Studiemiddag Basisdocument voortgezet onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiemiddag Basisdocument voortgezet onderwijs"

Transcriptie

1

2 Studiemiddag Basisdocument voortgezet onderwijs Op donderdagmiddag 8 november was op de Calo de studiemiddag over het 'Basisdocument Bewegingsonderwijs voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs'. Om meer bekendheid te geven aan het boek en de keuzes die gemaakt zijn te verduidelijken wordt er op elke Alo een studiemiddag georganiseerd. In dit artikel een weergave van de dag met twee uitgewerkte workshops. Opening De opening van de studiedag was van Henk van der Palen. Hij stond stil bij een aantal keuzes die in het boek gemaakt zijn en gaf zijn mening hierover. Het boek begint met een verantwoording. In deze verantwoording vertelt Harry Stegeman dat de belangrijkste functie van het boek het aanzwengelen van de discussie is. Dit is volgens Hen van der Palen alleen maar toe te juichen. In het boek worden kernactiviteiten genoemd met daarbij verschillende niveau's. De niveau's zijn: Basis, Vervolg, Gevorderd en Zorg. Deze niveau's worden uitvoerig beschreven. Dit maakt dat de uitgewerkte kernactiviteiten meetbaar zijn maar dat je hiervoor wel erg goed moet kunnen observeren. De schrijvers van het boek hangen geen cijfers aan de verschillende niveau's. Volgens Henk van der Palen zou je best deze niveaubepalingen als richtlijn kunnen nemen voor het bepalen van het cijfer. In het boek worden vier programma-sleutels genoemd voor de kwaliteit van het bewegingsonderwijs(tetraeder-model). Deze sleutels zijn: Bewegen verbeteren, Bewegen regelen, Gezond bewegen en Bewegen beleven. De meeste sleutels zijn bekend, sleutel 3 is deels nieuw en sleutel 4 is helemaal nieuw. Sleutel 3; Gezond bewegen is in het boek niet heel erg uitgebreid uitgewerkt. De schrijvers hebben deze sleutel waarschijnlijk in het boek opgenomen omdat deze heel erg past in het tijdsbeeld waarin we nu beleven. Sleutel 4; Bewegen beleven is nieuw en volgens Henk van der Palen een heie mooie. Hierbij gaat erom hoe de leerling de lessen ervaart. Het gaat er dan niet om of de leerling de lessen 'Ieuk' vindt maar hoe de les 'Ieeft' bij de leerling.

3 Het nieuwe basisdocument kent veel invloeden vanuit de Calo. Toch is het volgens Henk van der Palengeen Calo boek. Er is veel veldwerk verricht voor het boek en iedereen heeft een bijdrage kunnen leveren. Volgens Henk van der Palen is het wel een inhoudsvol boek waarmee de Calo zeker aan de slag gaat met haar studenten. Na de opening nam Gerie ten Brinke het woord. Er waren vijf workshops waarop je kon inschrijven, te weten: klimmen, turnen, atletiek, spel en bewegen op muziek. Voor bewegen op muziek waren er zo bedroevend weinig inschrijvingen dat deze workshop niet doorging. Rianne Mooibroek liet het hier niet bij zitten. In haar eentje had ze binnen 2 minuten de meest houterige figuren aan het dansen. Nadat iedereen het 1e streetdance motief uit het basisdocument onder knie had, kreeg iedereen bij het verlaten van de zaal een dvd met daarop geschikte muziek en videofragmenten van de in het basisdocument uitgewerkte motieven. Echt super! Klimmen Workshop/eiders: Eric van Swinkel en Paul Verschuur Dit was een erg goed verzorgde workshop. De workshop kende een kort theoretisch gedeelte waarna iedereen zelf aan het werk kon en lekker kon ervaren wat klimmen met je doet. Later werd hierop teruggekeken. Er werd begonnen met een aantal klimsituaties die in bijna elke gymzaal te organiseren zijn. Hier een aantal voorbeelden hiervan: Klimtoren Op de foto linksboven de klimtoren. Voor leerlingen natuurlijk erg uitdagend. Wanneer je begint op voldoende afstand van de muren kun je hem zelf zo groot en breed mogelijk maken. Nadat we even zelf lekker geklommen hadden werd er reflecteert. Wat in de groep leefde was dat de klimtoren toch wel erg gevaarlijk is omdat leerlingen onder groepsdruk hoger gaan klimmen dan ze zelf eigenlijk willen. Hierdoor kwam er een discussie over veiligheid op gang. Uiteindelijk ken jij als bewegingsonderwijzer je groep het best en beslis jij of je het wel of niet ziet zitten om met een klas deze activiteit te doen. Daarnaast kwam naar voren dat het toch wel erg veel werk is om zo'n toren op te bouwen. Bovendien heeft niet elke sectie deze materialen. Mogelijk materialen die je kunt gebruiken zijn: turnbruggen, trapezo"l des,springkasten, springtafel, banken, opzetstukken voor trapezo", des,ladders, rekstokken, bokken enz. Bij het opbouwen moet je er op letten dat de materialen niet beschadigd kunnen worden en dat de toren niet allen van boven naar beneden belast wordt maar ook zijwaarts omdat leerlingen eraan gaan hangen. ledereen kan deze toren bouwen mits er maar voldoende klimmaterialen zijn en goede touwen. De knoop die het snelst en best werkt is de mastworp omdat deze zichzelf vastrecht. De klimtoren is een leuke activiteit om als gymsectie het begin van de week op te zetten en een week te laten staan. Je moet dan wel regelmatig de touwen controleren.

4 Paalklimmen Deze activiteit is heel makkelijk te organiseren. Je hebt hiervoor nodig een rekstokpaal en een eenmeterstok die door midden is gezaagd. Belangrijk is dat je je voeten zo dicht mogelijk bij de paal neerzet zodat de eenmeterstokken zo min mogelijk belast worden.je klimt omhoog door steeds op een eenmeterstok te gaan staan en de andere eenmeterstok hoger te hangen. Routeklimmen in het wandrek Voor iedereen denk ik wel een bekende activiteit. Met behulp van partijlinten, stickers of klitten band worden er verschillende routes in het wandrek uitgezet. Je kunt routes van verschillend niveau maken door bevoorbeeld de indeling bij skien aan te houden. Door steunpunten met kleinere of grotere stappen, recht onder of uitwijkend naar links en naar rechts te maken krijg je routes van verschillende moeilijkheidsgraad. Partijlinten gebruik je vaak in het basisonderwijs. De hele spot mag dan gebruikt worden. In het voortgezet onderwijs kun je klittenband of stickers gebruiken. Aileen op de plek waar het klittenband of de sticker zit mag je een hand of voet neerzetten. Wil je het nog moeilijker maken dan zet je het wandrek uit en wordt er geklommen aan de achterkant van het wandrek. Dit kost veel meer kracht omdat je in overhang moet klimmen. Blind klimmen geeft een heel andere dimensie aan het klimmen. Dit kun je doen met behulp van een geblindeerde skibril. Je maakt tweetallen; een klimt en de ander coacht. Je gaat zo veel meer op het samenwerken en hulpverlenen zitten. Bovendien is het klimmen compleet veranderd. Nu gaat het op gevoel terwijl eerst het visuele de route bepaalde. Er omheen klimmen Dezeactiviteit is gemakkelijk te organiseren. Door een bank in het wandrek op te hangen en te laten rusten op een kast heb je al een leuke klimsituatie. Wanneer je niet de beschikking hebt over een wandrek kun je de bank ook op twee kasten laten rusten of een kast en een bok. De leerling begint met klimmen aan de onderkant van de bank. Zo wordt er geklommen naar de overkant. Gaat het de leerling makkelijk af dan kan er aan het eind ook weer op de kast geklommen worden. Na deze klimactiviteiten werd er nog geoefend met traverseren aan een klimwand. Wanneer je met leerlingen afspreekt dat ze niet meer dan een meter van de grond mogen klimmen dan kan dit prima zonder matjes. Er kan dan gewoon een leerling als back-up met de handen naar voren gestrekt met de klimmer meelopen. Ook bij het traverseren kunnen er net als bij het routeklimmen aan het wandrek verschillende routes gemaakt worden. Dit kan ook heel makkelijk door de grepen wat te verhangen of te draaien.

5 Spel Workshop/eiders: Gerie ten Brinke, /vo Dokman en Wytse Wa/inga Een actieve workshop, enthousiast gegeven en met veel plezier aan deel genomen. Uitgaande van een activiteit uit de groep doelspelen werd er voor de pauze gekozen voor cirkelbal en voetbal (spelen met dribbelen en/of samenspelen en onderscheppen) en na de pauze voor een activiteit uit de groep inblijven en uitmaken: hit en run (softbal) Cirkelbal Er waren twee cirkels met een diameter van ca 1,5 meter, ieder op ruime afstand van de achterste begrenzing zodanig dat er om de cirkel kan worden gelopen. Er werd 4 tegen 3 gespeeld (een neutrale speier speelde mee met de aanvallende partij - 'kameleon'). De bedoeling bij cirkelbal is om een punt te scoren door de bal met een stuit in een van beide cirkels naar een medespeler te spelen. Speelbal: kleine handbal. De opzet bij deze vorm was dat de aanvallende partij 5 pogingen kreeg om te scoren. Wanneer de bal onderschept werd moest er een nieuwe poging ondernomen worden. De wachtende spelers op de bank hielden bij wanneer een poging tot scoren geslaagd was en/ of er een punt bijgezet werd. Na deze 5 pogingen kreeg de andere ploeg de kans om te scoren. De 'sleutel' bewegen verbeteren was het uitgangspunt en hier werd gedurende de activiteit ruimschoots aanwijzingen voor gegeven. Voetbal Vereenvoudigd doelen door scoren op drie doelen. Ook nu werd er gekozen voor een vorm waarbij een van de twee ploegen meerdere pogingen kreeg om te scoren. Bij onderschepping van de bal moest er eerst het recht van aanval gehaald worden bij de middenlijn. Uitgaande van een aanval opbouwen en het voorkomen daarvan bij deze activiteit werd er gekeken naar deelnameniveaus: Basis; Vervolg; Gevorderd en Zorg binnen de verschillende functies; medespeler balbezitter, verdediger en balbezitter Volgens omschrijvingen van deze niveaus moest er aan de hand van een turftabel gekeken worden in welke niveau groep de spelers aan de activiteit deelnamen. Het is een observatie methode om bewust te leren kijken naar niveau verschillen. In het Basisdocument wordt de uitvoering van deze opdracht gedetailleerd beschreven. Hit and run (zie foto aan het begin van dit artikel) Een bijzonder leuke activiteit voor leerlingen in de brugklas evt. ter voorbereiding van het echte' softbal. De meerwaarde ligt vooral in het vaker aan slag komen. Door het aanbieden met de toss is de kans op het raken van de bal goed aanwezig. Thuisplaat Vier honken op een lijn het veld in. Het eerste honk op 10 meter. De daaropvolgende met vier meter tussenruimte. Vier veldspelers (twee tweetallen) Twee slagspelers Vier pionnen met een dopje Foutlijn met dopjes Een werpplaat voor de toss. Spel slagploeg 1. Geef aan voor welk honk je gaat door een dopje op de eerste, tweede, derde of vierde pion te zetten. 2. De medespeler gooit een toss vanaf de werpplaat. 3. De slagspeler slaat de bal in het veld en probeert het honk van keuze veilig te bereiken. Spel veldploeg 1. De geslagen bal snel verwerken. 2. De verwerkte bal eerder op het door de slagman gekozen honk branden. Uittikken mag altijd. Regels Het gekozen honk (1,2,3 of 4) komt overeen met aantal punten. De slagman is aan slag totdat hij/zij goed slaat Beide slagmensen twee keer slaan. Wissel met ander tweetal (drie tweetallen per veld). Wanneer een veldspeler de loper hindert, is de loper binnen. Een gekozen honk is bindend (stop pen bij mag niet wanneer je voor 3 hebt gekozen). Een uitwerking van bovenstaande iste lezen in de Lichamelijke opvoeding nr. 11 (oktober 2007)

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

P X. SOFTBAL: HIT AND RUNS VOOR ELK NIVEAU (3) Van Level 1 via insluittikspelen naar Level 2 PO/VO

P X. SOFTBAL: HIT AND RUNS VOOR ELK NIVEAU (3) Van Level 1 via insluittikspelen naar Level 2 PO/VO LO 7 2008:LO 7 2008 04-06-2008 11:19 Pagina 24 P X PO/VO SOFTBAL: HIT AND RUNS VOOR ELK NIVEAU (3) Van Level 1 via insluittikspelen naar Level 2 Naar aanleiding van het eerste artikel Hit and Run voor

Nadere informatie

Methodiek softballen

Methodiek softballen Methodiek softballen Onderbouw VO Via de site Kennisnet en Wikiwijs kun je toegang krijgen tot leermiddelen voor het vak Lichamelijke Opvoeding zowel voor primair onderwijs als voor voort gezet onderwijs.

Nadere informatie

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Stick Skills De leerlingen lopen kriskras door het veld met allemaal een eigen stick en eigen bal. Op teken van de docent (1 x fluiten) gooien de

Nadere informatie

Ultimate frisbee. LO2 studiedag. Do 22 november Eric Swinkels

Ultimate frisbee. LO2 studiedag. Do 22 november Eric Swinkels Ultimate frisbee LO2 studiedag Do 22 november 2012 Eric Swinkels e.swinkels@slo.nl Programma Introductie 14.30 uur Mikken (discgolf) Samenspelen (discathlon) Ontwerp discgolf-parcours 14.45 uur Technieken

Nadere informatie

Reglement - Softball

Reglement - Softball Reglement - Softball 2017-2018 Algemene bepalingen: Er wordt gewerkt in vijf categorieën: o klas 1 2 jongens o klas 1 3 meisjes o klas 3 4 jongens o schoolteam jongens en meisjes Een speler mag altijd

Nadere informatie

Spelregels Baseball5. #playeverywhere. Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels.

Spelregels Baseball5. #playeverywhere. Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels. #playeverywhere Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels. 1 P a g i n a SPELREGELS BASEBALL5 Uitgave van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond Inhoud

Nadere informatie

LES 16. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Mikken, Hardlopen.

LES 16. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Mikken, Hardlopen. LES 16. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan 3 keer veren en daarna rollen, waarbij de leerling de kin op de borst plaatst en zich klein maakt. - De leerling kan in tweetallen verschillende

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerling durft als keeper een zachte bal tegen te houden wanneer een leerling van hetzelfde niveau gooit. - De leerling vangt een goed aangegooide

Nadere informatie

SAMENSPELEN/POSITIESPEL

SAMENSPELEN/POSITIESPEL D-pupillen SAMENSPELEN/POSITIESPEL Ter herinnering: Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Verder ontwikkelen van de techniek in basisvormen en wedstrijdechte situaties. o Passen

Nadere informatie

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 26. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Mattendribbelspel: - De leerling dribbelt voorzichtig langs de afpakkers heen. Mikken: - De leerling kan de bal overrollen naar de andere leerling over

Nadere informatie

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Groep H2A Thema Aantal 24 Les Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2 Beginopstelling veld Benodigdheden Groot Goaltjes klein 4x Sticks 24x

Nadere informatie

Inleiding tot: basketbal / handbal Spelidee: samenspelvorm met een uitdagende en alternatieve manier van scoren

Inleiding tot: basketbal / handbal Spelidee: samenspelvorm met een uitdagende en alternatieve manier van scoren Smashbal: Inleiding tot: basketbal / handbal Spelidee: samenspelvorm met een uitdagende en alternatieve manier van scoren Het veld beslaat een standaard gymzaal, als doel kan een dikke mat of een handbalgoaltje

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn Groep 1 & 2 De leerlingen gaan dribbelen in het vak en gaan proberen de bal aan de voet te houden. Hierbij moeten ze de bal dicht bij houden zodat ze de bal niet verliezen. A Dribbelen met de bal aan de

Nadere informatie

LES 36. GROEP: 3/4 Over de kop gaan, Klauteren, Tikspelen.

LES 36. GROEP: 3/4 Over de kop gaan, Klauteren, Tikspelen. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Klauteren en glijden: - De leerling kan zelfstandig omhoog klimmen in het wandrek. Duikelen: - De leerling kan steunen op de brug en maakt daarna een koprol voorover. Boer mag

Nadere informatie

Deze circuitvorm duurt 40 minuten. De leerlingen wisselen na 12 minuten van vak. In vak 3 blijven de 3 spelers staan die in het midden staan.

Deze circuitvorm duurt 40 minuten. De leerlingen wisselen na 12 minuten van vak. In vak 3 blijven de 3 spelers staan die in het midden staan. Warming - up (15 minuten) B.v. D jeugd De spelers spelen de bal naar de speler die alleen staat en lopen om de speler heen. Op de terugweg voeren zij allerlei dynamische rekvormen uit. Iedere vorm doen

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: - De leerling stuitert 15 keer met de voorkeurshand en met de niet voorkeurshand. Overspelen: - De leerling vangt een bal die door een medeleerling

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: O De leerling stuit minder dan 15 keer met de voorkeurshand V De leerling stuit 15 keer met de voorkeurshand G De leerling stuit 15 keer met

Nadere informatie

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig?

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Over deze les Wat heeft u nodig? Banken 11 pylonen Wandrek 3 lintjes Tennisrackets* (of beachplankjes) Zachte tennisballen* Krijt (bijv. stoepkrijt) 6 dunne matten

Nadere informatie

LES 31. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, Hardlopen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 31. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, Hardlopen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 31. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Blokjesestafette: - De leerling start op tijd en rent zo snel mogelijk naar de overkant om een blokje te halen. Midgetgolf - De leerling kan de bal rollend

Nadere informatie

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen SPELREGELS Sportdag Sportaccentscholen 2013 www.ciosarnhemsportingevents.nl 1 Basketbal 1. Geen lichamelijk contact. 2. Niet de bal uit handen slaan/trekken. 3. Geen second dribbel. 4. Terugspelen op eigen

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen Bouncebal Bouncebal wordt gespeeld met een kunststof stick die voorzien is van een grote schuimkop. Naast het bekende teamspel waarbij een soort hockey gespeeld wordt, bieden de bouncebal sticks veel meer

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn GiGa Bewegingsonderwijs Groep 3 & 4 blokjes trefbal Van achter de lange mat, met een foambal de kinderen van de andere partij afgooien of hun blokjes omgooien. Zelf niet afgegooid worden en blokjes beschermen.

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs BEWEGINGSONDERWIJS Karakteristiek Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein tijdens het buitenspelen van de kleuters. Het

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 5 6 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey.

Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey. LES 1. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey. Groep 5/6 - De leerlingen

Nadere informatie

Roof to roof. Bobbelbaan. Palm spin. Overgaan Touwtje springen. Catjump. Speed vault. Touw zwaaien. Wandrek klimmen

Roof to roof. Bobbelbaan. Palm spin. Overgaan Touwtje springen. Catjump. Speed vault. Touw zwaaien. Wandrek klimmen Plattegrond van onze gymzaal waarin deze mediakaarten allemaal zijn opgebouwd. Elk onderdeel is ook apart te gebruiken. Mocht je 2 dikke matten hebben, dan kun je de running up gebruiken i.p.v. het overgaan.

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 2:1 Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, - 1x terug armen zwaaien tegelijk

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

LES 5. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, balanceren.

LES 5. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, balanceren. LES 5. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Klimmen: O De leerling durft niet tot bovenaan de berg te klimmen met behulp van het touw. V De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot

Nadere informatie

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES LES 22. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan tijdens de inleiding bewegen op de maat van de muziek en gaat precies op tijd naar de volgende beweging. - De leerling heeft zich tijdens

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen hebben doormiddel van de 3 verschillende opdrachten kennis gemaakt met het dribbelen en mikken met een bal. - De leerlingen hebben hun eigen

Nadere informatie

Aanpassingen in het bewegingsonderwijs voor kinderen met overgewicht

Aanpassingen in het bewegingsonderwijs voor kinderen met overgewicht Aanpassingen in het bewegingsonderwijs voor kinderen met overgewicht Touwzwaaien/schommelen Touwverhuizen Steunspringen Duikelen rekstok/ringen Koprollen Klimmen Spellen Inleiding Eén op de vier Venlose

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket laten balanceren - De oog-hand

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8 2 Basisvorm: 4 tegen 4 lang smal veld Vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek:

Nadere informatie

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen.

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen. LES 7. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Touwzwaaien: - De leerling zwaait heen en weer en landt op de bank. Brandweerspel: - Als brandweer handelt de leerling snel als zijn of haar brand geblust

Nadere informatie

OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal

OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal LESFICHE 1 OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal DOELEN LEERINHOUDEN ORGANISATIE Het is voor veel leerkrachten niet evident om klimmen aan te bieden tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. In deze lesfiche

Nadere informatie

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Programma 19.00 uur 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.15 uur 21.30 uur Voorstellen - Inleiding - Taakverdeling Praktijk "Beter leren voetballen

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 6. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 6. Doelen: Prinsen en prinsessen les 6 Doelen: - De speler houdt het hoofd stil - De speler kan een gooi-rally spelen - De speler kan een rally spelen - De speler kan zich helemaal richten op de taak 1 Oefening 1

Nadere informatie

Sporttoernooi. KoningsspelenPakket

Sporttoernooi. KoningsspelenPakket Sporttoernooi KoningsspelenPakket Met een toernooivorm zijn de kinderen actief en intensief bezig. Als er een groot sportveld in de buurt van de school is, kan dit een mooie activiteit zijn om alle kinderen

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Eilandbal: - De leerlingen kennen de regels en spelen het spel zelfstandig. Vangen: - De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. Groep 5/6:

Nadere informatie

Oefenvormen - Het Oversteekspel

Oefenvormen - Het Oversteekspel Oefenvormen - Het Oversteekspel Voorbeeld uit KNVB opleidingboek " Zo doen wij dat effies" blz. 51 Veldafmetingen Het totale speelveld bedraagt 15 x 10 meter, waarbij de straat (en de sloot) 8 x 5 meter

Nadere informatie

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK

Hockey en Korfbal. Kennismakingsmappen PRAKTIJK PRAKTIJK Kennismakingsmappen Hockey en Korfbal Met de kennismakingsmappen proberen sportbonden bruggen te slaan naar het bewegingsonderwijs. Er worden lessen beschreven die verenigingstrainers kunnen gebruiken

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

poortschietspel vaste afstand

poortschietspel vaste afstand Voorfase 3.1/ warming-up poortschietspel vaste afstand Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten / passen tussen de pionnen aannemen van een rollende bal voor of op de lijn

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling speelt als verdediger of als aanvaller. - De leerling kent de (veiligheids)regels van hockey en past deze ook toe. Groep 5/6 - De leerling kan een hockeybal

Nadere informatie

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen volleybal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat er groepjes van 8 leerlingen worden gemaakt. Elke

Nadere informatie

Doen meisjes het slechter bij gym dan jongens?

Doen meisjes het slechter bij gym dan jongens? Doen meisjes het slechter bij gym dan jongens? Sinds het verschijnen van het Basisdocument VO is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de mate waarin de daarin beschreven deelnameniveaus door de leerlingen

Nadere informatie

MODULE FLAGFOOTBAL TWEEDE FASE

MODULE FLAGFOOTBAL TWEEDE FASE MODULE FLAGFOOTBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen flagfootbal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat jullie gelijke teams formeren. Elk team heeft

Nadere informatie

Blok 1 les 1. Groep 3,4 HUIS

Blok 1 les 1. Groep 3,4 HUIS Blok 1 les 1 Groep 3,4 Lintjes 2 Tikker(beer) 1 3 Touwen HUIS 4 1 2 13 4 Ballenbak (jongleren)! Ongeveer 10 ballen.! Ga spelen met een bal.! Je mag alles doen met de bal zolang anderen er geen last van

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Balanceren: - De leerling loopt zelfstandig (zonder hulp) in regelmatig tempo over een omgekeerde bank. Badminton: - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

Balancerend klimmen. Hét plein voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten

Balancerend klimmen. Hét plein voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten Balancerend klimmen Klaarzetten Station met 5 leerlingen: 2 klimmers en 3 wachters. Dit station kan eventueel worden gecombineerd met Overhang klimmen (station 3) 1 Schuin wandrek 2 Turnmatjes op de grond

Nadere informatie

F-pupillen WREEFTRAP. Doelstellingen voor F-pupillen - datgene wat geleerd moet worden

F-pupillen WREEFTRAP. Doelstellingen voor F-pupillen - datgene wat geleerd moet worden F-pupillen WREEFTRAP Ter herinnering: Doelstellingen voor F-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Beginnende F-pupillen - 5/6 jaar o Leren beheersen van de bal. Passen binnenkant voet Aannemen Dribbelen

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een makkelijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid. - De leerling kan een bal wegspelen met behulp van een bouncer. Groep

Nadere informatie

Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen

Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen Lesplan Na ontvangst worden de kinderen n ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen. De kinderen nemen plaats bij het eerste station.

Nadere informatie

Ondersteunende Tikspelen Softbal V.O.

Ondersteunende Tikspelen Softbal V.O. Ondersteunende Tikspelen Softbal V.O. Pagina 2 8-4-2018 Ter introductie Je bent vaak afhankelijk van je accommodatie en/of weersomstandigheden om op een uitdagende manier Inblijven en Uitmaken te introduceren

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 5. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 5. Doelen: Prinsen en prinsessen les 5 Doelen: - De speler staat stevig op het moment dat hij moet gooien - De speler kan een aangegooide bal vangen na het hoogste punt - De speler kan een aangegooide bal terugslaan

Nadere informatie

MICROTEACHING AANGEPASTE BEWEGINGSACTIVITEITEN Master LO

MICROTEACHING AANGEPASTE BEWEGINGSACTIVITEITEN Master LO MICROTEACHING AANGEPASTE BEWEGINGSACTIVITEITEN Master LO 2009 2010 Onderwerp: Torbal Student: Elise Robeers Doelgroep: Blinden Datum: 17 november 2009 Lesdoelstelling: Opbouw naar het echte boccia + regels

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

Softbal. LOCATIE : Quick 20 veld 2. Makkelijk om te weten:

Softbal. LOCATIE : Quick 20 veld 2. Makkelijk om te weten: Softbal LOCATIE : Quick 20 veld 2 - Op ieder veld zullen 2 Scheidsrechters/tellers komen te staan. Er zijn 6 velden! - Wedstrijden duren 24 minuten. Beide partijen spelen per wedstrijd 12 minuten in het

Nadere informatie

Uitwerking vrije lessen

Uitwerking vrije lessen Uitwerking vrije lessen Slakobabal - Verdeel de klas in twee teams, 1 veldpartij en 1 slagpartij. - De slagpartij zit op de bank en de veldpartij verdeeld zich over het veld. - De eerste leerling van de

Nadere informatie

Handbal. tactisch beter leren handballen. JG Mulder

Handbal. tactisch beter leren handballen. JG Mulder Handbal JG Mulder Inleiding Eén van de belangrijkste aspecten van deze workshop is om de vakleerkracht (voortgezet onderwijs) handvatten en ondersteuning te geven om handballessen binnen de reguliere lessen

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 OVERTREDINGEN BINNEN DE CIRKEL... 4 VRIJE SLAG EN UITNEMEN... 5 CIRKEL EN 23M- GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN: LES 37. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Wandrek klimmen - De leerling klimt vlot in het wandrek naar boven en omlaag. Hurksprong: - De leerling zet af met 2 voeten op de plank en landt op zijn

Nadere informatie

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven:

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Bal op het hoofd Bal op de neus Bal om het hoofd heen Bal op de heupen

Nadere informatie

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 DIGEN VERDE WU 1.1 3 tegen 2 met 2 doeltjes 0 10 20 30 40 WU 1.2 3 tegen 1 positiespel 0 10 20 30 40 0 10 9 10 20 het drietal start

Nadere informatie

G. Het verbeteren van het verdedigen

G. Het verbeteren van het verdedigen G. Het verbeteren van het verdedigen Verdedigen over een heel veld is geen gemakkelijke opgave. De ruimte moet voor de tegenstander klein worden gehouden, maar hoe doe je dat? Ook wordt er in dit thema

Nadere informatie

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar)

Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Floorball training Standaard jaarplanning E pupillen en D jeugd (8-11 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

Volleybal hooghouden en volleybalmiksituaties

Volleybal hooghouden en volleybalmiksituaties Spel Activiteit 1 Volleybal hooghouden en volleybalmiksituaties Arrangement hooghouden 1/3 zaal 10 leerlingen (1/3 klas) 2 kasten met daarop 3 banken, ongeveer 1 meter van de muur op de banken 2 turnmatjes

Nadere informatie

Uitbreidings of veranderingsmogelijkheden

Uitbreidings of veranderingsmogelijkheden Uitbreidings of veranderingsmogelijkheden Schommelen vanaf een verhoging Planken op de trapezoïde! Als er voldoende matten zijn: 2 matten op de grond en 2 rechtop tegen de trapezoïde. I.v.m. terugzwaaien

Nadere informatie

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: opbouwen; het verbeteren van het creëren van kansen Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit

Nadere informatie

LES 17. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Doelspelen, Tikspelen.

LES 17. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Doelspelen, Tikspelen. LES 17. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Rollen, schuin vlak. O de leerling maakt niet zelfstandig een koprol op een schuine, dikke mat (zonder trampoline) V de leerling kan 3 keer veren

Nadere informatie

Lesonderwerp Passen en vangen. Sam Allemeersch

Lesonderwerp Passen en vangen. Sam Allemeersch Discipline Basketbal Lesonderwerp Passen en vangen Doelgroep Auteur Lager onderwijs Sam Allemeersch Oefening: Pakbal Partijvestjes voor de tikkers Drie leerlingen zijn in aanval en 1 iemand in verdediging.

Nadere informatie

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN: LES 3. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een goed aangegooide bal in een balspel. - De leerlingen kan de bal gericht naar een medespeler gooien. Tips: - Maak deze les groepen

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars E-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

Oefenvormen - 'Kegel-spel 4 tegen 2'

Oefenvormen - 'Kegel-spel 4 tegen 2' Oefenvormen - 'Kegel-spel 4 tegen 2' Zet veldje uit van 15 x 8. Vier pilonnen staan als raakdoelen op de achterlijn. Aan de andere kant staan ook vier pilonnen. De ruimte tussen de pilonnen is een meter.

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen Oefenvorm 1.1 0 10 20 30 40 4 tegen 4 met 4 doeltjes 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: door snelle wisselingen speelveldgedeelte kunnen scoringskansen

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerlingen kennen de regels van lijnbal en

Nadere informatie

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching

Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up Inhoud Organisatie Aanwijzingen/ coaching Trainers: Teamfunctie: Aanvallen Teamtaak: Duel 1:1 Oefening 1A en 1B: warming up / coaching 1A Heen en terug: - 2x rustige looppas - 1xArmen zwaaien vooruit ongelijk, - 1x terug armen zwaaien tegelijk

Nadere informatie

1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is

1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is Les 1 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Aannemen en passen: Hiermee wordt het balgevoel en de controle over de bal verbeterd.

Nadere informatie

PASSEN BINNENKANT VOET

PASSEN BINNENKANT VOET F-pupillen PASSEN BINNENANT VOET Ter herinnering: Doelstellingen voor F-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Beginnende F-pupillen - 5/6 jaar o Leren beheersen van de bal. Dribbelen/drijven/passeren

Nadere informatie

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen?

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? Het creëren van kansen en het scoren Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen? i. Het creëren van kansen en het scoren Duel 1 tegen 1

Nadere informatie

F-pupillen WREEFTRAP

F-pupillen WREEFTRAP F-pupillen WREEFTRAP 1. Poortschietspel (1) 2 1-9 spelers per veld - veld: 15 x 20 meter Door doel met keeper mikken. 1. Pass door doel naar overkant passen. 2. Bal oppikken, naar beginplek dribbelen,

Nadere informatie

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief!

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te komen. Eerst veilig en daarna sneller, mooier of anders is een andere benadering dan maak een hurksprong over de

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen: Prinsen en prinsessen les 2 Doelen: - De speler vindt snel de bal op de grond en/of op de grond (oriëntatie) - De speler kan onderhands en bovenhands een bal met verschillende hoogtes gooien - De speler

Nadere informatie

doelschietspel met keeper

doelschietspel met keeper Voorfase 2.1Warming-up doelschietspel met keeper Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper (binnenkant of met de wreef) Verdedigen verwerken

Nadere informatie

D-pupillen OPBOUWEN. Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden

D-pupillen OPBOUWEN. Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden D-pupillen OPBOUWEN Ter herinnering: Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Verder ontwikkelen van de techniek in basisvormen en wedstrijdechte situaties. o Dribbelen/drijven/passeren

Nadere informatie

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal Teamleden: Teamleden: Spel Score Spel Score punten totaal punten totaal Hoe ver vliegt Willem Alexander? 2 tjoeks 2 ballen (met afbeelding van Willem Alexander?) tape / lint / pionnen of meetlint om de

Nadere informatie

Graag breng ik u op de hoogte van de (on)vermogens van Elise op het gebeid van spel en bewegen.

Graag breng ik u op de hoogte van de (on)vermogens van Elise op het gebeid van spel en bewegen. Gegevens afzender Plaats, datum Geachte docent LO, Elise... is een leerling van de... school. Elise een. (omschrijving van karakter: vrolijk, (weinig) energiek, afwachtend, initiatiefrijk, creatief, angstig,

Nadere informatie