P0L29 : Instructiepsychologie en technologie: Studiewijzer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "P0L29 : Instructiepsychologie en technologie: Studiewijzer"

Transcriptie

1 P0L29 : Instructiepsychologie en technologie: Studiewijzer Jan Elen, m.m.v. Liesbeth Michiels, Marleen Evers, Nick Stassens, Andy Thys, An Verburgh Deze studiewijzer heeft tot doel de studenten aanwijzingen te geven bij het bestuderen van dit opleidingsonderdeel. 1. Doelstellingen 1 Studenten zijn in staat om op basis van hun inzicht in achterliggende variabelen en theoretische modellen over leren en instructie concrete praktijksituaties te analyseren en vanuit een opgegeven standpunt te beoordelen. Studenten zijn in staat nieuwe informatie over de behandelde onderwijskundige problematieken zelfstandig te verwerken en hebben zicht op wat onderwijskundig onderzoek inhoudt. Dit impliceert dat studenten: 1. een grondige kennis van en inzicht hebben in centrale onderwijskundige begrippen: dit toont zich in het in eigen woorden correct kunnen omschrijven van deze begrippen, het kunnen geven van voorbeelden van deze begrippen en het herkennen van voorbeelden van deze begrippen. Het inzicht toont zich ook in het kunnen herkennen en aangeven van relaties tussen begrippen. 2. kunnen aangeven hoe begrippen theoretisch een geheel vormen en dat een andere theoretische invalshoek het gebruik van andere begrippen (en/of een andere invulling van die begrippen) impliceert. Dit impliceert ook dat studenten in staat zijn de gelijkenissen en de verschillen tussen verschillende theoretische benaderingen te omschrijven, illustreren en herkennen. 3. onderwijskundig onderzoek kunnen herkennen en dat binnen de verworven theoretische kaders kunnen plaatsen. 2. Evaluatie 1 Een nadere precisering is opgenomen in de bijlage.

2 De evaluatie bestaat uit drie delen: participatie aan onderzoek (2 punten), een opdracht uit te werken tijdens het jaar (5 punten) en een schriftelijk examen tijdens de examenperiode (13 punten). Het schriftelijke examen bestaat uit twee delen. Het eerste deel is gesloten boek en betreft het inleidende deel van de cursustekst, het tweede deel is open boek en betreft het uitbreidende deel van de cursustekst. 1. Participatie aan onderzoek Om van nabij kennis te maken met het onderwijspsychologisch en onderwijstechnologisch onderzoek participeren alle studenten aan een aantal thans lopende onderzoeken. Studenten nemen deel aan een aantal onderzoekssessies. Tijdens de laatste les wordt informatie gegeven over de opzet van de verschillende onderzoeken en worden voor zover mogelijk al eerste resultaten toegelicht. Studenten die volledig aan de onderzoeken (zoals gestipuleerd op Toledo) hebben deelgenomen ontvangen 2 punten mits ze het bewijsstuk van deelname ook op het examen meebrengen. 2. Opdracht Onmiddellijk na de eerste les krijgen studenten een uitspraak waarover ze stelling moeten nemen. Na enkele weken kunnen ze een revisie posten. Op deze revisie krijgen ze feedback. Nadien komt een tweede uitspraak waarover stelling moet worden genomen. Deze stellingname maakt deel uit van de evaluatie (5 punten). Het werken aan de stelling heeft twee grote aspecten: (a) het identificeren van goede argumenten (ook rekening houdend met wat in de cursustekst aan de orde komt) en (b) het in een beperkt aantal woorden omschrijven van de stellingname. Om de opdracht tot een goed einde te brengen is het voor vele studenten nuttig geweest van met elkaar over de uitspraak te discussiëren, niet zozeer om al dan niet gelijk te hebben maar om elkaar over de degelijkheid van de gebruikte argumenten te bevragen. Een voorbeeld van een stelling is: "Door het gebruik van de computer in de klas verbetert de kwaliteit van het onderwijs". 3. a. Geslotenboek examen over de eerste drie hoofdstukken (de inleiding) Het gesloten examen bestaat uit kennisvragen en inzichtsvragen. Belangrijk: 1) begrippen (bijvoorbeeld formatieve evaluatie; cognitieve strategieën) en theorieën (bijvoorbeeld sociaal constructivisme) kennen en nuances tussen begrippen

3 (bijvoorbeeld constructivisme en constructivistisch onderwijs; leeromgeving en onderwijsleeromgeving) kunnen hanteren. 2) verbanden kunnen leggen tussen de verschillende begrippen uit de cursus. 3) structuur van de cursus begrijpen (maak bijvoorbeeld een uitgebreide inhoudstafel of een mindmap). 3. b. Openboek examen over originelewetenschappelijke teksten (de uitbreiding) Het open examen bestaat uit inzichtsvragen en toepassingsvragen. Belangrijk: 1) Kan je hetgeen je in een tekst leest toepassen op een voorbeeld? 2) Kan je linken vinden tussen een tekst en de cursus/andere teksten? 3) Kan je de boodschap van de tekst weergeven? Soorten examenvragen die op het examen (kunnen) worden gesteld: 1) Meerkeuze vragen Voorbeeld: Mevrouw Van de Meiklokjes, leerkracht Grieks, besluit in het eindexamen een vraag op te nemen naar de wijze waarop de leerlingen in de loop van het jaar hun woordjes studeerden. Op grond hiervan bepaalt mevrouw Van de Meiklokjes of de leerlingen woordjes hebben leren leren. Geef aan welke vorm van evaluatie mevrouw Van de Meiklokjes hanteert. a. summatieve procesevaluatie b. summatieve productevaluatie c. formatieve procesevaluatie d. formatieve productevaluatie 2) Verhoudingsvragen Voorbeeld: Onderwijsleeractiviteiten staan tot didactische werkvormen zoals onderwijsleermiddelen staan tot 3) Wat past niet in het rijtje Voorbeeld: Wat past niet in het rijtje en geef in één zin aan waarom.

4 a. algoritmen b. begrippen c. feiten d. heuristieken e. procedures Omdat... 4) Paren zoeken (matchingvraag) Voorbeeld: Verbind de kernbegrippen uit de rechterkolom met de juiste namen uit de linkerkolom. Opgelet: er is niet noodzakelijk een één-tot-één verband tussen beide kolommen. Vygotsky Ausubel Bloom betekenisvol leren classificatie van doelen leeractiviteiten zone van naaste ontwikkeling 5) Invulvraag of kort-antwoord vraag Voorbeeld1: Van welk begrip is onderstaande omschrijving een definitie? (open boek) Cursusonderdelen of kleine stukjes cursusmateriaal die zodanig ontworpen zijn dat ze eenvoudig gecombineerd kunnen worden tot grotere leereenheden. Voorbeeld2: Vermunt onderscheidt volgende soorten van leeractiviteiten: cognitieve leeractiviteiten, affectieve leeractiviteiten en Onderwijsaanpak Studiemateriaal: In dit OPO staat het studiemateriaal (met daarin de twee delen: inleiding en uitbreiding) centraal. Studenten bestuderen het studiemateriaal dat via de cursusdienst ter beschikking wordt gesteld. Daarnaast wordt in de leeromgeving een aantal initiatieven genomen om studenten in hun studie te assisteren Hoorcolleges: er zullen twee types van hoorcolleges zijn. In sommige hoorcolleges zal een beknopte inleiding op (een deel van) het studiemateriaal worden gegeven, andere colleges zullen meer interactief zijn doordat ingegaan wordt op vragen, punten ter discussie worden gesteld, samen oefeningen worden gemaakt. Van de studenten wordt verwacht deze interactiecolleges zorgvuldig voor te bereiden door het betreffende deel van de cursustekst grondig te bestuderen, de relevante weblectures (zie verder) te bekijken en vragen in te dienen.

5 TOLEDO: staat ter beschikking en is de draaischijf voor alle communicatie. Het is belangrijk het regelmatig te consulteren. Alle opdrachten worden via TOLEDO ingediend en via TOLEDO kunnen ook vragen worden gesteld (ook aan elkaar) en discussies gevoerd. Weblectures: voor de colleges zullen tijdig de nodige weblectures op TOLEDO worden geplaatst. Studenten hebben al aangegeven dat ze het nuttig vinden in kleine groepjes die weblectures te bekijken. Je kan dan op elk moment de weblecture stoppen en met elkaar van gedachten wisselen over wat aan de orde is. 4. Leerprocesbegeleiding Omdat jullie een heel aantal teksten te verwerken krijgen wordt er een aantal sessies georganiseerd rond het lezen van wetenschappelijke teksten. Dit zijn geen verplichte sessies, maar ze worden sterk aanbevolen. Belangrijk daarbij is dat je deze sessies ook voorbereidt. Meer informatie zal hierover op Toledo beschikbaar worden gesteld. Bij de revisie van de stelling krijg je feedback. Er worden twee tussentijdse toetsen aangeboden waarop tijdens contactmomenten wordt teruggekomen. 5. Leerstrategieën 2 Hier volgen enkele leerstrategieën die je kunnen helpen bij het verwerken van de leerstof. Het zijn maar enkele voorbeelden ter inspiratie... onderlijn kernwoorden/-zinnen in de cursus stel jezelf vragen tijdens het lezen van de cursus lees de cursus niet eenmaal maar meerdere malen maak een uitgebreide inhoudstafel/mindmap blader tijdens het lezen geregeld terug op zoek naar verbanden/verschillen/nuances herlees de doelstellingen van dit opleidingsonderdeel voordat je begint te studeren (zie de eerste les en het begin van deze studiewijzer) maak samenvattingen van de teksten pas nieuwe kennis toe op je eigen ervaringen zodat deze begrijpbaar wordt maak zelf examenvragen 2 In de cursus wordt verduidelijkt wat leerstrategieën zijn.

6 stel vragen tijdens de les of aan medestudenten. Tip: Kies niet één van bovenstaande leerstrategieën maar gebruik er verschillende 3. Op de volgende pagina vind je per week een overzicht welke activiteiten van de studenten worden verwacht uit te voeren, hoe ze dit kunnen doen en welke gemeenschappelijke activiteiten worden uitgevoerd. 3 Waarom we je dit aanraden, kan je in de cursus vinden.

7 Week Cursustekst Lesopnames Voorbereidende activiteiten Contact-momenten Stelling Studie-begeleiding 11-15/02 Geen college (wegens doctoraatsverdediging) 18-22/02 Inleiding: Leren - Ter voorbereiding van les 19/02 19 februari Studenten nemen kennis Toelichting bij opzet van de syllabus en van de van IP&T informatie op TOLEDO. Beknopte inleiding op Studenten zorgen ervoor leren over een cursustekst te Afname vragenlijst! beschikken (via cursusdienst) 25/02/- Inleiding: leren Bestuderen cursustekst Geen college DOS-sessies 01/03 Bekijken van lesopnames IP&T1 Indienen vragen uiterlijk IP&T2 03/03 IP&T3 Onderzoek Doorlopen d, afhankelijk van student, zie afzonderlij ke info 04-08/03 Inleiding: leren 11-15/03 Inleiding: onderwijzen IP&T1 IP&T2 IP&T3 IP&T4a IP&T4b 03/03 10/03 Bestuderen cursustekst Bekijken van lesopnames Indienen vragen uiterlijk Bestuderen cursustekst Bekijken van lesopnames Indienen vragen uiterlijk 5 maart Interactief college, met als uitgangspunt vragen van studenten 12 maart Interactief college, met als uitgangspunt vragen van studenten Stellingname stelling 1 (indienen uiterlijk 05/ via Toledo) 18-22/03 Inleiding: Bestuderen cursustekst 19 maart

8 evaluatie IP&T5 IP&T6 17/03 Bekijken van lesopnames Indienen vragen uiterlijk Interactief college, met als uitgangspunt vragen van studenten 25-29/03 Uitbreiding: Doelen (tekst Anderson) 15-19/04 Uitbreiding: denken over onderwijs vanuit de lerende (Skinner; Glaser) 22-26/04 Uitbreiding: denken over onderwijs vanuit de lerende (von Glasersfeld; Brown, Collins & 29/04-03/05 Duguid;) Uitbreiding: denken over onderwijs vanuit de lerende (Greeno, Collins, & Resnick; Keller) 06-10/05 Uitbreiding: onderwijsaanpak IP&TU1 IP&TU2a IP&TU2b IP&TU2c Bestuderen cursustekst Bekijken van lesopnames Indienen vragen uiterlijk 24/03 Paasvakantie Bestuderen cursustekst Bekijken van lesopnames Indienen van vragen uiterlijk 14/04 Bestuderen cursustekst Bekijken van lesopnames Indienen vragen uiterlijk 21/04 Bestuderen cursustekst Bekijken van lesopnames Indienen vragen uiterlijk 28/04 Bestuderen cursustekst Bekijken van lesopnames 26 maart Interactief college met als uitgangspunt vragen van studenten 16 april Interactief college met als uitgangspunt vragen van studenten Feedback TTT1 23 april Interactief college met als uitganspunt vragen van studenten 30 april Interactief college op basis van vragen van studenten 7 mei Interactief college op Invoeren revisie stelling 1 (indienen uiterlijk 25/03 om via Toledo) Feedback stelling 1 Stelling 2 (beschikbaar ) Afleggen TTT1 (indienen uiterlijk 29/03) DOS-sessies

9 (van Merriënboer; Vermunt&Verloop ; Mayer) 13-17/05 Uitbreiding: evaluatie (Black & Wiliam; Elen et al.) IP&TU3 Indienen vragen uiterlijk 05/05 IP&TU4a IP&TU4b 12/05 Bestuderen cursustekst Bekijken van lesopnames Indienen vragen uiterlijk basis van vragen van studenten 14 mei Interactief college op basis van vragen van studenten; beknopte introductie Afleggen TTT2 (uiterlijk 17/05) 20-24/05 21 mei Interactief college op basis van vragen van studenten Feedback TTT2 Toelichting onderzoek Toelichting examen 13/06 Examen Stellingname stelling 2 (via Toledo uiterlijk op 20/ )

10 Bijlage: Overzicht leerdoelen en begrippen 1. De studenten hebben een grondige kennis van en inzicht in centrale onderwijskundige begrippen De studenten kunnen in eigen woorden de begrippen uit de lijst duiden. Voorbeeld: De studenten kunnen in eigen woorden omschrijven wat de essentiële taak is van onderwijsgevenden (wat is onderwijzen). Voorbeeld: De studenten kunnen aangeven uit welke elementen een competentie bestaat. 1.2 De studenten kunnen enkele kernwoorden geven die het eigene van onderstaande begrippen weergeven. Voorbeeld: De studenten kunnen drie kernwoorden geven die het eigene van een assessment center weergeven. Voorbeeld: De studenten kunnen drie kernwoorden geven die het eigene van de Gestaltpsychologie omschrijven. 1.3 De studenten kunnen voorbeelden geven en voorbeelden herkennen van onderstaande begrippen. Voorbeeld: De studenten herkennen een samenvatting maken als een voorbeeld van een leerstrategie. Voorbeeld: De studenten kunnen een voorbeeld geven van het begrip accommodatie. 1.4 De studenten kunnen gelijkenissen en verschillen omschrijven tussen onderstaande begrippen. Voorbeeld: De studenten kennen het verschil tussen een leeromgeving en een onderwijsleeromgeving. Voorbeeld: De studenten kennen het onderscheid tussen een portfolio en een development center. 1.5 De studenten hebben inzicht in de relaties tussen onderstaande begrippen. Voorbeeld: De studenten hebben inzicht in de relatie tussen doelen, leerprocessen en onderwijsaanpak. Voorbeeld: De studenten weten dat een toetsmatrijs de inhoudsvaliditeit kan helpen waarborgen. 1.6 De studenten kunnen verschillende kernwoorden geven bij onderstaande eigennamen. - Ausubel - Bloom - Gagné - Piaget - Resnick - Skinner - Vygotsky 4 Een overzicht van de te kennen begrippen binnen leerdoel 1 kunnen studenten vinden in bijgeleverde begrippenlijst.

11 2. De studenten kunnen aangeven hoe begrippen theoretisch een geheel vormen. 2.1 De studenten hebben inzicht in belangrijke basisbeginselen van onderwijskunde, leren en instructie. Voorbeeld: De studenten kunnen aangeven hoe de onderwijsgevende het betekenisvol leren van lerenden kan ondersteunen. Voorbeeld: De studenten kunnen de rol van voorkennis omschrijven. 2.2 De studenten weten dat een andere theoretische invalshoek het gebruik van andere begrippen (en/of een andere invulling van die begrippen) impliceert. Voorbeeld: De studenten weten dat begrippen zoals interne processen, feitelijk ontwikkelingsniveau en krachtige leeromgeving begrippen zijn die binnen een bepaalde onderwijsbenadering wel worden gebruikt maar binnen een andere niet. Voorbeeld: De studenten kunnen aangeven dat geprogrammeerde instructie een andere visie op leren inhoudt dan de cognitive apprenticeship benadering. 2.3 De studenten zijn in staat de gelijkenissen en de verschillen tussen verschillende theoretische benaderingen te omschrijven, illustreren en herkennen. Voorbeeld: De studenten kunnen aangeven of (en waarom) de benadering van doelen binnen de cognitive apprenticeship benadering in lijn ligt met de benadering van doelen door Gagné. Voorbeeld: De studenten kunnen aan de hand van twee voorbeelden van een taak aangeven binnen welke onderwijsbenadering elke taak zou kunnen passen. 3. De studenten hebben zicht op resultaten van onderwijskundig onderzoek en kunnen deze toepassen. Voorbeeld: De studenten kunnen in eigen woorden uitleggen wat de resultaten zijn van vergelijkend media-onderzoek. Voorbeeld: De studenten kunnen een aantal voorwaarden opsommen waaraan voldaan dient te worden opdat samenwerkend leren succesvol kan zijn.

12 BEGRIPPENLIJST - 4C/ID-model - accommodatie - affectieve regulatiestrategieën - algoritmen - articulatie - assessment - assessmentcenter/development center - assessment for learning - assessment of learning - assimilatie - attitude - authentiek leren - authentieke taak - begrippen - begrips-of inzichtsvragen - begripsvaliditeit/relevantie - behaviorisme - beoordelingsschaal - beschrijvende schaal - betekenisloos leren/rote learning - betekenisvol leren/meaningful learning - betrouwbaarheid - black box - buggy procedure - chunking - coaching - co-assessment - cognitieve strategieën - cognitive apprenticeship - community of practice - comptentiegericht opleiden - consequentiële validiteit - constructieve controverse - constructivisme (radicaal constructivisme en socioconstructivisme) - criteriumgericht interview - criteriumgerichte beoordeling/absolute beoordeling - declaratief geheugen/expliciete geheugen - declaratieve kennis - descriptieve feedback - doelstelling - domeinspecifieke kennis - drill-and-practice - elaboratieve ordening van leerinhouden - episodisch geheugen/autobiografisch geheugen - equilibratie - evaluatie - evaluatieve feedback - exploratie - extrinsieke motivatie

13 - gesitueerde denkprocessen/distributed activity - fading - feedback - feiten - formatieve evaluatie - generaliseren - geprogrammeerde instructie - Gestaltpsychologie - grafische schaal - groepsnormgerichte beoordeling/relatieve beoordeling - halo-effect - heuristiek/probleemoplossingsstrategie - impliciet leren - incidenteel leren - informatieverwerkingsbenadering - inhoudsvaliditeit/evenwichtigheid - intentioneel leren - interiorisatiehypothese - intrinsieke motivatie - klassieke conditionering - krachtige leeromgeving - leerlinggerichte beoordeling/zelfgerichte norm - leeromgeving - leerprocessen - leerresultaat - leerstrategieën/studeerstrategie - leren - leren leren - lineaire ordening van leerinhouden - medium - metacognitie - metacognitieve kennis - metacognitieve vaardigheid - misconceptie/misvatting - modelleren - motorische vaardigheid - numerieke schaal - observatie - onderwijscontext - onderwijsleeromgeving - onderwijzen - ontwikkelingstheorie van Piaget - operante conditionering - overall-toets - overtuiging/belief - peer-assessment - performance assessment/vaardigheidstaak - permanent geheugen/langetermijngeheugen - portfolio - post-assessment effecten - pre-assessment effecten - probleemgestuurd onderwijs

14 - procedureel geheugen - procedurele kennis - procedures - procesevaluatie - productevaluatie - reflectie - reflectievragen - rolwisselend onderwijs - samenwerkend leren - scaffolding (scaffolds) - self-assessment - semantisch geheugen - sensorisch geheugen/zintuiglijk geheugen - sequentiële ordening van leerinhouden - situated cognition - spiraalvormige ordening van leerinhouden - summatieve evaluatie - tacit knowledge - taxonomie van Bloom - teaching machine - teaching to the test - tip of the tongue fenomeen - toepassingsvragen - toetsmatrijs - transfer - transparantie - true (ware) assessment effecten - unieke-leerproces theorieën - validiteit - verborgen leerplan - vorm van het onderwijs - weetvragen - werkgeheugen/kortetermijngeheugen - werkvorm - zelfregulatie/zelfgestuurd leren - zevensprong - zone van naaste ontwikkeling

Onderwijskunde Leren en Instructie. Inleiding: Evaluatie

Onderwijskunde Leren en Instructie. Inleiding: Evaluatie Onderwijskunde Leren en Instructie Inleiding: Evaluatie Evaluatie Groot deel van de lestijd Informatie voor zowel : Lerende als onderwijsgevende Welke verwachtingen zijn er? Doelen bereikt? Evaluatie als

Nadere informatie

OVERDRACHTSKUNDE. Stichting Kwaliteitscentrum Schoonheidsverzorging Utrecht

OVERDRACHTSKUNDE. Stichting Kwaliteitscentrum Schoonheidsverzorging Utrecht OVERDRACHTSKUNDE EXAMENEISEN THEORIE SCHOONHEIDSVERZORGING B VERSIE JULI 2010 STICHTING KWALITEITSCENTRUM SCHOONHEIDSVERZORGING Exameneisen STRUCTUUR THEORIE-EXAMEN: OVERDRACHTSKUNDE Examen Overdrachtskunde

Nadere informatie

Leeromgeving en organisatie

Leeromgeving en organisatie Leeromgeving en organisatie Lesdoel Ik kan een les voorbereiden a.d.h.v. het lesplanformulier van Geerligs. Hoe word ik een goede leraar? Kunst of kunde? Kun je het leren: Ja/Nee Wat doe je hier dan nog?

Nadere informatie

LA KOL 12-13 Bijeenkomst 4

LA KOL 12-13 Bijeenkomst 4 LA KOL 12-13 Bijeenkomst 4 Terugblik bijeenkomst 3: 4: cognitieve ontwikkeling - ontwikkeling/leren/rijpen - geheugen - vormen van leren Opdrachten: - Deskundigen verdiepen - lezen H7 - Presentatie materialen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 13. DEEL 1 Een kader voor Evalueren om te Leren. 1 Leer- en motivatietheorieën in vogelvlucht 19

Inhoudsopgave. Inleiding 13. DEEL 1 Een kader voor Evalueren om te Leren. 1 Leer- en motivatietheorieën in vogelvlucht 19 Inhoudsopgave Inleiding 13 DEEL 1 Een kader voor Evalueren om te Leren 1 Leer- en motivatietheorieën in vogelvlucht 19 Inleiding 19 1.1 Crisis in onderwijs? 19 1.2 Leertheorieën 21 1.2.1 Behaviorisme 21

Nadere informatie

EXAMEN LEREN EN ONDERWIJZEN (voor wie de lessen heeft gevolgd in )

EXAMEN LEREN EN ONDERWIJZEN (voor wie de lessen heeft gevolgd in ) K.U. Leuven 6 juni 2009 EXAMEN LEREN EN ONDERWIJZEN (voor wie de lessen heeft gevolgd in 2008-09) B. De Fraine, J. Elen, S. Janssens, J. Van Damme en L. Verschaffel Naam en voornaam (in drukletters!) Duid

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 13

Inhoud. Woord vooraf 13 Inhoud Woord vooraf 13 Inleiding 15 1. Een pedagogisch-didactisch basisschema 17 2. Componenten van een lesvoorbereiding 17 2.1 Leerdoelen van een les(senreeks) bepalen 17 2.2 De beginsituatie vaststellen

Nadere informatie

Educatief arrangeren rond LOB

Educatief arrangeren rond LOB Educatief arrangeren rond LOB Vorige week Contact met de docent deze week NAW-gegevens via CF Afspraken met begeleider Maken van het Werkplan Voorbereiden van het interview Vragen naar aanleiding van vorig

Nadere informatie

BKO cursus. Leertheorieën en didactiek. 20 februari 2012 (Virtuele cursus BKO) Olga Firssova, CELSTEC, Open University of the Netherlands

BKO cursus. Leertheorieën en didactiek. 20 februari 2012 (Virtuele cursus BKO) Olga Firssova, CELSTEC, Open University of the Netherlands BKO cursus Leertheorieën en didactiek Olga Firssova, CELSTEC, Open University of the Netherlands 20 februari 2012 (Virtuele cursus BKO) BKO Leertheorieën en didactiek online 20 februari 9.00-10.30 - Even

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren met Acadin

Zelfgestuurd leren met Acadin Zelfgestuurd leren met Acadin 1. Wat is zelfgestuurd leren? Zelfgestuurd leren wordt opgevat als leren waarbij men zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid de sturing voor de eigen leerprocessen

Nadere informatie

1. Bepaal de te evalueren leerresultaten/competenties/leerdoelen/leerinhouden

1. Bepaal de te evalueren leerresultaten/competenties/leerdoelen/leerinhouden Toetsmatrijs Omschrijving Een toetsmatrijs is een tabel waarin wordt aangegeven hoe de toetsvragen verdeeld zijn over de te bereiken leerresultaten/ competenties/ leerdoelen/ leerinhouden in relatie tot

Nadere informatie

Thema 1: Het leren (bevorderen) 19

Thema 1: Het leren (bevorderen) 19 I nhoud Voorwoord 5 Inleiding 15 Thema 1: Het leren (bevorderen) 19 1 Het leerproces van studenten 21 1.1 Waarom het leerproces van studenten? 21 1.2 Het leerproces volgens Biggs 22 1.3 Leeractiviteiten

Nadere informatie

BKO cursus. Leertheorieën en didactiek. Olga Firssova, CELSTEC, Open University of the Netherlands

BKO cursus. Leertheorieën en didactiek. Olga Firssova, CELSTEC, Open University of the Netherlands BKO cursus Leertheorieën en didactiek Olga Firssova, CELSTEC, Open University of the Netherlands Workshop Leertheorieën en didactiek: programma 14.00-14.10 Doelen en ambities 14.10-14.45 Van leertheorie

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Leerpsychologie als basis voor effectieve instructie. Liesbeth Kester

Leerpsychologie als basis voor effectieve instructie. Liesbeth Kester Leerpsychologie als basis voor effectieve instructie Liesbeth Kester Inhoud Instructie Gagné s instructietheorie (hoofdstuk 10) Constructivisme (hoofdstuk 11) Leren Cognitieve informatieverwerking (hoofdstuk

Nadere informatie

CST: Leergroep rond samenwerkend leren via on line discussiegroepen

CST: Leergroep rond samenwerkend leren via on line discussiegroepen CST: Leergroep rond samenwerkend leren via on line discussiegroepen Tammy Schellens & Bram De Wever Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Hoe gebruiken we online discussiegroepen als didactische werkvorm?

Nadere informatie

Effectieve strategieën voor zelfgereguleerd leren

Effectieve strategieën voor zelfgereguleerd leren Effectieve strategieën voor zelfgereguleerd leren NWO Onderzoek van Hester de Boer, Anouk S. Donker-Bergstra, Danny D.N.M. Kostons (2012, GION) Samengevat door Irma van der Neut (IVA Onderwijs) Zelf gereguleerd

Nadere informatie

REFLECTIVE PRACTICE. Teamtraining begeleidingsvaardigheden

REFLECTIVE PRACTICE. Teamtraining begeleidingsvaardigheden REFLECTIVE PRACTICE Teamtraining begeleidingsvaardigheden Ontwerp en Ontwikkeling: Freda Vasse Implementatie en evaluatie: Freda Vasse en Marcel Bruist Praktijkopleiding VU medisch centrum HGZO congres

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 60 Studiepunten 4 Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

1 Hoe leren leerlingen?

1 Hoe leren leerlingen? 1 Hoe leren leerlingen? Vraag 1.1 Beschrijf kort wat er gebeurt met de informatie in het zintuiglijk geheugen, kortetermijngeheugen en langetermijngeheugen. Tip: Sla paragraaf 1.3 uit het Handboek voor

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE OPLEIDING THEORIE

PEDAGOGISCHE OPLEIDING THEORIE PEDAGOGISCHE OPLEIDING THEORIE September 2012 INHOUDSOPGAVE Woord vooraf... 6 Hoofdstuk 1: Communicatie en feedback... 7 1.1 De roos van Leary... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.1.1 Acht leraarstypen...

Nadere informatie

LA KOL Bijeenkomst

LA KOL Bijeenkomst LA KOL Bijeenkomst 1 12-13 Verkennen LA KOL op N@tschool Verkennen themadossiers Planning Subjectief concept leren Bekijken LA op N@tschool Trigger: straks bekijken Competenties m.b.t. leren: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

De kracht van (formatieve) toetsing

De kracht van (formatieve) toetsing De kracht van (formatieve) toetsing RU-onderwijsdag 29 okt 2015 Marc Vorstenbosch Testing rules learning (1) In de experimentele groep werden steeds vragen gesteld Studenten antwoordden met clickers (shakespeak

Nadere informatie

Schrijven van studiemateriaal

Schrijven van studiemateriaal Schrijven van studiemateriaal BKO workshop 8 mei 2012 Door Marjo Stalmeier Programma van vandaag Kennismaking Focus van deze workshop Formuleren van teksten: theorie en oefenen Lunchpauze Structureren

Nadere informatie

Cognitieve strategieën voor diepe verwerking en feedback

Cognitieve strategieën voor diepe verwerking en feedback Cognitieve strategieën voor diepe verwerking en feedback Samenvatting van het artikel van Henry L. Roediger III, Mary A. Pyc (2012), Inexpensive techniques to improve education: Applying cognitive pgychology

Nadere informatie

Evalueren en Beoordelen in het Leerproces Ellen Klatter - Cees Appel

Evalueren en Beoordelen in het Leerproces Ellen Klatter - Cees Appel Evalueren en Beoordelen in het Leerproces Ellen Klatter - Cees Appel Scholingsdag woensdag 14 juni 2006 Stichting Consortium PGO Evalueren/beoordelen Leerproces Competentiegericht onderwijs moet zijn ingevoerd

Nadere informatie

Schrijven van studiemateriaal

Schrijven van studiemateriaal Schrijven van studiemateriaal BKO workshop 25 oktober 2012 Door Marjo Stalmeier Programma van vandaag Kennismaking Focus van deze workshop Formuleren van teksten: theorie en oefenen Lunchpauze Structureren

Nadere informatie

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten.

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten. SUCCESVOL LEREN Tips voor studenten www.goleweb.eu Je krijgt de kans om de Lemo-vragenlijst in te vullen op www.goleweb.eu. Na deelname krijg je persoonlijke feedback over jouw motivatie en leervaardigheden.

Nadere informatie

STUDIEFICHE HBO5. identificatie

STUDIEFICHE HBO5. identificatie identificatie opleiding Marketing modulenaam Algemene marketing - marketing management code module A5A goedkeuring door aantal lestijden 120 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

Zelfregulerend leren kan je leren! Marloes Broeren Conferentie Effectief Leren 7 november 2018

Zelfregulerend leren kan je leren! Marloes Broeren Conferentie Effectief Leren 7 november 2018 Zelfregulerend leren kan je leren! Marloes Broeren Conferentie Effectief Leren 7 november 2018 Marloes Broeren Avans Hogeschool, Breda Docent Communicatie PhD-kandidaat 1. Zelfregulerend leren (ZRL): Wat

Nadere informatie

Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal. Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma

Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal. Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma Formatief evalueren: het leren van de leerling centraal Landelijke dag Zorg en Welzijn 2018 Nynke Jansma Formatief evalueren Welkom! Kennismaking: waar herkent u zich in? Waar herkent u zich in? Eigenlijk

Nadere informatie

Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop?

Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop? Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop? Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com LEARNING LAB 1 Sessieleider: Wilfred Rubens 14.15 17.15 uur / zaal E-1.20 http://www.slideshare.net/wrubens http://www.wilfredrubens.com

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche opleidingsonderdeel Onderwijspsychologie Code: 10372 Academiejaar: 2015 2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 150 à 180 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Adaptief onderwijs met ICT Alumni dag Inge Molenaar Universiteit van Amsterdam

Adaptief onderwijs met ICT Alumni dag Inge Molenaar Universiteit van Amsterdam Adaptief onderwijs met ICT Alumni dag 2009 Inge Molenaar Universiteit van Amsterdam Introductie Voorstellen Wie zijn jullie? Doen jullie wat met E-learning? Adaptieve ondersteuning Adaptief onderwijs materiaal

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsen en beoordelen. Desirée Joosten-ten Brinke. 25 oktober Programma

Kwaliteit van toetsen en beoordelen. Desirée Joosten-ten Brinke. 25 oktober Programma Kwaliteit van toetsen en beoordelen Desirée Joosten-ten Brinke 25 oktober 2011 Programma Constructive alignment Kwaliteitspiramide voor eigentijds toetsen Docentprofessionalisering Toetsmotivatie en Studentbetrokkenheid

Nadere informatie

Checklist Begrijpend lezen en woordenschat Curriculum Nederlands ? - + +

Checklist Begrijpend lezen en woordenschat Curriculum Nederlands ? - + + Checklist Begrijpend lezen en woordenschat Curriculum Nederlands? - + + De gebruikte methoden stellen duidelijke (toetsbare) doelen en leerlijnen voor begrijpend lezen. Zwakke lezers krijgen een aanvullend

Nadere informatie

Vormen van blended leren

Vormen van blended leren Vormen van blended leren In de literatuur vindt men tal van definities terug i.v.m. blended leren. Binnen KHLeuven hanteren we de volgende omschrijving (Zwart 2010): Blended leren is de systematische en

Nadere informatie

Module 5 Onderwijstechnologie

Module 5 Onderwijstechnologie Module 5 Onderwijstechnologie Onderwijstechnologie Het schoolbord.! Bedenk voor jezelf een lijst van minstens vijf voordelen van bordgebruik in de klas: 1.. 2.. 3.. 4.. 5.. Hodgins (1957) in zijn hoofdstuk

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR LEERLINGEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL

Nadere informatie

Kwaliteitsvol evalueren

Kwaliteitsvol evalueren Kwaliteitsvol evalueren Studiedag peer review van het toetsgebeuren, 31/5/2013 Dirk Van Landeghem Inleiding Kwaliteitsvol onderwijs vereist kwaliteitsvol evalueren Evaluatie = multidimensioneel en complex

Nadere informatie

Leren zichtbaar maken

Leren zichtbaar maken Leren zichtbaar maken Deze presentatie: De theorie: leren zichtbaar maken formatieve assessment De praktijk op Bader Primary School Hoe verder op Unit scholen? Leren zichtbaar maken met het Formatieve

Nadere informatie

Individueel Onderwijsontwerp Traject (IOT)

Individueel Onderwijsontwerp Traject (IOT) universitair onderwijscentrum groningen Cursusontwerp Individueel Onderwijsontwerp Traject (IOT) Versie Augustus 2013 Naam: Datum: Dit sjabloon geeft een structuur voor het ontwerpen van uw cursus. Onder

Nadere informatie

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN HET DOEL VAN DEZE LEZING - Wat is formatief toetsen - De relatie tot bijvoorbeeld SRL en motivatie - Introduceren

Nadere informatie

WIJ DENKEN OVER DE MENS EN HET GOEDE. Verwerkingsboek. Philippe Boekstal DAMON. Boekstal, vwb WD denken mens en goede.indd :32

WIJ DENKEN OVER DE MENS EN HET GOEDE. Verwerkingsboek. Philippe Boekstal DAMON. Boekstal, vwb WD denken mens en goede.indd :32 WIJ DENKEN OVER DE MENS EN HET GOEDE Verwerkingsboek Philippe Boekstal DAMON Boekstal, vwb WD denken mens en goede.indd 1 02-08-11 11:32 VOORWOORD Dit verwerkingsboek bevat een aantal teksten en opdrachten

Nadere informatie

3 DE NETWERKSESSIE : EVALUATIE F A T I H A B A K I

3 DE NETWERKSESSIE : EVALUATIE F A T I H A B A K I 3 DE NETWERKSESSIE : EVALUATIE F A T I H A B A K I WIE BEN IK? Leerkracht wetenschappen/stem/techniek 16 jaar onderwijservaring cognosco Europese projecten: Golab/Scientix/Amgen 2 STELLINGEN? 1. Had je

Nadere informatie

Wat Werkt in de klas. @YorickSaeijs Onderwijsadviseur OMJS yorick@onderwijsmaakjesamen.nl

Wat Werkt in de klas. @YorickSaeijs Onderwijsadviseur OMJS yorick@onderwijsmaakjesamen.nl Wat Werkt in de klas @YorickSaeijs Onderwijsadviseur OMJS yorick@onderwijsmaakjesamen.nl Doel: -Je weet wat een instructieles tot een goede les maakt. -Je hebt kennis opgedaan over de 9 didactische strategieën

Nadere informatie

Wegwijzer vakdidactische opdrachtenstage

Wegwijzer vakdidactische opdrachtenstage SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Wegwijzer vakdidactische opdrachtenstage 1 Inleiding 1.1 Opzet en doel van de vakdidactische opdrachtenstage De vakdidactische opdrachtenstage vormt een aanvulling op de instap-

Nadere informatie

Werken met TPACK. Wilfred Rubens

Werken met TPACK. Wilfred Rubens Werken met TPACK Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Introductie TPACK Video TPACK Wat weten jullie over TPACK? Korte herhaling Werken met TPACK aan de hand van opdrachten Sterke en minder sterke

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Hoofdvragen onderzoek

Hoofdvragen onderzoek Hoofdvragen onderzoek Inzet videocasussen voor hogere leerdoelen? Cursussen lero gericht op gesitueerde kennis? Draagt videocasus in cursus klassenmanagement bij aan het ontwikkelen van gesitueerde kennis?

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Didactisch bekwaam D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leerlingen krijgen ruimte voor eigen inbreng en creatieve invulling van de opdracht. De leraar zorgt ervoor dat leerlingen zich

Nadere informatie

Bloom. Taxonomie van. in de praktijk

Bloom. Taxonomie van. in de praktijk Bloom Taxonomie van in de praktijk De taxonomie van Bloom kan worden toegepast als praktisch hulpmiddel bij het differentiëren in denken en doen. Het helpt je om in je vraagstelling een plaats te geven

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren. Emmy Vrieling

Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren. Emmy Vrieling Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren Emmy Vrieling Overzicht presentatie Wat is zelfgestuurd leren? Aanleiding Doelen Zeven ontwerpprincipes Diagnostisch instrument Interventies op basis van

Nadere informatie

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Blended learning Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Pagina 2 A. Haddad, technologies for education Vooraf: Is blended learning een nieuw fenomeen? Niet echt: al lang afwisseling didactische werkvormen

Nadere informatie

UNIVERSITY OF TWENTS MEESTERSCHAP 1/25/2017 FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: TIPS VOOR IN DE LES

UNIVERSITY OF TWENTS MEESTERSCHAP 1/25/2017 FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: TIPS VOOR IN DE LES UNIVERSITY OF TWENTS MEESTERSCHAP FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: TIPS VOOR IN DE LES Kim Schildkamp Wilma Kippers Christel Wolterinck Fer Coenders 1 IN DEZE WORKSHOP: 1. 2. 3. 4. 5. LEERDOELEN THEORIE VRAGENLIJST

Nadere informatie

Deze presentatie. Context. Visie. Bedoeling. Asynchroon medium

Deze presentatie. Context. Visie. Bedoeling. Asynchroon medium Deze presentatie Samenwerken in asynchrone discussiegroepen: ontwerpprincipes en praktijkervaringen in onderwijskunde en stage pediatrie. Tammy Schellens & Bram De Wever Vakgroep Onderwijskunde Universiteit

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

HAO LEERTAAK LESVOORBEREIDING UITDAGENDE LEEROMGEVING

HAO LEERTAAK LESVOORBEREIDING UITDAGENDE LEEROMGEVING LEERTAAK LESVOORBEREIDING UITDAGENDE LEEROMGEVING 2017-2018 HAO DOELEN Toepassen van het didactisch model van een 'uitdagende leeromgeving' volgens Deleu & Wante (2008) op een les uit de lagere school.

Nadere informatie

Leerdoelen en succescriteria in de wiskundelessen.

Leerdoelen en succescriteria in de wiskundelessen. Leerdoelen en succescriteria in de wiskundelessen tom.robijns@ucll.be marieke.vandersmissen@ucll.be Aanleiding Integreren van relevante nieuwe inzichten over wat werkt in onderwijs in een nieuw ontwikkeld

Nadere informatie

Cognitieve leerpsychologie als basis voor effectieve instructie

Cognitieve leerpsychologie als basis voor effectieve instructie leerpsychologie als basis voor effectieve instructie Deel 1 - Leren informatieverwerkingstheorie Liesbeth Kester leerpsychologie als basis voor effectief instructie 3 Inhoud Deel 1 - Leren informatieverwerking

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

Dé toets bestaat niet

Dé toets bestaat niet Dé toets bestaat niet Over functioneel toetsen voor beter onderwijs Willibrord Huisman, Afdeling Onderwijsondersteuning Marc Vorstenbosch, Fac. Medische Wetenschappen, Afd. Anatomie Onderwijsdag Radboud

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Mens en maatschappij Code: 3.20 Cluster: In omvorming Academiejaar: 2015-2016 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Onderzoek naar de impact van participatie, rollen en doelen in asynchrone discussiegroepen

Onderzoek naar de impact van participatie, rollen en doelen in asynchrone discussiegroepen Onderzoek naar de impact van participatie, rollen en doelen in asynchrone discussiegroepen Achtergrond van dit onderzoek On line asynchrone dicussiegroepen worden vaak gebruikt als computer ondersteunde

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Bouw- en houtconstructies modulenaam Constructieleer/bouwfysica BOHO1 code module 1C Geldig vanaf 01/09/2016 aantal lestijden 40 studiepunten structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

Instructiepsychologie en -technologie. Inleiding: Leren

Instructiepsychologie en -technologie. Inleiding: Leren Instructiepsychologie en -technologie Inleiding: Leren Leren 1. Visies op cognitie, leren en onderwijzen 2. Kenmerken van leren 3. Soorten leren 1. Visies op cognitie, leren en onderwijzen 1. Associatieve

Nadere informatie

Start Master begeleid Onderwijswetenschappen: de basis. + sprint in de cursus Ontwerpen van leersituaties: Theoretische kaders

Start Master begeleid Onderwijswetenschappen: de basis. + sprint in de cursus Ontwerpen van leersituaties: Theoretische kaders Start Master begeleid Onderwijswetenschappen: de basis + sprint in de cursus Ontwerpen van leersituaties: Theoretische kaders Programma bijeenkomst 6 september Introductie, kennismaking en afstemming verwachtingen

Nadere informatie

Het landschap van methodieken en tools voor blended learning

Het landschap van methodieken en tools voor blended learning Het landschap van methodieken en tools voor blended learning Jos Fransen Lector Teaching, Learning & Technology SURF SIG Blended Learning - 20-09-2017 definities van blended learning blended learning of

Nadere informatie

OPVATTINGEN VAN LERAREN FRANS OVER LEREN EN INSTRUCTIE, HUN VAK EN INCLUSIEF ONDERWIJS

OPVATTINGEN VAN LERAREN FRANS OVER LEREN EN INSTRUCTIE, HUN VAK EN INCLUSIEF ONDERWIJS VAKGROEP ONDERWIJSKUNDE ONDERZOEKSGROEP LERARENOPLEIDING & PROFESSIONELE ONTWIKKELING ONDERZOEKSGROEP BELEID EN LEIDERSCHAP IN ONDERWIJS (BELLON) OPVATTINGEN VAN LERAREN FRANS OVER LEREN EN INSTRUCTIE,

Nadere informatie

Werkstudentenprogramma Bachelor of Laws in de Rechten (KU Leuven Kulak)

Werkstudentenprogramma Bachelor of Laws in de Rechten (KU Leuven Kulak) Werkstudentenprogramma Bachelor of Laws in de Rechten (KU Leuven Kulak) Website:http://www.kuleuvenkulak.be/nl/onderwijs/onderwijsaanbod/Rechten/bachelor-in-de-rechtenwerkstudentenprogramma Vraagstelling/Probleemstelling

Nadere informatie

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school?

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Assessment as learning Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Formatieve assessment, waarom zou je dat gebruiken? In John

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

Deze steekkaart maakt deel uit van het boek "Steekkaarten doceerpraktijk" van Mieke Clement en Lies Laga (Eds.), uitgegeven door Garant.

Deze steekkaart maakt deel uit van het boek Steekkaarten doceerpraktijk van Mieke Clement en Lies Laga (Eds.), uitgegeven door Garant. Evalueren Omschrijving Met de evaluatie van studenten tracht het didactisch team (zie steekkaart Didactisch team ) na te gaan in welke mate de studenten de vooropgestelde doelstellingen van een opleidingsonderdeel

Nadere informatie

Gepersonaliseerd leren op het Kennemer College mavo. de school die kansen biedt

Gepersonaliseerd leren op het Kennemer College mavo. de school die kansen biedt Gepersonaliseerd leren op het Kennemer College mavo de school die kansen biedt Stelling Als een arts elke patiënt dezelfde medicijnen zou voorschrijven ongeacht de kwaal, zou hij zijn baan kwijtraken Stelling

Nadere informatie

Blended Learning: één antwoord op een veelheid van vragen? Uitdagingen in het ontwerpen van blended leeromgevingen

Blended Learning: één antwoord op een veelheid van vragen? Uitdagingen in het ontwerpen van blended leeromgevingen Blended Learning: één antwoord op een veelheid van vragen? Uitdagingen in het ontwerpen van blended leeromgevingen Geraldine Clarebout (i.s.m. Diana Faifer, Marie Maertens) Face-to-face leeromgeving F2F

Nadere informatie

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk)

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Christine Prast, onderwijskundige Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Vooraf Onderwijskundig kader waarbinnen herontwerp plaatsvond Uitgangspunt bij het hier

Nadere informatie

Methodieken voor het hoger onderwijs

Methodieken voor het hoger onderwijs Methodieken voor het hoger onderwijs 3e GoLeWe-projectconferentie Hasselt, 9 december 2010 Hoe ziet de individuele feedback eruit? Aanbod van Golewe Remediëring binnen PHL en Plantijn Hogeschool 15-2-2011

Nadere informatie

1 De kennisbasis Nederlandse taal

1 De kennisbasis Nederlandse taal Noordhoff Uitgevers bv De kennisbasis Nederlandse taal. De opzet van de kennisbasis. De inhoud van de kennisbasis. Toetsing van de kennisbasis. Hoe gebruik je Basiskennis taalonderwijs? In dit hoofdstuk

Nadere informatie

ECONOMIE EN HANDEL. Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken

ECONOMIE EN HANDEL. Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken 1 ECONOMIE EN HANDEL Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken In dit artikel wil ik je enkele mogelijkheden en praktische voorbeelden aanreiken van binnenklasdifferentiatie in de les

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding MEDEWERKER REISBUREAU/TOUROPERATOR modulenaam Zakelijke communicatie in een tweede vreemde taal 2 code module A5 goedkeuring door 15/09/2016 aantal lestijden 80 studiepunten structuurschema

Nadere informatie

Herman Van de Mosselaer

Herman Van de Mosselaer Herman Van de Mosselaer Breda, 28 maart 2012 Waar gaat onderwijs in essentie over? Onderzoek en onderzoeksresultaten: Welke eerstejaars doen het beter? Longitudinaal onderzoek Visie en doelen rond de Lemo-test

Nadere informatie

KIJKWIJZER BLENDED OPO

KIJKWIJZER BLENDED OPO BLENDED OPO Motivatie: relevantie van de inhoud Inleiding hoofdstuk/opo Structuur van het hoofdstuk/opo Begincompetenties Wat Hoe Waarom Waarom op deze wijze Profiel lector Beschikbaarheid lector Communicatie

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22. Soorten stochastische variabelen (discrete versus continue)

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22. Soorten stochastische variabelen (discrete versus continue) identificatie opleiding Marketing modulenaam Statistiek code module A12 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud link leerplan:

Nadere informatie

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ 1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 De cursus niet-confessionele zedenleer (NCZ) in de opleiding leraar secundair onderwijsgroep 1 (LSO-1) sluit aan bij de algemene

Nadere informatie

Katleen Vos. 13 februari 2017: CLIL in de focus

Katleen Vos. 13 februari 2017: CLIL in de focus Katleen Vos 1 13 februari 2017: CLIL in de focus Jullie kunnen omschrijven wat CLIL betekent. Jullie kunnen de eigenschappen van een geslaagde CLILles opnoemen en toepassen. Jullie kennen aandachtspunten

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Fase 2-formulier voor ECTS-fiche opleidingsonderdeel

Fase 2-formulier voor ECTS-fiche opleidingsonderdeel Fase 2-formulier voor ECTS-fiche opleidingsonderdeel Gebruik dit formulier voor de omschrijving van elk opleidingsonderdeel dat nog moet ingevoerd worden of dat grondig aangepast wordt. Gebruik voor een

Nadere informatie

CONTRACTWERK ROND LEERINHOUDEN (HOOFDSTUK 4)

CONTRACTWERK ROND LEERINHOUDEN (HOOFDSTUK 4) CONTRACTWERK ROND LEERINHOUDEN (HOOFDSTUK 4) Dit is het contractwerk van (naam invullen) Te bereiken doelen : De studenten (kunnen) : 1. leerinhouden als middel en als doel onderscheiden. 2. het onderscheid

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Docent Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en leerlingen

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Leerpsychologie (SP/VPOOW11) Studiewijzer Titularis: Prof. dr. David Gijbels Lic. Gert Vanthournout

Leerpsychologie (SP/VPOOW11) Studiewijzer Titularis: Prof. dr. David Gijbels Lic. Gert Vanthournout Leerpsychologie (SP/VPOOW11) Studiewijzer 2007-2008 Titularis: Prof. dr. David Gijbels Lic. Gert Vanthournout Schakel- en voorbereidingsprogramma Onderwijs- en Opleidingswetenschappen 1 Inhoud Het opleidingsonderdeel

Nadere informatie

Formatief Evalueren. Donderdag 6 december Een introductie

Formatief Evalueren. Donderdag 6 december Een introductie Formatief Evalueren Donderdag 6 december 2018 Een introductie Even voorstellen.. Wessel Peeters Docent Maatschappijleer Loopbaanbegeleider Master Leren en Innoveren Bezig met onderwijs(trends) Vernieuwenderwijs.nl

Nadere informatie

De complexe vaardigheid van formatief toetsen in de praktijk

De complexe vaardigheid van formatief toetsen in de praktijk De complexe vaardigheid van formatief toetsen in de praktijk Cindy Poortman, c.l.poortman@utwente.nl Project InformED, m.m.v. Kim Schildkamp, Christel Wolterinck, Jitske de Vries, Adrie Visscher (UT),

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie