Ruimte voor verandering Vragenlijst Verkenning impact Omgevingswet voor Gemeenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ruimte voor verandering Vragenlijst Verkenning impact Omgevingswet voor Gemeenten"

Transcriptie

1 OUDING EN GEDRAG / MEDEWERKERS ORGANISATIE ORGANISATIE Ruimte voor verandering Vragenlijst Verkenning impact Omgevingswet voor Gemeenten THEMA'S, ONDERWERPEN EN VRAGEN Onderwerpen Wetgeving (en AMvB's) en doel Omgevingswet en Programmering BESTUURDERS Burgemeesters, wethouders en raadsleden -Is het bestuur op de hoogte van de aankomende wetgeving? -Weet het bestuur (college en raad) voor welke zaken zij straks bevoegd gezag zijn? - Beschikt bestuur over het inzicht welke bestuurlijke doelen worden bereikt met de Omgevingswet? Kan het bestuur de doelstellingen / ambities van de OW verbinden met het eigen collegeprogramma, programma's van Waterschappen, Provincies en in Regionaal verband. MANAGEMENT Gemeentesecretarissen, directeuren en afdelingshoofden -Weet het management wat de impact is op de organisatie van de Omgevingswet?- Is de rol van private partijen binnen het omgevingsproces voldoende in beeld en ook de consequenties daarvan? -Wat zijn de implicaties voor de gemeentelijke agenda? -Wat is de verhouding met andere wetten en programma's? Omgevingsvisie en omgevingsplan -Welke strategie hanteert men voor ontwikkeling kerninstrumenten OW? -Is er een plan van aanpak voor ontwikkeling Omgevingsvisie en Omgevingsplan? Omgevingsvergunning -Welke ambities heeft bestuur voor integreren lokale vergunningen in omgevingsvergunning en welke strategie hanteert men voor die integratie? -Is er een plan van aanpak voor verandering in vergunningstelsel? Betrokkenheid -Is het bestuur op de hoogte van de benodigde verandering? -Is er leiderschap aanwezig om de verandering te sturen (rol in stuurgroep)? -Verzorgt het bestuur de benodigde middelen (reservering in begroting)? -Zijn er in de afdelingsplannen doelstellingen benoemd? -Is capaciteit begroot? Verander bereidheid -Heeft het bestuur een actieve rol in de verandering? -Welke lokale ambitie is gesteld en is deze realiseerbaar? -Heeft management een projectleider benoemt of vervult zij zelf deze taak? -Wordt de verandering opgepakt vanuit een projectorganisatie of vanuit de lijn?

2 WERKPROCESSEN HO Kennis en vaardigheden -Wat zijn de kernfactoren op het gebied van fysieke leefomgeving waar je je als gemeente op wil profileren? -Wat betekent OW voor de bestuurlijke verhouding met GR? '-Hoe lokale afwegingsruimte in te vullen? -Welk traject wordt gepland voor aanpassen kennis en vaardigheden medewerkers? Opleidingen -Wordt rekening gehouden in budgetten met behoefte aan opleidingen van alle gemeentelijke doelgroepen? -Wordt rekening gehouden in budgetten met behoefte aan opleidingen van alle gemeentelijke doelgroepen? Samenwerking ketenpartners (mede overheden) -Hoe is de samenwerking met mede overheden in relatie tot gebiedsgericht en inter bestuurlijk samenwerking op fysieke leefomgeving? -Hoe schep je als gemeente de kaders voor de beleidsvrijheid binnen de Omgevingswet, terwijl een deel van de uitvoering elders in de keten (o.a. RUD) ligt? -Welke taken zijn buiten de gemeentelijke organisatie belegd (bv. bij RUD)? En verandert dat? -Welke bevoegdheden liggen er bij het RUD? Hoe wordt hierop gestuurd? Zaakgericht werken -Hoe wil je als gemeente regie voeren op zaken? -Is de organisatie inrichting in termen van front-, mid en backoffice al bedacht voor de Omgevingswet? -Is de OW aanleiding voor versnelde invoering zaakgericht werken? GOAL en Laan voor de leefomgeving ('informatiehuizen') -Is er bekendheid met de programma's GOAL en Laan voor de leefomgeving? Wat betekent dit voor de rol van de gemeente als bronleverancier en afnemer van gegevens? -Wat zijn de bestuurlijke ambities voor een Laan voor de Leefomgeving? -Zie je de gemeente als afnemer van gegevens of juist als bronhouder? -Voor welke informatiehuizen is de gemeente 'bronhouder'? Generieke voorzieningen -Voor welke voorzieningen ziet men graag een generieke oplossing? -Welke voorzieningen wil men graag in de regio oppakken? -Welke bestaande voorzieningen moeten als basis worden gehateerd en hoe?

3 PLANNING INFORMATIE EN ICT Architectuur en standaarden -Welke veranderingen zijn nodig in architectuur? Beheer -Waar ligt de verantwoordelijkheid voor de generieke landelijke voorzieningen? -Hoe is financiering van beheer van landelijke voorzieningen geregeld, of hoe moet het worden geregeld? -Worden specifieke eisen gehanteerd voor aansluiting op landelijke voorzieningen? Leveranciersmanagement (inclusief adviseurbureaus) -Wordt nagedacht over een sourcingstrategie (irt. centraal/decentraal, RUD's, samenwerking)? -Wordt nagedacht over een sourcingstrategie (irt. centraal/decentraal, RUD's, samenwerking)? tijd en capaciteit -Hoeveel tijd heb je nodig voor voorbereiding van invoering, voorafgaande aan inwerkingtreding van de wet? -Wat is de gewenste en benodigde tijd voor implementatie? -Wanneer wil manager welke informatie weten over wijzigingen in regelgeving en in digitalisering? -Tot wanneer moet eventuele ondersteuning doorlopen? geld/budget -Hoeveel geld heb je nodig voor voorbereiding van invoering, voorafgaande aan inwerkingtreding van de wet? -Wat is de gewenste en benodigde budget voor implementatie? -Wanneer wil manager welke informatie weten over wijzigingen in regelgeving en in digitalisering? -Tot wanneer moet eventuele ondersteuning doorlopen?

4 UITVOERING (PER EXPERTISE APARTE DOELGROEP) Omgevingsdiensten (RUD's) Beleidsmedewerkers / VTH Juristen -Komen er door de Omgevingswet verschuivingen in de verhouding taken tussen het basispakket (milieu) en aanvullende taken (VTH, Wabo, etc.)? -Hoe sluit de inhoud van de 80% -Wat is de verhouding met andere AMvB's aan op bestaande lokale wetten? processen? -Hoe sluit de wetgeving aan op de -Weten beleidsmedewerkers lokale regelgeving? sectorale domeinen de -Klopt de 'was-wordt' lijst van RWS? veranderingen in hun rol bij -Wat zijn de gevolgen voor integrale aanpak? bestaande regelgeving en/of de -Zijn medewerkers bekend met doel mogelijkheid om op eigen initiatief van de wet (bijv. integralere in de toekomst zaken te regelen? aanpak)? -Wat zijn de mogelijkheden van gebiedsgericht werken? -Hoe is de betrokkenheid bij de ontwikkelingen van de kern instrumenten voor de Omgevingswet? -Hoe is betrokkenheid bij ontwikkeling bredere omgevingsvergunning (o.a. afstemming met lokale vergunningen)? -Wordt met de opdrachtgevers geinventariseerd wat de consequenties en gewenste taakverdeling is m.b.t. invoering en uitvoering van de OW (gaat de opdracht voor uitvoering veranderen)? -Hoe wordt verandering betrokkenheid sectorale domeinen bij integrale aanpak omgevingsvisie en omgevingsplan vormgegeven? -Hoe gaat integratie van vergunningstelsels eruit zien? -Hoe worden lokale vergunningen, toezicht en handhaving afgestemd met RUD? -Wat kan generiek worden ontwikkeld en wat is gemeente specifiek? -Wat voor handreikingen en instrumenten kunnen geboden worden voor wat gemeente specifiek is? -Is er een analyse van -Is er een analyse van veranderingen in houding en veranderingen in houding en gedrag? Is daarbij onderscheid in gedrag? RO en sectorale domeinen? -Is er een aanpak om deze -Is er een aanpak om deze veranderingen door te voeren? veranderingen door te voeren? -Idem voor andere veranderkundige -Idem voor andere veranderkundige aspecten. aspecten. - Zijn medewerkers in staat de verandering door te maken? -Hoe is ambitie management RUD over Omgevingswet-taken (zowel qua tijd medewerkers vrijmaken voor omslag als qua ambities takenpakket RUD)? - Wat is de bereidheid tot veranderen? - Zijn er voldoende -Hoe kun je kennis van professionals (project)medewerkers voor de toegankelijk maken voor publiek? transitie? - Zijn medewerkers in staat de verandering door te maken? - Wat is de bereidheid tot veranderen voor RO-medewerkers en voor sectorale beleidsdomeinen?

5 -Hebben medewerkers juiste kennis en vaardigheden voor transitie? -Is helder welke veranderopgaven er liggen voor gemeenten in hun regio? - Hebben de medewerkers de juiste kennis en vaardigheden voor de transitie? En is de veranderopgave al helder, met name voor medewerkers sectorale beleidsdomeinen? -Is de benodigde verandering realiseerbaar voor juristen RO-, Awb, en APV/Bijzondere wetgevingjuristen? -Is er inzicht in welke opleidingen in -In hoeverre willen RUD's rol spelen bij ondersteuning/opleiding in regio's? -Is er inzicht in welke opleidingen in - Is er inzicht in welke opleidingen in -In hoeverre kunnen Omgevingsdiensten maatwerk blijven leveren aan gemeenten/opdrachtgevers? Is een generiek takenpakket voor Omgevingsdiensten nodig? -Wat is de huidige inzet van private partijen bij de uitvoering en het reguleren en naleven? -Is de nieuwe taakverdeling met ketenpartners helder en werkbaar? -Welke veranderingen in juridische samenwerkingsvormen zijn mogelijk nodig? -In hoeverre zijn uitvoeringsprocessen al 'gedigitaliseerd'? -In hoeverre is al spraken van zaakgericht werken in de keten met gemeenten? -Welke zaaktypen moeten ontwikkeld worden? -In hoeverre zijn uitvoeringsprocessen al 'gedigitaliseerd'? -Welke zaaktypen zijn er en/of moeten worden ontwikkeld? -Kan zaakgericht werken voor de OW bijdragen aan beheersing risico's in de bedrijfsvoering? -Welke voorzieningen en gegevens gebruiken RUD's (ivm uitwisseling met gemeenten, waterschap, etc.) voor VTH-taken milieu? -En welke voor eventuele andere taken (soms bouwdeel of andere taken gemeenten ook door RUD)? -Voor welke werkvelden is het op orde brengen van de gegevensvoorziening, vanuit het perspectief van gemeenten, het minst/meest relevant? -Wat is gewenste prioritering LvdL in de tijd gezien? -Welke aanpassingen zijn nodig in verband met vertrouwelijkheid en privacy van gegevens? -Wat zijn criteria voor de ontsluiting van bestemmingsplannen (straks omgevingsplannen)? -Wat is de ervaring in het werken met OLO, AIM en RP? Zijn er gebruikerswensen? Welke functionaliteit is gewenst? -Wat zijn criteria vanuit de inhoud voor de ontsluiting van lokale regelgeving?

6 -In hoeverre is RUDI/RIHA al voorbereid op de komst van de Omgevingswet? -Welke aanpassingen zijn nodig? -Zijn er al informatiemodellen of - protocollen waarin begrippen zijn gestandaardiseerd of geharmoniseerd (bv. gebouw vs. pand)? -Welke digitaliseringsontwikkelingen lopen al voor sectorale domeinen (bijvoorbeeld omgevingsveiligheid, bodem)? -Hoe worden landelijke voorzieningen ingezet in werkprocessen? -Wat zijn samenwerkende marktpartijen en adviesbureaus? -Is er genoeg expertise in de markt beschikbaar? -Zijn er al afspraken met opdrachtgevers over de planning van invoering van de Omgevingswet? (synchronisatie afspraken ivm. ketensamenwerking) -Is er een fasering voor de komende -Is er een fasering voor de komende -Zijn er al budgetafspraken met opdrachtgevers over de invoering van de Omgevingswet? (synchronisatie afspraken ivm. ketensamenwerking) -Is er budget voor de komende -Is er budget voor de komende

7 Dienstverleners Informatiemanagers - Past de wet in de visie op dienstverlening van de gemeente? - Is er met de OW rekening gehouden in het informatiebeleidsplan m.b.t. de keteninformatie en de eventuele private partijen daarin? -Wat betekenen kerninstrumente nvoor ontwikkeling gemeentelijke dienstverlening? -Welke uitgangspunten hanteert men voor ontwikkeling Omgevingsplan? -Wat betekent integratie van vergunningen voor gemeentelijke dienstverlening? -Is er een analyse van veranderingen in houding en gedrag? -Is er een aanpak om deze verandernigen door te voeren? -Welke invloed nemen op ontwikkeling landelijke projecten? -Wat binnen eigen gemeente? -Wat zie je als verandering in de interactie met initiatiefnemers? -Wat betekent de Omgevingswet voor de dienstverlening? -Gepercipieerde bruikbaarheid van voorzieningen -Gebruiksvriendelijkheid -Acceptatiegraad

8 -Welke kennis en vaardigheden zijn nodig voor de veranderende interactie met publiek? -Welke kennis/vaardigheden zijn nodig om initiatiefnemers hun andere rol uit te leggen (meer eigen verantwoordelijkheid bij initiatiefnemer)? -Welke kennis en vaardigheden zijn nodig om de gewenste rol in te vullen? -Is er inzicht in welke opleidingen in -Is er inzicht in welke opleidingen in Welke veranderingen zijn nodig in dienstverlening in de keten en hoe te realiseren? Bijvoorbeeld regionaal KCC. -Hoe wordt informatie uitgewisseld met mede overheden in relatie tot gebiedsgericht werken? En welke eisen stelt dit? -Kan zaakgericht werklen helpen de interactie met intiatiefnemers te verbeteren? -In hoeverre zijn de processen al 'gedigitaliseerd'? '-Eventuele extra eisen? -Kan de stap naar open data worden gezet? -Voor welke werkvelden is het op orde brengen van de gegevensvoorziening, vanuit het perspectief van gemeenten, het minst/meest relevant? -Hoe ervaren initiatiefnemers de werking van OLO, AIM en RP? Zijn er gebruikerswensen? -Wat zijn de beschikbare generieke voorzieningen? -Hoe is de samenhang van de voorzieningen met andere bouwstenen? -Hoe kun je als gemeente aansluiten op de voorzieningen?

9 -Is er al een startarchitectuur? -Is er al een IST-SOLL? -Welke ICT standaarden zijn beschikbaar? En sluiten deze aan op de GEMMA architectuur en inrichtingsprincipes? Wat zou je in NORA willen regelen? -Welke standaarden moeten worden ontwikkeld? -Ontsluit je informatie naar het -Hoe is gebruikersparticipatie publiek via landelijke voorzieningen, georganiseerd voor de landelijke of via de eigen omgeving? voorzieningen? -Is beheer voor de standaarden geborgd? -Hoe is releasemanagement ingeregeld? -Wat zijn ICT leveranciers die het Omgevingsproces ondersteunen? -Welke applicaties worden gebruikt? -Welke veranderingen voorzien ICT leveranciers? -Is er een fasering voor de komende - In welke fase willen ze welke informatie van implementatieproces krijgen? -Sluit de invoeringsdatum aan bij de uitrol/aanpassing van landelijke voorzieningen? -Is er een budgetering voor de komende jaren om stapsgewijs de benodigde veranderingen te verkennen, analyseren en door te voeren? - In welke fase willen ze welke informatie van implementatieproces krijgen? Sluit het budget aan bij de uitrol/aanpassing van landelijke voorzieningen?

Ketensamenwerking in de regio. Foto plaatsen. Roadshow Midden-Nederland i.s.m. Provincie Flevoland. Lelystad, 8 juni 2017

Ketensamenwerking in de regio. Foto plaatsen. Roadshow Midden-Nederland i.s.m. Provincie Flevoland. Lelystad, 8 juni 2017 Foto plaatsen Ketensamenwerking in de regio Roadshow Midden-Nederland i.s.m. Provincie Flevoland Lelystad, 8 juni 2017 Ketensamenwerking in de regio Kern Omgevingswet (heel kort) en het belang van ketensamenwerking

Nadere informatie

Linda Roeterink / 29 september Omgevingswet. Introductie

Linda Roeterink / 29 september Omgevingswet. Introductie Linda Roeterink / 29 september 2016 Omgevingswet Introductie Wat willen raadsleden weten? Enquête Raadslid.nu en VNG De keuzes die zij als raadslid moeten maken bij de Omgevingswet (68,4%) De gevolgen

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

Verkennende Impactanalyse

Verkennende Impactanalyse Verkennende Impactanalyse Aanleiding onderzoek Onderzoek onder: Provincies Gemeenten Omgevingsdiensten Waterschappen Rijk Bedrijfsleven Verkennen hoe organisaties de impact van de Omgevingswet en AMvB

Nadere informatie

Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet. Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016

Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet. Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016 Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016 Wat is het probleem? Het omgevingsrecht is te complex geworden. Er zijn teveel wetten en regels die

Nadere informatie

Foto plaatsen. Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni Joost van Halem Jolanda Verwegen

Foto plaatsen. Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni Joost van Halem Jolanda Verwegen Foto plaatsen Roadshow Waterschap Scheldestromen 27 juni 2016 Joost van Halem Jolanda Verwegen Een beweging komt op gang Kern Omgevingswet (1): eenvoudiger wetgeving Van 26 wetten naar 1 wet Van 5000 naar

Nadere informatie

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet.

Jos Dolstra. Erna Roosendaal MWH VNG. Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet. Jos Dolstra MWH Voorzitter VVM sectie Milieurecht en Praktijk en projectleider jaarlijkse Dag v.d. Omgevingswet Docent Basiscursus Omgevingswet (ism Mibacu) Erna Roosendaal VNG Omgevingswet Belangenbehartiging

Nadere informatie

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief;

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief; Omgevingswet: wat verandert er voor gemeenten? Met de invoering van de omgevingswet veranderen er veel zaken voor gemeenten. Het doel van de omgevingswet is om de verschillende verordeningen en versnipperde

Nadere informatie

Digitalisering van de Omgevingswet. Laan van de Leefomgeving. Inge Kure Yvette Ellenkamp. Uitvoeringsprogramma GOAL. Schakeldag 26 juni 2014

Digitalisering van de Omgevingswet. Laan van de Leefomgeving. Inge Kure Yvette Ellenkamp. Uitvoeringsprogramma GOAL. Schakeldag 26 juni 2014 Digitalisering van de Omgevingswet Laan van de Leefomgeving Inge Kure Yvette Ellenkamp Uitvoeringsprogramma GOAL Schakeldag 26 juni 2014 1 De Omgevingswet Eén integrale wet..die ontwikkeling stimuleert

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Inhoud - Wat is de Omgevingswet? - Wat betekent deze wet voor de gemeenten - Wat is de rol en de invloed van de raad op de wet - Waar liggen de kansen van de raad en waar moet

Nadere informatie

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016

Foto plaatsen. Roadshow Groningen Mei 2016 Foto plaatsen Roadshow Groningen Mei 2016 Opzet presentatie Kern Omgevingswet Context Veranderopgave Het programma Strategie en werkwijze Doelen en acties in 2016 Kern Omgevingswet: eenvoudiger wetgeving

Nadere informatie

De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving. Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016

De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving. Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016 De Omgevingswet: 80 % cultuur, 20% regelgeving Workshop W2.9 jaarcongres Vereniging BWT Nederland 27 oktober 2016 BMC Implementatie Jan van Dieren Robert Halfwerk Team Omgevingswet Aanleiding Kabinet

Nadere informatie

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD)

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Impact organisatie De Omgevingswet komt er natuurlijk vooral voor onze burgers en de bedrijven. Zij hebben direct belang bij wat er in Weert gebeurt, op hun eigen terrein en n hun omgeving. Zij zijn de

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie

Hey, wette Geij ût al ôver d n Umgèvingswet? Tis ni mekkeluk. Tis vûl, en nog ni alles is dudelik! Ma weij motte door!

Hey, wette Geij ût al ôver d n Umgèvingswet? Tis ni mekkeluk. Tis vûl, en nog ni alles is dudelik! Ma weij motte door! Hey, wette Geij ût al ôver d n Umgèvingswet? Tis ni mekkeluk. Tis vûl, en nog ni alles is dudelik! Ma weij motte door! Omgevingswet 2019 Peter Huijs, afdeling Concern Minicollege met hoofdlijnen, instrumenten,

Nadere informatie

Samen organiseren van de Omgevingswet

Samen organiseren van de Omgevingswet Samen organiseren van de Omgevingswet Digitaal Stelsel,Klantreizen en Serviceformules Bestuurdersdag 30 november 2016 Erik Dolle (VNG) Hanneke Kunst (KING) Inhoud: Invoering van de Omgevingswet Wat betekent

Nadere informatie

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal Adviesgroep Informatievoorziening Omgevingswet Erna Roosendaal Inhoud De Omgevingswet Impact gemeenten Governance model Omgevingsplan versus bestemmingsplan Invoeringsondersteuning Eerste resultaten impactanalyse

Nadere informatie

Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten

Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten Wat is het probleem met het Omgevingsrecht? Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten Perspectief 2016-2019 Oktober 2016 Programma Invoering Omgevingswet Gemeenten Ernst Koperdraat Het omgevingsrecht

Nadere informatie

Omgevingswet en impact voor gemeenten

Omgevingswet en impact voor gemeenten Omgevingswet en impact voor gemeenten Onderwerpen 1. Achtergrond Omgevingswet 2. Veranderingen en samenhang 3. Impactanalyse 2 Waarom een Omgevingswet? de koning wil het De Omgevingswet vereenvoudigt en

Nadere informatie

Wilt u weten hoe ver uw gemeente is in de voorbereidingen op de Omgevingswet?

Wilt u weten hoe ver uw gemeente is in de voorbereidingen op de Omgevingswet? Wilt u weten hoe ver uw gemeente is in de voorbereidingen op de Omgevingswet? Zelfassessment voor bestuurders over de komst van de Omgevingswet Nu de gemeenteraadsverkiezingen voorbij zijn en de nieuwe

Nadere informatie

Offerte Programmabegroting 2017

Offerte Programmabegroting 2017 Offerte Programmabegroting 2017 PROGRAMMA Duurzaam wonen en ondernemen Maximaal meedoen Goed leven en ontmoeten Veilig gevoel Dienstbare en betrouwbare overheid Bedrijfsvoering Onderwerp: implementatie

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

Verkennend onderzoek naar de beelden van de impact van de Omgevingswet

Verkennend onderzoek naar de beelden van de impact van de Omgevingswet 1 Samenvatting resultaten Verkennend onderzoek naar de beelden van de impact van de Omgevingswet Doelgroepen: gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen, provincies, Rijk en het bedrijfsleven Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Voortgang invoering Omgevingswet. Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni 2018

Voortgang invoering Omgevingswet. Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni 2018 Voortgang invoering Omgevingswet Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni Monitoring Invoering Omgevingswet Doel is beantwoording drie hoofdvragen: - Doet programma

Nadere informatie

Waarom Omgevingswet?

Waarom Omgevingswet? Op weg naar de Omgevingswet Kennisdag FUMO- provincie 15 mei 2014 1 Waarom Omgevingswet? Huidige omgevingsrecht: - complex en versnipperd - onoverzichtelijk en onvoldoende samenhang - trage besluitvorming:

Nadere informatie

Omgevingswet en de gemeenteraad.

Omgevingswet en de gemeenteraad. Omgevingswet en de gemeenteraad. 1 Inhoud Waarom Omgevingswet? Wat verandert er door de Omgevingswet? Stand van zaken invoering Omgevingswet. Rol gemeenteraad (regionale afstemming)? Planning Provincie,

Nadere informatie

WORKSHOP KLANTREIZEN. Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet

WORKSHOP KLANTREIZEN. Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet WORKSHOP KLANTREIZEN Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet iks advies, ondersteuning en ontwerp september 2017 Voorstellen En wie bent u? Naam Rol Programma snelservice formule

Nadere informatie

Verkenning Omgevingwet & Archivering

Verkenning Omgevingwet & Archivering Verkenning Omgevingwet & Archivering PBLQ in opdracht van GOAL Cees Moons Congres Archiefinnovatie Decentrale Overheden, 9 maart 2015 Introductie Introductie Cees Moons en GOAL Wie in de zaal? Gemeente

Nadere informatie

INHOUD. Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder.

INHOUD. Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder. INHOUD Aanleiding nieuwe Omgevingswet Doelstelling Omgevingswet Inhoud van de nieuwe wet Planning wetgeving Hoe nu verder. AANLEIDING OMGEVINGSWET De complexiteit van het huidige stelsel. Het stelsel sluit

Nadere informatie

Collectiviteit en Sourcing

Collectiviteit en Sourcing Collectiviteit en Sourcing 16 september 2016 Wim Bakkeren Wimfred Grashoff Wat gaan we vandaag doen Verkennen thema collectiviteit - Aan de hand van casus omgevingswet - Wat kunnen we collectief doen -

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Impact op processen Nieuwe omgevingswet

Impact op processen Nieuwe omgevingswet Impact op processen Nieuwe omgevingswet Inhoud Introductie Wat vraagt de Omgevingswet Wat verandert voor de werkwijzen van gebruikers - Nu versus eindbeeld In groepen : Discussie over uitdagingen Introductie

Nadere informatie

Foto plaatsen. OR en de Omgevingswet. 12 april 2018

Foto plaatsen. OR en de Omgevingswet. 12 april 2018 Foto plaatsen OR en de Omgevingswet 12 april 2018 Wat weet jij van de Omgevingswet? Https://Kahoot.it Verbeterdoelen Omgevingswet Anders Werken Integraal: alle inhoudelijke beleidsdomeinen, maar ook ondersteunende

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet

Invoering Omgevingswet Invoering Omgevingswet Projectplan Versie 1.2 Datum: 19-09-2016 Opsteller: Linda Roeterink Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Projectomschrijving... 2 2.1. Aanleiding... 2 2.2. Totstandkoming projectplan... 2

Nadere informatie

Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren

Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren Startnotitie invoering van de Omgevingswet in Haren Inleiding De gemeente Haren staat voor de uitdaging om zich goed voor te bereiden op de nieuwe Omgevingswet. De gemeente zal hiervoor diverse stappen

Nadere informatie

Provero bijeenkomst. Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra

Provero bijeenkomst. Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra Provero bijeenkomst Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra Doel Informeren Met elkaar verkennen van de strategie voor invoering van de Omgevingswet Vraag: hoe ver is uw organisatie? Hoe

Nadere informatie

Omgevingswet Vraagt de stelselwijziging om een nieuwe afdeling Leefomgeving?

Omgevingswet Vraagt de stelselwijziging om een nieuwe afdeling Leefomgeving? Omgevingswet Vraagt de stelselwijziging om een nieuwe afdeling Leefomgeving? Congres Omgevingwet The next level 16 juni 2016 Edwin Oude Weernink Robert Forkink Introstelling: Over 3 jaar is er binnen mijn

Nadere informatie

De Omgevingswet en MRE:

De Omgevingswet en MRE: De Omgevingswet en MRE: van particularisme naar partnerschap door Frans Tonnaer Sheet 1 Omgevingswet: hoge ambitie Ambitieus wetgevingsproject, ook voor decentraal bestuur '4 e decentralisatie'; nu in

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet

Op weg naar de Omgevingswet Op weg naar de Omgevingswet Niet zomaar een nieuwe wet, maar een volledige stelselherziening: Nog meer impact dan de decentralisaties in het sociale domein (30% van raadsleden in Nederland volgens enquête

Nadere informatie

OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES. 1 oktober Willem Wensink

OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES. 1 oktober Willem Wensink OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES 1 oktober 2015 Willem Wensink INHOUDSOPGAVE Deel 1: Quiz Deel 2: Omgevingswet Hoofdlijnen wetsvoorstel Uitvoeringsregelgeving Implementatie INHOUDSOPGAVE Deel 1: Quiz 1. WELKE

Nadere informatie

Digitaal Stelsel Omgevingswet: de laan van de leefomgeving. Emissiesymposium Lucht 16 juni Martijn van Langen. EB- Digitalisering Omgevingswet

Digitaal Stelsel Omgevingswet: de laan van de leefomgeving. Emissiesymposium Lucht 16 juni Martijn van Langen. EB- Digitalisering Omgevingswet Digitaal Stelsel Omgevingswet: de laan van de leefomgeving Emissiesymposium Lucht 16 juni 2015 Martijn van Langen EB- Digitalisering Omgevingswet 1 Waar lopen gebruikers vandaag tegen aan? De initiatiefnemer

Nadere informatie

Raadsbijeenkomst Mill en Sint Hubert Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow

Raadsbijeenkomst Mill en Sint Hubert Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow Raadsbijeenkomst Mill en Sint Hubert Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow Even voorstellen Reinder Osinga Partner BRO E reinder.osinga@bro.nl M +31(0)6

Nadere informatie

De uitvoering van de Omgevingswet vindt plaats in het. Programma Aan de slag met de Omgevingswet. (Adsmo)

De uitvoering van de Omgevingswet vindt plaats in het. Programma Aan de slag met de Omgevingswet. (Adsmo) De uitvoering van de Omgevingswet vindt plaats in het Programma Aan de slag met de Omgevingswet (Adsmo) Dienstverleningsvisie van de Omgevingswet Met één klik op de kaart krijg ik automagisch alle voor

Nadere informatie

Kerninstrument Omgevingsplan en Informatievoorziening

Kerninstrument Omgevingsplan en Informatievoorziening Kerninstrument Omgevingsplan en Informatievoorziening Notitie omgevingsplan stuurgroep 1.1 Inleiding De Omgevingswet introduceert een zestal kerninstrumenten voor gemeenten. De invoering en het gebruik

Nadere informatie

Archivering en de Omgevingswet. Archiefinnovatie decentrale overheden Nieuwegein 7 april 2016

Archivering en de Omgevingswet. Archiefinnovatie decentrale overheden Nieuwegein 7 april 2016 Archivering en de Omgevingswet Archiefinnovatie decentrale overheden Nieuwegein 7 april 2016 Wim van Oekel, 07.04.2016 Onderwerpen Omgevingswet (Ow) Doelen en Inhoud Stand van zaken Digitaal Stelsel Omgevingswet

Nadere informatie

Digitaal Stelsel Omgevingswet

Digitaal Stelsel Omgevingswet Digitaal Stelsel Omgevingswet Wat houdt het in? Wat zijn de verschillen met de huidige situatie? Hoe wordt het ontwikkeld? Welke systemen koppelen vanuit het lokaal bevoegd gezag? 10 januari 2019 Introductie

Nadere informatie

SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN

SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN SAMENVATTING VERKENNING MIGRATIE LANDELIJKE VOORZIENINGEN Met de komst van de Omgevingswet gaan per 1-1 2021 de drie landelijke voorzieningen (Activiteitenbesluit Internet Module (AIM), het Omgevingsloket

Nadere informatie

Foto plaatsen. Het DSO en de Omgevingswet. Philip Hessing programmamanagement invoeringsondersteuning

Foto plaatsen. Het DSO en de Omgevingswet. Philip Hessing programmamanagement invoeringsondersteuning Foto plaatsen Het DSO en de Omgevingswet Philip Hessing programmamanagement invoeringsondersteuning 19 juni 2017 Architectuur op hoofdlijnen De basis vanuit de Visie DSO het Pakket van Eisen en Doelarchitectuur.

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Omgevingswet, digitaal stelsel en vragen daarbij

Omgevingswet, digitaal stelsel en vragen daarbij Omgevingswet, digitaal stelsel en vragen daarbij STUDIEMIDDAG GEODATION 26 mei 2016 1 Omgevingswet en digitaal stelsel en vragen daarbij 1. Omgevingswet 2. Digitaal Stelsel Omgevingswet 3. Vragen 2 1.

Nadere informatie

Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid.

Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid. Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid. F.H.Hartog Hoofd V&H, milieudienst Zuid-Holland Zuid Profiel milieudienst Uitgeplaatste Milieu-afdeling (centrale

Nadere informatie

DIGITAAL STELSEL OMGEVINGSWET Kennismarkt Berghauser Pont. 7 november 2017

DIGITAAL STELSEL OMGEVINGSWET Kennismarkt Berghauser Pont. 7 november 2017 DIGITAAL STELSEL OMGEVINGSWET Kennismarkt Berghauser Pont Inhoud Even voorstellen Digitaal Stelsel Omgevingswet Wat is het is het DSO Gefaseerde invoering Eisen vanuit het DSO Veranderopgave overheden

Nadere informatie

De wereld van de Omgevingswet

De wereld van de Omgevingswet De wereld van de Omgevingswet Slag-sessies Jan van den Dool Twitter: @AandeslagOw Twitter: #slag-sessies LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Welkom Doel van het

Nadere informatie

Omgevingswet Mis niet de boot!

Omgevingswet Mis niet de boot! Omgevingswet Mis niet de boot! Regiodagen 2016 De omgevingswet in wording Werkgroep Omgevingswet VBWTN Mis als BWT niet de boot! Waar heeft u behoefte aan De werkgroep Omgevingswet Voor en door gemeenten

Nadere informatie

Update Programma Implementatie Omgevingswet. VVRE 4 oktober 2018

Update Programma Implementatie Omgevingswet. VVRE 4 oktober 2018 Update Programma Implementatie Omgevingswet VVRE 4 oktober 2018 Agenda Terugblik Opdrachtformulering en Procesplan Bevindingen Aanpak Expedities Programmaplan en routekaart Expeditie periode Q3 en Q4 2018

Nadere informatie

Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR. 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo

Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR. 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo Omgevingswet geen project Maar een veranderbeweging! De rol van de OR 12 april 2018 Ineke Nijhuis gemeente Hengelo Verandering in wet-en regelgeving - een cultuurverandering in de hele fysieke keten -

Nadere informatie

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 25 februari 2016 24-2-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoofdlijnen Omgevingswet 2. Hoe past OGW in transformatie

Nadere informatie

Visie op Digitaal Zaakgericht werken

Visie op Digitaal Zaakgericht werken Visie op Digitaal Zaakgericht werken Aanleiding om digitaal zaakgericht te gaan werken Digitaal Zaakgericht werken is een belangrijke ontwikkeling die al geruime tijd speelt binnen de overheid, en bij

Nadere informatie

POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken

POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken POKB 12 oktober 2017 Marcel Cassee Rijkswaterstaat, Bodem+ Inhoud presentatie Inleidende presentatie (in sneltreinvaart)

Nadere informatie

De Omgevingswet brengt ons bij elkaar!? Arend van Beek, VIAG

De Omgevingswet brengt ons bij elkaar!? Arend van Beek, VIAG De Omgevingswet brengt ons bij elkaar!? Arend van Beek, VIAG Er is overlap en raakvlakken van verschillende vakdisciplines en de uitdagingen die daarbij horen. Een kans om zaken anders aan te pakken als

Nadere informatie

Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet. Praktijkbijeenkomst Implementatie Omgevingswet 24 januari 2017

Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet. Praktijkbijeenkomst Implementatie Omgevingswet 24 januari 2017 Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet Praktijkbijeenkomst Implementatie Omgevingswet 24 januari 2017 Verbeterdoelen Omgevingswet Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en

Nadere informatie

PROGRAMMAPLAN INVOERING OMGEVINGSWET

PROGRAMMAPLAN INVOERING OMGEVINGSWET PROGRAMMAPLAN INVOING OMGEVINGSWET 2019-2020 Bron: www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Gemeente Wassenaar Versie 1.0 5 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. De kern van het programma voor 2019-2020...

Nadere informatie

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Omgevingswet Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Doel van de presentatie Informatie over de Omgevingswet Stand van zaken van de invoering van de wet

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet in Zoetermeer

Invoering Omgevingswet in Zoetermeer Invoering Omgevingswet in Zoetermeer Waarom de Omgevingswet? Samenleving verandert; Veilige en gezonde leefomgeving; Duidelijke processen en informatie; Ruimte voor lokaal maatwerk. Wens van Kabinet Rutte

Nadere informatie

De Omgevingswet komt er aan

De Omgevingswet komt er aan De Omgevingswet komt er aan wat betekent dat? Sanne Broeksma en Marlies van Arendonk Waarom willen we de omgevingswet? Waarom is dit (bestuurlijk) gewenst?? a. meer invloed voor inwoners en ondernemers

Nadere informatie

Kerninstrument Omgevingsvergunning en Informatievoorziening

Kerninstrument Omgevingsvergunning en Informatievoorziening Kerninstrument Omgevingsvergunning en Informatievoorziening Notitie Omgevingsvergunning Inleiding De Omgevingswet introduceert een vijftal kerninstrumenten voor gemeenten. De invoering en het gebruik van

Nadere informatie

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules Dienstverlening en de Omgevingswet Aan de slag met Serviceformules 2018 Inhoud Wat verandert er aan de dienstverlening onder de Omgevingswet? Wat betekent het voor inwoners en ondernemers? Maak kennis

Nadere informatie

Foto plaatsen. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Pieter Meijer

Foto plaatsen. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Pieter Meijer Foto plaatsen Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Pieter Meijer Inhoud Wat is het Digitaal Stelstel Omgevingswet? Gebruikers, processen en systemen Scenario s uit het Bestuursakkoord Klik op de kaart

Nadere informatie

Foto plaatsen. Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management

Foto plaatsen. Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management Foto plaatsen Wat te doen ter voorbereiding op de Omgevingswet? Gaston Gelissen Programma-management Programma Aan de slag Ow Rijk, Provincie, Gemeenten, Waterschappen Inhoud Waarom de Omgevingswet? Hoe

Nadere informatie

Digitaal Stelsel Omgevingswet

Digitaal Stelsel Omgevingswet Digitaal Stelsel Omgevingswet Wat houdt het in? Wat is de stand van zaken? Hoe wordt het ontwikkeld? Welke systemen koppelen vanuit het lokaal bevoegd gezag? 10 januari 2019 DSO: landelijke én lokale

Nadere informatie

Omgevingswet en VIVO. Verkenning InformatieVoorziening Omgevingswet

Omgevingswet en VIVO. Verkenning InformatieVoorziening Omgevingswet Omgevingswet en VIVO Verkenning InformatieVoorziening Omgevingswet Theo van den Brink, s-hertogenbosch, 24.11.2015 Even voorstellen Theo van den Brink VNG / KING Projectleider VIVO Lid Projectteam Omgevingswet

Nadere informatie

Goed voorbereid op de Omgevingswet

Goed voorbereid op de Omgevingswet Goed voorbereid op de Omgevingswet 27 oktober 2016 Even voorstellen Programma Inleiding Aan de slag met de Omgevingswet: 2 voorbeelden Vragen en discussie Vraag Hoe ver is uw organisatie met de Omgevingswet?

Nadere informatie

Raadsbijeenkomst Grave 31 augustus 2017 Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow

Raadsbijeenkomst Grave 31 augustus 2017 Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow Raadsbijeenkomst Grave 31 augustus 2017 Tweede werksessie ambities Omgevingswet: Nader formuleren ambities mbt implementatie Ow Even voorstellen Reinder Osinga Partner BRO E reinder.osinga@bro.nl M +31(0)6

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Wat gemeenten per minimaal moeten kunnen en/of hebben voor uitvoering van de OW. (minimum)

Wat gemeenten per minimaal moeten kunnen en/of hebben voor uitvoering van de OW. (minimum) Wat gemeenten per 1-1-2021 minimaal moeten kunnen en/of hebben voor uitvoering van de OW (minimum) Roadmap gemeenten Betreft versie concept 22-5-2019 Zonder aanvullingssporen, omdat deze nog politiek

Nadere informatie

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Deze procesbeschrijving maakt onderdeel uit van de bestuursopdracht Implementatie Omgevingswet Fase 1. De procesbeschrijving gaat dieper in op de activiteiten die

Nadere informatie

Kerninstrument Programma en Informatievoorziening

Kerninstrument Programma en Informatievoorziening Kerninstrument Programma en Informatievoorziening Notitie kerninstrument Programma en Informatievoorziening Inleiding De Omgevingswet introduceert een vijftal kerninstrumenten voor gemeenten. De invoering

Nadere informatie

Gemeentelijke applicaties Omgevingswet en DSO

Gemeentelijke applicaties Omgevingswet en DSO Gemeentelijke applicaties Omgevingswet en DSO Provero, 29 mei 2018 Bas Hoondert Han Wammes VNG Realisatie Onderwerpen 1. Processen als vertrekpunt 2. Gemeentelijke processen en Digitaal Stelsel Omgevingswet

Nadere informatie

Samenwerken met de markt Schakeldag juni 2017

Samenwerken met de markt Schakeldag juni 2017 Samenwerken met de markt Schakeldag 2017 29 juni 2017 Doel implementatie Iedereen past zijn haar handelen en werken aan (de bedoeling van) de wet aan. met kennis en kunde van de wet in het algemeen en

Nadere informatie

KRIHCIA. Enkele feiten. In 1992 (25 jaar geleden) initiatief voor oprichting KRIHCIA. In 1993 officieel opgericht

KRIHCIA. Enkele feiten. In 1992 (25 jaar geleden) initiatief voor oprichting KRIHCIA. In 1993 officieel opgericht KRIHCIA Enkele feiten In 1992 (25 jaar geleden) initiatief voor oprichting KRIHCIA In 1993 officieel opgericht Aanleiding: elkaar beter leren kennen/van elkaar leren/kennis vergaren Geen internet Geen

Nadere informatie

Digitaal Stelsel Omgevingswet

Digitaal Stelsel Omgevingswet Digitaal Stelsel Omgevingswet voorspelbaarheid gebruiker centraal George Rouhof, Roland Willemsen Oktober 2017 Samen komen is een begin; samen blijven is een vooruitgang; samenwerken is succes. Henry Ford

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingswet

Startnotitie Omgevingswet Startnotitie Omgevingswet 20 juli 2017 Nr. 17.0008733 Startnotitie Omgevingswet Inleiding De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.

Nadere informatie

Éen gezamenlijke VTH-oplossing voor heel Limburg. Kennissessie Omgevingswet en digitalisering 30 november 2017

Éen gezamenlijke VTH-oplossing voor heel Limburg. Kennissessie Omgevingswet en digitalisering 30 november 2017 Éen gezamenlijke VTH-oplossing voor heel Limburg Kennissessie Omgevingswet en digitalisering 30 november 2017 Aanleiding Netwerkorganisatie RUD Limburg Noord 2015 Eén VTH-systeem (conform Informatieplan)

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet G40 31 oktober 2018

Invoering Omgevingswet G40 31 oktober 2018 Invoering Omgevingswet G40 31 oktober 2018 Agenda Opening / Agenda Actualiteiten De digitaliseringsopgave Omgevingswet en DSO De verschillende sporen Risico s Actualiteiten Invoering Roadmap, staalkaarten

Nadere informatie

Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten?

Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten? 2019 2019 Visie op de Wet Op welke manier willen we de Omgevingswet benutten? Visie op de Wet Wie is de eigenaar van een succesvolle invoering van de Omgevingswet binnen onze organisatie? 2019 2019 Visie

Nadere informatie

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert.

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert. Heemstede Bloemendaal Kwartaalbrief Implementatie Omgevingswet November 2017 Registratienummer:2017022100 Op 29 juni 2017 in Heemstede en op 6 juli 2017 in Bloemendaal heeft u een besluit genomen over

Nadere informatie

IMPACTANALYSE OMGEVINGSWET

IMPACTANALYSE OMGEVINGSWET IMPACTANALYSE OMGEVINGSWET GEMEENTE ROZENDAAL Inhoud 1 INLEIDING DE OMGEVINGSWET... 3 2 DE OMGEVINGSWET... 4 3 LOKALE AMBITIES EN INZET INSTRUMENTARIUM... 5 4 INTEGRAAL WERKEN OP HET FYSIEKE DOMEIN...

Nadere informatie

Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet

Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet Bestuurlijke ambitie, veranderopgave en invoeringsstrategie Omgevingswet Leerkring ambtelijke werkgroep Omgevingswet G32 8 december 2016 Annemieke van Brunschot Verbeterdoelen Omgevingswet Inzichtelijkheid,

Nadere informatie

Informatiehuis Geluid en de Omgevingswet. Dorien Lolkema - RIVM Dolf de Gruijter - RIVM

Informatiehuis Geluid en de Omgevingswet. Dorien Lolkema - RIVM Dolf de Gruijter - RIVM Informatiehuis Geluid en de Omgevingswet Dorien Lolkema - RIVM Dolf de Gruijter - RIVM Informatiehuis Geluid en de Omgevingswet 8 november 2016 Inhoud 1. Omgevingswet & DSO 2. Ontwikkeling Informatiehuizen

Nadere informatie

Catalogus Omgevingswet PLDN 18 april 2017 Peter Stolk projectmanager Kadaster

Catalogus Omgevingswet PLDN 18 april 2017 Peter Stolk projectmanager Kadaster PLDN 18 april 2017 Peter Stolk projectmanager Kadaster Onderwerpen Verbeterdoelen Omgevingswet Digitaal Stelsel Omgevingswet Linked Data URI Strategie Linked Data Theatre Begrippen Herkomst begrippen /

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering Omgevingswet? Gemeenteraden Hellendoorn en Raalte 28 maart 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Ontwikkeling Digitaal Stelsel Omgevingswet. Joyce de Jong (RWS) Ivo de Been (RWS)

Ontwikkeling Digitaal Stelsel Omgevingswet. Joyce de Jong (RWS) Ivo de Been (RWS) Ontwikkeling Digitaal Stelsel Omgevingswet Joyce de Jong (RWS) Ivo de Been (RWS) Inhoud Inhoud Wat is het? Wie maken het? Welke projecten zijn er? Wat vertellen we in deze sessie? Wat zijn de verschillen

Nadere informatie

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap Inleiding In het omgevingsrecht worden regels gesteld waar de overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van vergunningverlening,

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP OMGEVINGSWET & WKB

VOORBEREIDING OP OMGEVINGSWET & WKB VOORBEREIDING OP OMGEVINGSWET & WKB Tussenevaluatie VRD externe partners 8 november 2017 Miriam de Best en Renee Linck 2 INHOUD 1. Doel en Aanpak 2. Gehanteerde modellen a) Netwerksamenwerking a)resultaten

Nadere informatie

Digitalisering en de Omgevingswet wat betekent dat in de praktijk?

Digitalisering en de Omgevingswet wat betekent dat in de praktijk? Digitalisering en de Omgevingswet wat betekent dat in de praktijk? VIAG congres 2 november 2015 Even voorstellen.. Monique van Scherpenzeel Geonovum Provero Ruimtelijke ordening en ICT Digitale aspecten

Nadere informatie

Omgevingswet: Wat verandert er voor initiatiefnemers?

Omgevingswet: Wat verandert er voor initiatiefnemers? Omgevingswet: Wat verandert er voor initiatiefnemers? Schakeldag, Beatrix Theater Utrecht 25 juni 2015 Carola Verbeek (RWS) en Robert van Bommel (RHDHV) 1 2 Impact van de Omgevingswet Onderzoek RWS en

Nadere informatie

Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Routeplanner & routetool Invoeringsstrategieën

Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Routeplanner & routetool Invoeringsstrategieën Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) Routeplanner & routetool Invoeringsstrategieën Programma Aan de slag met de Omgevingswet Programma Aan de slag met de Omgevingswet Opdrachtgever: IenM 2 sporen Digitaal

Nadere informatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie. Kansen voor klimaatadaptatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie. Kansen voor klimaatadaptatie Omgevingswet & Omgevingsvisie Kansen voor klimaatadaptatie Derk-Jan Verhaak 24 maart 2017 inhoud Omgevingswet Algemeen Omgevingsvisie Kansen voor klimaatadaptatie Peiling: 1. Wie heeft er wel eens van

Nadere informatie

Beyond the Matrix.

Beyond the Matrix. Beyond the Matrix https://www.youtube.com/watch?v=nhoaotzjsx4 After this, there is no turning back. You take the blue pill -- the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdlijnen Omgevingswet. Nu al Eenvoudig Beter. Vragen

Inleiding. Hoofdlijnen Omgevingswet. Nu al Eenvoudig Beter. Vragen Inleiding Hoofdlijnen Omgevingswet Nu al Eenvoudig Beter Vragen 1 Inzichtelijkheid Minder regels en plannen, meer bij elkaar Integrale aanpak - samenwerking Omgevingsvisie, omgevingsverordening, omgevingsplan

Nadere informatie