Studievaardigheid Loopbaanleren niveau 3 / 4 Hoofdstuk 4 Op weg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studievaardigheid Loopbaanleren niveau 3 / 4 Hoofdstuk 4 Op weg"

Transcriptie

1 Studievaardigheid Loopbaanleren niveau 3 / 4 Hoofdstuk 4 Op weg Antwoorden/suggesties voor antwoorden op tekstvragen Paragraaf 1 Mijn persoonlijk ontwikkelingsplan 1 Deze opdracht verwijst naar je studieloopbaanportfolio, in dit geval je basis CV die je op blz. 39 hebt ingevuld. Het gaat bij de ontwikkeling van je kennis en vaardigheden dat je jezelf een aantal essentiële vragen stelt ( zie blz. 42):. wat vraagt mijn toekomstig beroep aan kennis en vaardigheden?. wat heb ik daarvan al aardig onder de knie? Wat beheers ik al redelijk?. wat vind ik nog lastig/wat wil ik verbeteren/wat zou ik verder willen ontwikkelen? 2 In gesprek met je mentor/slb docent of coach bespreek je deze ontwikkel of verbeterpunten. In je persoonlijk ontwikkelingsplan kun je dan leerdoelen formuleren en de weg/de route, in dit geval in een actieplan aangeven hoe je je leerdoelen kunt/wilt bereiken. Paragraaf 2 POP Voorbeeld POP formulier ( zie ook de informatie over POP online ) Op volgende pagina.

2 POP formulier Leerling Naam: Opleiding: Profiel: Nadruk op ontwikkelpunten/leerdoelen I Functioneren op korte termijn (de komende tijd) Wat zijn mijn ontwikkelpunten/leerdoelen? * 1) 2) 3) SLB docent/mentor Datum POP gesprek: Naam SLB docent: * ( kijk naar wat niet zo goed gaat en wat je wilt verbeteren of wat wel redelijk gaat en je verder wilt ontwikkelen). Denk aan onderdelen van het basisdeel en/of profiel deel:. zowel de beroeps specifieke onderdelen (beroepsvakken);. als de generieke onderdelen zoals Engels, Nederlands, rekenen e.d. Het kunnen ook (project) taken zijn die je goed wil uitvoeren of competenties die je (verder) wilt ontwikkelen. Kijk voor competenties naar bijlage I van deze opdracht. Wat ga je concreet doen (activiteiten) om deze punten/leerdoelen te ontwikkelen? 1) 2) 3) Wat is het gewenste SMART resultaat ( Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden)?* 1) 2) 3) *Met SMART maak je je ontwikkelpunt/leerdoel operationeel of uitvoerbaar. SMART doelen zijn heel wat anders dan goede voornemens. Wat is er nodig aan middelen of ondersteuning? Wanneer realiseer ik dit? Afronding en goedkeuring Het volgende gesprek is een: 0 Voortgangsgesprek 0 Functioneringsgesprek 0 Beoordelingsgesprek 0 Exitgesprek Dat gesprek wordt gehouden op (datum):

3 Naam + handtekening Akkoord leerling Akkoord SLB docent/coach/mentor 1 Eigen antwoorden. Welke voornemens heb jij, die je wilt vasthouden? Voornemens zijn doelen die je jezelf stelt. Bijvoorbeeld je hebt het voornemen om je huiswerktaak af te maken. Wil jouw voornemen realistisch zijn, zal je deze concreet moeten maken. Je moet er iets mee! Je moet eraan werken, je voornemen in daden omzetten en een plan maken om dat te gaan doen.

4 2 Eigen antwoord. Een huiswerk taak is nog te overzien, maar gaat het om een voornemen, een doel voor de wat langere termijn, wordt het al moeilijker om te consequenties te overzien. Wat moet je daarvoor allemaal doen en/of nalaten? Voorbeeld: je hebt het voornemen om voor periode I voor de toetsen Nederlands ( o.a. spelling) en rekenen een voldoende te halen. Die toetsen zijn over 10 weken. Dat is een vrij lange periode nog. Je vindt Nederlandse spelling en rekenen vrij lastig. Consequenties kunnen zijn dat je iets minder aan sport kunt doen en meer uren besteedt aan je huiswerktaken voor taal en rekenen. Je moet namelijk veel oefenopdrachten maken. 3 Eigen antwoord. Een ander voornemen als voorbeeld is leren samenwerken. Je bent iemand die gewend is alleen te werken en individueel taken in te leveren. Van samenwerken heb je namelijk slechte ervaringen op je vorige school. Toch is dat de wens van de SLB docent/mentor om meer samen te werken bij bepaalde vakken. Voor jou wordt dit een moeilijke opgave om samenwerken in concrete doelen te vertalen. 4 Eigen invulling II Voornemen: Ik wil beter voorbereid zijn op examens. Concreet: 1 Voor de eerste toets week periode I wil uitgerust zijn door op tijd naar bed te gaan (fysieke voorbereiding); Vanaf twee weken voor de toets week ga ik om uur s avonds naar bed. Reden: Ik zit vaak te gamen waardoor ik de tijd vergeet en te laat naar bed ga. 2 verder zal ik in de aanloop voor de toets week ( twee weken ervoor) een planningsschema hebben waarin ik voldoende uren in plan om te leren voor de toets week. III Voornemen: ik wil beter rekening houden met anderen Concreet: 1 In het groepswerk van periode II zal ik meer samenwerken met anderen en minder solistisch optreden. Ik zal elke keer aan het eind van het groepswerk om feedback vragen. Ik vraag aan mijn groepsgenoten of ik mijn doel/voornemens concreet heb gemaakt. Paragraaf 3 Doelen stellen 1 Eigen antwoorden Door het stellen van doelen kun je veel leren. Stel jezelf een doel voor gene. Hoe meer waarde een doel voor jou heeft, hoe meer het voor je leeft hoe meer het jou kan motiveren. Voorbeelden: Werk Ik wil later na mijn opleiding carrière maken in de evenementenbranche Familie Ik wil later trouwen en een gelukkig gezinsleven opbouwen met de gehele familie Gezondheid Ik wil aan sport en bewegen (fitness) blijven doen en regelmatig naar de sportschool gaan en vooral ook letten op mijn voeding Financieel Ik wil later als profvoetballer voor mijn dertigste financieel onafhankelijk zijn 2 Eigen antwoord Voorbeeld:. binnen 1 maand een werkstuk inleveren voor een bepaald vak. binnen 1 maand 5 kilo afvallen aan gewicht. binnen 1 maand de spellingsregels van Nederlands onder de knie hebben 3 Eigen antwoord

5 Voorbeeld:. over twee jaar een overgangsbewijs van tweede klas/jaar naar de derde klas/jaar 3. over twee jaar geslaagd zijn voor mijn autorijbewijs. over twee jaar het spaargeld bijeen heb gebracht om een Vespa scooter te kopen 4 Eigen antwoord Voorbeeld:. slagen voor je opleiding, diploma behalen binnen drie jaar.. zelfstandig op kamers wonen. een nieuwe studie starten op de Hogere Hotelschool te Den Haag 5 Eigen antwoord Neem jouw verbeterpunten uit paragraaf 1, blz. 42 en zet deze om als (leer) doel. Neem deze leerdoelen op in je studieloopbaanportfolio Paragraaf 4 Leerdoelen SMART maken 1 Eigen antwoord Leerdoel Wesley Ik wil leren vaker nee te zeggen en mijn grenzen aangeven Het gaat hier om Wesley die wat meer assertiever moet worden. SMART ( Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgeboden). Specifiek Je kunt het iets Specifieker zeggen in geval van Wesley: tijdens de vergadering/groepsbijeenkomsten zal Wesley een grotere inbreng hebben. Meetbaar je kunt de inbreng meten door bijvoorbeeld in te brengen dat Wesley tijdens de groepsbijeenkomst minimaal drie keer een inbreng heeft. Acceptabel is het doel acceptabel. Is het ethisch verantwoord?. Realistisch je doel moet ook uitvoerbar zijn. Wanneer je jezelf als doel stelt om binnen 1 week assertief te zijn, ben je niet realistisch bezig. Doelen zijn vak een proces.. Meetbaar wanneer ben je tevreden? Wesley zal misschien tevreden zijn een bepaalde periode of semester. Je kunt niet alles in een keer bereiken. Leerdoelen Harm ik wil leren hoofd en bijzaken te onderscheiden SMART. Specifiek Hoofd en bijzaken leren onderscheiden leer je door een goede samenvatting te maken van een tekst, dus leren een goede samenvatting te maken. Meetbaar elke week een samenvatting maken en deze laten nakijken door je vakdocent. Acceptabel het doel is ethisch verantwoord. realistisch het doel is haalbaar gezien de beschikbare tijd. Tijdsgebonden gedurende de gehele onderwijsperiode en ter afsluiting een laatste proeve van bekwaamheid afleveren bij de vakdocent. 2 Eigen antwoord Kijk naar je verbeterpunten en leerdoelen op blz. 46, vraag 5. Formuleer je leerdoelen SMART. Paragraaf 5 Persoonlijk activiteitenplan (PAP)

6 1 Eigen antwoord SMART leerdoelen omzetten in activiteiten Voorbeeld: Leerdoel 1 Mijn mening verwoorden in de vergadering Het blijkt bijvoorbeeld dat je tijdens werkgroep bijeenkomsten weinig of helemaal niets zegt. Je hebt je voorgenomen in de komende onderwijsperiode tijdens werkgroep vergaderingen minimaal 3 keer je mening te verkondigen/ een eigen inbreng te hebben. Wat houdt de activiteit in? Je zit in een werkgroep die de Open dag in januari a.s. voorbereidt. Tijdens de eerstkomende vergadering van de werkgroep Open dag heb je minimaal drie keer een eigen inbreng. Wanneer onderneem je de activiteit? De eerstkomende vergadering ( Kick off) kom je met je eigen inbreng over de Open dag. Waar onderneem je die activiteit? Tijdens de werkgroep vergaderingen op de op dinsdagen van uur. De vergadering vindt plaats om de twee weken. Wie heb je daarbij nodig? De voorzitter van de bijeenkomsten, toevallig mijn docent Nederlands. Ik vraag hem feedback of ik voldoende inbreng heb gehad in de besprekingen. Wat moet het resultaat worden? Dat ik mijn verlegenheid en schuchterheid om mijn mening te geven in de groep kwijt raak en dat ik een belangrijke bijdrage lever in de besprekingen. Het resultaat is een actieve bijdrage ( ideeën leveren, mening verwoorden, e.d.) aan de besprekingen. Voorbeeld 2: zie voorbeeld 1 en de uitleg. Een analoog voorbeeld is gauw te bedenken voor leerdoel 2 (SMART) Op is een PAP formulier opgenomen waarin je activiteiten die je gaat ondernemen ( jouw actieplan) in kunt opnemen. Hieronder vind je ook een exemplaar van het PAP formulier. In een persoonlijk activiteitenplan (PAP) onderneem je activiteiten om je leerdoelen te bereiken. In een PAP ga je uit van competenties of beroepstaken die je voor je (latere) beroep nodig hebt. Je kunt ook meer persoonlijk gerichte ontwikkelingsdoelen noteren. Een PAP maakt onderdeel uit van je POP ( Persoonlijk ontwikkelingsplan). In plaats van het woord activiteiten wordt ook wel het woord actie gebruikt. Stel dat je samen met vier leerlingen de opdracht krijgt een klassenfeest of de Open dag op school te organiseren. Deze opdracht maakt onderdeel uit van de kerntaak: Organiseer een evenement. Je maakt een plan van aanpak voor dit evenement en vult het onderstaande PAP formulier in. Je kunt natuurlijk ook een taakopdracht nemen uit je eigen opleiding. Welke leerdoelen, activiteiten en resultaten heb je voor ogen? Hoe denk je je prestaties te kunnen meten? Aan welke voorwaarden dient voldaan te worden om de activiteiten met succes uit te voeren?

7 Persoonlijk activiteiten plan (PAP) 1 Competenties/werkproces (beschrijving volgens het kwalificatieprofiel) 2 Leerdoel (en) (concrete beschrijving van het leerdoel, afgeleid van onder punt 1 genoemd) ( zowel beroepsgericht als persoonsgericht) 3 Gewenst resultaat (wat wil je concreet bereiken? Wat moet het opleveren? Waarom is dat voor jou zinvol/aantrekkelijk?) 4 Activiteiten (concrete beschrijving van activiteiten om het leerdoel te halen. Dat kan van alles zijn: literatuur lezen, taken in een project, voorbereiden proeve van bekwaamheid, enz.) 5 Tijdsplanning ( Binnen welke tijd wil je het leerdoel halen? Wat is de deadline? 6 Prestatie indicatoren ( Hoe meet je of je je doel bereikt hebt? Welke meeteenheden gebruik je?) 7 Portfoliomateriaal (wat voor portfoliomateriaal, zoals producten, feedback, bewijzen) kan ik daarbij verzamelen? 8 Randvoorwaarden (Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Welke faciliteiten? Denk aan begeleiding, geld, materialen, pc. software, ruimten, enz.) 9 Namen, data en ondertekening ( Datum, naam leerling, SLB docent, vakdocent, mentor)

8 Paragraaf 6 Portfolio 1 Media portfolio 2 Module vak portfolio 3 Taal portfolio 4 Bewijzen, in welk portfolio? Advies loopbaanbegeleider Rapport onderwijsperiode Krantenartikel gewonnen prijs Feedbackformulier Becijferd werkstuk ontwikkelingsportfolio beoordelingsportfolio showcase portfolio ontwikkelingsportfolio beoordelingsportfolio showcaseportfolio 5 Eigen antwoord Zeker, het hangt ook sterk af van het object van beoordeling: een prijs voor iets, een mooi cijfer, een mooi presentatie van het project/werkstuk 6 Alles waar je trots op bent en wat van belang kan zijn voor een goede beoordeling met het oog op je latere carrière/loopbaan. Het helpt zeker bij sollicitaties om goede referenties en bewijsstukken te hebben. Paragraaf 7 Reflecteren 1 Eigen antwoord Doelen: opleidingsdoelen, competenties en persoonlijke doelen voor een bepaalde periode invullen. Voorbeeld: leren een eenvoudig evenement te organiseren ( kerntaak, competentie, persoonlijk leerdoel). 2 Eigen antwoord Activiteiten: Ik heb me opgegeven om een gastles over het werk van een jongeren vakbond voor te bereiden en te organiseren. Ik heb daarvoor een Plan van Aanpak (PvA) gemaakt 3 Eigen antwoord Resultaat Plan van Aanpak is na enkele wijzigingen goedgekeurd. Ik heb gesprekken gevoerd met FNVjong en CNV jongeren en beide vakbonden uitgenodigd. Ik heb een voorgesprek gehad en samen met de voorlichters een programma in elkaar gezet. Het programma is rondgestuurd in de school en op een bepaalde datum uitgevoerd. Enz. 4 Eigen antwoord Reflectie. Je blikt terug op je ervaringen. Wat wilde je bereiken? Wat deed je? wat ging daarin goed, minder goed?. wat was belangrijk voor je in dit project? Welke inzichten leverde dat jou op? Wat kun je ervan leren?. Moet het de volgende keer anders? Hoe dan? Welke alternatieven? Waar ga je de volgende keer speciaal opletten?

9 5 Eigen antwoord Conclusie Je geeft jezelf een beoordeling of je de leerdoelen behaald hebt. Je kunt een evaluatieformulier de leerlingen laten invullen. Je kunt met de vakbondsvoorlichters een nagesprek houden over de leerdoelen of deze zijn behaald. 6 Eigen antwoord Voornemen Welke voornemens heb je voor een volgende periode of semester? Hoe en wanneer ga je die uitproberen? Waar ga je speciaal opletten? Welke verbeter en ontwikkelingspunten zet je om in leerdoelen voor het organiseren van een volgend evenement. Paragraaf 8 Begeleidingsgesprek 1 Zie online opdracht op Begeleidingsgesprekken Paragraaf 9 Alles op een rij 1 Voornemen 2 Doel 3 Persoonlijke 4 SMART 5 Realistisch 6 PAP 7 Portfolio 8 Studieloopbaan portfolio 9 Ontwikkelingsgerichte 10 Beoordelingsportfolio 11 Showcaseportfolio 12 Reflecteren 13 Reflectieverslag

Naam: Stageplek: Klas:

Naam: Stageplek: Klas: Naam: Stageplek: Klas: Inhoudsopgave Naam stagebegeleider Telefoonnummer stagebegeleider Mailadres stagebegeleider Adres stage bedrijf Naam stagebegeleider (als er 2 zijn) Telefoonnummer stagebegeleider

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Portfolio ~ POP ~ PAP

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Portfolio ~ POP ~ PAP BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Inleiding en leerdoelen Het begrip portfolio komt oorspronkelijk uit de wereld van kunst en architectuur. Kunstenaars en architecten kunnen bij hun sollicitaties

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1 Studievaardigheid De reis naar een eigen plek in de maatschappij is nu begonnen. En je reisdoel staat vast: een zelfverzekerde trotse handtekening op het diploma en een succesvolle start van je beroep.

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008 Inhoud Taak 1.2.16 Inhoud... 1 Voorwoord... 2... 3 Wat is de inhoud van een portfolio?... 3 Persoonlijk CV... 3 Persoonlijke Competenties... 4 Dossier... 4 Persoonlijk Ontwikkelingsplan... 4 Hoe kan ik

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 Studievaardigheid De reis naar een eigen plek in de maatschappij is nu begonnen. En je reisdoel staat vast: een zelfverzekerde trotse handtekening op het

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) O 4 Portfolio-opdracht 1 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 3-4 Ondernemend Gedrag Alle niveau 3- en 4-dossiers Kerntaak

Nadere informatie

STAGEPLAN 2013-2014 Communication and Multimedia Design

STAGEPLAN 2013-2014 Communication and Multimedia Design STAGEPLAN 2013-2014 COMMUNICATION AND MULTIMEDIA DESIGN STAGEPLAN 2013-2014 Je stageplan bestaat uit drie opbouwende delen en twee formulieren voor de bedrijfsfeedback (voortgangsgesprek en eindadvies).

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school.

In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school. Handleiding leerverslag. Inleiding In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school. Binnen de HBO-V opleiding neemt bovengenoemde vorm van leren veel tijd in beslag

Nadere informatie

Toelatingscode Havo. Van Mavo 4 naar Havo 4

Toelatingscode Havo. Van Mavo 4 naar Havo 4 Toelatingscode Havo Van Mavo 4 naar Havo 4 2015-2016 1 Toelatingscode Havo Amersfoort, september 2015 Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste leerling, Voor u/je ligt de toelatingscode Havo zoals wij gebruiken

Nadere informatie

Individueel opleidingsplan (IOP) M.S. (Marieke) van Schelven

Individueel opleidingsplan (IOP) M.S. (Marieke) van Schelven Individueel opleidingsplan (IOP) M.S. (Marieke) van Schelven Opzet workshop Theorie individueel opleidingsplan Werken met het individueel opleidingsplan Aan de slag! Terugkoppeling en afronding 15 december

Nadere informatie

Het voeren van ontwikkelingsgerichte begeleidings- en beoordelingsgesprekken GWOO

Het voeren van ontwikkelingsgerichte begeleidings- en beoordelingsgesprekken GWOO Het voeren van ontwikkelingsgerichte begeleidings- en beoordelingsgesprekken GWOO Inleiding Tijdens de BPV-periode heeft de deelnemer recht op gesprekken. Afhankelijk van de duur van de opleiding zal de

Nadere informatie

Formulieren bij opdrachten

Formulieren bij opdrachten Formulieren bij opdrachten Formulier 1 Functieomschrijving slb er sterkte-zwakteanalyse Functieomschrijving slb er sterkte-zwakteanalyse Kernfuncties Criteria Bevindingen Goed Zwak Begeleidingsgesprekken

Nadere informatie

PAP (persoonlijk activiteitenplan) Putman Installaties. Jeffrey Duindam

PAP (persoonlijk activiteitenplan) Putman Installaties. Jeffrey Duindam PAP (persoonlijk activiteitenplan) Putman Installaties Jeffrey Duindam 2 Persoonlijk activiteitenplan Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 4 oktober

Nadere informatie

Studievaardigheid Loopbaanleren niveau 3 / 4 Hoofdstuk 5 Voorzien

Studievaardigheid Loopbaanleren niveau 3 / 4 Hoofdstuk 5 Voorzien Studievaardigheid Loopbaanleren niveau 3 / 4 Hoofdstuk 5 Voorzien Paragraaf 1 Vaardig Planmatig werken Antwoord/suggesties voor antwoorden op tekstvragen 1 Sommigen kunnen achter hun pc teksten werken,

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap O 4 3 Portfolio-opdracht 3 1 2 Oriëntatie op ondernemerschap De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 1, 2, 3, 4 Oriëntatie op ondernemerschap Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

IJkmomentnummer 3,5,7 kwalificerend (overgang naar volgende fase) door ASSESSOR

IJkmomentnummer 3,5,7 kwalificerend (overgang naar volgende fase) door ASSESSOR IJkmomentnummer: 2,4,6,8 ontwikkelingsgericht door SLB IJkmomentnummer 3,5,7 kwalificerend (overgang naar volgende fase) door ASSESSOR Doel ijkmoment: Het verkrijgen van een antwoord op de vraag of de

Nadere informatie

A3 Formuleren van SMART doelen voor projecten

A3 Formuleren van SMART doelen voor projecten A3 Formuleren van SMART doelen voor projecten Doel Het formuleren van doelen van projecten in termen van concrete resultaten. Vragen waarop het instrument antwoord geeft Hoe formuleren we doelen voor projecten?

Nadere informatie

P: Positief. Maak je doel PRISMA! P = Positief formuleren: omschrijving doel

P: Positief. Maak je doel PRISMA! P = Positief formuleren: omschrijving doel Maak je doel PRISMA! P: Positief P = Positief formuleren: omschrijving doel Formuleer je doel zo positief mogelijk. Het is belangrijk te formuleren wat je wél wilt. En het universum geeft je waar je om

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Portfolio-opdracht 1 O 2 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

Module 1 Zelfkennis en zelfontwikkeling

Module 1 Zelfkennis en zelfontwikkeling Module 1 Zelfkennis en zelfontwikkeling Hoofdstuk 6 Je reflecteert op je werk Inhoud 6.1 Reflecteren Opdracht 1 Spiegeltest Opdracht 2 Reflectieoefening Opdracht 3 Reflectie en PAP 6.2 ABCD- en STARR-methode

Nadere informatie

Van Mavo-4 naar Havo-4

Van Mavo-4 naar Havo-4 Van Mavo-4 naar Havo-4 Doorstromen naar havo-4 met een mavodiploma. Een leerling kan er voor kiezen om na het behalen van het mavodiploma 1 Havoo-4 op het Hoeksch Lyceum. door te stromen naar De overstap

Nadere informatie

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding.

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding. Onderwerp 1. Competentiescan Geef met behulp van de competentiescan aan wat u als leercoach-in-opleiding al beheerst en wat u wilt leren. 2. Intake Bespreek met een cursist de competentiescan. 3. Persoonlijk

Nadere informatie

Portfolio vrijstellingsverzoek op grond van praktijkervaring

Portfolio vrijstellingsverzoek op grond van praktijkervaring Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid Door relevante praktijkervaring ontstaat voor u de mogelijkheid vrijstelling te krijgen voor maximaal 5 modulen

Nadere informatie

Werkdocument functioneringsgesprek voor leerkrachten 1

Werkdocument functioneringsgesprek voor leerkrachten 1 Werkdocument functioneringsgesprek voor leerkrachten 1 Inleiding: De VCOG kent een tweejarige gesprekkencyclus. In het ene jaar houdt de leidinggevende een functioneringsgesprek met de leerkracht. In het

Nadere informatie

Van Mavo-4 naar Havo-4

Van Mavo-4 naar Havo-4 Van Mavo-4 naar Havo-4 Doorstromen naar havo-4 met een mavodiploma. Een leerling kan er voor kiezen om na het behalen van het mavodiploma 1 door te stromen naar Havo-4 op het Hoeksch Lyceum. De overstap

Nadere informatie

PAP (Persoonlijk activiteitenplan)

PAP (Persoonlijk activiteitenplan) PAP (Persoonlijk activiteitenplan) Schoonderbeek Installatietechniek Robin van Heijningen Persoonlijk activiteitenplan Robin van Heijningen Hillegom 20 oktober 2012 Schoonderbeek Installatietechniek Bedrijfsbegeleider:

Nadere informatie

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K0440 2. INFORMATIE VOOR DE STUDENT Versie 1.0 31.05.2016 Informatie Deze informatie is voor jou omdat je examen gaat doen in het keuzedeel Verrijking

Nadere informatie

HET FUNCTIONERINGSGESPREK

HET FUNCTIONERINGSGESPREK HET FUNCTIONERINGSGESPREK Tips voor een zinvol gesprek Inhoudstafel 1. Wat is een functioneringsgesprek? p4 2. Hoe bereid je je voor? p6 3. Verschillen met het evaluatiegesprek p8 Samenwerking verbeteren

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Portfolio opleiding Zorghulp

Portfolio opleiding Zorghulp Portfolio opleiding Zorghulp Naam student:.. Groep:.. Praktijkorganisatie:. 2 Inhoudsopgave portfolio Zorghulp 1 Gegevens student, school en praktijkorganisatie 2 Planning gesprekken en gespreksformulier

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Vormgeving van SLB in de praktijk

Vormgeving van SLB in de praktijk Vormgeving van SLB in de praktijk Inhoudsopgave Inleiding...2 Het eerste leerjaar...2 Voorbeeld Programmering Studieloopbaanbegeleiding (SLB) niveau 3-4...3 POP en Portfolio...8 Vervolg...10 Eisma-Edumedia

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan De leerdoelen Leerdoel 1 Producer Tijdens het project van de verdieping wil ik graag meer kennis opdoen over de productie van een film. Tijdens mijn stage heb ik al verschillende

Nadere informatie

Begeleiding van studievaardigheden in het Mentoraat. Frans Ottenhof

Begeleiding van studievaardigheden in het Mentoraat. Frans Ottenhof Begeleiding van studievaardigheden in het Mentoraat Frans Ottenhof De rol van de mentor * Wat is motiverend voor leerlingen? * Aan welke studievaardigheden kun je werken? Welke niet? * Wat heb je nodig

Nadere informatie

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2, voor de kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Deze proeve sluit

Nadere informatie

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016 Voorlichting 4-HAVO Profielwerkstuk 7 april 2016 Onderwerpen voorlichtingsbijeenkomst Wat is een profielwerkstuk (pws)? Het belang van het pws Alleen of samen? Onderwerpen van het pws Welke vorm heeft

Nadere informatie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Psychologie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Psychologie Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Psychologie Een vrijstelling op basis van praktijkervaring is alleen mogelijk voor vier cursussen uit de bacheloropleiding, te weten

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan Naam Erik Oord Studienummer 16086600 Datum (versie) 20-06-2017 SLB-er Mevr. Hollegien 1. Reflectie Wie ben ik? Ik ben Erik Oord, eerstejaars student aan de Haagse Hogeschool

Nadere informatie

[STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding en examinering.

[STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding en examinering. 2014/2015 ROC van Amsterdam studieloopbaanbergeleiding en examinering leerjaar 3 Schooljaar 2014/2015 Annika Morrice, Ali el Amraoui [STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Handleiding Mbo-hbo doorstroomassessment jij en het hbo ..een succesvolle combinatie?

Handleiding Mbo-hbo doorstroomassessment jij en het hbo ..een succesvolle combinatie? Handleiding jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Inhoudsopgave Leeswijzer 3 Inleiding 4 1. Het portfolio 5 1.1 Kwaliteitseisen 5 1.2 Samenstelling van het portfolio 5 1.3 Inleveren portfolio 6 1.4

Nadere informatie

Vakdidactiek les

Vakdidactiek les Vakdidactiek les 1 30-08-2011 - inleiding op vakdidactiek - studieplanning Men is heel erg gewend om te praten: - non-verbale communicatie maar 35% blijft hangen In opvoeding en onderwijs speelt non-verbale

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

Stageformulier Scouting regio Fryslân

Stageformulier Scouting regio Fryslân Dit is het stageformulier van scouting regio Fryslân. Dit formulier biedt je de handvatten die je nodig hebt om je stage goed te doorlopen en om vast te stellen hoe je de stage inzet voor je ontwikkeling.

Nadere informatie

10/05/2012. Project evalueren studenten in het UZA. Hoe is dit gegroeid?? Wat is de achtergrond en het doel van evalueren

10/05/2012. Project evalueren studenten in het UZA. Hoe is dit gegroeid?? Wat is de achtergrond en het doel van evalueren Project evalueren studenten in het UZA Nancy Van Genechten Katrien Van den Sande Yvonne Gilissen Werkgroep mentoren en Hogescholen Hoe is dit gegroeid?? Mentorendag 2010 Hoe verder na vraag Mentoren hadden

Nadere informatie

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE BEOORDELAAR

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE BEOORDELAAR EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K0440 3. INFORMATIE VOOR DE BEOORDELAAR Versie 1.1 31.10.2016 INHOUD Inleiding... 3 Het examen... 3 Cesuur... 3 Afronding... 4 BIJLAGEN... 5 BIJLAGE 1a

Nadere informatie

Opleiding Verzorgende IG PROEVE

Opleiding Verzorgende IG PROEVE Opleiding Verzorgende IG PROEVE Uitleg Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Cohort: 2015-2016 Crebocode: 95530 Februari 2015 Naam student: Proeve Cohort 2012-2013 verzorgende IG

Nadere informatie

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren Goede voornemens Ik wil gezonder leven Ik wil gelukkiger zijn Ik wil meer bewegen Ik wil stoppen met roken Ik wil wat zwaarder worden Ik wil minder alcolhol gaan drinken Ik will minder stress Ik wil meer

Nadere informatie

M2 Pop-formulier

M2 Pop-formulier 2017-2018 M2 Pop-formulier Naam Persoonlijke gegevens Theresa Kalkman Geboortedatum: 24/08/2000 Studentnummer: 81369 Vorige/laatste opleiding voor MM? Ben je uit- of thuiswonend? Met beide ouders, broers

Nadere informatie

Opdracht 1.1 (individueel) Woonplaats: Beroep: Hobbies: Familieleden: Andere zaken:

Opdracht 1.1 (individueel) Woonplaats: Beroep: Hobbies: Familieleden: Andere zaken: Levensverhaal Startpunt Opdracht 1.1 (individueel) Naam: Woonplaats: Beroep: Hobbies: Waarom die hobbies? Familieleden: Andere zaken: Werkblad 1 Levensverhaal Startpunt Opdracht 1.2 (individueel): Mijn

Nadere informatie

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014 Praktijkschool diploma De Faam November 2014 Het praktijkschool diploma? Iedere leerling op de Faam kan sinds vorig schooljaar in de bovenbouw een PrO diploma halen als hij/zij: ontwikkeling kan aantonen

Nadere informatie

Module 9 Kennis delen en coachen

Module 9 Kennis delen en coachen OPDRACHTEN Verzorgende IG Maatschappelijke Zorg Module 9 Kennis delen en coachen Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 Leren 5 A Hoe leer ik? 5 B Bevorderende en belemmerende factoren 7 C Plan van aanpak bij

Nadere informatie

M2 Pop-formulier

M2 Pop-formulier 2017-2018 M2 Pop-formulier Naam Persoonlijke gegevens Jack Verkade Geboortedatum: 04-09-2000 Studentnummer: 80365 Vorige/laatste opleiding voor MM? Ben je uit- of thuiswonend? Met beide ouders, broers

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De tijdlijn 3. De verschillende fasen 4. Onderwerp zoeken 5. Informatie zoeken 6. Nog 10 tips 7. De beoordeling

Nadere informatie

Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts B

Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts B Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts B Het functioneringsgesprek is bedoeld om het persoonlijk functioneren van de werknemer te optimaliseren en eventuele knelpunten daarin te verminderen. Tenminste

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

2. Hoe ga je aan de slag met beroepsprestaties + aanmeldformulier beoordeling beroepsprestatie aanmeldformulier beoordeling reflectieverslag

2. Hoe ga je aan de slag met beroepsprestaties + aanmeldformulier beoordeling beroepsprestatie aanmeldformulier beoordeling reflectieverslag INHOUDSOPGAVE : 1. Het BPV-gesprek 2. Hoe ga je aan de slag met beroepsprestaties + aanmeldformulier beoordeling beroepsprestatie aanmeldformulier beoordeling reflectieverslag 3. Overzicht van de beroepsprestaties

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

PORTFOLIO FUNCTIE MANSCHAP A

PORTFOLIO FUNCTIE MANSCHAP A PORTFOLIO FUNCTIE MANSCHAP A Werkzaam bij de brandweer Status Het format van dit portfolio is vastgesteld door de deelprojectgroep Kwaliteitsinstrumenten van het project Kwaliteit Brandweerpersoneel in

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

Doelen stellen. Stellen van doelen is belangrijk!! Doel + Prestatie bepaald namelijk of je tevreden bent over de prestatie

Doelen stellen. Stellen van doelen is belangrijk!! Doel + Prestatie bepaald namelijk of je tevreden bent over de prestatie Doelen stellen Stellen van doelen is belangrijk!! Doel + Prestatie bepaald namelijk of je tevreden bent over de prestatie 5 Stel je voor: Je hebt een heel moeilijke toets op school Je leert keihard voor

Nadere informatie

Handboek beoordelen. cps. Unit Techniek en Innovatie ROC Utrecht Januari 2004. CPS_binnenwerk 29-04-2004 14:10 Pagina 1

Handboek beoordelen. cps. Unit Techniek en Innovatie ROC Utrecht Januari 2004. CPS_binnenwerk 29-04-2004 14:10 Pagina 1 CPS_binnenwerk 29-04-2004 14:10 Pagina 1 Handboek beoordelen Unit Techniek en Innovatie ROC Utrecht Januari 2004 Deze map kwam tot stand vanuit een denktankproject uit 2003 met als titel: Didactisch Doorlopende

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

Van Mavo-4 naar Havo-4

Van Mavo-4 naar Havo-4 Van Mavo-4 naar Havo-4 Doorstromen naar HAVO-4 met een Mavodiploma. Een leerling kan er voor kiezen om na het behalen van het Mavodiploma door te stromen naar Havoo-4 op het Hoeksch Lyceum. De overstap

Nadere informatie

Doorstroomdossier. 4 mavo > 4 havo

Doorstroomdossier. 4 mavo > 4 havo Doorstroomdossier 4 mavo > 4 havo Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op Markenhage. De overstap naar het havo is echter niet gemakkelijk.

Nadere informatie

Handleiding Assessment Startbekwaamheid

Handleiding Assessment Startbekwaamheid Handleiding Assessment Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO Opleiding Academie voor Lichamelijke Opvoeding Bachelor of Sport and Physical Education Domein Bewegen, Sport en Voeding Februari 2013 Inhoud Introductie

Nadere informatie

M2 Pop-formulier

M2 Pop-formulier 2017-2018 M2 Pop-formulier Naam Persoonlijke gegevens Jay Kanhai Geboortedatum: 02/05/1999 Studentnummer: 79196 Vorige/laatste opleiding voor MM? Ben je uit- of thuiswonend? Met beide ouders, broers en/of

Nadere informatie

Welkom! Workshop portfolio ontwikkeling. Wendy Kicken & José Janssen Open Universiteit, CELSTEC

Welkom! Workshop portfolio ontwikkeling. Wendy Kicken & José Janssen Open Universiteit, CELSTEC Welkom! Workshop portfolio ontwikkeling Wendy Kicken & José Janssen Open Universiteit, CELSTEC Doel van de workshop vandaag Hoe willen we het Elos e-portfolio gaan inzetten? Hoe moet het Elos e-portfolio

Nadere informatie

Afstuderen Doe je Zo Niveau 4 SB ID College vanaf cohort 2012

Afstuderen Doe je Zo Niveau 4 SB ID College vanaf cohort 2012 Afstuderen Doe je Zo Niveau 4 SB ID College vanaf cohort 2012 Beste studenten, Gedurende de opleiding gaan jullie een Afstudeermap samenstellen waarin je alle bewijzen verzameld van de Kerntaakexamens,

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam Opleiding Interactieve Media SBC V2 2011-12

Hogeschool van Amsterdam Opleiding Interactieve Media SBC V2 2011-12 Hogeschool van Amsterdam Opleiding Interactieve Media SBC V2 2011-12 Programma SBC (Studieloopbaancoaching ) V2 Blok 1 Week Vorm: Toelichting Toetsing 1 29 aug Klassenbijeenkomst vooruitkijken blok 1 toelichten

Nadere informatie

Handleiding Coaching/stagereflectie

Handleiding Coaching/stagereflectie Fontys Hogeschool Pedagogiek Coaching/Intervisie Minor Forensische Orthopedagogiek 2013-2014 Studiejaar 3 Handleiding Coaching/stagereflectie Voor studenten voltijd Minor Forensische Orthopedagogiek Studiejaar

Nadere informatie

Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK

Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK Formatief evalueren HET GEVEN VAN FEEDBACK Verwachtingen voor vandaag Wat kom je halen? Denken individueel Delen in duo s Uitwisselen post-it s Feedback Feedback: het geven van informatie over het leren,

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

Voor het beoordelen en het becijferen van de modules en projecten wordt door de docenten een scoringsformulier van competenties ingevuld.

Voor het beoordelen en het becijferen van de modules en projecten wordt door de docenten een scoringsformulier van competenties ingevuld. PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Vak: Innovatieve Techniek Inleiding Innovatieve Techniek is een vak waarbij je een brede oriëntatie op techniek krijgen. Je werkt in de vorm van modules en projecten,

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4 Praktijk oriëntatie Maatschappelijke zorg Niveau 3 + 4 Reader voor studenten Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1.Inhoud Praktijk oriëntatie Voor wie is Praktijk oriëntatie?

Nadere informatie

PAP 2.0. Persoonlijk Actie Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 14-01-2013. De Haagse Hogeschool

PAP 2.0. Persoonlijk Actie Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 14-01-2013. De Haagse Hogeschool PAP 2.0 Persoonlijk Actie Plan Tim Tegelaar Lekkerkerk 14-01-2013 De Haagse Hogeschool Naam Tim Tegelaar Studentnummer 12090948 origineel 14-01-2013 update - bedrijfsmentor Dhr. P. den Ouden bedrijfscoach

Nadere informatie

Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining

Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining Voorbereidingsopdrachten voor de bijeenkomsten van de basistraining Bij de trainingsbijeenkomsten hoort telkens een voorbereidingsopdracht. Het uitvoeren en (op papier) meenemen hiervan is noodzakelijk

Nadere informatie

Portfolio en beoordeling

Portfolio en beoordeling Portfolio en beoordeling Doel Inzicht bieden in de mogelijkheden met een portfolio en de aanpak om hiermee te gaan werken. Soort instrument Achtergrondinformatie en stappenplan. Te gebruiken in de fase

Nadere informatie

Portfolio en beoordeling

Portfolio en beoordeling Portfolio en beoordeling Doel Inzicht bieden in de mogelijkheden met een portfolio en de aanpak om hiermee te gaan werken. Soort instrument Achtergrondinformatie en stappenplan. Te gebruiken in de fase

Nadere informatie

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010 BPV Styling Design 3 e jaars cohort 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 3 e jaar 2011-2012 Voor je ligt het werkboek voor de BPV-periode van het 3 e jaar, deze stage beslaat 20 weken. Deze periode loopt van 12-09-11

Nadere informatie

METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN

METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN 1 Zelf werken aan je bpv-opdrachten Met deze methode kun je werken aan je leerproces door zelfstandig (en indien nodig met hulp) bpv-opdrachten uit te voeren.

Nadere informatie

Profielwerkstukplus HAVO

Profielwerkstukplus HAVO Profielwerkstukplus HAVO Inleiding Aan het eind van je schoolloopbaan laat je zien dat je klaar bent voor je vervolgopleiding. Het profielwerkstukplus (PWS+) is daar één van de middelen voor. Je maakt,

Nadere informatie

Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts C voor de leidinggevende (C1), de beleidsmatige (C2) en de specialist (C3)

Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts C voor de leidinggevende (C1), de beleidsmatige (C2) en de specialist (C3) Formulier Functioneringsgesprek Dierenarts C voor de leidinggevende (C1), de beleidsmatige (C2) en de specialist (C3) Het functioneringsgesprek is bedoeld om het persoonlijk functioneren van de werknemer

Nadere informatie

Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties

Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties Docenthandleiding. Inleiding opdracht 1: schrijven van een casus. Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties Voor de leerlingen is

Nadere informatie

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB.

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB. SLB reflectie eindverslag Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: 12043273 Datum: 05.11.2012 Vak: SLB 1 Inhoudsopgave Bijeenkomst 1 Blz. 3 Bijeenkomst 2 Blz. 4 Reflectie 3 + competenties

Nadere informatie

Loopbaan- en burgerschap op Campus Winschoten. Richtlijn voor MBO-leerlingen

Loopbaan- en burgerschap op Campus Winschoten. Richtlijn voor MBO-leerlingen Loopbaan- en burgerschap op Campus Winschoten Richtlijn voor MBO-leerlingen Dimensie De politiek-juridische dimensie De economische dimensie De sociaal-maatschappelijke dimensie De dimensie vitaal burgerschap

Nadere informatie