VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 5 NOVEMBER 1997

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 5 NOVEMBER 1997"

Transcriptie

1 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 5 NOVEMBER 1997 Aanwezig: de leden: de adviseur: Communicatie: de ambtenaren: Gemeente Den Helder: M.C. van Schendelen (voorzitter); J.P.J. Lagrand (gedeputeerde Economische Zaken); J. Achterstraat; H.W. Berkhout; M.J.C. Heeremans; R.H. Hofwijks; C.H. Koetsier; C. Kruijmer; M.A.J. van Maastricht-Thijssen; J.C.M. Onstenk; J.R.A. Raasveld; A.J. Smit; P.M. op de Weegh; L.P. de Wit-de Rooij W.v.d. Kolk M.A.S. Hoenson-Morselt C.J.H.M. van Gasteren; P.G. Bemer; R. Cornfield; A. Brentjes; L.P. van der Linde; A. Liemburg; H.C. de Wolf-Verberne J.J.M. Manderfeld (wethouder); M. Vermeulen 1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en meldt dat bericht van verhindering is ontvangen van de leden De Boer, Lagas, Van Wijk, Kilinc en Overakker. -stelt voor agendapunt 5 als eerste punt te behandelen, omdat de delegatie van de gemeente Den Helder nog in een file staat; -meldt dat de leden worden uitgenodigd om op 12 december a.s. aanwezig te zijn bij een presentatie over Hollands Bloementuin in de Commissie Land en Tuinbouw; -merkt op dat dit de laatste vergadering is in aanwezigheid van de heer v.d. Kolk als adviseur van de Samenwerkende Kamers van Koophandel. mw. Heeremans: -acht het nu een goed moment het adviseurschap vanuit de Samenwerkende Kamers van Koophandel te evalueren. -legt uit dat het adviseurschap vanuit de SKvK voor deze collegeperiode is vastgelegd. dhr. Achterstraat: -stelt voor de evaluatie te houden aan het einde van deze collegeperiode. de voorzitter: -constateert dat de leden zich hierin kunnen vinden. De evaluatie zal eind 1998 in de commissie aan de orde komen. 2. Voorwaardenscheppend Beleid; achtergrond, criteria en de uitvoering voor 1998 en later dhr. Raasveld: -legt uit voorheen om behandeling van de criteria te hebben verzocht omdat de indruk bestond dat er zeer flexibele redenen werden gehanteerd; -constateert een wijziging t.o.v. het verleden, nl. het weglaten dat het gaat om het productiekarakter en de bedrijvigheid van bedrijven; -informeert: *waarom het productiekarakter voor het toekennen van VSB-gelden is verlaten? *hoe hard de nieuwe criteria zijn?

2 2 *aan hoeveel criteria moet worden voldaan? *zijn er zo wie zo criteria waarop verzoeken worden afgewezen? *zijn er nog willekeurige ad hoc criteria die aan aanvragen kunnen worden toegevoegd? -gaat accoord met het meerjarenbeleid tot 2001; -verzoekt om een nadere toelichting van de vraag om een flexibele inzet van 0,5 mln waarvan sprake is op pag. 8; -spreekt de vrees uit dat door de invoering van een tendersysteem goede projecten wel eens tussen wal en schip kunnen gaan vallen. dhr. Achterstraat: -gaat accoord met de opgestelde criteria; -mist hierbij een mogelijke voorkeur voor het noorden van de provincie; -kan zich vinden in het voorstel voor wat betreft het meerjarenbeleid. mw. Van Maastricht: -is het eens met de criteria; -verzoekt de criteria met een punt uit te breiden, nl. dat als het geld op is, het dan ook echt op is; -informeert naar de reden van de fluctuatie tussen 0,5 mln en 1 mln; -verzoekt om een toezegging dat de duurzaamheid en het innovatieve karakter gewaarborgd blijft in het Voorwaardenscheppend Beleid; -gaat accoord onder voorwaarde van een jaarlijkse evaluatie. dhr. Kruijmer: -gaat accoord met de notitie; -neemt aan dat concrete projecten de commissie zullen passeren; -informeert of al concrete invullingen genoemd kunnen worden bij de mogelijkheden die binnen PAF en FINH bestaan, zoals gesteld op pag. 7 onder het kopje Programma herstructurering bedrijventerreinen. mw. Onstenk: -heeft de indruk dat het VSB steeds meer gaat lijken op het FINH. Verzoekt derhalve om toevoeging van het VSB aan het FINH, ook de criteria komen grotendeels overeen; -zegt dat GroenLinks er sterk aan hecht dat projecten met een duurzaam en innovatief karakter doorgang kunnen vinden; -informeert of projecten alleen op aanvraag in behandeling worden genomen of kunnen deze ook worden geworven, zoals bijv. voor het verbeteren van de logistiek in het vrachtvervoer; -is voorstander van het opnemen van een passage over co-financiering door het bedrijfsleven; -verzoekt om een passage over het stimuleren van openbaar vervoervoorzieningen op te nemen. mw. De Wit: -vindt de gestelde criteria helder geformuleerd; -verzoekt het gestelde over 'n minimale investering van 1 mln te verlagen; -mist de duurzaamheidstoets; -hoopt dat het vrij te besteden bedrag van 1,5 mln per jaar ook inderdaad zal worden uitgegeven en niet zal gaan fungeren als spaarpot. dhr. v.d. Kolk: -merkt op dat de criteria op grond van ervaring tot stand zijn gekomen; -stelt een evaluatie van de economische structuurnota op prijs en daarbij bezien het VSB als uitgangsinstrument; -is benieuwd hoe het VSB zich verhoudt tot StiREA, de injectie voor duurzame bedrijfsterreinen.

3 3 -legt op de vraag van dhr. Raasveld uit dat het project wat wordt uitgevoerd minstens 1 mln moet kosten. Noemt als voorbeeld dat dit met ook zou kunnen, als het resterende bedrag van ergens anders van afkomstig is; -zegt dat de voorrang die gegeven werd aan industriële activiteiten voorvloeiden uit de voorwaarden t.a.v. de vroegere RSEB gelden; -zegt dat nu opgestelde criteria in de afweging als uitgangspunt dienen. Belangrijk is de vraag wat levert het nu op en wat in de toekomst; -is tegenstander van het hanteren van een tendersysteem; -is bereid te bezien of het mogelijk is de minimale investering te verlagen naar 0,5 mln; -zegt dat het speerpunt Kop van Noord-Holland mede valt onder criteria f, waarbij het project moet aansluiten op het door de provincie gevoerde beleid; -beaamt dat als het geld op is, het dan ook echt op is. Mocht er zich echter een project aandienen wat van groot belang voor de provincie is, dan zal toch naar een andere mogelijkheid worden gezocht; -zegt een jaarlijkse evaluatie toe; -zegt dat er een toezegging is gedaan met de PAF samen voor bodemsanering in Amsterdam-Noord; -voelt er weinig voor de gelden te storten in het FINH; -zegt dat wel degelijk gekeken wordt naar de duurzaamheid bij een project; -is bereid tot een evaluatie van het provinciale economisch beleid. dhr. Raasveld: -merkt op dat het hier gaat om het publieke karakter van lagere overheden die ten behoeve van diverse bedrijven komen, waaronder eventueel het midden en kleinbedrijf; -verzoekt in het vervolg aan te geven hoe en welke criteria door g.s. zijn afgewogen en de daarbij behorende conclusie; dhr. Achterstraat: -zegt dat het hem deugd doet te kunnen constateren dat de PvdA zich enigzins distantieert van de markt. mw. Onstenk: -concludeert dat als dit fonds niet exclusief voor een bepaalde tak van bedrijvigheid is bijv. voor de industrie, dat ook andere portefeuilles bijv. het stimuleren van regionale economie door landbouwbedrijvigheid in principe in aanmerking moeten kunnen komen; -zegt haar steun toe van de PvdA voor het verlagen van het investeringsbedrag naar 0,5 mln. 3. Ontwikkeling van de Kop en Munt-projecten Den Helder; presentatie project Oude Rijkswerf Willemsoord Dhr. Manderfeld en Vermeulen geven een presentatie over het project Oude Rijkswerf Willemsoord. dhr. Smit: -heeft er vertrouwen in dat het thema inzake maritieme-historie zal slagen; -merkt op dat het, ondanks het feit dat de indruk bestaat op het goede spoor te zitten, zinnig is om te bezien of op deelprojecten harder op de knop gedrukt moet worden of juist gas moet worden teruggenomen. Stelt dat het niet mogelijk is een planning voor 10 jaar te maken. mw. Op de Weegh: -is nieuwsgierig naar het nieuwe rapport en naar de concrete aanvragen en voorstellen vanuit Den Helder;

4 4 -is verheugd dat het thema wordt opgezet door de marktsector met ondersteuning vanuit de gemeente; -is benieuwd wat het thema gaat worden en hoe gestalte gegeven kan worden aan de co-financiering; -acht van belang dat Den Helder in toeristisch verband meer benadrukt wordt dan in het verleden gedaan is. mw. Van Maastricht: -merkt op dat de voorliggende plannen veel realistischer overkomen dan de vorige versie; -constateert dat het een knelpunt blijft hoger geschoold en gekwalificeerd personeel te krijgen. Informeert in hoeverre er in de wervingskracht onder jongeren hierop wordt ingespeeld; -informeert of de gelden van de diverse overheden die benodigd zijn voor de sanering van de gronden ook afkomen; dhr. Kruijmer: -merkt op dat de huidige opzet er realistisch uitziet; -vindt dat flexibiliteit moet worden ingebouwd in het thema; -informeert of er al zicht is op de resterende 90 mln die benodigd is voor de sanering; -informeert n.a.v. de getoonde sheets, of de plannen voor het project 8 jaar in beslag nemen? dhr. Koetsier: -is verheugd dat de huidige plannen een hoger realiteitsgehalte tonen; -vraagt welke instantie de verantwoordelijkheid krijgt het museum te runnen; -informeert of de verrichtingen van het thema Nederland-Overzee evenwichtig naar voren worden gebracht; -informeert naar de pogingen van de gemeente om de spoorlijn open te houden en deze zo mogelijk te verdubbelen; -informeert of de oppervlakte aan museum- en themaruimte nu ook zijn verkleint en wordt de extra ruimte dan ingezet voor bedrijvigheid, hetgeen nieuwe arbeidsplaatsen zou inhouden; -informeert naar een nadere specificatie van werkgelegenheidscijfers om te bezien waar de nieuwe arbeidsplaatsen zijn ontstaan; -vraagt of er hierbij werkloze allochtone jongeren worden betrokken? mw. Heeremans: -vindt het plan nog steeds terecht ambitieus; -zet vraagtekens bij de verantwoordelijkheid die het rijk neemt t.a.v. de ontwikkelingen rond Den Helder? Is de gemeente van plan het rijk aan te spreken op extra financiële middelen? -informeert naar de laatste stand van zaken rondom de gevangenis; -vraagt of de gemeente met 11% werkloosheid nu valt onder doelstelling 2-gebied; -acht het noodzakelijk dat de rapportage systematischer en cijfermatiger wordt opgezet, om een juist beeld te krijgen van de wensen; dhr. v.d.kolk: -informeert hoe het staat met het betrekken van gedeconstrueerde rijksinstanties bij de uitvoering van de plannen, zoals bij de vorige presentatie van Den Helder in de commissie aan de orde is geweest; -vraagt welke steun de provincie gaat leveren aan het project en hoe wordt dat gehonoreerd in het op te stellen economisch regioprofiel Kop van Noord-Holland? dhr. Vermeulen: -merkt op dat hier sprake is van 2 zaken, de Economische Effectrapportage en het project herbestemming Oude Rijkswerf;

5 5 -benadrukt het belang van de invulling en flexibiliteit van het nautische thema; -meent dat door bijv. activiteiten, educatie, tentoonstellingen en het wisselen van schepen flexibiliteit mogelijk is; -acht het van belang het concept van het thema zodanig wordt opgezet dat flexibiliteit erin blijft, de exploitatiekosten beheersbaar zijn en de bezoekersaantallen hoog worden en hoog blijven; -zegt dat hier sprake is van een tijdsperiode van 8 à 10 jaar; -meldt dat de arbeidsplaatsen voor het callcenter op de rijkswerf hoofdzakelijk worden vervuld door herintredende vrouwen; -zegt dat er harde uitspraken liggen van het rijk voor wat de sanering betreft. Den Helder dringt er zeker bij het rijk op aan dat er in financiële zin meer moet gebeuren; -bevestigt dat ook de oppervlakte voor het museum is teruggebracht. Deze zullen worden besteed aan bedrijfsactiviteiten die een meerwaarde toebrengen aan het gebied; -ziet voor de exploitatie van het museum een innige samenwerking tussen het museale deel en de marktsector. dhr. Manderfeld: -zegt op dit moment te werken aan een wensenlijstje t.a.v. de jeugdinrichting; -verwacht dat de jeugdinrichting tussen de 400 à 500 arbeidsplaatsen opleveren; -zegt dat een verdubbeling van de spoorlijn Schagen-Den Helder niet noodzakelijk. De Koegrastunnel voor het verkeer vanaf de N9 wordt op 12 december a.s. aanbesteed; -zegt dat in de voorwaarden aan de aannemer gesteld is dat voor werk geworven moet worden onder jongeren en langdurig werklozen. Tevens is er geld beschikbaar gesteld door het rijk voor het starten van een project voor met name Antilliaanse jongeren; -zegt in een gesprek met de minister-president de rol van de provincie en de Koninklijke Marine te hebben benadrukt. 4. FIRON dhr. Hofwijks: -constateert uit de laatste zin van het stuk dat verwacht wordt voor het komende jaar dat er geen financiële consequenties zullen zijn voor dit lopende en het volgende begrotingsjaar; -informeert naar de stand van zaken in de onderhandelingen met de ING en de Kamer van Koophandel Noord-West; -dringt er op aan de spanningen die er met de provinciale commissaris zijn op een goede manier op te lossen; -verzoekt op korte termijn te komen tot een goede vervanger, zodat de belangen voor de komende tijd alsnog op een goede manier behartigd worden. dhr. Koetsier: -constateert dat er gesproken kan worden over een debacle; -concludeert dat van de 7 genoemde zaken er 5 als oninbaar worden gezien. Is hier sprake van een eufemistische formuliering? -informeert waarom dhr. v.d. Bosch niet veel eerder is aangepakt, gezien de constatering dat er al een verschil van mening ligt vanaf 1994; -vraagt waarom er door het college niet eerder is ingegrepen in het FIRON, mede gezien de ernstig verstoorde relatie tussen EZ en het FIRON; -legt vervolgens een verbinding met de vragen die gesteld zijn in de Commissie Land en Tuinbouw betreffende nr. 6 in de lijst, zijnde

6 6 Amstelzand. De vraag of er ooit zand gewonnen kan worden uit het Amstelmeer is tevens van belang voor het FIRON; -wijst op het gevaar van het ontstaan van belangenverstrengeling. De provincie is hier van 2 zijden bij betrokken; -merkt op dat er voor gewaakt moet worden dat Amstelzand vanwege financiële risico's gedwongen wordt met de zandwinning te beginnen; -informeert naar de situatie omtrent ontwikkelingsmaatschappijen in andere provincies; -merkt op dat GroenLinks op zich geen bezwaar hebben tegen participatie in ontwikkelingsmaatschappijen. Men is bewust van het hogere risico. Dit betekent wel een extra noodzakelijke zorgvuldigheid t.a.v. de invulling van de relatie met zo'n maatschappij. dhr. Kruijmer: -vindt de ontwikkeling rondom FIRON een slechte zaak; -informeert op welke termijn de provincie van deze zaak af is. dhr. Berkhout: -vindt de gedachte van een participatiemaatschappij om bedrijven die steun nodig hebben bij de ontwikkeling, op zich een goede; -merkt op dat hier sprake is van een slechte uitwerking, van fouten in de opganisatorische opzet etc.; -is het absoluut niet eens met de opvatting van GroenLinks inzake deelname aan partcipaties; - merkt op dat het risicodragend vermogen hoger ligt bij deelname in een participatiemaatschappij, gezien de fiscale prioriteiten die daarmede gepaard gaan; -zegt dat de knelpunten zijns inziens lagen in de compententie van de organisatie; de samenwerking is slecht geweest. Er kon onvoldoende sturing op worden uitgeoefend; -acht punt 2 onder 5 op blz. 4 niet relevant als constaterende conclusie van het FIRON; -acht punt 3 inzake een andere kijk op de gang van zaken inherent is aan het gekozen systeem; -verzoekt om verduidelijking van de tekst dat met name voor Amstelzand het onwaarschijnlijk is een prijs met ING overeen te komen gezien het vergunningsdossier; -vraagt hoe realistisch het is om de aandelen aan te bieden aan de huidige partners en wat is de visie van de andere partners inzake de toekomstmogelijkheden van FIRON? Dhr. Achterstraat: -memoreert de ontstaansgeschiedenis vanaf 1982; -mist het gedeelte uit het programma van 1982 waarin vermeld stond waarop gelet moet worden bij een ontwikkelingsmaatschappij, nl. o.a. het zonodig beschikbaar stellen van risicodragend vermogen en het verstrekken van steun aan tijdelijk in problemen verkerende, maar levensvatbare bedrijven; -betreurt het dat alle kritiek zich richt op de provinciale commissaris. Spreker is van mening dat de oorzaak licht in het feit dat er een verkeerde directeur is benoemd; - benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het toezicht houden lag bij drie commissarissen en niet bij één; -betreurt het dat het statenbesluit omtrent de vergunningverlening voor Amstelzand is ingetrokken; dhr. Smit: -merkt op dat directeuren van investeringsondernemingen maatschappelijk gezien goed betaald worden. Het is tenslotte een moeilijk vak om van

7 7 tevoren te kunnen zeggen of een onderneming met een hoog risico het uiteindelijk zal redden. Bij FIRON heeft dit ook gespeeld; -acht de discussie omtrent commissarissen niet juist. Als men meerderheidsaandeelhouder is in de AvA kan op ieder moment worden ingegrepen; -betreurt het dat de problematiek van de FIRON onvoldoende helder en frequent aan de commissie is gemeld; -benadrukt dat de VVD geen tegenstander is van kleinschalige investeringsaanpak in de provincie. dhr. v.d. Kolk: -vraagt wat de huidige positie is van de provinciale commissaris; -informeert of deze op de hoogte is van de openbare behandeling van dit onderwerp; -informeert naar het standpunt van ING en KvK omtrent het aanbieden van de aandelen. -benadrukt in het verleden al vanwege zijn ervaring uit het bedrijfsleven geen voorstander te zijn geweest van de FIRON; -merkt op dat op het moment dat Noord-Holland begon met de ontwikkelingsmaatschappij het rijk de bijdragen aan ontwikkelingsmaatschappijen begon af te bouwen. Het rijk stond garant middels de borgstellingsregeling; -merkt op dat alleen de NOM een positief saldo vermeld in het jaarverslag; -merkt op dat het afhankelijk is van de onderhandelingen inzake de visafslag van Den Oever en behandeling van Amstelzand in de Raad van State of afgesloten zal worden met een verlies. Spreker denkt hiervoor nog een half jaar tot een jaar voor nodig te hebben; -zegt dat er thans gekeken wordt naar de waardebepaling; -zegt dat de ING bank geen interesse toont; de KvK wil ook van de aandelen af. Er zijn echter andere partijen die wel interesse tonen; -wijst er op dat er door de provincie wel degelijk is ingegrepen. De directeur is op non actief gezet; de jaarstukken zijn afgewikkeld bij de accountant en de beslissing is genomen dat er geen kapitaal meer wordt uitgezet; -zegt dat de commissie vertrouwelijk op de hoogte zal worden gesteld van nieuwe ontwikkelingen; -legt uit dat de provinciale commissaris zonder last en ruggespraak bij de FIRON betrokken was; -zegt dat de commissaris op de hoogte was van de openbare behandeling. Spreker zal de mening van de commissie overbrengen; -stelt dat vergunning verleend is aan Amstelzand, o.a. op advies van Rijkswaterstaat. De gemeente Wieringen heeft om moverende redenen bezwaar aangetekend, gesteund door andere partijen, waardoor de vergunning wordt ingetrokken; -staat op zich positief t.o.v. participatiemaatschappijen. Spreker acht een provincie echter niet geëquipeerd om als bank op te treden. 5. Provincie Plus in Europees Perspectief Dit agendapunt wordt doorgeschoven naar de decembervergadering. 6. Concept-verslag van de vergadering van 23 april 1997 Mw. de Wit: -zegt de vergadering niet te hebben bijgewoond, maar staat wel vermeld bij de aanwezigen. Het verslag wordt vastgesteld.

8 7. Concept-verslag van de vergadering van 25 juni 1997 Wordt ongewijzigd vastgesteld Concept-verslag van de vergadering van 17 september 1997 mw. Onstenk: -heeft de indruk dat hetgeen zij heeft gezegd inzake armoedebestrijding en het antwoord hierop van de gedeputeerde onjuist is weergegeven. de voorzitter: -antwoord dat dit zal worden nagegaan. Het verslag wordt vastgesteld. 9. Ingekomen post: Er zijn geen opmerkingen hierover. Vervolgens geeft de voorzitter het woord aan dhr. v.d. Kolk voor het houden van een statement. Hierna richt de voorzitter het woord tot de heer v.d. Kolk en overhandigd hem een afscheidscadeau. 10.Rondvraag en Sluiting: Mw. Onstenk: -vraagt hoe de gedeputeerde aankijkt tegen de ontwikkelingen in de Amsterdamse haven t.a.v. de arbeidspool; -informeert of door deze situatie de havenplannen in een ander daglicht worden gesteld. -zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen; -benadrukt dat het hier een zaak betreft van de werkgevers- en werknemersbonden; -ziet op dit moment geen dreiging t.a.v. de havenplannen. Dhr. Berkhout: -informeert of de werkgelegenheidsaspecten van de ontwikkeling van het Noordzeekanaalgebied zouden moeten worden bijgesteld. -ziet op dit moment geen noodzaak dat de prognose t.a.v. de arbeidsplaatsen in het Noordzeekanaalgebied moet worden aangepast. Vervolgens sluit de voorzitter de vergadering. Titel:Verslag PS-cie. EZ d.d Datum: Nummer: Documenttype:PS-cie-verslag

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 10 APRIL 1996

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 10 APRIL 1996 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 10 APRIL 1996 Aanwezig: de leden: M.C. van Schendelen (voorzitter); J.P.J. Lagrand (gedeputeerde voor Economische

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 8 MEI 1996

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 8 MEI 1996 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 8 MEI 1996 Aanwezig: de leden: M.C. van Schendelen (voorzitter); J.P.J. Lagrand (gedeputeerde voor Economische

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Statencommissie voor Economische Zaken & Werkgelegenheid d.d. 10 december 1997

Verslag van de vergadering van de Statencommissie voor Economische Zaken & Werkgelegenheid d.d. 10 december 1997 Verslag van de vergadering van de Statencommissie voor Economische Zaken & Werkgelegenheid d.d. 10 december 1997 Aanwezig: de leden: de adviseur: Communicatie: de ambtenaren: gemeente Beverwijk: GHB Amsterdam:

Nadere informatie

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij 2004-98 Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Bestuur, Financiën

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Stukken ter bespreking, opinievorming, etc., vooralsnog niet gericht op advisering aan PS

Stukken ter bespreking, opinievorming, etc., vooralsnog niet gericht op advisering aan PS Provinciale Staten Agenda SI Commissie : Sociale Infrastructuur Datum commissievergadering : 27 april 2005 Aanvangstijd en locatie : 9.30 uur 13.00 uur, 2 e koffiekamer, Dreef 3 Haarlem Commissievoorzitter

Nadere informatie

Achtergrond Op 19 december 2012 hebben PS met statenstuk 2012 549 het algemene kader voor revolverend financieren vastgesteld.

Achtergrond Op 19 december 2012 hebben PS met statenstuk 2012 549 het algemene kader voor revolverend financieren vastgesteld. Onderbouwing agendapunt Evaluatie revolverend financieren. Tijdens de FCBE vergadering van 18 februari 2015 heb ik aangegeven het ingekomen stuk Evaluatie revolverend financieren (brief 21 01 2015, kenmerk

Nadere informatie

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heer Struijlaard (50Plus) en de heer Scheurwater (SGPenCU).

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heer Struijlaard (50Plus) en de heer Scheurwater (SGPenCU). enlijst van de vergadering van Provinciale Staten van Zuid-Holland d.d. 31 mei 2017 1. Regeling van Werkzaamheden Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heer Struijlaard (50Plus) en de heer

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 19 MAART 1997

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 19 MAART 1997 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 19 MAART 1997 Aanwezig: de leden: M.C. van Schendelen (voorzitter); J.P.J. Lagrand (gedeputeerde Economische

Nadere informatie

: Economie, Landbouw en Europa. : 14:00 uur : Jos Beemsterboer : Menno Horjus : / holland.nl

: Economie, Landbouw en Europa. : 14:00 uur : Jos Beemsterboer : Menno Horjus : / holland.nl Provinciale Staten Agenda ELE Commissie : Economie, Landbouw en Europa Datum commissievergadering : Maandag 5 september 2005 Vergaderlocatie : Dreef 3, koffiekamer 2 Aanvangstijd Voorzitter Commissiegriffier

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 15 januari 2013, locatie commissiekamer, aanvang 18.45 uur, einde 19.15 uur.

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 15 januari 2013, locatie commissiekamer, aanvang 18.45 uur, einde 19.15 uur. gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Behandeld door J.Verheugt Telefoon (040) 238 2103 Verzenddatum 27 februari 2013 Verslag commissie Maatschappij en Cultuur (cie MC) Betreft

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR.

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR. VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM 20.00 UUR. Aanwezige leden Secretaris Notulist(e) Afwezige leden Tevens aanwezig Mw. J.

Nadere informatie

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 14 februari 2018 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer De heer L. Guilonard (extern) 070 4417507 Verslag

Nadere informatie

A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten

A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten Agenda woordvoerdersoverleg thema 23 juni 2017 1. Opening en mededelingen 2. Bespreekpunten A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten Aanvrager(s) Korte motivatie / achtergrond

Nadere informatie

mevrouw I. van Mulligen

mevrouw I. van Mulligen Verslag Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 17 februari 2016 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer Mevrouw M. Hoogduin 070-4418161 Verslag

Nadere informatie

DELTA NV verkeert in zwaar weer. Voornaamste oorzaak is de lage elektriciteitsprijs en het tollingcontract

DELTA NV verkeert in zwaar weer. Voornaamste oorzaak is de lage elektriciteitsprijs en het tollingcontract Onderwerp: Initiatiefvoorstel Zeeland solidariseert Initiatiefvoorstel met betrekking tot de problematiek van DELTA NV in relatie met de kerncentrale van het lid Temmink (GroenLinks ) Samenvatting DELTA

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 13 MAART 1996

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 13 MAART 1996 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE STATENCOMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN & WERKGELEGENHEID D.D. 13 MAART 1996 Aanwezig: de leden: M.C. van Schendelen (voorzitter) J.P.J. Lagrand (gedeputeerde voor Economische

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Het verhogen van het vermogen van het Regionaal Ontwikkelbedrijf (ROB) Land van Heusden en Altena C.V. met een bedrag van 1.080.000 Volgnr.

Het verhogen van het vermogen van het Regionaal Ontwikkelbedrijf (ROB) Land van Heusden en Altena C.V. met een bedrag van 1.080.000 Volgnr. Onderwerp Het verhogen van het vermogen van het Regionaal Ontwikkelbedrijf (ROB) Land van Heusden en Altena C.V. met een bedrag van 1.080.000 Volgnr. 2013-001 Portefeuillehouder wethouder B. de Peuter

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie van 12 mei 2010

Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie van 12 mei 2010 Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie van 12 mei 2010 Agendapunt Voorstel Besluit / toezegging Actie 1 19:00 uur Opening De voorzitter heet iedereen welkom

Nadere informatie

VOORDRACHT 3. Haarlem, 16 december Onderwerp: FINH-bijdrage Zaans Museum. Bijlagen: 2

VOORDRACHT 3. Haarlem, 16 december Onderwerp: FINH-bijdrage Zaans Museum. Bijlagen: 2 VOORDRACHT 3 Haarlem, 16 december 1997 Onderwerp: FINH-bijdrage Zaans Museum Bijlagen: 2 1 Algemeen Bij besluit van 11 november 1996, voordracht 69, hebben uw Staten vastgesteld het eerste investeringsprogramma

Nadere informatie

NOTULEN GECOMBINEERDE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS d.d. 25 april 2017

NOTULEN GECOMBINEERDE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS d.d. 25 april 2017 DELTA LLOYD AZIË DEELNEMINGEN FONDS N.V. i.l. DELTA LLOYD DEELNEMINGEN FONDS N.V. DELTA LLOYD DOLLAR FONDS N.V. DELTA LLOYD EURO CREDIT FUND N.V. DELTA LLOYD EUROPEES DEELNEMINGEN FONDS N.V. DELTA LLOYD

Nadere informatie

Woudhaven aankoop. Investering PM Mogelijke kosten koop Woudhaven Structurele lasten Incidentele lasten Structurele baten Incidentele baten

Woudhaven aankoop. Investering PM Mogelijke kosten koop Woudhaven Structurele lasten Incidentele lasten Structurele baten Incidentele baten RECREATIESCHAP ALKMAARDER- EN UITGEESTERMEER Adviescommissie 9 oktober 2012 agendapunt 8 Dagelijks bestuur 18 oktober 2012 Algemeen bestuur 15 november 2012 Aantal bijlagen - Onderwerp Besluit Korte toelichting

Nadere informatie

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen In het provinciale coalitieakkoord 2015-2019 is aangegeven dat de provincie de economische en sociale structuur binnen de provincie

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING AUDITCOMMISSIE DD. 2 OKTOBER 2017

VERSLAG VERGADERING AUDITCOMMISSIE DD. 2 OKTOBER 2017 VERSLAG VERGADERING AUDITCOMMISSIE DD. 2 OKTOBER 2017 Aanwezig: - leden Auditcommissie: de raadsleden dhr. Luijendijk (voorzitter), dhr. van den Heuvel, dhr. van Steensel, dhr. van Gastel en dhr. Jonkers

Nadere informatie

Dhr. Swaans (VVD) De heer W. Couwenberg (lijst Couwenberg) kennisgeving)

Dhr. Swaans (VVD) De heer W. Couwenberg (lijst Couwenberg) kennisgeving) Opgemaakt door Mevr. M. Steenbergen Aanwezig De heer J. van Gulik, (voorzitter) en de heren G. v. Ostaden (SP), G. v.d. Put (PvdA), M. v. Oosterwijk (PAG), S.Sperber (CDA), J. Swaans (VVD). r dhr. Van

Nadere informatie

CURAÇAO Adviseur Corporate Governance

CURAÇAO Adviseur Corporate Governance CURAÇAO Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten Aan de Raad van Ministers t.a.v. de Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Mevrouw J.V. Schoop-Constancia Klein Kwartier 33 AIhier

Nadere informatie

NOTA van de secretaris Aan het Algemeen Bestuur van het Schadeschap luchthaven Schiphol

NOTA van de secretaris Aan het Algemeen Bestuur van het Schadeschap luchthaven Schiphol Bijlage 1 bij agendapunt 4 voor de AB-vergadering van 20 november 2014 NOTA van de secretaris Aan het Algemeen Bestuur van het Schadeschap luchthaven Schiphol ONDERWERP: Concept verslag van de vergadering

Nadere informatie

procedurevergadering overlegvergadering

procedurevergadering overlegvergadering Planning openstaande moties toezeggingen Statencommissie Ruimte en Leefomgeving Onderwerpen Uiterlijke Portefeuillehouder door GS Door GS aan te bieden onderwerpen aan de commissie Voorhangprocedure regionale

Nadere informatie

Hoor- en adviescommissie

Hoor- en adviescommissie ADVIES INGEKOMEN 11APR.2016 AAN GEDEPUTEERDE STATEN van de behandeling van het bezwaarschrift ingevolge artikel 7:1 van de Awb van Distriport Noord- Holland. B.V. (bezwaarde), ingediend door A. de Snoo

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d Aan: Provinciale Staten Vergadering commissie: 20 april 2006 Onderwerp: Aanvraag landelijke regeling Seed Capital Technostarters : lening Early Stage Fonds Flevoland Agendapunt: 7.b.1 Lelystad: 17 maart

Nadere informatie

Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat: een energieneutraal Gelderland in 2050

Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat: een energieneutraal Gelderland in 2050 STATENBRIEF Onderwerp: Rondvraag over windenergie in Zaltbommel en Apeldoorn Portefeuillehouder: J.J. van Dijk Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat: een energieneutraal Gelderland in 2050 Doel

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer Dossiernummer 32-2009 OORDEEL Verzoeker de heer E. namens mevrouw O. te Almelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

Voordracht 50. Haarlem, 25 mei 2000 Onderwerp: aankoop aandelen FIRON BV Bijlagen: - ontwerpbesluit - concept-koopovereenkomst

Voordracht 50. Haarlem, 25 mei 2000 Onderwerp: aankoop aandelen FIRON BV Bijlagen: - ontwerpbesluit - concept-koopovereenkomst Voordracht 50 Haarlem, 25 mei 2000 Onderwerp: aankoop aandelen FIRON BV Bijlagen: - ontwerpbesluit - concept-koopovereenkomst Inleiding Bij besluit van 10 september 1990, nummer 45 hebben uw Staten besloten

Nadere informatie

: het college van burgemeester en wethouders. : de leden van de gemeenteraad

: het college van burgemeester en wethouders. : de leden van de gemeenteraad Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de leden van de gemeenteraad Onderwerp : memorie van antwoord bij Wijziging juridische grondslagen Gemeenschappelijke Regeling WAVA en!go BV Raadsvoorstel

Nadere informatie

-1- AGENDA. 1. Opening en mededelingen.

-1- AGENDA. 1. Opening en mededelingen. AGENDA Voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Macintosh Retail Group NV, te houden op dinsdag 22 april 2008 om 14.00 uur in het Golden Tulip Apple Park Hotel, Pierre de Coubertinweg

Nadere informatie

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004 CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT Datum vergadering : 10 juni 2004 Tijdstip : 19.00 uur Aanwezig voorzitter : mevr. J.A. Ie/de heer J.M. Janssen notulist : mevr. W. van de Laar leden : de heer

Nadere informatie

College voor geschillen medezeggenschap defensie

College voor geschillen medezeggenschap defensie ADVIES Dossiernr: Advies van het College voor geschillen medezeggenschap defensie aan de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten naar aanleiding van een verzoek om advies inzake een tussen: de Commandant Maritieme

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Verkeer en Milieu van 9 januari 2013

Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Verkeer en Milieu van 9 januari 2013 Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Verkeer en Milieu van 9 januari 2013 Agendapunt Voorstel Besluit / toezegging Actie 1 a) Opening en mededelingen De voorzitter, de heer De Vree,

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Datum : 6 september 2005 Nummer PS : PS2005IME06 Dienst/sector : MEC/DER Commissie : IME

Datum : 6 september 2005 Nummer PS : PS2005IME06 Dienst/sector : MEC/DER Commissie : IME S T A T E N V O O R S T E L Datum : 6 september 2005 Nummer PS : PS2005IME06 Dienst/sector : MEC/DER Commissie : IME Registratienummer : 2005MEC001704i Portefeuillehouder: Ger Mik Titel : Projectvoorstel

Nadere informatie

Voortgangslijst van toezeggingen aan de commissie ELE /PS stand van zaken na de vergadering van 22 januari 2007.

Voortgangslijst van toezeggingen aan de commissie ELE /PS stand van zaken na de vergadering van 22 januari 2007. Voortgangslijst van toezeggingen aan de commissie ELE /PS stand van zaken na de vergadering van 22 januari 2007. Onderwerp Verzoek dd Verzoek / toezegging Stand van zaken Planning Portefeuillehouder Opmerkingen

Nadere informatie

M.k.g. afwezig: De heer I.G. Mostert (vanaf punt 3) en mevrouw T. Veninga (gemeente Nieuwkoop).

M.k.g. afwezig: De heer I.G. Mostert (vanaf punt 3) en mevrouw T. Veninga (gemeente Nieuwkoop). Concept - BESLUITENLIJST Vergadering portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken d.d. 15 februari 2012 Aanwezig (leden PHO EZ): gemeente Alphen aan den Rijn: de heer T. Hoekstra gemeente Noordwijkerhout:

Nadere informatie

1 Conceptbesluitenlijst Portefeuillehoudersoverleg Economische zaken d.d. 21 september 2011

1 Conceptbesluitenlijst Portefeuillehoudersoverleg Economische zaken d.d. 21 september 2011 CONCEPTBESLUITENLIJST (versie 3.0) Vergadering portefeuillehoudersoverleg Economische Zaken d.d. 21 september 2011 Aanwezig: gemeente Alphen aan den Rijn: de heer T. Hoekstra gemeente Rijnwoude: de heer

Nadere informatie

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt:

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt: MEMO Aan: presidium Van: griffie Betreft: planningslijst PS-stukken Datum: 16 november 2015 1. Planningslijst Voor u ligt de meest recente planningslijst. In de lijst is de planning van stukken die vragen

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering, heet alle aanwezigen welkom en geeft kort de gang van zaken weer.

De voorzitter opent de vergadering, heet alle aanwezigen welkom en geeft kort de gang van zaken weer. PHARMING NOTULEN van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Pharming Group N.V., gevestigd te Leiden, hierna: "Pharming", gehouden te Leiden op 30 maart 2010. Voorzitter: Notulist:

Nadere informatie

verslag en besluitenlijst algemeen bestuur van de RUD Drenthe d.d. 9 juli 2018

verslag en besluitenlijst algemeen bestuur van de RUD Drenthe d.d. 9 juli 2018 Verslag en besluitenlijst 9 juli 2018 van het algemeen bestuur van de RVD Drenthe aanwezig: gedeputeerde C. Bijl wethouder H. Heijerman wethouder mw. G. Smith wethouder J. Huizing wethouder J. ten Kate

Nadere informatie

Aanwezig. Afwezig met bericht van verhindering

Aanwezig. Afwezig met bericht van verhindering Verslag van de vergadering van het Algemeen Bestuur van het Schadeschap luchthaven Schiphol, gehouden op 20 april 2016 in Commissiekamer 1 bij de Provincie Noord-Holland, Dreef 3, te Haarlem. Aanwezig

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Economische Zaken heeft een aantal vragen en opmerkingen aan de Minister van Economische Zaken voorgelegd over de brief d.d.

Nadere informatie

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 5 Onderwerp: Evaluatie systeem en onderwerpen begrotingswijzigingen Nummer: 796075 In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554)

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) o~~çëîççêëíéä låçéêïéêéw Rechtmatigheid Portefeuillehouder: J.Kuper Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) ^~å=çé=öéãééåíéê~~ç sççêöéëíéäç=äéëäìáí 1. Kennis te nemen van het plan van aanpak Rechtmatigheid

Nadere informatie

Tweede Kamer, vergaderjaar , (R2114), nr. 9 2

Tweede Kamer, vergaderjaar , (R2114), nr. 9 2 samen te werken. Volgens de fractie is artikel 12a van het Statuut gebaseerd op twee waarden: gelijkwaardigheid van de landen en de vrijheid van de landen om samen te werken. De fractie citeert uit de

Nadere informatie

commissie Bestuur Commissie Economie Commissie Ruimte Commissiegriffier Margreeth Trimpe

commissie Bestuur Commissie Economie Commissie Ruimte Commissiegriffier Margreeth Trimpe Griffier van de Staten Geleidebrief Controlerend Provincie Zeeland Naam voorstel Nummer SERV-054 Statenvoorstel Jaarstukken 2015 Provincie Zeeland Betreft vergadering Gezamenlijke vergadering van de commissie

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012HR HAARLEM INGEKOMEN 30 MAART 2018 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Besluitenlijst procedurevergadering Statencommissie Verkeer en Milieu van 26 oktober 2016

Besluitenlijst procedurevergadering Statencommissie Verkeer en Milieu van 26 oktober 2016 Besluitenlijst procedurevergadering Statencommissie Verkeer en Milieu van 26 oktober 2016 Agendapunt Besluit / toezegging Actie 1 a) Opening en mededelingen De voorzitter, mevrouw Oosterop-van Leussen,

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Evaluatie onderzoek Externe Inhuur Overveen, 25 januari 2018 Aanleiding De Rekenkamercommissie Bloemendaal evalueert al haar onderzoeken om na te gaan in hoeverre

Nadere informatie

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Optimix Investment Funds NV AGENDA

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Optimix Investment Funds NV AGENDA Algemene Vergadering van Aandeelhouders Optimix Investment Funds NV AGENDA Vergadering vrijdag 10 juni 2016, 13.00 uur Ten kantore van Optimix Vermogensbeheer NV, Johannes Vermeerstraat 14 te Amsterdam

Nadere informatie

Verslag (concept) 3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Verslag (concept) 3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Verslag (concept) Overleg Commissie Samenleving Datum 7 januari 2010 Aanwezig B. van Aalst (plv. voorzitter), J. van den Brink (SGP), R. van Leeuwen (VVD), L. Versteeg (CDA), A. Brand (D66), H. Brosky

Nadere informatie

Ad-hoc Commissie voor Europa, Internationale Samenwerking en Belangenbehartiging

Ad-hoc Commissie voor Europa, Internationale Samenwerking en Belangenbehartiging Griffie Ad-hoc Commissie voor Europa, Internationale Samenwerking en Belangenbehartiging Datum commissievergadering : 9 juni 2006 DIS-stuknummer : 1198975 Behandelend ambtenaar : A.J. Brul Directie/afdeling

Nadere informatie

Stichting Behoud Houtmanpad e.o. KvK p/a Merkmanstraat 23, 2013 EA Haarlem Triodos Bank:

Stichting Behoud Houtmanpad e.o. KvK p/a Merkmanstraat 23, 2013 EA Haarlem Triodos Bank: Provincie Noord-Holland T.a.v. Mw. ir. E.A.H. ten Hag en college van Gedeputeerde Staten Dreef 3, Haarlem Postbus 123 2000 MD Haarlem Haarlem, 18 januari 2013 Betreft: Verstreken termijn - ILG subsidie

Nadere informatie

Ons kenmerk : l/jwoo Behandeld door : J. Klijn Bijlagen -

Ons kenmerk : l/jwoo Behandeld door : J. Klijn Bijlagen - Stichting Herindeling NEE Burgercomité Goedereede Postbus 224 3253 ZK Ouddorp Aan Provincie Zuid Holland T.a.v. mevrouw I. van Mulligen Commissiegriffier Bestuur en Middelen Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

Commissie Beleidsevaluatie

Commissie Beleidsevaluatie Griffie Commissie Beleidsevaluatie Datum commissievergadering : 10 december 2009 DIS-stuknummer : 1614698 Behandelend ambtenaar : W.J.M. van de Wiel Directie/bureau : Statengriffie Nummer commissiestuk

Nadere informatie

*Z008A2460B3* documentnr.: INT/M/14/10034 zaaknr.: Z/M/14/08261

*Z008A2460B3* documentnr.: INT/M/14/10034 zaaknr.: Z/M/14/08261 *Z008A2460B3* documentnr.: INT/M/14/10034 zaaknr.: Z/M/14/08261 Raadsvoorstel Onderwerp : Wet Markt en Overheid Datum college : 19 augustus 2014 Portefeuillehouder : H.P.W.M. van Daal Afdeling : Control

Nadere informatie

De voorzitter merkt op dat de vergadering wordt gehouden in het Nederlands.

De voorzitter merkt op dat de vergadering wordt gehouden in het Nederlands. Notulen van de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 15 mei 2014 om 10.30 uur in Hotel Mitland, Ariënslaan 1, Utrecht Aanwezig achter de bestuurstafel: Commissarissen: De heren

Nadere informatie

Besluitenlijst 13 februari 2015

Besluitenlijst 13 februari 2015 Besluitenlijst 13 februari 2015 Middelburg, 19 februari 2015 nr. 15002275 Besluitenlijst voor de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op: 13 februari 2015, 09.30 uur, in

Nadere informatie

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief Openbaar Onderwerp Deelname Stichting RvN@ Programma BW-nummer Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Met onze deelname in de Stichting Rijk van Nijmegen (RvN@) willen we samen met

Nadere informatie

Noord-Holland. Procedure Postbus Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190

Noord-Holland. Procedure Postbus Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 1230 AD LOOSDRECHT BEL/ BOSE Gedeputeerde Staten uw contactpersoon J. van der Wal Doorkiesnummer

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 24 november 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 24 november 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 24 november 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 (PA 2 december 2009) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording.

Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 (PA 2 december 2009) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording. Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 (PA 2 december 2009) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording Aan de gemeenteraad van Nijmegen Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Korte Nieuwstraat

Nadere informatie

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties C2.ľ3b bö Provincie Noord-Brabant Gedeputeerde Staten Postbus 90151 5200 MC Den Bosch Ingekomen -6 DEC 2016 Provincie Nnnrd-Brabanţ 4120019 DIV.STAN

Nadere informatie

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands Advies aan gemeenteraad Datum advies: 23 mei 2017 Financiële consequenties: Zie beslispunt Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: 80328 Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens Afdelingsmanager: G.H.J.

Nadere informatie

NOTULEN STAK FUNDA 2012

NOTULEN STAK FUNDA 2012 NOTULEN STAK FUNDA 2012 Notulen van de vergadering van Certificaathouders van Funda d.d. 23 april 2012 van 13.30-14.30 uur te Amsterdam, Wyndham Apollo Hotel Aanwezig namens Stichting Administratiekantoor

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

provincie limburg inaek. 2 5HOV. 2014 Provincie Limburg PS DOCnr. CAS.-i! ID. 2014/67164 GRIF De statencommissie Economie, Bestuur en Duurzaamheid

provincie limburg inaek. 2 5HOV. 2014 Provincie Limburg PS DOCnr. CAS.-i! ID. 2014/67164 GRIF De statencommissie Economie, Bestuur en Duurzaamheid provincie limburg 2014/67164 GRIF 25-11-2014 11-2-2015 De statencommissie Economie, Bestuur en Duurzaamheid Provincie Limburg PS DOCnr. inaek. 2 5HOV. 2014 CAS.-i! ID. Cluster Faxnummer Ons kenmerk Bijlage(n)

Nadere informatie

2. Vaststelling commissieagenda Agendapunt 7 en 8 worden gezamenlijk behandeld. Met inachtneming van deze wijziging wordt de agenda vastgesteld.

2. Vaststelling commissieagenda Agendapunt 7 en 8 worden gezamenlijk behandeld. Met inachtneming van deze wijziging wordt de agenda vastgesteld. Commissie Vergadering d.d. Voorzitter Griffier Aanwezige leden Afwezig m.k. Afwezig z.k. Notulist Verder aanwezig : Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden : 9 mei om 20.00 uur : De heer A. Steenbergen :

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V.

REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V. REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V. Datum: 11 mei 2015 Artikel 1. Definities AvA: Commissie: Reglement: RvB: RvC: Vennootschap: de algemene vergadering van aandeelhouders

Nadere informatie

Aanwijzing art. 3.8, lid 6, Wro, bestemmingsplan Bedrijventerrein Nijverhei 2009

Aanwijzing art. 3.8, lid 6, Wro, bestemmingsplan Bedrijventerrein Nijverhei 2009 De gemeenteraad van Rucphen Postbus 9 4715 ZG RUCPHEN Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043

Nadere informatie

Ter wille van de duidelijkheid worden enkele in de Statuten opgenomen bepalingen geheel of gedeeltelijk herhaald.

Ter wille van de duidelijkheid worden enkele in de Statuten opgenomen bepalingen geheel of gedeeltelijk herhaald. Reglement Raad van toezicht BiSC Inleiding De Statuten van BiSC, een Stichting met als doel de ondersteuning en bevordering van het bibliotheekwerk in de provincie Utrecht, voorzien in de Raad van toezicht.

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 06.1061 d.d. 12 september 2006 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid A-J. Sleijster (VVD) n.a.v. het interview met Wethouder Jonas in het Leidsch

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief informatief. GS brief van 7 oktober 2014 inzake Hoondert, afdoening toezegging aan cie. nr.

Griffier van de Staten. Geleidebrief informatief. GS brief van 7 oktober 2014 inzake Hoondert, afdoening toezegging aan cie. nr. Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel 14015011 GS brief van 7 oktober 2014 inzake Hoondert, afdoening toezegging aan cie. nr. 68 Betreft vergadering Commissie Economie en Mobiliteit

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Mei 2009 Nummer 6060 onderwerp Subsidieverzoek Krimpen aan den IJssel innovatieve bestuurskrachtmeting 1 Ontwerpbesluit Provinciale

Nadere informatie

Verslag Vergadering Van Aandeelhouders AamigoO Group N.V. d.d. 20 juni 2013

Verslag Vergadering Van Aandeelhouders AamigoO Group N.V. d.d. 20 juni 2013 Verslag Vergadering Van Aandeelhouders AamigoO Group N.V. d.d. 20 juni 2013 Verslag van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de naamloze vennootschap AamigoO Group N.V. gehouden d.d. 20 juni

Nadere informatie

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma Raadsvergadering, 2 februari 2010 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Economisch Actie Programma Nr.: 369 Agendapunt: Voorbespreking & 15 Datum: 19 januari 2010 Onderdeel raadsprogramma: Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Vivenda Media Groep N.V. (de Vennootschap ), gehouden op 3 december 2010 te Hilversum

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Vivenda Media Groep N.V. (de Vennootschap ), gehouden op 3 december 2010 te Hilversum Notulen Algemene Vergadering van Aandeelhouders Vivenda Media Groep N.V. (de Vennootschap ), gehouden op 3 december 2010 te Hilversum 1. Opening De Voorzitter opent de vergadering om 10.30 uur en heet

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Embargo tot woensdagmiddag 12 maart 14.00 uur Onderwerp Landschappen van Allure: sbesluit tweede tender. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van

Nadere informatie

Besluitenlijst procedurevergadering Statencommissie Verkeer en Milieu van 6 april 2016

Besluitenlijst procedurevergadering Statencommissie Verkeer en Milieu van 6 april 2016 Besluitenlijst procedurevergadering Statencommissie Verkeer en Milieu van 6 april 2016 Agendapunt Besluit / toezegging Actie 1 a) Opening en mededelingen De voorzitter, mevrouw Oosterop-van Leussen, opent

Nadere informatie

Het vastgestelde huishoudelijk reglement bepaalt in de bijbehorende bijlage het volgende onder de kop:

Het vastgestelde huishoudelijk reglement bepaalt in de bijbehorende bijlage het volgende onder de kop: Innovatiefonds. Huishoudelijk reglement als basis In de toelichting bij het voorstel voor een nieuw Huishoudelijk Reglement voor KansPlus zoals vastgesteld op de 14 e algemene vergadering van 25 mei 2013,

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad Onderwerp Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk Vergadering Datum Agendapunt Rondetafelgesprek 29 juni 2017 10 Raadsvergadering 13 juli 2017 Classificatienummer

Nadere informatie

Nota van Beantwoording en Wijziging

Nota van Beantwoording en Wijziging Nota van Beantwoording en Wijziging Partiële wijziging Programma ruimte inzake stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 hectare Gedeputeerde Staten, 17 mei 2016 1 1. Inleiding Deze Nota van Beantwoording

Nadere informatie

Commissie voor Bestuur en Middelen

Commissie voor Bestuur en Middelen Griffie Commissie voor Bestuur en Middelen Datum commissievergadering : nvt DIS-stuknummer : 1166475 Behandelend ambtenaar : A.J. Brul Directie/afdeling : Nummer commissiestuk : Bm-0358 Datum : 30 januari

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

Provinciale Staten. Vergadering 6 november 2013.

Provinciale Staten. Vergadering 6 november 2013. Provinciale Staten Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 overijssel.nl postbus@overijssel.nl RABO Zwolle 39 73 41 121 Inlichtingen bij dhr. J.J. Wezenberg

Nadere informatie

Raadsvoorstel. De conclusie van de BNG inzake staatssteun heeft tot gevolg dat er drie mogelijkheden resteren voor financiering van de ROB CV :

Raadsvoorstel. De conclusie van de BNG inzake staatssteun heeft tot gevolg dat er drie mogelijkheden resteren voor financiering van de ROB CV : Raadsvoorstel Op.06 Vergadering: : 5 maart 2013 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 19 februari 2013 Portefeuillehouder : A.M.T. Naterop Onderwerp : het verhogen van het eigenvermogen van het Regionaal

Nadere informatie

mevrouw J.M. Kiep-de Jongh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw J.M. Kiep-de Jongh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG VOORBESPREKING Vaststelling beleidsdoelen concept Cultuurnota en daarnaast Implementatie subsidieregeling combinatiefuncties 17 november 2009 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehoudersoverleg Bestuur en Middelen d.d. 13 februari 2015 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Hillegom A. de Jong Noordwijk G. van Duin Kaag en Braassem H.P.M. Hoek

Nadere informatie