Eerste publicatie KCAF. Verbreed rioolplan in relatie met funderingsproblematiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste publicatie KCAF. Verbreed rioolplan in relatie met funderingsproblematiek"

Transcriptie

1 Eerste publicatie KCAF Verbreed rioolplan in relatie met funderingsproblematiek

2 Inleiding In 2013 wordt het verbreed rioolplan verplicht. Gemeenten moeten dan in hun GRP (Gemeentelijk Riool Plan) ook aandacht besteden aan hemelwater en grondwater. Zowel wateroverlast al wateronderlast zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Bekend is dat door lekke drainerende riolen - als een van de hoofdoorzaken - lagere grondwaterstanden ontstaan waardoor funderingshout droog komt te staan en wegrot. Bij de afvalwaterzuivering is gemiddeld 35% van de aangeboden hoeveelheid afvalwater via het riool aangeboden puur grondwater. In sommige steden is dit meer dan 60%. Andere oorzaken van een te lage grondwaterstand zijn oppervlaktewaterverlagingen, delfstofwinning, grondwateronttrekkingen, bouwputten, waaronder ook rioolvervanging, aanleg van bergbezinkbassins, etc. Veel funderingsschade kan worden voorkomen door goed rioolonderhoud. In deze publicatie geven we aan waar bij het opstellen van een Gemeentelijk Riool Plan voorzieningen kunnen worden getroffen om funderingsproblemen in Nederland te beperken. Aan adviezen en publicaties van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) kunnen geen rechten worden ontleend Ing. Ad van Wensen info@kcaf.nl Dit is een oorspronkelijke publicatie van de Stichting Platform Fundering Nederland (SPFN) welke met toestemming van het bestuur van de SPFN ( ) is overgenomen door het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) en geüpdatet.

3 Klei en veengebieden Locaties met gemelde funderingsproblemen Funderingstypen Hiernaast een eenvoudige weergave van de verschillende funderingstypen.

4 Grondwaterniveau Het hoogste funderingshout is door de betreffende gemeente bij het verlenen van de bouwvergunning altijd vastgesteld ten opzichte van NAP op een niveau ruim onder de van nature laagst voorkomende grondwaterstand Hiernaast is het niveau van het hoogste funderingshout van enkele veel voorkomende funderingstypen met een houten paalfundering aangegeven. Grondwater mag niet lager komen staan dan zo mogelijk meer dan cm. Beoordeling volgens het funderingsonderzoeksprotocol F3O

5 Aantastingsnelheid funderingshout onder water 0 tot 1 mm/jaar bij droogstand 2 tot 10 mm/jaar bij sterke droogstand 100 mm/jaar Bron: Stichting Hout Research Schimmelaantasting stopt direct als het hoogste funderingshout weer goed onder water staat. Naast schimmelaantasting komt ook bacteriële aantasting voor: Deze aantasting gaat eenmaal actief onder water door. Vooral grenenhouten palen worden grotendeels uitgehold door de bacterie. Bacterieaantasting wordt veroorzaakt door de grondwaterdynamiek., dus nog een reden uiterst voorzichtig te zijn met het grondwater. Gemeentelijk Riool Plan Vanaf 2013 is beleid ten aanzien van hemel en grondwater verplicht, geadviseerd wordt: Maak onderscheid tussen wijken met uitsluitend betonfunderingen en wijken met houten funderingen en/of funderingen op staal. In wijken met houten funderingen en/of funderingen op staal: Scherpere maatstaven beoordeling rioollekkages. Beoordeling rioolscans in samenhang met grondwaterstanden. NEN 3398 De riolering hoort in hoge mate waterdicht te zijn. NEN 3398 Drainages niet lager dan 20 cm boven het hoogste funderingshout Gebiedsgerichte rioolrenovatie met kleidammen, infiltratie en drainage en voldoende peilbuizen. Alleen door gebiedsgerichte aanpak kan men de grondwaterproblematiek onder controle krijgen. Vervallen rioolbuizen verwijderen of volschuimen Kleidammen of andere afscherming tot gewenst grondwaterniveau om het drainagenetwerk te compartimenteren Wegstromend grondwater via rioollekkages

6 Het soortelijk gewicht droge klei 1,6 natte klei 1,98 (max 400 l per m3 is grondwater) Handleiding bij colleges prof. Ir. A.C.J Koot (1971) Gemiddelde is per 100 meter rioolleiding per dag circa 2 m3 lekwater Rotterdam heeft vlgs rioolatlas RIONED 2005 totaal 2488 km riool dus er verdwijnt ruim m3 grondwater per dag in het riool Onderzoek prof. dr. Ir. F.H.L.R.Clemens TU Delft (Witteveen + Bos) in Rotterdam enkele jaren geleden In een droge week bestaat de hoeveelheid afvalwater die bij de rioolwaterzuivering wordt aangevoerd uit meer dan 60% grondwater. De rioolwaterzuivering is bij de waterschappen de grootste onkostenpost. Hier is dus een enorme kostenbesparing realiseerbaar

7 Lekke drainerende riolen Lekke drainerende riolen en te laag ingestelde drainages veroorzaken droogstand van houten funderingen die hierdoor wegrotten en hun draagvermogen verliezen. Onderheide riolen Onderheide riolen voorkomen zettingen van het riool en daarmee lekkages. Rioolsleuf deels vullen met klei (uitkomende grond) Door de rioolsleuf deels te vullen met uitkomende grond (klei) ontstaat een natuurlijke afdichting van het riool die de gevolgen van wegvloeien van grondwater en daarmee de funderingsproblematiek in grote mate beperkt.

8 Bodemdaling De bodem in klei en veengebieden daalt ieder jaar van bijna nul tot meer dan 1,5 cm. Funderingen op staal zakken met de bodemdaling mee. Het grondwaterniveau bij funderingen op staal mag niet klager komen dan de aanleg van de fundering. Als het grondwater onder het niveau van de aanleg van de fundering komt bij funderingen op staal ontstaat een nog snelle bodemdaling ofwel verzakking van de woningen. Oorspronkelijke situatie De woning op staal is na 100 jaar tot mogelijk meer dan een meter verzakt ten opzichte van goed onderheide woningen.

9 IJken NAP referentiepunten Laat voordat peilbuizen, funderingshoogten, maaiveldhoogten etc.. worden ingemeten de NAP referentie punten ijken en zorg dat het waterschap uitgaat van dezelfde referentiehoogte. Funderingskaart Elke gemeente hoort een kaart te maken met de hoogten van het hoogste funderingshout onder woningen of andere gebouwen. Op deze kaart kunnen ook de aanleghoogten van de woningen met een fundering op staal worden aangegeven. Betonnen heipaalfunderingen kunnen met een code of kleur aangegeven worden. Hoogtekaart maaiveld Naast een funderingskaart is een hoogtekaart waarin het maaiveld is ingemeten ten opzichte van NAP van wezenlijk belang. Peilbuizennet Een uitgebreid peilbuizennet is in wijken met houten funderingen en/of funderingen op staal van wezenlijk belang om een goed inzicht te krijgen in de gewenste hoogte van de grondwaterstand De peilbuizen behoren maandelijks zeker in de periode april t/m september- gemeten te worden. Dringend advies is ook om de data ter beschikking te stellen van het DINOloket Er zijn peilbuizen nodig in of zo dicht mogelijk bij het rioolcunet als ook bij de voorgevel en achtergevel van de woningen. De peilbuizen in openbaar terrein behoren door de gemeente te worden aangebracht, ingemeten ten opzichte van NAP en maandelijks ingemeten. De peilbuizen op particulier terrein kunnen naar keuze door de gemeente of de woningeigenaar worden aangebracht. De metingen behoren openbaar te zijn op de gemeentelijke website.

10 Beoordeling rioolinspectie Riolen behoren in hoge mate waterdicht te zijn (NEN 3398) Rioolinspecties behoren in combinatie met de grondwaterstanden te worden beoordeeld (Een van de belangrijkste omgevingsfactoren NEN 3398) Een van de grootste fouten die gemaakt worden bij de beoordeling van riool-videoinspecties is dat de videobeelden leidend zijn en niet gekeken wordt naar de inmiddels veroorzaakte lagere grondwaterstanden. Bij een verlaagd grondwaterniveau is het drukverschil (enorm) afgenomen waardoor lekkages een veel te lage klassering krijgen. Wegrenovaties Bij rioolvervanging wordt vaak ook de weg gerenoveerd en teruggebracht op het oorspronkelijk niveau. De oorspronkelijke wegfundering bestaande uit zand, steen. Puin en sterk waterdoorlatend komt steeds dichter bij het niveau van het hoogste funderingshout en zorgt er mede voor dat de negatieve kleef van de funderingen toeneemt.

11 Nulmeting Voordat rioolvervanging wordt uitgevoerd is het wenselijk dat: - Een funderingskaart aanwezig is - Peilbuismetingen beschikbaar zijn - Funderingsinspectie bij houten funderingen wordt uitgevoerd om vast te stellen of het draagvermogen nog voldoende is. o `Het komt steeds vaker voor dat de fundering intussen dermate slecht is dat rioolrenovaties niet kunnen worden uitgevoerd. In deze situaties moet funderingsherstel eerst worden uitgevoerd. - Bewoners zijn geïnformeerd - Een zettingsmonitoring met een tussenperiode vaneen half jaar is uitgevoerd - Een nulmeting is uitgevoerd. Beperk gebruik zand! Zand is sterk waterdoorlatend en houd geen water vast. Riolen bij voorkeur leggen in de uitkomende grond (klei) om lekkages als deze optreden zo veel mogelijk te voorkomen. Bemalingen beperken! Bij riolen die onder of in het grondwater aangelegd worden is er niet aan te ontkomen dat tijdelijk bemalen moet worden. Zorg altijd voor een retourbemaling en gebruik zo mogelijk al of niet gestempelde sleufbekistingen. Grondwaterstanddalingen onder het aanlegniveau van een fundering op staal hebben soms grote zettingen tot gevolg door het weglopen van het grondwater en soms ook van het zand waarop de woning draagt. Houten paalfunderingen indien noodzakelijk zo minimaal mogelijk tijdelijk droogzetten maar nooit meer dan 2 weken. (soms is dat al te veel, laat dus eerst funderingsonderzoek uitvoeren)

12 Te laag afgestelde drainages Als lekke drainerende riolen vervangen worden wordt er naast het dichte nieuwe riool vaak een drainage gelegd. De instelhoogte van de drainage mag echter niet lager zijn dan 20 cm boven het hoogste funderingshout. Anders blijft het plaatje met droogstand van de houten funderingen onveranderd. Lekke kelders Kelders horen waterdicht te zijn. Als ze na verhoging van een grondwaterstand gaan lekken de kelder door een daarin gespecialiseerd bedrijf waterdicht laten maken. Actie eigenaar woning of gebouw met kelder. Het grondwater ook niet plaatselijk verlagen of pompjes in de kelder plaatsen. Het hoogste funderingshout onder de dragende muren zit vaak hoger dan de keldervloer. Soms is het al te laat Door jarenlang aanwezige lekke drainerende riolen, te laag afgestelde drainages, verlaagd oppervlaktewater, bemalingen, grondwateronttrekkingen, bouwputten etc kan de restlevensduur van de houten fundering weleens minder zijn dan 5 jaar. In dergelijke situaties dient men uitermate voorzichtig te zijn met activiteiten in de openbare omgeving en kan rioolvervanging vaak niet meer worden uitgevoerd voordat de funderingen zijn hersteld. Een aantal stellingen: A. De gemeente hoort in haar Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) onderscheid te maken tussen wijken met houten funderingen dan wel funderingen op staal gezien de daaraan verbonden randvoorwaarden ten aanzien van grondwaterbeheer t.o.v. wijken met betonnen funderingen. B. De gemeente behoort in straten met houten funderingen de hoogte van het hoogste funderingshout in kaart gebracht te hebben en niet alleen van de onderzochte woningen. C. De gemeente behoort voldoende peilbuizen in het openbaar gebied te hebben om grondwateronttrekkingen door lekke rioleringen en drainages te monitoren D. De gemeente behoort bij grondwaterstandsdalingen onder het niveau van 20 cm boven het door haar in de bouwvergunning vastgestelde hoogste funderingshout de oorzaak weg te nemen.

13 E. De gemeente behoort bij de beoordeling rioolinspecties van lekkages in riolen de omgevingsfactor grondwaterniveau mee te wegen. F. De gemeente behoort op basis van een kaart met daarop de hoogten van het funderingshout welke telkens wordt geactualiseerd bij paalkopverlaging en een nieuwe paalfundering rekening houdend met de aanlegniveaus funderingen op staal een inzichtelijke drainagekaart bij te houden. G. De gemeente hoort bij wegrenovaties in straten met houten funderingen de hoogte van de kruin van de weg te handhaven op het niveau ten tijde van de verlening van de bouwvergunning (uitgifteniveau). De gemeente dient het grondwaterniveau te houden op een ruim niveau doch minstens 20 cm boven het door haar in de bouwvergunning vastgestelde funderingshout in openbaar terrein. H. Daar waar het door omstandigheden niet is te realiseren dat het grondwater op een peil gehouden wordt op een niveau van 20 cm boven het hoogste door haar in de bouwvergunning vastgestelde niveau hoort de gemeente een voorziening zoals een kleidam aan te brengen om wegstromen van grondwater te voorkomen. I. Als de vloeren van woningen met een fundering op staal zijn gezakt onder het uitgifteniveau van de straat behoort de gemeente deze woningen op te nemen in de subsidieverordening om deze woningen alsnog te voorzien van een paalfundering als de woningen staan in een gebied waar ook woningen met houten palen voorkomen of daaraan grenzend, zo nodig op te vijzelen of beleid te ontwikkelen voor afschrijving dan wel sloop nieuwbouw. Dit tenzij de woningen met een fundering op staal staan in een wijk die in zijn geheel kan zakken en er geen woningen met houten funderingen staan. Probeer funderingsproblemen waar mogelijk te voorkomen. Overige aandachtspunten - Huisaansluitingen riolering met een expansiestuk aanbrengen - Bij grotere ophogingen van wegen kabels en leidingen ophalen. Voorkomen moet worden dat bij o.a. gasleidingen breuken ontstaan bij de aansluiting in de woning. Hetzelfde geldt voor elektrakabels die onder grote spanning komen te staan en brand in de meterkast tot gevolg kunnen hebben. Het zal duidelijk zijn dat welke gevolgen afgeknapte waterleidingen geven.

Paalrot door lekke drainerende riolen

Paalrot door lekke drainerende riolen Paalrot door lekke drainerende riolen Tot 1960-1970 soms ook nog daarna zijn houten heipalen gebruikt in klei en veengebieden voor de fundering van woningen. Tot ongeveer 1910 als Amsterdamse en Rotterdamse

Nadere informatie

Paalrot door lekke drainerende riolen

Paalrot door lekke drainerende riolen Stichting Platform Fundering Nederland (SPFN) Postbus 192 3300 AD Dordrecht e-mail: fundering@cs.com. internet: www.platformfundering.nl bankrek 10.22.67.847 KvK: 24370117 Paalrot door lekke drainerende

Nadere informatie

Rioolaanleg en onderhoud in klei- en veengebieden

Rioolaanleg en onderhoud in klei- en veengebieden Rioolaanleg en onderhoud in klei- en veengebieden Dit is een tekening uit het boek Behandeling van afvalwater. Handleiding bij de colleges van Prof. Ir. A. C. J. Koot uit 1971 Gemeenteriolen liggen over

Nadere informatie

Funderingsproblematiek of hoe kunt u dat mogelijk nog voorkomen? Op uitnodiging VVD Rotterdam-Hillegersberg 29 november 2012

Funderingsproblematiek of hoe kunt u dat mogelijk nog voorkomen? Op uitnodiging VVD Rotterdam-Hillegersberg 29 november 2012 0 Funderingsproblematiek of hoe kunt u dat mogelijk nog voorkomen? Op uitnodiging VVD Rotterdam-Hillegersberg 29 november 2012 Ing. Ad van Wensen Directeur: Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen Voorkomen is beter dan genezen Door het toepassen van de in deze publicatie genoemde adviezen kan jaarlijks mogelijk meer dan een half miljard schade voorkomen worden. 2008.04.03 Eerste publicatie 2010.07.09

Nadere informatie

Funderingsproblematiek Tweede kamer commissie BiZa en I&M 28 maart 2013

Funderingsproblematiek Tweede kamer commissie BiZa en I&M 28 maart 2013 . Funderingsproblematiek Tweede kamer commissie BiZa en I&M 28 maart 2013 Agenda: 1. Presentatie Ing. Ad van Wensen, Ir. Dick de Jong, Ir. Peter Ligthart 2. Aanbieding noodkreet Martine Coevert 3. vragen?

Nadere informatie

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen?

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Schrikbeeld in veel gemeenten Rotterdam Amsterdam Haarlem Dordrecht Weesp Zevenaar Schiedam Zaanstad Echten (Fr) Spakenburg Maar hoe zit het

Nadere informatie

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen?

Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Wat doe ik als bestuurder met (mogelijke) funderingsproblemen? Schrikbeeld in veel gemeenten Rotterdam Amsterdam Haarlem Dordrecht Weesp Zevenaar Schiedam Zaanstad Echten (Fr) Spakenburg Maar hoe zit het

Nadere informatie

Betonoplangers Eerste uitgave Aanvulling Aanvulling KCAF

Betonoplangers Eerste uitgave Aanvulling Aanvulling KCAF Betonoplangers 2006.07.28 Eerste uitgave 2006.08.15 Aanvulling 2010.07.09 Aanvulling 2012.03.19 KCAF 1 Inleiding. Deze publicatie over betonoplangers is gemaakt omdat we bij funderingsonderzoeksrapportages

Nadere informatie

Funderingen in Veenweidegebieden risico s op schade en aanpak

Funderingen in Veenweidegebieden risico s op schade en aanpak Funderingen in Veenweidegebieden risico s op schade en aanpak Indeling presentatie Achtergronden Hoofdoorzaken funderingsschade Funderingsschade en/in veenweidegebieden Wie is verantwoordelijk Aanpak tot

Nadere informatie

Lekke kelder? Dd 27 februari 2006 Aanvulling A maart 2006. Dit was niet de bedoeling.

Lekke kelder? Dd 27 februari 2006 Aanvulling A maart 2006. Dit was niet de bedoeling. Lekke kelder? Dd 27 februari 2006 Aanvulling A maart 2006 Dit was niet de bedoeling. 1 A. Inleiding Een vochtige kelder is niet zo aangenaam, zowel voor de bewoners als voor de daarin geplaatste materialen.

Nadere informatie

Funderingen op staal. Eerdere titel: Geen houten palen, toch funderingsproblemen! Datum: 23 juli 2005 Aanvullingen en wijzigingen 29 maart 2007

Funderingen op staal. Eerdere titel: Geen houten palen, toch funderingsproblemen! Datum: 23 juli 2005 Aanvullingen en wijzigingen 29 maart 2007 Funderingen op staal Eerdere titel: Geen houten palen, toch funderingsproblemen! Datum: 23 juli 2005 Aanvullingen en wijzigingen 29 maart 2007 1 Inleiding De term fundering op staal is misleidend, aangezien

Nadere informatie

Funderingsherstelmethoden. Datum 1 juli 2006 Wijziging A. Aangevuld 16 april 2007

Funderingsherstelmethoden. Datum 1 juli 2006 Wijziging A. Aangevuld 16 april 2007 Funderingsherstelmethoden Datum 1 juli 2006 Wijziging A. Aangevuld 16 april 2007 1 Inleiding In deze publicatie vindt u een overzicht van mogelijke funderingsherstelmethoden voor een houten fundering of

Nadere informatie

De funderingsproblematiek is vooral een maatschappelijk probleem 8 e Nationale Houten Heipalendag 17 januari 2013

De funderingsproblematiek is vooral een maatschappelijk probleem 8 e Nationale Houten Heipalendag 17 januari 2013 0 De funderingsproblematiek is vooral een maatschappelijk probleem 8 e Nationale Houten Heipalendag 17 januari 2013 Ing. Ad van Wensen, directeur KCAF Het is onmogelijk binnen 10 minuten een compleet beeld

Nadere informatie

INDELING INLEIDING (AANLEIDING?) GRONDWATERBEHEER IN DELEN DE WATERWET OVERLAST EN ONDERLAST: DE PROBLEMEN VERBONDEN.

INDELING INLEIDING (AANLEIDING?) GRONDWATERBEHEER IN DELEN DE WATERWET OVERLAST EN ONDERLAST: DE PROBLEMEN VERBONDEN. INDELING Grondwaterbeheer in de stad: een kans Peter den Nijs Inleiding Grondwaterbeheer in de stad: een kans Beleid grondwater stedelijk gebied Het wordt alleen maar slechter Afsluiting en vragen Grondwaterbeheer

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

De fundering onder uw woning

De fundering onder uw woning De fundering onder uw woning Deze publicatie geeft algemene informatie over de fundering onder de woning, informatie over grondwater, mogelijke funderingsproblemen etc. 2006.11.02 Eerste uitgave 2007.01.10

Nadere informatie

Stromingsbeeld Rotterdam

Stromingsbeeld Rotterdam Rotterdam centraal en Provenierswijk Bert de Doelder 17-4-2014 Stromingsbeeld Rotterdam Z Maas Freatische grondwaterstand N diepe polders NAP 6,2 m holocene deklaag NAP -5 m 1e watervoerend pakket 1e

Nadere informatie

Notitie. Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar. Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling. Datum : 9 maart 2017

Notitie. Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar. Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling. Datum : 9 maart 2017 Notitie Stadsontwikkeling Ingenieursbureau Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling Datum : 9 maart 2017 Betreft : Binnentuinen Ageniesebuurt Bezoekadres: De

Nadere informatie

Kennisdag Funderingen. Congres Aanpak Funderingsproblematiek. Techniek en funderingsherstel. Frits van Tol TU-Delft Deltares.

Kennisdag Funderingen. Congres Aanpak Funderingsproblematiek. Techniek en funderingsherstel. Frits van Tol TU-Delft Deltares. Kennisdag Funderingen Congres Aanpak Funderingsproblematiek Techniek en funderingsherstel Frits van Tol TU-Delft Deltares November 24, 2013 1 Vermelding Sectie GeoEngineering onderdeel organisatie Overzicht

Nadere informatie

Grondwater en de fundering van uw huis

Grondwater en de fundering van uw huis Grondwater en de fundering van uw huis Vlak onder de grond is de bodem verzadigd met water: dit is het grondwater. Als uw huis houten funderingspalen heeft of géén funderingspalen, dan kan een lage grondwaterstand

Nadere informatie

Stappenplan. Wat te doen? bij het vermoeden van problemen bij houten funderingen. In samenwerking met: 2011.03.01 Eerste uitgave 2012.03.

Stappenplan. Wat te doen? bij het vermoeden van problemen bij houten funderingen. In samenwerking met: 2011.03.01 Eerste uitgave 2012.03. Stappenplan bij het vermoeden van problemen bij houten funderingen Wat te doen? 2011.03.01 Eerste uitgave 2012.03.19 KCAF In samenwerking met: een werkverband van De Groene Werf en BVL Bouwadvies www.funderingsadvies.eu

Nadere informatie

Welkom. Grondwaterproblematiek Krimpenerwaard. Erwin Heeringa(Nederlek)

Welkom. Grondwaterproblematiek Krimpenerwaard. Erwin Heeringa(Nederlek) Welkom Grondwaterproblematiek Krimpenerwaard Erwin Heeringa(Nederlek) Inleiding Inhoud Grootonderhoud Prinsessebuurt Ontstaan grondwaterproblematiek Maatschappelijk impact / juridisch Burgers Bestuurders

Nadere informatie

Opzet presentatie. Probleemgebieden in Dordrecht. Aanpak gemeente Dordrecht. Funderingsherstel ca ,- per pand

Opzet presentatie. Probleemgebieden in Dordrecht. Aanpak gemeente Dordrecht. Funderingsherstel ca ,- per pand Ervaringen met beinvloeding grondwaterstanden in stedelijke gebieden door woning eigenaren Opzet presentatie Aanpak gemeente Dordrecht funderings problematiek Situatie land van Valk in Dordrecht Aanleiding

Nadere informatie

De fundering onder uw woning

De fundering onder uw woning De fundering onder uw woning Deze publicatie geeft algemene informatie over de fundering onder de woning, informatie over grondwater, mogelijke funderingsproblemen etc. Uitgave 2 november 2006 Aanvulling

Nadere informatie

Doel voor vanavond. Voorkomen voortschrijding paalrot

Doel voor vanavond. Voorkomen voortschrijding paalrot 1 Doel voor vanavond Voorkomen voortschrijding paalrot 2 LAGE GRONDWATERSTAND EN PAALROT PROCES EN OORZAKEN PAALROT VERLAGING POLDERPEIL ONTTREKKEN DIEP GRONDWATER ONDIEPE GRONDWATER EN RIOLERING 3 PROCES

Nadere informatie

Alleen een ezel stoot zich twee maal aan een steen

Alleen een ezel stoot zich twee maal aan een steen Alleen een ezel stoot zich twee maal aan een steen 2008.03.12 Eerste publicatie 2010.07.09 Aanvullingen 2012.03.19 KCAF Aandachtspunten bij funderingsherstel 1 Inleiding Tijdens de voorbereiding en uitvoering

Nadere informatie

Verslag bewonersavond 24 november 2016

Verslag bewonersavond 24 november 2016 Verslag bewonersavond 24 november 2016 Datum: 28 november 2016 Betreft: Aanpak grondwateroverlast Villapark Eindhoven Kenmerk: BY11, NOT20161128 Bestemd voor: Gemeente Eindhoven Opgesteld door: Wareco

Nadere informatie

Voorstel afdoening motie Prioriteit aan funderingsrisicogebieden, ingediend door de raadsleden Velter (SP) en Verheij (WD).

Voorstel afdoening motie Prioriteit aan funderingsrisicogebieden, ingediend door de raadsleden Velter (SP) en Verheij (WD). Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 3011 AD Rotterdam Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam Aan de Gemeenteraad Website: www.rotterdam.nl

Nadere informatie

Impressie(informatieavond(rioolvervanging(Straatweg( Datum:(8(september(2015( Opstelling(verslag:(Tineke(van(Oosten(en(Sieb(de(Jong((cgOH)(

Impressie(informatieavond(rioolvervanging(Straatweg( Datum:(8(september(2015( Opstelling(verslag:(Tineke(van(Oosten(en(Sieb(de(Jong((cgOH)( Impressie(informatieavond(rioolvervanging(Straatweg( Datum:(8(september(2015( Opstelling(verslag:(Tineke(van(Oosten(en(Sieb(de(Jong((cgOH)( Indeling(van(de(avond:(van(19.00(uur(tot(21.00(uur(konden(bewoners(van(de(Straatweg(informatie(

Nadere informatie

Alle woningen gebouwd voor 1970 zijn verdacht Lees deze publicatie daarom zeer zorgvuldig

Alle woningen gebouwd voor 1970 zijn verdacht Lees deze publicatie daarom zeer zorgvuldig Waar let ik op bij het (ver)kopen van een woning? Met funderingsparagraaf en klachtenprocedure 2004 Eerste publicatie (BVFP-Dordrecht) 2012.03.19 KCAF 9 e bijgewerkte versie KCAF 2012.10.01 Toevoeging

Nadere informatie

De klimaatbestendige (oude) stad

De klimaatbestendige (oude) stad De klimaatbestendige (oude) stad Peter den Nijs Wareco ingenieurs F3O KANS OP PAALROT Groot deel Nederland Grote verschillen bodemopbouw Grote verschillen in klimaateffect Grote spreiding in risico s 1

Nadere informatie

GOUDA STEVIGE STAD AANPAK OVERLAST BODEMDALING BINNENSTAD

GOUDA STEVIGE STAD AANPAK OVERLAST BODEMDALING BINNENSTAD GOUDA STEVIGE STAD AANPAK OVERLAST BODEMDALING BINNENSTAD De bodem onder onze binnenstad daalt al eeuwen. Dat leidt tot overlast. In deze folder leest u meer over oorzaak, gevolgen en aanpak. STAD MET

Nadere informatie

Anne Mollema IGWR. Grondwater in de Stadhouderslaan en omgeving

Anne Mollema IGWR. Grondwater in de Stadhouderslaan en omgeving Anne Mollema IGWR Grondwater in de Stadhouderslaan en omgeving Inhoud Water in de stad, hoe zit dat in elkaar Wie is waarvoor verantwoordelijk Wanneer is er een probleem Grondwaterstanden gemeten Wat kunt

Nadere informatie

Voor wie. Probleemschets. Hoe herkent u funderingsproblemen?

Voor wie. Probleemschets. Hoe herkent u funderingsproblemen? Regeling funderingsherstel Klemmende deuren, ramen die niet meer goed dicht kunnen, scheuren in de muren en verzakkingen. Dit zijn typische kenmerken van funderingsproblemen, in de volksmond ook wel paalrot

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst funderingsproblematiek

Informatiebijeenkomst funderingsproblematiek Urgente Aanpak Ferry van der Kwaak Deze avond algemeen doel van dit project oorzaken van funderingsproblemen bloksgewijs funderingsonderzoek en subsidie hoe nu verder? Algemeen In Rotterdam ongeveer 60.000

Nadere informatie

PvE Stedelijk Water. Deel: Functionele Eisen Grondwater. Versie 1.1

PvE Stedelijk Water. Deel: Functionele Eisen Grondwater. Versie 1.1 PvE Stedelijk Water Deel: Functionele Eisen Grondwater Versie 1.1 Stadsbeheer / Stadsontwikkeling Water / Ingenieursbureau Datum : 8 mei 2018 Wijziging : Versie : 1.0 Status : Definitief Bezoekadres: De

Nadere informatie

Kapstok refundering Versie: 5 januari 2012 2012.05.11 aanpassing

Kapstok refundering Versie: 5 januari 2012 2012.05.11 aanpassing Postbus 192 3300AD Dordrecht www.kcaf.nl info@kcaf.nl Kapstok refundering Versie: 5 januari 2012 2012.05.11 aanpassing 1.. Inleiding ~ algemene probleemstelling 2.. Van BVFP naar SPFN en KCAF 3.. Wet en

Nadere informatie

Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden

Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden drs. ing. Maarten Kuiper Wareco ingenieurs ing. Arjen van Maanen Wat gaan we doen? Geohydrologische effecten van droogte (we meten,

Nadere informatie

Bewonersbrief Wijziging start uitvoering voor werkzaamheden in uw buurt

Bewonersbrief Wijziging start uitvoering voor werkzaamheden in uw buurt Bewonersbrief Wijziging start uitvoering voor werkzaamheden in uw buurt Datum bewonersbrief: 15 februari 2017 Contactpersoon: L. Jongmans Telefoonnummer: 14 0 75 Inhoud bewonersbrief: In februari 2015

Nadere informatie

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen SAMENVATTING Aanleiding In het westelijke deel van het Schilderskwartier zijn de woningen gefundeerd op houten palen met betonopzetters. Uit onderzoeken in de jaren 90 is gebleken dat de grondwaterstand

Nadere informatie

OORZAKEN DALING GRONDWATERSTAND

OORZAKEN DALING GRONDWATERSTAND OORZAKEN DALING GRONDWATERSTAND Droge voeten én natte palen, geen eenvoudig te combineren doelen. Droge voeten symboliseert wateroverlast op straat, natte palen grondwateronderlast. Wateroverlast op straat

Nadere informatie

Nieuwe riolering in uw straat

Nieuwe riolering in uw straat R Nieuwe riolering in uw straat Vervangen riolering Binnenkort wordt de riolering in uw straat vervangen. Wat doet de gemeente en waarvoor bent u verantwoordelijk? We hopen in ieder geval dat u zo min

Nadere informatie

Funderingsherstel en funderingsverbetering, (in de Volkshuisvesting)

Funderingsherstel en funderingsverbetering, (in de Volkshuisvesting) Funderingsherstel en funderingsverbetering en de invloed daarvan op de omgeving in Amsterdam. januari 2017 ing. Frans Sas 1 Inleiding. In Amsterdam zijn er allerlei soorten herstel en verbeteringen aan

Nadere informatie

Inhoudelijke voortgangsrapportage van het project afronding onderzoek verhoging grondwaterstand (periode november 2014 t/m juni 2015)

Inhoudelijke voortgangsrapportage van het project afronding onderzoek verhoging grondwaterstand (periode november 2014 t/m juni 2015) Inhoudelijke voortgangsrapportage van het project afronding onderzoek verhoging grondwaterstand (periode november 2014 t/m juni 2015) Op 7 november 2014 heeft de commissie grondwater Oud Hillegersberg

Nadere informatie

Informa5eavond goed gefundeerd!

Informa5eavond goed gefundeerd! Informa5eavond goed gefundeerd! 4 november 19.00 uur en 20.30 Oranjekerk Rozenlaan 20 Opdrachtgevers: Bewoners Ini5a5efgroep Kleiwegkwar5er Gemeente Ro=erdam Ministerie van Binnenlandse Zaken Kennis Centrum

Nadere informatie

3. Presentatie Belangen Vereniging Funderings Problematiek Rotterdam Van Wensen 4. Vragen en opmerkingen uit het publiek

3. Presentatie Belangen Vereniging Funderings Problematiek Rotterdam Van Wensen 4. Vragen en opmerkingen uit het publiek Samenvattend verslag van de informatieavond funderingsproblematiek Hillegersberg (Straatweg, oude dorpskern), gehouden op woensdag 9 september 2009 vanaf 19.30 uur in Lommerrijk Aanwezig: Voorzitter: Verslag:

Nadere informatie

Het Nieuwe Rijksmuseum

Het Nieuwe Rijksmuseum Peter den Nijs Wareco ingenieurs: adviesbureau voor de ondergrond Rotterdam, 17 januari 2011 In 1876 besluit om te bouwen Architect P.J.H. Cuypers Open 1885 Plannen renovatie begin jaren 90 Wareco sinds

Nadere informatie

Gemeente Leiden Ingenieursbureau ing. J.E.M. Vermeulen. Postbus 9100 2300 PC LEIDEN. 1 Inleiding

Gemeente Leiden Ingenieursbureau ing. J.E.M. Vermeulen. Postbus 9100 2300 PC LEIDEN. 1 Inleiding Gemeente Leiden Ingenieursbureau ing. J.E.M. Vermeulen Postbus 9100 2300 PC LEIDEN datum Delft, 23 juni 2010 referentie B. Everts uw kenmerk betreft vervanging riolering Fruitbuurt te Leiden 1 Inleiding

Nadere informatie

Monitoring houten paalfunderingen

Monitoring houten paalfunderingen Informatiebrochure: Monitoring houten paalfunderingen versie: juli 2012 Gemeente Zaanstad dienst Wijken, sector Handhaving afdeling Milieu- en Gebruikstoezicht Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Monitoring

Nadere informatie

Polderriool Vondelstraat

Polderriool Vondelstraat Techniek, Onderzoek & Projecten Onderzoek & Advies Polderriool Vondelstraat Situatie voor en na schoonmaken en toekomstige situatie Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370 1090 GJ Amsterdam T 0900

Nadere informatie

FUNDERINGEN. Presentatie Raadscommissie W+L 26 maart 2003 Naar aanleiding van de Evaluatie van januari 2003 Door P. Bekkers, PM iov SO

FUNDERINGEN. Presentatie Raadscommissie W+L 26 maart 2003 Naar aanleiding van de Evaluatie van januari 2003 Door P. Bekkers, PM iov SO FUNDERINGEN Presentatie Raadscommissie W+L 26 maart 2003 Naar aanleiding van de Evaluatie van januari 2003 Door P. Bekkers, PM iov SO FUNDERINGEN Korte historie Beleid Fundering en funderingsproblemen

Nadere informatie

IMPRESSIE VASTSTELLING GRP 2016 OP 17 DEC 2016, VERANKERING ZORGPLICHT GRONDWATER

IMPRESSIE VASTSTELLING GRP 2016 OP 17 DEC 2016, VERANKERING ZORGPLICHT GRONDWATER IMPRESSIE VASTSTELLING GRP 2016 OP 17 DEC 2016, VERANKERING ZORGPLICHT GRONDWATER Inleiding Op 17 december 2015 heeft de gemeenteraad van Rotterdam het gemeentelijk Rioleringsplan 2016 met algemene stemmen

Nadere informatie

Grondwater onder de Oude en de Nieuwe Delf. Jelle Buma

Grondwater onder de Oude en de Nieuwe Delf. Jelle Buma Grondwater onder de Oude en de Nieuwe Delf Jelle Buma Inhoud - Voorstellen - Grondwatersysteem - Wetgeving - Maatregelen Waterschade Binnenhof (1998) Oorzaak: te diep gebaggerd Inhoud - Voorstellen - Grondwatersysteem

Nadere informatie

Notitie. Aanmeldnotitie vormvrije m.e.r. beoordeling

Notitie. Aanmeldnotitie vormvrije m.e.r. beoordeling Aan Waternet, T.a.v. de afdeling vergunningverlening & handhaving, Korte Ouderkerkerdijk 7, 1096 AC Amsterdam Aanmeldnotitie vormvrije m.e.r. beoordeling In het kader van project De Nieuwe N200 zal de

Nadere informatie

Amsterdam In de peilfilters zijn de grondwaterstanden waargenomen. Dit is met

Amsterdam In de peilfilters zijn de grondwaterstanden waargenomen. Dit is met Aan Contactpersoon Jeroen Ponten Onderwerp Partikulier polderriool in het woonblok 1e Helmersstraat, G. brandtstraat, Overtoom, 2e C. Huygensstraat Doorkiesnummer 020 608 36 36 Fax afdeling 020 608 39

Nadere informatie

Inhoud. Op palen gefundeerde panden. Voorbeeld zetting Hoogbouw: Inhoud. Erasmus MC 110 m hoog. Funderingspalen plaatselijk te kort

Inhoud. Op palen gefundeerde panden. Voorbeeld zetting Hoogbouw: Inhoud. Erasmus MC 110 m hoog. Funderingspalen plaatselijk te kort Op palen gefundeerde panden Hoezo zettingsvrij? ir. Jan van Dalen Inhoud Zettingen van op palen gefundeerde constructies: 1. Samendrukbare lagen onder de zandlaag 2. Funderingsproblemen 3. Invloed van

Nadere informatie

Bachelor)Eindwerk)) Een%nieuwe%kijk%op% funderingsherstel % Civiele&Techniek&TU&Delft& Door:)! Ben!van!der!Kwaak! 1504525!

Bachelor)Eindwerk)) Een%nieuwe%kijk%op% funderingsherstel % Civiele&Techniek&TU&Delft& Door:)! Ben!van!der!Kwaak! 1504525! Bachelor)Eindwerk)) Civiele&Techniek&TU&Delft& Een%nieuwe%kijk%op% funderingsherstel % Afbeelding)1)Boven:)houtenpaalfundering(www.dichtbij.nl),)onder:)Doorsnede)voorspanbalk(Schipper,)2010)) Door:) BenvanderKwaak

Nadere informatie

Hoe kom ik van grondwaterproblemen af?

Hoe kom ik van grondwaterproblemen af? Wat is grondwater? Grondwater is zoals het woord zelf al aangeeft het water dat zich in de grond bevindt. We zien het meestal niet totdat we het onverwacht tegenkomen of er zelfs overlast van ondervinden

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld VAF Argonautenstraat Amsterdam

Praktijkvoorbeeld VAF Argonautenstraat Amsterdam Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Argonautenstraat Amsterdam Beschrijving van een praktijkvoorbeeld van de uitwerking van een funderingsvraagstuk conform de VAF. In beknopte vorm

Nadere informatie

31 juli M.2. Monitoringsplan. Straat van Messina 10 te Amstelveen. datum

31 juli M.2. Monitoringsplan. Straat van Messina 10 te Amstelveen. datum datum 31 juli 2018 Monitoringsplan Straat van Messina 10 te Amstelveen status : definitief versie : 2 opdrachtgever Mos Grondwatertechniek Bram Bakker Haarlemmerstraatweg 149B 1165MK Halfweg adviseur Loots

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Berlagestraat/ Kramerstraat 12 mei 2011

Informatiebijeenkomst Berlagestraat/ Kramerstraat 12 mei 2011 Informatiebijeenkomst Berlagestraat/ Kramerstraat 12 mei 2011 Opening Joop van Wijnbergen, voorzitter en gastheer, opent de bijeenkomst namens de deelgemeente. Hij stelt de heer Henk Koedijk, de heer Turkay

Nadere informatie

Plan van aanpak grondwater en funderingen

Plan van aanpak grondwater en funderingen Plan van aanpak grondwater en funderingen Het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) 2016-2020 beschrijft de aanpak in grondwateronderlast gebieden. Het GRP is vastgesteld door de gemeenteraad op 17 december

Nadere informatie

Herontwikkeling Zoeterwoudsesingel 34, Leiden Notitie fundering herstel

Herontwikkeling Zoeterwoudsesingel 34, Leiden Notitie fundering herstel Pieters Bouwtechniek Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft 015-2190300 Postbus 1047 2600 BA Delft info@pbt-delft.nl www.pietersbouwtechniek.nl Herontwikkeling Notitie fundering herstel Opdrachtgever: Architect:

Nadere informatie

Funderingsproblematiek

Funderingsproblematiek Peter Ligthart en Ad van Wensen* Nederland is door de ligging in veel opzichten een bijzonder land. De lage ligging in een belangrijke delta van Europa brengt met zich mee dat we veel vruchtbare grond

Nadere informatie

De locatie Het ontwerp van het winkelcentrum en directe omgeving is opgenomen in figuur 1.

De locatie Het ontwerp van het winkelcentrum en directe omgeving is opgenomen in figuur 1. Notitie Datum: 17 juni 2015 Betreft: Afkoppelen nieuwbouw Handelstraat, Apeldoorn Kenmerk: BP30, NOT20150617 Bestemd voor: Bun Projectontwikkeling BV Ter attentie van: de heer J. Spriensma Opgesteld door:

Nadere informatie

Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat 15 in Amsterdam.

Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat 15 in Amsterdam. Funderingsherstel Amsterdam B.V. Datum 30 maart 2018 Kenmerk DMS2018-0011541 Zaaknummer WN2018-001331 Maatwerkbesluit Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat

Nadere informatie

Water en vocht in of rond uw huis?

Water en vocht in of rond uw huis? Water en vocht in of rond uw huis? Een ondergelopen kelder, schimmel in de badkamer, een tuin die blank staat. Meestal moet u, als (huis)eigenaar, erfpachter of huurder waterproblemen zelf verhelpen. In

Nadere informatie

voor het onttrekken van grondwater op de locatie Eerste Helmersstraat 130 in Amsterdam.

voor het onttrekken van grondwater op de locatie Eerste Helmersstraat 130 in Amsterdam. Funderingsherstel Amsterdam B.V. Datum 10 juli 2018 Kenmerk DMS2018-0026148 Zaaknummer WN2018-004430 Maatwerkbesluit voor het onttrekken van grondwater op de locatie Eerste Helmersstraat 130 in Amsterdam.

Nadere informatie

STAPPENPLAN. van signalering tot en met aanpak van funderingsproblematiek KCAF

STAPPENPLAN. van signalering tot en met aanpak van funderingsproblematiek KCAF STAPPENPLAN van signalering tot en met aanpak van funderingsproblematiek KCAF INHOUD Over KCAF Pagina 3 Vermoeden Pagina 4 Nog geen problemen Pagina 4 Belangrijkste oorzaken Pagina 5 Overige oorzaken Pagina

Nadere informatie

Het herkennen en aanpakken van eventuele. funderingsproblemen. bij koop of verkoop van een woning

Het herkennen en aanpakken van eventuele. funderingsproblemen. bij koop of verkoop van een woning Het herkennen en aanpakken van eventuele funderingsproblemen bij koop of verkoop van een woning In gebieden met klei- en veenlagen zijn in het verleden houten paalfunderingen gebruikt. Soorten funderingen:

Nadere informatie

Funderingsproblemen Zaanstad

Funderingsproblemen Zaanstad Funderingsproblemen Zaanstad 21 november 2013 TU-Delft KCAF congres aanpak funderingsproblematiek Omvang probleem Zaanstad specifiek Oud beleid en onderzoeksgebieden Nieuw beleid en rol gemeente Problemen

Nadere informatie

voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingswerkzaamheden en de bouw van een kelder ter hoogte van Andrea Schelfhoutstraat 39A/B in Amsterdam

voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingswerkzaamheden en de bouw van een kelder ter hoogte van Andrea Schelfhoutstraat 39A/B in Amsterdam N.C.T. Betonwerken B.V. Datum 17 januari 2018 Kenmerk DMS2017-0026281 Zaaknummer WN2017-004814 Maatwerkbesluit voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingswerkzaamheden en de bouw van een kelder

Nadere informatie

Grondwateraanvulling voor funderingsbehoud

Grondwateraanvulling voor funderingsbehoud Grondwateraanvulling voor funderingsbehoud Een inspiratieboekje met voorbeelden uit de praktijk. Infiltratiepomp Voorwoord Deze brochure gaat over grondwateraanvulling om funderingsschade te voorkomen.

Nadere informatie

Versie 28 februari 2014. Tijd voor een grondige aanpak, Fundering voor een nationale strategie.

Versie 28 februari 2014. Tijd voor een grondige aanpak, Fundering voor een nationale strategie. Versie 28 februari 2014 Tijd voor een grondige aanpak, Fundering voor een nationale strategie. 250 miljoen euro per jaar wordt geraamd als extra onderhoudskosten voor infrastructuur (wegen en rioleringen)

Nadere informatie

Schijf Houthandel en Sloopwerken B.V. Maatwerkbesluit. voor het onttrekken van grondwater ter hoogte van Van Oldenbarneveldtstraat 53 in Amsterdam.

Schijf Houthandel en Sloopwerken B.V. Maatwerkbesluit. voor het onttrekken van grondwater ter hoogte van Van Oldenbarneveldtstraat 53 in Amsterdam. Schijf Houthandel en Sloopwerken B.V. Datum 5 september 2018 Kenmerk DMS2018-0033646 Zaaknummer WN2018-005636 Maatwerkbesluit voor het onttrekken van grondwater ter hoogte van Van Oldenbarneveldtstraat

Nadere informatie

voor het onttrekken (en retourbemalen) van grondwater op de locatie Keizersgracht 27 D in Amsterdam.

voor het onttrekken (en retourbemalen) van grondwater op de locatie Keizersgracht 27 D in Amsterdam. Bouwbedrijf Steenbeek B.V. Datum 1 mei 2018 Kenmerk DMS2018-0013507 Zaaknummer WN2018-001899 Maatwerkbesluit voor het onttrekken (en retourbemalen) van grondwater op de locatie Keizersgracht 27 D in Amsterdam.

Nadere informatie

Aansprakelijk stellen 2012.03.19 eerste uitgave

Aansprakelijk stellen 2012.03.19 eerste uitgave Aansprakelijk stellen 2012.03.19 eerste uitgave Inleiding Een van de eerste vragen bij (mogelijke) funderingsschade is vaak Wie kan ik hiervoor aansprakelijk stellen en hoe moet dat. Bij grondwatergerelateerde

Nadere informatie

KCAF. Handleiding. funderingsproblematiek. voor gemeenten. Ruud van Workum Welmoed Visser Dick de Jong (KCAF)

KCAF. Handleiding. funderingsproblematiek. voor gemeenten. Ruud van Workum Welmoed Visser Dick de Jong (KCAF) KCAF Handleiding funderingsproblematiek voor gemeenten Wat te doen bij vermoedens van problemen bij houten funderingen? Ruud van Workum Welmoed Visser Dick de Jong (KCAF) voorjaar 2016 2 Handleiding funderingsproblematiek

Nadere informatie

De uitkomsten van het onderzoek van TAUW en de toetsing aan het huidige beleid, zijn in deze memo samengevat.

De uitkomsten van het onderzoek van TAUW en de toetsing aan het huidige beleid, zijn in deze memo samengevat. MEMO Datum : 24 mei 2016 Aan Van : Stadsdeelcommissie Noord : Hans van Agteren Onderwerp : Grondwateroverlast Enschede Noord Inleiding In het Gemeentelijk RioleringsPlan (GRP) zijn zeven gebieden benoemd

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. INDIENING Steller vragen: J.H.Maas, PvdA Datum: 11 januari 2013 Onderwerp: grondwateroverlast

Nadere informatie

Herinrichting De Vergulde Hand:

Herinrichting De Vergulde Hand: Beste geïnteresseerde, Voor u ligt de tweede maandelijkse informatiebrief over de werkzaamheden op het industrieterrein De Vergulde Hand. Op De vergulde hand wordt het komende jaar gewerkt in opdracht

Nadere informatie

Eerste uitgave Aanvulling Aanvulling KCAF diverse aanvullingen en praktijkvoorbeelden.

Eerste uitgave Aanvulling Aanvulling KCAF diverse aanvullingen en praktijkvoorbeelden. Studie grondwaterinfiltratie Hoe te voorkomen dat bij de houten fundering het grondwater te laag blijft staan? Maatregelen in openbaar gebied en/of bij de bouwkundige eenheid? Afkoppelen hemelwaterafvoer

Nadere informatie

in Flevoland Heeft u er last van of wilt u het gebruiken?

in Flevoland Heeft u er last van of wilt u het gebruiken? Grondwater in Flevoland Heeft u er last van of wilt u het gebruiken? 1. Wat is grondwater? Grondwater is de naam zegt het al water onder het grondoppervlak. Normaal gesproken is dit water dus niet zichtbaar.

Nadere informatie

nieuwbouw Kantoor- en trainingsgebouw (project P ) op Vliegbasis Volkel

nieuwbouw Kantoor- en trainingsgebouw (project P ) op Vliegbasis Volkel Bemalingsplan: nieuwbouw Kantoor- en trainingsgebouw (project P-1004578) op Vliegbasis Volkel FOR OFFICIAL USE ONLY Datum : 31 augustus 2018 Versie : 1 Status : Ter goedkeuring Opgesteld door : Arno van

Nadere informatie

Verslag van de informatieavond grondwater Provenierswijk

Verslag van de informatieavond grondwater Provenierswijk Verslag van de informatieavond grondwater Provenierswijk Op dinsdagavond 12 juni 2012 bezochten zo n 35 bewoners de informatieavond over de herinrichtingswerkzaamheden Spoorsingel in relatie tot de grondwaterstand.

Nadere informatie

Funderingsonderzoek IJsclubstraat 37 Rotterdam.

Funderingsonderzoek IJsclubstraat 37 Rotterdam. Funderingsonderzoek IJsclubstraat 37 Rotterdam. C.J. SMIT & ZN bv Aannemingsbedrijf Funderingstechniek 23 januari 2017. C. J. Smit & Zonen b.v. AANNEMINGSBEDRIJF- FUNDERINGSTECHNIEK bezoekadres Oostbaan

Nadere informatie

REVIEW FUGRO EN WARECO

REVIEW FUGRO EN WARECO REVIEW FUGRO EN WARECO GRAVEN- EN BLOEMENBUURT OORZAKEN DROOGSTAND FUNDERINGSHOUT Inleiding In juni 2016 heeft de commissie grondwater Oud Hillegersberg op verzoek van bewoners een verkenning uitgebracht

Nadere informatie

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW F & G.

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW F & G. IFCO Funderingsexpertise BV Limaweg 17 2743 CB Waddinxveen Tel: (0182) 646 646 Fax: (0182) 646 654 E-mail: mail@ifco.nl Web: www.ifco.nl KvK: Gouda 290 32656 RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW

Nadere informatie

Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen

Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen Workshop 1.4 Kennisconferentie Deltaprogramma Jan van den Akker Alterra / Wageningen UR janjh.vandenakker@wur.nl Bodemdaling Component

Nadere informatie

Doetinchem, 21 juli 2014

Doetinchem, 21 juli 2014 Doetinchem, 21 juli 2014 Deze notitie over het risico op verzakking van bebouwing als gevolg van de plannen is opgesteld in 2011. In de notitie wordt een verwachte grondwaterstandstijging in de bebouwde

Nadere informatie

EVALUATIE BVFP FUNDERINGSPROBLEMATIEK

EVALUATIE BVFP FUNDERINGSPROBLEMATIEK f Onlvangen: J tti-iftiar: Gemeenteraad : Presidium l Commissie i Griffie i ' \ j» ng BëfangenVerenig FunderingsProblematiek Belangenvereniging FunderingsProblematiek postbus 192 3300 AD Dordrecht e-mail:

Nadere informatie

grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast?

grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast? grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast? grondwater doorgrond Grondwater bestaat uit regenwater en oppervlaktewater dat in de bodem is weg gezakt en kwelwater dat onder druk uit lager

Nadere informatie

UITWERKING EVALUATIE PAO cursus. Cursus

UITWERKING EVALUATIE PAO cursus. Cursus UITWERKING EVALUATIE PAO cursus Cursus : Funderingsproblematiek bij houtenpaalfunderingen en funderingen op staal Datum : en mei 009 Cursusleider(s) : Prof.ir. A.F. van Tol en ing. A. van Wensen Locatie

Nadere informatie

Rioleringswerkzaamheden

Rioleringswerkzaamheden Rioleringswerkzaamheden 1. Kunnen de werkzaamheden vanwege de winter niet in maart 2014 i.p.v. november 2013 starten? Nee, dit kan niet. Dit zou betekenen dat alle rioleringsprojecten in Prins Alexander

Nadere informatie

Buurtaanpak funderingsproblemen Kleiwegkwartier Verslag informatieavond (V2)

Buurtaanpak funderingsproblemen Kleiwegkwartier   Verslag informatieavond (V2) Buurtaanpak funderingsproblemen Kleiwegkwartier www.goedgefundeerd.nl info@goedgefundeerd.nl Verslag informatieavond (V2) Datum: 4 november, 2015, 19:00 en 20:30 Locatie: Oranjekerk Aanwezig: Filippus

Nadere informatie

Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving)

Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving) Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving) De gemeente Zaanstad start dit najaar met de werkzaamheden van het resterende deel van Zuiderham in de omgeving van de Neptunuslaan. Het riool en het

Nadere informatie

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007 14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw 06-12-2007 Notitie Concept Contactpersoon Maaike Bevaart Datum 6 december 2007 Geohydrologie Zuidbuurt Eemnes 1 Inleiding Ter voorbereiding op de ontwikkeling van

Nadere informatie