GELDZAKEN. Een samenwerkingsopdracht voor 4Havo.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GELDZAKEN. Een samenwerkingsopdracht voor 4Havo."

Transcriptie

1 GELDZAKEN Een samenwerkingsopdracht voor 4Havo. Onder het mom van samen kunnen we meer dan alleen gaan jullie in groepen van vijf leerlingen aan de slag met de module Geldzaken. Deze SLH-module bevat in totaal 6 SLH-blokken van steeds twee uur. Iedere groep werkt niet alleen de module Geldzaken door maar moet er ook voor zorgen dat op het einde van deze SLH-module een aantal extra opdrachten zijn afgerond. Zowel de antwoorden op de gestelde vragen als ook het resultaat van de extra opdrachten worden op het einde van de module bij de docent ingeleverd en beoordeeld met een O, V of G. Ook de samenwerkings- en planningsvaardigheden worden in de eindbeoordeling meegenomen. Ieder individu in de groep is verantwoordelijk voor het eindresultaat. Binnen deze samenwerkingsopdracht gelden er een aantal spelregels. 1 Iedere groep kent een aantal functionarissen: Voorzitter! Is verantwoordelijk voor de planning.! Ziet erop toe dat iedereen zich aan de groepsafspraken houdt.! Ziet erop toe dat alle functionarissen hun taken goed uitvoeren.! Schakelt bij vragen of problemen over de leerstof of over de samenwerking, waar de groep zelf niet uit kan komen, op tijd de docent in. Theoriecoördinator! Zorgt dat de studietaak door alle groepsleden goed wordt uitgevoerd.! Zorgt voor een overzichtslijst van alle genoemde economische begrippen in de module Geldzaken en legt bij ieder economisch begrip de betekenis ervan uit.! Zorgt ervoor dat de begrippenlijst tijdig bij de plustakencoördinator wordt ingeleverd zodat deze de lijst, samen met de overige plustaken, kan bundelen. Schriftcoördinator! Zorgt dat alle groepsleden de gegeven antwoorden op de module-vragen, indien nodig hebben aangepast, aangevuld en/of verbeterd, zodat er geen onvolledige en/of onjuiste antwoorden in de schriften van de groepsleden blijven staan.! Zorgt ervoor dat alle schriften van de groepsleden begin van het het vijfde blok van deze SLH-module in de klas aanwezig zijn zodat er één schrift door de docent kan worden ingenomen.

2 Plustakencoördinator! Zorgt dat alle groepsleden naar behoren de plustaken uitvoeren en treedt bij twijfel in overleg met de voorzitter.! Zorgt ervoor dat alle plustaken worden gebundeld en het zesde en laatste blok van deze SLH-module, bij de docent kunnen worden ingeleverd.! Verdeelt indien nodig de taken om te kunnen voldoen aan de eisen die worden gesteld mbt het inleveren van de plustaken. (Zie checklist werk- en afsprakenoverzicht). Overige lid! Dit groepslid heeft geen speciale taak, maar ondersteunt de andere leden daar waar mogelijk is en valt in als één van de andere functionarissen afwezig is. 2 Ieder groepslid is medeverantwoordelijk voor iedere taak: De module bestaat uit vier verschillende taken Studietaak Binnen deze taak bestudeer je de theorie per hoofdstuk, maak je een overzicht van de genoemde economische begrippen en maak je van deze theorie per hoofdstuk een mindmap. (Zie ELO EC 4H 10.11) Dit alles staat op een nette en overzichtelijke manier in het schrift. Opdrachtentaak Binnen deze taak beantwoord je alle vragen in de volgorde zoals deze in de module worden gesteld met uitzondering van Hoofdstuk 7; de vragen uit dit hoofdstuk hoeven niet gemaakt te worden. Bespreektaak Binnen deze taak worden de beantwoorde vragen besproken en worden eventueel antwoorden verbeterd, aangevuld en/of aangepast. Ieder groepslid zorgt ervoor dat er uiteindelijk alleen volledig juiste antwoorden in het schrift staan genoteerd. Plustaak Binnen deze taak worden extra opdrachten op basis van de theorie van de leerstof uitgevoerd. Er zijn een vijftal extra opdrachten. De geschiedenis van het geld Het eindproduct van deze opdracht is een tijdbalk waarop de geschiedenis van het geld, kleurrijk en overzichtelijk wordt weergegeven. Voor de verschillende gebeurtenissen in de tijd wordt de theorie uit de module gebruikt.

3 Alternatieve ruilsystemen De reden dat wij geld hebben komt voort uit het feit dat geld ervoor zorgt dat wij makkelijker met een ander kunnen ruilen. In Nederland is de euro de wettige, algemeen geaccepteerde ruileenheid. Toch komen er ook andere ruileenheden voor. Voorbeelden daarvan zijn noppes, lets en zorgflorijnen. Het eindproduct van deze opdracht is een verslag waarin duidelijk naar voren komt: * Wat zijn alternatieve ruilsystemen? * Hoe ontstaan alternatieve ruilstystemen? * Beschrijving van enkele voorbeelden van alternatieve ruilstystemen? * Wat is zijn voordelen van alternatieve ruilsystemen? * Wat zijn nadelen van alternatieve ruilsystemen? * Uitgewerkt voorbeeld van hoe een alternatief ruilsysteem op onze school zou kunnen werken. Wet van Gresham De wet van Gresham wordt in de module Geldzaken geïntroduceerd en is een bekende economische wet met betrekking tot geldzaken. Maar is deze wet wel voor iedereen bekend? Het eindproduct van deze opdracht is een creatieve uiting waarin de wet van Gresham op een goede en duidelijke manier wordt uitgelegd. De creatieve uiting kan een strip, een lied, en/of een filmpje zijn. Geldzaken in het nieuws De actualiteit is de kern van deze opdracht en is gelijk aan de PO economische actualiteit van begin van het jaar. (Zie ELO EC 4H 10.11) Het eindproduct is een verslag met daarin een krantenartikel met als thema Geldzaken en de uitgewerkte opdrachten zoals deze bij de PO zijn gesteld. Module Geldzaken in één oogopslag Met een mindmap zorg je ervoor dat in één oogopslag de verbanden tussen de totale theorie duidelijk wordt. Zo n mindmap moet dan nog wel gemaakt worden. Het eindproduct is een mindmap van alle theorie van alle hoofdstukken van de module Geldzaken. Ieder groepslid doet de studietaak, opdrachtentaak en bespreektaak. De plustaak leent zich het best voor taakverdeling binnen de groep. Met de plustaak wordt gestart nadat zowel de studietaak, de opdrachtentaak alsook de bespreektaak door de gehele groep is afgerond.

4 3 SLH-module Geldzaken is afgerond als de eindbeoordeling minimaal een voldoende is. De eindbeoordeling van de gehele SLH-module wordt gedaan naar aanleiding van drie deelbeoordelingen. (Zie bijlage 1 voor het beoordelingsrapport) Deelbeoordeling 1: Inleveren van het schrift van één van de groepsleden De studietaak, opdrachtentaak en bespreektaak wordt in één keer beoordeeld dmv inname van het schrift van één van de groepsleden. De beoordeling van dit schrift geldt als beoordeling voor alle leden van betreffende groep. Het schrift wordt ingenomen tijdens het begin van het vijfde SLH-blok. Het schrift wordt beoordeeld op volledigheid en juistheid. Iedere onvolkomenheid en onjuistheid wordt bestraft met 1 punt. Één vergissing krijg je van je docent cadeau. 0-3 vergissingen resulteert in een G 4-5 vergissingen resulteert in een V 6 en meer vergissingen resulteert in een O. Indien de groep het gewenste schrift niet kan overhandigen volgt automatisch een onvoldoende als beoordeling voor dit onderdeel. Deelbeoordeling 2: Inleveren van de plustaken De plustaken worden, uiterlijk, op het einde van het zesde SLH-blok bij de docent ingeleverd. Pas wanneer alle plustaken zijn ingeleverd en naar behoren zijn uitgevoerd volgt er een beoordeling. Een taak krijgt de beoordeling G (2 p.) als aan alle eisen is voldaan en de uitwerking is bovengemiddeld. Een V (1,1 p.) wordt verkregen wanneer aan alle eisen is voldaan en de uitwerking is gemiddeld. Een O wordt verkregen wanneer niet aan alle eisen is voldaan en/of de uitwerking is van onvoldoende niveau. Het totaal van de plustaken resulteert uiteindelijk in deelbeoordeling 2 waarvoor geldt 8-10 punten is een G 5,5-7,9 punten is een V 1-5,4 punten is een O Deelbeoordeling 3: Samenwerkings- en planningsvaardigheden Gedurende de zes SLH-blokken worden de groepen geobserveerd door de docent. Deze observatie leidt tot een G, V of O als derde deelbeoordeling. Gelet wordt op samenwerkingsvaardigheden en planningsvaardigheden. Concreet betekent dit dat de docent observeert hoe de verschillende functionarissen hun rol beoefenen en in hoeverre de groepsleden zich houden aan afspraken. In principe is deelbeoordeling 3 een groepsbeoordeling maar kan in uitzonderlijke situaties ook leiden tot een individuele beoordeling.

5 4 Een onvoldoende voor deelbeoordeling 1 en 2 leidt tot een extra opdracht. Vanwege het feit dat alle SLH-modules met een voldoende moeten worden afgerond wordt een onvoldoende op deelbeoordeling niet geaccepteerd. Indien er op één van de onderdelen of op beide onderdelen een onvoldoende wordt behaald krijgt de groep een extra opdracht zodat er alsnog een voldoende behaald kan worden. De extra opdracht moet in de eigen tijd worden uitgevoerd. De docent bepaalt of deze extra opdracht met de gehele groep of individueel moet worden uitgevoerd.

6 BIJLAGE 1

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer?

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? MVE Fioretti College Inhoudsopgave... 0 Inleiding... 2 Planning en toetsing... 2 Hoe maak ik de rode draad-opdracht?... 2 Beoordeling... 3 Keuze-opdrachten... 3 Eisen

Nadere informatie

PTA Vak: Economie 5 Lyceum

PTA Vak: Economie 5 Lyceum Voorbeeld-PA s uit de Pilot Voorbeeld 1: PA van Jacobien van Willigen voor klas 5 en 6 VWO (Lyceum) PA 2009-2010 Vak: Economie 5 Lyceum periode toetsvorm Omschrijving van de toets/opdracht weging toetsduur

Nadere informatie

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel...1 1 Inleiding...1 2 Examens...1 2.1 Schoolexamen (SE)...2 2.2 Centraal Examen (CE)...2 3 Leerstofmodules...2 3.1 Berekening

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2014 / 2015 Programma van Toetsing en Afsluiting VMBO 3T Koudum Bogerman Christelijke school voor lwoo, vmbo, havo, atheneum, gymnasium en technasium www.bogerman.nl Koudum, september 2014 Aan

Nadere informatie

Wij banen de weg Module D&I

Wij banen de weg Module D&I Module D&I VMBO T4 BC Broekhin Roermond 2017 / 2018 Inhoudsopgave 1 OPDRACHTGEVER 3 1.1 EXTERNE OPDRACHTGEVER 3 2.2 OMSCHRIJVING HET PROJECT. 3 2 VERWACHT EINDPRODUCT EN EISENPAKKET 4 2.1 ORIËNTATIE. 4

Nadere informatie

Toets 2: Werkstuk. IBS 1.1 Veilig & gezond werken Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk Niveau 3

Toets 2: Werkstuk. IBS 1.1 Veilig & gezond werken Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk Niveau 3 IBS 1.1 Veilig & gezond werken Toets 2: Werkstuk en - Kan bij een afwijking van de norm (Veilig werken langs de weg) maatregelen nemen en is zich bewust van deze normen rondom veilig en gezond werken -

Nadere informatie

Voor het beoordelen en het becijferen van de modules en projecten wordt door de docenten een scoringsformulier van competenties ingevuld.

Voor het beoordelen en het becijferen van de modules en projecten wordt door de docenten een scoringsformulier van competenties ingevuld. PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Vak: Innovatieve Techniek Inleiding Innovatieve Techniek is een vak waarbij je een brede oriëntatie op techniek krijgen. Je werkt in de vorm van modules en projecten,

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn... 1 Inhoud... 1 A. Algemeen deel... 1 1 Inleiding... 1 2 Examens... 2 2.1 Schoolexamen

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Opdracht didactisch Stripverhaal

Opdracht didactisch Stripverhaal Opdracht didactisch Stripverhaal Door Priscilla de Kock, Joey Larioza en Wesley van Vliet A. Inleiding B. Beginsituatie voorkennis C. Doelstelling D. Lesplannen A. Inleiding Deze lessenserie is bedoeld

Nadere informatie

Rode Draad: Politiek. MVE Fioretti College

Rode Draad: Politiek. MVE Fioretti College MVE Fioretti College Inhoudsopgave... 0 Inleiding... 2 Planning en toetsing... 2 Hoe maak ik de rode draad-opdracht?... 2 Beoordeling... 3 Keuze-opdrachten... 3 Eisen van de opdracht... 3 Basisopdrachten...

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel... 1 1 Voorwoord... 1 2 Inleiding... 1 3 Examens... 2 3.1 Schoolexamen (SE)... 2 3.2 Centraal Examen (CE)... 2 4 Leerstofmodules...

Nadere informatie

IBS AANLEG VAN DE GROENE LEEFOMGEVING: PROJECTBUNDEL INTEGRALE OPDRACHT

IBS AANLEG VAN DE GROENE LEEFOMGEVING: PROJECTBUNDEL INTEGRALE OPDRACHT IBS AANLEG VAN DE GROENE LEEFOMGEVING: PROJECTBUNDEL INTEGRALE OPDRACHT TUIN- EN LANDSCHAPSINRICHTING Helicon Opleidingen, 07-12-2017 Auteur(s): Jans, H. / Van Son, H / Brouwers, E. / Rodenburg, L. Eindredactie:

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUKBOEKJE

PROFIELWERKSTUKBOEKJE PROFIELWERKSTUKBOEKJE HAVO/ATHENEUM 2012/2013 Naam: Klas: HET PROFIELWERKSTUK LEERLINGENBOEKJE HAVO4/ATHENEUM 5 2012-2013 Een van de onderdelen van het examen is het profielwerkstuk (PWS). In dit werkstuk

Nadere informatie

Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015

Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015 Studiewijzer geschiedenis OA2 P3 2014-2015 GESCHIEDENIS: Leerinhouden tien tijdvakken 1 Kennis van de kerndoelen Tijd van het basisonderwijs 2 Tijdsbalk 3 Kennis van de 10 tijdsvakken 4 Kennis van de 50

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Plan voor herstelprogramma maatschappijleer leerjaar 17-18

Plan voor herstelprogramma maatschappijleer leerjaar 17-18 Plan voor herstelprogramma maatschappijleer leerjaar 17-18 In overleg met de Onderwijsinspectie vindt er voor de derdeklassers uit leerjaar 2017-2018 een herstelprogramma plaats voor het vak maatschappijleer.

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer?

Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? Rode Draad: Wat is Maatschappijleer? MVE Fioretti College Inhoudsopgave... 0 Inleiding... 2 Planning en toetsing... 2 Hoe maak ik de rode draad-opdracht?... 2 Beoordeling... 3 Keuze-opdrachten... 3 Eisen

Nadere informatie

CHALLENGE 4 Het beste medicijn ter wereld - Stappenplan

CHALLENGE 4 Het beste medicijn ter wereld - Stappenplan In de vorige les heb je gezien dat er wereldwijd vraagstukken zijn rond water. Op sommige plekken is er te veel water. Op andere plekken is er geen druppeltje meer te vinden. Je zag ook dat de oorzaken

Nadere informatie

Reglement voor het profielwerkstuk

Reglement voor het profielwerkstuk Reglement voor het profielwerkstuk 2017 Inhoudsopgave 0 Inleiding... 3 1 Wat het profielwerkstuk inhoudt... 3 2 Tijdschema voor het profielwerkstuk op onze school... 3 3 Inschrijving, loting, vorming van

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Deze begrippen lichten we hier nader toe om aan te geven wat wij daar mee bedoelen.

Deze begrippen lichten we hier nader toe om aan te geven wat wij daar mee bedoelen. COMPETENTIES PER LEERJAAR Toelichting Competentierapportage eerste leerjaar Wij willen onze leerlingen in het eerste leerjaar niet alleen beoordelen met cijfers, maar ook duidelijk maken hoe die cijfers

Nadere informatie

CHALLENGE 2 Water footprint - Stappenplan

CHALLENGE 2 Water footprint - Stappenplan In de vorige les heb je gezien dat er wereldwijd vraagstukken zijn rond water. Op sommige plekken is er te veel water. Op andere plekken is er geen druppeltje meer te vinden. Je zag ook dat de oorzaken

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting. Vak: Economie 2 f vwo

Programma van toetsing en afsluiting. Vak: Economie 2 f vwo Programma van toetsing en afsluiting Vak: Economie 2 f vwo Inleiding Bij de samenstelling van het nieuwe 2FVWO programma is rekening gehouden met de mogelijkheid om eind 2015-2016, voor de leerlingen die

Nadere informatie

CHALLENGE 3 Fast Fashion Fast Food - Stappenplan

CHALLENGE 3 Fast Fashion Fast Food - Stappenplan In de vorige les heb je gezien dat er wereldwijd vraagstukken zijn rond water. Op sommige plekken is er te veel water. Op andere plekken is er geen druppeltje meer te vinden. Je zag ook dat de oorzaken

Nadere informatie

KRUIP IN DE HUID VAN Deel 2

KRUIP IN DE HUID VAN Deel 2 KRUIP IN DE HUID VAN Deel 2 WAT HEB JE NODIG? UITLEG PDF In de Uitleg pdf staat de uitleg bij de opdrachten die je in je werkboek moet maken. Bekijk dus altijd eerst de Uitleg pdf en werk dan de opdracht

Nadere informatie

20% van je eindcijfer! SET (school examen toets) Herkansbaar:

20% van je eindcijfer! SET (school examen toets) Herkansbaar: Practische opdracht: Klas: Docent: Weging: Toets: Herkansbaar: Actualiteit in beeld 3 vmbo R. Cools (CLS) 20% van je eindcijfer! SET (school examen toets) NEE Inleiding Voor veel vakken moet je Praktische

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 havo

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 havo Programma van Toetsing en Afsluiting 4 havo 2014 2015 Inhoudsopgave CKV pag 3 Lichamelijke opvoeding pag 5 Het examenreglement is te vinden op de Huygens website. 2 Programma van ing en afsluiting voor

Nadere informatie

RESULTATEN VAN DE AANVULLENDE ENQUETE

RESULTATEN VAN DE AANVULLENDE ENQUETE RESULTATEN VAN DE AANVULLENDE ENQUETE bij het oudertevredenheidsonderzoek 2010. Basisschool De Driesprong. Inleiding. In november 2010 zijn de ouders van de leerlingen van basisschool De Driesprong op

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Portfolio Cursus Godsdienstige en Pedagogische Vorming W E T E N & B E L I J D E N

Portfolio Cursus Godsdienstige en Pedagogische Vorming W E T E N & B E L I J D E N Portfolio Cursus Godsdienstige en Pedagogische Vorming W E T E N & B E L I J D E N Voor docenten in het reformatorisch voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs naam: school: cursusjaren: Portfolio

Nadere informatie

Opdracht Inhoud Hoe uitvoeren? Inleveren? Becijfering 1. Onthouden Leswijsopdrachten

Opdracht Inhoud Hoe uitvoeren? Inleveren? Becijfering 1. Onthouden Leswijsopdrachten Geschiedenis Klas 2 Havo/Vwo H1 Leswijs Tijd van Ontdekkers & Hervormers Leerdoel Je kunt op basis van een zelf gemaakte tijdbalk (bestaande uit bronnen) de continuïteit en verandering tijdens de Tijd

Nadere informatie

Dalton (samenwerking/ samenwerkend leren) en Coöperatief leren

Dalton (samenwerking/ samenwerkend leren) en Coöperatief leren Dalton (samenwerking/ samenwerkend leren) en Coöperatief leren Vijf basiskenmerken van coöperatief leren: 1. Positieve wederzijdse verantwoordelijkheid. De leerlingen moeten het gevoel hebben elkaar nodig

Nadere informatie

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST NAAM: KLAS: VAK: PROJECT MEDIA & RECLAME CODE: PRO 271 LEERJAAR: 2 PERIODE: 7 TIJD: 22 OPDRACHT: Deze periode ga je tijdens de lessen PRO 7 weken werken aan het project MEDIA & RECLAME. Het project bestaat

Nadere informatie

Docentenhandleiding PO Schoolkamp

Docentenhandleiding PO Schoolkamp Docentenhandleiding PO Schoolkamp Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat maakt deze opdracht 21 e eeuws?... 1 2.1 Lesdoelstellingen... 2 2.2 Leerdoelen... 2 3 Opzet van de opdracht... 2 3.1 Indeling van

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding Niveau mavo. Jaar Toetsnaam Type Omschrijving Afnamemoment Weegfactor Herkansbaar 10 handelingsdeel 1 handelingsdeel

Lichamelijke Opvoeding Niveau mavo. Jaar Toetsnaam Type Omschrijving Afnamemoment Weegfactor Herkansbaar 10 handelingsdeel 1 handelingsdeel Opvoeding Niveau mavo 1) Leerlingen die hun absentie niet op orde hebben dienen dit in te halen door lessen te volgen van andere klassen. Dit gaat in samenspraak met de betreffende docent. medische redenen,

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Aardrijkskunde Afdeling: Havo 4 20 Domein B: Wereld Arm en Rijk S 100 Stof W afgesloten 20 22 Domein C: Aarde Systeem Aarde S 100 Stof W afgesloten 20 23 Domein A: Vaardigheden:Functies Binnenstad

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN

BEVORDERINGSNORMEN BEVORDERINGSNORMEN 2015 2016 1 Bevorderingsnormen 2015-2016 Inleiding Dit boekje is bedoeld voor ouders, verzorgers en leerlingen van het Einstein Lyceum. Het beschrijft de gang van zaken rond de bevordering.

Nadere informatie

Kansrekenen. Lesbrief kansexperimenten Havo 4 wiskunde A Maart 2012 Versie 3: Dobbelstenen

Kansrekenen. Lesbrief kansexperimenten Havo 4 wiskunde A Maart 2012 Versie 3: Dobbelstenen Kansrekenen Lesbrief kansexperimenten Havo 4 wiskunde A Maart 2012 Versie 3: Dobbelstenen Inhoud Inleiding...3 Doel van het experiment...3 Organisatie van het experiment...3 Voorkennis...4 Uitvoeren van

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 havo

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 havo Programma van Toetsing en Afsluiting 4 havo 2016 2017 Inhoudsopgave CKV pag 3 Lichamelijke opvoeding pag 5 Het examenreglement is te vinden op de Huygens website. 2 Programma van toetsing en afsluiting

Nadere informatie

1. Inleiding. Pagina 1

1. Inleiding. Pagina 1 Pagina 1 1. Inleiding Nederland is een van de weinige landen met een euthanasiewet. Alleen in België en Luxemburg is euthanasie net als bij ons in een wet geregeld. Veel mensen hebben een mening over euthanasie.

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUTING 2010 Afdeling: havo 5. duur in minuten 2. voorwaarden voor deelname

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUTING 2010 Afdeling: havo 5. duur in minuten 2. voorwaarden voor deelname Vak: Aardrijkskunde 26 omein E: Leefomgeving Wonen in Nederland S 100 Stof W27 afgesloten 10 27 28 omein : Gebieden Indonesië actueel S 100 Stof W afgesloten 20 29 1 Vak: Biologie 26 27 Schoolexamen over

Nadere informatie

Erik Kessels, Holland Doc, De kijk van Kessels http://www.hollanddoc.nl/programmas/20008070/afleveringen/42285155/

Erik Kessels, Holland Doc, De kijk van Kessels http://www.hollanddoc.nl/programmas/20008070/afleveringen/42285155/ Eerste les: Bronnen: Erik Kessels, Holland Doc, De kijk van Kessels http://www.hollanddoc.nl/programmas/20008070/afleveringen/42285155/ Website van Erik Kessels met fotoseries. http://www.kesselskramerpublishing.com/

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo Lj. 5. Heerbeeck College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar Havo Lj. 5. Heerbeeck College Schooljaar 2018-2019 Havo Lj. 5 Heerbeeck College Beste leerling van havo leerjaar 5 en geachte ouder(s)/verzorger(s), Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting 2018-2019. Dit programma is

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo Programma van Toetsing en Afsluiting 4 vwo 2015 2016 Inhoudsopgave: Maatschappijleer 3 CKV 5 Lichamelijk opvoeding 7 Programma van toetsing en afsluiting voor het vak Maatschappijleer Boek: : Dilemma,

Nadere informatie

Tijdens dit project heb ik samengewerkt met de volgende personen

Tijdens dit project heb ik samengewerkt met de volgende personen Danique Voorthuijzen Docent BKV Jaar 3 Minor cultuureducatie Tijdens dit project heb ik samengewerkt met de volgende personen Marly Brust - Docent Nederlands Jochum Sipma - Docent Geschiedenis Naomi Spoelstra

Nadere informatie

Benodigdheden: Smartboard Observatieformulier samenwerken Filmpjes You Tube: What is an Escape Room? + vb grammatical Escape Room

Benodigdheden: Smartboard Observatieformulier samenwerken Filmpjes You Tube: What is an Escape Room? + vb grammatical Escape Room Titel van deze les: Ontwerp Escape Room - Reizen Uitdaging: Samenwerken Denkwolk onderwerp: Samenwerken Vakgebied(en): Taal, Rekenen, Oriëntatie op Jezelf en de Wereld (OJW) Doelgroep (OB/MB/BB): BB groep

Nadere informatie

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is.

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Oriëntatie Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Welke Dit is een groepsopdracht. Dit doe je dus met je eigen groepje waar je de zeepkist mee gaat bouwen Aan deze vaardigheden ga

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 8 Complexe en bijzondere zorg profielfase Cohort 2017-2020 kwartiel 7 INSTROOMVEREISTEN: Om aan deze leereenheid

Nadere informatie

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4 Vak: Nederlands 40 Gemiddeld cijfer uit klas 3 - nee 4 Kijk- en luister Cito S 2 75 nee Fictiedossier Onderdelen fictiedossier leerjaar 3 Fragmenten boek 4 Fragmenten boek 5 2 42 Boekverslag 6 M 3 20 nee

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo Programma van Toetsing en Afsluiting 4 vwo 2017 2018 Inhoudsopgave: Maatschappijleer 3 CKV 5 Lichamelijk opvoeding 7 Programma van toetsing en afsluiting voor het vak Maatschappijleer Boek: : Dilemma,

Nadere informatie

Algemene Economie. LWEO Markt en Overheid. Onderwerp: Monopolistische concurrentie en oligopolie. Klas: Havo 5

Algemene Economie. LWEO Markt en Overheid. Onderwerp: Monopolistische concurrentie en oligopolie. Klas: Havo 5 Vak: Methode: Algemene Economie LWEO Markt en Overheid Onderwerp: Klas: Havo 5 Economische begrippen Monopolistische concurrentie Oligopolie 1. Monopolistische concurrentie Oligopolie 2. Productdifferentiatie

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO Charlemagne College. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO Charlemagne College. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO 2017-2018 Charlemagne College Eijkhagenlaan 31, Landgraaf Voorwoord PTA Boekje 4 havo schooljaar 2017-2018 Beste leerling, Hierbij ontvang je het PTA boekje

Nadere informatie

Beroepsgerichte Examens Consortium Beroepsonderwijs serie 2014 Zorg & Welzijn Instructie voor de examenkandidaat

Beroepsgerichte Examens Consortium Beroepsonderwijs serie 2014 Zorg & Welzijn Instructie voor de examenkandidaat Beroepsgerichte Examens Consortium Beroepsonderwijs serie 2014 Zorg & Welzijn Instructie voor de examenkandidaat Inleiding In dit document staat informatie die je nodig hebt wanneer je aan de slag gaat

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL NAAM LEERLING.. KLAS.. TITEL PWS VAK. NAAM BEGELEIDEND DOCENT DATUM Inhoud inleverdata Formulier 1 keuze van het onderwerp (stap 1) Beoordelingsmoment I

Nadere informatie

De beroepsopdracht orale medicatietoediening. Voor studenten verpleegkunde: topklinische, BOL, HBO-V, AMV.

De beroepsopdracht orale medicatietoediening. Voor studenten verpleegkunde: topklinische, BOL, HBO-V, AMV. De beroepsopdracht orale medicatietoediening. Voor studenten verpleegkunde: topklinische, BOL, HBO-V, AMV. 1 Inleiding In dit onderdeel beschrijven we de beroepsopdracht, maar allereerst krijg je algemene

Nadere informatie

Cursus. Verdieping kinderen met specifieke begeleidingsvragen Deel 1

Cursus. Verdieping kinderen met specifieke begeleidingsvragen Deel 1 Cursus Verdieping kinderen met specifieke begeleidingsvragen Deel 1 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Meike Bouwer Inhoudelijke redactie: Napona

Nadere informatie

EXAMENREGELING TWEEDE JAAR PSYCHOLOGIE 2015-2016

EXAMENREGELING TWEEDE JAAR PSYCHOLOGIE 2015-2016 1 EXAMENREGELING TWEEDE JAAR PSYCHOLOGIE 2015-2016 Terminologie NAV = Niet aan voorwaarden voldaan; AVV = Aan voorwaarden voldaan. Uitgangspunten 1. Het tweede studiejaar Psychologie kent de volgende 6

Nadere informatie

Praktische opdracht klas 3M2 sparen en lenen

Praktische opdracht klas 3M2 sparen en lenen Praktische opdracht klas 3M2 sparen en lenen Zoals de titel al doet vermoeden gaat deze PO over sparen en lenen. Dit PO is een aanvulling op de hoofdstukken 1, 2 en 3 uit het boek Pincode. Dit werkstuk

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

Bureau Onderwijszaken TNW Opleiding Scheikundige Technologie

Bureau Onderwijszaken TNW Opleiding Scheikundige Technologie Versie januari 2018 Bureau Onderwijszaken TNW Opleiding Scheikundige Technologie Formulier voor: - Aanvraag van goedkeuring van de Beoordelingscommissie, de inhoud BSc-opdracht en het vakkenpakket - Overeenkomst

Nadere informatie

Cursus. Verdieping kinderen met specifieke begeleidingsvragen 2

Cursus. Verdieping kinderen met specifieke begeleidingsvragen 2 Cursus Verdieping kinderen met specifieke begeleidingsvragen 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Meike Bouwer Inhoudelijke redactie: Napona Smid

Nadere informatie

Leerweg: BBL / KBL Klas: 3 Vak: Dienstverlening & producten Methode: MIXED. Organiseren van een activiteit (blok 1 t/m 3) Blok 1: Opdrachten aannemen

Leerweg: BBL / KBL Klas: 3 Vak: Dienstverlening & producten Methode: MIXED. Organiseren van een activiteit (blok 1 t/m 3) Blok 1: Opdrachten aannemen Leerweg: BBL / KBL Klas: 3 Vak: Dienstverlening & producten Methode: MIXED Toetsnr Wat moet je voor de toetsing doen? Examen- Eenheden * Soort + tijd Herkansbaar? Weging SE? Organiseren van een activiteit

Nadere informatie

OVEREENKOMST NZa en DBC-Onderhoud inzake DIS (uitwerking artikel 7.9 convenant NZa, CVZ en DBC-Onderhoud)

OVEREENKOMST NZa en DBC-Onderhoud inzake DIS (uitwerking artikel 7.9 convenant NZa, CVZ en DBC-Onderhoud) OVEREENKOMST NZa en DBC-Onderhoud inzake DIS (uitwerking artikel 7.9 convenant NZa, CVZ en DBC-Onderhoud) Partijen: de rechtspersoon naar publiekrecht Nederlandse Zorgautoriteit, gevestigd te Utrecht,

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Verslag Vakprofilering Geschiedenis Code: OTR3-PRWT1-15 EC: 5

Beoordelingsformulier Verslag Vakprofilering Geschiedenis Code: OTR3-PRWT1-15 EC: 5 Beoordelingsformulier 3.1.2 Verslag Vakprofilering Geschiedenis 2015-2016 Code: OTR3-PRWT1-15 EC: 5 Studentnaam: Klas: Beoordelaar Studentnummer: Datum: KERN- EN DEELTAKEN DIE HOREN BIJ DEZE TOETS: 2.1,

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Samenwerken

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Samenwerken BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Inleiding en leerdoelen Als verpleegkundige werk je niet alleen. Je hebt veel contact met anderen, onder andere collega s, patiënten en andere disciplines.

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES

Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES ARTIKEL 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. de opleiding: de beroepsopleiding voor bedrijfsjuristen; b. de examencommissie:

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11A / 11B Schooljaar 2014-2015 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk te maken. Je bent vrij in de keuze van de vorm en inhoud

Nadere informatie

Handleiding. Bachelor eindwerk. Civiele Techniek

Handleiding. Bachelor eindwerk. Civiele Techniek Handleiding Bachelor eindwerk Versie : juli 2007 Inhoudsopgave Inleiding Opzet van het eindwerk Voorstudie Conceptvorming/modelvorming/analyse Organisatie van het eindwerk Toelating Aanmelding Aangeboden

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE HAVO 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst.

AARDRIJKSKUNDE HAVO 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst. AK AARDRIJKSKUNDE T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst. 1 en 2 T6 60 Systeem Aarde T7 60 Wonen in Nederland Berekening cijfer (T1+T2+T3+T4+T5+T6+T7)/20 BI BIOLOGIE T6 60 Havo 5 A: Thema 1 Stofwisseling

Nadere informatie

Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie Communicatie Digitale Media Inleiding Communicatie

Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie Communicatie Digitale Media Inleiding Communicatie 7 september 2010 Versie 1 Opdrachtgever: School: Instituut: Opleiding: Vak: Will Goderie Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie Communicatie Digitale Media Inleiding

Nadere informatie

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 - Leerlingen weten wat er dit blok van ze wordt verwacht. - Ze vormen groepen, verdelen de taken (logboek en planning, contextonderzoek, filmen

Nadere informatie

VWO Inleveren van de boeken VWO. Lees deze brief goed door, volg de instructies nauwkeurig op en voorkom onnodig lang wachten.

VWO Inleveren van de boeken VWO. Lees deze brief goed door, volg de instructies nauwkeurig op en voorkom onnodig lang wachten. VWO Inleveren van de boeken VWO Het inleveren vindt plaats op: maandag 27 juni a.s. in lokaal B 2.10 12.30 13.00 u A t/m H 13.30 14.00 u I t/m R 14.30 15.00 u S t/m Z VMBO Inleveren van de boeken VMBO

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO. Charlemagne College Eijkhagen Eijkhagenlaan 31, Landgraaf

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO. Charlemagne College Eijkhagen Eijkhagenlaan 31, Landgraaf PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO 2016 2017 Charlemagne College Eijkhagen Eijkhagenlaan 31, Landgraaf Voorwoord PTA Boekje 4 havo schooljaar 2016 2017 Beste leerling, Hierbij ontvang je het PTA

Nadere informatie

stofomschrijving 2 021 po geografisch onderzoek in de eigen regio 1 3 n 4 013 tt 50 Katern Katern Systeem Aarde hoofdstuk 1 en 2 1 3 n

stofomschrijving 2 021 po geografisch onderzoek in de eigen regio 1 3 n 4 013 tt 50 Katern Katern Systeem Aarde hoofdstuk 1 en 2 1 3 n Vak: aardrijkskunde in min 0 tt 50 Katern Overleven in Europa Domein B3 en C SLU 50 3 j 2 02 po geografisch onderzoek in de eigen regio 3 n 3 02 tt 00 Katern Arm en Rijk Domein B en B2 SLU 70 3 j 4 03

Nadere informatie

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren

Startbijeenkomst ptaak jaar 2. Ontwerpen en innoveren Startbijeenkomst ptaak jaar 2 Ontwerpen en innoveren Wat is het doel? Hoe gaan we dat doel bereiken? Met extra aandacht voor Ontwerponderzoek Dataverzamelingsmethoden Interviewen Toetsen van leereffect

Nadere informatie

Handleiding Digitale Vaardigheden Basis Kerntaak 1. Hoofdstuk 1: Zoeken en vinden

Handleiding Digitale Vaardigheden Basis Kerntaak 1. Hoofdstuk 1: Zoeken en vinden Handleiding Digitale Vaardigheden Basis Kerntaak 1 Hoofdstuk 1: Zoeken en vinden Algemene inleiding De methode Digitale Vaardigheden Basis is opgedeeld in drie onderdelen: DV Kerntaak 1 DV Kerntaak 2 DV

Nadere informatie

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4 Vak: Nederlands 2 42 3 40 Gemiddeld cijfer uit klas 3 - nee 42 Schoolexamen I: Kijk- en luister S 2 75 nee 43 Schoolexamen II: Fictiedossier Fragmenten leerjaar 3 (boeken en 2) Fragmenten boek 3 en boek

Nadere informatie

Studiewijzers 2016/2017

Studiewijzers 2016/2017 Studiewijzers 2016/2017 Periode 4 mavo leerjaar 3 1 studiewijzers 2016-2017 Inhoudsopgave Economie... 3 Maatschappijleer... 5 Geschiedenis en Staatsinrichting... 7 Aardrijkskunde... 9 WISKUNDE... 11 Nask2...

Nadere informatie

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA)

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA) REGLEMENT SCHOOLEXAMENS (vestigingseigen deel) SCHOOLJAAR 2014-2015 HOOFDSTUK 1 A. Algemene bepalingen 1. Het examenreglement van de CSG Augustinus is een vestigingsgebonden aanvulling op het Algemeen

Nadere informatie

Toelichting bij de beoordelingslijsten

Toelichting bij de beoordelingslijsten Toelichting bij de beoordelingslijsten 1. Inleiding De beoordeling van de vaardigheden voor het profielwerkstuk kan op basis van drie beoordelingsmomenten worden uitgevoerd. Gedurende de oriëntatie - en

Nadere informatie

Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets 600 Geografische vaardigheden 50 min Schriftelijk. uit deelcode. Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets

Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets 600 Geografische vaardigheden 50 min Schriftelijk. uit deelcode. Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets PTA Klas 3 2018-2019 AARDRIJKSKUNDE klas 3 600 Geografische vaardigheden Code/ Weging BEELDENDE VORMING klas 3 600 Theorie en begrippen; Mijn stad, Your design, Monument en De zomer net even anders. Code/

Nadere informatie

Dit examenreglement is door het bestuur VASN vastgesteld op 7 juni 2016.

Dit examenreglement is door het bestuur VASN vastgesteld op 7 juni 2016. STATUS : Definitief DATUM : juni 2016 ONDERWERP : tot Agrarisch Specialist in het Notariaat NUMMER : 20457789 Dit examenreglement is door het bestuur VASN vastgesteld op 7 juni 2016. 1 Het bestuur van

Nadere informatie

Dagdeel Een dagdeel is bij BOGO standaard 3 uur, tenzij anders vermeld in de lescyclus van de BOGO.

Dagdeel Een dagdeel is bij BOGO standaard 3 uur, tenzij anders vermeld in de lescyclus van de BOGO. BOGO Begrippenlijst en veel gestelde vragen In alfabetische volgorde vindt u begrippen die BOGO hanteert bij het aanbieden van onderwijs en uitleg over hun betekenis. Onderaan deze lijst kunt u antwoorden

Nadere informatie

Realisatiefase fase 5

Realisatiefase fase 5 Realisatiefase fase 5 Dit is de tweede doe-fase. Tijdens de realisatiefase voeren jullie de ontwerpen uit om het product te realiseren. Tijdens de voorbereidingsfase hebben jullie alles wat jullie nodig

Nadere informatie

NEDERLANDS - VMBO 4 2008/2009

NEDERLANDS - VMBO 4 2008/2009 NEDERLANDS - VMBO 4 2008/2009 zonder 41/42 DT41 Blok 1 (Op niveau plus) + werkboek 10 % 10 % 45 min 3/4 DT42 Blok 2 (Op niveau plus) + werkboek 10 % 10 % 45 min 14/15 DT43 Blok 3+4 (Op niveau plus) + werkboek

Nadere informatie

havo 5 Programma van toetsing en afsluiting cohort H 2017

havo 5 Programma van toetsing en afsluiting cohort H 2017 havo 5 Programma van toetsing en afsluiting cohort H 2017 2018-2019 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Data herkansingen... 5 Proefwerkschema havo 5... 6 Pta's... 7 Aardrijkskunde... 8 Biologie... 9 Duitse

Nadere informatie

Landschapsgenese. Aan de hand van grondboringen achterhalen hoe het land zich door de eeuwen heen gevormd heeft.

Landschapsgenese. Aan de hand van grondboringen achterhalen hoe het land zich door de eeuwen heen gevormd heeft. Landschapsgenese Doel: Aan de hand van grondboringen achterhalen hoe het land zich door de eeuwen heen gevormd heeft. Benodigdheden: Grondboor Meetlint Opdrachtenboekje Potlood Paraplu Vuilniszak Grondboor

Nadere informatie

sietzevergeer@gmail.com pascalrops@planet.nl f.verloop@gmail.com Namens de opdrachtgever (gemeente Rotterdam) is er het verzoek gekomen het al bruisende uitgaansleven van de haven stad nog wat verder uit

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Vak: Aardrijkskunde Afdeling: Havo 5 26 omein E: Leefomgeving Wonen in Nederland S 100 Stof W27 afgesloten 10 27 28 omein : Gebieden Indonesië actueel S 100 Stof W afgesloten 20 29 1 Vak: Biologie Afdeling:

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO Charlemagne College, Eijkhagen. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO Charlemagne College, Eijkhagen. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO 2018-2019 Charlemagne College, Eijkhagen Eijkhagenlaan 31, Landgraaf Voorwoord PTA Boekje 4 havo schooljaar 2018-2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je het

Nadere informatie

Bijlage l. Het ontwerpen van modulen: een format. Vooraf:

Bijlage l. Het ontwerpen van modulen: een format. Vooraf: Bijlage l Het ontwerpen van modulen: een format Vooraf: Het is altijd weer een afweging welke mate van instructie en structuur wordt ingezet bij het ontwerpen van modules. nderstaande format is sterk gestructureerd.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

project: Introductie Helpende Zorg & Welzijn

project: Introductie Helpende Zorg & Welzijn project: Introductie Helpende Zorg & Welzijn. > Cas us Vmbo Morgenland heeft een afdeling Zorg & Welzijn. De school merkt dat de leerlingen van deze afdeling graag wat meer willen weten over het beroep

Nadere informatie