Wat heeft u aan OTIB in 2016?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat heeft u aan OTIB in 2016?"

Transcriptie

1 Wat heeft u aan OTIB in 2016?

2 Disclaimer Aan de tekst uit Wat heeft u aan OTIB in 2016? kan geen enkel recht op tegemoetkoming worden ontleend. OTIB behoudt zich het recht voor wijzigingen in de regelingen aan te brengen. Kijk op of voor de actuele en volledige tekst van de regelingen.

3 Over OTIB Over OTIB OTIB is het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf. Werknemers zijn het kapitaal van uw bedrijf en de branche. Investeren in mensen is dus investeren in de toekomst. OTIB wil hierin van toegevoegde waarde zijn. Juist nu. Juist voor u! Daarom ondersteunt OTIB werkgevers en werknemers uit de branche bij het (verder) ontwikkelen van nieuw vakmanschap. We willen u en uw werknemers wegwijs maken in het cursus- en opleidingsaanbod en loopbaanmogelijkheden in beeld brengen. We kunnen de richting wijzen bij het borgen van innovaties en we willen staan voor het op peil houden van vakkennis en vaardigheden van medewerkers. Ook wil OTIB aankomend vakmanschap extra ondersteunen en versterken. We willen jong en oud kennis laten maken met onze branche. Dat doen we met innovatieve instrumenten die aansluiten bij de verschillende doelgroepen. Brede imagoacties rondom techniek en beroepenwedstrijden worden binnen het samenwerkingsverband TechniekTalent.nu uitgevoerd. Met deze brochure geeft OTIB u een overzicht van de instrumenten, activiteiten en regelingen, waarbij ons streven is steeds zo veel mogelijk bedrijven en hun medewerkers toegang te verschaffen tot het totaal aan middelen dat OTIB heeft te bieden. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar Ook kunt u tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen de OTIB-Servicedesk via telefoonnummer (kosteloos). Sectorplan In 2016 vindt de laatste fase van het sectorplan plaats voor de technische installatiebranche. Het sectorplan bevat dertien aanvullende maatregelen om werkgelegenheid te stimuleren en behoud van vakmanschap te waarborgen. In 2016 en 2017 vinden in de regio extra inspanningen plaats voor van werk naar werk - trajecten. Een actuele stand van zaken kunt u terug vinden op

4

5 De regio De regiostructuur Om de samenwerking tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties ook op regionaal niveau vorm te geven, werkt elke regio met een platform: het Regionaal Beleidsplatform Installatietechniek (RBPI). Het RBPI vertaalt landelijk beleid naar regionale projecten en activiteiten op de terreinen arbeidsmarkt, loopbaan en onderwijs. Verschillende projecten en activiteiten worden gezamenlijk uitgevoerd met andere technische branches. De regiomanager heeft contacten met bedrijven, onderwijsinstellingen, regionale overheden, praktijkopleidingscentra en dergelijke. In zijn rol van RBPI secretaris is de regiomanager een spil in dit netwerk. Wilt u meer informatie of actief betrokken zijn, neem dan contact op met één van onze regiomanagers: DE REGIO Branchecoaches Vanuit een gezamenlijk initiatief van OTIB en UNETO-VNI zijn in iedere regio branchecoaches actief. De branchecoaches bezoeken en informeren bedrijven over producten en dienstverlening van deze twee organisaties. Ook geven zij informatie over regionale projecten voor en van de branche en over activiteiten van vakorganisaties. Het doel van deze bedrijfsbezoeken is bedrijven te ondersteunen bij het gebruik van deze diensten en producten. Uw regiomanager kan u in contact brengen met uw branchecoach. Ga hiervoor naar: Arbeidsmarktcoaches In het kader van het sectorplan van de Technische Installatiebranche ondersteunt en faciliteert OTIB de bedrijven op de regionale arbeidsmarkt. Regionaal zijn acht arbeidsmarktcoaches actief. Hun taak is vacatures en werkzoekenden zodanig op elkaar af te stemmen, dat dit leidt tot duurzame plaatsing van werknemers binnen de Technische Installatiebranche of andere technieksectoren. Via de arbeidsmarktcoach kan met name voor de te bemiddelen werkzoekenden van 45 jaar en ouder onder bepaalde voorwaarden een opleidingsbudget worden ingezet. Dit budget is bestemd voor cursussen en/of trainingen die nodig zijn voor de nieuwe baan van de werkzoekende. Op kunt u zien welke arbeidsmarktcoach werkzaam is in uw regio en hoe u deze kunt bereiken.

6

7 OSR Wat is de OSR? De OSR, OntwikkelingsStimuleringsRegeling, is een tegemoetkoming voor cursussen, trainingen en overige scholingsactiviteiten waarbij de werkgever de scholingskosten voor zijn rekening neemt. Waarom de OSR? OTIB wil de scholing en ontwikkeling van werknemers stimuleren. Investeren in personeel is tenslotte investeren in de toekomst van uw bedrijf. OTIB stelt daarom een financiële tegemoetkoming beschikbaar voor werkgevers die de scholingskosten van werknemers op zich nemen. Welk bedrag kunt u ontvangen? Voor het jaar 2016 kunt u per werknemer aanspraak maken op een tegemoetkoming van 150 euro. Voor gevolgde cursussen BHV, EHBO, VCA en Rijbewijs B ontvangt u maximaal per cursus 50 euro. Werknemers met een TopStarters, Sterk in je werk, 50+ waardebon of Masterclass scholingstegoed kunnen deze in 2016 voor alle cursussen, inclusief BHV, EHBO, VCA en Rijbewijs B benutten tot het maximale bedrag van de waardebon c.q. scholingstegoed. OSR De OSR kan zowel individueel als collectief worden ingezet. Om de OSR collectief in te zetten dient een BedrijfsOpleidingsPlan (BOP) te worden opgesteld. Kijk hiervoor op of of neem contact op met de OTIB-Servicedesk. Per werkgever kan er in 2016 aanspraak worden gemaakt op 800 euro tegemoetkoming, ongeacht het aantal werknemers dat in dienst is. Deze tegemoetkoming kan worden ingezet voor cursussen en/of opleidingen van uw werknemers. Deze 800 euro wordt automatisch bijgeschreven bij uw OSR-rechten.

8 Voorwaarden Uw bedrijf is aangesloten bij OTIB. De werknemer is 18 jaar of ouder en heeft een arbeidsovereenkomst met uw bedrijf. Indien de werknemer al gebruik maakt van de BPV-regeling (beroepsopleiding), komt deze werknemer individueel niet meer in aanmerking voor een OSR-tegemoetkoming. De keuze voor de cursus of training vindt plaats in overleg tussen de werkgever en de werknemer. De werkgever heeft ten behoeve van de uitgevoerde cursus/ opleiding een factuur betaald aan een externe dienstverlener. Alleen werkelijk gemaakte scholingskosten kunnen, exclusief btw, voor tegemoetkoming in aanmerking komen. Aanvraag U kunt de OSR aanvragen via Meer informatie? Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de OTIB- Servicedesk, telefoonnummer (kosteloos). Of kijk op Disclaimer Aan de tekst uit Wat heeft u aan OTIB in 2016? kan geen enkel recht op tegemoetkoming worden ontleend. OTIB behoudt zich het recht voor wijzigingen in de regelingen aan te brengen. Kijk op of voor de actuele en volledige tekst van de regelingen.

9 OSR-Specifiek Wat is de OSR-Specifiek? De OSR-Specifiek, voluit: OntwikkelingsStimuleringsRegeling Specifiek, geeft uw werknemers de mogelijkheid cursussen uit de OTIB Specifiek cursuslijst te volgen, waarbij werkgevers een extra financiële tegemoetkoming ontvangen van OTIB voor de scholingskosten. De cursuslijst is gepubliceerd op en Waarom de OSR-Specifiek? OTIB wil toekomstgerichte scholing en ontwikkeling van werknemers stimuleren. Tenslotte is investeren in personeel investeren in de toekomst van uw bedrijf. De specifieke, op de toekomst gerichte cursussen zijn hierbij een goed instrument. Welk bedrag kunt u ontvangen? Voor het kalenderjaar 2016 kunt u voor maximaal 250 werknemers per MN- werkgeversnummer of concernconstructie (zie reglement op aanspraak maken op 200 euro per werknemer per cursus, naast de reguliere OSR en het OSR-bedrijfstegemoetkoming. Bij zowel individueel als collectief gebruik kan het bedrag worden gedeclareerd na afronding van de cursus. Indien collectief gebruik wordt gemaakt van de OSR-Specifiek, wordt het tegoed voor de cursussen toegevoegd aan het totale collectieve saldo. OSR-SPECIFIEK Voorwaarden Uw bedrijf is aangesloten bij OTIB. De werknemer is 18 jaar of ouder en heeft een arbeidsovereenkomst met uw bedrijf. Indien de werknemer al gebruik maakt van de BPV-regeling (beroepsopleiding), komt deze werknemer individueel niet meer in aanmerking voor de OSR-Specifiek. De keuze voor de cursus/opleiding uit de OTIB-Specifiek cursuslijst vindt in overleg tussen de werkgever en de werknemer plaats. De werkgever heeft ten behoeve van de uitgevoerde cursus/ opleiding een factuur betaald aan een externe dienstverlener. Alleen werkelijk gemaakte scholingskosten kunnen, exclusief btw, voor tegemoetkoming in aanmerking komen. Indien een in de collectieve aanvraag opgenomen cursus niet is gevolgd, wordt de tegemoetkoming hiervoor teruggevorderd.

10 Aanvraag U kunt de tegemoetkoming OSR-Specifiek aanvragen via Meer informatie? Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de OTIB- Servicedesk, telefoonnummer (kosteloos). Of kijk op Disclaimer Aan de tekst uit Wat heeft u aan OTIB in 2016? kan geen enkel recht op tegemoetkoming worden ontleend. OTIB behoudt zich het recht voor wijzigingen in de regelingen aan te brengen. Kijk op of voor de actuele en volledige tekst van de regelingen.

11 BPV-overeenkomst Regelingen gekoppeld aan een BPV-overeenkomst, behorende bij een opleiding gericht op de Technische Installatiebranche. BPV-OVEREENKOMST

12

13 Instroom BPVregeling De regeling Instroom BPV geeft u als werkgever een tegemoetkoming in de kosten voor het beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingplaats (BPV-plaats) aan een werknemer die korter dan 24 maanden werkzaam is bij een bij OTIB aangesloten werkgever. Waarom de regeling Instroom BPV? OTIB wil de instroom van jonge gemotiveerde vaktalenten stimuleren en hiermee het kwaliteitsniveau binnen de branche een impuls geven. Welk bedrag kunt u ontvangen? Per jaar kunt u voor een werknemer een tegemoetkoming van maximaal euro ontvangen. Voorwaarden Uw bedrijf is aangesloten bij OTIB. De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met uw bedrijf. Er is een beroepspraktijkovereenkomst (BPV) van minimaal 6 maanden. Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen, dient de BPV-overeenkomst uiterlijk binnen 12 maanden na de startdatum bij OTIB te worden aangemeld en dient de arbeidsovereenkomst minimaal 15 uur te omvatten. Een BPV-traject kan nooit worden gecombineerd met een EVCtraject, OSR tegemoetkoming of OSR-Specifiek tegemoetkoming. Aanvraag U kunt de tegemoetkoming Instroom-BPV aanvragen via INSTROOM BPV-REGELING KORTER DAN 24 MAANDEN IN DIENST Meer informatie? Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de OTIB- Servicedesk, telefoonnummer (kosteloos). Of kijk op Disclaimer Aan de tekst uit Wat heeft u aan OTIB in 2016? kan geen enkel recht op tegemoetkoming worden ontleend. OTIB behoudt zich het recht voor wijzigingen in de regelingen aan te brengen. Kijk op of voor de actuele en volledige tekst van de regelingen.

14

15 Opscholings BPV-regeling De opscholings BPV-regeling geeft u als werkgever een tegemoetkoming in de kosten voor het beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats (BPV-plaats) aan een werknemer die langer in dienst is dan 24 maanden. Waarom de opscholings BPV-regeling? OTIB wil de scholing en ontwikkeling van werknemers stimuleren. Investeren in personeel is tenslotte investeren in de toekomst van uw bedrijf. Welk bedrag kunt u ontvangen? U kunt voor een werknemer maximaal euro ontvangen. De maximale tegemoetkoming wordt in twee delen uitgekeerd, namelijk 400 euro bij aanvang van de opleiding en een eindbedrag van 800 euro op basis van het diploma. Voorwaarden Uw bedrijf is aangesloten bij OTIB. De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met uw bedrijf. Er is een beroepspraktijkovereenkomst (BPV) van minimaal 6 maanden. Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen, dient de BPV-overeenkomst binnen 12 maanden na de startdatum bij OTIB te worden aangemeld en dient de arbeidsovereenkomst minimaal 15 uur te omvatten. Een opscholings BPV-traject kan nooit gecombineerd worden met een EVC-traject, OSR tegemoetkoming of OSR-Specifiek tegemoetkoming. OPSCHOLINGS BPV-REGELING LANGER DAN 24 MAANDEN IN DIENST Aanvraag U kunt de tegemoetkoming opscholings BPV aanvragen via Meer informatie? Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de OTIB- Servicedesk, telefoonnummer (kosteloos). Of kijk op Disclaimer Aan de tekst uit Wat heeft u aan OTIB in 2016? kan geen enkel recht op tegemoetkoming worden ontleend. OTIB behoudt zich het recht voor wijzigingen in de regelingen aan te brengen. Kijk op of voor de actuele en volledige tekst van de regelingen.

16

17 MIT en duaal HBO Regeling tegemoetkoming MIT en duaal HBO, behorend bij een opleiding gericht op de technische installatiebranche Wat is de regeling tegemoetkoming MIT en duaal HBO? Deze regeling geeft u als werkgever een tegemoetkoming in de kosten voor het bieden van een praktijkplaats aan een werknemer die een MIT- of duale HBO-opleiding volgt. Tevens ontvangt de werknemer ter stimulering een tegemoetkoming. Waarom de regeling tegemoetkoming MIT en duaal HBO? OTIB wil de scholing en ontwikkeling van werknemers stimuleren en hiermee het kwaliteitsniveau binnen de branche een impuls geven. Welk bedrag kunt u ontvangen? Werknemers, korter dan 24 maanden in de branche werkzaam bij een bij OTIB aangesloten bedrijf. Per jaar kunt u als werkgever voor een werknemer maximaal euro ontvangen. Werknemers ontvangen maximaal 300 euro per jaar. Werknemers langer dan 24 maanden in de branche werkzaam bij hetzelfde bij OTIB aangesloten bedrijf. Voor deze werknemers ontvangt u 400 euro bij aanvang van de opleiding en 800 euro op basis van het diploma. De werknemer zelf ontvangt een eindvergoeding van 300 euro op basis van een diploma. MIT EN DUAAL HBO

18 Voorwaarden Uw bedrijf is aangesloten bij OTIB. Werknemer heeft een arbeidsovereenkomst van minimaal 15 uur per week. Voor aanvraag van de tegemoetkoming is een inschrijfbewijs, een kopie lesrooster en een persoonlijk ontwikkelingsplan voorhanden. De tegemoetkoming geldt voor een dagopleiding die niet volledig in de avonduren wordt gevolgd. Om voor tegemoetkoming in aanmerking te komen, dienen bovenstaande documenten uiterlijk binnen 12 maanden na startdatum bij OTIB te worden aangemeld, het traject moet minimaal zes maanden duren. Een MIT- en/of duale HBO tegemoetkoming kan nooit worden gecombineerd met een EVC-traject of een OSR-tegemoetkoming. Aanvraag U kunt de MIT- en/of HBO-duaal- tegemoetkoming aanvragen via Meer informatie? Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de OTIB- Servicedesk, telefoonnummer (kosteloos). Of kijk op Disclaimer Aan de tekst uit Wat heeft u aan OTIB in 2016? kan geen enkel recht op tegemoetkoming worden ontleend. OTIB behoudt zich het recht voor wijzigingen in de regelingen aan te brengen. Kijk op of voor de actuele en volledige tekst van de regelingen.

19 EVC Wat is EVC? EVC staat voor Ervaringscertificaat. Met EVC kunnen competenties, kennis en kunde van een werknemer in kaart worden gebracht en op waarde geschat. Waarom EVC? Met een EVC-stappenplan wordt gemeten waar uw werknemer met de huidige kennis en vaardigheden staat. Vervolgens worden de ontwikkelingsmogelijkheden in beeld gebracht en kan uw werknemer, samen met u, de volgende stap in zijn loopbaan zetten. Denk hierbij aan het volgen van een op maat gemaakt scholingstraject of het behalen van een diploma. Voor uw werknemer een uitdaging, voor u als bedrijf een kwaliteitsimpuls. EVC

20

21 EVC 500 OTIB wil de deelname aan EVC stimuleren en biedt in EVC-trajecten aan onder speciale voorwaarden. Welk bedrag en welke ondersteuning kunt u van OTIB ontvangen? Afhankelijk van uw bedrijfsgrootte kunt u per kalenderjaar voor maximaal 25 werknemers (voor bedrijven met minder dan 50 werknemers) of 50 werknemers (voor bedrijven met meer dan 50 werknemers) een EVC-traject declareren. Hiervoor is een tegemoetkoming van euro per afgerond traject beschikbaar. Speciale voorwaarden voor deze regeling: Ondersteuning werkgever en werknemer door de EVC-begeleider van OTIB. Ondersteuning van de werknemer bij een verzilveringsprocedure van het Ervaringscertificaat bij een ROC. Aanmelding voor deelname vooraf. Uiteraard geldt dat ook aan de reguliere voorwaarden moet zijn voldaan: De werknemer is 18 jaar of ouder. De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met uw bedrijf. Het EVC-traject is door een erkende aanbieder afgenomen. De aanvraag voor de tegemoetkoming wordt ingediend uiterlijk binnen zes maanden nadat het EVC traject is afgerond met een Ervaringscertificaat. Werknemer maakt geen gebruik van de BPV regeling, regeling MIT en duaal HBO of EVC Regulier. Meer informatie? Kijk op of neem contact op met de OTIB-Servicedesk, Disclaimer Aan de tekst uit Wat heeft u aan OTIB in 2016? kan geen enkel recht op tegemoetkoming worden ontleend. OTIB behoudt zich het recht voor wijzigingen in de regelingen aan te brengen. Kijk op of voor de actuele en volledige tekst van de regelingen. EVC 500

22

23 EVC Regulier Welk bedrag en ondersteuning kunt u van OTIB ontvangen? Voor een regulier EVC-traject zonder begeleiding van de EVCbegeleider van OTIB, is een tegemoetkoming van 500 euro per traject beschikbaar. U kunt per kalenderjaar voor maximaal 20 procent van uw werknemers een EVC-traject declareren. Iedere werknemer heeft één keer per vijf jaar recht op vergoeding van een EVC-traject, zoals bepaald in de cao. Voorwaarden Uw bedrijf is aangesloten bij OTIB. De werknemer is 18 jaar of ouder. De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met uw bedrijf. Het EVC-traject wordt door een erkende aanbieder afgenomen. De aanvraag voor de tegemoetkoming wordt ingediend uiterlijk binnen zes maanden nadat het EVC-traject is afgerond met een Ervaringscertificaat. De werknemer maakt geen gebruik van de BPV-regeling, regeling MIT en duaal HBO of EVC500. Aanvraag De aanvraag kan worden ingediend via of door middel van een ingevuld declaratieformulier dat kan worden gedownload op de website OTIB-online. Meer informatie? Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de OTIB- Servicedesk, telefoonnummer (kosteloos). Of kijk op Disclaimer Aan de tekst uit Wat heeft u aan OTIB in 2016? kan geen enkel recht op tegemoetkoming worden ontleend. OTIB behoudt zich het recht voor wijzigingen in de regelingen aan te brengen. Kijk op of voor de actuele en volledige tekst van de regelingen. EVC REGULIER

24

25 Scholing SCHOLING Vakkennis is van belang om te kunnen blijven inspelen op alle ontwikkelingen in de technische installatiebranche en om vakmanschap in de branche te borgen. OTIB brengt het cursus-, onderwijs- en trainingsaanbod in beeld en initieert daar waar nodig nieuwe cursussen en trainingen. Ook ontwikkelt OTIB instrumenten die keuzes rond scholing ondersteunen. OTIB Etalage Er is een groot aanbod aan cursussen, opleidingen en trainingen en beroepsopleidingen voor de technische installatiebranche. Om u een actueel overzicht te kunnen bieden heeft OTIB een online instrument ontwikkeld: De OTIB Etalage. Binnen de OTIB Etalage kunt u op trefwoorden en vakgebieden gericht zoeken naar de juiste cursus voor scholing van uw medewerker of uzelf. Aanbieders van trainingen en cursussen plaatsen zelf de informatie in de OTIB Etalage. Ook zijn de beroepsopleidingen specifiek opgenomen in de OTIB Etalage. Het overzicht is dus altijd actueel en compleet. Kijk op Innovatieve cursussen Door het huidige tempo van ontwikkelingen in de branche is er soms behoefte aan nieuwe cursussen. OTIB zorgt samen met partijen in de markt dat deze innovatieve cursussen worden ontwikkeld. De nieuwe cursussen worden uitgebreid getest door docenten en medewerkers uit de branche. De innovatieve cursussen blijven in eigen beheer totdat een marktpartij deze overneemt. Voor de bij OTIB aangesloten bedrijven is deelname aan deze innovatieve cursussen een mooie kans om tegen geringe kosten kennis te ontwikkelen.

26 Op dit moment zijn de onderstaande innovatieve cursussen in beheer van OTIB: Ontwerp en installatie kleine windturbines; Bewonersprofielen Maak kennis met uw (toekomstige) klant; Aan de slag als ComfortInstallateur; Cursus Integraal Samenwerken; Begeleidingsworkshop Integraal Samenwerken on the job; Diverse BIM cursussen; Hydraulische schakelingen voor verwarmen en koelen; Instructiebijeenkomst Gezond Binnenmilieu, fijnstof en luchtfilters. Ga naar voor de laatste stand van zaken. Mens en Organisatie Het benutten van de talenten, kennis en kunde van uw werknemers is een belangrijke voorwaarde om als bedrijf technologisch te kunnen innoveren en te blijven concurreren met andere bedrijven binnen en buiten de branche. Naast de persoonlijke ontwikkeling van uw werknemers gaat het ook om loopbaanbegeleiding en goed personeelsbeleid. OTIB heeft een aantal cursussen ontwikkeld die u als werkgever of leidinggevende ondersteunen om het beste in uw werknemers naar boven te halen: Praktisch Personeelsmanagement; Workshop Goed Werkgeverschap (1 dagdeel); Invoeren Goed Werkgeverschap; Leerbijeenkomst Goed Werkgeverschap; Training Goed Werkgeverschap coördinator Investors in People; Opleiding Projectleider Techniek; Praktisch Leiderschap; Stressregulering 1-op-1 coachingstraject; Projectleider: vakmanschap, leiderschap en communicatie; Leidinggevend monteur: vakmanschap, leiderschap en communicatie. Ga naar voor de laatste stand van zaken.

27 SCHOLING Duurzame Technologie Binnen de Werkgroep Kennisontwikkeling Installatiebranche (WKI) werkt OTIB samen met andere partijen, waaronder UNETO-VNI en NVKL, aan het toegankelijker maken van scholing van duurzame technieken voor de technische installatiebranche. Voor meer informatie: Technologie Thuis Nu! Het project Technologie Thuis Nu! is geïnitieerd door OTIB en partners in de techniek, het scholenveld en de zorg. In dit project kunnen installateurs, zorgprofessionals, partners in de bouwsector, zorgconsumenten, het onderwijs, woningbouwcorporaties en overheden kennismaken met installaties die bijdragen aan het langer zelfstandig thuis kunnen wonen. In Woerden is hiertoe een miniwoonwijk gerealiseerd, bestaande uit vijf woningen, waarin technische oplossingen voor langer zelfstandig, comfortabel en veilig thuis wonen zijn toegepast. In en om de woningen worden cursussen, workshops en buitenschoolse lessen georganiseerd. Binnen het project zijn ook partners als Alzheimer Nederland, Longfonds en Bartiméus betrokken. Voor meer informatie: BIM Nieuwe technologische ontwikkelingen, veranderende klantwensen, van onderaannemers naar partners en het vervagen van scheidingen tussen vakgebieden bieden kansen voor werkgevers. Kansen voor een andere benadering van projecten en opdrachtgevers, waarbij integraal samenwerken en een BIM (Bouw Informatie Model) belangrijke voorwaarden zijn. Om werkgevers te inspireren, informeren en vooral te ondersteunen heeft OTIB een integrale BIM-leergang ontwikkeld. De BIM-leergang bestaat uit een inspiratiedag Een BIM in de praktijk en twee interactieve programma s Starten met BIM en Een BIM in uw bedrijf. Tijdens de bijeenkomsten gaat u concreet aan de slag met uw partners in de bouwkolom, binnen uw bedrijf en met collegaondernemers. Verfrissend, enthousiasmerend en vooral informatief. Voor meer informatie:

28

29 Talent Kennis, vakmanschap en talent van werknemers zijn van grote waarde voor de technische installatiebranche. Daarom wil OTIB vakmensen graag voor de branche behouden. OTIB ondersteunt werkgevers en werknemers bij het ontdekken van hun ambities en talenten en wat er nodig is om ambities te realiseren. In verschillende workshops en projecten kunnen werkgevers en werknemers samen met leeftijdsgenoten, collega s of zelfstandig talenten verkennen, laten groeien en de eerste stappen zetten om deze talenten verder te benutten. TALENT Voor werkgevers en werknemers: High Tea Bijeenkomsten OTIB wil ondernemende vrouwen in kleinere installatiebedrijven (tot 50 werknemers) de mogelijkheid bieden om ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar over de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf. Daartoe organiseert OTIB diverse high tea bijeenkomsten in de verschillende regio s, die zich richten op vrouwelijke directeuren/mede-eigenaren, de meewerkende vrouw van de directeur en de vrouw die in het bedrijf zorg draagt voor zaken als personeelsbeleid, communicatie en marketing. De inhoud van de high tea bijeenkomsten is er op gericht om binnen thematische workshops over bedrijfs-gerelateerde zaken als communicatie en persoonlijk leiderschap ervaringen uit te wisselen en inhoudelijk van elkaar te leren. Meer informatie vindt u op Skills@School Skills@School is hét digitale platform waar bedrijven, scholen en leerlingen met elkaar ervaringen kunnen delen tijdens de Beroepspraktijkvorming (BPV). Met deze toegankelijke, eenvoudige en praktische tool hebben bedrijven, scholen en leerlingen zicht op de voortgang van de Beroepspraktijkvorming. Deze tool is kosteloos in te zetten. Bekijk voor meer informatie de website

30 OTIB-skillsmanager OTIB-skillsmanager is een digitaal instrument dat werkgevers en werknemers inzicht biedt in functies, functioneren en de invloed van ontwikkelingen hierop. Door het maken van functieprofielen voor het bedrijf wordt in kaart gebracht welke kennis en kunde nodig is binnen de organisatie. OTIB-skillsmanager helpt de leidinggevende en de medewerker bij het voorbereiden en voeren van het jaarlijkse (ontwikkelings/functionerings) gesprek, zodat er structureel en inhoudelijk wordt gesproken over functioneren en ontwikkelen. Hiermee kan zowel op individueel als organisatieniveau scholingsen ontwikkelingsbeleid worden vormgegeven. OTIB-skillsmanager wordt kosteloos aangeboden aan bedrijven in de technische installatiebranche. Om gebruik te maken van dit innovatieve instrument, kunt u een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen op info@otibskillsmanager.nl. Voor meer informatie, zie PZ coach PZ coach is het digitale instrument waar u alle informatie over personele zaken overzichtelijk bij elkaar vindt. Welke aspecten horen bij het personeelsbeleid? Wat is de meerwaarde van personeelsbeleid voor het bedrijf? Hoe werkt het in de praktijk? Daarover geeft deze website informatie, praktische tips en achtergrondinformatie. U vindt er informatie over in- en uitstroom, opleiden en ontwikkelen, functioneren, veilig en gezond werken, medezeggenschap en CAO. Zo bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ga naar voor meer informatie.

31 Loopbaanontwikkeling Voor werknemers: SamenWerken Veel werknemers werken in teamverband, waarbij een goede samenwerking van groot belang is. OTIB heeft de workshop SamenWerken ontwikkeld waarin werknemers leren effectief samen te werken en zich bewust te worden van het belang van een goed team. Door het spelen van herkenbare situaties geven de acteurs/ trainers werknemers op humoristische wijze een blik in de spiegel over de mogelijke valkuilen van het werken in teamverband. Ook gaan de deelnemers in groepjes aan de slag met opdrachten. De workshop vindt plaats op de locatie van het eigen bedrijf en wordt vooraf afgestemd op uw specifieke situatie. De workshop duurt een dagdeel en het aanvangstijdstip wordt in overleg met het bedrijf bepaald. Maximale groepsgrootte is 12 deelnemers. Kijk op voor meer informatie. TALENT Help! Een klant! Goede communicatie is een belangrijke voorwaarde om aan te sluiten bij de wensen van opdrachtnemers en opdrachtgevers. In het contact met klanten zijn uw werknemers niet alleen het visitekaartje van uw bedrijf, maar kunnen zij ook het verschil maken tussen graag weer of nooit meer. In de workshop Help! Een klant! gaan werknemers interactief aan de slag met communicatievaardigheden en de effecten van hun manier van praten en handelen. Ook komen onderwerpen als alertheid en adequaat reageren aan bod en wordt hiermee aan de hand van een aantal praktijkgerichte voorbeelden geoefend. Of het nu direct of telefonisch contact betreft: tijdens de workshop leren uw werknemers de mogelijkheden voor een nieuwe opdracht herkennen. De workshop vindt plaats op de locatie van het eigen bedrijf en wordt vooraf afgestemd op uw specifieke situatie. De workshop duurt een dag en het aanvangstijdstip wordt in overleg met het bedrijf bepaald. Maximale groepsgrootte is 12 deelnemers. Voor meer informatie, zie

32 TopStarters: werknemers t/m 25 jaar TopStarters is hét project voor jonge werknemers tot en met 25 jaar in de technische installatiebranche. TopStarters maakt jonge werknemers bewust van hun kansen voor persoonlijke ontwikkeling in hun vak. Tijdens de speciale TopStarters dagen worden de jongeren uitgedaagd om actief aan de slag te gaan met thema s als klantgericht werken, samenwerken en communiceren. Deelnemers aan de TopStarters dagen ontvangen na afloop een TopStartersbon ter waarde van 500 euro die gebruikt kan worden voor het volgen van trainingen en cursussen. Kijk voor een filmimpressie op Hier vindt u ook reacties van deelnemers en meer informatie over de workshops en locaties. TopVakmanschapsdagen Het doorlopende programma TopVakmanschapsdagen is het vervolgprogramma voor deelnemers aan de TopStarters dagen. Tijdens het programma wordt dieper ingegaan op de thema s van de TopStarters dagen en komen elementen als projectmanagement, leiding geven, feedback krijgen, samenwerken en de daarvoor benodigde vaardigheden aan bod. Na afloop van de TopVakmanschapsdagen ontvangt iedere deelnemer een scholingstegoed ter waarde van 500 euro. De werknemer kan dit bedrag, in overleg met u, inzetten voor cursussen en trainingen. De deelnemer ontvangt tevens een Vakmanschapscertificaat. Kijk voor meer informatie op OTIB Masterclass Voor alle werknemers die deel hebben genomen aan de TopStartersdagen en de TopVakmanschapsdagen organiseert OTIB Masterclasses rondom de thema s innovatie en persoonlijke ontwikkeling. Deze Masterclasses zijn een ontdekkingstocht langs innovatie en ondernemerschap. Voor de deelnemers een uitgelezen mogelijkheid om een brug te slaan tussen de praktijk en de innovatieve toekomst van onze branche! Werkgevers van de deelnemers zijn van harte welkom. De deelnemer ontvangt een certificaat. Voor de eerste deelname aan een Masterclass ontvangen de deelnemers een scholingstegoed van 200 euro. Kijk voor meer informatie op

33 Sterk in je Werk: werknemers jaar Nadenken over persoonlijke ontwikkeling, loopbaanwensen en ambities. Dat staat centraal in de workshop Sterk in je werk. Tijdens de workshop gaan werknemers aan de slag met drie vragen: wie ben ik?, wat wil ik?, en wat vraag ik?. De workshop vindt in september/ oktober plaats door het hele land op bijzondere locaties. Na afloop van de avond kan de werknemer verder worden ondersteund met een vervolgavond naar keuze. Ook kan gebruik worden gemaakt van de OTIB Ontwikkelcoaches die werknemers begeleiden bij het zetten van hun vervolgstap. Na afloop van de workshop Sterk in je Werk ontvangt iedere deelnemer een waardebon ter waarde van 500 euro die kan worden ingezet voor cursussen en trainingen. Kijk voor meer informatie op TALENT 50+ workshops: werknemers > 50 jaar Voor de 50-plusser van nu is er veel veranderd sinds de start als werknemer in de technische installatiebranche. Tijd dus om te kijken naar de rol en meerwaarde van de oudere werknemer in het bedrijf. De 50+ workshop maakt werknemers bewust van de mogelijkheden die zij hebben om zich (verder) te ontwikkelen. Onder begeleiding van een trainer worden nieuwe inzichten, ideeën en handvatten voor de toekomst geboden. Ook is er aandacht voor hun rol ten opzichte van de jongere generaties. De workshop is een samenspel van informeren, inspireren en ervaringen delen om nog lang en met plezier gezond te werken. Op vindt u alle data en locaties. Voor werkgevers Functioneren InstalLeren voor leidinggevenden In deze workshop wordt u met mede-leidinggevenden voorbereid op een goed functioneringsgesprek tussen u en uw werknemers. Welke vragen moet u wel en niet stellen? Wat is uw doel van het gesprek? Wat kunt u de werknemer bieden? Allemaal vragen die tijdens de workshop Functioneren InstalLeren voor leidinggevenden aan bod komen. De workshop vindt plaats op de locatie van het eigen bedrijf en wordt vooraf afgestemd op uw specifieke situatie. De workshop duurt een dag en het aanvangstijdstip wordt in overleg met het bedrijf bepaald. Om ook kleinere bedrijven deze workshop aan te kunnen aanbieden, is het minimaal aantal deelnemers verlaagd naar 4. De maximale groepsgrootte is 12 deelnemers. Voor meer informatie kijk op

34

35 Diversiteit De Nederlandse arbeidsmarkt, de wensen van de klant en technologische ontwikkelingen hebben de technische installatiebranche de laatste jaren flink veranderd. Om goede resultaten te kunnen (blijven) behalen, speelt diversiteit op de werkvloer een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat een bedrijf waarin veel verschillende mensen samenwerken, beter presteert en creatiever is. Mannen of vrouwen, oud of jong, in Nederland geboren of juist niet, arbeidsgehandicapt of gezond: voor iedereen is plaats in de technische installatiebranche. In het Sociaal Innovatie Magazine (SIM) Diversiteit vindt u inspirerende verhalen van werkgevers en werknemers in de technische installatiebranche over de kracht van diversiteit. Zij vertellen wat diversiteit voor hen en het bedrijf betekent. In het SIM vindt u ook vele tips, producten en instrumenten om zelf met diversiteit aan de slag te gaan. U kunt het magazine kosteloos bestellen via OTIB Producten. OTIB organiseert diverse high tea bijeenkomsten in de verschillende regio s, die zich richten op vrouwelijke directeuren/ mede-eigenaren, de meewerkende vrouw van de directeur en de vrouw die in het bedrijf zorg draagt voor zaken als personeelsbeleid, communicatie en marketing. Meer informatie vindt u op De 50+ workshop maakt werknemers bewust van de mogelijkheden die zij hebben om zich (verder) te ontwikkelen. Onder begeleiding van een trainer worden nieuwe inzichten, ideeën en handvatten voor de toekomst geboden. Op vindt u alle data en locaties. Om de instroom van meisjes in de techniek te bevorderen wil OTIB meisjes kennis laten maken met en enthousiasmeren voor de technische installatiebranche. Technisch opgeleide vrouwen die nu al actief zijn in de branche en met passie over hun werk vertellen, zijn hierbij de sleutel. Via het project Spiegelbeeld (van VHTO) wil OTIB zoveel mogelijk meisjes (en hun ouders) kennis laten maken met techniek tijdens speeddates, gastlessen en open dagen. OTIB verstrekt een tegemoetkoming aan werkgevers waarvan een werkneemster zich inzet tijdens activiteiten van het project Spiegelbeeld. Lees meer over de tegemoetkoming en de voorwaarden op DIVERSITEIT

36 OTIB neemt binnen het samenwerkingsverband TechniekTalent.nu deel aan een aantal activiteiten gericht op de instroom en behoud van meisjes en vrouwen. Voorbeelden zijn: de beroepenbrochure Doe(n) wat je leuk vindt, de Femme Tech Dag, de Femme Tech Bedrijven Award en de M/V bedrijvenscan. Kijk voor meer informatie op

37 Voorlichting Het is essentieel dat voldoende mensen blijven kiezen voor de technische installatiebranche. Om die keuze te maken, is het belangrijk dat iedereen een goede voorstelling heeft van wat de branche heeft te bieden. Daarom heeft OTIB een aantal aantrekkelijke producten ontwikkeld waarin beeld en informatie samenkomen en erop gericht zijn om aankomend vakmanschap te realiseren en versterken. Ga naar voor een volledig overzicht en bestel of reserveer deze producten digitaal. Virtuele oriëntatie op de technische installatiebranche Jongeren laten ervaren wat techniek en de technische installatiebranche inhouden, betekent hen aanspreken met de middelen die dichtbij hun belevingswereld liggen. Virtuele simulaties zijn dan een logische weg. Met educatieve digitale programma s zoals Tech-Ed, Comfort Crisis, Pool Paradise en Operation Ibiza wil OTIB leerlingen die voor de keuze van vervolgonderwijs staan, interesseren in en enthousiasmeren voor de technische installatiebranche. Door het oplossen van uitdagende problemen wordt op een speelse manier uitleg gegeven over de werking en vele mogelijkheden van techniek. Voor meer informatie: VOORLICHTING Geïnspireerd op de virtuele simulatie Comfort Crisis is het Comfort Crisis interactief bordspel ontwikkeld voor in de klas. Tijdens het spel maken leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs door middel van vragen in de vorm van filmpjes, kennis met de verschillende professionals in de branche. Met het Comfort Crisis interactief bordspel kan invulling worden gegeven aan technieklessen. Het spel is ook geschikt voor gebruik op beurzen en kan als aanvullende activiteit worden ingezet samen met de Technobiel en de Alles is Techniek-Experience. Voor meer informatie kijk op: Maar virtuele simulaties worden ook ingezet om aandacht te vragen voor de juiste toepassing van veiligheidsvoorschriften en persoonlijke beschermingsmiddelen. De digitale lesmodule Masters of Makeover maakt jongeren hier op een laagdrempelige wijze bewust van:

38 De digitale lesmodule Sharkworld biedt (toekomstige) projectmanagers de mogelijkheid om ervaring op te doen met de verschillende aspecten van projectmanagement. De simulatie creëert een overtuigende virtuele omgeving waarin projecten zich real-time ontwikkelen. Sharkworld communiceert met de speler via internet, , sms en voic . Kijk voor meer informatie op: Jong geleerd. TechniekTalent.nu heeft een pakket voor techniekbrede informatievoorziening beschikbaar. Kijk voor meer informatie op Daarnaast heeft OTIB speciaal voor het basisonderwijs de Spreekbeurtboekjes Geheimen van ontwikkeld. Hoe laten we water in een aquarium bewegen? Wanneer is een glijbaan veilig? In de reeks Spreekbeurtboekjes Geheimen van ontdekken leerlingen en leerkrachten van basisscholen welke technieken er schuilgaan achter installaties en gebruiksvoorwerpen in de directe school- en thuisomgeving, variërend van de schoolbel tot de kerstversiering. Kinderen kunnen vervolgens hun expertise gebruiken voor een spreekbeurt op school. Geschiedenis, lezen en techniek gaan samen, speciaal op school. OTIB heeft een lespakket ontwikkeld, naast het boek Het Spook van de Spoorzone van Bies van Ede, met een hoofdrol voor techniek. Combineer lezen, geschiedenis en ontdekken in één lespakket! De lesbrieven en docentenhandleidingen zijn te downloaden op: OTIB komt naar je toe Kennismaken met techniek, is ook techniek ervaren. OTIB heeft daarom voor de promotie van techniek twee mobiele leeromgevingen ontwikkeld: de Technobiel en de Alles is Techniek Experience. De Technobiel is bedoeld voor leerlingen in het basisonderwijs en kan tevens worden ingezet tijdens evenementen. De leerlingen kunnen op allerlei manieren techniek proeven: van kleine onderzoekjes tot technische of natuurkundige experimenten. In de Alles is Techniek Experience maken leerlingen uit het VMBO op een aantrekkelijke en interactieve manier kennis met de vele mogelijkheden die techniek hen te bieden heeft. Tijdens de Alles is Techniek game ervaren

39 leerlingen op een interactieve manier waar zij techniek allemaal tegenkomen in het dagelijkse leven. Maar ook kunnen de leerlingen in de trailer andere leuke en vooral leerzame activiteiten doen op het gebied van nieuwe technieken. Beide trailers zijn via de website kosteloos te reserveren. De Techniekstand Werkbanken met activiteiten als pijpsnijden, kraanrubber vervangen, solderen of een zonnepropeller maken, nodigen leerlingen van de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van het VMBO uit om op hun eigen niveau met techniek aan de slag te gaan. De stand met doe-activiteiten kunt u via reserveren voor opendagen, beurzen en techniekmanifestaties. VakkanjerWedstrijden Zien dat jongeren gaan voor hun vak. Maar ook de krachten meten met andere jongeren in je eigen en andere vakgebieden. Ervaring leert dat dit inspireert en motiveert. Vanaf 2013 zijn de vakwedstrijden van de technische installatiebranche, SkillsMasters en Skills Best Men, samengegaan met de vakwedstrijden van de metaal- en metalektrobranche onder de naam (Junior) VakkanjerWedstrijden. Deze wedstrijden worden georganiseerd door TechniekTalent.nu. Gedreven VMBO- en MBO-talenten ontdekken tijdens de wedstrijden wat ze met hun creativiteit, vakmanschap en spirit kunnen bereiken. Alle aanstormende talenten uit de installatie-, elektro-, koudetechniek kunnen deelnemen, zowel werkend als schoolgaand. Ook in 2016 worden leerlingen tijdens de wedstrijden voor de uitdaging gesteld om met technische oplossingen een bijdrage te leveren aan duurzaam installeren. VOORLICHTING Bedrijfssimulaties Om VMBO-leerlingen kennis te laten maken met de carrièremogelijkheden in de technische installatiebranche zijn diverse bedrijfssimulaties en mini-bedrijfssimulaties ontwikkeld. De (mini)- bedrijfssimulaties zijn afgestemd op de installatie- en elektrotechniek en kunnen worden ingezet in de minibordessen. Een minibordes is een moderne simulatie van twee of meer aan elkaar gekoppelde werkboxen die bijvoorbeeld een keuken, badkamer of kantoor kunnen symboliseren. Met moderne materialen en aansprekend lesmateriaal

40 maken de leerlingen kennis met de werkzaamheden in de branche en de locaties waar werknemers uit de branche dagelijks komen. Door complete realistische installaties te maken, leren leerlingen ook dat klanten geen buizen, kabels en dergelijke kopen, maar vooral functies en comfort. U kunt de (mini-)bedrijfssimulatiemappen downloaden via Folder Alles is Techniek, beroepenvoorlichting In de instroomfolder Alles is Techniek maken leerlingen kennis met de vele mogelijkheden die techniek en de technische installatiebranche in het bijzonder hen te bieden heeft. Aan de hand van herkenbare voorbeelden en de combinatie beeld/tekst worden jongeren meegenomen langs de vijf werelden infratechniek en ICT, industriële installaties, evenementen en techniek, bouw en scheepsbouw en de drie belangrijkste opleidingen installatietechniek (met koudetechniek), elektrotechniek en instalektro. U kunt de folder Alles is Techniek bestellen en/of downloaden op of ga naar de website Aikido en Techniek De workshop Aikido en Techniek is speciaal ontwikkeld voor jongeren die een keuze voor een vervolgopleiding gaan maken. Door de combinatie van sport en techniek ontdekken de leerlingen op een aansprekende, interactieve manier de mogelijkheden van techniek. Aan de hand van aikido-oefeningen experimenteren leerlingen met timing, afstand en balans. Zo ervaren zij hoe sport en kennis over het menselijk lichaam nodig zijn bij het programmeren van een robot. Het programma is divers samengesteld: van quizvragen tot korte filmpjes. De workshop kan op verzoek worden ingezet met een duur variërend van 10 tot 100 minuten. Voor meer informatie kijk op

41 Onderzoek Onderzoek is nodig als fundament voor het formuleren van beleid en ontwikkeling van instrumenten. Maar onderzoek maakt het ook mogelijk de ingezette middelen en het beleid te analyseren en evalueren waardoor gericht kan worden bijgestuurd waar dat nodig is. OTIB doet onderzoek voor verschillende doeleinden: Relevante trends en ontwikkelingen in de branche in beeld brengen, zodat de branche kan anticiperen op deze ontwikkelingen. Basisdocumentatie leveren over de branche, het reguliere onderwijs en scholing van werknemers, om hiermee de landelijke en regionale activiteiten van OTIB en de branche te ondersteunen en de landelijke en regionale partners te informeren over de branche. Monitoring en evaluatie van beleidsmaatregelen. Ontwikkelingen op de (regionale) arbeidsmarkt in kaart brengen. OTIB Trendfiles Op vindt u de laatste onderzoeksresultaten, prognoses en kerngegevens van de installatiebranche. Binnen de vijf thema s innovatie, ondernemerschap, personeel en organisatie, onderwijs en arbeidsmarkt worden trends en onderzoeksgegevens verder uitgewerkt aan de hand van best practices, Trendfiles Talks en analyses. In Trendfiles Talks nemen deskundigen op uiteenlopende gebieden u mee door de ontwikkelingen in de branche en daarbuiten. Werkgevers en werknemers delen hun best practices, bijvoorbeeld op het gebied van sociale innovatie. OTIB Trendfiles is dé website met actuele feiten en cijfers over de branche, trends en innovatie. ONDERZOEK Innovaties De laatste innovatieve ontwikkelingen zijn te vinden op de website Door middel van trendanalyses en gericht innovatieonderzoek wordt hier een database bijgehouden met relevante ontwikkelingen, trends en technologieën. Duurzaamheid en innovatie zijn hierbij de kernbegrippen. De website biedt een overzicht van actuele en relevante ontwikkelingen die voor de branche van belang zijn. De innovatiethema s variëren van woningautomatisering (domotica) tot hernieuwbare energie en van ICT tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het gaat overigens om bewezen innovaties die al in de branche worden toegepast. De website wordt, door voortdurend onderzoek binnen de branche, actueel gehouden zodat kennisdeling optimaal is.

42

43 OTIB digitaal De huidige websites voor werkgevers, werknemers, de regio en het onderwijs worden continue verbeterd. Op de websites kunt u terecht voor informatie en kennis op het gebied van subsidie, scholing, talent, voorlichting en innovaties. Deze websites hebben voorzieningen te bieden, zoals: Online bestellen OTIB heeft op vele gebieden producten ontwikkeld, zoals brochures, regioproducten, virtuele simulaties en voorlichtingsmaterialen. Via de website kunt u deze producten kosteloos bestellen of downloaden. Soms is het nodig u hiervoor te registreren. De materialen zijn te gebruiken in het onderwijs, tijdens beurzen, bij open dagen en als informatiemateriaal. Reserveren Via de banner Agenda en Reserveren aan de rechterzijde op de homepagina van onze website kunt u instrumenten en evenementen reserveren. Als bedrijf kunt u deze inzetten om leerlingen op een interactieve manier kennis te laten maken met techniek. Inschrijven Via dezelfde banner Agenda en Reserveren heeft u ook de mogelijkheid u in te schrijven voor workshops en bijeenkomsten. In de agenda vindt u een totaaloverzicht van alle bijeenkomsten. OTIB DIGITAAL

44 Specifieke websites OTIB heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op verdere ontwikkeling van doelgroepenwebsites. De volgende doelgroepenwebsites zijn onder andere beschikbaar: Sociale innovatie kan antwoord geven op technologische, maatschappelijke en economische vraagstukken. Op de website vindt u alles over sociale innovatie in de technische installatiebranche. Onderzoeksrapporten, harde cijfers en brancheverkenningen, maar vooral ook inspirerende verhalen, handige tips en best practices. OTIB-skillsmanager is een digitaal instrument dat werkgevers en werknemers inzicht biedt in functies, functioneren en de invloed van ontwikkelingen hierop. Kijk voor meer informatie op de website met alle informatie over het project Technologie Thuis Nu! waar zorg en techniek samen komen. Het Ervaringscertificaat (EVC) is uw kans op zicht in vakmanschap. Daarom verstrekt OTIB in 2016 voor 500 werknemers in de branche een tegemoetkoming van euro voor een door OTIBbegeleid EVC-traject. Op vindt u alle informatie. Het consortium BuildUpSkillsNL werkt aan verbeteringen van de kwalificaties en vaardigheden van werknemers die betrokken zijn bij energiebesparing in de gebouwde omgeving. Op leest u alles over dit project. Op de website vinden jongeren meer informatie over de werelden binnen de branche, hun carrièrekansen en bijbehorende opleidingen en beroepen. Op de website vindt u de Arbocatalogus voor de installatie- en isolatiebranches, een overzicht van regels, diverse adviezen en tips om veilig en gezond te werken in veel voorkomende werksituaties. In het Kennishuis wordt alle relevante kennis uit de branche centraal en online verzameld en op een interactieve manier toegankelijk gemaakt. Ontdek het op Op de website wordt ingegaan op de inzet van ervaren vakmensen in de technische installatiebranche. U vindt er meer informatie over concrete opleidingen voor ervaren werknemers en over subsidiemogelijkheden.

45 De website is hét digitale platform waar bedrijven, het onderwijs en leerlingen met elkaar ervaringen en beoordelingen kunnen uitwisselen tijdens de beroepspraktijkvorming (BPV). Al vele jaren is de workshop Sterk in je Werk een groot succes. Bezoek de website voor informatie over deze bijzondere workshop voor alle werknemers in de leeftijd van 26 tot en met 50 jaar die werken in een bij OTIB aangesloten bedrijf kunnen deelnemen aan de workshop Sterk in je Werk. informeert u op hoofdlijnen over wat er komt kijken bij de zorg voor personeel. De website geeft informatie, praktische tips en achtergrondinformatie over o.a. in- en uitstroom, opleiden en ontwikkelen, functioneren, veilig en gezond werken, medezeggenschap en CAO. Al vele maanden gaat de voorstelling Nieuwe Vrienden door het land. Op vindt u alle informatie over deze voorstelling voor en door de branche. U kunt er kaarten bestellen, maar ook leest u meer over het vervolg. Op vindt u meer informatie over het project TopStarters, de inhoud van de TopStarters dagen en kunt u zich direct aanmelden. De TopStarters dagen zijn sportieve, interactieve dagen voor jonge monteurs. Op kunt u gericht zoeken naar de juiste cursus voor scholing. Aanbieders van trainingen en cursussen kunnen zelf informatie plaatsen in de OTIB Etalage. U bent dus altijd gegarandeerd van een actueel en compleet overzicht. Op vindt u de laatste onderzoeksresultaten, analyses en kerngegevens van de technische installatiebranche én worden belangrijke en actuele thema s verder verdiept. De website is het startpunt van de bijzondere online opleiding Projectleider Techniek, een unieke eenjarige online opleiding tot Projectleider Techniek op Hbo-niveau. OTIB DIGITAAL Ga naar voor actuele informatie en alle website van OTIB.

46

Wat heeft u aan OTIB in 2017?

Wat heeft u aan OTIB in 2017? Wat heeft u aan OTIB in 2017? Over OTIB OTIB is het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf. Over OTIB Uw bedrijf heeft goede vakmensen nodig. Goed vakmanschap zorgt ervoor

Nadere informatie

Wat heeft u aan OTIB in 2018?

Wat heeft u aan OTIB in 2018? Wat heeft u aan OTIB in 2018? Heeft u vragen over deze publicatie? Neem dan contact op met de OTIB Servicedesk, telefoonnummer 0800-885 58 85. Disclaimer Aan de tekst uit Wat heeft u aan OTIB in 2018?

Nadere informatie

OTIB Producten. Voorlichting.

OTIB Producten. Voorlichting. OTIB Producten Voorlichting www.otib.nl OTIB Producten Voorlichting Postbus 416 3440 AK Woerden Bezoekadres Korenmolenlaan 4 3447 GG Woerden T 0800 885 58 85 F 0348 43 73 85 E servicedesk@otib.nl I www.otib.nl

Nadere informatie

Reglement Ervaringscertificaat

Reglement Ervaringscertificaat Reglement Ervaringscertificaat Inhoudsopgave Uitgangspunten 3 Artikel 1. Definities 4 Artikel 2.Voorwaarden voor de tegemoetkomingerkennen van Verworven Competenties 5 Artikel 3. Aanspraak op EVC 6 Artikel

Nadere informatie

OSR-Reglement. Uitvoeringsregeling Ontwikkelingsstimulering (OSR)

OSR-Reglement. Uitvoeringsregeling Ontwikkelingsstimulering (OSR) OSR-Reglement Uitvoeringsregeling Ontwikkelingsstimulering (OSR) Inhoudsopgave Uitgangspunten 3 Artikel 1. Definities 4 Artikel 2.Voorwaarden voor tegemoetkoming ontwikkelingsstimulering 5 Artikel 3.Individuele

Nadere informatie

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2015 De branche in cijfers Opleiding en instroom Beroepspraktijkvorming Diverse instroom Zijinstroom

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2015 De branche in cijfers Opleiding en instroom Beroepspraktijkvorming Diverse instroom Zijinstroom Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2015 Als Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf ondersteunt OTIB de technische installatiebranche om effectief in te kunnen spelen op

Nadere informatie

OSR - Specifiek. Artikel 1. Definities

OSR - Specifiek. Artikel 1. Definities OSR - Specifiek Uitgangspunten OSR-Specifiek is een tijdelijke regeling, waarin de voorheen bestaande tijdelijke regeling OSR Duurzaam is opgegaan. OSR-Specifiek gaat in per 1 januari 2013 en geldt tot

Nadere informatie

OSR Duurzaam. Uitgangspunten

OSR Duurzaam. Uitgangspunten OSR Duurzaam Uitgangspunten De onderstaande regeling gaat in per 1 januari 2012 en geldt uitsluitend tijdens de kalenderjaren 2012 en 2013. Deze tijdelijke regeling is een aanvulling op de reguliere OSR

Nadere informatie

EVC dient ertoe een beeld te kunnen krijgen van het vakmanschap van de werknemer en scholing en ontwikkeling daarop af te stemmen.

EVC dient ertoe een beeld te kunnen krijgen van het vakmanschap van de werknemer en scholing en ontwikkeling daarop af te stemmen. Reglement EVC500 (Ervaringscertificaat) Uitgangspunten Het Reglement Ervaringscertificaat 500, hierna aan te duiden als reglement EVC500, is ingegaan per 1 januari 2012 en is inmiddels geactualiseerd.

Nadere informatie

OSR -Reglement Uitvoeringsregeling Ontwikkelingsstimulering (OSR) Uitgangspunten

OSR -Reglement Uitvoeringsregeling Ontwikkelingsstimulering (OSR) Uitgangspunten OSR -Reglement Uitvoeringsregeling Ontwikkelingsstimulering (OSR) Uitgangspunten De OSR biedt mogelijkheden voor werknemers om cursussen/trainingen te volgen met een financiële tegemoetkoming van OTIB.

Nadere informatie

Meer jonge mensen in de techniek. Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf!

Meer jonge mensen in de techniek. Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf! Meer jonge mensen in de techniek Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf! Over TechniekTalent.nu TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van acht technische sectoren met één doel: meer instroom

Nadere informatie

Wat doet OTIB in 2011?

Wat doet OTIB in 2011? Wat doet OTIB in 2011? 1. Inleiding Wat doet OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf, in 2011? Voor u ligt een samenvatting van de geplande activiteiten en instrumenten

Nadere informatie

Instroomreglement MIT en DUAAL HBO. Uitgangspunten

Instroomreglement MIT en DUAAL HBO. Uitgangspunten Instroomreglement MIT en DUAAL HBO Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats

Nadere informatie

Omscholingsstimulans zij-instroom BPV

Omscholingsstimulans zij-instroom BPV Omscholingsstimulans zij-instroom BPV Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats

Nadere informatie

Instroomreglement MIT en DUAAL HBO. Uitgangspunten

Instroomreglement MIT en DUAAL HBO. Uitgangspunten Instroomreglement MIT en DUAAL HBO Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats

Nadere informatie

TechWise Twente verbindt technisch TALENT met de toekomst

TechWise Twente verbindt technisch TALENT met de toekomst december 2017 TechWise Twente verbindt technisch TALENT met de toekomst Unieke bijscholing voor praktijkopleiders van erkende leerbedrijven Techniek. Eigenlijk weet iedereen dat we met elkaar een uitdaging

Nadere informatie

Opscholingsreglement MIT en DUAAL HBO. Uitgangspunten

Opscholingsreglement MIT en DUAAL HBO. Uitgangspunten Opscholingsreglement MIT en DUAAL HBO Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats

Nadere informatie

Masterclass Leven Lang Ontwikkelen

Masterclass Leven Lang Ontwikkelen Masterclass Leven Lang Ontwikkelen Duurzame inzetbaarheid in de technische installatiebranche 13 juni 2017 OTIB Sanne van der Hammen OTIB - Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche

Nadere informatie

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Basisprincipe DAP 2014 Bij het Districtsactiviteitenplan 2014, hierna DAP 2014, zijn de volgende aspecten van belang: Centrale thema s 2014 Kansen grijpen

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN Voor werknemers in de Technische Installatiebranche Naam : Functie : Bedrijf : Datum : Inhoudsopgave: Pagina.0 Inleiding....0 Stappenplan... Stap. Persoonlijke gegevens... Stap.

Nadere informatie

Investeren in vakmanschap

Investeren in vakmanschap Investeren in vakmanschap Je bent nooit te oud om te leren. Ook vakmensen in de metaal moeten bijblijven. Om je te blijven ontwikkelen in je vak, om de concurrentiepositie van het bedrijf te versterken

Nadere informatie

Evaluatie. SECTORPLAN MEUBEL Duurzame inzetbaarheid op de kaart

Evaluatie. SECTORPLAN MEUBEL Duurzame inzetbaarheid op de kaart Evaluatie SECTORPLAN MEUBEL 2014-2016 Duurzame inzetbaarheid op de kaart Inhoud Inhoudsopgave Duurzame inzetbaarheid op de kaart...... 3 Relevante instrumenten aanbieden...... 4 Grafiek resultaten......

Nadere informatie

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2014

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2014 Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2014 Als Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf ondersteunt OTIB de technische installatiebranche om effectief in te kunnen spelen op

Nadere informatie

Operationeel Plan Samenvatting

Operationeel Plan Samenvatting Operationeel Plan 2012 Samenvatting Missie OTIB De missie van OTIB is helder en staat al jaren vast: Bijdragen aan een aantrekkelijke Technische Installatiebranche, met voldoende en goed gekwalificeerde

Nadere informatie

evc ervaringscertificaat laat zien wat je waard bent!

evc ervaringscertificaat laat zien wat je waard bent! evc ervaringscertificaat laat zien wat je waard bent! wat is evc? iedereen leert in verschillende situaties elke dag bij; op het werk, op school of gewoon thuis. het is voor werkgevers hierdoor vaak niet

Nadere informatie

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons; flexible and positive Respons Respons omvat een pakket van diensten en producten om onderwijs en vechtsport met elkaar

Nadere informatie

Omscholingsstimulans zij-instroom BPV

Omscholingsstimulans zij-instroom BPV Omscholingsstimulans zij-instroom BPV Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarin laat je zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Instroomreglement BPV. Uitgangspunten

Instroomreglement BPV. Uitgangspunten Instroomreglement BPV Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats of een praktijkplaats.

Nadere informatie

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2013

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2013 Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2013 De missie van OTIB luidt: Bijdragen aan een aantrekkelijke technische installatiebranche, met voldoende en goed gekwalificeerde mensen. Vanuit deze missie ontwikkelt

Nadere informatie

Opscholingsreglement BPV. Uitgangspunten

Opscholingsreglement BPV. Uitgangspunten Opscholingsreglement BPV Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats of een

Nadere informatie

EEN GOED ORKEST BEN JE SAMEN. HAND-OUT SAMEN MAKEN WE EEN GOEDE CAO CONFERENTIE DIGITALISERING RIJKSOVERHEID GRIP OP JE TOEKOMST?

EEN GOED ORKEST BEN JE SAMEN. HAND-OUT SAMEN MAKEN WE EEN GOEDE CAO CONFERENTIE DIGITALISERING RIJKSOVERHEID GRIP OP JE TOEKOMST? EEN GOED ORKEST BEN JE SAMEN. HAND-OUT SAMEN MAKEN WE EEN GOEDE CAO CONFERENTIE DIGITALISERING GRIP OP JE TOEKOMST? INVESTEER IN JE VERDERE LOOPBAAN MET EEN LOOPBAANSCAN OF WORK- SHOP VAN FNV (RIJKS)OVERHEID!

Nadere informatie

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO 2 Informatie over de scholingsmogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO voortgezet onderwijs Uit een grootschalig

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid in branche. Uitvoering door OTIB

Kwaliteitsbeleid in branche. Uitvoering door OTIB Kwaliteitsbeleid in branche Uitvoering door OTIB Inhoud De basis voor kwaliteitsbeleid Activiteiten OTIB BVS Vakpaspoort Rol m.b.t. eindtermen De basis voor kwaliteitsbeleid Waarom hoe - wat Waarom kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO 2 Informatie over de scholingsmogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO voortgezet onderwijs Uit een grootschalig

Nadere informatie

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Hier vindt u de oogst van de ideeën op de vraag: Hoe kunnen we vanuit HR bijdragen aan het

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Elektrotechnische installaties

Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Elektrotechnische installaties Keuzedeel mbo Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Elektrotechnische installaties behorend bij één of meerdere kwalificaties mbo 1 Penvoerder : OTIB Ontwikkeld door : ISSO, partner consortium

Nadere informatie

Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Werktuigkundige installaties

Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Werktuigkundige installaties Keuzedeel mbo Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Werktuigkundige installaties behorend bij één of meerdere kwalificaties mbo 1 Penvoerder : OTIB Ontwikkeld door : ISSO, partner consortium

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Woerdens Techniek Talent

Woerdens Techniek Talent Woerdens Techniek Talent Werkgroep Promotie en werving Concept Activiteitenplan 2013/2014 versie 3.0, Woerden, 23-08- 2013 Aanleiding Het Woerdens Techniek Talent is een initiatief van onderwijsinstellingen,

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in Brede School activiteiten Dit is WIJS! WIJS vindt dat leren vooral leuk moet zijn. Vanuit deze gedachte verbinden we educatie en entertainment aan elkaar. Door een

Nadere informatie

Studiegids training Teamleider productie

Studiegids training Teamleider productie Studiegids training Teamleider productie Inhoud Inhoud... 2 1. Inhoudelijke informatie... 3 1.1 Beschrijving van de training... 3 1.2 Modules... 4 1.3 Opbouw van de training... 1.4 Cbt leeromgeving...

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Erkennen van Verworven Competenties

Erkennen van Verworven Competenties Erkennen van Verworven Competenties Wat is EVC? EVC staat voor het Erkennen van Verworven Competenties. Het is een instrument om uw talenten, kennis en vaardigheden (competenties) in beeld te brengen.

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

VRIJHEID IN BEWEGING

VRIJHEID IN BEWEGING VRIJHEID IN BEWEGING Vakkanjer Challenge 2019 Vmbo-leerlingen aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei! VAKKANJERS Geven jouw leerlingen vrijheid een compleet nieuwe dimensie? Vmbo ers ontdekken

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

Hoe aardgasvrij woon jij?

Hoe aardgasvrij woon jij? JOUW GASTLES Gastles Hoe aardgasvrij woon jij? Je gaat een gastles verzorgen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs waarin je laat zien hoe je in je werk dagelijks bezig bent met het thema aardgasvrij

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Trainingen Welkom! Graag presenteren we u het aanbod van de Academie Zorgbelang Brabant voor

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Oostwende College Persoonlijk & ondernemend Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Ondernemende houding - Ontdek jezelf! Weet jij al wat je wilt worden? Of nog helemaal niet?

Nadere informatie

Nieuwe de technische installatiebranche. in de modelwoonwijk van Technologie Thuis Nu!

Nieuwe de technische installatiebranche. in de modelwoonwijk van Technologie Thuis Nu! Nieuwe kansen voor de technische installatiebranche in de modelwoonwijk van Technologie Thuis Nu! De uitdaging Nederland vergrijst. Dat is niet alleen een probleem. Het biedt de technische installatiebranche

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk!

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Ontdek en gebruik je talenten en competenties: Maak stappen in je loopbaan

Nadere informatie

CREATING SPACE FOR CHILDREN

CREATING SPACE FOR CHILDREN realtime infobord led verlichting 100% zelfvoorzienend smart scorebord milieuvriendelijk schoon drinkwater in hoogte verstelbare basket rolstoelparcours CREATING SPACE FOR CHILDREN Vakkanjer Challenge

Nadere informatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xcellent in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xpertise Xpert Xact Xcellent + Xpertise Een geslaagd opleidingstraject begint met kennis. Onze kennis, maar ook die van u. P3transfer heeft

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Masterclass Bouwmeester

Masterclass Bouwmeester > Wegens succes vervolgd! Masterclass Bouwmeester Realiseren van maatschappelijke opgaven vraagt bouwmeesterschap! Pionieren aan een geheel nieuwe rol binnen je organisatie Doorgronden en toepassen van

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

W A A R D E V O L L E I D E R S C H A P

W A A R D E V O L L E I D E R S C H A P W A A R D E V O L L E I D E R S C H A P I N S P I R E E R M A N A G E C O A C H Waardevol klantcontact LEERGANG VOOR TEAMLEIDERS Waardevol leiderschap Jouw creativiteit heeft ruimte nodig Een klantcontactcentrum

Nadere informatie

LEARNING ACCELERATOR

LEARNING ACCELERATOR 2e Editie Start 12 september! LEARNING ACCELERATOR HET GROEIPROGRAMMA VOOR LEARNING PROFESSIONALS Het groeiprogramma voor learning professionals Inhoud Wat is de 227 Learning Accelerator? Programma Voor

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg Productoverzicht Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg WijLimburg: WijLimburg is hét toonaangevende platform voor ondernemend Limburg. Dagelijks informeert, verbindt en inspireert WijLimburg

Nadere informatie

Initiatieven onderwijs & arbeidsmarkt

Initiatieven onderwijs & arbeidsmarkt Initiatieven onderwijs & arbeidsmarkt Een goede samenwerking tussen Ondernemers, Onderwijs en Overheid draagt bij aan een sterke lokale economie. Gelukkig zijn heel veel Giessenlandse en Molenwaardse ondernemers

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Studiegids training Productiemanager

Studiegids training Productiemanager Studiegids training Productiemanager Inhoud Inhoud... 2 1. Inhoudelijke informatie... 3 1.1 Beschrijving van de training... 3 1.2 Modules... 4 1.3 Opbouw van de training... 6 1.4 E-learningplatform...

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Onderwijs en koude- en klimaattechniek. Congres: het nieuwe koel en vrieshuis

Onderwijs en koude- en klimaattechniek. Congres: het nieuwe koel en vrieshuis Onderwijs en koude- en klimaattechniek Congres: het nieuwe koel en vrieshuis Voorstellen Hanneke Ackermann Van: de NVKL Brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek. Advies en informatie over

Nadere informatie

Samenwerking tussen gemeenten regio Holland Rijnland & Metechnica bv. Ilona Rengelink Joost Bruggeman

Samenwerking tussen gemeenten regio Holland Rijnland & Metechnica bv. Ilona Rengelink Joost Bruggeman Samenwerking tussen gemeenten regio Holland Rijnland & Metechnica bv Ilona Rengelink Joost Bruggeman Sectorplan voor de Technische Installatiebranche Voorkomen van uitstroom Bevorderen (zij-)instroom Ondersteunen

Nadere informatie

Sectorplan zorg en welzijn

Sectorplan zorg en welzijn Sectorplan 2014 2016 zorg en welzijn Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Jeugdzorg en Kinderopvang en Landelijke plan zorg en Regionale plannen zorg Woensdag 25 februari 2015 Programma 2 sectorplannen:

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Opscholingsregeling BPV sectorplan

Uitvoeringsreglement Opscholingsregeling BPV sectorplan Uitvoeringsreglement Opscholingsregeling BPV sectorplan Uitgangspunten Op 14 mei 2014 heeft de minister van SZW het sectorplan 2013RCSP20112 werkgelegenheid en vakmanschap in de Technische Installatiesector

Nadere informatie

Sectorplan Recreatie 2014-2016. Werken in de Recreatie: Leuk, fit en vitaal!

Sectorplan Recreatie 2014-2016. Werken in de Recreatie: Leuk, fit en vitaal! Sectorplan Recreatie 2014-2016 Werken in de Recreatie: Leuk, fit en vitaal! 02 Inhoud 1. Duurzame inzetbaarheid... 4 2. Baan je toekomst... 6 3. Sectorplan Recreatie... 10 3.1 Arbeidsmarktadvies...12 3.2

Nadere informatie

Opleiding Intercedent.

Opleiding Intercedent. Opleiding Intercedent www.bpmo-academy.nl Wat doet een Intercedent? Een intercedent is iemand die bemiddelt tussen werkzoekende mensen en bedrijven die werknemers zoeken. Meestal werken intercedenten logischerwijs

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

De workshop Man/vrouw energie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Man/vrouw energie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Man/vrouw energie Man/vrouw energie, (hoe) werkt dat? Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. Dit wereldwijd bekende boek van John Gray beschrijft de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Studiegids training Productiemanager

Studiegids training Productiemanager Studiegids training Productiemanager Inhoud Inhoud... 2 1. Inhoudelijke informatie... 3 1.1 Beschrijving van de training... 3 1.2 Modules... 4 1.3 Opbouw van de training... 6 1.4 Cbt leeromgeving... 8

Nadere informatie

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid Wilt u succesvol werken aan de inzetbaarheid van uw medewerkers? De Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid brengt in kaart waar in uw bedrijf de kansen liggen. Direct toepasbaar! Iets voor u! Wij hebben deze

Nadere informatie

EVC bij Windesheim. Windesheim Erkend EVC-aanbieder is. Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat. Erkennen van Verwoven Competenties

EVC bij Windesheim. Windesheim Erkend EVC-aanbieder is. Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat. Erkennen van Verwoven Competenties EVC bij Windesheim Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat Erkennen van Verwoven Competenties EVC staat voor het Erkennen van (elders) Verworven Competenties. EVC is gericht op het beoordelen

Nadere informatie

Startdocument strategie Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling

Startdocument strategie Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling Startdocument strategie 2019-2022 Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling Versie: maart 2019 2 Vraagstuk#1 Hoe zorgen we ervoor dat we de beste mensen aantrekken en behouden

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Doorgroeien met de TalentSpiegel

Doorgroeien met de TalentSpiegel Stimuleer de ontwikkeling van medewerkers Doorgroeien met de TalentSpiegel INFORMATIE VOOR HR EN LEIDINGGEVENDEN Inleiding Gemeenten zijn meer dan ooit in beweging. Het werk verandert door bezuinigingen,

Nadere informatie

Brochure. Training beleidsplan, beleidsnotitie en een rapport schrijven in 1 dag

Brochure. Training beleidsplan, beleidsnotitie en een rapport schrijven in 1 dag Brochure Training beleidsplan, beleidsnotitie en een rapport schrijven in 1 dag Met meer zelfvertrouwen rapporteren HRM Academy Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Training beleidsplan, beleidsnotitie en

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Strategisch Opleidingsbeleid

Strategisch Opleidingsbeleid Strategisch Opleidingsbeleid Achtergrondinformatie en tips om zelf aan de slag te gaan In deze handreiking vindt u de volgende onderwerpen: Wat is strategisch opleidingsbeleid? Hoe komt u tot strategisch

Nadere informatie

LEREN OVER ZORG EN TECHNIEK VOOR ALLE NIVEAUS: VMBO, HAVO-VWO, MBO EN HBO...

LEREN OVER ZORG EN TECHNIEK VOOR ALLE NIVEAUS: VMBO, HAVO-VWO, MBO EN HBO... LEREN OVER ZORG EN TECHNIEK VOOR ALLE NIVEAUS: VMBO, HAVO-VWO, MBO EN HBO... in de modelwoonwijk van Technologie Thuis Nu! DE UITDAGING In 2040 wonen er zo n viereneenhalf miljoen ouderen in Nederland.

Nadere informatie

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt.

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt. EVC- en EVP-loket 2 Een Ervaringsprofiel (EVP) is nuttig voor iedereen die wil weten waar hij staat in z n loopbaan, wat hij kan en wat hij nog wil ontwikkelen. Het laat zien over welke kwaliteiten medewerkers

Nadere informatie