Beoordelingscrit eria. Niveau. Nvt Goud Nee informatie over de omvang en kenmerken van het gebruik van medische instrumenten en materialen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beoordelingscrit eria. Niveau. Nvt Goud Nee informatie over de omvang en kenmerken van het gebruik van medische instrumenten en materialen."

Transcriptie

1 AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Onderbouwing 1.1 De instelling verzamelt ten minste eenmaal per jaar Nvt Goud Nee informatie over de omvang en kenmerken van het gebruik van medische instrumenten en. 1.2 De instelling benut haar jaarplan op operationeel niveau en Nvt Goud Nee de informatie die zij verzamelt over de omvang van de dienstverlening en het gebruik van apparatuur, om te beslissen welke diensten voor reiniging en sterilisatie binnen de instelling worden aangeboden. 1.3 Het team werkt samen met anderen in de instelling om Nvt Platina Hoge prioriteit Nee stoomsterilisatie te beperken tot uitsluitend noodsituaties, en nooit bij complete sets of bij implanteerbare hulmiddelen. 1.4 De instelling wijst een opgeleide en deskundige medewerker Voldaan Goud Nee aan als verantwoordelijke voor het coördineren van alle activiteiten op het vlak van reiniging en sterilisatie in de gehele organisatie, inclusief de activiteiten die worden uitgevoerd buiten de centrale sterilisatieafdeling. 1.5 De aangewezen medewerker rapporteert direct aan de hoger Voldaan Goud Nee leidinggevende of aan de instellingsleiding. 1.6 De instelling beschikt over voldoende medewerkers en over Voldaan Goud Nee een groep met de juiste samenstelling om de activiteiten op het vlak van reiniging en sterilisatie uit te kunnen voeren.

2 1.7 Indien het reinigen en steriliseren is uitbesteed aan externe Nvt Goud Nee leveranciers, draagt de instelling zorg voor het opstellen en handhaven van een overeenkomst met elke leverancier. In de overeenkomst zijn vereisten opgenomen voor een consistent kwaliteitsniveau en het opvolgen van algemeen aanvaarde praktijkrichtlijnen. 1.8 Indien het reinigen en steriliseren is uitbesteed aan externe Nvt Goud Nee leveranciers, controleert de instelling regelmatig de kwaliteit van de verleende diensten. 1.9 Indien het reinigen en steriliseren is uitbesteed aan externe Nvt Diamant Hoge prioriteit Nee leveranciers, beoordeelt de instelling jaarlijks elke overeenkomst en houdt zij documentatie bij die betrekking heeft op de overeenkomst en de onderhandelingen. 2.1 De instelling besteedt in de inwerkprocedure van alle Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee medewerkers aandacht aan veilig werken, inclusief patiëntveiligheid, beroepsziekten en infectiepreventie en - beheersing. 2.2 Het team krijgt zowel bij aanstelling als telkens wanneer een Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee verandering in het sterilisatieproces wordt doorgevoerd, training in reiniging en sterilisatie van herbruikbare medische instrumenten en. 2.3 De training van het team omvat het reinigen en steriliseren Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee van nieuwe instrumenten, en apparatuur die in de instelling worden ingezet. 2.4 Supervisoren en medewerkers die betrokken zijn bij reiniging Nvt Platina Nee en sterilisatie, hebben hiervoor een erkende cursus gevolgd. 2.5 De instelling voert bij de start van het dienstverband en Nvt Platina Nee jaarlijks evaluaties uit van de competenties van medewerkers die betrokken zijn bij reinigen en sterilisatie. 2.6 De instelling biedt vervolgopleidingen, training en supervisie Nvt Diamant Hoge prioriteit Nee aan medewerkers die betrokken zijn geweest bij ernstige incidenten of ongewenste gebeurtenissen.

3 2.7 De instelling documenteert en bewaart verslagen van Nvt Platina Nee opleiding, training en competentiebeoordelingen. 3.1 Bij het plannen en inrichten van de centrale Voldaan Goud Nee sterilisatieafdeling houdt de instelling rekening met de hoeveelheid en de verschillende soorten reiniging en sterilisatie, de stroom van instrumenten, en apparatuur en met vervoersstromen. 3.2 De instelling beperkt de toegang tot de centrale Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee sterilisatieafdeling tot aangewezen teamleden en plaatst duidelijke borden bij alle ingangen om de toegang te beperken. 3.3 De centrale sterilisatieafdeling is zodanig ingericht dat Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee schone en vuile instrumenten, en apparatuur elkaar niet kruisen, onverenigbare activiteiten geïsoleerd van elkaar plaatsvinden en verschillende werkruimten duidelijk zijn gescheiden. 3.4 De centrale sterilisatieafdeling beschikt over een specifieke, Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee afgesloten ontsmettingsruimte die is afgescheiden van andere ruimtes voor reiniging en desinfectie en van de rest van de instelling. 3.5 De instelling reguleert de luchtkwaliteit, ventilatie, Nvt Goud Nee temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en het licht in ruimtes voor ontsmetting, reiniging, desinfectie en opslag. 3.6 Voor de vloeren, wanden, plafonds, verlichting, leidingen en Nvt Platina Nee werkoppervlakken selecteert de instelling die besmetting tegengaan, eenvoudig te reinigen zijn en geen deeltjes of vezels verliezen. 3.7 Het team werkt met anderen in de instelling samen om de Nvt Platina Hoge prioriteit Nee sterilisatieafdeling of -ruimte correct schoon te maken.

4 4.1 De instelling heeft en volgt beleid voor het beheren van de Voldaan Goud Nee afdeling of ruimte waar reiniging en desinfectie plaatsvindt, evenals voor het team, alle aspecten van het sterilisatieproces, de veiligheid, het bestrijden van infecties en het controleren van de kwaliteit. 4.2 Bij het formuleren of herzien van het beleid dat het team Voldaan Goud Nee hanteert voor infectiepreventie en bestrijding, werkt het team nauw samen met de medewerkers, het team of de commissie van de instelling die verantwoordelijk zijn voor infectiepreventie en -bestrijding. 4.3 Het team volgt een procedure om standaardwerkprocessen Voldaan Goud Nee voor reiniging en sterilisatie in te richten en te onderhouden. 4.4 Het team stelt zijn standaardwerkprocessen op een heldere, Voldaan Goud Nee bondige en consistente manier op. 4.5 Het team houdt informatie, instructies en aanbevelingen van Voldaan Goud Nee fabrikanten voor alle medische instrumenten en up-to-date. 4.6 Het team legt beleid, standaardwerkprocessen, Voldaan Goud Nee praktijkrichtlijnen en instructies van fabrikanten in een handboek vast en onderhoudt deze. 4.7 Alle leden van het team hebben toegang tot het handboek. Voldaan Goud Nee 4.8 Het team geeft training aan medewerkers, voorafgaand aan Nvt Platina Nee implementatie van nieuw of gewijzigd beleid, standaard werkproces, praktijkrichtlijn of fabrikanteninstructies. 4.9 De teamleiders beoordelen en actualiseren het beleid en de Nvt Platina Hoge prioriteit Nee procedures regelmatig en als reactie op: ernstige incidenten of ongewenste gebeurtenissen; wijzigingen in wet- en regelgeving, voorschriften of normen; resultaten van interne of externe audits; nieuwe evidence-based informatie.

5 4.10 Het team gaat wijzigingen in beleid, standaard Nvt Platina Nee werkprocessen, praktijkrichtlijnen en instructies van fabrikanten na aan de hand van een procedure voor documentcontrole De teamleiders accorderen nieuwe en herziene standaard Nvt Platina Nee werkprocessen en leggen hun akkoord vast. 5.1 De centrale sterilisatieafdeling heeft voorzieningen voor Voldaan Goud Nee handhygiëne bij de ingangen naar en uitgangen van de reinigingsruimtes. Dit geldt ook voor de personeelsruimtes. 5.2 De voorzieningen voor handhygiëne op de centrale Nvt Platina Hoge prioriteit Nee sterilisatieafdeling zijn voorzien van hendels voor voet-, polsof kniebediening of een elektronisch oog. 5.3 Medewerkers krijgen training in adequate technieken voor Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee handhygiëne. 5.4 Medewerkers hebben toegang tot de middelen die nodig zijn Voldaan Goud Nee voor correcte handhygiëne, inclusief correct geleverde en functionerende zeep- en handdoekdispensers en handalcohol in de werkruimtes. 5.5 Medewerkers passen ter voorkoming van infecties correcte Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee handhygiënetechnieken toe voordat zij beginnen aan activiteiten, na afloop daarvan en op andere belangrijke momenten. 5.6 Het team volgt beleid dat eten en drinken, het bewaren van Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee voedsel, roken, het aanbrengen van cosmetica en het aanraken van contactlenzen verbiedt op de centrale sterilisatieafdeling. 5.7 Het team volgt in de schone reinigings- en desinfectieruimte Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee gedetailleerde voorschriften op voor kleding, haar, sieraden, kunstnagels en bedekt schoeisel. 5.8 Het team draagt geschikte en correct onderhouden Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee persoonlijke beschermingsmiddelen in de ontsmettingsruimte.

6 5.9 Het team beoordeelt regelmatig de werkplek van de centrale Nvt Diamant Nee sterilisatieafdeling met het oog op ergonomie en veilig en gezond werken. 6.1 Het team houdt een volledig verslag bij van elke Voldaan Goud Nee sterilisatiecyclus, inclusief het controlelabel van de lading, invulstaat, verslag van de procesregistratie en steriliteitsverslag. 6.2 Het verslag bevat details van de sterilisatiecyclus, inclusief datum en tijd; blootstellingsduur; temperatuur; druk; resultaten van de steriliteitstest en de soort, hoeveelheid en oorsprong van de gesteriliseerde instrumenten en. Niet voldaan Goud Nee De auditoren hebben de verslagen van de sterilisatiecycli kunnen inzien. De verantwoordelijke van de CSA kon de type verslagen van de laatste 2 (nieuwe) sterilisatoren niet verder toelichten omdat dit voor haar nieuwe materie was. 6.3 Het verslag stelt ieder teamlid in staat om individuele items, instrumenten of te traceren (recall) die te maken hebben met een sterilisator of sterilisatiecyclus. Niet voldaan Goud Hoge prioriteit Nee De verantwoordelijke van de CSA heeft aan de auditoren verklaard dat de traceerbaarheid tot op het niveau van de patiënt op vandaag nog niet mogelijk is. De apotheekassistent op de CSA bevestigt dat dit wel geïmplementeerd is voor de implantaten. De auditoren hebben door observatie op de CSA dit ook kunnen vaststellen. 6.4 De instelling slaat de sterilisatieverslagen op en bewaart ze Nvt Platina Nee conform het instellingsbeleid en de vigerende wet- en regelgeving. 7.1 De instelling volgt een procedure voor de selectie en aankoop Voldaan Goud Nee van apparatuur die gebaseerd is op de eisen ten aanzien van reiniging en sterilisatie, input van zorgverleners en andere medewerkers, en voorwaarden ten aanzien van onderhoud, schoonmaak en infectiebestrijding. 7.2 De instelling heeft een gedocumenteerd preventief Voldaan Goud Nee onderhouds- en schoonmaakprogramma voor de ontsmettings- en sterilisatieapparatuur. 7.3 De instelling heeft toegang tot een volledig verslag van Voldaan Goud Nee onderhouds- en inspectieprocedures van apparatuur en hulpmiddelen voor reiniging en sterilisatie.

7 7.4 Bij het installeren van reinigingsapparatuur volgt de instelling Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee de instructies van de fabrikant en neemt ze zo nodig rechtstreeks contact op met de fabrikant voor opheldering of aanvullende informatie. 7.5 Voordat een sterilisator wordt vrijgegeven voor gebruik, voert Nvt Goud Hoge prioriteit Nee de instelling adequate installatietests uit met behulp van een 'process challenging device' (PCD) voorzien van chemische en biologische indicatoren. Dit om verzekerd te zijn van de steriliteit. 7.6 De instelling voert dagelijks tests uit van de sterilisatoren met Voldaan Goud Nee behulp van een PCD voorzien van biologische indicatoren en documenteert de resultaten. 8.1 Het team voert ter plaatse geen reiniging of sterilisatie uit van Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee apparatuur voor eenmalig gebruik. 8.2 Het team volgt, met het oog op infectiebestrijding, Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee praktijkrichtlijnen voor veilig werken en neemt voorzorgsmaatregelen bij de omgang met besmette instrumenten, en apparatuur. 8.3 Bij verdenking van besmetting met een prion, bijvoorbeeld de Nvt Platina Hoge prioriteit Nee ziekte van Creutzfeldt-Jakob, volgt het team (indien van toepassing) algemeen aanvaarde openbare gezondheidszorgrichtlijnen voor de omgang met, het in quarantaine plaatsen van en de verbranding van het instrument of materiaal. 8.4 Voorafgaand aan ontsmetting volgt het team de Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee aanbevelingen van de fabrikant voor het schoonmaken en afspoelen van instrumenten, en apparaten. 8.5 Het team volgt de instructies van de fabrikant bij de keuze en Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee uitvoering van geschikte schoonmaakmethodes.

8 8.6 Het team volgt de instructies van de fabrikant en algemeen Voldaan Goud Nee aanvaarde praktijkrichtlijnen bij het uitvoeren van handmatige schoonmaak. 8.7 Het team verifieert dat schoonmaakmiddelen, oplossingen en Voldaan Goud Nee desinfectiemiddelen geschikt zijn voor de instrumenten en die worden gereinigd en gedesinfecteerd, voor de apparatuur die wordt gebruikt voor wassen of sterilisatie en voor de gebruikte ontsmettings- of sterilisatieprocedures. 8.8 Voor alle schoonmaakmiddelen, oplossingen en Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee desinfectiemiddelen volgt het team de aanbevelingen van de fabrikant met betrekking tot gebruik, contacttijd, bewaartijd, opslag, geschikte verdunning, testen op de juiste concentratie en effectiviteit, en de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. 8.9 Na afloop van de schoonmaak en voorafgaand aan de Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee aanvullende reiniging en desinfectie inspecteert het team elk instrument of materiaal op reinheid, functionaliteit en defecten zoals breuken, scherven of barsten en voert zo nodig extra schoonmaak of onderhoud uit Het team prepareert elk instrument, materiaal of set van Voldaan Goud Nee instrumenten of voor de sterilisatie aan de hand van de instructies van de fabrikant, inclusief drogen, smeren en demonteren Het team verpakt elk instrument, materiaal of set van Voldaan Goud Nee instrumenten of voor sterilisatie met behulp van geschikt verpakkingsmateriaal en een geschikte verpakkingsprocedure De verpakking of doos heeft een van buitenaf zichtbare Voldaan Goud Nee chemische indicator om onderscheid te kunnen maken tussen gereinigde en niet gereinigde verpakkingen.

9 8.13 Conform de instellingsprocedure voor kwaliteitscontrole plaatst het team een interne chemische indicator in elke verpakking of doos om na te gaan of sterilisatie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Niet voldaan Goud Nee De auditoren hebben kunnen vaststellen op de CSA dat er geen chemische indicators geplaatst worden in de individuele instrumentensets. Dit werd aan de auditoren ook zo bevestigd door de verantwoordelijke van de CSA Het team voegt een PCD voorzien van biologische Nvt Goud Nee indicatoren toe aan elke lading met implantaten. 9.1 Het team test de meest ingewikkelde of uitdagende Nvt Goud Hoge prioriteit Nee verpakking of doos om te controleren of alle instrumenten en kunnen worden gesteriliseerd. 9.2 Het team volgt bij het laden van de sterilisator de Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee standaardwerkprocessen, de handleiding van de sterilisator en de instructies van de fabrikant behorend bij de instrumenten en. 9.3 Het team controleert de samenstelling van de lading voordat Voldaan Goud Nee het met de sterilisatie begint. 9.4 Het team volgt de instructies van de fabrikant bij het Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee bedienen van de sterilisator. 9.5 Na afloop van de sterilisatiecyclus en voorafgaand aan het Voldaan Goud Nee uitladen controleert het team dat aan alle benodigde variabelen is voldaan. 9.6 Tijdens het uitladen inspecteert het team alle verpakkingen, Voldaan Goud Nee inclusief de uitslagen van externe chemische indicatoren. 9.7 Het team herhaalt de reiniging en desinfectie voor alle items Voldaan Goud Nee met een beschadigde verpakking of zegel, of die samengeperst, gescheurd of nat zijn, of op de grond zijn gevallen De centrale sterilisatieafdeling beschikt over een geschikte Voldaan Goud Nee ruimte voor de opslag van gesteriliseerde medische instrumenten en.

10 10.2 De instelling beperkt de toegang tot de opslagruimte tot Voldaan Goud Nee aangewezen teamleden en houdt hier toezicht op Bij het schoonmaken van de steriele opslagruimte beperken Nvt Goud Nee medewerkers de hoeveelheid luchtturbulentie en overmatig vocht De instelling zorgt dat elk steriel pakket ongeschonden blijft. Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee 10.5 Bij de omgang met en distributie van steriele instrumenten en Voldaan Goud Nee volgen getrainde teamleden de vastgestelde procedures Het team vervoert steriele instrumenten, en Voldaan Goud Nee apparatuur met behulp van schone, afgesloten of afgedekte karren en bakken of plastic zakken Het team volgt het beleid en de procedures voor de inventariscontrole van gesteriliseerde instrumenten en. Niet voldaan Goud Nee In het gesprek met de medewerker op het operatiekwartier (opslag steriele instrumentensets) is aangegeven dat een dergelijke inventariscontrole niet mogelijk is. De auditoren hebben geen beleid, afspraken bevestigd gekregen De gesteriliseerde pakketten zijn duidelijk te identificeren en Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee te onderscheiden van niet-gesteriliseerde voorwerpen Het team is in staat om alle gesteriliseerde voorwerpen te Niet voldaan Goud Hoge prioriteit Nee In het gesprek met de verantwoordelijke CSA is traceren als ze zijn opgeslagen of verplaatst naar aangegeven dat dit op vandaag niet mogelijk is. zorgruimtes, afdelingen of andere organisaties De instelling werkt met een specifieke voorraad van Nvt Goud Hoge prioriteit Nee neurochirurgische en orthopedische die gebruikt worden bij operaties aan de wervelkolom Het team volgt algemeen aanvaarde praktijkrichtlijnen om te Nvt Diamant Hoge prioriteit Nee bepalen of twijfel bestaat over steriliteit en om te bepalen of terugroepen (recall) noodzakelijk is Het team volgt een vastgestelde procedure op om Niet voldaan Goud Hoge prioriteit Nee In het gesprek met de verantwoordelijke van de CSA is gesteriliseerde voorwerpen terug te roepen (recall) als twijfel aangegeven dat er geen recall-procedure bestaat. bestaat over hun steriliteit.

11 11.7 Bij ieder geval van terugroepen (recall) stuurt het team een Nvt Platina Hoge prioriteit Nee geschreven, volledige kennisgeving naar alle organisatieonderdelen waar gereinigde en gesteriliseerde medische instrumenten en worden gebruikt. In de kennisgeving zijn de voorwerpen benoemd die worden teruggeroepen en is aangegeven welke acties nodig zijn voor het terugroepen van de voorwerpen Het team maakt een volledig verslag van iedere terugroeping Nvt Platina Nee (recall) Het team volgt beleid om alle terugroepopdrachten en - Nvt Platina Nee rapporten in zijn dossiers te bewaren Het team heeft een gedocumenteerd systeem voor kwaliteitsmanagement voor zijn diensten op het gebied van reiniging en sterilisatie. Hierin zijn principes van kwaliteitsbewaking, risicomanagement en continue Niet voldaan Goud Nee De auditoren hebben op de afdeling CSA en tijdens de gesprekken met de verantwoordelijke CSA en apotheker geen gedocumenteerd systeem voor kwaliteitsmanagement bevestigd gekregen Als onderdeel van het systeem voor kwaliteitsmanagement Nvt Platina Hoge prioriteit Nee doet het team dat reiniging en sterilisatie uitvoert, jaarlijks verslag van zijn activiteiten, met formele rapportages die worden voorgelegd aan de instellingsleiding De documenten van het systeem voor kwaliteitsmanagement Nvt Goud Nee zijn toegankelijk voor teamleden en andere medewerkers Als onderdeel van het systeem voor kwaliteitsmanagement Nvt Platina Hoge prioriteit Nee traint het team personeel om risico's in de reinigingsruimte of - afdeling te identificeren, beoordelen, prioriteren, verminderen en door te geven Het team houdt in de reinigingsruimte of -afdeling toezicht op Nvt Platina Hoge prioriteit Nee de naleving van beleid en procedures, praktijkrichtlijnen voor veilig werken en arbovoorschriften Het team controleert en documenteert de kwaliteit van Nvt Goud Nee reinigingsdiensten die in andere ruimten of door ingehuurde diensten of onderaannemers worden geleverd.

12 12.7 Het team identificeert, onderzoekt en evalueert afwijkingen Nvt Platina Hoge prioriteit Nee van de normale bedieningsprocedures of praktijkrichtlijnen voor veilig werken, inclusief ernstige incidenten/ongelukken en ongewenste gebeurtenissen, en neemt adequate corrigerende maatregelen De teamleiders herzien het systeem voor Nvt Platina Hoge prioriteit Nee kwaliteitsmanagement regelmatig Het team neemt deel aan periodieke audits. Nvt Diamant Nee Het team identificeert waar verbetering mogelijk is en voert Nvt Diamant Nee passende veranderingen of verbeteringen door.

Reiniging en sterilisatie van herbruikbare medische instrumenten en materialen

Reiniging en sterilisatie van herbruikbare medische instrumenten en materialen NIAZ Qmentum International Reiniging en sterilisatie van herbruikbare medische instrumenten en materialen Normen Normen De normen voor reiniging en sterilisatie van herbruikbare medische instrumenten en

Nadere informatie

INFECTIEBESTRIJDING EN BESTRIJDING

INFECTIEBESTRIJDING EN BESTRIJDING AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 INFECTIEBESTRIJDING EN BESTRIJDING Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Onderbouwing Infectiepreventie

Nadere informatie

OPERATIEKAMERS EN OPERATIEKWARTIER

OPERATIEKAMERS EN OPERATIEKWARTIER AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 OPERATIEKAMERS EN OPERATIEKWARTIER Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Onderbouwing Operatiekamers

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1 Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 16-07-12 10:55 Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Proefauditbezoek september 2017

Proefauditbezoek september 2017 Proefauditbezoek 19 20 september 2017 Dank u Aan alle medewerkers, artsen en directie SJK ziekenhuis vzw voor het warme, vriendelijke onthaal en de open antwoorden op alle vragen Aan de cel kwaliteit en

Nadere informatie

eria Niveau Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Klinisch leiderschap Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Klinisch leiderschap Nvt Platina Nee Klinisch leiderschap

eria Niveau Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Klinisch leiderschap Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Klinisch leiderschap Nvt Platina Nee Klinisch leiderschap AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 AMBULANTE ZORG Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Kritisch proces Kwaliteitsdimen sies Ambulante

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2007 Revisie: september 2012 Aan de samenstelling van deze richtlijn

Nadere informatie

Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium

Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

eria Niveau Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Niet getoetst Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee Nvt Platina Nee

eria Niveau Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee Nvt Goud Hoge prioriteit Nee Niet getoetst Voldaan Goud Hoge prioriteit Nee Nvt Platina Nee AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 SPOEDEISENDE HULP Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium De afdeling Spoedeisende Hulp 1.1 De instelling heeft een actuele vergunning voor het verlenen

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Wat doet een DSMH? Is de Deskundige Steriele Medische Hulpmidelen lastig

Wat doet een DSMH? Is de Deskundige Steriele Medische Hulpmidelen lastig Is de Deskundige Steriele Medische Hulpmidelen lastig Of Handig??? H.W. Oussoren, DSMH AMC Amsterdam CV 1969 Geboren 1972 Oprichting csc 1974 1e gediplomeerde csa medewerker in NL 1977 Oprichting LVO 1983

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen Reiniging en Desinfectie HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen 1.Inleiding Reiniging en desinfectie: Zeer belangrijke stappen: Waarom? Wat niet goed gereinigd is kan niet

Nadere informatie

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist?

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 20150643_Aanpassingen steriele hulpm flyer.indd 1 Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 25-06-15 17:22 Ieder jaar komen veel mensen in

Nadere informatie

Intercollegiale Toetsing. Walter Accoe Hoofdverpleegkundige CSA UZ Gent

Intercollegiale Toetsing. Walter Accoe Hoofdverpleegkundige CSA UZ Gent Intercollegiale Toetsing Walter Accoe Hoofdverpleegkundige CSA UZ Gent Definities en toepassingen Praktisch Benchmarking Toepassingen, processen, producten en strategieën n vergelijken binnen en buiten

Nadere informatie

Beoordelingscrit eria. Infectiepreventie en bestrijding 2.7 De instelling vraagt input van de IPC- Voldaan Platina Nee Infectiepreventie Effectiviteit

Beoordelingscrit eria. Infectiepreventie en bestrijding 2.7 De instelling vraagt input van de IPC- Voldaan Platina Nee Infectiepreventie Effectiviteit Sint-JozefkliniekStartdatum audit: 9/18/2017 Aangemaakt: 9/21/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Kritisch proces Kwaliteitsdimens ies Infectiepreventie

Nadere informatie

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC SLEUTELS: Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC Waarschuwingen: Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Vermijd oplossingen die jodium

Nadere informatie

: 90 minuten. : 50 meerkeuzevragen

: 90 minuten. : 50 meerkeuzevragen Cohort: vanaf 08 B-K en B-K NAAM EXAMEN : Theorie-examen B-K Reinigen, desinfecteren en steriliseren reusable medische hulpmiddelen B-K Reusable en disposable (steriele) medische hulpmiddelen beheren en

Nadere informatie

sterilisatie van medische hulpmiddelen

sterilisatie van medische hulpmiddelen A.Z. Sint Jan A.V. - apotheek procedure sterilisatie van medische hulpmiddelen nummer : STE-10000 blz 1 van 8 eerste uitgiftedatum : 14.01.2000 datum herziening : 05.07.2006 verantwoordelijke : Wim Renders

Nadere informatie

Richtlijnen bruikleenprogramma

Richtlijnen bruikleenprogramma Richtlijnen bruikleenprogramma Dit document is slechts geldig per de datum van afdrukken. Als u twijfelt over de datum van afdrukken, wordt u verzocht dit document opnieuw af te drukken zodat u zeker weet

Nadere informatie

Sterilisatieproces (Uitgebreide versie 1.05)

Sterilisatieproces (Uitgebreide versie 1.05) Sterilisatieproces (Uitgebreide versie 1.05) Wormerveer, juni 2010 Medipharchem Nederland B.V. Witte Vlinderweg 68 1521 PS Wormerveer Tel. 075-6212363 Fax. 075-6219504 E-mail info@medipharchem.nl www.medipharchem.com

Nadere informatie

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van opzetstukken en tandvijlen SATELEC

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van opzetstukken en tandvijlen SATELEC Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van opzetstukken en tandvijlen SATELEC Waarschuwingen: Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Vermijd oplossingen

Nadere informatie

Opslag steriele materialen

Opslag steriele materialen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Opslag steriele materialen Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Werkproces 1.1: Werkzaamheden voorbereiden De reiniger in de voedselverwerkende industrie ontvangt de opdracht van zijn (operationeel) leidinggevende

Nadere informatie

Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen

Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen behorend bij richtlijnen: AF 3.2.1 / FV 4.1.1 / FV 5.1.1 GlobalG.A.P. V4.0 Doel van dit formulier is aantoonbaar maken dat u uw bedrijf onderzocht heeft

Nadere informatie

MEDISCHE ZORG. AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017. Aangemaakt: 2/28/2017. Beoordelingscrit eria. Criterium. Criterium #

MEDISCHE ZORG. AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017. Aangemaakt: 2/28/2017. Beoordelingscrit eria. Criterium. Criterium # AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 MEDISCHE ZORG Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Onderbouwing Medische (niet-chirurgische) zorg

Nadere informatie

Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN)

Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN) Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van: naar: oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN) Samenwerking in Projectgroep Agenda De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) Bestaande regelgeving

Nadere informatie

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015 Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen Leervragen Hoe vindt besmetting plaats en wat zijn de risico s? Hoe kan een besmettingscyclus doorbroken worden? Persoonlijke hygiëne Handhygiëne Persoonlijke

Nadere informatie

1 Protocol voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van leeninstrumenten

1 Protocol voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van leeninstrumenten 1 Protocol voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van leeninstrumenten Op leeninstrumentarium is de professionele standaard leeninstrumentarium. Het instrumentarium wordt onsteriel aangeleverd.

Nadere informatie

MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK. Linda Wentink Jacques Beijersbergen

MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK. Linda Wentink Jacques Beijersbergen STAXS GMP-Days 2016 MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK Linda Wentink Jacques Beijersbergen Wat is monitoring? Monitoring is het controleren van omgevingsfactoren die effect kunnen hebben

Nadere informatie

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen.

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Toepassing richtlijn Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Kwaliteitseisen Infectiepreventie

Nadere informatie

Wat past het beste bij jou?

Wat past het beste bij jou? Wat past het beste bij jou? 55 55 Vorige vraag Jouw competenties Empathie Je kunt je goed inleven in anderen. Je toont gevoel, aandacht en begrip voor anderen. Je bent goed in het begeleiden van anderen

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure CSA GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure CSA GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie CSA Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen en zeilen

Nadere informatie

Examenplan MSMH. Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Versie cohort 2012-2013

Examenplan MSMH. Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Versie cohort 2012-2013 Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Examenplan MSMH Ten behoeve van de examencommissies van: ROC Leiden, Summa college en Deltion college Zwolle Vastgesteld door de stuurgroep MSMH op 25

Nadere informatie

Proefauditbezoek Heilige Familie Rumst

Proefauditbezoek Heilige Familie Rumst Proefauditbezoek Heilige Familie Rumst 15 en 16 februari 2017 Dank u Aan alle medewerkers, artsen en directie AZ Heilige Familie Rumst voor het warme, vriendelijke onthaal en de open antwoorden op alle

Nadere informatie

Ontwikkeling en implementatie van het HACCP beheersplan van de melkkeuken

Ontwikkeling en implementatie van het HACCP beheersplan van de melkkeuken Ontwikkeling en implementatie van het HACCP beheersplan van de melkkeuken Lieve Pelzer Caroline Haesebroek Uitgangspunt Ziekenhuis verantwoordelijk voor naleven en opvolgen hygiënische richtlijnen inzake

Nadere informatie

Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x)

Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x) Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x) TB-1276 HANDLEIDING TB-1276 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE 2 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE TB-1276 Lees aandachtig alle instructies - bewaar deze handleiding voor latere raadpleging.

Nadere informatie

OSTEOCHONDRAAL AUTOGRAFTTRANSFERSYSTEEM (OATS ), borende ruimer en botgraft-harvester DFU-0070 NIEUWE HERZIENING 10

OSTEOCHONDRAAL AUTOGRAFTTRANSFERSYSTEEM (OATS ), borende ruimer en botgraft-harvester DFU-0070 NIEUWE HERZIENING 10 OSTEOCHONDRAAL AUTOGRAFTTRANSFERSYSTEEM (OATS ), borende ruimer en botgraft-harvester DFU-0070 NIEUWE HERZIENING 10 A. BESCHRIJVING VAN HET MEDISCHE HULPMIDDEL Het osteochondraal autografttransfersysteem

Nadere informatie

Hygiënisch werken Grote pluimveeslachthuizen

Hygiënisch werken Grote pluimveeslachthuizen De NVWA heeft het toezicht op pluimveeslachthuizen aangescherpt. De naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer op het gebied van hygiënisch werken bij grote pluimveeslachthuizen. Daar wordt 99,9%

Nadere informatie

Systeem oplossingen Reiniging van cleanrooms. Voor de reiniging van technische en farmaceutische cleanrooms volgens ISO- en GMP-richtlijnen.

Systeem oplossingen Reiniging van cleanrooms. Voor de reiniging van technische en farmaceutische cleanrooms volgens ISO- en GMP-richtlijnen. Systeem oplossingen Reiniging van cleanrooms Voor de reiniging van technische en farmaceutische cleanrooms volgens ISO- en GMP-richtlijnen. Reiniging van cleanrooms Initial Cleanrooms biedt u gespecialiseerde

Nadere informatie

Workshop infectiepreventie

Workshop infectiepreventie Workshop infectiepreventie Carolien Oldenkamp Berkelaar, deskundige infectiepreventie bestuurslid, trainer voorzitter a.i. Waar denk je aan bij infectiepreventie? Handhygiëne Bacteriën Schoonmaak Desinfectie

Nadere informatie

Rapport JCI-audit Samenvatting

Rapport JCI-audit Samenvatting Rapport JCI-audit 2018 Samenvatting Overzicht Totaal aantal normen nageleefd gedeeltelijk nageleefd niet nageleefd niet van toepassing Totaalscore 1196 1141 4 0 51 99,5 % JCI-accreditering behaald op 17

Nadere informatie

Profielschets Centrale Sterilisatie Afdeling

Profielschets Centrale Sterilisatie Afdeling Algemene gegevens Hoofdverpleegkundige: Goederentelefoon: Miranda Jaspers: 3177 Sterilisatiedeskundigen: 3175 Verpleegkundig afdelingshoofd: Sophie Bertrand: 4704 Verantwoordelijk Apotheker: Hilde De Bosscher:

Nadere informatie

Wat heeft Qmentum te vertellen over ziekenhuisbestuur? Zorgnet Studiedag ziekenhuisgovernance Woensdag 17 juni 2015 Jo Leysen

Wat heeft Qmentum te vertellen over ziekenhuisbestuur? Zorgnet Studiedag ziekenhuisgovernance Woensdag 17 juni 2015 Jo Leysen Wat heeft Qmentum te vertellen over ziekenhuisbestuur? Zorgnet Studiedag ziekenhuisgovernance Woensdag 17 juni 2015 Jo Leysen Nalevingstoezicht Accreditering Indicatoren Continue verbetering van kwaliteit,

Nadere informatie

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen 4 Context van de organisatie 4 Milieumanagementsysteemeisen 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context 4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden 4.3 Het toepassingsgebied

Nadere informatie

Beoordelingscrit eria. Niveau

Beoordelingscrit eria. Niveau AZ H. FamilieStartdatum audit: 2/14/2017 ONCOLOGISCHE ZORG Aangemaakt: 2/28/2017 Normen Criterium # Criterium Beoordelingscrit eria Criterium Niveau Severity VIR Onderbouwing Oncologische zorg 1.1 De teamleiders

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Waterstofperoxide-sterilisatie

Waterstofperoxide-sterilisatie Waterstofperoxide-sterilisatie Validatie + routinecontrole Tom Kerkhofs PROJECTLEIDER THERMISCHE VALIDATIE, EGEMIN 1 Waterstofperoxide-sterilisatie Version 1.0 Egemin International NV www.egemin-automation.com

Nadere informatie

STIHL AK 10, 20, 30. Veiligheidsinstructies

STIHL AK 10, 20, 30. Veiligheidsinstructies { STIHL AK 10, 20, 30 Veiligheidsinstructies Inhoudsopgave Vertaling van de originele handleiding................................ 1 1.1 Waarschuwingssymbolen........................... 1 1.2 Gebruik conform

Nadere informatie

STIHL AK 10, 20, 30. Veiligheidsinstructies

STIHL AK 10, 20, 30. Veiligheidsinstructies { STIHL AK 10, 20, 30 Veiligheidsinstructies Nederlands Inhoudsopgave Vertaling van de originele handleiding 1 Veiligheidsinstructies................................ 1 1.1 Waarschuwingssymbolen...........................

Nadere informatie

Handleiding. AirQlean H luchtfiltersysteem voor montage aan het plafond

Handleiding. AirQlean H luchtfiltersysteem voor montage aan het plafond Handleiding AirQlean H luchtfiltersysteem voor montage aan het plafond ... Copyright 2014 QleanAir Scandinavia 2 DEEL 1 Informatie over de veiligheid 1.1. Inleiding Dit hoofdstuk bevat informatie over

Nadere informatie

PMT Academie. Cursusjaar 2018

PMT Academie. Cursusjaar 2018 Academie 2018 DISCLAIMER: Deze brochure is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Voor onjuistheden en onvolledigheden met betrekking tot de inhoud kan PMT Partners Medische Techniek B.V.

Nadere informatie

Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op

Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op Werkproces 1.1: Bereidt het ontvangen en opslaan van goederen voor De logistiek medewerker bereidt, op basis van de opdracht van de leidinggevende, zijn werkzaamheden

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voorbereiden van analyses

Kerntaak 1: Voorbereiden van analyses Kerntaak 1: Voorbereiden van analyses Werkproces 1.1: Plannen van de eigen werkzaamheden De laborant overlegt de door hem uit te voeren taken en prioritering hiervan met zijn leidinggevende en collega

Nadere informatie

Hoe manage ik een incident / recall

Hoe manage ik een incident / recall Hoe manage ik een incident / recall 17 september 2014 Jan Hazelhof DSMH+E Diaconessenhuis Meppel Incident op de poli urologie 23 december 2013, Diaconessenhuis Meppel Dienst Medische Techniek Constateert

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Op je instrumenten, apparaten, materialen en oppervlakken kunnen zich vuil en schadelijke microorganismen (bacteriën, virussen,

Nadere informatie

Deel 5. Reiniging en desinfectie

Deel 5. Reiniging en desinfectie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 12 Deel 5 Reiniging en desinfectie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave deel 5 Reiniging en desinfectie Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie Ziekenhuizen Contactisolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

Programma cursussen. Programma: Reiniging en desinfectie Sterilisatie Reiniging en desinfectie van hol instrumentarium Endoscopie

Programma cursussen. Programma: Reiniging en desinfectie Sterilisatie Reiniging en desinfectie van hol instrumentarium Endoscopie Programma cursussen 2015 Programma: Reiniging en desinfectie Sterilisatie Reiniging en desinfectie van hol instrumentarium Endoscopie Introductie Hiermee bieden wij u het cursusprogramma voor 2015 aan.

Nadere informatie

Deel 3. Persoonlijke hygiëne

Deel 3. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 7 Deel 3 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 7 Inhoudsopgave deel 3 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

BPV- beoordelingsformulier Kerntaak 4. Verkoopt producten en diensten en koopt ze in. Kwalificatie: Eerste Fietstechnicus

BPV- beoordelingsformulier Kerntaak 4. Verkoopt producten en diensten en koopt ze in. Kwalificatie: Eerste Fietstechnicus BPV- beoordelingsformulier Kerntaak 4 Verkoopt producten en diensten en koopt ze in Kwalificatie: Eerste Fietstechnicus Crebocode 95442, dossier 2013-2014 ROC: Bedrijf: Naam Deelnemer: Inleiding Bij dit

Nadere informatie

STIHL AP 100, 200, 300. Veiligheidsinstructies

STIHL AP 100, 200, 300. Veiligheidsinstructies { STIHL AP 100, 200, 300 Veiligheidsinstructies Nederlands Inhoudsopgave Vertaling van de originele handleiding 1 Veiligheidsinstructies................................ 1 1.1 Waarschuwingssymbolen...........................

Nadere informatie

Kwaliteitsgroep VSZ Antwerpen. 16 december 2006

Kwaliteitsgroep VSZ Antwerpen. 16 december 2006 Kwaliteitsgroep VSZ Antwerpen 16 december 2006 Controle van was en desinfectie op de CSA Wat zegt de norm? Hoe is de praktijk? Wat zegt de norm? Welke normen? Aanbevelingen voor sterilisatie HGR Mei 2006

Nadere informatie

Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V.

Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. [geldend vanaf 26 september 2018, PF18-177] Artikel 1 Definities De definities welke in dit compliance charter worden gebruikt, worden

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Deze tekst is te gebruiken als eerste stap naar het toepassen van de standaard. Denk niet dat de standaard vraagt wat je denkt. Lees de standaard of doe navraag

Nadere informatie

behandeling van niet-conformiteiten

behandeling van niet-conformiteiten A.Z. Sint Jan A.V. - apotheek procedure behandeling van niet-conformiteiten nummer : ALG-10000 blz 1 van 5 eerste uitgiftedatum : 09.01.2000 datum herziening :03.07.2006 verantwoordelijke : W. Renders

Nadere informatie

Wat past het beste bij jou?

Wat past het beste bij jou? Wat past het beste bij jou? 55 55 Vorige vraag Jouw competenties Empathie Je kunt je goed inleven in anderen. Je toont gevoel, aandacht en begrip voor anderen. Je bent goed in het begeleiden van anderen

Nadere informatie

Hoofdstuk MANAGEMENT VAN MIDDELEN

Hoofdstuk MANAGEMENT VAN MIDDELEN Hoofdstuk MANAGEMENT VAN MIDDELEN Kwaliteitsnorm Criterium Score die het ASZ moet behalen Score gegeven door NIAZ Verklaring bij de score (waarom deze score) Actiepunten ter verbetering Rubriek 411. Inkoopproces

Nadere informatie

Op 21 juli 2017 hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie.

Op 21 juli 2017 hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie. Voedselbank Bergeijk T.a.v De heer R. Behrtel Dokter Rauppstraat 52 5571 CH BERGEIJK Datum: 21 juli 2017 Betreft: Inspectie 17R1 Geachte heer Behrtel, Op 21 juli 2017 hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie anesthesie

Reiniging en desinfectie anesthesie Ziekenhuizen Reiniging en desinfectie anesthesie Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat

Nadere informatie

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen!

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Wat is antibioticaresistentie? Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën

Nadere informatie

Revalidatiecentra. Opslag steriele materialen

Revalidatiecentra. Opslag steriele materialen Revalidatiecentra Opslag steriele materialen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: oktober 2008 Revisie: oktober 2013 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers

Nadere informatie

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van het geheel handstukkabel Piezotome SATELEC

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van het geheel handstukkabel Piezotome SATELEC Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de van het geheel handstukkabel Piezotome SATELEC Waarschuwingen Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Vermijd oplossingen met

Nadere informatie

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan.

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan. ISO 9001:2015 ISO 9001:2008 Toelichting van de verschillen. 1 Scope 1 Scope 1.1 Algemeen 4 Context van de organisatie 4 Kwaliteitsmanagementsysteem 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context. 4 Kwaliteitsmanagementsysteem

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan

Energiemanagement Actieplan 1 van 8 Energiemanagement Actieplan Datum 18 04 2013 Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 8 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Werkproces 1.1: Werkzaamheden voorbereiden De schoonmaker/medewerker vloeronderhoud ontvangt de opdracht van zijn (operationeel) leidinggevende

Nadere informatie

A.Z. Sint Jan A.V. - apotheek. procedure. interne audit

A.Z. Sint Jan A.V. - apotheek. procedure. interne audit A.Z. Sint Jan A.V. - apotheek procedure interne audit nummer : ORG-00050 blz 1 van 3 eerste uitgiftedatum : 14.01.2000 datum herziening : 05.07.2007 verantwoordelijke : W. Renders uitgegeven door : apotheek

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Rapport naar aanleiding van het algemeen toezichtbezoek aan Amnitrans Eyebank op 2 juni 2005 te Rotterdam

Rapport naar aanleiding van het algemeen toezichtbezoek aan Amnitrans Eyebank op 2 juni 2005 te Rotterdam STAATSTOEZICHT OP DE VOLKSGEZONDHEID INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG www.igz.nl Rapport naar aanleiding van het algemeen toezichtbezoek aan Amnitrans Eyebank op 2 juni 2005 te Rotterdam Inhoudsopgave

Nadere informatie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie Dit voorbeeld-hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de pluimveesector. Het aspect persoonlijk hygiëne is hieraan soms ondergeschikt, en zou daarom meer

Nadere informatie

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie -

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie - ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE - Patiëntinformatie - Goede en slechte bacteriën Bacteriën leven overal: in onze omgeving, op onze huid en in ons lichaam, ze zijn microscopisch

Nadere informatie

Oogmassage apparaat TB-1583 HANDLEIDING

Oogmassage apparaat TB-1583 HANDLEIDING Oogmassage apparaat TB-1583 HANDLEIDING TB-1583 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE Lees aandachtig alle instructies - bewaar deze handleiding voor latere raadpleging. 1. GARANTIE 3 2. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN 4 3. ONDERDELEN

Nadere informatie

Technische aspecten in de concept richtlijn

Technische aspecten in de concept richtlijn Technische aspecten in de concept richtlijn Welke technische aspecten en parameters zijn wel en niet opgenomen in de nieuwe richtlijn Rens Wientjes Algemeen klinisch fysicus UMC Utrecht Disclosure slide

Nadere informatie

Kerntaak 1: Reinigen, desinfecteren en steriliseren reusable medische hulpmiddelen

Kerntaak 1: Reinigen, desinfecteren en steriliseren reusable medische hulpmiddelen Kerntaak 1: Reinigen, desinfecteren en steriliseren reusable medische hulpmiddelen Werkproces 1.1: Reinigings-, desinfectie- en sterilisatiewerkzaamheden plannen en afstemmen De medewerker SMH maakt een

Nadere informatie

Centrale Sterilisatie Afdeling. Informatiebrochure studenten

Centrale Sterilisatie Afdeling. Informatiebrochure studenten Centrale Sterilisatie Afdeling Informatiebrochure studenten Inhoud 1 Algemene info 3 2 Verwachtingen 3 3 Doelstelling 4 4 Werkwijze CSA 4 5 Verklaring begrippen 5 5.1 Ultrasoneren 5 5.2 Desinfectie/ ontsmetting

Nadere informatie

Vervaardigd in de VS. Sunoptic Technologies 6018 Bowdendale Avenue Jacksonville, FL 32216, USA (904)

Vervaardigd in de VS. Sunoptic Technologies 6018 Bowdendale Avenue Jacksonville, FL 32216, USA (904) Glasvezelkabels Aanwijzingen voor gebruik en verwerkingsinstructies DFU-950-0031-00 Glasvezelkabels Vervaardigd in de VS Sunoptic Technologies 6018 Bowdendale Avenue Jacksonville, FL 32216, USA (904) 737

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

Beveiliging van gebouwen en eigendommen 3 BEVEILIGING VAN GEBOUWEN EN EIGENDOMMEN 3 (CBE08.3/CREBO:56186)

Beveiliging van gebouwen en eigendommen 3 BEVEILIGING VAN GEBOUWEN EN EIGENDOMMEN 3 (CBE08.3/CREBO:56186) BEVEILIGING VAN GEBOUWEN EN EIGENDOMMEN 3 (CBE08.3/CREBO:56186) sd.cbe08.3.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid 1

Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid 1 BKSmobiel Hygiëne en voedselveiligheid http://opleiders.bksmobiel.nl/smartsite.shtml?ch=hos&id=604 pagina van 5 0--04 Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid Versie 4., per -0-09 Samengevoegd

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties.

Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties. Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties. Werkproces 1.1: Voorbereiden eigen werkzaamheden. De samenbouwer leest na de ontvangen een werkopdracht van zijn

Nadere informatie

Chirurgisch zorgtraject: eisenkader CSA + feedback

Chirurgisch zorgtraject: eisenkader CSA + feedback VSZ kwaliteitsgroep Limburg en Vlaams Brabant 17 oktober 2013 Nieuw eisenkader van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid Sandra Boets Hoofdverpleegkundige CSA/CDZ Programma Nieuw toezichtsmodel Systeemtoezicht

Nadere informatie

Google afbeeldingen 19 juni 2011

Google afbeeldingen 19 juni 2011 Google afbeeldingen 19 juni 2011 Inleiding Afstudeer opdracht Handhygiëne Opslag verbandmaterialen Wondreiniging Het vrolijke huisgezin geschilderd door Jan Steen in 1668 (Google afbeeldingen, 13 oktober

Nadere informatie

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Voedselveiligheid Stappen van de Personeel ontvangst/levering niet-verse producten gebrekkige hygiëne te hoge temperatuur vervallen houdbaarheidsdatum vervuilde

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Gebouwbeheer en Logistiek Functiecode: 0704

Functieprofiel: Medewerker Gebouwbeheer en Logistiek Functiecode: 0704 Functieprofiel: Logistiek Functiecode: 0704 Doel Beheren van (delen van) het gebouw, overleg voeren met gebruikers en dienstverleners, volgens geldende procedures, en contracten, teneinde gebruikers in

Nadere informatie