Algemene Economie. LWEO Markt en Overheid. Onderwerp: Monopolistische concurrentie en oligopolie. Klas: Havo 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene Economie. LWEO Markt en Overheid. Onderwerp: Monopolistische concurrentie en oligopolie. Klas: Havo 5"

Transcriptie

1 Vak: Methode: Algemene Economie LWEO Markt en Overheid Onderwerp: Klas: Havo 5 Economische begrippen Monopolistische concurrentie Oligopolie 1. Monopolistische concurrentie Oligopolie 2. Productdifferentiatie Bedrijfsconcentratie 3. Heterogeen product Fusie 4. Vraagfunctie Overname 5. Vraaglijn Schaalvoordelen 6. Prijsafzetfunctie Innovatie 7. Prijsafzetlijn Marktstrategieën/Marktgedrag 8. Deelmarkt Prijsstarheid 9. Marketingmix Prijzenoorlog 10. Prijszetter (beperkt) Kartel NMa Vaardigheden - Voorbeelden noemen van markten van monopolistische concurrentie - Kenmerken noemen van de marktvorm monopolistische concurrentie; - Het gedrag noemen van de marktvorm monopolistische concurrentie; - Het marktresultaat noemen van monopolistische concurrentie en deze interpreteren; - Werken met de prijsafzetfunctie en deze interpreteren; - Werken met de MO-functie en deze interpreteren; - Werken met de TO-functie en deze interpreteren; - Markten van oligopolie noemen; - Kenmerken van de marktvorm oligopolie noemen; - Het marktgedrag van de marktvorm oligopolie noemen; - Het marktresultaat noemen van oligopolie en deze interpreteren; - Verschillende marktstrategieën onderscheiden; - Aangeven wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende marktvormen voor de consument.

2 Lesformulier 1 Naam docent: Vak: N. Pers Ecomomie Klas: Havo 5 Onderwerp: Monopolistische concurrentie Les nr. 1 Beginsituatie In de vorige les werd de hoofdstuk over volkomen concurrentie afgerond en alle opdrachten uitgewerkt. Tijdens deze les wordt de voorkennis hierover geactiveerd en begint men aan een nieuwe hoofdstuk met als onderwerp monopolistische concurrentie. Doelstellingen Begrippen Vaardigheden Volkomen concurrentie Monopolie Monopolistische concurrentie Productdifferentiatie Homogeen Heterogeen Beperkt prijszetter Prijsafzetlijn Onthouden van de begrippen. Deze begrippen kunnen uitleggen. Verschil tussen begrippen kunnen aangeven. Deze begrippen kunnen gebruiken bij de opdrachten. Concrete lesdoelen: De leerlingen moeten het begrippen volkomen concurrentie en monopolie reproduceren. De leerlingen moeten de begrippen monopolistische concurrentie, productdifferentiatie, homogeen en heterogeen goed, beperkt prijszetter memoriseren. De leerlingen kunnen de bovengenoemde begrippen met hun eigen woorden uitleggen. De leerlingen kunnen de bovengenoemde begrippen toepassen in de opdrachten. Voorbereiding De docent weet wat de leerlingen tijdens de vorige les hebben gehad en activeert deze kennis bij aanvang van de les. Docent heeft de hoofdstuk van vandaag zelf doorgenomen en alle opdrachten uitgewerkt. Voor aanvang van de les is het lokaal opgeruimd en in de gewenste opstelling. De docent reserveert een theorielokaal met een digitale bord. Lesinhoud past in de beschikbare lestijd van 60 minuten.

3 Tijd Lesinhoud Leerlingenactiviteit(en) Beheersingsniveau Hulpmiddel(len) Introductie 2 min. Begroeten en plaats laten nemen Petten af, mobiele telefoons, mp3- spelers e.d. uit en boeken op tafel. Doornemen van het lesprogramma aan de hand van een bordschema en studieplanning. Actief luisteren. en studiewijzer 3 min. Opdracht: Het begrip volkomen concurrentie en monopolie verschijnen op het bord en leerlingen mogen om de beurt kenmerken van deze marktvormen noemen. Deze marktvormen zijn in de vorige les(sen) uitvoerig behandeld. Antwoord geven wanneer zij aan de beurt zijn. Beschrijven, 2 min. Na de rondvraag geeft de docent een samenvatting van de kenmerken van deze marktvormen op het digibord. Actief luisteren en overnemen in een schrift. Instructie 15 min. De docent geeft m.b.v. PowerPoint sheets en mondelinge uitleg de volgende begrippen: Monopolistische concurrentie Productdifferentiatie Homogeen en heterogeen goed Prijsafzetlijn Prijszetter Actief luisteren en daarna overnemen.

4 Verwerking 20 min. Leerlingen gaan aan de slag met de opdrachten conform de studiewijzer. Leerlingen mogen overleggen met hun buur(man)/vrouw. Samenwerken aan de opdrachten met behulp van hun boek of aantekeningen. Boek en aantekeningen Eerste 10 min. zijn de leerlingen zelfstandig aan het werk. Daarna loopt de docent rond in de klas om hulp te bieden en ter inventarisatie van problemen. Maken van de opdrachten Boek en aantekeningen Leerlingen die eerder klaar zijn met de opdrachten mogen deze controleren aan de hand van het antwoordenboek van de docent. Daarna kunnen zij, indien ze geen vragen hebben, aan de slag met hun huiswerk voor de volgende les, conform de studieplanning. Contoleren van opdrachten a.d.h.v. antwoordenboek van de docent. Eventueel beginnen met het huiswerk. Boek en antwoordenboek Afsluiting en huiswerk 15 min. 2 min. De docent behandeld opdrachten waar lln moeite mee hebben klassikaal en geeft hierbij ook een korte uitleg. Hierna geeft de docent het huiswerk mondeling en op het bord op; hoofdstuk 3 helemaal doornemen en de opdrachten maken conform studieplanning Actief luisteren, juiste antwoorden opschrijven en deze vergelijken met eigen uitwerkingen. Huiswerk noteren in de agenda. Memorisen en..

5 Lesformulier 2 Naam docent: Vak: N. Pers Economie Klas: Havo 5 Onderwerp: Oligopolie Les nr. 2 Beginsituatie: In de vorige les is de marktvorm monopolistische concurrentie behandeld. In die les hebben de leerlingen in groepjes van twee samengewerkt aan een aantal opdrachten die aan het einde van de les klassikaal werden besproken. Huiswerk was: opdrachten maken en hoofdstuk oligopolie helemaal doornemen. Tijdens de les van vandaag wordt deze martvorm afgerond en wordt de marktvorm oligopolie uitgelegd. Doelstellingen Begrippen Vaardigheden Oligopolie Opzoeken van deze begrippen Beperkte doorzichtigheid Onthouden van de begrippen Productdifferentiatie Deze begrippen kunnen uitleggen aan een Schaalvoordelen groepsgenoot Prijsstarheid Verschil tussen begrippen kunnen Prijzenoorlog Kartel(vorming) NMA Concrete lesdoelen: aangeven Deze begrippen kunnen gebruiken bij het maken van de opdrachten Leerlingen snappen wat oligopolie betekent en kennen de kenmerken van deze marktvorm. Leerlingen kennen de begrippen doorzichtigheid, productdifferentiatie, schaalvoordelen, prijsstarheid, prijzenoorlog en kartel(vorming). Leerlingen weten wat het doel van de NMA is. Leerlingen kunnen bovengenoemde begrippen memoriseren en toepassen op de opdrachten. Voorbereiding De docent weet wat de leerlingen vorige les hebben gehad en zal proberen om deze voorkennis te activeren. Docent heeft de hoofdstuk zelf doorgenomen en alle opdrachten uitgewerkt. Voor aanvang van de les is het lokaal opgeruimd en in de gewenste opstelling. De docent reserveert een theorielokaal met een digitale bord. Lesinhoud past in de beschikbare lestijd van 60 minuten.

6 Tijd Lesinhoud Leerlingenactiviteit(en) Beheersingsniveau Media 10 min. Introductie Begroeten en plaats laten nemen. Bespreken van het lesprogramma. Docent stelt gerichte vragen over het onderwerp monopolistische concurrentie. Huiswerk wordt gecontroleerd aan de hand van nakijkboeken en kort besproken. Petten af, mobiele telefoons, mp3- spelers e.d. uit en boeken op tafel. Actief luisteren. Actief luisteren, antwoord geven, huiswerk controleren en aantekeningen maken. Boek, nakijkboek en digibord Instructie 10 min. De docent maakt met behulp van een casus de begrippen oligopolie en kenmerken, prijzenoorlog, kartel(vorming) en de NMA duidelijk aan de leerlingen. Actief luisteren en aantekeningen maken Verwerking 20 min. Leerlingen mogen vragen stellen indien ze iets niet snappen. Hierna mogen ze conform hun studieplanning werken aan hun opdrachten. Ze mogen met elkaar overleggen. Vragen stellen, aantekeningen maken, opdrachten maken., Toepassen Boek Afsluiting en huiswerk 16 min. De gemaakte opdrachten worden klassikaal besproken. Leerlingen hebben weer de mogelijkheid om vragen te stellen. Actief luisteren, vragen stellen en discussiëren over de stof.,. 2 min. De docent geeft het huiswerk op en besluit de les. Actief luisteren en huiswerk opschrijven in de agenda s..

7 Lesformulier 3 Naam docent: Vak: N. Pers Economie Klas: Havo 5 Onderwerp: Samenvatting van de marktvormen monopolistische concurrentie en oligopolie Les nr. 3 Beginsituatie: In de afgelopen twee lessen werden de marktvormen monopolistische concurrentie en oligopolie behandeld en mochten leerlingen oefenen aan de hand van een aantal opdrachten. Vandaag vindt er een samenvatting van deze twee marktvormen plaats. De leerlingen krijgen een aantal (transfer)opdrachten die zij in groepjes van drie mogen uitwerken. Doelstellingen Begrippen Vaardigheden Alle begrippen zij tot nu toe hebben gehad in de afgelopen twee lessen. Onthouden van de begrippen. Deze begrippen kunnen uitleggen. Deze begrippen kunnen gebruiken bij de opdrachten. Concrete lesdoelen: De leerlingen kunnen de betekenis van alle begrippen van de laatste twee marktvormen reproduceren. De leerlingen kunnen alles wat zij over de laatste twee lessen hebben geleerd toepassen in de transfer opdrachten. Voorbereiding De docent maakt en kopieert de samenvattingen van beide marktvormen. Voor aanvang van de les is het lokaal opgeruimd en in de gewenste opstelling. De docent reserveert een theorielokaal waar een smartboard staat. Lesinhoud past in de beschikbare lestijd van 60 minuten.

8 Tijd Lesinhoud Leerlingenactiviteit(en) Beheersingsvor m Introductie Media Begroeten en plaats laten nemen. Petten af, mobiele telefoons, mp3- spelers e.d. uit. Bespreken van het lesprogramma. Actief luisteren. Instructie 10 min. Het huiswerk wordt klassikaal besproken en leerlingen maken aantekeningen. Indien er vragen zijn, legt de docent e.e.a. uit. Actief luisteren, antw. corrigeren, vragen stellen en aantekeningen maken., Boek en digibord 5 min. De docent geeft een samenvatting van de marktvormen monopolistische concurrentie en oligopolie in pp. Lln hoeven geen aantekeningen te maken. Actief luisteren, Verwerking Daarna deelt de docent de lln in groepjes van drie. Docent heeft van tevoren een indeling gemaakt. Groepjes van drie vormen 30 min. De leerlingen werken de transfer opdrachten en zelftest in groepjes van drie uit. Groepsjes mogen niet met elkaar overleggen. De transferopdrachten worden per groep aan het einde van de les ingeleverd, voorzien van een voorblad met de namen van de groepsleden. De zelftest opdrachten hoeven niet ingeleverd te worden. Deze worden aan het einde van de les klassikaal besproken. Actief samenwerken aan de transfer opdrachten, Toepassen Boek In deze fase van de les laat de docent de leerlingen zelfstandig werken maar loopt wel rond om een oog in het zeil te houden. Afsluiting en huiswerk 12 min. De zelftest opdr. worden klassikaal besproken. Leerlingen hebben de mogelijkheid om vragen te stellen. Antwoorden controleren, corrigeren en vragen stellen Hierna worden de samenvatting van de marktvormen uitgedeeld. In ontvangst nemen Tot slot geeft de docent de toetsstof door en wens iedereen succes met het Actief luisteren en noteren.

9 voorbereiden van de toets en een fijne dag verder toe!!!!

In de vorige les heeft de docent uitleg gegeven over oligopolie. Leerlingen hebben ook opdrachten gemaakt die klassikaal werden besproken.

In de vorige les heeft de docent uitleg gegeven over oligopolie. Leerlingen hebben ook opdrachten gemaakt die klassikaal werden besproken. Naam docent: Vak: N. Pers Economie Klas: Havo 5 Onderwerp: Experiment op een oligopolistische markt Beginsituatie: In de vorige les heeft de docent uitleg gegeven over oligopolie. Leerlingen hebben ook

Nadere informatie

Product 1 Misconceptie Opbrengst = Winst

Product 1 Misconceptie Opbrengst = Winst Product 1 Misconceptie Opbrengst = Winst Vakdidactiek Algemene Economie, Masters jaar 2 In opdracht van: dhr. Peter Voorend Instituut: Hogeschool van Amsterdam Gemaakt door: Natasha Pers Naam docent: Vak:

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Datum: Aantal leerlingen: 14 Tijd: 08:55 09:40 Klas: B1B

Datum: Aantal leerlingen: 14 Tijd: 08:55 09:40 Klas: B1B Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens Naam student: Kyra Stevens Stageschool: Candea College Iselinge klas: VR4A Mentor/mentrix: Peter Heldoorn & Jan Stevens Datum: 28-01-2015 Aantal leerlingen: 14 Tijd:

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door R woorden 24 juni keer beoordeeld. Hoofdstuk 1. De kledingmarkt. Omzet = prijs x afzet

7,5. Samenvatting door R woorden 24 juni keer beoordeeld. Hoofdstuk 1. De kledingmarkt. Omzet = prijs x afzet Samenvatting door R. 1689 woorden 24 juni 2014 7,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Hoofdstuk 1. De kledingmarkt Omzet = prijs x afzet Omzetindex = (prijsindex x afzetindex) : 100 Afzet = verkochte

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur Mariëlle Kruithof Vakgebied Wiskunde Titel Onderwerp Opleiding Het toewijzingsprobleem, een kijkje in de wiskunde buiten de middelbare school. Het behandelen van de Hongaarse

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en)

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en) Evaluatie rekenles: Ik heb met de kinderen gewerkt met rekenen met lengtematen (m-cm etc). Dit was een herhalingsoefening. Dit kon ik goed merken, want sommige kinderen beheersten de stof erg goed. Anderen

Nadere informatie

Docentenhandleiding, Leren Modelleren. Amsterdam, 27 maart Inleiding

Docentenhandleiding, Leren Modelleren. Amsterdam, 27 maart Inleiding Docentenhandleiding, Leren Modelleren Amsterdam, 27 maart 2014 Inleiding Deze docentenhandleidng behoort bij mijn ontwerpopdracht Leren Modelleren die ik eind 2013, begin 2014 scheef in het kader van mijn

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits 3-3-2015 6a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Video directe instructie

Video directe instructie Video directe instructie Docente: Mevr. A.M.J.A. Spiegels-Jongen Auteur: Erik van den Hout (studentnummer: 2047837) Contact: http://www.arachnion.nl/wiskunde/ Neutronstraat 14, 6227 CP Maastricht telefoon:

Nadere informatie

4.9. Samenvatting door K woorden 6 november keer beoordeeld Markt:

4.9. Samenvatting door K woorden 6 november keer beoordeeld Markt: Samenvatting door K. 1250 woorden 6 november 2012 4.9 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO 1.2 - Markt: Het geheel van vraag naar en aanbod van een bepaald product of dienst. Er zijn 4 marktsvormen:

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en)

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en) Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3)

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: De Ontdekking in Didam Iselinge klas: VR2C mentor/mentrix: Hetty Bennink datum:06-11-2014 aantal leerlingen:

Nadere informatie

Samenvatting Economie Micro-economie

Samenvatting Economie Micro-economie Samenvatting Economie Micro-economie Samenvatting door een scholier 3691 woorden 31 mei 2011 8,2 37 keer beoordeeld Vak Economie Micro-economie HOOFDSTUK 2 HET DICTAAT VAN DE MARKT (VOLKOMEN CONCURRENTIE)

Nadere informatie

Economie Pincode klas 4 vmbo-gt 6 e editie Samenvatting Hoofdstuk 3: We gaan voor de winst Exameneenheid: Arbeid en productie

Economie Pincode klas 4 vmbo-gt 6 e editie Samenvatting Hoofdstuk 3: We gaan voor de winst Exameneenheid: Arbeid en productie 3.1 Wat zijn de kosten? Toegevoegde = extra waarde die ontstaat door de bewerking van een product waarde Toegevoegde waarde = verkoopwaarde inkoopwaarde Productiefactoren = productiemiddelen die een producent

Nadere informatie

formulier Persoonlijk Activiteitenplan (PAP 2 Schooljaar 2013/2014)

formulier Persoonlijk Activiteitenplan (PAP 2 Schooljaar 2013/2014) formulier Persoonlijk Activiteitenplan (PAP 2 Schooljaar 2013/2014) De student levert het PAP volgens de gemaakte afspraken in bij de werkbegeleider op de school en de HvA-begeleider. naam student Sabine

Nadere informatie

BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1

BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1 BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1 Datum: 12-05- 2014 Tijd: 11.40-12.40 Klas: 3hvD Aantal aanwezigen: 24 Lesonderwerp Talen in Spaanstalige landen; reizen in Latijns-Amerika Beginsituatie (De lln voelt, vindt,

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

0. LESVOORBEREIDING. Bij kennis verwerven en integreren

0. LESVOORBEREIDING. Bij kennis verwerven en integreren LESMODEL DIRECTE INSTRUCTIE Gebaseerd op: Ebbens e.a., Effectief leren in de les; R.J. Marzano, W. Miedema, Leren in vijf dimensies. Zie ook: www.histopia.nl docenten lesmodel (Bas van der Meijden). 0.

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ DE INLEIDING DE TIEN STAPPEN

BIJLAGE BIJ DE INLEIDING DE TIEN STAPPEN BIJLAGE BIJ DE INLEIDING DE TIEN STAPPEN Checklist Stap Naam Wie gaat dit doen? Op of voor welke datum? Opmerkingen 1 Regel de randvoorwaarden 2 Verdeel de groep in subgroepen 3 Bedenk materiaal per subgroep

Nadere informatie

Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen

Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen TIJD ACTIE DOCENTGEDRAG WERKVORM OPMERKINGEN 05 min De ontvangst Lokaal op orde lesmateriaal present PPP scherm op zwart muziekje aan Schrijf je eigen

Nadere informatie

De onderwijsmethode Directe instructie

De onderwijsmethode Directe instructie De onderwijsmethode Directe instructie 1. Wat is Directe instructie? Directe instructie is een onderwijsmethode die nadruk legt op structuur, duidelijkheid en positieve ondersteuning van de student (Ebbens

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument & Producent

Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting door een scholier 1097 woorden 3 april 2003 7,7 84 keer beoordeeld Vak Economie CONSUMENT & PRODUCENT Hoofdstuk 1 de klant Marktaandeel afzet eigen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: stageschool: Iselinge klas: mentrix: datum: aantal leerlingen: tijd: groep

Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: stageschool: Iselinge klas: mentrix: datum: aantal leerlingen: tijd: groep Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: O.B.S Jan Ligthart, Zelhem Iselinge klas: VR2 B mentrix: Mieke van den Berg datum: 14 maart 2014 aantal leerlingen: 21 tijd:

Nadere informatie

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 - Leerlingen weten wat er dit blok van ze wordt verwacht. - Ze vormen groepen, verdelen de taken (logboek en planning, contextonderzoek, filmen

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

Kijkwijzer rekenen. Gericht kijken en ontwikkelen

Kijkwijzer rekenen. Gericht kijken en ontwikkelen Kijkwijzer rekenen Gericht kijken en ontwikkelen Leerkracht Groep School Datum Lesdoel Observant Aandachtspunten en sterke punten vorige lesobservatie: Voorbereiding 1. De leerkracht heeft de les zichtbaar

Nadere informatie

Studieplanner Economie klas Havo 5 3 e periode 2013 2014

Studieplanner Economie klas Havo 5 3 e periode 2013 2014 Studieplanner Economie klas Havo 5 3 e periode 2013 2014 Lees eerst de tekst goed door, voorafgaand aan elke opgave. Ga vervolgens de opgave maken en kijk deze daarna (!) zelf na met je uitwerkingenboekje.

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 4 en 5

Samenvatting Economie Hoofdstuk 4 en 5 Samenvatting Economie Hoofdstuk 4 en 5 Samenvatting door een scholier 1527 woorden 30 maart 2012, 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Percent 4.1 De markt als organisator: De bevoorrading van bijvoorbeeld

Nadere informatie

Beste leerling, Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de examenvragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Beste leerling, Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de examenvragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag van het vak Economie havo, eerste tijdvak (2016). In dit examenverslag proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende vraag: In hoeverre

Nadere informatie

Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 8: Reizen Praktijkkern c: Reizen met de fiets binnen de regio Thema 8 Praktijkkern c Reizen Reizen per fiets op een route

Nadere informatie

HET LESSENPLAN/STUDIEPLAN HAVO

HET LESSENPLAN/STUDIEPLAN HAVO HET LESSENPLAN/STUDIEPLAN HAVO DE VERDELING STUDIELASTUREN EN LESUREN HAVO studielasturen Lesuren 1) Stichting &Vereniging 49 39 De Eenmanszaak Deel 1 61 50 De Eenmanszaak Deel 2 32 22 De Naamloze Vennootschap

Nadere informatie

HUIDIG TAALPROFIEL OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA

HUIDIG TAALPROFIEL OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA HUIDIG TAALPROFIEL OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA Aan: Directie opleiding Informatica Van: Huis van het Nederlands Brussel 11.04.2012 Dit taalprofiel arbeidsmarkt voor de opleiding Informatica is opgesteld

Nadere informatie

Waarom toetsen we? Om te controleren of de onderwijsdoelen bereikt zijn

Waarom toetsen we? Om te controleren of de onderwijsdoelen bereikt zijn Toetsen (terugblik) Waarom toetsen we?.. Om te controleren of de onderwijsdoelen bereikt zijn Leeromgeving en ontwikkeling WAT IS EEN LEEROMGEVING? Een krachtige leeromgeving: - Bevat alle onderdelen die

Nadere informatie

Algemene gegevens Safrien van de Leemkolk Montessori Lyceum Herman Jordan Leerlingen leren correct formuleren in het genre vergelijken

Algemene gegevens Safrien van de Leemkolk Montessori Lyceum Herman Jordan Leerlingen leren correct formuleren in het genre vergelijken LESPLANNEN AK: Vergelijking twee Europese landen in de brugklas Algemene gegevens Docent Safrien van de Leemkolk School Montessori Lyceum Herman Jordan Titel lessenserie Leerlingen leren correct formuleren

Nadere informatie

LESSENPLAN/STUDIEPLAN

LESSENPLAN/STUDIEPLAN DE VERDELING VAN STUDIELASTUREN EN LESUREN OVER DE METHODE HAVO VWO studielasturen lesuren 1) studielasturen lesuren 1) Stichting &Vereniging 49 39 46 38 De Eenmanszaak Deel 1 61 50 59 48 De Eenmanszaak

Nadere informatie

Domein D: markt (module 3) havo 5

Domein D: markt (module 3) havo 5 Domein D: markt (module 3) havo 5 1. Noem 3 kenmerken van een marktvorm met volkomen concurrentie. 2. Waaraan herken je een markt met volkomen concurrentie? 3. Wat vormt het verschil tussen een abstracte

Nadere informatie

Instructie en opzet werkvorm onderwerp opdracht: organen en cellen.

Instructie en opzet werkvorm onderwerp opdracht: organen en cellen. Lesplan ontwerpen 1 Docent: Janneke Visser Datum: 23 nov. 2011 Tijd: 1 e uur (70 ) Klas: 1h Aantal lln: 27 Instructie en opzet werkvorm onderwerp opdracht: organen en cellen. Leerlingen.. hebben de vragenlijst

Nadere informatie

Samenvatting Economie Markt & Overheid

Samenvatting Economie Markt & Overheid Samenvatting Economie Markt & Overheid Samenvatting door S. 1169 woorden 25 april 2017 7,6 9 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Hoofdstuk 1: De telefoniemarkt Markt van volledige concurrentie /

Nadere informatie

Wat is het juiste antwoord? Of welk woord hoort in welke kolom? 2 Monopolistische. concurrentie. Zowel volkomen als volkomen concurrentie

Wat is het juiste antwoord? Of welk woord hoort in welke kolom? 2 Monopolistische. concurrentie. Zowel volkomen als volkomen concurrentie Extra opdrachten 1. Wat is het juiste antwoord? Of welk woord hoort in welke kolom? Soort 1 Volledige mededinging 2 Monopolistische Zowel volkomen als volkomen 3 Oligopolie (duopolie) Geen 4 Monopolist

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Praktijkbeoordeling

Lesvoorbereiding. Praktijkbeoordeling Lesvoorbereiding Praktijkbeoordeling Anouk Bluemink VR1 D 28 mei 2013 CBS t Loo, Zelhem Groep 5 Yvonne Jansen Stagebegeleider: Marjolein Sluis Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink

Nadere informatie

Marktvormen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/98743

Marktvormen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/98743 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 26 april 2017 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/98743 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Alles over. ipockets. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. ipockets. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Studiewijzers 2016/2017

Studiewijzers 2016/2017 Studiewijzers 2016/2017 Periode 3 mavo-havo leerjaar 1 Inhoudsopgave Nederlands 3 Engels 5 Geschiedenis 7 Aardrijkskunde 9 Levensbeschouwing 11 Biologie 13 Tekenen 15 Handvaardigheid 16 Periode 3 leerjaar

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3)

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: De Ontdekking Didam Iselinge klas: VR2C mentor/mentrix: Hetty Bennink datum: 12-12-2014 aantal leerlingen:

Nadere informatie

datum: aantal leerlingen: 22 tijd: groep: 6

datum: aantal leerlingen: 22 tijd: groep: 6 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: OBS Mozaïek Iselinge klas: VR1A mentor/mentrix: Tika Hilferink datum: 15-04-2014 aantal leerlingen: 22 tijd: 11.00-11.46 groep:

Nadere informatie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING Doel van de lessenserie De lessenserie is ontworpen met het oog op inzicht te geven over het schrijfproces. Als de leerlingen nu weten hoe een tekst te schrijven en die kennis

Nadere informatie

HAVO 5 M O D U L E 5

HAVO 5 M O D U L E 5 HAVO 5 M O D U L E 5 1 OLIGOPOLIE Bekend dus. Beperkt aantal aanbieders Homogeen Heterogeen Veel concurrentie / minder concurrentie 2 TWEE AANBIEDERS Bastognes Jumbo Prijs AH Prijs 1,20 1,15 Bastognes

Nadere informatie

VAN HARTE WELKOM BIJ POMM

VAN HARTE WELKOM BIJ POMM VAN HARTE WELKOM BIJ POMM Project Onderwijs Methodiek Mavo 1. Maak de schriftelijke overhoring die je hebt gekregen. 2. Lever het gemaakte werk in bij de docent. 3. Neem de onderzoeksvragen + de kopie

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument en producent

Samenvatting Economie Consument en producent Samenvatting Economie Consument en producent Samenvatting door een scholier 2017 woorden 10 december 2004 7,4 24 keer beoordeeld Vak Economie Consument en producent H1 De klant 1.1 Het marktaandeel Het

Nadere informatie

Lesontwerp 8. Hoe was het mogelijk dat de wereld in 1962 op de rand van een derde wereldoorlog stond?

Lesontwerp 8. Hoe was het mogelijk dat de wereld in 1962 op de rand van een derde wereldoorlog stond? Lesontwerp 8. Hoe was het mogelijk dat de wereld in 1962 op de rand van een derde wereldoorlog stond? Docent School Klas Mirella Middelkoop Helen Parkhurst, Almere 3 havo Doel Met deze lessen wil ik met

Nadere informatie

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument Interactie 1 Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Slotdocument Verantwoording: Onder basiscommunicatie verstaan we de vaardigheid van de leerkracht om zo met leerlingen te communiceren dat zij

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie

Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie Bekijk het leven Ter introductie van het nieuwe vak is er een korte terugblik op eerder ervaringen met het vak godsdienst/levensbeschouwing. De leerlingen

Nadere informatie

Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm

Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm wwwexpertisecentrum-kunsttheorienl Van Doelstelling, naar leeractiviteit naar werkvorm Dit collegevoorbeeld/lesvoorbeeld laat twee verschillende werkvormen zien, een werkvorm die gericht is op lagere orde

Nadere informatie

Hieronder staat het MDA schema van de gegeven les op het ILO bij de medestudenten en de leerlingopdrachten.

Hieronder staat het MDA schema van de gegeven les op het ILO bij de medestudenten en de leerlingopdrachten. L&I4 V Memo C. Klaver & M. Steltenpool Gegeven les: Hieronder staat het MDA schema van de gegeven les op het ILO bij de medestudenten en de leerlingopdrachten. Docent: Marlinda Steltenpool en Kees Klaver

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

ALGEMENE ECONOMIE /06

ALGEMENE ECONOMIE /06 HBO Algemene economie Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Het begrip markt is niet eenduidig; er zijn verschillende markten, waaronder: F concrete markt F abstracte

Nadere informatie

Docent: Eva Lems Datum: Tijd: 8.30 Klas: H3C Aantal lln: 26

Docent: Eva Lems Datum: Tijd: 8.30 Klas: H3C Aantal lln: 26 plan 1 i Docent: Eva Lems Datum: Tijd: 8.30 Klas: H3C Aantal lln: 26 onderwerp Beginsituatie kern Leerdoelen Docentdoelen ADHD Leerlingen hebben een hoofdstuk over gedrag gehad, maar vinden de relatie

Nadere informatie

Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel:

Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel: kernteam Leerplan/lessenserie Cultuur in de Spiegel: Docent(en): Bestemd voor groep(en): Vak(ken)/vakgebied(en): Aantal leerlingen: Aantal weken/lessen Onderwerp Omschrijving Verantwoording keuze (Nr.

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING

LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING LESVOORBEREIDING ALGEMENE VAKKEN / VOEDING - VERZORGING Campus Heverlee Hertogstraat 178 3001 Heverlee Tel. 016 39 92 00 www.khleuven.be Naam: Torfs Jolijn, Goossens Lore Jaar & vakkencombinatie: 3 e jaar

Nadere informatie

Docentenhandleiding PO Schoolkamp

Docentenhandleiding PO Schoolkamp Docentenhandleiding PO Schoolkamp Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat maakt deze opdracht 21 e eeuws?... 1 2.1 Lesdoelstellingen... 2 2.2 Leerdoelen... 2 3 Opzet van de opdracht... 2 3.1 Indeling van

Nadere informatie

HET LESSENPLAN/STUDIEPLAN VWO

HET LESSENPLAN/STUDIEPLAN VWO HET LESSENPLAN/STUDIEPLAN VWO DE VERDELING STUDIELASTUREN EN LESUREN VWO studielasturen Lesuren 1) Stichting &Vereniging 46 38 De Eenmanszaak Deel 1 59 48 De Eenmanszaak Deel 2 33 24 De Naamloze Vennootschap

Nadere informatie

Samenvatting Economie Lesbrief Consument en Producent

Samenvatting Economie Lesbrief Consument en Producent Samenvatting Economie Lesbrief Consument en Producent Samenvatting door een scholier 2032 woorden 16 januari 2003 8,1 27 keer beoordeeld Vak Economie Consument en producent Hfst 1 De klant 1.1 het marktaandeel

Nadere informatie

Bijlage 1. Kijkwijzers leraarvaardigheden

Bijlage 1. Kijkwijzers leraarvaardigheden Bijlage 1. Kijkwijzers leraarvaardigheden In deze bijlage staan kijkwijzers op het gebied van interactie, didactiek en klassenmanagement, die je kunt gebruiken bij de analyse van opnames. A. Kijkwijzers

Nadere informatie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag Kriebels in je buik Seksueel grensoverschrijdend gedrag 1 Seksueel grensoverschrijdend gedrag Groep 8 90 min Begrippen Seksuele grensoverschrijding, seksueel misbruik, vertrouwenspersoon, veilig thuis

Nadere informatie

Tijd Activiteit Leerling Activiteit Docent Hulpmiddelen Opening Het IOP met persoonlijke leerdoelen (opnieuw) bespreken.

Tijd Activiteit Leerling Activiteit Docent Hulpmiddelen Opening Het IOP met persoonlijke leerdoelen (opnieuw) bespreken. Werken met de Cirkel van Ontwikkeling Les 1: Introductie Cirkel van Ontwikkeling. Beginsituatie De leerlingen weten wat persoonlijke leerdoelen zijn en wat een IOP is. Leerdoelen Na de les kent de leerling

Nadere informatie

Vakdidactiek les

Vakdidactiek les Vakdidactiek les 1 30-08-2011 - inleiding op vakdidactiek - studieplanning Men is heel erg gewend om te praten: - non-verbale communicatie maar 35% blijft hangen In opvoeding en onderwijs speelt non-verbale

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING FILM DE CONCURRENTEN

DOCENTENHANDLEIDING FILM DE CONCURRENTEN DOCENTENHANDLEIDING FILM DE CONCURRENTEN Colofon Auteur: Met dank aan: Ton Bielderman Stefan Vollering, Pablo Amador Sanchez, Loes Broer-Nieuwenhuis, Judith van Tartwijk Vormgeving, opmaak: Uitgeverij

Nadere informatie

datum: 11 december 2013 aantal leerlingen: 22 tijd: 10:30-11:15 groep: 3

datum: 11 december 2013 aantal leerlingen: 22 tijd: 10:30-11:15 groep: 3 Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 3) Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: RKS De Leer Hengelo (gld) Iselinge klas: VR2B mentor/mentrix: Ria Menting datum: 11 december 2013 aantal

Nadere informatie

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen Algemene gegevens Docent Evah den Boer School Helen Parkhurst Titel lessenserie Recensie schrijven CKV/NETL Klas (en niveau) 4 vwo Aantal leerlingen

Nadere informatie

En, wat hebben we deze les geleerd?

En, wat hebben we deze les geleerd? Feedback Evaluatie Team 5 En, wat hebben we deze les geleerd? FEED BACK in de klas En, wat hebben we deze les geleerd? Leerkracht Marnix wijst naar het doel op het bord. De leerlingen antwoorden in koor:

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

Economie Module 3 H1 & H2

Economie Module 3 H1 & H2 Module 3 H1 & H2 Hoofdstuk 1 1.1 - Markt, marktstructuur en marktvorm De markt is het geheel van factoren waaronder vragers en aanbieders elkaar ontmoeten en producten verhandelen. Er zijn twee soorten:

Nadere informatie

Studiewijzers De Marke Noord 3 havo Periode 2

Studiewijzers De Marke Noord 3 havo Periode 2 Studiewijzers 2017-2018 De Marke Noord 3 havo Periode 2 1 studiewijzers 2017-2018 Inhoudsopgave Engels... 3 Frans... 5 Aardrijkskunde... 7 Levensbeschouwing... 9 Economie... 11 Wiskunde... 13 Tekenen...

Nadere informatie

Studiewijzers De Marke Noord 1 kader-mavo Periode 2

Studiewijzers De Marke Noord 1 kader-mavo Periode 2 Studiewijzers 2018-2019 1 kader-mavo Periode 2 1 studiewijzers 2018-2019 Inhoudsopgave Nederlands... 3 Frans... 5 LMM... 7 WISKUNDE... 8 Biologie... 10 Tekenen... 12 Handvaardigheid... 13 Verzorging...

Nadere informatie

Algemene benodigdheden: Beamer/digibord, powerpoint(bijgeleverd), lijst met stellingen (bijgeleverd).

Algemene benodigdheden: Beamer/digibord, powerpoint(bijgeleverd), lijst met stellingen (bijgeleverd). Streetart: illegaal? Lesontwerp 0 Gegevens Naam van de school: Klas type: Aantal leerlingen: Aantal lessen: vmbo, havo of vwo 20 tot 30 leerlingen 1 les van 45 tot 60 minuten 1 Inleiding Beginsituatie:

Nadere informatie

Lezen voor Beroep en Studie. 2 e trainingsavond, 13 oktober 2014

Lezen voor Beroep en Studie. 2 e trainingsavond, 13 oktober 2014 Lezen voor Beroep en Studie 2 e trainingsavond, 13 oktober 2014 Doelen van de tweede trainingsdag - Deelnemers kijken terug op de eerste bijeenkomst - Deelnemers maken kennis met de inhoud en opzet van

Nadere informatie

Docentenhandleiding Anke Veenstra Algemene economie & Bedrijfseconomie Kennisbasis BE 03-04-2013

Docentenhandleiding Anke Veenstra Algemene economie & Bedrijfseconomie Kennisbasis BE 03-04-2013 Docentenhandleiding Anke Veenstra Algemene economie & Bedrijfseconomie Kennisbasis BE 03-04-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Les 1... 4 Les 2... 7 Les 3... 10 Les 4... 13 Les 5... 15 Beoordeling... 17

Nadere informatie

Kwartet Hofcultuur. Willemien Cuijpers en Marie Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding, UvA

Kwartet Hofcultuur. Willemien Cuijpers en Marie Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding, UvA Expertisecentrum Kunsttheorie www.expertisecentrum-kunsttheorie.nl. Kwartet Hofcultuur Middels deze opdracht vatten de leerlingen eerst voor henzelf een aantal belangrijke aspecten omtrent de kunst en

Nadere informatie

Rekenen, wiskunde en ICT. leerkrachtvaardigheden bij het nabespreken van non-routine rekenopgaven

Rekenen, wiskunde en ICT. leerkrachtvaardigheden bij het nabespreken van non-routine rekenopgaven Rekenen, wiskunde en ICT leerkrachtvaardigheden bij het nabespreken van non-routine rekenopgaven OTR2-REKI1-15 Marjolein Kool Konstant Ciach Karel Boonstra Bijeenkomsten rekenen & wiskunde Bijeenkomst

Nadere informatie

Studiewijzers 2016/2017

Studiewijzers 2016/2017 Studiewijzers 2016/2017 Periode 4 mavo leerjaar 3 1 studiewijzers 2016-2017 Inhoudsopgave Economie... 3 Maatschappijleer... 5 Geschiedenis en Staatsinrichting... 7 Aardrijkskunde... 9 WISKUNDE... 11 Nask2...

Nadere informatie

Studiewijzers 2015/2016

Studiewijzers 2015/2016 Studiewijzers 2015/2016 Periode 4 mavo-havo leerjaar 1 Inhoudsopgave 3 Frans 6 aardrijkskunde 8 geschiedenis 11 wiskunde 13 biologie 15 Periode 4 leerjaar 1 mavo-havo 2 2015-2016 mavo-havo 5 april t/m

Nadere informatie

LES 1: VOORLEZEN met STRATEGIE WEEK 1.1 0, 1, 4 en 6

LES 1: VOORLEZEN met STRATEGIE WEEK 1.1 0, 1, 4 en 6 LES 1: VOORLEZEN met STRATEGIE WEEK 1.1 0, 1, 4 en 6 Lesdoel: De kinderen vergroten hun tekstbegrip door interactie over het verhaal en hun metacognitieve vaardigheden door het oefenen en toepassen van

Nadere informatie

Module 4 (leerjaar 1) LEVEN IN HET OUDE GRIEKENLAND.

Module 4 (leerjaar 1) LEVEN IN HET OUDE GRIEKENLAND. Module 4 (leerjaar 1) LEVEN IN HET OUDE GRIEKENLAND. WERKSCHEMA (alle leerroutes) Versie: mavo 1 & mavo-havo 1 3 lesweken Onderdeel van toets T3 in toetsweek 2 Alle informatie over deze module vind je

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

Domein D: markt. 1) Nee, de prijs wordt op de markt bepaald door het geheel van vraag en aanbod.

Domein D: markt. 1) Nee, de prijs wordt op de markt bepaald door het geheel van vraag en aanbod. 1) Geef 2 voorbeelden van variabele kosten. 2) Noem 2 voorbeelden van vaste (=constante) kosten. 3) Geef de omschrijving van marginale kosten. 4) Noem de 4 (macro-economische) productiefactoren. 5) Hoe

Nadere informatie

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A LVF2: 4C-ID model 0. Algemene gegevens Naam cursisten Tamara Lust, Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Naam hoofddocent Tamara Lust Namen begeleiders Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Datum

Nadere informatie

Didactisch Groepsplan Leerjaar 2A

Didactisch Groepsplan Leerjaar 2A Didactisch Groepsplan Leerjaar 2A Lesmodel: DAIM 45 min 5 min Oriëntatie: herhalen vorige les 5 min Instructie: doel benoemen aan het begin van de les Na de klassikale instructie tenminste een verlengde

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens Inhoudelijke gegevens Componenten van de les

Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens Inhoudelijke gegevens Componenten van de les Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens Naam student: Sabine Krabbenborg Stageschool: De hoeksteen Groenlo Iselinge klas: VR2B mentor/mentrix: Ester/Sanne datum: 23-04- 15 aantal leerlingen: 22 tijd: 14.00-14.45

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking Programma Doelen en programma toelichten Terugblik op huiswerkopdracht Een

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

Opdracht didactisch Stripverhaal

Opdracht didactisch Stripverhaal Opdracht didactisch Stripverhaal Door Priscilla de Kock, Joey Larioza en Wesley van Vliet A. Inleiding B. Beginsituatie voorkennis C. Doelstelling D. Lesplannen A. Inleiding Deze lessenserie is bedoeld

Nadere informatie

Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties

Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties 8. De verjaardagskalender Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties Leerstofonderdeel Doel van

Nadere informatie

Monique van Rooijen Don Boscocollege, Volendam 5 havo

Monique van Rooijen Don Boscocollege, Volendam 5 havo Lesontwerp 15. Einde van de koude oorlog Docent School Klas Monique van Rooijen Don Boscocollege, Volendam 5 havo Doel Deze lessen gaan over de volgende onderdelen uit de rubric: redeneren met meerdere

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie