: permanent bewonen van recreatiewoningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ": permanent bewonen van recreatiewoningen"

Transcriptie

1 Nota PS-commissie Vergaderdatum : 29 april 2005 Commissie voor : ruimtelijke ordening Agendapunt nr. : Commissienr. : Onderwerp : permanent bewonen van recreatiewoningen Opsteller/telefoon/ -adres Afdeling/bureau Bijgaande stukken : P.J.P. Ruber / (023) / ruberp@noord holland.nl : RWB / Ruimtelijke Inrichting Noord : notitie permanent bewonen van recreatiewoningen (N.B. De rubrieken 1 t/m 4 altijd in deze volgorde uitwerken) 1. Voorstel voor behandeling Ter bespreking en opinievorming. 2. Besluit GS - De beleidsnotitie Permanente bewoning van recreatiewoningen voorlopig vast te stellen met als hoofdpunten: - In de niet-kwetsbare gebieden van Noord-Holland (de gele gebieden op het kaartje in de beleidsnotitie) in te stemmen met eventuele verzoeken van de gemeenten om de permanente bewoning te legaliseren door het wijzigen van de bestemming; - In de kwetsbare gebieden in beginsel niet over te gaan tot het legaliseren van permanente bewoning; - In bestuurlijk en ambtelijk overleg bij de gemeente aan te dringen op handhaving en samenwerking te zoeken met de VROM-inspectie die een handhavende bevoegdheid heeft - De portefeuillehouder te machtigen de notitie op enkele punten te verduidelijken - De beleidsnotitie te zenden aan PS - Gehoord de mening van de statencommissie de beleidsnotitie definitief vast te stellen en aan te bieden aan de minister van VROM en de Noord-Hollandse gemeenten. 3. Verdere procedure De beleidsnotitie permanente bewoning van recreatiewoningen zal na de bespreking door uw commissie door Gedeputeerde Staten vastgesteld worden en vervolgens worden aangeboden aan de minister van VROM en de Noord-Hollandse gemeenten. Het beleid wordt opgenomen in de Leidraad Provinciaal Omgevingsbeleid en zal vervolgens een toetsingskader zijn voor eventuele wijzigingen van bestemmingsplannen om het permanent wonen in recreatiewoningen mogelijk te maken.

2 Pagina 2 4. Samenvatting Bestemmingsplannen verbieden in het algemeen het permanent wonen in een recreatiewoning. Ook het vigerend beleid van de provincie is tot op heden: géén permanente bewoning van recreatiewoningen (Leidraad Provinciaal Omgevingsbeleid par ; streekplan Noord-Holland Zuid, par. 4.9, landelijk gebied) Toch gebeurt dit regelmatig. In Noord-Holland zijn ongeveer recreatiewoningen, waarvan verreweg het grootste deel in de regio s Kop van Noord- Holland en Texel, Westfriesland en Noord-Kennemerland. Volgens landelijke cijfers (CBS) is ongeveer 11% permanent bewoond, dan zou het in onze provincie om ca 1600 woningen gaan. De gemeenten zijn tegen het permanent wonen in het algemeen niet of onvoldoende opgetreden. De minister van VROM wil een eind maken aan wat zij noemt het verschil tussen wet en werkelijkheid en heeft daarom de provincies en gemeenten verzocht om maatregelen te nemen. Zij wil van de provincies en de gemeenten horen wat zij gaan doen. In grote lijnen zijn er volgens de minister drie opties voor de aanpak van het permanent bewonen van recreatiewoningen: Het handhavend optreden tegen situaties van onrechtmatige bewoning; Het tijdelijk accepteren van de permanente bewoning door het verlenen van persoonsgebonden beschikkingen; Het herzien van bestemmingsplannen waarbij aan de recreatiewoningen een bestemming woondoeleinden wordt gegeven; De eerste twee maatregelen zijn uitsluitende de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur dat de bevoegdheid heeft om handhavend op te treden als de voorschriften van het bestemmingsplan overtreden worden. Overigens is het, zoals hier en daar wordt gesuggereerd, niet de bedoeling om mensen uit hun huis te zetten. Wel kunnen degenen die eventueel na een overgangstermijn blijven volharden in de onrechtmatige bewoning van een recreatiewoning, straks geconfronteerd worden met een hoge boete op basis van de Wet Economische Delicten. De derde optie is voor de provincies van belang: zij zijn immers aangewezen om eventuele gemeentelijke plannen voor het wijzigen van de bestemmingen goed te keuren. Wij hebben hierover informatie ingewonnen bij de gemeenten; het blijkt dat een minderheid overweegt om inderdaad het permanent wonen te gaan toestaan. De laatste tijd neigen echter meer gemeentebesturen gezien hun problemen met de handhavingstrajecten ertoe om wijziging van de bestemming mogelijk te maken.

3 Pagina 3 De minister heeft in de Nota Ruimte aangegeven dat legalisering van permanent wonen in recreatiewoningen in elk geval niet zou kunnen in gebieden die als kwetsbaar zijn aangeduid. Als kwetsbare gebieden worden in beginsel beschouwd: de Vogelrichtlijngebieden, Habitatrichtlijngebieden, Natuurbeschermingswetgebieden, Nationale Landschappen en de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS). Het is aan de provincies om deze beleidslijn uit te werken; dit gebeurt in bijgaande notitie waarin is aangegeven wanneer en onder welke voorwaarden de provincie mee wil werken aan het wijzigen van de bestemming verblijfsrecreatie in de bestemming woondoeleinden. Indien legalisering van permanente bewoning niet mogelijk is zal de gemeente moeten handhaven of formeel gedogen door middel van een persoonsgebonden beschikking. De verhouding tussen handhaving, persoonsgebonden beschikking en wijzigen van de bestemming is aangegeven in het stroomschema in de notitie. Deze (concept) beleidsnotitie is opgesteld in overleg met de provincie Utrecht. De Vereniging Noordhollandse Gemeenten heeft laten weten dat zij met het voorgenomen beleid van de provincie in kunnen stemmen. In december 2004 is een concept notitie reeds in uw commissie besproken. Er is toen door verschillende commissieleden een aantal vragen gesteld; in de bijlage is hierop ingegaan. Het is nu van belang om spoedig over te gaan tot vaststelling van een provinciaal beleid over het permanent wonen. Noord Holland is een van de weinige provincies die nog niet heeft voldaan aan het verzoek van de minister van VROM aan de provincies om vóór een beleid uit te werken met betrekking tot de permanente bewoning van recreatiewoningen. Daarnaast moet de provincie een toetsingskader hebben voor gemeentelijke aanvragen voor het omzetten van de bestemming verblijfsrecreatie in de bestemming wonen. Op dit moment is dit onderwerp van discussie in de gemeenten Harenkarspel, Stede Broec, Venhuizen (De Witte Hoeve),Noorder-Koggenland (Twisk en Park de Kogge), Wervershoof (de Vlietlanden), Obdam (de Leijen), Opmeer (de Perelaar), Niedorp (Greco Marina), Zijpe (Vogelvrij en Zomervreugd) en Amsterdam-Noord (Kinselmeer) In het streekplan Noord-Holland Noord staat nu geen beleid over permanent wonen; in het streekplan Noord-Holland Zuid is de omzetting naar een woonfunctie in het buitengebied (buiten de rode contouren) verboden.

4 Pagina 4 5. Vragen naar aanleiding van de behandeling in het college en in uw commissie dd 23 december 2004: In uw Statencommissie ROV van 23 december 2004 zijn de volgende vragen gesteld: 1. Onderzocht moet worden of recreatiewoningen op dezelfde wijze kunnen worden gerealiseerd als gewone woningen. Dit in verband met de aantasting van het landschap. Mogelijk is hier sprake van een misverstand: het gaat namelijk niet om de bouw van nieuwe (recreatie)woningen. De beleidsnotitie heeft uitsluitend betrekking op bestaande permanent bewoonde recreatiewoningen. De tekst van de beleidsnotitie zal op dit punt verduidelijkt worden. Voor de bouw van nieuwe recreatiewoningen geldt gewoon het ruimtelijke beleid zoals dat is vastgelegd in de beide streekplannen. 2. Moeten alle woningen aan het bouwbesluit voldoen? De minister van VROM eist inderdaad dat alle als zodanig gebruikte woningen voldoen aan het bouwbesluit (qua isolatie, brandveiligheid enzovoorts). Als dat niet mogelijk is dan kan de recreatiewoning niet als gewone woning in gebruik worden genomen. 3. Kunnen er nieuwe milieuproblemen ontstaan? Nee; in het beoordelingsschema (blz 4 van de beleidsnotitie) is aangegeven dat omzetting naar woondoeleinden alleen mag plaatsvinden als wordt voldaan aan de relevante milieuregelgeving. 4. Waarom vijf verschillende kaartjes? De vijf deelkaartjes zijn de basiskaarten (onderlagen) voor de grote kaart met de gele en groene gebieden. De groene gebieden worden als kwetsbaar beschouwd vanwege de aanwezigheid van PEHS, Vogelrichtlijngebieden, Natuurreservaten etc. 5. Problemen met handhaving mag geen reden zijn om permanent wonen toe te staan. Volgens constante jurisprudentie is het niet meer mogelijk om te handhaven als het bevoegd gezag gedurende lange tijd bekend was met een illegale situatie, maar daartegen niet is opgetreden. Vandaar dat de minister ook de peildatum van heeft vastgelegd (deze is ook in de beleidsnotitie overgenomen) waarop duidelijk naar een ieder is gecommuniceerd dat permanente bewoning niet langer meer geaccepteerd zal worden. Tegen permanente bewoning van vóór die datum kan moeilijk opgetreden worden; voor deze situaties zal óf een persoonsgebonden (gedoog)beschikking afgegeven moeten worden, of de bestemming moet omgezet worden in woondoeleinden. 6. Hoeveel vragen om legalisatie zijn er in kwetsbare en niet-kwetsbare gebieden? Op basis van landelijke cijfers schatten wij dat er ca recreatiewoningen illegaal permanent bewoond worden. Voor zo ver nu bekend hebben de meeste aanvragen van gemeenten voor omzetting in woondoeleinden betrekking op recreatiewoningen in de nietkwetsbare gebieden.

5 Pagina 5 7. In de beleidsnotitie staat: in kwetsbare gebieden in beginsel niet over te gaan tot het legaliseren van permanente woningen. De woorden in beginsel zouden geschrapt moeten worden. Geadviseerd wordt om deze woorden niet te schrappen. Het is de bedoeling om hiermee een soort hardheidsclausule te introduceren voor bijzondere gevallen. Zo is er in een enkel geval (Camping Kinselmeer; in kwetsbaar gebied) in het verleden al een bestuurlijke toezegging tot legalisatie gedaan die nagekomen moet worden. 8. Hoe is de situatie in Europa? Het Nederlandse ruimtelijk beleid is op dit punt inderdaad een Europees buitenbeentje. De meeste Europese landen kennen geen verbod op het permanent verblijven in een recreatiewoning. Alleen Denemarken kent een soortgelijke regeling: daar is permanent bewonen voor bewoners die jonger zijn dan 55 jaar verboden. 9. Het is beter voor de huizen en de omgeving als men permanent woont. Huizen worden meestal beter onderhouden door permanente bewoners. Voor de omgeving is permanente bewoning meestal minder gunstig. Zoals bijvoorbeeld op Texel, is een periode van enkele maanden in de winter dat de recreatiewoningen niet bewoond worden, gunstig voor het herstel van flora en fauna in de onmiddellijke omgeving.!0. De recreatieve bestemming is gunstig voor de economie. Dit is ten dele waar. Voor de toeristische sector is het goed als er een ruim en gedifferentieerd aanbod van recreatiewoningen is. Anderzijds is uit onderzoeken bekend, dat permanente bewoners gemiddeld méér besteden bij plaatselijke middenstand dan Recreanten. 11. Kan er fondsvorming plaatsvinden? Willen Gedeputeerde Staten de commissie informeren bij toelating van permanent wonen in kwetsbare gebieden? Fondsvorming voor landschapsontwikkeling is moeilijk aangezien het, zoals gezegd, niet gaat om de bouw van nieuwe woningen. Bij de realisatie van nieuwe recreatiecomplexen kan wél gezorgd worden voor een rood-voor-groen benadering. In kwetsbare gebieden wordt permanent wonen in principe niet toegestaan. Uitzondering hierop kunnen alleen met een streekplanafwijking dus met inschakeling van uw commissie.

6 Pagina 6 Tijdens de behandeling van de beleidsnotitie in Gedeputeerde Staten zijn nog de volgende vragen aan de orde geweest: 12, Onderzocht moet worden welke concrete middelen de provincie heeft om te bewerkstelligen dat gemeenten het beleid ten aanzien van recreatiewoningen daadwerkelijk handhaven. De provincie kan de handhaving van een bestemmingsplan niet afdwingen. Dit is het door juristen zo genoemde gat van Weerselo waar de Raad van State een beroep van de provincie Overijssel niet ontvankelijk verklaarde omdat de provincie gezien de huidige wettekst geen belanghebbende is bij het handhaven van een bestemmingsplan. Het tweedelijns toezicht op de uitvoering van de VROM wet en regelgeving berust bij de VROM inspectie (IRO). In de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening krijgt de provincie mogelijk ook de bevoegdheid tot tweede lijnstoezicht bij de uitvoering van het ruimtelijk beleid. Dan zouden wij wanneer provinciale belangen in het geding zijn de handhaving kunnen afdwingen. Dit is echter nog een punt van discussie in de Tweede Kamer. Het is natuurlijk een politiek / bestuurlijke vraag of tweede lijnstoezicht op dit moment past bij de provinciale rolopvatting (regisserend, initiërend). Indien u een provinciale taak op dit punt ziet, dan kunnen op dit moment (binnen de huidige wet) de volgende akties worden ondernomen: 1. De VROM inspectie onderzoekt in een vierjarige cyclus alle gemeenten naar het uitvoeringsniveau van de VROM wet en regelgeving; van dit onderzoek wordt een verslag opgesteld. De inspectie onderzoekt hierbij ook het niveau van de handhaving. Er wordt ook gekeken naar (illegale) permanente bewoning. Zo is in het inspectie verslag over Den Helder (1 maart 2005) bijvoorbeeld gewezen op vermoedelijke permanente bewoning in een recreatiepark in Julianadorp. 2. Wij kunnen bij de gemeenten periodiek inventariseren hoe de stand van zaken is met de handhaving van de bestemmingsplannen op dit punt (analoog aan het overzicht actualisatie van bestemmingsplannen ) en dit jaarlijks rapporteren aan Provinciale Staten en aan de VROM inspectie. 3. Wij kunnen in bestuurlijk en ambtelijk overleg bij de gemeenten aandringen op handhaving én wij kunnen samenwerking zoeken met de VROM inspectie die wél een handhavende bevoegdheid heeft.

7 Pagina 7 4. Indien dit ambtelijk en bestuurlijk overleg geen resultaat heeft kunnen wij vervolgens de VROM inspectie verzoeken om de gemeente aan te schrijven om tot handhaving over te gaan. VROM kan via de rechter de handhaving van het bestemmingsplan afdwingen. 13:Welke garantie is er dat gemeenten na deze sanering wel over zullen gaan tot handhaving? Een echte garantie is er niet, maar de handhaving wordt wel eenvoudiger en door een aantal wettelijke maatregelen ook effectiever: 1. De sanering vermindert de handhavingslast voor de gemeenten want er ontstaat een duidelijke verdeling in drie situaties: Recreatiewoningen waarvan de bestemming omgezet wordt in woondoeleinden (geen handhaving meer nodig) Recreatiewoningen waarvoor een persoonsgebonden beschikking is afgegeven omdat het permanente bewonen al lange tijd is gedoogd. Bij afloop hiervan door overlijden of verhuizen van de bewoner is het vervolgens ook juridisch gemakkelijker om de recreatieve bestemming te handhaven. Recreatiewoningen die na 31 oktober 2003 permanent bewoond worden: Hier zullen de gemeenten moeten handhaven. 2. Doordat de Wet Economische Delicten van toepassing wordt verklaard op bestemmingsplannen kunnen aanzienlijk hogere boetes worden geeist. 3. De bewijslast wordt straks omgedraaid: d.w.z. de eigenaar van de recreatiewoning moet bewijzen dat hij elders een hoofdadres heeft. 4. De belastingdienst geeft inzage in hypotheekgegevens: het toepassen van de hypotheekrenteaftrek kan aangevoerd worden als bewijs voor het permanent wonen (voor tweede woningen kun je immers geen hypotheekrente aftrekken). Zoals hierboven beschreven kan de provincie de handhaving alleen indirect bewerkstelligen omdat we afhankelijk zijn van de medewerking van de VROM inspectie. 14: bij instemming met permanente bewoning moet er in ieder geval sprake zijn van een tijdelijke persoonsgebonden beschikking. Iedereen die in de toekomst permanent woont in een woning die de bestemming recreatiewoning heeft moet straks inderdaad in het bezit zijn van een persoonsgebonden beschikking. Dit geldt natuurlijk niet bij gelegaliseerde bestemmingen

8 Pagina 8 15: zijn er nog meer gevallen waarover bestuurlijke afspraken zijn gemaakt dan Kinselmeer? Er is wel overleg geweest over andere gevallen maar over het Kinselmeer is als enige bestuurlijk overleg geweest. Er is de mogelijkheid van permanent wonen geopperd ook omdat dit het wellicht (financieel) makkelijker maakt om een rioleringssysteem aan te leggen.de Stadsdeelraad noch GS hebben hierover echter een definitief besluit genomen. Het lijkt daarom beter om in de beleidsnotitie de termen zoals bijvoorbeeld. te schrappen omdat dit suggereert dat het om meer gevallen gaat. 16: woningen die permanent bewoond zijn moeten aangeslagen worden voor de kosten van nutsvoorzieningen. Geeft de provincie selectief een aantal gemeenten ruimte en andere niet? De woningen moeten aangeslagen worden voor deze kosten; dit is echter geheel een gemeentelijke aangelegenheid. Verder is het niet zo dat wij bewust een aantal gemeenten selectief de ruimte geven en andere niet. Wij maken geen onderscheid tussen gemeenten: alleen in niet kwetsbare gebieden, dat zijn in grote lijnen de gebieden waar ook gewone woningen gebouwd zouden mogen worden (zoekgebieden in streekplan NHN), is het omzetten van de bestemming recreatiewoningen in de bestemming gewone woning toegestaan. Sommige gemeenten hebben inderdaad de pech dat grote delen van hun grondgebied als kwetsbaar (c.q. uitsluitingsgebied in streekplan NHN ) is aangeduid. Het Rijk heeft in de Nota Ruimte aangegeven wat wij tenminste als kwetsbaar gebied moeten aangeven zodat wij daarin ook niet veel keus hebben. Titel:Nota PS-cie. ROV, agendapunt 7-1a. (permanent bewonen van recreatiewoningen) Datum: Nummer:7-1a

PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN

PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN Concept PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN BELEIDSNOTITIE VAN GEDEPUTEERDE STATEN DECEMBER 2004 1. Doel en Aanleiding In haar brief van 11 november 2003 aan de Tweede Kamer heeft de Minister van

Nadere informatie

: Beleid artikel 19 WRO. : RWB / Ruimtelijke Inrichting Noord

: Beleid artikel 19 WRO. : RWB / Ruimtelijke Inrichting Noord Nota PS-commissie Vergaderdatum : 2 februari 2006 Commissie voor : ROV Agendapunt nr. : 7 Commissienr. : Onderwerp : Beleid artikel 19 WRO Opsteller/telefoon/e-mail-adres : Afdeling/bureau : RWB / Ruimtelijke

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. PÖ/JLolS/ \OU& 1 8 DEC 2013. Routing

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. PÖ/JLolS/ \OU& 1 8 DEC 2013. Routing Provinciale Staten van Overijsse PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. PÖ/JLolS/ \OU& Dat. 1 8 DEC 2013 ontv.: Routing a.d. Bijl.: Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88

Nadere informatie

Onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen

Onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen VROM-Inspectie Regio Zuid-West Onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen Weena 723 Postbus 29036 3001 GA Rotterdam www.vrom.nl Eindrapport, januari 2005 Samenvatting Het verzoek van de minister van

Nadere informatie

Beleidsnota. Onrechtmatige bewoning recreatiewoningen. gemeente Aalten.

Beleidsnota. Onrechtmatige bewoning recreatiewoningen. gemeente Aalten. Beleidsnota Onrechtmatige bewoning recreatiewoningen gemeente Aalten. 1. Inleiding De onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen is reeds sinds vele jaren een discussiepunt binnen de Nederlandse politiek.

Nadere informatie

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan 'facetregelingen permanente bewoning recreatiewoningen en kleinschalige verblijfsrecreatie' januari 2010

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan 'facetregelingen permanente bewoning recreatiewoningen en kleinschalige verblijfsrecreatie' januari 2010 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan 'facetregelingen permanente bewoning recreatiewoningen en kleinschalige verblijfsrecreatie' januari 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Indieners van zienswijzen...

Nadere informatie

PARTIËLE HERVASTSTELLING BESTEMMINGSPLAN RECREATIEGEBIED DE VLIETLANDEN

PARTIËLE HERVASTSTELLING BESTEMMINGSPLAN RECREATIEGEBIED DE VLIETLANDEN PARTIËLE HERVASTSTELLING BESTEMMINGSPLAN RECREATIEGEBIED DE VLIETLANDEN Partiële hervaststelling bestemmingsplan Recreatiegebied De Vlietlanden Code 114102 / 01-02-11 GEMEENTE MEDEMBLIK 114102 / 01-02-11

Nadere informatie

Gedoogbeleid recreatieparken gemeente Borsele

Gedoogbeleid recreatieparken gemeente Borsele 2016 Gedoogbeleid recreatieparken gemeente Borsele Bart de Kuijper Gemeente Borsele 3-2-2016 1 Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Huidige gedoogmogelijkheden... 3 1.1 Tijdelijke overbrugging in verband

Nadere informatie

"Nota Paardenbakkenbeleid Woudrichem"

Nota Paardenbakkenbeleid Woudrichem "Nota Paardenbakkenbeleid Woudrichem" Woudrichem, juni 2007 Inleiding Door de afnemende agrarische functie komen er steeds meer boerderijen en weidegrond beschikbaar voor particulieren. Het aantal mensen

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen en kennisgeving

Nota van Zienswijzen en kennisgeving Nota van Zienswijzen en kennisgeving Augustus 2015 Inhoudsopgave Zienswijzen 3 1.1. Algemeen... 3 1.2. Zienswijzen... 3 1.2.1. Indiener 1 (Zaaknummer Z27761)... 3 Kennisgeving 6 1.3. Algemeen... 6 1.4.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk 2018Z17636 Datum 28 november

Nadere informatie

Permanente bewoning vakantiehuisjes

Permanente bewoning vakantiehuisjes Permanente bewoning vakantiehuisjes Iedere recreant is welkom. Maar wonen in een vakantiehuisje in Ermelo mag niet! Wie van plan is in een vakantiehuisje of stacaravan te gaan wonen of daar momenteel in

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335

Rapport. Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335 Rapport Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335 2 Klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Nunspeet vanaf 1999 onvoldoende actie onderneemt

Nadere informatie

Permanente bewoning vakantiehuisjes

Permanente bewoning vakantiehuisjes r gemeente ermelo Permanente bewoning vakantiehuisjes Iedere recreant is welkom. Maar wonen in een vakantiehuisje in Ermelo mag niet! a i H 0 2 Gemeente Ermelo Permanente bewoning vakantiehuisjes Inhoud

Nadere informatie

Voorstel: Huidige beleid inzake permanente bewoning van recreatiewoningen voortzetten.

Voorstel: Huidige beleid inzake permanente bewoning van recreatiewoningen voortzetten. RAADSVOORSTEL status: commissiestuk Agendapunt: 7 Onderwerp: Permanente bewoning van recreatiewoningen Commissie: 14-5-2007, nr. 7 Raadsvoorstel: 2-5-2007, nr. 422 Portefeuillehouder : Beleidsterrein:

Nadere informatie

Nota PS-commissie. : Wegen, Verkeer en Vervoer. Inhoud en financiering. : RWB / Verkeer en Vervoer

Nota PS-commissie. : Wegen, Verkeer en Vervoer. Inhoud en financiering. : RWB / Verkeer en Vervoer Nota PS-commissie -B-10 Vergaderdatum : 9 maart 2006 Commissie voor : Wegen, Verkeer en Vervoer Agendapunt nr. : 10 Commissienr. : 2006/10274 Onderwerp : Uitvoeringsprogramma bereikbaarheid kust Bergen

Nadere informatie

NOTITIE VAN ZIENSWIJZEN EN AMBTSHALVE AANPASSINGEN BESTEMMINGSPLAN MEPPEN, TOENAKKERS

NOTITIE VAN ZIENSWIJZEN EN AMBTSHALVE AANPASSINGEN BESTEMMINGSPLAN MEPPEN, TOENAKKERS NOTITIE VAN ZIENSWIJZEN EN AMBTSHALVE AANPASSINGEN BESTEMMINGSPLAN MEPPEN, TOENAKKERS ------------------------------------------------------------------------ Inleiding Het ontwerpbestemmingsplan lag

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Project recreatieterreinen

Veel gestelde vragen Project recreatieterreinen Veel gestelde vragen Project recreatieterreinen Vragen over brandveiligheid 1. Waarom wil de gemeente op dit moment maatregelen nemen ter verbetering van de brandveiligheid? Net als in een gewone woonwijk

Nadere informatie

Inleiding. Partijen. Inhoud overeenkomst

Inleiding. Partijen. Inhoud overeenkomst Notitie bij raadsvoorstel Bestuursovereenkomst tussen de provincie Noord-Brabant en de gemeenten in de provincie Noord-Brabant in het kader van de uitvoering van reconstructieen gebiedsplannen ex artikel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt nr.:

Raadsvoorstel. Agendapunt nr.: Agendapunt nr.: Raadsvoorstel Onderwerp: Gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied 2009, herziening Kattenbos 6 te Reusel Datum besluit B&W: 5 februari 2019 Vergaderdatum: 12 maart 2019

Nadere informatie

Beleidsregels permanente bewoning recreatieverblijven gemeente Coevorden

Beleidsregels permanente bewoning recreatieverblijven gemeente Coevorden Beleidsregels permanente bewoning recreatieverblijven gemeente Coevorden Burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden overwegende, dat het in het kader van de handhaving van permanente bewoning

Nadere informatie

ÏMGEKO^E: - 6JUNI 201'»

ÏMGEKO^E: - 6JUNI 201'» Luttenbergstraat 2 0915 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88.overijssel.nl postbus@overijssel.nl De raad van de gemeente Hardenberg Postbus 500 7770 BA HARDENBERG ÏMGEKO^E:

Nadere informatie

De leden van de commissie Ruimte College van burgemeester en wethouders. Nota van Uitgangspunten Verblijfsrecreatieterreinen

De leden van de commissie Ruimte College van burgemeester en wethouders. Nota van Uitgangspunten Verblijfsrecreatieterreinen Memo Aan Van Doorkiesnummer - Datum 30 juni 2014 Afschriften aan - De leden van de commissie Ruimte College van burgemeester en wethouders Betreft Nota van Uitgangspunten Verblijfsrecreatieterreinen De

Nadere informatie

Vrijstellingsverzoek voor het spelen van boerengolf in Lage Zwaluwe, Verzoek voor het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het betrokken gebied.

Vrijstellingsverzoek voor het spelen van boerengolf in Lage Zwaluwe, Verzoek voor het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het betrokken gebied. Aan de Raad Made, 29 mei 2007 Aan de commissie: Grondgebiedzaken Datum vergadering: 28 augustus 2007 Agendapunt : 13 Raadsvergadering: 20 september 2007 Onderwerp: Nummer raadsnota: Vrijstellingsverzoek

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2013/035618 Documentnummer: 1894/2015/629341 Besluitnummer: 18 8.1 Onderwerp: Uitvoeringsbeleid permanente bewoning recreatieterreinen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Baarle-Nassau. het beleid inzake permanente bewoning aan te passen als volgt:

Het college van burgemeester en wethouders van Baarle-Nassau. het beleid inzake permanente bewoning aan te passen als volgt: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Baarle-Nassau Nr. 255972 29 november 2018 Beleidsnotitie permanente bewoning recreatieverblijven Baarle-Nassau Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Hoor- en adviescommissie

Hoor- en adviescommissie A D V I E S AAN GEDEPUTEERDE STATEN naar aanleiding van de behandeling van de bezwaarschriften ingevolge artikel 7:1 van de Awb van Gemeente Zijpe te Schagerbrug (bezwaarde) en B. Schuijt te Sint Maartensbrug

Nadere informatie

Permanente bewoning van zomerwoningen in Enschede

Permanente bewoning van zomerwoningen in Enschede Permanente bewoning van zomerwoningen in Enschede Gemeente Enschede Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Cluster Bouwen en Milieu Afdeling Beleid, Bestuur en Projecten 10 mei 2007 Permanente bewoning

Nadere informatie

Gemeente Haaksbergen. Keuzedocument recreatieobjecten

Gemeente Haaksbergen. Keuzedocument recreatieobjecten Gemeente Haaksbergen Keuzedocument recreatieobjecten Keuzedocument recreatieobjecten Code 06-107-02 / 23-06-09 GEMEENTE HAAKSBERGEN 06-107-02 / 23-06-09 KEUZEDOCUMENT RECREATIEOBJECTEN INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 VoorsteInr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006

Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 VoorsteInr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006 ~. Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 Voorstenr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006, Vaststelling intememeentelijk DlÎmtelijk structuurplan voor de gemeenten Obdam Wester

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014 Burgemeester en wethouders hebben op 14 januari 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het legaliseren van appartementen. De aanvraag

Nadere informatie

Wonen op bedrijventerreinen. Hoe nu verder? Woensdag 15 juli

Wonen op bedrijventerreinen. Hoe nu verder? Woensdag 15 juli Hoe nu verder? Woensdag 15 juli Agenda 19:30 Opening 19:35 Wethouder Johan Sluiter 19:45 Aanleiding handhaving Samir Lamkadmi 20:05 Handhaving; hoe nu verder? Erik Nas (ODRA) 20:25 Plenaire afsluiting

Nadere informatie

(N.B. De rubrieken 1 t/m 4 altijd in deze volgorde uitwerken)

(N.B. De rubrieken 1 t/m 4 altijd in deze volgorde uitwerken) Nota PS-commissie Vergaderdatum 22 september 1999 Commissie voor Ruimtelijke Ordening en Bereikbaarheid Agendapunt nr. 6 Commissie nr. ROB/99/062 Onderwerp Masterplan Bedrijventerrein Crailo Opsteller/telefoon

Nadere informatie

Ontwerpbesluit. Toelichting

Ontwerpbesluit. Toelichting College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel 2011RGW10 Datum : 14 februari 2011 Nummer PS : Afdeling : PRO Commissie : RGW Steller : B. Cornelissen Portefeuillehouder : R.W. Krol Registratienummer :

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer Naam regeling: Beleidsregels inzake persoonsgebonden omgevingsvergunning voor permanente bewoning van een

Nadere informatie

No.: 2005/FHOO/91321 Raad : 30 juni Afdelingshoofd: J.M. Nijenhuis

No.: 2005/FHOO/91321 Raad : 30 juni Afdelingshoofd: J.M. Nijenhuis Intern stuk nr. Opberging Par. No.: 2005/FHOO/91321 Raad : 30 juni 2005. Afdelingshoofd: J.M. Nijenhuis Onderwerp: Punt : 18. Permanente bewoning en het verzoek van de Raad d.d. 25 november 2004 m.b.t.

Nadere informatie

Kwartaalrapportage handhaving permanente bewoning recreatiewoningen

Kwartaalrapportage handhaving permanente bewoning recreatiewoningen Kwartaalrapportage handhaving permanente bewoning recreatiewoningen Januari maart 2018 Versie 30 april 2018 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en inleiding 2. Inventarisatie najaar 2017 3. Planning van de handhaving

Nadere informatie

Beleidsregels permanente bewoning recreatiewoningen gemeente Schagen

Beleidsregels permanente bewoning recreatiewoningen gemeente Schagen Beleidsregels permanente bewoning recreatiewoningen gemeente Schagen Gedoogbeschikking/omgevingsvergunning Op grond van de voorschriften uit de vigerende bestemmingsplannen is in recreatiewoningen uitsluitend

Nadere informatie

Scan nummer 3 van 3 - Scanpagina 1 van 12

Scan nummer 3 van 3 - Scanpagina 1 van 12 e m ~~ ~t ~Y\ ~~ ~çj ~f ~ ~i,4 ~~ IS ~j ~~~ _3 çt er ~ Û ' ~ ~i t~ r _ ~ r'e_~ ~ ~d s persbericht nee openbaar ja referendabel nee ontwerp uitg. brief toegevoegd nee ontwerp raadsvoorstel toegevoegd nee

Nadere informatie

De Intentieverklaring.

De Intentieverklaring. De www.omwb.nl De De OMWB heeft, in samenwerking met gemeenten en provincie, een nieuwe manier van verlening ontwikkeld: De. In dit document maken we duidelijk hoe deze nieuwe manier precies werkt. De

Nadere informatie

Bijlage 2: Uitkomsten verslag inloop avond over 8067 en verslag Jos Brouwer

Bijlage 2: Uitkomsten verslag inloop avond over 8067 en verslag Jos Brouwer Bijlage 2: Uitkomsten verslag inloop avond over 8067 en 8068 + verslag Jos Brouwer In rood later commentaar vanuit de gemeente gegeven 08022018: A. Vertrekpunten De avond was vanuit de gemeente geïnitieerd

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5 S T A T E N V O O R S T E L Datum : 10 oktober 2006 Nummer PS : PS2006WEM10 Dienst/sector : WEM/MSM Commissie :WEM/BEM Registratienummer : 2006WEM004017i Portefeuillehouder : Binnekamp Titel : Eindrapportage

Nadere informatie

Gemeente Opmeer. Plan van aanpak handhaving permanente bewoning recreatieobjecten. Definitief concept

Gemeente Opmeer. Plan van aanpak handhaving permanente bewoning recreatieobjecten. Definitief concept Gemeente Opmeer Plan van aanpak handhaving permanente bewoning recreatieobjecten Definitief concept Gemeente Opmeer Plan van aanpak handhaving permanente bewoning van recreatieobjecten DEFINITIEF CONCEPT

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN STRUCTUURVISIE CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK

GEMEENTE OLDEBROEK PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN STRUCTUURVISIE CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK GEMEENTE OLDEBROEK STRUCTUURVISIE PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK 188197 Inhoudsopgave 1 Beleidskader 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Beleidsmatige aspecten 5 2 Toetsingskader

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen

Nota van Zienswijzen Nota van Zienswijzen Beleidsregels permanente bewoning van Recreatieverblijven Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 11 februari 2015 Nota van Zienswijzen, Beleidsregels permanente bewoning recreatieverblijven

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 30940 2500 GX Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 8 Postbus 30940 2500 GX Den Haag www.vrom.nl Uw kenmerk 07-VROM-B-036

Nadere informatie

Rekkense Binnenweg 3a in Eibergen. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Rekkense Binnenweg 3a in Eibergen. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Beslissing op bezwaar afwijzing verzoek herziening bestemmingsplan Rekkense Binnenweg 3a in Eibergen Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk

Nadere informatie

AANLEIDING - Signalen uit Raad en Commissie GGB - Publicaties door derden. DOEL - Hoe en waarom van handhavingsbeleid

AANLEIDING - Signalen uit Raad en Commissie GGB - Publicaties door derden. DOEL - Hoe en waarom van handhavingsbeleid BELEID CAMPINGS KOGGENLAND (ruim 1100 standplaatsen) AANLEIDING - Signalen uit Raad en Commissie GGB - Publicaties door derden DOEL - Hoe en waarom van handhavingsbeleid BELEID VM GEMEENTE OBDAM Opvolgende

Nadere informatie

NOTITIE PERMANENTE BEWONING RECREATIEVERBLIJVEN vastgesteld bij Collegebesluit d.d. 4 januari 2005 en bij Raadsbesluit d.d.

NOTITIE PERMANENTE BEWONING RECREATIEVERBLIJVEN vastgesteld bij Collegebesluit d.d. 4 januari 2005 en bij Raadsbesluit d.d. NOTITIE PERMANENTE BEWONING RECREATIEVERBLIJVEN 2005 vastgesteld bij Collegebesluit d.d. 4 januari 2005 en bij Raadsbesluit d.d. 27 januari 2005 INHOUD BLAD 1 INLEIDING 2 SAMENVATTING 5 7 3 BELEIDSVOORSTELLEN

Nadere informatie

zoon/dochter/toegewezen kind vriend/kennis

zoon/dochter/toegewezen kind vriend/kennis Verzendadres Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB BARNEVELD Aanvraag tijdelijke gedoogbeschikking bewoning recreatieverblijf 1 De gedoogbeschikking wordt aangevraagd door de volgende persoon / hoofdbewoner

Nadere informatie

permanente bewoning recreatiewoningen

permanente bewoning recreatiewoningen permanente bewoning recreatiewoningen Bent u van plan in een vakantiehuisje. stacaravan of chalet te gaan wonen? Of bent u eigenaar van een recreatiewoning? Lees dan eerst deze folder. De gemeente is actief

Nadere informatie

BELEIDSREGELS OMGEVINGSVERGUNNING/ GEDOOGBESCHIKKING PERMANENTE BEWONING RECREATIEWONINGEN

BELEIDSREGELS OMGEVINGSVERGUNNING/ GEDOOGBESCHIKKING PERMANENTE BEWONING RECREATIEWONINGEN BELEIDSREGELS OMGEVINGSVERGUNNING/ GEDOOGBESCHIKKING PERMANENTE BEWONING RECREATIEWONINGEN Inleiding Op grond van de voorschriften uit de vigerende bestemmingsplannen is in recreatiewoningen uitsluitend

Nadere informatie

Beleidsnotitie permanente bewoning recreatieverblijven Baarle-Nassau

Beleidsnotitie permanente bewoning recreatieverblijven Baarle-Nassau Beleidsnotitie permanente bewoning recreatieverblijven Baarle-Nassau Gemeentelijk beleid voor de bestrijding van onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven Door het College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292 Onderwerp Schriftelijke vervolgvragen bebouwing strand Hoek van

Nadere informatie

Oplegnotitie (Vaststelling bestemmingsplan Landgoed Brunssheim.) Gemeenteblad nr. 2010/71

Oplegnotitie (Vaststelling bestemmingsplan Landgoed Brunssheim.) Gemeenteblad nr. 2010/71 Oplegnotitie (Vaststelling bestemmingsplan Landgoed Brunssheim.) Gemeenteblad nr. 2010/71 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd om - kaders te stellen de raad geeft de grenzen aan

Nadere informatie

Permanente bewoning op recreatieterreinen in Peel en Maas

Permanente bewoning op recreatieterreinen in Peel en Maas Permanente bewoning op recreatieterreinen in Peel en Maas Informatiefolder voor makelaars, notarissen, hypotheekverstrekkers en potentiële kopers/huurders Uitgave juni 2015 Permanente bewoning op recreatieterreinen

Nadere informatie

Mantelzorg en ruimtelijk ontwikkelingen. 26 juli 2006, gewijzigd 17 november 2009, vastgesteld 1 december 2009

Mantelzorg en ruimtelijk ontwikkelingen. 26 juli 2006, gewijzigd 17 november 2009, vastgesteld 1 december 2009 Mantelzorg en ruimtelijk ontwikkelingen 26 juli 2006, gewijzigd 17 november 2009, vastgesteld 1 december 2009 1. Inleiding Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden

Nadere informatie

De keuzen van de gemeenteraad worden in dit overgangsbeleid voor (woon)schepen, kort gezegd overgangsbeleid, verder uitgewerkt.

De keuzen van de gemeenteraad worden in dit overgangsbeleid voor (woon)schepen, kort gezegd overgangsbeleid, verder uitgewerkt. 1. Inleiding In april 2003 is de Kadernota Handhaving (Handhavingsplan gemeente Aalsmeer 2003/2004) vastgesteld door de gemeenteraad. In de Kadernota wordt aangegeven op welke wijze inhoud moet worden

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk Bijlagen. 12 oktober 2006 GR juni 2006 HT

Datum Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk Bijlagen. 12 oktober 2006 GR juni 2006 HT Houtens Belang T.a.v. fractievoorzitter dhr. P. Musters Binnentuin 11 3990 ZA HOUTEN Datum Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk Bijlagen 12 oktober 2006 GR06.00163 29 juni 2006 HT06.07523 1 Onderwerp vrijstelling

Nadere informatie

(RAADS)ONDERZOEK VAN DE GEMEENTE NOORDENVELD

(RAADS)ONDERZOEK VAN DE GEMEENTE NOORDENVELD (RAADS)ONDERZOEK VAN DE GEMEENTE NOORDENVELD RECREATIEWONINGEN TIP POSTMAATSEWEG / LANGELOËRWEG 14 februari 2014 Versie : Definitief Versie: Definitief Pagina 2 Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling B.V. Bolderweg

Nadere informatie

BIJLAGE I NOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN RECREATIEPARK T ISSELT ULFT

BIJLAGE I NOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN RECREATIEPARK T ISSELT ULFT BIJLAGE I NOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN RECREATIEPARK T ISSELT ULFT ZIENSWIJZEN MET BETREKKING TOT HET ONTWERPBESTEMMINGSPLAN RECREATIEPARK T ISSELT ULFT. Met ingang van 21 februari 2013 heeft gedurende

Nadere informatie

BELEIDSNOTA (SEMI) PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN. Gemeente Dinkelland Mei 2011

BELEIDSNOTA (SEMI) PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN. Gemeente Dinkelland Mei 2011 BELEIDSNOTA (SEMI) PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN Gemeente Dinkelland Mei 2011 1 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 5 2. (SEMI)-PERMANENTE BEWONING IN DE GEMEENTE DINKELLAND 7 3. BELEIDSKADER 9 3.1

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van gemeente Zuidplas Postbus 100 2910 AC Nieuwerkerk a/d IJssel

Nadere informatie

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Bestemmingsplan : Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Datum vaststelling raad : 29

Nadere informatie

LEGALISATIE VAN BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN DOOR MIDDEL VAN EEN DUBBELBESTEMMING

LEGALISATIE VAN BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN DOOR MIDDEL VAN EEN DUBBELBESTEMMING Dubbelbestemming Er zijn maar weinig gemeenten die er iets voor voelen om de permanente bewoning van recreatiewoningen daadwerkelijk te legaliseren. En dát terwijl minister Dekker van VROM in november

Nadere informatie

: beslissing op bezwaarschrift afwijzing verzoek inpassingsplan Lage Weide, gemeente Utrecht. Besluit pag. 4. Toelichting pag. 5

: beslissing op bezwaarschrift afwijzing verzoek inpassingsplan Lage Weide, gemeente Utrecht. Besluit pag. 4. Toelichting pag. 5 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 12 mei 2015 NUMMER PS PS2015RGW06 AFDELING FLO/ MEC COMMISSIE RGW STELLER Dorien van Cooten & Henk de Vries DOORKIESNUMMER DOCUMENTUMNUMMER 8150FBF3

Nadere informatie

Aanvraag tijdelijke gedoogbeschikking bewoning recreatieverblijf

Aanvraag tijdelijke gedoogbeschikking bewoning recreatieverblijf Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld postregistratie@barneveld.nl Aanvraag tijdelijke gedoogbeschikking bewoning recreatieverblijf 1. Gegevens aanvrager Huidig adres Postcode + plaats N.B. Huidig

Nadere informatie

gehoord de commissie Economie, Ruimtelijke Ordening en Milieu op 24 januari 2018

gehoord de commissie Economie, Ruimtelijke Ordening en Milieu op 24 januari 2018 RAADSBESLUIT Vaststelling bestemmingsplan 'Buitengebied Rucphen 2012, herstelbesluit recreatieobjecten' 31 januari 2018 De raad van de gemeente Rucphen, gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 22 juni 2010 Corr. nr.:

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 22 juni 2010 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : RvE Datum collegebesluit : 22 juni 2010 Corr. nr.: 2010005933 Onderwerp : Voorstel tot evaluatie van de Beleidsnotitie Bed and Breakfast Programma : 3. Cultuurbehoud, natuur

Nadere informatie

Beleidsnotitie permanente bewoning recreatiewoningen

Beleidsnotitie permanente bewoning recreatiewoningen Beleidsnotitie permanente bewoning recreatiewoningen Technische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Deze versie is geldig tot (als

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland 12.008525 POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders Zijpe Postbus 5 1 750 AA SCHAGERBRUG Gemeente Zijpe 7 6 SEP ZQti ingekomen: * ^Gedeputeerde Statf n Behandelaar:

Nadere informatie

NOTITIE VAN ZIENSWIJZEN EN AMBTSHALVE AANPASSINGEN BESTEMMINGSPLAN GEESBRUG, ZUIDERVELD

NOTITIE VAN ZIENSWIJZEN EN AMBTSHALVE AANPASSINGEN BESTEMMINGSPLAN GEESBRUG, ZUIDERVELD NOTITIE VAN ZIENSWIJZEN EN AMBTSHALVE AANPASSINGEN BESTEMMINGSPLAN GEESBRUG, ZUIDERVELD ------------------------------------------------------------------------ Inleiding Het ontwerpbestemmingsplan lag

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN "CORRECTIEVE HERZIENING OP HERZIENING 4 - GEBIED TEN ZUIDEN VAN OOSTEIND (GOOTHOOGTE GLASTUINBOUW)"

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN CORRECTIEVE HERZIENING OP HERZIENING 4 - GEBIED TEN ZUIDEN VAN OOSTEIND (GOOTHOOGTE GLASTUINBOUW) WW nte *T I HľN11IIIIIIII III I Oosterhout REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN "CORRECTIEVE HERZIENING OP HERZIENING 4 - GEBIED TEN ZUIDEN VAN OOSTEIND (GOOTHOOGTE GLASTUINBOUW)" Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoekbeoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoekbeoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van gemeente Zuidplas Postbus 100 2910 AC Nieuwerkerka/d IJssel

Nadere informatie

Permanente bewoning van recreatieverblijven. Beleidsnotitie. Afdeling VROM Recreatie September 2008 DECOS nummer: alg 08/5716

Permanente bewoning van recreatieverblijven. Beleidsnotitie. Afdeling VROM Recreatie September 2008 DECOS nummer: alg 08/5716 Permanente bewoning van recreatieverblijven Beleidsnotitie Afdeling VROM Recreatie September 2008 DECOS nummer: alg 08/5716 Inhoudsopgave A. UITGANGSPUNTEN 1. Inleiding pagina 4 1.1. Achtergrond pagina

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Vaststellen van de 2 e herziening bestemmingsplan Amsterdamse Bos Woonschepen en de Woonschepenverordening

RAADSVOORSTEL. Vaststellen van de 2 e herziening bestemmingsplan Amsterdamse Bos Woonschepen en de Woonschepenverordening RAADSVOORSTEL Raadsvoorstel nr Portefeuillehouder wethouder P.A. Bot Datum B&W-besluit 28 april 2015 Voor de raadsvergadering van 3 juni 2015 Afdeling ROV Behandelend ambtenaar (voor technische vragen)

Nadere informatie

* * * *

* * * * *18-0011304* *18-0011304* Omgevingsvergunning Kenmerk : WABO-2017-0118 Aanvraagnummer (OLO) : 2818780 Aanvrager : R.A.G. van Gool Onderwerp : tijdelijk - persoonsgebonden- gedoogbeschikking ten behoeve

Nadere informatie

Beleidsnota. Permanente Bewoning Bungalowpark Herkingen

Beleidsnota. Permanente Bewoning Bungalowpark Herkingen Beleidsnota Permanente Bewoning Bungalowpark Herkingen Inhoudsopgave SAMENVATTING...3 INLEIDING...4 1 BELEIDSLIJN PERMANENTE BEWONING...5 1.1. Beleidslijn permanente bewoning recreatiewoningen VROM...5

Nadere informatie

3. Het bouwen zonder vergunning is enkel mogelijk indien voor het bouwen op grond van artikel 43 van de Woningwet geen bouwvergunning is vereist.

3. Het bouwen zonder vergunning is enkel mogelijk indien voor het bouwen op grond van artikel 43 van de Woningwet geen bouwvergunning is vereist. Verweerschrift namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Niedorp,inzake het bezwaarschrift van de heer Kok en mevrouw Brugman op het besluit van het college als verzonden d.d. 18-12-2008

Nadere informatie

Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp:

Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Aan de Raad Made, 10 mei 2005 Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Bijwonen / wonen op afstand ten behoeve van mantelzorg Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: F.J.M. Stoffels

Nadere informatie

Nota aanpak bewoning recreatieverblijven 2004

Nota aanpak bewoning recreatieverblijven 2004 Nota aanpak bewoning recreatieverblijven 2004 Korte samenvatting / leeswijzer 1. Inleiding 2. Het beleid tot nu toe (voorgeschiedenis) 3. Redenen waarom bewoning van recreatieverblijven wordt tegengegaan

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing De Kouwe Noord 3, Geffen Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl RUIMTELIJKE ONDERBOUWING De Kouwe Noord 3 te Geffen Februari maart 2016 1

Nadere informatie

Overige bijgevoegde documenten Onlosmakelijk onderdeel van deze vergunning zijn de bijgevoegde en als zodanig gewaarmerkte stukken.

Overige bijgevoegde documenten Onlosmakelijk onderdeel van deze vergunning zijn de bijgevoegde en als zodanig gewaarmerkte stukken. omgevingsvergunning realiseren van een zonnepark en handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening realiseren van een zonnepark en handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening Beschikking 261760

Nadere informatie

verzoek om vrijstelling voor het verbouwen van een voormalige griendkeet tot vakantiewoning aan de Hamseweg te Hooge Zwaluwe.

verzoek om vrijstelling voor het verbouwen van een voormalige griendkeet tot vakantiewoning aan de Hamseweg te Hooge Zwaluwe. Aan de Raad Made, 08-05-2007 Raadsvergadering: 21-06-2007 Nummer raadsnota: 20 Onderwerp: verzoek om vrijstelling voor het verbouwen van een voormalige griendkeet tot vakantiewoning aan de Hamseweg te

Nadere informatie

Nota van beantwoording inzake zienswijzen op de op 26 oktober 2004 voorlopig vastgestelde Beleidsregels permanente bewoning recreatiewoningen

Nota van beantwoording inzake zienswijzen op de op 26 oktober 2004 voorlopig vastgestelde Beleidsregels permanente bewoning recreatiewoningen Nota van beantwoording inzake zienswijzen op de op 26 oktober 2004 voorlopig vastgestelde Beleidsregels permanente bewoning recreatiewoningen Gedeputeerde staten van Utrecht, 22 maart 2005 1 nr Indiener

Nadere informatie

: Bestuursovereenkomst uitvoering reconstructie- en gebiedsplannen

: Bestuursovereenkomst uitvoering reconstructie- en gebiedsplannen Raad : 5 juli 2005 Agendanr. : Doc.nr : B200503535 Afdeling: : Bouwen en Wonen RAADSVOORSTEL Onderwerp : Bestuursovereenkomst uitvoering reconstructie- en gebiedsplannen Toelichting Op grond van artikel

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN WESTELIJK BUITENGEBIED, PARTIËLE HERZIENING NIJKERKERSTRAAT 35 - BIJZONDERE PARTICULIERE BEGRAAFPLAATS LANDGOED BIJSTEIN

BESTEMMINGSPLAN WESTELIJK BUITENGEBIED, PARTIËLE HERZIENING NIJKERKERSTRAAT 35 - BIJZONDERE PARTICULIERE BEGRAAFPLAATS LANDGOED BIJSTEIN Zaaknummer *190812* BESTEMMINGSPLAN WESTELIJK BUITENGEBIED, PARTIËLE HERZIENING NIJKERKERSTRAAT 35 - BIJZONDERE PARTICULIERE BEGRAAFPLAATS LANDGOED BIJSTEIN VASTGESTELD TOELICHTING Inleiding In 2007 heeft

Nadere informatie

Openbare Besluitenlijst College Peel en Maas Week: 17 1. Agendapunt: Algemene informatie: Doel: Voorstel: Besluit: Besluitenlijst vergadering d.d.

Openbare Besluitenlijst College Peel en Maas Week: 17 1. Agendapunt: Algemene informatie: Doel: Voorstel: Besluit: Besluitenlijst vergadering d.d. Openbare Besluitenlijst College Peel en Maas Week: 17 1 Aanwezig: Wethouder Absil Wethouder Janssen Wethouder Segers Secretaris directeur: de heer Mensink Afwezig: -- Datum 27 april 2010 Agendapunt: Algemene

Nadere informatie

Feesten op het platteland. het hokjesdenken voorbij?

Feesten op het platteland. het hokjesdenken voorbij? Feesten op het platteland het hokjesdenken voorbij? Visie BZK en VROM Oordeel Minister BZK in 2005: Een jongerenkeet moet voldoen aan de bouwtechnische voorschriften van het Bouwbesluit 2003 en aan de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 april 2008 (Gemeenteblad 2008, nr. 292);

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 april 2008 (Gemeenteblad 2008, nr. 292); Besluit van de raad Gemeenteblad 2008, nummer 292. Onderwerp Datum 17 juni 2008 Vaststellen bestemmingsplan 'Parc De Witte Vennen' Pagina 1 van 1 De raad van Venray, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer 489015306 {DOS-2007-0015748) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT Het ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied Sandelingen Ambacht heeft vanaf 19 april 2012, gedurende een periode

Nadere informatie

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen Beleidskader Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen In het buitengebied 1. Inleiding Het Streekplan Gelderland (2005) biedt nieuwe beleidsruimte voor

Nadere informatie

BELEIDSNOTA PERMANENTE BEWONING RECREATIEWONINGEN

BELEIDSNOTA PERMANENTE BEWONING RECREATIEWONINGEN BELEIDSNOTA PERMANENTE BEWONING RECREATIEWONINGEN 02 FEBRUARI 2005 Inhoudsopgave blz. 1 Status blz. 2 1. Inleiding blz. 3 2. Begrippenkader blz. 3 3. Rijksbeleid blz. 3 4. Gemeentelijke uitwerking rijksbeleidskader

Nadere informatie

September Onderzoeksopzet permanente. bewoning recreatiewoningen. Gemeente Goeree-Overflakkee. Rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee

September Onderzoeksopzet permanente. bewoning recreatiewoningen. Gemeente Goeree-Overflakkee. Rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee Onderzoeksopzet permanente bewoning recreatiewoningen Gemeente Goeree-Overflakkee September 2014 Rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee Daan Massie 06-464 02 376 dvjmassie@upcmail.nl Inhoud 1. Aanleiding...

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Op den Bosch 3, Maashees. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Op het perceel Op den

Nadere informatie

Vaststelling beleidsnotitie permanente bewoning van recreatieverblijven gemeente Leiden BESLUITEN

Vaststelling beleidsnotitie permanente bewoning van recreatieverblijven gemeente Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie ABA B&W- nr.: 05.0781 d.d. 21-06-2005 Onderwerp Vaststelling beleidsnotitie permanente bewoning van recreatieverblijven gemeente Leiden BESLUITEN 1. De beleidsnotitie

Nadere informatie

Aangepaste ligging veiligheidscontour. Onderbouwing lokaal:

Aangepaste ligging veiligheidscontour. Onderbouwing lokaal: ONTWERPBESLUIT tot herziening van de Veiligheidscontour Eemhaven en Distripark Albrandswaard ter hoogte van de locatie Abel Tasmanstraat 41 te Albrandswaard. Inleiding Dit besluit betreft de vaststelling

Nadere informatie

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 1.3 BESTEMMINGSPLAN. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen:

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 1.3 BESTEMMINGSPLAN. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: Infoblad 1.3 BESTEMMINGSPLAN Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: - Bestemmingsplannen - Onderdelen van een bestemmingsplan - Bestemmingsplannen en kamperen - Welke bestemming

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie