Toelichting bij de beoordelingslijsten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting bij de beoordelingslijsten"

Transcriptie

1 Toelichting bij de beoordelingslijsten 1. Inleiding De beoordeling van de vaardigheden voor het profielwerkstuk kan op basis van drie beoordelingsmomenten worden uitgevoerd. Gedurende de oriëntatie - en keuzefase vindt geen beoordeling plaats. Dit zou afbreuk kunnen doen aan het oriënterende karakter van deze fase. Het eerste beoordelingsmoment vindt plaats als de oriëntatie - en keuzefase wordt afgesloten. Dit is het moment waarop de concrete onderzoeksvraag en de deelvragen en het plan van aanpak op tafel moeten liggen. Volgens de planning zal dit uiterlijk maandag 12 oktober 2015 zijn. Het tweede beoordelingsmoment vindt plaats wanneer je de presentatie kunt gaan voorbereiden. Dit is het uitvoeren van een onderzoek c.q. het voorbereiden van een ontwerp. Bij een schriftelijk verslag als presentatievorm is dit het moment waarop je de ruwe opzet van het verslag kunt overleggen. Volgens de planning zal dit uiterlijk vrijdag 8 januari 2016 zijn. Het derde beoordelingsmoment is de presentatie zelf. Het eindproduct en/of de presentatie van het eindproduct wordt beoordeeld. Volgens de planning zal dit uiterlijk maandag 29 februari 2016 zijn, een absolute deadline! Aansluitend kan nog een evaluerend eindgesprek plaatsvinden, waarin wordt teruggekeken op het doorlopen proces. Het eindgesprek wordt niet in de beoordeling betrokken. Let op! Te laat inleveren van werkstukken kost punten! Iedere werkdag dat een werkstuk later wordt ingeleverd dan de inleverdatum kost een scorepunt met een maximum van vijf per beoordelingsmoment. Het profielwerkstuk moet tenminste met het cijfer 4 beoordeeld zijn. Er is geen herkansingsmogelijkheid voor het profielwerkstuk. Voor het VWO geldt dat het cijfer voor het profielwerkstuk wordt gecombineerd 1 met de behaalde cijfers voor maatschappijleer en algemene natuurwetenschappen. Voor het HAVO geldt dat het cijfer voor het profielwerkstuk wordt gecombineerd 1 met het behaalde cijfer voor maatschappijleer. 2. De beoordelingslijsten Per beoordelingsmoment is een beoordelingslijst beschikbaar. Tijdens een beoordelingsmoment wordt een individuele leerling of een duo aan de hand van de in de beoordelingslijst vermelde beoordelingsaspecten beoordeeld. Bij de beoordeling krijgen de aspecten een score. Deze scores worden in de beoordelingslijst omcirkeld. Er worden uitsluitend gehele scorepunten toegekend. Het is de bedoeling dat jullie deze lijsten aan jullie begeleider aanbieden, telkens voor de genoemde einddatum. Na de beoordeling krijgen jullie een kopie van deze lijst. 1 Voor de bepaling van het combinatiecijfer wordt verwezen naar het Zakboek Tweede Fase. 1

2 2

3 Bij beoordelingsmoment I en II is bij een aantal beoordelingsaspecten de beoordelingscategorie "onvoldoende" niet voorzien van een scorepunt. In de lay-out ziet een dergelijk beoordelingsaspect er als volgt uit: Omcirkel per aspect het getal in de kolom onder de categorie van uw oordeel s l e c h t m a t i g g o e d afspraken/ opmerkingen Beoordelingsaspecten 1. Heeft het onderwerp/ontwerp en de daarbij behorende (voorlopige) onderzoeksvraag een vakinhoudelijk niveau dat past bij het schooltype havo/vwo? no- go 2 3 Denk daarbij aan: - de duidelijkheid en diepgang van de onderzoeksvraag - de originaliteit (1) (2) Wanneer een dergelijk beoordelingsaspect als onvoldoende wordt beoordeeld, volgt er een 'no-go'-beslissing. Het betreffende beoordelingsaspect moet minimaal voldoende worden uitgevoerd. In geval van een no-go -beslissing worden er afspraken met je gemaakt en/of je wordt bijgestuurd met als doel het beoordelingsaspect minimaal op 'voldoende' te krijgen. De bijsturing heeft een correctief karakter: je krijgt informatie over de omvang van de onvolkomenheid en over de richting voor verbetering. Wanneer er een no-go -beslissing wordt genomen, wordt er géén scorepunt toegekend. Je moet het onderdeel overdoen of verbeteren. Je begeleider administreert wat je moet overdoen of verbeteren en de termijn waarbinnen een en ander uitgevoerd moet zijn. De begeleider en jij leggen in onderling overleg een datum en tijdstip vast. Nadat de onvolkomenheid verbeterd is, wordt het onderdeel opnieuw beoordeeld. Pas nadat het betreffende onderdeel minimaal voldoende is uitgevoerd, wordt de score ingevuld. Voor deze beoordeling in tweede instantie wordt een lagere score toegekend. De begeleider vult de beoordelingslijst volledig in. Je kunt op die manier op meer beoordelingsaspecten 'onvoldoende' beoordeeld worden. Het kan ook zijn dat op meer aspecten een 'no-go'-beslissing wordt genomen. 3. Cijfer Nadat de beoordelingslijsten zijn ingevuld, worden de scorepunten van alle beoordelingsmomenten bij elkaar opgeteld. Je krijgt dan een eindscore variërend van 13 tot en met 90. In onderstaande tabel kun je de omrekening naar een (geheel) cijfer aflezen. score cijfer score cijfer tot t/m t/m t/m t/m t/m t/m

4 4. Beoordelaar Indien het profielwerkstuk betrekking heeft op één vak komt de beoordeling tot stand door de begeleidende vakdocent (van de Tweede Fase). Indien het profielwerkstuk betrekking heeft op twee vakken komt de beoordeling tot stand in een gezamenlijk overleg van beide vakdocenten. De begeleiding gebeurt in dat geval door één van beide vakdocenten. 5. Groepswerk De meeste leerlingen zullen het profielwerkstuk samen met een ander uitvoeren. Het duo dient dan te functioneren als een relatief zelfstandige eenheid. Het samenwerken en het functioneren als duo zijn dan ook groepsverantwoordelijkheden. Wanneer er sprake is van groepswerk, kan de begeleider de beoordelingslijsten voor het duo invullen, maar hij/zij kan er ook voor kiezen om individueel te beoordelen. Op basis van het ingevulde logboek en het gesprek met jullie als duo is te achterhalen of er sprake is van een duidelijke voortrekker en een meeloper. Dit kan in de beoordeling tot uitdrukking gebracht worden. Het kan niet zo zijn dat het ene groepslid wel een no-go - beoordeling krijgt en het andere groepslid niet. De go / no-go -beoordelingen zijn een groepsaangelegenheid. 6.1 Authenticiteit De bewijslast voor de authenticiteit van het profielwerkstuk ligt bij jou. Hulpmiddelen hierbij zijn het logboek en de materialenmap/bronnenboek. Deze moeten jullie bij elke afspraak met de begeleider bij je hebben, tenzij jullie begeleider dit niet nodig acht. Wanneer de authenticiteit niet blijkt uit het logboek of de materialenmap of het gesprek, volgt een 'no-go'-beslissing. Wanneer de authenticiteit twijfelachtig of niet overtuigend is, kan de begeleider: een no-go beslissing nemen. Hij/zij maakt afspraken met je en stelt je binnen redelijke termijn in de gelegenheid overtuigend materiaal ten aanzien van de authenticiteit te overleggen; de afspraak met je maken dat bij een volgend beoordelingsmoment specifiek aandacht zal worden besteed aan de authenticiteit van het profielwerkstuk. Blijkt ondanks de 'go'-beslissingen op voorgaande beoordelingsmomenten bij de presentatie dat er geen sprake is van authentiek werk, dan kan de begeleider van je verlangen dat je in een nieuwe presentatie wel authentiek werk levert. Uitsluitend de presentatie moet je opnieuw doen. De begeleider kan voorgaande beoordelingen niet ongedaan maken, tenzij er sprake is van fraude. Indien fraude geconstateerd wordt, moet het Profielwerkstuk over een ander onderwerp overgedaan worden, ongeacht de fase waarin het verkeert. De begeleider kan in dat geval een bepaald onderwerp bindend voorschrijven. 6.2 Bronvermelding Bij de presentatie van je profielwerkstuk hoort een bronnenlijst en een lijst met namen en adressen van mensen met wie je contact hebt gehad. 4

5 Je mag teksten en ideeën van anderen niet samenvatten of wijzigen en het vervolgens presenteren als je eigen werk. Dat noemen we plagiaat. Als je voor een werkstuk literatuur en andere bronnen hebt bestudeerd, kun je daar tóch delen uit overnemen. Door een duidelijke bronvermelding maak je duidelijk welke delen van je werkstuk zijn overgenomen uit het werk van een ander. Met deze bronvermelding kan de lezer(o.a. je docent) nagaan: - welke bronnen je hebt gebruikt (betrouwbaarheid) - of je een variatie aan bronnen hebt gebruikt - of de bron correct is gebruikt en - of er belangrijke bronnen ontbreken. Dit overnemen van delen van andermans werk kan op twee manieren: - door te parafraseren (in je eigen woorden weergeven) - door te citeren (een stukje van de tekst letterlijk overnemen) Achterin je werkstuk neem je een lijst op van alle bronnen die je hebt geraadpleegd: de bronnenlijst. De verwijzingen zet je in alfabetische volgorde van (eerstgenoemde) auteur. Enkele soorten van verwijzingen: Verwijzen naar: internetbronnen Achternaam auteur, voorletter(s) (publicatiejaar of update). Titel van het document of de website. Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website (begint met en is geheel onderstreept). Voorbeelden: Meijden, B. van der (1998). Schiphol als thema voor een profielwerkstuk. Geraadpleegd op 29 juni 2009, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (2009). AOW: Informatie over de verhoging AOW leeftijd. Geraadpleegd op 29 juni 2009, desc zoek_datum desc&xapp=aloket&xmagazijnserver=http://aloket.intra.minszw.nl&xwords=kabinetsplannen De geschiedenis van het internet. (z.d. [zonder datum]). Geraadpleegd op 29 juni 2009, Verwijzen naar: boeken Achternaam auteur, voorletter(s) (jaar van uitgave). Titel: Eventuele subtitel. Plaats uitgever: uitgever. Voorbeeld: Dijk, P. van, & Jansen, F. (2003). Wereldgids: Reisgids door de literatuur. Amsterdam: Promotheus. 5

6 Verwijzen naar: kranten- en tijdschriftartikelen Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum). Titel artikel: Eventuele subtitel. Naam van tijdschrift of krant, evt. nummer, paginanummer(s) Voorbeeld: Ouwerkerk, D. van, & Grinten, J. van der (2004). De kracht van zacht: Wat mannen over vrouwelijke vergaderstijlen kunnen leren. Interne Communicatie, 4, p Voorbeeld: Dongen, M. van (7 juli 2006). Bestuur hoofdstad is niet effectief. De Volkskrant, p Zelfstandigheid In principe voer je de werkzaamheden voor het profielwerkstuk zelfstandig uit. In een aantal gevallen zal op onderdelen bijsturing en/of hulp noodzakelijk of gewenst zijn. De mate van zelfstandigheid wordt beoordeeld. De begeleider brengt dit tot uitdrukking in de daarop van toepassing zijnde beoordelingsaspecten. Ten aanzien van het aspect zelfstandigheid geeft hij/zij de kwalificatie 'goed' wanneer je het aspect zonder noemenswaardige hulp hebt uitgevoerd. Wanneer enige bijsturing van de zijde van de begeleider vereist of gewenst is, wordt de kwalificatie 'voldoende' gegeven. 8. Tijdpad Het uitgestippelde tijdpad voor jullie profielwerkstuk ziet er als volgt uit: Beoordelingsmoment I : uiterlijk maandag 12 oktober2015 Beoordelingsmoment II : uiterlijk vrijdag 8 januari Beoordelingsmoment III : uiterlijk maandag 29 februari Deadline!! Als je je niet houdt aan de genoemde data van de beoordelingsmomenten, heeft dat consequenties voor je score! 6

Voorpagina met titel

Voorpagina met titel STYLESHEET Lay-out Lay-out-checklist Voorpagina met titel Inhoudsopgave Afgedrukt op papier van A4-formaat Kantlijn van 2.5 cm aan alle kanten Lettertype Times New Roman 12 (Dubbele regelafstand) Links

Nadere informatie

Groenewald Profielwerkstuk HAVO-VWO

Groenewald Profielwerkstuk HAVO-VWO Groenewald Profielwerkstuk 2016-2017 HAVO-VWO De Tweede Fase Bij de vernieuwing van het onderwijs in de bovenbouw van HAVO en Atheneum (de wet op de Tweede Fase) werd bepaald dat er geen vrije vakkenkeuze

Nadere informatie

Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen.

Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen. Een wetenschappelijk artikel schrijven Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen. Aandachtspunten Bij een wetenschappelijk

Nadere informatie

Cultuur & Media Hoorcollege 4 Het essay en nog wat psychologie Theo Ploeg

Cultuur & Media Hoorcollege 4 Het essay en nog wat psychologie Theo Ploeg Cultuur & Media Hoorcollege 4 Het essay en nog wat Theo Ploeg 1 blok 2: (nieuwe) Mediatheorie, een inleiding extra vak voor twee (2) studieregiepunten net zo zwaar als elk ander vak (van 2 studiepunten)

Nadere informatie

PRAKTISCHE OPDRACHT BIOLOGIE

PRAKTISCHE OPDRACHT BIOLOGIE VVVVV 1 PRAKTISCHE OPDRACHT BIOLOGIE De praktische opdracht in de laatste periode is een creatieve verwerkingsopdracht. Kies een onderwerp dat met seksualiteit of voortplanting te maken heeft, én dat je

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUKBOEKJE

PROFIELWERKSTUKBOEKJE PROFIELWERKSTUKBOEKJE HAVO/ATHENEUM 2012/2013 Naam: Klas: HET PROFIELWERKSTUK LEERLINGENBOEKJE HAVO4/ATHENEUM 5 2012-2013 Een van de onderdelen van het examen is het profielwerkstuk (PWS). In dit werkstuk

Nadere informatie

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL NAAM LEERLING.. KLAS.. TITEL PWS VAK. NAAM BEGELEIDEND DOCENT DATUM Inhoud inleverdata Formulier 1 keuze van het onderwerp (stap 1) Beoordelingsmoment I

Nadere informatie

Informatie PROFIELWERKSTUK VWO schooljaar 2015-2016

Informatie PROFIELWERKSTUK VWO schooljaar 2015-2016 Informatie PROFIELWERKSTUK VWO schooljaar 2015-2016 Beste leerling van 5 VWO, In je eindexamenjaar moet je een profielwerkstuk (kortweg pws) maken. Het pws is de afsluiting van een kennis- en vaardigheidsproces.

Nadere informatie

VAVO Rijnmond College

VAVO Rijnmond College VAVO Rijnmond College avondopleidingen 2016-2017 Draaiboek Profielwerkstuk 1. Inleiding 2. Logboek 3. Producten en inleverdata 4. Beoordeling Bijlage: Formulier 1 VAVO Rijnmond College HAVO/VWO 2016-2017

Nadere informatie

Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I. Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie. Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011.

Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I. Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie. Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011. Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011 Naam leerling: klas:. Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Organisatie 4 2. De

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De tijdlijn 3. De verschillende fasen 4. Onderwerp zoeken 5. Informatie zoeken 6. Nog 10 tips 7. De beoordeling

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren

Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren handleiding onderzoek doen op internet pagina 1 Hoofdstuk 1 Een probleemstelling formuleren Het opstellen van een goede probleemstelling bij een onderwerp is leuk werk, maar ook lastig. Het kan veel tijd

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

Literatuurverwijzingen

Literatuurverwijzingen Literatuurverwijzingen Een literatuurlijst maken & citeren / parafraseren Waarover gaat de presentatie? I Waarom verwijzen? Enkele overwegingen vooraf! II APA - normen III Literatuurverwijzingen: de praktijk

Nadere informatie

VAVO Rijnmond College

VAVO Rijnmond College VAVO Rijnmond College avondopleidingen 2014-2015 Draaiboek Profielwerkstuk 1. Inleiding 2. Logboek 3. Producten en inleverdata 4. Beoordeling Bijlage: Formulier 1 VAVO Rijnmond College HAVO/VWO 2014-2015

Nadere informatie

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 Inhoud: Inleiding 2 Tijdsplanning 3 Logboek 4 Voorbeeld logboek 5 Verslag 6 Bronvermelding 7 Weging/ eindcijfer 8 pws-informatieboekje

Nadere informatie

Onderzoeksvaardigheden

Onderzoeksvaardigheden Onderzoeksvaardigheden Leren komt vaak neer op het koppelen van nieuwe informatie aan dingen die je al weet. Het is dus niet verwonderlijk dat je op school regelmatig de opdracht krijgt om nieuwe informatie

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2013-2014 pagina 1 Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Algemeen...4 Tips...4 Bijeenkomst

Nadere informatie

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2015-2016

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2015-2016 Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2015-2016 Lucas Sint, Luc van Roemburg en Monique de Hoop September 2015 Inhoudsopgave Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?...3 Jaarplanning.4 De beoordeling van het eindwerkstuk.6

Nadere informatie

Hoe maak je een goede bronvermelding. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/39641

Hoe maak je een goede bronvermelding. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/39641 Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Els ; 11 October 2012 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/39641 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016

PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016 PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016 Beste 5 VWO-er, Onderdeel van je eindexamen is het maken van een profielwerkstuk (kortweg PWS). Het PWS vormt de afsluiting van een kennis- en vaardigheidsproces dat je gedurende

Nadere informatie

Handleiding Profielwerkstuk

Handleiding Profielwerkstuk Handleiding Profielwerkstuk 2015-2016 1 Handleiding Profielwerkstuk Marne College 2015-2016 In deze handleiding wordt het profielwerkstuk afgekort met PWS. Deze gids is bedoeld als een hulpmiddel bij het

Nadere informatie

Isala Examenjaar 2015-2016

Isala Examenjaar 2015-2016 Profielwerkstuk Instructie voor leerlingen havo 4 en 5 Naam: Begeleider: Isala Examenjaar 2015-2016 - 1 - Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Fases en belangrijke data 5 2. Logboek 11 3. Bronnenboek 12 4. Beoordeling

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK NAAM --------------------------------------- KLAS ----------------------------------------- CURSUSJAAR

PROFIELWERKSTUK NAAM --------------------------------------- KLAS ----------------------------------------- CURSUSJAAR PROFIELWERKSTUK NAAM --------------------------------------- KLAS ----------------------------------------- CURSUSJAAR 2014-2015 ----------------------------------------- LEERLINGBOEKJE Pagina 1 Bonhoeffer

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2015-2016 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2015-2016 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2015-2016 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2015-2016 pagina 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips...

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2016-2017 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Augustinianum Profielwerkstuk Schooljaar 2016-2017 pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips... 4 Logboek...

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2014-2015 pagina 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips...

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar Toelichting voor de begeleider

Het profielwerkstuk voor examenjaar Toelichting voor de begeleider Het profielwerkstuk voor examenjaar 2011-2012 Toelichting voor de begeleider Deze toelichting begint met een aantal pagina s met aandachtspunten voor de begeleider van de profielwerkstukken. Daarna volgen

Nadere informatie

Het profielwerkstuk

Het profielwerkstuk 1 Het profielwerkstuk 2014-2015 1. Inleiding Het profielwerkstuk (pws) is een onderdeel van het examendossier. Het profielwerkstuk is een opdracht voor de studenten van de examenklas voor een van de vakken

Nadere informatie

Leerlingboekje Colegio Arubano. Profielwerkstuk VWO. Cursus 2011 2012. Naam leerling:... Klas:... Vak:... Naam begeleider:...

Leerlingboekje Colegio Arubano. Profielwerkstuk VWO. Cursus 2011 2012. Naam leerling:... Klas:... Vak:... Naam begeleider:... Leerlingboekje Colegio Arubano Profielwerkstuk VWO Cursus 2011 2012 Naam leerling:... Klas:... Vak:... Naam begeleider:... Leerlingboekje PWS 2011-2012 Inhoudsopgave 1 I. Inleiding: het profielwerkstuk

Nadere informatie

Isala Examenjaar 2014-2015

Isala Examenjaar 2014-2015 Profielwerkstuk Instructie voor leerlingen havo 4 en 5 Naam: Begeleider: Isala Examenjaar 2014-2015 - 1 - Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Fases en belangrijke data 5 2. Logboek 11 3. Bronnenboek 12 4. Beoordeling

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

ProfielWerkStuk. Alfa- en gammavakken 2013. Handleiding en instructie

ProfielWerkStuk. Alfa- en gammavakken 2013. Handleiding en instructie ProfielWerkStuk Alfa- en gammavakken 2013 Handleiding en instructie Inhoud InhoudPWS-Kaart... 2 PWS-Kaart... 3 Inleiding... 4 Belangrijke zaken... 4 Draaiboek... 4 Fasen in het PWS... 5 Eisen gesteld aan

Nadere informatie

Planning pagina 6 t/m 10 Stap 1. Maart/april Stap 2. April/mei Stap 3. September/december Stap 4. Februarii

Planning pagina 6 t/m 10 Stap 1. Maart/april Stap 2. April/mei Stap 3. September/december Stap 4. Februarii PROFIELWERKSTUK 1 Inhoud Lijst van begrippen in alfabetische volgorde 1. Bronnenlijst 2. Beoordeling 3. Cijfer 4. Groepswerk 5. Logboek 6. Profielwerkstuk 7. Studielast 8. Taak begeleidend vakdocent 9.

Nadere informatie

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014 Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014 Lucas Sint, Luc van Roemburg en Monique de Hoop September 2013 Inhoudsopgave Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?...3 Jaarplanning.4 De beoordeling van het eindwerkstuk.6

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015

SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015 SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORWERKSTUK VOOR 4 VMBO Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo)

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo) Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst 2016-2017. Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo) Afspraken Om te worden beoordeeld, moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden: 1) Het onderzoeksvoorstel

Nadere informatie

Eisen en lay-out van het PWS

Eisen en lay-out van het PWS Eisen en lay-out van het PWS INHOUD EN OPZET VAN HET PROFIELWERKSTUK In het navolgende komen achtereenvolgens aan bod: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding 2. 2. Regels 4. 3. Onderdelen van het profielwerkstuk 5. 4. Uitvoering en beoordeling van het profielwerkstuk 7.

Inhoud. 1. Inleiding 2. 2. Regels 4. 3. Onderdelen van het profielwerkstuk 5. 4. Uitvoering en beoordeling van het profielwerkstuk 7. Inhoud 1. Inleiding 2 2. Regels 4 3. Onderdelen van het profielwerkstuk 5 4. Uitvoering en beoordeling van het profielwerkstuk 7 Bijlagen 9 Versie 2014 Page 1 1.Inleiding Vooraf Het profielwerkstuk is

Nadere informatie

Cultuur & Media Hoorcollege de eindopdracht Theo Ploeg

Cultuur & Media Hoorcollege de eindopdracht Theo Ploeg Cultuur & Media Hoorcollege de eindopdracht Theo Ploeg 1 Wat ga ik behandelen? Wat is de eindopdracht? Hoe maak ik een onderzoeksrapport? En hoe doe ik dan een onderzoek? Wat is een essay? Hoe schrijf

Nadere informatie

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016 Voorlichting 4-HAVO Profielwerkstuk 7 april 2016 Onderwerpen voorlichtingsbijeenkomst Wat is een profielwerkstuk (pws)? Het belang van het pws Alleen of samen? Onderwerpen van het pws Welke vorm heeft

Nadere informatie

Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6).

Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6). PTA PROFIELWERKSTUK 2016 2017 Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6). Het profielwerkstuk is een werkstuk waarin op geïntegreerde

Nadere informatie

Opm: Bij een onvoldoende beoordeling is het invullen van het veld opmerkingen door de begeleider verplicht.

Opm: Bij een onvoldoende beoordeling is het invullen van het veld opmerkingen door de begeleider verplicht. Beoordeling I: Het Plan van Aanpak (eerste versie) Datum: 1. Past het onderwerp in het profiel - aangeven bij welke vakken het werkstuk aansluit - zijn de vakken herkenbaar in het plan on ed Afspraken

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016 1. INLEIDING. Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 216 Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische toets. Het

Nadere informatie

Afdeling VAVO. Praktische opdracht HAVO/VWO. Handleiding

Afdeling VAVO. Praktische opdracht HAVO/VWO. Handleiding Afdeling VAVO Praktische opdracht HAVO/VWO Handleiding Inleiding Voor verschillende vakken dient u een praktische opdracht te maken. In deze handleiding staan instructies voor het maken van een praktische

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK MAURICK COLLEGE VUGHT HANDLEIDING HAVO - VWO

PROFIELWERKSTUK MAURICK COLLEGE VUGHT HANDLEIDING HAVO - VWO PROFIELWERKSTUK MAURICK COLLEGE VUGHT HANDLEIDING HAVO - VWO SCHOOLJAAR 2014-2015 Instructies voor de leerling Inhoud 1.1 Inleiding 1.2 Keuze van onderwerp, vakken, docent en partner 1.3 Logboek + werkmap

Nadere informatie

Afdeling VAVO. Praktische opdracht VMBO. Handleiding

Afdeling VAVO. Praktische opdracht VMBO. Handleiding Afdeling VAVO Praktische opdracht VMBO Handleiding Inleiding In deze inleiding staat hoe u het maken van een praktische opdracht het beste kunt aanpakken. De aanwijzingen, die gegeven worden zijn niet

Nadere informatie

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano Informatiebrochure Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano 2011-2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Het profielwerkstuk 4 Beoordelingsmomenten 6 Het schriftelijk verslag 7 Eindbeoordeling profielwerkstuk 8 2

Nadere informatie

MODEL A: TOETSMOMENT VOORBEREIDINGSFASE I: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot:

MODEL A: TOETSMOMENT VOORBEREIDINGSFASE I: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot: MODEL A: Beoordelingsmodel PWS ( vernieuwde Tweede Fase ) Bij de beoordeling van het PWS wordt uitgegaan van drie verschillende fasen, te weten: 1. Het voortraject. 2. Het schriftelijk werkstuk of verslag.

Nadere informatie

Profielwerkstukplus HAVO

Profielwerkstukplus HAVO Profielwerkstukplus HAVO Inleiding Aan het eind van je schoolloopbaan laat je zien dat je klaar bent voor je vervolgopleiding. Het profielwerkstukplus (PWS+) is daar één van de middelen voor. Je maakt,

Nadere informatie

Beoordelingslijst: Beoordelingsmoment I Week 27

Beoordelingslijst: Beoordelingsmoment I Week 27 Beoordelgslijst: Beoordelgsmoment I Week 27 Naam leerlg: Omcirkel per aspect het getal de kolom onder de categorie van uw oordeel Beoordelgsaspecten 1. Heeft het onderwerp/ontwerp en de daarbij behorende

Nadere informatie

Profielwerkstuk havo - vwo

Profielwerkstuk havo - vwo Naam: Klas: Profielwerkstuk havo - vwo handleiding voor leerlingen die starten met het profielwerkstuk voor een vak in de profielen NG en NT in februari 2014 C.S.G. Jan Arentsz Inhoudsopgave: 1. Inleiding

Nadere informatie

MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) De voorbereidingsfase: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot:

MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) De voorbereidingsfase: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot: MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) Bij de beoordeling van het PWS wordt uitgegaan van vier verschillende fasen, te weten: 1. De voorbereidingsfase 2. De onderzoeksfase

Nadere informatie

Profielwerkstuk 2014-2015

Profielwerkstuk 2014-2015 Profielwerkstuk 2014-2015 informatie en beoordelingsformulieren (bewaar dit exemplaar zorgvuldig en neem het steeds mee naar de contactmomenten met je begeleider) Naam:.... Klas:. Begeleider: mw./hr.....

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO. Schooljaar

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO. Schooljaar PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave pagina DEEL I - De eisen 1.1 - Het PWS als examenonderdeel 5 1.2 - Het onderwerp van het PWS 5 1.3 - Procedure voor het opwaarderen van

Nadere informatie

Profielwerkstuk havo - vwo

Profielwerkstuk havo - vwo Profielwerkstuk havo - vwo handleiding voor leerlingen die starten met het profielwerkstuk voor een vak in de profielen EM en CM in februari 2014 C.S.G. Jan Arentsz 0 Inhoudsopgave: 1. Inleiding blz. 2

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk Lyceum Elst Opleiding: havo

Handleiding profielwerkstuk Lyceum Elst Opleiding: havo Handleiding profielwerkstuk Lyceum Elst Opleiding: havo Cohort: 2014/2015 Handleiding voor Bronnenonderzoek Inhoudsopgave Algemene informatie blz. 3 Wettelijke eisen blz. 3 Beoordeling en deadlines blz.

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING HAVO 5 HAVO-SNEL. Schooljaar

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING HAVO 5 HAVO-SNEL. Schooljaar PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING HAVO 5 HAVO-SNEL Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave DEEL I - De eisen 1.1 - Het PWS blz. 5 1.2 - Het onderwerp van het PWS blz. 5 1.3 - De begeleiding blz. 6-1.3.1 - Begeleiding

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk Lyceum Elst Opleiding: havo

Handleiding profielwerkstuk Lyceum Elst Opleiding: havo Handleiding profielwerkstuk Lyceum Elst Opleiding: havo Cohort: 2015/2016 Handleiding voor Bronnenonderzoek Inhoudsopgave Algemene informatie blz. 3 Wettelijke eisen blz. 3 Beoordeling en deadlines blz.

Nadere informatie

Het profielwerkstuk wordt getoetst door middel van een mondeling college-examen. Het mondeling college-examen duurt 25 minuten.

Het profielwerkstuk wordt getoetst door middel van een mondeling college-examen. Het mondeling college-examen duurt 25 minuten. profielwerkstuk 2017 (havo/vwo) Het profielwerkstuk wordt getoetst door middel van een mondeling college-examen. Het mondeling college-examen duurt 25 minuten. Je levert het profielwerkstuk uiterlijk 1

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HAVO 5

PROFIELWERKSTUK HAVO 5 PROFIELWERKSTUK HAVO 5 Beste eindexamenkandidaat, In je eindexamenjaar moet je een profielwerkstuk (kortweg PWS) schrijven. Het PWS vormt de afsluiting van een kennis- en vaardigheidsproces dat je gedurende

Nadere informatie

Profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het HAVO- of VWO diploma.

Profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het HAVO- of VWO diploma. Profielwerkstuk Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het HAVO- of VWO diploma. Begin op tijd met het profielwerkstuk en onderschat dit onderdeel niet! - 1 - Inleiding Het

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk Lyceum Elst Opleiding: VWO

Handleiding profielwerkstuk Lyceum Elst Opleiding: VWO Handleiding profielwerkstuk Lyceum Elst Opleiding: VWO Cohort: 2014/2015 Handleiding voor Bronnenonderzoek Inhoudsopgave Algemene informatie blz. 3 Wettelijke eisen blz. 3 Beoordeling en deadlines blz.

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO. Schooljaar 2014-2015

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO. Schooljaar 2014-2015 PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO Schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave DEEL I - De eisen 1.1 - Het PWS 1.2 - Het onderwerp van het PWS 1.3 - Procedure voor leerlingen met afgerond havo-pws 1.4 - De begeleiding

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool Sectorwerkstuk Kandinsky College locatie Sint Jorisschool schooljaar 2015-2016 1 Wat is het sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over de door jou gekozen sector.

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING HAVO. Schooljaar 2015-2016

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING HAVO. Schooljaar 2015-2016 PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING HAVO Schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave DEEL I - De eisen 1.1 - Het PWS blz. 5 1.2 - Het onderwerp van het PWS blz. 5 1.3 - Een opleidings- of beroepsgericht PWS blz. 6 1.4

Nadere informatie

Profielwerkstuk Don Bosco College 6 VWO

Profielwerkstuk Don Bosco College 6 VWO Profielwerkstuk Don Bosco College 6 VWO 1 Inleiding In de Tweede Fase moet je een profielwerkstuk maken. Je maakt een profielwerkstuk voor één van je grote vakken. Dus niet maatschappijleer of l.o. Het

Nadere informatie

Voorbeeld van een praktische opdracht maatschappijwetenschappen - Analyseer het nieuws -

Voorbeeld van een praktische opdracht maatschappijwetenschappen - Analyseer het nieuws - Voorbeeld van een praktische opdracht maatschappijwetenschappen - Analyseer het nieuws - Docentenmateriaal 1. Inleiding Door vaker met leerlingen te oefenen hoe maatschappelijke en actuele vraagstukken

Nadere informatie

Profielwerkstuk HAVO - VWO 2015/2016 INSTRUCTIEBOEKJE

Profielwerkstuk HAVO - VWO 2015/2016 INSTRUCTIEBOEKJE Profielwerkstuk HAVO - VWO 2015/2016 INSTRUCTIEBOEKJE Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 De 4 fases: hoe pak je het aan?... 4 Fase 1a: groepen vormen, rolverdeling, keuze onderwerp 6 Fase 1b: literatuuronderzoek

Nadere informatie

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Onderzoeksvaardigheden voor klas 10 VMBO-t

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Onderzoeksvaardigheden voor klas 10 VMBO-t Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Onderzoeksvaardigheden voor klas 10 VMBO-t Geert Grote College Klas 10 VMBO-t 2011-2012 Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is een sectorwerkstuk? 4 Onderzoek doen 5 Een onderzoeksplan

Nadere informatie

Handleiding. Het profielwerkstuk

Handleiding. Het profielwerkstuk Handleiding Het profielwerkstuk september 2011 Inhoudsopgave Inleiding 3 Logboek 5 Bronnen- en materialenboek 5 Stappenplan/plan van aanpak 6 Stap 1 keuze onderwerp en vak(ken) 7 Stap 2 onderwerp afbakenen

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO. Schooljaar

PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO. Schooljaar PROFIELWERKSTUK HANDLEIDING VWO Schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave pagina DEEL I - De eisen 1.1 - Het PWS als examenonderdeel 2 1.2 - Het onderwerp van het PWS 3 1.3 - Procedure voor het opwaarderen van

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk. Naam leerling

Het Sectorwerkstuk. Naam leerling Het Sectorwerkstuk Nakijkboekje: Naam leerling Naam docent Titel werkstuk Het werkstuk wordt nagekeken met behulp Van de formulieren in dit boekje door de begeleider en eventueel (afspreken!) een andere

Nadere informatie

SECTORPROJECT 4 VMBO - T

SECTORPROJECT 4 VMBO - T SECTORPROJECT 4 VMBO - T 2016-2017 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORPROJECT VOOR 4 VMBO-T Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11B / 11C / 11D Schooljaar 2016-2017 1 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk (in onderstaande tekst ook met EWS aangeduid) te

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2014-2015

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2014-2015 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2014-2015 Beste leerling, In 5 havo en 6 vwo volg je het programma van de vernieuwde Tweede Fase. Binnen het eindexamenprogramma

Nadere informatie

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Trivium College locatie Trias

Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Trivium College locatie Trias Hoe maak ik een sectorwerkstuk? Trivium College locatie Trias Inleiding Door het werken aan je sectorwerkstuk laat je zien dat je algemene vaardigheden voldoende beheerst. Met de algemene vaardigheden

Nadere informatie

Wat is een sectorwerkstuk?

Wat is een sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk Wat is een sectorwerkstuk? Bij het sectorwerkstuk gaat het om een vakoverstijgende thematiek die past binnen de sector. Het onderwerp moet gaan over een maatschappelijk relevant thema

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK Klas 5 SCHOOLJAAR 2015 2016

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK Klas 5 SCHOOLJAAR 2015 2016 HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK Klas 5 SCHOOLJAAR 2015 2016 Inhoud Inleiding... 3 Tijdschema... 4 Start... 5 Bijhouden logboek en bronnenlijst... 5 Bedenken onderwerp en kiezen partner... 5 Maken onderzoeksplan...

Nadere informatie

PWS informatieboekje (4H/5V)

PWS informatieboekje (4H/5V) PWS informatieboekje (4H/5V) 1. Wat is een PWS? Het ProfielWerkStuk (PWS) is een groot werkstuk waarmee je je opleiding op het Havo of Vwo afrondt. Het wordt vaak gezien als de meesterproef van de middelbare

Nadere informatie

HET PROFIELWERKSTUK 2013-2014 Strabrecht College

HET PROFIELWERKSTUK 2013-2014 Strabrecht College HET PROFIELWERKSTUK 2013-2014 Strabrecht College 1 Inhoudsopgave Inleiding 03 Logboek en bronnenboek 04 Het tijdpad 06 Het gebruiken en vermelden van bronnen 07 Begeleidings- en beoordelingsgesprekken

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Opdracht 4 Stappenplan 4 Logboek 8 Overzicht van taken 9 Langetermijnplanning 10 Overzicht informatiebronnen profielkeuze 13 2 INLEIDING

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK. Beroepscollege Parkstad Limburg Locatie Brandenberg Schooljaar 2013-2014. Naam: Klas:

SECTORWERKSTUK. Beroepscollege Parkstad Limburg Locatie Brandenberg Schooljaar 2013-2014. Naam: Klas: SECTORWERKSTUK Beroepscollege Parkstad Limburg Locatie Brandenberg Schooljaar 2013-2014 Naam: Klas: INHOUDSOPGAVE Inhoud Algemeen Taakverdeling begeleidende docenten Indeling en omvang sectorwerkstuk Logboek

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk 5-VWO (examen 2016)

Handleiding profielwerkstuk 5-VWO (examen 2016) Handleiding profielwerkstuk 5-VW (examen 2016) 1. INLEIDING Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische opdracht

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO 2014-2015 1 1 OPMERKINGEN VOORAF Het profielwerkstuk is een bijzonder onderdeel van je examen. Samen met een medeleerling voer je een uitvoerig onderzoek uit voor een

Nadere informatie

Het profielwerkstuk HAVO N-profielen 2015 2016 (Dit formulier is ook te vinden in Its Learning)

Het profielwerkstuk HAVO N-profielen 2015 2016 (Dit formulier is ook te vinden in Its Learning) Het profielwerkstuk HAVO N-profielen 2015 2016 (Dit formulier is ook te vinden in Its Learning) Inleiding Het profielwerkstuk (PWS) voor een N-profiel bestaat uit drie delen: een uitgebreide onderzoeksopdracht,

Nadere informatie

Beoordelingscriteria voor de award voor het beste profielwerkstuk op het gebied van internationalisering voor vwo, havo en vmbo.

Beoordelingscriteria voor de award voor het beste profielwerkstuk op het gebied van internationalisering voor vwo, havo en vmbo. AEDE Nederland Profielwerkstuk-Award 2012 In haar jubileumjaar 2012 startte de AEDE Nederland met het uitreiken van een award voor het beste profielwerkstuk rond internationalisering. Met deze prijs wil

Nadere informatie

Scriptie (PWS) Handleiding

Scriptie (PWS) Handleiding Scriptie (PWS) Handleiding 1. INLEIDING 1.1 De Scriptie Een onderdeel van het schoolexamen is de Scriptie. Deze Scriptie kun je zien als het afleggen van een meesterproef. In de vernieuwde Tweede Fase

Nadere informatie

Scriptie (PWS) Handleiding

Scriptie (PWS) Handleiding Scriptie (PWS) Handleiding 1. INLEIDING 1.1 De Scriptie Een onderdeel van het schoolexamen is de Scriptie. Deze Scriptie kun je zien als het afleggen van een meesterproef. In de vernieuwde Tweede Fase

Nadere informatie

Het profielwerkstuk VWO N&G en N&T 2015 2016 (dit formulier staat ook in Its Learning)

Het profielwerkstuk VWO N&G en N&T 2015 2016 (dit formulier staat ook in Its Learning) Het profielwerkstuk VWO N&G en N&T 2015 2016 (dit formulier staat ook in Its Learning) Inleiding Het profielwerkstuk (PWS) is een grote praktische opdracht die bestaat uit drie delen: een uitgebreide onderzoeksopdracht,

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2016-2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Opdracht 4 Stappenplan 4 Logboek 8 Overzicht van taken 9 Planning 10 Informatiebronnen profielkeuze 13 2 INLEIDING In de tweede fase

Nadere informatie

Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012

Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012 Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012 In de Vrije School proberen we om het leren niet een

Nadere informatie

Profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het havo- of vwo diploma.

Profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het havo- of vwo diploma. Profielwerkstuk Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het havo- of vwo diploma. Begin op tijd met het profielwerkstuk en onderschat dit onderdeel niet! - 1 - Inleiding Het

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO 2015-2016 1 Inhoudsopgave Opmerking vooraf 3 Doel van terugkoppelmomenten en profielwerkstukmiddagen/dag 4 Tijdschema profielwerkstuk 2015-2016 5 Keuze van een partner,

Nadere informatie

Het verslag. en ander gesnuiter om op eenvoudige wijze een voldoende te halen

Het verslag. en ander gesnuiter om op eenvoudige wijze een voldoende te halen Het verslag en ander gesnuiter om op eenvoudige wijze een voldoende te halen Inleiding 4 1. Opbouw van het verslag 5 2. Toelichting per onderdeel 5 3. Omslag 5 4. Titelpagina 6 5. Inhoudsopgave 6 6. Voorwoord

Nadere informatie