KWARTAALRAPPORT 30 JUNI 2015 RELAX FUND

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KWARTAALRAPPORT 30 JUNI 2015 RELAX FUND"

Transcriptie

1 KWARTAALRAPPORT 30 JUNI 2015 RELAX FUND Evolutie YTD : +0,99 % ( NAV begin Huidige NAV 30/06/2015)

2 RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital N.V. Museumstraat 12 D B 2000 Antwerpen 3. Investeringsstrategie van het fonds The Relax fund is a managed fund of bondfunds investing with a world-wide basis. The underlying funds will be selected by using the Morningstar 4 and 5 star ratings or selected by the fundmanager himself. (Cfr. Interne richtlijnen van het intern fonds) 4. Evolutie van de unitwaarde Zie bijgevoegde grafiek van de evolutie van het Relax fund. 5. Marktbespreking van het jaar Algemene context De beurzen hebben in het eerste halfjaar dankzij drie meevallers veel beter gepresteerd dan de obligatiemarkten. Europese aandelen brachten 9 procent op, obligaties daalden in waarde. Voor de financiële markten was de eerste helft van 2015 een verhaal uit twee delen. De Europese aandelenmarkten namen een vliegende start dankzij drie stimuli: de daling van de olieprijs, de daling van de euro en de daling van de rente. De Europese Centrale Bank (ECB) duwde de euro en de rente fors omlaag toen ze op 22 januari aankondigde dat ze tegen september 2016 voor miljard euro staatsobligaties en ander schuldpapier zal aankopen. Die grote bazooka deed de obligatiekoersen sterk stijgen en duwde de rente op Europese staatsobligaties naar een historisch dieptepunt. De Duitse tienjaarrente flirtte zelfs even met nul. De succesvolle ingreep van de ECB deed de groeivooruitzichten verbeteren en de inflatieverwachtingen toenemen, waardoor obligatiebeleggers half april hoogtevrees kregen. De mislukking van een veiling van Duitse staatsobligaties en waarschuwingen van enkele invloedrijke investeerders leidden tot massale verkopen van staatsobligaties en een forse rentestijging. De hogere rente liet ook de aandelenmarkten niet onberoerd.

3 Maar de obligatiemarkten kregen veel zwaardere klappen dan de aandelenmarkten. De vlucht van grote obligatiebeleggers naar de uitgang veegde de winst van de Europese markten sinds begin dit jaar volledig weg. Staatsobligaties van de landen van de eurozone zijn 1 tot 3 procent minder waard dan begin dit jaar. Langlopende obligaties scoorden slechter dan kortlopend papier omdat ze gevoeliger zijn voor een stijging van de rente. Griekse staatsobligaties verloren door de forse koersdaling van de jongste dagen een kwart van hun waarde. De beslissing van de Griekse premier Alexis Tsipras om een referendum te houden heeft de angst voor een grexit sterk doen toenemen. De Griekse beurs kon de schade beperken tot 4 procent, maar ze is sinds begin deze week gesloten tot na het referendum. De aandelenmarkten in de rest van de eurozone hielden goed stand. Ze noteren gemiddeld nog steeds 9 procent hoger dan eind vorig jaar, volgens de Euro Stoxx 50. Met een winst van 8,8 procent presteert de Bel20 in lijn met het Europese gemiddelde. Inclusief netto dividenden bedraagt de Bel20-winst 10,9 procent. De beurzen blijven profiteren van het economisch herstel, de stijging van de bedrijfswinsten, de goedkope euro en de nog steeds lage langetermijnrente en olieprijs. Wall Street presteerde bijna even goed als de Europese beurzen, maar dat was vooral te danken aan de stijging van de dollar. In lokale munt zijn Amerikaanse aandelen nu zelfs wat goedkoper dan eind vorig jaar, omdat de dure dollar de winst van de Amerikaanse bedrijven drukt. De beurs van Sjanghai steeg met ruim 40 procent, hoewel ze sinds half juni met bijna 20 procent terugviel. De hausse van de Chinese aandelenmarkten tot een paar weken geleden was te vooral te danken aan speculatieve aankopen door lokale beleggers. Veel analisten spreken over een zeepbel. Bij de obligatiemarkten valt de uitstekende prestatie op van Zwitserland. De return van 16 procent is te danken aan de koersstijging van de Zwitserse frank. De munt steeg fors omdat de centrale bank op 15 januari onverwacht de plafondkoers van 1,2 frank per euro schrapte. Ook de mooie opbrengst van Amerikaanse staatsobligaties is te danken aan wisselkoersschommelingen. De dollar apprecieerde met 8 procent, waardoor de euro afbrokkelde naar 1,12 dollar.

4 Uit de tijd van 01/07/ Toelichting jaarprestaties van de belangrijkste beursindices De MSCI World steeg met 2.95 % uitgedrukt in USD. In EURO steeg deze index met 11,46 %. De DJ Eurostoxx 50 steeg met 9.93 %. De Bel 20 steeg met 9.96 %. De beurzen van Italië (Mib) en Denemarken( OMX Copenhagen20) presteerde ruim beter dan de Eurostoxx 50. Deze beurzen dikte resp. 18 % en 26 %aan in Euro. Binnen Europa was de beurs van Athene de slechts presterende beurs. Deze beurs daalde met ruim 4 %. De Amerikaanse S&P 500 noteerde 0.2% hoger sinds 31/12/2014 en de Dow Jones daalde met 1.14 %. Uitgedrukt in Euro steeg de S&P500 met 8.02% en dikte de Dow Jones met 6.81 % aan. De Nasdaq Comp. steeg met 3,79 % in USD en in Euro steeg deze index met %. De Japanse beurs (Nikkei 225) steeg met 16.5 % in Yen en steeg met 22.43% in waarde in Euro. De Shanghai SE Composite index (Chinese Beursindex) steeg met % in de lokale munt en dikte in Euro met 43 % aan. De Russische Beurs steeg afgelopen jaar in euro met 27 %. Braziliê was de beurzen die het meest ontgoochelden afgelopen jaar. Deze BRIC beurs presteerde in Euro 3 %. De EPRA Europe Index (index van vastgoedfondsen) steeg met 4 %. De HFRX index (referentie-index voor hedge funds) steeg met 1.19 % in Euro.

5 5.3. Sectoren & Grondstoffen De bedrijven uit de autosector, chemiesector en farmaciesector presteerden ruim boven het beursgemiddelde in Europa. Olie & Gas-aandelen en Mijnbouwers waren de slechtst presterende aandelen uit DJ Eurostoxx -index. Binnen de grondstoffen daalde de goudprijs van 1197,54 $ per ounce tot 1171 $ per ounce (YTD 2.21 % in USD) en kostte een barrel Brent Crude oil $ t.o.v $ begin 2015 (YTD %). Eind juni 2008 noteerde een barrel Brent Crude nog 147 $ Rentebeleid De Amerikaanse Centrale Bank hield de FED-rente op %. Deze lage rente is noodzakelijk om de bedrijfswereld zuurstof te geven. De Europese Centrale Bank hield de rente op 0.15 %. De interbancaire 3-maands rente in Euro daalde van 0.05 % begin 2015 tot % nu en de 10-jarige rente steeg van 0.54 % naar 0.79 %. Half april noteerde de 10 jarige Duitse rente op 0.07 %. De 3-maands rente in USD steeg ligt van 0.25 % tot 0.44 % (was 4.68 % begin 2008). De 10-jarige rente steeg van 2.17 % naar 2.36 %. Half juni 2007 stonden de Amerikaanse 3 maands- en 10-jarige rente nog boven 5 %. De referentie-index voor overheidsobligaties, de Citigroup WBGI All Maturities (Bloomberg Active Indices for Funds, SBWGEU) World Bonds Global all Maturities steeg met 6.23 % in Euro maar daalde met ruim 3.76 % in USD Valuta De USD steeg fors van /$ tot /$. Dit is een stijging van de USD met 7.95 %. Binnen de dollarmunten, daalde de NZD met ruim6.08 % terwijl de andere dollars stegen. De emerging market munten m.n. de TRY en BRL daalde afgelopen jaar met resp % en 7.56 % 6. Rapport van de verschillende investeringen Sinds begin dit jaar steeg het Relax Fund met 0.99%. De huidige allocatie is als volgt : 27,64% Carmignac Portfolio / Capital plus 72,36% Cash 7. Marktverwachtingen vanwege de Asset Manager Veel plezier hebben we in het tweede trimester aan de financiële markten niet beleefd. De financiële markten hebben beleggers in het tweede trimester van dit jaar niet kunnen verwennen. Op diverse fronten ondervonden de markten een terugslag. De Europese beurzen verloren, na een sterke rally in het begin van het jaar, heel wat terrein. De obligatiemarkten lijken nu ook definitief een trendbreuk te hebben ingezet. Tenslotte stokte de voorbije weken de opmars van de Amerikaanse dollar. De meerderheid van de beleggers heeft de negatieve gevolgen daarvan ongetwijfeld ondervonden. Zijn de beurzen over hun top of is er nog steeds ruimte om hogere regionen op te zoeken? Het is een vraag die velen onder ons bezighoudt, maar waar helaas niemand een eensluidend antwoord op kan geven. Toch gaan we de uitdaging niet uit de weg om te poneren dat de beurzen toch nog over munitie beschikken om nieuwe toppen te realiseren.

6 VS: Moeten de vooruitzichten worden bijgesteld? De VS lijkt er een traditie van te maken om met zwakke groeicijfers naar buiten te komen voor het eerste kwartaal. De strenge winters en andere seizoensgebonden effecten spelen hierin een belangrijke rol, maar dit jaar kwam daar ook de sluiting van een aantal havens aan de Westkust bij en het lage investeringspeil in de energiesector omwille van de lage olieprijzen. Dit deed het groeicijfer voor het eerste trimester op 0,7 % uitkomen, toch wel een kleine verrassing. Voor het tweede kwartaal lijkt het tij te keren. We mogen ervan uitgaan dat de Amerikaanse economie opnieuw zal groeien, wellicht aan een matig tempo. Het is de energiesector die de groei in de VS enigszins verlamt. Deze sector maakt ongeveer 20% uit van het BBP en als de investeringen uitblijven dan heeft dat een aanzienlijke impact op de groeicijfers in de VS. Zolang de olieprijzen op het huidige niveau blijft, zal de negatieve impact daarvan blijven doorsijpelen in de Amerikaanse economie. Europa: Acropolis adieu? Het Griekse referendum is een pyrrhusoverwinning geworden. De Grieken dachten met een duidelijke neen na het referendum sterker aan de onderhandelingstafel te komen, maar inmiddels heeft het Griekse parlement een knieval gedaan en ingestemd met een aantal verzuchtingen van Europa. Maar de inschikkelijkheid van de Grieken lijkt nog niet voldoende voor een aantal leden uit de Eurogroep. De onverdeeldheid binnen de Eurogroep is groter dan ooit. Enkele hardliners binnen de leden van de Eurogroep blijven hameren op bijkomende garanties vanwege Griekenland. Eerder gemaakte beloftes werden niet of onvoldoende nagekomen waardoor het vertrouwen tussen Griekenland en Europa grondig geschonden is. Om de Griekse vernedering compleet te maken moet het Griekse parlement ten laatste op 15 juli enkele belangrijke en noodzakelijke hervormingen door het parlement laten goedkeuren, zo niet gaat het steunpakket niet door. Griekenland heeft het mes dus op de keel. Ofwel plooit het 100% voor de eisen van Europa, ofwel verlaat het Europa. De laatste optie is wellicht de slechtste uitkomst voor de Grieken. Naast de goedkeuring door het Griekse parlement moet het plan ook nog groen licht krijgen bij diverse andere Europese regeringen. Het zal dus nog even duren vooraleer dit schouwspel definitief achter de rug is en hopelijk haalt het plan de eindmeet. De gevoelens omtrent de deal zijn erg gemengd. Van een win-win is er hier geen sprake ondanks de steun die Griekenland van Europa zal krijgen. De Grieken zullen ongetwijfeld zeer moeilijke jaren tegemoet gaan en hopelijk kan Griekenland binnen een aantal jaren haar onder curatele statuut achter zich laten. China: Softlanding, no hardlanding De transitie waarover we in het verleden het regelmatig hebben gehad, voltrekt zich steeds duidelijker. De dienstensector in China overtreft nu ruimschoots de industrie en bouwsector. Deze evolutie verklaart ook in grote mate de zwakkere vraag naar grondstoffen. Dat grondstofbedrijven een moeilijke periode ondergaan, heeft dus alles te maken met de transitie die zich in China voltrekt. Chinese leiders proberen de schokken die in principe met een periode van economische omvorming gepaard gaan zo goed als mogelijk onder controle te houden. Monetaire teugels laten vieren of strakker aantrekken is de strategie die de centrale bank van China bij uitstek hanteert. Op dit ogenblik is de Centrale bank in een fase waarbij de afkoeling van de economie moet bijgestuurd worden door monetaire versoepeling om een zachte landing tot stand te brengen. De Centrale bank heeft reeds drie maal de rente verlaagd en selectief de reserveratio s voor sommige banken versoepeld. Deze politiek werpt haar vruchten af. De huizenmarkt trekt terug aan en de arbeidsmarkt blijft stevig. Japan: Laat Japan niet meer links liggen! De Japanse beurs blijft in topconditie. Ooit het land van de rijzende zon, is Japan sinds de jaren negentig in een economisch verval terecht gekomen door een mangelend politiek beleid waar deflatie het gevolg van werd. Vele beleggers hebben sinds jaren Japan definitief de rug toegekeerd, denkend dat dit nooit meer goed zou komen. Dat blijkt nu een schromelijke vergissing. Onder het bewind van premier Abe waait er sinds 2012 een nieuwe wind doorheen het Japanse financiële landschap. Het is Abe menens om komaf te maken met het verleden. Zijn beleid begint steeds meer vruchten af te werpen. Dankzij de devaluatie van de Yen vieren Japanse bedrijven hoogtij. Japanse bedrijven zien dit jaar hun winsten wellicht met 11% stijgen. De groei van het BBP voor het eerste kwartaal ten opzichte van het vorige kwartaal zal in de buurt van 3.9% op geannualiseerde basis uitkomen. Tenslotte ondervinden de Japanse

7 beursindexen steun van de pensioenfondsen die zich geëngageerd hebben Japanse aandelen aan te kopen. Dit proces is nog niet teneinde. Wij blijven bijgevolg positief voor de Japanse markt. Conclusie: Wij verkiezen nog steeds aandelen boven obligaties ondanks het feit dat de volatiliteit in de toekomst kan toenemen. Hiervoor zijn er diverse redenen: 1. De wereldeconomie zit in een positief momentum. 2. De waarderingen zijn nog steeds niet overdreven hoog vanuit een historisch perspectief, alhoewel selectiviteit de boodschap is. 3. De rente blijft erg laag. 4. Het dividendrendement is aantrekkelijker dan het obligatierendement van dezelfde emittent. Bijlage : - koersevolutie Relax fund - Portefeuille inhoud

8 BIJLAGE

9 Evolutie Relax Fund Portefeuillesamenstelling van het Relax fund

JAARRAPPORT 31 MAART 2015 RELAX FUND

JAARRAPPORT 31 MAART 2015 RELAX FUND JAARRAPPORT 31 MAART 2015 RELAX FUND Evolutie YTD : +2,74 % (1.17186 NAV begin 2015 1.20398 Huidige NAV 31/03/2015) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 30 SEPTEMBER 2014 RELAX FUND

JAARRAPPORT 30 SEPTEMBER 2014 RELAX FUND JAARRAPPORT 30 SEPTEMBER 2014 RELAX FUND Evolutie YTD : - 1,42 % (1.194 NAV begin 2014 1.177 Huidige NAV 30/09/2014) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 MAART 2015 VISION FUND

JAARRAPPORT 31 MAART 2015 VISION FUND JAARRAPPORT 31 MAART 2015 VISION FUND Evolutie YTD : + 14.26 % (0.4979 NAV begin 2015 0.56891 huidige NAV 31/03/2015) VISION FUND 1. Naam van het fonds VISION FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORT 30 SEPTEMBER 2015 VISION FUND

KWARTAALRAPPORT 30 SEPTEMBER 2015 VISION FUND KWARTAALRAPPORT 30 SEPTEMBER 2015 VISION FUND Evolutie YTD : - 0.29 % (0.4979 NAV begin 2015 0.49644 huidige NAV 30/09/2015) VISION FUND 1. Naam van het fonds VISION FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 MAART 2016 RELAX FUND

JAARRAPPORT 31 MAART 2016 RELAX FUND JAARRAPPORT 31 MAART 2016 RELAX FUND Evolutie YTD : - 1,15 % (1.15836 NAV begin 2016 1.14502 Huidige NAV 30/03/2016) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 RELAX FUND

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 RELAX FUND JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 RELAX FUND Evolutie YTD : - 1.32 % (1.21 NAV begin 2013 1.194 Huidige NAV 01/01/2014) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 RELAX FUND

JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 RELAX FUND JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 RELAX FUND Evolutie YTD : - 2,45 % (1.15836 NAV begin 2016 1.12996 Huidige NAV 30/06/2016) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 MAART 2016 OCEAN FUND

JAARRAPPORT 31 MAART 2016 OCEAN FUND JAARRAPPORT 31 MAART 2016 OCEAN FUND Evolutie YTD : - 6.21 % (1,03221 NAV begin 2016 0.96807 Huidige NAV 30/03/2016) OCEAN FUND 1. Naam van het fonds OCEAN FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 30 JUNI 2014 RELAX FUND

JAARRAPPORT 30 JUNI 2014 RELAX FUND JAARRAPPORT 30 JUNI 2014 RELAX FUND Evolutie YTD : - 0,67 % (1.194 NAV begin 2014 1.186 Huidige NAV 30/06/2014) RELAX FUND 1. Naam van het fonds RELAX FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital N.V.

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 OCEAN FUND

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 OCEAN FUND JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 OCEAN FUND Evolutie YTD : + 11.99 % (0,809 NAV begin 2013 0.906 Huidige NAV 01/01/2014) OCEAN FUND 1. Naam van het fonds OCEAN FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 VISION FUND

JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 VISION FUND JAARRAPPORT 31 DECEMBER 2013 VISION FUND Evolutie YTD : + 10.65 % (0.413 NAV begin 2013 0.457 huidige NAV 01/01/2014) VISION FUND 1. Naam van het fonds VISION FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 OCEAN FUND

JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 OCEAN FUND JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 OCEAN FUND Evolutie YTD : - 8.12 % (1,03221 NAV begin 2016 0.94838 Huidige NAV 30/06/2016) OCEAN FUND 1. Naam van het fonds OCEAN FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 VISION FUND

JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 VISION FUND JAARRAPPORT 30 JUNI 2016 VISION FUND Evolutie YTD : - 7.91 % (0.53733 NAV begin 2016 0.49481 huidige NAV 30/06/2016) VISION FUND 1. Naam van het fonds VISION FUND 2. Naam van de Asset Manager Merit Capital

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 130 125 120 115 110 105 95 90 Rendement sinds 31/12/2014 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe (

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : Europa Griekenland heeft een akkoord kunnen bereiken met zijn schuldeisers waardoor de rentevoeten in

Nadere informatie

5 voorspellingen voor 2015

5 voorspellingen voor 2015 Maart 2015 Wim Meulemeester Beleggingsexpert Het jaar 2014 was een verrassend beleggingsjaar. Alhoewel een lage rente in de lijn der verwachtingen lag, werden heel wat experts verrast door de forse daling

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Beheersverslag ICF TRANSPARANT INVEST dd 13 augustus 2016

Beheersverslag ICF TRANSPARANT INVEST dd 13 augustus 2016 Beheersverslag ICF TRANSPARANT INVEST dd 13 augustus 2016 Macro & Markten Op de financiële markten is het ondertussen weer business as usual na het Brexit debacle. De focus verschoof gelukkig opnieuw naar

Nadere informatie

Financial Markets weekly 17 oktober 2011

Financial Markets weekly 17 oktober 2011 Financial Markets weekly 17 oktober 2011 Algemeen Het herstel in de financiële markten zette zich ook in de voorbije week verder door. Onder beleggers was sprake van een grotere bereidheid tot meer risk

Nadere informatie

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%.

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%. November 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Renteverhoging verwacht Recent gaf de Amerikaanse centrale bank indirect aan dat de kans op een renteverhoging in december meer waarschijnlijk

Nadere informatie

Rainbow Dynamic juni 2010

Rainbow Dynamic juni 2010 1. Beheer/prestatie afgelopen kwartaal 1.1. De financiële markten deden het goed, met als positieve verrassing aandelen Dit kwartaal bleef Rainbow Dynamic stabiel, ongeacht de turbulentie op de financiële

Nadere informatie

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Capital Life Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Situatie op 31/10/2014 Capital Balanced Benchmark obligaties: EuroMTS Global Index Datum Performance (%) Sterren NIW Info oprichting 1 maand 3 maanden

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/15 Macro & Markten, strategie 1. Rente en conjunctuur : EUROPA De Europese rentevoeten zijn historisch laag, zowel op het korte als op het lange einde, en geven de

Nadere informatie

The Merit Capital Investor Juli 2015

The Merit Capital Investor Juli 2015 The Merit Capital Investor Juli 2015 Voorwoord Obligatiemarkten Aandelen Nieuwe trends Inpakken en wegwezen? Veel plezier hebben we in het tweede trimester aan de financiële markten niet beleefd. De financiële

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak?

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? Komt er QE in de eurozone? Sinds enige maanden wordt er op de financiële markten gezinspeeld op het opkopen van staatsobligaties door de Europese

Nadere informatie

KWARTAALBERICHT Eerste kwartaal 2015

KWARTAALBERICHT Eerste kwartaal 2015 KWARTAALBERICHT Eerste kwartaal 2015 Terugblik De aandelenmarkten presteerden het afgelopen kwartaal boven verwachting. De behaalde koerswinsten waren ongekend. Hiermee is het eerste kwartaal van 2015

Nadere informatie

Zijn Europese aandelen écht ondergewaardeerd?

Zijn Europese aandelen écht ondergewaardeerd? Nu de Dow Jones en S&P beursindices het ene record na het andere aan mekaar weten te rijgen, is het vanzelfsprekend om de vraag te krijgen of een dergelijke ontwikkeling op zich gerechtvaardigd is- en

Nadere informatie

februari MARKTCOMMENTAAR

februari MARKTCOMMENTAAR februari 2015 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Een maand na de aankondiging van de Quantitative Easing door de Europese Centrale Bank zijn de rentemarkten ongeveer gestagneerd terwijl de rendementen

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 De obligatiemarkten werden in het derde kwartaal vooral beïnvloed door de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB). Aan het begin van het kwartaal bleven aanvankelijk

Nadere informatie

Turbo Daily Commerzbank 10 April 2015 Nummer 1147 Pagina 2 MIDDELLANGE TERMIJN TREND. Steun : 459.1 Weerstand : 516.8

Turbo Daily Commerzbank 10 April 2015 Nummer 1147 Pagina 2 MIDDELLANGE TERMIJN TREND. Steun : 459.1 Weerstand : 516.8 Turbo Daily Turbo Daily Commerzbank 10 April 2015 Nummer 1147 INDICES SLOTKOERS VERSCHIL AEX 501,97 0,97% DOW JONES 17958,73 0,31% NASDAQ CMP 4974,565 0,48% NASDAQ -100 4403,953 0,64% NIKKEI 225 19907,63-0,15%

Nadere informatie

Onze glazen beleggersbol: wereldeconomie boomt in 2015. Een blik in de glazen bol van De Tijd. 03 januari 2015 door Wouter Vervenne

Onze glazen beleggersbol: wereldeconomie boomt in 2015. Een blik in de glazen bol van De Tijd. 03 januari 2015 door Wouter Vervenne Onze glazen beleggersbol: wereldeconomie boomt in 2015 Een blik in de glazen bol van De Tijd 03 januari 2015 door Wouter Vervenne Een half jaar geleden zag het er nog naar uit dat vooral de Amerikaanse

Nadere informatie

Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's

Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's Update Macro-Economie & Belangrijkste Beleggingsthema's Christian J. Van den Heede Oct 6, 2014 EFFECTENHANDEL EN ADVIES VERMOGENSBEHEER TRANSPARANT FONDSEN Macro Economie: update & thema's Inhoudstafel:

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. "Whatever it takes to save the euro.

Kwartaalrapportage. Whatever it takes to save the euro. INSTITUTIONEEL 020 623 88 83 PARTICULIER 020 522 52 52 INFO@BOEROLIJ.NL 1 e KWARTAAL 2015 "Whatever it takes to save the euro. Mario Draghi Huidige situatie De inkt was nog droog van het vorige kwartaalverslag

Nadere informatie

Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013

Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013 Kwartaalverslag tweede kwartaal 2013 Everyone is a disciplined long-term investor, until the market goes down - Steve Forbes - Opvallend Schulden op onderpand aandelenportefeuilles stijgen fors! In de

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie Zeer Dynamisch ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente 1,5 VS EMU 1,5 0,5 0,5 11-2010 11-2011 11-2012 11-2013 11-2014 11-2015 11-2016 Ontwikkeling en vooruitzichten

Nadere informatie

BELEGGINGSINSTITUUT. André Brouwers.

BELEGGINGSINSTITUUT. André Brouwers. BELEGGINGSINSTITUUT André Brouwers Disclaimer Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van de AFM. Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Het Beleggingsinstituut

Nadere informatie

Technische Analyse: Haarscheuren in de obligatiebubbel!

Technische Analyse: Haarscheuren in de obligatiebubbel! Technische Analyse: Haarscheuren in de obligatiebubbel! De 10-jarige Duitse obligatie index German Bund en de 30-Jarige Amerikaanse obligatie index T- Bund kenden een slechte maand. Een beperkte terugval

Nadere informatie

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei Jan Van Hove Chief Economist, KBC Group NV Bolero Tips & Trends 2016 10 september 2016 Globalization presumes sustained economic growth. Otherwise, the

Nadere informatie

Special Report Op weg naar een nieuwe seculaire stierenmarkt?

Special Report Op weg naar een nieuwe seculaire stierenmarkt? Augustus 2012 Special Report Op weg naar een nieuwe seculaire stierenmarkt? Ondanks zwakke macro-economische cijfers, een teleurstellend resultatenseizoen en een voortdurende crisis in de Eurozone, houden

Nadere informatie

Kwartaalverslag derde kwartaal 2013

Kwartaalverslag derde kwartaal 2013 Kwartaalverslag derde kwartaal 2013 The problem with patience and discipline is that it requires both of them to develop each of them - Thomas Sterner - Opvallend Quantitative Easing (het maandelijks opkopen

Nadere informatie

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE September was duidelijk een goede maand voor risicodragende activa : de correctie op de aandelenmarkten van eind april tot midden

Nadere informatie

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven Philips Pensioenfonds heeft de uitvoering van het Philips flex pensioen uitbesteed aan Hewitt Associates Outsourcing B.V. U kunt bij Hewitt Associates terecht met al uw pensioenvragen. De gegevens van

Nadere informatie

Hete winter. 11 januari 2016

Hete winter. 11 januari 2016 11 januari 2016 Hete winter Het is tot nu toe niet alleen een hete winter wat het weer betreft. Verhitte emoties op de beurs zorgden voor een zwak slot van 2015 en een zeer slechte start van het nieuwe

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Heeft u vragen over dit beleggingsverslag of over de prepensioneringsregeling? Neemt u dan gerust contact op met onze Klantenservice. De contactgegevens

Nadere informatie

Fondsen Allianz. (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2014

Fondsen Allianz. (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2014 Fondsen Allianz (ex-royal Life) Halfjaarlijks financieel beheersverslag 2014 Economische context en beursklimaat in 2014 Kalmte na de storm (but fasten your seatbelts) De eerste helft van 2014 was over

Nadere informatie

Oerend hard. 16 juni 2015

Oerend hard. 16 juni 2015 16 juni 2015 Oerend hard De laatste weken is de obligatierente in Europa en de VS hard op weg naar normaal. De lage rentegevoeligheid van de portefeuilles heeft de verliezen van obligaties beperkt gehouden

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie Zeer defensief ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht april 2018

Terugblik. Maandbericht april 2018 Maandbericht april 2018 Terugblik Aandelenbeurzen lopen in april groot deel van verlies in De keuzes die we voor u maakten in de portefeuilles - we zijn overwogen in aandelen en vastgoed ten koste van

Nadere informatie

Rainbow Dynamic december 2010

Rainbow Dynamic december 2010 1. Beheer/prestatie afgelopen kwartaal 1.1. Er is meer vertrouwen in het economisch herstel! Dit kwartaal steeg Rainbow Dynamic met 6,0 procent. Afgelopen kwartaal was de prestatie van de verschillende

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht mei 2018

Terugblik. Maandbericht mei 2018 Maandbericht mei 2018 Terugblik Crisis Italië had weinig vat op aandelen in mei, veilige havens floreren Ondanks de politieke onrust in Italië zijn alle modelportefeuilles met een positief rendement geëindigd

Nadere informatie

BNP Paribas OBAM N.V.

BNP Paribas OBAM N.V. Alleen voor professionele beleggers MAANDRAPPORTAGE JUNI 2015 BNP Paribas OBAM N.V. Bruto rendement Afgelopen Laatste Laatste Laatste Laatste Laatste Bruto rendement (%) YTD maand 3M 12M 24M* 36M* 60M*

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016 Macro & Markten 1. Macro-economische vooruitzichten De volgende twee weken zullen de centrale bankiers in belangrijke mate het nieuws en de

Nadere informatie

Zal de groei op de afspraak zijn? VS

Zal de groei op de afspraak zijn? VS Zal de groei op de afspraak zijn? VS Zal de groei op de afspraak zijn? Eurozone Zal de groei op de afspraak zijn? China Zal de groei op de afspraak zijn in 2018? 2017 (verwacht) 2017 (bijgesteld) 2018

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

juli & augustus MARKTCOMMENTAAR

juli & augustus MARKTCOMMENTAAR juli & augustus 2015 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 In het kort 3 Marktcontext 4 Marktcontext in Europa 5 INLEIDING De onzekerheden stapelden zich tijdens deze twee zomermaanden op voor de beleggers.

Nadere informatie

juni MARKTCOMMENTAAR

juni MARKTCOMMENTAAR 2015 juni MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Terwijl een grote meerderheid een gunstige afloop verwachte van de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers, werden deze onderhandelingen

Nadere informatie

HENS Inzicht: Het Trumpeffect.

HENS Inzicht: Het Trumpeffect. HENS Inzicht: Het Trumpeffect. Woensdagochtend 9 november gebeurde het ondenkbare: Donald Trump werd gekozen tot president van de Verenigde Staten. Wereldwijd reageerden de beurzen als verwacht. De beurs

Nadere informatie

BNP Paribas OBAM N.V.

BNP Paribas OBAM N.V. Alleen voor professionele beleggers MAANDRAPPORTAGE JULI 2015 BNP Paribas OBAM N.V. Bruto rendement Afgelopen Laatste Laatste Laatste Laatste Laatste Bruto rendement (%) YTD maand 3M 12M 24M* 36M* 60M*

Nadere informatie

Update april 2015 Beleggen

Update april 2015 Beleggen Update april 2015 Beleggen Laag, lager, laagst In mijn vorige column schreef ik over de actie van de ECB, die 22 januari jongstleden werd aangekondigd, om maandelijks 60 miljard Euro aan obligaties op

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal September 2014

Bericht 3 e kwartaal September 2014 Bericht 3 e kwartaal September 2014 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

Go with the flow. 2 April 2015

Go with the flow. 2 April 2015 2 April 2015 Go with the flow De financiële markten hebben een bewogen 1 e kwartaal achter de rug. Met name Centrale Bank acties hebben grote geldstromen ( flows ) op gang gebracht die tot sterke marktbewegingen

Nadere informatie

Persbericht. 2001 slechtste beursjaar sinds oliecrisis. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. 2001 slechtste beursjaar sinds oliecrisis. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-001 3 januari 2002 9.30 uur 2001 slechtste beursjaar sinds oliecrisis Het afgelopen jaar is het op een na slechtste beursjaar geweest in de naoorlogse

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Een van de slechtste kwartalen in 50 jaar. Obligaties en vastgoed geven positief rendement

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Een van de slechtste kwartalen in 50 jaar. Obligaties en vastgoed geven positief rendement Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-135 2 juli 2002 9.30 uur Aandelen hard onderuit in tweede kwartaal De koersen van Nederlandse aandelen zijn hard onderuit gegaan in het tweede kwartaal

Nadere informatie

Rainbow Defensive december 2010

Rainbow Defensive december 2010 1. Beheer/prestatie afgelopen kwartaal 1.1. Er is meer vertrouwen in het economisch herstel! Dit kwartaal steeg Rainbow Defensive met 3,8 procent. Afgelopen kwartaal was de prestatie van de verschillende

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen September 2015

Maandbericht Beleggen September 2015 ING Investment Office Publicatiedatum: 26 augustus 2015 Maandbericht Beleggen September 2015 Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika

Nadere informatie

Laat je niet verrassen door de volgende beurscrash! GEERT VAN HERCK VFB TECHNISCHE ANALYSEDAG GENT 24 FEBRUARI 2018

Laat je niet verrassen door de volgende beurscrash! GEERT VAN HERCK VFB TECHNISCHE ANALYSEDAG GENT 24 FEBRUARI 2018 Laat je niet verrassen door de volgende beurscrash! GEERT VAN HERCK VFB TECHNISCHE ANALYSEDAG GENT 24 FEBRUARI 2018 Overzicht Check-up van de markten CAPE ratios Trendfollowingmodellen : vermijden van

Nadere informatie

BNP Paribas OBAM N.V.

BNP Paribas OBAM N.V. Alleen voor professionele beleggers MAANDRAPPORTAGE MEI 2015 BNP Paribas OBAM N.V. Bruto rendement Afgelopen Laatste Laatste Laatste Laatste Laatste Bruto rendement (%) YTD maand 3M 12M 24M* 36M* 60M*

Nadere informatie

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Wijs & van Oostveen VISIE 2014 Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Driebergen - Rijsenburg, 22 januari 2014 Programma Visie 2013 - Programma Robert

Nadere informatie

The whole world, in our hands. Koen De Leus Senior Economist @koendeleus www.kbceconomics.be

The whole world, in our hands. Koen De Leus Senior Economist @koendeleus www.kbceconomics.be The whole world, in our hands Koen De Leus Senior Economist @koendeleus www.kbceconomics.be De hele wereld, in handen van centrale bankiers Opwaartse rentecyclus VS: ja maar Monetaire politiek ECB: winnaars

Nadere informatie

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 3. Tweede kwartaal 2012

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 3. Tweede kwartaal 2012 ABN AMRO verzekeringen Profielfonds 3 Tweede kwartaal 2012 Marktontwikkelingen & vooruitzichten Volgens recente signalen vertoont de mondiale economie tekenen van verzwakking. Tegelijkertijd nemen de risico

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006 Profiel Het AEGON Equity Fund is een besloten fonds voor gemene rekening, waarin verzekeringsrelaties van AEGON kunnen participeren. Het AEGON Equity Fund belegt wereldwijd in aandelen met de nadruk op

Nadere informatie

Met het kompas op 2015

Met het kompas op 2015 17 December 2014 Met het kompas op 2015 Begin december hebben we het risico in de portefeuilles verder verlaagd. We zien toegenomen onzekerheid omdat er geen einde lijkt te komen aan de daling van de olieprijs.

Nadere informatie

Perspectief Mid Year Update Economie & Beleggingsstrategie Ineke Valke

Perspectief Mid Year Update Economie & Beleggingsstrategie Ineke Valke Perspectief Mid Year Update Economie & Beleggingsstrategie Ineke Valke Serious Money. Taken Seriously. Actuele stand van zaken Repressie houdt aan Verbeteringen en verslechteringen in Zuid-Europa Regelingen

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen Maart 2015

Maandbericht Beleggen Maart 2015 ING Investment Office Publicatiedatum: 25 maart 2015 Maandbericht Beleggen Maart 2015 februari maart + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Ongewijzigde

Nadere informatie

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Op het economisch front blijft alles gunstig evolueren : in nagenoeg alle economische regio s blijft de groei op een aanvaardbaar niveau en niets wijst op een nakende recessie.

Nadere informatie

september MARKTCOMMENTAAR

september MARKTCOMMENTAAR september 2016 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Over het algemeen leidt het kleine aantal transacties tijdens de zomermaanden tot een grotere prijsvolatiliteit. Uitgezonderd enkele bewegingen die

Nadere informatie

Vraag & antwoord Beurscorrectie

Vraag & antwoord Beurscorrectie ING Investment Office Publicatiedatum: 29 september 2015 (update van 2 september) Vraag & antwoord Beurscorrectie Beleggers beducht voor groeivertraging China September begon met een wereldwijde daling

Nadere informatie

Performance Update. Legends Fund houdt verliezen beperkt in uiterst volatiele markten

Performance Update. Legends Fund houdt verliezen beperkt in uiterst volatiele markten Performance Update Augustus 2015: -2.68% Legends Fund houdt verliezen beperkt in uiterst volatiele markten Augustus 2015 gaat de boeken in als een van de meest volatiele maanden in aandelenmarkten van

Nadere informatie

Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer

Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer de looptijd hoe groter de daling. Zo nam de rente

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op het afgelopen jaar, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik 2018 Voordat

Nadere informatie

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011 Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 3 oktober Grote Recessie was geen Grote Depressie Wereldhandel Aandelenmarkt 9 8 7 8 VS - S&P-5 vergelijking met crash 99 Wereld industriële

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen Augustus 2015

Maandbericht Beleggen Augustus 2015 ING Investment Office Publicatiedatum: 28 juli 2015 Maandbericht Beleggen Augustus 2015 Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika Europa

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015

Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015 Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen De forse verlaging van de rente in de laatste versoepelingscyclus van de monetaire autoriteiten deed de overheidsrente in heel wat belangrijke landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Op de financiële markten keerde de rust enigszins terug in het vierde kwartaal. In de VS hield de zogenoemde fiscal cliff de beleggers nog wel geruime tijd in haar

Nadere informatie

Jaarbericht ABC 2013

Jaarbericht ABC 2013 Jaarbericht ABC 2013 Terugblik De wereldeconomie maakte zich in 2013 op voor de tweede fase van groeiherstel na de crisis van 2008-2010. De groei van de wereldeconomie bedroeg over 2013 circa 3%, vergelijkbaar

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Oktober 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Oktober 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Oktober 2013 Markten Aandelen Aandelenmarkten zetten hun opmars voort Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe 3.77% 14.37% MSCI EMU 5.41% 18.05%

Nadere informatie

Beursdagboek 24 Mei 2013.

Beursdagboek 24 Mei 2013. Beursdagboek 24 Mei 2013. Loopt Abenomics nu al op zijn laatste benen! Tijd 10:30 uur. Het was afgelopen nacht in Japan een angstige sessie voor de handelaren. Na eerst een winst van drie procent vlogen

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 16 november 2016, 12.00 uur Oktober November Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika Europa

Nadere informatie

BNP Paribas OBAM N.V.

BNP Paribas OBAM N.V. Alleen voor professionele beleggers MAANDRAPPORTAGE APRIL 2015 BNP Paribas OBAM N.V. Bruto rendement Afgelopen Laatste Laatste Laatste Laatste Laatste Bruto rendement (%) YTD maand 3M 12M 24M* 36M* 60M*

Nadere informatie

Beleggen in de VS, Europa of Emerging Markets?

Beleggen in de VS, Europa of Emerging Markets? Beleggen in de VS, Europa of Emerging Markets? Rob Stuiver & Tycho Schaaf Amsterdam, 18 september 2018 Uw sprekers van vanavond Rob Stuiver Tycho Schaaf Fund Manager VOC Fonds Beleggingsexpert LYNX Blogger

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Dynamisch. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Dynamisch. ingsstrategie Dynamisch ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0 Tienjaarsrente

Nadere informatie

Technische Analyse: Selecteer aandelen op basis van relatieve sterkte!

Technische Analyse: Selecteer aandelen op basis van relatieve sterkte! Technische Analyse: Selecteer aandelen op basis van relatieve sterkte! Het welles-nietes-verhaal tussen de Amerikaanse Democraten en -Republikeinen zorgt voor volatiliteit. Toch kon de S&P500, de trendsetter

Nadere informatie