School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen"

Transcriptie

1 School en computers

2 School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een steeds belangrijkere plaats in. De komst van het digitale schoolbord maakt dat er steeds meer mogelijk wordt. En de leerkracht voor de klas? De ontwikkelingen op ICT gebied gaan in sneltreinvaart. Wat nu een trend is, is morgen achterhaald. Wat nu in opkomst is, is morgen alweer gewoon. Als school is dit soms (bijna) niet bij te houden. Ook binnen een team zijn de verschillen in expertise groot. Sommige leerkrachten kunnen alles met een computer, andere leerkrachten doen er liever niets mee. heeft een cursusaanbod speciaal voor scholen. In deze folder vindt u verschillende workshops en korte cursussen. U kunt kiezen voor een enkele losse workshop of een pakket van verschillende workshops. U kiest voor de onderdelen die bij uw school passen. Bij alle bijeenkomsten is er voldoende gelegenheid voor vragen en inbreng van persoonlijke vragen en onderwerpen. Voorafgaand aan de workshop(s) vindt er altijd een intakegesprek plaats. Elke workshop is toegespitst op school en uw team. Is het onderwerp dat voor uw school belangrijk is niet in het overzicht opgenomen? Uiteraard is een op maat gemaakte workshop of cursus altijd mogelijk. Voor vragen of een vrijblijvend informatiegesprek kunt u contact opnemen met Martine Paulusse.

3 Haal meer uit de computer (leerkrachten) Een brief typen, een mail versturen en even iets op Google zoeken. Dat lukt allemaal wel, maar dan Een verslag netjes opmaken, etiketten printen, een berekening maken in Excel, een filmpje in een presentatie plakken, een klassenfoto bewerken Is dat ook allemaal gesneden koek? En als een leerling een vraag stelt, kunt u hem dan ook verder helpen? Een computer kan heel veel, het is een grote hulp bij het voorbereiden van lessen en gesprekken. Maar dan moet het wel werken en doen wat je wilt. Speciaal voor iedereen die wel met de computer werkt, maar er meer uit kan halen dat dat hij nu doet, is de vierdelige cursus Haal meer uit je computer. Tijdens de vier bijeenkomsten krijgt u een persoonlijke en duidelijke uitleg over de extra mogelijkheden van de computer. Aan de hand van opdrachten gaat u vervolgens aan de slag. Een groot deel van het programma bestaat uit oplossingen voor de vragen waar u mee zit.

4 Haal meer uit de computer (bovenbouw leerlingen) Typen, een werkstuk maken, een spreekbeurt houden met een powerpoint presentatie Van leerlingen wordt tegenwoordig veel verwacht. We denken te snel dat leerlingen alles met de computer kunnen. Maar is dat wel zo? Kinderen zijn inderdaad heel erg snel met de computer, maar vooral met de toepassingen die zij leuk vinden en veel gebruiken. Tijdens de vier gastlessen haal meer uit je computer gaan de leerlingen aan de hand van een thema aan de slag met de computer. Het thema dat wordt behandeld, wordt door de school aangegeven. Rondom het thema gaan de leerlingen een werkstuk en een presentatie maken. Hierdoor gaan de leerlingen gericht oefenen met: Word, denk hierbij aan kiezen van een goed lettertype, plaatjes invoegen, paginanummering, index maken, voet- en kopteksten, etc. Powerpoint, het maken van een leesbare, aantrekkelijke presentatie, met daarbij een filmpje. Bewerken van afbeeldingen voor het werkstuk en de presentatie. De vier gastlessen beginnen steeds met een korte, heldere uitleg over de opdracht van de les. Vervolgens gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag aan de hand van duidelijk en aantrekkelijk lesmateriaal. Tijdens de gastlessen is de leerkracht ook aanwezig.

5 De mediawijze leerling Kinderen zijn niet bang om iets op de computer te proberen. Met een paar muisklikken komen ze vaak op de plaats waar zij willen zijn. Enerzijds is dit toe te juichen. Het is mooi om te zien hoe natuurlijk de plaats is die de computer in het leven van kinderen heeft. Aan de andere kant, is het de taak van de opvoeder zowel de ouder als de professional op school ervoor te zorgen dat het kind de grenzen leert kennen. Door internet en Social Media (zoals Hyves), kunnen kinderen op sites komen waar zij nog niet aan toe zijn. Zij kunnen in contact komen met personen die niet het beste met kinderen voor hebben. Uiteraard is het de taak van degene die de kinderen begeleidt om dit in de gaten te houden. Het niet toestaan van bepaalde Social Media is een manier waarop veel scholen proberen de boze buitenwereld weg te houden. De vraag is of dit de juiste weg is. Kinderen zullen zich op school misschien aan dit verbod houden, hoewel een verboden site vaak erg aantrekkelijk is. Met websites verbieden leer je kinderen niet omgaan met de gevaren achter internet. Juist door kinderen te leren hoe zij met internet op een verantwoorde manier om kunnen gaan, maak je ze mediawijs en sterk. Als zij iets tegenkomen dat onwenselijk is en zij weten dat dit kan gebeuren, dan kunnen zij op de juiste manier hierop reageren. Zij kunnen hun leerkracht of thuis hun ouders waarschuwen en samen een oplossing zoeken. Tijdens een tweedelige workshop kijkt u naar vragen als: Hoe maak je kinderen bewust van de negatieve kanten van de computer? Welke regels en afspraken maak je met kinderen rekening houdend met de groei van kinderen? Hoe kun je kinderen begeleiden bij het werken met computers? Welke keuzes maak je als school hierin? Aan het einde van de workshop heeft u een (concept) van computerklassenregels, voor uw klas. Ook heeft u een compleet voorbereide les mediawijsheid om in uw klas te behandelen. Indien gewenst, kan deze les ook door worden verzorgd.

6 Social Media op school? De opmars van Social Media is niet meer te stoppen. Steeds vaker zie je hierover berichten in het nieuws verschijnen, met de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals: Nederlandse kinderen meest actief op social media sites; 87% van de werknemers maakt op werk gebruik van social media; Filmpjes van docenten geplaatst door leerlingen; Baan kwijt door social media. Social Media zijn de wereld ingekomen en lijken niet meer weg te gaan. Als school zul je hierover je standpunt moeten bepalen; omarm je de ontwikkeling? Of kies je ervoor om je als school te distantiëren van het gebruik van social media? Of kies je een van de vele tussenwegen? Om een goede keuze hierin te kunnen maken, is het belangrijk dat de school weet wat social media zijn en wat hiermee mogelijk is. Teambijeenkomst van drie uur Tijdens deze bijeenkomst, wordt ingegaan op de vragen: Wat zijn social media? Uitleg over de verschillende soorten social media zoals hyves, twitter, facebook en linkedin. Discussie: wat is het standpunt van school hierin? Hoe stel je goede richtlijnen op t.a.v. gebruik van social media op (en over!) school? Deze themabijeenkomst kan worden uitgebreid met een tweede bijeenkomst met als doel een mediaconvenant voor school opstellen.

7 Profileren school met social media Als school kun je jezelf op verschillende manieren laten zien aan je omgeving. Een van de instrumenten waarop ingezet kan worden, zijn social media. Het gebruik van social media is snel, gemakkelijk en goedkoop. Maar het moet wel goed gebeuren, anders is de kans groot dat juist het tegengestelde wordt bereikt. In de 2 uur durende workshop wordt er gekeken naar: Hoe kunnen social media worden gebruikt door school als PR middel? Welke kansen zijn er? Welke valkuilen brengt dit met zich mee? Deze workshop kan worden opgevolgd met een gerichte workshop omgaan met social media, waarin het medium naar keuze verder wordt toegelicht, een account wordt aangemaakt en tips voor het goed inzetten van dit medium.

8 Werken in de klas met (gratis) software De computer hoort er tegenwoordig helemaal bij als lesmiddel. Bij methodes hoort steeds vaker een softwarepakket, maar ook op internet is er veel educatieve software die kan worden ingezet in de klas. Leerlingen zoeken op internet informatie om werkstukken te maken. En ook voor het vinden van lesideeën is internet een bron van inspiratie. Door de groei van het aanbod, is het niet altijd helder welke software het beste past bij het doel van de les. In een cursus van drie bijeenkomsten wordt er gekeken naar: Welke software past bij de school en het niveau van de leerling? Hoe kunnen leerlingen informatie vinden voor werkstukken? Welke software kun je als docent gebruiken bij je lesvoorbereiding? Tijdens de bijeenkomsten is er voldoende tijd voor vragen en is er tijd gereserveerd om te oefenen met de verschillende toepassingen.

9 Een Klassenhyves maken Veel kinderen hebben een eigen Hyvespagina. Met vriendjes van school hebben zij zo contact. Samen met de klas kan er ook een Klassenhyves worden gemaakt. Hierop kunnen de kinderen laten zien wat er in de klas speelt. Welke onderwerpen komen aan bod in de les? Welke sites zijn interessant? Ook foto s en filmpjes kunnen op de pagina worden geplaatst. Zo kunnen de ouders van de leerlingen een kijkje nemen in de klas. Uiteraard kan deze pagina zo worden afgeschermd dat deze niet zichtbaar is voor derden. Tijdens de workshop wordt er gekeken naar de (on)mogelijkheden van Hyves in de klas. Er wordt gekeken naar de manier waarop de pagina vormgegeven kan worden en welke mogelijkheden Hyves biedt. De leerkracht leert de mogelijkheden van Hyves kennen en maakt keuzes over hoe deze voor zijn klas in te zetten. Aan het einde van de workshop heeft de leerkracht de lesvoorbereiding klaar om met de kinderen aan de slag te gaan. Als gastles Deze workshop kan ook worden afgenomen als gastles. In 2 lessen van 1,5 uur gaat de klas een Hyvespagina bedenken en realiseren. Bij deze gastles is de eigen leerkracht aanwezig.

10 Praktische informatie De workshops worden op uw school verzorgd. Voor de workshops zijn er voldoende computerwerkplekken met een open internetverbinding nodig. De groepsgrootte van een workshop is minimaal 6 en maximaal 12 personen (tenzij anders vermeld). Gastlessen zijn voor een hele klas, mits er een computerwerkplek per 2 leerlingen is. De bijeenkomsten worden in overleg gepland en kunnen ook in de avonduren worden verzorgd. Alle prijzen zijn inclusief intake gesprek, lesmateriaal, reiskosten voor een afstand tot 25 km enkele reis en 19% BTW. Voor sommige workshops is een open aanmelding mogelijk. Er wordt dan een groep samengesteld van leerkrachten van meerdere scholen. Workshop Prijs Open inschrijving (prijs p.p.) Haal meer uit de computer 850,00 105,00 (leerkrachten) Haal meer uit de computer (bovenbouw leerlingen) 875,00 klassen < 20 leerlingen: 50,- korting De mediawijze leerling 300,00 45,00 Social media op school? 390,00 Extra bijeenkomst van 2 uur 540,00 Profileren met Social Media 300,00 37,50 Vervolg workshop Afhankelijk van de duur en inhoud Werken in de klas met 690,00 85,00 (gratis) software Een Klassenhyves maken 375,00 47,50 Een Klassenhyves maken (leerling) 475,00 klassen < 20 leerlingen: 25,- korting

Professionaliseren met Skool. Training en onderwijsbegeleiding

Professionaliseren met Skool. Training en onderwijsbegeleiding Professionaliseren met Skool Training en onderwijsbegeleiding Inhoud ICT effectief Alles start met een visie Coaching ICT-coördinator Werken met SkoolControl SkoolControl, overal en altijd Mediawijsheid

Nadere informatie

Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs?

Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs? Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs? 2 Index Onderzoek Tieners en sociale media........... 3 Sociale media in het onderwijs.................. 6 Facebook = liken en leren........................

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

Samen media maken. Mediatoolkit voor het basisonderwijs

Samen media maken. Mediatoolkit voor het basisonderwijs Samen media maken Mediatoolkit voor het basisonderwijs EEN UITGAVE VAN IN SAMENWERKING MET MOGELIJK GEMAAKT DOOR De toolkit Samen Media Maken kwam tot stand dankzij financiele steun van Mediawijzer.net

Nadere informatie

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2 Maak je startende onderneming tot een succesvolle onderneming 2013 enjee.nl 2 Voorwoord Even voorstellen Van hobby naar eigen bedrijf Mijn naam is, oprichter en eigenaar van adviesbureau enjee. Ik adviseer

Nadere informatie

Professionals en ondersteuning

Professionals en ondersteuning Professionals en ondersteuning bij mediaopvoeding 1 2013 Nederlands Jeugdinstituut / Stichting Mijn Kind Online Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

perfect LinkedIn profiel

perfect LinkedIn profiel f 20 geheimen voor een perfect LinkedIn profiel Maaike Gulden Inhoudsopgave Voorwoord 3 Wat kun je met LinkedIn? 4 Voordeel van een goed LinkedIn profiel 5 Een 100% LinkedIn profiel 5 20 Tips voor een

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Docentenhandleiding groep 5 en 6

Docentenhandleiding groep 5 en 6 Docentenhandleiding groep 5 en 6 Inleiding Wat is Museumschatjes? Voor u ligt de docentenhandleiding bij Museumschatjes. In opdracht van het Platform Drentse Musea heeft K&C dit erfgoedproject in 2012,

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 2012 1 Workshops Leren werkt! Feedback geven en ontvangen Timemanagement Loopbaancheck Flow in je werk Profileren kun je leren Netwerken Cursussen Emotionele intelligentie

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 door Richard van Hooijdonk MarketingMonday januari 2011 inhoud Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Pagina 01 social media benutten met weinig tijd 4 02 wie is

Nadere informatie

Jonas Van Gerrewey Sales & Account Manager ivalue. Melissa Martens Content Marketeer ivalue. Pagina 1 van 19

Jonas Van Gerrewey Sales & Account Manager ivalue. Melissa Martens Content Marketeer ivalue. Pagina 1 van 19 Jonas Van Gerrewey Sales & Account Manager ivalue Melissa Martens Content Marketeer ivalue Pagina 1 van 19 Inhoud Deel I: Daarom heeft jouw bedrijf sociale media nodig... 3 1. Sociale media zijn de nieuwe

Nadere informatie

Starten met E- Learning in Moodle

Starten met E- Learning in Moodle Starten met E- Learning in Moodle Auteurs: Michiel Boerman, id5r en Isabelle Langeveld, Helder & Wijzer Op dit moment overweeg je om te starten met E- Learning. Je wilt een opleiding die je aanbiedt ondersteunen

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Beter. onderwijs door ICT

Beter. onderwijs door ICT Beter onderwijs door ICT Kennismaken met de kwaliteit van het onderwijs verbeteren door scholen te voorzien van praktische ict-toepassingen op maat; dat is de doelstelling van QLiCT. we combineren daarvoor

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2-3

Informatieboekje groep 1-2-3 Informatieboekje groep 1-2-3 Welkom op de Vlieger! De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en ouders. Jarenlang is er diezelfde weg, van huis naar school en weer terug. In de loop van

Nadere informatie

Bereik uw achterban via social media

Bereik uw achterban via social media Anders Bereik uw achterban via social media Social mediagids voor het betrekken van burgers Gendeles estrum es ut elitia Auteur: Brechtje Walburgh Schmidt, Marjoke Verschelling, Karin Sok Redactie: Tekstburo

Nadere informatie

Inschrijven via de site van kom Leren: http://www.komleren.nl/scholing/ en klikken op de datum van de workshop: inschrijven onderaan de pagina!

Inschrijven via de site van kom Leren: http://www.komleren.nl/scholing/ en klikken op de datum van de workshop: inschrijven onderaan de pagina! Inschrijven via de site van kom Leren: http://www.komleren.nl/scholing/ en klikken op de datum van de workshop: inschrijven onderaan de pagina! 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave. 2 Inleiding. 3 Aanbod scholingen

Nadere informatie

Handleiding LinkedIn. Interim Intelligence

Handleiding LinkedIn. Interim Intelligence Handleiding LinkedIn Interim Intelligence Inhoud 1. Wat is LinkedIn? 2 2. Profiel 3 Registreren 3 Profiel aanmaken 3 Settings 5 Personaliseren en optimaliseren 5 3. Netwerk bouwen 7 Adresboek koppelen

Nadere informatie

perfect LinkedIn profiel

perfect LinkedIn profiel 20 geheimen voor een perfect LinkedIn profiel Maaike Gulden Inhoudsopgave Voorwoord 3 Wat kun je met LinkedIn? 4 Voordeel van een goed LinkedIn profiel 5 Een 100% LinkedIn profiel 5 20 Tips voor een goed

Nadere informatie