie gemeenten Gemeenten en de maatschappelijke makelaarsfunctie De makelaarsfunctie voor vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage Sinds 2008 ontvangen gemeenten extra geld voor het opzetten van een maatschappelijke

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Als school in het voortgezet onderwijs heeft u waarschijnlijk al te maken met maatschappelijke stage of er op zijn minst iets van gehoord. Maatschappelijke stage is een vorm van leren waarbij alle jongeren

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

De basisfuncties vrijwilligerswerk in de praktijk

De basisfuncties vrijwilligerswerk in de praktijk De basisfuncties vrijwilligerswerk in de praktijk Deze brochure is een uitgave van MOVISIE Tekst: Matthijs Terpstra, Vanessa Zondag, Fraukje van Dijk Eindredactie: afdeling Communicatie MOVISIE Vormgeving:

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Beleidsnotitie Maatschappelijke stages in Hengelo

Beleidsnotitie Maatschappelijke stages in Hengelo Beleidsnotitie Maatschappelijke stages in Hengelo Hengelo, maart 2009 282843 conceptnotitie Maatschappelijke Stages.doc Pagina 1 van 6 03-06-2009 1. Inleiding Dit document vormt de beleidsvisie van de

Nadere informatie

Maatschappelijke stages bij. peuterspeelzaalwerk. voor iedereen beter

Maatschappelijke stages bij. peuterspeelzaalwerk. voor iedereen beter Maatschappelijke stages bij peuterspeelzaalwerk voor iedereen beter Helpen bij opknapklussen, bij het organiseren van een opendag of extra inzet leveren op de woensdagmiddag. De jonge stagiaires brengen

Nadere informatie

Zelfregie en professionele toerusting. Kennis en advies: praktisch en toepasbaar

Zelfregie en professionele toerusting. Kennis en advies: praktisch en toepasbaar Zelfregie en professionele toerusting Kennis en advies: praktisch en toepasbaar Hulpverlening & Activering Voor iedere burger zijn zelfredzaamheid, meedoen in de maatschappij én contacten met anderen belangrijk.

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Zelfhulp: vat op eigen zorgen. Een logische stap voor gemeenten in de nieuwe Wmo

Zelfhulp: vat op eigen zorgen. Een logische stap voor gemeenten in de nieuwe Wmo Zelfhulp: vat op eigen zorgen Een logische stap voor gemeenten in de nieuwe Wmo Zelfredzaamheid en eigen regie van burgers. Dat is het credo van de nieuwe Wmo. In zelfhulpgroepen helpen kwetsbare burgers

Nadere informatie

De kracht van moeder- en vadercentra

De kracht van moeder- en vadercentra De kracht van moeder- en vadercentra De kracht van moeder- en vadercentra Deelnemen aan de samenleving is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zoals voor vrouwen en mannen die laagopgeleid zijn of die de

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage stagebieders Maatschappelijke stage Informatie voor stagebieders Vanaf 2011-2012 zoeken zo n 195.000 leerlingen per jaar een leuke, leerzame en zinvolle stageplaats Wij voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

12 Succesfactoren. voor een doorlopend onderwijstraject in, voor en na gesloten verblijf. Colofon:

12 Succesfactoren. voor een doorlopend onderwijstraject in, voor en na gesloten verblijf. Colofon: Tekst en samenstelling: ministeries van OCW, VenJ en VWS, DJI, Jeugdzorg Nederland, Taakgroep Onderwijs in gesloten instellingen en Gedragswerk. Deze succesfactoren zijn vooral bedoeld voor managers en

Nadere informatie

Competentiemanagement in zorg en welzijn Als kwaliteit van medewerkers telt

Competentiemanagement in zorg en welzijn Als kwaliteit van medewerkers telt Competentiemanagement in zorg en welzijn Als kwaliteit van medewerkers telt potaard e Auteur: Annelies Kooiman Eindredactie: Afdeling communicatie Fotografie: istock Vormgeving: Ontwerpburo Suggestie &

Nadere informatie

Het V.O.S.-model. De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales

Het V.O.S.-model. De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales Het V.O.S.-model De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales Het V.O.S.-model De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales Auteur(s) Datum MOVISIE Wendy Stubbe, Koos Berkelaar, Hanneke Mateman

Nadere informatie

Cultuurproef. Krijg inzicht in de cultuur van uw organisatie

Cultuurproef. Krijg inzicht in de cultuur van uw organisatie Cultuurproef Krijg inzicht in de cultuur van uw organisatie De cultuurproef Met de Cultuurproef kunt u de cultuur van uw organisatie in kaart brengen. Via een vragenlijst en een cultuurmodel onderzoekt

Nadere informatie

De ICOON-methode voor de zorg- en welzijnssector!

De ICOON-methode voor de zorg- en welzijnssector! De ICOON-methode voor de zorg- en welzijnssector! Wilt u in kaart brengen over welke vaardigheden en competenties medewerkers moeten beschikken? Wilt u een visitekaartje voor uw beroep in de zorg - en

Nadere informatie

Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen. Korte versie

Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen. Korte versie Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen Korte versie Colofon Titel Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen Auteur Christel Kuijpers en

Nadere informatie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl QueZ Vragen naar zelfregie Colofon Auteurs: Cora Brink, Anouk Poll en Petra van Leeuwen Met dank aan: Oda Berkhout (Beweging 3.0), Ieke Bron en Tineke van Dijk

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage stagebieders Maatschappelijke stage Informatie voor stagebieders Vanaf 2011-2012 zoeken zo n 195.000 leerlingen per jaar een leuke, leerzame en zinvolle stageplaats Wat is dat eigenlijk, de maatschappelijke

Nadere informatie

Participatiewiel: een andere manier van kijken

Participatiewiel: een andere manier van kijken Participatiewiel: een andere manier van kijken Ideeën voor gebruik door activeerders en hun cliënten Participatiewiel: samenhang in beeld WWB Schuldhulpverlening Wajong / WIA / WW / WIJ AWBZ en zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders

Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders Rondom: Hoe werk je samen aan een goed begeleide stage? Checklist Afspraken met elkaar maken voor scholen en stagebieders Deze checklist is voor scholen en (potentiële) stagebieders die elkaar beter willen

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers Wmo-werkplaats Twente Scholingshandleiding voor cursist en trainer Samenwerken met vrijwilligers De vrijwilliger als vanzelfsprekende partner in zorg en welzijnswerk juli 2011 Saxion. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken x Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Maatschappelijke stage 2012-2015

Maatschappelijke stage 2012-2015 2012-2015 goed voor elkaar concept 6 oktober 2011 1 Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Samengesteld door Yvet Arts conceptversie 6 oktober 2011 concept 6 oktober 2011 2 Inhoud SAMENVATTING... 4

Nadere informatie

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Werkt buurtbemiddeling nu eigenlijk echt? Welke resultaten zijn hiervan bekend? En wat weten we bijvoorbeeld

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar!

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar! Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011 Aanpakken Maar! INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. RONDETAFELGESPREKKEN 2.1 Algemene uitkomsten van de rondetafelgesprekken 2.2 Aanbevelingen professor Meijs

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage scholen Maatschappelijke stage Informatie voor scholen Leerlingen midden in de maatschappij dankzij maatschappelijke stage Via de maatschappelijke stage maken jongeren tijdens hun middelbare schooltijd

Nadere informatie

Stappenplan en checklist convenant / samenwerkingovereenkomst

Stappenplan en checklist convenant / samenwerkingovereenkomst Stappenplan en checklist convenant / samenwerkingovereenkomst Met dit stappenplan en deze checklist legt u de basis voor een samenwerkingsovereenkomst tussen alle samenwerkingspartners in uw regio. Wat

Nadere informatie

Geef inhoud aan gemeentelijk beleid

Geef inhoud aan gemeentelijk beleid Geef inhoud aan gemeentelijk beleid met kennis, advies en trainingen van MOVISIE Decentralisatie van de jeugdzorg, de overheveling van de functie- begeleiding uit de AWBZ, de komst van de Wet Werken naar

Nadere informatie

KrachtMeting Movisie. StuurKracht

KrachtMeting Movisie. StuurKracht KrachtMeting Movisie Zet per stelling een kruisje bij het antwoord dat het meest op uw organisatie van toepassing is. Tel per krachtenveld de uitslag op en kijk wat de uitslag betekent! Tel vervolgens

Nadere informatie

WMO-beleidsnotitie van het Land van Cuijk participatie en vrijwilligers

WMO-beleidsnotitie van het Land van Cuijk participatie en vrijwilligers WMO-beleidsnotitie van het Land van Cuijk participatie en vrijwilligers 05.12.2011 In de WMO-beleidsnotitie van Land van Cuijk is het volgende in hoofdstuk 6 opgenomen: 6.3.2 Vrijwilligers in de zorg Voor

Nadere informatie

Gouden Maatschappelijke Stage Tips. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 1

Gouden Maatschappelijke Stage Tips. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 1 Gouden Maatschappelijke Stage Tips Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 1 Voorwoord Jongeren die vanaf schooljaar 2011-2012 instromen in het voortgezet onderwijs lopen tijdens hun middelbareschoolperiode

Nadere informatie

Preventief jeugdbeleid Typetest Onder welk type valt uw gemeente?

Preventief jeugdbeleid Typetest Onder welk type valt uw gemeente? Preventief jeugdbeleid Typetest Onder welk type valt uw gemeente? Dienstverlening Jeugd en Onderwijs Vooraf Hoe kijkt uw gemeente aan tegen preventief jeugdbeleid? En welke rol speelt uw gemeente in het

Nadere informatie

Wat vinden vrijwilligersprojecten van de samenwerking

Wat vinden vrijwilligersprojecten van de samenwerking Wat vinden vrijwilligersprojecten van de samenwerking met gemeenten? Resultaten peiling onder inschrijvingen Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2015 en 2016. De Meer dan Handen vrijwilligersprijzen zijn

Nadere informatie

Leefgebiedenwijzer. Versterken van eigen kracht van cliënten

Leefgebiedenwijzer. Versterken van eigen kracht van cliënten Leefgebiedenwijzer Versterken van eigen kracht van cliënten Colofon Auteurs: Petra van Leeuwen-den Dekker en Anouk Poll Vormgeving: Ontwerpburo suggestie & illusie Drukwerk: True Colours Bestellen: www.movisie.nl

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

2-meting gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid. Herhalingsonderzoek stand van zaken vrijwilligerswerkbeleid

2-meting gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid. Herhalingsonderzoek stand van zaken vrijwilligerswerkbeleid 2-meting gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid Herhalingsonderzoek stand van zaken vrijwilligerswerkbeleid Auteur: Marieke Ploegmakers, Michaëla Merkus en Matthijs Terpstra Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Kadernota. Meedoen. Midden-Drenthe

Kadernota. Meedoen. Midden-Drenthe Kadernota Meedoen In Midden-Drenthe Aansluiting met de samenleving Miriam Smid-Mos Afdeling Samenlevingszaken Gemeente Midden-Drenthe Oktober 2008 1 INHOUDSOPGAVE 2 Inleiding 3 1. Landelijk beleid en de

Nadere informatie

Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen

Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen De ondergetekenden (hierna te noemen: partijen): Gemeenten Gemeente Nieuwegein Gemeente IJsselstein (Pulse) Stichting

Nadere informatie

Evaluatie-instrument Werkend leren door vluchtelingen VRIJWILLIGERSWERK, (TAAL)STAGES EN WERKERVARINGSPLAATSEN ALS OPSTAP NAAR WERK

Evaluatie-instrument Werkend leren door vluchtelingen VRIJWILLIGERSWERK, (TAAL)STAGES EN WERKERVARINGSPLAATSEN ALS OPSTAP NAAR WERK AUTEURS MARIJKE BOOIJINK MONIQUE STAVENUITER IKRAM TAOUANZA DECEMBER 2017 VRIJWILLIGERSWERK, (TAAL)STAGES EN WERKERVARINGSPLAATSEN ALS OPSTAP NAAR WERK Evaluatie-instrument Werkend leren door vluchtelingen

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Inhoud 1. Inleiding 2 De Wmo-werkplaats 2 Schets van de context 2 Ontwikkelde producten 3 2. Doel onderzoek

Nadere informatie

KrachtMeting. Lokale vrijwilligersorganisaties

KrachtMeting. Lokale vrijwilligersorganisaties KrachtMeting Lokale vrijwilligersorganisaties KrachtMeting Lokale vrijwilligersorganisaties Auteur(s) Datum MOVISIE MOVISIE mmv CMO Spectrum Gelderland Utrecht, 10 februari 2011 MOVISIE Kennis en advies

Nadere informatie

Professionaliteit verankerd. Kwaliteit van de professional in de schijnwerpers

Professionaliteit verankerd. Kwaliteit van de professional in de schijnwerpers Professionaliteit verankerd Kwaliteit van de professional in de schijnwerpers Kwaliteit van de professional leidt tot kwaliteit in meedoen Professionaliteit verankerd Kwaliteit van de professional in de

Nadere informatie

Wat is het doel van een convenant?

Wat is het doel van een convenant? Met dit stappenplan en deze checklist legt u de basis voor een samenwerkingsovereenkomst tussen alle samenwerkingspartners in uw regio. Wat is het doel van een convenant? Een convenant is een overeenkomst

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015 Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief De stand van zaken medio 2015 AVI-toolkit 22 April 2015 Inhoudsopgave Onafhankelijke cliëntondersteuning... 3 1. Het belang van onafhankelijke

Nadere informatie

Ratificatie VN-verdrag 2006a

Ratificatie VN-verdrag 2006a Ratificatie VN-verdrag 2006a Op 13 december 2006 hebben de Verenigde Naties het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap aangenomen. Op 30 maart 2007 ondertekende Nederland dit Verdrag.

Nadere informatie

Uitgangspunten vrijwilligersbeleid Papendrecht

Uitgangspunten vrijwilligersbeleid Papendrecht Uitgangspunten vrijwilligersbeleid Papendrecht De gemeente bepaalt de visie en het beleid op vrijwilligerswerk gericht op de lokale vraag. Binnen de Wmo (prestatieveld vier) zijn gemeenten verplicht de

Nadere informatie

In je kracht. Spelhandleiding

In je kracht. Spelhandleiding In je kracht Spelhandleiding Inhoud Introductie 3 1. Kennismakingsspel 4 2. Inspiratiespel 7 3. Kwaliteitenspel 11 Colofon De aanpak EVA (Educatie voor Vrouwen met Ambitie) is een verdieping op het ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Welzijnsdiensten in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel Welzijn MensenWerk ondersteunt groepen bewoners en organiseert activiteiten

Nadere informatie

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 001/2009 9 december 2008 STZ/jos 08/202871 Beantwoording vragen van de heer C.J. Pen en mevrouw M.J.M. Keesstra- Tiggelman inzake maatschappelijke

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Drijfveren Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Drijfveren (QDI) 2 Wat motiveert jou? Wat geeft jou energie? Waardoor laat jij

Nadere informatie

Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege

Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege.. Samen ontdekken waar je goed in bent Inhoud: 1. Wat wordt verstaan onder maatschappelijke stage? 2. De doelstelling van het Elzendaalcollege

Nadere informatie

TRAJECTZORG OP ZOEK NAAR HET GEWONE LEVEN

TRAJECTZORG OP ZOEK NAAR HET GEWONE LEVEN TRAJECTZORG OP ZOEK NAAR HET GEWONE LEVEN Aanleiding In de regio Utrecht zijn zes zorgorganisaties in 2013 gestart met Trajectzorg. Idee achter deze nieuwe werkwijze is dat de zorg aan jongeren verbeterd

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Maatschappelijke Stage Wim Krijbolder / Miriam Hendrikx Versienummer 1.0 Status document (concept, voorstel, Vastgesteld

Nadere informatie

Geraadpleegd

Geraadpleegd VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel.nr. : 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13 november 2013 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn Colofon De Praktijkschool Apeldoorn bezoekadres Fabianusstraat 2, Apeldoorn postadres Postbus

Nadere informatie

Maatschappelijke stages en jongerenwerk: een geweldige. combinatie!

Maatschappelijke stages en jongerenwerk: een geweldige. combinatie! Maatschappelijke stages en jongerenwerk: een geweldige combinatie! Activiteiten organiseren in het jongerencentrum, een multicultureel jongerenfeest bedenken voor de wijk, of het jongerencentrum opknappen.

Nadere informatie

Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Haarlemmermeer

Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Haarlemmermeer Convenant Maatschappelijke Stage Gemeente Haarlemmermeer Partijen: Gemeente: Gemeente Haarlemmermeer, vertegenwoordigd door Steffe Bak, portefeuillehouder Welzijn. Voortgezet onderwijs: Haarlemmermeer

Nadere informatie

TRILL Programma van eisen VWC

TRILL Programma van eisen VWC TRILL Programma van eisen VWC Inleiding TRILL is een methodiek die de verantwoordelijkheden en de te leveren prestaties van betrokken partijen in kaart brengt. Zo moet de ambtenaar de beleidsdoelstellingen

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING 2015-2018 INLEIDING Dit document geeft kaders bij de actieplannen vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning. Het

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2020 Beste lezer, Wij presenteren hier het Beleidsplan 2016-2020. Dit beleidsplan is tot stand gekomen na consultatie van onze lid organisaties, medewerkers, vrijwilligers, Raad van Advies

Nadere informatie

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 5 4. Organisatie 6 5. Financiën 7 Pagina 2 van!syntaxisfout,! 1. Inleiding In dit beleidsplan kunt u meer

Nadere informatie

Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage scholen Maatschappelijke stage Informatie voor scholen Leerlingen midden in de maatschappij dankzij maatschappelijke stage Via de maatschappelijke stage maken jongeren tijdens hun middelbare schooltijd

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Kantelen naar vrijwilligers Gemeente Oostzaan 22-12-2011 Joost Nellen, JongeHonden Anne Vrieze, WWZ Consultancy Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1.

Nadere informatie

Projectp. rojectplan. Bemiddeling. eling- en ondersteuningsstructuur Maatschappelijke. Stages voor Nie. ieuwegein, IJsselstein en Vianen

Projectp. rojectplan. Bemiddeling. eling- en ondersteuningsstructuur Maatschappelijke. Stages voor Nie. ieuwegein, IJsselstein en Vianen Projectp rojectplan Bemiddeling eling- en ondersteuningsstructuur Maatschappelijke Stages voor Nie ieuwegein, IJsselstein en Vianen 2016 Versie februari 2015 MOvactor Annemieke van Lieshout Projectleider

Nadere informatie

Kaderstellende Notitie

Kaderstellende Notitie Kaderstellende Notitie Onderwerp Kaderstellende notitie Maatschappelijke Stages, onderdeel van de programmalijn Perspectiefrijk Brabant. Samenvatting In het bestuursakkoord Vertrouwen in Brabant heeft

Nadere informatie

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan?

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan? HET PROJECTPLAN a) Wat is een projectplan? Vrijwel elk nieuw initiatief krijgt de vorm van een project. In het begin zijn het wellicht vooral uw visie, ideeën en enthousiasme die ervoor zorgen dat de start

Nadere informatie

Stichting Present de Bevelanden

Stichting Present de Bevelanden Jaarplan 2017 Stichting Present de Bevelanden MISSIE Stichting Present de Bevelanden wil de makelaar zijn die groepen mensen die best eens een keer wat voor een ander willen doen, verbindt aan hen die

Nadere informatie

Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar!

Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar! Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar! Waarom Goed voor Elkaar? In de Wmo (Wet Maatschappelijke Ontwikkeling) is in prestatieveld 4 vastgelegd dat u als gemeente verantwoordelijk bent voor de ondersteuning

Nadere informatie

Verzilver de inzet van jongeren! Een werkboek over het effect van jongeren op organisaties

Verzilver de inzet van jongeren! Een werkboek over het effect van jongeren op organisaties Verzilver de inzet van jongeren! Een werkboek over het effect van jongeren op organisaties Auteurs: Charlotte Hanzon, Hanneke Mateman, Annette van den Bosch Eindredactie: afdeling Communicatie, MOVISIE

Nadere informatie

Visie op vrijwilligersbeleid/vrijwillige inzet en de maatschappelijke stage

Visie op vrijwilligersbeleid/vrijwillige inzet en de maatschappelijke stage Visie op vrijwilligersbeleid/vrijwillige inzet en de maatschappelijke stage Samengesteld door : M. van den Berge (Geertruidenberg), J. van den Hoogen (Drimmelen), B. Koolstra (Woudrichem), A. Piggen (Aalburg),

Nadere informatie

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Gepubliceerd op Movisie (https://www.movisie.nl) Home > kennisdossiers > Participatie en activering > Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Stellingenspel actief in de participatiesamenleving

Stellingenspel actief in de participatiesamenleving Stellingenspel actief in de participatiesamenleving Werkvorm Groepsgesprek in minimaal 3 groepen Doelgroep Bestuur, leden en vrijwilligers van een vrijwilligersorganisatie Doel Samen bepalen welke activiteiten

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt!

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Emma s Hof Den Haag Aanvraag indienen Op de website www.fonds1818.nl kunt u het digitale aanvraagformulier invullen. Of u stuurt een uitgewerkt projectplan

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

1-meting gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid. Een herhalingsonderzoek naar de stand van zaken van het actuele vrijwilligerswerkbeleid

1-meting gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid. Een herhalingsonderzoek naar de stand van zaken van het actuele vrijwilligerswerkbeleid 1-meting gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid Een herhalingsonderzoek naar de stand van zaken van het actuele vrijwilligerswerkbeleid 1-meting gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid Een herhalingsonderzoek

Nadere informatie

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 1. Aanleiding voor het evaluatiekader Zoals overeengekomen in de bestuurlijke afspraak die ten grondslag ligt aan de regeling Cultuureducatie

Nadere informatie

2010D02442. Lijst van vragen totaal

2010D02442. Lijst van vragen totaal 2010D02442 Lijst van vragen totaal 1 In hoeverre heeft de staatssecretaris jongerenorganisaties betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van haar beleid? 2 Welke verband ligt er tussen de brief over

Nadere informatie

Handboek Maatschappelijke Stages in de sport voor gymnastiekverenigingen IT S YOUR TURN!

Handboek Maatschappelijke Stages in de sport voor gymnastiekverenigingen IT S YOUR TURN! Handboek Maatschappelijke Stages in de sport voor gymnastiekverenigingen IT S YOUR TURN! Handboek Maatschappelijke Stages in de sport voor gymnastiekverenigingen Voorwoord Het handboek Maatschappelijke

Nadere informatie

Evaluatie. De MaS. Start jaar 2008/2009 tot en met 2012

Evaluatie. De MaS. Start jaar 2008/2009 tot en met 2012 Evaluatie De MaS Start jaar 2008/2009 tot en met 2012 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina Inleiding 3 1. Maatschappelijke stage (MaS) 4 1.1. Te bereiken resultaat 4 1.2 Taak van de gemeente op het gebied van

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid in de Wmo

Kwaliteitsbeleid in de Wmo Kwaliteitsbeleid in de Wmo vijf redenen om nu aan de slag te gaan! Concrete outcome, gedragen indicatoren Aanpak voor gemeenten Gemeenten willen resultaten boeken als het gaat om het versterken van eigen

Nadere informatie

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs SAMENVATTING Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs Advies over hoe LOB na 5 jaar Stimulering LOB verder moet. Utrecht, 1 december 2014 ACHTERGROND Van studie kiezen naar loopbaan

Nadere informatie

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Lees het volledige stappenplan voor alle informatie en tips over het monitoren en evalueren van het beleid rondom de inzet van buurtsportcoaches of raadpleeg

Nadere informatie

Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur

Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur Griffie Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur Datum commissievergadering : 22 februari 2008 DIS-stuknummer : 1366648 Behandelend ambtenaar : S. Uijlenbroek Directie/afdeling : SCO/Programma Jeugd Nummer commissiestuk

Nadere informatie

1. Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet delen wij u het volgende mede.

1. Met toepassing van artikel 169, tweede lid, van de Gemeentewet delen wij u het volgende mede. ^^^H Datum - 3 JULI 2008 Nr. Van Aan Kopie aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Contactpersoon: Theeuw Ambagts Email: M.A.A.M.Ambagts@bergenopzoom.nl Tel: 0164-277305 Onderwerp Maatschappelijke

Nadere informatie

S A M E N V A T T I N G

S A M E N V A T T I N G 5 6 Samenvatting Aanleiding rapport In dit rapport geeft het SER-Jongerenpanel zijn visie op het onderwerp maatschappelijke stage. Het Jongerenpanel is in het voorjaar van 2007 door het dagelijks bestuur

Nadere informatie