Aanpassingen in het bewegingsonderwijs voor kinderen met overgewicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanpassingen in het bewegingsonderwijs voor kinderen met overgewicht"

Transcriptie

1 Aanpassingen in het bewegingsonderwijs voor kinderen met overgewicht Touwzwaaien/schommelen Touwverhuizen Steunspringen Duikelen rekstok/ringen Koprollen Klimmen Spellen

2 Inleiding Eén op de vier Venlose kinderen is te zwaar! (BOS-kompas 2013) En van elke 35 kinderen lijdt er één aan obesitas. Gevolgen van overgewicht voor kinderen Overgewicht op jonge leeftijd is geen pretje Op een leeftijd waarop je eigenlijk onbezorgd hoort rond te rennen, wil je lichaam soms niet helemaal meewerken onder de last van de extra kilo s. Bewegen kost kinderen met overgewicht meer energie, wat als gevolg heeft dat ze eerder afhaken met gym of uit angst niet meedoen met touwtje springen op het schoolplein. Zoals je begrijpt, werkt dit veelal in een vicieuze cirkel.. Zoals hierboven geschetst krijgen dikke kinderen vaak te maken met lichamelijke en sociale problemen. Als gevolg van overbelasting kunnen er klachten ontstaan aan onder andere de voeten, knieën, benen en rug. Maar ook kortademigheid, snurken, hoofdpijn, slaapstoornissen, huidinfecties en een verhoging van het cholesterol zijn voorbeelden van lichamelijke klachten bij kinderen met overgewicht. Op de lange termijn brengt overgewicht bij kinderen nog veel grotere risico's met zich mee. Bijna één op de drie kinderen met overgewicht heeft een verhoogde bloeddruk en loopt aanzienlijk meer kans op het verkrijgen van suikerziekte of hart- of vaatziekte. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat volwassenen die als kind overgewicht hadden, een verhoogde sterftekans hebben. Daarnaast kan overgewicht ook van invloed zijn op het sociale leven van kinderen. Dikke kinderen voelen zich vaker buitengesloten en zijn veelal het slachtoffer van pesterijtjes. Bovendien kampen ze meestal met een negatief zelfbeeld doordat ze zich schamen voor hun lichaam. Somberheid, emotionele problemen maar ook gedragsproblemen kunnen het gevolg zijn. Aandachtspunten voor kinderen met overgewicht tijdens het sporten/bewegen: Als een kind moeilijk of niet mee kan doen met de aangeboden oefenstof zijn de aanpassingen op de volgende pagina s wellicht een oplossing om het kind toch in hetzelfde vak te laten deelnemen. Met een alternatieve opdracht wordt gewerkt met hetzelfde materiaal of er wordt een aanvulling aangeboden zodat het kind zich niet anders voelt en met plezier in beweging is. 1. Plezier in bewegen 2. Succesbeleving maakt het kind sterker 3. Een kind moet zich veilig voelen in de gymzaal 4. Meedoen is belangrijker dan het kunstje 5. Verschil in niveau accepteren en bespreekbaar maken in de groep, samen sporten! 6. Van proberen kun je leren 7. Niet meedoen is erger dan iets anders doen 8. Betrokkenheid bij de activiteit

3 Touwzwaaien/schommelen Niveaus 1. Schommelen op een plankje, opstappen via de lage kast bank grond (evt. afstand vergroten t.o.v. het ophangpunt) 2. Schommelen op twee touwen aan elkaar geknoopt, opstappen via de lage kast bank grond (evt. afstand vergroten t.o.v. het ophangpunt) 3. Schommelen op een schoteltje, opstappen via de lage kast bank grond (evt. afstand vergroten t.o.v. het ophangpunt) 4. Schommelen op de knoop, opstappen via de lage kast bank grond (evt. afstand vergroten t.o.v. het ophangpunt) Een schoteltje zorgt voor meer stabiliteit door een groter steunvlak, zo voelt het kind zich veiliger. Het plankje of schoteltje kun je wellicht door de conciërge op school laten maken. Het is van MDF materiaal gemaakt. 2 of 3 schoteltjes en 1 plankje is al genoeg.

4 Touwverhuizen Niveaus 1. Zittend op de hoge kast kan het kind gaan zitten op de schotel 2. Zittend op de hoge kast kan het kind gaan staan op de schotel 3. Staand op de hoge kast kan het kind gaan staan op de schotel 4. Staand op de hoge kast kan het kind gaan staan op de schotel en vervolgens verhuizen naar de 2 e schotel 5. Met het touw aan de korte zijde van de kast omhoog klimmen, zet de voeten in de openingen van de kast 6. Met het touw aan de lange zijde van de kast omhoog klimmen Een schoteltje zorgt voor meer stabiliteit bij het staan. De kinderen met een hoger niveau kunnen eventueel aan de andere kant beginnen met touwverhuizen. Zo voorkom je een lange wachtrij. Een kast onder de touwen zorgt voor een veiliger gevoel. Het afstappen is makkelijker.

5 Klimmen Niveaus Jezelf erdoor heen laten zakken en hangen aan een sport is vaak moeilijk voor kinderen met overgewicht. 1. Laat het kind omhoog klimmen zover als ze durven 2. Laat het kind omhoog en omlaag klimmen en vervolgens door de 2 de sport op de mat landen 3. Laat het kind omhoog en omlaag klimmen en vervolgens door de 3 de sport op de lage kast landen 4. Laat het kind omhoog en omlaag klimmen en vervolgens door de 4 de sport op de lage kast landen 5. Laat het kind omhoog en omlaag klimmen en vervolgens door de 3 de sport op de dikke mat landen Een kastdeel onder het wandrek plaatsen zorgt ervoor dat het kind door een hogere sport durft te gaan. Om kracht op te bouwen kan het kind eventueel aan de achterkant van een schuin wandrek zijwaarts klimmen. We hebben het in dit document niet over angsten maar over kinderen met overgewicht die niet in staat zijn om het reguliere programma mee te draaien. Iets niet kunnen gaat vaak gepaard met angst. Dwing een kind niet maar werk met haalbare doelen. Zorg voor succeservaring!

6 Duikelen aan de rekstok Hoe bied je hulp bij het onderdeel duikelen? Pak met 1 hand de pols vast en met de andere hand de enkel van het kind en breng de voet naar de onderkant van de rekstok toe. Je ondersteunt eventueel de onderrug bij het achterover duikelen. Bij het voorover duikelen wisselen de handen van de hulpverlener van functie. Bij het achterover duikelen kan er achter de rekstok een kast of reutherplank in een trapezoïde geplaatst worden. Het kind kan via de kast of reuterplank omhoog lopen en de duikelbeweging makkelijker maken. Als voorover duikelen pijn doet kan een isolatiebuis om de rekstok helpen. Niveaus Voor zwaarlijvige kinderen is duikelen vaak moeilijk en soms onhaalbaar. Aan gebogen armen hangen kunnen ze meestal niet. Hoe kun je het kind op een plezierige manier mee laten doen? 1. Een kind gaat liggen op een matje en trekt zich op aan een lage rekstok (kracht opbouwen) 2. Al hangend aan de rekstok loopt het kind via de kast omhoog en brengt de voeten omhoog. Het kind duikelt achterover (alsof je een bal boven je hoofd wegtrapt; omhaal) 3. Al hangend aan de trapezoïde loopt het kind via de reutherplank omhoog, vervolgens plaats hij een voet onder tegen de rekstok aan en duikelt achterover. 4. Vanuit niveau 3 kun je terug duikelen naar beginpositie (voorover duikelen)

7 Duikelen aan de ringen Niveaus Voor zwaarlijvige kinderen is duikelen vaak moeilijk en soms onhaalbaar. Aan gebogen armen hangen kunnen ze meestal niet. Hoe kun je het kind op een plezierige manier mee laten doen? 1. Een kind gaat liggen op een matje en trekt zich op aan de ringen (kracht opbouwen) 2. Al hangend aan de ringen of trapezestok loopt het kind via de kast omhoog en brengt de voeten naar boven toe. Het kind duikelt achterover (alsof je een bal boven je hoofd wegtrapt; omhaal) 3. Vanuit niveau 3 kun je terug duikelen naar beginpositie (voorover duikelen) Voor het gewoon voorover duikelen kun je de trapezestok gebruiken, dit is moeilijk! De kast kan ook in de lengte geplaats worden zodat het kind via de openingen van de kast naar boven kan lopen. Dit zorgt voor meer grip en ondersteuning. Kan een kind echt niet duikelen dan kan het toch deelnemen aan deze activiteit door in laaghangende ringen te gaan staan. Leuk om bijvoorbeeld letters uit te beelden (andere leerlijn: balanceren).

8 Steunspringen Een kind met overgewicht heeft vaak te weinig springkracht om over de bok te komen. Naast de bok kan het kind met hazensprongen over de bank gaan (dit voorkomt opstoppingen bij bijvoorbeeld circuit vorm. Het stijgende vlak maakt het steeds moeilijker. Bij het steunspringen is het vaak makkelijker om het kind mee te laten doen. Bijv. tussen twee kasten door springen met aan beide kanten een steunvlak.

9 Koprol Een kind met overgewicht kan fysiek gezien soms moeilijk een koprol maken. Met een dikke buik is het moeilijk om gehurkt te zitten, ook de handen op de grond plaatsen wordt bemoeilijkt. Dit geeft een onveilig gevoel om in de breedte as te rollen. Laat het kind om de lengteas draaien (boomstam rol) Omdat de boomstam rol veel plaats in beslag neemt kan dat voor oponthou zorgen. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een alternatieve opstelling. Zie foto 2. Het schuine vlak naar beneden maakt het makkelijker om tot rollen te komen.

10 Spellen Aanpassingen tikspellen: Vaak getikt? - Geef deze kinderen een extra vrijplaats. - Getikt > 1 pion plat leggen en je mag weer meedoen! - Bij 5 pionnen om, mag de tikker een nieuwe tikker aanwijzen. NB niet 2x achter elkaar hetzelfde kind tikken! - Je kunt ook afspreken dat het kind zelf 3 pionnen krijgt en als deze om zijn, dat hij dan pas de pionnen van de tikker plat legt. De tikker kan moeilijk andere kinderen tikken? Laat kinderen NOOIT teams/partijen kiezen! De kinderen die minder goed zijn zullen als laatste gekozen worden! Kinderen mogen als ze af zijn even aan de kant zitten, maar het is beter om te kiezen voor spelregels waarbij de kinderen altijd mee kunnen blijven doen! - kleiner veld - hulptikker - vrij plaatsen weghalen - kinderen opdrachten geven, bijvoorbeeld hinkelend wegrennen voor de tikker - als je werkt met pionnen, wissel je bij deze tikker i.p.v. na 5 omgedraaide pionnen al bij 3 pionnen. Tips balspellen: 1. zodra deze kinderen de bal hebben mag er geen druk op de bal gegeven worden, houd afstand en druk na 3 seconden 2. het kind kan gaan keepen; maar vaak krijgen ze op hun donder als ze ballen doorlaten. Door ze mee te laten doen als veldspeler én ze krijgen geen druk op de bal, dan kan het team er positief gebruik van maken! 3. bij pionnen voetbal mag iedereen altijd mee blijven doen, ze zijn bijvoorbeeld wel hun pion kwijt (doordat deze is omgeschopt) maar blijven meedoen om bij een ander kind een pion om te schieten en deze in hun bezit te nemen. 4. maak meerdere vakken en maak groepjes van gelijk niveau (veel balcontact en veel succesbeleving voor iedereen!)

Roof to roof. Bobbelbaan. Palm spin. Overgaan Touwtje springen. Catjump. Speed vault. Touw zwaaien. Wandrek klimmen

Roof to roof. Bobbelbaan. Palm spin. Overgaan Touwtje springen. Catjump. Speed vault. Touw zwaaien. Wandrek klimmen Plattegrond van onze gymzaal waarin deze mediakaarten allemaal zijn opgebouwd. Elk onderdeel is ook apart te gebruiken. Mocht je 2 dikke matten hebben, dan kun je de running up gebruiken i.p.v. het overgaan.

Nadere informatie

LES 36. GROEP: 3/4 Over de kop gaan, Klauteren, Tikspelen.

LES 36. GROEP: 3/4 Over de kop gaan, Klauteren, Tikspelen. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Klauteren en glijden: - De leerling kan zelfstandig omhoog klimmen in het wandrek. Duikelen: - De leerling kan steunen op de brug en maakt daarna een koprol voorover. Boer mag

Nadere informatie

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Week 1 - Leerlijn: balanceren, bew thema: balanceren Balanceren op een bank, op een bank in het wandrek

Nadere informatie

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN: LES 37. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Wandrek klimmen - De leerling klimt vlot in het wandrek naar boven en omlaag. Hurksprong: - De leerling zet af met 2 voeten op de plank en landt op zijn

Nadere informatie

Mozarthof school voor ZML Leerlijn Bewegingsonderwijs dd 15-07-2011 1/14

Mozarthof school voor ZML Leerlijn Bewegingsonderwijs dd 15-07-2011 1/14 Bewegingsonderwijs Kerndoel 1: De leerlingen nemen deel aan bewegingssituaties (kennen de benodigde bewegingsvaardigheden, basisvaardigheden met betrekking tot spel en nemen deel aan spel) 1.1. Balanceren

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen.

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen. LES 15. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan achterover een koprol maken. - De leerling speelt zonder conflicten het spel enige tijd. - De leerling gooit de bal op het moment dat

Nadere informatie

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES LES 22. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan tijdens de inleiding bewegen op de maat van de muziek en gaat precies op tijd naar de volgende beweging. - De leerling heeft zich tijdens

Nadere informatie

14.5. Impressie / Plattegrond

14.5. Impressie / Plattegrond Alle groepen Materiaal: - 7 hoepels - Bank - 2 kasten - 5 5cm matten - 2 losse grote touwen - 2 springtouwen - Ringen - Wandrek - 20 pionnen - Korf - 2 meterstokken Impressie / Plattegrond Opdracht - De

Nadere informatie

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken klimramen aan de korte kant Vak 1 Glijden en klimmen Vak Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal 3 Groot -3 klimramen 6 banken 6 matten 1

Nadere informatie

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren.

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren. LES 32. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Koprol O De leerling komt niet zelfstandig rond op een dun turnmatje. V De leerling maakt zelfstandig een koprol op het dunne turnmatje. G De

Nadere informatie

Lesbrief 5 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 5 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 5 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONDERWIJS In deze lesbrief: Een korte uitleg Naam onderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken 3 Lesdoel: aanleren

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

LES 5. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, balanceren.

LES 5. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, balanceren. LES 5. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Klimmen: O De leerling durft niet tot bovenaan de berg te klimmen met behulp van het touw. V De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot

Nadere informatie

BO 3 voor (elektrische) rolstoelers

BO 3 voor (elektrische) rolstoelers Basisopstelling 3 is beschreven in de methode Basislessen bewegingsonderwijs deel 1 Van Gelder & Stroes 2009. In deze beschrijving zijn de aanpassingen beschreven voor deelnemers in een (elektrische) rolstoel.

Nadere informatie

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan.

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan. Leerlijn Balanceren Klimmen op een drijvende mat. Vervolgens gaan staan op de drijvende mat. Dan eraf springen. Houd indien nodig één hand van de kinderen vast. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens

Nadere informatie

Graag breng ik u op de hoogte van de (on)vermogens van Elise op het gebeid van spel en bewegen.

Graag breng ik u op de hoogte van de (on)vermogens van Elise op het gebeid van spel en bewegen. Gegevens afzender Plaats, datum Geachte docent LO, Elise... is een leerling van de... school. Elise een. (omschrijving van karakter: vrolijk, (weinig) energiek, afwachtend, initiatiefrijk, creatief, angstig,

Nadere informatie

LES 4. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, tikspelen, stoeispelen.

LES 4. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, tikspelen, stoeispelen. LES 4. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Glijden: - De leerling glijdt met billen en voeten op het matje van een dubbele bank. Tikstrijd: - Tikker: Richt zich op alle lopers. - Loper: Loopt op het

Nadere informatie

Uitbreidings of veranderingsmogelijkheden

Uitbreidings of veranderingsmogelijkheden Uitbreidings of veranderingsmogelijkheden Schommelen vanaf een verhoging Planken op de trapezoïde! Als er voldoende matten zijn: 2 matten op de grond en 2 rechtop tegen de trapezoïde. I.v.m. terugzwaaien

Nadere informatie

Uitwerking vrije lessen

Uitwerking vrije lessen Uitwerking vrije lessen Slakobabal - Verdeel de klas in twee teams, 1 veldpartij en 1 slagpartij. - De slagpartij zit op de bank en de veldpartij verdeeld zich over het veld. - De eerste leerling van de

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning:

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning: LES 21. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Free running: - De leerling kan op eigen niveau verschillende hindernissen passeren. Tikstrijd: - De tikker richt zich op alle lopers. - De leerling houdt

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 5 6 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

De stippelspelen.

De stippelspelen. De stippelspelen Igor gaat naar de Stippelspelen, dé wedstrijd voor gestippelde atleten. Wat is er leuker dan het organiseren van Stippelspelen voor je kleuters? Gewoon op school! Natuurlijk is het leuk

Nadere informatie

Lesbrief 4 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 4 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 4 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONDERWIJS In deze lesbrief: Een korte uitleg Naam onderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken Onderdeel 2: Puntenloop

Nadere informatie

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien.

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. LES 40. GROEP: 3/8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Klokkenluiden: - De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. Airhockey: - De leerling kan de bal met een blokje naar de overkant schuiven.

Nadere informatie

LES 6. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, springen, tikspelen.

LES 6. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, springen, tikspelen. LES 6. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Glijden: - De leerling glijdt met billen en voeten op een matje/handdoek op de dubbele bank. Touwtjespringen: - De leerling draait het springtouw zelf en

Nadere informatie

Naam lesgever << Zelf in te vullen >> Datum les << Zelf in te vullen >> Duur van de les << Zelf in te vullen >>

Naam lesgever << Zelf in te vullen >> Datum les << Zelf in te vullen >> Duur van de les << Zelf in te vullen >> Lesvoorbereiding I Schoonspringen Naam lesgever > Datum les > Duur van de les > Bassin > (diepteverloop) Lesopdracht

Nadere informatie

LES 16. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Mikken, Hardlopen.

LES 16. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Mikken, Hardlopen. LES 16. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan 3 keer veren en daarna rollen, waarbij de leerling de kin op de borst plaatst en zich klein maakt. - De leerling kan in tweetallen verschillende

Nadere informatie

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen LES 42. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLING: Groep 3/4 Touwzwaaien met bewegend touw: - De leerling kan in een zwaaiend touw springen. Hoogspringen: - De leerling kan met 1 voet afzetten en landen op zijn voeten.

Nadere informatie

LES 28. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Tikspelen

LES 28. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Tikspelen LES 28. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Hurksprong: O De leerling steunt niet op de armen en loopt op de plank. V De leerling springt met 2 voeten op de plank en landt op de knieën

Nadere informatie

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN:

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN: LES 9. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Trampolinespringen. O De leerling heeft geen goede sprong in de trampoline ( 1 been voor de trampoline, 2 benen in de trampoline) en geen balans

Nadere informatie

Blok 1 les 1. Groep 3,4 HUIS

Blok 1 les 1. Groep 3,4 HUIS Blok 1 les 1 Groep 3,4 Lintjes 2 Tikker(beer) 1 3 Touwen HUIS 4 1 2 13 4 Ballenbak (jongleren)! Ongeveer 10 ballen.! Ga spelen met een bal.! Je mag alles doen met de bal zolang anderen er geen last van

Nadere informatie

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief!

Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Zelf ontdekkend leren blijkt zeer effectief! Probeer op je eigen manier over de kast te komen. Eerst veilig en daarna sneller, mooier of anders is een andere benadering dan maak een hurksprong over de

Nadere informatie

Joy of moving Beweegparcours. 13 september Sportieve opening van het Schooljaar

Joy of moving Beweegparcours. 13 september Sportieve opening van het Schooljaar Joy of moving Beweegparcours 13 september Sportieve opening van het Schooljaar Het Joy of Moving beweegparcours is een combinatie van FUN & KNOWLEDGE en bestaat uit een combinatie van een parcours met

Nadere informatie

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school Draaiboek Koningsspelen Brede school Inhoud BLZ. Hoofdstuk 1. Groep 1 en 2 2 1.1. Spellen 2 1.2 Tijdschema (tijdschema groep 3 t/ 8 zie pagina 7) 3 1.3 Materialenlijst 3 Hoofdstuk 2. Groep 3 t/m 8 4 2.1

Nadere informatie

OVERZICHTSLIJST VAN DE OEFENINGEN

OVERZICHTSLIJST VAN DE OEFENINGEN OVERZICHTSLIJST VAN DE OEFENINGEN 1. Opwarmen 2. Springen en landen 3. Kruipen en zijwaarts rollen 4. Parcours met loopklossen 5. Evenwicht op plint en bank 6. Steunsprongen op bank en bok 7. Wentelen

Nadere informatie

Basisopstelling 9 Groep 1 & 2 in de gymzaal

Basisopstelling 9 Groep 1 & 2 in de gymzaal In dit document zijn de aanvullingen voor groep 1 & 2 beschreven op de methode, zoals deze is beschreven in Basislessen bewegingsonderwijs deel 1 (2009). Opstelling groep 3 t/m 8 Vak 1 Touwtjespringen

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

Vak 1 Schommelen Vak 2 Hurksprong. Vak 3 Hokbal. Materiaal. Groot 6 banken 12 touwen 2 kasten 1 bok 6 matten 2 springplanken

Vak 1 Schommelen Vak 2 Hurksprong. Vak 3 Hokbal. Materiaal. Groot 6 banken 12 touwen 2 kasten 1 bok 6 matten 2 springplanken werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken Vak Schommelen Vak 2 Hurksprong Vak 3 Hokbal Materiaal 2 Groot 6 banken 2 touwen 2 kasten bok 6 matten 2 springplanken Extra Voor tijdsbewaking bij Hokbal:

Nadere informatie

De les start met een verhaaltje

De les start met een verhaaltje 1 De les start met een verhaaltje Dit wordt opgelezen door de juffrouw, meester of gymmeester. Beste kinderen van groep.. Ik zou jullie willen vragen of dat jullie mij kunnen helpen, want ik (de hoofdpiet

Nadere informatie

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles!

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Kikkergymles Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Dit is een gymles in hoeken. Het is een echte springles, waarbij allerlei springoefeningen

Nadere informatie

LES 17. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Doelspelen, Tikspelen.

LES 17. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Doelspelen, Tikspelen. LES 17. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Rollen, schuin vlak. O de leerling maakt niet zelfstandig een koprol op een schuine, dikke mat (zonder trampoline) V de leerling kan 3 keer veren

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Balanceren: - De leerling loopt zelfstandig (zonder hulp) in regelmatig tempo over een omgekeerde bank. Badminton: - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

Boeken fitness circuit

Boeken fitness circuit Boeken fitness circuit Doelstelling Met dit circuit kun je invulling geven aan een les bewegingsonderwijs of een bewegingsactiviteit binnen de Kinderboekenweek. Daarom zijn er boeken in het circuit verwerkt.

Nadere informatie

Angst voor hoogte Groepsformulier Leerkracht(en) Groep

Angst voor hoogte Groepsformulier Leerkracht(en) Groep Observatiedata Angst voor hoogte Groepsformulier. 2. Leerkracht(en) -I gaat de trap op, zonder hulp 0 gaat trap op zonder de handen op de trap te zetten I beklimt de berg - in speelzaal - tot bovenaan

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

8 Hulpverlenen met de samengestelde greep

8 Hulpverlenen met de samengestelde greep 8 Hulpverlenen met de samengestelde greep 8.1 Hulpverlenen bij de overslag Hoe: Samengestelde greep op de rug en het bovenbeen met overpakken naar de steungreep op de romp oel: het bevorderen van de rotatie

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 1: vier zomersporten Inleiding: Warming-up Kern: Vier zomersporten Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten Olympische waarden: Tijdens de

Nadere informatie

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen.

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen. LES 7. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Touwzwaaien: - De leerling zwaait heen en weer en landt op de bank. Brandweerspel: - Als brandweer handelt de leerling snel als zijn of haar brand geblust

Nadere informatie

doelschietspel met keeper

doelschietspel met keeper Voorfase 2.1Warming-up doelschietspel met keeper Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper (binnenkant of met de wreef) Verdedigen verwerken

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Over de kop gaan. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs. Kerndoel 57 - Over de kop gaan. Toelichting en verantwoording TULE - BEWEGINGSONDERWIJS KERNDOEL 57 - OVER DE KOP GAAN 30 TULE inhouden & activiteiten Bewegingsonderwijs Kerndoel 57 - Over de kop gaan De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

LES 31. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, Hardlopen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 31. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, Hardlopen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 31. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Blokjesestafette: - De leerling start op tijd en rent zo snel mogelijk naar de overkant om een blokje te halen. Midgetgolf - De leerling kan de bal rollend

Nadere informatie

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 26. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Mattendribbelspel: - De leerling dribbelt voorzichtig langs de afpakkers heen. Mikken: - De leerling kan de bal overrollen naar de andere leerling over

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Springen, tikspelen, jongleren. DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Springen, tikspelen, jongleren. DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Trampolinespringen: - De leerling kan met korte verhoogde aanloop in de trampoline springen. 1 voet afzetten voor de trampoline, 2 voeten in de trampoline,

Nadere informatie

SCOREFORMULIER SCOREFORMULIER. Oef. Score 1 Score 2 Letter Oplossing

SCOREFORMULIER SCOREFORMULIER. Oef. Score 1 Score 2 Letter Oplossing SCOREFORMULIER Oef. Score 1 Score 2 Letter 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Oplossing SCOREFORMULIER Oef. Score 1 Score 2 Letter 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Oplossing OEFENING 1 OPDRUKKEN IN DE RINGEN

Nadere informatie

Plattegrond pietengym zaal 3

Plattegrond pietengym zaal 3 Plattegrond pietengym zaal 3 Pietengym zaal 3 Er staan vijf activiteiten in de gymzaal klaar. Als de kinderen klaar zijn kan je ze een pietendiploma geven in de klas. Hier volgt een korte beschrijving

Nadere informatie

1 Vanaf een verhoging voor de balk opstappen tot schredestand op de balk

1 Vanaf een verhoging voor de balk opstappen tot schredestand op de balk Balk RW 6 1 Vanaf een verhoging voor de balk opstappen tot schredestand op de balk 2 Lopen tot het midden van de balk 3 Inhurken, met 2 handen de balk aanraken en komen tot stand 4 Streksprong 5 Tot het

Nadere informatie

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven:

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Bal op het hoofd Bal op de neus Bal om het hoofd heen Bal op de heupen

Nadere informatie

IBRT Den Haag Zorg voor beweging. Leerlingvolgsysteem. Kinderen bewegen en spelen (eindeloos) in voor hen uitdagende situaties

IBRT Den Haag Zorg voor beweging. Leerlingvolgsysteem. Kinderen bewegen en spelen (eindeloos) in voor hen uitdagende situaties Zorg voor beweging IBRT Den Haag LES 3 In de ALO In de PABO Leerlingvolgsysteem Een leerlingvolgsysteem is een instrument om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van een kind. Binnen dit leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN: LES 3. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een goed aangegooide bal in een balspel. - De leerlingen kan de bal gericht naar een medespeler gooien. Tips: - Maak deze les groepen

Nadere informatie

Balancerend klimmen. Hét plein voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten

Balancerend klimmen. Hét plein voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten Balancerend klimmen Klaarzetten Station met 5 leerlingen: 2 klimmers en 3 wachters. Dit station kan eventueel worden gecombineerd met Overhang klimmen (station 3) 1 Schuin wandrek 2 Turnmatjes op de grond

Nadere informatie

BASISOPSTELLING 1 OPSTELLING MET KLIMRAMEN AAN DE LANGE KANT BASISOPSTELLING 1

BASISOPSTELLING 1 OPSTELLING MET KLIMRAMEN AAN DE LANGE KANT BASISOPSTELLING 1 BASISOPSTELLING Vak Schommelen Vak 2 Hurksprong Vak 3 Hokbal OPSTELLING MET KLIMRAMEN AAN DE LANGE KANT BASISOPSTELLING BO nieuwcorrirma+p.indd 2/5/08 0:54:00 AM BASISOPSTELLING GROEP 3 T/M 8 3 VAKKEN

Nadere informatie

NTS niveau 17. Balk Vanaf verhoging voor de balk op de balk stappen tot schredestand

NTS niveau 17. Balk Vanaf verhoging voor de balk op de balk stappen tot schredestand NTS niveau 17 Vanaf verhoging voor de balk op de balk stappen tot schredestand vanuit schredestand gaan op platte voeten tot het midden van de balk met armen wijd. hurken en weer komen tot schredestand.

Nadere informatie

doelschietspel met keeper

doelschietspel met keeper Voorfase 2.1Warming-up doelschietspel met keeper Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door te schieten op een groot doel met keeper (binnenkant of met de wreef) Verdedigen verwerken

Nadere informatie

Les 3. GROEP: 3 t/m 8 Doelspelen, springen, balanceren

Les 3. GROEP: 3 t/m 8 Doelspelen, springen, balanceren Les 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Balanceren: O De leerling kan alleen met voortdurende steun omhooglopen over een omgekeerde bank. V De leerling loopt zelfstandig (zonder hulp)

Nadere informatie

LES 14. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Tikspelen, Afgooispelen. DOELSTELLINGEN:

LES 14. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Tikspelen, Afgooispelen. DOELSTELLINGEN: LES 14. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 O De leerling kan zichzelf niet vasthouden aan de ringen met gestrekte armen. V De leerling zwaait met gestrekte armen en gesloten benen, kan vaart maken

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Inhoudsopgave A. Inleiding... 1 B. Verloop van het herstel... 2 C. Adviezen voor het dagelijks leven... 2

Nadere informatie

Het grote voetbalavontuur

Het grote voetbalavontuur 5 Thema: voetbalvaardigheid Het grote voetbalavontuur Test je (voet)balvaardigheid in deze spelen met de bal Inhoud en uitgangspunten van de les Uitgangspunt: iedereen is goed in iets en daarom is voetbal

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma!

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Pietengymles Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Dit is een gymles in hoeken. De kinderen gymmen in groepjes en wisselen na een minuut of 7 van hoek. Zo hebben

Nadere informatie

Het bepalen van niveaus

Het bepalen van niveaus Het bepalen van niveaus Niveaus van deelname binnen een situatie Het inschatten van de niveaus van deelname van verschillende kinderen Touwklimmen Beschrijf, teken en/of fotografeer minimaal 6 niveaus

Nadere informatie

LES 24. GROEP: 3 t/m 8 Reis rond de wereld. Groep 3/4 - De leerlingen werken tijdens de reis met elkaar samen. Ze krijgen een groot groepsgevoel en

LES 24. GROEP: 3 t/m 8 Reis rond de wereld. Groep 3/4 - De leerlingen werken tijdens de reis met elkaar samen. Ze krijgen een groot groepsgevoel en LES 24. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Groep 5/6 Groep 7/8 LES 24. GROEP: 3 t/m 8 HET MATERIAAL: Groep 3 t/m 8 Inleiding: - Geen Basisopstelling: - 1 bank - Touwen, waarvan 2 worden gebruikt.

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 HANDBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerling durft als keeper een zachte bal tegen te houden wanneer een leerling van hetzelfde niveau gooit. - De leerling vangt een goed aangegooide

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is

1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is Les 1 Zaalvoetbal Doelstelling: 1 Intro: Jezelf voorstellen en uitleggen wat SSD is 2 Warming-up: Voorkomen van blessures 3 Aannemen en passen: Hiermee wordt het balgevoel en de controle over de bal verbeterd.

Nadere informatie

Angsten in bewegingssituaties

Angsten in bewegingssituaties Angsten in bewegingssituaties Leerlingvolgsysteem Een leerlingvolgsysteem is een instrument om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van een kind. Binnen dit leerlingvolgsysteem zijn de volgende aspecten

Nadere informatie

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN:

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN: LES 2 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Hardlopen: - De leerling is snel weg vanuit een zelfgekozen startpositie. Kogelstoten: - De leerling stoot de bal met twee handen vanaf de borst. Vortexen:

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerlingen kennen de regels van lijnbal en

Nadere informatie

De inhoud van dit thema: 2 Vergelijking oude en nieuwe kerndoelen. 3 Doelen van het gymnastiekonderwijs. 4 Algemene principes bij gymnastiek

De inhoud van dit thema: 2 Vergelijking oude en nieuwe kerndoelen. 3 Doelen van het gymnastiekonderwijs. 4 Algemene principes bij gymnastiek DC 24 Gymnastiek 1 Inleiding Als onderwijsassistent kun je worden ingezet ter ondersteuning bij gymnastiek. Zelf zul je geen gymnastiek geven maar je kunt wel een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld op

Nadere informatie

Leskaarten. Auteur: Rudy Papo Ludus Outdoor datum: November Leskaarten Eagle Eye

Leskaarten. Auteur: Rudy Papo Ludus Outdoor datum: November Leskaarten Eagle Eye Auteur: Rudy Papo Ludus Outdoor datum: November 2014 Leskaarten Eagle Eye De Eagle Eye is een gave manier om elastieken te schieten! Voor kinderen is schieten erg aantrekkelijk en kan een leuke afwisseling

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

7 Hulpverlenen met de draaigreep

7 Hulpverlenen met de draaigreep 7 Hulpverlenen met de draaigreep 7.1 Hulpverlenen bij het rollen voorover Hoe: raaigreep op het achterhoofd en bovenbeen oel: evorderen van de rotatie en het beschermen van het hoofd en de nek Let op:

Nadere informatie

Lesbrief les 4 groep 3 en 4 Hou je fit

Lesbrief les 4 groep 3 en 4 Hou je fit Lesbrief les 4 groep 3 en 4 Hou je fit Lesdoelen De kinderen weten dat je na het sporten gezond moet eten en drinken om weer verse energie te krijgen. De kinderen weten dat als je nu gezond eet, je nu

Nadere informatie

STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS

STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS TRAINING 3 STARTVORM MET 2,3 OF 4 TIKKERS De tikkers proberen een speler te tikken met hun handen Nadat een speler getikt is, moet hij met zijn benen gespreid stilstaan De speler kan 'bevrijd' worden als

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerling gooit de bal op het moment dat de kans klein

Nadere informatie

De motorische ontwikkeling van het jonge kind

De motorische ontwikkeling van het jonge kind De motorische ontwikkeling van het jonge kind Balanceren Loopt en trekt speelgoed achter zich aan. Hij kan dit ook achteruitlopend en zowel met de linker als rechter hand Draagt tijdens het lopen in zowel

Nadere informatie

Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen. De leerlingen beleven plezier aan beweging.

Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen. De leerlingen beleven plezier aan beweging. Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen zien in dat bewegen belangrijk is om fit en gezond te zijn. De leerlingen beleven plezier aan beweging. De leerlingen kunnen de oefeningen goed en geconcentreerd

Nadere informatie

Lesbeschrijvingsformulier Groeps-MRT Lesnummer C5 Naam Datum 15 oktober 2013 Aantal kinderen: 6 Lesduur 50 Plattegrond of foto(s) van de opstelling

Lesbeschrijvingsformulier Groeps-MRT Lesnummer C5 Naam Datum 15 oktober 2013 Aantal kinderen: 6 Lesduur 50 Plattegrond of foto(s) van de opstelling OMT Bijlage 5. 7 Lesbeschrijvingsformulier Groeps-MRT Lesnummer C5 Naam Datum 15 oktober 2013 Aantal kinderen: 6 Lesduur 50 Plattegrond of foto(s) van de opstelling Organisatie- vorm Klassikaal In groepjes

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie