JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 OCEAN FUND

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 OCEAN FUND"

Transcriptie

1 JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 OCEAN FUND Evolutie YTD : % (1,03221 NAV begin Huidige NAV 30/06/2016)

2 OCEAN FUND 1. Naam van het fonds OCEAN FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital N.V. Museumstraat 12 D B 2000 Antwerpen 3. Investeringsstrategie van het fonds The Ocean fund is a managed fund of funds investing on an optimal geographic and economic spread ( USA, Europe and Asia). The underlying funds will be selected by using the Micropal 4 and 5 star ratings or selected by the fund manager himself. (Cfr. Interne richtlijnen van het intern fonds) 4. Evolutie van de unitwaarde Zie bijgevoegde grafiek van evolutie van het Ocean fund en de grafiek van Ocean fund vergeleken met haar Benchmark. 5. Marktbespreking van het jaar Algemene context Wie als aandelenbelegger in het eerste halfjaar dicht bij huis bleef, kreeg een rake tik. Voor superwinsten moest u bij twee beurzen zijn die als een feniks uit hun as verrezen: Brazilië en Rusland. Wie de nieuwjaarskoers van de MSCI World Index vergelijkt met de koers van gisteren kan denken dat de beurzen een mak eerste halfjaar achter de rug hebben. Een wereldwijde belegging in aandelen bezorgde u een procentje verlies. Maar wie de index nader bekijkt, ontdekt dat de beurzen stormen hebben getrotseerd. Begin januari leek de bodem verdwenen. Uit China kwamen verontrustende signalen die op een felle terugval van de industrie wezen. Omdat China de slokop van de wereldwijde grondstoffen is, ging vooral die sector onderuit. De olieprijs dook midden januari naar het laagste peil in 13 jaar. Tientallen olie- en mijnbouwaandelen tikten hun laagste koersen ooit aan. De lust voor aandelen werd nog meer afgeremd omdat de Amerikaanse centrale bank met vier renteverhogingen dit jaar schermde. Een hogere rente en de duurdere dollar zouden vooral de groeimarkten en de grondstoffen (die in dollar noteren) schade toebrengen. De markten veerden nadien snel weer op, gestut door de sussende acties van de centraal bankiers. In maart zei de Federal Reserve dat de groeizorgen elders in de wereld het tempo van de renteverhogingen zal milderen. De Europese Centrale Bank verlaagde de depositorente naar nul, schroefde haar obligatieaankopen op van 60 naar 80 miljard euro per maand en beloofde bedrijfsobligaties in te slaan.

3 Intussen wezen de indicatoren in de VS en de eurozone op een verdere, weliswaar matige groei. Uit China kwamen tekenen dat de politiek om de switch te maken van een industriële maakeconomie naar een modernere consumenten- en diensteneconomie langzaam aanslaat. De brexit bracht echter een abrupt einde aan het beursherstel, al maakten de indexen de voorbije dagen een deel van de crash weer goed. Wie in de eurozone bleef, was de pineut. De EuroStoxx50-index dook 12,3 procent lager. De Bel20 deed het niet veel beter met een neergang van 9,6 procent. Het is ongelofelijk dat obligaties het opnieuw beter deden dan aandelen. Door de negatieve rente op veel soorten papier scoorden vooral de lange looptijden goed. Japanse overheidsobligaties op 30 jaar leverden in euro 45 procent winst op. De Britse beurs deed het niet slecht en klokte gisteren af op het hoogste peil van het jaar. Omgerekend naar euro's zit je als Belg echter met 8 procent verlies. De slechtste beurzen waren die van landen met politieke onrust. De Venezolaanse economie klapte in elkaar door het rampbeleid van president Nicolas Maduro. Bekaert legde er een fabriek stil wegens gebrek aan grondstoffen. Er is zelfs een tekort aan toiletpapier. Nigeria leed onder gewapende rebellenaanvallen, waardoor de olieproductie er mank loopt. Ook de grootste winsten stonden op het conto van de politiek. In Peru won de bedrijfsvriendelijke Pedro Kuczynski de presidentsverkiezingen. Brazilië maakte - mede dankzij het herstel van de real - een spectaculaire comeback nu er een eind gekomen is aan het desastreuze beleid van de geschorste presidente Dilma Rousseff. Bovendien profiteerde Brazilië van de herstellende grondstoffenprijzen, net als Rusland. De grondstoffensector was veruit de primus. Aandelen als Anglo American of Glencore verdubbelden na het desastreuze Veel analisten tippen voor de rest van het jaar op een Europese comeback. 'Europese aandelen zijn sinds midden jaren negentig niet meer zo goedkoop geweest tegenover Amerikaanse'.

4 Tijd 01 juli Toelichting jaarprestaties van de belangrijkste beursindices De MSCI World daalde met 0.15 % in USD. In EURO daalde deze index met 2.57 %. De DJ Eurostoxx 50 daalde met %. De Bel 20 verloor 9.5 %. De beurzen van Nederland (AEX) en Frankrijk (CAC40) presteerde ruim beter dan de Eurostoxx 50. Deze beurzen daalde resp. 1.3 % en 8.6 % in Euro. Binnen Europa was de beurs van Italië de slechts presterende beurs. Deze beurs daalde met ruim 24,4 %. De Amerikaanse S&P 500 noteerde 2.89 % hoger sinds 31/12/2015 en de Dow Jones steeg met 3.01 %. Uitgedrukt in Euro steeg de S&P500 met 0,39 % en steeg de Dow Jones met 0.60 %. De Nasdaq Comp. daalde met 2.89 % in USD en in Euro verminderde deze index met 5.45 %. De Japanse beurs (Nikkei 225) daalde met 17.12% in Yen en verminderde met 6.78 in waarde in Euro. De Shanghai SE Composite index (Chinese Beursindex) daalde met % in de lokale munt en verminderde in Euro met 21,5 %. De Bovespa de Braziliaanse beurs was één van de beste beurzen en steeg met 43.4 % in euro. De EPRA Global Index (index van vastgoedfondsen) daalde met 6.35 %. De HFRX index (referentie-index voor hedge funds) daalde met 1.53 % in Euro Grondstoffen

5 Binnen de grondstoffen steeg de goudprijs van 1062 $ per ounce tot 1350 $ per ounce (YTD + 27,21 % in USD) en kostte een barrel Brent Crude oil $ t.o.v $ begin 2016 (YTD %). Eind juni 2008 noteerde een barrel Brent Crude nog 147 $ Rentebeleid De Amerikaanse Centrale Bank liet de FED rente onveranderd op 0.25 % 0.50 %. De Europese Centrale Bank hield de rente op 0.15 %. De interbancaire 3-maands rente in Euro daalde van % begin 2016 tot % nu en de 10-jarige rente daalde van 0.62 % naar %. De 3-maands rente in USD steeg van % tot 1.04 % (was 4.68 % begin 2008). De 10-jarige rente daalde van 2.31 % naar 1.46 %. Half juni 2007 stonden de Amerikaanse 3 maands- en 10-jarige rente nog boven 5 %. De referentie-index voor overheidsobligaties, de Citigroup WBGI All Maturities (Bloomberg Active Indices for Funds, SBWGEU) World Bonds Global all Maturities steeg met 5.98 % in Euro en steeg met ruim 8.35 % in USD Valuta De USD daalde van /$ tot /$. Dit is een daling van de USD met 2.32 %. Binnen de dollarmunten, stegen de CAD en AUD met resp % en 0.81 % %. Het pond was de zwakste munt sinds begin dit jaar en daalde met ruim 13 %. De emerging market munten m.n. de BRL en ZAR stegen met resp % en 4.09 % 6. Rapport van de verschillende investeringen Ocean fund daalde met 8,12% sinds begin dit jaar. De huidige allocatie is als volgt : % MC GL Inv Sic Val&Dyn K ( YTD : %) 24,05 % Aphilion Q2 Eq ( YTD : %) 7.83 % Cash Momenteel is het fonds voor 100 % belegd op basis van onderliggende allocatie: Asset Allocatie : Aandelen % - Cash % Monetaire spreiding : Euro % USD 00.0 % Geografische spreiding : Europa 00.0 % - World % - USA 00.0 % Afgelopen jaar daalde de MSCI World index met 2.57 %% in Euro en de Eurostoxx50 verloor %. Een beleggingsportefeuille die voor 50 % belegde in de MSCI World en 50 % in de Eurostoxx 50, verloor afgelopen jaar 7.25 %. Beide fondsen presteerden conform de verwachtingen en zullen in de portefeuille behouden blijven. Aphillion Q2 Equity & Fund of Funds MC Gl Val & Dyn deden het beter dan de 50/50 combinatie MSCI World & Eurostoxx 50. Bij de monetaire spreiding moeten we opmerken dat een aantal fondsen noteren in Euro maar waarvan de onderliggende activa deels belegd worden in USD en andere munten waardoor de monetaire spreiding in USD merkelijk hoger uitkomt.

6 Hierdoor is het USD gedeelte in de portefeuille ruim 50 %. Wel hebben een aantal fondsen de mogelijkheid om hun USD in te dekken. 7. Marktverwachtingen vanwege de Asset Manager Kwartaalverslag In het tweede kwartaal van dit jaar overheerste één thema, met name Brexit. In Europa kenden de beurzen een volatieler verloop dan de aandelenmarkten in de VS. In de eerste weken van juni was er heel wat onzekerheid en gingen de Europese beurzen lager. Met een spectaculair beursherstel in de dagen voor Brexit gaven de markten het signaal dat ze niet geloofden in een overwinning van het exit kamp. Toch liep het anders, zelfs tot grote verwondering van de voorstanders. De anti Europa kiezers waren dermate verwonderd dat er in de eerste dagen na Brexit een voorstel voor een tweede referendum op gang kwam. Deze gebeurtenis leidde in het Verenigd Koninkrijk tot politieke chaos. Niet alleen Premier Cameron, maar ook Brexit bepleiters als Boris Johnson en Nigel Farrage trokken zich uit de arena terug. De Day after Brexit kenden de Europese beurzen een vernietigende start. Verliezen van 10% of meer verschenen op de beurstabellen. Gedurende de dag herstelden de beurzen licht, maar de verliezen liepen toch op tot 6% à 8% voor de kernlanden. De perifere landen sloten de dag met grotere verliezen ( meer dan 10% ). Terwijl analisten en strategen volop palaverden over de gevolgen van de Brexit begonnen de beurzen, tot ieders verwondering, aan een nieuwe rally. Op korte termijn werden de Brexit verliezen grotendeels goed gemaakt. Op Wall Street was de impact van Brexit heel wat minder. De Amerikaanse beurzen verloren gedurende de twee dagen dat de markten naar beneden gingen telkens ongeveer 3%. Per 30 juni was het verlies volledig weg gewerkt. Ook de opkomende landen ondervonden minder last van Brexit dreigt een jaar te worden waar politieke gebeurtenissen de markten zullen domineren en niet de economische cijfers die noch teleurstellen, noch echt positief verrassen. De groei van het eerste kwartaal in de VS werd inmiddels naar boven bijgesteld. De groei kwam finaal uit op 1,1%. Oorspronkelijk werd de groei ingeschat op + 0,5%. Voor het tweede kwartaal gaat men uit van een groei die in de buurt van 3% zal uitkomen. De groeivoorspelling van 2,6% voor het hele jaar blijft dus haalbaar. Ondertussen is de FED nog steeds geen tweede maal in actie geschoten. De verwachte renteverhogingen blijven uit om diverse redenen. Er wordt zelfs aan getwijfeld of er dit jaar nog überhaupt een tweede renteverhoging komt. Binnen Europa kende Duitsland een sterk eerste kwartaal. Het BBP groeide er met 0,7%. De groei voor het tweede trimester zal wellicht heel wat lager uitkomen. Voor heel 2016 ligt de consensus op 1,6%, hetzelfde cijfer als voor de ganse Eurozone. In de opkomende landen zien we de groei geleidelijk aan terug aantrekken. Na enkele jaren van terugval in de groeicijfers, zien we vooral de groei in landen die grondstoffen gerelateerd zijn, toenemen. De Japanse overheid blijft moeilijkheden ondervinden om de economische groei aan te zwengelen. De wisselvalligheid van de gepubliceerde cijfers nopen tot meer maatregelen vanwege de overheid. Het lijkt er op dat de centrale bank haar monetaire interventies definitief of op zijn minst tijdelijk heeft opgeschort. Premier Abe heeft ondertussen acties aangekondigd. In deze volatiele periode presteerden de 10-jarige obligaties van Duitsland en de VS andermaal erg goed. Dit druist in tegen de verwachtingen van vele beheerders die vroeg of laat een rentestijging verwachten. Ondertussen blijft het rendement op overheidspapier uit deze landen verder naar beneden gaan en bereikt het historische dieptepunten. In Duitsland is de 10-jarige rente onder de nul grens gedoken, in de VS viel de rente terug tot 1,4%. Deze nooit geziene renteniveaus zijn het resultaat van enerzijds een vlucht naar veiligheid en anderzijds institutionele investeerders die omwille van regelgeving weinig andere opties hebben dan te investeren in overheidsobligaties. Wij blijven van mening dat aandelen een interessante belegging blijven. Onze voorkeur gaat naar Europa waar het herstel is achtergebleven ten opzichte van de Verenigde Staten, Japan waar de overheid maatregelen aankondigt, en de opkomende markten die erg goedkoop gewaardeerd zijn. Op de rentemarkten geven we de voorkeur aan hoogrentende obligaties en obligaties van opkomende landen.

7 Bijlage : - koersevolutie Ocean fund - Portefeuille inhoud BIJLAGE

8 Evolutie Ocean Fund Portefeuillesamenstelling van het Ocean Fund

JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 RELAX FUND

JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 RELAX FUND JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 RELAX FUND Evolutie YTD : - 2,45 % (1.15836 NAV begin 2016 1.12996 Huidige NAV 30/06/2016) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 VISION FUND

JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 VISION FUND JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 VISION FUND Evolutie YTD : - 7.91 % (0.53733 NAV begin 2016 0.49481 huidige NAV 30/06/2016) VISION FUND 1. Naam van het fonds VISION FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 MAART 2016 OCEAN FUND

JAARRAPPORT 31 MAART 2016 OCEAN FUND JAARRAPPORT 31 MAART 2016 OCEAN FUND Evolutie YTD : - 6.21 % (1,03221 NAV begin 2016 0.96807 Huidige NAV 30/03/2016) OCEAN FUND 1. Naam van het fonds OCEAN FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 MAART 2016 RELAX FUND

JAARRAPPORT 31 MAART 2016 RELAX FUND JAARRAPPORT 31 MAART 2016 RELAX FUND Evolutie YTD : - 1,15 % (1.15836 NAV begin 2016 1.14502 Huidige NAV 30/03/2016) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 OCEAN FUND

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 OCEAN FUND JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 OCEAN FUND Evolutie YTD : + 11.99 % (0,809 NAV begin 2013 0.906 Huidige NAV 01/01/2014) OCEAN FUND 1. Naam van het fonds OCEAN FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 30 SEPTEMBER 2014 RELAX FUND

JAARRAPPORT 30 SEPTEMBER 2014 RELAX FUND JAARRAPPORT 30 SEPTEMBER 2014 RELAX FUND Evolutie YTD : - 1,42 % (1.194 NAV begin 2014 1.177 Huidige NAV 30/09/2014) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 MAART 2015 RELAX FUND

JAARRAPPORT 31 MAART 2015 RELAX FUND JAARRAPPORT 31 MAART 2015 RELAX FUND Evolutie YTD : +2,74 % (1.17186 NAV begin 2015 1.20398 Huidige NAV 31/03/2015) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 MAART 2015 VISION FUND

JAARRAPPORT 31 MAART 2015 VISION FUND JAARRAPPORT 31 MAART 2015 VISION FUND Evolutie YTD : + 14.26 % (0.4979 NAV begin 2015 0.56891 huidige NAV 31/03/2015) VISION FUND 1. Naam van het fonds VISION FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 RELAX FUND

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 RELAX FUND JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 RELAX FUND Evolutie YTD : - 1.32 % (1.21 NAV begin 2013 1.194 Huidige NAV 01/01/2014) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 VISION FUND

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 VISION FUND JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 VISION FUND Evolutie YTD : + 10.65 % (0.413 NAV begin 2013 0.457 huidige NAV 01/01/2014) VISION FUND 1. Naam van het fonds VISION FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT 30 SEPTEMBER 2015 VISION FUND

KWARTAALRAPPORT 30 SEPTEMBER 2015 VISION FUND KWARTAALRAPPORT 30 SEPTEMBER 2015 VISION FUND Evolutie YTD : - 0.29 % (0.4979 NAV begin 2015 0.49644 huidige NAV 30/09/2015) VISION FUND 1. Naam van het fonds VISION FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT 30 JUNI 2015 RELAX FUND

KWARTAALRAPPORT 30 JUNI 2015 RELAX FUND KWARTAALRAPPORT 30 JUNI 2015 RELAX FUND Evolutie YTD : +0,99 % (1.17186 NAV begin 2015 1.18349 Huidige NAV 30/06/2015) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 30 JUNI 2014 RELAX FUND

JAARRAPPORT 30 JUNI 2014 RELAX FUND JAARRAPPORT 30 JUNI 2014 RELAX FUND Evolutie YTD : - 0,67 % (1.194 NAV begin 2014 1.186 Huidige NAV 30/06/2014) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital N.V.

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Rapportage 2e kwartaal 2016

Rapportage 2e kwartaal 2016 Rapportage 2e kwartaal 2016 Economische ontwikkelingen Inleiding Markten worden geregeerd door de uitkomst van het referendum in Groot Brittannië (VK) eind juni. De keuze om de Europese Unie te verlaten

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven Philips Pensioenfonds heeft de uitvoering van het Philips flex pensioen uitbesteed aan Hewitt Associates Outsourcing B.V. U kunt bij Hewitt Associates terecht met al uw pensioenvragen. De gegevens van

Nadere informatie

5 voorspellingen voor 2015

5 voorspellingen voor 2015 Maart 2015 Wim Meulemeester Beleggingsexpert Het jaar 2014 was een verrassend beleggingsjaar. Alhoewel een lage rente in de lijn der verwachtingen lag, werden heel wat experts verrast door de forse daling

Nadere informatie

Financial Markets weekly 17 oktober 2011

Financial Markets weekly 17 oktober 2011 Financial Markets weekly 17 oktober 2011 Algemeen Het herstel in de financiële markten zette zich ook in de voorbije week verder door. Onder beleggers was sprake van een grotere bereidheid tot meer risk

Nadere informatie

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Wijs & van Oostveen VISIE 2014 Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Driebergen - Rijsenburg, 22 januari 2014 Programma Visie 2013 - Programma Robert

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Heeft u vragen over dit beleggingsverslag of over de prepensioneringsregeling? Neemt u dan gerust contact op met onze Klantenservice. De contactgegevens

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2016 t/m 30 juni Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2016 t/m 30 juni Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede kwartaal 2016-1 april 2016 t/m 30 juni 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gedaald van 98,1% naar 97,9%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak?

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? Komt er QE in de eurozone? Sinds enige maanden wordt er op de financiële markten gezinspeeld op het opkopen van staatsobligaties door de Europese

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE September was duidelijk een goede maand voor risicodragende activa : de correctie op de aandelenmarkten van eind april tot midden

Nadere informatie

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7 Outlook 2016 Inleiding 2016 is in China het jaar van de aap. Apen zijn de genieën van de Chinese dierenriem. Ze leven in groepen, zijn intelligent en geestig. Niets is voor hen te moeilijk. Als het wel

Nadere informatie

Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's

Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's Christian J. Van den Heede Oct 6, 2014 EFFECTENHANDEL EN ADVIES VERMOGENSBEHEER TRANSPARANT FONDSEN Macro Economie: update & thema's Inhoudstafel:

Nadere informatie

Wall Street of niet, dat is de vraag

Wall Street of niet, dat is de vraag Wall Street of niet, dat is de vraag 1. Beleggers hebben geen leuke tijd achter de rug. 2011 was een moeilijk beleggingsjaar. Het begon goed, alsof het ingezet herstel na het bloedbad van 2008/2009 zich

Nadere informatie

Turbo Daily Commerzbank 10 April 2015 Nummer 1147 Pagina 2 MIDDELLANGE TERMIJN TREND. Steun : 459.1 Weerstand : 516.8

Turbo Daily Commerzbank 10 April 2015 Nummer 1147 Pagina 2 MIDDELLANGE TERMIJN TREND. Steun : 459.1 Weerstand : 516.8 Turbo Daily Turbo Daily Commerzbank 10 April 2015 Nummer 1147 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 501,97 0,97% DOW JONES 17958,73 0,31% NASDAQ CMP 4974,565 0,48% NASDAQ -100 4403,953 0,64% NIKKEI 225 19907,63-0,15%

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht mei 2018

Terugblik. Maandbericht mei 2018 Maandbericht mei 2018 Terugblik Crisis Italië had weinig vat op aandelen in mei, veilige havens floreren Ondanks de politieke onrust in Italië zijn alle modelportefeuilles met een positief rendement geëindigd

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2016-1 januari 2016 t/m 31 maart 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gedaald van 106,3% naar 98,1%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Hoofdpunten Rendement over eerste helft 2008 is 5,1%. De dekkingsgraad is medio 2008 uitgekomen op 132%. De kredietcrisis eist zijn tol. Vooral aandelen en onroerend

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Samenvatting: dalende euro en dalende rente Nominale dekkingsgraad gedaald van 117,4% naar 115,1%

Nadere informatie

Performance Update. Legends Fund houdt verliezen beperkt in uiterst volatiele markten

Performance Update. Legends Fund houdt verliezen beperkt in uiterst volatiele markten Performance Update Augustus 2015: -2.68% Legends Fund houdt verliezen beperkt in uiterst volatiele markten Augustus 2015 gaat de boeken in als een van de meest volatiele maanden in aandelenmarkten van

Nadere informatie

Marktwaardedekkingsgraad per 31 maart 2014: 128,6%, een toename van 3,3%-punt ten opzichte van 31 december 2013.

Marktwaardedekkingsgraad per 31 maart 2014: 128,6%, een toename van 3,3%-punt ten opzichte van 31 december 2013. Kwartaalbericht 2014 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 31 maart 2014: 128,6%, een toename van 3,3%-punt ten opzichte van 31 december 2013. Meer informatie vindt u op de website. Beleggingsrendement

Nadere informatie

Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer

Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer de looptijd hoe groter de daling. Zo nam de rente

Nadere informatie

Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013

Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013 Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013 Everyone is a disciplined long-term investor, until the market goes down - Steve Forbes - Opvallend Schulden op onderpand aandelenportefeuilles stijgen fors! In de

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

Beheersverslag ICF TRANSPARANT INVEST dd 13 augustus 2016

Beheersverslag ICF TRANSPARANT INVEST dd 13 augustus 2016 Beheersverslag ICF TRANSPARANT INVEST dd 13 augustus 2016 Macro & Markten Op de financiële markten is het ondertussen weer business as usual na het Brexit debacle. De focus verschoof gelukkig opnieuw naar

Nadere informatie

september MARKTCOMMENTAAR

september MARKTCOMMENTAAR september 2016 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Over het algemeen leidt het kleine aantal transacties tijdens de zomermaanden tot een grotere prijsvolatiliteit. Uitgezonderd enkele bewegingen die

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 De obligatiemarkten werden in het derde kwartaal vooral beïnvloed door de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB). Aan het begin van het kwartaal bleven aanvankelijk

Nadere informatie

Economie en financiële markten

Economie en financiële markten Economie en financiële markten Bob Homan ING Investment Office Den Haag, 11 oktober 2013 Vraag 1: Begraafplaats Margraten gesloten vanwege. 1. Bezuinigen bij de Nederlandse overheid 2. Op last van Europese

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 130 125 120 115 110 105 95 90 Rendement sinds 31/12/2014 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe (

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

3e kwartaal 2016 Den Haag, oktober 2016

3e kwartaal 2016 Den Haag, oktober 2016 Kwartaalbericht 3e kwartaal 2016 Den Haag, oktober 2016 Samenvatting cijfers per 30 september 2016 Dekkingsgraad (UFR): 99,7% Beleidsdekkingsgraad: 99,1% Belegd vermogen: 24,3 miljard Rendement 2016 t/m

Nadere informatie

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Capital Life Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Situatie op 31/10/2014 Capital Balanced Benchmark obligaties: EuroMTS Global Index Datum Performance (%) Sterren NIW Info oprichting 1 maand 3 maanden

Nadere informatie

Levensloop Rendement Bouw

Levensloop Rendement Bouw Levensloop Rendement Bouw Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd.

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Een van de slechtste kwartalen in 50 jaar. Obligaties en vastgoed geven positief rendement

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Een van de slechtste kwartalen in 50 jaar. Obligaties en vastgoed geven positief rendement Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-135 2 juli 2002 9.30 uur Aandelen hard onderuit in tweede kwartaal De koersen van Nederlandse aandelen zijn hard onderuit gegaan in het tweede kwartaal

Nadere informatie

Jaarvergadering 2018

Jaarvergadering 2018 Jaarvergadering 2018 Agenda 1. Opening 2. Verslag beheerder over 2017 3. Organisatiestructuur 4. Vaststelling jaarrekening 2017 5. Decharge beheerder 6. Rondvraag 7. Sluiting Verslag beheerder 2017 Meesman

Nadere informatie

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Op het economisch front blijft alles gunstig evolueren : in nagenoeg alle economische regio s blijft de groei op een aanvaardbaar niveau en niets wijst op een nakende recessie.

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015 Levensloop Rendement Bouw Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2015 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd.

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : Europa Griekenland heeft een akkoord kunnen bereiken met zijn schuldeisers waardoor de rentevoeten in

Nadere informatie

Persbericht. Huidige pensioenregels leiden tot stagnatie herstel

Persbericht. Huidige pensioenregels leiden tot stagnatie herstel Persbericht Datum 20 oktober Embargo tot 20 oktober tot 00.01 uur Huidige pensioenregels leiden tot stagnatie herstel PMT onderschrijft het WRR conclusie pensioenstelsel in Nederland is te gevoelig De

Nadere informatie

Hete winter. 11 januari 2016

Hete winter. 11 januari 2016 11 januari 2016 Hete winter Het is tot nu toe niet alleen een hete winter wat het weer betreft. Verhitte emoties op de beurs zorgden voor een zwak slot van 2015 en een zeer slechte start van het nieuwe

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Oktober 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Oktober 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Oktober 2013 Markten Aandelen Aandelenmarkten zetten hun opmars voort Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe 3.77% 14.37% MSCI EMU 5.41% 18.05%

Nadere informatie

Fondsen Allianz. (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2014

Fondsen Allianz. (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2014 Fondsen Allianz (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2014 Economische context en beursklimaat in 2014 Kalmte na de storm (but fasten your seatbelts) De eerste helft van 2014 was over

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014 Samenvatting: stijgende aandelen Nominale dekkingsgraad gestegen van 123,0% naar 123,6% Reële dekkingsgraad

Nadere informatie

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Evolutie van uw belegging Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Vooruitzichten 2016 is met een positieve noot geëindigd. Het voorbije kwartaal zagen we dat

Nadere informatie

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei Jan Van Hove Chief Economist, KBC Group NV Bolero Tips & Trends 2016 10 september 2016 Globalization presumes sustained economic growth. Otherwise, the

Nadere informatie

Verder zien. Meer weten.

Verder zien. Meer weten. Verder zien. Meer weten. 1 EEN SOLIDE LANGETERMIJN BELEGGING Dankzij de gebundelde expertise van topbeleggers 2 De beste beleggers voor de beste resultaten Toegang tot de meest exclusieve fondsen ter wereld

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen Maart 2016

Maandbericht Beleggen Maart 2016 ING Investment Office Publicatiedatum: 17 februari 2016 Maandbericht Beleggen Maart 2016 Februari Maart + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 105,7% naar 110,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Beursdagboek 24 Mei 2013.

Beursdagboek 24 Mei 2013. Beursdagboek 24 Mei 2013. Loopt Abenomics nu al op zijn laatste benen! Tijd 10:30 uur. Het was afgelopen nacht in Japan een angstige sessie voor de handelaren. Na eerst een winst van drie procent vlogen

Nadere informatie

Levensloop Rendement

Levensloop Rendement Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door Loyalis

Nadere informatie

B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g

B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g. P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g P H I L I P S P E N S I O E N F O N D S B E L E G G I 2N G S V 0E R S L A 0G 7 P r e p e n s i o n e r i n g s r e g e l i n g I n f o r m a t i e o v e

Nadere informatie

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013).

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013). Kwartaalbericht 2014 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 30 september 2014 130,4%, een toename van 0,9%-punt ten opzichte van 30 juni 2014. Over de eerste negen maanden steeg de marktwaardedekkingsgraad

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015

Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015 Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

Verenigd Koninkrijk stemt voor Brexit. Update beleggingsstrategie Insinger de Beaufort

Verenigd Koninkrijk stemt voor Brexit. Update beleggingsstrategie Insinger de Beaufort 3 2 Verenigd Koninkrijk stemt voor Brexit Update beleggingsstrategie Insinger de Beaufort Agenda 1 1 VK stemt voor Brexit 2 Reacties van financiële markten 3 Crisis of een instapmoment? 4 Beleggingsstrategie

Nadere informatie

Visie ING Investment Office Oktober 2017

Visie ING Investment Office Oktober 2017 Visie ING Investment Office Oktober 2017 Bob Homan 21 september 2017 Kernfactoren die financiële markten bepalen 3 pijlers + sentiment Economie Sentiment Waardering Liquiditeit Hoe staat de economie ervoor?

Nadere informatie

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen (Thé Lau 1952-2015)

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen (Thé Lau 1952-2015) 17 December 2015 Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen (Thé Lau 1952-2015) Gisteravond heeft de Centrale Bank van de VS eindelijk een renteverhoging aangekondigd. Dit was slechts één van

Nadere informatie

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Heeft u vragen over dit beleggingsverslag of over de prepensioneringsregeling? Neemt u dan gerust contact op met onze Klantenservice. De contactgegevens

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2016 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door Loyalis

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

Special Report Op weg naar een nieuwe seculaire stierenmarkt?

Special Report Op weg naar een nieuwe seculaire stierenmarkt? Augustus 2012 Special Report Op weg naar een nieuwe seculaire stierenmarkt? Ondanks zwakke macro-economische cijfers, een teleurstellend resultatenseizoen en een voortdurende crisis in de Eurozone, houden

Nadere informatie

Verder zien. Meer weten. 1 EEN SOLIDE LANGETERMIJN BELEGGING Dankzij de gebundelde expertise van topbeleggers 2 De beste beleggers voor de beste resultaten Toegang tot de meest exclusieve fondsen ter wereld

Nadere informatie

Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016

Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016 Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016 1. Rendement financiële markten Rendementen derde kwartaal 2016 In tabel 1 zijn de rendementen van de beleggingscategorieën over het derde kwartaal

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal September 2014

Bericht 3 e kwartaal September 2014 Bericht 3 e kwartaal September 2014 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/15 Macro & Markten, strategie 1. Rente en conjunctuur : EUROPA De Europese rentevoeten zijn historisch laag, zowel op het korte als op het lange einde, en geven de

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind maart 2017 is 112,6% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen April 2016

Maandbericht Beleggen April 2016 ING Investment Office Publicatiedatum: 17 maart 2016 Maandbericht Beleggen April 2016 Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika Europa

Nadere informatie

Waar liggen de kansen?

Waar liggen de kansen? Grip op je vermogen Waar liggen de kansen? Bob Homan ING Investment Office 20 april 2012 Welke economie is het snelst gegroeid na invoering van de euro?* a) Zwitserland b) Duitsland c) VS d) Griekenland

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op het afgelopen jaar, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik 2018 Voordat

Nadere informatie

Overzicht van de fondsen Tak 23

Overzicht van de fondsen Tak 23 Multi-Invest Capital Life Overzicht van de fondsen Tak 23 Situatie op 31/12/2009 Multi-Invest Benchmark Datum Rendement/Performantie (%) S&P Sterren Risicoklasse NVI oprichting 1 maand 3 maanden 1 jaar

Nadere informatie

MAANDBERICHT JUNI AMSTERDAM, 3 JULI 2017

MAANDBERICHT JUNI AMSTERDAM, 3 JULI 2017 AMSTERDAM, 3 JULI 2017 AMERIKA FED-bestuurders positief over Amerikaanse economie EUROZONE Draghi zet koers euro flink hoger JAPAN IMF positief over Abenomics OPKOMENDE LANDEN Chinese A-aandelen opgenomen

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 Werkloosheid Verenigde Staten - Fed blijft op toneel Rusland eist rol op, p.1. - Aandelen meest kansrijk in 2014, p.2. - Obligaties winnen in Q1 - weinig potentie, p.2.

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht april 2018

Terugblik. Maandbericht april 2018 Maandbericht april 2018 Terugblik Aandelenbeurzen lopen in april groot deel van verlies in De keuzes die we voor u maakten in de portefeuilles - we zijn overwogen in aandelen en vastgoed ten koste van

Nadere informatie

Zijn Europese aandelen écht ondergewaardeerd?

Zijn Europese aandelen écht ondergewaardeerd? Nu de Dow Jones en S&P beursindices het ene record na het andere aan mekaar weten te rijgen, is het vanzelfsprekend om de vraag te krijgen of een dergelijke ontwikkeling op zich gerechtvaardigd is- en

Nadere informatie

De jaarlijkse kosteninhouding voor het beheer van de verzekering Levensloop Rendement bestaat uit een aantal componenten:

De jaarlijkse kosteninhouding voor het beheer van de verzekering Levensloop Rendement bestaat uit een aantal componenten: Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2008 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

Aanwezig: - Wilgenhaege Fondsen Management B.V. vertegenwoordigd door de heer R.G.A. Steenvoorden en de heer R.L. Voskamp.

Aanwezig: - Wilgenhaege Fondsen Management B.V. vertegenwoordigd door de heer R.G.A. Steenvoorden en de heer R.L. Voskamp. NOTULEN van de jaarlijkse algemene vergadering van Participanten van Steady Growth Fund, gevestigd en kantoorhoudende te Polarisavenue 97, 2132 JH Hoofddorp (de vennootschap) gehouden te Hoofddorp op 28

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

Kwartaalverslag derde kwartaal 2013

Kwartaalverslag derde kwartaal 2013 Kwartaalverslag derde kwartaal 2013 The problem with patience and discipline is that it requires both of them to develop each of them - Thomas Sterner - Opvallend Quantitative Easing (het maandelijks opkopen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Marjon Brandenbarg 27 september 2012 www.ingim.com Agenda Mandaat ING Markt en Performance Vooruitzichten 2 2011: Mandaat ING Door het Bestuur

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen September 2015

Maandbericht Beleggen September 2015 ING Investment Office Publicatiedatum: 26 augustus 2015 Maandbericht Beleggen September 2015 Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika

Nadere informatie

Beleggingsrendement 3% over het vierde kwartaal van 2012 (14,4% over geheel 2012); waarde van de beleggingen gestegen naar miljoen.

Beleggingsrendement 3% over het vierde kwartaal van 2012 (14,4% over geheel 2012); waarde van de beleggingen gestegen naar miljoen. Kwartaalbericht 2012 Samenvatting DNB-dekkingsgraad 125,2% per 31 december 2012, toename van 3,6%-punt ten opzichte van 30 september 2012. Meer informatie over de dekkingsgraad vindt u op de website Beleggingsrendement

Nadere informatie

De terugkeer van de Greenback!

De terugkeer van de Greenback! De terugkeer van de Greenback! De koersval van de euro tegenover de dollar is hard. Hoe profiteert u als belegger van deze monetaire trendwijziging? Hoe reageert Azië en staat de beurs van Kenya reeds

Nadere informatie