OMGAAN MET PIEKMOMENTEN IN RECA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OMGAAN MET PIEKMOMENTEN IN RECA"

Transcriptie

1 Rapport Pag. OMGAAN MET PIEKMOMENTEN IN RECA Kwalitatief onderzoek bij werkgevers

2 2015 Guidea - Kenniscentrum voor Toerisme en Horeca vzw Deze informatie werd met de grootste zorg samengesteld. Guidea, het Kenniscentrum voor Toerisme en Horeca vzw stelt zich echter niet aansprakelijk voor de juistheid van de aangeboden informatie. In geen geval is Guidea, het Kenniscentrum voor Toerisme en Horeca aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade als gevolg van of in verband met de aangeboden informatie uit deze publicatie.

3 1 1 Synthese 3 2 Introductie 5 3 Onderzoeksvragen 6 4 Methodologie en steekproef 7 5 Resultaten Wat is een piekmoment voor de ReCa? Hoe pakken werkgevers piekmomenten aan? Knelpunten De materie is complex en er is een beperkte kennis op het vlak van sociale wetgeving De diversiteit aan maatregelen, afwijkingen De hoge loonlast is een precair punt binnen het personeelsbeleid De personeelsadministratie is tijdsintensief De sociale inspectie Calimero-effect onder werkgevers De inzet van personeel Algemeen Bijkomende arbeidskrachten 21 Studentenarbeid 22 Seizoensarbeid 23 Extra s 23 Interim/ Uitzendarbeid 24 Contract bepaalde duur 25 Deeltijds tijdelijk verhogen, deeltijds contract met variabel uurroosters, deeltijds van minimaal 10u 25 IBO 27 Stagiairs Regelgeving flexibiliteit arbeidsduur 28 Overschrijding interne meer urengrens 29 Engelse week 30 Kleine flexibiliteit 30 Grote flexibiliteit 31 Van de woon- of verblijfplaats afgelegen arbeidsplaats 32 Aard van het werk kan niet nauwkeurig bepaald worden 32 Badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra 33 Service coupé 33 Economische werkloosheid 34

4 2

5 3 1 SYNTHESE De horeca vormt een sector waar de gevraagde flexibiliteit groot is. Weersomstandigheden, het moment van de dag/week/jaar, evenementen, et cetera leiden tot veranderingen in de hoeveelheid uit te voeren werk (veranderingen in arbeidsvolume). In de studie willen we een antwoord geven op volgende onderzoeksvragen: - Wat weten werkgevers over de mogelijkheden om piekmomenten, ziekte te overbruggen? Hoe gaan ze hiermee om? - Wat zijn de motivaties en knelpunten die werkgevers beïnvloeden in hun keuze? - Hoe en wanneer gebeurt de inzet van arbeidskrachten om piekmomenten op te vangen? In totaal voerden we in de periode december 2014 tot maart diepte-interviews uit bij werkgevers uit restaurants en drinkgelegenheden. De belangrijkste inzichten uit de studie zijn: - Onder een piekmoment verstaan horecaondernemers een onverwacht (=niet of zeer moeilijk te anticiperen) voorval waar men niet op voorbereid is en die de vaste routine (=werkbezetting) onder druk zet. Plots te veel gasten op hetzelfde moment of gasten die langer blijven dan voorzien geven aanleiding tot een piekmoment. - Een piekmoment is een relatief begrip. Voor de ene zaak is het dé stressfactor, voor de andere is het een beheersbaar gegeven. Veel is afhankelijk van de manier waarop werkgevers omgaan met piekmomenten. De functie van de werkgever in de zaak, zijn HR kennis, zijn ervaring, het al dan niet overzicht hebben op wat gebeurt in de zaak, de beschikbare tijd en de mate van pro-activiteit en zoeken van oplossingen op voorhand spelen hier een grote rol. - Horecaondernemers ervaren verschillende knelpunten die het omgaan met piekmomenten voor hen moeilijk maakt: de materie is complex en er is een beperkte kennis op het vlak van sociale wetgeving, de loonlast wordt als zeer hoog ervaren, de personeelsadministratie is zeer tijdintensief, er is de impact van de sociale inspectie, er is een te grote diversiteit aan maatregelen en afwijkingen en ondernemers voelen zich vaak zoals calimero. - Werkgevers werken liever met een vast team van mensen die een contract van onbepaalde duur bezit. Ze verkiezen dit boven het werken met losse tijdelijke medewerkers. - De kennis van de werkgevers over mogelijkheden om piekmomenten op te vangen is beperkt. Vaak kiezen ze voor een aantal vaste en steeds terugkerende oplossingen. Jobstudenten en extra s zijn de meest gebruikte mogelijkheden. Intuïtief passen ze een aantal zaken toe die grotendeels overeenkomen met de mogelijkheden voorzien in de CAO s rond flexibiliteit van de arbeidsduur. Zo wordt onderling op basis van wederzijds vertrouwen gewisseld met uren. Zelden zijn deze zaken officieel en/of geëxpliciteerd in een formele overeenkomst.

6 4 - De keuze voor een bepaalde mogelijkheid is bepaald of beïnvloed door de eenvoud van de regel, de loonkost en de hoogte van de sociale bijdrage, de administratieve last, de flexibiliteit in aantal uren en organisatie op voorhand, de grootte van de ondernemingen en de gevolgen voor het personeel.

7 5 2 INTRODUCTIE De horecasector vormt een sector waar de gevraagde flexibiliteit groot is. Weersomstandigheden, het moment van de dag/week/jaar, evenementen, et cetera leiden tot veranderingen in de hoeveelheid uit te voeren werk (veranderingen in arbeidsvolume). Voor werkgevers is het belangrijk om vlot in te spelen op deze wisselende nood aan arbeid. In de horecasector kan dit ingevuld worden via verschillende vormen van tijdelijke arbeid: een contract van bepaalde duur, interim arbeid, studentenarbeid en gelegenheidsarbeid of extra s. Daarnaast zijn er ook een aantal cao s die tegemoet komen aan de gevraagde flexibiliteit. Uit een bevraging bij werkgevers blijkt dat naar schatting 33% van de horecawerkgevers in Vlaanderen een beroep doet op tijdelijke arbeid (Guidea, 2012). Een bevraging bij werknemers toont dan weer aan dat 17% van de horecawerknemers in Vlaanderen tijdelijke arbeid verricht. (FOD Economie EAK, 2013). Binnen de horeca neemt tijdelijke arbeid meestal de vorm aan van arbeid van bepaalde duur (32%), studentenarbeid (28%), uitzendarbeid (15%), en extra s (9%) (FOD Economie, 2013). Tabel: Tijdelijke arbeid versus vast werk op basis van de voornaamste activiteit bij horecawerknemers in Vlaanderen en België (%) Vlaanderen België Mannen Vrouwen Totaal Mannen Vrouwen Totaal Vast werk 80% 86% 83% 84% 85% 85% Tijdelijk werk 20% 14% 17% 16% 15% 15% Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% Bron: FOD Economie - Afdeling Statistiek, Enquête naar de arbeidskrachten 2013, NACE_2008=55 of 56 Bewerking door Guidea Tabel: Tijdelijke vormen van arbeid bij horecawerknemers in België (%) Uitzendkracht 11% 15% 16% Opleiding, stage, leercontract 6% 6% 6% Studentenarbeid (met studentencontract) 24% 25% 28% Arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of voor een bepaald werk 39% 35% 32% Andere arbeidsovereenkomst van bepaalde duur 4% 5% 5% Gelegenheidswerk zonder formele arbeidsovereenkomst 14% 14% 9% Arbeider als PWA werknemer 0% 0% 3% Totaal 100% 100% 100% Bron: FOD Economie - Afdeling Statistiek, Enquête naar de arbeidskrachten 2013, NACE_2008=55 of 56 Bewerking door Guidea

8 6 3 ONDERZOEKSVRAGEN In deze studie willen we in kaart brengen hoe werkgevers in de horeca omgaan met piekmomenten, in welke mate ze op de hoogte zijn van de mogelijkheden inzake tijdelijke arbeid en de mogelijkheden voorzien in de CAO s rond flexibiliteit van de arbeidsduur, wat hun houding hier tegenover is en hoe ze piekmomenten aanpakken. We willen een antwoord geven op volgende onderzoeksvragen: - Wat weten werkgevers over de mogelijkheden om piekmomenten, ziekte te overbruggen? Hoe gaan ze hiermee om? - Hoe en wanneer gebeurt de inzet van arbeidskrachten om piekmomenten op te vangen? - Wat zijn de motivaties en knelpunten die werkgevers beïnvloeden in hun keuze?

9 7 4 METHODOLOGIE EN STEEKPROEF Om een antwoord te krijgen op de onderzoeksvragen kiezen we voor semigestructureerde interviews met werkgevers van eet- en drinkgelegenheden in Vlaanderen. We kiezen ervoor om ons toe te spitsen op eet- en drinkgelegenheden. Het opvangen van piekmomenten is een ander gegeven voor logies. Een semigestructureerd interview is een kwalitatieve onderzoeksmethode die een vooraf bepaalde set van open vragen combineert met de mogelijkheid om bepaalde thema's of reacties verder te verkennen. De doelstelling van kwalitatief onderzoek is zoveel mogelijk verschillende meningen en ideeën over een onderwerp te verzamelen en ontdekken. Men wil zoveel mogelijk informatie inwinnen. In totaal zijn 24 interviews uitgevoerd bij werkgevers met voldoende spreiding naar subsector, grootte van de onderneming, geografische ligging en gebruik van diverse manieren om tijdelijke arbeid en piekmomenten op te vangen. De doelgroep ziet er als volgt uit: Subsector: eetgelegenheden / drinkgelegenheden Grootte van de onderneming: minder dan 10 werknemers / 10 tot 20 werknemers / meer dan 20 werknemers Geografisch: kust/ steden / landelijk of overige Kust Steden Overige < 10 werknemers > 10-werknemers Het rekruteren van deelnemers aan de studie verliep niet eenvoudig. Vaak kregen we een negatief antwoord. Ook werden heel wat vragen gesteld bij het doel en de opdrachtgever van de studie. Zo wou men er zeker van zijn dat er geen link was met sociale inspectie. Hieruit is duidelijk dat het personeelsbeleid een thema is dat heel gevoelig ligt bij heel wat werkgevers. Het uitvoeren van de interviews gebeurde deels door Guidea en deels door Frank Geers van MaResCon Consulting in de periode december 2014 tot maart 2015.

10 8 5 RESULTATEN 5.1 Wat is een piekmoment voor de ReCa? Onder een piekmoment verstaan horecaondernemers een onverwacht (=niet of zeer moeilijk te anticiperen) voorval waar men niet op voorbereid is en die de vaste routine (=werkbezetting) onder druk zet. Een piekmoment kan zich op twee manieren voordoen: - Er zijn plots te veel gasten op hetzelfde moment: Het aantal gasten op hetzelfde moment overstijgt wat men gewoon is. Men kan zich hierop voorbereiden. Veel parameters (feesten, lange weekend, enz.) helpen om hierop te anticiperen. Vaak zet men bijkomende medewerkers (studenten, extra s worden opgebeld) in. - Gasten blijven langer dan voorzien: Klanten blijven langer waardoor de voorziene opgestelde werkagenda (geplande uren) onder druk komt. Men kan zich hierop niet voorbereiden wat voor problemen zorgt. De op voorhand geplande regeling gaat de mist in. - De lijn tussen beide types is theoretisch. Vaak zijn beide met elkaar verbonden.

11 9 5.2 Hoe pakken werkgevers piekmomenten aan? Een piekmoment is een relatief begrip. Voor de ene zaak is het dé stressfactor, voor de andere is het een beheersbaar gegeven. Veel is afhankelijk van de manier waarop werkgevers omgaan met piekmomenten. Hier merken we vele verschillen. De manier waarop werkgevers piekmomenten aanpakken, is afhankelijk van een aantal kenmerken. Naargelang de werkgever zelf een vast onderdeel is van het team of niet merken we grote verschillen: - Als de werkgever zelf geen vast onderdeel van het team is, dan beschouwt hij zich vaak als back-up of extra gratis werkkracht. - Is hij daarentegen onmisbaar in de zaak (bijv. de kok) is die mogelijkheid tot back-up er niet. Vaak heeft de werkgever hier ook weinig tijd om naar oplossingen te zoeken wat zorgt voor problemen. Daarnaast merken we ook verschillen naargelang de werkgever al dan niet zelf overzicht heeft op wat er gebeurt in de zaak. Vaak hangt dit samen met de functie die de werkgever uitoefent in de zaak: - Als de werkgever niet aanwezig is in de zaak of geen zicht heeft op bijvoorbeeld de zaal, geeft dit vaak problemen. Piekmomenten zijn heel moeilijk beheersbaar en creëren stress. - Als de werkgever wel zicht heeft op wat er gebeurt, kan hij hierop anticiperen waardoor hij de piekmomenten beter kan beheersen. Ook de HR- kennis, ervaring en tijd om hierover na te denken en oplossingen te zoeken, zorgt voor verschillen in de manier waarop werkgevers piekmomenten ervaren: - Werkgevers met enkele jaren ervaring in de zaak hebben vaak een routine gevonden. Ze weten meestal hoe ze moeten omgaan met piekmomenten waardoor deze beheersbaar zijn. - Ook kennis over de mogelijkheden qua regelgeving speelt een rol. Een werkgever met kennis, maakt gebruik van de mogelijkheden en weet zo de piekmomenten beter te beheersen. - Veel is ook afhankelijk van het (kunnen) vrijmaken van tijd om naar een oplossing te zoeken. Werkgevers die de tijd nemen én kunnen vrijmaken, zoeken naar oplossingen waardoor ze minder last hebben van pieken. Tenslotte merken we ook verschillen naargelang de mate van proactiviteit en organisatie. Sommigen bereiden zich goed voor op piekmomenten en hebben er minder last van. Anderen zoeken reactief naar oplossingen op het laatste moment. Nog anderen ondergaan piekmomenten en krijgen er geen controle over.

12 10 Aanpak piekmomenten van werkgevers is afhankelijk van: Functie in de zaak Het hebben van reserve HR kennis Toepassing regelgeving flexibiliteit arbeidsduur Overzicht in de zaak invloed op Beheersbaarheid Proactiviteit Beheersbaarheid Tijd / ervaring Beheersbaarheid Geografisch merken we verschillen in voorspelbaarheid van piekmomenten. De relatieve onvoorspelbaarheid van piekmomenten is groter aan de kust. Tussen zaken die eerder landelijk gelegen zijn en zaken gelegen in een stad merken we minder grote verschillen. Manieren waarop werkgevers proactief een piekmoment proberen te voorkomen of op te vangen zijn: - Zich informeren: Bijhouden van de weerberichten, raadplegen van specifieke apps (buienradar, ). Bijhouden van boekingen. Bijhouden van evenementenkalenders uit de streek (feesten, markt, enz). Registreren van piekmomenten door het opbouwen van een database met de piekmomenten van de voorbije jaren. - Een back-up plan voorzien: Zelf stand-by zijn, klaar staan om in te springen wanneer nodig. Familie en vrienden achter de hand houden. De (hele) vaste ploeg personeel inzetten of vast personeel extra inzetten (overuren). Een (ruime) poule van extra s uitbouwen. Een stabiele relatie met een paar studenten uitbouwen. Personeel zoeken die zowel in keuken als zaal kan ingezet worden (eerder in kleinere zaken).

13 11 Manieren waarop werkgevers reactief omgaan met piekmomenten zijn (in volgorde van belang): - Zelf inspringen of harder werken. - Verschuiven binnen het vast personeel (indien verschillende zaken). - Het vast personeel langer laten werken: overuren. - Bijkomende arbeidskrachten inschakelen: familie of vrienden oproepen, extra s of studenten opbellen. - Of het werk uitstellen naar een volgende dag (bvb opkuis, ). Ziekte en verlof vang ik zelf op en ik vraag aan het personeel om een tandje bij te zetten. Collega s oproepen in hun verlof probeer ik te vermijden. Op zich valt dat mee, het gebeurt niet zoveel dat we totaal overvallen worden door een overvloed aan klanten waar we geen weg meekunnen (klein, stedelijk) Het is soms niet te doen, in de week kan je de ene dag twee couverts hebben en de dag nadien 50 couverts (klein, kust) Als ik eerlijk ben, het is soms puffen en het kan erg druk zijn, maar het lukt meestal om alles goed onder controle te hebben We proberen ons voor te bereiden door mensen op te bellen: studenten, extra s en te vragen of ze eventueel zouden kunnen komen moest het druk worden Ja we kennen echt grote pieken en dalen, als het weer ineens prachtig is bijvoorbeeld hebben we plots een piek. Vaak kunnen we de pieken inschatten, maar soms overvalt het ons. Het is zeer afhankelijk van het weer. (kust, klein) In het weekend valt het mee, dan zitten we met een vrij goede bezetting die van weekend tot weekend vrij weinig varieert. Maar het vervelende is wel dat mensen bijna niet meer reserveren. (kust, klein) Hoe wij omgaan met drukke momenten: we baseren ons op het weer (buienradar, weerbericht ). 2 graden meer of minder buiten kan zorgen voor een gans vol of een gans leeg terras. We zijn voorbereid en zetten mensen stand-by. In de zomer werken we met tijdelijke vaste contracten of mensen uit mijn winterzaken die overkomen naar hier. (stad, groot) De administratieve consequenties die piekmomenten hebben, zijn niet haalbaar. Als je werkt met flexibele uurroosters en DIMONA etc dan ben je heel lang bezig. Eerst moet je het programma opstarten, dan alles ingeven Het ding is dat je de tijd niet hebt tijdens piekmomenten. (stad groot) We werken met vaste uurroosters die we zelf opstellen, dat zorgt voor minder administratie. We kunnen dit doen omdat we de drukte vrij goed kunnen inschatten, het valt dus niet voor dat de werknemers plots geen werk hebben en naar huis moeten na een uurtje. En als het super druk wordt spring ik (=zaakvoerder) bij, ik kost niets hé en mag eindeloos lang werken

14 Knelpunten Horecaondernemers ervaren verschillende knelpunten die het omgaan met piekmomenten voor hen moeilijk maakt: - de materie is complex en er is een beperkte kennis op het vlak van sociale wetgeving, - de hoge loonlast is een precair punt binnen het personeelsbeleid, - de personeelsadministratie is tijdintensief, - de sociale inspectie, - de diversiteit aan maatregelen en afwijkingen, - het calimerocomplex onder ondernemers De materie is complex en er is een beperkte kennis op het vlak van sociale wetgeving Doorheen de verschillende gesprekken kregen we te horen dat de materie heel complex is. Ook hebben ondernemers het gevoel dat de wetgeving voortdurend verandert. Er is dan ook heel weinig detailkennis van bestaande regelgeving, mogelijkheden en afwijkingen. Bovendien zijn werkgevers niet actief en niet proactief bezig met het verzamelen van info rond HR of sociale wetgeving. De belangrijkste bronnen zijn de eigen ervaring, de kennis opgedaan van ouders of familie met een horecaverleden en collega-werkgevers. Het actief volgen van HR cursussen of opleidingen rond sociale wetgeving is eerder uitzonderlijk dan de regel. Wanneer we vragen naar gekende en bestaande informatiebronnen, denken werkgevers aan Horeca Vlaanderen, Syntra, het Sociaal secretariaat, Voka. Als gevolg: - Is het huidige personeelsbeleid veelal gebaseerd op routine en gewoonte. Door een gebrek aan tijd en ambitie stellen werkgevers hun eigen aanpak niet in vraag. - Maken werkgevers zoveel mogelijk gebruik van vaste en steeds terugkerende formules: vaste uurroosters, steeds dezelfde types contracten. - Vertrouwen werkgevers op hun sociaal secretariaat om hen te informeren. Ze verwachten van het sociaal secretariaat ook dat ze hen de beste oplossing voorstellen. Vanuit de werkgever is er een behoefte en vraag naar: - Duidelijke en transparante communicatie van de overheid. - Handvaten die helpen om de juiste en best passende oplossing te kiezen. - Een duidelijk overzicht van de mogelijkheden die de regelgeving voorziet met de pro s en con s.

15 13 - Een actieve begeleiding en meer proactiviteit van het sociaal secretariaat. Dit gebeurt volgens hen te weinig. Concreet vragen werkgevers naar regelmatig overleg en het voorstellen van mogelijke alternatieven. Het klinkt zo verschrikkelijk ingewikkeld. En een op voorhand geplande afwijking, bijvoegen bij contract Afwijkingen zijn toch moeilijk in te schatten toch? De regelgevingen klinken niet echt realistisch Je leert het gaandeweg en als iets werkt dan houd je je daar aan. ik ben tevreden met de huidige aanpak. ik ben niet altijd op zoek naar andere, meer creatieve oplossingen. Mijn hoofdtaak is een restaurant runnen, niet de beste personeelsmanager zijn. Controles wijzen je op dingen die je zelf niet weet. Het is niet meer bij te houden. Gelukkig krijg je eerst een verwittiging. Ik vertrouw volledig op mijn sociaal secretariaat. Ik kan niet anders. Het is te complex. Zelfs mijn contactpersoon moet soms beroep doen op de juridische dienst. Ik wil meer steun op HR vlak: wat is best voor mijn werknemers op verschillende vlakken (onkostenvergoeding, woon-werkverkeer, gsm, ), voor wie doen we wat? Voor wie niet? Aan welke tarieven? Ik wil hier een duidelijk systeem rond (per functie duidelijk stellen wat kan, wat je moet doen en welke voordelen je krijgt) Het sociaal secretariaat informeert niet. Er komen antwoorden op vragen, maar men is niet proactief. Het sociaal secretariaat staat zeker klaar met informatie. Maar alleen als je er achter vraagt. Het is niet zo dat ze proactief tips geven, bepaalde zaken onder de aandacht brengen, Ben er tevreden over; beschouw ze niet echt als adviseurs/raadgevers. Ik vraag hen eigenlijk ook nooit iets speciaals. Ik geef toe dat ik nu merk dat ik er niet zoveel van ken eigenlijk. Maar misschien maar goed. Het lijkt heel complex en ingewikkeld Ik moet zeggen, ik ben daar niet zo actief mee bezig. Ik ga niet proactief dingen opzoeken of lezen. Nieuwsbrieven gaan ene oor in en andere uit. Op zich moet een sociaal secretariaat mij helpen om er voor te zorgen dat ik altijd in orde ben, een seintje geven als ik iets verkeerd doe Maar de overheid mag op zich ook wel iets meer met mij communiceren en liefst van al duidelijk zijn en regels langer dan een jaar laten bestaan. Nu ik dat allemaal heb gezien krijg ik de indruk dat ik over te weinig informatie beschik. Soms heb ik het gevoel achter de feiten aan te lopen, dat ik het misschien niet goed doe, dat er andere betere opties zijn qua arbeidsaanpak. Maar ik weet het niet zeker dus doe ik gewoon wat ik altijd heb gedaan

16 De diversiteit aan maatregelen, afwijkingen Voor veel werkgevers is het HR gebeuren, de sociale wetgeving een belangrijke bron van stress: - Er zijn te veel regels. Deze veelheid aan regels bemoeilijkt volgens hen de natuurlijke werking en organisatie van de zaak. Onderling wordt heel wat geregeld op basis van vertrouwen en collegialiteit. - Er is onduidelijkheid over de regels. Bij de werkgevers is het niet altijd duidelijk wanneer een maatregel in voege treedt of wanneer ze van toepassing is. - Er zijn te veel wijzigingen. Er is vaak de vraag in hoeverre een regel volgend jaar nog geldig zal zijn. Allen dromen en hopen ze op een eenvoudige regelgeving die het leven gemakkelijk maakt en hen toe laat te focussen op de essentie De hoge loonlast is een precair punt binnen het personeelsbeleid De loondiscussie leeft sterk. De loonlast is volgens werkgevers het meest precaire punt binnen het personeelsbeleid. Volgende elementen komen vaak terug in de gesprekken: - Tijdens de interviews (de meeste interviews vonden plaats tussen november en december 2014) is de Blackbox/witte kassa een onderwerp dat heel sterk leeft. Er zijn veel vragen en twijfels naar de impact op de loonmassa. Anderzijds horen we in de gesprekken dat de witte kassa ook aanzet tot nadenken en het in vraag stellen van de huidige manier van werken (aanbod, uren, aantal couverts, personeelsbeleid). - Dikwijls kregen we te horen dat de toegevoegde waarde van een horecamedewerker lager is dan die van een gemiddelde arbeider of bediende. De uren dat een horecamedewerker werkt, zijn niet steeds volledig en optimaal gevuld: soms moet er hard gewerkt worden, soms helemaal niet. Er zijn veel rustige, dode momenten (bijv. de winterperiode aan de kust.) Dat zorgt voor onstabiliteit en een rendabiliteitsniveau dat niet altijd voldoende hoog is. In zeer rustige periodes is de horecamedewerker zeer duur in vergelijking met bijvoorbeeld een arbeider of bediende met een vast takenpakket, een duidelijk omschreven taak. - Ook het aantal te presteren uren is iets minder beheersbaar dan in andere sectoren. Het is niet altijd duidelijk hoe lang klanten blijven zitten, hoeveel ze consumeren, hoe laat ze toe komen. Bovendien tikken overuren iets sneller aan in de horeca. Overuren betekenen meer loonkosten (en bijgevolg minder winst).

17 15 Door de hoge loonlast: - wil geen enkele zaakvoerder het risico lopen dat zijn werknemers overbodige uren presteren (te weinig gasten, gasten die vroeg weg gaan. Hij wil geen lege uren betalen. - wordt het kernteam steeds kleiner en vaak tot een minimum herleid. Hierdoor heeft men sneller nood aan bijkomend personeel. Toch blijft het hebben van een vast team met contracten belangrijk voor de werkgever. Werken met losse en tijdelijke krachten is eerder een tijdelijke aanvulling op de kern. - gaan sommigen rationaliseren in de openingsuren of zoeken ze naar andere oplossingen: andere manieren van werken en zich organiseren. Kwaliteit wordt belangrijker dan kwantiteit. We denken dat we een totale reorganisatie van de zaak zullen moeten doen. Het leven en eetpatroon van de mensen is veranderd. Ze eten niet meer op vaste tijdstippen, maar wij kunnen een doorlopende keuken moeilijk aanbieden. We denken een deeltje van de zaak over de middag te sluiten en met service coupé te werken. Er moet iets veranderen gezien de hoge personeelskosten. Ik zal het systeem van economische werkloosheid bekijken met mijn nieuw sociaal secretariaat. Ik denk dat werknemers hier meer achter zullen staan dan service coupe. Ze blijven hun inkomen behouden, hoewel het minder zal zijn, maar ze moeten niet over en weer lopen. Ik zie er geen nadelen aan. Ze hebben me al verzekerd dat het administratief vrij beperkt is. Ik weet niet wat er zal gebeuren met de invoer van de witte kassa. Nu werken mensen om een centje bij te verdienen. Hoe zal dat gaan als alles officieel wordt? De last op arbeid is verschrikkelijk hoog. Horeca is één van de weinige sectoren waarin je zo weinig rendabele uren hebt. Er komt geld binnen op zes uur van de dag, terwijl de mensen tien uur werken. Ik kan de dode uren niet doorfactureren aan de gasten. Met kant en klare maaltijden kan je de kosten drukken. Maar er is ook nog de beroepsfierheid. Wat voor zin is er dan nog? Waarom de extra uren die mensen willen presteren belasten? Ik weet nog niet goed hoe ik het zal organiseren. Het zal moeilijk zijn om bepaalde goede werknemers te houden als ik geen extra uren meer zal kunnen betalen. De extra centen die ze kunnen verdienen als ze overuren doen, is hun motivatie om in de horeca te werken. Als ze 38 uren mogen werken, willen ze liever in de Colruyt werken waar ze s avonds en in het weekend thuis zijn en zo meer tijd met hun gezin kunnen doorbrengen. Nu maken wij witte inkomsten zwart om de overuren van het personeel te kunnen betalen. Het zal niet gemakkelijk zijn. Het is niet van willen of het leuk vinden om tijdelijke krachten in te schakelen. Het is van moeten. Je moet wel gebruik maken van bijkomende tijdelijke werkkrachten omdat we niet altijd (dus voltijds) een constante bezetting hebben, we zijn geen fabriek die elke dag vaste uren draait en vast werk heeft.

18 De personeelsadministratie is tijdsintensief De personeelsadministratie is vrij tijdsintensief en kan zeer complex zijn. Bij werkgevers is er weinig tijd om zich te verdiepen in de materie. Daarnaast is er de tijdsdruk die piekmomenten met zich meebrengt waardoor er weinig tijd is voor administratie. Als gevolg hiervan hanteren werkgevers zo veel mogelijk vaste en steeds terugkerende formules (een vast uurrooster, zelfde type contracten) zonder dat ze deze in vraag te stellen. Het sociaal secretariaat zien ze als een onmisbaar gegeven die hen het leven makkelijker maakt. Het zorgt voor minder werkdruk en geeft de geruststelling dat alles correct verloopt. Sommigen doen een beroep op hun sociaal secretariaat voor sociaal-juridisch advies. Als nadeel is er de kostprijs die hier tegenover staat. We kunnen het niet allemaal zelf doen. Een goed sociaal secretariaat bespaart mij 30 minuten werk per dag, waardoor ik meer tijd heb voor de klanten. Een sociaal secretariaat is duur. Je krijgt geen advies als je niet betaalt. Ik durf niets meer vragen uit schrik voor de factuur. Ik kan zelf de sociale wetgeving niet volgen. Zij zorgen ervoor dat alles in orde is. Het stelt me gerust dat ik zeker in orde ben qua sociale verplichtingen. Ze helpen mij bij de loonberekening, vakantiegeld, ziekte en ik kan er ook terecht voor juridische vragen. Enige nadeel is dat ze duur zijn. Toch belet het mij niet om er dingen aan te vragen. Het bespaart me tijd De sociale inspectie Vaak denken werkgevers dat ze goed bezig zijn totdat ze bezoek krijgen van een inspecteur. De werkgever wil het wel goed doen, maar is vaak niet bewust dat hij iets verkeerd doet. In de gesprekken horen we dat er vaak een discrepantie is tussen wat de regels toelaten en wat de Sociale Inspectie goedkeurt. Er is de indruk dat de Sociale Inspectie bepaalde regels niet kent of dat hun advies tegenstrijdig is aan de regels. Als gevolg en uit schrik voor de Sociale Inspectie: - ontwijkt men afwijkingen en regelgeving die aanleiding geven tot controle. - houdt men vast aan routine en gewoonte omdat dit tot stabiliteit leidt. Voorbeelden hiervan zijn de afwijkingen deeltijdse arbeid, kleine/ grote flexibiliteit en variabele uurroosters die volgens hen de deur opent naar vragen en controle van Sociale Inspectie.

19 17 Iemand van de inspectie zelf heeft ons laten weten dat dit (= grote flexibiliteit) zelden aanvaard wordt door de sociale inspectie en zeker aan de kust! Hoe meer afwijkingen, hoe zenuwachtiger ze worden! (kust, klein) Calimero-effect onder werkgevers Op zich hebben werkgevers niets tegen wetten en regels. Ze beseffen dat die nodig zijn en ze weten dat ze ook niet heiliger zijn dan de paus. Wel voelen heel wat werkgevers zich geviseerd. Ze hebben het gevoel altijd de dupe te zijn van reglementering en wetgeving. Daarnaast hebben ze de indruk dat alle anderen de regels niet volgen en daar ook nog eens voordelen uithalen. Dat zorgt er bij hen voor dat ze zelf ook niet geneigd zijn om de bestaande regelgeving toe te passen en strikt de bestaande regels te volgen.

20 De inzet van personeel Algemeen Doorheen de gesprekken horen we dat werkgevers liever werken met een vast team van mensen dat een contract van onbepaalde duur heeft. Ze verkiezen een team met vaste mensen boven het werken met losse tijdelijke medewerkers. De belangrijkste motivaties hiervoor zijn dat vaste werknemers meer ervaring hebben en/ of de zaak beter kennen. Wat de piekmomenten zijn en wanneer deze vallen weet een meerderheid van de werkgevers op voorhand in te schatten. De planning gebeurt bij veel werkgevers dan ook ongeveer een week op voorhand. Zelden wordt de dag zelf nog actief gezocht naar aanvullende arbeidskrachten. Soms gebeurt het dat tijdelijke/ bijkomende arbeidskrachten uiteindelijk vast in dienst worden genomen. Bij een aantal werknemers gebeurt het dat extra s of studenten uiteindelijk onderdeel worden van het vaste team. Een contract bepaalde duur wordt soms verlengd tot een contract van onbepaalde duur. Reeds eerder haalden we aan dat de kennis van de bevraagde werkgevers over de bestaande mogelijkheden en wetgeving beperkt is. Bovendien gaan heel wat werkgevers ook niet zelf op zoek naar alternatieven. Hierdoor kiezen werkgevers voor een aantal vaste en steeds terugkerende oplossingen. Het inschakelen van jobstudenten en extra s kregen we het vaakst te horen als manieren om piekmomenten op te vangen (zie ook eerder). Motivaties die werkgevers aanhalen voor de keuze voor jobstudenten of extra s zijn: - ze zijn het meest eenvoudig, - ze zijn het meest efficiënt, - ze zijn het best administratief beheersbaar, - ze zijn het best betaalbaar. Slechts weinigen passen de mogelijkheden voorzien in de CAO s rond flexibiliteit van de arbeidsduur toe. Wel horen we dat velen intuïtief een aantal zaken toepassen die grotendeels overeenkomen met de mogelijkheden voorzien in de CAO s rond flexibiliteit van de arbeidsduur. Echter, zelden zijn deze zaken officieel en/of geëxpliciteerd in een formele overeenkomst. Vaak wordt onderling gewisseld met uren op basis van wederzijds vertrouwen zonder dit vast te leggen op papier. De invoering van de blackbox maakt sommigen als het ware wakker en doet hen nadenken over de regeling van overuren. Zo zegt een aantal actief info te zoeken over de mogelijkheden die de wetgever hier voorziet in de CAO s rond flexibiliteit van de arbeidsduur.

21 19 De keuze voor een bepaalde mogelijkheid is bepaald of beïnvloed door: - De eenvoud van de regel: is hij gemakkelijk te begrijpen? - De loonkost en de hoogte van de sociale bijdrage. - De administratieve last. - De flexibiliteit: In organisatie: in hoeverre moet dit gepland, op voorhand bepaald worden? In aantal uren: in hoeverre is een verplichting tot bepaalde minimale tijdsblokken? - De grootte van de onderneming. In kleine ondernemingen is inhaalrust vaak een vergiftigd geschenk. - De gevolgen voor het personeel: in hoeverre is de formule aantrekkelijk voor de werknemer of wordt hij niet teveel belast? Doorheen de gesprekken valt op dat werkgevers vragende partij zijn naar een regelgeving die maximale proactiviteit toelaat. Hieronder verstaan ze: - Een regelgeving die gemakkelijk en duidelijk is. De huidige regelgeving is moeilijk te begrijpen en maakt te veel uitzonderingen. - Een regelgeving die niet rigide is. Ze vragen naar een regel die zich niet vastpint op een zeer specifiek aantal uren of uurschijven. Ook vragen sommigen naar een regelgeving die toelaat werknemers te betalen voor de effectief gepresteerde uren. - Een regelgeving die flexibel aan te passen aan het moment is. Ze vragen naar een regelgeving die op het moment zelf in voege kan treden en die ze in functie van de nood of het moment kunnen aanpassen, herzien of wijzigen. - Een regelgeving die minimale administratieve last met zich meebrengt. - Een regelgeving die financieel interessant is voor iedereen. De extra verloning voor overuren mag geen extra belasting vormen voor zowel werknemer als werkgever. - Een regelgeving op maat van de grootte van het bedrijf. Vooral in kleine zaken met kleine teams betekent het verplicht maken van de inhaalrust een probleem. - Een regelgeving die niet constant verandert. Ik ben die afwijkingen eens aan het bekijken samen met mijn sociaal secretariaat. Nu zorg ik dat ze in theorie aan 38uren komen. In de toekomst zal dit anders moeten. Vast personeel meer inzetten vind ik beter dan extra werknemers inzetten: ik vertrouw hen meer, ze kennen hun job, ze werken makkelijker, ze hebben de sleutel, ze kunnen open doen, ze geven me vrijheid, In Brussel moeten ze snappen dat personeel dat wil werken meer uren moet kunnen doen bij mooi weer. Wij werken voornamelijk met deeltijdse contracten. In orde zijn is administratief een helse klus. Al die lijsten uithangen, al die afwijkingen voor de middag doorgeven,.weet je dat we hier nu 1470 uurroosters hebben opgemaakt om aan de inspectie te geven? De wetgever moet bescherming geven voor werknemers, maar het individuele beslissingsrecht van de werknemer om langer te werken is er niet.

22 20 Uren zijn moeilijk om in een stramien te gieten. We willen alles zoveel mogelijk in orde hebben. Maar, dat is niet makkelijk met een sociale wetgeving die constant verandert, complex is en waarover we weinig info vinden. Soms heb ik nog voor één uur iemand nodig. In de praktijk kan dit niet. Iemand die op een drukke dag al aan z n 9 uur zit, kan ik niet laten doorwerken. Maar ik kan ook niet iemand anders laten komen voor een uurtje. Het is allemaal zo complex. Ik denk dat ik in orde ben maar weet het niet zeker. Het klinkt zo verschrikkelijk ingewikkeld. En een op voorhand geplande afwijking, bijvoegen bij contract Afwijkingen zijn toch moeilijk in te schatten toch? De regelgevingen klinken niet echt realistisch Liever investeren in regels voor vaste medewerkers en daarin zo flexibel mogelijke formules hebben, dan altijd maar regels en uitzonderingen op regels uitvinden om tijdelijke krachten te ondersteunen en te promoten Wij vinden dat er een veel te sterke focus ligt op de 38u/week regeling, ipv op jaarbasis te kijken. Dat zou voor ons veel interessanter zijn. Het zou toch moeten kunnen dat je in de zomer meer uren klopt dan 38 en dat dat dan in de winter gecompenseerd wordt met minder uren. Best is om gewoon schappelijk om te gaan met meer en minder werken. Overuren laten compenseren door eens vroeger te vertrekken, later te beginnen. Ik weet dat als bvb iemand later toekomt (dus vorige shift draait iets langer, dat hij dan niet in orde is. Dus ik zou dat eigenlijk moet verbieden dat mijn mensen onderling afspreken. En dat is jammer. Dat ondermijnt de groepsgeest, het goed als team samenwerken Het is allemaal niet zo duidelijk vind ik. Moesten ze gewoon even een tabel kunnen maken die alles overzichtelijk kan tonen: Dit is financiële meerkost, dat is meerkost in uren verlof, dat type extra werk kan zo gecompenseerd worden De planning moet volgens mij altijd geprogrammeerd en stabiel zijn. Ik hou niet van op de bots/plots op het laatste moment nog dingen moet regelen. Ik geloof niet in extra s die je even kunt inzetten. Dat bestaat niet. Zet gewoon uw vaste mensen wat meer in en geef hen in de zomer of als het rustig is wat meer vakantie. Daarnaast ziet men in de ideale wereld: - Flexibele werknemers die zich gemakkelijk aan variabele uren aanpassen. - Een poule van extra arbeidskrachten naast de vaste kern die altijd stand-by zijn. - Een sociale inspectie die zich kan inleven in hun situatie.

23 Bijkomende arbeidskrachten Aan de geïnterviewde werkgevers vroegen we spontaan welke types contracten ze gebruiken en kennen om piekmomenten in te vullen. Daarna legden we hen een aantal fiches voor met een omschrijving van het type contract en vroegen in hoeverre de volgende contracttypes door hen gekend en/ of gebruikt zijn. Hoewel het hier gaat om een kwalitatief onderzoek, maken we toch een kwantificering om een idee te krijgen hoe het zit met de kennis en gebruik van de bestaande contracttypes. Gekend (n=24) Gebruikt (n =24) Studentenarbeid Extra s Uitzendarbeid 22 3 Contract bepaalde duur 23 2 Seizoensarbeid 19 0 Deeltijds tijdelijk verhogen 16 4 Deeltijds met variabel uurrooster 12 2 Deeltijds van minimum 10u 10 2 Naast de contracttypes hierboven vermelden sommige werkgevers ook IBO s, activa, leercontracten en stagiaires als mogelijkheden om piekmomenten op te vangen. Ook vroegen we per contracttype welke voordelen ze zien en wat volgens hen de nadelen zijn. We lijsten ze hieronder op.

24 22 Studentenarbeid Voorgelegde definitie: Arbeid door studenten voor maximum 50 dagen aan verminderde sociale bijdrage. Reacties: Belangrijkste voordelen werkgever - Lage loonkost: - Geen RSZ. - Geen eindejaarspremies. - Enthousiaste jonge medewerkers. - Flexibiliteit: aantal uren dat ze mogen werken ligt vast, tijdstip wanneer kan je kiezen. Belangrijkste nadelen werkgever - Beperkt aantal uren. Soms moeilijk voor de werkgever om zicht te krijgen op het aantal reeds gepresteerde uren elders. - Motivatie en ervaring: - niet steeds betrouwbaar. - minder betrokken (komen enkel werken voor het geld). - Kennis en ervaring: - niet voor verantwoordelijke functies, vooral voor jobs die weinig kwalificatie vragen. - geen of weinig horecakennis. => vraagt een tijdsinvestering om hen op te leiden. - Beschikbaarheid en flexibiliteit. Studenten pikken niet dat je hen dingen uitlegt en oplegt. Ze hebben geen kennis van horeca: producten, types glazen, etiquette, Ze verkopen ook niet en je kan niet op hen rekenen in de winter. Studenten werken enkel wanneer het voor hen uitkomt. Het systeem van extra s is flexibeler. Soms hebben studenten geen goesting of zijn er examens. Ze vragen ook hun dagen vooraf vast te leggen. Als ze dan niet komen werken, moet je dat aanpassen. Dat vraagt veel werk, heel wat administratie wat leidt tot fouten.

25 23 Seizoensarbeid Voorgelegde definitie: Arbeid van een bepaalde duur van minstens 2 maanden. Deze 2 maanden vallen in de periode van 1 mei tot 30 september. De wekelijkse arbeidsduur is ten minste gelijk aan 3/4 e van een voltijdse betrekking bij dezelfde werkgever. Reacties: Belangrijkste voordelen werkgever - Door velen gekend, maar weinigen weten dat dit kan in horeca. - Opvangen zomerpieken. Belangrijkste nadelen werkgever - Moeilijk om mensen te vinden voor dit regime. - Schrik voor arbeidscontrole. Extra s Voorgelegde definitie: Arbeid gedurende maximum 2 opeenvolgende werkdagen met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven werk bij een bepaalde werkgever. Bedoeling is het hoofd bieden aan een buitengewone werkvermeerdering of de uitvoering van een uitzonderlijk werk ( huwelijk, banket, receptie, ). Reacties: Belangrijkste voordelen werkgever - Flexibiliteit. - Korte termijn, geen langdurig engagement - Direct inzetbaar (moeten niet opgeleid worden). - Kostprijs (vermindering RSZ) - Vaak een vaste groep die men doorheen de tijd probeert op te bouwen. Belangrijkste nadelen werkgever - Bieden weinig zekerheid: beschikbaarheid wordt door de extra zelf bepaald. - Minder nauwkeurig. - Minder gemotiveerd. - Minder betrokken bij het bedrijf. - Niet zo evident om nieuwe extra s te vinden. - Beperking tot 2 dagen na elkaar Extra s zijn bijverdieners. Ze zijn minder gemotiveerd dan het vast personeel. Ze komen enkel hun uren doen voor wat extra geld.

26 24 Ze maken er zich makkelijker van af. Ik denk aan een barman. Als hij de bakken minder correct sorteert, wordt hij er de volgende dag niet mee geconfronteerd. Een vaste medewerker wel. Op extra s heb je geen vat. Je kan er niet altijd op rekenen. Op vast personeel wel. Een extra werkt als hij geld nodig heeft. Anders niet. Er zijn ook voordelen: als het kalm is, hoef ik ze niet te vragen. Interim/ Uitzendarbeid Voorgelegde definitie: Arbeid door een werknemer die in jouw onderneming terecht komt via een uitzendkantoor. Het uitzendkantoor is de administratieve werkgever, jij de gebruiker. Reacties: Belangrijkste voordelen werkgever - Vooral gebruikt om snel gaten in te vullen. - Geen financiële verrassingen achteraf. Nettoprijs ken je op voorhand. - Geen vragen door sociale inspectie - Weinig administratieve rompslomp Belangrijkste nadelen werkgever - Duur. - Geen kwaliteitsgarantie: vaak mensen die niet willen of kunnen werken, ze dagen niet op, weinig kennis van het bedrijf. - Geen fair systeem voor de werknemer (sociale rechten) De kost is vooraf duidelijk. Ook ziekte is op kosten van het interimkantoor. Je bent altijd in orde bij controle. Er worden hier geen vragen over gesteld. In de zomer werken we intensief met een interimbureau voor de payroll. We hebben hier dan veel studenten rondlopen. Wij rekruteren ze, het interimbureau zorgt voor de administratie. Het voordeel is dat wij aan niks meer moeten denken. Bijvoorbeeld de regeling van overuren. Zij zorgen dat alles in orde is. Een hele ontlasting voor ons. Werken met interims heeft enkel nadelen: het is duur, je weet niet wie er komt. Ik heb er slechte ervaringen mee: er is geen motivatie, geen kennis. Terwijl attitude en gastvriendelijkheid net de twee belangrijkste zaken zijn die nodig zijn om in horeca te werken. Interims zijn veel te duur. We bellen ze enkel als we echt niemand vinden, maar je bent niet zeker dat ze komen en of ze wel opgeleid zijn. Soms komt er dan iemand binnen zonder ervaring, als je die dan nog moet opleiden verlies je net tijd ipv tijd te winnen. Als we zeker wisten dat het volk gekwalificeerd was zouden we die hogere prijs met plezier betalen. Hier maken wij er geen gebruik van, dat is veel te duur en er is geen enkele garantie dat het een echt goede werkkracht zal zijn

27 25 Contract bepaalde duur Voorgelegde definitie: Arbeid voor bepaalde duur is arbeid voor een bepaald aantal dagen, maanden of jaren. De einddatum van het contract is dus reeds van bij aanvang gekend. Reacties: Belangrijkste voordelen werkgever - Korte termijn: kan handig zijn in het seizoen (Soms extra s die contract bepaalde duur krijgen in zomer- of kerstverlof) - Periode is goed afgebakend. - Geen langdurig engagement. - Als proefperiode voor starters. Belangrijkste nadelen werkgever - Niet populair: moeilijk om mensen te vinden voor dit regime. - Niet ideaal voor regelmatige pieken. - Niet interessant voor de werknemer. Als je een zaak hebt die onregelmatige pieken kent, kan je daar gebruik van maken. Wij kennen regelmatige pieken en dan is dat niet interessant. Werknemers zijn hier zelf geen fan van. Zij die werk zoeken, willen voltijds werken en nemen geen genoegen met een paar dagen werk. Startende mensen geef ik een contract van drie maanden. Je weet niet altijd welk vlees je in de kuip hebt. Door het vervallen van de proefperiode, kan je het zo oplossen. Deeltijds tijdelijk verhogen, deeltijds contract met variabel uurroosters, deeltijds van minimaal 10u Voorgelegde definitie deeltijds arbeid tijdelijk verhogen: Een vaste deeltijdse werknemer (waarvan de arbeidsduur dus korter is dan de arbeidsduur bij voltijdse werknemers) tijdelijk meer laten werken. Dit door de arbeidsovereenkomst tijdelijk te verhogen via een bijlage aan hun contract. In deze bijlage staat vermeld dat de uren tijdelijk stijgen van tot

28 26 Voorgelegde definitie deeltijds contract met variabel uurrooster: Een vaste deeltijdse werknemer (waarvan de arbeidsduur dus korter is dan de arbeidsduur bij voltijdse werknemers) laten werken via een variabel uurrooster. Alle mogelijke uurroosters moeten in het arbeidsreglement opgenomen zijn en uitgehangen worden. Voorgelegde definitie deeltijds van minimaal 10u: Een vaste deeltijdse werknemer (waarvan de arbeidsduur dus korter is dan de arbeidsduur bij voltijdse werknemers) minimaal 10u laten werken. Elke ononderbroken arbeidsperiode moet minimum 2u bedragen. Reacties: Belangrijkste voordelen werkgever - Flexibiliteit. - Handig om tijdelijke workload op te vangen en overuren op een officiële manier te regelen (in het geval van deeltijds contract dat tijdelijk verhoogd wordt) Belangrijkste nadelen werkgever - Weinig werknemers staan hier open voor (druk op loon stijgt teveel voor wat ze overhouden). - Veel extra administratie: opmaken uurroosters is omslachtig, pauze moet nauwkeurig genoteerd. - Onduidelijkheid bij sommigen of het nu gaat om 10u of 13u. - Schijven van 2u zijn te ruim en dus te kostelijk. Vaak nood aan half uur tot een uur extra. - Schrik voor sociale inspectie. Deeltijdse contracten zijn verdacht en leiden tot controle. Een deeltijds contract verhogen betekent veel rompslomp. Je vaste deeltijdsen ook als extra inzetten als er bijvoorbeeld een extra feestje is, is veel gemakkelijker. Deeltijds met variabel uurrooster. Ik kan het personeel eens de vroege of de late geven. Zo is er een constante, maar toch afwisseling. Je kan het privéleven van het personeel beter in rekening brengen. Je kan kiezen wanneer je best je zwakke of goede elementen inzet. Ik vind het handig.

29 27 Naast bovenstaande types contracten, vertelden sommige werkgevers ook gebruik te maken van IBO s, stagiairs, om drukke momenten op te vangen. IBO Belangrijkste voordelen werkgever - financieel voordelig - persoon testen om hem daarna vast aan te nemen Belangrijkste nadelen werkgever Stagiairs Belangrijkste voordelen werkgever - Bijkomende werkkracht - Bijblijven - Vinden van vast personeel Belangrijkste nadelen werkgever - Beperkt in tijd - Vraagt veel tijd en energie (opleiding) De ervaringen met stagiairs zijn heel positief. Ze ontlasten de vaste ploeg. Ze kosten niks. Enige nadeel is de beperking in tijd. Veel stagiairs worden extra hier en beginnen na verloop van tijd vast. Door te werken met stagiairs blijf je bij. Je steekt iets van hen op. Je zit minder op je eiland. Ook blijf je contact onderhouden met scholen.

30 Regelgeving flexibiliteit arbeidsduur Ook vroegen we in hoeverre werkgevers op de hoogte zijn van mogelijkheden die de wetgever voorziet om arbeidskrachten flexibel in te schakelen op piekmomenten, speciale periode of voor een langere tijd. Gekend (n=20) Gebruikt (n =20) Engelse week 4 2 Kleine flexibiliteit 9 1 Grote flexibiliteit 9 3 Van de woon- of verblijfplaats afgelegen 11 0 arbeidsplaats Overschrijden interne meer urengrens 16 1 Badplaatsen,. Centra 9 0 Badplaatsen, centra: uitgestelde inhaalrust 8 0 voor zondagswerk Service Coupé 23 10

31 29 Overschrijding interne meer urengrens Voorgelegde definitie: - Een werknemer kan meer uren dan het normale uurrooster per week presteren. Voorwaarde is dat er een gelijk aantal uren inhaalrust wordt toegekend. - De meer uren zijn begrensd op jaarbasis: tot 78 uren (tijdens het eerste trimester) en 91 uren (erna) of uren (indien sectorale CAO) Reacties: Belangrijkste voordelen werkgever Belangrijkste nadelen werkgever - Overuren zonder een financiële meerkost. - Inhaalrust is voor kleine teams zeer moeilijk tot niet haalbaar. - Administratief zwaar. - Begrenzing te beperkt. Inhaalrust geven is moeilijk. Daarvoor heb je weer een extra personeelslid nodig om die in rust te vervangen. Administratief is dit heel zwaar. Ik hoop dat dit betert met mijn nieuwe sociaal secretariaat. Nu moet alles op papier. Het zou gemakkelijk zijn als ik via internet kan bijhouden hoeveel uren iemand nog kan doen. 78 uren is niet zo veel. Als je vijf dagen in de week twee uren meer doet, kan je dit maar zeven weken toepassen. Inhaalrust betekent andere mensen moeten inzetten om de rusters te vervangen raar toch!

32 30 Engelse week Voorgelegde definitie: - Op voorhand geplande afwijking via arbeidsreglement. - Het aantal werkuren per dag kan opgetrokken worden tot 9u. Voorwaarde is dat er per week een halve, een hele of meer dan één rustdag behalve de zondag is. De werknemer mag dus maximum 5 ½ dag per week werken. - De wekelijkse grens mag niet overschreden worden. - Geen betaling van extra loontoeslag. Reacties: Belangrijkste voordelen werkgever - 1 uur extra per dag geeft voldoende extra bewegingsruimte. - geen extra kost. Belangrijkste nadelen werkgever - Klinkt complex. - Afwijkingen zijn vaak niet op voorhand te plannen. - Inhaalrust is voor kleine teams zeer moeilijk tot niet haalbaar. Ook in de zomer ziet men dit niet mogelijk. Kleine flexibiliteit Voorgelegde definitie: - Op voorhand geplande afwijking. - Het aantal werkuren per dag kan verhoogd of verlaagd worden met maximum 2u zonder de 9u/dag te overschrijden. - Het aantal werkuren per week kan verhoogd of verlaagd worden met maximum 5u zonder de 45u/week te overschrijden. Van zodra men 65 overuren heeft, is het toekennen van inhaalrust verplicht. - Geen betaling van extra loontoeslag.

33 31 Reacties: Belangrijkste voordelen werkgever - Flexibiliteit. - Zowel meer als minder uren zijn mogelijk. - Geen extra kosten. - Inhaalrust pas verplicht vanaf een bepaald aantal uren. Belangrijkste nadelen werkgever - Afwijkingen zijn vaak niet op voorhand te plannen. - Veel extra administratie: hoe het allemaal goed bijhouden zodat het in orde is voor de sociale inspectie? Grote flexibiliteit Voorgelegde definitie: - Op voorhand geplande afwijking. Toelating mits opgenomen in arbeidsreglement of bedrijfscao. - Het aantal werkuren per dag kan opgetrokken worden tot 11u per dag of 50u per week. - Wekelijkse grens mag overschreden worden, maar op jaarbasis moet men gemiddeld op 38 werkuren komen. Van zodra men de interne meer urengrens (78/91) overschrijdt, is het toekennen van inhaalrust verplicht. - Geen betaling van extra loontoeslag. Reacties: Belangrijkste voordelen werkgever - Flexibiliteit. - Geen extra kosten. - Inhaalrust pas verplicht vanaf een bepaald aantal uren. - Referentie is op jaarbasis. Belangrijkste nadelen werkgever - Afwijkingen zijn vaak niet op voorhand te plannen. - Veel extra administratie: hoe het allemaal goed bijhouden zodat het in orde is voor de sociale inspectie? Mensen willen overuren doen voor het geld, niet om extra inhaalrust te krijgen. De grote flexibiliteit staat bij ons in het arbeidsreglement. Na 50u geven we recup en zo hoeven we geen overuren uit te betalen. Nu lukt dit goed maar het is een heel gedoe dit uit te vissen en te regelen, vooral tijdens de Gentse Feesten. De ene dag doen ze 11 uur per dag, de andere dag minder een gans gedoe.

Voordelen en gevaren van flexi-jobs. Werkbaar werk in de HO.RE.CA. 25 september 2017 Workshop

Voordelen en gevaren van flexi-jobs. Werkbaar werk in de HO.RE.CA. 25 september 2017 Workshop Voordelen en gevaren van flexi-jobs Werkbaar werk in de HO.RE.CA. 25 september 2017 Workshop Werkgevers flexi-jobs Bron: Bewerking: 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 4959 5223 4214 3201 957 2015Q4 2016Q1

Nadere informatie

ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA

ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA Menukaart Open Vld ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA Alexander De Croo Maggie De Block MENU_HORECA_2015CC_OPENVLD_8PAG.indd 1 Bart Tommelein Gwendolyn Rutten 30/11/15 15:58 Woord van de Chef Beste Horeca,

Nadere informatie

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 Interim als opstap voor Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 AGENDA 1. De arbeidsmarkt in cijfers. 2. Wat is uitzendarbeid? 3. Wanneer doen bedrijven beroep op een uitzendkracht?

Nadere informatie

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers.

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers. je rechten op zak Deeltijds werken Sinds het einde van de jaren 70 nam deeltijds werken vooral bij vrouwen sterk toe. De wetgeving voorziet in speciale regels om te voorkomen dat deeltijdse werknemers

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS

Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS 1 Flexi-jobs: Synthese Tabel 1: Aantal en aandeel flexi-arbeid -2016Q4- Aantal Aandeel Werkgevers 5 223 21,4% Arbeidsplaatsen tijdens kwartaal 1 16 831 9,4% Voltijdsequivalenten

Nadere informatie

Werk gevonden? Waarop letten?

Werk gevonden? Waarop letten? Werk gevonden? Waarop letten? ACLVB Jongeren Telefoon gekregen dat je binnenkort aan de slag kan? Proficiat! Al die verstuurde cv s en stresserende gesprekken hebben eindelijk geloond. Je zal binnenkort

Nadere informatie

Einde van de overeenkomst

Einde van de overeenkomst je rechten op zak Einde van de overeenkomst Een arbeidsovereenkomst kan niet zomaar van vandaag op morgen worden verbroken. Dit kan alleen als er een wederzijds akkoord is, in geval van overmacht of om

Nadere informatie

Brussel, 16 september 2016

Brussel, 16 september 2016 Brussel, 16 september 2016 Antoine Vanden Abeele Advocaat-vennoot Taquet, Clesse & Van Eeckhoutte Tel. : 02/660.69.00 fax : 02/660.40.39 E-mail : a.vandenabeele@bellaw.eu Inleiding 1. De huidige instrumenten

Nadere informatie

WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK

WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK Wetsontwerp aangenomen in de Commissie Sociale zaken op 02/02/2017 en in de plenaire Kamer op 23/02/2017. Definitief goedgekeurde tekst. Meeste bepalingen

Nadere informatie

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID 1 DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WWW.ACCG.BE 2 INHOUD 3 Economische werkloosheid 3 Sectorale CAO 4 Overleg in de onderneming 6 Vervangende tewerkstelling 6 Cijfers economische

Nadere informatie

WERKBAAR EN WENDBAAR WERK

WERKBAAR EN WENDBAAR WERK De ministerraad heeft vrijdag 28 oktober het plan Werkbaar en wendbaar werk goedgekeurd. De regering wil zo flexibiliteit voor ondernemers en werknemers versterken. De eerste stappen naar een Belgisch

Nadere informatie

D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n : e n k e l e b e l a n g r i j k e n i e u w i g h e d e n

D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n : e n k e l e b e l a n g r i j k e n i e u w i g h e d e n D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n : e n k e l e b e l a n g r i j k e n i e u w i g h e d e n SOCIALE WETGEVING C h r i s B o t t e r m a n, h o o f d S o c

Nadere informatie

WET WERKBAAR WENDBAAR WERK

WET WERKBAAR WENDBAAR WERK WET WERKBAAR WENDBAAR WERK 07.03.2017 Inleiding 2 achtergrond volgens de minister nood aan maatwerk en flexibiliteit voor werkgever en werknemer want ingrijpende veranderingen in aantal sectoren huidig

Nadere informatie

Payroll Services voor de horeca en recreatiebranche

Payroll Services voor de horeca en recreatiebranche Payroll Services voor de horeca en recreatiebranche Wat is payrolling? Bij het runnen van een bedrijf komt veel kijken. Alleen al de inzet van personeel levert een hoop extra werk en administratieve rompslomp

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.2

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.2 KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.2 SOCIAAL Om vooraf gekende piekperioden op te vangen kan de werkgever een beroep doen op de zogenaamde kleine flexibiliteit. Deze piekperioden kunnen in het PSC 149.2 (koetswerk)

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTES INTERNE COMMUNICATIE. V1. Hoe tevreden ben je over de informatievoorziening en communicatie binnen de organisatie?

RESULTATEN ENQUÊTES INTERNE COMMUNICATIE. V1. Hoe tevreden ben je over de informatievoorziening en communicatie binnen de organisatie? RESULTATEN ENQUÊTES INTERNE COMMUNICATIE V1. Hoe tevreden ben je over de informatievoorziening en communicatie binnen de organisatie? Zeer tevreden 4 Tamelijk tevreden 15 Niet tevreden, niet ontevreden

Nadere informatie

Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie. Mei 2009

Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie. Mei 2009 Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie Mei 2009 1 Inleiding De crisis kan ook een opportuniteit zijn voor werknemers om hun job veilig te stellen en zelfs hun kansen

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

6. Deeltijds werken. Inhoudstafel UW RECHTEN

6. Deeltijds werken. Inhoudstafel UW RECHTEN 6. Deeltijds werken Sinds het einde van de jaren 70 nam deeltijds werken vooral bij vrouwen sterk toe. De wetgeving voorziet in speciale regels om te voorkomen dat deeltijdse werknemers worden benadeeld.

Nadere informatie

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld.

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld. Dit is stap twee van de test die je in MOVE vindt op pagina 22 & 23. Wil je graag een realistisch beeld van hoe je ervoor staat op de 7 terreinen van je leven? Doe de check. Klopt jouw zelfbeeld met de

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

6.5. Boekverslag door T woorden 2 juni keer beoordeeld

6.5. Boekverslag door T woorden 2 juni keer beoordeeld Boekverslag door T. 1787 woorden 2 juni 2002 6.5 58 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding Ik doe mijn praktische opdracht over Flexwerk. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat je er veel mensen over hoort

Nadere informatie

25-dagen regeling voor occasioneel werk

25-dagen regeling voor occasioneel werk Jobstudenten 25-dagen regeling voor occasioneel werk Wetgeving Titel VII van wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten. Art. 17 van kb van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van

Nadere informatie

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

Handreiking werknemer Aan het werk blijven met een chronische aandoening

Handreiking werknemer Aan het werk blijven met een chronische aandoening Handreiking werknemer Aan het werk blijven met een chronische aandoening Eén op de drie mensen krijgt te maken met een chronische aandoening. Werken met een chronische aandoening is goed mogelijk. Vaak

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

welkom bij EasyStaff

welkom bij EasyStaff welkom bij EasyStaff Welkom bij EasyStaff EasyStaff, opgericht in 1999, is een van de eerste payrollbedrijven van Nederland. Dagelijks ondervinden onze klanten de vele voordelen van onze dienstverlening.

Nadere informatie

Structurele hervormingen van de arbeidsmarkt: naar meer flexibiliteit inzake arbeidsduur?

Structurele hervormingen van de arbeidsmarkt: naar meer flexibiliteit inzake arbeidsduur? Structurele hervormingen van de arbeidsmarkt: naar meer flexibiliteit inzake arbeidsduur? Mr. Eric Carlier Partner ec@tetralaw.com Mrs. Sylvie Lacombe Partner sl@tetralaw.com Kris Peeters wenst het arbeidsrecht

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Wettelijke feestdagen en vervangende feestdagen in UZ Brussel

Wettelijke feestdagen en vervangende feestdagen in UZ Brussel Wettelijke feestdagen en vervangende feestdagen in UZ Brussel Wettelijke feestdagen en vervangingsdagen Page 1 of 20 Inhoudstabel 1 DOELSTELLING... 4 2 DEFINITIES / BEGRIPPEN ARBEIDSDUUR... 4 2.1 Jobtime...

Nadere informatie

Opeenvolgende dagcontracten: argumentarium + checklist

Opeenvolgende dagcontracten: argumentarium + checklist 20190345/AV/mdbr Datum: 11/02/2019 Comm.: UZA Contact: de juridische dienst Opeenvolgende dagcontracten: argumentarium + checklist 1. Waarom dit document? Op 24 juli 2018 hebben de vertegenwoordigers van

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

1. VRIJWILLIGERSBELEID- EN WERVING

1. VRIJWILLIGERSBELEID- EN WERVING 1. VRIJWILLIGERSBELEID- EN WERVING 1. DENKOEFENING VOOR DE CLUB: VRIJWILLIGERSWERK IS VERSCHILLEND VAN VRIJBLIJVEND WERK Ontwikkel als club een visie rond vrijwilligerswerk. Al te vaak doen clubs gewoon

Nadere informatie

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PC 112

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PC 112 KLEINE FLEXIBILITEIT PC 112 SOCIAAL Om vooraf gekende piekperioden op te vangen kan de werkgever een beroep doen op de zogenaamde kleine flexibiliteit. Deze piekperioden kunnen zowel seizoens- als marktgebonden

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Extra s. Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302. Rechtsbronnen. Het begrip extra

Extra s. Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302. Rechtsbronnen. Het begrip extra Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302 bijwerking: september 2013 - doc.nr. 204 Extra s Opgelet! Vanaf 1 oktober 2013 zullen belangrijke nieuwigheden van kracht worden

Nadere informatie

BAANBREKEND AL MEER DAN 50 JAAR IN KANTOORPERSONEEL. Uitzenden, payrolling, werving & selectie voor werk op elk niveau

BAANBREKEND AL MEER DAN 50 JAAR IN KANTOORPERSONEEL. Uitzenden, payrolling, werving & selectie voor werk op elk niveau BAANBREKEND AL MEER DAN 50 JAAR BAANBREKEND Uitzenden, payrolling, werving & selectie voor werk op elk niveau IN KANTOORPERSONEEL De Koning uitzendbureau is een van de langst bestaande uitzendorganisaties

Nadere informatie

D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n i n 1 0 r e g e l s

D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n i n 1 0 r e g e l s D e a r b e i d s d u u r r e g e l i n g i n d e g r o e n e s e c t o r e n i n 1 0 r e g e l s ARBEIDSDUUR C h r i s B o t t e r m a n, h o o f d S o c i a l e z a k e n Vorige vrijdag werd op Belgisch

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 23 oktober 2013

PERSBERICHT Brussel, 23 oktober 2013 PERSBERICHT Brussel, 23 oktober 2013 Bijna 38 % van de werkende bevolking combineert een job met kinderen jonger dan 15 jaar Resultaten van een speciale module over de combinatie werk en gezin Van alle

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Rostar CAS: online personeelsplanningssoftware voor dienstenchequekantoren. software consultancy training

Rostar CAS: online personeelsplanningssoftware voor dienstenchequekantoren. software consultancy training Rostar CAS: online personeelsplanningssoftware voor dienstenchequekantoren software consultancy training De markt heeft nood aan een flexibele en complete planningsoplossing. De invoering van de dienstencheques

Nadere informatie

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID 10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET SYSTEEM STAPT WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID Vorig jaar

Nadere informatie

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. 2012 In samenwerking met 1 547.259 uitzendkrachten 547.259 motieven 2 Inhoudstafel 1. Uitzendarbeid vandaag 2. Doel van het onderzoek 3. De enquête 4. De verschillende

Nadere informatie

DE NIEUWE WET OP WENDBAAR en WERKBAAR WERK ALGEMEEN OVERZICHT. In de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk (WWW) zijn twee soorten van maatregelen opgenomen:

DE NIEUWE WET OP WENDBAAR en WERKBAAR WERK ALGEMEEN OVERZICHT. In de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk (WWW) zijn twee soorten van maatregelen opgenomen: DE NIEUWE WET OP WENDBAAR en WERKBAAR WERK ALGEMEEN OVERZICHT. In de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk (WWW) zijn twee soorten van maatregelen opgenomen: Enerzijds maatregelen die een rechtstreekse werking

Nadere informatie

Flexibiliteit in de arbeidsduur: utopie of realiteit?

Flexibiliteit in de arbeidsduur: utopie of realiteit? Flexibiliteit in de arbeidsduur: utopie of realiteit? Dag van de Payroll & HR professional 2016 1 Karen Van den Bergh en Sofie Debie Situering huidige spelregels arbeidsduur dateren uit 1971 gaandeweg

Nadere informatie

FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR!

FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR! FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR! FLEXI-JOBS : DREIGINGSNIVEAU 4 IN DE HORECASECTOR! De wet betreffende de nieuwe horecamaatregelen werd op 26 november 2015 gepubliceerd. Sinds 1 december

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca

Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca Definitie Extra's zijn werknemers die met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of voor een bepaald werk in dienst worden genomen, voor een maximumduur van

Nadere informatie

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op de werkvloer? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op de werkvloer? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER Jongeren krijgen op school, op de werkplek, in de klas met allerlei regels en afspraken te maken. Zijn de afspraken en regels duidelijk genoeg voor hen? Wat vinden

Nadere informatie

Minder personeelskosten? 12 praktische tips

Minder personeelskosten? 12 praktische tips Minder personeelskosten? 12 praktische tips Inleiding Wanneer u met uw bedrijf bezig bent, dan kijkt u vaak naar de toekomst. Welke doelen stellen we? Wat moeten we nog verbeteren? En wat doet de concurrentie?

Nadere informatie

welkom bij EasyStaff

welkom bij EasyStaff welkom bij EasyStaff Welkom bij EasyStaff EasyStaff, opgericht in 1999, is een van de eerste payrollbedrijven van Nederland. Dagelijks ondervinden onze klanten de vele voordelen van onze dienstverlening.

Nadere informatie

HIER FOTO INVOEGEN BREEDTE 210mm x HOOGTE 99mm. Duurzaamheid bij horecaondernemers

HIER FOTO INVOEGEN BREEDTE 210mm x HOOGTE 99mm. Duurzaamheid bij horecaondernemers HIER FOTO INVOEGEN BREEDTE 210mm x HOOGTE 99mm Duurzaamheid bij horecaondernemers 2011 Guidea - Kenniscentrum voor Toerisme en Horeca vzw Deze informatie werd met de grootste zorg samengesteld. Guidea,

Nadere informatie

BIJZONDERE INSTRUCTIES

BIJZONDERE INSTRUCTIES Sociale Statistieken Eenheid «Enquête naar de Arbeidskrachten» Leuvenseweg 44-1000 Brussel DOORLOPENDE ENQUÊTE NAAR DE ARBEIDSKRACHTEN Speciale module werkorganisatie en arbeidstijdregelingen Tweede kwartaal

Nadere informatie

Op 23 februari 2017 stemde de Kamer in haar plenaire zitting het wetsontwerp betreffende werkbaar en wendbaar werk. Wat rest is de handtekening door

Op 23 februari 2017 stemde de Kamer in haar plenaire zitting het wetsontwerp betreffende werkbaar en wendbaar werk. Wat rest is de handtekening door WE R K B A A R E N W E N D B A A R W E R K Op 23 februari 2017 stemde de Kamer in haar plenaire zitting het wetsontwerp betreffende werkbaar en wendbaar werk. Wat rest is de handtekening door de Koning

Nadere informatie

Debatavond De witte kassa

Debatavond De witte kassa Debatavond De witte kassa INLEIDING België horecaland bij uitstek Horeca belangrijke economische sector Eén van de grootste werkgevers in ons land 55.000 horecazaken en 125.000 personeelsleden Zeer arbeidsintensief

Nadere informatie

Informatiefiche Arbeidsduur in de sector 319.01

Informatiefiche Arbeidsduur in de sector 319.01 Informatiefiche Arbeidsduur in de sector 319.01 1. De wekelijkse arbeidsduur voor voltijdse werknemers De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur bedraagt 38 uur per week (zie CAO van 1/07/1998 betreffende veralgemening

Nadere informatie

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Kunnen kansengroepen de krapte doen vergeten? Steve Vanhorebeek. Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Focus op

Nadere informatie

Nr. 204 22 oktober 2015

Nr. 204 22 oktober 2015 Nr. 204 22 oktober 2015 Informatief Een (gewijzigd) arbeidsreglement is niet onmiddellijk van toepassing! Bij de opmaak en wijziging van het arbeidsreglement dient een specifieke procedure te worden gevolgd.

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

Er zit meer in de horeca

Er zit meer in de horeca Er zit meer in de horeca Het versterken van het toerisme in Vlaanderen, voldoende en geschoolde horecamedewerkers, makkelijker ondernemen en een btw-verlaging voor de hele horeca. Dat moeten de speerpunten

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N KMO-beleid - studentenarbeid A04 Brussel, 25.06.2009 MH/MG/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over EEN UITBREIDING VAN DE BESTAANDE REGELING INZAKE STUDENTENARBEID

Nadere informatie

Alfahulp en huishoudelijke hulp. Rapportage Ons kenmerk: 11110 Juni 2014

Alfahulp en huishoudelijke hulp. Rapportage Ons kenmerk: 11110 Juni 2014 Alfahulp en huishoudelijke hulp Rapportage Ons kenmerk: 11110 Juni 2014 Inhoudsopgave Geschreven voor Achtergrond & doelstelling 3 Conclusies 5 Resultaten 10 Bereidheid tot betalen 11 Naleven regels 17

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID In opdracht van Delta Lloyd Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Verzuim Kennis en verzekeringen Communicatie Opmerkingen 3. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht...

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Tijd (duur)... 2 Locatie... 2 Materiaal...

Nadere informatie

SPOED competenties en gedragsindicatoren

SPOED competenties en gedragsindicatoren SPOED competenties en gedragsindicatoren Leidraad voor coaches Situering: Fase 2 Analyse Gebruik: - Doel: door de vragenlijst in te vullen krijgt de coachee een zicht op zijn/haar competenties - Doelgroep:

Nadere informatie

ZUURSTOF VOOR DE HORECA

ZUURSTOF VOOR DE HORECA ZUURSTOF VOOR DE HORECA INLEIDING België horecaland bij uitstek Uniek in Europa Horeca belangrijke economische sector: Eén van de grootste werkgevers in ons land 55.000 horecazaken en 120.000 personeelsleden

Nadere informatie

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het Verlof en vakantie De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen dat je het vorige jaar hebt gewerkt. Concreet betekent dit dat werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben

Nadere informatie

O p w e l k e p u n t e n c o n t r o l e e r t d e i n s p e c t i e h e t m e e s t?

O p w e l k e p u n t e n c o n t r o l e e r t d e i n s p e c t i e h e t m e e s t? O p w e l k e p u n t e n c o n t r o l e e r t d e i n s p e c t i e h e t m e e s t? Vorige week gaven we tien vuistregels mee die nuttig kunnen zijn bij een controlebezoek van een of andere inspectiedienst.

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts Agenda Voorstelling SD Worx Arbeider of Bediende? Het Eenheidsstatuut Ziekte De loonlijn Tewerkstellingsmaatregelen Formaliteiten Interessante

Nadere informatie

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015

Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Peiling Flexibel werken in de techniek 2015 Inleiding Voor goede bedrijfsresultaten is het voor bedrijven van belang om te kunnen beschikken over voldoende goede,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Dossier steunpunt handicap & arbeid: Aanvraag Vlaamse OndersteuningsPremie (VOP) INHOUD 1 VOP in het kort 2 De aanvraagprocedure 3 Verlenging/verhoging

Nadere informatie

Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden?

Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden? Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden? Ms. Leen Biesemans Legal Consultant leen.biesemans@groups.be De zomermaanden, waarin veel van uw werknemers verlof opnemen, kunnen voor u de ideale gelegenheid

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Thuiswerken. Customer Contact Center Carglass

Thuiswerken. Customer Contact Center Carglass Eerst even dit Thuiswerken Customer Contact Center Carglass Thuiswerken bij Carglass In 2011 zijn we bij Carglass Customer Contact Center begonnen met thuiswerken Adviseurs hebben de zelfde tools om klanten

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.4

SOCIAAL KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.4 KLEINE FLEXIBILITEIT PSC 149.4 SOCIAAL Om vooraf gekende piekperioden op te vangen kan de werkgever een beroep doen op de zogenaamde kleine flexibiliteit. Deze piekperioden kunnen zowel seizoens- als marktgebonden

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt én van de noden van de collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling

Nadere informatie

Optimaliseer je prestaties

Optimaliseer je prestaties Winst en Groei - Internetmarketing en Verkooptraining Optimaliseer je prestaties 10 Technieken om je prestaties te verbeteren Christo Cornelissen & Mieke Bouquet Alles waar je jezelf op weet te focussen

Nadere informatie

welkom bij EasyStaff

welkom bij EasyStaff welkom bij EasyStaff gemak minder kosten flexibiliteit geen werkgeversrisico s minder zorgen Welkom bij EasyStaff EasyStaff, opgericht in 1999, is een van de eerste payrollbedrijven van Nederland. Dagelijks

Nadere informatie

Ter beschikking gesteld door ACV-metaal Picanolgroup

Ter beschikking gesteld door ACV-metaal Picanolgroup EINDEJAARSPREMIE P.C.111 WEST-VLAANDEREN Collectieve arbeidsovereenkomst van 06/03/2001 gesloten in het Gewestelijk Paritair Comité West-Vlaanderen voor de Metaal-, Machine en Elektrische Bouw. Hoofdstuk

Nadere informatie

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: Arbeidsovereenkomst Na het arbeidsvoorwaardengesprek stelt een werkgever meestal een arbeidsovereenkomst op. Klakkeloos ondertekenen is niet verstandig. Wat houdt een arbeidsovereenkomst in en wat hoort

Nadere informatie

DE WERKKOSTENREGELING

DE WERKKOSTENREGELING DE WERKKOSTENREGELING Tips & trics voor de horeca FLEXIBELE SCHIL HOE DEEL JE DEZE OP DE JUISTE MANIER IN EN BEHOUD JE TEGELJKERTIJD BINDING MET JE TEAM? INTRODUCTIE Steeds meer ondernemers werken met

Nadere informatie

BRM Uitzendbureau. Werk organiseren naar menselijke maat. BRM Uitzendbureau kan werkgevers en werknemers met elkaar in contact brengen.

BRM Uitzendbureau. Werk organiseren naar menselijke maat. BRM Uitzendbureau kan werkgevers en werknemers met elkaar in contact brengen. BRM Uitzendbureau Werk organiseren naar menselijke maat kan werkgevers en werknemers met elkaar in contact brengen. BRM Uitzendbureau Werk organiseren naar menselijke maat Wij zijn een uitzendbureau dat

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Persoonlijk ontwikkelingsplan Persoonlijk ontwikkelingsplan Naam Danny Yang Studienummer 14131889 Datum 29-01-2015 Coach Van Tiel 1. Reflectie Wie ben ik? Persoon Ik ben Danny Yang geboren op 26-02-1996. Ik heb een havo diploma op

Nadere informatie

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas)

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Bij deze activiteit wordt een enquête gehouden bij mensen in de omgeving in verband met: het gaan stemmen bij verkiezingen, de deelname van burgers aan

Nadere informatie