Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden BESLUITEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden BESLUITEN"

Transcriptie

1 B&W-nr.: d.d Onderwerp Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie EGTV 1) In te stemmen met een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden, gedurende een jaar en; 2) dit besluit ter kennisname naar de Raad te zenden. Samenvatting De gemeente Leiden wil een proef doen met het online peilen van de mening van burgers, door middel van het instellen van een digitaal burgerpanel. De proef duurt een jaar. Een digitaal burgerpanel is een groep burgers, die het College van B&W, de Raad of een dienst via een online burgerpeiling kan adviseren over uiteenlopende onderwerpen. Het raadplegen van een digitaal burgerpanel sluit aan bij het gemeentelijk beleid om burgerparticipatie te vergroten.

2 RAADSAANBIEDINGSFORMULIER Raad REG.NR: Voorstel van : Joost Uding B&W Telefoon : 5054 Portefeuillehouder(s : EGTV ) j.uding@leiden.nl Datum B&W : Titel: Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden Voorstel: 1. dit collegebesluit wordt u ter kennisname aangeboden Korte inhoud document: Een proef van een jaar met het online peilen van de mening van burgers met een digitaal burgerpanel. Dit is een groep burgers (aselecte steekproef uit de gemeentelijke basisadministratie), die het College van B&W, de Raad of een dienst via een online burgerpeiling snel en goedkoop kan adviseren over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast is een burgerpanel in te zetten om de verwachtingen over te voeren beleid te toetsen aan de opvattingen en ervaringen van het burgerpanel. Het raadplegen van een digitaal burgerpanel sluit aan bij het gemeentelijk beleid om burgerparticipatie te vergroten. Een peiling is snel uit te voeren en relatief goedkoop. Soort onderwerp: (I/M/B) Ter kennisname Deadline behandeling raad Financiële consequenties De proef met een digitaal burgerpanel kost circa ,-. Dit komt neer op een bedrag van 2500,- per peiling, als er wordt uitgegaan van minimaal zes peilingen per jaar. De dienst die de peiling wil laten uitvoeren, betaalt het bedrag per peiling. Het communicatiebureau en BOA berekenen hun arbeidskosten voor de duur van de proef niet door aan de aanvrager van de peiling. Commissie: (naam commissie) d.d. (datum commissie) Gemeenteraad d.d. (datum raad) Griffie: par. d.d. Naam: Tst 516 adres:

3 Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden Aanleiding Het communicatiebureau doet, in samenwerking met BOA, een voorstel om binnen de gemeente Leiden faciliteiten te treffen voor een proef met het online peilen van de mening van burgers, middels een digitaal burgerpanel. Het raadplegen van een digitaal burgerpanel sluit aan bij het gemeentelijk beleid om burgerparticipatie te vergroten. Er zijn signalen dat ook andere diensten en afdelingen behoefte hebben aan een dergelijke onderzoeksmogelijkheid. Leiden heeft de ambitie om door goed contact met doelgroepen te bevorderen dat de gemeente haar doelen bereikt (bron: nota Communicatiebeleid, november 2001) en haar dienstverlening te verbeteren (bron: Op weg naar een professioneel digitaal stadhuis Leiden, september 2001). Duur van de proef De proef met het burgerpanel duurt één jaar. Tijdens en na deze proefperiode evalueert het communicatiebureau van de gemeente samen met BOA het digitale burgerpanel, en brengt het advies uit over verlenging van dit project. Criteria hierbij zijn: 1. Het aantal verzoeken dat wordt ingediend 2. Het verloop van deelnemers aan het panel 3. De respons van het panel 4. De bruikbaarheid van de resultaten Wat is een digitaal burgerpanel? Een digitaal burgerpanel is een groep burgers die het College van B&W, de Raad of een dienst via een online burgerpeiling snel en goedkoop kan adviseren over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast is een burgerpanel in te zetten om de verwachtingen over te voeren beleid te toetsen aan de opvattingen en ervaringen van het burgerpanel. De proef met het digitale burgerpanel begint met een groep van 500 deelnemers, die representatief zijn voor de Leidse bevolking. Dit maakt het mogelijk om in veel gevallen een goed gefundeerde uitspraak te doen voor de stad Leiden. Uitgaande van een respons van 80% kan er onderscheid gemaakt worden tussen bijvoorbeeld mannen en vrouwen, of bepaalde leeftijdsgroepen. Het is met deze grootte niet mogelijk om b.v. uitspraken per district te doen. Daarvoor is een groter aantal nodig. Panelleden kunnen voor een jaar deelnemen. Indien zij voortijdig uitvallen wordt het panel aangevuld met personen met dezelfde kenmerken. Waarom een digitaal burgerpanel voor Leiden? Kenmerken en functies: Een digitaal burgerpanel heeft de volgende kenmerken en functies: Het panel is digitaal, en bestaat uit een vaste groep mensen die gedurende een jaar hiervan deel kunnen uitmaken; Het burgerpanel heeft een adviesfunctie. Het kan duidelijk maken in hoeverre er draagvlak is voor lokaal gevoerd of te voeren beleid;

4 Het burgerpanel kan duidelijk maken hoe er onder de Leidse bevolking wordt gedacht over maatschappelijke kwesties; Het burgerpanel is, door de manier waarop het wordt samengesteld, namelijk door een aselecte steekproef uit de gemeentelijke basisadministratie, onafhankelijk en representatief op een groot aantal bevolkingskenmerken; Het burgerpanel vergroot de betrokkenheid en participatie van burgers bij de gemeente; De resultaten van een peiling bij het digitaal burgerpanel dienen als input voor communicatieplannen en beleid. Zo kan de gemeente eenvoudig inspelen op de actualiteit. Hoe werkt een digitaal burgerpanel? De deelnemer ontvangt per e mail een uitnodiging om aan de online peiling mee te doen, middels het invullen van een vragenlijst. De vragenlijst bevindt zich op een speciaal voor de gemeente Leiden ingerichte website (via een link op De deelnemer kan hier gedurende een vooraf bepaalde periode, bijvoorbeeld een week, de vragenlijst invullen. Na afloop van deze week worden de resultaten aan de afdeling BOA toegezonden, die deze op haar beurt doorgeeft aan de dienst die de peiling heeft aangevraagd. Voordelen ten opzichte van andere vormen van burgerparticipatie: Een peiling middels een digitaal burgerpanel is zeer snel uit te voeren; Het peilen middels een digitaal burgerpanel is relatief goedkoop; De resultaten van een peiling kunnen snel verwerkt worden; Het is mogelijk om veel verschillende soorten vragen te stellen; Ondersteuning door beeldmateriaal of andere media is mogelijk; Het panel is meerdere malen per jaar in te zetten. Ook voor de burger heeft een digitaal burgerpanel voordelen boven andere manieren van burgerparticipatie. Het deelnemen aan dit panel vergroot de betrokkenheid van burgers bij het gemeentelijk beleid. Daarnaast is het online beantwoorden van vragen prettig, omdat het direct en eenvoudig is. Door de aard van het medium is het ook mogelijk om meerdere soorten vraagtechnieken te gebruiken. Dit heeft vooral het gewenste effect dat de respondent meer tijd heeft om open vragen te beantwoorden. Daarnaast is inzet van bijvoorbeeld beeldmateriaal mogelijk, om onderwerpen te verduidelijken, en de peiling een aantrekkelijk uiterlijk te geven. Nadelen ten opzichte van andere vormen van burgerparticipatie: Niet alle soorten vragen lenen zich voor online ondervraging, bijvoorbeeld vragen waarbij je een spontaan antwoord wilt; Als je de bekendheid van iets wil monitoren, dan gaan mensen, na de eerste keer dat het hen gevraagd wordt, op datgene letten. Daarom moet de samenstelling van het panel na verloop van tijd veranderd worden; Een vragenlijst mag niet te ingewikkeld zijn, anders bestaat het risico dat mensen deze niet helemaal invullen. Welke onderwerpen? Enkele fictieve voorbeelden van onderwerpen die zich lenen voor online bevraging: RijnGouweLijn welke voorzieningen bij halteplaatsen?

5 Effectiviteit communicatiebeleid heeft mijn campagne effect? Cultureel aanbod inventarisatie meningen voor cultuurnota Het communicatiebureau kan het College, de Raad of de dienst die een vragenlijst wil opstellen adviseren over de vorm en aard van de vragen. Vragen die zich bij uitstek lenen voor een digitaal burgerpanel zijn: Vragen waarbij je snel antwoord wilt; Vragen waarbij je suggesties van de burgers wilt; Vragen waarbij je beeldmateriaal nodig hebt om een vraag te verduidelijken; Vragen waarbij bijvoorbeeld een website of een krant moet worden bekeken. Organisatie Het verdient de voorkeur om de logistieke afhandeling van het samenstellen, benaderen, peilen en beheren van het burgerpanel uit handen te geven aan een extern bureau dat gespecialiseerd is in online onderzoek en panelmanagement. Het 'eigendom' van het panel is in handen van de gemeente. Het externe bureau mag het panel niet gebruiken voor andere doeleinden. De dienst die een peiling uit wil laten voeren, meldt zich bij het communicatiebureau. Het communicatiebureau adviseert de dienst, na overleg met BOA, over de geschiktheid van de onderzoeksvraag voor een digitale burgerpeiling. Hiervoor worden enkele overzichtelijke spelregels opgesteld, aangezien niet elke vraag even geschikt is voor een digitale burgerpeiling. Het externe bureau voert de peiling uit. BOA ontvangt van dit bureau de resultaten van een burgerpeiling, analyseert deze, en verwerkt de resultaten tot een rapportage. Kosten en financiering Een burgerpeiling kan worden gefinancierd door de dienst (of het College van B&W, of de Raad) die de peiling wil laten uitvoeren. De totale kosten van een peiling bestaan uit twee componenten, namelijk de variabele kosten (kosten van de peiling zelf), en 1/6 e deel van de opstartkosten. Bij onderstaande raming is ervan uitgegaan dat arbeidsuren door het Communicatiebureau en BOA tijdens het proefjaar niet worden doorberekend. De arbeidsuren tijdens het eerste jaar zullen voor zowel BOA als het communicatiebureau circa 100 uur bedragen. Tevens is ervan uitgegaan dat de gemeente zes maal per jaar gebruik maakt van een peiling. Bij minder peilingen stijgt de prijs per peiling, en bij meer peilingen daalt de prijs per peiling. Totaal Per peiling* Opstartkosten (extern) Opstartkosten (intern) Variabele kosten (extern) Variabele kosten (intern) TOTAAL alle kosten excl BTW

6 * uitgaande van 6 peilingen per jaar Referenties Enkele gemeenten die al met een burgerpanel werken: Amsterdam, Haarlemmermeer, Enschede, Eindhoven, Breda, Arnhem, Delft, Nijmegen en Groningen.

B&W-nr.: d.d

B&W-nr.: d.d B&W-nr.: 05.1527 d.d. 20-12-2005 Onderwerp Erratum op raadsvoorstel en concept raadsbesluit: Tweede Bestuursovereenkomst RijnGouweLijn-Oost (concept Versie 0.12 d.d. 16 november 2005), regelende de afspraken

Nadere informatie

E-Health en de huisarts. Digitaal Stadspanel Rotterdam. Achtergrond. Methode. Contact met de huisarts

E-Health en de huisarts. Digitaal Stadspanel Rotterdam. Achtergrond. Methode. Contact met de huisarts E-Health en de huisarts Digitaal Stadspanel Rotterdam Achtergrond Een taak van de gemeente is het bevorderen van de gezondheid van haar inwoners. In haar nota Publieke Gezondheid 2016-2020 Rotterdam Vitale

Nadere informatie

Glazen Huis peiling Leids JongerenPanel. Colofon. Serie Statistiek 2011 / 08

Glazen Huis peiling Leids JongerenPanel. Colofon. Serie Statistiek 2011 / 08 Glazen Huis 2011 peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 08 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

Voor een nadere toelichting wordt u verwezen naar het bijgevoegde voorstel van het bestuur van IZA Nederland en de aanbeveling van het CvA.

Voor een nadere toelichting wordt u verwezen naar het bijgevoegde voorstel van het bestuur van IZA Nederland en de aanbeveling van het CvA. 2005. Nr. : 05.0100. Dnst. : CS Opheffing IZA-regeling. Leiden, 20 september 2005. De (politieke) besluitvorming omtrent het nieuwe zorgstelsel, inclusief de nieuwe Zorgverzekeringswet, is inmiddels zo

Nadere informatie

Wij stellen uw Raad voor het hierna in ontwerp afgedrukte besluit te nemen.

Wij stellen uw Raad voor het hierna in ontwerp afgedrukte besluit te nemen. Nr. : 05.0158. Dnst. : BOWO Instellen "voorziening Bls-gelden". Leiden, 6 december 2005. 2005. Op 23 december 2004 hebben het Rijk, het Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland en de gemeente Leiden het Convenant

Nadere informatie

Gemeente Alphen-Chaam

Gemeente Alphen-Chaam Gemeente Alphen-Chaam Wmo-klanttevredenheidsonderzoek over 2014 23 oktober 2015 DATUM 23 oktober 2015 TITEL Wmo-klanttevredenheidsonderzoek over 2014 ONDERTITEL OPDRACHTGEVER AUTEUR(S) Gemeente Alphen-Chaam

Nadere informatie

Peiling over Europa en EDIC

Peiling over Europa en EDIC Peiling over Europa en EDIC Peiling over Europa en EDIC Datum: september 2013 Colofon Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek contactpersoon: Ad Manders tel.: (024) 329 98 89 emailadres: onderzoek.statistiek@nijmegen.nl

Nadere informatie

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d

BESLUITEN. B&W-nr.: d.d B&W-nr.: 05.0359 d.d. 15-03-2005 Onderwerp Intentieverklaring ten behoeve van moskeerealisatie op/nabij de dr. van Voorthuijsenlocatie, aan de Willem de Zwijgerlaan BESLUITEN Behoudens advies van de commissie

Nadere informatie

Burgerpeiling Langedijk. Gemeente Langedijk Maart 2012

Burgerpeiling Langedijk. Gemeente Langedijk Maart 2012 Gemeente Langedijk Maart 2012 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2012-1827 Datum : Maart 2012 Opdrachtgever : Gemeente

Nadere informatie

Rapportage Biebpanel. Tarieven en leenvoorwaarden

Rapportage Biebpanel. Tarieven en leenvoorwaarden Tarieven en leenvoorwaarden Rapportage Biebpanel Dit document bevat een compacte rapportage van het in maart 2014 gehouden Biebpanel-onderzoek naar de toekomst van de Bibliotheek. 15 augustus 2014 Biebpanel:

Nadere informatie

RAPPORT BURGERPANEL BUSSUM PEILING 1 2013 DE GEMEENTELIJKE WEBSITE WWW.BUSSUM.NL. GEMEENTE BUSSUM Januari 2013

RAPPORT BURGERPANEL BUSSUM PEILING 1 2013 DE GEMEENTELIJKE WEBSITE WWW.BUSSUM.NL. GEMEENTE BUSSUM Januari 2013 RAPPORT BURGERPANEL BUSSUM PEILING 1 2013 DE GEMEENTELIJKE WEBSITE WWW.BUSSUM.NL GEMEENTE BUSSUM Januari 2013 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Noorderweg 2 1221 AA Bussum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

OMNIBUSONDERZOEK. Omnibusonderzoek Interne Cultuurcoördinatoren Basisonderwijs 2015

OMNIBUSONDERZOEK. Omnibusonderzoek Interne Cultuurcoördinatoren Basisonderwijs 2015 OMNIBUSONDERZOEK Omnibusonderzoek Interne Cultuurcoördinatoren Basisonderwijs 2015 DUO Onderwijsonderzoek verricht april 2015 een omnibusonderzoek onder interne cultuurcoördinatoren werkzaam in het basisonderwijs.

Nadere informatie

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout 0-meting burgerparticipatie en communicatie De gemeente Noordwijkerhout heeft een nieuw communicatiebeleidsplan dat uitgaat van meer omgevingsbewust werken

Nadere informatie

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015 Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot Januari 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Resultaten... 4 2.1 Onderzoeksverantwoording... 4 2.2 Hoe tevreden

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Evaluatie deelname burgerpanel November 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015 / 164 Datum November 2015

Nadere informatie

BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING WEBSITE

BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING WEBSITE BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING 1 2016 WEBSITE Gemeente Wijdemeren Juni/juli 2016 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 4 2015 DIENSTVERLENING

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 4 2015 DIENSTVERLENING BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 4 2015 DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Oktober 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn

Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn De toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn bevat vier praktische instrumenten om samen met cliënten te werken aan verbetering of vernieuwing van diensten

Nadere informatie

Burgerpanel Leidse Regio - peiling februari 2017

Burgerpanel Leidse Regio - peiling februari 2017 Burgerpanel Leidse Regio - peiling februari 2017 Regionaal panel ten behoeve van de Toekomstvisie Leidse regio 2027 Wat is de beste vorm om bestuurlijk samen te werken om de Leidse regio toekomstbestendig

Nadere informatie

PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM

PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM ACHTERGROND EN OPZET De gemeente Ede wil Ede Centrum nieuw leven inblazen en heeft ervoor gekozen om de ontwikkeling van het centrumgebied een speerpunt te maken van

Nadere informatie

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen?

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Marjolein Kolstein Juli 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Samenvatting 2 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek

Nadere informatie

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3 Rapportage Burgerpanel meting 3: Juni 2013 In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Horst aan de Maas Dhr. F. Geurts Utrecht, juli 2013 DUO Market Research drs. Aart van Grootheest drs. Marjan den Ouden

Nadere informatie

Clear Channel Hillenaar Informatie media 2015 Studi s. Titel hoofdstuk Subtitel hoofdstuk. Xxxx Xxx \ Studi s

Clear Channel Hillenaar Informatie media 2015 Studi s. Titel hoofdstuk Subtitel hoofdstuk. Xxxx Xxx \ Studi s Titel hoofdstuk Subtitel hoofdstuk 71 Xxxx Xxx \ Dagbereik 60% Studentenmedium met impact Midden in de doelgroep Studenten 17-25 jaar Universiteiten Hogescholen Hét jongerenmedium Locaties Locaties Locaties

Nadere informatie

RAPPORT BURGERPANEL EEMNES PEILING 1 2012 DE ROTONDE & DE GEMEENTELIJKE WEBSITE GEMEENTE EEMNES JULI/AUGUSTUS 2012

RAPPORT BURGERPANEL EEMNES PEILING 1 2012 DE ROTONDE & DE GEMEENTELIJKE WEBSITE GEMEENTE EEMNES JULI/AUGUSTUS 2012 RAPPORT BURGERPANEL EEMNES PEILING 1 2012 DE ROTONDE & DE GEMEENTELIJKE WEBSITE GEMEENTE EEMNES JULI/AUGUSTUS 2012 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Noorderweg 2 1221 AA Hilversum Tel: (035) 623 27 89

Nadere informatie

BESLUITEN. B&W-nr.: 05.0270 d.d. 08-03-2005. Vaststelling beleidsregel Sociaal-medische indicatie kinderopvang.

BESLUITEN. B&W-nr.: 05.0270 d.d. 08-03-2005. Vaststelling beleidsregel Sociaal-medische indicatie kinderopvang. B&W-nr.: 05.0270 d.d. 08-03-2005 Onderwerp Vaststelling beleidsregel Sociaal-medische indicatie kinderopvang. BESLUITEN Behoudens advies van de commissie WOWZ 1. Ter uitvoering van het beleid Sociaal-medische

Nadere informatie

Verkeersmaatregel Zuidhoven. BESLUITEN

Verkeersmaatregel Zuidhoven. BESLUITEN Behoudens advies van de commissie VOCS Onderwerp Verkeersmaatregel Zuidhoven. BESLUITEN 1. Het bijgaande verkeersbesluit tot: het instellen van een parkeerverbodszone in de Zuidhoven te weten de Akkerhof,

Nadere informatie

Stadspanel: Oud en nieuw 2018

Stadspanel: Oud en nieuw 2018 veel respons Stadspanel: Oud en nieuw 2018 Erik van der Werff April 2018 www.os-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding van het onderzoek... 2 1.2 Doel van het onderzoek... 2 1.3 Opzet van

Nadere informatie

RESULTATEN Hieronder volgt de samenvatting van de resultaten.

RESULTATEN Hieronder volgt de samenvatting van de resultaten. Lezersonderzoek 2015 Het lezersonderzoek is gehouden in het Delft Internet Panel (DIP). Daarnaast is er een steekproef getrokken voor respondenten met achtergrondgegevens, die minder vaak in het DIP voorkomen.

Nadere informatie

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 1 2015 DE GROENE CORRIDOR

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 1 2015 DE GROENE CORRIDOR BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 1 2015 DE GROENE CORRIDOR Gemeente Oirschot Maart 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

Burgerpanel Wijdemeren

Burgerpanel Wijdemeren BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING 3 2019 DORPENBELEID Gemeente April-mei 2019 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo & Jeugd 2016

Cliëntervaringsonderzoek Wmo & Jeugd 2016 Cliëntervaringsonderzoek Wmo & Jeugd 2016 Inleiding Zowel in de Wmo als in de Jeugdwet is opgenomen dat gemeenten jaarlijks de ervaringen van cliënten moeten onderzoeken. Daarbij wordt vanaf 2016 voor

Nadere informatie

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Het instrument Een Maatschappelijke Verkenning is een instrument voor de gemeenteraad

Nadere informatie

2005. Nr. : Dnst. : BOWO. Nota Vermogensbeheer Grondzaken. Leiden, 22 april 2005.

2005. Nr. : Dnst. : BOWO. Nota Vermogensbeheer Grondzaken. Leiden, 22 april 2005. Nr. : 05.0052. Dnst. : BOWO Nota Vermogensbeheer Grondzaken. 2005. Leiden, 22 april 2005. De nota Vermogensbeheer maakt onderdeel uit van het grondbeleid zoals dat momenteel wordt ontwikkeld binnen de

Nadere informatie

2005. Nr. : Dnst. : BOWO

2005. Nr. : Dnst. : BOWO Nr. : 05.0033. Dnst. : BOWO 2005. Beschikbaarstelling van een (inkomsten)krediet ten behoeve van de opbrengst van de uitgifte van grond voor de bouw van 81 appartementen gelegen in het plan Roomburg aan

Nadere informatie

Info + voorwaarden lokaal bereiksonderzoek OLON DVJ Insights

Info + voorwaarden lokaal bereiksonderzoek OLON DVJ Insights Info + voorwaarden lokaal bereiksonderzoek DVJ Insights INHOUD Inleiding 2 DVJ Insights 2 Doelstelling bereiksonderzoek 3 Doelgroep 3 Steekproef omvang 3 Media en onderzoeksmodules 3 Vragenlijst en vergelijkbaarheid

Nadere informatie

Tabel 1: Heeft u een vrijwillig eigen risico bovenop uw verplicht eigen risico? 2012 (n=823)

Tabel 1: Heeft u een vrijwillig eigen risico bovenop uw verplicht eigen risico? 2012 (n=823) Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Judith D. de Jong en Anne E.M. Brabers. Toename van verzekerden die kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Vooral mannen,

Nadere informatie

Rapportage toezicht en handhaving in de fysieke leefomgeving

Rapportage toezicht en handhaving in de fysieke leefomgeving Rapportage toezicht en handhaving in de fysieke leefomgeving Inhoudsopgave 1. Onderzoeksverantwoording 2. Resultaten Bijlagen 3. Vragenlijst Enigma Research Rapportage toezicht en handhaving in de fysieke

Nadere informatie

Kübra Ozisik. Marjolein Kolstein. Mei

Kübra Ozisik. Marjolein Kolstein. Mei Kübra Ozisik Mei 2017 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl @basisvoorbeleid BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 1. Inleiding 4 2. Resultaten 5 2.1 Respons 5 2.2 Bekendheid

Nadere informatie

Burgerpanel. voor uw gemeente

Burgerpanel. voor uw gemeente Burgerpanel Burgerpanel voor uw gemeente Gebruik maken van de ideeën en denkkracht van de inwoners van uw gemeente Exclusief voor uw gemeente Kostenbesparend Waarom een Burgerpanel? Welke voordelen biedt

Nadere informatie

Huurdersorganisatie WBSG

Huurdersorganisatie WBSG Huurdersorganisatie WBSG Panelmeting augustus - september 25 oktober 2017 DATUM 25 oktober 2017 TITEL Panelmeting augustus - september ONDERTITEL OPDRACHTGEVER Huurdersorganisatie WBSG Boulevard Heuvelink

Nadere informatie

29 november Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek?

29 november Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek? 29 november 2016 Onderzoek: Kloof tussen burger en politiek? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

MOERDIJKPANEL OVER COMMUNICATIE

MOERDIJKPANEL OVER COMMUNICATIE MOERDIJKPANEL OVER COMMUNICATIE Gemeente Moerdijk Juni 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017/concept Datum Juni 2017 Opdrachtgever

Nadere informatie

UMC. Nederlandse Vereniging voor t.a.v. dhr. Arnhem, januari Betreft: onderzoeksvoorstel imago-onderzoek. Geachte heer

UMC. Nederlandse Vereniging voor t.a.v. dhr. Arnhem, januari Betreft: onderzoeksvoorstel imago-onderzoek. Geachte heer Eusebiusbuitensingel 2 6828 HS ARNHEM tel 026 4434042 GSM 06-53533489 Nederlandse Vereniging voor t.a.v. dhr. Arnhem, januari 2007 Betreft: onderzoeksvoorstel imago-onderzoek Geachte heer Hartelijk dank

Nadere informatie

Internetpanel Dienst Regelingen

Internetpanel Dienst Regelingen Internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 20: evaluatie panel December 2012 1. Inleiding Het Internetpanel Dienst Regelingen bestaat nu bijna vijf jaar. Dat vinden de opdrachtgever Dienst Regelingen

Nadere informatie

OMNIBUSONDERZOEK. Omnibusonderzoek Leerkrachten Basisonderwijs 2016

OMNIBUSONDERZOEK. Omnibusonderzoek Leerkrachten Basisonderwijs 2016 OMNIBUSONDERZOEK Omnibusonderzoek Leerkrachten Basisonderwijs 2016 DUO Onderwijsonderzoek verricht eind mei 2016 een omnibusonderzoek onder leerkrachten werkzaam in het basisonderwijs. Deelname aan het

Nadere informatie

Nieuws en informatie over de gemeente

Nieuws en informatie over de gemeente Re a ge re n Conc e rnsta f Fe brua ri 2013 o.e n.s@ha a rle m.nl Afde ling Onde rzoe k e n S ta tistie k Grote ma rkt 2 2011 Ha a rle m Gemeente Haarlem, afdeling Onderzoek en Statistiek Digipanel Haarlem

Nadere informatie

Onderzoek De 32-urige werkweek invoeren?

Onderzoek De 32-urige werkweek invoeren? Onderzoek De 32-urige werkweek invoeren? Rapportage 3 maart 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 23.727 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 25 februari tot

Nadere informatie

PARTICIPATIE IN GORINCHEM

PARTICIPATIE IN GORINCHEM PARTICIPATIE IN GORINCHEM Gemeente Gorinchem April 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017 / 58 Datum April 2017 Opdrachtgever

Nadere informatie

Clear Channel Hillenaar Informatie media 2013. Titel hoofdstuk Subtitel hoofdstuk. Xxxx Xxx \ Studi s

Clear Channel Hillenaar Informatie media 2013. Titel hoofdstuk Subtitel hoofdstuk. Xxxx Xxx \ Studi s Clear Channel Hillenaar Informatie media 2013 Titel hoofdstuk Subtitel hoofdstuk 81 Xxxx Xxx \ Het intelligentste medium van Nederland. Het intelligentste medium van Nederland. Locatieoverzicht Aantal

Nadere informatie

i n t e r n e t p a n e l o v e r b e z u i n i g i n g e n

i n t e r n e t p a n e l o v e r b e z u i n i g i n g e n i n t e r n e t p a n e l o v e r b e z u i n i g i n g e n Mening internetpanel over bezuinigingen In opdracht van: College van burgemeester en wethouders gemeente Purmerend Uitgevoerd door: Team Beleidsonderzoek

Nadere informatie

Cliëntbelevingsmonitor Wmo/Jeugdwet Inzicht in de meningen en ervaringen omtrent de dienstverlening

Cliëntbelevingsmonitor Wmo/Jeugdwet Inzicht in de meningen en ervaringen omtrent de dienstverlening Cliëntbelevingsmonitor Wmo/Jeugdwet Inzicht in de meningen en ervaringen omtrent de dienstverlening Scope Onderzoek B.V. KvK 64421279 Stadionstraat 11B9 4815NC Breda Cliëntbelevingsmonitor De cliëntbelevingsmonitor

Nadere informatie

Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken. Informatie en stappenplan

Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken. Informatie en stappenplan Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken December 2012 Informatie en stappenplan Door Cliënten Bekeken voor tandartspraktijken is hét traject voor kwaliteitsverbetering van de mond zorg vanuit het

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: 2016.02807 Onderwerp : GGD: Kadernota 2017 'Gezondheid gaat verder' Programma : 2. Welzijn, zorg en onderwijs

Nadere informatie

Agendapunt: 8 Panel Duidelijk Deurbeleid

Agendapunt: 8 Panel Duidelijk Deurbeleid Agendapunt: 8 Panel Duidelijk Deurbeleid Voor de gemeenteraadsvergadering d.d.: 26 februari 2007 Registratienummer: CS/Kab/2006/287 Portefeuillehouder: Krikke Raadscommissie advies: Veiligheid, Financiën

Nadere informatie

Rapportage. De Kracht van Communicatie. DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon

Rapportage. De Kracht van Communicatie. DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Rapportage De Kracht van Communicatie DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies Resultaten van het onderzoek 5 De

Nadere informatie

Rapporteigenschappen. Netto respons

Rapporteigenschappen. Netto respons Rapporteigenschappen Dit is de POK rapportage van het jaar: 2016 De laatste meting voor Terneuzen ging over het jaar: Aantal organisaties in de totale benchmark 20 Gekozen selectiegroep in dit rapport

Nadere informatie

GfK Group Media RAB Radar- Voorbeeldpresentatie Merk X fmcg. Februari 2008 RAB RADAR. Radio AD Awareness & Respons. Voorbeeldpresentatie Merk X

GfK Group Media RAB Radar- Voorbeeldpresentatie Merk X fmcg. Februari 2008 RAB RADAR. Radio AD Awareness & Respons. Voorbeeldpresentatie Merk X RAB RADAR Radio AD Awareness & Respons Voorbeeldpresentatie Inhoud 1 Inleiding 2 Resultaten - Spontane en geholpen bekendheid - Herkenning radiocommercial en rapportcijfer - Teruggespeelde boodschap -

Nadere informatie

MANAGEMENT SUMMARY SCD001. Bereiksonderzoek Schoolmagazine 2010. Mick Santifort (mick@devosjansen.nl) Sandra van Laar (sandra@devosjansen.

MANAGEMENT SUMMARY SCD001. Bereiksonderzoek Schoolmagazine 2010. Mick Santifort (mick@devosjansen.nl) Sandra van Laar (sandra@devosjansen. MANAGEMENT SUMMARY SCD001 Bereiksonderzoek Schoolmagazine 2010 Mick Santifort (mick@devosjansen.nl) Sandra van Laar (sandra@devosjansen.nl) INHOUDSOPGAVE Inleiding Onderzoek Doelstelling Methode Responsoverzicht

Nadere informatie

BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING COMMUNICATIE & PARTICIPATIE

BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING COMMUNICATIE & PARTICIPATIE BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING 1 2014 COMMUNICATIE & PARTICIPATIE Gemeente Wijdemeren Juni/juli 2014 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolvenl

Nadere informatie

Diemen. Hilversum. Bussum

Diemen. Hilversum. Bussum Beleidsterrein Burgerzaken ICT Inkoop Archief Sport Kinderopvang Wmo (beleid) Wmo (uitvoering) Sociaie Zaken Sociaie Zaken (administratief) Volksgezondheid WWZ-zone Cultuur nota Subsidiebeleid Bureau Halt

Nadere informatie

Kijkcijferonderzoek regionale omroepen

Kijkcijferonderzoek regionale omroepen Kijkcijferonderzoek regionale omroepen Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking Rapportage Auteurs: Selina Kroesemeijer, Jeroen Senster en Clasine van der Wal Project Z1661 16-12-2013 Inleiding

Nadere informatie

RAPPORT BURGERPANEL HUIZEN PEILING 3 2013 WINKELEN EN BOODSCHAPPEN. GEMEENTE HUIZEN December 2013/Januari 2014

RAPPORT BURGERPANEL HUIZEN PEILING 3 2013 WINKELEN EN BOODSCHAPPEN. GEMEENTE HUIZEN December 2013/Januari 2014 RAPPORT BURGERPANEL HUIZEN PEILING 3 2013 WINKELEN EN BOODSCHAPPEN GEMEENTE HUIZEN December 2013/Januari 2014 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27

Nadere informatie

DIENSTVERLENING MILL EN SINT HUBERT PEILING Mei 2017

DIENSTVERLENING MILL EN SINT HUBERT PEILING Mei 2017 DIENSTVERLENING MILL EN SINT HUBERT PEILING 2 2017 Mei 2017 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

worden door de helft van de panelleden

worden door de helft van de panelleden Inwoners van Enschede beoordelen leefklimaat en imago De gemeente Enschede hecht veel belang aan de mening van de inwoners. Daarom is het opgericht. Via dit panel kunnen inwoners van Enschede gedurende

Nadere informatie

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 36: Koopsubsidie Januari 2016

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 36: Koopsubsidie Januari 2016 Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 36: Koopsubsidie Januari 2016 1. Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de gebruikerspeiling over de regeling Koopsubsidie. Meer specifiek gaat het

Nadere informatie

N ec ke. Oplegnotitie panelonderzoek afvalinzameling. Gemeenteraad Kaag en Braassem. Necker van Naem (Nicolette Ouwerling)

N ec ke. Oplegnotitie panelonderzoek afvalinzameling. Gemeenteraad Kaag en Braassem. Necker van Naem (Nicolette Ouwerling) N ec ke r Oplegnotitie panelonderzoek afvalinzameling Gemeenteraad Kaag en Braassem Necker van Naem (Nicolette Ouwerling) Aanleiding onderzoek Voor u ligt de rapportage van het onderzoek naar afvalinzameling.

Nadere informatie

Burgerpanel gemeente Bergen op Zoom AFVALINZAMELING

Burgerpanel gemeente Bergen op Zoom AFVALINZAMELING Burgerpanel gemeente Bergen op Zoom AFVALINZAMELING Frans Geurts, oktober 2017 ONDERZOEKSOPZET Deze rapportage bevat de resultaten van het onderzoek dat gemeente Bergen op Zoom heeft uitgevoerd onder de

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad. Uw brief van Uw kenmerk Bijlagen 1. Resultaten burgerpanelonderzoek 29 oktober Geachte heer, mevrouw,

Aan de leden van de gemeenteraad. Uw brief van Uw kenmerk Bijlagen 1. Resultaten burgerpanelonderzoek 29 oktober Geachte heer, mevrouw, Aan de leden van de gemeenteraad Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk Bijlagen 1 Verzonden Onderwerp Datum Resultaten burgerpanelonderzoek 29 oktober 2013 Geachte heer, mevrouw, Op 21 oktober ontvingen

Nadere informatie

de Bibliotheek aan den IJssel

de Bibliotheek aan den IJssel Onderzoek 3-2014 Digitale dienstverlening de Bibliotheek aan den IJssel Een onderzoek onder klanten over de digitale dienstverlening van de bibliotheek Samenvatting - onepager Website De website van de

Nadere informatie

DIENSTVERLENING - GRAVE PEILING Mei 2017

DIENSTVERLENING - GRAVE PEILING Mei 2017 DIENSTVERLENING - GRAVE PEILING 1 2017 Mei 2017 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl Datum: Mei 2017

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor Q3 2009 Kredietwaarschuwingszin

AFM Consumentenmonitor Q3 2009 Kredietwaarschuwingszin AFM Consumentenmonitor Q3 009 Kredietwaarschuwingszin GfK Michel van der List Marcel Cools/ Niek Damen Indeling Rapportage Kredietwaarschuwingszin 1 Onderzoeksverantwoording Kennisvragen Kredietwaarschuwingszin

Nadere informatie

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 2 2015 GROOT BIJSTERVELT

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 2 2015 GROOT BIJSTERVELT BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 2 2015 GROOT BIJSTERVELT Gemeente Oirschot Mei/Juni 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

Onderzoek De toekomst van de bibliotheek

Onderzoek De toekomst van de bibliotheek Onderzoek De toekomst van de bibliotheek Rapportage Het 3e onderzoek in 2013 heeft plaatsgevonden van 19 september t/m 9 oktober 2013. Dit onderzoek ging over de toekomst van de bibliotheek met als onderwerpen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Oplegvel Raadsvoorstel Rekenkamerrapport "De burger als baas"

gemeente Eindhoven Oplegvel Raadsvoorstel Rekenkamerrapport De burger als baas gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad RaadÂżnmmer O6.RXgXX.OOX. Oplegvel Raadsvoorstel Rekenkamerrapport "De burger als baas" 1 Samenvatting Begin december is het rapport van de rekenkamercommissie over

Nadere informatie

Onderzoeksverantwoording Panel Fryslân

Onderzoeksverantwoording Panel Fryslân Onderzoeksverantwoording Panel Fryslân Steekproef en werving van een representatief internetpanel Fries Sociaal Planbureau 2017 Versie 1.0 Datum: Juni 2017 Auteur: Miranda Visser en Henk Fernee Voor aanvullende

Nadere informatie

10 november Onderzoek: Het presidentschap van Donald Trump

10 november Onderzoek: Het presidentschap van Donald Trump 10 november 2016 Onderzoek: Het presidentschap van Donald Trump Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Executive Summary 3. Onderzoeksresultaten 4 Percentage direct marketing 1 ste kwartaal 2006 ten opzichte van 4 1 ste kwartaal 2005

Inhoudsopgave. Executive Summary 3. Onderzoeksresultaten 4 Percentage direct marketing 1 ste kwartaal 2006 ten opzichte van 4 1 ste kwartaal 2005 DM Barometer 1ste kwartaal 2006 Inhoudsopgave Executive Summary 3 Onderzoeksresultaten 4 direct marketing 1 ste kwartaal 2006 ten opzichte van 4 1 ste kwartaal 2005 Budgetverdeling direct marketing 2006

Nadere informatie

Collegevoorstel - 1 - Gemeente Amersfoort

Collegevoorstel - 1 - Gemeente Amersfoort Collegevoorstel Sector : MO Reg.nr. : 4417391 Opsteller : M.J.M. Huurdeman Telefoon : (033) 469 45 97 Datum : 14 juni 2013 User-id : HUUJ Onderwerp Pilot thuisbezorging reisdocumenten Voorstel: 1. Deel

Nadere informatie

2005. Nr. : 05.157. Planschadeverzoek de heer Van Groen. Leiden, 6 december 2005.

2005. Nr. : 05.157. Planschadeverzoek de heer Van Groen. Leiden, 6 december 2005. 2005. Nr. : 05.157. Dnst. : BOWO Planschadeverzoek de heer Van Groen. Leiden, 6 december 2005. Op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bestaat voor een belanghebbende die schade lijdt

Nadere informatie

OMNIBUSONDERZOEK. Omnibusonderzoek ICT-coördinatoren Basisonderwijs 2015

OMNIBUSONDERZOEK. Omnibusonderzoek ICT-coördinatoren Basisonderwijs 2015 OMNIBUSONDERZOEK Omnibusonderzoek ICT-coördinatoren Basisonderwijs 2015 DUO Onderwijsonderzoek verricht april 2015 een omnibusonderzoek onder ICT-coördinatoren werkzaam in het basisonderwijs. Deelname

Nadere informatie

Rapportage eigenschappen nieuwe burgemeester

Rapportage eigenschappen nieuwe burgemeester Rapportage eigenschappen nieuwe burgemeester Inhoudsopgave 1. Onderzoeksverantwoording 2. Resultaten Bijlagen 3. Open antwoorden 4. Vragenlijst Enigma Research Rapportage eigenschappen nieuwe burgemeester,

Nadere informatie

Meest gestelde vragen door beroepsverenigingen over het opzetten van een register bij Registerplein

Meest gestelde vragen door beroepsverenigingen over het opzetten van een register bij Registerplein Meest gestelde vragen door beroepsverenigingen over het opzetten van een register bij Registerplein Wat doet Registerplein? Registerplein voert bijna 25 jaar registratie uit van maatschappelijk werkers

Nadere informatie

Verwerking amendementen 1 en 2 bij besluit RV Detailhandelsstructuurvisie Leiden BESLUITEN

Verwerking amendementen 1 en 2 bij besluit RV Detailhandelsstructuurvisie Leiden BESLUITEN B&W-nr.: 05.0918 d.d. 23-08-2005 Onderwerp Verwerking amendementen 1 en 2 bij besluit RV04.0184 Detailhandelsstructuurvisie Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie EGTV 1. Bijgaande brief met

Nadere informatie

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017 Onderzoek mediagebruik Maastricht 2016 mei 2017 1 Publicatiedatum donderdag 4 mei 2017 Contact Gemeente Maastricht Team Communicatie (043) 350 42 00 communicatie@maastricht.nl pagina 2 Onderzoek Mediagebruik

Nadere informatie

Rapportage eigenschappen nieuwe burgemeester

Rapportage eigenschappen nieuwe burgemeester Rapportage eigenschappen nieuwe burgemeester Inhoudsopgave 1. Onderzoeksverantwoording 2. Resultaten Bijlagen 3. Vragenlijst Enigma Research Rapportage eigenschappen nieuwe burgemeester, maart 2019 2 1.

Nadere informatie

OMNIBUSONDERZOEK. Omnibusonderzoek Directeuren Voortgezet Onderwijs 2016

OMNIBUSONDERZOEK. Omnibusonderzoek Directeuren Voortgezet Onderwijs 2016 OMNIBUSONDERZOEK Omnibusonderzoek Directeuren Voortgezet Onderwijs 2016 DUO Onderwijsonderzoek verricht eind mei 2016 een omnibusonderzoek onder directeuren werkzaam in het voortgezet onderwijs (vmbo,

Nadere informatie

BURGERPANEL VEENENDAAL PEILING 1 2015 WMO

BURGERPANEL VEENENDAAL PEILING 1 2015 WMO BURGERPANEL VEENENDAAL PEILING 1 2015 WMO Gemeente Veenendaal Juli 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

Opinieronde / peiling

Opinieronde / peiling Aan de Raad Made, 01-04-14 Reg.nr. 14int01525 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Opinieronde / peiling Opinieronde / peiling: 08-05-14 Agendapunt: 7 Onderwerp: Behoeftenonderzoek voor het

Nadere informatie

Raad V200901121 versie 1 december 2009

Raad V200901121 versie 1 december 2009 Raadsvoorstel Inleiding: Sinds 2002 worden de vergaderingen van de gemeenteraad door camera geregistreerd en integraal uitgezonden op het televisiekanaal van de Heusdense lokale omroep HTR. Sinds de vaststelling

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

INWONERSPANEL EERSEL PEILING TOEKOMSTVISIE

INWONERSPANEL EERSEL PEILING TOEKOMSTVISIE INWONERSPANEL EERSEL PEILING 1 2017 TOEKOMSTVISIE Gemeente Eersel Januari 2016 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

VEA - Draagvlak windenergie

VEA - Draagvlak windenergie Elke Van Hamme Significant GfK Februari 2011 VEA - Draagvlak windenergie Inhoud Achtergrond & doelstelling van het onderzoek 2 Is er anno 2011 een draagvlak voor windenergie? Attitude tov windenergie:

Nadere informatie

BURGERPANEL VEENENDAAL PEILING JEUGDBELEID

BURGERPANEL VEENENDAAL PEILING JEUGDBELEID BURGERPANEL VEENENDAAL PEILING 2 2015 JEUGDBELEID Gemeente Veenendaal Oktober/november 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

OMNIBUSONDERZOEK. Omnibusonderzoek ICT-coördinatoren Voortgezet Onderwijs 2015

OMNIBUSONDERZOEK. Omnibusonderzoek ICT-coördinatoren Voortgezet Onderwijs 2015 OMNIBUSONDERZOEK Omnibusonderzoek ICT-coördinatoren Voortgezet Onderwijs 2015 DUO Onderwijsonderzoek verricht april 2015 een omnibusonderzoek onder ICT-coördinatoren werkzaam in het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 2011/2012

Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 2011/2012 Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 0/0 Stichting Personeelspensioenfonds Cordares (PPF) Astrid Currie, communicatieadviseur Maart 0 versie.0 Pagina versie.0 Inleiding Op initiatief

Nadere informatie

Moerdük. ge meente. o 80% ervaart de geboden ondersteuning als nuttig RAADSINFORMAT EBRIEF

Moerdük. ge meente. o 80% ervaart de geboden ondersteuning als nuttig RAADSINFORMAT EBRIEF ge meente Moerdük RAADSINFORMAT EBRIEF Van Col van en wethouders Aan de leden van de qemeenteraad Onderuverp Nummer griffie Zaaknummer Documentnummer 7 g ð69 v2q 3q3 Cliëntervaringsonderzoek Wet maatschappelijke

Nadere informatie

19 september Onderzoek: Prinsjesdag Lerarensalarissen

19 september Onderzoek: Prinsjesdag Lerarensalarissen 19 september 2017 Onderzoek: Prinsjesdag 2017 - Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Draagvlakmonitor huisvesting vluchtelingen. Rapportage derde meting juni 2016

Draagvlakmonitor huisvesting vluchtelingen. Rapportage derde meting juni 2016 Draagvlakmonitor huisvesting vluchtelingen Rapportage derde meting juni 2016 Introductie Waarom dit onderzoek? Zijn Nederlanders de afgelopen maanden anders gaan denken over de opvang van vluchtelingen

Nadere informatie

Europe Direct. Uitkomsten van peilingen onder het digitaal stadspanel en partners van Europe Direct

Europe Direct. Uitkomsten van peilingen onder het digitaal stadspanel en partners van Europe Direct Europe Direct Uitkomsten van peilingen onder het digitaal stadspanel en partners van Europe Direct Inhoudsopgave Inleiding 2 Uitkomsten peiling onder digitaal stadspanel 3 Uitkomsten peiling onder partners

Nadere informatie