Operationeel Plan Samenvatting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Operationeel Plan Samenvatting"

Transcriptie

1 Operationeel Plan 2012 Samenvatting

2 Missie OTIB De missie van OTIB is helder en staat al jaren vast: Bijdragen aan een aantrekkelijke Technische Installatiebranche, met voldoende en goed gekwalificeerde mensen. Nieuwe ontwikkelingen kunnen wel de context van deze missie vormen. Het beleidsplan Elk talent telt! schetst deze context. In het operationeel plan 2012 worden de aandachtspunten voor 2012 geschetst.

3 Algemene uitgangspunten voor 2012 In 2012 voegt OTIB geen extra middelen toe aan de reserve. De niet benutte inkomsten uit 2011 worden ingezet voor eenmalige, gerichte stimuleringsacties. Stimuleringsacties kennen een minimale looptijd van twee jaar zodat werknemers en werkgevers voldoende gelegenheid hebben de acties te leren kennen en gebruiken. Bij de regelingen OSR en BPV blijven de huidige basisbedragen ongewijzigd. De verhouding van de inzet van middelen naar kwantitatieve en kwalitatieve acties blijft 50/50. De ontwikkelingen rond de beschikbaarheid van voldoende praktijkleerplaatsen worden continu beoordeeld in relatie tot de gecreëerde mogelijkheden voor ondersteuning. Regelmatig onderzoek naar bewegingen in het veld van arbeidsmarkt, scholing en onderwijs in de branche.

4 Algemene uitgangspunten voor 2012 De regionale structuur wordt geschikt gemaakt voor activiteiten in het kader van een betere match op de arbeidsmarkt. Participatie in het samenwerkingsverband TechniekTalent.nu wordt voortgezet. Voor projecten en activiteiten wordt actief gezocht naar samenwerkings en cofinancieringsmogelijkheden. De vindbaarheid en toegankelijkheid van de verschillende OTIB activiteiten wordt vergroot. Relevante kennis voor de Technische Installatie Branche wordt ontsloten en geborgd Politieke en maatschappelijke ontwikkelingen worden indien wenselijk vertaald naar beleid en activiteiten.

5 Instroom bevorderen Basisonderwijs/VMBO/onderbouw Inzet: Het is van belang kinderen te interesseren in techniek en hen te helpen hun technisch talent te ontdekken. We richten ons daarom op ontdek, uitvind en ontwerpactiviteiten. Activiteiten in 2012: In het BO en VO onderbouw pakt OTIB de instroombevordering gezamenlijk aan met de partners in TechniekTalent.nu. Denk hierbij aan: nieuwe gezamenlijke producten, zoals een handleiding voor een techniekaanpak in de onderbouw uitbreiding van TechNet junior voorbereiden van de deelname aan de NOT 2013 Integratie van eigen voorlichtingsgames binnen samenwerking. Samenwerking met de docentenverenigingen Vonk, Vedotech en NVON Inzet van Professionals: het ondersteunend communicatieplan wordt uitgevoerd met als inzet meer gebruikers. Middelen zijn o.a. trailers, een website voor ouders en docenten en pagina s op Facebook en Hyves. Jongeren uit de doelgroep ondersteunen OTIB bij de communicatie met de doelgroep.

6 Instroom bevorderen Beroepsgericht VMBO Inzet: In het beroepsgerichte VMBO maken leerlingen kennis met technische competenties uit de beroepspraktijk. OTIB wil dat de TIbranche hier helder en aantrekkelijk in beeld is. Daarbij brengt OTIB techniek steeds in verband met thema s als creativiteit en commercie. Mannelijke en vrouwelijke rolmodellen moeten techniek presenteren in de belevingswereld van de doelgroep. In 2012 ligt de nadruk op de vormgeving van enerzijds een techniek brede aanpak, anderzijds de ontwikkeling van doorlopende leerlijnen. Activiteiten 2012: Een actieve deelname aan het VMBO docentenplatform Meer scholen en dus meer leerlingen maken kennis met technische installaties via (mini )bordessen en bedrijfssimulaties Uitwerken van een nieuwe aanpak van bedrijfssimulaties De diversiteit tussen mannen en vrouwen wordt in beeld gebracht

7 Instroom bevorderen Theoretische leerweg/havo en VWO Inzet: In de VMBO theoretische leerweg, HAVO en VWO is de inzet van rolmodellen van belang. In de VMBO theoretische leerweg werkt OTIB zelfstandig. In HAVO en VWO wordt samengewerkt met andere technische branches. Activiteiten 2012: Samenwerking met het scholenveld, de regionale CGO projecten en de platforms Technologie en NLT inzake de ontwikkeling van beroepsgerichte opdrachten. Hierbij worden studenten (v/m) uit de technische MBO en HBO opleidingen ingezet, zowel als rolmodel als voor inhoudelijke bijdragen. Opstellen ontwikkelplan in samenwerking met VMBO scholen voor digitalisering van bedrijfssimulaties. Realisatie digitale leeromgeving voor MBO bedrijfssimulaties. HBO docenten die gebruikmaken van Sharkworld en de moderatiemodule worden in 2012 opgenomen in het op te zetten landelijke HBO netwerk van UNETO VNI en OTIB. Verdere promotie van Sharkworld Mogelijke bijstelling van Sharkworld om het spelresultaat gericht op beroepsaspecten te verbeteren.

8 Instroom bevorderen Zij instroom Inzet: De belangrijkste voorwaarde ten aanzien van zij instroom is een goed personeelsklimaat in de bedrijven. OTIB biedt een uitgebreide verzameling instrumenten, tegemoetkomingen en diensten, die zij instromers en bedrijven stimuleren tot begeleiding en loopbaanontwikkeling en het realiseren van een goed personeelsklimaat. Activiteiten 2012: Vijf nieuwe doelgroepenprojecten. Realisatie van 50 zij instromers uit specifieke projecten. Inzet regelingen Borging Praktijkplaatsen en ESF J. Beide maatregelen zijn gericht op leerlingwerknemers, jonger dan 28 jaar. Inzet omscholingsbonus voor voor zij instroom/bbl leerlingen Inzet omscholingsregeling > 30 jaar Opzet twee pilotprojecten: Arbeidscoach voor werkzoekenden Scholingssubsidie voor werkgevers die ex werknemers uit de branches binnen Techniek Talent aannemen

9 Bevorderen kwaliteit van regulier onderwijs Doelen: Optimalisering van de branchedoelstellingen door borging en uitbreiding van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijven. Betere doorstroom van leerlingen en omscholing van werknemers door betere aansluiting VMBO, MBO, HBO. Beter gekwalificeerde leerlingen en werknemers door beter inhoudelijk onderwijs. Beter gekwalificeerde en gemotiveerde leerlingen door afstemming van het onderwijs op de wensen en mogelijkheden van leerling en bedrijf. Meer praktijkgetrouwe opleidingen door betere faciliteiten in het onderwijs. Betere scholing van leerlingen in bedrijven door betere beroepspraktijkvorming. Meer kwaliteit, betrouwbaarheid en herkenbaarheid van vakdiploma s door implementatie van het sectoraal examenprofiel. Activiteiten 2012 In alle regio s worden duurzame overlegstructuren opgestart voor overleg tussen de TI branche/ het RBPI en MBO onderwijsinstellingen en geborgd. Binnen elke RBPI wordt een ontwikkelplan opgesteld ten behoeve van de verbetering in de aansluiting van doorlopende leerlijnen. Uitvoering van een proefproject met een doorlopende leerweg VMBO MBO samen met InstallatieWerk. Actieve bijdrage aan de ontwikkeling van een brede Bacheloropleiding Engineering. Actieve bijdrage aan de ontwikkeling van een landelijk dekkend netwerk van zowel brede als gespecialiseerde HBO opleidingen.

10 Bevorderen kwaliteit van regulier onderwijs Activiteiten 2012 Het BPV protocol wordt geïmplementeerd Het aanbieden van een ontwikkeld trainingsprogramma aan de praktijkopleidingscentra. Organiseren van minimaal 1 praktijkcentradag. Investeringen in Leerstofnet, vooral in het ontwikkelen van instrumenten en het koppelen van instrumenten (zoals Leerstofnet, leerlingvolgsystemen en Skills@school). Het actualiseren van de website Coach Online Uitwerking van een gedifferentieerd opleidingsprogramma voor praktijkopleiders en werkplekbegeleiders. Ondersteuning van bedrijven bij het verbeteren van de kwaliteit van de BPV in het bedrijf via deskundigheidsbevordering Opname van de implementatie van het sectoraal examenprofiel in de jaarplannen van alle RBPI s Een actieve bijdrage aan het informeren van de bedrijven en de scholen over het examenprofiel en de examenservice Op minstens drie plaatsen in het land worden opleidingen voor de branche aangeboden in combinatie met een lerarenopleiding Realisatie van Skills@school voor uitwisseling van gegevens en het maken van maatwerkopleidingstrajecten en een carrièreplanning Realisatie van 20 nieuwe bordesopstellingen in Techniek Breed, de Theoretische Leerweg en Vakcolleges en monitoring van het gebruik.

11 Vakkennis van werknemers bevorderen Inzet Ontwikkelen van eind en toetstermen en lesmateriaal en monitoren van eind en toetstermen. Lesmateriaal aanbieden aan de markt. Verdere ontwikkeling van het Platform Duurzame Technologieën. Ontwikkelen van alternatieve methoden voor kennisoverdracht. Doorontwikkelen van instrumenten zoals OTIB skillsmanager en Kennishuis. Werken aan visie en acties inzake sociale innovatie. Verkennen van nut en noodzaak van branche erkenningen in alle segmenten van de branche.

12 Vakkennis van werknemers bevorderen Activiteiten 2012: Ontwikkeling minimaal drie nieuwe cursussen binnen het domein duurzaam en minimaal twee cursussen op andere domeinen Cursuswebsite krijgt een nieuwe stijl Verdere ontwikkeling van het Platform Duurzame Technologie Stimulering gebruik OTIB skillsmanager Kennishuis verder ontwikkelen

13 Werknemers ondersteunen in hun loopbaan Doelen Stimuleren van een goed personeelsklimaat in de bedrijven. Stimuleren van bewustwording en activiteit van werknemers als het gaat om hun loopbaan. Nieuwe werknemers verwelkomen in de branche en informeren over de beroepsmogelijkheden Activiteiten 2012 Inzet van EVC 500: 500 EVC trajecten met extra begeleiding en tegemoetkoming in 2012 Werknemersworkshops Tot en met 25 jaar: Topstarters jaar: Sterk in je Werk 50 jaar en ouder: 50+ workshops Werkgevers workshops: Slimmer Opleiden Ontbijtsessies Samenspelprojecten Functioneren InstalLeren: project uitbouwen met een werkgeverscomponent SamenWerken Spelen met Talenten EVC Deze klus is voor mij

14 Expertise leveren Doelen Fungeren als ontwerper en uitvoerder van projecten op het gebied van instroom, onderwijs, opleidingen en loopbaanontwikkeling. Fungeren als kennis en onderzoeksinstelling met betrekking tot arbeid en opleidingen in de Technische Installatiebranche. Activiteiten 2012 De website wordt geoptimaliseerd Oplevering arbeidsmarktrapport Oplevering 7 regionale arbeidsmarktrapporten Oplevering verkennend onderzoek intersectorale mobiliteit

15 Ondersteuning van de beleidsuitvoering Om doelen te behalen zijn een aantal elementen essentieel: Samenwerking De regio Communicatie en informatie Monitoring Arbocatalogus: veilig en gezond werken

16 Samenwerken Activiteiten 2012 Samenwerking binnen TechniekTalent.nu Deelname aan vijf regionale overleggen van technische fondsen. Zes regionale themadagen gericht op werkgevers. Gezamenlijk opzetten en dragen door UNETO VNI en OTIB. Drie regionale relatiedagen. Doel: uitwisseling producten voor bedrijven (gezamenlijk door OTIB, andere fondsen, de vakbonden, Kenteq en de onderwijsinstellingen). Twee professionaliseringsdagen voor de regiomanagers van OTIB/UNETO VNI. Twee praktijkcentradagen per jaar. Doel: professionalisering, uitwisseling en productenkennis. Ondersteuning regionale monteursdagen, organisatie in samenwerking met de UNETO VNI vakgroepen. Regelmatige afstemming met de regionale vakbondsmedewerkers en externe projectuitvoerders op het gebied van loopbaan, arbeidsmarkt en onderwijs. Een relatiedag voor OTIB en UNETO VNI/NVKL medewerkers gericht op de uitwisseling van de ervaringen van bedrijfscontacten en de verwijzingsmogelijkheden naar elkaars organisaties.

17 Regio De regio is het belangrijkste uitvoeringskanaal en uitvoeringsniveau van de OTIBactiviteiten. Vrijwel alle activiteiten op het gebied van instroom, onderwijs, loopbaanontwikkeling en samenwerking worden uitgevoerd op regionaal niveau. De veranderingen in de regionale bestuursstructuur worden in 2012 afgerond. Hierdoor zal het RBPI beter in staat zijn de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio vorm te geven en wordt de regiostructuur voor de branche een krachtiger instrument. Vanaf 2012 wil OTIB de regionale platforms en OTIB medewerkers inzetten voor: Regionale uitvoering van de landelijke beleidsspeerpunten. Optimale grip op de regionale arbeidsmarkt. Verlenen van individuele tweedelijnsdiensten aan bedrijven.

18 Monitoring Over 2012 wordt een monitoringrapport opgeleverd voor alle OTIBactiviteiten waarbij individuele bedrijven en/of werknemers direct als eindgebruiker betrokken zijn. Hierbij gaat het om: De OSR; De BPV regeling (en sub regelingen); De loopbaanprojecten (een steekproef uit de projecten); De cursusactiviteiten. Tijdelijke stimuleringsmaatregelen.

19 Communicatie Informeren Wat heeft u aan OTIB in 2012? De opleidingen en cursuscatalogus 2012/2013 Periodiek: digitale nieuwsbrieven en specials Interactieve website OTIB voor alle doelgroepen Voorlichting en promotie Inzet Promodoetrailer, Techniek Stand, Technobiel Regiobeurzen: 6 t/m 10 februari 2012 VSK 2012 Locatie: jaarbeurs Utrecht Mediabeleid gericht op vakbladen. In diverse vakbladen worden artikelen geplaatst om de doelgroepen werkgevers, werknemers en het scholenveld te informeren. Promotie nieuwe computerspellen en leermiddelen Tech Ed, Shark World, Professionals 3 Gerichter aandacht voor vrouwelijke rolmodellen o.a. door middel van serie artikelen en publicaties Onder de aandacht brengen van Innovatie en duurzaam bij MKB bedrijven in samenwerking met UNETO VNI. Nationale en internationale manifestaties. Skills Masters en Skills Best Men plaats in Ahoy, Rotterdam. EuroSkills Spa België. Sponsoring nieuwe seizoen van Cluebie

20 Arbocatalogus Inzet De sociale partners in de installatie en isolatiebranches werken sinds 2008 samen aan een ARBO catalogus om bedrijven te ondersteunen bij het voorkomen van en omgaan met de bestaande risico s in de sectoren. De ARBO activiteiten zijn dermate belangrijk voor de sector dat het bestuur de know how wil onderbrengen in het fonds. Activiteiten 2012 Realisatie Arbocatalogi voor PSA, Fysieke belasting. Oplossingenboek Fysieke belasting online op mensenwerk.nl. Start met arbocatalogus Gevaarlijke Stoffen. Aanvullende hulpmiddelen worden ontwikkeld voor de arbocatalogus Kruipruimten. Nieuwsbrieven Artikelen in verschillende media Start LinkedIn groep

21 Meer informatie Wilt u meer informatie over: Het operationeel plan De doelen De instrumenten die OTIB inzet Andere zaken Neem dan contact op met de servicedesk: T (kosteloos)

Elk Talent Telt. Samenvatting Beleidsplan 2012 2014

Elk Talent Telt. Samenvatting Beleidsplan 2012 2014 Elk Talent Telt Samenvatting Beleidsplan 2012 2014 Missie OTIB De missie van OTIB is helder en staat al jaren vast: Bijdragen aan een aantrekkelijke Technische Installatiebranche, met voldoende en goed

Nadere informatie

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2013

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2013 Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2013 De missie van OTIB luidt: Bijdragen aan een aantrekkelijke technische installatiebranche, met voldoende en goed gekwalificeerde mensen. Vanuit deze missie ontwikkelt

Nadere informatie

Wat doet OTIB in 2011?

Wat doet OTIB in 2011? Wat doet OTIB in 2011? 1. Inleiding Wat doet OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf, in 2011? Voor u ligt een samenvatting van de geplande activiteiten en instrumenten

Nadere informatie

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2014

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2014 Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2014 Als Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf ondersteunt OTIB de technische installatiebranche om effectief in te kunnen spelen op

Nadere informatie

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Basisprincipe DAP 2014 Bij het Districtsactiviteitenplan 2014, hierna DAP 2014, zijn de volgende aspecten van belang: Centrale thema s 2014 Kansen grijpen

Nadere informatie

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2015 De branche in cijfers Opleiding en instroom Beroepspraktijkvorming Diverse instroom Zijinstroom

Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2015 De branche in cijfers Opleiding en instroom Beroepspraktijkvorming Diverse instroom Zijinstroom Korte samenvatting OTIB-jaarverslag 2015 Als Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf ondersteunt OTIB de technische installatiebranche om effectief in te kunnen spelen op

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid in branche. Uitvoering door OTIB

Kwaliteitsbeleid in branche. Uitvoering door OTIB Kwaliteitsbeleid in branche Uitvoering door OTIB Inhoud De basis voor kwaliteitsbeleid Activiteiten OTIB BVS Vakpaspoort Rol m.b.t. eindtermen De basis voor kwaliteitsbeleid Waarom hoe - wat Waarom kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L

V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L H E T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L I S H É T C E N T R U M I N N E D E R L A N D V O O R L E R E N, W E R K E N E N

Nadere informatie

Genderscan mbo Techniek

Genderscan mbo Techniek Genderscan mbo Techniek Doelen Pamflet Meer meisjes in mbo Techniek Aandacht voor gender in Techniek- en ICT-opleidingen wordt een vaste waarde binnen mbo-scholen Voorlichtingsactiviteiten die een brede

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

Regeling impuls beroepsonderwijs voor landelijke organen 2000

Regeling impuls beroepsonderwijs voor landelijke organen 2000 OCenW-Regelingen Regeling impuls beroepsonderwijs voor landelijke organen Bestemd voor: landelijke organen en de Vereniging Colo Algemeen verbindend voorschrift Datum: 14 augustus Kenmerk: BVE/B/-29879

Nadere informatie

Scholingstraject "Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche"

Scholingstraject Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche Platform Technische Installatiebranche Onderwijs Gelderland en Overijssel Scholingstraject "Docenten- en instructeurspool Technische Installatiebranche" 28november 2016 Robert-Jan de Vries Regiomanager

Nadere informatie

Professionalisering Beroepsbevolking ; uw bijdrage? Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Bijeenkomst Decanen 13 november 2013

Professionalisering Beroepsbevolking ; uw bijdrage? Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Bijeenkomst Decanen 13 november 2013 Professionalisering Beroepsbevolking ; uw bijdrage? Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Bijeenkomst Decanen 13 november 2013 Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Curaçao Afstemming

Nadere informatie

Woerdens Techniek Talent

Woerdens Techniek Talent Woerdens Techniek Talent Werkgroep Promotie en werving Concept Activiteitenplan 2013/2014 versie 3.0, Woerden, 23-08- 2013 Aanleiding Het Woerdens Techniek Talent is een initiatief van onderwijsinstellingen,

Nadere informatie

Omscholingsstimulans zij-instroom BPV

Omscholingsstimulans zij-instroom BPV Omscholingsstimulans zij-instroom BPV Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

Meer jonge mensen in de techniek. Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf!

Meer jonge mensen in de techniek. Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf! Meer jonge mensen in de techniek Daarbij ondersteunen we uw school of bedrijf! Over TechniekTalent.nu TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van acht technische sectoren met één doel: meer instroom

Nadere informatie

Inzet en betrokkenheid van de vakbonden bij het middelbaar beroepsonderwijs

Inzet en betrokkenheid van de vakbonden bij het middelbaar beroepsonderwijs Notitie Datum 12 januari 2017 Aan Deelnemers Ledencongres Van Ben Francooy Status Ter bespreking Onderwerp Inzet en betrokkenheid van vakbonden bij MBO/1701010/BF/CdK Inzet en betrokkenheid van de vakbonden

Nadere informatie

Beleidsplan stichting Samen FIKS

Beleidsplan stichting Samen FIKS 2019 2021 Beleidsplan stichting Samen FIKS Andre Beeksma Samen FIKS 2019 2021 Beleidsplan stichting Samen Fiks 2019 2021 Vastgesteld dd. 30 januari 2019 Inleiding De Stichting Samen FIKS streeft er naar

Nadere informatie

Onderwijs en koude- en klimaattechniek. Congres: het nieuwe koel en vrieshuis

Onderwijs en koude- en klimaattechniek. Congres: het nieuwe koel en vrieshuis Onderwijs en koude- en klimaattechniek Congres: het nieuwe koel en vrieshuis Voorstellen Hanneke Ackermann Van: de NVKL Brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek. Advies en informatie over

Nadere informatie

Batouwe Masterplan MEI Zuid-Holland

Batouwe Masterplan MEI Zuid-Holland Begeleidingsinstrument voor de praktijkopleider MEI 13 februari 2019 Martin van Gent Workshop Welkom MEI (wat, wie, hoe) Regioprofiel Inzoomen in de Beoordelingsformulieren Wat is het MEI Zuid- Holland?

Nadere informatie

FIGURES, FACTS & TRENDS

FIGURES, FACTS & TRENDS FIGURES, FACTS & TRENDS Scholingstrajecten voor immigranten, groep gemotiveerde, vaak hoog opgeleide statushouders INSTROOM VANUIT MEERDERE PERSPECTIEVEN Reguliere instroom vanuit VMBO naar BOL-opleidingen

Nadere informatie

Techniekpact; waarom, wat en hoe. Jurgen Geelhoed Projectleider Techniekpact

Techniekpact; waarom, wat en hoe. Jurgen Geelhoed Projectleider Techniekpact Techniekpact; waarom, wat en hoe Jurgen Geelhoed Projectleider Techniekpact Vraag van de technische arbeidsmarkt Waarom het techniekpact? Schaarste aan goed opgeleide technici (alle niveaus) loopt op

Nadere informatie

8 Aanbevelingen op een rij

8 Aanbevelingen op een rij 8 Aanbevelingen op een rij 8.1 Verstevigen infrastructuur voor postinitiële ontwikkeling Flexibel en praktijkrelevant aanbod voor maatwerk De regelgeving wordt aangepast om bekostigde en niet-bekostigde

Nadere informatie

Wat heeft u aan OTIB in 2016?

Wat heeft u aan OTIB in 2016? Wat heeft u aan OTIB in 2016? Disclaimer Aan de tekst uit Wat heeft u aan OTIB in 2016? kan geen enkel recht op tegemoetkoming worden ontleend. OTIB behoudt zich het recht voor wijzigingen in de regelingen

Nadere informatie

ESF Voorlichtingsbijeenkomst Duurzame inzetbaarheid regio s en sectoren. Tijdvak en 15 juni 2018

ESF Voorlichtingsbijeenkomst Duurzame inzetbaarheid regio s en sectoren. Tijdvak en 15 juni 2018 ESF 2014-2020 Voorlichtingsbijeenkomst Duurzame inzetbaarheid regio s en sectoren Tijdvak 2018 13 en 15 juni 2018 1 Doel van de bijeenkomst Informeren over mogelijkheden van de subsidieregeling Inspireren

Nadere informatie

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Datum: 20 februari 2012 Ons kenmerk: JK1.12.009 Begeleidingsmodel Werknemer in opleiding Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Wout Schafrat Gijs van de Beek Preventie en duurzaamheid

Nadere informatie

Instrumenten voor LLL. GoLeWe projectconferentie 11-05-2010

Instrumenten voor LLL. GoLeWe projectconferentie 11-05-2010 Instrumenten voor LLL GoLeWe projectconferentie 11-05-2010 Levenslang leren Leven lang leren Leven Lang leren begint met bewustwording Bedrijven Individuen Visie op HRM Loopbaan management Visie op HRM

Nadere informatie

Praktijkonderwijs naar 2025

Praktijkonderwijs naar 2025 Praktijkonderwijs naar 2025 www.platformpraktijkonderwijs.nl Praktijkonderwijs is van belang voor circa 28.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs. Voor deze leerlingen is het praktijkonderwijs dé schoolsoort:

Nadere informatie

betreft: jaarverslag 2012 van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf

betreft: jaarverslag 2012 van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf K'inir-tcric van INGEKOMEN 3 0 MEI 2013 Nr> Secretariaat Prinses Beatrixlaan 15 2595 AK DEN HAAG Postbus: 93235 2509 AE Den Haag Telefoon (070) 3160 325 Fax (070) 3160 525 Aan het Miiüsterie van Sociale

Nadere informatie

O&O-monitor Resultaten

O&O-monitor Resultaten O&O-monitor 2014 Resultaten Inleiding Uitnodiging tot deelname monitor is gezonden aan directeuren, secretarissen en bestuurders van O&O-fondsen; Daarnaast is een link op de website van het Platform O&O

Nadere informatie

Brug tussen onderwijs en ondernemer. Seminar Onderwijsrelatiemanagers als belangenbehartigers 4 november 2008 Verslag van de workshops

Brug tussen onderwijs en ondernemer. Seminar Onderwijsrelatiemanagers als belangenbehartigers 4 november 2008 Verslag van de workshops Brug tussen onderwijs en ondernemer Seminar Onderwijsrelatiemanagers als belangenbehartigers 4 november 2008 Verslag van de workshops Brug tussen onderwijs en ondernemer Wie is het belangrijkst in de samenwerking?

Nadere informatie

O&O-monitor 2014. Resultaten

O&O-monitor 2014. Resultaten O&O-monitor 2014 Resultaten Den Haag, 27 maart 2015 Daniëlle Mares Inleiding In 2013 eerste O&O-monitor uitgezet onder directeuren, secretarissen en bestuurders van O&O-fondsen, 33 deelnemers; In 2014

Nadere informatie

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science.

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science. INLEIDING Om het technisch talent van mavoleerlingen zo goed mogelijk te benutten en de doorstroom naar een technische vervolgopleiding te bevorderen, voert het Platform Bèta Techniek, in opdracht van

Nadere informatie

Operationeel Plan 2010

Operationeel Plan 2010 100% 90% 100% 120% Operationeel Plan 2010 Doelstellingen en meetpunten OTIB 100% 100% 70% Inhoudsopgave Samenvatting doelstellingen 2010 4 1 Inleiding operationeel plan 2010 9 2 Doelstellingen 2010 14

Nadere informatie

Servicepunt Techniek. Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009

Servicepunt Techniek. Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009 Servicepunt Techniek Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009 Noodzaak 2008 toenemende vraag naar goed gekwalificeerd technisch

Nadere informatie

Omscholingsstimulans zij-instroom BPV

Omscholingsstimulans zij-instroom BPV Omscholingsstimulans zij-instroom BPV Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats

Nadere informatie

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht Aanbevelingen en Actieprogramma Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht 2 Aanbevelingen ter verbetering van (de aantrekkelijkheid van) het VMBO naar aanleiding van het VMBO

Nadere informatie

Protocol PDG en educatieve minor

Protocol PDG en educatieve minor Protocol PDG en educatieve minor 28 april 2014 Inhoud Protocol voor beoordelingen door de NVAO van de kwaliteit van de afstudeerrichtingen algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs, het traject

Nadere informatie

Criteria Ontwikkelfonds Regio Zwolle

Criteria Ontwikkelfonds Regio Zwolle Criteria Ontwikkelfonds Regio Zwolle Regio Zwolle is de regio vol groeikansen. Met volop uitdagende banen, met uitstekend onderwijs, met een innovatieve cultuur en een geweldig woonklimaat. Om ervoor te

Nadere informatie

Gezamenlijke aanpak BPV en het BPV-protocol van:

Gezamenlijke aanpak BPV en het BPV-protocol van: Gezamenlijke aanpak BPV en het BPV-protocol van: 2 Gezamenlijke aanpak BPV In de Verbeteragenda BPV van MKB Nederland en VNO-NCW is naar aanleiding van een onderzoek naar de ervaringen van leerbedrijven

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider installatie

Instructie en informatie voor de begeleider installatie Instructie en informatie voor de begeleider installatie Masterplan Dit is een product van het project Masterplan Zuid- Holland. Hierin werken de volgende organisaties samen: - de ROC s Albeda College,

Nadere informatie

Evaluatie. SECTORPLAN MEUBEL Duurzame inzetbaarheid op de kaart

Evaluatie. SECTORPLAN MEUBEL Duurzame inzetbaarheid op de kaart Evaluatie SECTORPLAN MEUBEL 2014-2016 Duurzame inzetbaarheid op de kaart Inhoud Inhoudsopgave Duurzame inzetbaarheid op de kaart...... 3 Relevante instrumenten aanbieden...... 4 Grafiek resultaten......

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK BIJLAGE 1

PLAN VAN AANPAK BIJLAGE 1 BIJLAGE BIJ AANVRAAG TL-Netwerk TECHNIEK LEERWERKPLEINEN EN STRATEN NETWERK NOORD-HOLLAND-NOORD JANUARI 2018 PLAN VAN AANPAK BIJLAGE 1 RIFMBO TL-Netwerk / Bijlage Plan van Aanpak Bijlage 1 Uitwerking van

Nadere informatie

MentorProgramma Friesland

MentorProgramma Friesland MentorProgramma Friesland - een eigen methodiek - Thank you for believing in me before I believed in myself (Yamada) Februari 2014. Het MentorProgramma Friesland is een samenwerkingsverband van Friesland

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider metaal en precisie

Instructie en informatie voor de begeleider metaal en precisie Instructie en informatie voor de begeleider metaal en precisie Masterplan Instructie en informatie over: - Begeleiden en Beoordelen - Startgesprek (BOL / BBL) Logo s weghalen is niet netjes - Ontwikkelingsgericht

Nadere informatie

Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Werktuigkundige installaties

Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Werktuigkundige installaties Keuzedeel mbo Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Werktuigkundige installaties behorend bij één of meerdere kwalificaties mbo 1 Penvoerder : OTIB Ontwikkeld door : ISSO, partner consortium

Nadere informatie

Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Elektrotechnische installaties

Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Elektrotechnische installaties Keuzedeel mbo Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Elektrotechnische installaties behorend bij één of meerdere kwalificaties mbo 1 Penvoerder : OTIB Ontwikkeld door : ISSO, partner consortium

Nadere informatie

Excellente docent in de mbo-praktijk

Excellente docent in de mbo-praktijk Excellente docent in de mbo-praktijk Uitwisseling scholen HU 7 maart 2014 ROCMN P&O 5-3-2014 1 ROC Midden Nederland Profiel: Kwaliteit, kleinschaligheid en persoonlijk contact Nauwe verbinding met regionale

Nadere informatie

L O O P B A A N D O S S I E R LOOPBAANONTWIKKELING

L O O P B A A N D O S S I E R LOOPBAANONTWIKKELING LOOPBAANONTWIKKELING IS VOOR LEERLINGEN ESSENTIEEL OM DE EIGEN LOOPBAAN TE STUREN, EEN BEWUSTE (VERVOLG)STUDIEKEUZE TE KUNNEN MAKEN EN OP DIE MANIER IN DE TOEKOMST BETER MEE TE BEWEGEN MET DE VERANDERENDE

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018

ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018 ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018 Ontwikkelingen vmbo en mbo Bestuursakkoord mbo (Ministerie OCW en Mbo- Raad) Sterk beroepsonderwijs (Ministerie OCW) SER advies: sterk en innovatief

Nadere informatie

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL

HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL HANDLEIDING MELDFORMULIER KEUZEDEEL Handleiding bij Meldformulier keuzedeel bestemd voor onderwijsinstellingen, brancheorganisaties, HBO-instellingen, werkgevers en andere partijen ten behoeve van het

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider

Instructie en informatie voor de begeleider Instructie en informatie voor de begeleider Masterplan Instructie en informatie over: - Begeleiden en Beoordelen - Startgesprek (BOL/BBL) - Ontwikkelingsgericht opleiden en beoordelen - Overgang naar de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. De technische installatiebranche in cijfers 3. 2. Opleidingen en instroom 4. 3. Vakkennis en loopbaan bevorderen 6. 4.

Inhoudsopgave. 1. De technische installatiebranche in cijfers 3. 2. Opleidingen en instroom 4. 3. Vakkennis en loopbaan bevorderen 6. 4. Terugblik OTIB 2009 Inhoudsopgave 1. De technische installatiebranche in cijfers 3 2. Opleidingen en instroom 4 3. Vakkennis en loopbaan bevorderen 6 4. Samenwerken 9 5. Regiostructuur 10 6. Onderzoek

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo De actoren in een doorlopende leerlijn LOB LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo gaat onder andere over het

Nadere informatie

Activiteitenplan TechniekRaad Noord Holland

Activiteitenplan TechniekRaad Noord Holland Activiteitenplan TechniekRaad Noord Holland 10 mei 2013 Bouwend Nederland FME-CWM Koninklijke Metaalunie UNETO-VNI 1 Inhoudsopgave pagina 1. De TechniekRaad: belangenbehartiger en aanspreekpunt voor de

Nadere informatie

Het voortgezet onderwijs van nu. Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent!

Het voortgezet onderwijs van nu. Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent! Het voortgezet onderwijs van nu 1 Op weg naar de toekomst van uw kind Fijn dat u er bent! 2 Belangrijk is dat we vanavond uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden Welke vragen heeft u meegenomen? Een reis

Nadere informatie

Voorlopersaanpak. Jeanette van Ommen, Alfa-college Hoogeveen

Voorlopersaanpak. Jeanette van Ommen, Alfa-college Hoogeveen Voorlopersaanpak Jeanette van Ommen, Alfa-college Hoogeveen In een samenwerking met Gemeente Hoogeveen en Alfa-college Jeugd Werkplein Sociale Zaken - Onderwijs - Centrum voor deelnemers begeleiding Aanleiding:

Nadere informatie

CIV SMART TECHNOLOGY

CIV SMART TECHNOLOGY CIV SMART TECHNOLOGY Uitgebreide managementsamenvatting Plan van Aanpak Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology Ten behoeve van subsidie aanvraag Regionaal Investeringsfonds door de partners

Nadere informatie

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland De ontwikkeling van het voortgezet onderwijs tot de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland Voion en scholen werken samen De uitdagingen van het voortgezet onderwijs In het voortgezet onderwijs willen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR

FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR FUNCTIEBESCHRIJVING BELEIDSMEDEWERKER ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR A. DOEL VAN DE FUNCTIE: Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen

Nadere informatie

Scharniermomenten in het onderwijs

Scharniermomenten in het onderwijs Presentatie ORD 2005 Scharniermomenten in het onderwijs Fré Riemersma Scharniermomenten in het onderwijs paper H24 Het thema Aansluitingen K20 Scharniermomenten in het onderwijs T18 O18 Een oud probleem

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Mentorenproject jongeren 2008-2011 Oplegvel Collegebesluit Portefeuille M. Divendal Auteur Mevr. J. van der Meer Telefoon 5115091 E-mail: jmeer@haarlem.nl STZ/JOS Reg.nr. 136463 Bijlagen A +

Nadere informatie

Plan 2018 Regio Rijnmond

Plan 2018 Regio Rijnmond Plan 2018 Regio Rijnmond Het doel van het project is versnelling aan te brengen op de integratie en participatie van vergunninghouders via werk en/ of scholing. Het landelijk dekkend netwerk van regio

Nadere informatie

Ateliersessie Kritische succesfactoren voor een kansrijke aansluiting tussen VMBO en MBO. Ton Balk Janet van Oort 10 april 2014

Ateliersessie Kritische succesfactoren voor een kansrijke aansluiting tussen VMBO en MBO. Ton Balk Janet van Oort 10 april 2014 Ateliersessie Kritische succesfactoren voor een kansrijke aansluiting tussen VMBO en MBO Ton Balk Janet van Oort 10 april 2014 Wie bent u? - Bent u werkzaam op een VMBO-school? - Werkt u samen met het

Nadere informatie

Plan van aanpak: Mobiliteit in de AMR Noord-Holland Noord

Plan van aanpak: Mobiliteit in de AMR Noord-Holland Noord Plan van aanpak: Mobiliteit in de AMR Noord-Holland Noord Kaders van het sectorplan Doelstelling Het sectorplan beoogt een bijdrage te leveren aan de gesignaleerde knelpunten op de arbeidsmarkt Knelpunten

Nadere informatie

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014 1 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 2 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO Henk

Nadere informatie

presentatie Hans Meinders 10 jaar VMBO 9 november 2009 Twents Carmel College

presentatie Hans Meinders 10 jaar VMBO 9 november 2009 Twents Carmel College Commerciele Technologie, een intersectoraal programma op het Twents Carmel College presentatie Hans Meinders 10 jaar VMBO 9 november 2009 Twents Carmel College Een voorbeeld, ComTech op het Twents Carmelcollege

Nadere informatie

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt Jaarplan 2017 2 Jaarplan 2017 Gemeenten leggen de basis voor een gezonde, toekomstbestendige, inclusieve samenleving, waarin burgers actief en naar draagkracht deelnemen. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt

Nadere informatie

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen Jaarverslag 2016 Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Techniekpact Twente klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is het ook alweer? Techniekpact Twente is een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie taakgroep arbeidstoeleiding Lecso 2 december 2015 Jose Houben & Ruud van de Rakt Aanleiding

Nadere informatie

VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO

VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO April 2014 Kenschets 1963 Ons onderwijsbestel 1963 (opmaat voor Mammoetwet ) Van Mammoet 1968 Industriële vormgeving: lineair

Nadere informatie

Handelingsadviezen O&O

Handelingsadviezen O&O Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Mari Schoffelen ; ; 01 June 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/75289 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08

Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08 Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08 TECHNUM in vogelvlucht Wat is Technum Welke participanten Waarom noodzakelijk Waar we voor staan Wat onze ambities zijn TECHNUM Zelfstandige onderwijsvoorziening

Nadere informatie

De totstandkoming van de arbocatalogus. Workshop 1 Bijeenkomst CBA 4 februari Mr. J.C. van der Steen

De totstandkoming van de arbocatalogus. Workshop 1 Bijeenkomst CBA 4 februari Mr. J.C. van der Steen De totstandkoming van de arbocatalogus Workshop 1 Bijeenkomst CBA 4 februari 2009 Mr. J.C. van der Steen Werkgeversvereniging AWVN Belangenbehartiger en dienstverlener Gespecialiseerd in werkgeverschap

Nadere informatie

Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing. Patricia Gielen, Irma van der Neut, Loek Nieuwenhuis

Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing. Patricia Gielen, Irma van der Neut, Loek Nieuwenhuis Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing Patricia Gielen, Irma van der Neut, Loek Nieuwenhuis Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing (RWI) Probleem: employability lager opgeleiden Lager opgeleiden

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs anno Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent!

Voortgezet onderwijs anno Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent! Voortgezet onderwijs anno 2017 1 Op weg naar de toekomst van uw kind Fijn dat u er bent! 2 Belangrijk is dat we vanavond uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden Welke vragen heeft u meegenomen? Een reis

Nadere informatie

De missie van het Vakcollege

De missie van het Vakcollege De missie van het Vakcollege Technisch talent al jong stimuleren en hen via een excellente leergang effectief opleiden voor een baan als gekwalificeerd vakman of vakvrouw in het bedrijfsleven. stempel

Nadere informatie

RBPI Regionaal Beleidsplatform Installatietechniek

RBPI Regionaal Beleidsplatform Installatietechniek CONCEPT VERSLAG Onderwerp : verslag van de 47e RBPI vergadering Gelderland / Overijssel Datum : 22 september 2016 Tijd : 15.00 uur 17.00 uur Plaats : Hotel Dennenheuvel Epe Aanwezig: De heer R.J. de Vries

Nadere informatie

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen 19 JUNI 2014 Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen van de bestaande situatie Flexibilisering

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap in MBO

Focus op Vakmanschap in MBO Focus op Vakmanschap in MBO Een tussenstand en een vooruitblik Rico Vervoorn beleidsadviseur btg Communicatie en Media MBO Raad Sectoraal overleg onderwijsinstellingen Hoe is het ook alweer begonnen? Februari

Nadere informatie

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding regio s-hertogenbosch en omgeving LOB is een verzameling van activiteiten binnen een loopbaangerichte leeromgeving om jongeren actief te laten werken aan hun

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

GROEI LOOPBAAN ONTWIKKELING EIGEN REGIE TALENT INNOVATIEKRACHT BEWUST PERSONEEL FLEXIBILITEIT ZELFSTURING EMPLOYMENT NETWERKEN TOEKOMST WERKNEMER

GROEI LOOPBAAN ONTWIKKELING EIGEN REGIE TALENT INNOVATIEKRACHT BEWUST PERSONEEL FLEXIBILITEIT ZELFSTURING EMPLOYMENT NETWERKEN TOEKOMST WERKNEMER KADER LOOPBAANONTWIKKELING DIALOOG BEWUST TOEKOMST ZELFSTURING TALENT INNOVATIEKRACHT LOOPBAAN ONTWIKKELING FLEXIBILITEIT EIGEN REGIE NETWERKEN GROEI PERSONEEL KWALITEITEN EMPLOYMENT WERKNEMER INLEIDING

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

Praktijkonderwijs naar 2025

Praktijkonderwijs naar 2025 Praktijkonderwijs naar 2025 www.platformpraktijkonderwijs.nl Praktijkonderwijs is van belang voor circa 28.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs. Voor deze leerlingen is het praktijkonderwijs dé schoolsoort:

Nadere informatie

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator 1 Algemene voorwaarden cultuurcoördinator Opleidingsniveau & denkniveau HBO denk- & werkniveau Opleiding; (Master) opleiding Richtlijn uren coördinatie; 40 uur Randvoorwaarden; Open en transparante communicatie

Nadere informatie

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Samenwerking van vijf Gelderse ROC s Organisatiestructuur Overlegstructuur Prestatie indicatoren 1 oktober 2012 Organisatiestructuur RxH Functie: Stuurgroep/klankbord

Nadere informatie

Startdocument strategie Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling

Startdocument strategie Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling Startdocument strategie 2019-2022 Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling Versie: maart 2019 2 Vraagstuk#1 Hoe zorgen we ervoor dat we de beste mensen aantrekken en behouden

Nadere informatie

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs SAMENVATTING Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs Advies over hoe LOB na 5 jaar Stimulering LOB verder moet. Utrecht, 1 december 2014 ACHTERGROND Van studie kiezen naar loopbaan

Nadere informatie

Alle talenten van meisjes benutten! Cocky Booij Directeur VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek

Alle talenten van meisjes benutten! Cocky Booij Directeur VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek Alle talenten van meisjes benutten! Cocky Booij Directeur VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO VHTO Een stichting met een missie: de participatie van meisjes en vrouwen

Nadere informatie

Audiovisuele Mediacademie

Audiovisuele Mediacademie Audiovisuele Mediacademie mediarte.be, als spil voor talentmanagement in de audiovisuele sector mediacademie.be, als regisseur, moderator, facilitator en monitor voor talentmanagement in de audiovisuele

Nadere informatie

Partnerschap. en scholen werken op basis van een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen met studenten aan hun ontwikkeling tot professional.

Partnerschap. en scholen werken op basis van een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen met studenten aan hun ontwikkeling tot professional. Sinds een tiental jaren hebben we opleidingsvormen ontwikkeld die recht doen aan zowel vakbekwaamheid als praktijkkennis van aanstaande leraren. In toenemende mate doen we dat op basis van opleiden in

Nadere informatie

TechWise Twente verbindt technisch TALENT met de toekomst

TechWise Twente verbindt technisch TALENT met de toekomst december 2017 TechWise Twente verbindt technisch TALENT met de toekomst Unieke bijscholing voor praktijkopleiders van erkende leerbedrijven Techniek. Eigenlijk weet iedereen dat we met elkaar een uitdaging

Nadere informatie