EVALUATIE BVFP FUNDERINGSPROBLEMATIEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EVALUATIE BVFP FUNDERINGSPROBLEMATIEK"

Transcriptie

1 f Onlvangen: J tti-iftiar: Gemeenteraad : Presidium l Commissie i Griffie i ' \ j» ng BëfangenVerenig FunderingsProblematiek Belangenvereniging FunderingsProblematiek postbus AD Dordrecht BVFPDordrecht@cs.com. internet: Rabobank: Aan de leden van de commissie Wonen en Leefbaarheid ) overige leden gemeenteraad en burgerraadsleden )*! B --r «-=.-? )* Met adressenbestand raadsgriffie Ct Cl i" Kopie: Datum: Betreft: Griffie, College van Burgemeester en wethouders, Projectmanagement Stadsontwikkeling + Beleid en beheer Stadswerken en Pers EVALUATIE BVFP FUNDERINGSPROBLEMATIEK Geachte leden van de commissie Wonen en Leefbaarheid, De BVFP is diep teleurgesteld ten aanzien van de voortgang van de beleidsstukken. De thans voorliggende stukken zijn inmiddels gedateerd. Gezien de voortschrijdende schade in de funderingen is haast geboden! De subsidie is een druppel op een gloeiende plaat waardoor het voor veel gezinnen onmogelijk wordt om deel te nemen in het funderingsherstel. U heeft van het college een grote hoeveelheid stukken ontvangen inzake de funderingsproblematiek, belicht vanuit de standpunten die zij inneemt. De BVFP heeft als tegenhanger een evaluatie gemaakt zoals zij tegen de situatie aankijkt en met haar meer dan 1050 gezinnen. Om het overzichtelijk te houden hebben we onze evaluatie opgezet in zes hoofdstukken. 1. De subsidie 2. Wegnemen van oorzaken om erger te voorkomen 3. Maatregelen om het grondwater op peil te brengen. 4. Nu uitgesloten probleemgevallen 5. Organisatie en kwaliteit 6. WOZ Voor de commissieleden Wonen en Leefbaarheid en andere geïnteresseerden zijn de onderliggende stukken van het college al of niet voorzien van commentaar in rood op de website geplaatst.

2 1. Subsidie 1.01 Vastgestelde subsidie Voor de subsidieregeling welke in de raad is vastgesteld in 2001 werd uitgegaan van funderingsherstelkosten van f ,--, omgerekend , hierop is een subsidie vastgesteld van Tevens is het mogelijk een laagrentende lening (2%) af te sluiten tot maximaal Uitgangspunt was de subsidieverlening voor het Emmapleingebied met een totaalvergoeding van 40% van de onkosten Evaluatie gemeente In de evaluatie van het college wordt aangegeven dat de kosten bij het pilot-project Emmaplein gemiddeld f ,- zijn ofwel Deze vergelijking gaat op vele punten mank Mancol Ten eerste: Alle kosten in de projecten in het Emmaplein pilot project zijn opgeteld en gedeeld door het aantal woningen. Daarin zit woningherstel van vele jaren terug tot enige tijd geleden. Elke vorm van prijsstijging gedurende periode wordt hiermee omzeild. Kijkend naar de laatste opgave in de tabel dan ziet u dat 4 woningen f kosten ofwel f per woning = , Manco 2 Ten Tweede: Bij de allereerste projecten in het Emmapleingebied die ook het laagst geoffreerd werden, hebben aannemers verlies geleden omdat de werkelijke hoeveelheid werk tegenviel Manco 3 Ten derde: Het bedrijf dat in het Emmapleingebied paalkopverlaging toepaste heeft voor het graafwerk onder de woningen Oost en Zuideuropeanen ingeschakeld waardoor onder de reële marktprijs werd gewerkt Manco 4 Ten vierde: Inmiddels blijkt dat we in Dordrecht naast schimmelaantasting ten gevolge van droogstand ook te maken hebben met bacteriële aantasting. Onder bouwblokken zijn vuren en grenen-houten palen door elkaar gebruikt. De verwachting is dat het afbraakproces bij grenen palen aanmerkelijk sneller gaat dan bij vuren palen. Onderzoek loopt, zie funderingskrant gemeente. Zowel de BVFP als Bouwen en Wonen van de gemeente alsmede diverse deskundigen zijn van mening dat paalkopverlaging niet meer toegepast behoort te worden. Dit om te voorkomen dat over tiental of tientallen jaren na paalkopverlaging, funderingsvervanging alsnog noodzakelijk is. De meerkosten tussen paalkopvervanging en funderingsvervanging is minstens 25% Manco 5 Ten vijfde: Een aantal bewoners hebben inmiddels een funderingsherstelplan ontvangen waarin een kostenraming staat welke varieert van tot boven de ,-, afhankelijk van het aantal palen onder de woning en de blokgrootte. Daarbij komen nog vaak cascoherstelkosten, naast diverse andere kosten zoals tuinherstel, vervangen riolering, waterleiding, legeskosten, verwijderen en opnieuw aanbrengen vloer, sloop en bouw keuken, badkamer, vervangende woonruimte etc.

3 De BVFP geeft aan dat op de kostenramingen gewonnen kan worden door schaalvergroting door bijvoorbeeld de hele straatwand op te pakken of meerdere blokken in één opdracht onder te brengen. Desgevraagd geven de ingenieursbureaus aan dat zij werken met normbedragen bij de kostenramingen. De markt zal naar verwachting hier maximaal 10% van af wijken. Door deze hoge ramingen waar verhoudingsgewijs weinig af kan, schrikken gedupeerden nog meer dan voorheen af omdat de subsidie hier slechts een druppel op de gloeiende plaat is Vergelijking opzet subsidie met ontstane situatie Vergelijken we de situatie bij het vaststellen van de subsidie dan kreeg de gedupeerde bij herstelkosten van , ,- subsidie en kon de rest tegen een lage rente (2%) geleend worden. Deze subsidie is een afgeleide van de subsidie van het Emmaplein waarbij men in het totaalpakket 40% vergoed kreeg.l Voorbeeld van een mogelijke huidige situatie Stel de offerte wordt nu ,- Subsidie is en de maximale laagrentende lening ,-. De consequentie is dat daarnaast nog eens ergens ongeveer geleend moet worden. Dit is voor bijna niemand op te brengen met een hypotheek op de woning, een uitkering of wat dan ook. Zelfs met een verandering van het guldenteken in het euroteken dus van f naar subsidie zijn we er niet, de restkosten voor de gedupeerden zijn veel te hoog Toekenning subsidie rijk f ,- Tengevolge van de verhoudingsgewijs te lage subsidie komt ook de f 5,4 miljoen subsidie van het rijk in gevaar waarvoor, over enige jaren minstens 500 woningen hersteld dienen te zijn. In de evaluatie van de gemeente staat dat dit voor moet zijn gerealiseerd. In het plan van aanpak van 2001 staat dat dit voor 2005 moet zijn gerealiseerd. Door de vorige verantwoordelijk wethouder was met staatssecretaris Remkes een overeenkomst gesloten waarbij Dordrecht van het Rijk f 5,4 miljoen gulden = is toegezegd onder de voorwarde dat binnen een gestelde termijn (zie hiervoor) 500 woningen moeten zijn voorzien van een aangepaste fundering. In onderstaand overzicht zijn de toegezegde guldenbedragen omgezet in euro's en is een doorberekening per woning gemaakt PLAATS Dordrecht Gouda Haarlem Schiedam Zaanstad Waddinxveen SUBSIDIE AANTAL WONINGEN BEDRAG PER WONING Uit dit overzicht blijkt dat Dordrecht gezien het bedrag per woning het slechtste onderhandelingsresultaat heeft en dat het aantal woningen ook aanzienlijk hoger is geworden. Redenen genoeg opnieuw in discussie te gaan met de Rijksoverheid. Uit het overzicht kan ook afgeleid worden dat voor de eerste 500 woningen waarvoor subsidie funderingsherstel wordt gevraagd de gemeente slechts = bijdraagt. 3

4 De BVFP verbaast zich erover dat wethouders in overleg met hogere overheden aangeven dat de eigenaren verantwoordelijk zijn en de kosten moeten dragen. Zonder in te gaan op de schuldvraag is de BVFP van mening dat het gemeentebestuur behoort op te komen voor de belangen van haar bewoners We verzoeken u het college op te dragen om binnen 3 maanden: 1. Te komen met een goed subsidievoorstel. 2. De Provinciale en Rijksoverheid te betrekken bij de problematiek en ook de bijdrage van deze overheden te verbeteren 2a. De belangen van de gedupeerden in Dordrecht te behartigen door de realiteit weer te geven. 3. Bij het opstellen van ramingsbedragen te laten zoeken naar de vorming van grotere eenheden om de prijs zo laag mogelijk te krijgen. 4. De coördinatie en begeleidingskosten inclusief de subsidie van de BVFP af te stemmen op de ontstane situatie. 5. Het college te houden aan het standpunt van Bouwen en Wonen dat geen paalkopverlaging mag worden toegepast. 6. Na te (laten) zien op welke termijn exact de 500 woningen voor de f 5,4 miljoen moeten zijn gerealiseerd en een zodanig klimaat te scheppen dat dit gezien de subsidie ook realiseerbaar is. 2. Wegnemen van oorzaken om erger te voorkomen 2.01 Inleiding De hoofdoorzaak van de funderingsproblematiek ligt in de te lage grondwaterstand veroorzaakt door de drainerende werking van de riolen. Bijkomende oorzaken zijn onder andere de verlaging van het oppervlaktewater in de Noordpolder = Het Reeland, grondwateronttrekkingen en de verdichting van de stad Nog steeds lekkende riolen aanwezig Nog steeds zijn er lekkende riolen aanwezig, waarvan sommige volgens het rapport Prioriteitenstelling rioolvervanging in het kader van de funderingsproblematiek dd 11 april 2002, zeer ernstig. De gemeenteraad heeft in de februarivergadering besloten toestemming te geven voor een video-inspectie. Inmiddels zijn er bewoners die al meer dan een jaar een rapport in huis hebben waarin staat dat de fundering nog voldoende restdraagvermogen heeft mits het grondwater op peil wordt gebracht. Het had heel wat meer getuigd van inzicht als direct na het verschijnen van het rapport besloten was tot een video-inspectie. Nu is een jaar verloren gegaan en moet maar afgewacht worden of de video-inspectie meer duidelijkheid zal verschaffen. Daarna zullen rioolvervangings/herstelplannen moeten worden gemaakt al of niet gecombineerd met andere werkzaamheden en zijn we een jaar tot meerdere jaren verder voordat de oorzaak is weggenomen. De rapportages zijn een momentopname in een voortschrijdend proces. Door de tijd die verstrijkt voor een aantal blokken - tot meerdere jaren - is het voorspelbaar dat een aantal daarvan opnieuw onderzocht zullen moeten worden en een herstelplan alsnog opgesteld zal moeten worden.

5 2.03 Verlaging oppervlaktewater in Het Reeland Ten aanzien van de verlaging van het oppervlaktewater in het Reeland geldt hetzelfde. De BVFP heeft de vraag vroegtijdig op tafel gelegd om waterpeilen terug te brengen. Nog steeds is hierop in de praktijk geen enkele actie ondernomen. Inmiddels gaat de voortschrijdende schade door. Uiteraard is het zo dat verhoging van peilvakken strijdig is met het probleem van de waterberging, maar er zijn ook mogelijkheden om bijvoorbeeld met damwanden het grondwater plaatselijk te reguleren Grondwateronttrekkingen Ook de grondwateronttrekkingen gaan onverminderd door. Legaal wordt jaarlijks ruim 4,5 miljoen m3 weggepompt. Prof Vrijling heeft in de klankbordgroep meerdere malen aangedrongen om hier onderzoek naar te laten doen. En nog steeds worden vergunningen door de Provincie verleend zonder een cumulatieve schadekansberekening van alle grondwateronttrekkingen in de regio te laten maken. Straks krijgen we de situatie dat infiltratieprojecten ontstaan waarbij het water als vanzelf weer afgenomen wordt en men dus eigenlijk bezig is het water rond te pompen. De burger mag daarbij uiteindelijk voor de kosten opdraaien Hoogste tijd dat maatregelen genomen worden Het wordt de hoogste tijd dat maatregelen genomen worden al is het maar om nog erger te voorkomen. Voor elk gebied zal moeten worden bepaald welke maatregelen noodzakelijk zijn. Hierbij geven we nogmaals aan dat de drainerende werking van gedempte sloten in combinatie met rioolcunetten (zandaanvullingen om de riolering) maken dat lekkages tot op honderden meters gevolgen kan hebben. Door wethouder Veldhuizen is in de commissie Wonen en Leefbaarheid aangegeven dat prioriteit wordt gegeven bij de rioolvervanging aan straten waar panden aanwezig zijn met een fundering met voldoende restdraagkracht. De BVFP stelt dat door het drainagenetwerk zoals hierboven omschreven grondwater over grote afstanden wegvloeit naar het riool. We verwijzen hierbij onder andere naar diverse waarschuwingen welke te vinden zijn in de 67 Warecorapporten uit de periode We verzoeken u het college op te dragen om binnen 3 maanden te komen met: 1. Integrale uitvoeringsvoorstellen om oorzaken van grondwaterstandverlaging weg te nemen 2. Uitvoeringsvoorstellen om het grondwater op de juiste hoogte te krijgen. (De juiste hoogte is eis bouwtoezicht cm boven bovenkant funderingshout) Op basis van deze eis is oorspronkelijk door Bouwtoezicht bouwvergunning verleend. Inmiddels staat het grondwater zo laag dat op diverse plaatsen het grondwater ruim onder bovenkant funderingshout staat. 3. Een regionaal onderzoek naar de risico's van de cumulatieve grondwateronttrekkingen. Met regionaal wordt hier bedoeld Dordrecht, s'gravendeel, Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht

6 3 Maatregelen om het grondwater op peil te brengen Grondwaternota Volgens de startnotitie had de g rond waternota er oktober 2001 moeten zijn. Hij is er nog steeds niet. De nieuwste toezegging is over enige maanden. En wanneer komt het maatregelenplan waar we eigenlijk op zitten te wachten? Het is ook absurd dat een bureau als Witteveen en Bos het toestaat dat de gemeente vrijwel onbeperkt wijzigingen in de grondwaternota aanbrengt welke zij hebben opgesteld. Een nota met maatregelen die januari 2001 gereed lag maar om juridische redenen nog steeds niet aan de raad wordt gepresenteerd Infiltratieproject Land van Valk Het pilot-project infiltratie grondwater in het Land van Valk vertoont nog steeds niet het beeld wat het zou moeten geven. In de laatste rapportage staan nog steeds maatregelen ter verbetering. Peilbuismetingen van de raaien worden vrij laat en mede op aandringen van de BVFP hervat. Uitgangspunt bij deze infiltratie is dat het grondwater op het niveau van het bovenste funderingshout staat. Een niveau dat in droge perioden te vaak niet wordt gehaald. Kijken we naar de eis van Bouwen en Wonen in Dordrecht dan hoort het bovenste funderingshout cm onder het niveau te staan onder de laagst bekende grondwaterstand. Dat is niet voor niets! Funderingshout behoort namelijk in zuurstofarm water te staan! Door de grens te leggen op of nabij bovenkant funderinghout zit de paalkop in zuurstofrijk water waardoor paalrot cumulatief vertraagd doorgaat. Met betrekking tot de bacteriële aantasting is het naar verwachting ook geen goede oplossing. Helaas zitten tussen het onderzoek naar de funderingen in het Land van Valk en de invoering van het infiltratieproject ongeveer 6 jaar. De BVFP acht het noodzakelijk dat alle woningen in het funderingsonderzoek betrokken worden Peilbuismetingen De gemeente heeft rond 1970 een peilbuizennet laten slaan omdat verwacht werd dat het riool door de ingebruikname van het nieuwe rioolgemaal aan de Maria Montessorilaan ernstig zou gaan lekken. De meetgegevens van deze peilbuizen zijn nog steeds niet te vinden. Primair peilbuizennet 1994-heden. Nog steeds worden elke maand meer dan duizend peilbuizen met de hand ingemeten, met foutrapportages die tengevolge van mensenwerk mogelijk zijn. De verwerking van de gegevens is handmatig en nu ook een grote hoeveelheid bouwblokken gemonitord moeten worden niet bij te houden. We wijzen erop dat er zeer geavanceerde systemen gemaakt kunnen worden waarbij het mogelijk is de peilen van bovenkant funderingshout en die van het grondwater ten opzichte van elkaar te monitoren waarbij signalen afgegeven kunnen worden waar problemen aanwezig zijn of ontstaan We verzoeken u om het college op te dragen om binnen drie maanden: 1. Te komen met de grondwaternota inclusief het maatregelenplan. 2. Te komen met voldoende capaciteit en krediet om het maatregelenplan uit te voeren

7 3. Te komen met een uitvoeringsvoorstel om de peilbuizen geautomatiseerd te monitoren waarvan zowel de gemeente, ingenieursbureaus, begeleidingsbureaus en BVFP gebruik kunnen maken. 4. De bewoners van het Land van Valk te informeren over het resultaat van het infiltratieproject en alle woningen in dit gebied alsnog in het onderzoek op te nemen. 5. Te realiseren dat peilbuismetingen welke voor de BVFP onvindbaar zijn boven tafel komen. 4. Nu uitgesloten probleemgevallen 4.01 Funderingen op staal Momenteel worden woningen met een fundering op staal uitgesloten van onderzoek en subsidie (Een fundering op staal is een verbrede strook onder de gevel zonder palen daaronder. De verbrede funderingsstrook vormt het draagvermogen.) Tengevolge van de te lage grondwaterstand op diverse locaties is de samendrukbaarheid van de grond onder de fundering gewijzigd. Hierdoor zijn of komen woningen scheef te staan. Diverse woningen staan tussen voor en achtergevel meer dan cm scheef. Het onderzoek ten opzichte van funderingsonderzoek met houten funderingen is zeer eenvoudig. Het funderingsherstel kan met diverse methoden opgepakt worden Eigenaar van meer dan 2 woningen In het vigerende plan van aanpak en subsidieverordening worden eigenaren met meer dan 2 woningen met funderingsproblemen ten onrechte uitgesloten. Hierdoor komen diverse eigenaren in financiële problemen We verzoeken u het college op te dragen om binnen 3 maanden te komen met: 1. Een uitvoeringsvoorstel waarbij woningen op staal zowel in het onderzoek als de subsidie zijn opgenomen 2. Een uitvoeringsvoorstel om eigenaren met meerdere woningen in eigendom, in het onderzoek en de subsidie op te nemen. 5. Organisatie en kwaliteit 5.01 Coördinatie De coördinatie en begeleiding van het Stadskantoor vindt plaats vanuit Stadsontwikkeling en Stadswerken. Twee voor een deel verantwoordelijk wethouders. De 3 ingenieursbureaus zitten verspreid over het aandachtsgebied. Van de begeleidingsbureaus is alleen BBO goed bereikbaar. We adviseren om een goede afstemming, coördinatie en uitvoering te krijgen om alles fysiek onder één dak te brengen in een projectbureau met een goede aansturing Verschil in kwaliteit Door de gevolgde procedure bij de aanbesteding van de onderzoeken en de ruimte in het bestek zijn kwaliteitsverschillen ontstaan. Ten eerste zijn de uitgangspunten van de bureaus niet op elkaar afgestemd en op gelijk niveau gebracht. Ten tweede heeft het ingenieursbureau door deze systematiek met de laagste offerte ook het kleinste budget per bouwblok om het onderzoek uit te voeren en rapportage volledig

8 te maken. Fotoreportages gevels en scheuren ontbreken evenals kopieën van archiefstukken. De leesbaarheid van dergelijke rapporten is een stuk moeilijker zeker voor de meeste gedupeerden die geen technische rapporten kunnen lezen. Naar onze mening is de rapportage soms te weinig toegelicht waarom men tot een bepaald advies komt. De omschrijving dat de fundering nog voldoende draagvermogen heeft mits het grondwater op peil blijft of wordt gebracht wordt door veel bewoners te positief ingeschat. Te weinig wordt gewezen op de nog steeds aanwezige risico's Het rapport is namelijk niet meer dan een momentopname. Als oorzaken niet worden weggenomen kan over enkele jaren het onderzoek opnieuw uitgevoerd worden Informatie uit Wareco-rapporten en grafiek peilbuis primair net. De BVFP heeft vanaf het begin gevraagd de informatie over het grondwater fundering riolering etc van de Wareco-rapporten uit en de gegevens van de primaire meetpunten van het grondwater binnen een straal van 100 m in een grafiek in de onderzoeksrapporten op te nemen. Geo-Delft - het controlerend bureau - heeft in een conceptbrief aan de gemeente een gelijkluidend advies gegeven. Deze aanbevelingen zijn maar voor een gering deel overgenomen. Van het primaire net worden soms hoogste, laagste en gemiddelde grondwaterstanden opgenomen omdat de gemeente geen opdracht heeft gegeven. Geo-Delft heeft de brief voor zover bij de BVFP bekend nooit in definitieve vorm verspreid.de gemeente geeft aan naar de huidige situatie en vooruit te willen kijken bij het onderzoek. De BVFP is van mening dat kennis van de historie van eminent belang is bij de beoordeling en ook bij de oplossingsrichting van de grondwaterproblematiek en dat de eigenaren recht hebben op deze informatie Kwaliteitscontrole Voor het definitief onderzoek is door de gemeente een controlerend bureau Geo- Delft ingeschakeld. Voor de herstelplanfase is geen controlerend bureau ingeschakeld, laat staan voor de uitvoeringsfase. Nu al constateert de BVFP onduidelijkheden, onvolledige stukken, er geen begeleidingsbrief ingesloten zit en dat soms een stapel losse bladzijden wordt gezonden die als ze door elkaar liggen alleen door een deskundige op volgorde gelegd kunnen worden. De BVFP fungeert thans als kwaliteitscontroleur 5.05 Uitvoering funderingsherstel Voor de herstelplanfase heeft de BVFP alle funderingsbedrijven in Nederland aangeschreven en daardoor veel informatie verzameld. Gezien de reacties van deze bedrijven maakt de BVFP zich geen zorgen over uitvoeringscapaciteit. Het is echter wel nodig om het een en ander te organiseren om alles in goede banen te leiden waardoor ook de prijsstellingen concurrerend zijn Programma van eisen en programma van aanbevelingen De nota "Programma van eisen en programma van aanbevelingen" is inhoudelijk akkoord maar blijkt door velen verkeerd gelezen te kunnen worden. Voor de commissieleden verwijzen we naar de bijlage met opmerkingen in rood. In de brief aan de BVFP van het college dd 11 februari (zie stuk op website) met antwoorden op de grondwaternota is toegezegd dat de tekst aangepast zou worden. Dit is helaas niet gebeurd! 5.07 Meetpunten NAP ijken. De meetpunten van het NAP (Nieuw Amsterdams Peil) van de gemeente Dordrecht

9 zijn al heel erg lang niet gecontroleerd. (NAP is een horizontaal meetvlak waaraan hoogtes ten opzichte van elkaar vastgesteld kunnen worden) Sommige meetpunten zitten op gebouwen die verzakt zijn. Hiermee zijn een aantal metingen die in het kader van het funderingsonderzoek gedaan worden niet nauwkeurig. Al eerder is toegezegd dat uiterlijk in 2003 het net met meetpunten geijkt zal worden Bouwkundige eenheden. De aanname van bouwkundige eenheden is in een aantal rapportages op zijn minst arbitrair. Naar de mening van de BVFP behoren woningen van een belendend blok waarvan het metselwerk doorloopt, de goot doorloopt, de balken in het bouwblok zijn opgelegd of waar geen duidelijk goed werkende dilatatie aanwezig is tot een bouwkundige eenheid. Al eerder is aangegeven dat de aanpak per straatwand door schaalvergroting voordelen biedt bij de offerte. Voordeel is dat daarmee ook voorkomen wordt dat constructieve missers worden begaan bij de beoordeling bouwkundige eenheid Handhavingstermijn 25 jaar De gemeente heeft de onderzoeksbureau's opdracht gegeven te onderzoeken of de funderingen van de woningen een handhavingstijd hebben van 25 jaar. Dit is een uiterst arbitraire opdracht omdat houten funderingsconstructies als zij ruim onder water staan (in zuurstof arm water) zeer lang mee kunnen. Door de paalrot en bacteriële aantasting staat alles op losse schroeven en is er op enig moment toch een probleem. Het plan van aanpak zal derhalve niet 10 jaar maar gedurende langere tijd van kracht moeten blijven Bacteriële aantasting. In de funderingskrant van de gemeente wordt melding gemaakt van een Europees onderzoek. De BVFP constateert dat in Dordrecht nog steeds geen palen getrokken zijn om deze te onderzoeken en te beoordelen We verzoeken u het college op te dragen om binnen 3 maanden te komen met: 1. Een opzet van het projectbureau waarin alle uitvoeringsorganisaties participeren. 2. Een besluit om de budgetten voor de ingenieursbureaus dermate aanpassen dat zij een behoorlijke en gelijkwaardige kwaliteit kunnen leveren 3. Een besluit om de basisuitgangspunten van onderzoek van de 3 bureaus gelijk maken. 4. Een besluit om de gegevens van uit de Wareco-rapporten uit en de grafiek yan het primaire net aan de bewoners/eigenaren te verstrekken voor zover deze binnen en straal van 100 meter binnen een zelfde poldervlak aanwezig zijn. En daarvoor zo nodig het budget aan te passen 5. Een voorziening te treffen waarbij de kwaliteit tijdens de herstelplanfase en uitvoeringsfase op niveau blijft. 6. Een nota en kredietaanvraag voor het ijken van het NAP net. 7. Maatregelen om bouwkundige eenheden bij elkaar te brengen.. 8. De tekst in het programma van eisen conform de toezegging in de brief van 11 februari zodanig te wijzigen dat geen misverstanden kunnen ontstaan. 9. Het plan van aanpak over een grotere tijd vaststellen dan 10 jaar.

10 10. Verspreid over het aandachtsgebied palen te laten trekken teneinde vast te stellen om welke bacteriën het in Dordrecht gaat en wat de gevolgen zijn bij diverse houtsoorten en of de aantasting zich uitstrekt tot de punt van de paal. 6. WOZ (Wet onroerend zaak belasting) 6.01 inleiding In 2001 zijn ruim 1200 bezwaarschriften ingediend door leden van de BVFP en anderen ten aanzien van de waardebepaling WOZ per 1 januari Inmiddels hebben de (meeste) schrijvers van het bezwaarschrift een uitspraak op het bezwaarschrift WOZ ontvangen. Te onderscheiden zijn (zie ook krantenartikel in de Dordtenaar van ) 3 categorieën: 6.02 uitwerking Ten eerste een categorie die 5% korting krijgt op de vastgestelde WOZ waarde. Het betreft hier (volgens het krantenartikel) bezwaarmakers die tengevolge van de onzekerheid waarin zij verkeren 5% korting krijgen. Het gaat daarbij om 30% van de bezwaarmakers. Ten tweede is er een categorie die 15% korting krijgt op de vastgestelde WOZ waarde voor eigenaren die in het funderingsonderzoek zijn betrokken. Het gaat hierbij om 70% van de bezwaarmakers. 30%+ 70% = 100% Toch is er nog een derde categorie en wel voor eigenaren die al een investering hebben gedaan in het herstel. Bij hen wordt de netto investering minus de subsidie in rekening gebracht. Gezien de reeds opgesoupeerde 100% kan het daarbij slechts om een gering aantal gaan. Aangegeven is wel dat de gemiddelde investering rond de bedraagt en in 1 geval zelfs is. In het artikel wordt tevens aangegeven dat indien bewoners ook al hebben ze geen bezwaarschrift ingediend, zij, indien zij voor 2005 funderingsherstel laten uitvoeren dat in mindering wordt gebracht op het bedrag WOZ vanaf 1 januari We geven een voorbeeld uit de praktijk. Alle bedragen zijn hierbij in euro's gezet WOZ waarde in de periode voor WOZ bij beschikking per 1 jan Waardeverhoging Uitspraak op bezwaarschrift 15% korting op Nog steeds hoger dan in 1999 of eerder. Deze bewoners hebben een definitief rapport waaruit blijkt dat funderingsherstel noodzakelijk is. De funderingsherstelkosten zijn naar schatting in de orde van grootte van De woning is onverkoopbaar. Een aantal bewoners in het bouwblok weigert aan funderingsherstel mee te werken. Voor de bewoners (waar het hier om gaat) met een AOW uitkering is het funderingsherstel niet te betalen. 10

11 De bewoners is geadviseerd beroep aan te tekenen tegen de beslissing 6.04 hogere WOZ waarden? Onduidelijk is of ook duurdere woningen met een WOZ waarde van of hoger 15% korting hebben gekregen. Bij is de korting (15%) wat al dichter bij de realiteit komt maar voor deze woningen nog steeds onvoldoende We constateren: 1 dat in deze systematiek een rechtsongelijkheid aanwezig is. 2. dat juist de eigenaren met de goedkopere woningen - over het algemeen ook de laagste inkomens - het minst tegemoet zijn gekomen 3. de onderbouwing van de beslissing en een toelichting in de uitspraak op het bezwaarschrift ontbreekt. 4. Deze WOZ waarde bepaling is slechts onderdeel van het totale funderingsvraagstuk. De uitspraak op de WOZ draagt echter niet of nauwelijks bij tot de oplossing van de voorliggende problematiek. 5. Dat een aantal mensen de boot gemist heeft omdat ze geen bezwaarschrift hebben ingediend en later zijn geconfronteerd met de problematiek 6.06 We verzoeken u het college op te dragen om binnen 3 maanden te komen met: 1. een goed onderbouwde besluitvorming Tot slot. De hele situatie lijkt vooral in de financiële mogelijkheden voor gedupeerden tot een patstelling te leiden, waarbij er van funderingsherstel weinig terecht komt. Het bedrag waar gedupeerden voor komen te staan staat buiten alle proporties en is voor de meeste niet op te brengen. Het aantal zogenaamde weigeraars zal toenemen en de begeleidingskosten doen opjagen. Van de gemeente mag op zeer korte termijn een beter voorstel inzake de bekostiging worden verwacht. Wat de grondwaterbeheersing betreft zijn er daarnaast preventief maatregelen nodig eveneens op korte termijn anders zal het aantal probleemgevallen nog verder toenemen. n

12 Uiteraard zijn we graag bereid een toelichting te geven op de evaluatie van de BVFP en het commentaar op de stukken van het college welke op de vernieuwde website van de BVFP platformfunderinq.nl staan: 1. Brief BVFP inzake g rond waternota dd 10 januari Reactie gemeente op brief BVFP 10 januari dd 11 februari 2003 Met commentaar in rood op de reactie van de gemeente dd Concept evaluatierapport gemeente januari 2003 Met commentaar in rood van de BVFP dd Programma van eisen en programma van aanbevelingen gemeente dd ongedateerd. Met commentaar in rood van de BVFP dd Technische informatie vragen van ECO-Dordt en Groen Links gesteld aan en beantwoord door de gemeente. Dd ongedateerd Met commentaar in rood van de BVFP dd Deze evaluatie van de BVFP Op de website Platformfunderinq.nl zijn ook alle krantenartikelen te vinden inzake de Funderingsproblematiek. Daarnaast is een discussiepagina aanwezig waarin gedupeerden hun frustraties en vragen kwijt kunnen. Namens het bestuur van de BVFP, ^ Ing Ad van Wensen Coördinator werkgroep techniek en waarnemend voorzitter bestuur BVFP Telefoon: Fax: AdvanWensen@cs.com of BVFPdordrecht@cs.com 12

Paalrot door lekke drainerende riolen

Paalrot door lekke drainerende riolen Stichting Platform Fundering Nederland (SPFN) Postbus 192 3300 AD Dordrecht e-mail: fundering@cs.com. internet: www.platformfundering.nl bankrek 10.22.67.847 KvK: 24370117 Paalrot door lekke drainerende

Nadere informatie

Paalrot door lekke drainerende riolen

Paalrot door lekke drainerende riolen Paalrot door lekke drainerende riolen Tot 1960-1970 soms ook nog daarna zijn houten heipalen gebruikt in klei en veengebieden voor de fundering van woningen. Tot ongeveer 1910 als Amsterdamse en Rotterdamse

Nadere informatie

Funderingsherstelmethoden. Datum 1 juli 2006 Wijziging A. Aangevuld 16 april 2007

Funderingsherstelmethoden. Datum 1 juli 2006 Wijziging A. Aangevuld 16 april 2007 Funderingsherstelmethoden Datum 1 juli 2006 Wijziging A. Aangevuld 16 april 2007 1 Inleiding In deze publicatie vindt u een overzicht van mogelijke funderingsherstelmethoden voor een houten fundering of

Nadere informatie

FUNDERINGEN. Presentatie Raadscommissie W+L 26 maart 2003 Naar aanleiding van de Evaluatie van januari 2003 Door P. Bekkers, PM iov SO

FUNDERINGEN. Presentatie Raadscommissie W+L 26 maart 2003 Naar aanleiding van de Evaluatie van januari 2003 Door P. Bekkers, PM iov SO FUNDERINGEN Presentatie Raadscommissie W+L 26 maart 2003 Naar aanleiding van de Evaluatie van januari 2003 Door P. Bekkers, PM iov SO FUNDERINGEN Korte historie Beleid Fundering en funderingsproblemen

Nadere informatie

Voor wie. Probleemschets. Hoe herkent u funderingsproblemen?

Voor wie. Probleemschets. Hoe herkent u funderingsproblemen? Regeling funderingsherstel Klemmende deuren, ramen die niet meer goed dicht kunnen, scheuren in de muren en verzakkingen. Dit zijn typische kenmerken van funderingsproblemen, in de volksmond ook wel paalrot

Nadere informatie

Funderingsproblematiek Tweede kamer commissie BiZa en I&M 28 maart 2013

Funderingsproblematiek Tweede kamer commissie BiZa en I&M 28 maart 2013 . Funderingsproblematiek Tweede kamer commissie BiZa en I&M 28 maart 2013 Agenda: 1. Presentatie Ing. Ad van Wensen, Ir. Dick de Jong, Ir. Peter Ligthart 2. Aanbieding noodkreet Martine Coevert 3. vragen?

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst funderingsproblematiek

Informatiebijeenkomst funderingsproblematiek Urgente Aanpak Ferry van der Kwaak Deze avond algemeen doel van dit project oorzaken van funderingsproblemen bloksgewijs funderingsonderzoek en subsidie hoe nu verder? Algemeen In Rotterdam ongeveer 60.000

Nadere informatie

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen?

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Schrikbeeld in veel gemeenten Rotterdam Amsterdam Haarlem Dordrecht Weesp Zevenaar Schiedam Zaanstad Echten (Fr) Spakenburg Maar hoe zit het

Nadere informatie

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen?

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Schrikbeeld in veel gemeenten Rotterdam Amsterdam Haarlem Dordrecht Weesp Zevenaar Schiedam Zaanstad Echten (Fr) Spakenburg Maar hoe zit het

Nadere informatie

Eerste publicatie KCAF. Verbreed rioolplan in relatie met funderingsproblematiek

Eerste publicatie KCAF. Verbreed rioolplan in relatie met funderingsproblematiek 2009.11.10 Eerste publicatie 2012.03.19 KCAF Verbreed rioolplan in relatie met funderingsproblematiek Inleiding In 2013 wordt het verbreed rioolplan verplicht. Gemeenten moeten dan in hun GRP (Gemeentelijk

Nadere informatie

Funderingen in Veenweidegebieden risico s op schade en aanpak

Funderingen in Veenweidegebieden risico s op schade en aanpak Funderingen in Veenweidegebieden risico s op schade en aanpak Indeling presentatie Achtergronden Hoofdoorzaken funderingsschade Funderingsschade en/in veenweidegebieden Wie is verantwoordelijk Aanpak tot

Nadere informatie

Bewonersbrief Wijziging start uitvoering voor werkzaamheden in uw buurt

Bewonersbrief Wijziging start uitvoering voor werkzaamheden in uw buurt Bewonersbrief Wijziging start uitvoering voor werkzaamheden in uw buurt Datum bewonersbrief: 15 februari 2017 Contactpersoon: L. Jongmans Telefoonnummer: 14 0 75 Inhoud bewonersbrief: In februari 2015

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR424079_1. Beleidsregel onderzoeksplicht funderingen

CVDR. Nr. CVDR424079_1. Beleidsregel onderzoeksplicht funderingen CVDR Officiële uitgave van Rotterdam. Nr. CVDR424079_1 3 juli 2018 Beleidsregel onderzoeksplicht funderingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Memo presentatie Congres KCAF Funderingsherstel. Donderdag 21 november 13.00 uur. 1. Inleiding. Alternatieve inleiding:

Memo presentatie Congres KCAF Funderingsherstel. Donderdag 21 november 13.00 uur. 1. Inleiding. Alternatieve inleiding: Memo presentatie Congres KCAF Funderingsherstel Donderdag 21 november 13.00 uur 1. Inleiding Alternatieve inleiding: Vandaag wordt in de Tweede Kamer de begroting van de minister van wonen en rijksdienst

Nadere informatie

REVIEW FUGRO EN WARECO

REVIEW FUGRO EN WARECO REVIEW FUGRO EN WARECO GRAVEN- EN BLOEMENBUURT OORZAKEN DROOGSTAND FUNDERINGSHOUT Inleiding In juni 2016 heeft de commissie grondwater Oud Hillegersberg op verzoek van bewoners een verkenning uitgebracht

Nadere informatie

Nieuwsbrief12 FUNDERINGEN. rol is nodig, omdat het proces van funderingsherstel

Nieuwsbrief12 FUNDERINGEN. rol is nodig, omdat het proces van funderingsherstel Nieuwsbrief12 FUNDERINGEN JULI 2004 In deze Nieuwsbrief Funderingen vindt u de subsidieregeling. De verschillende soorten subsidies en de wijze van aanvragen worden hierin beschreven. Bewaar dit inlegvel

Nadere informatie

Funderingsproblemen Zaanstad

Funderingsproblemen Zaanstad Funderingsproblemen Zaanstad 21 november 2013 TU-Delft KCAF congres aanpak funderingsproblematiek Omvang probleem Zaanstad specifiek Oud beleid en onderzoeksgebieden Nieuw beleid en rol gemeente Problemen

Nadere informatie

Nieuwsbrief20 F U N D E R I N G E N. Gemeente krijgt meer watertaken dan alleen afvoer van rioolwater

Nieuwsbrief20 F U N D E R I N G E N. Gemeente krijgt meer watertaken dan alleen afvoer van rioolwater Nieuwsbrief20 F U N D E R I N G E N M E I 2 0 0 7 Gemeente krijgt meer watertaken dan alleen afvoer van rioolwater De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Wetsontwerp verankering en bekostiging gemeentelijke

Nadere informatie

Rioolaanleg en onderhoud in klei- en veengebieden

Rioolaanleg en onderhoud in klei- en veengebieden Rioolaanleg en onderhoud in klei- en veengebieden Dit is een tekening uit het boek Behandeling van afvalwater. Handleiding bij de colleges van Prof. Ir. A. C. J. Koot uit 1971 Gemeenteriolen liggen over

Nadere informatie

Betonoplangers Eerste uitgave Aanvulling Aanvulling KCAF

Betonoplangers Eerste uitgave Aanvulling Aanvulling KCAF Betonoplangers 2006.07.28 Eerste uitgave 2006.08.15 Aanvulling 2010.07.09 Aanvulling 2012.03.19 KCAF 1 Inleiding. Deze publicatie over betonoplangers is gemaakt omdat we bij funderingsonderzoeksrapportages

Nadere informatie

Lekke kelder? Dd 27 februari 2006 Aanvulling A maart 2006. Dit was niet de bedoeling.

Lekke kelder? Dd 27 februari 2006 Aanvulling A maart 2006. Dit was niet de bedoeling. Lekke kelder? Dd 27 februari 2006 Aanvulling A maart 2006 Dit was niet de bedoeling. 1 A. Inleiding Een vochtige kelder is niet zo aangenaam, zowel voor de bewoners als voor de daarin geplaatste materialen.

Nadere informatie

De klimaatbestendige (oude) stad

De klimaatbestendige (oude) stad De klimaatbestendige (oude) stad Peter den Nijs Wareco ingenieurs F3O KANS OP PAALROT Groot deel Nederland Grote verschillen bodemopbouw Grote verschillen in klimaateffect Grote spreiding in risico s 1

Nadere informatie

Herontwikkeling Zoeterwoudsesingel 34, Leiden Notitie fundering herstel

Herontwikkeling Zoeterwoudsesingel 34, Leiden Notitie fundering herstel Pieters Bouwtechniek Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft 015-2190300 Postbus 1047 2600 BA Delft info@pbt-delft.nl www.pietersbouwtechniek.nl Herontwikkeling Notitie fundering herstel Opdrachtgever: Architect:

Nadere informatie

Doel voor vanavond. Voorkomen voortschrijding paalrot

Doel voor vanavond. Voorkomen voortschrijding paalrot 1 Doel voor vanavond Voorkomen voortschrijding paalrot 2 LAGE GRONDWATERSTAND EN PAALROT PROCES EN OORZAKEN PAALROT VERLAGING POLDERPEIL ONTTREKKEN DIEP GRONDWATER ONDIEPE GRONDWATER EN RIOLERING 3 PROCES

Nadere informatie

De funderingsproblematiek is vooral een maatschappelijk probleem 8 e Nationale Houten Heipalendag 17 januari 2013

De funderingsproblematiek is vooral een maatschappelijk probleem 8 e Nationale Houten Heipalendag 17 januari 2013 0 De funderingsproblematiek is vooral een maatschappelijk probleem 8 e Nationale Houten Heipalendag 17 januari 2013 Ing. Ad van Wensen, directeur KCAF Het is onmogelijk binnen 10 minuten een compleet beeld

Nadere informatie

Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam

Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam II II II 2015/218861 II II II N gemeente Zaanstad Realisatie nformatie Infornr CD E Aan de bewoners van de P.J. Troelstralaan 87 t/m 107 te Zaandam DATUM ONS KENMERK BIJLAGE(N) DOORKIESNUMMER ONDERWERP

Nadere informatie

Vragen naar aanleiding van de hoorzitting

Vragen naar aanleiding van de hoorzitting Vragen naar aanleiding van de hoorzitting Na afloop van de hoorzitting aanpak van de funderingsproblematiek hebben de aanwezigen, ongeveer 285, de gelegenheid gekregen vragen of opmerking over de besproken

Nadere informatie

Gemeente Dordrecht EVALUATIE FUNDERINGEN Projectmanagement Project Funderingen Redactie. AC.B. (Adco) Spiering

Gemeente Dordrecht EVALUATIE FUNDERINGEN Projectmanagement Project Funderingen Redactie. AC.B. (Adco) Spiering Gemeente Dordrecht EVALUATIE FUNDERINGEN 2004 Projectmanagement Redactie. AC.B. (Adco) Spiering INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. VOORTGANG ONDERZOEK EN HERSTEL 5 3. KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSVOORSTELLEN 8

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Subsidie Funderingsonderzoek

Collegebesluit. Onderwerp Subsidie Funderingsonderzoek Collegebesluit Onderwerp Subsidie Funderingsonderzoek Nummer 2017/293662 Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling STZ/WWGZ Auteur Magré, E.C.C.

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Datum: 22 december 2017 Versie: A, aanvulling extra rapporten Door: Ellen Boerema Inhoudsopgave Inleiding... 2 Overzicht onderzoeken...

Nadere informatie

Kennisdag Funderingen. Congres Aanpak Funderingsproblematiek. Techniek en funderingsherstel. Frits van Tol TU-Delft Deltares.

Kennisdag Funderingen. Congres Aanpak Funderingsproblematiek. Techniek en funderingsherstel. Frits van Tol TU-Delft Deltares. Kennisdag Funderingen Congres Aanpak Funderingsproblematiek Techniek en funderingsherstel Frits van Tol TU-Delft Deltares November 24, 2013 1 Vermelding Sectie GeoEngineering onderdeel organisatie Overzicht

Nadere informatie

FUNDERINGEN. EVALUATIE 31 december Datum : 16 april 2007 Redacteur : Wim Bellaart, Projectleider Funderingen

FUNDERINGEN. EVALUATIE 31 december Datum : 16 april 2007 Redacteur : Wim Bellaart, Projectleider Funderingen FUNDERINGEN EVALUATIE 31 december 2006 Datum : 16 april 2007 Redacteur : Wim Bellaart, Projectleider Funderingen INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Voortgang onderzoek en herstel 3 3. Communicatie 11 4. Organisatie

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR11996_3. Subsidieverordening funderingsherstel. Artikel 1 Begripsomschrijving In deze verordening wordt verstaan onder:

CVDR. Nr. CVDR11996_3. Subsidieverordening funderingsherstel. Artikel 1 Begripsomschrijving In deze verordening wordt verstaan onder: CVDR Officiële uitgave van Dordrecht. Nr. CVDR11996_3 3 januari 2017 Subsidieverordening funderingsherstel De Raad van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 juli

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 800 XI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) voor het jaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief11 FUNDERINGEN. WOZ-korting voor woningen aandachtsgebied

Nieuwsbrief11 FUNDERINGEN. WOZ-korting voor woningen aandachtsgebied Nieuwsbrief11 FUNDERINGEN APRIL 2004 WOZ-korting voor woningen aandachtsgebied Woningen in het aandachtsgebied funderingen die vóór 1945 zijn gebouwd krijgen voor het tijdvak 2001-2004 een lagere WOZ-waarde.

Nadere informatie

III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563

III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563 111111111111111111 III 1111 Ons kenmerk: 2015/229563 Aan de bewoners van de Jan van Goyenkade 1 t/m 8, 78 en 7C, Paul Cézannestraat 31 en 33, Paulus Potterhof 18 t/m 21, Saenredamstraat 50 t/m 53 gemeente

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Datum: 23 November 2017 Door: Ellen Boerema Inhoudsopgave Inleiding... 2 Overzicht onderzoeken... 2 Resultaten onderzoeken... 3

Nadere informatie

Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen Directie Beleidsontwikkeling Stedelijke Vernieuwing Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Postbus 30941 2500 GX Den Haag Interne

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen Voorkomen is beter dan genezen Door het toepassen van de in deze publicatie genoemde adviezen kan jaarlijks mogelijk meer dan een half miljard schade voorkomen worden. 2008.04.03 Eerste publicatie 2010.07.09

Nadere informatie

De fundering onder uw woning

De fundering onder uw woning De fundering onder uw woning Deze publicatie geeft algemene informatie over de fundering onder de woning, informatie over grondwater, mogelijke funderingsproblemen etc. Uitgave 2 november 2006 Aanvulling

Nadere informatie

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen SAMENVATTING Aanleiding In het westelijke deel van het Schilderskwartier zijn de woningen gefundeerd op houten palen met betonopzetters. Uit onderzoeken in de jaren 90 is gebleken dat de grondwaterstand

Nadere informatie

Funderingsonderzoek IJsclubstraat 37 Rotterdam.

Funderingsonderzoek IJsclubstraat 37 Rotterdam. Funderingsonderzoek IJsclubstraat 37 Rotterdam. C.J. SMIT & ZN bv Aannemingsbedrijf Funderingstechniek 23 januari 2017. C. J. Smit & Zonen b.v. AANNEMINGSBEDRIJF- FUNDERINGSTECHNIEK bezoekadres Oostbaan

Nadere informatie

Opzet presentatie. Probleemgebieden in Dordrecht. Aanpak gemeente Dordrecht. Funderingsherstel ca ,- per pand

Opzet presentatie. Probleemgebieden in Dordrecht. Aanpak gemeente Dordrecht. Funderingsherstel ca ,- per pand Ervaringen met beinvloeding grondwaterstanden in stedelijke gebieden door woning eigenaren Opzet presentatie Aanpak gemeente Dordrecht funderings problematiek Situatie land van Valk in Dordrecht Aanleiding

Nadere informatie

De fundering onder uw woning

De fundering onder uw woning De fundering onder uw woning Deze publicatie geeft algemene informatie over de fundering onder de woning, informatie over grondwater, mogelijke funderingsproblemen etc. 2006.11.02 Eerste uitgave 2007.01.10

Nadere informatie

College funderingsproblematiek voor hypothecair planners. 20 mei 2019

College funderingsproblematiek voor hypothecair planners. 20 mei 2019 College funderingsproblematiek voor hypothecair planners 20 mei 2019 Introductie KCAF KCAF: kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek Landelijke onafhankelijke organisatie, stichting zonder winstoogmerk;

Nadere informatie

Informa5eavond goed gefundeerd!

Informa5eavond goed gefundeerd! Informa5eavond goed gefundeerd! 4 november 19.00 uur en 20.30 Oranjekerk Rozenlaan 20 Opdrachtgevers: Bewoners Ini5a5efgroep Kleiwegkwar5er Gemeente Ro=erdam Ministerie van Binnenlandse Zaken Kennis Centrum

Nadere informatie

3. Presentatie Belangen Vereniging Funderings Problematiek Rotterdam Van Wensen 4. Vragen en opmerkingen uit het publiek

3. Presentatie Belangen Vereniging Funderings Problematiek Rotterdam Van Wensen 4. Vragen en opmerkingen uit het publiek Samenvattend verslag van de informatieavond funderingsproblematiek Hillegersberg (Straatweg, oude dorpskern), gehouden op woensdag 9 september 2009 vanaf 19.30 uur in Lommerrijk Aanwezig: Voorzitter: Verslag:

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend krediet voor de renovatie van de kadernuur Eindhovens Kanaal en de herinrichting

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend krediet voor de renovatie van de kadernuur Eindhovens Kanaal en de herinrichting 6 509.862,ÃćâĆňâĂİ. r p gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer lnboeknummer osgooosos Beslisdatum Bgrw sb januari 2003 Dossiernummer 305.451 Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld VAF Argonautenstraat Amsterdam

Praktijkvoorbeeld VAF Argonautenstraat Amsterdam Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Argonautenstraat Amsterdam Beschrijving van een praktijkvoorbeeld van de uitwerking van een funderingsvraagstuk conform de VAF. In beknopte vorm

Nadere informatie

Andre Opstal projectleider Funderingstechniek. Gemeente Rotterdam. lid F3O

Andre Opstal projectleider Funderingstechniek. Gemeente Rotterdam. lid F3O Uw fundering moet worden hersteld wat nu? Andre Opstal projectleider Funderingstechniek lid F3O Doel van deze presentatie Uw fundering moet worden hersteld wat nu? Waar moet op gelet worden? Waar moet

Nadere informatie

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW F & G.

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW F & G. IFCO Funderingsexpertise BV Limaweg 17 2743 CB Waddinxveen Tel: (0182) 646 646 Fax: (0182) 646 654 E-mail: mail@ifco.nl Web: www.ifco.nl KvK: Gouda 290 32656 RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW

Nadere informatie

Nieuwsbrief FUNDERINGEN. Kom naar de Informatiedag Funderingen op 13 november

Nieuwsbrief FUNDERINGEN. Kom naar de Informatiedag Funderingen op 13 november Nieuwsbrief OKTOBER 132004 FUNDERINGEN Kom naar de Informatiedag Funderingen op 13 november Vragen naar aanleiding van funderingsonderzoek? Meer weten over herstelmethoden of grondwaterbeheer? In gesprek

Nadere informatie

b e s l u i t: vast te stellen de Subsidieverordening restauratie gemeentelijke monumentale panden Leidschendam-Voorburg 2008.

b e s l u i t: vast te stellen de Subsidieverordening restauratie gemeentelijke monumentale panden Leidschendam-Voorburg 2008. R AAD S B E S L U I T 2 00 8/45 74 De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg; gelezen het desbetreffende voorstel van het college; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t: vast te stellen

Nadere informatie

Noodkreet. Financiering funderingsherstel. 28 maart 2013

Noodkreet. Financiering funderingsherstel. 28 maart 2013 Stichting Platform Fundering Nederland (SPFN) Postbus 192 3300 AD Dordrecht e-mail: info@platformfundering.nl. internet: www.platformfundering.nl bankrek 10.22.67.847 KvK: 24370117 Noodkreet Financiering

Nadere informatie

Meest gestelde vragen & antwoorden versie december 2015

Meest gestelde vragen & antwoorden versie december 2015 Meest gestelde vragen & antwoorden versie december 2015 De meest gestelde vragen en antwoorden zijn als volgt gerubriceerd: Project & planning Gevolgen voor u Riolering Grondwater(overlast) & drainage

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon Van afdeling: Griffie Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar: R. De Jonge Rapport van de Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Inhoudelijke voortgangsrapportage van het project afronding onderzoek verhoging grondwaterstand (periode november 2014 t/m juni 2015)

Inhoudelijke voortgangsrapportage van het project afronding onderzoek verhoging grondwaterstand (periode november 2014 t/m juni 2015) Inhoudelijke voortgangsrapportage van het project afronding onderzoek verhoging grondwaterstand (periode november 2014 t/m juni 2015) Op 7 november 2014 heeft de commissie grondwater Oud Hillegersberg

Nadere informatie

Alle woningen gebouwd voor 1970 zijn verdacht Lees deze publicatie daarom zeer zorgvuldig

Alle woningen gebouwd voor 1970 zijn verdacht Lees deze publicatie daarom zeer zorgvuldig Waar let ik op bij het (ver)kopen van een woning? Met funderingsparagraaf en klachtenprocedure 2004 Eerste publicatie (BVFP-Dordrecht) 2012.03.19 KCAF 9 e bijgewerkte versie KCAF 2012.10.01 Toevoeging

Nadere informatie

Welkom. Grondwaterproblematiek Krimpenerwaard. Erwin Heeringa(Nederlek)

Welkom. Grondwaterproblematiek Krimpenerwaard. Erwin Heeringa(Nederlek) Welkom Grondwaterproblematiek Krimpenerwaard Erwin Heeringa(Nederlek) Inleiding Inhoud Grootonderhoud Prinsessebuurt Ontstaan grondwaterproblematiek Maatschappelijk impact / juridisch Burgers Bestuurders

Nadere informatie

Hieronder treft u, ter kennisname, de integrale tekst van het B&W advies:

Hieronder treft u, ter kennisname, de integrale tekst van het B&W advies: MEMO datum : 31 maart 2010 (binnen gekomen bij de griffie op 13 april 2010) aan : Gemeenteraad Bergen van : College van Burgemeester en Wethouders onderwerp : Afhandeling schadeclaims nav sloop zwembad

Nadere informatie

Onderwerp: Kredietaanvraag herinrichting het plein De Vennen Delfzijl.

Onderwerp: Kredietaanvraag herinrichting het plein De Vennen Delfzijl. Vergadering gemeenteraad d.d. 21 december 2017 Agenda nummer 4 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Kredietaanvraag herinrichting het plein De Vennen Delfzijl. Korte inhoud:

Nadere informatie

FUNDERINGEN EVALUATIE. Peildatum 31 december Datum : 5 maart 2009 Redacteur : Projectleider Funderingen

FUNDERINGEN EVALUATIE. Peildatum 31 december Datum : 5 maart 2009 Redacteur : Projectleider Funderingen FUNDERINGEN EVALUATIE Peildatum 31 december 2008 Datum : 5 maart 2009 Redacteur : Projectleider Funderingen INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Voortgang onderzoek en herstel... 3 Communicatie 9 Organisatie......10

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 20 september 2011 Onderwerp: Financiële bijdrage aan Yulius in combinatie met een subsidie aan Crescendo. Voorgesteld

Nadere informatie

Voorstel afdoening motie Prioriteit aan funderingsrisicogebieden, ingediend door de raadsleden Velter (SP) en Verheij (WD).

Voorstel afdoening motie Prioriteit aan funderingsrisicogebieden, ingediend door de raadsleden Velter (SP) en Verheij (WD). Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 3011 AD Rotterdam Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam Aan de Gemeenteraad Website: www.rotterdam.nl

Nadere informatie

Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam

Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam Jaarverslag 2013 Stadserf 19 mei 2014 Ruud van Workum Projectcoördinator Een aanpak met: Woningverbetering Zwamaanpak Funderingsherstel Monitoring

Nadere informatie

Funderingen op staal. Eerdere titel: Geen houten palen, toch funderingsproblemen! Datum: 23 juli 2005 Aanvullingen en wijzigingen 29 maart 2007

Funderingen op staal. Eerdere titel: Geen houten palen, toch funderingsproblemen! Datum: 23 juli 2005 Aanvullingen en wijzigingen 29 maart 2007 Funderingen op staal Eerdere titel: Geen houten palen, toch funderingsproblemen! Datum: 23 juli 2005 Aanvullingen en wijzigingen 29 maart 2007 1 Inleiding De term fundering op staal is misleidend, aangezien

Nadere informatie

Buurtaanpak funderingsproblemen Kleiwegkwartier Verslag informatieavond (V2)

Buurtaanpak funderingsproblemen Kleiwegkwartier   Verslag informatieavond (V2) Buurtaanpak funderingsproblemen Kleiwegkwartier www.goedgefundeerd.nl info@goedgefundeerd.nl Verslag informatieavond (V2) Datum: 4 november, 2015, 19:00 en 20:30 Locatie: Oranjekerk Aanwezig: Filippus

Nadere informatie

Stadsbreed Funderingsherstel. Eind evaluatie. Datum : 9 juli 2013 Redactie: Projectteam funderingsherstel

Stadsbreed Funderingsherstel. Eind evaluatie. Datum : 9 juli 2013 Redactie: Projectteam funderingsherstel Stadsbreed Funderingsherstel Eind evaluatie Datum : 9 juli 2013 Redactie: Projectteam funderingsherstel Inhoudsopgave: 1. Inleiding Blz. 4 2. Doelstellingen beleidsplan 2001 Blz. 5 3. Funderingsonderzoek

Nadere informatie

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda Advies over de Concept nota Evenementenbeleid gemeente Gouda Advies 122 Gouda, April 2008 Advies 122 Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over de concept nota Evenementenbeleid

Nadere informatie

Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam

Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam Particuliere woningverbetering funderingsherstel Schiedam Jaarverslag 2012 Raadscommissie 8 juli 2013 Ruud van Workum Projectcoördinator Een aanpak met: Woningverbetering Zwamaanpak Funderingsherstel Monitoring

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FUNDERING/CASCOHERSTEL

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FUNDERING/CASCOHERSTEL AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FUNDERING/CASCOHERSTEL Aanvraag om verlening van een subsidie c.q laagrentende lening tot fundering en cascoherstel, als bedoeld in artikel 6 van de subsidieverordening Funderingsherstel

Nadere informatie

Anne Mollema IGWR. Grondwater in de Stadhouderslaan en omgeving

Anne Mollema IGWR. Grondwater in de Stadhouderslaan en omgeving Anne Mollema IGWR Grondwater in de Stadhouderslaan en omgeving Inhoud Water in de stad, hoe zit dat in elkaar Wie is waarvoor verantwoordelijk Wanneer is er een probleem Grondwaterstanden gemeten Wat kunt

Nadere informatie

Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken

Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken 21 juli 2009 RA0830829 Samenvatting Eind 2006 legt de gemeente Zaanstad bij verzoeker in de straat een

Nadere informatie

Vervanging stalen ramen Stadhuis BESLUITEN

Vervanging stalen ramen Stadhuis BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Vervanging stalen ramen Stadhuis Behoudens advies van de commissie FAWV BESLUITEN 1. te besluiten een aanvullend krediet van f 1.026.000 beschikbaar te stellen ten behoeve

Nadere informatie

Een dakopbouw in Kogerveld Gemeente Zaanstad Dienst Publiek

Een dakopbouw in Kogerveld Gemeente Zaanstad Dienst Publiek Rapport Gemeentelijke Ombudsman Een dakopbouw in Kogerveld Gemeente Zaanstad Dienst Publiek 14 juni 2007 RA0612792 Samenvatting Een huiseigenaar in de wijk Kogerveld wil zijn huis vergroten met een extra

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 en de toekomst

Jaarverslag 2009 en de toekomst Particuliere woningverbetering en funderingsherstel Schiedam Jaarverslag 2009 en de toekomst Ruud van Workum projectcoördinator juni 2010 De ontwikkeling in de tijd: 2002: Beleid en geld 2003: Aanpassing

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Projectbesluitprocedure De Haal 58a. Dienstverlening DV-ADE CBW-CST

Raadsvoorstel. Projectbesluitprocedure De Haal 58a. Dienstverlening DV-ADE CBW-CST Titel Nummer 10/50 Projectbesluitprocedure De Haal 58a Datum 8 september 2010 Programma Fase Onderwerp Verzoek om medewerking te verlenen aan de projectbesluitprocedure De Haal 58a Gemeentehuis Bezoekadres

Nadere informatie

Houtaantasting onder water -stopt het ooit-

Houtaantasting onder water -stopt het ooit- Houtaantasting onder water - stopt het ooit - René Klaassen 17 januari 2012 7 de nationale houten heipalendag Inleiding-1, tekst Beste mensen, Op de nationale houten heipalendag is houtaantasting natuurlijk

Nadere informatie

Subsidieverordening voor onderhoud en restauratie van monumenten

Subsidieverordening voor onderhoud en restauratie van monumenten Subsidieverordening voor onderhoud en restauratie van monumenten Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is

Nadere informatie

Onderwerp: Financiering van oeverherstelwerk aan de primaire waterkering in IJsselstein (nabij het Klaphek)

Onderwerp: Financiering van oeverherstelwerk aan de primaire waterkering in IJsselstein (nabij het Klaphek) COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Financiering van oeverherstelwerk aan de primaire waterkering in IJsselstein (nabij het Klaphek) Nummer: 564596 In D&H:

Nadere informatie

Aan: bewoners Zelfbeheer Hoek Teilingerstraat/Agniesestraat Van: Verenigingsbestuur Rotterdam, 9 oktober 2013

Aan: bewoners Zelfbeheer Hoek Teilingerstraat/Agniesestraat Van: Verenigingsbestuur Rotterdam, 9 oktober 2013 Aan: bewoners Zelfbeheer Hoek Teilingerstraat/Agniesestraat Van: Verenigingsbestuur Rotterdam, 9 oktober 2013 Voorstel om de fundering van Teilingerstraat 21-27 en Agniesestraat 2-8 te herstellen Kosten

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 april 2016;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 april 2016; Besluitnummer 10b gemeen te Goes Vergadering d.d. 21 apri! 2016 Verzonden 11 april 2016 -. Subsidieverordening a Wonen boven Winkels Onderwerp 2 Q 1 6 Â Registratienummer 16INT00851 De raad van de gemeente

Nadere informatie

B&W Vergadering. 7. de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.

B&W Vergadering. 7. de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief. 2.1.7 Realiseren van een veilige schoolomgeving Synergieschool en Basisschool Neel 1 Dossier 384 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 384 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 14 juni 2016 Agendapunt 2.1.7

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Vaststelling Subsidieverordening voor het stimuleren van rioolgerelateerde voorzieningen in de huisaansluitingen

Nadere informatie

Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden

Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden drs. ing. Maarten Kuiper Wareco ingenieurs ing. Arjen van Maanen Wat gaan we doen? Geohydrologische effecten van droogte (we meten,

Nadere informatie

Notitie. Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar. Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling. Datum : 9 maart 2017

Notitie. Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar. Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling. Datum : 9 maart 2017 Notitie Stadsontwikkeling Ingenieursbureau Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling Datum : 9 maart 2017 Betreft : Binnentuinen Ageniesebuurt Bezoekadres: De

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp:

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Besteding uitvoeringsbudget wateroverlast Zijlkwartier. Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met het toedelen van

Nadere informatie

F3O richtlijn. Bedreigingen (voor de toekomst) te lage grondwaterstand nee geotechnische draagkracht bacteriële aantasting grenen palen ja

F3O richtlijn. Bedreigingen (voor de toekomst) te lage grondwaterstand nee geotechnische draagkracht bacteriële aantasting grenen palen ja onderdeel overzicht resultaten funderingsonderzoek bouweenheid 025 beoordeling cfm F3O richtlijn Bureaustudie (bijlage 5) bouweenheid Schuttersweg 107-113 bouwkundig bouwjaar: 1909 originele bouwtekeningen:

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d Aan: Provinciale Staten Onderwerp: Provinciaal restauratie-uitvoeringsprogramma 2003-2008. Statenvergadering: 2 oktober 2003 Agendapunt: 10 1. Wij stellen u voor: Het Provinciaal restauratie-uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Stappenplan. Wat te doen? bij het vermoeden van problemen bij houten funderingen. In samenwerking met: 2011.03.01 Eerste uitgave 2012.03.

Stappenplan. Wat te doen? bij het vermoeden van problemen bij houten funderingen. In samenwerking met: 2011.03.01 Eerste uitgave 2012.03. Stappenplan bij het vermoeden van problemen bij houten funderingen Wat te doen? 2011.03.01 Eerste uitgave 2012.03.19 KCAF In samenwerking met: een werkverband van De Groene Werf en BVL Bouwadvies www.funderingsadvies.eu

Nadere informatie

Grondwater en de fundering van uw huis

Grondwater en de fundering van uw huis Grondwater en de fundering van uw huis Vlak onder de grond is de bodem verzadigd met water: dit is het grondwater. Als uw huis houten funderingspalen heeft of géén funderingspalen, dan kan een lage grondwaterstand

Nadere informatie

Kapstok refundering Versie: 5 januari 2012 2012.05.11 aanpassing

Kapstok refundering Versie: 5 januari 2012 2012.05.11 aanpassing Postbus 192 3300AD Dordrecht www.kcaf.nl info@kcaf.nl Kapstok refundering Versie: 5 januari 2012 2012.05.11 aanpassing 1.. Inleiding ~ algemene probleemstelling 2.. Van BVFP naar SPFN en KCAF 3.. Wet en

Nadere informatie

Bestuursvoorstel: B&W Registratienr: [ 38080] Onderwerp: Nieuwe Mark, afhandeling schade Nieuweweg 4

Bestuursvoorstel: B&W Registratienr: [ 38080] Onderwerp: Nieuwe Mark, afhandeling schade Nieuweweg 4 COMMISSIESTUK Onderwerp: Nieuwe Mark, afhandeling schade Nieuweweg 4 Besluit college d.d.: 1. In te stemmen met de voorgestelde aanpak om de bouwschade aan het pand Nieuweweg 4 af te handelen. 2. In te

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement overeenkomstig artikel 8 van de Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds

Uitvoeringsreglement overeenkomstig artikel 8 van de Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Dordrecht Nr. 233371 28 december 2017 Uitvoeringsreglement overeenkomstig artikel 8 van de Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht Het

Nadere informatie

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p ZUID HOLLAND INGEKOMEN 0 8 DEC. 2009 Directie DRM Afdeling Verkeer en Vervoer Registratienummer PZH-2009-144285304 (DOS-2007-0021019) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk. B&W-besluit:

Nota van B&W. Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk. B&W-besluit: Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Alex Jansen Telefoon 5113661 E-mail: a.jansen@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 2007/215162 Bijlage A B & W-vergadering

Nadere informatie

PvE Stedelijk Water. Deel: Functionele Eisen Grondwater. Versie 1.1

PvE Stedelijk Water. Deel: Functionele Eisen Grondwater. Versie 1.1 PvE Stedelijk Water Deel: Functionele Eisen Grondwater Versie 1.1 Stadsbeheer / Stadsontwikkeling Water / Ingenieursbureau Datum : 8 mei 2018 Wijziging : Versie : 1.0 Status : Definitief Bezoekadres: De

Nadere informatie

Het herkennen en aanpakken van eventuele. funderingsproblemen. bij koop of verkoop van een woning

Het herkennen en aanpakken van eventuele. funderingsproblemen. bij koop of verkoop van een woning Het herkennen en aanpakken van eventuele funderingsproblemen bij koop of verkoop van een woning In gebieden met klei- en veenlagen zijn in het verleden houten paalfunderingen gebruikt. Soorten funderingen:

Nadere informatie

Regeling van 19-08-2014 tot wijziging van de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân

Regeling van 19-08-2014 tot wijziging van de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Subsidieverordening Renovatiesubsidie Wurkje foar Fryslân Regeling van 19-08-2014 tot wijziging van de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Gedeputeerde Staten van Fryslân, gelet op de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie