Datum. RAADSVOORSTEL Besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 6 Onderhoud/inrichting wegen buiten de bebouwde kom

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum. RAADSVOORSTEL Besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 6 Onderhoud/inrichting wegen buiten de bebouwde kom"

Transcriptie

1 RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 6 Onderhoud/inrichting wegen buiten de bebouwde kom Datum 27 februari Samenvatting In oktober 2012 is door het college ingestemd met de meerjarige wegonderhoudsplanning. Op basis van dit plan wordt het wegonderhoud uitgevoerd in 2012 en In 2012 is alleen regulier onderhoud uitgevoerd. Overeenkomstig het plan worden in 2013 ook rehabilitaties uitgevoerd op wegen waar de bestaande verharding aan het einde van de levensduur is. Voor rehabilitaties is in 2012 een nieuwe reserve Rehabilitatie licht belaste wegen gevormd. Diverse wegen in het buitengebied vragen om extra aandacht. Soms betreft het hier de veiligheid van fietsers. Andere wegen vragen aandacht omdat de bermen in slechte staat zijn. Ook de ontwikkeling van Heihorsten is hierbij meegenomen omdat de toename van verkeer (zowel gemotoriseerd- als fietsverkeer) vraagt om extra maatregelen. Een aantal van de behandelde wegen komt terug in de onderhoudsplanning, het is hierbij uiteraard zaak om dit te combineren. 2. Voorstel 1. Kennisnemen van het rapport Verhardingsbeheer ; 2. Instemmen met het omvormen van de reserve Rehabilitatie licht belaste wegen tot een voorziening. En daarmee instemmen met de rehabilitaties zoals aangegeven in de meerjarenplanning uit het rapport Verhardingsbeheer ; 3. Kennisnemen van de aanpassingen aan de infra op de Hollandseweg, Bennebroekstraat, Haagdoornweg, voormalige LOG en Heihorsten zoals aangegeven op bijlage 3 en 4; 4. Instemmen met de inzet van 5,3 ton welke was geïnvesteerd voor het Opwaarderen infra LOG (IP13/ ); 5. Instemmen met de inzet van 2,7 ton van het budget Realisatie alternatief doorgaand vrachtverkeer Someren-Eind / -Heide (IP13/ ); 6. Instemmen met de inzet van 1,5 ton uit het BIOfonds; 7. Instemmen met de inzet van 2,9 ton beschikbaar voor het Opwaarderen van infra Heihorsten (IP13/ );

2 Kennisnemen van de aanleg van bermkantverharding op de Hoof, Heesterdijk en Hoijserstraat met de beschikbare resterende middelen voor aanleg bermkantverharding. 3. Inleiding 3.1 Aanleiding, achtergrond Om de 2 jaar wordt de meerjarige wegonderhoudsplanning opgesteld. Op basis van deze planning wordt het wegonderhoud van de eerste 2 jaar uitgevoerd. In oktober 2012 hebben wij ingestemd met de onderhoudsplanning welke onderdeel uitmaakte van het rapport Verhardingsbeheer Gemeente Someren. Dit rapport is bijgevoegd als bijlage 1. Overeenkomstig de planning is in 2012 alleen regulier onderhoud uitgevoerd. Het asfaltonderhoud van 2012 is als gevolg van de weersomstandigheden over de jaarwisseling heen getild. Overeenkomstig de planning worden in 2013 ook rehabilitaties uitgevoerd. Dit is de eindmaatregel op het moment dat de verharding aan het einde van zijn levensduur is en moet worden vervangen. Hiervoor is a.g.v. uw besluit van mei 2012 de nieuwe reserve rehabilitatie van licht belaste wegen gevormd. Diverse wegen in het buitengebied (ten zuiden van de Provincialeweg) vragen om extra aandacht in het kader van veiligheid en/of onderhoud van de weg. Een aantal van deze wegen komen terug in de onderhoudsplanning en worden ook genoemd in de tekst van het rapport. Bovendien moet als gevolg van het niet doorgaan van het LOG alsmede de infrastructurele oplossingen voor doorgaand vrachtverkeer een heroverweging plaatsvinden van het inzetten van de hiervoor gereserveerde middelen. 3.2 Centrale vraag Kunnen de rehabilitaties van de verharding die aan het einde van de levensduur is worden uitgevoerd volgens planning? Waarvoor worden de beschikbare middelen voor de aanpak van wegen in het buitengebied ingezet? 3.3 Relatie met eerder gestelde kaders en wetgeving *In mei 2012 heeft u besloten om voor de vervanging van verharding die aan het einde van de levensduur is een nieuwe reserve rehabilitatie voor licht belaste wegen te vormen, rehabilitaties van hoofdwegen kunnen worden opgevoerd via de IP s. Middels het IP van 2012 is flink geïnvesteerd voor het aanpassen van de infra op Heihorsten, voor het aanpassen van de infra binnen het LOG en voor het opwaarderen van de Hollandseweg als maatregel tegen de voerlast van vrachtverkeer in Someren-Eind en Heide. Voor de infra op Heihorsten is 2,9 ton aan eigen geld beschikbaar. Omdat de laatste twee projecten van de baan zijn resteert van de beide projecten respectievelijk 5,3 ton en 3,0 ton. 4. Probleemstelling (huidige situatie) Diverse wegen in het buitengebied vragen om extra aandacht. Soms betreft het hier de veiligheid van fietsers. Andere wegen vragen aandacht omdat de bermen in slechte staat zijn.

3 - 3 - Ook de ontwikkeling van Heihorsten is hierbij meegenomen omdat de toename van verkeer (zowel gemotoriseerd- als fietsverkeer) vraagt om extra maatregelen. Onderstaand worden de wegen behandeld en wordt per weg aangegeven wat de problematiek is. Hollandseweg: Doordat de bomen dicht op de rijbaan staan ontstaat nauwelijks bermschade. Het leidt er ook toe dat (vracht)verkeer elkaar moeilijk kan passeren. Door wortelopdruk is de asfalt in zeer slechte staat en is deze, overeenkomstig de wegonderhoudsplanning, in 2013 toe aan onderhoud. De Hollandseweg dient dan ook aangepakt te worden om het verkeer op een veilige wijze te kunnen afwikkelen. Haagdoornweg: Overeenkomstig de onderhoudsplanning is de weg in 2013 toe aan onderhoud. Doordat de Haagdoornweg wordt gebruikt door vrachtverkeer en de weg redelijk smal is ontstaat hier veel bermschade. Daarnaast klagen bewoners uit de Meidoornstraat over de overlast van het vrachtverkeer. Door de hoge snelheid zorgt het vrachtverkeer voor onveilige situaties voor het overige verkeer. De hoge snelheid leidt tot trillingen en geluidsoverlast. Vrachtverkeer door de bermen zorgt voor overlast van stof. Bennenbroekstraat: De Bennenbroekstraat in Someren-Eind is toe aan onderhoud. Het deel buiten de bebouwde kom is aan het einde van de levensduur. In het verleden is onderhoud uitgesteld omdat nog onduidelijkheid was over de mogelijkheden om het doorgaande vrachtverkeer door het centrum van Someren-Eind om te leiden via een andere route, waarvan de Bennenbroekstraat één mogelijke optie was. Onlangs is door uw college besloten deze weg niet in te slaan. Met deze keuze kan de Bennenbroekstraat dan ook vanuit het beheer worden aangepakt. Hiermee zijn echter kansen ontstaan om het gestelde verkeersveiligheidsprobleem rondom de Bennenbroekstraat aan te pakken. Voormalige LOG: Bij de plannen voor het ontwikkelen van het LOG is het aanpassen van de infra binnen dit gebied ter sprake gekomen. Hiervoor is middels het IP geld gereserveerd. Het LOG is inmiddels van de baan. Dit wil niet zeggen dat de weg niet intensief gebruikt wordt. Doordat de weg veel wordt gebruikt door landbouwverkeer en de weg redelijk smal is ontstaat hier veel bermschade. Daarnaast was het gedeelte tussen de Parallelweg en de Michelslaan overeenkomstig de onderhoudsplanning in 2012 al aan onderhoud toe. Heihorsten: De vele toeristische ontwikkelingen in het plangebied de Heihorsten hebben een verkeersaantrekkende werking. De wegen in het plangebied zullen dan ook meer verkeer dienen te verwerken. Naast het autoverkeer is dit ook fietsverkeer. Samen met het reeds aanwezige verkeer (waaronder het landbouwverkeer) dient dit op een veilige wijze afgewikkeld te worden. Onderstaand wordt aangegeven welke maatregelen getroffen dienen te worden om dit ook daadwerkelijk op een veilige wijze te faciliteren.

4 Doelstelling (gewenste situatie) Een financieel en verkeersveilig verantwoord wegbeheer. Het in goede staat houden of brengen van wegen in het buitengebied zodanig dat het verkeer op een veilige wijze kan worden afgewikkeld. 6. Mogelijke oplossingen en effecten Rehabilitatie van verharding: De volgende wegvakken zijn in 2013 aan het einde van de levensduur en zijn toe aan rehabilitatie: - Bennebroekstraat; asfalt rijbaan tussen de Sluisstraat en de komgrens; - Floreffestraat; trottoirs van betontegels tussen de Klotterstraat en de van Gijselstraat; - Dorpsstraat; trottoirs van betontegels tussen Keizerstraat en huisnummer 9 - Kommerstraat; trottoir van betontegels aan de zuidzijde van de weg tussen huisnr. 37 en de Loovebaan; - Trasweg; hoofdrijbaan van klinkers tussen de Brugstraat en de overgang naar asfalt. Deze wegen kunnen worden gerehabiliteerd met de beschikbare middelen uit de reserve Rehabilitatie van licht belaste wegen. Deze reserve is gevormd n.a.v. het kostendekkingsplan uit Hierbij bleek dat er een piek aan zit te komen van wegen die aan het einde van de (theoretische) levensduur zijn. Het is daarom zaak dat er gespaard wordt voor rehabilitatie zodat die piek op te vangen is. Nadeel van het feit dat het nu een reserve is, is dat het theoretisch mogelijk is dat de reserve wordt leeggehaald t.b.v. andere projecten. Doordat er wordt gewerkt met een reserve, is instemming van de raad benodigd voordat een wegvak gerehabiliteerd kan worden. Dit in tegenstelling tot het (tussentijds) onderhoud wat wordt gefinancierd uit de voorziening wegen. Het zou logisch zijn om van de reserve Rehabilitatie licht belaste wegen ook een voorziening te maken. Zo kunnen we bij het onderhoud aan het einde van de levensduur hetzelfde handelen als bij het normale onderhoud en wordt dit opgenomen in de meerjarige onderhoudsplanning die om de twee jaar wordt gemaakt. De rehabilitatie van hoofdwegen, de meer kostbare rehabilitaties, lopen dan nog wel via de IP s. Aanpassen wegen in buitengebied: Om te komen tot een besluit of een weg aangepakt dient te worden en op welke wijze dit dient te gebeuren zijn een aantal aspecten tegen elkaar afgewogen. 1. fietsroute: indien een weg behoort tot een belangrijke fietsroute dan dient de weg hierop ingericht te zijn. Voor de wegen in het buitengebied kan dit op twee manieren. a. Solitaire fietspaden: door het aanleggen van solitaire fietspaden wordt de meest gewenste situatie voor fietsers verkregen. Met name voor het gebied de Heihorsten is het wenselijk om de recreatieve fietser een veilige, comfortabele en aantrekkelijke route door het gebied te bieden.

5 - 5 - b. Fietser op rijbaan: Het is geen probleem om de fietser over de wegen in het buitengebied te laten fietsen. Echter dienen de wegen met een belangrijke fietsroute (nu en na realisatie Heihorsten) wel aan een bepaalde wegbreedte te voldoen om de fietser op een veilige manier met het overige verkeer te mengen. Hierbij zijn de volgende opties afgewogen: asfaltbreedte van 3,50m + 1,20m grasbetontegels: asfaltbreedte van 4,70m waarin rode suggestiestroken van 1,00m zijn opgenomen: Een asfaltbreedte van 4,70m is de minimale breedte om fietsers en vracht/landbouwverkeer op een veilige wijze te mengen bij een snelheid van 60km/u. Bij de variant 3,50m asfalt met grastegels wordt de fietser als verkeersremmend obstakel gebruikt, dit is gevaarlijk en ongewenst. 2. bermonderhoud: indien een weg niet tot een belangrijke fietsroute behoort dient het overige verkeer op een veilige wijze afgewikkeld te worden. Verkeer moet elkaar op een veilige wijze kunnen passeren zonder daarbij de berm ernstig te beschadigen. De combinatie auto en vracht/landbouwverkeer moet elkaar kunnen passeren. Dit hoeft echter niet met een snelheid van 60 km/u te gebeuren. Een wegprofiel van 3,50m asfalt met aan weerszijden grastegels (2 x 0,60m) is de ideale situatie. Hierbij kan de combinatie auto vrachtauto elkaar met lage snelheid passeren zonder de berm te gebruiken. Indien de restruimte van de berm nog te breed is heeft het verkeer toch de neiging om de gehele berm te gebruiken (met een hogere snelheid) en daarmee alsnog bermschade te veroorzaken. Dan is het wenselijk om de berm te beschermen met bermpalen. Op basis van het bovenstaande heeft het college het volgende besloten. Hollandseweg: De Hollandseweg is geen belangrijke fietsroute en hoeft hier dan ook niet op te worden gedimensioneerd. Doordat de bomen dicht op de rijbaan staan is het niet mogelijk om de huidige rijbaan te verbreden. De bomen zorgen er voor dat (vracht)verkeer elkaar lastig of niet kan passeren. Tegelijkertijd zorgen de bomen er ook voor dat er weinig bermschade is. Besloten is om het reguliere onderhoud uit te voeren (asfaltoverlaging) waarbij de huidige asfaltbreedte wordt gehandhaafd. Om het passeren mogelijk te maken worden enkele passeerhavens aangebracht. Haagdoornweg: Het is een bewuste keuze om vrachtverkeer (bv van Martens) door de Haagdoornweg te laten rijden in plaats van door de kern. Dit moet echter wel op een veilige wijze gebeuren. Door de asfaltbreedte te verbreden naar 3,50m en het aanbrengen van grasbetontegels ontstaat een geschikte weg om het verkeer te kunnen afwikkelen. Omdat de hoeveelheid fietsers hier gering is, voldoet dit wegprofiel. Het profiel sluit dan aan op het profiel van de Vlasstraat.

6 - 6 - Bennenbroekstraat: De Bennenbroekstraat is een belangrijke fietsverbinding naar het sportpark. Tevens bevindt zich hier redelijk wat (vracht)verkeer. Deze combinatie vraagt om het aanpakken van de Bennenbroekstraat. Besloten is om de weg op te waarderen naar een 4,70m brede asfaltverharding met rode suggestiestroken. Voormalige LOG: Zoals bekend is het LOG van de baan, ondanks dat worden de wegen intensief gebruikt door (landbouw)verkeer, hoe dichter bij de Kerkendijk hoe intensiever het gebruik. Om te voorkomen dat de bermen en kanten van de asfaltverharding kapot worden gereden is gekozen voor de aanleg van grastegels. De Michelslaan maakt tussen de Kerkendijk en Brabantlaan onderdeel uit van de aan te leggen fietsroute naar Heihorsten. Hier moet het wegprofiel dus voldoen aan de combinatie (landbouw)verkeer fietser. Daarom is besloten om de weg op te waarderen naar 4,70m asfalt met rode suggestiestroken. Vanwege de aanwezigheid van het landbouwverkeer is daarnaast besloten om naast de asfaltverharding grastegels (2 x 0,4m) aan te brengen. Tussen de Brabantlaan en Limburglaan maakt de weg geen onderdeel uit van de nieuwe fietsroute. Daarnaast rijdt hier wat minder verkeer dan op het eerste deel. Daarom voldoet het wegprofiel van 3,5m asfalt met 2 x 0,6m grastegels. De Smulderslaan is vanaf de Kerkendijk tot de Gelderselaan voorzien van grastegels. Bij het deel tussen de Gelderselaan en de Limburglaan en bij de Limburglaan zelf is dit niet het geval. Hierdoor worden de bermen en de kant van de asfalt kapot gereden. De verkeersintensiteit is hier lager dan bij de Michelslaan, vandaar dat de aanleg van grastegels (zonder verbreding van de asfaltverharding) hier voldoet. Op bijlage 2 zijn de geplande aanpassingen op het voormalige LOG weergegeven, inclusief de kosten. Heihorsten: Om te bepalen hoe de gewenste aanpassingen aan de infra a.g.v. de ontwikkelingen van Heihorsten eruit moet komen te zien, is verder gekeken dan het plangebied alleen. Dit omdat de effecten verder strekken dan dit gebied alleen (denk aan fietsroutes van, naar en door dit gebied). Het hele gebied tussen Provincialeweg en Kerkendijk is dan ook bekeken. De toename van de intensiteit van het autoverkeer in het plangebied is relatief beperkt. Naast het autoverkeer krijgt echter ook het fietsverkeer een impuls. De veiligheid van de fietser staat dan ook voorop bij het ontwikkelen van de maatregelen. Daarnaast speelt uitstraling, de staat van de bermen en de aanwezigheid van landbouwverkeer een rol in de afweging. Het college heeft besloten om de wegen aan te passen zoals aangegeven op bijlage 2. Bij deze variant is ingezet op een veilige fietsroute binnen, van en naar Heihorsten. De verbinding van Heihorsten naar het noorden en westen (Provincialeweg) loopt via de Maarheezerdijk, Kuilvenweg en Kuilerstraat. De verbinding van Heihorsten naar het zuiden (Someren-Heide) loopt via de Maarheezerdijk, Stalmansweg en Michelslaan. De verbinding van

7 - 7 - Heihorsten naar het oosten (Someren-dorp) loopt via de Maarhezerdijk, Kuilvenweg, Hollestraat. Daarnaast worden er bij deze variant nog enkele solitaire fietspaden aangelegd om een verbinding te maken met aanwezige fietspaden (fietsroutes). In deze routing zitten een flink aantal solitaire fietspaden opgenomen, daarmee wordt de ideale situatie gecreëerd dat fietsverkeer wordt gescheiden van het overige verkeer. Met name in een recreatief gebied is dit wenselijk om zo de recreant te laten genieten van de omgeving zonder hierbij gestoord te worden door gemotoriseerd verkeer. De aanleg van een solitair fietspad is ook aanzienlijk goedkoper dan het geschikt maken van een weg voor de combinatie fietser (landbouw)verkeer. Daar waar wel sprake is van deze combinatie fietser - (landbouw)verkeer, wordt een wegprofiel gerealiseerd van 4,70m asfaltverharding met rode suggestiestroken. Een aantal opvallende elementen in het plan zijn de volgende: Er is bewust gekozen voor ontsluiting naar Someren via de nog veilig te maken kruising Loovebaan-Hoevenstraat. Mede doordat de Loovebaan vanuit het beheer volgens planning in 2014 wordt aangepakt, is dit goedkoper dan om op een veilige manier de aansluiting te vinden bij de reeds veilig gemaakte kruising Loovebaan- Dellerweg. En het veiliger maken van de kruising met de Hoevenstraat is sowieso wenselijk. De Bosrandweg wordt ingericht als solitair fietspad om een verbinding te maken met de recreatieve poort. Dit fietspad loopt deels parallel aan het allemanspad. Dit is bewust zo gedaan omdat het gebruik van het allemanspad door voetgangers én fietsers zodanig kan zijn dat dit tot hinder leidt. Het gedeelte Kuilvenweg tussen de Heikantstraat en de Hollestraat en het gedeelte Peelrijtweg tussen de Stalmansweg en Kuilerstraat worden verhard door ondernemers in overleg met de gemeente. Daarom zijn de kosten van het verharden in het kostenoverzicht voor deze wegvakken bewust op 0,-- gezet. De geplande aanpassingen en de kosten (en bijdrage) zoals globaal geraamd zijn weergegeven op bijlage 2. Op detailniveau kan er nog worden gesleuteld aan het plan tijdens de verdere voorbereiding. 7. Consequenties van de oplossingen 7.1 Financiële aspecten Bijlage 3 is een overzicht van de kosten van de geplande maatregelen en de beschikbare middelen. Hieronder is een opsomming van de beschikbare middelen weergegeven: * In het IP 12 was een investering opgenomen voor het aanpassen van de infra binnen het LOG. Dit project is van de baan. Hierdoor is nog zo n 5,3 ton aan eigen geld beschikbaar. * In het zelfde IP was ook een investering opgenomen voor het opwaarderen van de Hollandseweg als maatregel tegen de overlast van vrachtverkeer in Someren-Eind en Heide. Ook dit is van de baan. Van het eigen geld wat hiervoor is geïnvesteerd, is nog zo n 2,7 ton

8 - 8 - beschikbaar. Het overige deel is gebruikt voor de ontwikkelingen in het centrum van Someren-Eind. * Nog een investering die is opgenomen in het IP 12 is de post voor het opwaarderen van de infra op Heihorsten. Hiervoor is in 2013 en 2014 aan eigen geld respectievelijk 0,4 ton en 2,5 ton opgenomen. * Het BIOfonds is bedoeld voor het opwaarderen van het buitengebied. De inzet van dit fonds voor het realiseren van een fietsroute is dan ook goed te verantwoorden. De afdeling VROM heeft gekeken naar de beschikbare middelen in het fonds en de aanwezige claims. De conclusie was dat er voor dit project tot maximaal ,-- tot ,-- binnen het fonds. Wij stellen voor om ,-- van het fonds in te zetten. * Een aantal van de in dit voorstel opgenomen wegen zijn aan onderhoud toe, dit komt ook terug in de meerjarenplanning uit het rapport Verhardingsbeheer Hiervoor zijn de benodigde middelen beschikbaar binnen de voorziening wegen. * De Bennebroekstraat is aan het einde van de levensduur en moet vervangen worden, ook dit komt terug in de meerjarenplanning. Hiervoor zijn de benodigde financiële middelen beschikbaar binnen de (nu nog) reserve Rehabilitatie licht belaste wegen. * Met een aantal ondernemers in het gebied is een afspraak gemaakt over een bijdrage voor het aanpassen van de infra of wordt een aanpassing zelfs volledig gefinancierd of gerealiseerd door de ondernemers. Bij de uitgewerkte variant is dit een bedrag van ongeveer 2,3 ton. 1,1 ton daarvan wordt door de ondernemers aangelegd, bij deze wegen staat in het overzicht bij de kosten (en bijdragen) 0,-- gezet. 1,2 ton komt als bijdrage wel terug in het overzicht. * Door een aantal investering via de IP s in het verleden is er momenteel nog ongeveer 4,4 ton beschikbaar voor de aanleg van bermkantverharding. In het verleden heeft u aangegeven hier meer in te investeren. Deze geplande investering is bij de kadernota echter herverdeeld. De bedragen genoemd bij de later geplande investeringen voor het LOG en de Hollandseweg waren eerder dan ook bedoeld voor de aanleg van bermkantverharding. Daarom heeft het college dan ook besloten om het budget voor de bermkantverharding als sluitpost van dit project te zien. Het beschikbare bedrag wordt ingezet in het project, er wordt immers bermkantveharding aangebracht of wegen worden verbreed. Wanneer er geld over is, is het verantwoord om dit geld te gebruiken voor de aanleg van bermkantverharding elders. Wanneer u instemt met het voorgestelde financiële overzicht resteert er 2,9 ton binnen dit project. Het college heeft besloten om in dit geval grastegels aan te leggen op De Hoof, Heesterdijk en Hoijserstraat. Dit zijn 3 wegen met veel recreatief verkeer waardoor bermschade wordt gereden. Bermkantverharding is hier dan ook op zijn plaats. Op bijlage 4 is de begrotingswijziging weergegeven zoals wij deze voorstellen. 7.2 Juridische aspecten Voor een aantal van de maatregelen is een verkeersbesluit nodig. Hier wordt rekening mee gehouden bij de voorbereiding van het project.

9 Risico s en kansen Omdat diverse wegen die we willen aanpassen momenteel aan onderhoud toe zijn, is het voor deze wegen HET moment om deze aan te passen. Door deze werkzaamheden te combineren worden de kosten zo laag mogelijk gehouden. 8. Communicatie en participatie Niet van toepassing 9. Planning Wanneer wordt ingestemd met het voorstel worden de werkzaamheden volgens planning in 2013 voorbereid en grotendeels uitgevoerd. Doordat een gedeelte van de budgetten pas in 2014 beschikbaar is en doordat rekening wordt gehouden met de (bouw)activiteiten van de ondernemers zal een deel van de werkzaamheden in 2014 worden uitgevoerd. Burgemeester en wethouders van Someren, de secretaris, Drs. A.P.M. de Kok de burgemeester, A.P.M. Veltman Steller: S. Nooijen, afdeling Realisatie, Beheer en Onderhoud Portefeuillehouders: wethouder W.L.G. Hanssen en G.W.H.L. Schoolmeesters Bijlage(n): -rapport Verhardingsbeheer Gemeente Someren ; -overzicht aanpassingen t.p.v. voormalige LOG en Heihorsten; -kostenoverzicht van de aanpassingen en beschikbare middelen; -voorgestelde begrotingswijzigingen; -afbeelding nieuw situatie. Voor de raad ter inzage gelegd:

Nieuwsbrief. Maart 2013 M A A R T 2 0 1 3

Nieuwsbrief. Maart 2013 M A A R T 2 0 1 3 Nieuwsbrief Informatie: Wim Jaspers Hans van Tulden Marco Stolwijk Frans Venmans Secretariaat Lijst S-H: Maike Koppens Ploegstraat 55A In dit nummer: Voorwoord 1 Kermis 1 Verkeer 2 + 3 Maart 2013 M A A

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1 Raadsvoorstel Agendapunt: 13 Onderwerp Beschikbaar stellen kredieten Turnhoutsebaan Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 6 mei 2014 8 juli 2014 Overzichtstekening werkzaamheden Aan

Nadere informatie

G E M E E N T E Someren Raadsvoorstel. oprichten van voorziening Heihorsten Kaderstellend en besluitvormend R.T. Klarenaar W.L.G.

G E M E E N T E Someren Raadsvoorstel. oprichten van voorziening Heihorsten Kaderstellend en besluitvormend R.T. Klarenaar W.L.G. G E M E E N T E Someren Raadsvoorstel Agenda nr. 1 1 Onderwerp: Soort: Opsteller: Portefeuillehouder: Zaaknummer: Documentnummer: Datum: oprichten van voorziening Heihorsten Kaderstellend en besluitvormend

Nadere informatie

+ZI IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. 2012/00443 Mobiliteit Ruimte dhr. T. de Jong A. van Koolwijk

+ZI IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. 2012/00443 Mobiliteit Ruimte dhr. T. de Jong A. van Koolwijk Raadsvoorstel ^ \J Gemeente K lit C C II L C +ZI IJsselstein Aan de raad van de gemeente IJsselstein agendapunt 3 Raadsstuknummer Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel. nr. 2012/00443

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10 Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Beschikbaar stellen aanvullend krediet voor herinrichting Torenplein en Lambertusstraat Soort: Besluitvormend Opsteller: H.W.F. van der Linden Portefeuillehouder:

Nadere informatie

MEMO DHV B.V. Logo. : Dorpsoverleg Someren-Heide : Lot van der Giessen : Gemeente Someren

MEMO DHV B.V. Logo. : Dorpsoverleg Someren-Heide : Lot van der Giessen : Gemeente Someren Logo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Dorpsoverleg Someren-Heide : Lot van der Giessen : Gemeente Someren : BA6475-101-100 : Vrachtverkeer Someren-Eind en Someren-Heide : Definitieve memo effecten

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Rehabilitatie Kerkendijk noord

Informatiebijeenkomst Rehabilitatie Kerkendijk noord Informatiebijeenkomst Rehabilitatie Kerkendijk noord 13 september 2018 1 Agenda Wat gaan we maken? o het ontwerp Hoe gaan we het maken? o de planning en fasering Hoe houden we u verder op de hoogte? o

Nadere informatie

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013.

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013. RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Instemmen met reactie provincie op programmabegroting 2013. Agenda nr.6 1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr. 5

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr. 5 Raadsvoorstel Agenda nr. 5 Onderwerp: verlenen van een krediet voor het volledig saneren van de zandweg Heibloemstraat Soort: Besluitvormend Opsteller: A.H.C. van Oijen Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Overwegingen randweg Boekel Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van de nadere onderbouwing van de wijze waarop wij de knelpunten op de

Nadere informatie

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat

Afwaarderen (minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer) van de Boerendijk tussen de Hoge Rijndijk en de Chrysantstraat Scenario 1: Optimalisering huidige verkeersnetwerk woerden West Aanpassen van kruispunt Hollandbaan Waardsebaan verkeerslichtenregelinstallatie (VRI), Boerendijk Chrysantstraat (VRI), Boerendijk Hoge Rijndijk(rotonde).

Nadere informatie

Reactienota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan

Reactienota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan nota Aangepast ontwerp rotonde bij de Admiraal van Ghentlaan 12-8-2019 1 Inleiding In april 2019 hebben we de plannen voor de inrichting van de Prinses Irenelaan en de geplande rotonde ter hoogte van de

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018 Uitwerking verkeersonderzoek Olst Informatieavond 16 mei 2018 2 Agenda vanavond Aanleiding Verbeteren Leefbaarheid en Veiligheid in Olst Eerder onderzoek rondweg Olst Jan Hooglandstraat Twee varianten

Nadere informatie

!" " # " "!" $ & ' ( ) *+, " (

!  #  ! $ & ' ( ) *+,  ( !"!" " " "!" $ % & ' ( ) *+, ----------- " ( "./0" 12 CROW publicatie 147: Indeling in wegtypen Wegtype Nr. Benaming 1 Hoofdwegennet 2 Zwaar belaste weg 3 Gemiddeld belaste weg Gebruiksfunctie Stadautosnelweg

Nadere informatie

Tracé Fietsroute Plus

Tracé Fietsroute Plus Bijlage 1 Tracé Fietsroute Plus Inleiding In deze bijlage treft u nadere informatie over de Fietsroute Plus aan. U leest hier wat de belangrijkste kenmerken van een snelle fietsroute zijn en welke bijzondere

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017 Reactienota zienswijzen Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord 2016 11 mei 2017 1. INLEIDING Voor het gebied Ammerzoden Noord, 2 e fase is een woningbouwplan in voorbereiding. In het woningbouwplan worden

Nadere informatie

Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg.

Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg. Notitie Fietsvoorzieningen langs de d Oultremontweg / Tuinbouwweg. Inleiding Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in de raad van 25 juni 2013 heeft het college toegezegd 75.000,00 beschikbaar te

Nadere informatie

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE 1. Aanleiding Op 31 maart 2016 heeft de gemeenteraad op basis van de herziening van het Mobiliteitsplan besloten om een nadere studie te doen naar de positie van

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

Raadsvergadering. 17 mei

Raadsvergadering. 17 mei RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 mei 2018 18-037 Onderwerp Beschikbaar stellen krediet van 583.200,- voor het duurzaam veilig verbreden van de Parallelweg langs de A12. Aan de raad, Onderwerp Beschikbaar

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

Fietsstraat: Auto te gast in combinatie met dynamische afsluiting

Fietsstraat: Auto te gast in combinatie met dynamische afsluiting BESTUDEERDE VARIANTEN INRICHTING ACHILLESSTRAAT De inrichting van de Achillesstraat in het deel Cascadepark West betrof een tijdelijke inrichting. Naar aanleiding van de hoge verkeersintensiteit tijdens

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: >Hier komt de naam van dossier zoals in Meldpunt en wordt ingevoegd door meldpuntmedewerker< Locatie: Eenderparkweg in Ermelo

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/375078 1. Inleiding De Buitenrustbruggen zijn in 1935 en 1964 aangelegd. De bruggen zijn volgens het Haarlems Verkeer en Vervoerplan (HVVP)

Nadere informatie

Notitie Aanvullende uitwerking varianten

Notitie Aanvullende uitwerking varianten Aanleiding Bij de tussentijdse evaluatie van het GVVP heeft u op 12 september 2013 besloten (agendapunt 17 en amendement 2013A30) de Angsterweg in Vlodrop, Stationsweg en Waarderweg in Montfort separaat

Nadere informatie

Middelveen IV Zuidwolde

Middelveen IV Zuidwolde 28 december 2010 Moving Verkeer Broekhuizen 23 7965 AA Broekhuizen Aanleiding De nieuwe woonwijk Middelveen aan de zuidkant van Zuidwolde is in ontwikkeling. Gemeente De Wolden heeft Moving Verkeer gevraagd

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum vergadering: 30 mei 2017 Datum voorstel: 4 april 2017 Nummer: A Onderwerp:

Raadsvoorstel. Datum vergadering: 30 mei 2017 Datum voorstel: 4 april 2017 Nummer: A Onderwerp: Raadsvoorstel Datum vergadering: 30 mei 2017 Datum voorstel: 4 april 2017 Nummer: A Onderwerp: Het wijzigen van de voorrangsregeling op rotondes binnen de bebouwde kom van Denekamp Voorgesteld raadsbesluit:

Nadere informatie

Vervolgvragen raadslid dhr. F. van der Zande (fractie LOF) ex artikel 35 Rvo betreffende verkeerssituaties Sterckwijck en beantwoording college.

Vervolgvragen raadslid dhr. F. van der Zande (fractie LOF) ex artikel 35 Rvo betreffende verkeerssituaties Sterckwijck en beantwoording college. Vervolgvragen raadslid dhr. F. van der Zande (fractie LOF) ex artikel 35 Rvo betreffende verkeerssituaties Sterckwijck en beantwoording college. 10 november 2014 A. Inleiding Naar aanleiding van vragen

Nadere informatie

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 14 februari 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 29 maart 2017 Behandeld ambtenaar : S.R. van Altena E-mailadres: sr.van.altena@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen

Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen Datum: 5 juni 2015 Projectnr: 2015004 Opdrachtgever: Peter Rutten (gemeente Heumen) Opstellers: Bart Christiaens (Tibs) Koen van Neerven (& Verkeersadvies)

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat Te besluiten om: 1. alle eerder genomen verkeersbesluiten in stand te laten; 2. niet over te gaan tot fysieke afsluiting door middel van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 11

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 11 Raadsvoorstel Agenda nr. 11 Onderwerp: Indienen zienswijze op de ontwerpbegroting 2016 en meerjarenraming 2017-2019 van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) Soort: Besluitvormend Opsteller: P.M.H.

Nadere informatie

ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM

ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM Nr. Vragen/opmerkingen (gebundeld) 1 Er is vanuit nut en noodzaak, geluidsoverlast, benodigde investeringen en mogelijke route Ranum - Tinallinge - Onderdendam bezwaar tegen

Nadere informatie

KiK Damwâld. Proces. Toelichting ontwerp.

KiK Damwâld. Proces. Toelichting ontwerp. KiK Damwâld Het project omvat de herstructurering van bijna 2 kilometer weg en het winkelplein. Bijzonder punten in de weg worden ook bijzonder vormgegeven. Denk hierbij aan de kruisingen, de entrees en

Nadere informatie

Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen van de bebouwde komgrenzen in het kader van de Wegenverkeerswet

Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen van de bebouwde komgrenzen in het kader van de Wegenverkeerswet RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen van de bebouwde komgrenzen in het kader van de Wegenverkeerswet Datum 30 oktober 2013 1. Samenvatting Bij de Hooghoefweg en de Burgemeester

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer

Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Bylage 4 Voorkeursschetsontwerp traverse Lemmer Uit de verkeersstudie naar de Rondweg Lemmer (uitgevoerd in 2009/2010) is een voorkeursschetsontwerp naar voren gekomen. Dit ontwerp bestaat in hoofdlijnen

Nadere informatie

BIJLAGE 4 TOELICHTING HOE TE VERLICHTEN BINNEN DE BEBOUWDE KOM EN BUITEN DE BEBOUWDE KOM

BIJLAGE 4 TOELICHTING HOE TE VERLICHTEN BINNEN DE BEBOUWDE KOM EN BUITEN DE BEBOUWDE KOM BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 4 TOELICHTING HOE TE VERLICHTEN BINNEN DE BEBOUWDE KOM EN BUITEN DE BEBOUWDE KOM Bijlage 4 bij Beleidsplan Openbare Verlichting 2013 2017 Pagina 1 van

Nadere informatie

Afweging: het ontwerp Voor het ontwerp van de openbare inrichting hebben de onderstaande zaken als basis gediend:

Afweging: het ontwerp Voor het ontwerp van de openbare inrichting hebben de onderstaande zaken als basis gediend: Samenvatting: Inleiding: De aanleiding voor het project is de noodzakelijke rioolvervanging in de Norbertijnerstraat en de Schanswijk. De riolering verkeert in een slechte staat. De vervanging van het

Nadere informatie

UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN. Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard

UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN. Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard mei 2015 0 0.Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aanbevelingen 3. Planning en kostenoverzicht 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Bijlage 2: foto s verkeerssituatie Dorpsstraat te Otterlo

Bijlage 2: foto s verkeerssituatie Dorpsstraat te Otterlo Bijlage 2: foto s verkeerssituatie Dorpsstraat te Otterlo Memo Aan : Aan de fracties van de politieke partijen Ede Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 11 juni 2013 Onderwerp : Verlegging

Nadere informatie

Hamersveldseweg-zuid. Belangrijke schakel in het Fietsplan. College 8 juli 2014

Hamersveldseweg-zuid. Belangrijke schakel in het Fietsplan. College 8 juli 2014 -zuid O W M G Complex want het houdt verband met: Tabaksteeg afsluiting Maanweg (dec. 2014) 3 e Spoor uitgesteld wegen-onderhoud toenemende onveiligheid fiets/auto hoofd-groenstructuur? Belangrijke schakel

Nadere informatie

Snelfietsroute Arnhem - Wageningen. Oosterbeek

Snelfietsroute Arnhem - Wageningen. Oosterbeek Snelfietsroute Arnhem - Wageningen Oosterbeek Programma van de avond Opening door wethouder J. Verstand Voorstelronde Presentatie doel en tracé snelfietsroute door mw. A. Stienstra projectleider Provincie

Nadere informatie

Verkeersonderzoek Zuidzijde

Verkeersonderzoek Zuidzijde Verkeersonderzoek Zuidzijde Verkeerskundige Consequenties bij realisatie Multifunctioneel Centrum Deelgemeente Rozenburg 9 december 2010 Opdrachtgever Deelgemeente Rozenburg Opdrachtnemer ds+v Gemeente

Nadere informatie

*ZE9BF363ADB* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015

*ZE9BF363ADB* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 *ZE9BF363ADB* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 Agendanr. 12. Aan de Raad No.ZA.12-20073/DV.14-2582, afdeling Ruimte. Sellingen, 18 juni 2015 Onderwerp: Voet-/fietspad Parc Emslandermeer van/naar het

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 is het nieuwe verdeelmodel voor de gebundelde uitkering (BUIG-middelen) in werking getreden.

Op 1 januari 2015 is het nieuwe verdeelmodel voor de gebundelde uitkering (BUIG-middelen) in werking getreden. Raadsvoorstel Agenda nr. 5 Onderwerp: Instemmen met het Plan van Aanpak verlagen uitgaven BUIG middelen Soort: Kaderstellend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/021738

Nadere informatie

Verkeersbesluit aanpassingen verlengde Clusiuslaan en Gooimeerlaan (tunnel Poelgeest)

Verkeersbesluit aanpassingen verlengde Clusiuslaan en Gooimeerlaan (tunnel Poelgeest) B&W-nr.: 06.0342 d.d. 14-03-2006 Onderwerp Verkeersbesluit aanpassingen verlengde Clusiuslaan en Gooimeerlaan (tunnel Poelgeest) BESLUITEN Behoudens advies van de commissie VOCS 1. in te stemmen met het

Nadere informatie

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 16854 25 maart 2019 Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk Onderwerp:

Nadere informatie

Nota inspraak en overleg voorontwerp bestemmingsplan Coöperatieweg 2 Emst

Nota inspraak en overleg voorontwerp bestemmingsplan Coöperatieweg 2 Emst Nota inspraak en overleg voorontwerp bestemmingsplan Coöperatieweg 2 Emst Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Inspraakreactie... 4 Nota inspraak en overleg bestemmingsplan Coöperatieweg

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr. 6

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr. 6 Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Instemmen met Masterplan Natuur- en Recreatiepoort Het Keelven Soort: Besluitvormend Opsteller: R.T. Klarenaar Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/018221

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de prioritering voor de fietspaden volgens de aangeven volgorde.

Voorstel In te stemmen met de prioritering voor de fietspaden volgens de aangeven volgorde. Raadsvergadering: 29 juni 2010 Agendapunt: 17 Kenmerk: Datum voorstel: 19 januari 2010 Portefeuillehouder: Wethouder K. Brand Informant: De heer J. Speulman Onderwerp: Prioritering fietspaden Voorstel

Nadere informatie

Oplegger voor het raadsdebat

Oplegger voor het raadsdebat Oplegger voor het raadsdebat Datum raadsdebat : 18 oktober 2018 Agendapuntnummer : XI, D1 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Onderwerp : Verkeerssituatie kruising Hoofdstraat- Steenbergerweg

Nadere informatie

Opinieronde / peiling

Opinieronde / peiling Aan de Raad OPINIE Made, 10 juni 2015 Regnr.: 15int02504 Aan de commissie: Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. Datum vergadering: Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. Agendapunt : Fout!

Nadere informatie

Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind. Fietspad Houten - Culemborg. 27 september Pascale Willems Suzanne Spapens

Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind. Fietspad Houten - Culemborg. 27 september Pascale Willems Suzanne Spapens 1 2 Verkeersveiligheid Provincialeweg / Overeind Fietspad Houten - Culemborg 27 september 2018 Pascale Willems Suzanne Spapens 3 Korte terugblik 4 Knelpunten en aandachtspunten Bijeenkomst 1, 23 mei 2018

Nadere informatie

Datum: maandag 06 juli 2015. Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum

Datum: maandag 06 juli 2015. Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum Meldpunt Veilig Verkeer Analyse en zienswijze Meldpunt Veilig Verkeer http://www.meldpuntveiligverkeer.nl Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum Datum: maandag 06 juli 2015 Rol Veilig Verkeer Nederland Veilig Verkeer

Nadere informatie

HOOFDSTRAAT S GRAVENMOER

HOOFDSTRAAT S GRAVENMOER HOOFDSTRAAT S GRAVENMOER Plenaire avond 1 05-06-2019 AGENDA 1. Terugblik en uitgangspunten Verkeersplan s Gravenmoer 2. Toelichting ontwerp 3. Plenaire sessie 4. Conclusies 5. Afsluiting PROBLEMATIEK HOOFDWEGEN

Nadere informatie

Bijlage 2M Maatregelen

Bijlage 2M Maatregelen Bijlage 2M Maatregelen Afstudeeropdracht Revitalisatie Zonnemaat Inhoud bijlage: Maatregelen met voor- en nadelen Schetsen van enkele maatregelen (8 pagina s inclusief voorblad) Maatregelen met voor- en

Nadere informatie

Aanleiding. Presentatie doortrekken Haarsweg. Communicatietraject. Onderdelen van het onderzoek. Ondernemersvereniging Ommen

Aanleiding. Presentatie doortrekken Haarsweg. Communicatietraject. Onderdelen van het onderzoek. Ondernemersvereniging Ommen Presentatie doortrekken Haarsweg Donderdag 10 april 2014 Aanleiding Raadscommissie van 6 juni 2013 behandeling verkeersonderzoek De Strangen en de rotonde Schurinkstraat- Chevalleraustraat Over de Haarsweg

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Nummer: 6b. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 26 november Aanleiding

Gemeente Boxmeer. Nummer: 6b. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 26 november Aanleiding Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot het voteren van twee aanvullende kredieten; voor rehabilitatie van wegen van 450.000,-- en voor reconstructie van wegen van 225.000,--. Nummer: 6b. AAN de Raad

Nadere informatie

Zaaknummer Portefeuillehouder Jan Bron Belangrijkste beslis/- bespreekpunten

Zaaknummer Portefeuillehouder Jan Bron Belangrijkste beslis/- bespreekpunten Behandelvoorstel Onderwerp Notitie verkeerskundige analyse Torenlaan Zaaknummer 1026963 Portefeuillehouder Jan Bron Belangrijkste beslis/- bespreekpunten Historie Niet expliciet gevraagd. Instemming betuigen

Nadere informatie

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 Chaam 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Vanavond 1. Welkom Maikel Veroude / wethouder Corry Janssen-Janssen 2. Inleiding Maikel Veroude/Pieter Geerts

Nadere informatie

Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016

Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016 Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016 Ontwerpsessie Eerste Emmastraat en Tempeliersstraat Indrukken van de buurt - Fijne leefomgeving - Karakteristieke/monumentale panden

Nadere informatie

Versterken leefbaarheid kern

Versterken leefbaarheid kern Weg is optisch breed Er is een groot verhard oppervlak Voldoende parkeerruimte terug brengen na aanleggen verkeersremmende maatregelen Oversteekbaarheid van de kern Entree tuincentrum Versterken leefbaarheid

Nadere informatie

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg

Notitie km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg Notitie 60 80 km snelheidslimiet Antwerpsestraatweg 1. INLEIDING In het kader van de herinrichting van de Antwerpsestraatweg is in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom een sober herinrichtingvoorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 9

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 9 Raadsvoorstel Agenda nr. 9 Onderwerp: Herinrichting van de Floreffestraat en Kerkstraat-Loovebaan Soort: Besluitvormend Opsteller: H.W.F. van der Linden Portefeuillehouder: L.J.M. van de Moosdijk Zaaknummer:

Nadere informatie

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Kredietaanvraag project Van riool tot Rode Loper: Jansstraat, Jansweg, Kruisstraat en Smedestraat

Nadere informatie

Tweede bewonersavond Traverse Heeswijk-Dinther Samen van provinciale weg naar dorpsstraat

Tweede bewonersavond Traverse Heeswijk-Dinther Samen van provinciale weg naar dorpsstraat Tweede bewonersavond Traverse Heeswijk-Dinther Samen van provinciale weg naar dorpsstraat Agenda 19.45 uur opening Wethouder Informatie halen Onderzoeken Visie - Ontwerpen Voorkeursontwerp 20.45 uur pauze

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. Verlengde Schrans

Informatiebijeenkomst. Verlengde Schrans Informatiebijeenkomst Verlengde Schrans 19 januari 2016 Welkom Voorstellen Kees Bunschoten (projectleider) Hein Waterlander (verkeer) Douwe Wiebe Beek (ontwerper) Wieger Postma (stedenbouw) Bart v.d. Scheer

Nadere informatie

AMBTELIJK VERKEERSKUNDIG ADVIES LOOP- EN FIETSROUTE AZC

AMBTELIJK VERKEERSKUNDIG ADVIES LOOP- EN FIETSROUTE AZC AMBTELIJK VERKEERSKUNDIG ADVIES LOOP- EN FIETSROUTE AZC Datum : 18 maart 2016 Aan : Projectteam AZC Kopie aan : Van : Matthijs Koops Onderwerp : AZC, verkeerskundig advies loop- en fietsroute Op verzoek

Nadere informatie

SCHOOL-THUIS ROUTE GRAVE-OOST INFORMATIEAVOND 19 APRIL 2017

SCHOOL-THUIS ROUTE GRAVE-OOST INFORMATIEAVOND 19 APRIL 2017 INFORMATIEAVOND 19 APRIL 2017 1 ONTWERP TERREININRICHTING 2 3 HERKOMST LEERLINGEN Herkomst leerlingen 4 VIJF MOGELIJKE ROUTES VOOR FIETSERS EN VOETGANGERS 5 MAATREGELEN ROUTE 1: STOOFWEG EN STOOFBRUG 6

Nadere informatie

Aanvragen in Subsidieaanvraag BDU Kleine Infrastructuur 2016

Aanvragen in Subsidieaanvraag BDU Kleine Infrastructuur 2016 Algemene aspecten: Aanvragen indienen: eind 2015. Voorlopige gunning voor 1 november 2016. Uitvoering 2016/2017 Aanvragen in 2015 De Draai - Van Veenweg - Voetpad naast Van Veenweg - Knip Van Veenweg (afhankelijk

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 30-4-2015 Zaaknummer : Onderwerp Kredietaanvraag tijdelijke P&R en verplaatsen

Nadere informatie

Klankbordgroep werksessie 1 HERINRICHTING MIDDENWEG-ZUID

Klankbordgroep werksessie 1 HERINRICHTING MIDDENWEG-ZUID Klankbordgroep werksessie 1 HERINRICHTING MIDDENWEG-ZUID Doel De Middenweg-Zuid wordt heringericht in 2018, waarbij fietsers, voetgangers, busverkeer en autoverkeer een goede en veilige plek krijgen. Doel

Nadere informatie

Leden van de raadscommissie Stad & Ruimte. Geachte dames en heren,

Leden van de raadscommissie Stad & Ruimte. Geachte dames en heren, Leden van de raadscommissie Stad & Ruimte Behandeld door J. Bodewitz Doorkiesnummer 030-2861054 Ons kenmerk 15.504616 E-mail Onderwerp Ontwerp Croeselaan en Bijlage(n) VO boek Jaarbeursplein Uw kenmerk

Nadere informatie

oplossing parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen

oplossing parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen Samenvatting: Inleiding: Regelmatig raakt het verkeer in De Klok, ter hoogte van het appartementencomplex gestremd. Weggebruikers, zoals bijvoorbeeld fietsers, komen in de knel tussen de geparkeerde en

Nadere informatie

Samenvatting Op 22 juni 2017 heeft de raad het college per motie verzocht om onder andere:

Samenvatting Op 22 juni 2017 heeft de raad het college per motie verzocht om onder andere: RAADSVOORSTEL Gei e e ole Halderberge Raadsvergadering d.d. 13 juli 2017 Agendanummer: Collegevergadering d.d. 11 juli 2017 Portefeuillehouder: F. Harteveld Registratienummer: Voorstel 1. Voor de reconstructie

Nadere informatie

Herinrichting Neherkade Den Haag

Herinrichting Neherkade Den Haag Herinrichting Neherkade Den Haag Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 24 mei 2013 / rapportnummer 2486 66 1. Oordeel over het milieueffectrapport MER De gemeente Den Haag heeft het voornemen de

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Herinrichting N257 Steenbergen

Herinrichting N257 Steenbergen Herinrichting N257 Steenbergen Raadscommissie: Toelichting herinrichtingsvoorstel Agenda Aanleiding Uitgangspunten N257 Aandachtspunten bewoners Toelichting uitgewerkte variant Vervolgproces Vragen Aanleiding

Nadere informatie

Notitie. Deelgemeente Prins Alexander t.a.v. Erik Pot. GW t.a.v. Frank Schuring. Mogelijke aanpassing Brandingdijk. Datum: 25 januari 2005

Notitie. Deelgemeente Prins Alexander t.a.v. Erik Pot. GW t.a.v. Frank Schuring. Mogelijke aanpassing Brandingdijk. Datum: 25 januari 2005 Notitie Stadsdeel Oost Van: Marjet van Arkel E-mail: M.vanArkel@dsv.rotterdam.nl Fax: 010-489 6767 Telefoon: 010-489 5169 Bezoekadres: EP2, 7.42 Aan: Kopie aan: Betreft: Deelgemeente Prins Alexander t.a.v.

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 februari 2010 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 25 februari 2010 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Ontsluiting Thijsseweg Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Memo. Ruimte en Economie. Advies. Doorkiesnummers: Aan. Van Wiebe Mulder Afschrift aan. Datum Opsteller Wiebe Mulder Bijlage 3

Memo. Ruimte en Economie. Advies. Doorkiesnummers: Aan. Van Wiebe Mulder Afschrift aan. Datum Opsteller Wiebe Mulder Bijlage 3 Ruimte en Economie Advies Doorkiesnummers: Aan Van Wiebe Mulder Afschrift aan Memo Datum 24-05-2017 Opsteller Wiebe Mulder Bijlage 3 Onderwerp Variantenstudie herinrichting Havenstraat en Hugo de Grootstraat

Nadere informatie

Adviescommissie 2 april 2013 agendapunt 15 Dagelijks bestuur 11 april 2013 Algemeen bestuur 4 juli Aantal bijlagen 1

Adviescommissie 2 april 2013 agendapunt 15 Dagelijks bestuur 11 april 2013 Algemeen bestuur 4 juli Aantal bijlagen 1 Adviescommissie 2 april 2013 agendapunt 15 Dagelijks bestuur 11 april 2013 Algemeen bestuur 4 juli 2013 Aantal bijlagen 1 Onderwerp Besluit Korte toelichting Ruiterpaden en -route Groengebied Purmerland-Purmerbos

Nadere informatie

Aanvulling evaluatie Duurzaam Veilig

Aanvulling evaluatie Duurzaam Veilig Logo MEMO Aan Van Dossier Project Betreft : Gemeente Sittard-Geleen : drs. ing. A.W.H. Erhardt : C0304-01-001 : Evaluatie Duurzaam Veilig Gemeente Sittard-Geleen : Evaluatie Duurzaam Veilig Ons kenmerk

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsaudit

Verkeersveiligheidsaudit Verkeersveiligheidsaudit Ontsluiting GymXL parallelweg Bunschoterstraat Gemeente Amersfoort november 2009 Verkeersveiligheidsaudit Ontsluiting GymXL parallelweg Bunschoterstraat dossier : C8860-01.001

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

Ontwerp verkeersbesluit uitbreiding 30 km zone Veldwijk en Hooge Riet en instellen gesloten verklaring vrachtwagens Veldwijk gemeente Ermelo

Ontwerp verkeersbesluit uitbreiding 30 km zone Veldwijk en Hooge Riet en instellen gesloten verklaring vrachtwagens Veldwijk gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 41024 19 juli 2017 Ontwerp verkeersbesluit uitbreiding 30 km zone Veldwijk en Hooge Riet en instellen gesloten verklaring

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

1. Inrichting erftoegangswegen > 4,5 meter

1. Inrichting erftoegangswegen > 4,5 meter Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 18 april 2011 Betreft Aanvullend document "Wegencategorisering" n.a.v. presentatie 8 maart 1. Inrichting erftoegangswegen > 4,5 meter In het Uitvoerend document wegencategorisering

Nadere informatie

Wethouder Mulder. Openbaar

Wethouder Mulder. Openbaar B en W voorstel Onderwerp Datum Kenmerk rinnoetolri Hnnr ftol \ Afdeling/productgroep Reconstructie en aanleg geluidsarm asfalt op de N743 ter hoogte van de Bornsche Maten en de Stroom Esch 12 april 2011

Nadere informatie

Stichting Natuurlijk!Vleuterweide

Stichting Natuurlijk!Vleuterweide Stichting Natuurlijk!Vleuterweide Alternatieven busbaan Vleuterweide Visie achter hoofdontsluiting Leidsche Rijn Datum: 8 juli 2014 Godfried de Graaff www.natuurlijkvleuterweide.nl Agenda Functioneren

Nadere informatie

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Op woensdagavond 5 april zijn we door de wijk Ijsselstein West: Achterveld en Groenvliet gefietst met een aantal inwoners. Opvallend

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg gemeente Eindhoven Stichting Witte Dorp/De Burgh Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Van mw. M. Jansen- van der Zande Kamer Telefoon (040) 238 63 88 14 juni 2012 Memo Betreft

Nadere informatie

Verlichting van Fietspaden. 1 Inleiding Algemeen Functie van fietspaden Hoofdfietsroutes Utilitaire routes

Verlichting van Fietspaden. 1 Inleiding Algemeen Functie van fietspaden Hoofdfietsroutes Utilitaire routes Verlichting van Fietspaden. 1 Inleiding...2 2 Algemeen...2 3 Functie van fietspaden...2 3.1 Hoofdfietsroutes...2 3.2 Utilitaire routes...3 3.3 Recreatieve routes...3 4 Aanliggend of vrijliggend fietspad...3

Nadere informatie