Bijlage I: Analyse rekeningsaldo 2013 V

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage I: Analyse rekeningsaldo 2013 V"

Transcriptie

1 Bijlage I: Analyse rekeningsaldo 2013 V Deze analyse betreft afwijkingen in de jaarrekening van ,- of meer. ( - = voordeel / + = nadeel) Verklaring van het resultaat over 2013 Incidenteel ( ) Structureel ( ) In eerder stadium gerapporteerd aan raad Saldo primitieve begroting Verkoop gronden en overhoeken Vrijval voorziening onderhoud speeltoestellen Bijstelling budget Optimisd als gevolg van een hoger klantenbestand Uitkomsten algemene uitkering september- en decembercirc Actualisatie statenwerk als gevolg van jaarrekening Voordelige aanbesteding leerlingenvervoer Mogelijk oninbare vordering de Wildhorst Hogere opbrengsten eigen bijdrage individuele voorzieningen Wmo WMO voorzieningen Woningaanpassingen Lagere opbrengst leges omgevingsvergunning Lagere uitkering gemeentefonds Bijstelling personele budgetten Nog niet eerder aan de raad gerapporteerd: 14 Integraal veiligheidsbeleid Lasten van wegen Exploitatie gronden Overige sportaangelegenheden Beheer openbaar groen Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) Minimabeleid WMO huishoudelijke verzorging AWBZ-begeleiding WvG woonvoorzieningen Transitie jeugdzorg Riolering Bouwgrondexploitatie en vermindering voorziening Heesch-West Algemene uitkering Onvoorzien Kapitaallasten, kostenplaatsen en kleinere mutaties Vrijval van 4 voorzieningen Totaal (structureel en incidenteel) Voordelig jaarrekeningresultaat Verkoopgronden en overhoeken Hogere opbrengsten uit verkoop gronden en overhoeken. Dit is bovenop de geplande meeropbrengst wat was opgenomen als bezuinigingstaakstelling. 2. Vrijval voorziening onderhoud speeltoestellen Door een aanpassing in de uitvoering van het onderhoud speelvoorzieningen is de voorziening onderhoud speelvoorziening niet meer nodig en valt vrij.

2 3. Bijstelling budget Optimisd Door een forse stijging van het klantenbestand Bernheze (ISD Optimisd) hebben we de uitkeringsbudgetten naar boven bijgesteld. 4. Algemene uitkering september en decembercirculaire 2012 Actualisatie van maatstaven uit de september- en decembercirculaire 2012 zorgden voor een incidenteel voordeel. 5. Actualisatie statenwerk op basis van de jaarrekening 2012 Jaarlijks rekenen wij op basis van de jaarrekening de werkelijke stand van investeringen, reserves en voorzieningen door in de begroting voor het volgende jaar. De jaarrekening 2012 zorgde voor een voordeel in de begroting Aanbesteding leerlingenvervoer Naast het aanbestedingsvoordeel op leerlingenvervoer daalt ook het aantal leerlingen dat hiervan gebruik maakt. Derhalve stelden we het budget leerlingenvervoer incidenteel naar beneden bij omdat de verwachting is dat de geoffreerde prijzen niet marktconform zijn. 7. Mogelijk oninbare vordering de Wildhorst Nog steeds lopen de gerechtelijke procedures over de erfpachtcanon voor De Wildhorst. Vanwege het kwetsbare karakter van deze vorderingen zijn wij genoodzaakt een deel van deze vorderingen als dubieus te benoemen en moeten daarvoor een voorziening treffen. 8. Bijdrage individuele hulpverlening WMO Door een wetswijziging wordt bij de bepaling van de hoogte van de eigen bijdrage voor individuele voorzieningen (huishoudelijke hulp en Wvg) sinds 1 januari 2013 naast het inkomen ook (een deel van) het vermogen meegerekend. Ten gevolge hiervan zijn de inkomsten uit eigen bijdragen voor individuele voorzieningen fors gestegen. 9. WMO voorzieningen De uitgaven voor individueel vervoer, rolstoelen en woonvoorzieningen laten een forse daling zien ten opzichte van voorgaande jaren. Oorzaken zijn een nieuwe leverancier met een gunstigere prijsstelling en ingezette bezuinigingsmaatregelen. 10. Woningaanpassingen Woningaanpassingen laten door de jaren heen een grillig karakter zien. Wij constateerden dat het aanwezige budget in 2013 niet volledig gebruikt ging worden en stelden daarom het budget incidenteel naar beneden bij. 11. Opbrengst leges omgevingsvergunningen Als gevolg van de afname van het aantal bouwprojecten worden we geconfronteerd met een afname van de opbrengsten uit leges omgevingsvergunningen.

3 12. Algemene uitkering meicirculaire 2013 De meicirculaire 2013 van het gemeentefonds gaf een fors nadeel als gevolg van een bijstelling van het accres. 13. Bijstelling personele budgetten Met het oog op de taakstelling bedrijfsvoeringskosten voor 2013 en volgende jaren en de reorganisatie worden vacatures op dit moment niet ingevuld. Dit had tot gevolg dat personele uitgaven achterbleven bij de uitgaven. Hierdoor was het mogelijk de budgetten incidenteel naar beneden bij te stellen. 14. Integrale veiligheid De post Integrale Veiligheid is opgebouwd uit meerdere budgetten. In 2013 is er een onderschrijding op de totale post Integrale Veiligheid. Dit heeft diverse oorzaken. In 2013 is er geld beschikbaar gesteld voor de toezichthouders van de Drank- en Horecawet. In 2013 is hier nog geen gebruik van gemaakt aangezien we in 2014 pas gestart zijn met het toezicht op deze wet. Op het vrij besteedbare budget voor zaken op het vlak van veiligheid en leefbaarheid hebben zich in 2013 minder zaken voorgedaan met financiële consequenties. Vandaar dat er geen uitgaven op deze post zijn gedaan. Tot slot is er een onderschrijding op de post bijdrage diverse instellingen. Medio 2013 is er 7.500,- beschikbaar gesteld voor een regionaal veiligheidsfonds. In 2013 zijn er nog geen regionale projecten geweest met financiële consequenties. Vandaar dat we hiervoor geen beroep hebben hoeven te doen op het veiligheidsfonds. Daarnaast zijn de kosten voor nazorg van ex-gedetineerden lager uitgevallen. Hier is een restant van 3.706,-. De kosten van dit project variëren jaarlijks aangezien dit deels afhankelijk is van de terugkeer van het aantal ex-gedetineerden naar onze gemeente. Daarnaast laat de post personele lasten een onderschrijding zien in verband met een vacature. 15. Lasten van wegen Op 14 maart 2014 vindt besluitvorming plaats in de raad over planmatig onderhoud wegen, adaptief beheer. Daarvoor zijn middelen nodig. Bij collegebesluit van 24 december 2013 is een deel van de voorziening groot onderhoud wegen ad ,- vrijgevallen. Dit maakt deel uit van het rekeningresultaat Bij de bestemming van het rekeningresultaat 2013 wordt voorgesteld om dit bedrag toe te voegen aan een nieuw te vormen bestemmingsreserve wegen. Deze reserve is bedoeld voor het oplossen van diverse knelpunten die in het adaptief wegenonderhoud worden genoemd. 16. Exploitatie gronden In de primitieve begroting stond een bedrag geraamd van ,- voor de verkoop van landbouwgronden. In de tussentijdse rapportages is dit bedrag opgehoogd met ,-. In november en december hebben echter nog eens twee grondtransacties plaatsgevonden. Hierdoor zijn er hogere verkopen gerealiseerd dan was geraamd.

4 17. Overige sportaangelegenheden Sinds enkele jaren ontvangen we van het rijk een budget voor het realiseren van buurtsportcoaches (combinatiefuncties in het kader van de regeling Impuls brede scholen, onderwijs en sport ). We hebben de intentie uitgesproken dat we deze middelen besteden voor het doel waarvoor we deze hebben ontvangen. Samen met diverse partijen is in de periode 2011/2012 onderzocht wat de kansen, wensen en mogelijkheden zijn om in Bernheze combinatiefunctionarissen aan te stellen. Inmiddels is besloten in de schooljaren 2012/2013 en 2013/2014 combinatiefuncties in te zetten voor het voeren van het beweegaanbod van Gympoint.nl, het handhaven van het bestaande aanbod Cube Bernheze en het handhaven van het bestaande aanbod van Sjors Sportief. De latere start veroorzaakt een onderschrijding op het beschikbare budget. 18. Onderhoud openbaar groen De omvorming van m2 beheersmatig dure beplantingsvakken naar onderhoudtechnisch goedkoper gazon veroorzaakt een onderschrijding op het beschikbare budget. 19. Bijstand voor zelfstandigen 2004 (Bbz 2004) Het BBZ 2004 (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) biedt startende en bestaande ondernemers de mogelijkheid tot het verkrijgen van een lening en/of een periodieke uitkering voor het levensonderhoud. Voor de dekking van de kosten voortvloeiende uit deze regeling ontvangen gemeenten een aparte financiering vanwege de beperkte voorspelbaarheid van deze kosten. De rijksontvangsten zijn ultimo 2013 hoger dan verwacht. 20. Minimabeleid Door ISD Optimisd is gedurende het jaar het budget minimabeleid diverse malen naar boven bijgesteld. De uiteindelijke kosten vallen lager uit dan verwacht. 21. WMO huishoudelijke verzorging De kosten huishoudelijke verzorging (in natura en persoonsgebondenbudget) betreffen een openeindregeling. Op basis van historische kosten en door monitoring van de uitgaven gedurende het jaar proberen we de kosten zo goed mogelijk in te schatten. De uitgaven geraamd op afgerond 2,7 miljoen laten een beperkte positieve afwijking zien van ,-. Daarnaast stelden we reeds in de tweede bestuursrapportage 2013 de inkomsten uit eigen bijdrage bij. De uiteindelijke opbrengsten uit eigen bijdragen zijn nog ,- hoger dan verwacht. Hierbij is wel een inschatting gemaakt van het nog te ontvangen bedrag ultimo 2013 omdat het CAK ongeveer een kwartaal achterloopt met de inning. 22. AWBZ-begeleiding Via de algemene uitkering is een incidenteel budget beschikbaar gesteld ter dekking van de invoeringskosten transitie AWBZ. Dit budget is in 2013 slechts voor een bedrag van 3.555,- ingezet. Gezien de termijn van invoering zullen de kosten voor de transitie voor het grootste deel plaatsvinden in 2014.

5 23. Wvg woonvoorzieningen Het begrote budget is gebaseerd op de gemiddelde historische uitgaven van de laatste jaren. Reeds bij de tweede bestuursrapportage 2013 stelden we het budget incidenteel bij. Daarbij hielden we rekening met een nog af te werken aanvraag. Het besluit omtrent deze aanvraag is in januari 2014 genomen waardoor 2013 een onderschrijding laat zien. 24. Transitie jeugdzorg Via de algemene uitkering is een incidenteel budget beschikbaar gesteld ter dekking van de transitiekosten jeugdzorg. Dit budget is in 2013 slechts voor een bedrag van 5.837,- ingezet. Gezien de termijn van invoering zullen de kosten voor transitie voor het grootste deel plaatsvinden in Riolering Een gedeelte van de resultaten van de exploitatie van het riool worden toegerekend aan het rekeningresultaat. Op basis van het BBV dienen verschillen tussen de realisatie en de ramingen gezien worden als exploitatieresultaat. Het toevoegen aan de voorziening riool is niet meer toegestaan. In dat verband stellen wij u voor om het behaalde resultaat toe te voegen aan een nog te vormen bestemmingsreserve riool Hiermee bereiken we dat voor- en nadelen binnen de geldstromen van het riool blijven zoals ook bedoeld is. Het vastgestelde gemeentelijke rioolplan geeft hierover uitsluitsel. 26. Bouwgrondexploitatie en vermindering voorziening Heesch-West De aanhoudende economische recessie blijft een grote invloed hebben op het gemeentelijk grondbedrijf. Daarop volgend hebben de verlaagde grondprijzen een sterk effect op de opbrengsten binnen de exploitaties. De volgende financiële afwijkingen in 2013 kunnen worden benoemd: Een groot deel van de geraamde kosten in de bouwgrondexploitatie is niet gerealiseerd. Door de stagnering van de kavelverkopen verschuiven automatisch ook de kosten van planontwikkeling, bouwrijpen woonrijpmaken naar de toekomst. Van de 4,7 miljoen aan geraamde grondverkopen is 1,6 miljoen gerealiseerd. Door afsluiting van een aantal bouwcomplexen en storting is een positief resultaat van ,- behaald. De geactualiseerde resultaatprognose van complex Heesch-West bedraagt 18,7 miljoen negatief. Hierdoor kon de hiervoor aanwezige voorziening samenwerkingsverband Heesch-West met ,- worden verlaagd. In verband met gemaakte afspraken in de stuurgroep Heesch-West is de doorberekende rente in dit complex fors lager dan de geraamde rente. 27. Algemene uitkering Als gevolg van de gemeentelijke planning & controlcyclus was het niet meer mogelijk de september- en decembercirculaire te verwerken in de begroting. Beide circulaires gaven een gezamenlijk voordeel van ,-. Ook de afrekeningen van het gemeentefonds 2011 en 2012 lieten een voordeel zien van ,- waarmee geen rekening is gehouden. 28. Post onvoorzien De onderschrijding op de post onvoorzien is voornamelijk het gevolg van de nog niet gevoteerde investeringen uit de investeringsplannen ultimo 2013 en het niet benutte deel van de post onvoorzien.

6 29. Kapitaallasten, kostenplaatsen en kleinere mutaties Door vertraging in de uitvoering van investeringen resulteert dit in lagere kapitaallasten. Het niet invullen van vacatures vanwege de komende reorganisatie en het vertrek van medewerkers naar de omgevingsdiensten zorgen voor lagere doorbelasting aan de functies. Daarnaast hebben we in deze rekening kleinere verschillen (voor- en nadelen) als gevolg van de rapportagegrens van , Vrijval van een viertal voorzieningen Toepassing van de aangescherpte voorschriften betekent dat een viertal voorzieningen moet vrijvallen en worden omgezet naar reserves. Dit betreffen de volgende voorzieningen: - onderhoud/aanvulling gymnastiekmateriaal ,13 - de Stuik ,00 - groot onderhoud wegen ,00 - afvalstoffenheffing ,33 Het totaalbedrag ad ,46 maakt deel uit van het positieve rekeningresultaat.

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 Portefeuillehouder: College datum: 6 mei 2009 Samengevat voorstel 1. Het jaarverslag 2008

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M.

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M. Raadsvoordracht Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013 Datum: 19 september 2013 Steller: P.J. van den Blink Portefeuillehouder: A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Onderwerp: Tweede bestuursrapportage 2015 Beslispunten: 1. De begroting 2015 te wijzigen op basis van de sheet "Financiële

Nadere informatie

Tweede begrotingswijziging 2017

Tweede begrotingswijziging 2017 Tweede begrotingswijziging 2017 Colofon Uitgave Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Datum januari 2017 Adresgegevens Spoorlaan 181 5038 CB Tilburg Telefoon (013) 206 01 00 www.omwb.nl info@omwb.nl

Nadere informatie

Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting

Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting Financiële ontwikkelingen na gereedkomen primitieve begroting Inleiding In de raadsvergadering van 3 december 2014 is een nieuwe Planning & Control Cyclus vastgesteld. Met deze vaststelling zijn de 1 e

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de Raadsvoorstel Zaaknummer: 2018-009925 Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Datum voorstel Datum raadsvergadering 21 augustus 2018 9 oktober 2018 Aan de raad, Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van

Nadere informatie

Bijlage 1 1e burap 2016 (financieel overzicht)

Bijlage 1 1e burap 2016 (financieel overzicht) 1 Bijlage 1 1e burap 2016 (financieel overzicht) In onderstaand overzicht geven we de stand van de post onvoorzien weer en het verwachte rekeningresultaat 2016. De bedragen ronden we af op 250,--. (+ =

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WMO 4 e berap Bestuurlijke samenvatting Landelijke ontwikkelingen bij de overheid hebben in voor nogal wat wijzigingen, maar ook onzekerheid gezorgd. Zo werd besloten dat de overgang van Begeleiding naar

Nadere informatie

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011.

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 september 2008 / 164/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 september 2008 Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00263 Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Vooruitlopend op

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 agendapunt 5. Aan: De Gemeenteraad. Vries, Behandelend ambtenaar: mevr. M.T. Jonker Doorkiesnummer: 0592-266 979

Raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 agendapunt 5. Aan: De Gemeenteraad. Vries, Behandelend ambtenaar: mevr. M.T. Jonker Doorkiesnummer: 0592-266 979 Raadsvergadering d.d. 28 mei 213 agendapunt 5 Aan: De Gemeenteraad Vries, Portefeuillehouder: dhr. J.E. de Graaf Behandelend ambtenaar: mevr. M.T. Jonker Doorkiesnummer: 592-266 979 E-mail adres: m.jonker@tynaarlo.nl

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii eeme ^Echt-Susteren Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii Kenmerk Z19/010306 / D - 18943 Datum B&W-vergadering Portefeuillehouder(s) G.H.C. Frische Onderwerp

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: Programma F Middelen en Economie BBVnummer: 134653 Raadsvoorstel: 134948 Portefeuillehouder: Bert Euser Onderwerp 2e Tussenrapportage

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

4.2. Financiële positie en toelichting

4.2. Financiële positie en toelichting 4.2. Financiële positie en toelichting De paragraaf financiële positie geeft een integraal beeld van de gemeentelijke financiën (vermogen, exploitatie en risico s) voor het begrotingsjaar en verdere jaren.

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2014 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2014 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr.7 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2014 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2014/013591 Documentnummer:

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant.

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant. Raadsvoorstel Registratienummer: CONCEPT Onderwerp: 2e Managementrapportage 2017 Portefeuillehouder: wethouder W.A.R. Visser Te nemen besluit: - De begroting 2017 te wijzigen volgens de in de 2e managementrapportage

Nadere informatie

Raadsvoorstel Onderwerp: Vaststelling jaarstukken 2015 Datum voorstel: 7 juli 2016 Vergaderdatum: 12 juli 2016 Registratienr.

Raadsvoorstel Onderwerp: Vaststelling jaarstukken 2015 Datum voorstel: 7 juli 2016 Vergaderdatum: 12 juli 2016 Registratienr. Agendapunt: 6 Raadsvoorstel Onderwerp: Vaststelling jaarstukken 2015 Datum voorstel: 7 juli 2016 Vergaderdatum: 12 juli 2016 Registratienr.: 027-2016 Opsteller: Ingrid Hospel Portefeuillehouder: Wethouder

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015 Raadsvoorstel *Z0150D438FB* Aan de raad Documentnummer : INT-14-14335 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting

Nadere informatie

In de bijgevoegde analyse wordt weergegeven waardoor de verschillen ten opzichte van de meicirculaire zijn ontstaan.

In de bijgevoegde analyse wordt weergegeven waardoor de verschillen ten opzichte van de meicirculaire zijn ontstaan. Memo Aan: de Raad van de gemeente Oude IJsselstreek Cc: Van: College van burgemeester en wethouders Datum: 6 oktober 2015 Kenmerk: 15ini02499 Onderwerp: uitwerking septembercirculaire 2015 (Algemene uitkering

Nadere informatie

Voorgestelde wijzigingen begroting (December)

Voorgestelde wijzigingen begroting (December) Voorgestelde wijzigingen begroting (December) LASTEN Naam raming 1 Dienstverlening en Veiligheid 6.140.30 Uitvoering Bijzondere wetten 7.5000 doorberekende kosten VTH 52.598 59.430 6.832 Op basis van de

Nadere informatie

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Medio 2013 heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met als bijlage de herziene begroting 2013, van de Veiligheidsregio Zeeland vastgesteld. Deze begroting

Nadere informatie

Voorjaarsnota 2011 Aanbieding gemeenteraad 21 april 2011

Voorjaarsnota 2011 Aanbieding gemeenteraad 21 april 2011 Voorjaarsnota 2011 Aanbieding gemeenteraad 21 april 2011 Presentatie VJN 2011 Gemeenteraad Uitgangspunten Vertrekpunt meerjarenperspectief begroting 2011-2014 Meer zicht ontwikkeling gemeentefonds Veel

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2016

Bestuursrapportage 2016 Bestuursrapportage 2016 Programma (bedragen in ) Omschrijving 2016 Structureel 2017 Structureel 2018 Structureel 2019 Structureel 2020 Structureel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.:

Agendanummer: Begrotingswijz.: Agendanummer: Begrotingswijz.: CF1 Onderwerp : Najaarsbericht 2012 Aan de raad van de gemeente Waalwijk Waalwijk, 30 oktober 2012, 0. Samenvatting Hierbij bieden wij u het najaarsbericht 2012 aan over

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aanbieding 3. Programma 1. Burger en Bestuur 4. Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5. Programma 6. Sport recreatie en landschap 6

Inhoudsopgave. Aanbieding 3. Programma 1. Burger en Bestuur 4. Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5. Programma 6. Sport recreatie en landschap 6 Inhoudsopgave Aanbieding 3 Programma 1. Burger en Bestuur 4 Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5 Programma 6. Sport recreatie en landschap 6 Programma 7. Maatschappelijke ondersteuning 7 Programma

Nadere informatie

Specificatie wijziging balanspost Overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen : Omschrijving Paginanr. Was Wordt Mutatie

Specificatie wijziging balanspost Overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen : Omschrijving Paginanr. Was Wordt Mutatie Lochem, 9 juli 2018 ERRATUM OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE LOCHEM: Dit erratum betreft een wijziging van de balanspost Overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen, het overzicht specifieke

Nadere informatie

1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien 1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder: mevrouw J.A. de Vries Baten en lasten Bedragen x 1.000 Realisatie 2011 2012 2013 2014 2015 2016 - Baten 10.1 Provinciefonds

Nadere informatie

Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport 2011

Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport 2011 NOTA VOOR DE RAAD Datum: 15 mei 2012 Nummer raadsnota: BI.0120051 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2011 Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

2e Kwartaalrapportage 2015

2e Kwartaalrapportage 2015 2e Kwartaalrapportage 2015 Verzonden aan de Raad 29 juli 2015 Gemeente Langedijk Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2015. In deze kwartaalrapportage wordt u geïnformeerd over financiële

Nadere informatie

Begroting Bedragen x 1.000,00

Begroting Bedragen x 1.000,00 Begroting 2014 2014 2011 Huidig beleid uitgaven -47.546-51.187 Huidig beleid inkomsten 48.107 50.206 Mutaties reserves -1.657-506 Begrotingstekort huidig beleid -1.096-1.487 Nieuw beleid -443-1.712 Dekkingsvoorstel

Nadere informatie

Raadsnota Raadsvergadering d.d. 19 december 2016 Agenda nr. Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting 2016

Raadsnota Raadsvergadering d.d. 19 december 2016 Agenda nr. Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting 2016 Raadsnota Raadsvergadering d.d. 19 december 2016 Agenda nr. Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting 2016 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Conform het

Nadere informatie

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen)

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen) Behandelend ambtenaar gemeente Begroting 2015 is Meerjarenbegroting 2016-2018 is Datum vaststelling begroting 2015 Datum ontvangst begroting 2015 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2015 Aantal woonruimten

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Nummer : R2017.037 Onderwerp : Vaststellen perspectiefnota 2017 Bladel Casteren Hapert Hoogeloon Netersel

Nadere informatie

1 e BESTUURSRAPPORTAGE 2017

1 e BESTUURSRAPPORTAGE 2017 1 e BESTUURSRAPPORTAGE 2017 Aldus vastgesteld door de raad van Beesel in de openbare vergadering van 10 juli 2017 De griffier, De voorzitter, Drs. E. Apeldoorn-Feijts dr. P. Dassen-Housen Verseon 201707478

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014

Bestuursrapportage 2014 Bestuursrapportage 2014 Programma (bedragen in ) Omschrijving 2014 Structureel 2015 Structureel 2016 Structureel 2017 Structureel 2018 Structureel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel

Nadere informatie

Omschrijving

Omschrijving Bijlage Overzicht financiële gevolgen Omschrijving 2012 2013 2014 2015 2016 Programma 1 Ruimtelijke Ontwikkeling Vergunningen Volkshuisvesting -50.000 laat een totaal voordeel zien van voor 2012 zien van

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding Collegebesluit Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ 17799 1. Inleiding De decembercirculaire 2014 is de derde circulaire die in 2014 is verschenen over de ontwikkeling van het Gemeentefonds.

Nadere informatie

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Pagina: Alg. Vraag: Hoeveel bedraagt de vermindering aan inhuur van derden qua bedrag en procentueel waarmee in de cijfers

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting 1. Algemene reserve (gelabeld deel) Het gelabelde deel van de algemene reserve neemt toe van 3.3 miljoen naar 5,2

Nadere informatie

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Medio 2013 heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met als bijlage de herziene begroting 2013, van de Veiligheidsregio Zeeland vastgesteld. Deze begroting

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Decembercirculaire 2016 gemeentefonds

Collegevoorstel. Zaaknummer Decembercirculaire 2016 gemeentefonds Zaaknummer 00494739 Onderwerp Decembercirculaire 2016 gemeentefonds Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Gemeenten ontvangen vanuit het Rijk op drie tijdstippen in het jaar de informatie over

Nadere informatie

Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met de ramingen voor de jaren , welke zijn gebaseerd op de meicirculaire 2014.

Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met de ramingen voor de jaren , welke zijn gebaseerd op de meicirculaire 2014. Resultaat Septembercirculaire 2014 Op basis van de septembercirculaire 2014 is de algemene uitkering berekend voor de jaren 2014 tot en met 2018. Berekening heeft plaatsgevonden op basis van constante

Nadere informatie

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Aan Gemeenteraad Datum Betreft Contactpersoon 23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Doorkiesnummer Email Bijlage(n) Ons kenmerk Uw kenmerk CC 1 592113 Hofhoek 5

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel Nota Reserves en Voorzieningen 2004 Gemeente Ferwerderadiel Inhoudsopgave Blz. 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen. Onderscheid reserves en voorzieningen 4.

Nadere informatie

Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product

Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product Programma 11 Overzicht algemene dekkingsmiddelen Burgemeester W.J.F.M. van Beek Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product Product 11.01 Beleggingen en Treasury

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 18 december 2012

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 18 december 2012 Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering datum 18 december 2012 agendapunt Onderwerp 3e raadsrapportage 2012 Portefeuillehouder(s) ir. J.L.M. Smolenaars Inhoudelijk voorstel - 3e raadsrapportage 2012 voor

Nadere informatie

i^v RAADSINFORMATIEBRIEF

i^v RAADSINFORMATIEBRIEF i^v gemeente WOERDEN Van: college van burgemeester en wethouders Datum: 1 november 211 Portefeuillehouder(s): B. Duindam Portefeuille(s): Financiën Contactpersoon: Ivonne Mellema-Moor Tel.nr.: 843 E-mailadres:

Nadere informatie

2015 Onvoorzien Primitieve begroting voor begrotingsbehandeling

2015 Onvoorzien Primitieve begroting voor begrotingsbehandeling Eerste bestuursrapportage 2015 In onderstaand overzicht geven we de stand van de post onvoorzien weer en het verwachte rekeningresultaat 2015. De bedragen ronden we af op 250,--. (+ = positief / - = negatief)

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Voorstel: 1. Met ingang van de programmabegroting 2014-2017 een bijstelling doorvoeren van de wijze van

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Najaarsnota Begrotingsresultaat (na raad oktober 2015)

Najaarsnota Begrotingsresultaat (na raad oktober 2015) Najaarsnota 2015 1. Inleiding 1.1 Algemeen Bij de behandeling van de Najaarsnota 2014 in de raad van 24 november 2014 is een motie ingediend om de huidige opzet van de Najaarsnota te vervangen door een

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2016, nr Te behandelen door wethouder Te Gronde onderwerp Aan de raad, Inleiding Gedurende een begrotingsjaar doen zich situaties voor die niet zijn/niet konden worden voorzien

Nadere informatie

C. Taakmutaties voor domeinen D. Doeluitkeringen voor domeinen E. Decentralisaties sociaal

C. Taakmutaties voor domeinen D. Doeluitkeringen voor domeinen E. Decentralisaties sociaal Collegebesluit Onderwerp: Decembercirculaire 2016 Gemeentefonds BBV nr: 2017/16809 1. Inleiding De decembercirculaire is de derde circulaire van het jaar over het gemeentefonds. Het karakter van de circulaire

Nadere informatie

Maximaal meedoen. Bestuursrapportage 2013. Programma Maximaal meedoen (bedragen in ) OVERZICHT FINANCIEEL ECONOMISCHE EFFECTEN MAXIMAAL MEEDOEN

Maximaal meedoen. Bestuursrapportage 2013. Programma Maximaal meedoen (bedragen in ) OVERZICHT FINANCIEEL ECONOMISCHE EFFECTEN MAXIMAAL MEEDOEN Bestuursrapportage 2013 Programma (bedragen in ) 2013 2014 2015 2016 2017 Omschrijving Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Saldo programma 2013 Incidenteel 2014

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 26 juni 2012 agendapunt 7

Raadsvoorstel. Openbare Raadsvergadering. datum 26 juni 2012 agendapunt 7 Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering datum 26 juni 2012 agendapunt 7 Onderwerp 1 e raadsrapportage 2012 Portefeuillehouder(s) ir. J.L.M. Smolenaars Inhoudelijk voorstel - 1e raadsrapportage 2012 voor

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013 Begroting 2014 Aanbieding Gemeenteraad ember Laatste begroting deze raadsperiode Sluitende begroting 2014 Meerjarenperspectief moeilijk Bezuinigingsplan Strategische investeringen Ambities Stadsvisie Belastingen

Nadere informatie

BESTUURSRAPPORTAGE 2010 I (PERIODE JANUARI T/M APRIL 2010)

BESTUURSRAPPORTAGE 2010 I (PERIODE JANUARI T/M APRIL 2010) BESTUURSRAPPORTAGE 2010 I (PERIODE JANUARI T/M APRIL 2010) 1 2 Inleiding Voor u ligt de eerste bestuursrapportage over 2010. In het kader van een verdergaande vereenvoudiging van de P&C-cyclus is, in het

Nadere informatie

datum voor Afdeling/cluster 23 juni 2015 Leden van de Raad Bedrijfsvoering

datum voor Afdeling/cluster 23 juni 2015 Leden van de Raad Bedrijfsvoering Memo datum voor Afdeling/cluster 23 juni 2015 Leden van de Raad Bedrijfsvoering behandeld door bijlage(n) A. ter Beest 1 Onderwerp Effecten meicirculaire 2015 i.r.t. de Voorjaarsnota 2015 Geachte leden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: 1. de raad voor te stellen als zienswijze aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Richtlijnen van de commissie BBV

Richtlijnen van de commissie BBV Richtlijnen van de commissie BBV Stellige uitspraken gelden met ingang van begrotingsjaar T+1, het jaar nadat de uitspraak is gepubliceerd. 1. Notitie Software, mei 2007 1.1 Software (als afzonderlijk

Nadere informatie

Haarlem, 23 augustus 2011. Onderwerp: Begroting 2012. Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting

Haarlem, 23 augustus 2011. Onderwerp: Begroting 2012. Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting Haarlem, 23 augustus 2011 2011 77 Onderwerp: Begroting 2012 Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting 1 Inleiding De voor u liggende begroting 2012-2015 is de eerste begroting van het nieuwe college na de verkiezingen

Nadere informatie

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed Gemeente Nijmegen Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen Danny Ederveen Peggy van Gemert RA/AA Mei 2014 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 18 juni 2019

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 18 juni 2019 PENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 18 juni 2019 Aanwezig: burgemeester Van der Meijden, wethouders Briels, Buter, Meulensteen, Slaets en Van der Zanden Nr. B&W nderwerp Com/ raad Beslissing Toelichting

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2015-I. actief en betrokken. dewolden.nl

Bestuursrapportage 2015-I. actief en betrokken. dewolden.nl actief en betrokken dewolden.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Financiële uitkomsten op hoofdlijnen... 2 3. Uiteenzetting financiële positie... 4 3.1 Begrotingssaldo... 4 3.2 Reserve investeringsprojecten...

Nadere informatie

25 juni 2012 11 2012/34 n.v.t wethouder C.M.A. (Cor) van den Berg

25 juni 2012 11 2012/34 n.v.t wethouder C.M.A. (Cor) van den Berg Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 25 juni 2012 11 2012/34 n.v.t wethouder C.M.A. (Cor) van den Berg Kenmerk

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Steller : G.A. Beumer Telefoonnummer: (0343) 565600 E-mailadres : info@heuvelrug.nl Onderwerp : 2 e Bestuurlijk Financiële rapportage, peildatum 15

Nadere informatie

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting Behandelend ambtenaar Begroting 2014 is Meerjarenbegroting 2015-2017 is Datum vaststelling begroting 2014 Datum ontvangst begroting 2014 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2014 Aantal woonruimten per 1-1-2014

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

1e Bestuursrapportage

1e Bestuursrapportage 2019 1e Bestuursrapportage Gemeente Terschelling 24-5-2019 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Ontwikkeling van de lopende budgetten... 4 2. Overzicht (Meerjaren)resultaat 2019 tot en met 2023... 5 2.1 Algemeen...

Nadere informatie

AGENDAPUNT NO 12. Voorstel tot het vaststellen van de decembernota 2008 AAN DE RAAD

AGENDAPUNT NO 12. Voorstel tot het vaststellen van de decembernota 2008 AAN DE RAAD Voorstel tot het vaststellen van de decembernota 2008 AGENDAPUNT NO 12. AAN DE RAAD Samenvatting/Advies Voorgesteld wordt de decembernota 2008 vast te stellen. Aanleiding tot het voorstel In onze huidige

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

3.0. Jaarstukken resultaatbestemming

3.0. Jaarstukken resultaatbestemming 3.. Jaarstukken 215 - resultaatbestemming nhoudsopgave 3.. Jaarstukken 215 - resultaatbestemming... 2 Bijlage: begrotingswijziging - resultaatbestemming jaarrekening 215... 3 Raadsvoorstel Jaarstukken

Nadere informatie

Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000)

Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000) Samenvatting resultaat 2014 6.2.1 Domein Service en Samenwerking Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000) ICT 275 Niet ingevulde taakstelling 44 Bijdragen projecten derden 32 Vacatureruimte

Nadere informatie

Notitie Financieel Kader 2016-2019. Schiermonnikoog

Notitie Financieel Kader 2016-2019. Schiermonnikoog Notitie Financieel Kader 2016-2019 Schiermonnikoog Voorwoord Hierbij leggen wij de laatste Notitie Financieel Kader uit deze collegeperiode aan u voor. Het meerjarenbeeld blijft is positief in alle jaarschijven

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleidslijnen reserves en voorzieningen... 4 2.1 Definities en regelgeving... 4 2.2 Toerekening van rente... 5 3. Huidige standen

Nadere informatie

Dienstbare en betrouwbare overheid

Dienstbare en betrouwbare overheid Bestuursrapportage 2013 Programma (bedragen in ) 2013 Structureel 2014 Structureel 2015 Structureel 2016 Structureel 2017 Structureel Omschrijving Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen RMH

Nota Reserves en Voorzieningen RMH Nota Reserves en Voorzieningen RMH 1. Inleiding De reserves en voorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van de vermogenspositie van de Regio Midden Holland (RMH). Zowel vanuit bestuurlijk als bedrijfseconomisch

Nadere informatie

Tweede Bestuursrapportage 2013

Tweede Bestuursrapportage 2013 Tweede Bestuursrapportage 2013 Tweede bestuursrapportage 2013 Pagina 2 Tweede Bestuursrapportage 2013 Samenvatting en conclusies 2013 Deze bestuursrapportage (burap) sluit met een voordelig resultaat ad

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11 juni Begrotingswijziging (juniversie) Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11 juni Begrotingswijziging (juniversie) Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11 juni 2015 Onderwerp: swijziging (juniversie) Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. de wijzigingen van de budgetten te autoriseren 2. de subsidieplafonds

Nadere informatie

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands Advies aan gemeenteraad Datum advies: 23 mei 2017 Financiële consequenties: Zie beslispunt Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: 80328 Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens Afdelingsmanager: G.H.J.

Nadere informatie

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting Actueel financieel beeld voor de jaren 2018-2022 Met dit overzicht schetsen wij het actuele financiële beeld voor de gemeente Gooise Meren voor de komende jaren. Dit overzicht dient meerdere doelen. Ten

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Raad

Begroting Aanbieding Raad Begroting 2013 Aanbieding Raad Agenda Financieel meerjarenperspectief 2013 e.v. Onzekerheden en risico s Bezuinigingen IVP en strategische investeringen Traject behandeling Presentatie begroting 2013 2

Nadere informatie